Betaalsysteem iDEAL krijgt deze zomer profielen voor sneller bestellen

Currence brengt deze zomer 'het nieuwe iDEAL' uit. Gebruikers krijgen daarmee de mogelijkheid om een persoonlijk profiel te koppelen aan het betaalsysteem, bijvoorbeeld voor het makkelijker opgeven van bezorgadressen en gewenste bezorgopties bij webwinkels.

De releaseperiode van het nieuwe iDEAL is tijdens de Webwinkel Vakdagen bevestigd door Amos Kater, schrijft ook Emerce. Hij is head of products bij iDEAL-beheerder Currence. Met deze nieuwe versie krijgen gebruikers de optie om een iDEAL-profiel aanmaken, hoewel dat niet verplicht wordt om het betaalsysteem te gebruiken. De profielgegevens worden opgeslagen bij Currence, niet bij de banken.

Met een dergelijk profiel wordt het volgens Currence mogelijk om sneller producten te bestellen bij webwinkels. Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om een voorkeursbankrekening op te geven voor het sneller doen van betalingen. Gebruikers kunnen daarnaast adresgegevens en bezorgopties opslaan, zodat die niet bij afzonderlijke webwinkels ingevuld dienen te worden. Gebruikers kunnen deze opties gebruiken met de optie 'Snel Betalen', die wordt toegevoegd aan iDEAL. Het blijft echter ook mogelijk om het betaalsysteem op de oude manier te blijven gebruiken.

Daarnaast gaan betalingen via iDEAL met de nieuwe versie niet meer via individuele bankenwebsites. Momenteel worden gebruikers bij een iDEAL-betaling doorverwezen naar de website van hun bank, waar ze de betaling kunnen afronden. Met het nieuwe iDEAL hoeven gebruikers de webwinkel niet te verlaten om te betalen. Later worden andere nieuwe functies toegevoegd aan het betaalsysteem. Op termijn wordt het bijvoorbeeld mogelijk om gespreide of uitgestelde betalingen in te plannen.

Betaalsysteem iDEAL werd in 2005 geïntroduceerd. Uit onderzoek van Betaalvereniging Nederland bleek dat 70 procent van de online aankopen in Nederland wordt afgerekend via iDEAL. In 2022 werden ruim een miljard betalingen via de dienst gedaan.

Het nieuwe iDEAL

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

31-03-2023 • 20:41

196

Submitter: Zeror

Reacties (196)

196
195
90
2
0
80
Wijzig sortering
Anoniem: 1839988 31 maart 2023 20:46
Waarom nemen ze de Europese versie van iDEAL niet over? Ik dacht dat dit juist niet meer van deze tijd was ten opzichte van creditcard of PayPal.
Is een ideal transactie niet goedkoper dan PayPal of credit card?

Zelf vind ik Ideal niet zo slecht. Een Nederlands/EU alternatief voor big tech Usa is best wenselijk in mijn optiek.

offtopic:
Iemand moet die kosten betalen, en een winkelier mag geen extra kosten rekenen voor een betaalmiddel dus zal de productprijs verhoogt moeten worden als men massaal een duurd(er) betaalmiddel gaat gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 23 juli 2024 17:58]

Sorry, maar van wie mag een winkelier / webshop geen geld rekenen voor een betaalmethode?
Van de EU. Wel voor een Paypal, niet voor een CC. (En ja, je mag je afvragen wie daarvoor gelobby'd heeft).
Diezelfde EU heeft wel de interchange fees voor creditcards begrensd op 0,3% en voor debetkaarten op 0,2%, en het (tegen het honour-all-cardsprincipe van Visa en MasterCard in) mogelijk gemaakt om credit te weigeren maar debet te accepteren. Ik denk dat de fees voor Visa en MasterCard debit niet veel hoger zullen worden dan bij Maestro. Ook de Nederlandse wetgever heeft de interchange fees nog verder begrensd (als ik me niet vergis op 2 eurocent).

Al het bovenstaande geldt niet voor Amex, want dat wordt gezien als een zakelijke kaart. Amex is best wel asociaal eigenlijk.

[Reactie gewijzigd door Pizzakoerier op 23 juli 2024 17:58]

Amex wordt dan ook niet op veel plekken geaccepteerd. Maar hun kaart trekt "big spenders" aan, en bepaalde winkeliers willen die maar al te graag als doelgroep.
Een aardig inzicht in dit filmpje van CNBC: https://www.youtube.com/watch?v=EbLmCRuoW1w
Dank je wel, dit filmpje maakt het inderdaad inzichtelijk. Als Europese consument staat dit model me toch behoorlijk tegen, wellicht een cultureel ding. Visa en MasterCard bieden tenminste ook nog debetkaarten aan, vind ik een belangrijk verschil.
Die 2 cent klopt. Artikel 6a Besluit uitvoering EU-verordeningen financiële markten.
Maar dat betreft een vergoeding aan de bank van de consument die de bank van de winkelier betaalt bij een kaartbetaling aan de toonbank. Geen iDealbetaling dus. QR aan de toonbank zie je nog niet veel, maar dat is met die 2 cent wellicht wel te verklaren...
Heel veel webshops laten je gewoon een klein percentage betalen toch. En als je zelf een webshop start zal je ook zien dat je zelf ook betaalt voor alle transacties van klanten. Bij iDeal is dat in het geval van Mollie 29 ct, bij andere providers zal het niet veel schelen. Maar een cc-transactie is veel duurder, daar betaal je naast een klein vast bedrag (25 ct) ook nog een 1,8% van het aankoopbedrag. Volgens welke wet zou je dat niet aan de klant mogen doorberekenen? Ik heb daar nog nooit van gehoord (geen kritiek, maar een oprechte vraag).

Overigens vind ik het überhaupt best wel onaantrekkelijk om creditcards te ondersteunen als webshop. Naast de hoge kosten heb je ook nog het risico op chargebacks, klanten die (liefst na ontvangst van het product) de transactie doodleuk terugdraaien. Ja, dat wordt wel weer opgelost, maar het is een hoop gedoe.

Veel beter zou zijn als de Europese banken of de EU één gezamenlijk betalingssysteem zouden ontwikkelen à la iDeal, Sofort of Bancontact. Ik bestel soms in Duitsland, maar daar hebben ze iDeal natuurlijk niet dus moet je zelf overschrijven. Dat kan best handiger! Ik heb begrepen dat Sofort internationaal is, dus Nederlandse banken...
Natuurlijk berekenen webshops de gemiddelde transactiekosten door in de prijs, maar ze mogen het niet meer apart vermelden op de website als zij de consument (zakelijk mag het wel) de keuze geven tussen verschillende betaalmethoden. Zij kunnen een creditcard wel uitsluiten als zij dit te duur vinden, maar dat gebeurd niet vaak. Wat de webshop betaald is ook afhankelijk van welke afspraken zij hebben gemaakt. Een Amazon betaald vast minder dan een kleine webshop.

Wat veiligheid betreft zal ik geen profiel aanmaken bij Ideal. Wat 'handige' snelle bestel- en betaalmethoden betreft kun je dit bij grote webshops zelf ook regelen, maar ook hier ben ik geen fan van. Ik gebruik Ideal alleen bij betrouwbare websites met een goede klantenservice. In eerste instantie kies ik dus altijd voor creditcard betaling en als dit niet mogelijk is doe ik eerst goed onderzoek naar de webshop voor ik iets bestel of ik zoek of ik hetzelfde product kan kopen bij een ander.
What about Thuisbezorgd? Daar staat gewoon dat iDeal 25 cent kost
Naar mijn weten mogen er geen extra kosten gevraagd worden voor verschillende betaalmethoden. Alles één prijs op een paar specifieke uitzonderingen.
Is het dus zo dat je voor alle betaalmethoden bij thuisbezorgd niet gewoon 25cent betaalt?
https://europa.eu/youreur...-payments/indexamp_nl.htm
Nee, creditcard is gratis (kies ik om die reden dus ook altijd :p).
Alleen bij iDeal wordt specifiek die 25 cent benoemd bij de betaalmethoden.
Zie Europese wetgeving. Het mag dus niet!
Bij iDeal mogen de werkelijke kosten wel doorberkend worden.
Alleen bij credit card mag dat van de Europese regels niet.
En ja, met creditcard betalen is bij Thuisbezorgd inderdaad wel gratis!!!
Niet helemaal waar. Dankzij de creditcard lobby mag je wél transactiekosten rekenen maar mag je NIET méér rekenen voor een creditcard transactie dan voor een andere betaalmethode.

Dus je kan wél (meer) geld rekenen voor een iDeal transactie, je mag óók geld rekenen voor een creditcard transactie (mits net zoveel als voor andere betaalmethodes), maar niet alleen geld rekenen voor een CC transactie óf meer rekenen voor een CC transactie dan voor een andere betaalmethode.

Europees vast een hele fijne maatregel, maar in Nederland - waar iDeal transacties voor de ondernemer ook vaak goedkoper zijn om in te kopen - werkt het averechts. Je moet er dan voor kiezen om iDeal zwaarder te belasten door de creditcardkosten op alle betaalmethodes te rekenen, of je verlies nemen op creditcardbetalingen.
Ze mogen de werkelijke kosten door berekenen. Maar ik geloof nooit dat thuisbezorgd 25 cent betaald. Dan hebben ze echt heel slecht ingekocht
Op initiatief van de EU wordt er inderdaad gewerkt aan een Europees alternatief, waarschijnlijk in de vorm van een Wallet, maar dat gaat nog niet helemaal van een leien dakje. Het zogenaamde European Payments Initiative (EPI):

https://www.epicompany.eu

[Reactie gewijzigd door Pizzakoerier op 23 juli 2024 17:58]

Heel veel webshops laten je gewoon een klein percentage betalen toch.
Er zijn er nog die het doen, maar het is verboden.
Volgens welke wet zou je dat niet aan de klant mogen doorberekenen? Ik heb daar nog nooit van gehoord (geen kritiek, maar een oprechte vraag).
Zie bijvoorbeeld: https://www.consumentenbo...0Klarna%20mag%20dat%20wel.

Ironisch genoeg mogen webshops wel toeslag rekenen voor gebruik van Ideal...
Paypal valt niet onder precies dezelfde wetgeving omdat het als ander product beschouwd wordt. Daarom mag daar wel geld voor gevraagd worden
CC over het algemeen in de wereld wordt niets extra's voor gerekend, paypal wel omdat daar extra provisie vanuit paypal zit. Maar beide bieden ook extra veiligheden zoals dispunten, oplichting en retourneren. Dat is en zover ik zie blijft, het grote falen van iDeal.
Voor zover ik weet betaalt de leverancier/winkelier aan de creditcard maatschappij om deze te mogen ondersteunen
En dat moeten ze ook om ideal 'zakelijk' te kunnen gebruiken, dat zal wel een andere prijs hebben, of ze hebben dat gewoon in de 'marge' gezet, maar over het algemeen betaal ik buiten Nederland nagenoeg nergens extra kosten voor betaling met CC, zeker niet bij de grote jongens.

Volgens mij kost het bij bol.com bijvoorbeeld nu ook niets extra meer (was vroeger dacht 1%).
Volgens mij kost het bij bol.com bijvoorbeeld nu ook niets extra meer (was vroeger dacht 1%).
Dat is verboden... Dus ja, dan betaal je niet meer nee. Bol zal het doorberekenen aan alle klanten een beetje, en de CC bedrijven zijn de lachende derden.
Toevoeging: MC en Visa vangen zowel aan de card issuer kant (waar jij en ik een credit card aanvragen) als van de kant waar de verkoper zijn contract heeft lopen.

De bank levert jou vaak een 'gratis' cc omdat het geld op andere manieren weer binnenkomt. De verkoper betekent betaalkosten door het in product

Via iDeal komt er geen Mastercard bij kijken en kan het goedkoper aangeboden worden

[Reactie gewijzigd door WaarAnders op 23 juli 2024 17:58]

iDeal is praktisch gezien gratis voor bedrijven met de lage kosten, gaat echt over een paar cent wanneer je een grote transactie hoeveelheid heb als ik het me herinner. Maestro is heel veel goedkoper dan Mastercard, op grote transacties praat je echt over euros dan wel tientallen euros aan transactiekosten meer. (Zowel de fixed fee + % fee van mastercard zorgt hier voor)
Volgens mij kost het bij bol.com bijvoorbeeld nu ook niets extra meer (was vroeger dacht 1%).
Volgens mij is dit omdat bedrijven hiervoor op het matje geroepen zijn, ze mogen namelijk niet meer vragen voor bepaalde betaalmethodes.

[Reactie gewijzigd door smiba op 23 juli 2024 17:58]

PayPal gebruikt ook een extreem slechte wisselkoers.
iDEAL is in feite dan ook een instant-acceptgiro, geen kredietkaart.
Hoe denk je dat al die cash-back CCs in Amerika uit kunnen? Dat is omdat die hele hoge tarieven rekenen aan de winkeliers. Nu is dat in Europa wel wat minder erg geloof ik, maar alsnog zijn ze veel hoger dan Ideal. En in hun oneindige wijsheid heeft de EU besloten dat die kosten niet doorberekend mogen worden. Wat effectief gewoon een subsidie is voor de grote CC maatschappijen...

En ik snap geheel dat als een prijs op een website staat, je ook voor dat geld moet kunnen bestellen zonder allemaal extra kosten erbij. Maar waarom een webshop dan ook voor een duur iets als een CC betaling niet extra mag rekenen, snap ik niet.
iDeal is inderdaad goedkoper dan een credit card betaling. Bij Mollie kost iDeal €0,29, terwijl een credit card €0,25 + 1,8% kost voor persoonlijke EU kaarten, terwijl een betaling met een zakelijke of non-EU kaart €0,25 + 2,9% kost.

Helaas mag een webshop van de EU die extra kosten voor een credit card betaling niet meer doorrekenen aan de klant.
Zo mogen echter wel weigeren de optie aan te bieden.
Wist ik niet. Ik zie toch regelmatig x euro of % extra voor cc, PayPal, Klarna. Ideal en overschrijven komen geen kosten bij. Waar ergens kan ik die shops melden dat ze niet aan de wet voldoen en op de vingers worden getikt?
Een EU alternatief voor online betalen gemaakt door Amerikaanse FinTech bedrijven wenselijk? Nee absoluut niet! Je hebt geen idee wat ze met jou data doen en waar ze die gegevens opslaan. Dan liever een Nederlands bedrijf dat voor de derde keer het wiel opnieuw uitvind en keer op keer tegen kinderziektes aanloopt.
Europese versie? Ik heb iets gemist?
EPI met SCT instant, https://www.epicompany.eu/
Daar is alleen nog weinig concreet van, maar dat zou de 'instant sepa' betaling moeten worden.
Zouden we de vraag dan niet om moeten draaien, waarom lijft de EU niet onze "instant sepa" methode in?
dat klinkt een stuk praktischer, wij hebben in ieder geval gebruikers. de duiters hebben een soortgelijk systeem met giropay maar dat wordt niet overal aangeboden
Anoniem: 1839988 @Jerra3 april 2023 12:59
Omdat elk land weer zijn eigen iDEAL heeft. Het is helaas echt nog echt een lappendeken.
Anoniem: 1839988 @SinergyX3 april 2023 13:01
Ze zouden aanvankelijk met een Europees alternatief voor Mastercard en VISA komen maar is door de lobby flink afgezwakt helaas.
iDeal is straks sowieso overbodig, de Nederlandse banken gaan ook over op Mastercard en visa debit cards ipv Vpay/Maestro. Dan kan je de bankpas van je bank gewoon als creditcard gebruiken bij online aankopen.
Lijkt me weinig nuttig toch? Waarom zou je met een creditcard willen bestellen als je gewoon ideal kunt gebruiken? Volgens mij moet je met een creditcard altijd je gegevens bij de winkel achterlaten (daarom komt het zo vaak voor bij hacks) terwijl je met ideal gewoon via je bank betaald. Een stuk veiliger lijkt me zo.

Wel handig voor buitenlandse winkels die geen ideal of sepa accepteren.
Ideal wordt in principe beheerd door de banken zelf. Bij die andere betaalmethodes gaat er heel erg gevoelige informatie langs meer partijen dan noodzakelijk en blijft er ook veel meer informatie rondslingeren.
... Waarom zou je met een creditcard willen bestellen als je gewoon ideal kunt gebruiken?
Als de verkoper failliet gaat, of een oplichter is, of om andere reden niet levert, dan kan je bij een CC betaling het geld gewoon terugvragen bij de CC maatschappij. Als je met ideal hebt betaald, kan dat niet. Ideal is gewoon een vorm van vooruit betalen.
Maar dat kan omdat die creditcard (veel) geld kost. Lijkt me sterk dat de NL banken overstappen op creditcards zoals @triflip zegt en direct al dat soort extra’s zomaar meegeven. Tenzij de kosten weer een stuk hoger worden.
Ze stappen niet over op creditcards, ze stappen over van Mastercard Maestro naar Debit Mastercard en van Visa V Pay naar Visa Debit. Het is nuttig omdat deze debetkaarten op dezelfde wijze gebruikt worden als creditkaarten (nummer, CVC) in alle online shops ter wereld, waar deze grote partijen actief zijn. Onze Maestro en V Pay kun je eigenlijk alleen comfortabel in Nederland gebruiken, elders is het geluk hebben, zeker buiten de EU.

Dankzij niet-Maestro ontwikkelingen de afgelopen jaren kunnen we ook online in de EU betalen met onze passen, Maestro werkt dus prima in de offline wereld om ons heen, maar heeft heel weinig ondersteuning elders. In de VS kun je er vaak niet mee betalen, zowel online als offline, terwijl het Mastercard/Visa systeem wereldwijd geïntegreerd is.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 23 juli 2024 17:58]

Maestro stopt te bestaan. Nederland is practisch het laatste land in EU dat overstapt.

Best lastig dat op dit moment de debit MasterCard/visa nog op veel plaatsen nog niet geaccepteerd worden in NL. Zelfs AH dwong me om contant te betalen.. gelukkig hadden ze nog een geld automaat in de winkel..
Anoniem: 1839988 @triflip1 april 2023 12:39
Is die CVC of CVV code niet enorm fraudegevoelig?
Veel CC’s doen nu ook aan MFA, zowel de codes, datum en naam moeten correct zijn en vaak moet je ook nog via een app (of sms) verifiëren.

Bij mijn Rabo CC (Mastercard) moet het via de app op random reader. AMEX stuurt een sms of email.
Voor de verkoper zijn de transactiekosten voor een CC-transactie hoger dan voor iDeal. Linksom of rechtsom worden die kosten doorberekend aan de klant.
Wanneer andere betaalmogelijkheden makkelijker zijn/ worden in het gebruik, zullen de verkopers iDeal vragen om vergelijkbaar gemak aan te bieden, omdat anders steeds meer klanten voor de gemakkelijkere en duurdere betaalmogelijkheid kiezen.
Ik prefereer iDeal wel over visa/mastercard, want wanneer die CC cijfertjes publiekelijk worden ben je de sjaak. terwijl dit verlies van gegevens een stuk lastiger en geisoleerder van de webwinkel is bij iDeal.
SEPA CTQR, bedoel je dat? Op zich een enorm goed idee, maar de ontvanger heeft het niet per se meteen binnen. SEPA Direct garandeerd binnen 10 sec, maar dat ondersteunen banken nog maar zelden (laat staan dat bedrijven dit kunnen uitlezen op die snelheid, veel banken in het buitenland opdaten eenmaal daags voor klanten).
Ben hier toch best huiverig voor als ik kijk naar de inbraken en gestolen persoonsgegevens van de afgelopen tijd.
Stel je voor dat men straks ook je digitale geldstromen kan 'pikken'

Nu zal er vast wel een en ander aan veiligheidseisen zijn, maar alsnog ben ik heir erg voorzichtig mee.
Anoniem: 111246 @Discord31 maart 2023 20:47
Je hoeft er toch geen gebruik van te maken? Daarnaast is ook leven in angst uiteindelijk een keuze. ;)

Neemt niet weg dat je een punt hebt hoor. Vernieuwing prima, maar wel met safety hoog in het vaandel.
Het is niet duidelijk hoe vrijwillig dit precies gaat worden. Je kunt namelijk verwachten dat webwinkels vooral zelf willen besparen en dit goedkoop willen gebruiken voor extra zekerheid. Natuurlijk kan je dan gaan stellen dat je daar dan maar niet moet kopen, maar dat is makkelijk gezegd als je er bij de kassa pas achter komt terwijl je al moeite in het winkelen hebt gestoken, of nogal beperkt bent in waar je dan nog kan winkelen.
Het is dus niet genoeg dat het voor betalende klanten optioneel is. Er mag eerst wel eens aantoonbaar zijn dat een betaaldienst zich moet gaan mengen in andere zaken dan de betaling. Het lijkt er sterk op dat ze hiermee flink willen verdienen aan andermans persoonsgegevens zonder de nadelen voor de personen te proberen te voorkomen.

Je hoeft die als betaalbedrijf en webshops zonder heel eerlijk te zijn die klanten maar een keer over de streep te trekken, om er toch een keer gebruik van te maken. Vervolgens verdienen ze er op kosten van de klanten er vele malen extra mee dan ze eerder deden. De personen van wie de persoonsgegevens krijgen dat niet te horen, krijgen niet extra betaald, is niets gevraagd over keuzes, hebben zelfs niet zomaar echt keuze. De enige wijze waarop er werkelijk keuze is, is wanneer dit betaalbedrijf eerlijk genoeg zijn over wie welke voordelen en nadelen heeft en werkelijk keuze geven met of zonder profiel te kunnen betalen. Maar daar lijken ze tot nu toe al niet aan te doen sinds de introductie van ideal, dus vermoedelijk doen ze dat nu weer niet. Terwijl miljarden transacties verwerkt worden en er nagenoeg geen concurrentie in Nederland is voor een keuze.

[Reactie gewijzigd door kodak op 23 juli 2024 17:58]

Waarom mag Currence dat niet doen, waar VISA dat wel mag?
Ik denk dat webshops dit heel fijn vinden. Los van het feit dat het nu nog minder tijd en bedenktijd kost.
Ik stel op geen enkele manier dat het redelijk is dat andere betaalbedrijven zo aan andermans persoonsgegevens verdienen. Dat anderen er al aan doen maakt dat nog niet redelijk. Het zijn de gegevens van die bedrijven niet. Dus dan kan het ook niet redelijk zijn dat ze van anderen een product maken zonder die personen in hun verdienmodel te betrekken als iemand die werkelijk kan bepalen of dat wel redelijk is.
Het blijft een keuze hé?
Je toont niet aan dat wat jij keuze noemt een redelijke keuze is.

Er is niet zomaar een redelijke keuze als twee partijen vooraf gaan zorgen dat ze geld aan andermans gegevens of bezit willen verdienen zonder die persoon er vooraf bij te betrekken en de keuze in tijd en informatie dus enorm kort en onvolledig te maken.
Ik denk dat ideal gewoon relevant wil blijven en de hete adem voelt van de komende overstap van Maestro en V-Pay naar Mastercard en Visa. Want dan is ideal eigenlijk niet meer perse nodig.

Dus: innoveren en nieuwe functies uitbrengen waar je als consument wellicht wat aan hebt. Dan blijven mensen het wellicht gebruiken
Prima dat ze concurrentie aan willen gaan, maar dat hoeft niet perse met de persoonsgegevens van consumenten en zeker niet zonder die er eerlijk bij te betrekken of duidelijk te beschermen. Omgekeerd gaat net zo goed op dat hun concurrentie daar ook niet redelijke handel mee zou voeren door hun klanten als product te (blijven) beschouwen.
Anoniem: 1576590 @xFeverr31 maart 2023 23:01
Door xFeverr:
Dus: innoveren en nieuwe functies uitbrengen waar je als consument wellicht wat aan hebt.
Wellicht bij betrouwbare en niet gehackte webshops, want deze innovatie doet mij vooral denken aan het overhandigen van jouw virtuele portemonnee (bankrekening + spaarrekeningen) aan de kassiëre m/v onder vermelding van "zie maar".

Zie ook mijn uitleg elders op deze pagina.
Eh?

Hoezo zou het een webwinkel iets uitmaken of jij adres- en bezorggegevens zelf invoert of dat een app dat voor je doet? Leg eens uit?

En dat Currence geld wil gaan verdienen met persoonsgegevens? Heb je daar soms enige grond voor?
Omdat ze dan bijvoorbeeld meer zekerheid menen te hebben dat het adres werkelijk van de betalende klant is. Het zal me niets verbazen als het betaalbedrijf een adres zelfs gaat aanmerken als geverifieerd adres of afwijkend adres. Kunnen die banken met het betaalbedrijf leuk de kosten van het wettelijk verplicht verifieren van klanten omzetten in een verdienmodel, zonder dat jou kosten als klant omlaag gaan.

Of de webwinkels kunnen het gaan eisen omdat hun verzekeraar wil dat ze niet zomaar meer willekeurige adressen gaan accepteren, als ze toch goedkoop van veelgebruikte profielen gebruik kunnen maken die wat extra zekerheid lijken te geven.
Het draait volgens mij om het verkleinen van het aantal stappen in een transactie, hoe sneller je je geld uitgeeft als consument hoe beter voor de bedrijven. Ik heb het zelf al ervaren met ApplePay waar ik binnen 1 klik en een scan van mijn gezicht iets kocht. Geen enkele vertraging met bevestigen, registreren of gegevens invoeren.
Daar kan het niet alleen om gaan als deze bedrijven er zijn om winst te maken en aan die klanten van wie de persoonsgegevens zijn te verdienen. Dat verkleinen van het aantal stappen is hooguit een bijkomend verkoopargument om die persoonsgegevens te kunnen verwerken. Die zijn namelijk veel geld waard.
Nope. Banken doen dit omdat ze anders weggeconcureerd worden. Webshops verwachten een betaaloplossing om zo gebruiksvriendelijk/ snel mogelijk te kunnen betalen. Bieden banken dit niet aan dan gaat een andere partij dit aanbieden.

De bank heeft je adres al lang. Dus als het mocht en ze zouden het willen dan hadden ze al lang een service kunnen aanbieden voor geverifieerde adressen.
Zowel voor je eerst als tweede opmerking: zomaar gaan mogelijkheden gaan uitsluiten omdat er een eerdere of andere keuze was gaat niet op. Er is niet zomaar situatie dat kon/kan/is, dus het andere kan niet.

Je eerste opmerking geeft geen enkel argument waarom.je gelijk zou hebben. Het geeft hooguit aan wat ook mee zal spelen.
Je tweede opmerking is ook niet realistisch. Je stelt dat als ondernemers een kans hadden ze die al hadden genomen. Alsof ondernemers geen kans uitstellen, geen andere prioriteiten stellen en alleen telt dat de kans eerder genomen kon worden. Ondernemen is geen kwestie van alleen maar nu of nooit.
precies, dat ze daar dus niks mee doen geeft aan dat de banken hogere prioriteiten hebben (en/of door wetgeving gelimiteerd worden)
Haha, dit kan natuurlijk nooit, want dan kan niemand meer en cadeautje voor iemand bestellen of iets op vakantie laten leveren :D.
Dan kan je gewoon je woonadres als factuuradres opgeven, en aanvinken dat je een apart bezorgadres wil.
Ik blijf het maar een raar verhaal vinden: je hebt als betalende klant er toch zelf al alle belang bij dat er naar het juiste adres wordt verstuurd? Ik zie geen probleem dat opgelost moet worden.

En je wil (en krijgt meestal) toch ook de optie om juist naar een ander adres te kunnen versturen? Alleen 'geverifieerde' adressen accepteren zou de dienstverlening van de webshop alleen maar beperken.

Dat los van het feit dat die geverifieerde adressen helemaal niet bestaan: je kan als gebruiker adresgegevens invoeren. Ik lees geen woord over verificatie, ook niet in het bronartikel, of op de bedrijven pagina's van Ideal. Leuk theorietje, maar zonder onderbouwing op z'n best flinterdun.
Wanneer je het account van een klant gestolen/ gehackt hebt, wil je dat het naar een ander adres gestuurd wordt.
Wanneer je een beetje slim bent stuur je het niet naar je eigen huisadres, omdat de dader dan wel erg snel gevonden is (als zowel de account-eigenaar als de webshop het de moeite waard vinden om aangifte te doen en de politie het de moeite waard vindt en/ of de capaciteit heeft om actie te ondernemen). Maar je kan een willekeurig adres opgeven en aangeven dat het meteen naar een afhaalpunt gestuurd moet worden. Soms moet je je daar legitimeren, maar vaak ook niet. Wanneer je zegt naar wie het verstuurd is, wanneer, van wie het afkomstig is en hoe groot het pakket ongeveer is krijg je het in de meeste gevallen zonder problemen mee.
De developer docs zijn al sinds oktober beschikbaar bij o.a. abn amro.

Het lijkt voor een groot gedeelte te zijn gebaseerd op openbanking.
Open banking klinkt mooi, maar een naam maakt het niet open voor genoeg zeggenschap door consumenten. Heb je een verwijzing?
Voor de webwinkel levert het niet veel, ze hebben nog steeds de adresgegevens nodig, dus of ze dit nu zelf vragen of opvragen via het profiel maakt niet zoveel uit denk ik.
Daarnaast is ook leven in angst uiteindelijk een keuze. ;)
Dat is misschien ook niet zo vreemde reactie als je alle grote inbraken bekijkt van afgelopen tijd. 1 visje is voldoende om een hele vijver leeg te krijgen.
''Daarnaast is ook leven in angst uiteindelijk een keuze.''

angst, of een beetje logisch nadenken?

Als er elke week datalekken zijn, overtuig ons alle dan maar waarom we klakkeloos als onze data bij externe partijen willen opslaan. Je kan er natuurlijk op wachten dat dit de standaard wordt...
Omdat de kans op een datalek kleiner is als de data bij een hoop verschillende bedrijven staat dan bij 1 groot bedrijf. Kwaadwillenden viseren dan dat ene grote bedrijf en vroeg of laat hebben ze prijs.
De kans wordt kleiner, de impact groter. Aannemende dat de grote datastore zich bewust is van de impact en dus heel secuur is (dat zijn ze meestal ook)

Risico = kans x impact

Mogelijk dat het risico dus gelijk blijft.

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 23 juli 2024 17:58]

Wanneer je de zelfde info bij een hoop verschillende bedrijven achter moet laten, is de kans veel groter dat het bij één van die bedrijven een keer mis gaat.
Stel dat je dagelijks alle woninginbraken uit heel Nederland in het nieuws hoort, ga je dan ook 24 uur per dag met een luchtbuks achter de deur liggen?
Ik weet dat het bij één grote datalek waarschijnlijker is dat jouw gegevens daar ook tussen zitten, maar wanneer je over elke woninginbraak zou horen, zou je ook het idee kunnen krijgen dat jijzelf vandaag of morgen aan de beurt bent. En bij de meeste datalekken gaat het om NAW en emailgegevens en is er nog steeds een actie van de gebruiker nodig om echt iets te kunnen doen en bij een woninginbraak kunnen ze er meteen met je flatscreen van door.
Hoeft ook niet, doen de criminelen wel voor jou met jouw gestolen gegevens
zit er ook niet op te wachten.
bij shops waar ik veel bestel heb ik een account en zijn de gegevens dus bekend.
Dat wordt dus geen tijdwinst.

ook vind ik het wel fijn dat ik daarna nog altijd de ING app moet gebruiken.
I.p.v. dat via een 3rd party app gaat binnen de site.

Zie ook verder geen voordelen.
Als ik op een site iets bestel waar ik geen account heb.
Dan zou nu currence mijn adres moeten doorgeven?

Ik zie het idd dan nog meer als een overbodige plek waar mijn gegevens staan.
Je moet in de nieuwe situatie nog steeds de ING app als authenticatie gebruiken.

En dat Currence je adres gegevens doorgeeft is een optie, het "moet" dus niet.

Een paar kliks minder kan het zijn als je dat wilt. Ik vermoed dat tokens ook geïntroduceerd worden zodat het ook een stapje veilig wordt - je account en/of
reddit nummers zijn dan alleen bij de bank bekend
Currence =/= jouw bank.

Currence heeft alleen de beschikking over de betaalgegevens. Die middels een interface naar jouw bank doorgesluisd worden. Éénrichtingsverkeer. (Al is er uiteraard wel een interface van betaalgegevens van jouw bank naar Currence zodat die het door kan geven aan een andere bank (die van de begunstigde).

Currence heeft geen inzicht in jouw bankgegevens.
Maar we willen een digitale wereld. Vooral Nederland is zon land die dat stimuleert.

Hier in Duitsland is dat een stuk anders. Bargeld wordt hier alsnog als king beschouwd. Dat er mensen zijn die met kaart of telefoon betalen. Zijn vaak de jongeren. Oudere generatie houdt stand.
Ook die oudere generatie zal gelukkig vervangen worden zodat ook Duitsland kan evolueren naar de 21ste eeuw.
Niet alles is goed. En dit al zeker niet.
iDeal is een systeem om geautomatiseerd te overboeken. Het is daarmee totaal niet te vergelijken met een bank. Je hebt er immers geen bankrekening whatsoever. Je zult een bank of instantie eerst toestemming moeten geven om toegang te krijgen tot informatie zoals geldstromen voordat men uberhaupt inzicht heeft in deze informatie.
Stel je voor dat men straks ook je digitale geldstromen kan 'pikken'
Wat bedoel je met straks? Dat kan nu al. En dat kan eigenlijk al heel lang...

Het is alleen niet heel erg makkelijk om het consistent en op grote schaal te doen. Het moet immers naar een bankrekening, in dit geval een bankrekening waar een Ideal account aan gekoppeld is zodat je kan afrekenen naar dat account. Vervolgens kan je van dat account of het geld rap opnemen, iets kopen of over maken naar andere rekeningen waar je dan weer het geld vanaf haalt. Het issue is dat je de opnames/aankopen moet doen voordat het account wordt bevroren.

En hoe gaan mensen geld overmaken naar jou Ideal account? Door een site over te nemen of een site te bouwen die mensen gebruiken om iets te kopen. Als ze het gekochte product/dienst de volgende dag verwachten ben je een hoop moeite/tijd/geld kwijt voor een hele korte scam. Maar iets als vakanties, preorders, etc. Kan prima. Of je neemt een site over waarbij het aantal Ideal transacties meer dan de moeite waard is. Dit is echt niet nieuw of zo, maar andere scams met betaalmiddelen zijn gewoon simpler en goedkoper, denk aan credit cards, identity theft (en daar leningen of cc op afsluiten), etc.

Historisch gezien, als iemand anders maar graag genoeg iets wil hebben, zullen ze het kunnen jatten. Dat kon 2000 jaar BC en 2000 jaar AD... Ongeacht of dat een ezel is met spullen of een digitale geldstroom.
Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om een voorkeursbankrekening op te geven voor het sneller doen van betalingen. Gebruikers kunnen daarnaast adresgegevens en bezorgopties opslaan, zodat die niet bij elke afzonderlijke webwinkels ingevuld dienen te worden.
Gaat iDEAL hierdoor niet iets teveel gegevens verzamelen?
Ik heb liever in dit geval dat de gegevens bij één partij liggen, dan verspreid over tich webshop met discutabele beveiliging.

Daarnaast is het super irritant om bij elke webshop je adres te moeten wijzigen bij verhuizing.

Nee, centraal is vooruitgang in dit geval.

Eigenlijk zou ik liever zien dat je je identiteit kan zetten op een yubikey en daar overal op kan inloggen, maar webshops gaan daar nooit in investeren.
De ene shop werkt met postnl, de ander met dpd de een kan zondag leveren de andere niet. Bij bol kan je bv ook direct een pakketpunt aangeven ipv direct thuis bezorgen. Hoe ideal die intergratie doet ben ik wel benieuwd naar.

Waar ik vooral benieuwd naar ben is het volgende

Nu verhuis ik zelden. Maar ik bestel regelmatig voor andere (niet digitaal vaardige mensen of bestellen zelden online).

Als ik voor andere bestel is dat bij dezelfde shop. 123inkt voor persoon A en B en bol voor persoon C. Persoon A en B hebben niets bij bol nodig. Dan kan ik straks dus na elke bestelling juist elke keer alles aanpassen betreft adres. Als ik dan zelf iets nodig heb mag ik adres weer updaten bij Coolblue omdat ik eerder bij Bol voor persoon C heb besteld.

We gaan zien hoe dit in praktijk gaat werken. Gelukkig blijft het oude ook beschikbaar lees ik in het artikel.
Ik denk eerder dat je gewoon een profiel kunt kiezen waarin je adres + rekeningnummer staat, je hoeft niet steeds je adres aan te passen dan
De webshops hebben je gegevens alsnog nodig voor het afhandelen van de bestelling. Het is ook steeds gemak waarom er steeds meer gegevens bij allerlei partijen terecht komen en daarom moet het dan maar prima zijn. Het is allemaal heel makkelijk, net als contactloos betalen en andere betaaldiensten. Intussen weten de grote techbedrijven zo'n beetje alles van 80% van de bevolking.

Dit zal wel een beetje de tegenhanger moeten worden dan Google/Apple Pay en Paypal Express.
Als je naar één centrale vastlegging wilt (ik heb geen idee waarom dat wenselijk zou zijn) dan is iDeal zo ongeveer de laatste aan wie je dat wilt koppelen.

iDeal is puur en alleen een Nederlands betaalmethode, met een paar uitzonderingen doet de rest van Europa, laat staan de wereld er niet aan mee. iDeal is makkelijk als je alleen maar bij Bol.com bestelt, maar (bijvoorbeeld) Amazon US doet daar echt niet aan mee.

Als ik iets bij een webshop bestel, dan controleer ik het bezorgadres, is dat een oud adres dan pas ik het aan. Totdat ik iets bestel heb ik er totaal geen last van dat (bijv) bol.com een oud adres heb staan bij mijn klantgegevens.
Ja als je veel in het buitenland bestelt klopt dat.
Dat zullen echter maar weinig mensen zijn schat ik. Ik denk dat dit voor 99% van het online-shoppend publiek ideaal (pun) wordt.
Gaat iDEAL hierdoor niet iets teveel gegevens verzamelen?
Ideal => Currence => Grote Nederlandse banken

Volgens mij heeft Currence dus al toegang tot die informatie. Helemaal als je naar hun andere producten gaat kijken, zoals iDIN:
https://nl.wikipedia.org/wiki/IDIN
Ook als ik voor andere bestel?

Zie bericht: RobbyTown in 'Betaalsysteem iDEAL krijgt deze zomer profielen voor sneller bestellen'

iDeal gaat dan toch soort adresboek opbouwen of doen/deden ze dat al?
Neen, Currence heeft geen toegang tot die informatie. Ze hebben alleen de gegevens van de betaling. Sowieso heeft currence op geen enkele manier toegang tot bezorg- of facturatieadressen.

Currence is een betaalplatform geen bank. Dat ABN Amro iDIN ondersteunt wil niet zeggen dat Currence dat ook doet. Het bedrijf staat volledig los van de deelnemende banken.
Volledig los? Het is opgericht door 8 Nederlandse Banken. Daarnaast is iDIN een product van Currence.

Ideal is een betaalplatform van Currence wat direct interfaced met de verschillende banken voor sepa credit transacties.

Welke gegevens die interfaces oversturen of wat er in de voorwaarden staat weet ik ook niet. Waarschijnlijk gelimiteerd aan puur de betaalgegevens. Ik zie nergens dat de bank meer gegens gaat aanleveren. Er staat dat Currence optioneel meer gegevens van je gaat opslaan
Het is opgericht door een aantal banken wat zoveel wil zeggen dat die banken aandeelhouders zijn. (En dus een zekere mate van invloed hebben).

Het heeft geen enkele toegang tot de systemen van de bank. Voor een deelnemende bank is het alleen maar een interface naar een platform. Er is geen enkele verbinding met de interne systemen van een bank. Dat was destijds mijn vak.

Wat ik weet van iDIN (is na mijn tijd, ben na mijn pensionering in het buitenland gaan wonen) is dat een bedrijf (Currence) ontvangt welke gegevens er nodig zijn, contact legt met de bank en de validatie / het antwoord door de bank laat verzorgen. Ik lees daar niets waarbij dat bedrijf de gegevens zelf kan inzien (mits uiteraard de datastroom niet omgeleid wordt), laat staan zelf bewaard.

Dat de banken een rol willen spelen op het gebied van on-line identificatie en dat ze die rol door middel van Currence uit willen voeren verbaasd me niets. Maar ik zou wel verbaasd zijn als een bedrijf als ABN Amro inzicht geeft over zijn klanten aan andere bedrijven.
Dit zijn exact de gegevens die je nodig hebt voor deze dienst, dus: nee, er worden niet teveel gegevens verzameld.
Met deze nieuwe versie krijgen gebruikers de optie om een iDEAL-profiel aanmaken, hoewel dat niet verplicht wordt om het betaalsysteem te gebruiken.
Het is dus niet verplicht om gebruik van te maken. Je kan gewoon nog gebruik maken van iDeal op de oude manier. Je kan dus, voorlopig, zelf kiezen of je je data deelt met Currence.
Sta niet zo te springen om t niet meer via de website van de bank te doen. Lijkt me veel meer te misbruiken zo.
Anoniem: 1576590 @- peter -31 maart 2023 22:29
'- peter -' bedoelde waarschijnlijk:
Ik sta niet zo te springen om t niet meer via de website van de bank te doen. Lijkt me veel meer te misbruiken zo.
Precies.

Zelf doe ik het volgende, en ik wijs iedereen die het wil horen erop (hoe goed het doordringt weet ik niet) dat ze bij een iDEAL-betaling er goed op moeten letten dat hun browser wordt doorgestuurd naar de website van hun bank, om precies te zijn:
  • Dat het om een echt browservenster of browsertab gaat - om een BitB (Browser in the Browser) attack uit te sluiten (want daarin kan een foute of gehackte webshop jou vanalles wijsmaken en jouw bankrekening plunderen);
  • Dat de domeinnaam exact klopt, lezend van rechts naar links, te beginnen bij TLD (Top Level Domain) zoals .nl. Let op "verlengde" nep domeinnamen zoals bijvoorbeeld ideal.ing.nl.whatver.cheapsites.ru/betaling. Wees op je hoede voor Il (hoofdletter i en kleine L) en Unicode domeinnamen (schakel punycode in als je niets hebt met IDN's = International Domain Names);
  • Dat de browser op de juiste plaats een hangslotje toont ten teken van een geslaagde https verbinding;
  • Voor de zekerheid: check dat het https servercertificaat géén DV (Domain Validated) cert is zoals uitgegeven door Let's Encrypt, en check de de dan wel aanwezige eigenaargegevens in het certificaat.
Daarna: dubbel-check of het bedrag en de tenaamstelling kloppen, en betaal dan.

Als dit allemaal binnen de omgeving van de webshop gaat gebeuren, kan dat m.i. niet veilig, en kan jouw bankrekening (of bankrekeningen) geplunderd worden (bij de huidige iDEAL kun je nog steeds het door jou goedgekeurde bedrag kwijt zijn als de webshop je belazert, maar dat probleem is nogal onoplosbaar).

Slecht idee van Currence, tenzij er iets heel slims bedacht is (eerst zien, dan geloven).

Edit 22:52: tekst "bij de huidige iDEAL..." verduidelijkt.

Aanvulling 23:58: vanzelfsprekend (?) heeft deze post al weer 2 mods, beiden irrelevant. Wat een briljant systeem hier. In het artikel staat: "Met het nieuwe iDEAL hoeven gebruikers de webwinkel niet te verlaten om te betalen.". Je zult er volledig op moeten vertrouwen dat je niet op een fake webshop zit, en als het om de echte site gaat, dat deze niet gehacked is en personeel met toegang betrouwbaar is (zie ook hier). Hoezo is mijn post dan irrelevant? Leg uit in plaats van mij weg te drukken, wellicht heb je uitstekende argumenten!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1576590 op 23 juli 2024 17:58]

Doel je dan op het stelen van rekeningnummer, pas en vervolgens de 2fa code? Vervolgens zou die combi dan snel gebruikt worden om geld over te boeken of iets te kopen?

Dat zou juist verbeterd moeten worden met de tokens ivm rekeningnummers. Die token wordt voor een special doel aangemaakt. Die kan dus helemaal niet gebruikt worden op een andere website om bijv bitcoin te kopen. Het rekeningnummer is nergers zichtbaar. Tenzij iemand dat natuurlijk zelf ingeeft omdat hij/zij denkt dat het moet ;)
Anoniem: 1576590 @WaarAnders1 april 2023 01:24
Door WaarAnders:
Dat zou juist verbeterd moeten worden met de tokens ivm rekeningnummers.
Ik heb geen idee waar je het over hebt (ik heb me niet in die details verdiept).

Wat ik wel weet is dat het op internet barst van de nepwebsites van cybercriminelen, maar ook gehackte sites en sites met fout personeel.

Als jij binnen de context van een "foute website" iets met betalingen autoriseert, is dat in beginsel bloedlink, omdat die foute website - als AitM (Attacker in the Middle) - jou een heel ander bedrag en begunstigde kan laten zien dan van de werkelijk uitgevoerde transactie (onzichtbaar voor jou).

Nb. zolang jouw bank er (nog) niet bij zo'n transactie betrokken is, heb je ook geen "reader" of andere check waaruit je kunt afleiden dat er iets anders gebeurt dan jou wordt voorgespiegeld en die jij autoriseert. Of gaat Currence daar apparaatjes voor leveren, of denken zij dit met een app o.i.d. op te kunnen lossen?

Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat er zo'n tekort is aan cybersecurity-snappers dat marketing mensen of andere zelfverklaarde experts (hoeveel van Rijbroek's lopen er rond?) op hun stoelen zijn gaan zitten en de grootst mogelijke onzin uit hun hoge hoed toveren. Wellicht in de hoop op promotie of een bonus. Zolang alle risico's voor de klanten zijn en er niet te snel te veel slachtoffers vallen die lawaai maken (Kifid kan ze een tijd aan het lijntje houden) kan dit natuurlijk best lang goed gaan.

Of het gaat om een 1 april grap.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1576590 op 23 juli 2024 17:58]

In dit geval is een token een one-off, virtueel rekeningnummer - gekoppeld aan een specifieke transactie. De man in the middle krijgt jouw rekeningnummer niet en het token is niet geregistreerd bij die andere website.

Overigens moet je nog steeds je 'reader' (2fa) gebruiken om te betalen. Mogelijk dat dit ooit vervangen wordt door een versie op je telefoon, maar dat staat nergens toch? De huidige Ideal vereist ook het 2fa device van je bank
Ik vind het ook een slecht idee:
Met het nieuwe iDEAL hoeven gebruikers de webwinkel niet te verlaten om te betalen.
Dit maakt het zoveel makkelijker om fake te zijn. Juist het feit dat banken de macht hebben over hun veiligeheid maakt het zoveel moeilijker om te spoofen.
Webwinkel heeft toch een inlogprofiel van me? Ze weten waar ik bezorging wil en hoe ik wil betalen. Zie de versnelling niet zo.
Nou dan hoeft dat profiel dus helemaal niet meer. Product in winkelwagentje en betalen maar. Komt het vanzelf naar je toe.

Zoiets kan een PayPal en een Apple Pay ook. Nu krijgen we een Nederlands alternatief. Kan ik alleen maar toejuigen.
Paypal gebruik ik niet, maar bijvoorbeeld met Apple Pay vind ik het wel ideaal soms, checkout pagina, betaal met Apple Pay, en done. Geen adres invullen of iets, gewoon klaar, korte lijnen.
Ze weten hoe, maar als het goed is hebben ze geen bankgegevens van je. Doe stap wordt ook makkelijker gemaakt
Tot nu toe alle tweakers tegen. Nou ik ben voor. Geen gezeur met verhuizingen doorgeven in tig websites en überhaupt minder accounts nodig voor slecht beveiligde webshops. Voor voor voor. _/-\o_
... minder accounts nodig voor slecht beveiligde webshops
Ze spreken over het doorgeven van deze gegevens aan de webshop, dus ik ben bang dat slecht beveiligde webshops met dit systeem nog steeds een probleem zullen zijn.
ligt eraan hoe ze gegevens doorgeven, plaintext is idd niet echt slim en in deze tijden ook bijna ondenkbaar meer. shops kunnen deze gegevens dus enkel ontsleutelen met hun eigen koppeling met currence. dat kan bv een hardware key zijn van de pinautomaat of online een software/cloud verificatie bijvoorbeeld.

ik zou nog wel graag willen zien dat ze een stap verder gaan en net als privacy.com, virtuele tijdelijke bank/card nummers gebruiken die ook door de consument intrekbaar zijn.

[Reactie gewijzigd door bbstreams op 23 juli 2024 17:58]

Anoniem: 370778 @bbstreams1 april 2023 15:26
Gaat niet zozeer hoe de gegevens aangeleverd worden maar dat de webshops jouw gegevens opslaan in de database. Je verzendadres, je factuur adres.
als dat versleuteld gaat worden, kan je daar policies op zetten en de keys intrekken. dus als jij na 2 jaar garantie niet meer gegevens wil delen zonder nieuwe overeenkomst kan je die intrekken.

is natuurlijk iets wat online bedrijven sowieso moeten doen, maar via een tussenpartij als currence kun je dat dus ook als klant beheren straks.

toch ben ik net als de meesten huiverig dat iedereen die data wil benutten voor telemetrie e.d, dan wordt een beetje het paard achter de wagen spannen dus.
Dat geldt voor de binnengekomen gegevens.
Maar die gegevens worden ook overgezet in de administratie van de webshop om een verzendlabel en factuur te kunnen printen. Daar blijft het kwetsbaar voor lekken/ hacks.
Hoezo moet iDeal dat regelen?

Dat zou echt gewoon met DigiD kunnen. Snap niet dat een betalingsverkeer mechanisme daar tussen moet zitten.
Maak jij bij elke webshop een account aan dan? Ik laat mijn adres gewoon auto invullen door de browser en maak nooit ergens een account aan als dat niet nodig is.
Dus inloggen gaat via de website va de webshop of currence, en niet meer via een site van je bank?

Hoe gaan ze dan garanderen dat jouw gegevens niet uitlekken naar de webshop of currence? Hoe kan je de gegevensstroom controleren bij een betaling? Hoe gaat de webshop dit beveiligen?

Dat is net zoiets als inloggen op facebook door je credentials aan een random site te geven, en die zorgt wel voor het inloggen bij facebook daarna.
Zal wel via die nieuwe standaard gaan die ze laatst door hebben gedrukt, waarbij je banken toestemming kan geven aan externe partijen om transacties te doen namens jou. In dat geval is het waarschijnlijk een kwestie van iDeal gewoon geen toestemming geven. Probleem opgelost.
Weet je wat het is denk ik. Iedere Nederlander krijgt straks een nieuwe pinpas: de Debit MasterCard. MasterCard zet erop in dat je daarmee ook makkelijk online kunt betalen, oa via tokenized payments, zoals iDeal hier ook introduceert. Waarom? Omdat MasterCard nu ondanks z’n Maestro pasjes niks aan een iDeal transactie verdiend. Een iDeal transactie is namelijk gewoon direct tussen de banken.

Maar goed, iDeal is dus bang denk ik dat ze hun voorsprong gaan verliezen als MasterCard met een potentieel (!) betere betaalervaring de markt gaat betreden. Dus eindelijk maar eens innoveren.

Interessant is de positie van de banken zelf. Die lijken (al dan niet gedwongen) op beide paarden te gaan wedden door het beide te gaan ondersteunen in hun apps.
https://www.icscards.nl/ lijkt een dochteronderneming van ABNAMRO en die geven ook een debitcard uit, 65 euro voor 3 jaar, die optie bestaat al. ABNAMRO heeft ook realtime overboekingen naar veel banken. IDeal werkt ook goed. Ze ondersteunen ook ApplePay en GooglePay. Er zijn zoveel manieren om te betalen en ze lijken geen verlies te lijden. Bij verlies stoppen ze snel, denk aan b.v. het wearables project. Ik neem aan dat andere grote banken ook iets soortgelijks aanbieden.
Icscards.NL is helemaal geen dochteronderneming van ABN-AMRO.

Je krijgt notabene de melding dat het van Visa is.

Van de ANWB-site:
Visa Card en MasterCard worden uitgegeven door International Card Services, ofwel ICS. Deze partij verwerkt de creditcardbetalingen voor de banken en organisaties die creditcards aanbieden, zoals de ANWB.
Je kunt bij ABN-AMRO dus gewoon een creditcard aanvragen en dan wordt dat allemaal geregeld door ICS, op https://www.icscards.nl/abnamro
ICS is wel degelijk een dochteronderneming van ABN-AMRO. Zie op hun website onder het kopje 'Over International Card Services BV':

International Card Services is een naamloze vennootschap en een volledige dochteronderneming van ABN AMRO Bank N.V. ICS is statutair gevestigd in Nederland, met een vestiging in Duitsland.
Ja, zeg, je hebt gelijk.

Dank je voor de correctie.

Ik was er heilig van overtuigd dat het een combi van Visa-MasterCard was.

Mm, gigantisch veel geëmmer gehad met mijn creditcard.

Altijd netjes afbetaald en opeens gezeur over niet meer op afbetaling kunnen, zelfs aan het einde van de maand volledig afbetalen kon niet, zelfs geen € 500, terwijl ik daarvoor een limiet van € 2.500 had (op een inkomen van 60k.

Klantenservice is totaal onbereikbaar en vreselijk klantonvriendelijkheid.

Misschien toch maar eens een andere bank zoeken.
Jij ook al.
Ja vriendelijk zijn ze bij ics geweest met die actie….
Alle rekeningen altijd netjes betaald, meer dan 80k salaris, twee woningen, ruimte over om maandelijks meer dan leuk te beleggen. En zegt ics oh u bent een te groot financieel risico… koekebakkers
Ja, als je aangeeft dat je getrouwd bent, dan trekken ze wel de conclusie “getrouwde mensen geven meer uit dan niet-getrouwde mensen”, maar of je partner geld verdiend wordt dan weer niet gevraagd.

Ook wordt gevraagd naar je hypotheek, maar of dat bruto is, netto is of jouw deel van de hypotheek, “ach, maakt ons niet uit, je geeft het toch maar op voor de show. We hebben je salaris en je relatiegegevens en daar baseren we de rest op: afgewezen.”

“We hebben op onze donder gekregen dat we overfinanciering in de hand werkten en nu doen we alles om dat te voorkomen, kan ons de klant schelen.”

En dan ook nog de redenatie:
“Er ligt een zwaardere toetsing op afbetaling, dat hebben we niet meer, maar omdat u op afbetaling had, gelden die zwaardere regels wel voor u (al 20 jaar klant en nog nooit een betaling gemist). U kunt na 6 maanden opnieuw een check laten doen, die zal dan op basis van de betaling aan de eind van de maand zijn, maar dat gaan we natuurlijk niet uit ons zelf doen hè, dat moet u maar weer opnieuw aanvragen. En als u een week te vroeg bent, dan zeggen we gewoon: te vroeg, niet wanneer het wel zou kunnen.

Komt hier 100k binnen en bij wijze van uitzondering na heel veel klagen, geven ze dan toch maar die € 500 limiet, te betalen aan het einde van de maand. Maar ja, voor sommige dingen heb je gewoon een creditcard nodig.

Mijn vrouw heeft het via de ANWB gedaan en op basis van 40k kon een limiet van € 1.500 wel. Daarbij werden geen vragen over relaties of hypotheek gesteld.

Koekkoek, zwaar kut behandeld door de thuisbankier dus.
iidd zelfde ervaring. echt niet normaal. Ook getrouwd, vrouw heeft ook een hele leuke baan, en er komt serieus veel geld binnen. Gelukkig heeft zij een CC van de ING, ik krijg nu helemaal geen CC meer en sterker ik hoef het. ook niet meer, waar een CC gevraagd wordt ga ik niet meer me in zee, alternatieven. genoeg.
ICS - International card services welke in Nederland kaarten van Mastercard en Visa verzorgt is een dochter van ABN-AMRO

https://www.abnamro.com/en/product/subsidiaries
Incorrect.

International Card Services is een naamloze vennootschap en een volledige dochteronderneming van ABN AMRO Bank N.V.

Ics doet voornamelijk uitgifte, promotie, administratie en transactieverwerking van creditcards van Visa en Mastercard.

Bron: hun eigen website
Wat is de reden om aan te nemen dat MC met een betere ervaring gaat komen? Heb je het over click to pay? Want in dat geval is je eigen bank nog steeds de issuer. Het gebruikte schema kan van MC zijn.
Ervaring niet perse maar je ideal werkt alleen in Nederland en met een debit card kun je bijna overal wel betalen daar waar men creditcard schreeuwt. Veelal een misvatting.
Ik kan met mijn N26 Mastercard debit card overal online betalen waar men alleen het woordje creditcard noemt
niet helemaal, op de meeste plekken is debit (direct betalen) geaccepteerd, maar als bedrijven invoice willen sturen (achteraf betalen) wordt er op een creditcard het bedrag gereserveerd, dat kun je meestal rentevrij afbetalen binnen een termijn vaak van je saldo of een aflossing. dit maakt de CC ook zo populair in de VS.

in de EU kennen we dat niet, banken hier lenen liever geld.

[Reactie gewijzigd door bbstreams op 23 juli 2024 17:58]

Ja, en dat gebruikte schema is waar MasterCard op mikt met Debit MasterCard (en Visa met Visa Debit). Want daar verdienen ze geld aan, niet aan een iDeal-transactie.

Even voor de duidelijkheid: je Maestro (of VPay) bankpas wordt binnenkort dus vervangen door een Debit MasterCard (of Visa Debit). Dit is niet zo’n prepaid creditcard van bijv Bunq of Revolut. En het kan precies wat je bankpas nu al doet.

En met je nieuwe bankpas, kun je ook online gaan afrekenen. O.a. door a la creditcard wat nummers over te gaan tikken in een formuliertje. Maar er komt ook een tokenized versie: ik geef (via m’n bank app) webwinkel X toestemming voor dit of dat. Waardoor je als klant vervolgens wat stappen over kunt slaan. Denk aan een pushbericht om een betaling te accepteren, of een mandaat dat alles tot €50 direct geaccepteerd mag worden.

Die laatste betaal ervaringen wil iDEAL dus ook introduceren.
iDeal is nu de meestgebruikte en goedkoopste betaaloptie voor Nederlandse webshops.
Wanneer Nederlanders starks massaal voor de creditcard-route gaan voor hun betalingen betekent dat dat de transactiekosten voor de Nederlandse webshops flink zullen stijgen. Ra ra bij wie die rekening uiteindelijk komt te liggen?
Voor de banken zal het lood om oud ijzer zijn, maar ze zien wel dat bij CC-betalingen veel verdiensten naar grote buitenlandse bedrijven gaan.
Alles wordt makkelijker gemaakt dat betekent ook voor hackers of andere met slechte bedoelingen.

Ik heb liever iets moeilijkere en mij gegevens beter wordt beveiligd.

Ik betaal webshops via PayPal of via creditcard omdat deze betaal dienst toch beter in mekaar zit.
Waarom zit het beter in elkaar? Is het makkelijker geld terugkrijgen (verzekering)?

Ideal is namelijk gebouwd op simpele sepa credit transfers. Goedkoper en massaal gebruikt.
De vraag wordt.. wat gaat er verplicht worden? iDeal hoeft verder niets van mij, nu is het gewoon een doorgeefluik van mijn bank naar de winkel (of wie dan ook), maar wat als deze tussenpartij opeens dingen gaat verplichten? Profiel aanmaken, adres invoeren, gegevens verificatie?
Daarnaast gaan betalingen via iDEAL met de nieuwe versie niet meer via individuele bankenwebsites
Dus je moet je bank gaan koppelen ipv vrij kiezen waar vanuit je betaald.

Maar gelijktijdig lijken ze dus nog steeds het grootste 'flaw' van iDeal niet aan te pakken.. oplichting en garantie.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 23 juli 2024 17:58]

Het is opt-in, dus niet verplicht.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.