Black Friday was drukste dag voor iDEAL ooit met 4,65 miljoen transacties

Afgelopen Black Friday was de drukste dag voor iDEAL ooit, meldt Betaalvereniging Nederland. Er zijn zo'n 4,65 miljoen transacties gedaan, voor een geschatte 395 miljoen euro. Naar schatting zijn er bijna 50 procent meer aankopen met iDEAL gedaan dan vorig jaar.

Volgens Betaalvereniging Nederland namen de online verkopen toe in de periode rondom Black Friday en Cyber Monday, maar namen de aankopen in fysieke winkels af. Het bedrag dat met iDEAL is uitgegeven is bijna 30 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In winkels is aan de toonbank ruim 10 procent minder vaak gepind en de omzet in fysieke winkels was tussen de 5 en 10 procent lager.

In vergelijking met een normale week in september dit jaar, werd er in de periode rondom Black Friday bijna 55 procent vaker met iDEAL in webwinkels afgerekend, met een omzet die ruim 85 procent hoger was dan gebruikelijk.

Hoewel het aantal online aankopen steeg, was het totale aantal transacties en de omzet in de Black Friday-periode dit jaar lager dan vorig jaar volgens Betaalvereniging Nederland. Dat komt vermoedelijk door de coronacrisis, waardoor minder werd uitgegeven in fysieke winkels. Zaterdag was de drukste winkeldag, met 19 miljoen pinbetalingen die goed waren voor een omzet van 564 miljoen euro.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

01-12-2020 • 15:42

77 Linkedin

Reacties (77)

77
75
36
4
0
20
Wijzig sortering
Gaat dit om black friday als dag of de gehele periode daar is wel een verschil in. Black friday was volgens mij namelijk al op de maandag begonnen t/m gisteren :D
Gisteren was het geen Black Friday meer, maar Cyber Monday ;)

CM is nog niet zo populair als BF, maar het is de laatste jaren wel in opkomst. Beide commerciele dagen die zijn komen overwaaien uit de VS, respectievelijk de laatste werkdag vóór en de eerste werkdag ná Thanksgiving.

Dat Black Friday dit keer meer een Black Week was, heeft meer met corona te maken. Men hoopte op deze manier de drukte in de winkels/winkelgebieden een beetje te spreiden.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 1 december 2020 15:52]

Dat Black Friday dit keer meer een Black Week was, heeft meer met corona te maken. Men hoopte op deze manier de drukte in de winkels/winkelgebieden een beetje te spreiden.
Black Week heeft niets met corona te maken hoor. Het draait enkel om de pegels (zoveel mogelijk omzet draaien). De meeste kortingsacties liepen al eerder (11 november was het Singles day bijvoorbeeld).

De drukte in de winkels was ook niet minder dan vorig jaar. Sterker nog ik denk dat het nog drukker op straat was op Black Friday terwijl het dus een week duurde.
De periode is ook wat langer om de omzet/drukte wat te spreiden.
Het is de (vrij)dag na Thanksgiving en de maandag na Thanksgiving overigens!
Ik herinner mij nog dat ook vorige jaar Black friday over het hele weekend en in sommige gevallen zelfs over de week werd gesmeerd dus dat het met corona te maken heeft valt wel mee, denk ik. Ook vorige jaar was het druk in beide weekend dagen op "Black friday " ipv alleen op vrijdag
Black week is geef je geld eerst aan mij voordat je het aan de concurrent uitgeeft. Niks meer niks minder. Corona is gewoon een legitieme smoes :)
Laat maar ik heb het verkeerd gelezen gaat wel over 1 dag :/

[Reactie gewijzigd door illsabio op 1 december 2020 16:02]

Mwoa, vorig jaar waren de Black Friday aanbiedingen al ruim een week vantevoren live, o.a. op BOL en Coolblue als ik me goed herinner. Dat heeft niets met corona te maken, maar simpelweg de periode om zoveel mogelijk omzet genereren te maximaliseren.
Ik kreeg begin november al de eerste Black Friday push notificatie, door Amazon.
Ik krijg zojuist een mail van SOSSolutions dat je ook vandaag nog van de black friday “deals” gebruik kunt maken. T wordt gewoon weer gigantisch uitgemolken. Alleen zijn t in nederland (en waarschijnlijk europa) vaak geen echte aanbiedingen.
Volgens mij hebben de bedrijven wel geleerd om het beter naar de consument te brengen
na all het commentaar van vorig jaar, het was nu 40% korting op de advies prijs...
Heeft dat ook niet iets mee te maken dat ACM daar meer op toe is gaan zien dit jaar?
Op Pepper (de aanbiedingen app) was wel te merken dat de vrijdag zelf wel echt met afstand het drukste was qua deals. De hele week rommelde het wat maar vrijdag barste het pas echt los, en ook Cyber Monday is totaal niet op hetzelfde niveau.
Vind het ook een verwarrende kop;
'' Drukste dag voor iDEAL ooit met 4.65 miljoen transacties''

en dan staat eronder in de tekst:

''Hoewel het aantal online aankopen steeg, was het totale aantal transacties en de omzet in de Black Friday-periode dit jaar lager dan vorig jaar volgens Betaalvereniging Nederland'

Dus de vrijdag specafiek genomen was wel de drukste ooit, maar vorig jaar was het wel drukker met black friday en de dagen daaromheen meegeteld? Of snap ik hem verkeerd?
heb soms meelij met die bezorgers hoor. Weet dat iedereen een keuze maakt wanneer je een bepaalde functie hebt, maar als die gozer van afgelopen vrijdag niet eens een glaasje water mag drinken "anders ben ik hier te lang op 1 adres" dan is dat wel bizar hoor.

Daarom: hulde aan de bezorgers die mijn Van Lier schoenen hebben bezorgd.
Van mij mag de postnl best een optie in de app zetten met "mag ook volgende week bezorgd worden" als ze het zo druk hebben. Maar daar zullen ze de opslag ruimte wel niet voor hebben.
Als postnl zou stoppen met elk jaar het tarief per pakket te verlagen, dan zouden wij ietsje meer betalen voor de bezorging van ons pakketje, maar kunnen er wel een stuk meer bezorgers aan het werk zijn als er een pak meer geld is te verdelen tussen alle bezorgers. Postnl verlaagd juist het tarief met de reden dat er steeds meer pakketjes worden bezorgd, omdat ze weten als hun monopolie positie verdwijnt het klaar is met ze, de manier waarop ze hun bezorgers behandelen met vaak dramatische gevolgen voor de klant.
Sommige webwinkels zijn ook onnozel bezig. Tijdens je bestelling lijkt alles in 1 pakket te komen en vervolgens na je bestelling sturen ze het in 5 delen op, want "extra service". Maar voor wie? Ik ben er nog niet achter. Want ik moet 5x thuis blijven, de postbezorger moet minstens 5x langskomen en er moet 5x verpakkingsmateriaal worden opgestuurd. Het enige voordeel is dat je het eerder in huis hebt, maar als onderdelen van elkaar afhankelijk zijn voor het gebruik heb je er alsnog helemaal niets aan.

Een andere shop gaf tijdens bestelling aan 500+ voorraad. Na bestelling serieus meteen een mail: uw pakket is vertraagd, er is geen voorraad, klik hier om te annuleren. Niet gedaan. En wat denk je, het werd meteen gisterenmorgen als bij mij bezorgd. Rare praktijken.

Wmb zijn winkels echt oorzaak van deze drukte, bang voor negatieve reviews oid. Met een disclaimer zouden ze al veel ondervangen of wellicht hogere verzendprijs vragen als het direct bezorgd moet worden. Denk dat de meesten het liefst het zsm willen hebben, maar niet als dat extra geld kost. Zo krijg je vanzelf een natuurlijke schifting in drukte. Dit idee heb ik even overgenomen van een andere bestaande site die ik ken. Deze stelt die optie per product. Wil je bepaalde producten zsm in huis hebben, betaal je per product 5-20% meer. Je stelt de klant de keus en helpt m.i. de logistiek daarna, dus meer betalen of wachten.

[Reactie gewijzigd door Aardwolf op 1 december 2020 18:53]

De enige die dit bij me heeft geflikt is Amazon, bestel daar ook niet zomaar meer, krijg je voor een nvme-ssd, kast, en mobo, 3 verschillende leveringen op verschillende dagen, service noemden ze het ook, ik had het nog zelfs afgevinkt. ze sturen spullen ook gewoon op in fabrieksdoos zonder om-doos, die lui sporen niet.
Ja dat is wel ergerlijk. Ik dacht laat ik geen namen noemen, maar nu jij het zegt kan ik het niet laten. Dat van die meerdere verzendingen is inderdaad Amazon Nederland. Had het ook uitgevinkt net zoals jij, maar deze verzendmethode is blijkbaar gebruikelijk bij hun (dit obv eerdere ervaring). Ook bol.com heeft hier een handje van overigens, waarbij je niet altijd een datum kunt kiezen of er na bestelling opeens meerdere deelverzendingen ontstaan. Mogelijk is het hebben van meerdere distributiecentra de oorzaak, omdat niet alles op één plek ligt en natuurlijk de menging met plaza/marketplace op het platform. Iets anders kan ik nog niet bedenken.

Het blijft onzin om dit service te noemen als je het echt bij 1 bedrijf hebt besteld. Als het service zou zijn, zou dit vooral de klant moeten dienen. Waaronder de klant de optie te geven om een datum te kiezen (bijv. 1 week later) of een optie bewust om deelzendingen te doen, te laten bezorgen aan huis of op postkantoor. Maar vooral daarvoor dan ook daadwerkelijk te zorgen, ipv achteraf alles gewoon te negeren en een eigen plan te trekken onder het mom "service". Ik kan er moeilijk in komen met alle slimmigheid in de wereld dat die systemen niet intelligenter kunnen zijn dan nu. Bijvoorbeeld dat ze de maximale en meest ongunstige verzendtijd van de verschillende distributiecentra berekenen, waarna er een marge komt voor de eerst mogelijke verzenddatum waar de klant uit kan kiezen voor een totaalzending (met 1 datum) of deelzendingen (meerdere data, waarbij het vinkje ook werkt). Dus altijd op klant zijn keuze. In dat geval heeft de bezorger misschien ook weer 5 pakketjes vanuit diverse centra (niet optimaal, maar minder erg) en kan het wel in 1 rit en 1x thuisblijven worden bezorgd. Wat mij betreft een verbetering die ik liever vandaag zie dan morgen.

[Reactie gewijzigd door Aardwolf op 4 december 2020 02:18]

Wat let ze om een flesje water mee te nemen in de bus dan?
Dat is niet geheel verassend, zoals het artikel al aangeeft zullen er minder mensen geweest zijn die fysiek naar de winkels zijn gegaan. Alhoewel het natuurlijk nog veels te druk in de winkels was. Zelf doe ik niet aan Black Friday, alhoewel aanbiedingen soms erg verleidelijk konden zijn.

Toch jammer dat zulke kortingsdagen ervoor zorgen dat een groot deel van de bevolking dingen gaat kopen die ze eigenlijk niet (direct) nodig hebben. Consumenten worden zo makkelijk verleid door aanbiedingen om spullen aan te schaffen, dat ik denk dat we daarmee zoveel meer winst kunnen halen op milieugebied.

Ja, tuurlijk er zullen vast en zeker ook mensen zijn die al een flinke tijd wachten tot een aankoop en Black Friday als de uitgelezen kans ziet om het goedkoper aan te schaffen, maar ik denk dat er ook een heel groot deel van de bevolking wordt beïnvloed door de zogenaamde scherpe aanbieding en iets kopen wat ze eigenlijk niet direct nodig zullen hebben.

Nee, ik ben geen zweverig type. Maar ik heb de laatste paar jaren steeds meer verdiept in materialisme en minimalisme waardoor ik veel meer bewuster ben in wat ik koop. En ik heb nog steeds een lange weg te gaan, maar maak daarin wel mooie stappen.
Materialisme is zo diep in de mens geworteld, vooral in de VS lijkt het. Daar zijn wel eens mensen letterlijk vermoord omdat ze ruzie kregen over het enige overgebleven product.

Ik ben mezelf ook in het minimalisme aan het verdiepen. Ik denk zo’n manier van denken noodzakelijk is om de planeet bewoonbaar te houden. Maar ik zie de mensheid eigenlijk alleen maar verder afglijden. Ook in NL. Dit soort chaos kwam je een paar jaar geleden namelijk niet tegen.
Materialisme is zo diep in de mens geworteld, vooral in de VS lijkt het. Daar zijn wel eens mensen letterlijk vermoord omdat ze ruzie kregen over het enige overgebleven product.

Ik ben mezelf ook in het minimalisme aan het verdiepen. Ik denk zo’n manier van denken noodzakelijk is om de planeet bewoonbaar te houden. Maar ik zie de mensheid eigenlijk alleen maar verder afglijden. Ook in NL. Dit soort chaos kwam je een paar jaar geleden namelijk niet tegen.
Ja, in de VS is het nog steeds een tandje erger, maar helaas is het in Nederland ook sterk in opkomst.

Goed bezig! Zo heeft iedereen natuurlijk zijn eigen beweegreden om minder materialistisch te zijn. Voor mij was milieu niet het belangrijkst toen ik eraan begon, maar ik merk dat het vanzelf belangrijker is geworden voor mij naarmate de tijd vorderde en nu wel één van de belangrijkste reden is om te doen.
Ik zat ook bijna te wachten op dit soort berichten , elk jaar weer "de meeste pinbetalingen ooit" of iets dergelijks , is dit marketing om op een soort schuld gevoel van mensen in te werken of zo? Degene die niks via ideal hebben betaald vrijdag schaam je
Best raar, aangezien de meeste deals een week lang liepen en je dus geen enkele reden had om pas dan te kopen.
Precies, maar de naam doet vermoeden dat het alleen op vrijdag is... Percentage mensen die de prijzen via de Pricewatch tracked hier op tweakers en weet dat het langer duurt dan alleen die vrijdag,zal niet denderend hoog zijn.
Dan moet je ook je TV, Radio en mailbox de hele week dicht houden en geen webshop bezoeken.
Want ik kon vorige week afmelden voor diverse 'nieuwsbrieven' in de mail, elk bedrijf schreeuwde het uit dat ze het een hele week lang deden...

Maar als je dat allemaal miste, ja dan snap ik dat je tot vrijdag wachten ;)
Eens, maar misschien een onderbuik gevoel dat op de dag zelf je misschien iets meer korting krijgt (noem het valse hoop, noem het consumistisch) ?
Ik heb inderdaad berichten gezien, misschien is vrijdag en of maandag dat "ene" product wel (of meer) in de aanbieding. Zelf heb ik een aantal producten in de gaten gehouden. De enige conclusie die heb ik getrokken, is dat de producten nu (dinsdag) duurder zijn dan afgelopen maanden.
Ik heb juist de week voor BF een product voor 81,- minder weten te scoren door een fout in de webshop ;)
Wel mooi dat de shop in kwestie hier niet moeilijk over deed, tussen in het mandje klikken en afrekenen schoot hij omhoog, maar ze hebben het verschil netjes terug betaald aan mij!
Snel shoppen loont dus O-)
Ik zag anders wel bedrijven die het uitsmeerden in categorieën waarbij de elektronica deals vooral op vrijdag werden geplaatst. Mogelijk zijn dat juist de deals waar de meeste mensen op wachten?
bij heel veel winkels heet het "pre black friday" oid, dat geeft een beetje de indruk dat de prijzen nog kunnen zakken.

En er is elk jaar ook wel een product dat ik koop waar dat ook voor gebeurd. En er is ook elk jaar wel een product dat uitverkocht is omdat ik te lang wacht. Ironisch genoeg was er dit jaar een betere deal op singles day maar ik dacht "ach op black friday gaat het overal voor die prijs", maar helaas niet.

Ik moet eigelijk eens uitzoeken welke winkels je het verschil terug geven als het later in de week goedkoper word.

[Reactie gewijzigd door KSU4reqY op 1 december 2020 18:13]

Op zich aan de ene kant begrijpelijk door corona is iedereen thuis en gewend om online te bestellen. Aan de andere kant begrijp ik het niet omdat we juist thuis zitten en niet meer specifiek op een bepaald tijdstip hoeven te bestellen. daarnaast lees ik overal dat de black friday / monday's ook niet meer de kortingen zijn zoals vroeger en/of zoals in amerika.

m.a.w. best bijzonder denk ik :-)

[Reactie gewijzigd door basjuhh op 1 december 2020 15:49]

Dat is marketing. "Black Friday/Cyber Monday/week/maand" wordt als marketing moment gebruikt. Mensen zijn makkelijk te triggeren om je aanbiedingen te bekijken. Het draait al lang niet meer om enkel de vrijdag. "Black Friday" wordt gebruikt om bijna de hele maand November acties mee te doen.

De korting is in Europa nooit denderend geweest, maar het is genoeg om de klant te overtuigen om iets te kopen. Daarnaast leeft het sentiment dat mensen toch cadeaus in willen slaan voor december, of juist iets voor hunzelf tijdens deze donkerdere wintertijd.
Ik heb toch gisteren toch echt wel een denderende aanbieding gezien en gelijk gebruikt van gemaakt na het zien daarvan gisteren in een artikel op tweakers (grootste prijsdalers cyber monday)

Namelijk een Asus vivobook 14’, i7, 16g Ram en 512g ssd. https://tweakers.net/pric...3fa-eb500t/specificaties/

Van 900 naar (gister) 750 en nu is die weer op 900.

Net binnen en super content!

[Reactie gewijzigd door er0mess op 1 december 2020 17:24]

Er zijn gelukkig altijd uitzonderingen op de regel! Veel plezier met je nieuwe notebook! :)
Jammer genoeg zijn veel 'kortingen' absoluut geen kortingen.
Zeker op "Black Friday", of de aanloop daar naar toe. Shops zoals mediamarkt zijn bij een groot aantal producten plots de adviesprijzen gaan adverteren waar ze dit normaal niet doen.
De consument is té gevoelig voor een percentage en daar spelen ze op in met praktijken die jammer genoeg niet altijd even 'proper' zijn.

Prijscheckers zijn een zegen.
Ik zag anders in de stad dat mensen elkaar de haren uittrokken in de winkels voor die 5 euro korting op een broek. Sommige steden zijn door de drukte anders vervroegd dicht gegaan. Maar goed, online bestellen is altijd makkelijker en rustiger :)
Bedrijf waar ik werk gebruikt het sommige jaren om overtollige voorraad te verkopen met 30-40% korting omdat erna de prijs weer naar een normale 15% korting kan en het op de wat langere termijn weinig prijsdruk zet. Maar alleen als we te hoge voorraden van bepaalde dingen hebben, anders niet. Of dingen die uit het assortiment gaan.
Mensen laten zich graag een oor aannaaien... Bij veel bedrijven zie je rond deze commerciele-onzin-tijd de laatste weken de prijzen langzaam aan omhoog gaan en krijg je ineens 'giga' korting op 'de adviesprijs' welke je vaak bij iedere 'aanbieding' het hele jaar door al hebt. Maarja, je hebt 'korting' tijdens 'black friday' dus dat geeft mensen ook al een goed gevoel van 'kijk eens wat ik op de kop heb weten te tikken'

Nee, echte 'black friday' aanbiedingen zoals 75%+ korting op de 'normale' winkelprijs van een topmodel tv die nog niet zo lang uit is heb ik nog nooit voorbij zien komen. Wel de 'standaard' 30% korting op de 'adviesprijs' die ik, krijg nou wat, 4 en 8 weken daarvoor ook al zag...
Er zijn best leuke deals geweest maar je moet ze wel een beetje weten te vinden.
Zelf heb ik bv een winterjas met een adviesprijs van 150, bij andere webshops te vinden rond de 120, nu voor 60 kunnen krijgen. Vandaag binnen gekregen en is de beste jas die ik ooit gehad heb :)
Verder ook een Switch lite met Animal Crossing en de Borderlands collectie er bij besteld, samen voor €225, ook geen slechte deal. Later nog Xenoblade Chronicles definitive edition voor 26,58 en de Bioshock collection voor 17,84 besteld. Dat soort dingen kun je prima van zien dat het inderdaad hele scherpe prijzen waren.
Dan heb ik ook nog een hoop Hue besteld, waarvan de 2 ledstrips bij Mediamarkt zeker wel een goede deal waren (2 x 2 meter + 2 x 1 meter uitbreiding), en de rest was niet per se beter dan je ooit ziet maar ja als je eenmaal met Hue begint... :+
Je moet inderdaad niet zomaar alle doorgestreepte prijzen geloven die je ziet, maar als je zelf een beetje oplet en bv een site/app als Pepper in de gaten houdt dan valt er zeker nog lekker te scoren.
Je vindt het bijzonder dat het online verkopen van producten doorgaat? Ik vind jouw gedachtegang een beetje 'bijzonder' 8)7

Er zit nogal een verschil tussen horeca en online winkelen.....
Nou ja, het mocht ook gewoon in de fysieke winkel. Er waren volgens mij wel plaatsen waar je gewoon volle winkelstraten zag...
De Primera hier puilde uit met pakketjes, tot halverwege in de winkel zelfs, gekkenhuis :)
Weer 'n goeie dag voor de transactiekosten.
Dat zijn een boel makkelijk beïnvloedbare mensen geweest zeg.
Er was niet zo veel in de aanbieding tijdens black friday. Kk vraag mij dus af wat sl die mensen hebben zitten kopen gedurende black friday.
En ik heb er niet aan bijgedragen. Met zulke cijfers voel ik me dan toch lichtelijk trots.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee