'10 procent van contactloze betalingen wordt gedaan met smartphone of wearable'

Het aantal contactloze betalingen neemt toe in Nederland en steeds vaker gebruiken klanten daar hun smartphone of wearable voor. Volgens Betaalvereniging Nederland werd eind vorig jaar 10 procent van de contactloze betalingen met zo'n apparaat gedaan.

Het aantal contactloze betalingen met een smartphone of wearable is vorig jaar enorm gegroeid, blijkt uit een grafiek van Betaalvereniging Nederland. Eind 2018 waren betalingen met dergelijke hardware nauwelijks zichtbaar in de grafiek, maar afgelopen december vormden ze 10 procent van alle contactloze betalingen. De Betaalvereniging verwacht dat dit aandeel snel zal toenemen dit jaar.

Vorig jaar steeg ook het aantal elektronische betalingen in het algemeen. Over het hele jaar was 67 procent van alle betalingen elektronisch, in 2018 was dat nog 63 procent. Het gaat daarbij om betalingen in fysieke winkels. Klanten maken ook steeds vaker gebruik van de mogelijkheid om contactloos te betalen. Er werden over het hele jaar in Nederland in totaal 3,04 miljard contactloze betalingen uitgevoerd aan kassa's. In december waren contactloze betalingen goed voor 69 procent van alle elektronische betalingen. Een jaar eerder was dat 56 procent.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

28-01-2020 • 19:25

359 Linkedin

Reacties (359)

359
352
196
28
2
135
Wijzig sortering
Wat echt ongelovelijk is, ik betaalde al jaren met m'n android telefoon en de ABN Wallet app... en wat denk je, ipv de techniek even afwachten, is de ABN er mee gestopt omdat te weinig mensen het gebruiken… Iedereen die me het zag gebruiken wist niet eens dat het kon.

Laten we de tijd terug draaien, Geloof je toch niet.

Oja, Apple pay heft wireless telefoon betalen straks natuurlijk uitgevonden... :'(
Hetzelfde hier.

Ik maak al sinds de mogelijkheid er is naar volle tevredenheid gebruik van ABN AMRO Wallet op Android. Ik geloof dat ABN (na ING) ook de tweede bank was die dit ondersteunde op Android. En inmiddels heeft geloof ik iedere grote bank het.

ABN heeft nooit echt ruchtbaarheid aan die app gegeven (terwijl ze voor de Apple pay support nu zelfs landelijk reclamezendtijd inkopen).

En nu besluiten ze het, als enige bank, gewoon te killen :( Gewoon omdat men geen zin óf know-how heeft om de Android 10 support te fixen.
De officiële reden voor ABN om te stoppen was dat te weinig mensen er gebruik van maakten, maar ik denk dat ze vooral vonden dat er te weinig mensen gebruik van maakten en het daarom niet de moeite waard vonden om het issue met Android 10 op te lossen.

Wel heeft iedere ABN Android Wallet gebruiker een tegoedbon voor een Laks wearable gekregen en daar heb ik een horlogebandje voor gekocht. Hoe blij ik daar ook mee ben, ik had graag de mogelijkheid behouden om met mijn Android telefoon te betalen.

Edit: Schijnbaar heeft niet iedere gebruiker deze code gekregen. Dat is wel kwalijk natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door soulcrusher op 30 januari 2020 14:25]

Lange niet elke gebruiker kreeg dat. Veel mensen kregen geen kortingscode, maar gewoon bericht dat het niet meer kan over 1 maand.
Hoe heb je dat gekregen? Ik heb niks ontvangen.
Ik was een actieve gebruiker maar heb nooit die bon gekregen.
Volgens de klantenservice van ABN AMRO is de code random aan gebruikers van de Wallet app verstuurd, het klopt dus dat niet iedereen een code heeft ontvangen.

Het afschaffen van de app mocht waarschijnlijk niet te veel kosten, dus hebben ze niet iedereen een code gestuurd. De zoveelste minachting voor de klant die ze in dit dossier laten zien... :(
Rabobank heeft dit ook al een zeer lange tijd voor Android toestellen, bij Apple waren wat issues mee iets met weigeren die nfc vrij te geven ofzo zodat 3e partijen er gebruik van mogen maken.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 28 januari 2020 22:35]

Het is weldegelijk zo dat 3rd parties de NFC niet kunnen gebruiken bij Apple, en je voor betalingen dus verplicht via Apple Pay moet werken. Dat banken hier huiverig waren voor introduceren van Apple Pay snap ik wel: het maakt het betaalverkeer duurder omdat Apple nu uit de ruif gaat meesnoepen. Nederland had altijd erg goedkoop en efficient betaalverkeer.

Dat gezegd hebbende: ik vind het wel erg fijn werken en gebruik het regelmatig.
Dat het duurder zou worden is een drogreden. Het is niet duurder dan al dat geneuzel met contant geld.
Nee, maar wel duurder dan "ouderwets" pinnen, wat heel veel gebeurt (gebeurde?) in Nederland.
En buiten dat; blijf dan niet volhouden dat contact loos pinnen zo’n goede manier is om te pinnen. Laat staan de enige manier.
Wie beweert dat dan? Contactloos wordt gepromoot vooral om pinnen van kleine bedragen nog verder te stimuleren, inderdaad omdat het goedkoper is dan contant geld.
Je kan mij niet wijsmaken dat de banken het niet tegen hebben gehouden.

Ps. Heb trouwens ook geen medelijden met banken na wat ze gedaan hebben met de spaar-“rente”.
Ps. 2Heb trouwens ook geen medelijden met banken als je ziet wat die hoge-hotemetoten verdienen
Ik heb ook geen medelijden met de banken.
Ik vind het ook wel jammer voor de gebruiker maar zeer goed dat de banken hun poot stijf houden en Apple Pay niet introduceren, waarom zou 3rd partijen geen gebruik van de NFC mogen maken ?

Apple wil bewust een monopolie creëren op betalingen via Iphone en daar een slaatje uit slaan.
Ze mogen gerust Apple Pay introduceren maar geef 3rd parties dan ook toegang tot die NFC zodat er eerlijke concurrentie ontstaat.

Dan kan de gebruiker zelf een keuze maken, betalen voor Apple pay of de bankapp gebruiken(Kosten wat de banken moeten betalen voor Apple pay doorberekenen aan de klanten die het willen).

Want ik als Android gebruiker mag anders ook aan dat grapje van Apple meebetalen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 30 januari 2020 09:31]

Gelukkig is Apple Pay nu wél beschikbaar :)
En zoals ik eerder zei: het is niet zo dat er helemaal geen gebruik van Apples NFC gebruik gemaakt kon worden. In Nederland kozen de banken ervoor om het niet te doen.

“ Want ik als Android gebruiker mag anders ook aan dat grapje van Apple meebetalen.”
Ik als Apple gebruiker moest dan ook maar meebetalen aan het alternatief voor Android gebruikers? Of denk je dat de stroom voor contant geld helemaal niets kost? Daar betaal je immers ook voor.
Even voor de goede orde: voor android wallet hebben ze 4+ jaar terug ook gewoon landelijk reclames gemaakt. Doe nou niet alsof het door apple komt. Lees anders deze draad eens, apple pay werkt, android wallet werkt niet altijd even goed.
Waar beweer ik dat het door Apple komt? :?

En bij mij werkte Wallet altijd even goed. Zowel op een Sony Xperia z1-compact, als een X-compact, als een Xz1-compact.
Ook jammer dat ze een van de eerste waren, hierdoor hebben ze een aparte app voor uitgebracht in plaats van de contactloos betalen in de bankieren app zelf te hebben geïntrigeerd zoals de meeste banken. Ik denk ook een van de grote redenen waarom het zo weinig gebruikt werd. Mensen willen gewoon alles kunnen doen en besturen vanaf 1 plek. Als je weer een aparte app moet downloaden en instellen om alleen te kunnen betalen met je telefoon vinden de meeste dat iet waard.

Ben laatst met iemand van ABN gaan praten en die vertelde dit als een van de redenen waarom de app stopt. :(
Apple heeft het niet uitgevonden, maar wel geperfectioneerd.
Vooral op de apple watch, het is momenteel volgens mij nog steeds de enige die geen pincode nodig heeft om betalingen te doen boven de 25 euro (correct me if I'm wrong).

Hoe kaarten en de Wallet gebruikt kan worden vind ik gewoon fijner, even een bioscoop kaartje? hop, in de wallet, met een agenda punt en alles erbij, 2x klikken, face id of touch id en je bent binnen.

Ik gebruik het zelf nu ongeveer 2 jaar (Apple Pay), daarvoor heb ik ING gebruikt op Android, tis dus wel 2 jaar geleden, maar gezien ik meerdere verhalen heb gezien over Google Pay en dergelijke, ziet het er nog steeds niet zo simpel uit als met Apple Pay.
Geen pin voor betalingen, maar wel een pin om de watch te unlocken nadat je hem hebt omgedaan.
Ook niet eens.

Je doet je Watch om en het moment dat je je iPhone gebruikt (of alleen al naar kijkt), is je Watch ook ontgrendeld.

[Reactie gewijzigd door Chintzy op 29 januari 2020 10:10]

Net getest. Hoe jij het uitlegt werkt bij mij niet. Ik moet echt mijn Apple Watch apart unlocken met een pincode. Ook al unlock ik daarvoor mijn iPhone met FaceID.
Zie Apple Watch App op je iPhone, ga naar "Toegangscode" en zet daar "Ontgrendel met iPhone" aan. :)
Verdomd. Vreemd dat ik die functie gemist heb :? bedankt @Chintzy en @patrique70 !
Dit wist ik ook niet eens, thanks!

EDIT: ik had dit dus al aanstaan en had dus al meerdere keren meegemaakt dat het zonder pincode werkte en dacht dat het een bug was xD

[Reactie gewijzigd door Replic op 29 januari 2020 17:42]

1x een pin invoeren is beter dan elke keer met een betaling van 25 euro zoals dat momenteel (als goed is) nog bij Android gebeurd en bij andere banken. :p
Het is inderdaad bizar van AbnAmro. In zo ongeveer dezelfde week dat ze hun
android wallet de nek om draaien omdat klanten blijkbaar niet met hun mobiel zouden willen betalen, hing de stad met met AbnAmro reclame voor apple pay.

Op een ingediende klacht heb ik alleen een maand later een enquete ontvangen hoe tevreden ik was over de afwikkeling en verder nooit meer wat gehoord....

Kortom, de hypocratie ten top.... ik ben inmiddels overgestapt naar een andere bank waar je wèl met een Android telefoon kan betalen, en hoop dat alle andere klagers hier dit ook doen/gedaan hebben. Dat is het enige waar ze mogelijk naar luisteren.
Ik had jaren NFC betalingen op mijn Android (Rabobank), maar het werkte vaak slecht. Gedoe met pincodes, geweigerde NFC, ... De normale betaalpas werkte prettiger en die gebruikte ik daarna ook maar weer. Nu een iPhone met ApplePay en het werkt gewoon fijner. Geen gedoe met pincodes en het werkt altijd. Apple heeft het niet uitgevonden, maar het werkt wel beter dan de NFC betaling van mijn Samsung S8.
Geweigerde NFC bij de ABN AMRO Wallet gebeurde met mijn Android phones heel in het begin nogal eens. Maar zeker de laatste 2 jaar was het gewoon altijd spot on.

En tsja.... 'gedoe met pincodes'..... Het is maar hoe je het ziet. Het lijkt mij dat nog een keer een pincode in moeten vullen veiliger is dan maar gewoon accepteren, wat dus bij Apple Pay blijkbaar gebeurt.
Bij Apple Pay gebruik je FaceID of TouchID en dat werkt prima. Het probleem bij de Rabobank i.c.m. NFC betalingen op de telefoon is dat de pincode van je pasje anders was dan als je mobiel betaalde. Dat werkte erg verwarrend en ook ging de betaalautomaat vaak in de fout als je een PIN-code moest invoeren. Dan mislukte de hele transactie en kon je weer opnieuw beginnen. Het ging zo vaak fout dat ik er maar mee ben gestopt.
Dat je bij NFC een andere pincode hebt hebt danop je betaalpas vind ik juist en zeer veilig idee.

Overigens, meestal vulde ik mijn pincode al vast in terwijl de verkoper de pinautomaat instelde :)
Nee hoor. Maar op de een of andere manier lukt t Apple om de handel vlot te trekken.
Het was anders Apple wat de hele tijd die nfc niet wou vrijgeven, terwijl Android al lang en breed contactloos betalen had, ik kon dit al jaren met mijn Sony Expedia.

Edit: En jahoor downmod maar iets met fanboy,s , maar het is gewoon zelf dat Apple geen 3e partijen wilde toelaten op de nfc.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 28 januari 2020 22:40]

Er werkt (voor zover ik ze ken) geen enkele bank-app op android zo netjes als apple pay op een iphone.

Met een iphone kun je met je vinger op de homeknop je telefoon tegen de pinautomaat houden (zonder enige andere actie) om te betalen. Op android zie ik (bijna) altijd mensen eerst de bank-app openen (met opstarttijd), unlockcode of vingerafdruk gebruiken om de app te unlocken, en dan betalen.
Bankapp hoef je helemaal niet handmatig te openen op Android, alleen scherm aanzetten langs de automaat ermee is voldoende, het kan zonder dat je de schermlock eraf haalt(afhankelijk hoe je het instelt), Niks meer acties dan Apple verreist.

Ik denk dat het meer onwetendheid van de personen zijn/niet juist geinformeerd.

Ik moet mijn telefoon eerst wel inlocken om de nfc aan te zetten via de shortcut, maar daar heb ik zelf bewust voor gekozen omdat ik dat veiliger vind maar het hoeft niet, als ik de nfc aangezet kan ik hem direct langs de automaat halen de bankapp plopt automatisch op.

Wanneer ik bijna aan de beurt ben zet ik hem alvast aan, het kost dus 0 extra tijd bij afrekenen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 29 januari 2020 12:26]

Bij ING moet je scherm aan zijn dus kan je NFC gewoon aanblijven in je zak alleen even scherm aanzetten voor je 'm er voor houdt.
Niet erg veilig dus. Als ik ervoor kan zorgen dat je telefoonscherm aangaat kan ik hem dan een betaling laten doen zonder verder enige interactie?
Correct tot 25 euro per dag, hetzelfde als met bankpas bij contactloos betalen.
Maar je kan het wel instellen daltijd een mpin moet opgeven of schermlock eraf halen, of zoals ik de nfc uitzet.

Hoe vaak verlies je de telefoon en weet de dader toevallig dat het aanstaat en probeert het overal bij pinautomaten waar je grote kop haar fijn op camera staat, en je loopt met een "beacon" rond waarbij je groot risico loopt ook het slachtoffer tegen het lijf te lopen.

Hier op tweakers wordt overdreven paranoid gedaan over nieuwe technieken, dit en dat zus en zo, de meest d00m senarios worden uit de kast getrokken, maar eigenlijk is het veel veiliger als je gaat nadenken.

"ouderwets" pinnen is veel onveiliger, iemand zou mij kunnen "rollen" en toevallig pincode hebben zien intoetsen, dan kan je zonder problemen in korte tijd grote bedragen eraf trekken bij een automaat waarbij je gezicht kan afschermen.

Contactloos betalen is vrijwel alleen in winkels en vreemd als je daar je gezicht gaat afschermen...

Zou ik met contant geld op zak lopen en verliezen dan is het gegarandeerd "kwijt" (niet traceerbaar en pakkans 0).

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 31 januari 2020 11:18]

Ik snap het. Maar juist het limiet van 25 euro maakt het dus onhandiger dan Apple Pay. En daar gaat het om. Veel gebruikers zien niet het VOORDEEL van het gebruik van de telefoon als het ook gewoon met een pinpas kan waar ze al (of net) gewend aan zijn.

Jij schrijft:
Bankapp hoef je helemaal niet handmatig te openen op Android, alleen scherm aanzetten langs de automaat ermee is voldoende, het kan zonder dat je de schermlock eraf haalt(afhankelijk hoe je het instelt), Niks meer acties dan Apple verreist.
Dat is dus niet het hele verhaal. Want als je betaling hoger is dan 25 euro dan moet je alsnog een extra handeling doen. Als je meer gemak wilt of meer veiligheid heb je nog steeds niet dezelfde gebruikerservaring als bij ApplePay. ApplePay is juist de combinatie tussen veiligheid en gemak. En dat is de reden waarom de adoptie van ApplePay zoveel sneller gaat. Voor de bank is het handig omdat zij zich geen zorgen hoeven te maken over de veiligheid van de betaling en hoeven weinig in de techniek te investeren. Voor de gebruiker is het handig omdat het een betere gebruikerservaring biedt dan de pinpas maar wel veiliger is door de vingerafdruk/hartslag/face id beveiliging.

Google schiet zichzelf continue in de voet door te gemakkelijk nieuwe functionaliteiten uit te brengen die te makkelijk te verbeteren zijn door de competitie. Ze doen het lui en het halve werk. Jammer, want hierdoor ontbreekt het aan goede competitie voor Apple.
Dan zet je toch die limiet van 25 euro hoger, hij vraagt alleen naar de mpin dat is 1 handeling meer.

Voordeel is gewoon je hoeft niet met een extra pasje te lopen.

Dit verhaal ging vroeger ook in de ronde toen pin er net was, niet veilig, moet ik pincode invoeren, moet ik een pasje bij me hebben dan kan ik net zo goed direct contact betalen etc etc.

Mensen houden niet van verandering daarom wordt het moeilijk accepteerd.
Eerst gaat de jongere generatie ermee bezig en dan pas de oudere generatie zie je vaak, je ziet nu nog genoeg ouderen met contant ipv pin bijv en hebben moeite veranderingen bij te houden.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 1 februari 2020 12:36]

Dan zet je toch die limiet van 25 euro hoger.
Dus minder veilig/groter risico. Het gaat mij erom dat mensen zich afvragen waarom Apple Pay een groter succes is dan de huidige Bankier Apps op android die gewoon gebruik konden maken van NFC.

Over dat extra pasje: Veel mensen hebben vaak al een portemonnee bij zich. Als ik bij kruidvat kom vragen ze ook om mijn voordeelkaart. De bonuskaart was ook heel lang alleen fysiek (zit nu ook in de AH app). Mensen hebben toch vaak op z'n minst één pas bij zich (rijbewijs, ID, OV-chipkaart, etc). Dus de pinpas is best handig. En oh, ik kan helaas nog steeds geen geld pinnen met mijn mobiel. Dus als ik een fiets koop via marktplaats en diegene geen tikkie wilt ontvangen maar contant dan moet ik eerst naar huis om mijn pinpas op te halen om dan vervolgens geld te kunnen trekken.
Voordat ABN deze functionaliteit de nek omdraaide hoefde je alleen maar je telefoon te unlocken en het toestel tegen de pinautomaat aan te houden.

Als je telefoon een fingerprint scanner heeft dan is dat dus exact hetzelfde als wat jij beschrijft. Het kon alleen een paar jaar geleden al.
Geldt dat dan ook voor elk bedrag? En altijd? Of zijn er situaties dat je alsnog een PIN op de terminal moet invoeren?

Ik heb er geen ervaring mee maar ik begreep dat de bankapps op android met NFC ongeveer identiek werk(t)en aan een contactloze pinpas. Dit in tegenstelling tot Apple Pay, waar je bijvoorbeeld voor bedragen boven de €25 geen extra pin hoeft in te voeren ed.
De functionaliteit was inderdaad hetzelfde als bij een pas, dus na een aantal betalingen een pincode opgeven en ook bij bedragen boven de 25 euro.
Bij ING is het nog veel makkelijker dan op de iphone, gewoon hoesje open flippen en tegen het apparaat houden, klaar.

Wat een gedoe bij zo'n iphone, vraag me af of het daar een succes gaat worden :D
Ontken ik ook niet. En het resultaat zie je nu. Talloze bankappjes en wallets die allemaal anders en omslachtiger werken. En met een Android update moet de boel weer aangepast worden. Apple heeft in die jaren een mooi betaalsysteem uitgekiend.
Klopt maar op Android heeft Google dat zelf ook veroorzaakt zodat er allemaal bank apjes zijn ontstaan door Google Wallet in NL nog niet aan te bieden.
Ik heb dan ook liever een wallet van mijn eigen bank dan dat Google toegang tot die data heeft.

Maar ik heb de Rabo Wallet app een tijdje geprobeerd toen mijn bankpas nog geen nfc had. Ik heb mijn telefoon te vaak bijna laten vallen. Ik hou het wel bij de bankpas.
Same here, geen risico nemen om je telefoon laten vallen...
Het is net zoveel moeite om mijn bankpas te pakken als mijn telefoon.

Als ik een (niet analoog) horloge zou dragen zou ik het draadloos betalen overwegen, maar aangezien ik liever een klassiek horloge draag... Bankpas it is :)
Voor Apple is het een verdienmodel. Voor de bank is hun Android Wallet een kostenpost.

Zie hier het grote verschil.

Apple pusht Apple Pay actief, met slimme marketing via de banken, want extra inkomsten.

Zo simpel is het.

[Reactie gewijzigd door KoffieAnanas op 28 januari 2020 22:11]

Voor de bank is hun Android Wallet een kostenpost.
Daar moeten ze niet teveel over zeuren hoor. Dat compenseren ze met de afbouw van fysieke loketten en automaten. Minder personeelskosten, minder installatie-, onderhoud- en beveiligingskost, minder risico op overval/plofkraak,... etc. Voor de bank zie ik amper of geen nadelen en veel winst.
Think again waar de Wallet een vervanger voor is. Het concurreert met de al bestaande optie om contactloos te betalen met je pas.
Onder andere. Het concurreert ook met fysiek pinnen want ik hoef geen pincode in te toetsen, alleen m’n gezicht te laten scannen.
Concurreren wil ik het niet niet noemen, ze zijn niet echt een aanvulling op elkaar maar concurreren elkaar ook niet weg. Had ABN doorgezet met hun Wallet app, had die mobiele betaalpas uiteindelijk ook gewoon in rekening gebracht net zoals ze dat met de pinpas doen, dus in feite zag de bank het als hetzelfde.
Android Wallet vervangt contactloos betalen met pinpas. Die mensen gaan niet ineens minder vaak naar een bank, die link die je maakt klopt niet.

[Reactie gewijzigd door mohf op 28 januari 2020 22:48]

Dus Apple Pay is gratis voor de banken? Je hebt deels wel gelijk. Apple heeft in feite ‘hun’ (de banken) betaal app gebouwd. Waardoor ze daar zelf geen omkijken meer naar hebben. Best wel briljant. En dat Apple daar geld aan verdiend.. tsja. Ik weet nog wel wat verdienmodelletjes van Google te noemen.
Geen idee waarom je Google hierbij haalt? Maar ok, dan nemen we Google erin mee.

Apple en Google willen een extra, continue inkomstenbron aanboren. Dus ze lanceren de Pay app. En ja, gezien de schaalgrootte en het type bedrijf is het voor Google en Apple een verdienmodel. En voor banken is het ontwikkelen en in stand houden van een app en achterliggende infrastructuur een pure kostenpost. Die niet opweegt tegen de kosten die ze kwijt zijn aan Apple en binnenkort Google. Je hebt niet alleen kosten aan app ontwikkeling en onderhoud. Maar de specialisten die je hiervoor nodig hebt en moet vasthouden is voor banken oneindig veel lastiger dan voor een Apple en een Google.

Dus nogmaals, voor Apple (en Google) is het een verdienmodel. Dus zij pushen hun payment methode er hard doorheen. Apple vooralsnog meer dan Google.

[Reactie gewijzigd door KoffieAnanas op 28 januari 2020 22:55]

Ik blijf er bij dat gewoon je bankpas contactloos gebruiken sneller is dan je telefoon of horloge.
Nope. Meestal heb ik mijn telefoon toch al in mijn hand (bonuskaart scannen). Met een bankpas moet je regelmatig alsnog je pas insteken en een code invoeren, terwijl ik daar met de telefoon geen last van heb: die werkt door de authenticatie gewoon altijd, voor elk bedrag.
Horloge is 10x sneller, dubbel click op de knop en voor de automaat houden.

Het zit al aan je arm/pols, dus je bent al een stap verder dan > Je portomonee zoeken > Pas pakken > hoger dan 25 euro = pincode invoeren.

Ik werk zelf als buschauffeur en heb alleen pinnen in de bus, zie genoeg mensen problemen hebben met de pas, dat ze contactloos willen pinnen en het niet lukt, dat ze dan als nog een pincode moeten invoeren, maar andere, met een telefoon of horloge, binnen een paar seconden, alles geregeld hebben :)
Mijn ervaringen in het openbaar vervoer in Londen is toch echt anders. Daar is de bankpas met contactloos velen malen fijner. Bij mij iPhone pakt ie helft van de tijd de boel niet lekker en moet je eindelijk toch je bankpas er bij pakken. Verder moet je ook je telefoon pakken dus ik zie niet hoe dat sneller is dan je bankpas. Zelf loop ik niet met mijn telefoon in de hand rond; als ik dat deed dan is ie binnen de kortste tijd beroofd hier in West Londen.

Maar inderdaad in de Nederlandse bussen is altijd een gezeik omdat ze geen buitenlandse bankpassen accepteren in iig in Brabant was dit zo.
Het verschil tussen telefoon en bankpas is er inderdaad niet, maar met de horloge wel, aangezien die al aan je pols zit.

Wel geef ik je gelijk dat er veel gezeik is met buitenlandse bankpassen, vooral creditcards.
Ja, moet de eerste bus nog tegenkomen waar een buitenlandse credit card werkt! Zelfs bij de NS op de kleinere treinstations kan het een drama zijn. Vooral een paar jaar terug kon er toen helemaal geen kaartje mee kopen.
Ik heb vaak mensen uit China, Duitsland en Frankrijk, deze kaarten werken 8/10 keer, dus het gaat wel redelijk, maar niet helemaal.

Wat mijn vooral iriteerd is dat onze kaarten systeem nog niet helemaal werkt, als je een kaartje bij de RET koopt, werkt deze niet op Qbuzz, etc etc, daar zou een goed systeem in moeten zijn, buiten de OV chipkaart.

Ga nu wel erg offtopic :p
Ik blijf er bij dat gewoon je bankpas contactloos gebruiken sneller is dan je telefoon of horloge.
Sneller of niet, dit is (volgens mij) een van de redenen waarom mensen steeds meer gehaast leven. Alles moet sneller, sneller en sneller! Rustig boodschappen doen kun je tegenwoordig wel vergeten, mensen duwen je nog net niet aan de kant. Stel je voor dat je 5 seconde over pinnen doet, terwijl het met een horloge ook in 1 kan! Schande! Je ziet dat mensen zich al ergeren wanneer iemand zijn portemonnee pakt.. Prima dat een hoop mensen nu supersnel kunnen betalen, maar ik hoop dat zij hun ergenis opzij kunnen zetten voor iemand die dat niet doet.
Je kan het ook de andere kant op zien wanneer er weer een 60+ iemand voor je staat(ok uitzonderingen daargelaten ze zijn er ook die wel pinnen) en eerst uitgebreid de centen zit te tellen en pas dan gaat betalen, ja letterlijk centen omkeren.

Ik probeer ze altijd te vermijden door bij een andere kassa aan te sluiten, ik krijg het idee dat ze dat bewust doen je weet toch wat je bij je hebt in je portomonee.

Anders heb ik er nooit moeite mee en valt mij dat helemaal niet op als iemand zit te treuzelen met de pin bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 29 januari 2020 12:38]

Tenzij jij die bankpas in dezelfde hand vasthoudt als waar je smartwatch omhangt kan het natuurlijk nooit sneller zijn. Er vanuitgaande dat die bankpas normaliter in een zak is weggestopt en niet met een koordje om je nek hangt.
Tenzij jij die bankpas in dezelfde hand vasthoudt als waar je smartwatch omhangt kan het natuurlijk nooit sneller zijn.
In mijn ervaring zijn er weinig situaties waarin het moment van betalen als een totale verrassing komt, dus meestal heb ik dan de bankpas al in de hand.
Dat klinkt logisch, maar juist onnodig door de komst van contactloos betalen via een smartwatch
Dat klinkt logisch, maar juist onnodig door de komst van contactloos betalen via een smartwatch
Want iedereen wordt al geboren met een smartwatch om de pols?
En daarom betaal ik met een ring. Net even iets sneller.

https://laks.com/nl/
Oja, Apple pay heft wireless telefoon betalen straks natuurlijk uitgevonden... :'(
Nee, zeker niet!
Apple is vaak niet de eerste, maar als ze iets implementeren, dan is het vaak wel goed. Qua betalen is Apple Pay net zo goed als Google Pay, maar qua beveiliging (en misbruikpreventie) zit Apple er een stuk boven. En banken draaien zelf op voor misbruik, dus daarom laten ze de support voor Android vallen.
Bronnen graag... Ik zeg niet dat het onzin is. Maar het zijn best grote claims.
ABNAMRO heeft jaren gedreigd dat de android wallet geld zou gaan kosten.

De eerste implementatie was niet doordacht en een soort proof of concept. Niet heel gek dat ze daar niet veel ruchtbaarheid aan hebben gegeven.
Alles was opgehangen aan het IMEI nummer en die is vanaf Android 10 niet meer door apps benaderbaar.

Hopelijk komt er een alternatief. Hoorde van een ING architect dat Apple Pay extreem makkelijk was om te implementeren, maar de reden dat de introductie zolang heeft geduurd puur gedreven werd door de enorme kosten die Apple in rekening brengt.

Moet toch een business case te maken zijn waarin de gemeenschappelijke banken een alternatief kunnen aanbieden.
door de enorme kosten die Apple in rekening brengt
De kosten waardoor praktisch iedere Nederlander nu de spaarpot van Apple vergroot, of je het nu wilt of niet. Ik vind het ansich niet erg dat die kosten verdeelt worden over alle bankgebruikers, immers betaalt iedereen ook voor een Android app of de algemene website. Wat ik vervelend vind is dat ik Apple net als Google en Amazon liever niet sponsor, maar je er niet onderuit komt omdat ze zich vast weten te zetten in alles wat met je leven te maken heeft. Ik wil dat niet omdat zij amper belasting betalen en overal mee wegkomen. Uiteindelijk zijn andere bedrijven en de consument de dupe. Zo is Google hard bezig om het web volledig naar eigen inzicht te veranderen en ben ik bang dat een bedrijf als Apple zoiets met al het betalingsverkeer gaat doen. Zo kun je in China niet om WeChat heen.
Wat echt ongelovelijk is, ik betaalde al jaren met m'n android telefoon en de ABN Wallet app... en wat denk je, ipv de techniek even afwachten, is de ABN er mee gestopt omdat te weinig mensen het gebruiken… Iedereen die me het zag gebruiken wist niet eens dat het kon.
Toen het nog nieuw was gebruikte ik het ook, ik heb genoeg reacties gekregen van mensen in diverse winkels 'Huh, betaal je nu met jouw mobiel? Ik wist niet eens dat dat kan, wat een techniek tegenwoordig!'. Vond dat altijd wel tof en leuk om te zien, jammer inderdaad dat ABN Amro ermee stopt.
Snap je frustratie, maar er moeten toch redenen zijn waarom androidgebruikers het lieten afweten. Zoals er ook redenen zullen zijn waarom Apple pay zo'n groot succes is. Misschien de ene methode gemakkelijker dan de andere.
ABN Amro liet het afweten, zoals alle banken dat doen. Het zijn amper commerciële instellingen, maar rent-seeking organisaties die van de overheid exclusief een markt mogen bewerken.

Apple aan de andere kant is een commerciële organisatie die nogal goed in marketing en user experience schijnt te zijn (heb ik van horen zeggen).

Heeft dus niet zoveel met Androidgebruikers (de grotere groep lijkt me) te maken.
Betalen met Apple pay gemakkelijker dan met Androidtoepassingen. Al was het maar omdat je nooit pincodes hoeft in te vullen.
Hier ook. Echt een blunder van ABN-AMRO. Ik ben ook daar weg gegaan.
Hier hetzelfde.
En dan inderdaad op dezelfde dag wel apple pay ondersteuning gaan doen.
Precies mijn gedachte, hopelijk komen ze snel met Google Pay ondersteuning :X
Ik betaalde ook al jaren met de Android app van de ABN AMRO. Ik heb hiervoor inmiddels een ING Bank rekening geopend. Mijn contactpersoon bij de ABN AMRO zegt dat de ABN AMRO met Google Pay gaat werken. Blijkbaar goedkoper dan zelf een app te onderhouden.

[Reactie gewijzigd door Willemvv23 op 29 januari 2020 10:32]

Ik gebruikte contactloos betalen met mobiel ook pas sinds 2015. Pasgeleden hoorde ik van crapple-mensen dat over de innovatie op hun telefoon. Mooi dat ze zover op Android voorlopen.
Dat was voor mij de druppel om direct bij Abn-Amro weg te gaan. Zit nu bij een andere bank en betaal gewoon weer heerlijk met de mobiel! Het was ook echt onzin dat te weinig mensen het zouden gebruiken... Toen het mailtje de deur uit ging dat ze zouden stoppen met de optie om eventueel een sticker te bestellen voor contactloos betalen lag de site van leverancier van die sticker direct twee dagen nagenoeg plat en waren al die stickers totaal uitverkocht..... Van dat handjevol klanten dat er maar gebruik van maakte? Denk het niet.... Het werd gewoon veel gebruikt, maar Abn-Amro dacht een mooie bezuinigingspost gevonden te hebben. De klant zal het wel slikken zal de gedachte geweest zijn. Nou, deze klant in ieder geval niet! Blij dat ik weg ben.
Zelfde probleem hier...

Echt irritant dat ABN AMRO wel daarmee stopt "omdat er geen gebruik van gemaakt word" maar dan wel veel tijd en moeite steekt om horloges van Swatch, Fitbit en Garmin en de ringen van Laks wel de NFC betaal mogelijkheid geeft. En dat zonder een app !
Enkel moet je de ring registreren.

Vermoed dat de ABN er ook een verdien model van heeft gemaakt. met gewone telefoons en Google Pay was er niks te verdienen schijnbaar. Of het is een complot van Apple natuurlijk :D ;) O-) :+
Ik bankier al sinds mijn jeugd gewoon bij 'de bank'. En de laatste jaren maakte ik fijn gebruik van de Wallet.

Waarom men hier een Apple vs Android discussie van maakt, weet ik niet. Een betaal app is voor mij geen factor in het bepalen van een mobiele telefoon.

Wat ik wél weet, is dat het voor mij een factor is in het bepalen van een bank: ik ben nu overgestapt naar bunq, die zelfs vele malen duurder is dan de ABN. Mijn vrouw volgt ook.

Jammer, ABN!
Hoezo is dat ongelofelijk? Vrijwel niemand maakt alles zelf omdat men het niet kan, niet wil, er geen tijd voor heeft, enz. Een bank is daarop echt geen uitzondering.

Banken hebben het op het moment wat lastig. Ze moeten 's nachts het spaargeld bij de ECB stallen en daar dan ook voor betalen en ze moeten aan de PSD2 voldoen. Die PSD2 heeft er voor gezorgd dat de bank niet meer het alleenrecht heeft op jouw centen. Andere bedrijven mogen ook diensten ontwikkelen en jij mag bepalen of zo'n dienst of applicatie toegang krijgt tot jouw bankrekening. Waarmee moet de bank dan nog concurreren?

Banken zijn nu dus druk bezig om die vraag te beantwoorden en snijden momenteel in allerlei kosten. Kantoren en personeel worden teruggedrongen (alles gaat naar online dienstverlening), spaarrente wordt op 0% gezet en andere zaken die kennelijk niet genoeg opbrengen, zoals de ABN Wallet app, worden geschrapt.

Waarom dan toch Apple Pay aanbieden en niet die ABN Wallet app? Vrij simpel: Apple Pay is een kantklare dienst waarop je je systemen aansluit en waar verdere beheer en ontwikkeling (en dus de kosten) bij een ander liggen. Bij iets als de ABN Wallet app ligt alles bij de bank (die dus in feite het wiel opnieuw aan het uitvinden is) waardoor die kosten zeer waarschijnlijk hoger zijn dan het afnemen van zo'n dienst (lees: Apple Pay). Houdt er rekening mee dat ze allerlei verschillende Android versies op verschillende soorten hardware moeten ondersteunen en Google in nieuwere Android versies wat dingen heeft aangepast waardoor voor een aantal banken dat betalen met NFC stuk is gegaan. Als dat meerdere keren gebeurd dan ben je er als bank op een gegeven moment wel klaar mee. Door een streep te zetten in die NFC betaal app halen ze een kostenpost weg en kunnen ze de ingezette resources weer elders inzetten. Bijvoorbeeld voor iets waarmee ze itt betalingsverkeer wel met andere financiële instellingen kunnen concurreren.

Het zelf ontwikkelen van iets heeft alleen zin wanneer je ook de kosten weer terug kunt verdienen. Met betalingsverkeer is dat heel lastig gezien de enorme concurrentie en de partijen waarmee je te maken hebt.
Ik werk zelf bij Rabo, zonder cijfers te geven, kan ik wel vertellen dat Apple Pay in een paar maanden tijd meer geactiveerd is dan ooit op Android het geval geweest is. Het verschil is onvoorstelbaar groot... soort van aandeel Mac vs Windows verschil...
Op mijn iOS test devices zie ik ook overal meldingen voorbij komen dat ik Apple Pay nog niet heb ingesteld en dit even "MOET" doen... Veel collega's hier hebben het daarom ook ingesteld omdat ze dachten dat het moest... ;)
Wat raar is, want Android (met Samsung voorop) heeft wel het grootste marktaandeel.

Misschien komt het omdat Apple gebruikers op hun beurt dan weer meer tech adepten zijn (vaak met ook een wat grotere beurs) en ook sneller geneigd zijn om nieuwe technologieën te omarmen, terwijl het hele grote Android marktaandeel ook deels minder tech-savvy mensen bevat die gewoon een mid-range of budget toestel hebben, zonder behoefte te hebben aan nieuwe technieken.

Helaas leidt dit er dus wel toe dat ABN AMRO nu al gestopt is met Android support
Eigenlijk vindt ik het niet heel raar. Voor Apple Pay zie je regelmatig reclame voorbij komen op diverse media (radio, tv, internet, etc.). Dat heb ik voor de Rabo Wallet app voor Android nog nooit gezien. Niet heel gek dus dat niemand er vanaf wist. Ik hoor nu nog regelmatig mensen die denken dat het alleen met een Apple telefoon/watch kan, geen idee hebbende dat het al veel langer met hun Android toestel kan.

Daarnaast, tot een paar maanden geleden was de Rabo Wallet voor Android een betaalde dienst. De eerste paar maanden waren volgens mij gratis, maar daarna mocht je er per maand voor betalen. Ongeveer sinds de introductie van Apple Pay is het ook voor Android pas gratis geworden bij de Rabobank.

Naar mijn mening dus niet heel raar dat Apple Pay in korte tijd veel populairder is geworden. En dat hebben de banken helemaal aan zichzelf te danken. Als ze ook reclame hadden gemaakt voor de Wallet app voor Android, en die vanaf het begin gratis hadden gemaakt, waren er nu vast ook veel meer Android gebruikers.
Dit dus... In de winkel zó vaak mensen gehoord die het mooi vonden dat ik mobiel betaalde... Wilden zij ook wel, maar ja... ze hadden Android. Euh... dit ís Android? Het merendeel van de mensen heeft geen idee dat het überhaupt bestaat. Dan is er nog een deel die het eng vind.. Schiet niet op.
Apple heeft het veel meer gepusht. De banken hebben hun Android Wallets amper gepusht.

Voor Apple is het dan ook een verdienmodel, dus logisch dat ze het zo pushen. Voor de banken is de Android Wallet een kostenpost, dus ze pushen het niet zo actief als Apple doet.

Zo simpel is het.
Ik vermoed dat Samsung dit niet promoot omdat ze zelf al Samsung pay hebben. Dan zijn die wallets van de banken en Google pay alleen maar concurrenten. Bij Apple is de maker van het OS de maker van de telefoon, dat scheelt.
Bij Android zal de promotie van de banken zelf moeten komen. Zit zelf bij ASN en ik moet zeggen dat die het ook niet enorm promoten. Het werkt wel prima met hun 'betalen' app'.
Het verschil? Misschien was men er enkele jaren geleden nog niet klaar voor en de mega grote reclame campagnes en nieuwsberichten over deze nieuwe manier van betalen voor iPhone gebruikers.

Zeer waarschijnlijk is het binnen iOS ook beter geregeld met betalingen, want Androids Rabobank de app werkt niet helemaal lekker (met Android 10). Zo moet je de Wallet app zelf opstarten om vervolgens een pincode in te voeren om je betaling van €2,10 te kunnen uitvoeren voor je lunch.
Bij ABN bleef de Wallet app op de achtergrond draaien en hoef(de) je pas gebruik te maken van een pincode op je smartphone, als je boven een voorgesteld bedrag bent gekomen.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 28 januari 2020 22:11]

In welke vorm heeft de rabobank de rabo wallet app op Android ooit in de schijnwerpers durven zetten?
Het is ook qua design gewoon compleet anders dan de reguliere app. Het voelt aan als een app door stagiaires, waarom kan ik bijvoorbeeld drie fototjes instellen bovenin de app? Wat voegt dat toe voor wie dan ook?

Persoonlijk krijg ik daarnaast allerlei foutmeldingen om de oren, waardoor de app praktisch onbruikbaar is. AL-105 en MO-00-01. Chatten met een medewerker levert op dat ik moet bellen naar de klantenservice.

De laatste update rept over problemen met Android 10. Als ik me niet vergis is dat al een paar keer voorbij gekomen...

Als het werkt is het handig, maar ik sta niet op de planken voor deze app en zal hem dan ook niet aanraden aan andere android gebruikers

[Reactie gewijzigd door Fliepke op 28 januari 2020 22:14]

Dit kan goed komen door de goede implementatie van Apple Pay. Deze is volledig verweven met het OS zoals dat onderhand van Apple verwacht wordt wanneer deze iets uitbrengen.

Ikzelf ben eigenaar van een OnePlus en gebruik zodoende Android. Op zich werkt het prima, maar wanneer er een mPin ingevuld moet worden is het toch echt langzamer dan een pasje gebruiken.

Misschien ben ik toch wat 'oud' voor mijn leeftijd, maar ik blijf denk ik lekker bij m'n plastic geld.
En was het niet ABN Amro die in november nog stopte met de android Wallet app vanwege 'te weinig gebruik'? Lijkt toch meer een apple pay deal te zijn geweest volgens mij...
Heb ook een klacht ingediend bij ABN dat ze het geen eerlijke kans hebben gegeven. Apple Pay krijgt enorme marketing budgetten en Android Wallet nauwelijks en dan zeggen oh Android wordt nauwelijks gebruikt, dus stoppen we er maar mee en nu weet iedereen ervan en willen veel meer mensen het bij Android gebruiken maar kan het niet..
Anoniem: 474132
@hsb8528 januari 2020 19:51
Waarom faalt Android Wallet eigenlijk, waar Apple Pay een groot succes is? Heeft het te maken met een technologie probleem of zijn er privacy zorgen over Android Wallet?
Google Pay is nog niet beschikbaar in Nederland, wel lijken alle signalen op groen te gaan staan. Je kunt onder andere Google Pay al kiezen als standaard payment method binnen Android. Ik verwacht dat het ergens dit jaar gelanceerd gaat worden in NL. Waarom de ABN hier niet op gewacht heeft is een raadsel. En belachelijk.
Ik verwacht Google Pay inderdaad ook dit jaar, en vrij snel zelfs. De reden dat ABN niet gewacht heeft is omdat de app niet meer werkte op Android 10. Mijn vermoeden is dat ze simpelweg de investering niet meer wilden doen om de App helemaal te wijzigen, terwijl Google Pay om de hoek staat en het geheel overbodig maakt.

Ze zullen wel contractueel geen opmerkingen mogen maken over de aanstaande komst van Google Pay, dus dan maar even door de zure appel bijten tot het zover is.
Naar mijn mening is Google Pay absoluut geen alternatief voor een first party oplossing zoals de Rabo Wallet (of voorheen de ABN Wallet), en maakt Google Pay die dus zeker niet overbodig. Het gaat namelijk van mijn leven niet gebeuren dat ik vrijwillig mijn betalingen via een Google dienst (*) laat lopen. Zelf gebruik ik Rabobank, dus hopelijk blijven die de Rabo Wallet wel gewoon ondersteunen. Voordeel daarvan is dat enkel de bank zelf er tussen zit, en geen andere dienst zoals Google. Als alle banken besluiten met de app te stoppen en mobiel betalen enkel nog via diensten als Google Pay aan te bieden, dan wordt het terug naar de pinpas voor mij..

(*) ook van toepassing op andere bedrijven waarbij je betaalt met je data, zoals Facebook en anderen
En waarom ben je zo erg tegen Google Pay? vanwegen privacy dingen?
Lijkt mij dat je dat met andere apps ook gewoon hebt.
Onder andere wegens privacy redenen. Ik geef mijn (betaal)gegevens niet aan een extra partij als dat niet nodig is. Google heeft simpelweg niets met mijn betaalgegevens te maken. Zoals ik in mijn reactie aangaf gaat dat inderdaad niet enkel om Google maar ook om andere derde partijen. Samsung Pay of iets dergelijks zal ik dus ook niet gebruiken.

Buiten het privacy aspect voegen aanbieders als Google Pay ook helemaal niets toe. De betaling kan net zo goed direct via de Rabobank via Rabo Wallet direct lopen, dat werkt gewoon prima en daar heb je Google Pay helemaal niet voor nodig. Hetzelfde geldt voor Apple Pay, als ze gewoon de NFC chip vrij zouden geven voor betalingen. Wat het wel toevoegt, is kosten. Zo zou Apple Pay gratis zijn, maar gaan toevallig vanaf 1 april wel de kosten van de Rabobank omhoog met als uitleg 'Zo kun je nu bijvoorbeeld gebruik maken van Apple Pay..'. Ik mag dus gaan betalen voor Apple Pay terwijl ik dat helemaal niet gebruik, als je de Rabo Wallet ook (zonder Apple Pay) op iOS kon gebruiken had de Rabobank geen extra kosten aan Apple gehad en was dat dus mogelijk niet nodig geweest.

Daarnaast vindt ik Google ook om het netjes te zeggen 'geen fijn bedrijf'. Dat het oude motto 'Don't be evil' de deur uit is hebben ze inmiddels al meerdere malen bewezen.

Als laatste beperkt het gewoon enorm je keuze, en wordt je er als consument dus alleen maar slechter van. Als ik mijn bank niet meer vertrouw stap ik vrij eenvoudig over naar een andere bank. Als je zowel je bank als Google niet meer vertrouwt (wat voor Google voor mij dus al zo is) maar alle banken gebruiken enkel Google Pay kun je van bank wisselen wat je wil, je blijft aan Google Pay vastzitten. En dan wordt het dus terug naar de pinpas, want betalen via Google Pay ga ik niet doen.
Wacht dan gewoon tot Google Pay beschikbaar is. Ik heb Android 9 en krijg ook geen Android 10 meer. Je kunt toch de optie geven aan klanten. Als je als ABN aangeeft dat het te kostbaar is om de app aan te passen aan Android 10, maar nog wel de app beschikbaar houdt voor Android 9 totdat Google Pay beschikbaar komt, dan verlies je een stuk minder goodwill.

Daarnaast, de Rabobank lukt het wel. Is het nu echt zo lastig samen te werken als grote Nederlandse banken. |:(
Dat zal te maken hebben met de naam die Google heeft opgebouwd over privacy en dataverzamelen. Neem t ze eens kwalijk.
Ah ja want ABN Amro is zo'n geweldige bank. Het enige waar zij naar kijken is of er geld mee te verdienen valt en that's it.
Het is absoluut geen geweldige bank. Maar de move met Apple Pay legt ze geen windeieren.
Volgens mij hebben ze net als met Fitbit/Garmin/LAKS e.d helemaal geen wallet app meer nodig.
Ik heb als alternatief een LAKS ring gekocht met korting en geactiveerd en het werkt volledig buiten een app om.
Volgens mij proberen banken een eigen variant te maken van de betaal app waar ze aan wat kunnen verdienen in plaats van transactie kosten te betalen aan Apple/Google. Bij Android telefoons is de nfc chip beschikbaar gesteld dus hoeven banken niet Google Pay te gebruiken. Bij apple is de nfc chip geblokkeerd voor banken en werkt het allen met Apple Pay dus hebben banken geen keus.

Zelf denk ik dat Android Wallet een succes kan zijn als het goed gepromoot wordt. Tegenwoordig heeft elke bank een eigen wallet app. Bij Iphones heb je alleen Apple pay. Dus is het herkenbaar.
Het lijkt me inderdaad beter als de NL banken gezamenlijk hierin optrekken. Maar helaas.
Geen van beiden. Banken gebruiken nu vooral hun eigen app voor contactloze betalingen, wat gewoon werkt en geen privacy issues kent.

Het is vooral bekendheid, het gros van de Android gebruikers volgt geen technieuws (in mijn directe omgeving) en het komt ook niet in het normale nieuws naar voren. Terwijl Apple wel groot nieuws is en op nu.nl staan of zelfs het journaal halen. De meeste mensen weten het gewoonweg niet dus.

De eerste keer dat ik met vrienden/familie in de buurt betaalde met mn telefoon, hadden ze zoiets van kan dat ook al en moest ik het uitleggen hoe ik het bij hun moest instellen.
Ik zie sowieso niet veel mensen om mij heen die op de hoogte zijn van tech nieuws, ongeacht of ze een Android of een Apple hebben.

Google Pay wordt inderdaad weinig geadverteerd, waarom dat in het begin zo was snap ik ook niet. Zowieso doet heel Google vrij weinig aan advertising vergeleken met anderen valt mij op. Vandaar de naamsbekendheid van Apple Pay.

Toch wordt er op het nieuws ook wel aandacht besteedt aan contactloos betalen op Androids: https://www.nu.nl/apps/41...lijk-met-android-app.html

Ik heb ING en gebruik contactloos betalen ook al sinds het begin, volgens mij was ING ook één van de eerste banken die dit introduceerde. Maar niet met Google Pay want dat is niet nodig want zoals @tweakerjunior hierboven aangeeft limiteerd Apple de NFC chip en Google niet. Nu is het ook te laat denk ik voor Google om Pay actief te gaan marketen aangezien elke bank z'n eigen ding al heeft.

[Reactie gewijzigd door keranoz op 28 januari 2020 20:55]

Wie zegt dat wallets op android falen?
Alle banken behalve abn hebben al vele jaren mobiel betalen.
Ik ben wel benieuwd naar statistieken over t verschil in aantal transacties tussen ios en Android.
Wie zegt dat wallets op android falen?
Hij zei "Android Wallet", waarmee hij waarschijnlijk Google Pay bedoelt.
Rabobank heeft een app waarmee contactloos betalen mogelijk is, echter kan ik niet Google Pay gebruiken. De integratie is er simpelweg niet. Apple pay is alleen wel aanwezig. Zolang de banken niet integreren met Google Pay maar wel met Apple pay, is het simpel. Het ene werkt en het andere niet.
Waarom zou ik Android Wallet of Google Pay gebruiken als mijn ING app rechtstreeks met de NFC kan communiceren en ik zo probleemloos kan betalen? Daar hoeft toch geen extra app tussen te zitten (nog even los van >> Insert privacy statement <<
Standaardisatie. Nederlandse banken hebben elk een eigen app en elk een eigen systeem. Er is gewoon een Google pay optie en hier in België is er een standaard app van Bancontact via Payconiq waardoor je met elke telefoon en elke bank contactloos kunt betalen. Maar ja, mensen willen blijkbaar dat een tech firma uit de VS centjes mee grijpt en alles mee leest, erg jammer uiteraard.
Nederlandse banken hebben elk een eigen app en elk een eigen systeem.
Nou en? Je hebt typisch toch al de app van je bank geinstalleerd staan. Dat de onderliggende implementatie per bank verschilt heeft de gebruiker niets mee te schaften, het is een kwestie van je telefoon bij de terminal houden en het werkt.

Dat veel mensen de optie bij ABN niet gebruikten heeft puur en alleen met marketing te maken.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 28 januari 2020 21:19]

Ben met helemaal met je eens. Vind Apple pay door en door triest, het al veel te machtige bedrijf kan nu nog meer macht uit oefenen (alle transacties inzien) en vangt overal geld op.

Erg jammer dat Europese (en vooral Nederlandse) banken hieraan meewerken. Hoe verschrikkelijk kinderachtig is het dat apple die nfc chip niet openstelt. Is dit niet gewoon macht misbruik?
De kracht van Apple Pay is juist de anonimiteit.

Je hele reactie is een negatieve bijna hatelijke reactie, beter vraag je zelf af waarom Apple deze interne boosheid in jouw doet ontwaken. En zorg je dat je daar gaat werken.

https://youtu.be/GjHxNp7EqFU

[Reactie gewijzigd door xbeam op 28 januari 2020 23:54]

Hij heeft wel een punt natuurlijk, waarom zouden we al ons betalingsverkeer laten uitvoeren door een multinational uit de VS die enkel uit is op winstmaximalisatie?

Ik moet nog maar zien hoe anoniem het allemaal is, weet je hoe waardevol die betaaldata is? Vroeg of laat gaat daar toch echt iets mee gebeuren.

Dit doet België toch een heel stuk beter met Payconiq.
Wat is verschil of Apple het nu doet of dat https://www.currence.nl/ of https://www.mastercard.nl...benefits/contactless.html

Die nu alle Pin betalingen doen voor banken. Je bank handelt die betalingen echt niet zelf af.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 28 januari 2020 20:51]

Apple voert de transactie niet uit, die bieden alleen een virtuele betaalkaart aan die gekoppeld is aan je bankaccount. De uiteindelijke transactie verloopt nog altijd via je bank en MasterCard/Maestro of Visa. Dus met Apple Pay en Google Pay voeg je nog een extra partij toe die inzicht heeft in je betaaldata (en die is voor bedrijven erg waardevol).

Een ABN Amro Wallet app is gewoon een digitale versie van je eigen bankpas en kent die extra partij dus niet, dus ja het maakt wel degelijk verschil uit.

Zo ziet het er simpelweg ongeveer uit:
Je betaalt met Apple/Google Pay:

1. Partij achter de betaalterminal (bijv. CCV) (deze verzorgt de connectie met de transactieverwerkers zoals MC/Visa)
2. MasterCard/Visa
3. Apple/Google Pay (en die zien dus alle data die tussen MC/Visa en je bank verstuurd wordt voor deze transactie)
4. Je bank

Je betaalt met de (digitale) bankpas van je eigen bank:
1. Partij achter de betaalterminal (bijv. CCV) (deze verzorgt de connectie met de transactieverwerkers zoals MC/Visa)
2. MasterCard/Visa
3. Je bank

(Filmpje: https://www.pin.nl/ondernemer/hoe-acceptant/hoe-pinbetaling/ )

[Reactie gewijzigd door luukw op 28 januari 2020 21:47]

@unreal0 vindt Apple Pay eng omdat er dan een grote Amerikaanse partij bij trokken is. Waarop mijn reactie is dat Zijn bankpas en dus ook zijn abn wallet betaling al lang via een groot Amerikaanse bedrijf loopt. En wat het uit dan maakt of dat Apple of MasterCard is.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 28 januari 2020 23:23]

En ik reageer juist op jouw standpunt: "De kracht van Apple Pay is juist de anonimiteit"
;)

(En het is bij Apple Pay niet Apple of MasterCard, maar Apple en MasterCard, dat probeerde ik ook duidelijk te maken)

[Reactie gewijzigd door luukw op 28 januari 2020 23:23]

Ow nou het verschil zit namelijk in het punt Waneer jij je pin pas gebruikt de winkel kan zien welke rekening er bij hoort en op wiens naam deze staat. De ah kan precies zien hoeveel Jantje van vliet mee rekening xxxxx koopt.

Apple Pay zorgt dat deze gegevens niet gedeeld worden met een winkel. Als ik wat koop bij de ah of web winkel gaat het ze niets aan of ik Jantje of Klaas.

Maar wat is het verschil of je bank MasterCard betaald voor het gebruik De nfc in je pin of dat ze Apple betalen voor gebruik van de nfc van je iPhone. Dan liever Apple Pay die mij privacy nog beetje beschermt.

https://youtu.be/GjHxNp7EqFU

[Reactie gewijzigd door xbeam op 28 januari 2020 23:44]

Ow nou het verschil zit namelijk in het punt Waneer jij je pin pas gebruikt de winkel kan zien welke rekening er bij hoort en op wiens naam deze staat. De ah kan precies zien hoeveel Jantje van vliet mee rekening xxxxx koopt.
Nee dat kunnen ze niet. De kassasystemen die gekoppeld zitten aan de betaalterminals kunnen alleen de laatste 4 cijfers van je Maestro-nummer uitlezen (staan vaak ook op de kassabon).

Maar bij je bankpas zien Maestro, je bank en evt een betalingsprovider van de terminal wie er voor welk bedrag waar gepint heeft. Dus de enige waarvoor je je afschermt zijn MasterCard en de terminalprovider, organisaties die aan regels gebonden zijn en niet zomaar jouw betaalinformatie met derden mogen delen.
Vervolgens geef je Apple of Google (of Samsung of welk groot merk dan ook) toegang tot al je betaalgegevens inclusief bedragen. Samen met de locatiegegevens van je telefoon en vaste patronen kan daarmee heel gericht jouw data gebruikt worden (bijv voor ads) of voor veel geld doorverkocht worden.

Persoonlijk betaal ik dan liever met het middel van mijn bank, dan dat ik een groot techbedrijf (dat vroeg of laat) op je data uit is mijn betaalgegevens toevertrouw. En dan maakt het mij niets uit of dat grote techbedrijf uit de VS, Europa, China of Zuid-Korea komt.
Nu wil ik niet heel flauw doen, maar:
nieuws: ING gaat persoonlijke aanbiedingen doen op basis van bij- en afschrij...

In dit geval maakt het dus geen drol uit of je het via je bank of een andere partij doet. Met je gegevens gaan ze toch aan de haal :)
Jij hebt het over de kassa bon.

Maar ik zie toch echt op mijn bank afschriften de namen en rekeningnummers staan van klanten die bij mij iets kopen
Jij trekt wel bijzonder conclusies, met termen als 'eng'... Lees mijn comment nog eens en leg me geen woorden in de mond.

Het zou je sieren als je inhoudelijk reageert op luukw, in plaats de hele discussie te laten draaien om of t Amerikaans is of niet.

Ironie is nog wel dat ik het t woord Amerika niet eens gebruik 8)7

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 29 januari 2020 06:47]

“Groot bedrijf en jammer dat Europese banken er in mee gaan”

We kunnen daar een woord keuze spelletje van maken maar je zet in ieder geval een toon. Plus ik ben allang in gegaan op luck en zal het nog een keer doen.

En dank voor @Jelledenkik die dit uit leg filmpje bevestigd en dat is precies waar Apple ingrijpt.

Dus nogmaals de werking en functie van Apple Pay https://youtu.be/GjHxNp7EqFU

[Reactie gewijzigd door xbeam op 29 januari 2020 10:08]

Apple en Google hebben hun Pay dienst vooral in de VS omdat daar banken het niet doen. Iedereen heeft daar ook PayPal/Venmo (die laatste had ik üverhaupt nog ooit van gehoord voordat ik in de VS was).

Waarschijnlijk dachten ze gewoon dat ze makkelijk konden uitbreiden uit VS. Ik gok dat als het "bankensysteem" in de VS vergelijkbaar was met de onze, Google Pay en Apple Pay er niet zouden zijn.
Haha, ik ben zelf een tevreden gebruiker van de rabo wallet app, maak je over mij maar geen zorgen
Ik niet, aangezien je daar extra voor betaalt

Edit: Rabobank geeft nu aan dat het gratis is. Toch maar weer een poging wagen.

[Reactie gewijzigd door Kastermaster op 29 januari 2020 08:18]

Rabo wallet is gratis tegenwoordig.
Extra voor betaalt? Hoe kom je hierbij? Of verzin je maar wat?
Nee, ik heb het begin dit jaar, of misschien eind 2018 gehad. Je betaalde in ieder geval toen iets van 3,50 euro per maand voor de service. Dat was destijds weggemoffeld onder 'transactiekosten' o.i.d. Om die reden kan ik het nu ook niet meer terugvinden. Ik begrijp dat het nu echter gratis is, dus dan ga ik het ook een tweede kans geven.

Edit: het staat in mijn vergoedingenstaat. En het was 6 euro per jaar (zie: https://radar.avrotros.nl...o-wallet-app-t187625.html). Geen bedrag waaraan je failliet gaat, maar niet gecommuniceerd door Rabobank. Net zoals destijds bij hun 'gratis' boekhoudpakket Tellow, waarvoor ineens kosten in rekening gebracht werden.

[Reactie gewijzigd door Kastermaster op 29 januari 2020 08:31]

Hm, hier deel je wat interessants inderdaad. Maar gaat het nou over nu of vroeger?
Volgens Radar is de dienst vanaf 1 september 2019 gratis. Ik was hier nog niet van op de hoogte.
Het Amerikaanse MasterCard dus ;-)
Die negatieve emotie betreft de geldstroom van hier naar Amerika, alleen maar omdat Apple de nfc chip niet wil vrijgeven. Of denk jij dat Apple deze dienst gratis ter beschikking stelt aan banken???
8)7 |:(
Die geld stroom is er toch al want die nfc chip in je pin pas is van MasterCard en daar betaald je bank ook voor of ze nu Apple betalen voor het gebruik van de nfc is mijn iPhone of dat MasterCard betalen voor het gebruik van de nfc in mijn pin pas.

Ik zie het verschil niet.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 28 januari 2020 23:40]

De enige partij waarbij het op papier anoniemer wordt is de winkelier. En dat is puur op papier, want die heeft nu in 99% van de gevallen ook al geen toegang tot je informatie ivm PCI DSS.

Je voegt dus een partij toe die alles weet van jouw betalingsacties.
Ik ben benieuwd welk aandeel Apple Pay heeft in deze 10%, persoonlijk verwacht ik dat dat het grote meerendeel is namelijk.

De enorme groei is 2019 valt precies samen met de introductie van Apple Pay in Nederland
Precies. Als ik bij mij op het werk kijk hoe mensen betalen in het bedrijfsrestaurant zijn het alleen iPhone gebruikers die met hun smartphone betalen. En dat terwijl het bij diverse banken ook gewoon met Android werkt.
Het grote verschil zit hem in het gebruikersgemak. Bij de meeste Nederlandse banken moet je als je via Android betaald bij elke 25 of 50 euro, of als je de betaling over de 25 euro is, net zoals bij je bankpas een pincode invoeren. Dat is bij veel betalingen, bijvoorbeeld in de supermarkt, niet of nauwelijks sneller dan je pinpas met pincode; en het is altijd maar even gokken of je niet boven het limiet komt, en dus bij een betaalterminal zonder pincode mogelijkheid een probleem hebt.

Bij Apple Pay hoeft dat niet. Bij de iPhone autoriseer je de betaling met je vinger of gezicht. Met de Apple Watch hoeft dat niet, want dat heb je al gedaan zolang hij om je pols zit; je moet enkel even op knop aan de zijkant drukken om Apple Pay te gebruiken. Bankpas wisselen met een simpele swipe.

Het is met Apple Pay gewoon zo gemakkelijk en eenvoudig, dat je eigenlijk niet meer anders wilt. Bij Android is het enige voordeel vaak dat je de bankpas niet hoeft te pakken, maar je hebt nog steeds het gedoe met pincode.
Ik heb überhaupt geen bankpas bij me, laat staan een portemonnee. Het gemak is voor mij dus dat. Ik hoef alleen maar mijn mobiel mee te nemen.

En dat gedoe is omdat banken veiligheid verkiezen boven gemak. Van mij mag die grens van 25 euro ook wel ruimer. Die pincode is trouwens geen Android dingetje maar een bank dingetje. Ze kunnen het ook anders ontwikkelen. Ze zullen er zo hun reden voor hebben. En allicht verandert dit.
Hmm ik zou dat toch nog niks vinden, stel dat je even geen netwerk hebt ofzo wat weleens gebeurt. Ik heb altijd graag een backup betaalmogelijkheid.
Volgens mij is het hebben van een internetverbinding helemaal niet nodig?
Wellicht voor de consument, maar de terminal in de winkel wil toch zeker wel contact hebben met je bank. Wanneer dat misgaat (zoals 10 juni jongstleden) dan ontstaat er een flinke puinhoop bij winkels die flink op pin leunen, en komen bedrijven waar uitsluitend met pin betaald kan worden tot stilstand. Dat is ook exact de reden dat ik nog wat papiergeld in m'n portemonnee heb zitten. Elk jaar gaat de boel wel een keer plat en ik ben niet van plan om m'n boodschappen dan te moeten laten staan.
Oh ik dacht dat @mkools24 doelde op het bij zich hebben van een bankpas. Als de terminal geen verbinding heeft dat werkt dat ook niet meer nee.

Backup in de vorm van cash is natuurlijk zeker een optie, maar dat is voor mij pas als de shit echt de fan hit. Ik ga er niet standaard mee op zak lopen, veel te irritant :).
Oh nee cash backup zeker niet, veel te lastig. Ik doelde meer op stel dat je telefoon leeg is bijv of crasht dan heb ik graag nog een bankpas bij. Ook geen probleem trouwens met zo'n klaphoesje.
Papiergeld? Jeetje. Dat heb ik echt al heel lang niet meer in mijn handen gehad. Meer dan twee jaar geleden minimaal. Ik heb alleen nog wat muntjes standaard in mijn jaszak, sporadisch voor een wc. Al kun je hier ook steeds vaker contactloos betalen.
Bij 5% van de betalingen werkt het niet met de Rabo wallet op mijn Pixel 2. Heb dus altijd mijn bankpas nog bij voor de zekerheid.
Dat, of een lege accu :+
Hmm ik zou dat toch nog niks vinden, stel dat je even geen netwerk hebt ofzo wat weleens gebeurt. Ik heb altijd graag een backup betaalmogelijkheid.
Je bankpas heeft ook geen internetverbinding, dus hoe zie je voor je dat dat werkt precies?
Voor Apple Pay is er geen limiet van 25 eur. TouchID en FaceID wordt als authenticatie gezien, die wordt uitgevoerd door het telefoontoestel.
Ik heb überhaupt geen bankpas bij me, laat staan een portemonnee. Het gemak is voor mij dus dat. Ik hoef alleen maar mijn mobiel mee te nemen.
Ik heb uberhaupt geen mobiel bij me.
Wel een portemonnee met een bankpas, ID, rij- en kentekenbewijs en overige plastickaarten.
Die dingen zou jij ook moeten meezeulen... in je mobiel zeker?

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 29 januari 2020 00:29]

Ik zit zelf bij ASN, daar kan je in plaats van met je pincode ook met vingerafdruk autoriseren in de Betalen (wallet) app.
Met de Rabobank app op een android kan je de pincode gewoon op je telefoon intoetsen als het nodig is. De knopjes op de terminal zijn niet nodig...
Zo werkt het bij ABN ook: toestel tegen terminal, pincode op toestel, en dan weer tegen de terminal houden. Die extra stappen maken het onhandig en trager dan bankpas, maar scheelt wel gouw 30 minuten heen en weer naar huis als je een keer de pas bent vergeten. Om die reden gebruik ik het niet primair en ik denk dat de statistieken ook hebben bijgedragen aan dat besluit van ABN, wat ik erg jammer vind.
Dat gebruiksgemak heeft Android ook. Als je met je betaalpas tegen de daglimiet aanloopt en weer een code moet gebruiken, mislukt de betaling en mag je de pas in de automaat stoppen.

Bij Android Wallet gaat alleen je telefoon even trillen, vraagt om je pincode, en je mag je telefoon weer tegen de terminal aanhouden. Betaling gaat gewoon in 1x door. Werkt ideaal zo in mijn ogen.
Het gaat mij persoonlijk al veel te ver om het invoeren van een pincode gedoe te noemen. Dat is zo'n minimale handeling die zo weinig inspanning kost dat ik me bijna niet voor kan stellen dat iemand het werkelijk gedoe zou willen noemen maar het komt vaak genoeg als argument voorbij dat het kennelijk wel als gedoe ervaren wordt door mensen.
Zelfde met snelheid, lekker boeiend of een betaling 5, 10,20 of 30 seconden duurt, zo gehaast is mijn leven gelukkig echt niet dat ik me daar druk over ga/kan maken.
En Apple nog machtiger maken...
Nee dank je. De grote Tech bedrijven hebben al veel te veel macht. Dit maakt ze nog machtiger.
Toen mijn vader mij zag betalen zonder pincode was hij verbluft en had het dezelfde dag nog geinstalleerd, binnen een week gebruikte iedereen het in de vriendengroep en familie, het gedeelte met een iphone in elk geval
ABNAMRO heeft afgedaan bij mij. Na meer dan 30 jaar trouwe klant en ook bijdrages aan het opiniepanel, stap ik met het hele gezin over naar de Rabobank. Ik heb al een rekening daar geopend en de eerste ervaring is positief. Contactloos betalen met de mobiel gaat ook soepel. Ergens de komende tijd maken we met het hele gezin de overstap. De beslissing kost de abnamro daarmee in ieder geval al 5 klanten. Peanuts op het totale aantal. Maar ja, mijn ongenoegen uiten via schrift haalt toch niks uit, dus ik spreek met mijn voeten.

Adios, Amro! Gegroet Rabo!

Ik heb overigens naar volle tevredenheid de Wallet van abnamro gebruikt. Ik heb al 2 jaar geen pinpas meer bij me, behalve als ik moet tanken.

[Reactie gewijzigd door KoffieAnanas op 28 januari 2020 20:02]

Van de regen in de drup dus...
Nope. Mijn abnamro wallet doet het inmiddels niet meer. Maar mijn Rabo Wallet doet het uitstekend.
Dat heb ik met de SNS gedaan. Maar om een andere reden dan jij :) SNS heeft nog steeds geen Apple Pay en ik had geen zin om daarop te wachten. Dus zit ik nu ook bij de Rabo. Werkt prima allemaal.
Stel dat de helft van die 10% van Android komt is dat nog altijd maar 5% van het totaal. En dan moet je een keuze maken of de kosten opwegen tegen de baten.
Maar het is een groeimarkt, dus ze hadden het ook iets langer de kans kunnen geven. Wat als Karl Benz in 1900 had gezegd "ik stop met auto's te produceren want iedereen wil graag met paard en wagen blijven rijden"? Geef dingen even de tijd om op gang te komen; niet iedereen is meteen om als er iets nieuws mogelijk is.
De eigen betaal App was geen groeimarkt en wordt het ook niet. Het is wel een dood paard.

Enrollment is onveilig, unlocken is langzaam, limieten zitten eeuwig in de weg en je hebt eigen infrastructuur nodig voor het geheel. Klanten installeerden het wel, gebruikten het een paar keer en vervolgens nooit meer. Met Apple Pay zie je dat klanten het steeds meer gaan gebruiken voor al hun betalingen.
En was het niet ABN Amro die in november nog stopte met de android Wallet app vanwege 'te weinig gebruik'?
Correct, werd nauwelijks gebruikt door hun klanten. Volgens mij minder dan 1 promille van de pin transacties werd via deze App gedaan. Stoppen van deze dienst was vanwege de hoge kosten, niet vanwege Apple.

Apple Pay is wel een zeer groot succes, is ook eenvoudiger en veiliger bij zowel het activeren als betalen
Lijkt me eerder de tijd/kennis/geld die het kost om voor android draadloos betalen te ontwikkelen, waarbij het useraantal achterblijft op apple pay, het niet meer nuttig maakt.
Het is onbegrijpelijk dat ABN AMRO gestopt is met de Android Wallet. Ok, 5% van alle ABN Android gebruikers maken gebruik van Android Wallet maar klaarblijkelijk is dit een groeimarkt (mede door het succes van Apple Pay)

Achtergrond:
https://www.abnamro.nl/nl...el/apps/wallet/index.html
Onbegrijpelijk? Kost handen vol geld voor een paar klanten. Misschien een idee om de klanten gewoon voor die kosten op te laten draaien? Ben benieuwd of je dit dan nog wilt gebruiken... Apple Pay is voor de massa, die App was een niche
Apple Pay is voor de massa, wat een onzin. Er zijn nog steeds veel meer mensen met een Android toestel dan een iPhone. Android zou juist voor de massa moeten zijn..
Daarom is het ook raar dat t met Android zo traag gaat. Het heeft wellicht met de differentiatie te maken, update beleid etc.
denk dat het met kennis te maken heeft, toen Apple Pay kwam was het overal te zien, daarnaast is er vanuit Apple ook reclame voor op je iPhone/iPad/Apple Watch.

Bij Android is er geen reclame voor geweest binnen het OS en ook niet vanuit de ABN Amro app.
Ik heb nog geen enkele reclame gezien voor Apple Pay op mijn Apple apparaten hoor.
Ik heb eergisteren een nieuwe iPhone gekregen (als omruil voor mijn oude toestel). Bij het instellen van de iPhone, na het invoeren van mijn Apple ID en het instellen van Face ID, werkt meteen gevraagd of ik Apple Pay wilde gebruiken.
Toen ik daarna de ING app installeerde werd mij direct na aanmelden en inloggen weer gevraagd of ik gebruik wilde maken van Apple Pay.
Daarnaast, als je de Wallet app gebruikt, staat de helft van je scherm vol met een Apple Pay afbeelding met een knop om het in te stellen.
Dus geen reclame maar ze vragen of je een dienst wilt gebruiken.

Groot verschil.
Ik ben het in principe met je eens, als je 1 of 2x door een bedrijf gevraagd wordt of je ook een ander product van hun wilt proberen, dan vind ik het geen reclame.

Veel mensen denken daar blijkbaar anders over:
nieuws: Microsoft test reclame voor Office Online in WordPad


En sowieso is het een vage grens, eenmalig een eigen telefoon promoten via een notificatie is ongeveer hetzelfde als de andere voorbeelden maar voelt toch meer aan als echte reclame, waarschijnlijk omdat je een betaald product promoot:
nieuws: HTC promoot U Ultra-smartphone via notificatie op andere telefoons

Anyway, het punt was denk ik niet letterlijk of er wel of geen reclame op je iOS apparaat te zien was, maar dat er wel op meerdere punten kenbaar wordt gemaakt dat het er is, door Apple zelf. Op Android was dat destijds niet en moest ik zelf naar de instellingen van mijn Bank app om het in te stellen. Logisch dan dat minder mensen ervan weten.

Al denk ik dat een nog groter punt het Apple effect is: Als Apple iets doet letten mensen op.
Kun je het Apple kwalijk nemen dat ze er reclame voor maken? Ik vind t niet meer dan logisch en onbegrijpelijk dat bv een Samsung dat niet doet. Ze behangen wel zowat elke abri met hun posters.
Apple Pay is voor de massa, wat een onzin.
Misschien ben je het niet met mij eens, de cijfers geven mij wel gelijk.
Er zijn nog steeds veel meer mensen met een Android toestel dan een iPhone. Android zou juist voor de massa moeten zijn..
Dat zal wel zo zijn, maar die mensen bankieren er niet mee. En dus doet Google zelfs geen moeite om Google Pay in Nederland te introduceren
Ik heb het een paar keer gebruikt uit nieuwsgierigheid maar ondertussen heb ik het weer uitgeschakeld. Het voegt voor mij niks toe en de zogenaamde snelheid winst vind ik verwaarloosbaar.

Moest alleen wel lachen toen mijn iPad ineens om Apple Pay begon te zeuren. Wie gaat er nu met een tablet aan de kassa staan :+
Eind 2018 waren betalingen met dergelijke hardware nauwelijks zichtbaar in de grafiek, maar afgelopen december vormden ze 10 procent van alle contactloze betalingen.
2019 is ook het eerste jaar dat er op grote schaal reclame voor is gemaakt. Ineens kwamen mensen in mijn omgeving er achter dat je ook kon betalen met een telefoon of horloge.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 28 januari 2020 19:34]

Sta je niet alleen te klooien met je boodschappen, maar ook met je telefoon. Als mijn bankpas valt is er geen schade, maar met mijn telefoon is dat vast anders bij de kassa.....Ik zie dat geklooi af en toe met ledeogen aan en ook ik heb de conclusie getrokken dat dit geen of weinig voordeel biedt t.o.v. het aloude bankpasje.
Moest alleen wel lachen toen mijn iPad ineens om Apple Pay begon te zeuren. Wie gaat er nu met een tablet aan de kassa staan :+
Nou, bijvoorbeeld aan de “kassa” van CoolBlue, daar kan je dan prima betalen met Apple Pay op je iPad.
Wie gaat er nu met een tablet aan de kassa staan :+
Haha. Erg grappig beeld. :-)

Ik denk dat Apple dat vooral doet omdat je ook in Apps/ op websites met Apple Pay kunt betalen. Thuisbezorgd bijvoorbeeld. En dat is toch weer net dat kleine stukje makkelijker dan met iDeal.
Moest alleen wel lachen toen mijn iPad ineens om Apple Pay begon te zeuren. Wie gaat er nu met een tablet aan de kassa staan :+
Doe dat maar niet want je iPad heeft geen NFC. ApplePay op je iPad (of Mac) is voor Apps en Webapps.

Erg fijn overigens, authenticeren en gaan. Geen NAW meer hoeven invullen. Alleen betalen.
Moest alleen wel lachen toen mijn iPad ineens om Apple Pay begon te zeuren. Wie gaat er nu met een tablet aan de kassa staan :+
Dezelfde mensen die hun iPad gebruiken als DSLR? :+
Zelfde mensen die concerten filmen met hun tablet ;)
Ik heb de app voor mijn bakpassen op mijn smartphone maar nog niet geactiveerd omdat ik toch zorgen maken om de veiligheid heb wel NFC vaak uit staan. Op mijn Gear S3 Frontier nog niet mogelijk met Samsung Pay
https://www.sammobile.com...cy-policy-your-data-sold/

Denk even goed na voordat je via Samsung pay wil betalen. Hou je NFC nog maar even dicht.
En juist door deze stijgende lijn is het een schande dat abn AMRO zijn support voor Android toestellen heeft stopgezet, een fractie na de release van Apple pay. Ik kan mij niet voorstellen dat ze dit later weer terug gaan draaien, want uiteindelijk is het betalen zonder pinpas een win win voor iedereen.
Win voor Apple/Google, inzicht in het betaalverkeer van de gebruiker en wellicht een percentje op elke transactie: check
Win voor de bank, minder infrastructuur/pasjes vervangen, zoiets?
Win voor de winkelier, extra kosten aan nog een betaalpartij, hmz...
Win voor de consument, nieuw speeltje, nog makkelijker van je centen af geraken, allez vooruit
Win voor de horeca want fooien...wacht, hier gaat iets fout
Win voor de belastingen, zwart geld wordt onmogelijk gemaakt en volledig inzicht in alle geldstromen: check

Voor iedereen zou ik het niet noemen :)
Apple heeft geen inzicht in betalingen. Geen onzin verkopen aub. Met Google is het nog maar afwachten. Wellicht dat ze knarsetandend het Apple systeem kopiëren wegens slechte recensies anders.

Bij Samsung weet je gewoon dat ze je gegevens verkopen aan de hoogste bieder. Daar zijn ze eerlijk in.

https://www.sammobile.com...cy-policy-your-data-sold/

[Reactie gewijzigd door OhMyGod op 28 januari 2020 21:54]

Apple en Google hebben 0 inzicht in betalingsverkeer.

Winkelier minder kosten kwijt aan het beveiligen / verzekeren van contant geld.

Bank inderdaad minder pasjes, concument meer gemak.

En fooien... Dat kan nog steeds toch, zowel per pin als met eventuele wat losgeld.

En pech voor de mensen die graag zwart betaald worden... Daar heb je een punt :)
Voor ABNAMRO is het 'gewoon' een technische issue. Ooit is er een design keuze geweest om een ID van een android te gebruiken om een toestel te identificeren.. Nu met android 10 is deze id niet eer beschikbaar.

Teveel moeite om het design te moeten aanpassen...
Het werkt dan ook echt fantastisch. Doe niet anders meer!

Gedaan met pincodes, kan me niet anders dan voorstellen dat we in de toekomst helemaal geen fysieke pinpas of creditcard meer bezitten.
Waarschijnlijk is het in de nabije toekomst ook gedaan met cash, ik ben benieuwd hoe we de mensen van de daklozenkrant nog een eurotje kunnen geven dan... Het gemak van mobiel betalen in een winkel is prima maar voor persoonlijke betalingen moet toch echt een makkelijkere en snelle manier komen die cash evenaart.
De betaaljas is in het leven geroepen om dakloze ook met pinpas te steunen. Sterker nog, dit geeft een stuk meer garantie dat het daadwerkelijk naar de opvang gaat.

Maar, ja, ik ben het verder met je eens. Ik zie cash liever niet verdwijnen. Niks leert je beter met geld omgaan door het fysiek uit te geven. Daarnaast is het een stuk beter budgeteren. Ik ken bv een aantal mensen die een specifieke "boodschappen" knip hebben, om hun uitgaven in de supermarkt te limiteren.
Cash zal ook echt niet verdwijnen, omdat men in Nederland alles digitaal wil.
Er zijn in de EU nog zoveel landen waar de banken helemaal niet zo een greep op de mensen hebben.
En dat zijn niet alleen landen die pas net bij de EU zijn gekomen.
Duitsers houden van cash geld:
https://www.handelsblatt....-aktPQV9U1NxZ7PY2V9KC-ap4
Maar ook hier in Spanje zijn er een hoop mensen die hun bankrekening alleen gebruiken voor de betaling van de vaste lasten.
Echt inderdaad als je in Duitsland/Oostenrijk bent heb je echt gevoel weer jaren terug in de tijd te gaan.
- Pinnen bij de skiverhuur waar we waren. Nope niet mogelijk
- Pinnen bij de eettentjes op de piste. Inmiddels vaak wel mogelijk maar dan vaak weer minimum bedragen voordat je mag pinnen.
- Pinnen in Duitsland bij de burgerking. Nope alleen boven de 5 euro.

Laten we dan nog maar niet beginnen over mobiel internet in Duitsland.

Nee wij lopen hier in Nederland echt jaren voor met dat je op elke straathoek welk bedrag dan ook gewoon kan pinnen en ze dat zelfs liever hebben dan contant.
Dei pinjas vind ik zo'n vreselijk concept, nog een paar jaar en dan ben je als zwerver verdienmodel voor de opvang geworden? Nee als iemand er bier van koopt dan is dat zijn eigen probleem, die jas is echt een manifestatie van totaal wanvertrouwen in de mensheid.

Daarnaast, stel het is iemand die niet goed met geld kan omgaan, is contant geld veel beter en duidelijker te gebruiken dan een rekening met onzichtbaar geld die niet eens in eigen beheer is (!) van de debetreffende persoon.

[Reactie gewijzigd door WoutervOorschot op 29 januari 2020 09:06]

Hoezo? Iets mis met cash? Dat heeft prima gewerkt sinds de Romeinen, ik zie daar weinig probleemloze alternatieven voor.
Toegang tot iemands smartphone en je kunt overal bij... Gemak dient de (verkeerde) mensch.

Geld uitgeven gaat zo nog sneller dan dat het verdient wordt. :o
Toegang tot iemand pinpas (of nog verder terug: tot iemand portemonnaie met cash) en je hebt hetzelfde.
Het verschil is dat die doorgaans de hele dag op zak zit en alleen tevoorschijn wordt gehaald als er betaald moet worden. Hele volksstammen zijn aan hun gsm vergroeid en mensen hebben bijvoorbeeld de rare gewoonte om het ding op tafel te leggen op café of restaurant. Dat zullen de meesten met hun portemonnee niet doen. Ik blijf een trend zien dat geld uitgeven hoe langer hoe makkelijker gemaakt wordt, elke drempel van een pincode, limiet, overzicht met cash wordt steeds meer weggenomen waardoor mensen niet meer beseffen wat geld of de waarde van hun lulijzer is. En blij word ik er niet van.
Anoniem: 1174190
@Andros28 januari 2020 20:33
Een goed mens heeft toch al snel een beveiligd telefoon (biometrisch of numeriek). Ik gebruik nauwelijks iets anders dan Apple Pay. Het werkt fantastisch, snel en overal. Vooral dat laatste vind ik een groot gemak als ik op vakantie ben. Je eigen koopgedrag kun je naar mijn mening niet verwijten aan een een pincode die je niet meer hoeft in te vullen ten opzichte van voorheen. Bovendien, kun je zelf altijd nog betalen zonder je draadloze (of draadloze functie van je) pas te gebruiken.
Hé je klinkt als m'n opa, wat leuk
Verstandige opa heb je :)
Voor ik met Apple pay kan betalen moet ik eerst ontgrendelen met Touch ID of Face ID. Voor contactloos betalen met mijn bankpas hoef ik 25 euro niks te doen en voor cashgeld zit er uiteraard helemaal geen beveiliging op...

In die zin is je telefoon misschien nog wel het meest veilig
Eens. Zelfs mijn moeder van bijna 77 is om. Ze gebruikt geen pinpas meer, maar Apple Pay
Het enige vervelende is, is dat er altijd die ene winkel is die het niet heeft. Het zijn er niet veel, maar in de 5 maanden dat ik eigenlijk alleen apple pay gebruik en regelmatig mijn pinpas vergeet mee te nemen, was er toch 2x een moment waarop ik contant geld nodig had, wat helaas niet met apple pay de muur uit komt
De enige reden dat ik nog contact geld heb, is omdat de groenteboer hier op de hoek helemaal geen pin faciliteit heeft. Voor de rest; nooit problemen gehad met Apple Pay
En helaas hebben de meeste onbemande pompstations helemaal geen ondersteuning voor contactloos betalen, dus ook niet voor Apple Pay. Gemiddeld moet ik 80 cent per tank of €3 per maand extra betalen als ik naar pompstations wil die dat wel ondersteunen, die wel bemand zijn en meestal ook duurder.
bij ing hoef je ook niets te doen, zolang het toestelsherm maar aan is (lockscreen). probleem is wel dat je bij ING geen FiD kan gebruiken op android app.
Toegang tot de pinpas en... precies hetzelfde.
Het is altijd apart hoe men oudere methodes altijd als veilig bestempelt. De ouderwetse overschrijvingsformulieren zijn met afstand de meest onveilige vorm van bankieren. Toch zijn er nog steeds hele volksstammen die erbij zweren omdat ze internetbankieren onveilig vinden. Ze gaan er zonder meer vanuit dat het oude vertrouwde veilig was.
Hetzelfde zie je nu met het betalen via de telefoon. Cashgeld, de pincode of het draadloos betalen tot 25 Euro zijn veel onveiliger dan de ontgrendeling via vingerafdruk of gezichtsherkenning.
De ouderwetse overschrijvingsformulieren zijn met afstand de meest onveilige vorm van bankieren.
Waarom?
Omdat iedereen gewoon een formulier kon pakken een bankrekening (verzender en ontvanger) en bedrag erop kon schrijven en met een willekeurige handtekening kon ondertekenen. Het werd gewoon overgemaakt. Als de gedupeerde ging klagen werd de handtekening pas gecheckt.
Later kwamen de voorbedrukte formulieren waarop je eigen rekeningnummer geprint was, maar als je nog lege formulieren had, kon je gewoon een rekeningnummer erop printen met een matrixprinter.
Daarnaast was een transactie in een envelop veel gemakkelijker te onderscheppen en te wijzigen dan een versleutelde transactie via internet.
Als de gedupeerde ging klagen werd de handtekening pas gecheckt.
Ra ra, waarom zou dat nou zijn? Omdat het vrijwel altijd goed ging.
Later kwamen de voorbedrukte formulieren waarop je eigen rekeningnummer geprint was,
Exact, dat gat is gedicht.
Daarnaast was een transactie in een envelop veel gemakkelijker te onderscheppen en te wijzigen dan een versleutelde transactie via internet.
Je moet de envelop inleveren bij de bank. Dan zal iemand dus in zo'n brievenbus moeten gaan graven. Als er ergens al heel lang camera's staan, dan is het daar. Daarnaast is het wel te detecteren dat er andere inkt is gebruikt.

Ik maak me verder geen zorgen om de versleuteling van de transactie. Ik maak me zorgen om de veiligheid van de apparaten. Sommige mensen hebben werkelijk geen idee hoe een computer werkt, of ze zijn juist (vaak terecht) enorm bang dat ze het fout doen.
Dat het goed ging had te maken met het feit dat er toen veel minder mensen fraude wilde plegen, niet omdat het systeem veiliger was. Als je nu nog overschrijvingsformulieren zou gebruiken zou de fraude niet te overzien zijn.
Ze zijn gaan voorbedrukken omdat er JUIST fraude mee werd gepleegd. Daarmee hebben ze de fraude verminderd maar er waren nog genoeg onbedrukte formulieren in omloop waarmee fraude kon worden gepleegd. Die kon je ook nog eens veel gemakkelijker in zijn geheel namaken bij een drukker dan dat je een digitale transactie kunt onderscheppen. Het gat was dus niet gedicht maar wat kleiner gemaakt.
Die enveloppen werden gewoon met de post verstuurd. In sorteercentra konden overschrijvingen massaal worden onderschept, opengemaakt en aangepast worden.
Zelfs als je de grootste digibeet achter een computer zet is het nog steeds veel veiliger dan vroeger. je kijkt te veel naar aantallen fraudegevallen i.p.v. de veiligheid van de procedure.
Toegang tot je pinpas en ze kunnen bij de eerste €25,-. Toegang tot mijn iPhone en ze kunnen nergens bij want daarvoor moet je authenticeren met Face/touch ID. Oftewel alleen maar een goeie vooruitgang.

Edit: Oeps net te laat maar wat @Sand0rf zegt dus.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 28 januari 2020 20:01]

Met de introductie van apple pay betaal ik er elke dag mee en laat mijn portemonnee zelfs thuis.
De laatste keer dat ik dit zei kreeg ik half T.NET over me heen ivm de identificatieplicht 😂

Maar je hebt helemaal gelijk, gebruik niks anders meer sindsdien. Van dagelijkse lunch tot boodschappen of zelfs grote aankopen: even watch of telefoon erlangs en klaar.

Geen minuscule limieten en geen afgebroken betalingen meer.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 28 januari 2020 19:38]

De laatste keer dat ik dit zei kreeg ik half T.NET over me heen ivm de identificatieplicht 😂
Haha ja dat had ik ook al eens. De eerste keer dat ik mij onverwachts moest legitimeren moet nog komen overigens (ik ben 34) dus die gok durf ik nog steeds wel te nemen.

Maar goed eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik al twee keer in een parkeergarage vast gezeten heb die geen NFC betalingen accepteerde en dat maakte ApplePay ineens een stuk minder cool 8)7

[Reactie gewijzigd door Donstil op 28 januari 2020 20:07]

Heb zo’n kleine pouch aan m’n sleutelbos. Twintigje cash, een pinpas en rijbewijs. Prima te doen ;)
Ja mijn autosleutel kan geen sleutelbos aan (iets met design enz) maar ik heb nu een niet geactiveerd pasje in mijn dashboardkastje.

Komt het nog eens voor dan activeer ik die even, betalen en weer deactiveren.
Volgens mij is het sinds 1 januari verplicht voor de merchant om een nfc POS te gebruiken. Doen ze dat niet, kan Maestro een boete opleggen.
Ja alleen voor je dat geregeld hebt duurt het nog langer voor je de garage uit bent ;)
De laatste keer dat ik dit zei kreeg ik half T.NET over me heen ivm de identificatieplicht 😂
Er is geen draagplicht, slechts een toonplicht. Dus niemand kan je verplichten een id bij je te hebben :-)
https://www.rijksoverheid...is-de-identificatieplicht
U heeft geen draagplicht, alleen een toonplicht. Omdat u het identiteitsbewijs verplicht moet kunnen tonen, betekent het in de praktijk dat u altijd een identiteitsbewijs bij u moet dragen. Het verschil tussen een draagplicht en een toonplicht is dat de politie bij een draagplicht bevoegd zou zijn u ook zonder reden aan te houden om uw identiteit te controleren.
Maar zolang je niet de straat op gaat om mensen te beroven zullen ze geen reden hebben om je ID te vragen en zelfs mocht het nodig zijn (getuige bijvoorbeeld) is het prima dit later op het bureau te komen laten zien in de praktijk. Ze gaan daar echt geen bekeuring voor uitdelen, omdat je even je boodschappen ging doen en je portemonnee thuisgelaten hebt.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 28 januari 2020 20:02]

Ik ben, met mijn witte huidje, nog nooit staande gehouden zonder reden. Helaas weten we dat dat anders is bij mensen uit verschillende minderheidsgroepen. De toonplicht pakt dus in de praktijk uit als een erg selectieve draagplicht.
Klopt. Maar moet je hem wel kunnen tonen. Als jij in Eindhoven woont en je ID daar laat en men wil op Texel je ID zien, dan heb je toch echt een probleem :P Maar ff naar de supermarkt lopen/joggen in je eigen dorpje zal je niet snel een boete krijgen nee. Het wordt tijd dat de RDW met een rijbewijs-app komt of het mogelijk maakt die toe te voegen aan je Wallet (iPhone).

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 28 januari 2020 20:12]

Kan al in de DigiD app.
Hoe dan? o0
Ik weet dat je je ID kan scannen om je DigID extra te verifiëren, maar dat is geenszins een digitale representatie van je rijbewijs of ID-kaart en daarmee ook niet te gebruiken als geldig wettelijk identificatiemiddel. Dus als oom agent naast je staat en je toont je DigID app met een vinkje dat je je ID hebt gescand dan is oom agent nog steeds geen steek wijzer en zul je toch echt je werkelijke ID moeten tonen. :P Immers is het ook maar de vraag of jij wel de gene bent die ingelogd is en zijn/haar ID gecontroleerd heeft.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 28 januari 2020 21:19]

Ja je hebt gelijk 😃 ik zat ernaast. Eigenlijk zou de politie een apparaatje moeten hebben waar je je foon ff tegenaan kunt houden voor een digitale check.

Niet dat ze dan meteen alles kunnen checken maar alleen je paspoort of id kaart. :)
Yup, dat lijkt me ook fijn. Tegenwoordig doen ze dat eigenlijk al he. Ze houden hun smartphone/PDA tegen je ID/rijbewijs aan, scannen de NFC-chip en direct worden alle gegevens uit de politiedatabase en gemeentelijke basisregistratie opgehaald...

... Dat moet dus ook prima kunnen met je telefoon. :P "Apple Pay" starten, NFC uitlezen, hopsa. Zelfde effect.
[...]l. Dus als oom agent naast je staat en je toont je DigID app met een vinkje dat je je ID hebt gescand dan is oom agent nog steeds geen steek wijzer en zul je toch echt je werkelijke ID moeten tonen. :P Immers is het ook maar de vraag of jij wel de gene bent die ingelogd is en zijn/haar ID gecontroleerd heeft.
Je kunt ook een gewoon ID van iemand anders meenemen.
Idem, de portemonnee kan idd thuis blijven, maar die identificatieplicht is wel een dingetje.

Wat dat betreft wordt het ook hoog tijd dat er iets van een digitale id kaart komt, mischien niet als officieel reisdocument maar wel voldoende voor de identificatieplicht.
Ik vind de portemonee anders verdomd handig voor mn rijbewijs, mn zorgpas en mn 2 kentekenbewijzen.
Omdat de politie dat niet accepteert als geldige versies. Misschien dit jaar

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 28 januari 2020 20:33]

Kun je Stocard niet gebruiken voor je id (rijbewijs bijv.)?
Volgens mij niet, maar ik zou mijn paspoort of rijbewijs ook niet aan een third party app toevertrouwen eerlijk gezegd. Identiteitsfraude is geen grap. Maar blijkbaar werkt de Rijksoverheid aan een app voor een digitaal rijbewijs.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 28 januari 2020 19:43]

DigiD app. Kun je verschillende legitimatiebewijzen toevoegen.
De ID-check in de digid app is geen geldig legitimatiebewijs. Het is slechts een extra identiteitscontrole voor sommige online diensten.
Ah oke. Volgens mij heb je inderdaad gelijk. My bad.
Een kopie van een rijbewijs op papier is in principe geen geldig identiteitsbewijs, dus een kopie op je telefoon is dat jet zo min
Helaas is dit geen geldig ID en kan de politie dit weigeren.
Portemonnee heb ik al jaren niet meer, pinpas en rijbewijs altijd los in mijn broek. Sinds kort in het hoesje van mijn telefoon, dus werkt hetzelfde (maar hoef niet te unlocken).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee