Betaalverkeer via ABN Amro-app Tikkie nam ook in 2020 flink toe

Het betaalverkeer via ABN Amro-app Tikkie nam in 2020 flink toe: waar dat in 2019 nog 2,6 miljard euro was, is dat tot op heden in 2020 3,4 miljard euro. De app werd veel meer ingezet voor vergoeding van boodschappen, stelt het bedrijf.

De toename van het gebruik voor het terugbetalen van voorgeschoten boodschappen is niet geheel verrassend, aangezien de voormalige hoofdtoepassing, een horecarekening splitsen, een groot deel van dit jaar niet nodig is, schrijft Trouw, die met de bank sprak. Andere bestemmingen voor Tikkie die dit jaar aan populariteit wonnen, waren 'puzzels', 'planten' en 'mondkapjes'. De app heeft nu zes miljoen gebruikers.

Tikkie werd kort na zijn introductie in 2016 erg populair. Met de app kunnen gebruikers betaalverzoeken opstellen en delen via bijvoorbeeld WhatsApp. Die worden dan afgehandeld via iDeal en het is niet nodig om klant te zijn bij ABN Amro. Tegenwoordig heeft vrijwel iedere bank zijn eigen systeem voor betaalverzoeken.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

30-12-2020 • 11:01

118 Linkedin

Submitter: DeComponeur

Reacties (118)

118
112
50
8
0
51
Wijzig sortering
Ik begrijp als ik eerlijk ben niet dat er zoveel mensen tikkie gebruiken. Ing en rabobank hebben toch ook betaalverzoeken die prima werken. Ik kan daar alleen geen gifje in stellen als er betaald is.

Mis ik iets?
Ik zit bij de ABN en heb geen betaalverzoek optie in de app.
Als je op een transactie klikt in de app dan heb je tegenwoordig een "Betaalverzoek met Tikkie"-knop, maar het vereist inderdaad nog steeds de extra app.
ABN AMRO lijkt een van de weinige die een externe App, de Tikkie App, nodig heeft voor een betaal verzoek. Ik weet uit eigen ervaring dat bij minimaal ING, Rabobank en SNS een betaalverzoek in de standaard bankieren App verwerkt zit. En volgens mij zit dit bij iedere bank App wel ingebouwd, behalve bij ABN AMRO.

En ABN AMRO maakt het daardoor voor een klein aantal gebruikers onmogelijk om een betaalverzoek te versturen. De Tikkie App is alleen in de Nederlandse store beschikbaar, terwijl de ABN AMRO App ook daarbuiten beschikbaar is.

Verschillende buitenlandse vrienden die hier permanent in Nederland wonen werken, maar hun telefoon (met NL nummer) op een ander land hebben ingesteld, kunnen de Tikkie App niet installeren. En dus geen betaalverzoek versturen (via de eigen bank / App).

Zelfde geldt dus ook voor mensen die hier in Nederland komen voor studie / promotie (onderzoek), en (indirect) verplicht een Nederlandse rekening moeten hebben. Ik heb hun dan ook ABN AMRO afgeraden, ondanks dat ABN AMRO hele goede ondersteuning heeft voor andere talen bedrijfs breed.

Betaalverzoek sturen is gewoon heel handig, ook met automatisch de rekening delen door x aantal personen. Het is min of meer wel een essentiële functie geworden voor een mobiel bankieren App.
Het voordeel van eerste zijn en tijd alleenheerser.
ING had in 2016 al ING betaalverzoek. Ook bank onafhankelijk, althans mensen van andere banden kunnen jou ermee betalen (basis op ideal).
Het verschil met tikkie is dat je zelf niet bij de bank hoeft te zitten om een tikkie te maken, dat plus hun marketing maakte het een succes.
Alleen bank onafhankelijk voor de betaler dus, wat niets met de ING te maken heeft maar gewoon door iDeal komt :)

[Reactie gewijzigd door Donstil op 30 december 2020 15:03]

Tikkie is een mooie merknaam, dat werkt marketing-technisch een stuk beter dan ING/Rabo/... betaalverzoek. Men heeft dan toch het idee dat hij/zij bij ING moet zitten om er gebruik van te maken.
Ja maar deels is dat ook zo. Als jij bij rabo zit kun je geen ing betaalverzoek maken. Daar is waar tikkie zich onderscheid.
Wat? ING betaalverzoek is de Tikkie van ING. Logisch dat je dan bij Rabo zit dat je geen ING betaal verzoek maar een Rabo betaalverzoek kan maken.

Het zijn allemaal tikkies. Er is daarmee momenteel vrij weinig waarin Tikkie zich onderscheid. Het biedt momenteel iets aan dat alle andere banken ook aanbieden.
Ja maar ik kan wel een Tikkie aanmaken terwijl ik niet bij de ABN-Amro zit. Dat maakt het verschil.
Iedereen kan dus Tikkie gebruiken, zowel voor betalen als om een betaalverzoek aan te maken.
Terwijl een ING of Rabo betaalverzoek allen door mensen die bij die bank zitten gemaakt kan worden (ja je kunt wel met een andere bank betalen).
Daardoor kent men, en gebruikt men Tikkie veel meer dan de ander varianten die (eenzijdig) aan een bepaalde bank hangen.

[Reactie gewijzigd door Mud.Starrr op 3 januari 2021 00:46]

Wat zeg je nu eigenlijk? Volgens mij niks relevants.

Tikkie voegt op dit moment NIKS meer toe. Maar ze waren 1 van de eerste dus mensen blijven dat gebruiken.

Met andere woorden;
Als je Tikkie NU in de markt zou zetten zou geen hond die app nog installeren.
jawel want de optie die tikkie biedt, gelijk verzoek maken om geld over te maken via ideal, biedt ABN niet
Wat maakt het uit welke je kan gebruiken? Het gaat er om dat iedereen een betaalverzoek kan maken.

Tikkie wordt er niet specialer om.
Klopt behalve dat er een naam voor een product is (ook nog een pakkende) waarmee iedereen hetzelfde kan doen, en wat ook precies hetzelfde werkt. Daardoor vertellen mensen elkaar erover en helpen elkaar het te gebruiken (in begin fase). Misschien als betaalverzoek al was ingeburgerd dat het niet zo’n vaart had gemaakt.

Maar vergeet ook niet de mensen die niet bij een van de grote banken zitten. Ing en rabo hebben betaalverzoek. Maar er zijn nog tal van andere banken die nog niets hebben, waaronder internet only banken waar mensen steeds meer op overstappen.

Daarmee is het nut van Tikkie zeker nog aanwezig.

Persoonlijk gebruik ik overigens liever ING betaalverzoek, omdat ik liefst mn gegevens bij een partij houd, en niet weet wat ze via Tikkie van me opslaan.
Tikkie was eerder. En tikkie is een begrip geworden. Kinderlijk eenvoudig en bank-agnostic.

Mooi voorbeeld van digital transformation done right. Een stoffige bank met een modern betaalmiddel dat geslaagd is. Degene die tikkie bedacht heeft is geniaal en zal er waarschijnlijk warmpjes bij zitten inmiddels.
Tikkie was eerder. En tikkie is een begrip geworden. Kinderlijk eenvoudig en bank-agnostic.
Wat ik zo direct kan vinden is dat ING het betaalvezoek in de mobiele applicatie in 2016 heeft geimplementeerd. Werkt op basis van ideal en is dus ook bank onafhankelijk. Ik snap niet dat mensen dit gebruiken en waardevolle informatie vrijgeven aan een onnodige derde partij.
Als ik op die manier een betaalverzoek wil sturen zal ik toch echt klant bij de ING moeten zijn ;)
Tikkie is een losse app, en kan dus ook door niet-ING klanten gebruikt worden om een betaalverzoek te sturen.

Bij zowel ING, Rabo als Tikkie kun je het betaalverzoek natuurlijk met iedere bank betalen.
Siri, wat is goede marketing en een simpele app?
Precies dit is voor mij een reden om wanneer ik de keuze heb voorkeur te geven aan het betaalverzoek via eigen bank te laten verlopen ipv een derde partj
Tikkie is van ABN en als los initiatief en merk in de markt gezet met apart ontwikkelteam. De app Grip is ook van hen en het volgende initiatief.
Ik werk zelf ook bij een bank en meestal worden dit soort dingen niet door 1 persoon bedacht maar door een team. Ondanks dat je soms collega's hebt die dit claimen, vaak zijn dit Managers, PO'ers of Marketeers.
Degene die tikkie bedacht heeft is geniaal en zal er waarschijnlijk warmpjes bij zitten inmiddels.
De banken in Nederland betalen over het algemeen vrij goed, dus de personen in het Tikkie team zullen ongeacht het Tikkie succes een goed salaris hebben, hiernaast kunnen de beloningen (in verband met anti bonus beleid) alleen via een goede beoordeling (enkele procenten) of kunnen via een eventuele promotie kunnen.

[Reactie gewijzigd door OMEGA_ReD op 30 december 2020 11:35]

Het zal inderdaad een team zijn, dat verwacht ik ook.

Ik zou verwachten dat de verantwoordelijken inmiddels 'Chief tikkie' zijn.
Gepromoveerd icm leuke opslag ;)
In de praktijk ben ik benieuwd of dat zo werkt. Mijn ervaring is dat andere mensen dan de echte bedenkers met de eer strijken...

(voorbeeldje van jaren geleden: Ik heb een grote storing opgelost door me erin vast te bijten en veel uren in te steken. Komt de manager van het producten team naar mijn manager toe met een doos sigaren om hem te bedanken voor het oplossen. En mijn manager zei "Dankjewel, graag gedaan" terwijl ik ernaast zat)

[Reactie gewijzigd door jongetje op 30 december 2020 21:51]

Collegas belonen in natura lijkt me.ook niet echt de bedoeling.
;)
Volgens mij mis je het punt dat ik probeer te maken.
Het idee is 1 ding, een goede uitvoering (technisch, UX, design, etc) en marketing zijn ook onontbeerlijk voor een goede app.
Zo gaat dat, ook als het andersom zou zijn. Als alles helemaal fout gaat en het zou jouw fout/schuld zijn, vangt jouw manager (als het goed is) de klappen op en wijst jouw manager ook niet naar jou tegenover zijn manager.
Dat hoeft helemaal niet als dat gewoon een medewerker van een bedrijf was.

Neem bv de uitvinder van Bluetooth, zal helemaal binnen zijn toch? Nope, was gewoon in dienst van Ericsson en kreeg z'n salaris. (Was overigens een Nederlander)
Degene die tikkie bedacht heeft is geniaal en zal er waarschijnlijk warmpjes bij zitten inmiddels.
Tikkie is niet bedacht door een persoon, maar vermoedelijk goed afgekeken van het Zweedse Swish, wat sinds 2012 bestaat en in tegenstelling tot Tikkie een samenwerkingsverband is tussen 6 Zweedse banken.
Tikki is door marketing en mond-op-mondreclame zeer bekend geworden. Sommige mensen weten niet dat hun eigen bank ook een betaalverzoek heeft. Dat maakt Tikki zo populair. Ik vraag zelf nooit om een tikki, omdat ik 'gewoon' een betaalverzoek bij de Rabobank doe. ABN heeft gewoon een goede marketing toegepast en het zou mij niets verbazen dat ze door Tikki meer klanten hebben gekregen omdat mensen zelf ook Tikki's wilden maken en niet anders wisten...
Bij de Rabobank loop ik er tegenaan dat ze recent extra analytics hebben toegevoegd aan hun app. Als je achter een zakelijke firewall zit of je hebt jouw toestel (en/of thuisnetwerk) privacy-bewust ingesteld, dan doet de App het niet meer. Dit zie je ook terug in all 1-ster reviews op de Play Store:
https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.rabomobiel

En nee, je kunt geen opt-in doen. Als je de app wilt gebruiken, dan doet hij het gewoon niet, ten zij je de analytics accepteert.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 30 december 2020 12:55]

Dat is een mooi klus voor consumenten bond of privacy instantie.
Is dat dan specifiek de Android ‘versie’?
Want in de App Store zie je een hogere rating..
Nee, waarschijnlijk zit de analytics in beide. Het zou mij echter niet verbazen als Android gebruikers hier eerder tegenaan lopen want die kunnen immers een firewall op hun toestel instellen.
Ik zal je sterker vertellen, als ik op V&A een betaalverzoek krijg via de Rabobank, en ik wil deze betalen via mijn privacy-vriendelijke ingestelde Firefox, dan krijg ik een error. Ik moet dan betalen via een ''kale'' Edge browser.

Of het nu ligt aan de analytics, of dat mijn Pihole het er uitfiltert weet ik niet. Maar ik vind het wel apart dat ik niet kan betalen in Firefox.
Als je pihole networkbased in gebruik hebt, dan zou het op edge ook niet moeten werken lijkt mij ;-) omdat hij bij binnenkomst van je netwerk al wordt geblokkeerd, maar dat is een snelle conclusie die ik nu trek. Ik kan er naast zitten.
Tenzij hier DoH gebruikt wordt (DNS over HTTPS) en dit in de betreffende versie van Firefox al wordt gebruikt. Just a hunch, het is 1u ‘s nachts, maar daar dacht ik aan toen ik dit las...
Met XprivacyLua (root en (Ed)Xposed nodig) kun je automatisch allerlei trackers in al je programma's blokkeren. Dat werkt hopelijk ook wel tegen de trackers van de Rabo. Kan het zelf niet testen, want ik zit niet bij die bank.
Precies. Het is wachten op het moment dat tikkie als zodanig in het woordenboek komt.
Tenminste, als googlen erin staat, verdient tikkie ook een plek ;)
Alleen kun je Tikkie ook gebruiken als je niet bij ABN zit. Dat levert natuurlijk ook klanten op.
Maar hij vraagt zich juist af waarom. Wat kan Tikkie wat de app van SNS of ING of Rabo niet kunnen?
Ik vermoed zo dat tikkie veel meer kan dan we beseffen, met tikkie kan ABN AMRO ook betalingsverkeer tussen een Rabo en een ING rekening inzien....het verloopt namelijk via een rekeningnummer van ABN
In dit geval is een kwestie van de eerste zijn het meest belangrijk imo. Daardoor begin je al met een grote klantengroep, waarom zou je rabo betaalverzoek downloaden, als tikkie hetzelfde doet? Daarnaast inderdaad ook goede marketing inzet.
Je hoeft niets aparts te downloaden, dat zit al gewoon binnen je normale bankieren-app. Ik heb zelf Tikkie nog nooit gebruikt bijvoorbeeld, de Rabo-app doet hetzelfde, alleen zonder sexy sausje.
Waarom 2 apps gebruiken en geïnstalleerd hebben als het ook via 1 app van je eigen bank kan gaan? De reden dat ik Tikkie verwijderd heb.
Ik merk juist dat personen die bij bijvoorbeeld de rabobank zitten het woord “tikkie” gebruiken voor de Rabobank betaalverzoek.

Naast goede marketing ook een sterk product op de markt gezet.
Het is zeker iets anders, toch als ik om een tikkie vraag krijg ik dan vaak een rabobank betaalverzoek als ze klant zijn bij rabobank.

Het is een begrip geworden.
Doe het zelf ook. Stuur een tikkie staat bij mij gelijk aan, stuur een betaalverzoek. Ben overigens nog niemand tegengekomen die dit niet snapte.

Veel van mijn met name jongere collega's hier sturen verder idd ook eerder een betaalverzoek via de ING RABO dan een Tikkie via de Tikkie app (denk dat alleen de ABNers dit nog doen).
Het is net zoiets als Pampers wat een synoniem is geworden voor luiers, Spa Rood voor water met koolzuur etc.
https://en.wikipedia.org/wiki/Generic_trademark

De meeste merken zijn er niet zo blij mee, geen idee of de Rabobank ermee zit.
Wat is het verschil?

Ik heb geen Tikkie, ook nooit gehad. Zover mijn kennis rijkt is het gewoon een betaalverzoek doen zoals iedere bank app dat ook kan.
Maar ik verbreed graag mijn kennis, dus wellicht heb je toelichting?
Het is echt gewoon een term geworden voor een betaalverzoek, ongeacht welke app wordt gebruikt. De meeste vrienden hebben ook gewoon Rabobank en doen dat ook gewoon via de Rabobank-app, maar er wordt wel gezegd: "Stuur maar een Tikkie".
O+ O+

Mond-tot-mond reclame.

Sorry kon het niet laten! Fijne feestdagen
offtopic:
Ik wilde de nadruk leggen op een sensuele overdracht van reclame...
Oeps... Foutje...
Mond-op-mond-reclame 🧐
Ik heb geen ervaring met Tikkie, maar ik heb een aantal keer een betaalverzoek verstuurd via ASN (naar een andere ASN-rekeninghouder) en dat verliep niet vlekkeloos. Het duurde veel langer voordat het geld op mijn rekening was bijgeschreven dan met een normale overboeking, het was ook totaal niet te zien of iemand al betaald had en de ander kreeg ook geen bevestiging daarvan.
Nogmaals: geen ervaring met Tikkie, maar als Tikkie het daarin beter doet, dan snap ik de populariteit wel.
Tikkie maar ook Rabo en ING betaalverzoeken gaan vrijwel direct, plus je krijgt nog netjes een berichtje met een bevestiging wanneer het bedrag voldaan is.
Dan zal het wel aan ASN liggen.
Ik heb ook ASN, mijn dochter ook en wij gebruiken het regelmatig.
Tijdens de eerste COVID-golf heeft ze onze boodschappen gedaan (mijn vrouw en ik allebei werkzaam in de langdurige zorg) en kregen we een betaalverzoek, stond na betalen gelijk op haar rekening.
Nog geen problemen gehad.
Dat is ook gek. Ik gebruik het betaalverzoek van de Regiobank met enige regelmaat en dat werkt vrijwel direct.
Alle Nederlandse banken hebben dat onderhand zelf ja, in hun bankieren-app als ‘betaalverzoek’ en werkt prima. Gebruik zelf gewoon die van mijn eigen bank ipv Tikkie.
Zelf gebruik ik alleen Tikkie omdat het er goed uit ziet, van dezelfde bank is (al maakt dat niet veel uit), en de gifjes zijn juist leuk.

Ofwel het is een gevalletje personal preference :P
Eerder dat je geen keus hebt?
Tikkie was als eerst op de markt, had een grote marketingcampagne, en toen het een succes werd hebben (bijna) alle banken hetzelfde concept ook geïmplementeerd.

Net als dat zoeken op internet ‘Googlen’ heet; ‘kun je dit voor me googlen?’ ipv ‘kun je dit voor me op internet opzoeken?’ Net zo ‘kun je me een tikkie sturen?’ ipv ‘kun je me een betaalverzoek sturen?’

Het klinkt ook nog heel wat leuker.
“Stuur me een Tikkie”, komt gewoon neer op “Stuur me een ‘betaalverzoek’

Omdat het een mooi verpakte iDealbetaling is, maakt het ook niet uit. De term Tikkie is alleen ingeburgerd.

Heb iig. nooit meegemaakt dat iemand een betaalverzoek weigerde omdat het niet een ‘echte’ Tikkie was.
Tikkie was volgens mij eerder en is daardoor bekender. Het was ook meteen multi-bank en werkte via iDeal, wat ook het vertrouwen vergrootte. Ik zag pas veel later de betaalverzoek optie van ING. Waarbij je in eerste instantie aanneemt dat het alleen voor ING klanten is.

Maar het maakt ook helemaal niet uit. Tikkie is ook handig. Het is nou niet dat het een of het ander moeilijker is of meer/minder moeite. Voor elk wat wils.
Klopt, maar Tikkie was de eerste die het deed en het werkt gewoon ontzettend makkelijk en gebruiksvriendelijk. Waarom zouden mensen die nu Tikkie gebruiken overstappen op iets van hun eigen bank als Tikkie perfect werkt?
Ja je mist iets: wat tikkie vanaf het begin goed deed was : snel in gebruik en betaling, inzichtelijk (melding van betaling), voor groepen deelbaar, en onafhankelijk van een bank.

Diverse banken hebben vervolgens wel betaalverzoeken geïmplementeerd, maar dat onnodig moeilijk gemaakt op 1 of meerdere punten. Komt nog bij dat hun QR code scanner alleen werkt met de qr-code van de eigen bank. Pas eind dit jaar zie ik de diverse banken op hetzelfde niveau komen.
Het I’d helemaal niet moeilijk genaakt, je kan met een druk op de knop een link maken en deze delen(helemaal geen QR code nod).
Ik heb Rabobank. En die app is met het jaar trager en sluggier geworden als crazy. Ik ben overgestapt naar tikkie omdat het snel en vloeiend is. In luttele secondes is t bericht de deur uit. En het staat ook tegenwoordig meteen op de rekening ipv na paar dagen.
Ik heb ook Rabobank en deel die ervaring juist niet. De app is door de jaren heen enorm verbeterd en nu een heel solide product.
Zijn dat de enige twee banken die mensen gebruiken?
First mover advantage?
Omdat Tikkie net effe wat sneller werkt
Tikkie is makkelijk en aardig ingeburgerd, je ziet ook direct dat er betaald is.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 1 januari 2021 12:12]

Tikkie is gewoon veilig, er is niks vaags aan en ook breed in het nieuws en zelfs tv reclame geweest, het is een samenwerking met banken.

Ik begrijp ook dat oudere mensen moeite hebben met de tijd mee te gaan, nieuwe technieken is altijd eng.

en mbt markplaats snap ik niet wat dit te maken heeft daarmee.
Wil je iets via marktplaats doe het dan gewoon via betalingsverzoek dan wordt je ook niet opgelicht en zie je direct dat koper heeft betaald.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 1 januari 2021 12:17]

Wij hadden eten besteld voor kerst bij een restaurant in Rotterdam. Die hadden een speciaal kerstmenu (duh!) en zouden de betaling via Tikkie regelen. Dat ging niet zo goed, want blijkbaar is Tikkie vooral voor consumenten bedoeld en zit er een limiet aan (aantal tikkies/bedrag per dag) want ik kreeg alleen maar te zien dat de limiet was bereikt en dat ik het morgen opnieuw moest proberen. Maar het ging gewoon niet. Iets na 12u geprobeerd, om 1u 's-nachts en 7u 's-ochtends, maar niets. Toen maar gevraagd aan het restaurant of ik ook zo kon betalen via overschrijving. Leek mij makkelijker en fijner voor hen. Krijgen ze tenminste meteen hun geld en hoef ik niet 4 dagen lang Tikkie te proberen.
Wel grappig; zij hadden dit denk ik ook niet verwacht. Probeer je modern/hip te doen, gaat het nog mis...
Het maximale bedrag per verstuurde Tikkie is € 5.000,- . U kunt een Tikkie link naar meerdere ontvangers sturen. Goed om te weten: per dag kunt u per IBAN maximaal € 15.000,- ontvangen. Als u deze limiet wil verhogen, regelt u dat via het Tikkie Business Support Team.
Bron: https://www.abnamro.nl/nl...t-bankieren-zakelijk.html

Lijkt me een redelijk logische stap als je bedrijfsmatig Tikkie wilt gebruiken, dat je het eerst even in google tikt.
Voor jou wel, voor iemand anders niet blijkbaar. Als je niet aan zo'n limiet denkt, ga je er ook niet naar googlen toch? Ik heb er geen moment bij stil gestaan.
Jij hoeft er ook niet bij stil te staan, jij bent de klant. De aanbieder moet daar bij stil staan.

Net zoals de aanbieder zichzelf in moet lezen voor pin, creditcard en zelfs contante betalingen.
Het is toch bizar dat Tikkie nog bestaat?

Anno 2020 hoort dit toch gewoon ingebouwd in je eigen (Nederlandse) Banking app te zitten? Zelfs ABN heeft dat niet. Ongelooflijk irritant.
"Zelfs ABN heeft dat niet" komt denk ik juist doordat ABN Amro de eigenaar is van Tikkie. Verder is er toch niet zoveel mis met Tikkie? Het werkt soepel en doet wat het moet doen. Juist het feit dat het losgekoppeld werkt van een enkele bank zou voor veel tweakers toch een pluspunt moeten zijn?
Ik vind dat juist super irritant. Als je van ING komt is het raar dat je voor veelgebruikte functionaliteit ineens uit de app moet en een andere app moet openen.
Gebruikersvriendelijk is het zo helemaal niet.
Een interessante weetje voor deze analyse, zou bijvoorbeeld zijn om te weten hoeveel non-ABN gebruikers tikkie kent. Ben daar wel benieuwd naar als je het succes van tikkie afmeet.

Bij mijn weten heeft de abn geen betaalverzoek functionaliteit. Ook weet ik bijvoorbeeld niet of tikkie ook zakelijk gebruikt kan worden. Ik krijg bijvoorbeeld wel van mijn glazenwasser een zakelijke Rabo betaalverzoek.

Anyway: dat het gebruik is toegenomen, hadden we zelf ook wel kunnen gissen. Denk ook aan het toegenomen nfc betalen met de betaalpas.
Ben toch echt wel benieuwd naar meer informatie dan dit.. helaas geeft het trouw artikel ook niet meer prijs
Er is een tikkie zakelijk, al wordt denk ik ook regelmatig de normale tikkie voor zakelijke doeleinden gebruikt.
ABN Amro kan deze cijfers maken omdat ze de omschrijving van de tikkie kunnen inzien.
Dat lijkt me logisch.
Accurate getallen noemen is een tweede gezien het free text velden zijn. Ze kunnen hoogstens zeggen; 'we zien een toename van mensen die de steekwoorden X en Y opgenomen hebben in de beschrijving'.

Dat maakt het aannemelijk dat meer mensen het gebruiken voor dat doeleinde, hard bewijs is het nog altijd niet ;)
Logisch vind ik dat tegenwoordig niet met het oog op privacy.
Dan moet je met je ontvangers afspreken dat je cijfers gaat gebruiken:
1 = voor boodschappen
2 = voor eten
3 = voor drankje in de kroeg
4 = ....

8)7

Een bank kan altijd de omschrijving van de overboeking zien. Of het nu om een tikkie gaat of een daadwerkelijke overschrijving. Waarschijnlijk heeft ABN gewoon gekeken welk woord het meeste voorkwam en dat zal “boodschappen” geweest zijn. Op geen enkel moment zie ik dit als een inbreuk op privacy, aangezien het om alle tikkies gaat...
Plus het is natuurlijk ook de vraag hóe ze het hebben gelogd: hebben ze alles gelogd, dus ook wie naar wie overboekte, of hebben ze alleen de omschrijvingen gelogd? In dat laatste geval is het niet meer herleidbaar naar een persoon, tenzij iemand heel duidelijk heeft geschreven "zo, hier is je geld, Mark Rutte uit Den Haag". Ik geloof niet dat er veel anderen met die naam in Den Haag wonen, dus... ;)
Als je zo gaat denken, dan is gewoon ff pinnen en cash betalen een betere optie.... 8)7
Daarom willen ze contant geld natuurlijk het liefst zo snel mogelijk afschaffen. ;)
Er zal vast ergens in de voorwaarden staan dat gegeven gebruikt worden voor statistische doeleinden.

Data is een goudmijn op zichzelf.
Hoewel de volledigheid van de data natuurlijk discutabel is in dit geval.
Maar trends zijn te bespeuren (hence het artikel), je moet alleen de goede conclusies trekken (is wat ingewikkelder dan statistiek)
Het hoeft niet in de voorwaarden te staan aangezien we daar een wet voor hebben:

https://www.rijksoverheid...t-financieel-toezicht-wft

Dus ja, alles en alles wordt gelogged, dit is een vereiste vanuit de overheid om een banklicentie te mogen hebben. Denk aan de schandalen met ING waarbij ze 700 miljoen boete kregen.
Klopt, ik ben van de zomer gebeld door ABN omdat ze een Tikkie verdacht vonden en deze blokkeerden. Ze konden ontvanger en omschrijving aan mij vertellen.
In het kader van fraude is het dan weer handig. In het kader van privacy dubieus. Dilemma.... Wordt leuk als de inhoud niet meer bekeken mag worden maar de banken wel verantwoordelijk worden om geld van frauduleuze transacties moeten terugbetalen.
Dat is de reden waarom ik ook geen gebruik meer maak van Tikkie. Ze waren even innovatief maar ik nu bij de Rabo en ING (en vast ook andere banken) zit dezelfde functionaliteit in de eigen bank app.
Banken kunnen het wel op meer manieren zien dan alleen in de omschrijving te kijken zo gebruikt tikkie namelijk een tussenrekening, filteren gaat daarom heel makkelijk.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 1 januari 2021 12:24]

off-topic

Zwaar irritant dat ABN-AMRO contactloos betalen via NFC uit hun app hebben gehaald ! :(
Tikkie is een ding geworden, het is de naam, het idee en de duidelijkheid die het brengt als je het hebt over: "stuur maar een tikkie" dit hebben ze enorm goed begrepen. Of je dan een betaal verzoek van de ING of Rabo ontvangt maakt niet uit het is en blijft een Tikkie.

Ikzelf ben na een keer flink bedrogen te zijn geweest met vals geld overgestapt op alleen digitaal betalen. Of dat is via Tikkie of Marktplaats, ik doe alles digitaal en via een betaal app. Ik denk met de komst van de Corona pandemie velen met mij die hun betalingen op deze manier regelen wat de groei ook goed kan verklaren.
Bij mij geen betalingen met apps en geen betalingen zonder pincode. Er moet wettelijk aangetoond worden dat er de wil is om tot een overeenkomst te komen. Een kaart in de buurt van een lezer houden is daarvan geen bewijs. Een app - wat ik daar tegen heb, is dat die draait op een smartphone wat voorlopig nog altijd een onveilig en instabiel platform is. Zie maar hoe kort de update-termijnen van android zijn - en bekijk de kuren van Apple maar 's. De rest die misschien/mogelijks wel ernstig is - wordt niet eens ondersteund.
Waarom kan een kaart tegen een, niet per ongeluk te bereiken lezer houden, geen wil tot overeenkomst zijn?
Met smartphone moet je zelf autorisatie geven, of dat nou met je eigen scherm lock of fysiek pincode is maakt niet uit, deze wettelijk aangetoond is er dus wel, en als bevestiging geeft de pin terminal het ook aan wat er gaat gebeuren.

Contactloos met bankpas wordt ook gewoon aangetoond wat er gebeurd, is er mis dat ding tegen de terminal te houden, het moet wel op maximaal 1 cm afstand anders werkt het al niet.

Overgens contactloos met bankpas staat een limiet op van 25e daarboven is pincode vereist, dat is hetzelfde als je kleingeld op zak hebt en deze verliest.

Mensen wat erop tegen zijn hebben veelal moeite om met veranderingen om te gaan dat zag je vroeger bij ouderwets pinnen ook en zelfs bij de mobiele telefoon dat men liever thuis wel ging bellen.

Deze discussies herhalen zich keer op keer als er iets nieuws komt.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 1 januari 2021 12:31]

In België gebruiken we payconiq, gewoon barcode voor elkaar aanmaken en scannen
Ik snap zelf eigenlijk niet zo zeer waarom betaalverzoekapplicaties zo populair zijn. Bij het aanmaken van Tikkie moest ik een telefoonnummer opgeven, dus ik heb het nooit verder gebruikt. Ik stuur mensen altijd gewoon mijn IBAN op, kunnen ze het zelf overmaken of ze betalen het gewoon aan mij. Tegenwoordig staat het geld direct op de rekening, de meeste banken houden een soort adresboek bij met bekende IBAN's dus dat hoeven de ontvangers van je betaalverzoek ook maar 1-malig in te tikken.

Ik zie zelf meer heil in RFC 8905: een payto-URI voor betaalverzoeken in het algemeen. Het zou mooi zijn als je zo'n link zou doorsturen dat als ontvangers erop drukken dat het automatisch hun banktoepassing of bakwebsite zou openen, zonder dat er dat er een bank van een derde partij zoals ABN Amro met hun Tikkie tussenzit, om meer inzicht te krijgen in het betaalverkeer dat er allemaal rondgaat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee