We willen ons gelijk niet baseren op veronderstellingen. Het lijkt me niet juist voetstoots aan te nemen dat Google de waarheid spreekt. Ik heb in mijn leven vaak gezien hoe bedrijven mensen lozen die ze om de een of andere reden kwijt wilden. Daarbij zijn leugens en chantage schering en inslag. Als het niet ronduit gelogen is, dan is het vaak niet meer dan een stok om een hond te slaan. Bijvoorbeeld iemand ontslaan om een praktijk die gewoon is in het bedrijf, maar alleen tegen de persoon gebruikt wordt.
Ik vraag me af waarom zouden we zo slaafs in de beweringen van Google meegaan?. Omdat ze zo "betrouwbaar" zijn?
Ik denk dat je ook wil onderkennen en inleven hoeveel moed er voor nodig is om überhaupt het gevecht aan te binden met een reus als Google. Die kunnen je op duidend manieren aanklagen en je alleen al met voortdurende processen kapot procederen. Je moet je bijvoorbeeld eens verdiepen wat voor oorlog über tegen mensen ontkekent die kritiek durven leveren. Corporaties gaan net niet over lijken. Een interne trainingsmemo van Microsoft die veel stof heeft doen opwaaien stelde: Wij doen alles behalve moord, daar trekken we de grens.
Overigens gebeurt het hier ook gewoon, en ook door veel kleinere bedrijven. Een kennis van mij weigerde om bommetjes in de software te stoppen zodat de klant regelmatig weer hulp nodig had. Zijn baas zei: Ik maak je kapot als je niet doet wat ik zeg. Hij weigerde en hij werd op staande voet onstlagen en de volgende dag kwam de politie hem aresteren omdat hij bedrijfsgegevens zou hebben gestolen. Een totaal verzonnen aanklacht. Uiteindelijk wist hij zich vrij te pleiten. Zo kan de baas tegen de klanten zeggen, die vent heb ik ontslagen want hij lichtte de boel op. Wie gelooft je dan nog als je de waarheid vertelt? De wereld zit vol met smeerlappen die geen enkel geweten hebben.
Wat Google hier doet is simpelwel zijn personeel intimideren en proberen de geloofwaardigheid van opstandige medewerkers aan te tasten door ze als criminelen voor te stellen. En dat geloven we dan? Nou ik niet. Ik vind het niet verstandig om het voordeel van de twijfel te gunnen aan corporaties als Google en op hun "eerlijkheid" te vertrouwen terwijl ze een groot belang hebben om hun gezicht in de media te redden.
Grote corporaties (niet alleen Google) hebben aanhangers die de meningsvorming proberen te beinvloeden. Zeker Amerikaanse bedrijven stoppen er veel werk in om van hun personeel en wederverkopers ook weer evangelisten te maken door allerlei slimme indoctrinatietechnieken. In de VS zijn ze daar heel bedreven in. Ga maar eens kijken hoe grote groepen in verkiezingstijd uitdossen en fanatiek hun partij te steunen en zich door één kamp laten gijzelen als ware het hun bloed clan.
Amerikaanse corporaties maken er veel werk van hun personeel te indoctrineren. En omdat ze aardig wat personeel hebben kunnen ze de meningsvorming zo beinvloeden. Vooral mensen in de verkoop worden tot een soort geloofsoldaten gebrainwashed. Ik hoef maar te kijken hoe een kleinere fabrikant als Blackberry in de commentaren constant heel fanatiek is afgefakkeld terwijl de consumentenbeoordelingen heel positief maken. Bizar hoe ver dit kan gaan.
Google is een ware meester geweest in het manipuleren van de open source developers. Die voelden zich altijd underdogs die tegen het grote Microsoft moest opboxen die Linux tot een kanker verklaarde. Een enorme blunder waar Google handig gebruik van gemaakt heeft door zich als de de kampioen van de open source en vrijheid voor te doen. Ondertussen schenden ze juist alle waarden die open source met het delen van de code probeert te bereiken. Via een alliantie met de achterbakse Gnome figuren hebben ze juist de echte open source alternatieven de nek om gedraaid.
We hebben nu een corporatie die honderd keer erger is dan Microsoft ooit is geweest. Microsoft was vooral een gevaar voor zijn concurrenten, maar Google is een gevaar voor de mensheid. Is het een wonder dat open source developers die bij Google in dienst zijn getreden gelovend in hun verhalen nu in opstand komen.
Overingens zie je Larry Page en Sergey Brin hun rol als idealistsche voorvechters hebben afgelegd en nu als miljardairs zich vooral laten bewieroken. Ze zijn natuurlijk fantastisch slimme zakenmensen, maar ook zwendelaars die het vertrouwen van een hele generatie hebben misbruikt. Het imago van Google moet natuurlijk in stand blijven en daarvoor zullen ze alles uit de kast trekken.
Vraag is alleen wil je je daarvoor laten misbruiken, of kan je er doorheen zien. Wat Google hier brengt is namelijk echt geen sterk verhaal. Als ze deze mensen eerder ontslagen hadden was het een andere verhaal geweest, maar nadat er flinke onrust en onvrede onder het personeel is ontstaan is het ontslaan van mensen die ontvredenheid tonen pure intimidatie.
En wat hebben die mensen dan gedaan? Misschien wat adressen bij namen van collega's bijgezocht zodat ze ze een uitnodiging per post konden sturen om te vergaderen? Zoiets misschien. Want je durft je collega's niet eens te mailen want Google volgt alles, privacy is bij dit soort bedrijven nul.
De hele beschuldiging klinkt als gezocht. Ik vraag me af waarom jij zo zwaar tilt aan een verdachtmaking van Google? Is het echt je gevoel voor rechtvaardigheid? Als dat rechtvaardigheid is dan zijn we als individu in te strijd tegen dit soort corporaties gedoemd.
Een van dingen waar ik me erg zorgen om maak is hoe biased de media zijn geworden. De meerderheid van de bevolking wordt daarbij letterlijk buiten spel gezet door de mensen die hun mening verkondigen in de hoek te zetten als opruiers en populisten. Maar de eindeloze manipulatie de grote belangen plegen moeten we slikken als zoete koek.
Uiteindelijk is het een keuze als mens. Wil je echt een eigen ethiek als Mens overeind houden of een verlengstuk zijn van de grote belangen. Dan doe je jezelf wel te kort. Waar grote belangen gaan domineren daar is het "wiens brood men eet, diens woord men spreekt". Al duizenden jaren weten machthebbers hun ondergeschikten zo aan zich te binden en met uitgekiende manipulatie tot fanatieke verdedigers te maken. Daar keren wij weer naar terug nu de grote belangen zo overheersend zijn geworden in de media en politiek.
Is onze vrijheid nog een verdediging waard. Is de Mens nog een gevecht waard? Of laten we ons degraderen tot een werkslaaf die steeds verder ingeruild wordt door AI en robots?
Corporaties die nu meer inkomen hebben dan middelgrote landen. Die verdedigen hun belangen net als landen. Ze hebben speciale afdelingen om wat zij als hun strijd zien te winnen. Omkoping, media oorlogsvoering, het hoort er allemaal bij. Ze voeren oorlogen, tegen andere corporaties, tegen landen, tegen instituten. Ja ook tegen hun eigen personeel. Hoe genadeloos ze over een critici van binnenuit heenwalsen laten ze hier zien.
De vraag is: Waar staan wij als Individu? Is dit de wereld die we voor onze kinderen willen? Een terugkeer naar de onderdrukking van voorbije eeuwen? Het is ook jammer dat het ethisch bewustzijn weer afdaalt naar regeltjes volgen. In de sixties kwam het besef op dat burgelijke ongehoorzaamheid juist gepast was als er hogere waarden op het spel stonden. Nu keren we weer terug naar: Wie een regeltje overtreedt is automatisch fout. Maar die regeltjes worden wel in toenemende mate door de grote belangen vormgegeven. Zo wordt het individu ingesnoerd in regeltjes die hen dienen. Zelf overtreden deze mastodonten grootschalig regels en beschouwen de boetes als bedrijfsonkosten. De mensen die het doen kunnen zich achter het bedrijf verschuilen. Het is in praktijk een straffeloze misdaad. Zo oneerlijk zijn de kaarten geschud.
Iedereen moet zelf maar bepalen waar hij staat. Maar mijn sympathie gaat uit naar de werknemers. Ik denk dat als je als mens geen waarden hoog durft te houden, je ook geen waarde hebt. Dan heb je alleen utiliteitswaarde voor anderen. Dan ben je koopwaar.
[Reactie gewijzigd door Elefant op 27 november 2019 14:33]