Tikkie verwerkte bijna 5,5 miljard euro aan betalingen in 2022, verbreekt record

Tikkie heeft in 2022 zo'n 5,44 miljard euro aan betalingen verwerkt, wat naar eigen zeggen een record is. Er werden dit jaar 130 miljoen betaalverzoeken en betalingen verstuurd via de universele betalingsapp van ABN Amro.

Gemiddeld steeg de waarde van een gemiddeld tikkie met ruim drie euro naar 41,84 euro per transactie. Gebruikers zijn daarbij erg snel met het betalen van de verzoeken; van de 130 miljoen tikkies werd 89 procent op dezelfde dag betaald, 63 procent zelfs binnen een uur en 36 procent binnen vijf minuten. Sinds de introductie van de betalingsapp in 2016 verwerkte Tikkie ruim 16,8 miljard euro aan betalingen. Het grootste deel van dat bedrag werd dus dit jaar overgemaakt.

De drukste dag was volgens de betalingsapp vrijdag 25 november, toen 530.000 tikkies betaald werden, aanzienlijk meer dan de gemiddelde 350.000 betalingen per dag. "Dit komt niet alleen doordat veel Nederlanders op deze dag hun salaris ontvingen, maar ook omdat Oranje een wedstrijd speelde tegen Ecuador tijdens het WK voetbal. De wedstrijd luidde het weekend in en leidde tot extra veel tikkies met omschrijvingen als ‘voetbal’, ‘WK’ en ‘bier’."

Tikkie is een gratis service ontwikkeld door ABN Amro waarmee gebruikers betalingsverzoeken kunnen aanmaken en delen via bijvoorbeeld WhatsApp. Andere gebruikers kunnen vervolgens via iDEAL geld overmaken naar degene die het verzoek verstuurde, ongeacht van welke bank de gebruikers klanten zijn. Ondertussen hebben veel banken een eigen systeem dat lijkt op Tikkie; het bedrijf heeft naar eigen zeggen meer dan acht miljoen gebruikers.

Door Yannick Spinner

Redacteur

29-12-2022 • 00:01

160

Reacties (160)

160
159
60
0
0
72
Wijzig sortering
Het verbaast me dat Tikkie nog zo populair is, terwijl je bij alle grote banken ook betaalverzoeken kunt aanmaken. Bij je eigen bank heb je het geld na betaling direct op je rekening, terwijl dat via Tikkie niet zo is. In mijn omgeving zie ik ook steeds minder Tikkie gebruikt worden.

[Reactie gewijzigd door Neman op 24 juli 2024 15:30]

Tikkie maakt ook naar andere NL rekeningen direct over. In het begin niet, maar sinds ‘instant payments’ paar jaar geleden wel.
Ah, ik lees het nu inderdaad, die verandering heb ik nooit meegekregen. Ik dacht ook dat het verdienmodel was dat ze het geld even op hun eigen rekening hielden voordat het werd overgemaakt naar de begunstigde.
Er is geen echt verdienmodel behalve ads en kickbacks op de deals. Er vanuit gaande dat elke IDEAL transactie x bedrag kost ben ik benieuwd wat ABN Amro onder aan de streep overhoudt.

Ik zit zelf niet bij ABN Amro maar gebruik wel Tikkie. Het werkt net wat lekkerder en vooral veel sneller dan mijn bank app omdat ik niet hoef in te loggen. :)
Bedrijven die Tikkie gebruiken betalen wel hiervoor (abonnement + transacties), daar zit een deel van het verdienmodel. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan horecazaken enzo.
Maar Tikkie verplicht wel dat het bedrijf of organisatie een ABN AMRO rekening heeft waarop hun Tikkies worden bijgeschreven. In enkele gevallen zeggen ze daarop een uitzondering te willen maken, maar voor een stichting met ANBI status kwamen ze bij mij terug op deze woorden en werd de eis gesteld dat er toch een ABN AMRO rekening bij werd afgenomen. Daar zit dus ook een deel van de winst.
Je betaald met persoonlijke data
Heb je daar ook een bron voor? Of roep je het gewoon omdat iedereen het bij elke "gratis" dienst roept?

Bewaren je data van jou? Vast en zeker omdat ze het ook moeten. Doen ze daar iets mee? Ik verwacht van niet.

Ik heb gratis tussen haakjes gezet. Omdat zakelijke klanten gewoon 5 euro p/m betalen voor 20 tikkie en daarna afhankelijk van de hoeveel tikkie reken ze af per tikkie.

https://www.google.com/ur...Vaw15dwg0qmsQWHnFMgcPRcvP
Uit zowel de eerste en 2de link haal ik niet uit dat ze geld verdienen met je persoonlijke data. Maar meer algemene data.

Misschien was ik daar niet helemaal duidelijk in. Ik denk dat ABN en partners data gebruiken als ik de meeste tikkie gebruikers lunchen rond 12 uur. En eten voor rond de 10 euro. En de groepsgrootte bestaat uit 5 personen.

En niet Loki504 was om 5 uur bij .... Op de Kalverstraat 15 om via Tikkie een nieuwe videokaart te kopen van ....
Ze verkopen je data voor gepersonaliseerde gadvertenties. Hoe dank je dat ze aan die informatie komen?
Betaaldata
Tikkie is niet alleen goed voor het imago van de bank, ook geeft de app informatie over Nederlandse betaaltrends. Zo beschikt Tikkie over een berg met data, zoals wanneer mensen geld terugvragen (rond lunchtijd) en hoe hoog die bedragen zijn (gemiddeld 12 euro).
nergens staat dat dat gepersonilaseerde data is ?
Het heeft trouwens ook geen enkele machtiging nodig, dus heel veel personalisatie kunnen ze er ook niet uithalen.
Klik daar eens rechtsboven op die drie puntjes...
Ik gebruik het zelf niet en heb dus ook nooit de voorwaarden gelezen, maar toen ik op het nieuws hoorde welke betalingsomschijvingen het meest voorkomen werd me al direct duidelijk dat elke transactoe volledig wordt geanalyseerd. Dit wordt niet gedaan om er niets mee te verdienen. Het zal dus worden gebruikt voor advertenties, maar ongetwijfeld ook voor andere doeleinden waarbij een betaling, omschijving, lokatie, tijdstip en van-wie-naar-wie interessante data zijn.
Ik vind dat geen persoonlijke data.

En wat is gadvertenties? Ik dacht de eerste keer dat je een typ foutje maakte maar je gebruikt het nu 2 keer.

Ik zie ook geen advertenties in Tikkie alleen deals maar die zitten in een ander tabblad
Wellicht wordt met "gadvertenties" Google Advertenties bedoeld? Doe maar een wilde gok tho, kan ook dezelfde typfout zijn uiteraard :)
Daar zat ik ook aan te denken. Tot ik de reactie van @b4rtw zal. En hij gadvertenties bedoeld als in gadver-tenties
Vieze/vervelende advertenties 😁
'Trends' is niet hetzelfde als 'gepersonaliseerd'
Een RTLnieuws of Parool als bron beschouwen......
Gadvertenties😂😂

Kende ik nog niet...
Dat is zeker niet zomaar iets roepen. Waar denk je waar deze data vandaan komt? Er wordt een onderwerp in het artikel aangehaald als WK en Bier wat in de omschrijvingen van Tikkie gezet wordt dus alles is gewoon te lezen, wie het verstuurd naar wie, wanneer, waar, welk account, etc etc dus ja, je betaald zeker met je data.
Ik bedoelde meer specifieke data zoals Loki504 koopt op .... Een videokaart van ......

Ze zullen vast wel leuke data en feitjes uithalen. Maar dat is niet echt persoonlijke data die ze gebruiken/misbruiken.
Tikkie is spyware* https://reports.exodus-pr....abnamro.nl.tikkie/latest en hun website zit niet veel anders in elkaar.
Snap niet dat dit mag in Nederland, mensen dit gebruiken en ABN Amro zo lak kan hebben aan de privacy van een ander.

*Zie de definitie hiervan op Wikipedia.
Als ik kijk naar bv de Rabobank dat is exodus daar ook niet heel blij mee.

En kijken we naar de definitie van Spyware volgens wikipedia dan is vrij wel al niet elke app Spyware. En vervangen we computerprogramma voor Website/dienst dan is 99% de diensten en websites ook spyware. Zelfs Tweakers.net dus hop van Tweakers.net af😁
Zou als bank niet echt zo een winstgevende strategie zijn, aangezien het één van de strengst gereguleerde sectoren is op gebied van wat ze mogen doen met je persoonlijke data.
Ja, dat merk ik oa bij ING die al uitgebreid klantendata verkoopt... Natuurlijk bieden ze opt out aan.. Niet opt in.
Kan je daar een bron van geven?
Inderdaad. Heeft ABN Amro mooi voor elkaar.

ING klant maakt naar Rabobank klant over middels Tikkie. En de ABN Amro heeft van de drie betrokken banken de meest volledige data in handen. Slim gedaan.
ABN is mede eigenaar van Currence welke IDEAL beheert. Ook is ABN een van de oprichters van IDEAL.

Het is dus onwaarschijnlijk dat ABN per IDEAL transactie betaald.
ABN betaald wel per iDeal transactie.
Die hebben een iets ander contract dan de gemiddelde webshop…
Klopt maar ze betalen nog steeds per transactie.
Dat zou ik niet zo stellig durfen te beweren, ik ken de details van het contract niet. Maar gezien het volume kan ik me bijna niet voorstellen dat ze per transactie betalen, ik verwacht eerder een prijs per miljoen transacties, dus een bulkprijs. Of het nou 130 miljoen betaalverzoeken of 129.732.378 of 130.749.295 betalingen waren, dat is op die schaal niet meer interessant. Gezien het feit dat ik zelf met ABN Amro altijd bulk contracten afsluit, zou het mij verbazen dat ze bij nog grotere volumes ineens géén bulk meer zouden willen afspreken...
De exacte afronding weet ik niet, maar het is wel op basis van volume. En dan kun je dat terug rekenen naar per trx

[Reactie gewijzigd door Bert2000 op 24 juli 2024 15:30]

Op die volumes betaal je helemaal niet per transactie maar adhv de infrastructuur die je bedrijfspartner nodig heeft. Dus stel dat de piek 10,000 transacties per uur is, betaal je voor de infrastructuur van een systeem dat 10,000 transacties kan doorvoeren. Hoeveel je er doet per jaar maakt dan niet uit.
Geen idee. Dat weet niemand. Het gaat erom dat geld aan de strijkstok blijft hangen. Of dit nu bij Ideal of tikkie is zal ABN een worst wezen.
Dat geld vasthouden (valuteren) wat je beschrijft is sinds 2009 verboden. Die verandering had je zeker ook niet meegekregen :+
Eerlijk gezegd wist ik dit niet.

Ik gebruik het internationale "Wise" als alternatief op de dure banken om geld van mijn buitenlandse rekening (ben een expat) naar mijn Nederlandse over te maken.

Dat is altijd binnen enkele uren geregeld. Toen ik een keer flink bedrag (rond de 20.000 euro) moest overmaken duurde dat opeens 3 werkdagen. Keurig vooraf aangekondigd, zogenaamd uit 'veiligheid', maar duidelijk om mee te speculeren. Want het waren dezelfde accounts, allebei op mijn naam, waar al eerder bedragen van enkele duizenden euros over verzonden waren.
boven een bepaald bedrag (ergens rond de 20k geloof ik) moeten bedrijven proberen vast te stellen dat het bedrag van een privepersoon niet uit criminele activiteiten is verkregen. Dat is denk ik de 'veiligheid' waar ze het over hadden. Dat klinkt namelijk beter dan: "ff kijken of je geen crimeneel bent hoor"
tegenwoordig 10k
1k voor cryptobetalingen

Vasthouden is niet per se wat er gebeuren moet, vooral aangeven en idd eventuele controle uitvoeren.
Dat geld vasthouden (valuteren) wat je beschrijft is sinds 2009 verboden. Die verandering had je zeker ook niet meegekregen :+
Eerlijk gezegd wist ik dit niet.

Ik gebruik het internationale "Wise" als alternatief op de dure banken om geld van mijn buitenlandse rekening (ben een expat) naar mijn Nederlandse over te maken.

Dat is altijd binnen enkele uren geregeld. Toen ik een keer flink bedrag (rond de 20.000 euro) moest overmaken duurde dat opeens 3 werkdagen. Keurig vooraf aangekondigd, zogenaamd uit 'veiligheid', maar duidelijk om mee te speculeren. Want het waren dezelfde accounts, allebei op mijn naam, waar al eerder bedragen van enkele duizenden euros over verzonden waren.
Alsof alles wat verboden is ook altijd word opgevolgd, dat het verboden is wil niet zeggen dat het daarom nooit gebeurd of met een omweggetje niet alsnog 'ontweken' word.
Zoals de waard is......
Anoniem: 1777010 @Nss29 december 2022 07:39
Voor instant payments bestond was daar al een trucje voor. Bunq gebruikte die truc ook. Wat je doet is, je opent zakelijke rekeningen bij elke bank waar je mee wil dealen, of in ieder geval de belangrijkste. Zodra je een tikkie binnen krijgt betaal je die terug vanaf de zakelijke rekening bij de ontvanger zijn bank. Zo lijkt het instant, maar is het niet.
Bij de rabobank is dat altijd al zo geweest, ook in de tijd dat het bij tikkie een dag duurde.
Komt misschien ook omdat abn het niet gaat, daar heb je dus tikkie nodig.
Ik heb zelf ing en kan idd gewoon uit ing app betaalverzoek doen.
Ik vraag me dan wel af hoeveel van de tikkies zijn gestuurd waarbij de ontvanger niet een ABN heeft.

Ik heb het in het verleden weleens gebruikt, maar nu absoluut niet meer. Systeem van ING werkt perfect, maakt het super makkelijk om betaalverzoeken te doen, en ze ook te controleren wie wat heeft betaald. Ik zal dan ook nooit meer zelf een tikkie versturen.
Misschien is er iets mis op mijn telefoon. Maar ik heb een rekening bij de ING (zakelijk) en Rabobank (prive) en tegenwoordig wil de ING app perse links van betaalverzoeken die door andere ING rekeningen zijn aangemaakt afhandelen.
Echter zijn betaalverzoeken bijna altijd prive en wil ik dat dus helemaal niet, maar ik heb geen keus om een andere bank te selecteren dus moet ik in deze gevallen juist weer handmatig overmaken!

Dus eigenlijk vind ik die verzoeken en apps naast Tikkie helemaal niet handig. Maar als iemamd weet hoe ik mijn telefoon beter kan afstellen hierop verander ik wellicht van mening :)
Indien je Android gebruikt; open de "App-info" van de app en ga naar "Standaard openen". Daarin staat welke links standaard door de app wordt geopend en kan je één en ander aan/uit zetten of wijzigen. Ik heb het standaard uitstaan, als ik wil dat een link in een app geopend wordt dan druk ik naderhand in Firefox op "Menu > open in app".
Werk en prive gaan appart houden is een oplossing
Volgens mij geeft de ING app ergens onderin aan "Wil je met een andere bank betalen?"

Heb hetzelfde. Alleen bij mij is ING privé en Rabo zakelijk. Wil het wel testen, doe eens een PB met betaalverzoek!
Ja geen idee misschien sommige blijven hangen, aangezien ze denken heb het toch al.
Ik heb tikkie nooit gebruikt zelf tot dat de ING het had, had geen zin om er een account etc te maken.

Ik gaf me rekeningnummer wel effe door en vond prima, maar idd als je eigen bank zoals ING of Rabo het al zou hebben zou ik het ook niet meer gebruiken(Als ik een account had gehad).
Ik heb zelf ing en kan idd gewoon uit ing app betaalverzoek doen.
Maar volgens mij werkt dat niet voor andere banken. Laatst nog iemand aan de deur en die kon met zijn niet-ING-app (dacht ABN-app, maar weet het niet zeker) niet een ING-betaalverzoek scannen.

[Reactie gewijzigd door anandus op 24 juli 2024 15:30]

Gebruik altijd gewoon betaal verzoeken via de ING. ben vrij zeker dat niet iedereen die ik ken een ING rekening heeft, maar krijg nooit de vraag voor een andere manier.
Vroeger was het tussen giro en bank soms (onnodig) lastig. maar nu het allemaal IBAN is maakt het eigenlijk geen verschil. de app doet eigenlijk hetzelfde als een iDeal transactie, voor zowel de link als QR code.
Het is dan ook een gewone qr-code die je met je normale qr-code-scanner moet gebruiken. Dan ga je naar de website van [bank] en vanuit daar doe je je ideal betaling. De qr code vanuit je [andere bank] app scannen werkt niet.
Ah, dat is dan niet echt duidelijk. Zowel ik als de andere persoon dachten dat het van bank tot bank was.
We hebben toen gewoon Tikkie gebruikt, dat werkte wel.
Klopt, het is geen iDEAL QR code, wat wel direct met de bankapp gescand kan worden.
Dat kan gewoon prima heb ook 2 vrienden met ABN, en die kunnen gewoon betalen.
Een betaalverzoekje is niet meer dan een ideal linkje, die kan met elke bank gebruikt worden.

We gebruiken dan verder de QR code nooit, maar sturen gewoon de link naar iedereen.
Maar ook de QR code zou moeten werken, hier zit niet meer dan een link achter naar ideal.
Je moet de QR code niet scannen met je bank app, maar gewoon met je app van je Camera van je telefoon of QR code app als je aparte voor heb.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 24 juli 2024 15:30]

ING Betaalverzoek werd een maand later ingevoerd dan Tikkie (en daar baalden we enorm van want het team had er ongeveer een jaar aan gewerkt), daardoor kregen zij het momentum.
Maar ik gebruik dus ook geen "tikkie", maar gewoon betaalverzoek van de ING. dat werkt meer dan prima :).
Ik heb ook nooit de behoefte gehad tikkie te downloaden, gaf mijn rekeningnummer wel als nodig was(Ben pas ermee begonnen toen de ING het had).

Maar goed als bedrijf baal je wel als een ander je voor is inderdaad, waar je zo hard aan gewerkt heb.
ABN deed het slim, door het in een aparte app te gooien konden ze sneller naar de markt dan wanneer ze het hadden moeten integreren, zoals ING deed (en later de andere banken)

Verschil was wel dat het bij ING altijd een instant payment is geweest, terwijl Tikkie eerst nog een dag vertraging had.

[Reactie gewijzigd door dok33 op 24 juli 2024 15:30]

En als ik geen ING rekening hebt kon ik ook gewoon een ING betaalverzoek maken?

Ik dacht altijd dat Tikkie zo populair was omdat je alles kon doen ongeacht welke rekening je had en voor zowel betaler als de ontvanger. (edit: en dus bij een ING betaalverzoek dat de ontvanger een ING rekening nodig had)

[Reactie gewijzigd door Yongshi op 24 juli 2024 15:30]

Dat was ook zeker een factor. Net als een 'lekker bekkende' naam, de eerste zijn, reclame maken, etc.

De verschillende banken boden het betaalverzoek inderdaad alleen aan voor hun eigen klanten, terwijl Tikkie dat niet deed. De andere banken hebben onder andere gekozen voor die constructie omdat ze hun eigen klanten 'kennen' en de kans op fraude kleiner was op die manier. Elke partij maakt zijn eigen overwegingen, denk ik dan. en soms zorgt dat er voor dat iemand met andere overwegingen de markt verovert.

Zie ook Betamax vs. V2000 vs. VHS. Het is niet perse de beste die wint, maar degene die de markt het beste bedient.
Gebeurt via iDeal dus zou direct op de rekening moeten staan net als diverse andere betaalverzoeken.
Exact wat ik ook dacht hoe kan dit aantal nog groeien. Sinds de ING dit ook op orde heeft gebruik ik enkel de ING voor de betaal verzoeken die ik uitstuur.
ING was er zelfs al eerder mee bezig dan ABN, maar ABN had het een maand eerder in productie.

Dus ik weet niet wat je bedoelt met "Sinds de ING dit ook op orde heeft", want er zat maar weinig tijd tussen.
Misschien dat de populariteit nog hoger wordt. Op een groot aantal treinstations hebben ze statiegeld automaten. Die geven een qr-code, die alleen met tikkie werkt, om je statiegeld te kunnen storten op je rekening.
Omdat de Tikkie app een stuk sneller en gebruiksvriendelijker is dan de betaalverzoeken van ASN. Het werkt allemaal wel in de ASN app, maar met tikkie ben ik binnen 3 tellen klaar. op + klikken, in de groep zetten en klaar.
Tikkie was de eerste. Net zoals WhatsApp of Netflix een enorme voorsprong hebben op de concurrentie.

Als iets werkt gaan mensen niet zo snel switchen.
Anoniem: 1777010 @Neman29 december 2022 07:37
Persoonlijk vind ik de Rabobank app lomp, traag en onoverzichtelijk. Openen. Wachten. Pin invoeren. Reclame wegdrukken. Betaalverzoek maken.

Bij Tikkie is het app openen en (+) klikken.
Ik denk dat je nogal overdrijft met de reclame en het aantal handelingen. Heb net even gecheckt wat je schrijft.

Bij mij is het app openen (logt automatisch in met face-ID), en direct op de knop met ‘betaalverzoek’ drukken. Dus precies hetzelfde aantal handelingen (2) als bij tikkie.

Verder staan direct de zichtbare betaalrekeningen bovenin.
Het enige wat nog wel eens bovenin wil staan, zijn mededelingen, of opties tot het checken van meer Rabobank diensten. Maar dit komt bij mij niet over als reclame of advertenties, maar als geïntegreerd in de app of omdat ik die diensten al heb. Zoals bijvoorbeeld ‘uw nieuwe verzekeringspolis staat nu klaar’. Ik kan dat niet echt een advertentie noemen aangezien ik het product al heb.

Maar hoe dan ook: je kan het natuurlijk onoverzichtelijk vinden. Wat voor de één lekker werkt, hoeft voor de ander niet zo te zijn. Dus daar kan ik wel inkomen

[Reactie gewijzigd door arthur-m op 24 juli 2024 15:30]

Het is wel zeker zo dat de rabobank app langzaam en schokkerig is. Animaties zijn langzaam en aantikken wordt niet altijd direct goed geregistreerd. De app werkt verder ok maar het is duidelijk een niet geoptimaliseerde webapp.

De tikkie app daarentegen is sneller, zeker als je alleen een betaalverzoek hoeft te maken natuurlijk.

Ik snap wel dat mensen het blijven gebruiken, ze waren de eerste en dan blijven genoeg mensen uit gemak ‘hangen’.
Long press op bank icoon, kies betaalverzoek, fingerprint/faceID, klaar. Kweenie hoor.
Reclame in de app van je bank wat is dat nou weer voor iets raars ?
Hier in Duitsland is de ING app wel erg goed. alleen pass code invoeren en dat is alles.
Denk dat elke land, bank zijn eigen zaakjes zo regelt. moet je bij de RABO nog steeds zon reader meenemen?
Anoniem: 1777010 @Naranya29 december 2022 09:25
Nee hoor, ik weet wat ik zeg. Reclame voor verzekeringen, scans, diensten, al dat gedoe.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1777010 op 24 juli 2024 15:30]

Het enige van Tikkie dat ik gebruik is de naamgeving, omdat ik het beter vind klinken dan "kun je ff een betaalverzoekje sturen". Tikkie bekt gewoon lekker. De app gebruik ik verder helemaal niet, nooit gedaan ook.
Ik heb die ook nooit gebruikt en kort betaalverzoekje simpelweg af naar bv’tje, dat bekt bijna zo lekker als een bvo’tje :).
Hmm, die bekt eigenlijk wel goed ja. Of hij zo lekker in de mond ligt als bvo'tje weet ik nog niet (:+), maar dat is er wel eentje waar ik de mensen om mee heen mee wil gaan lastigvallen :p
Oh ik en vrienden van mij zeggen gewoon Betaalverzoekje, dat komt net zo makkelijk uit de mond als Tikkie.
Ik hou d'r niet van. Ik maak gewoon een betaalverzoek bij mijn eigen bank zonder een derde partij ertussen.
Dat kan dus niet bij ABN-Amro want dan moet je tilkkie gebruiken.
Omdat het van ABN Amro is…
Ik gebruik geen bankapp op mijn telefoon en dus kan ik geen betaalverzoeken maken, dat is beetje achterhaald wanneer het niet op de PC kan.
Je kan ook zonder bank app tikkie gebruiken.
Leg mij maar eens uit hoe het op de PC kan.
Jij zegt eerst dat je geen bankapp op je telefoon hebt wat impliceert dat je het op je telefoon zonder bank app wil doen.
Ik heb oude Nokia en die gebruik ik alleen om te bellen. ABN-Amro heeft geen andere manier om betaalverzoek te maken
Op een PC kan je een Android-emulator gebruiken.
Goed idee, een emulator voor iets waar andere banken gewoon ideal betaallink in de webbrowser hebben.
Inderdaad, zeker als je geen alternatief hebt, behalve om over te stappen naar een andere bank.

Sommige mensen redeneren in problemen, en sommigen in oplossingen.
Stap over na de ING kan je het ook via de website doen, ik dacht log eens in op de pc via de bank jeetje wat een gedoe.
Moest eerst mijn username opzoeken, mijn password resetten, ik had al 10 betaalverzoekjes via mijn mobiel kunnen sturen :).

Maar alle gekheid op een stokje ik zit nu ingelogd op de ING website, en staat gewoon betaalverzoekje boven aan.
Inloggen bij de ING website kan ook makkelijker: via de app :P }>
Dat moet je dan zeker ergens instellen ofzo, als ik na de website ga en zeg mijn ING. krijg nergens een veld gebruik app.
Ik moet gewoon username en password invullen, anders kom ik niet verder op de pc.
Hmm, ja, misschien is dat alleen op je telefoon dan. Heb zelf ook al jaren niet meer op de site ingelogd vanaf een PC :)
Nee ik ook niet dacht laat ik eens kijken of betaalverzoekje vanaf de website kan, dus ja dit kan op zich wel zo makkelijk.
Mocht je eens je zaken eens goed aan sorteren zijn bijv van vakantie ofzo, wat heb ik voorgeschoten etc. en dat je daar ook effe een betaalverzoekje kan maken en erna kan delen :).
Koop een mobiel die het wel kan en het probleem is opgelost!
Je hebt ook geen tablet / ipad?
Leg mij maar eens uit hoe het op de PC kan.
Op de pc is het heel simpel, open je mail, vraag of iemand een bepaalt bedrag op je rekening wil overmaken met daarbij het rekeningnummer en verstuur.
wat ik mij juist aan die betaalverzoek irriteer is dat ze elke keer hun eigen reclame door drukken met die verzoek.
elke keer opnieuw als ik ing betaalverzoek krijg, zie je die reclame...
Reclame bij een ING betaalverzoek?

Zo ziet letterlijk elk verzoek wat ik maak er uit, muv het bedrag en de naam/titel van het verzoek die ik beide zelf heb opgegeven:
Hi, I’ve created a payment request of €8.00 for Kebab. You can pay with any bank in the Netherlands. Thank you!
https://www.ing.nl/partic...?trxid=nietstiekembetalen

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 juli 2024 15:30]

Ik heb echt nog nooit reclame gezien bij de ING, ook al niet als ik hem krijg van iemand anders.
Het ziet er gewoon uit als zoals @watercoolertje zegt, druk je erop opent gewoon ideal.
Ik snap tikkie ook niet echt, je kunt zoals iedereen hier zegt ook in je eigen bank app verzoeken aanmaken. Het grote voordeel lag, dacht ik, bij het koppelen aan buitenlandse rekeningen. Ik heb bij N26 een account, geweldige bank en app en goedkoop (gratis zelfs), maar geen iDeal. Dan denk je "Ah, een nuttige situatie voor Tikkie!" Vooral omdat de EU zo zijn best voor 1 financiele markt en het makkelijk is een buitenlandse rekening aan te vragen... Maar nee, juist hier kan je Tikkie niet gebruiken door 1 of andere kunstmatige beperking.
wat je schrijft klopt helemaal. Bij Tikkie kun je alleen maar Nederlandse IBAN's toevoegen aan je account. Dus wie klant is bij bijvoorbeeld N26, VIvid of Openbank valt buiten de boot.

Tikkie doet dus zogezegd aan 'IBAN discriminatie', wat volgens mij eigenlijk niet mag, want alle IBAN's uit de EU (of de Euro-zone) moeten voor zover ik weet gelijk behandeld worden. Ik weet alleen niet, via welke maas in de wet Tikkie hieronderuit weet de komen..

Dat deze banken geen iDEAL hebben, kan niet de reden zijn. Tikkie stuurt het bedrag als bankoverboeking vanuit hun tussenrekening naar de ontvanger. Hier komt geen iDEAL aan te pas.
Ik heb me er een keer in verdiept en er over geklaagd (want nadat bunq een soort greenwashing social network banking app werd ging ik opzoek naar the next best thing), maar, het is wel legaal, ik weet alleen de reden niet meer...
Nu heb ik zelf ING maar bij de ABN kan het ook niet, daar moet je de app Tikkie gebruiken.
Maar verder kan het inderdaad bij alle Nederlandse banken dacht ik zowat wel.
Ik heb een Abn-Amro bankrekening en vind het nogal een beperking dat ik een betaalverzoek alleen via dat tikkie ding op de telefoon kan maken en niet op mijn PC.
Bankzaken regel ik sowieso liever rustig op mijn PC dan op een telefoon.

[Reactie gewijzigd door PP_Sound op 24 juli 2024 15:30]

Ik vind het zelf vooral irritant dat ik er een aparte app voor nodig heb, en dat het niet (ook) gewoon kan in de bankieren-app. Bij andere banken is het wel geïntegreerd.
Ja daar blijft ABN-Amro echt achter alsof iedereen alles via de telefoon regelt.

Ik heb een telefoon om te bellen.

[Reactie gewijzigd door PP_Sound op 24 juli 2024 15:30]

een aparte app is omdat tikkie niet bank gebonden is. Juist ideaal. Kan iedereen het gebruiken.

Hoe wil je een betaalverzoek versturen dan als je geen telefoon wilt gebruiken? Per email? Zal de ontvanger minder blij mee zijn, kun je trouwens ook gewoon je IBAN delen. Zelfde effect.

Ik vind Tikkie (en vergelijkbare diensren van andere banken) fantastisch.
Waarom zou je een aparte app gebruiken terwijl je eigen bank app ook gewoon betaalverzoeken heeft? Misschien niet zo hip ‘tikkie’ maar zo’n meme na de betaling is nu niet echt een reden om van app te veranderen.
Dat kan ook prima. Maar ik zit toevallig bij de abn. Ook handig dat je niet hoeft in te loggen. Groepen (weekendje weg) kunt maken een notificatie krijgt als iemand betaald heeft. Maar ik ken de andere bank apps niet. Wellicht kunnen die dat ook.
Ik denk dat de functionaliteit bij iedereen hetzelfde is.
Ik vind het bijvoorbeeld heel fijn dat je een open-verzoek kunt sturen, waarbij iedereen het bedrag kan aanpassen. En dat het gewoon in mijn bank app zit. Ik inderdaad notificaties ontvang. En dat je ook per betaal verzoek kan zien wie wat en wanneer heeft betaald.
Persoonlijk maak ik betaalverzoeken voornamelijk aan via m'n laptop. Bijv. bij het kopen van lunch voor wat collega's. Linkjes even snel via Slack / Whatsapp-desktop versturen. Ben wat sneller met een toetsenbord dan een telefoon.

Raar dat dat bij ABN schijnbaar niet via de website kan, ik zou dat wel missen.

Iedereen heeft z'n eigen voorkeuren natuurlijk, maar ik ben blij dat kunnen kiezen tussen de (ING) app, en de website. :)
Waarom stap je niet over naar een andere bank dan?
Ergens heeft het wel z’n charme: iemand die omwille van principes bewust in de digitale stone-age blijft leven.

Maar eh: wel mobiel bellen? Wat is er mis met een hand vol kwartjes en een telefooncel?
Telefoon cel? , Doctor Who heeft er nog eentje. De laatste die ik zag was in London.
Dat is geen telefoon cel maar een police box. In Londen zijn telefoon cellen rood en de tardis is blauw.
Ja bellen maar een dingetje betalen is ook makkelijk, als je eens een betaalverzoekje /tikkie krijgt.
Dan heb je ergens koffie gedronken ofzo 1 persoon betaald, en moet jij voor die paar euro je pc gaan opstarten om betaalverzoekje terug te betalen dat is gewoon onhandig.

Je hoeft ook niet direct zelfde minuut terug te betalen, kan ook prima als je thuis ben weer mocht je een kleine internet bundel hebben(OF geen internet bundel)
Dan is gewoon ideaal even linkje te klikken tik tik en betaald, zonder hele pc of laptop erbij te moeten pakken. inloggen etc.
Ik denk dat de groep mensen die jouw requirement deelt, erg klein is, zeker niet groot genoeg om een team de functionaliteit te laten bouwen en onderhouden.
25 November was natuurlijk ook Black Friday.

Verder vindt ik het super irritant dat een tikkie maar tot 750,- kan. Als je dus een groter bedrag wilt overmaken moet je er dus meerdere aanmaken dus ik gebruik eigenlijk altijd een ING betaalverzoekje zonder deze limitatie.

[Reactie gewijzigd door Greatsword op 24 juli 2024 15:30]

Een rechtstreeks ideal betaalverzoek werkt ook veel beter en dat tikkie via telefoon app is achterhaald.
Hoe weet je dat tikkie achterhaald is? Als je een oude Nokia hebt om mee te bellen? Geen bank apps op je oude Nokia hebt?

Tikkie is een prima product en wordt echt veelvuldig gebruikt, blijkt maar weer als er 130 miljoen transacties mee zijn gedaan in het afgelopen jaar :+ en ook geen misselijk totaalbedrag overigens.
Nu je bij elke bank heel gemakkelijk gewoon een iDeal verzoek kan maken vind ik Tikkie achterhaald, immers is Tikkie gewoon een front voor een iDeal betaling.

Ik gebruik liever gewoon een iDeal verzoek want dan zit er niet onnodig een extra commerciële partij tussen die mijn data gebruikt.
Wat loop jij een onzin te verkondigen in dit topic. Ondertussen duidelijk dat jij je bankzaken liever via de pc regelt. Dat mag!, maar roep dan niet dat tikkie achterhaald is (duidelijk niet het geval gegeven dit artikel) terwijl vooral je eigen workflow 25 jaar geleden zijn hoogtijdagen vierde.
Bijna alles wat ik koop of verkoop via tweakers gaat via een tikkie.
Het is nog echt wel populair.
Maar je heb dan ABN neem ik aan, want als je andere Bank heb kan je gewoon een betaalverzoekje met die gene delen vanuit je eigen app ?
Ga je nou op iedere poster je klaagzang doen? 😝
kweenie maar dit artikel gaat over een record aan tikkies, 130 miljoen transacties per jaar wat er meer waren dan vorig jaar. Hoe is het achterhaald ? Ben er zelf ook geen fan van maar feiten blijven feiten.
Ah mooi 😃 Weer een bewijs dat CDBC niet nodig is, giraal (lees gedecentraliseerd) werkt prima tussen banken 👍
Wel heel grappig dat het hoogtepunt lag tijdens de kwartfinale in de kroeg. Is die nieuwe generatie zo gierig of is het bier tegenwoordig zo duur? :P
Ik gebruikte het om geld naar mezelf over te maken buiten kantoor uren haha, bijvoorbeeld Revolut naar Rabobank, maar dat kan nu ook gewoon met een normaal betaalverzoek.
--- nevermind...

[Reactie gewijzigd door Accretion op 24 juli 2024 15:30]

Nee, de 16,8 miljard is sinds de start. De 130 miljoen transacties alleen dit jaar.
Het gemiddelde bedrag staat in het bericht zelf: 41,84 euro per transactie.
De 130 miljoen is voor 1 jaar. De 16,8 miljard is vanaf de start.

130 miljoen keer €41,84 is wel de 5,44 miljard.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.