Nederlanders betaalden vorig jaar vaker contactloos dan met contant geld of pin

Consumenten hebben in Nederland voor het eerst vaker contactloze betalingen gedaan dan betalingen met contant geld of met het intoetsen van een pincode. Volgens onderzoek ging 43 procent van de aankopen contactloos. Een jaar eerder was dat 33 procent.

Volgens De Nederlandsche Bank daalde het aantal contante betalingen naar 32 procent. Dat was in 2018 nog 37 procent. Het aantal pinbetalingen, waaronder contactloos, steeg naar 67 procent. Bij de overgebleven 1 procent werd gebruikgemaakt van een creditcard. Het gaat om betalingen van consumenten aan kassa's bij winkels, horeca, dienstverleners en dergelijke. DNB onderzocht de betalingen samen met Betaalvereniging Nederland. De cijfers zijn gepubliceerd in een factsheet.

Het aandeel contactloze pinbetalingen met pinpas of smartphone kwam uit op 43 procent. Reguliere pinbetalingen zijn daarmee goed voor 24 procent. Het is voor het eerst dat er meer contactloze betalingen waren dan betalingen met contant geld of het intoetsen van een pincode.

Mensen in de leeftijdscategorie van 19 tot 34 jaar betaalden in 2019 nog maar in 21 procent van de gevallen met contant geld. Ook gebruikt deze groep de mogelijkheid om contactloos te betalen het meest. De grootste groei ten opzichte van een jaar eerder was te zien bij de 12- tot 18-jarigen. Het gebruik van een pinpas steeg daar met 10 procentpunt. Mensen ouder dan 75 jaar betalen nog vaker met contant geld dan met pin. Het pingebruik steeg bij deze leeftijdscategorie met 2 procentpunt. Bij de 55- tot 74-jarigen was de groei in pinbetalingen met 7 procentpunt een stuk groter.

DNB geeft aan dat een kwart van de consumenten aangeeft niet over een contactloze betaalpas te beschikken. Het lijkt erop dat veel mensen zich niet bewust zijn van de mogelijkheid om contactloos te pinnen, want volgens DNB is ruim 90 procent van alle pinpassen inmiddels voorzien van een chip voor contactloos betalen.

Voor onderlinge betalingen maakten Nederlands nog meer gebruik van contant geld dan van digitale mogelijkheden. Volgens DNB werden er vorig jaar bijna 570 miljoen onderlinge betalingen gedaan met een waarde van in totaal 23 miljard euro. In 54 procent van de gevallen werd contant betaald en 45 procent van de onderlinge betalingen werden elektronisch afgehandeld, via mogelijkheden als Tikkie, Betaalverzoek of overschrijven via een bankapp of -website. Bij 1 procent werd gebruikgemaakt van een alternatieve betaalmethode, zoals een cadeaubon.

Het gebruik van contant geld zal in Nederland dit jaar naar verwachting verder afnemen, mede door maatregelen die getroffen zijn in het kader van de coronacrisis. Banken hebben de limieten voor contactloze pinbetalingen verhoogd en winkels sporen klanten aan om met pin te betalen, om contact te vermijden. Volgens DNB hebben die maatregelen er in de afgelopen weken toe geleid dat er zo'n 30 procent minder geld is opgenomen bij geldautomaten.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-04-2020 • 11:25

283 Linkedin

Reacties (283)

283
266
133
5
0
53
Wijzig sortering
De populariteit onder de jong-volwassenen (let erop dat de staven in figuur 11 daar niet per 10 jaar gaan!) voor contactloos betalen zal zeker door het gemak komen. Helaas is het ook de groep waarbij het vernieuwde rekenonderwijs slachtoffers heeft gemaakt en het besef van tastbaar geld er niet beter op is geworden, gezien de toenemende schulden in die groepen.
Rekendocent hier. Iets wat gelijk op ging met het vernieuwde rekenen is het vergroten van de bestedingsruimte van de kinderen door de ouders. Denk aan iphones op basisscholen, consoles, handhelds: allemaal zaken die er toe hebben bijgedragen dat kinderen minder benul hebben dat spulletjes geld kosten.
Hier een ouder.
Bestedingsruimte en basisschool.
Een kind op een basisschool heeft geen bestedingsruimte, in iedergeval niet in die mate dat er een iPhone van gekocht zou kunnen worden.

Het consumptiegedrag van de ouders daar in tegen weer wel.
En natuurlijk de sociale druk, de één is daar vatbaarder voor dan de ander.

De grote boosdoener is de nullijn van de banken.
0 Is niets en waar niets is kan er ook niets van gekocht worden.
Alleen iemand zag daar een leuk verdienmodel in en zie hier, we hebben een kredietlimiet.
De nieuwe 0.
Daar wordt te gemakkelijk over gedacht.

Kredieten vliegen als warme broodjes over de toonbank.
En schulden zijn gewoonweg een nieuw verdienmodel.
Alleen voor de schuldenaar.

De pin heeft het één en ander alleen maar gemakkelijker gemaakt.
De drempel is lager, vele malen lager dan vroeger toen je bij de bank binnen moest lopen en dan cashgeld bij een echt persoon moest halen en min of meer op je verantwoordelijkheid werd gewezen als je beneden de nullijn kwam.

Het zou anders worden als je zou pinnen en dat plotseling een mededeling te zien krijgt dat u gebruik maakt van uw kredietlimiet en dan een extra pincode moet intoetsen.

Het nieuwe rekenen heeft daar weinig mee van doen.
Stukje opvoeding en verantwoordelijkheid wel.

Uitzonderingen daargelaten, je kan ook buiten je toedoen in de schulden komen.
Het is een makkelijke aanname dat door digitaal geld de waarde van geld moeilijker doordringt. Je kan ook eenvoudig het omgekeerde beargumenteren. Het grote voordeel van digitaal geld is dat je automatisch een overzicht van al je uitgaves hebt. Met cash geld is het geld weg en heb je geen overzicht van al je gedane uitgaven. Ik geloof niet dat de transitie naar digitaal geld een aantoonbaar effect heeft op jongeren die daardoor sneller in de schulden terecht komen.
Ken genoeg mensen die van alles alle bonnetjes bewaren, dat is toch ook een overzicht, alleen niet digitaal. Ik ben wel van mening dat door digitaal geld de waarde van geld moeilijker doordringt, omdat ik het nog herinner van mezelf, vanaf moment dat ik een eigen pinpas kreeg ging ik meer geld uitgeven, met contant geld was ik altijd veel zuiniger, omdat dat tastbaar is.
Wat betreft tastbaarheid ben ik het zeker met je eens, maar ik denk dat het overzicht van digitaal wel beter is: het sleutelwoord hier is automatisch. Bonnetjes bewaren moet je zelf moeite voor doen en is ook minder laagdrempelig om te bekijken dan 'even de app van de bank openen'.
Mensen die overal bonnetjes van bewaren komen sowieso niet zo snel in de schulden lijkt me.
Wat ik een groot gebrek vind aan contactloos betalen, en wat me vaak nog "normaal" doet laten pinnen is het feit dat het limiet wat je haalt je verplicht wordt alsnog de pas er in te steken en de pincode moet invullen. En het is helemaal raar dat de betaling mislukt en je moet wachten tot het pin-apparaat weer een normaal scherm weergeeft voordat je de pas er in kan steken.

Wat ze zouden moeten doen: limiet behaald, bevestig met pincode. Net zoals dat nu geregeld is als je boven de €25 zit (of nu tijdelijk €50 bij veel banken). Nu weet ik soms niet of ik tegen het limiet aanzit, en geen zin heb in een piepende terminal en 10 seconden moeten wachten bij zelfscan, dat ik maar "gewoon" ga pinnen.
Dat ben ik met je eens. Overigens zijn er ook terminals die geen foutmelding geven als je over je limiet heen gaat en gewoon je pincode vragen.
Er zijn ook terminals die geven de foutmelding “onvoldoende saldo” terwijl ze bedoelen dat je limiet is bereikt |:(

Waar ze eens mee zouden kunnen beginnen is in zn algemeenheid de UX verbeteren, gewoon iets van “contactloos limiet bereikt, voer pincode in”

Ook zou ik een soort auto-limiet verhogen willen kunnen instellen. Dus als ik nog bijv 10€ van mn limiet over heb dat ik een push notificatie krijg en via de bankieren app zelf weer kan ‘opwaarderen’, zodat je niet voor verrassingen komt te staan in de winkel.
Waar ze eens mee zouden kunnen beginnen is in zn algemeenheid de UX verbeteren, gewoon iets van “contactloos limiet bereikt, voer pincode in”
Helaas ben je afhankelijk van een boel partijen bij het doen van betalingen en moeten ze allemaal op 1 lijn zitten om iets als dit te laten werken. En het begint vaak bij de eigenaar van een 'scheme' (bv. MasterCard, VISA of Bancontact) om er regels voor op te stellen, maar ook processors en terminal-boeren moeten het implementeren.

Maar wees gerust, dit onderwerp staat op de agenda van de scheme en de uitrol is in Nederland al flink onderweg.
Die ben ik nog niet tegengekomen! Wel als je over de €25 heen gaat, maar zodra je dat andere limiet haalt dan gaat ie voor mij altijd de fout in.
de pin apparaten van CCV die ondersteunen het contactloos+pincode.
Veel andere merken ondersteunen dit niet. Maar die van CCV zijn de enige waarvan ik weet heb dat deze dit aanbieden.
Worldline en Ingenico terminals ondersteunen dit ook gewoon. Sowieso, elke CTAP terminal ondersteunt dit. Dus alle terminals uit deze lijst (die aan een CTAP host hangen): http://www.acquiris.eu/certified-terminals/acquiris.

Echter! Het is niet voldoende dat een terminal het ondersteunt, je eigen bank moet het ook ondersteunen.
Toch vreemd. België kent dit probleem niet denk ik. Hier kan je op zowat elk toestel je kaart “contactloos” aanbieden voor eender welk bedrag (boven het minimum) en gewoon je pin ingeven.

Het is wel zo dat je af en toe je kaart effectief in de machine moet steken. Geen idee hoe dat juist in elkaar zit, maar het is een soort verificatie tegen misbruik. Het kan dus ook gebeuren bij een kleine betaling.
Toch vreemd. België kent dit probleem niet denk ik. Hier kan je op zowat elk toestel je kaart “contactloos” aanbieden voor eender welk bedrag (boven het minimum) en gewoon je pin ingeven.
Dat kan in Nederland ook.
Waar we het nu over hebben is het bereiken van je limiet zonder het invoeren van een pincode bij contactloos. Tot voor kort moest je dan je pas in de machine steken, terwijl er nu een paar banken zijn (in Nederland iig) die het mogelijk hebben gemaakt om bij het bereiken van je limiet alleen nog een keer je pincode aan te bieden.
Klopt, dat is een hardnekkige lelijkheid in de betalings-API. Vond dit destijds wel een leuk artikel er over: https://www.volkskrant.nl...-bij-het-pinnen~b98b3a2a/ en ik verbaas me er zelf ook steevast over hoe achterlijk het werkt als je inderdaad weer aan die limiet zit.

[Reactie gewijzigd door MsG op 20 april 2020 12:16]

En het vreemde is, zodra ik in het buitenland tegen hetzelfde probleem aanloop (met zelfde pas!) ik gewoon netjes gevraagd wordt om de pincode in te vullen.
Ik in NL ook. Ga ik over de €25/€50 limiet moet ik m'n pincode op m'n telefoon invullen en m'n telefoon nog een keer bij de terminal houden (die op dat moment iets van 'Check telefoonscherm' zegt). Verder niets.
Ik denk dat de topicstarter het over de daglimiet heeft voor contactloos betalen, niet over de 25/50 limiet per transactie.
Ik ook. Over welke limiet ik heen ga maakt niet uit, contactloos betalen met m'n telefoon werkt voor mij zoals ik beschrijf. Maar ik zeg er nu specifiek 'met m'n telefoon' bij, want het schijnt dus om contactloos betalen met een fysieke pas te gaan. Daarover kan ik niet oordelen, dat doe ik eigenlijk nooit.
Voor mij voorheen ook, maar de laatste keer kreeg ik gewoon het normale "voer pincode in" scherm. Wellicht dat er nu wat aan gesleuteld is net als dat de limieten tijdelijk zijn verhoogd.

Ik doe een kleine aanname dat ik de cumulatieve limiet had bereikt (die nu op 100 euro staat), het bedrag was ergens rond de 12 euro totaal.
Vroeger werkte het bij mij wel zo, als je over de limiet zat kon je meteen de pin invoeren op de terminal. Maar sinds een paar jaar krijg ik een foutmelding en moet de kassamedewerker eerst de transactie afbreken en er opnieuw inzetten voordat ik kan betalen met de chip. Vreemd genoeg zie ik dat het bij andere mensen wel goed gaat op de zelfde terminal en dezelfde bank als ik (ING).

Tegenwoordig gebruik ik mijn telefoon en gaat alles wel zoals het hoort.

[Reactie gewijzigd door hcQd op 20 april 2020 12:54]

Er zijn 2 limieten, eentje die (in ieder geval bij de Rabobank) normaal 25 euro is, en een andere van 50 (cumulatief). Als je die 50 euro limiet bereikt, moet de betaling volgens mij opnieuw geïnitialiseerd worden.
Waar dan? Banken houden een bepaalde limiet aan, daar kan de terminal niets aan veranderen. Als je de limieten bereikt moet je altijd je pincode intypen op de terminal.
Zo hoort het ook te werken. Snap nog steeds niet waarom dit niet overal goed werkt. Zoveel klantvriendelijker dan afbreken en opnieuw insteken.
Neem Apple Pay. Geen limiet, geen pincode, wel contactloos.
Als iemand met iPhone en die sinds de invoering van Apple Pay zijn pinpassen in de wilgen heeft gehangen: dat is niet een echt een goeie optie.

Alleen maar voor 1 functie een telefoon van honderden euro’s?

Het is een enorm pluspunt voor de Apple-gebruiker, maar voor de Android-gebruiker onvoldoende reden om over te stappen.

Het zou zelfs wel fijn zijn als financiële autoriteiten zouden kunnen kijken wat ze kunnen doen om te stimuleren dat banken makkelijker/goedkoper van de NFC gebruik kunnen maken...
Het is zelfs geen pluspunt voor iPhone; je kan op Android al jaren met je telefoon betalen, maar dan met de bank app.
Bij de meeste banken kan je ook de limieten aanpassen voordat je pincode e.d. moet invoeren.

Ik zie dus geen enkel voordeel aan Apple pay (of google pay)
Ik was er zelf sceptisch over, maar door hoe het geintegreerd is, is echt supermakkelijk. In principe dubbelklikken op je telefoon, en tegen de lezer houden, that's it in de praktijk. Je hoeft dus niet eens een app op te starten.

En aangezien elke transactie een verificatie heeft (vingerafdruk of gezichtsscan*), loop je nooit tegen een limiet aan (anders dan je generieke pin-limiet).

Mij scheelt het twee pasjes in de portomonnee en zelfs al gehad dat ik telefoon en portomonnee niet bij me had (op bureau laten liggen op kantoor), maar dat ik dan prima met horloge kon betalen.

Kan het anders? Ja, in het verleden vond ik pinpassen echt niet ingewikkeld. Maar sinds de introductie merkte ik na een week ofzo dat ik die passen domweg niet meer gebruikte.

*Of dat je horloge niet van je pols is geweest sinds unlock voor Apple Watch
Dat zie ik toch echt anders. De eenvoud van Apple Pay bestond niet voordat Apple Pay aankondigde. Het is het hele pakket; Draadloos, instant autorisatie en gebruikersgemak waardoor je er geen seconde bij na hoeft te denken, maar het wel veilig is. Een alternatief dat zelfs veiliger is dan een pinpas.
Daarbij is het wel bijzonder te noemen dat bv ABN de ondersteuning van NFC betalingen op Android heeft gestaakt terwijl men laaiend enthousiast is over Apple Pay. De adoption rate van Apple Pay is gewoon vele malen hoger dan die van alle nfc opties daarvoor.

https://www.ad.nl/tech/ap...oor-dat-bankpas-uitsterft
In de eerste week dat we live waren, hadden we evenveel klanten op Apple Pay als op Android in vier jaar.
En dat komt doordat het zo goed als vanzelfsprekend en voor meer dan een miljoen gebruikers in Nederland eenduidig werkt. Iedereen weet waar die aan toe is en er zijn geen verschillen in de implementatie tussen banken onderling.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 20 april 2020 18:50]

Voor €200,- heb je een tweedehands iPhone 8 in perfecte staat. Die houdt zich meer dan staande tegenover nieuwe Androids van rond de €200,-.
What more could you want?
Dik een maand geleden voor mijn vrouw geregeld. Ze is er heel blij mee; lange accuduur, snel, goede camera, Apple Pay. Echt geen tekortkomingen.

Voor €100,- heb je een iPhone SE(1) met Apple Pay. Ook in de iPhone 6 zit de hardware al. Om de prijs van een geschikt toestel hoef je Apple Pay dus niet te late .

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 21 april 2020 08:05]

Sorry, maar als iPhone-gebruiker sinds 2010 en Apple-liefhebber sinds veel langer kan ik je moeilijk serieus nemen.

Je advies is
“Switch maar van telefoon, het is *maar* 200 euro, vergeet alle andere aspecten (camera, apps, scherm, 3.5mm-jack, kabeltjes) vanwege deze enkele feature”

Tsja...
Tsja... zo kun je het wel heel makkelijk afserveren. Wat ik ermee bedoel te zeggen is dat prijs geen goede reden is om de iPhone links te laten liggen. Legio mensen die om de 2 jaar nog een nieuwe telefoon kopen en die geven over het algemeen daar heus €200,- aan uit. Of in 1 keer of verspreid betalen ze hiervoor in hun abonnement.
De camera geloof ik ook echt niet dat beter is in die €200,- varianten van Android. Het scherm idem. Qua performance sowieso niet. App ondersteuning op iOS is gelijk aan of beter dan Android en wees eerlijk hoeveel mensen hebben betaalde apps? Hoeveel daarvan worden uberhaupt regelmatig gebruikt? Op Android ligt de investering in betaalde apps verhoudingsgewijs ook nog eens een stuk lager dan op iOS. Via mijn homescherm, inclusief mappen, heb ik toegang tot 66 apps die ik enigszins hanidg vind of vaak gebruik. Daarvan zijn er 3 betaald. De overstap is eenvoudig gemaakt met de beschikbare overstap app en de financiële impact is minimaal of zelfs 0 als je alle apps, inclusief betaalde, weer wilt gebruiken die je regelmatig gebruikt.

Kabeltjes; er komt een oplader bij een iPhone, meer heb je niet nodig, ook laadt de 8 draadloos op als je dat leuk vindt. En dan de 3,5 mm jack. Hoeveel mensen geven daar echt om? Voor € 30,- heb je inmiddels prima draadloze oortjes.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 21 april 2020 10:18]

Dan zit je vast een iPhone toch? Persoonlijk pas ik daarvoor.
Tjah, met Google pay zit je vast aan Android. To each his own. Neem echter aan dat dat in grote lijnen hetzelfde werkt?
Precies. Alleen is Google pay niet beschikbaar in Nederland
Dat is balen zeg. Ik zou niet meer zonder willen door het gemak en daarnaast is Apple Pay in de huidige situatie echt een uitkomst. Gebruik mijn pinpas werkelijk nooit meer.
Ik ook niet. Gewoon met de ING app. Ik zie echt niet wat Apple (of Google) Pay voor mij zou toevoegen op Android. Ik neem aan dat je iPhone wel ontgrendeld moet zijn om te kunnen betalen met Apple Pay? Anders wordt je rekening leeghalen met een gestolen telefoon wel heel makkelijk.

Bij de ING app op Android hoeft dat niet (de telefoon hoeft alleen maar 'wakker' te zijn en mag gewoon op het lockscherm staan), vandaar dat ik dat verplicht invoeren van de PIN wel prettig vind.

Het is maar waar je de beveiliging legt.
Terwijl je Apple Pay activeert door 2 keer te tikken op de powerknop (iPhone X) of 2 x op de homeknop terwijl op lockscreen wordt je identiteit geauthoriseerd. In de praktijk gaat de autorisatie zonder dat je het door hebt.
Met de Apple Watch kun je simpelweg betalen door 2 x op de powerknop te drukken. Autorisatie heeft al plaatsgevonden toen je de Watch omdeed dmv je passcode. Als je de Watch af doet wordt de autorisatie vanzelf beëindigd.
Volgens mij ligt dit aan de implementatie van of de backend van je bank of de configuratie op je chip van de bankpas.

Bij bunq was dit in de eerste weken ook soms een probleem, daarna nooit meer.

Als ik afreken > €25 (nu €50 ivm corona) dan vraagt de terminal direct om mijn pincode. Ook als de cumulatieve betalingen boven de €50 (nu €100) komt, precies de zelfde methode. Transactie wordt nooit afgebroken.

Eigenlijk hoef ik dus nooit de pas in te voeren in de terminal.

(wel doe ik dit soms, zodat eventuele nieuwe updates op de chip geschreven kunnen worden).
Dan zul je vaak genoeg tussendoor een pincode hebben moeten invoeren (dus >€25 per transactie of contactrijk (ATM)) om de cumulatieve limiet te resetten.
Bunq kan namelijk niet afwijken van de limieten die vanuit de schemes en dergelijke worden opgelegd. En daarnaast moet zowel de terminal als de issuer het ondersteunen
Nee dat is niet van toepassing bij mij. Ik gebruik echt zelden nog contant dus geen geldautomaat waar de pas ingestoken moet worden, parkeren met app of via contactloos in- uitrijden en verder kan ik geen toepassing verzinnen waar ik ooit een pas heb moeten invoeren in een automaat.

En met de 'boodschappen pas' heb ik nog nooit een geldautomaat gebruikt en reken ik vele malen per week contactloos af.

Wat ik wel merk is dat als de cumulatieve betalingen het plafond hebben bereikt ik een PIN moet invoeren, ook als het bedrag bijvoorbeeld maar €2,00 is. De transactie wordt echter nooit verbroken en wordt mij nooit gevraagd de pas in te voeren.
Als je een pas gebruikt, is die functionaliteit afhankelijk van 2 partijen. Zowel jouw eigen bank, als de terminal. Gezien op terminals dit pas sinds kort mag/mogelijk is,

Dat je soms ook bij lage bedragen PIN moet invoeren kan kloppen. Vaak zijn er 2 cumulatieve limieten: op bedrag, op aantal transacties. En dan zijn er ook nog eens uitzonderingen, want bijvoorbeeld voor parking mag er niet een limiet zijn, omdat je altijd moet kunnen betalen als je naar buiten rijdt.
Dit is precies de reden waarom Apple Pay zoveel fijner werkt dan de apps van de banken zelf
Ja, sinds ik er gebruik van maak trek ik ook nog zelden mijn gun... pinpas. Het is dat je sporadisch nog een oud pinapparaat tegenkomt waarbij het dus mogelijk niet met de telefoon lukt, dan heb je nog een pas nodig maar anders zou het voor mij een reden zijn om die pas er gewoon uit te gooien. Scheelt toch weer in de kosten. Maar ik was het ook aardig beu om die, zo voelde het voor mij als gebruiker van contactloos betalen, complete willekeur van wel of niet je pincode in te moeten voeren. Dan weer een fout en WEL je pas erin, dan wel pincode maar geen pas erin. Nu gewoon Wallet openen, vinger op de scanner, telefoon erbij en klaar, gepind en wel!
Zodra KNAB met Apple Pay komt ben ik om :P Maar ik gok dat ik eerder van bank wissel dan dat KNAB het licht gaat zien
SNS is ook zo’n bank. 😢
Zowel SNS als Knab zijn kleine banken, zeker onder de particulieren, de groep die iOS gebruikt is erg luidruchtig, maar helemaal niet zo groot in Nederland, de groep die iOS gebruikt en contactloos wil betalen via Apple pay is nog kleiner. Ik ga er dus vanuit dat ze de tijd nemen en het mogelijk nog best wel lang kan duren. Zeker voor kleinere partijen zoals Knab en SNS. De vraag is of de extra kosten die ze ervoor moeten maken, het waard is. Ik denk nu vooral van niet.
Als je kijkt naar de cijfers -hier al diverse keren aangehaald- dat in de eerste week dat Apple Pay draaide, er evenveel pinbetalingen zijn gedaan als 4 jaar Android.. dan lijkt me die groep groter dan je denkt.

Hoe dan ook, het is een beweging die je niet meer tegenhoudt en dan kun je als bank maar beter gewoon meedoen. Dat je het een paar maanden later uitrolt, oké maar nu duurt t gewoon te lang.
Anoniem: 1350842
@mikesmit20 april 2020 13:18
Alleen dit heeft niks met apps van banken te maken, of laat staan Apple Pay. Ik weet namelijk niet of dat op de iPhone misschien anders is, maar op Android moet je met ING gewoon je pincode invullen op je telefoon (onder dezelfde voorwaarden als met een bankpas)

Maar je telefoon heeft niks te maken met of je een bankpas moet invoeren of niet, en dat het met een telefoon niet hoeft heeft niks te maken met Apple Pay, maar gewoon met de manier waarop het wordt afgehandeld. Met een bankpas kan het namelijk voorkomen dat je je bankpas moet insteken, iets wat nooit zal gebeuren met je telefoon.

Als je Apple Pay wilt gebruiken prima natuurlijk, maar het voordeel wat je noemt is precies weer niet de goede reden om het te doen.


edit: Ik laat het staan voor volledigheid, maar vooral voor volledigheid over mijn foutje. Ik was even vergeten dat Apple Pay de enige manier is en dat er geen aparte apps zijn op iOS, mijn fout.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1350842 op 20 april 2020 13:21]

Daarom ben ik geswitched naar Bunq. Google Pay werkt daarin ook fijner. Al kon ik met de SNS app al van te voren liggen met vingersensor en had ik ook geen last van limieten
Amen! Sinds het beschikbaar is voor ING heb ik nooit meer mijn pincode hoeven invoeren! Behalve bij het tanken, daar moet ik dan speciaal mijn pinpas voor meenemen. Voordeel: dan vergeet ik mijn pincode niet 8)7
Bij ING is het zo dat bij het contactloos betalen met de app (met android iig) je in dat geval op de telefoon een pincode moet intikken. Ideaal wat mij betreft.
Sowieso vind ik de oplossing van de banken die gewoon Android NFC ondersteunen heel prettig. Je zit niet aan (de grillen van) een tussenpartij vast zoals Apple of Google, twee partijen die al too close for comfort zijn wat mij betreft en ze verdienen al genoeg aan mij, ze hoeven niet óók nog eens aan álle pintransacties van mij te verdienen. Je directe 'relatie' met de bank blijft intact en eventuele fraude-afhandeling is gelijk aan een fysieke pinpas. Switchen van telefoons en banken kan allemaal continu. Het enige is dat het jammer is dat je niet meerdere passen kunt koppelen. Maar zelf mis ik dat niet.
Dit is wat ik nou ook niet snapte..
Ga je over je limiet heen hoef je alleen je pincode in te voeren maar wanneer je meer dan 3-5 keer contactloos hebt betaald onder je limiet wordt de transactie geweigerd. Dan is ineens moet de pas in de terminal en moet je je pincode invoeren.
Waarom wordt er naar 3-5 keer contactloos gewoon niet om je pincode gevraagd als bevestiging ? Ik zie niet de meerwaarde in om juist je pas in de terminal moeten te steken.

edit Ik zit bij de ABN en ben verplicht naar paar keer gebruiken van contactloos betalen de pas in de terminal te steken. Ik geloof dat dit gebeurd naar 5 contactloze transacties onder de limiet.

[Reactie gewijzigd door Arthion-nl op 20 april 2020 12:28]

Er is mij uitgelegd dat er een totaalbedrag is dat je contactloos kan betalen, iets van €70 ofzo uit mijn hoofd. Zodra je daar overheen gaat moet je pas invoeren en pincode intoetsen. En dat heeft dan weer niets te maken met het aantal contactloze transacties. Tenminste, dat is zo bij KNAB, zeggen ze.
MasterCard en VISA hebben hiervoor mandates uitgegeven. Jouw voorstel is sinds oktober 2019 in bepoaalde midden europese landen al verplicht voor zowel de acquirers als de issuers.

Van MasterCard weet ik dat 1 april van dit jaar (is waarschijnlijk uitgesteld) voor de acquirers in de rest van Europa het verplicht is geworden en eind van dit jaar ook voor alle issuers.

Als dus zowel jouw bank als de terminal+processing host het geïmplementeerd hebben, dan werkt het al. Zo zit ik bij Triodos en heb ik deze maand al meerdere keren bij de AH gewoon mijn pincode mogen ingeven. Daarnaast is volgens mij ING al zo ver en zijn ABN en Rabo bezig. Van de SNS/Volksbank weet ik het niet.
als je met je telefoon betaald, in iedergeval met iphone verifieer je je pincode met je vinger afdruk bijvoorbeeld. je hoeft dus nooit een code of iets in te typen en je kan altijd betalen. Voordeel is ook dat je t hele pasje nooit meer hoeft te gebruiken en je krijgt gelijk de afschrift en locatie in je wallet te zien.
Ik kan niet wachten totdat ik eindelijk Apple Pay kan gebruiken :)
Werkt echt super, ook als je iets met thuis bezorgd app besteld kan je apple pay gebruiken :)
Dit is precies de reden waarom ik zo blij ben met Apple Pay. Ik hoef alleen mijn telefoon te ontgrendelen, en dan kan ik gewoon contactloos betalen met mijn telefoon, zonder ooit mijn pincode in te hoeven vullen op de terminal. De enige keer dat het niet werkte kwam door een onbekende oorzaak, en met een 2e poging werkte het alsnog. Normaal houden banken een limiet aan voor enkele betalingen, en daarnaast een cumulatieve limiet. In beide gevallen moet je de pincode invullen, maar bij die cumulatieve limiet moet je je pas in de terminal steken dacht ik.
Ik betaal al jaren contactloos met mijn telefoon via ING en heb hier nog nooit last van gehad.
Contactloos via telefoon werkt anders
Ik doe het contactloos betalen via NFC en de ING app op mijn telefoon. Wanneer ik de limiet bereik is het enige wat ik hoef te doen de code van de app in te toetsen op de telefoon. Linksom of rechtsom komt er totaal geen pinpas meer aan te pas.
Af en toe een bevestiging in de app geven lijkt me nog prettiger. Dan kun je dat doen voordat je gaat winkelen oid. Dit kan al bij bijv. Revolut
Dit probleem omzeil ik door met mijn telefoon te betalen en dit altijd authorized te doen. (Dus eerst pincode / vingerafdruk invoeren)
Geen last van. Dit weekend nog €500 afgetikt met m’n Apple Watch. M’n pincode heb ik al zeker 2 maanden niet meer gebruikt...
In België werkt dat gewoon zo hoor...
Ik ben wel benieuwd hoeveel betalingen er nou gedaan worden met NFC op Android, omdat de ABN ooit besloten heeft vanwege weinig animo dat niet meer aan te bieden en alle andere banken het heel enthousiast blijven ondersteunen. Die cijfers zitten in het segment 'pinpas contactloos' verwerkt nu. Jammer dat dat niet gedetailleerder gespecificeerd is.
in het rapport staat dat 12% van de consumenten beschikt over een betaalapp.
(offtopic: zelfs 31% beschikt over een p2p app zoals Tikkie)

Ik vind de stijging van 9% in 2018 naar 12% in 2019 van betaalapps tegenvallen. Mijn verwachting zou zijn dat Apple Pay voor een grotere stijging zou zorgen, gezien alle media-aandacht.
in het rapport staat dat 12% van de consumenten beschikt over een betaalapp.
(offtopic: zelfs 31% beschikt over een p2p app zoals Tikkie)
Tja, ik heb meerdere betaalapps. Ik gebruik ze echter nooit om er iets in een winkel mee af te rekenen. Ook dat zegt niet zoveel.
Ik heb sinds een tijdje de Rabo wallet en nu de nieuwigheid er een beetje af is, merk ik dat het stront-traag is. In de tijd die het kost om de betaling te doen:
 • mijn telefoon te pakken
 • te ontgrendelen
 • de wallet op te starten
 • te wachten tot hij opgestart is (duurt 7 seconden)
 • op 'contactloos betalen' klikken
 • telefoon bij terminal houden
kan ik lachend 5x zo snel mijn pinpas uit mijn portomonnee halen en met één vloeiende beweging betalen.
Terwijl Rabo ook Apple Pay aanbiedt. Dan ben je van t gezeur af.
Hm, goeie tip, ga ik installeren op mijn Samsung A8 ;)
Dat hoeft dus niet met de Rabo Wallet app op Android. Het enige wat je hoeft te doen is:
 • mijn telefoon te pakken
 • scherm aanzetten
 • telefoon bij terminal houden
Kijk, dat klinkt al een stuk handiger. Ga ik proberen bij de volgende aankoop. Tnx!
met mijn iphone is t 2x klikken op home button, naast terminal houden en je bent klaar, ik heb ook rabo. werkt perfect.
Dat is dan gepruts van de Rabo wallet.

Bij de ING app gaat het zo:

- Telefoon pakken
- Uit slaap halen
- Telefoon bij terminal houden

Done.
Zo werkt het dus ook bij Rabo.
Vergeet niet de schattige animaties tussen de verschillende schermen in die app. Nooit weer.
Ik hoef de app niet op te starten als ik wil betalen? Alleen ontgrendelen is voldoende?
Eens! Scherp hoor, zo op de maandagochtend. :-)
Interessant, maar niet relevant. Immers geen aangetoond causaal verband.
Ik ook weinig. Kan al een jaar of 5 met ING met mijn telefoon betalen. Maar wanneer gebruik ik het? Op festivals, laat ik mijn portemonnee thuis. En als ik met wat collega's ga lunchen, laat ik mijn portemonnee in mijn bureaula. Met de crisis van nu gebeuren beide zaken niet meer. Voor de rest, als je toch in de rij staat bij de supermarkt, is het dan sneller om met je telefoon te betalen dan met je pinpas? Nee, eigenlijk niet, je staat toch in de rij te wachten. Tijd zat om je pinpas te pakken, en dat gebeurt dan ook uit gemak. Komt bij dat ik iedere keer nfc aan moet zetten als ik wil betalen, want dat staat standaard uit, dus extra handeling.
Het lijkt het me juist bij de supermarkt makkelijker, ik haal mijn telefoon sneller tevoorschijn dan mijn pinpas als ik eerst de tassen moet vol laden en vervolgens moet pinnen. Niet dat het momenteel uitmaakt: ik ben toevallig de gelukkige bezitter van een iPhone zonder Apple Pay 8)7
Ik vraag me werkelijk af of Apple Pay als betaal-app wordt gezien. Dat is het namelijk niet. Het is een virtuele betaalpas, Core OS functionaliteit waar geen aparte app voor nodig is.

Ik verwacht dat zoals @fapkonijntje vermeld over Android NFC betalingen, dat ze onder contactloos betalen vallen, dit ook ook voor Apple Pay geldt.
Sterker nog ik denk dat Apple Pay voor een belangrijk deel de oorzaak is dat contactloos van 33% naar 43% is gestegen.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 20 april 2020 14:53]

Eens met je eerste opmerking. Dat geef ik ook aan. In de backend zijn het gewone pastransacties.

De meting op betaalapps is niet relevant. Dat zijn we al eens.

Die laatste stelling is wel een scherpe aanname. Vergis je niet hoeveel transacties er gedaan worden. Apple Pay zal zeker aandeel hebben, maar slechts een klein deel van de Nederlanders gebruikt het dagelijks.
Al met al zul je wel gelijk hebben wat betreft de groei door Apple Pay. De jaren ervoor is er ook telkens 10% bijgekomen en inderdaad niet iedereen die het zou kunnen gebruiken gebruikt het (dagelijks). Ben echter wel benieuwd hoe groot het aandeel Apple Pay is.
In de factsheet staan een aantal onduidelijkheden die de cijfers verwarrend maken. Ze hebben er wat mij betreft een zooitje van gemaakt. Ze hebben ze het over het bezit van losse apps voor contactloos betalen, maar de meeste en grootste banken bieden die al jaren niet meer aan en hebben deze features geïntegreerd met de normale bankapps, die ook gelden als app om overschrijvingen en betalingen mee te doen.

Je kunt er dus niet de conclusie uit trekken die jij eruit trekt. Hou er rekening mee dat betalen via NFC op Android, of Google Pay of Apple Pay allemaal een digitale betaalpas betreft waarmee je contactloos betaalt.

Ze hadden eigenlijk het hele stuk over het bezit van betaalapps voor contactloos betalen weg moeten laten, dat slaat namelijk helemaal nergens op.
Je zegt offtopic voor Tikkie en consorten:

Toch heb ik de afgelopen maand onder tussen meer dan 10 transacties gedaan met winkels via oa Tikkie en andere betaalverzoek apps.
Winkels die geen pinautomaat hebben, maar wel contant accepteren hebben hierin een oplossing gevonden: tikkie met "open"-bedrag, en die als QR code printen. Die hangt dan bij afrekenen.

Dit werkt echt super: je kunt zelf je omschrijving toevoegen voor je eigen referentie, ontvanger krijgt meteen bevestiging en je betaalt via IDeal, dus met de meeste banken-apps werkt dit ook prima mobiel. En is alleen afhankelijk van de camera (wat de meeste mobieltjes, ook de simpele, wel hebben).
Dit is de home-brew versie van de geavanceerdere kassa-systemen die de IDeal QR code on the fly genereren bij de kassa.

[Reactie gewijzigd door Get!em op 20 april 2020 12:20]

Afhankelijk van de doelgroep van je winkel is dit toch gewoon prachtig. Niet zozeer omdat er geen betere oplossingen zijn, maar wel aangezien ze überhaupt geen pin hebben en op deze manier wel een soortgelijk/meer gemak kunnen bieden.
Dat is wel een punt ja, want ik vind het nogal een groot verschil of men contactloos betaalt via een pinpas of via een smartphone. Maar ergens verwacht ik eigenlijk dat ze misschien daarvan het verschil nog niet kunnen zien. En ga er maar van uit dat ABN ook binnenkort gewoon weer met een nieuwe app komt, want ze kunnen nu eenmaal niet achterblijven. En het meest achterlijke is dat ze wearables dus wel ondersteunen, ik zie echt het verschil niet tussen een wearable of een smartphone als het gaat om contactloos betalen, en een wearable zal ik nooit gebruiken aangezien ik een hekel heb aan een ring of een horloge te dragen.
In backends gelden smart device betalingen als een reguliere pinbetaling.

Per betaling worden er wel extra kolommen bijgehouden, zoals 'contactloos' en 'smart device'. Of DNB dezelfde kolommen kent, weet ik niet. De banken rapporteren hier intern zeker over! Het maakt of kraakt immers dit soort business cases.

Dus eens: gooi de boel open en wees transparant. Ben ook erg benieuwd.
Inderdaad, helemaal anekdotisch maar persoonlijk betaal ik voornamelijk met de ING app op mijn Android telefoon.
Hier ABN klant. Wallet app gebruiken kost meer dan een betaalpas dus veel mensen (ik inclusief) gaan daar niet extra voor betalen. Dat niemand het gebruikt is dus logisch.
Dat is zeer laag omdat de grote banken diensten zoals Google Pay of Samsung Pay actief tegenhouden zodat ze hun eigen (betaalde) contactloze diensten kunnen aansmeren. Maarja dan heb je dus tig verschillende obscure contactloze betaalapps (die om een of ander reden niet verwerkt zijn in de standaard bankierenapp van de bank), het vaak erg slecht doen (ik kijk vooral naar u Rabobank, schaamt u!) en waar je ook nog eens extra voor moet betalen om het te kunnen gebruiken! Gevolg: niemand op Android gebruikt deze diensten.
Maar waarom is Apple Pay er wel doorheen gekomen? Omdat Apple tegen de grote banken zei 'jullie laten mijn betaalsysteem niet toe? Prima, ik blokkeer jullie toegang tot NFC. Kunnen jullie ook niet je eigen systemen opzetten.' En toen gingen de banken schoorvoetend wel akkoord. Helaas kan Google/Samsung dat niet doen dus blijft het aanmodderen op Android.
Hoezo niemand gebruikt deze diensten? Bij de ING is het gratis en zit het verwerkt in de normale bankapp van ING. Niets extra apps of onzin. Niets extra kosten. Ik denk dat je conclusies erg kort door de bocht zijn.
Bij Rabo moet je betalen en ABN heeft hun contactloze dienst inmiddels zelfs offline gehaald. Samsung en Android Pay zijn inmiddels in meerdere Europese landen te gebruiken maar hier werken de banken hun nog tegen.
Rabo wallet is al geruime tijd gratis :)
Ik gebruik het bijna dagelijks, ideaal en snel
Toen ik het ruim een jaar geleden gebruikte was het een betaalde dienst en was het 50/50 of de app de betaling wel pakte. Misschien dat het nu beter is, zal het wel nog een keer proberen.
Ben wel heel benieuwd waar je dit vandaan haalt. De grote banken willen al jaren ook op Apple, maar die hebben de toegang tot NFC gemonopoliseerd, waardoor je bakken met geld hun kant op moet sturen om maar je bankapp er op te krijgen. Bij Google gaat dat minder hard, omdat daar NFC open is en gebruikt kan worden door andere partijen, buiten dat je Google Pay kunt toepassen.
Ik haal wekelijks contanten om boodschappen van te doen. op = op
Ik vind dat altijd zo'n vreselijk slecht argument. Als ik niet pin zegt het mij niks meer dat ik 50 euro contant had, en het daarna 30 euro is geworden. Ik kan nergens zien waaraan ik het uit heb gegeven, en moet dus sowieso de bonnetjes houden. Bij een pintransactie zie je de winkel en het geeft mij een veel duidelijker overzicht. Als je verleidt wordt om van alles te kopen als je meer geld op zak hebt, lijkt me dat een separaat probleem.
Ik zeg niet dat ik niet pin, ik zeg dat ik cash haal voor boodschappen. Het is namelijk in de winkel altijd zo makkelijk om wat zaken in de kar te leggen die lekker wegsnaaien. Dus ik maak een briefje en haal met cash alleen die zaken op.
Je kan ergens anders lezen dat deze methode juist prima werkt en aangeraden wordt. Fysiek iets kunnen zien werkt soms veel beter dan iets elektronisch. De reden is simpel: Indien je contant hebt zie je elke keer exact wat je nog kan uitgeven, elke keer als je iets uitgeeft. Als je alles pint zal je het zelf moeten bijhouden. Elke keer op een rekening kijken is een extra en overbodige handeling als je het vergelijkt met de 50 EUR contant. Hetzelfde met het kijken op een rekening, dat is meer dan alleen het budget voor een bepaald doel (eten/boodschappen).

Voor achteraf kijken waar je je geld hebt uitgegeven dan is elektronisch fijn. Om te voorkomen dat je überhaupt iets uitgeeft, contant.
Mijn rekening heeft saldo dus is er geen reden om op mijn uitgaven te letten.

Mijn portemonnee is leeg: 'Hè, hoe kwam dat ook alweer?'
Je zegt het misschien niet met veel woorden, maar dit is heel belangrijk voor sommige mensen, en zeker voor hen in een financieel zwakke positie.
Contant geld is tastbaar en zichtbaar, je weet hoeveel je nog over hebt van het budget dat je hebt gesteld, en dat helpt om verleidingen te weerstaan en grip te houden. Professionals noemen dit een bindingstechniek. Voor wie bijvoorbeeld een laag inkomen heeft, of schulden moet afbetalen, kan dit erg belangrijk zijn.
https://www.nibud.nl/cons...p-ik-mis-contant-betalen/
Ik heb ingesteld dat ik bij elke af- of bijschrijving een notificatie op mijn telefoon/horloge ontvang. Zo zie ik bij elke transactie wat mijn saldo is, en als er geld wordt afgeschreven buiten mijn weten om (rekening betaald) hoe veel er op mijn rekening staat, of als dat ongeoorloofd gebeurt (ik vind contactloos zonder goedkeuring tot de x aantal euro nog steeds onveilig klinken, ook al gaat het nooit mis).
Dat kan digitaal nog veel makkelijker: zorg dat er aan het begin van de week je weekbudget op je rekening staat en niets meer. Hoef je ook niet naar een geldautomaat.
Totdat een instantie af gaat schrijven, sta je bij de kassa, niet genoeg saldo, betaal anders.
Ik heb zelf 2 budgetten,

Persoonlijk budget voor oa. brandstof leuke dingen doen of hobbymatig spullen kopen.
Gezamenlijk budget voor oa. vaste lasten, boodschappen etc.

Dus elke maand gaat er een X bedrag naar de gezamenlijke rekening en een deel naar mijn spaarrekening. de rest wat overblijft mag op maar hoeft niet natuurlijk. Wat er aan t eind overblijft gaat weer naar de spaarrekening.

Voor de gezamenlijke rekening geld hetzelfde. X bedrag komt binnen Y gaat door naar de spaarrekening en wat eind vd maand overblijft. We gaan hier zelden overheen. Om toch te voorkomen dat we met een lege rekening staan krijg ik een push melding als een van mijn rekeningen onder de 100 eu komt.

Kortom, het is net hoe je het inregelt. stel dat je wat ik hierboven beschrijf per week wil doen of zelfs per dag boek je alles naar je spaarrekening en maak je elke dag X terug over, dit kan automatisch d.m.v. opdrachten.
Je kan natuurlijk ook niet een tweede bankrekening openen ofzo
Uiteraard kan dat, maar dat kost wel weer extra bij veel banken.
Ik houd gewoon een heel strak weekbudget aan met pinpas; ik heb daar geen contant geld voor nodig. Budget op = budget op.
Het klinkt zo simpel (en dat is het ook) maar het zal je verbazen hoeveel mensen hier blijkbaar moeite mee hebben.

Ken meerdere mensen die contant geld hebben voor boodschappen of aparte rekening voor huishouden en daar begin van de maand geld naar over maken om zo binnen budget te blijven. Heb geprobeerd uit te leggen dat digitaal geld, ook gewoon geld is en je evengoed overzicht kunt houden. Ging gewoon niet werken.
Sommige (de meeste?) mensen zijn visueel ingesteld, en dan is het veel handiger dat je het daadwerkelijk ziet.
Het maakt voor mij ook niet uit dat de benzine steeds duurder wordt; ik tank toch altijd maar voor een geeltje.
Tang en varken. Nijl behoudt op deze manier een prima overzicht op zijn uitgaven, ik doe het zelf ook. Andere voordelen zijn dat er niets getraceerd kan worden maar het is vooral psychologisch. Cash voel je effectief dat je het uitgeeft en daarmee kun je veel beter of je uitgaven letten en jezelf behoeden voor impulsaankopen.

We zijn ooit begonnen met cheques, die moest je nog uitschrijven en ondertekenen. Later kwam het plastic, eerst met de magneetstrip en daarna chip om het in te steken. Nu zijn we bij contactloos en hoeft het intikken van een pincode al niet eens meer. Sommigen vinden het schijnbaar prettig om hun geld via een horloge direct weg te geven, ieder zn keuze. Beetje winkel biedt tegenwoordig zelfs hoe langer hoe makkelijker financiering zodat mensen geld uitgeven dat ze niet eens hebben!

Ik merk al jaren dat het uitgeven van geld stukje bij beetje gemakkelijker wordt gemaakt. Iets als ideal rekent hier zelfs kosten voor, ideal doet niets anders dan een bankoverschrijving automatiseren. Online kun je moelijk anders maar in winkels blijf ik bij cash, gewoon om overzicht te houden. En ik hoef dat aan niemand te verantwoorden, ondanks de regelmatige reacties hier dat cash automatisch zwart geld, drugs geld, vervalst en weet ik het wat nog meer is. Mensen beseffen niet meer wat geld is en problematische schulden lijken ook steeds meer toe te nemen...
Tang en varken
Getrekt been.

Als Nijl een inhoudelijker reactie had gewild, had hij die misschien zelf ook kunnen plaatsen. Het feit an sich dat je je boodschappen met cash in plaats van met plastic betaalt, betekent niet ineens dat je magischerwijs bakken met geld overhoudt, of überhaupt meer grip op je uitgaven hebt.

Ik geef al jaren geen cash meer uit, ik heb nog steeds cash van m'n verjaardag van maanden geleden in m'n portemonee zitten omdat ik gewoon vergeet dat ik het heb. Dit betekent niet dat ik niet weet wat ik uitgeef aan m'n eten en andere zaken.

Ook impulsaankopen hebben hier weinig mee te maken; artikelen zijn voorzien van een prijskaartje. De realisatie dat iets geld kost, vind (bij mij althans) plaats bij het bekijken en eventueel oppakken en uiteindelijk in m'n mandje plaatsen, niet pas bij het afrekenen bij de kassa.

Ik ontken hierboven trouwens het nut niet, hè. Als je er baat bij hebt om met een budget inkopen te doen, en cash helpt jou hierbij, prima. Maar ga niet preken dat iedereen dat moet doen omdat je anders *poef* ineens in de schulden zit en er nog een financiering bij hebt ook, want zo werkt dat gewoon niet. Niet voor iedereen, althans.

En daarnaast, het is een decennia oude grap die ik postte, waar ik verder niets mee bedoelde.

[Reactie gewijzigd door CodeCaster op 20 april 2020 12:20]

Ik houd inderdaad een overzicht bij. Ik weet wat er in en uit gaat. Ik weet wat ik moet reserveren voor komende kosten. Ik heb een redelijk nieuwe auto. Ik heb reserves, en geen schulden. Ik spaar voor iets wat ik nodig ben.
Maar dat kun je ook met pinnen prima in de gaten houden. Als je bijvoorbeeld aangeeft dat je niet rood mag staan, dan leer je het overdadig uitgeven ook wel af (in theorie). Probleem zit er wat mij betreft niet in of je contant of met pin betaald, maar dat je vrij makkelijk geld kan lenen (door bijvoorbeeld rood te mogen staan).
Dat kan maar dat werkt voor Nijl gewoon niet goed, alsmede vele anderen. Als de hele wereld hetzelfde zou zijn als jou zou het een saaie wereld worden toch? Ik preek ook absoluut niet dat iedereen op die manier cash moet gebruiken maar jij bent nu wel aan het preken dat dat met pin prima kan en iedereen maar MOET omschakelen. Ieder gebruikt daarbij zijn eigen manier.
Beste opmerking ooit die ik niet gauw vergeet.

Dat vertelde ooit (honderd jaar geleden) een vriend van mij met een serieus gezicht toen we het over de brandstof prijzen hadden. Konden hem echt niet wijs maken dat je dan minder ver kwam :+
Kan je niet beter gewoon een betalings limit instellen per week?
Het blijft toch bizar dat ABN AMRO is gestopt met de mobiel betalen app voor Android omdat er 'te weinig belangstelling' voor was....

Gelukkig zijn er zat andere banken die die wel voor Android hebben, zoals ING, Rabo, SNS, ASN etc...
Ik ben overgestapt van de ABNAMRO naar de Rabobank voor mobiel betalen. Eerst om het uit te proberen of het goed werkt. Ik gebruik het sinds januari en geen problemen gehad. Het lijkt wel ietjes trager te werken dan de ABNAMRO Walllet, maar acceptabel. In de zomer stap ik met het hele gezin volledig over naar de Rabobank.

Het is een heel dom en onbegrijpelijk besluit geweest van de ABNAMRO. Had tenminste gewacht op Google Pay, dan had je een goed alternatief kunnen bieden aan klanten. Nu hebben ze klanten laten vallen als een baksteen. Stoppen met contactloos betalen, dat voelde voor mij als teruggaan naar het stenen tijdperk. Dat vergeef ik ze niet meer.

Adios ABNAMRO.
Grappig, ik ben overgestapt van KNAB naar ABNAMRO omwille van Apple Pay en Zelf Beleggen.

Adios KNAB.
Als Apple gebruiker is het misschien wel logisch omdat je dan natuurlijk afhankelijk bent van Apple Pay. Op Android kan je gewoon de app van je bank gebruiken, dus hoef je niet naar een bank waar Apple deals mee heeft. Kan me goed voorstellen als je in het Apple systeem je wilt blijven een andere bank beter is.
Is KNAB dan gestopt met Apple Pay aanbieden? De ABNAMRO is gestopt met hun Android Wallet.
Nou, dit is ook het eerste wat ik dacht. Ik kan de beslissing ook maar moeilijk begrijpen.

Het probleem lijkt te zijn ontstaan bij aanloop naar en de release Android 10. Volgens mij wordt "te weinig belangstelling" ook meer gebruikt als excuus voor het niet op orde kunnen / willen krijgen van de app. De app ging (waarschijnlijk) stuk op het verkrijgen van interne identifiers (zoals IMEI en serienummer) t.b.v. van de veiligheid. Het beleid is met de release van Android 10 aangepast, apps kunnen er niet zomaar over beschikken. Andere banken hadden hier ook moeite mee in het begin echter waren die problemen met een aantal weken zeker opgelost.

Daarnaast, wat mij ook stoort is het feit dat er geen alternatief geboden wordt. Ja, (duur) betaalde overige wearables. De app was vooralsnog gratis (netjes maar had er persoonlijk best -extra- voor willen betalen). Het alternatief is dat ik toch best specifiek wearable moet kopen om het gebruik van te pinpas te omzeilen;

1. Horloge's (vanaf 80+ euro). Ik draag geen horloges / ben niet voornemens 1 te gaan dragen (heb ik een smartphone voor).
2. Ringen (vanaf £74.99). Ik heb al een trouwring aan m'n rechterhand. Niet de behoefte om links nog een andere (in mijn ogen niet zo'n hele mooie) ring te dragen.
3. Stickers / sleutelhangers (25+ euro). Dit is misschien nog de beste optie, voor mij. Een sticker aan de binnenkant van m'n cover van m'n mobiel zou een oplossing kunnen zijn. Echter weet ik niet hoe dik de stickers zijn en of de cover dan nog goed aansluit. Bovendien schijnt het te conflicteren met NFC, het wordt aangeraden dit uit te zetten.

Er zijn nog wat alternatieven (armbanden, skipassen) maar in mijn ogen ook geen optie.

Tot slot; ja, ik weet het, 25 euro is geen wereldschokkend bedrag. Maar gezien de speculaties van de kosten van de app (ca. 0.50 euro per maand) had ik hiervoor wel 50 maanden de app kunnen gebruiken. En vereist het geen eenmalige investering en is er geen (zichtbare althans) 3th-party in het spel die het product / dienst levert.

Het is dat ik er tegenop zie om van bank te wisselen anders had ik dat wellicht al gedaan.

[Reactie gewijzigd door E-B op 20 april 2020 12:21]

ik ben ook overgestapt, en dat valt me achteraf eigenlijk best mee.... Met de overstapservice gaat bijna alles vanzelf mee over...
Nu de ondersteuning van wearables nog.
Betaal gedrag heeft alles met gewoontes te maken. Fysiek geld (briefjes, munten) is voor veel mensen toch een andere ervaring dan betalen met pin of contactloos. Het is meer wat je gewend bent. Er schijnt ook veel jeugd te zijn die bang is voor cash, omdat ze bang zijn niet het goede bedrag terug te krijgen of angst hebben het te verliezen (verhaal is afkomstig van iemand die in Amsterdam op een ouderwetse tram, toeristische attractie, werkt).
Ik weet dat ik waarschijnlijk niet sta voor een enorme groep Nlders maar sinds de corona crisis doe ik alles contactloos en merk dat ik gewoon meer geld uitgeef aan boodschappen en minder naar prijzen kijk. Wat overigens ook goed met de hele situatie rondom het virus te maken kan hebben. Wil eigenlijk zo snel mogelijk uit de winkels.

[Reactie gewijzigd door zap8 op 20 april 2020 11:56]

Ik heb hetzelfde, dat contactloos betalen is allemaal leuk en handig maar mijn geld gaat ook een stuk harder omdat ik het niet contant doe. Liefst ga ik weer terug alles cash doen, sommige handelaren doen er hier gelukkig niet moelijk over. Maar de grote supermarkten hebben ineens smetvrees van cash, hoewel ze zelf gewoon met handschoentjes zitten.
Volgens De Nederlandsche Bank daalde het aantal contante betalingen naar 32 procent
Hoe kunnen ze bv de marktplaats, tweakers v&a contante transacties meten die worden zonder bon gedaan?
Dat hebben de ondervraagden in een vragenlijst aangegeven.

Uit het onderzoek:
Onderzoeksbureau IPSOS heeft in samenwerking met onderzoeksbureau GfK onder 25,971 respondenten gegevens verzameld ten behoeve van het onderzoek “Betalen aan de kassa, 2019” van DNB en Betaalvereniging Nederland.

[Reactie gewijzigd door lonaowna op 20 april 2020 12:25]

Ik merk nu zelf heel erg dat sinds ik met Apple Pay kan betalen, ik vaak enkel nog contactloos betaal.

Enkel bij bepaalde aankopen betaal ik nog contant, maar dat gaat dan om bijvoorbeeld autosloperijen en bij natuurlijk aanschaf auto's. Dit omdat het contant vaak wat makkelijker onderhandelen is.

Vooral bij de wekelijkse boodschap is het zo makkelijk om 2x mijn zijknop in te drukken en dan kan ik in principe gelijk "pinnen".
Zijn de contactrijke pinmomenten als gevolg van het contactloze pinlimiet meegerekend als contactloos of contactrijk? Gezien de gebruikers-intentie in zo'n geval niet was om contactrijk te betalen, en volgens mij wil je met deze statistieken aantonen wat de intentie van de gebruikers was.
Gezien dergelijke betalingen niet gekoppeld zijn aan de afgekeurde contactloze transactie, vermoed ik van niet.
Gebruik al heel lang Apple Pay. Voordat het hier was via een omweg van bunq.

Zal niet anders willen, nu met covid-19 helemaal mooi. Niks aan te raken. Geen pincode nodig, bij geen enkel bedrag.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee