ABN AMRO-klanten kunnen vanaf tweede kwartaal Google Pay gebruiken

De ABN AMRO-app krijgt vanaf het tweede kwartaal van dit jaar ondersteuning voor Google Pay. Daarmee kunnen Nederlandse klanten met een Android-smartphone via de app in winkels, apps en websites aankopen doen. Er is geen meerprijs voor het gebruik van Google Pay.

De bank zegt binnenkort een nadere releasedatum van de Google Pay-integratie aan te kondigen. Een woordvoerder zegt tegen Tweakers dat de functionaliteit 'hopelijk in het midden van het tweede kwartaal' verschijnt. Belgische klanten krijgen de Google Pay-ondersteuning volgens de woordvoerder niet.

Klanten van de bank konden eerder al via de ABN AMRO Wallet-Androidapp betalen, maar de bank stopte eind 2019 met deze app. De app zou te weinig gebruikers hebben, daarnaast werden de NFC-betalingen door Android 10 bemoeilijkt.

Google Pay is sinds november vorig jaar beschikbaar in Nederland. Het gaat om een versie zonder de Google Pay-app, waarbij banken de dienst kunnen toevoegen aan hun eigen apps. Bunq, N26 en Revolut ondersteunen al Google Pay. Rabobank en ING ondersteunen NFC-betalingen via Android-smartphones, zonder dat daar Google Pay voor wordt gebruikt.

Door Hayte Hugo

Redacteur

06-04-2021 • 09:44

210 Linkedin

Submitter: Thomasvt

Lees meer

Reacties (210)

Wijzig sortering
daarnaast werden de NFC-betalingen door Android 10 bemoeilijkt
Dat is natuurlijk niet hoe het zat: ABN AMRO gebruikte alleen in de app het IMEI als unieke identifier, en dat was vanaf Android 10 niet meer mogelijk.
Heeft dus niets te maken met het bemoeilijken van NFC betalingen. (gezien ook de andere banken die wel mobiel contactloos betalen aanboden).

Verder geeft Google wel aan de gegevens niet te verkopen of aan andere partijen te geven, maar ze gebruiken het wel om een profiel van je op te bouwen om nog gerichter te kunnen adverteren.
Exact dit dus inderdaad, maar wel met een onzin verhaal komen dat ze te weinig gebruikers hebben |:(
Dat was ook een reden voor mij om te gaan overstappen naar ING.
Exact dit dus inderdaad, maar wel met een onzin verhaal komen dat ze te weinig gebruikers hebben |:(
Dat was ook een reden voor mij om te gaan overstappen naar ING.
Tja,

Mijn beeld is dat dit niet ingegeven is door cijfers. Tegelijkertijd met het killen van de ABN Amro Wallet lanceerde men ook een app voor de Apple Watch. Ik vindt het niet erg als men zegt dat men meer met Apple heeft dan dat men met Android heeft. Maar dan moeten ze de ballen hebben om dat openlijk te zeggen. Dan weet ik ook waar ik aan toe ben.

Wat ik overigens belachelijk vindt is dat men deze beslissing niet herzien heeft in het kader van de Corona-crisis. Volgens mij is het PIN-apparaat het meest aangeraakte ding in elke winkel, dus zekerstellen dat mensen dat niet hoeven aan te raken (PIN ingeven op de telefoon) zou een mooie verbetering zijn.
Wat me vooral stoorde was de hoeveelheid reclame voor de iPhone versie en hoe innovatief ze waren, terwijl voor Android alleen op hun site iets stond en dan doodleuk beweerd werd dat er te weinig gebruikers zouden zijn.

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 6 april 2021 15:21]

Verder geeft Google wel aan de gegevens niet te verkopen of aan andere partijen te geven, maar ze gebruiken het wel om een profiel van je op te bouwen om nog gerichter te kunnen adverteren.
De gegevens sec worden niet verkocht, maar het opgebouwde profiel wordt wel "verkocht" aan adverteerders. Dat is wel een erg dunne scheidingslijn.
Inderdaad, met Android 9 werkte dat gewoon perfect, met Android 10 was het over en uit.
De app zou te weinig gebruikers hebben,
Daar kan ik niet over oordelen maar het lijkt me sterk, ik gebruikte het veel.
Precies daarom heb ik een rekening bij ING geopend omdat die prutsers bij de ABN het NFC gebruik in Android 10 niet voor elkaar kregen.....
Daar kan ik niet over oordelen maar het lijkt me sterk, ik gebruikte het veel.
Jij bent er 1. ABN AMRO heeft ongeveer 5 miljoen klanten.
[...]
Verder geeft Google wel aan de gegevens niet te verkopen of aan andere partijen te geven, maar ze gebruiken het wel om een profiel van je op te bouwen om nog gerichter te kunnen adverteren.
En met een adfilter in mijn thuis netwerk en op mijn telefoon, heeft Google daar dan weer niets aan. Ik heb niks tegen ads wel tegen trackers. Zodra ads worden ingezet zoals in ouderwetse gedrukte media heb ik er veel minder problemen mee.
Dus je argument is dat Google het van opgebouwde profiel van jou geen gebruik kan maken?!
Volgens mij moet je helemaal niet willen dat Google die gegevens überhaupt van je heeft.
En wat gebruikt Abn/Amro aan de "achterkant" dan voor dienst?
Als dat ook iets is van Google, dan heb je geen invloed op waar je data belandt
Och.. Dan worden ze wel gehacked :). Lood om oud ijzer.. Zolang de gegevens worden verzameld, worden ze verkocht. Zolang we maar naïef blijven is het allemaal goed.

[Reactie gewijzigd door tapkcir op 6 april 2021 12:36]

Heb zelf bij meerdere banken gezien dat de ondersteuning voor NFC betalingen ineens verdween bij de upgrade naar Android 10, en ook op ongeveer eenzelfde moment werd het bij meerdere banken opgelost. Nooit kunnen achterhalen wat er precies mis was, maar een eenvoudige oplossing zal het wel niet geweest zijn gegeven hoe lang het duurde bij de banken die ik gebruik.
".. via de app in winkels, apps en websites aankopen doen."
Via de ABN amro app, dus nog steeds niet 'geïntegreerd' in de OS met Google Pay.
Onbegrijpelijk waarom alle Nederlandse banken inmiddels wel apple pay hebben maar geen Google Pay.
Ik snap wel waarom de meeste banken dit nog niet hebben gedaan. Bij Apple zijn ze verplicht om het via Apple pay te laten lopen. Bij Android hebben ze toegang tot de NFC chip dus kunnen ze dit zelf implementeren.
De route via Apple Pay of via Google Pay verschilt niet zo heel veel. Als jij een aankoop doet, dan zit daar echt geen hardware (behalve de telefoon) van Apple of Google tussen met dit soort apps. Er wordt een betaalkaart gesimuleerd en die loopt via de reguliere route.
Bij het aanmaken van die kaart gebeurt er wel wat en utieraard moet je als uitgevende bank Apple en Google betalen voor het gebruik van hun product.
Je hebt gelijk @thamaster88

Volgens de Financial Times rekent Apple in de VS 0,15 dollar (0,13 euro) per transactie van 100 dollar. In het Verenigd Koninkrijk zou het gaan om 'significant minder', en zou er 'een paar cent per transactie' worden gerekend.

Het zal hem dan wel in de kosten zitten voor Google Pay.

En dan heb je gelijk dat er bij iOS geen andere manier is, maar bij Andriod wel, en die grijp je als bank dan natuurlijk aan.
Ik ben in elk geval als Apple Pay gebruiker niet direct betrokken bij extra kosten. Verder zou ik mij niet prettig bij voelen als anderen “gewoon” toegang hebben tot de informatie op mijn NFC chip. Zeker niet als die partij Google zou zijn.
Nee de kosten zijn ook voor de banken en gelukkig (nog) niet voor de klant :)
En het heeft in elk geval de ING en Apple Pay geen windeieren gelegd. Er zijn toch wel wat overstappers geweest... En een keertje geen negatieve publiciteit. Dat zal toch ook wat waard geweest zijn :)
Wat voor informatie staat er op jouw nfc chip? Ik heb toch veel liever dat het direct via de bank verloopt.
Ik heb toch veel liever dat het direct via de bank verloopt.
Wat is dan jouw definitie van "direct" ? Want tussen de winkel waar jij iets koopt en jouw bank, zit een hele keten aan bedrijven die het mogelijk maken dat jij een betaling kunt doen. Zonder die keten zou jouw bankpas (al dan niet virtueel) vrijwel onbruikbaar zijn.
Ik begijp jou opmerking niet helemaal. Linksom of rechtsom, je zult het toch echt zelf (gaan) betalen.
Je conclusie is voorbarig / verkeerd.
Ik las vanochtend op NU.NL https://www.nu.nl/tech/61...t-google-pay-betalen.html

"Met Google Pay kunnen klanten straks snel en gemakkelijk aankopen doen in winkels, in apps en op websites via hun Android-telefoon binnen de ABN AMRO-app, zonder extra kosten", aldus de bank.

'Binnen de ABN AMRO-app'
Ah excuus, dan is mijn Google Pay integratiekennis outdated :) Ik ben benieuwd naar de uiteindelijke UX flow.
Nee hoor, ik vermoed dat je het inderdaad via G-pay gaat doen.
Diezelfde regel staat namelijk :
in apps en op websites via hun Android-telefoon binnen de ABN AMRO-app

Dus websites zullen op de 'oude' manier naar de app gaan ( ideal )

* FreshMaker heeft ook geen diepere kennis ...
Op de IOS apparaten gaat dat nl ook zo, in de winkel via Apple-apy, websites scan je de QRcode van ideal/mollie whatever
Ik denk dat het hetzelfde werkt als bij andere banken in Nederland die Google Pay gebruiken:
https://www.ad.nl/tech/go...land-zonder-app~a56c3783/

In Nederland is Google Pay wel beschikbaar, maar de app van Google Pay niet.
Klanten van bunq, Revolut en N26 kunnen er binnen de apps van die banken voor kiezen om een kaart toe te voegen aan Google Pay. Vervolgens is contactloos betalen bij winkels mogelijk, terwijl bij webwinkels de optie Google Pay mogelijk moet zijn, zo zegt Google. Het is onbekend waarom de Google Pay-app, die al wel werkt in het Nederlands, niet officieel beschikbaar zal zijn.
Dus als reactie op origineel bericht van @Yaan:
".. via de app in winkels, apps en websites aankopen doen."
Via de ABN amro app, dus nog steeds niet 'geïntegreerd' in de OS met Google Pay.
Onbegrijpelijk waarom alle Nederlandse banken inmiddels wel apple pay hebben maar geen Google Pay.
Ja en nee. Het lijkt er dus op dat het wel is "'geïntegreerd' in de (het) OS met Google Pay", maar dat alle instellingen via de app van de bank lopen. Geen idee waarom het zo geregeld is in Nederland, maar dat zal wel met de wensen van de banken te maken hebben.
De reden dat de banken Apple Pay hebben is omdat ze geen keuze hebben, Apple blokkeert toegang tot de NFC chip, en als de banken iOS gebruikers draadloos betalen willen aanbieden dan kan dat alleen via Apple Pay, daar heeft Apple heel goed voor gezorgd dat ze alle concurrentie zo blokkeren.
De banken hebben wel een keuze. ASN wil er vooralsnog niet aan en biedt dus geen ondersteuning.
Ik ben blij dat contactloos betalen gewoon geïntegreerd is in de ING app. Van mij hoeven mijn betalingen niet via Google te verlopen.
Wat zou het verschil dan zijn tussen Google en ING? Beide gebruiken toch je NFC-chip?
Alleen bij ING regelt de bank het zelf. Bij Google Pay loopt je betalingsverkeer via een onnodige extra partij uit een land met dubieuze privacy regels.
Als het net als Apple Pay werkt verlopen de betalingen niet via die derde partij, alleen de aanmelding van je betaalpas/-rekening d.m.v. het uitwisselen van tokens. Het wordt in feite een extra betaalpas.
Indien ze voor MasterCard als token provider kiezen, dan is er inderdaad niets anders, behalve dan dat de bank nu ook een andere partij moet betalen voor je transacties (Google danwel Apple):

https://finanteq.com/5-ch...apple-pay-and-google-pay/
Tegelijkertijd bespaart de bank op het dure onderhoudt van een eigen gemaakte NFC betaal App/functionaliteit.
Ik heb de idee dat daarom vele banken zijn overgegaan op Apple/Google Pay.

[Reactie gewijzigd door Glup op 6 april 2021 20:01]

Nee, sommige banken zijn overgegaan omdat de gewoonweg wel verplicht werden om Apple Pay te ondersteunen als ze uberhaupt hun klanten draadloze betalingen wilde aanbieden, want Apple blokkeerd de NFC chip om zo zelf een voordeel te hebben.
En onderhoud van zo'n app is peanuts vergeleken met wat ze moeten afstaan over langere termijn, maar zoals ik al zei.
Maar het gaat hier over Google Pay, niet Apple Pay. En met Google Pay waren zij niet verplicht om over te gaan toch?
Daarnaast lijkt het onderhoudt van zo'n App mij vele malen kostbaarder en ook moeilijker omdat je ook nog eens de juiste IT'ers moet hebben/vinden in een toenemend concurrerende markt.
Gezien het feit dat de EU de kosten van debit/credit betalingen fors heeft verlaagd lijkt mij debet aan het gegeven dat de banken er met een korte rekensom uitkwamen.
Uit mijn ervaring met Apple pay, er zit eigenlijk helemaal geen interessante informatie tussen voor tussen partijen. misschien dat jij om 3 uur in de ochtend bij de mcdonalds 12 euro heb uitgegeven maar veder geen info.

Wat kunnen ze met dit soort info ?

EDIT: Hoe is dit flamebait, troll of een belediging? Het is gewoon on-topic en vraagt naar wat ze met zo weinig info kunnen doen.

Het staat letterlijk in de beschrijving waar de score voor bedoelt is, hoe kunnen tweakers dit nog fout gebruiken?

[Reactie gewijzigd door R.Mats op 6 april 2021 11:05]

Wat kunnen ze met dit soort info ?
Ze kunnen direct zien:

- Welk gebied ik woon
- Wat mijn eetgewoonte is
- Wat mijn leefpatroon is

Daaruit kunnen ze op basis van statistiek dingen aannemen als

- geslacht
- lichamelijke gezondheid
- politieke oriëntatie
- seksuele geaardheid & voorkeur
- wellicht zelfs geloof

Dat wordt nu enkel gebruikt voor advertenties en propaganda, maar als het uitlekt om je als doelwit te markeren voor de juiste criminelen (dan wel roof, afpersing, geweld of verkrachting) en later door werkgevers om je te veroordelen zonder je gezien of gesproken te hebben, verzekeringen om je uit te sluiten en overheden voor politieke onderdrukking.

.. dat ik 3 uur in de ochtend bij de McDonalds 12 euro heb uitgegeven lijkt misschien onschuldig, maar het is zeldzaam genoeg om hele bevolkingsgroepen en delen van de samenleving uit te sluiten.

Dat je er nu nog redelijk goed vanaf komt garandeert niet dat het in de toekomst zo blijft. Het is een kwestie van tijd voordat de mensen die de data bezitten realiseren wat ze ermee kunnen.
Google ziet alleen wáár je winkelt en hoeveel je uitgeeft. Of staat de complete kassabon ook in jouw bankafschrift? ;)
Natuurlijk willen ze dat, maar betekend niet dat dat ook kan, laat staan mag. Daar zit een wezenlijk verschil in. Vooralsnog kan het simpelweg (en gelukkig!) niet.

De complete kassabon past simpelweg niet in de beschrijving van de transactie (die is redelijk beperkt in de hoeveelheid tekst die je er in kwijt kan). Dus dat die site zegt dat Google dat wilt is leuk, maar is technisch (en wettelijk) gewoon onmogelijk. Een bank hoeft dat ook niet te weten. Iets met privacy, GDPR/AVG.

Men wil voorkomen dat een bank gaat zeggen "Maar meneer CH4OS, u koopt veel ongezond eten, u krijgt korting als u meer gezond eten koopt". Net zoals je dat tegenwoordig (helaas) bij diverse auto- en zorgverzekeringen ziet...
Natuurlijk willen ze dat, maar betekend niet dat dat ook kan, laat staan mag. Daar zit een wezenlijk verschil in.
Tja, gebruiker heeft vinkje niet uitgezet, en vindt het misschien ook wel erg prettig.
De complete kassabon past simpelweg niet in de beschrijving van de transactie (die is redelijk beperkt in de hoeveelheid tekst die je er in kwijt kan). Dus dat die site zegt dat Google dat wilt is leuk, maar is technisch (en wettelijk) gewoon onmogelijk. Een bank hoeft dat ook niet te weten. Iets met privacy, GDPR/AVG.
Dat de bank het niet hoeft te weten, betekent nog niet dat Google het niet hoeft/wil weten. Als Payment-provider bepaalt Google welke info an de transactie naar de bank gaat. Kan best zijn dat de POS-terminal veel rijkere info afgeeft naar Google Pay dan dat de bank daarvan te zien krijgt. Zie het als een stukje dienstverlening dat we die vervelende bonnetjes niet meer hoeven te printen, en dat je ze niet meer kwijtraakt (zoasl de Google video suggereert). Gewoon van kassa rechtstreeks naar Google, als dienstverlening naar de klant (de volgende logische stap op de video die ik met jou deelde).
Men wil voorkomen dat een bank gaat zeggen "Maar meneer CH4OS, u koopt veel ongezond eten, u krijgt korting als u meer gezond eten koopt". Net zoals je dat tegenwoordig (helaas) bij diverse auto- en zorgverzekeringen ziet...
Je bedoeld zoiets: https://www.youtube.com/watch?v=33CIVjvYyEk (de ACLA Scary Pizza video uit 2009)
De bank mág het niet weten, en supermarkten geven het ook niet door. Die geven namelijk alleen X euro en Y cent door, dus zowel Google als de bank zien nooit wát je hebt gekocht. De enige die dat wél kan is de winkel.

De wetgeving daarin is best streng.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 6 april 2021 15:44]

Stel je eens voor dat je mensen kunt indelen in groepen:

-betaalt E 200 per week in de AH, buiten werktijden. Uit andere info blijkt dat hij waarschijnlijk alleen woont en single is. Heeft duidelijk geld genoeg.
-betaalt E 5 per dag in de Aldi, ook op momenten dat mensen normaal gesproken werken, en geeft iets meer uit de dag nadat in die plaats de bijstandsuitkeringen worden uitbetaald.

Geef jij meer geld uit de dag nadat kinderbijslag wordt uitbetaald? Dan zal jij waarschijnlijk kinderen hebben.

Met genoeg data zijn de mogelijkheden eindeloos.

[Reactie gewijzigd door dimitrivisser op 6 april 2021 19:18]

Maar in beide gevallen verteld het niet direct waar je woont. Het enige dat je met betalingsverkeer ziet zijn patronen, ze vertellen niet waar je woont, dat is te indirect daarvoor. Natuurlijk kun je een indicatie er uit afleiden, maar meer dan dat is het.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 6 april 2021 20:27]

Iedere AH/Lidl heeft zijn locatie code in de transactie staan. Maw het is heel goed te bepalen waar jij woont; niet een exact adres, maar zeker wel de wijk/buurt.
Je kan een aanname doen inderdaad. Als ik vanuit werk boodschappen ga doen, doe ik wel vaak bij een bepaalde supermarkt boodschappen, maar hoef ik dus niet bij die supermarkt te wonen, alleen maar omdat ik er winkel na het werk. :)
Ik vindt dit wel ver gezocht. Hoe kan je uit een betaling van de MC of de AH het volgende halen?

- Welk gebied ik woon
- Wat mijn eetgewoonte is
- Wat mijn leefpatroon is
- geslacht
- lichamelijke gezondheid
- politieke oriëntatie
- seksuele geaardheid & voorkeur
- wellicht zelfs geloof

Ik denk dat ze deze dingen eerder uit andere data gathering processen halen bijvoorbeeld social media. Wellicht je eetgewoonte als je alleen maar eten bestelt of je leeft patroon in een klein deel als je op vaste dagen/tijden naar de supermarkt gaat.

Je woongebied is al bekend het moment dat je gps aan hebt, de rest alleen als je naar hele specifieken winkels gaat.

Als je er gewoon voor zorgt dat jou zoek opdrachten niet opgeslagen worden door bijvoorbeeld duckduckgo te gebruiken inplaats van google en geen social media hebt kunnen ze vrij weinig met deze info lijkt mij
- De locale bakker/slager/sportclub enz. waar je herhaalt betaald.
- Waar je boodschappen doet.
- 's Nachts uitgaven, vakantie uitgaven, soort uitgaven
- Koopt vaak tampons/maandverband/BH's
- Medicijnen
- Lidmaatschap politieke partij
- Regelmatige uitgaven in homo tenten
- Donaties kerk

Niks zeker maar op langere termijn aan zekerheid grenzende waarheid }>
Koopt vaak tampons/maandverband/BH's
Ze kunnen wel zien bij welke winkel je iets koopt, met andere woorden aan wie je een betaling overmaakt. Maar ze kunnen zeker NIET zien wat je koopt.
Slecht voorbeeld misschien, maar er zijn voldoende gespecialiseerde mannen- of vrouwenwinkels dus daar is behoorlijk wat uit af te leiden. Zelfs de status van een eventuele relatie of zelfs affaire, als het eerdere patroon opeens verandert.
Staat in jou bankafschriften de hele kassabon?

- Lidmaatschap politieke partij
- Regelmatige uitgaven in homo tenten
- Donaties kerk

Deze heb ik geen ervaring mee dus ik zou het niet weten.
Nee want ik ben niet lid van een politieke partij, kom ook niet in homotenten en doneer niks aan kerken.

Afgezien van dat hoeft de hele kassabon er niet op te staan. Als je regelmatig ergens uitgaven doet zoals een lidmaatschap/donaties of 3x pw in Darkroom GlibberPael uitgaven doet is een gespecificeerde kassabon niet nodig. Een enkele uitzondering kan nog wel - je leent je pas uit aan die buurman die niet wil dat zijn vrouw die uitgaven ziet :X - maar alles bij elkaar genomen maakt het plaatje vrijwel zonder uitzondering duidelijk. Vergeet ook niet dat jouw data van anderen kan worden gecombineerd, zoals je kennissen/vrienden.

[Reactie gewijzigd door Glup op 8 april 2021 08:42]

Hoe kan je uit een betaling van de MC of de AH het volgende halen?
Welk gebied ik woon
Dat is in de buurt van de fysieke locatie van de McDonalds
Wat mijn eetgewoonte is
Je eet fastfood.
Wat mijn leefpatroon is
Je eet om 3 uur 's nachts in plaats van overdag.

Al die andere dingen kun je er indirect uithalen op basis van statistiek.

- De kans dat je man bent is groter
- De kans dat je ongezond leeft is groter
- De kans dat je geen vegetariër bent is groter
- De kans dat je geen moeite hebt met globalisatie is groter
- De kans dat je arm bent is groter

etc....

Een zo'n betaling zegt nog niet alles, maar vanaf twee or drie betalingen bij nog een paar andere bedrijven gaat de statistische zekerheid al snel omhoog.
Welk gebied je woont? Dat is echt een aanname, net zoals jouw gehele post, overigens. Als het incidenteel is en bij een winkel of restaurant langs de snelweg, zegt het namelijk helemaal niks over wáár je woont, of ook maar iets over eetpatroon, om jouw aannames een ander licht te geven.

EDIT:
Begrijp mij niet verkeerd, ik ben voor privacy, maar wat @rickiii in zijn bericht zet, klopt gewoon niet en zijn enkel aannames. Het enige dat Google zou kunnen zien, is een patroon, maar kan daaraan geen conclusies verbinden waar je woont.

Als ik eens per maand om 04:00 in het weekend langs de snelweg bij een McDonalds of AH iets koop, zal ik daar dan wonen denk je? Of weet Google dan alleen dat ik zo nu en dan daar wat scoor, bijvoorbeeld na het uitgaan? :)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 6 april 2021 15:36]

@CH4OS het probleem is dat je als klant van de bank bij Google geen controle hebt wat Google wel gaat doen, tewijl ze vaag omschrijven wat ze er mee willen of volgens hun mogen. Wegzetten als suggestief is dan niet redelijk zolang jij niet weet wat ze echt niet kunnen of doen. Het is niet alsof google alleen beperkte gegevens uit een transactie heeft.
Maar het is ook niet zo dat Google kan profileren wie je bent als persoon (waar je winkelt, wat je daar dan koopt, met welke regelmaat je in die winkel bent etcetera), dat kan gewoonweg niet aan de hand van (geld)transacties, dat is mijn hele punt, omdat die informatie ontbeert.

Dan kan Google wel willen dat ze transacties doorzoekbaar willen maken aan de hand van gekochte producten, maar moet dat nog wel kunnen en mogen. Gelukkig hebben we een (met GDPR/AVG verscherpte) privacy wetgeving en daarbij het bankgeheim.

Je ziet nu toch al bij de pintransacties alleen dat je ergens een bedrag betaald hebt en hoeveel dat is geweest op een bepaalde datum? Waarom zou dat 'opeens' met de komst van Google Pay veranderen? :? Het is niet dat er wet- en regelgeving daaromtrent opeens gewijzigd is of zo.

Dus ja, zegen dat Google met Google Pay dan kan zien wat je koopt, wat jouw eetpatroon is e.d, dat kan Google daadwerkelijk niet.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 6 april 2021 17:08]

Dat is jou aanname. Google lijkt namelijk nauwelijks transparant wat ze werkelijk doen of willen. Je mag kennelijk al blij zijn met vage omschrijvingen en beperkte inzage door creatief gebruik van definities wat nog persoonsgegevens zijn. Zolang Google geen gedetailleerde inzage geeft in profielen die bij je horen maar er wel van profiteren als for-profit bedrijf denk ik niet dat het realistisch is om aan te nemen dat het wel mee valt. Anders hadden ze die betaaldienst niet om die gegevens gebouwd.
Waarom zou voor een payment provider als Google Pay andere regels gelden dan voor de bestaande payment providers zoals Adyen en Mollie? :?

Je roept nu wel elke keer dat ik aannames doe, maar laat eens zien dan dat ik ongelijk heb? :)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 6 april 2021 19:36]

Ik stel niet dat de risico's niet voor andere aanbieders op gaan. Het onderwerp is wat Google voor inzicht kan krijgen, terwijl ABN AMRO daaraan mee werkt. Persoonlijk lijkt het me redelijk als al die verwerkers echt open zijn over wat ze waarom over wie verzamelen, inzicht in profielen geven en controle geven aan de klanten, in plaats de keuze van wel of niet betalen of het betaalproduct wel of niet gebruiken.

[Reactie gewijzigd door kodak op 6 april 2021 19:56]

Als het over een enkele betaling zou gaan geef ik je gelijk. Maar als je een setje betalingen hebt over enkele dagen verspreid, dan weet je ineens een hoop: mensen doen vaak boodschappen bij hun woon of werkplek in de buurt. Als je bij de AH boodschappen doet val je in een ander demografisch profiel dan het boodschappen doen bij de Aldi. Zo kwam ik wekenlijks in een Albert Heijn, en dan is de grote vraag vor Google of ik slechts mijn lunch haal of dat ik de weekboodschappen doe. Nu weten ze al veel (namelijk de geolocatie van de telefoon), maar ze weten niet wat je ergens doet.
Het ging in het voorbeeld toch om het een en ander te scoren bij een McDonalds of AH? Die zitten allebei ook langs de snelweg, dus je kunt echt niet zomaar vaststellen dat iemand dan wel in de buurt van X moet wonen 'want hij heeft daar aankopen gedaan'. Het enige dat je ziet, is een patroon, maar dat hoeft niet per se te betekenen dat ik daar woon.

Stel ik zou vanuit mijn werk boodschappen doen bij een supermarkt, moet ik dan ook direct maar daar in de buurt wonen, want ik doe daar boodschappen? :? Beetje voorbarige conclusie, enkel omdat de supermarkt nu eenmaal dichtbij het werk zit, vind je ook niet? :)
Klopt, maar om te weten waar je woont hoef ja alleen om 4:00 de locatie van de telefoon te pollen en dan ben je voor 90% van de populatie klaar. Voor het werk pol je de locatie rond 14:00. Je ziet in Google Maps dat ze dat best goed kunnen raden, zonder te weten waar ik winkel. Maar wat ik koop en hoeveel, dat weten ze niet.

Punt is dat een hele interessante aanvulling is van een profiel. Ze weten waar je uithangt, maar niet wat je doet. Hoe onderscheid je een hangjongere in een winkelcentrum van een vakkenvuller? Ze weten al wat je op het internet zoekt, maar ze kunnen volgens mij vrij lastig vaststellen op welke momenten je echt tot actie overgaat. Een absurd voorbeeld: er zullen zat mensen zijn die naar Ferrari zoeken via Google, maar het is veel interessanter de mensen te vinden die een Ferarri kopen en via Google Pay afrekenen (bijzonder segment :)).

Kortom: men kan een hele bijzondere lus sluiten, waar ik zelf nog niet over uit ben of de voordelen tegen de nadelen opwegen. Ik ben klant bij de ABN, maar ik weet niet of het mij waard is mijn koopgedrag bij Google af te leveren. Persoonlijk hoop ik dat de ABN daar haar verantwoordelijkheid pakt.
Hoe kan je uit een betaling van de MC of de AH het volgende halen?
Welk gebied ik woon
Dat is in de buurt van de fysieke locatie van de McDonalds
Ik kom kwam onregelmatig op meerdere fast food ketens in een radius van ongeveer 30km + als zij daarvan mijn specifiek woongebied zouden kunnen halen vindt ik dat super knap. En als nog, ik heb mijn GPS aan staan omdat het constant in en uit schakelen vervelend is, dus ze weten hiermee toch al wat mijn woon gebied is. Lijkt mij veel accurater dan volgen welke winkels je komt.
Je eet om 3 uur 's nachts in plaats van overdag.
Ik voel me aangevallen :D , het was alleen in het weekend ik zweer het!
- De kans dat je geen moeite hebt met globalisatie is groter
- De kans dat je arm bent is groter
:?
Voor iemand die duckduckgo zo vaak noemt ben je wel erg goed van vertrouwen met je bankgegevens in diezelfde bedrijven waar duckduckgo juist concurreert. En je "ervaring" met ApplePay is natuurlijk onzin, je bent een eindgebruiker. Als je nou een miljarden bedrijf was dat advertenties als hoofdtaak had dan had je wellicht iets van recht van spreken als ervaringsdeskundige, nu ben je net een Google gebruiker die met de ervaring in Google zegt dat ze niks met je gegevens kunnen/doen.
Maar je punt is heel duidelijk gemaakt, jij vind alles prima. Dank voor de inbreng.
Voor iemand die duckduckgo zo vaak noemt ben je wel erg goed van vertrouwen met je bankgegevens in diezelfde bedrijven waar duckduckgo juist concurreert.
Omdat ik van mening ben dat je meer kan met een zoekresultaten history vergeleken met een afschrift van € 1,30 van NYXVendingwork of € 2,00 van S Kantine wat helemaal niks zegt.
En je "ervaring" met ApplePay is natuurlijk onzin, je bent een eindgebruiker. Als je nou een miljarden bedrijf was dat advertenties als hoofdtaak had dan had je wellicht iets van recht van spreken als ervaringsdeskundige, nu ben je net een Google gebruiker die met de ervaring in Google zegt dat ze niks met je gegevens kunnen/doen.
Maar je punt is heel duidelijk gemaakt, jij vind alles prima. Dank voor de inbreng.
letterlijk jou eigen aannamen. Ik heb nog gezegd dat ik een ervaringsdeskundige ben. Ik zei dat ik ervaring had met het gebruiken van Apple pay. Iets wat als jij dat had, ook wist dat er niks interessants in staat en je meer kan halen uit je zoek geschiedenis.

Maar bedankt dat je niks toevoegd aan het gesprek! 8)7
Laat ze dat dan eindelijk eens goed doen en m'n aankoopgeschiedenis ook gelijk koppelen. Als ik dan zoek op een koelkast of koffiezetapparaat hoef ik niet tot in den treure achtervolgd te worden door advertenties voor koffiezetapparaten terwijl ik er al lang een gekocht heb. Doe me dan gewoon relevantie aanbiedingen (koffie, filters, kopjes, zoetjes, koffiemelk weet ik veel wat) op basis van het soort apparaat dat ik gekocht heb.

Google wéét dat ik van nerdy zooi hou, van koffie hou, een nieuw koffiezetapparaat nodig had, biedt me dan de dag daarna gelijk ThinkGeek mokken aan of zo! Maar nee, alles moet weer half-half gedaan worden.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 6 april 2021 14:56]

Al was het alleen maar dat ze kunnen inschatten of je een product al gekocht hebt. Bijvoorbeeld een transactie bij een elektronica winkel in combinatie met geen zoekacties meer. Dat zou hun advertenties zoveel effectiever kunnen maken.

Verder is dit natuurlijk pas de eerste stap waarna er meer toegang tot de gegevens nodig is om het goed te laten werken. Denk bijvoorbeeld aan het tonen van je saldo op de smartwatch. Het is een glijdende schaal.

Ik pas.
Alleen bij ING regelt de bank het zelf. Bij Google Pay loopt je betalingsverkeer via een onnodige extra partij uit een land met dubieuze privacy regels.
Én een partij met de meest dubieuze privacy regels van allen. Die hebben het zelfs uitgevonden en gemeengoed gemaakt. Helaas
Als ik voor meest dubieus zou gaan kom ik al snel op Chinese partijen zoals AliPay.
Googlepay/Apple pay is een stuk gebruiksvriendelijker dan de geïntegreerde nfc functie binnen de bank app is mijn ervaring.
Hangt van de bank af imho. In geval van mijn eigen bank is er niet veel verschil. Niet in gebruiksgemak, niet in snelheid.
En toch zou ik het fijn vinden als ING het wel zou implementeren. Want dan kan ik betalen met mijn smartwatch. Het ING systeem is geheel gebasseerd op de telefoons, maar alle andere devices die eventueel iets met Google Pay kunnen zijn er gelijk van uitgesloten.
ING test al enige tijd Google Pay in Spanje dus als de PSD-2 implementatie verder is dan zal het ongetwijfeld ook deze kant op komen. Maar Google Pay als tussenpartij is wel interessant en is ook meer in lijn met de creditcard gedachten qua payment opties en zal consumenten op termijn beter beschermen.
Tja, waarom zou je Google als 3e partij bij je betalingen willen betrekken?
Ik heb een tijd de ING/Mobiel betalen app gebruikt maar gebruik de laatste jaren(?) Google Pay via Bunq, het verschil dat je met Google Pay nooit je pincode hoeft in te vullen is misschien een klein detail maar maakt wel de hele ervaring beter.
Wait until you try. Ik heb Apple Pay en ik wil nooit meer zonder. Alleen al het idee dat je soms wel of soms niet je code moet invoeren. Nu is het even tikken en betalen.
Ik weet overigens niet of ik Google Pay wel zou gebruiken. Niet dat Apple per se heilig is, maar die verkopen geen advertenties waarbij de datahonger niet te stillen is.
Juist beide modellen naast elkaar zijn waardevol.

Bij Apple betaal je extra oa vanwege de privacy.

Bij Google betaal je met jouw profiel waardoor je gericht advertenties voorgeschoteld krijgt. Hierdoor heb je een enorme hoeveelheid superieure gratis programma's en een relatief goedkoop smartphone ecosysteem (met alle voors en tegens).

Beide modellen zijn prima zolang Google niet evil wordt wat eigenlijk alleen waarschijnlijk is zolang zij genoeg verdienen met het huidige model }>
Google is inmiddels "Evil". Geen Facebook maar het is niet het bedrijf met de idealen van de begintijd. Meest sprekende hiervoor is dat Google de informatie bubbel gewoon intact laat omdat dit veel meer oplevert dan niet gerichte content. Dat dit desastreuze gevolgen heeft is inmiddels goed zichtbaar met alle "wappies" die volledig zijn vastgezogen in hun eigen informatie bubbel.
Dus je bent van mening dat de informatie bubbel niet de verantwoordelijkheid is van degene die ze veroorzaakt? Vervolgens zet je me neer alsof ik mensen met een andere mening niet er toe vindt doen. Je begrijpt me absoluut verkeerd.

De desastreuze gevolgen zijn niet vermeend maar feiten, voorbeeld
Om er met eens een bij te pakken. Een parlementaire enquête is dus zomaar uit het niets gegrepen..... :S

Google en Facebook zijn inmiddels zo groot dat ze verantwoordelijkheden hebben die kleinere bedrijven niet hebben. Met de gehanteerde technieken van gerichte content serveren waardoor mensen een eenzijdig beeld krijgen is een recept voor de meest extreme gevolgen. De hele Joden- en andere onwelgevallige vervolging is gebaseerd op eenzijdige informatie. Eenzijdige en gerichte informatie is de voedingsbodem voor extremisme. Dat vindt niet alleen ik, maar ook bijvoorbeeld Timothy Snyder (Yale). Eenzijdige informatie is de grootste bedreiging voor de democratie. Wanneer je als bedrijf de financiële belangen veel zwaarder vindt wegen dan desastreuze gevolgen ben je in mijn ogen weldegelijk Evil.

[Reactie gewijzigd door Floor op 6 april 2021 17:57]

Google en Facebook zijn inmiddels zo groot dat ze verantwoordelijkheden hebben die kleinere bedrijven niet hebben.
Klopt. Een Google die besluit iets uit een zoekindex te gooien kan een doodssteek zijn voor bedrijven. Als Bing kom je daar gewoon mee weg.
De informatiebubbel is de verantwoordelijkheid van degenen die het veroorzaakt. Dat is niet Google want die is slechts facilitator maar dat zijn de mensen zelf. En dat doen zij al sinds heugenis; iedereen zelfs. Dat is overigens een natuurlijk proces want men kan maar zolang verkeren onder mensen met totaal verschillende opvattingen. Oa de uitdrukking “Twee geloven op 1 kussen, daar slaapt de duivel tussen” is een voorbeeld.

Overigens dwingt Google en Facebook de mensen niet in die bubble net zoals zij mensen niet dwingen om hun platformen te gebruiken. Mensen zijn zelf geneigd die bubble te creëren en die platformen maken het heel aantrekkelijk om gebruik van hen te maken. Dat er door een derde partij misbruik is gemaakt van de data die door FB ter beschikking is gesteld is verwerpelijk en het lijkt duidelijk dat data sowieso niet aan derden ter beschikking behoort te kunnen worden gegeven dus wetgeving hierop is nodig maar nog steeds zijn het platformen, niet de onderwerpen zelf die het doen.

Dat Google en Facebook ondertussen dermate groot en machtig zijn dat zij speciale verantwoordelijkheid behoeven staat buiten kijf maar het gaat nogal ver hen te beschuldigen van wat mensen grotendeels zelf actief doen en kiezen, hoewel duidelijk is dat zij meestal zelf niet doorhebben wat de gevolgen van hun acties is.

Zullen we het erop houden dat zowel Google en Facebook maar ook MS, Amazon, de MSM en last but not least de mens zelf, half evil half ignorant is? 😈😇
Google en Facebook zijn in mijn ogen zeker meer dan facilitator. Dit komt door de algoritmen die mensen sturen binnen hun platformen. Als ze niet zouden sturen, dan zou ik ze ook zien als facilitator. Maar ze sturen wel, en daarmee nemen ze een veel grotere rol en zouden ze meer verantwoordelijkheid moeten krijgen. Hoe dat wet-technisch te regelen is nog wel een uitdaging.
Zij faciliteren inclusief de algoritmen. Dit hebben zij niet evil zitten bedenken maar simpelweg omdat de mensen dat wilden en dit daardoor meer gebruik dus inkomsten van hun platform genereerden.

Evil impliceert moedwillig kwaadaardig. Daarvan is hier geen sprake. Dat dit negatieve neveneffecten heeft is duidelijk maar zelfs dat is niet direct een reden om dit te regelen of te verbieden. Immers, we leven in een vrij land waar mensen zelf mogen kiezen of en in welke bubble zij wensen te leven.

Het doet mij aan The War on Drugs denken en de zinloosheid daarvan.
Ik ben het ermee eens dat de algoritmen niet bedacht zijn met als achtergrond evil zijn. Maar de algoritmen veranderen voor mij wel de positie van Google en Facebook. Door deze algoritmen doen zij meer dan facilitator zijn. De algoritmen zijn het geautomatiseerde equivalent van een eindredacteur. Die eindredacteur wordt wel accountable gehouden, maar Google en Facebook niet.
Gelukkig niet nodig met een Apple Watch ;) yay!
Dat klopt. Maar abnamro betalen werkt al wel met verschillende wearables. Dus dat is al vergelijkbaar.
Buiten dat het via Google gaat, wat is het praktische verschil als je aan de kassa staat?
Moet je met de ING app tov Google Play extra handelingen uitvoeren zoals de app opstarten?
Geen idee, ik heb geen Google pay
Rabobank please? :P
Daar heb je de Rabo wallet voor.
Je bedoelt die dramatisch trage app (7-8 seconden opstarten op een recente smartphone!), met commerciële push notificaties over parkeren etc via 3e partijen..

Dat is geen fatsoenlijk betaal alternatief. In die tijd heb ik al 3x met mijn pinpas betaald.
Intresant dat jij dat probleem hebt, als ik mijn ontgrendelde telefoon (oneplus 6) tegen de betaal terminal houd gaat het vrijwel even snel als met een pinpas (je hoeft de app niet perse te openen als je tussen je tap&pay instellingen rabowallet instelt).

Die meldingen zijn vrij makkelijk uit te zetten (volgens mij staan die als je in de notificatie instellingen van die app zit onder de toggle van extra diensten) :)
Maar wel pincode invullen bij een bedrag boven een x aantal euro. Dat is wat Apple Pay en Google Pay zo geweldig maakt.

Telefoon tegen terminal houden en klaar. Nu als er boodschappen gedaan wordt en het bedrag komt boven de 50 euro moet je je pincode invullen. Nee zelfs biometrie werkt niet je moet echt je pincode invullen.
Op een Note 10+ duurt het ooit best lang voordat die app dan geopend is en dan moet je ook nog je pincode invullen. Als je tap & Pay gebruikt dan moet je eerst je telefoon tegen de terminal aanhouden, dan pincode invullen en dan weer tegen de terminal aan houden.

Erg omslachtig. Ik gebruik nu al anderhalf jaar Google Pay via Bunq en dat werkt fantastisch en de bovengenoemde problemen zijn hier niet aanwezig. Ik juich dit dus toe en ik hoop dat de Rabo dit ook aan gaat bieden (net zoals ze destijds met Apple Pay hebben gedaan waar ik destijds veel gebruik van gemaakt heb).

Sterker nog, Apple Pay was een vd reden die mij de overstap naar Android bemoeilijkte.
Dan heb jij vast niet 2 passen of rekeningen in je Wallet app staan.

Ik moet de app openen, want de standaard pas onthoudt hij niet.
Jullie hebben tenminste een alternatief. ABN-AMRO klanten hadden helemaal geen optie.
Ik kreeg een vergoeding van Abnamro voor een contactloos sleutelhanger (of ring) om mee te betalen. Is niet hetzelfde als een app op je mobiel maar was een prima alternatief.
Hoezo kreeg je die vergoeding als ik vragen mag? Ik was een van de (blijkbaar te weinige) mensen die de ABN-AMRO Wallet app wel dagelijks gebruikte, maar op een gegeven moment was het gewoon over en uit na een email dat ik de app maar beter kon verwijderen aangezien hij het niet meer zou doen vanaf datum x..
Ik kreeg een mailtje dat ze gingen stoppen met de app en stond gelijk een alternatief die ze aanboden. Volgens mij was ik 1 van de eerste die het gebruikte? Me vrouw had het weer niet gekregen.
Vreemd, ik had ook een soortgelijke mail ontvangen met die opties, maar minus de vergoeding. Vond het zelf het niet echt waard om voor enkele tientjes zo'n sleutelhanger/ring o.i.d. aan te schaffen aangezien ik eerst simpelweg mijn telefoon kon gebruiken..
Al met al vond ik dat ABN het een beetje zwak had opgelost (voor mij dan :) )
Ik hoef de app niet te starten en zelfs mijn telefoon niet te ontgrendelen om ermee te betalen.
Scherm aan en gáán.
Dan heb je vast maar 1 rekening/pas gekoppeld aan de Wallet. Ik twee.
Klopt. Als je de app met openen om er mee te kunnen werken, wordt het al snel minder leuk, want - inderdaad - dat duurt wel lang....
Blijf lekker bij mijn pinpas. Daar zit naar ik weet geen Amerikaanse parasiet tussen die transactie kosten én data wil innen.
Klopt, maar 1. is weer een extra app op mn telefoon en 2. app is zo langzaam als maar kan.
Ik geloof dat Apple/Google Pay wel fundamenteel anders is dan je Rabo Wallet. In de laatste moet je nog regelmatig je pin-code invoeren, bijvoorbeeld. Dus dat is direct al een stuk onhandiger.
Mag misschien wel onhandiger zijn, maar wel een stuk veiliger.
Nee, dat is het niet. Je bankpas kan gejat worden en dan ben je nog steeds genaaid tot het maximum dat nodig is voordat de pincode nodig is.

Iemand die m'n iPhone of Watch jat kan letterlijk *niks* met Apple Pay beginnen omdat ie gelocked is en niet zomaar unlocked kan worden vóórdat ik m'n pas heb laten blokkeren.
Je bankpas kan gejat worden en dan ben je nog steeds genaaid tot het maximum dat nodig is voordat de pincode nodig is.
Mijn pasje laat ik bijna nooit vallen. Toch gebeurd dat soms. Een pasje dat valt veroorzaakt geen schade, een telefoon weer wel. Altijd met een telefoon betalen zie ik hierdoor niet zitten.
Bij diefstal wordt trouwens vaak de oneigenlijke uitgaven vergoed (meeste banken in de meeste gevallen). Ook redelijk logisch, voor de banken en bedrijven is het ook gunstig dat het betalen makkelijk gaat. Kost minder tijd, je geeft makkelijker wat uit.
Waarom is dat?
Mij lijkt biometrische beveiliging juist veiliger. Als iemand er met je telefoon vandoor gaat, succes met dan jouw vingerafruk/gezicht krijgen om betalingen te verrichten...
Mag misschien wel onhandiger zijn, maar wel een stuk veiliger.
Ik word anders altijd een beetje zenuwachtig als ik pincodes moet invullen op mijn telefoon in publieke ruimtes met mensen en camera's overal. Ik denk er nu zelfs over om een Apple Watch te kopen zodat ik codeloos kan betalen zonder mijn mondkap weg te hoeven schuiven (lachen die Touch ID gebruikers toch het laatste)...
Ik hoop dat Rabobank (ook) gewoon de Rabo Wallet app laat bestaan zoals die nu (functioneel) is, zonder afhankelijk van Google Pay te worden. Het moment dat mijn betalingen door een Google dienst (*) afgehandeld worden, is het moment dat ik weer gewoon mijn pinpas ga gebruiken in plaats van mijn telefoon.

(*) Geldt ook voor ieder ander bedrijf waarbij het meer om het verzamelen van (meta)data te doen is
Dat ABN AMRO opeens stopte met de Wallet en er vervolgens geen mogelijkheid meer was om met je telefoon te betalen, was echt volslagen debiel voor “de bank anno nu”... Echt jarenlang gebruikgemaakt van de ABN Wallet met alleen een pinpas ergens helemaal onderin mijn tas verstopt voor het geval dat (en vaak ook gewoon helemaal niet bij me) om het vervolgens opeens niet meer te kunnen. Tuurlijk is dit de grootste zaak van “first world problems” maar toch heeft het er uiteindelijk voor gezorgd dat ik maar naar Bunq ben overgestapt en ik ABN AMRO alleen nog gebruik voor de grote spaarpot (iets met te groot om te vallen). Daardoor ben ik er ook gelijk achtergekomen dat Bunq toch iets meer “anno nu” is.
Dan was je een van de weinige gebruikers van de Wallet, er werden dagelijks maar een paar duizend transacties met de Wallet gedaan. Zet dat af tegen de paar miljoen transacties die dagelijks met de card en Apple Pay worden gedaan en je begrijpt waarom ABN AMRO met de Wallet is gestopt. Kosten en baten wogen niet tegen elkaar op.

Google Pay was ABN AMRO in 2018 al mee bezig, maar Google heeft dat project toen on hold gezet vanwege andere prioriteiten.

Ik ben geen groot fan van ABN AMRO, maar Bunq, dat is één grote beerput van ellende. Witwassen, fraude, de hele criminele wereld kan daar vrijelijk bankieren en wordt geen strobreed in de weg gelegd. Vanuit ethisch oogpunt onbegrijpelijk dat er nog anderen zijn die daar willen bankieren. My2Cents
tja, maar ze stopte dus met de wallet juist wanneer contactloze betalingen in de lift zat. We zagen het in het cafe ook dat mensen indertijd langzaamaan steeds meer met hun smartphone gingen betalen, maarja, dat was dus net toen ABN al gestopt was. Ze hebben daar gewoon helemaal geen vooruitziende blik.
tja, maar ze stopte dus met de wallet juist wanneer contactloze betalingen in de lift zat.
Nee, dat is echt niet waar, je zag juist het aantal actieve gebruikers per maand verder afnemen. Klanten gebruikten het een paar keer, en vervolgens nam het gebruik af tot vrijwel nul. Op paar duizend actieve gebruikers na.
We zagen het in het cafe ook dat mensen indertijd langzaamaan steeds meer met hun smartphone gingen betalen, maarja, dat was dus net toen ABN al gestopt was.
Wij zagen het op een klantenbestand van een paar miljoen klanten. En die wilden het blijkbaar niet gebruiken.
Ze hebben daar gewoon helemaal geen vooruitziende blik.
Ja en nee. Die Wallet was gewoon slecht en zeer ongebruiksvriendelijk. Apple Pay sloeg daarentegen zeer goed aan, binnen enkele uren al meer gebruikers dan de Wallet ooit heeft gehad. En niet alleen initieel, het gebruik nam alleen maar verder toe en is blijvend een groot deel van alle betalingen. Bij de Wallet waren het aan paar duizend betalingen per dag op een paar miljoen van het totaal, Apple Pay doet al snel een miljoen transacties per dag. En van Google Pay verwacht men hetzelfde.
Ja en nee. Die Wallet was gewoon slecht en zeer ongebruiksvriendelijk. Apple Pay sloeg daarentegen zeer goed aan, binnen enkele uren al meer gebruikers dan de Wallet ooit heeft gehad.
Er werd ook wel heel veel reclame genaakt voor apple pay terwijl ik toevallig op de site een keer iets over wallet zag en het maar eens probeerde. In mijn omgeving waren er daarna meer die het wel wilden en niet wisten dat het er was. Ik denk dat er daar iets fout is gegaan... En gezien de reacties van de mensen toen (en ook nu) wilde mensen het echt wel graag gebruiken. Je kan het afschuiven op de gebruikers maar persoonlijk vermoed ik dat er bij ABN-AMRO werd geslapen.

Daarnaast slecht en ongebruiksvriendelijk snap ik niet helemaal.. Ik kon gewoon letterlijk mijn telefoon openen er tegenaan houden en klaar. Niet moeilijker of makkelijker dan Apple pay...

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 6 april 2021 15:46]

Je kan het afschuiven op de gebruikers maar persoonlijk vermoed ik dat er bij ABN-AMRO werd geslapen.
Het waren toch echt de gebruikers die de Wallet niet wilden gebruiken. Ruim een 100.000 klanten hebben ooit die Wallet geïnstalleerd en geactiveerd. Binnen een maand haakt zo'n 90% van af: Na een handvol transacties gebruikten ze de Wallet nooit meer. Van de resterende 10% haakte vervolgens langzaam maar zeker nog meer af.
Daarnaast slecht en ongebruiksvriendelijk snap ik niet helemaal.. Ik kon gewoon letterlijk mijn telefoon openen er tegenaan houden en klaar.
Dat was niet waar, als de Wallet niet actief was, kon je er niet mee betalen. En vanaf bepaalde bedragen moest je toch echt een pincode opgeven, anders kon je er evenmin mee betalen. En een lege batterij hielp ook niet echt, wat bij Apple Pay veel minder een probleem hoeft te zijn. Zolang het toestel nog kan aangeven dat de accu (te) leeg is, werkt de NFC en kun je met Apple Pay (beperkte) betalingen verrichten.
Niet moeilijker of makkelijker dan Apple pay...
Gezien het falen van de Wallet en het succes van Apple Pay, denken de klanten van ABN AMRO daar blijkbaar toch heel anders over. Vergeet niet dat het merendeel van de bevolking géén techneut is en de dingen nog eenvoudiger dan eenvoudig moeten zijn.
Dus eigenlijk:

Het werkte niet goed -> Mensen haakte af

Conclusie
Mensen wilde het niet

Oke dat kan. De problemen had ik en mijn bubble niet, maar dat zou zeker kunnen. Ik zou dat dan ook hebben aangepakt aangezien het wel gewoon kan. (Zeker op de achtergrond waarvan ik behoorlijk zeker van ben aangezien ik dat juist belangrijk vond destijds en het zelfs liet zien aan mijn vrienden, maar het staat me inderdaad wel bij dat het bij introductie niet kon) Wel weet ik dat ik wel mijn telefoon moest ontgrendelen.

Dan nog neemt het niet weg dat er zeker wel animo voor was. Dat ze afhaken en moeilijk de app konden vinden stelt me inderdaad de vraag was die app onnodig of was er bij ABN-AMRO niet voldoende mogelijkheden om de markt te bedienen? Dus wederom is het de gebruikers waardoor het faalde of ABN-AMRO zelf? Waarom lukken andere Banken het beter of andere toepassingen?

Gedane zaken nemen geen keer al denk ik dat er te snel is opgegeven, en er nooit een echte kans is gegeven. Er is weinig in de app geïnvesteerd qua techniek en vergeleken bij de apple campagne ook echt niets aan marketing gedaan.

Persoonlijk heb ik liever geen google pay en voor mij is dit juist weer geen oplossing. Maar als het goed gedaan wordt weet ik zeker dat het een succes wordt, er zijn een hele hoop mensen die al heel lang willen betalen met de mobiel

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 6 april 2021 17:11]

In vergelijking met Apple Pay waren er met de Wallet flinke technische en juridische beperkingen. Hierdoor was het onmogelijk om iets te maken met een vergelijkbare UX als wat je met Apple Pay hebt. Die beperkingen zaten ondermeer in het feit dat de Wallet niet native in Android aanwezig is en dat er sprake is van betaallimieten die niet handig zijn voor dagelijks gebruik. Met Apple Pay heb je eigenlijk geen plastic card meer nodig, met de Wallet zou je die card echt nog wel nodig hebben gehad voor de betalingen bij de POS. Ongeacht hoeveel je investeert in marketing, deze problemen kun je daarmee niet oplossen. En zolang die problemen blijven bestaan, zal de klant zijn card bij zich houden en blijven gebruiken. Met Apple Pay (en waarschijnlijk ook Google Pay) zijn die problemen er niet. Dat geeft de klant een goede UX, dat is waarom een klant een product gebruikt en blijft gebruiken.

Overigens ben ik mij er van bewust dat er bij ABN AMRO ook keuzes zijn gemaakt die ik niet snap, bijvoorbeeld waarom de Wallet nooit is geïntegreerd in de banking App van ABN AMRO. Dat helpt natuurlijk niet in de promotie van zo'n product. Maar had noch de technische noch de juridische problemen opgelost en zou de UX niet heel veel verbeteren.
. Die beperkingen zaten ondermeer in het feit dat de Wallet niet native in Android aanwezig is en dat er sprake is van betaallimieten die niet handig zijn voor dagelijks gebruik. Met Apple Pay heb je eigenlijk geen plastic card meer nodig, met de Wallet zou je die card echt nog wel nodig hebben gehad voor de betalingen bij de POS.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik het niet helemaal snap hoe het juridisch niet kan en ook qua techniek (en bv rabobank en ing wel) maar dit soort redenen klinken een stuk geloofwaardiger. Ik denk dat veel onrust daarmee ook voorkomen had kunnen worden, ipv eerst IMEI moeten hebben voor veiligheid (?!) en dat niet kunnen oplossen en even later komen met mensen willen het niet... Niet voror niets las je veel berichten van mensen die gingen speculeren wat er aan de hand was en de ABN-AMRO onbetrouwbaar vonden overkomen.

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 6 april 2021 20:49]

Het juridische deel zit hem in de mogelijkheden die je hebt met het wel of niet verplicht gebruiken van een pin code. En zodra de pin code moet worden gebruikt, verlies je de gebruiksvriendelijkheid. Met Apple Pay gebruik je nooit een pincode, face of touch is voldoende.

Technisch heeft ABN AMRO imho verkeerde keuzes gemaakt, keuzes die er voor zorgden dat ze vrij snel iets hadden maar vervolgens niet meer (eenvoudig) konden integreren in de banking app. Wanneer je kiest voor een doodlopende straat, zul je terug moeten om vervolgens een ander pad te kiezen. Maar dat deden ze maar niet, waardoor de Wallet nooit tractie kreeg: 90% van de gebruikers haakte binnen een maand af. Vervolgens kwam daar een nieuwe versie van Android om te hoek en daarmee de onbruikbaarheid van de IMEI. Maar omdat er nauwelijks klanten (meer) waren die de Wallet gebruikten, wilde men hier niet meer in investeren. Ook bij Rabo en ING is de Wallet nooit populair geworden, ook daar werd de Wallet binnen enkele uren overtroffen door Apple Pay. Met Apple Pay lift je mee op het succes en de UX van Apple. Daar kan een eigen App niet tegenop.
Dus juridisch mag apple wel met alleen face/touch maar abn-amro niet? (Een app kan daar ook gebruik van maken op android, dus het is niet omdat het niet kan). Het blijft raar en het klinkt een beetje of ze gewoon google pay willen en niet verder kijken.

Ik ben het wel volledig met je eens dat apple gebruikers veel meer openstaan voor dit soort dingen (zijn ook relatief veel jonger en rijker) en dus sneller een adoptie hebben. Maar de conclusies lijken me erg kort door de bocht.

Dat er veel afhakers zijn kan inderdaad wijzen op problemen. Je kan dat stoppen en anderhalf jaar later met google komen of de problemen oplossen. Een goede UX kan niet alleen uit google komen, er zijn honderdduizenden apps met een goede UX. Het is waar dat met de resources die ze hebben apple/google direct met een goede UX kunnen komen waar anderen er meer aan moeten sleutelen.

Maar ook de EMEI was alleen voor ABN een probleem uiteindelijk. Dat maakt het allemaal zo raar en ongeloofwaardig.

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 7 april 2021 09:02]

Dus juridisch mag apple wel met alleen face/touch maar abn-amro niet?
Dat heeft te maken met aansprakelijkheid. Het zijn ook de regels van Maestro (Mastercard) en V-Pay (VISA) waar je mee te maken hebt, maar ook dat draait allemaal om de aansprakelijkheid in het geval van claims. En wanneer je dan die risico's wilt/moet vermijden/verlagen, krijg je automatisch te maken met een ongewenste UX. Met Apple Pay kan ik met één dubbele klik op een knop zowel bij een POS als online betalen, dat gaat met een zelfgebouwde Wallet gewoon niet lukken. En dan ik met Apple Pay ook nog kiezen of ik debet of credit wil betalen en met welke bankrekening ik dat wil doen. Totaal andere UX, eentje die nooit mogelijk zal zijn met een door een bank gebouwde Wallet.

De problemen die ABN AMRO had dankzij het blokkeren van de toegang tot de EMEI waren gewoon echt. Die waren ook wel op te lossen, maar dat zou bakken met geld hebben gekost. En de Wallet was toen al gefaald, een paar duizend actieve gebruikers kun je op een klantenbestand van een paar miljoen gewoon geen succes noemen. De fatale fout die ABN AMRO heeft gemaakt, is imho het feit dat ze voor de Wallet een aparte app hebben gemaakt en dit niet vanaf het begin hebben geïntegreerd in hun banking app. Dit zorgde er voor dat 90% van de initiële gebruikers vrijwel direct afhaakte. Gebrek aan visie.
is imho het feit dat ze voor de Wallet een aparte app hebben gemaakt en dit niet vanaf het begin hebben geïntegreerd in hun banking app
Absoluut.

Ik denk inderdaad dat vooral om rendabel gaat. Het is allemaal mogelijk maar met de nodige kosten en risico's. Daarom zullen Google en Apple ook wel wat duurder zijn, om de zelfde risico's te dekken. (Ook zij moeten gewoon betalen als het fout gaat) en dan is schaalvoordeel je grote vriend...

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 7 april 2021 09:25]

Ietsjes maar, Bunq begint steeds minder ''vrij'' te worden. Ik heb het zelf enige jaren gebruikt met volle tevredenheid, echter na alle laatste aanpassingen kan ik deze bank niet meer serieus nemen. Zeker niet wat zij denken maandelijks aan je te kunnen verdienen. Nieuwe en oude banken zijn allemaal 1 pot nat.
Om eerlijk te zijn zie ik het nut niet. Mijn pinpas is sneller, makkelijker, gaat minder snel stuk. Ik moet altijd wachten op mensen die met hun telefoon betalen. Het is misschien een handig back-up maar absoluut niet mijn to-go betalingsmethode.
Om eerlijk te zijn, was het afschaffen van de mogelijkheid tot draadloos betalen met mobiel voor mij bijna de druppel om we te gaan bij de ABN. Het is dat ze een gratis sticker gaven aan klanten om alsnog draadloos te kunnen betalen. Deze sticker heb ik op mijn telefoon zitten.

Een telefoon heb je immers altijd bij je en een portemonnee, pinpas etc niet altijd. Ik was altijd super blij op festivals als ik enkel mijn mobiel bij me hoefde te hebben op het terrein zelf.
Dat klinkt meer als een keuze maken wat belangrijker te vinden dan je portemonnee. Al vraag ik me dan wel af waar je dan je identiteitsbewijs laat en wat je backup is. De meeste mensen lijken me namelijk uit zekerheid niet volledig van hun mobiel afhankelijk te zijn of zich volledig afhankelijk te maken.
Nouja, ID via je smartphone komt er ook aan. En veel mensen zijn tegenwoordig gewoon compleet vastgenaaid aan hun smartphone.
We hebben het over nu. Die id via smartphone is er nog niet. De smartphone heeft ook veel andere functies als vervanging nog niet, zoals formaat/dikte pasje/bankbiljet of andere fysieke behoefte als hygiënemiddel of cosmetica. Er zijn ze vast mensen die eerder andere zaken vergeten dan hun smartphone, maar of het werkelijk makkelijker voor veel mensen is om niet met bankpas te betalen betwijfel ik. Nog los van de vraag of het echt makkelijker is als Google mee kijkt.
Wat moet ik met een ID card op bv een festival terrein, etc?
Veel dingen waar ik heen ga (naja ging voor Corona ;)) heb ik geen ID kaart binnen nodig. Die blijft dus lekker met de sleutels en alles achter in een locker, auto, etc.

Ik vind het ideaal om maar 1 ding bij me te moeten hebben, omdat ik toch al een ster ben in alles kwijtraken :+ . Ook vaak genoeg ga ik even op en neer hier vlakbij naar de lokale supermarkt met enkel een telefoon bij mij. Het is nou niet dat je elk minuut van de dag alsof je een verdachte bent een ID card moet tonen.
De wet stelt niet dat je die id kaart alleen op openbaar terrein kan tonen, nog los van de definitie van wat de wet echt zou uitsluiten.

Wat je er mee moet om dus niet alleen je mobiel mee te nemen is aan jou, maar in mijn ogen is dat rekening houden dat er niet zoiets is als alleen maar gemak. En dat gaat echt niet alleen om je ID maar ook het ongemak van enkel je mobiel kunnen of willen gebruiken, waar je misschien liever geen rekening mee wil houden.
En 'wij' Apple Pay gebruikers maar wachten op diegene die altijd met z'n pinpas betaalt, dan ineens wél de pincode in moet voeren, dus pas opnieuw insteken, alsnog code invoeren...

Manmanman. 2001 belde, ze wilden hun betaalmethoden terug.
Mijn Apple Pay telefoon is altijd sneller dan jou pinpas, ik hoef geen pin in te geven 💨💨💨
Dat hoeft bij een hoop contactloos betalen ook niet bij pinpas.
Dat is goed nieuws! Ik mis mijn mobiel betalen enorm :D
Haha ik was serieus aan het overwegen om over te stappen naar een andere bank sinds ze de wallet app hebben gecancelled.. Nu deed ik elke maand een bedrag overmaken naar N26 om zo via mijn telefoon te betalen.
Ik zat ook te twijfelen om over te gaan stappen, snap nog steeds niet waarom ze die app de nek om hebben gedraaid. Zou het zo veel makkelijker vinden om alleen een mobiel mee te hebben en ook daarmee te kunnen betalen.
Ik zat ook te twijfelen om over te gaan stappen, snap nog steeds niet waarom ze die app de nek om hebben gedraaid.
Maar Abn-Amro heeft dat gewoon duidelijk gemaakt. Het werd te weinig gebruikt. Oftewel het ontwikkelen/ondersteunen kost teveel. Niet echt iets wat niet te snappen is toch?
Mwoa...
“We merken dat er vanuit onze klanten een sterke vraag is naar betaalmogelijkheden via de mobiele Android telefoon. We zijn dan ook ontzettend blij om ons betaalassortiment uit te mogen breiden met Google Pay”, zegt Maarten van Rutte, Business Developer Digital Payments van ABN AMRO.
Bron: https://www.abnamro.com/n...timent-uit-met-google-pay

De coronacrisis zal hier wel iets aan bijgedragen hebben maar "Het werd te weinig gebruikt." heb ik nooit geloofd. Destijds kwam Android 10 uit met rigoureuze veranderingen in de API die het lastiger maakten om (vermoedelijk) de verificatie die ze in de app gebruikten (toegang tot o.a. IMEI e.d.) te realiseren (https://developer.android...rsions/10/privacy/changes). Meerdere banken liepen tegen dit probleem aan destijds (zo ook ING). Echter hebben ze daar wel geïnvesteerd in het aanpassen van verificatiemethoden en hebben zij, hetzij na enige tijd, alsnog succesvol een update voor hun wallet kunnen lanceren.

ANB AMRO heeft destijds erkend dat het een ingewikkelde uitdaging was. Zie reactie op mijn review van 07-11-2019: https://play.google.com/s....abnamro.nl.mobile.wallet (screenshot).
Ik ben daadwerkelijk naar ING gegaan, om met hun app via mijn mobiel te kunnen betalen. ABN aangehouden, dus kan ik die óók gaan gebruiken binnenkort.
Waarom zou je voor je betalingen gebruik maken van Google en dat bedrijf daarmee ook inzicht geven in je koopgedrag waarmee ze aan je willen verdienen?
Voor het gemak.
Mooie alternatief voor de wallet app die ze hadden afgeschaft. ABN bood toen een waardebon aan om een sleutelhangertje met chip te kopen van LAKS pay voor contactloze betalingen. Werkt ook goed aangezien ik mijn sleutels altijd op zak heb. Maar toch mis ik de smartphone betalingen. Al twijfel ik hoeveel meer macht google mag krijgen, zelfs ons geld wordt door hen beheerd.
Je geld wordt niet door Google beheert, ze ondersteunen alleen een deel van de betalingsauthorisatieflow.
Ja maar dat zal waarschijnlijk genoeg zijn om data te minen. Dus dan weet google zelfs nog meer over ons.
Als je al Android gebruikt is die ongerustheid merkwaardig }:O
Ze zien 100% zeker waar je koopt. en waar je bent , ( mooi gegevens voor adverteerders )
en ik vermoed dat ze ook zien wat je koopt

[Reactie gewijzigd door amigob2 op 6 april 2021 10:00]

vermoed dat ze ook zien wat je koopt
Dan moeten ze de digitale bon dus ook in de betalingsflow hebben opgenomen. Anders is het vrij lastig...

De rest van de data is vrij nuttig lijkt me. Aankoopbedrag, totaal uit gegeven bedrag, welke winkels en diensten, locaties.
100 euro bij de supermarkt afrekenen, hoe zou een payment provider of Google dan kunnen zien welke artikelen er worden aangeschaft?

Misschien een idee om je eerst eens ergens in te gaan verdiepen voordat je iets roept?
Inderdaad, ik zie dit alleen in een scenario waarbij de supermarkt ook een deal met Google maakt (Google POS Systems?) en dus deze informatie doorspeelt.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door WizX op 6 april 2021 11:59]

We zullen het wel zien, En de rest negeren is natuurlijk wel gemakkelijk.
Google weet dan dat ik bij een specifieke AH mijn boodschappen doe om vervolgens die gegevens te gebruiken voor advertentie van de concurrent in de buurt.
Je bedoelt de supermarkt uit Zaandam? Of woon jij niet in Zaandam? Stel je er niet teveel van voor, jouw telefoon en jouw zoekgedrag zeggen veel meer over jou dan de betaalgegevens die via Maestro en V-Pay worden verwerkt.
Wanneer ze die data verzamelen, zou je het ook moeten kunnen opvragen. Via je Google account kun je zien wat er verzameld wordt en wat zaken aan/uitzetten, zoals je locatie op Google maps. Iedereen lijkt er maar vanuit te gaan dat al je betaal gedrag geregistreerd en verkocht wordt "omdat het kan (en geld)", maar bewijs heb ik nog niet gezien.

Het aanbieden van een betaaldienst levert Google en Apple al geld op, dus het is niet alsof ze het gratis doen.
Enkele maanden geleden overgestapt naar Bunq. O.a. omdat zij ook gewoon native NFC implementatie hebben.
Onlangs mijn telefoon voorzien van Android 11 en nu werkt het betalen via NFC niet meer. "Gaan we niet fixen. Stap maar over naar Google Pay" kreeg ik te horen van Bunq. Ik kan weer op zoek naar een nieuwe bank dus. Ik vind dit soort diensten namelijk totaal overbodig. Ik heb een overeenkomst met bank x en ik wens niet dat daar andere partijen tussen zitten. En al helemaal Google niet.

"daarnaast werden de NFC-betalingen door Android 10 bemoeilijkt"
De Rabo wallet werkt perfect met zowel Android 10 als 11. Dit lijkt mij geen geldig argument.
Ik vind het toch hilarisch hoe zo'n "revolutionaire" bank als bunq zoveel problemen heeft. Ik zit bij de ING en heb eigenlijk nooit problemen gehad met contactloos betalen vanuit de app, maakt niet uit welke Android-versie of welke ROM.

Ik denk dat de Bunq-klantenservice je probeert af te schepen. Blijkbaar hebben ze de technische competentie niet om betalingen op jouw telefoon te repareren, dus verwijzen ze door naar Google, want dat is makkelijker.
Als een bank niet de competentie heeft om een fatsoenlijke app te bouwen waar betaal je ze dan voor? Als Google ooit een bank licentie aanvraagt en betaal rekeningen aan gaat bieden is Bunq overbodig.
Beetje een rare vraag, je betaalt ze voor de financiële dienstverlening, het garant staan voor je geld en het overdragen van geld naar andere rekeningen.

Als ze even duur zijn en minder service bieden, dan is het aan jou en je portemonnee om te vertrekken. Als ze goedkoper uitzijn zonder eigen app maar met Pay, en dezelfde dienst kunnen verlenen, zie ik het probleem niet zo. Als ze helemaal zonder app zitten, verwacht ik dat ook terug te zien in de rekening die de bank stuurt, natuurlijk.
Als Nederlandse banken zich gaan overleveren aan Google Pay bestaan ze over 20 jaar niet meer. Dit is feitelijk een capitulatie van Bunq.
Dat is gek. Mijn NFC betalingen via Bunq werken nog perfect op mijn Xperia 1 II met Android 11.
Zowel op mijn Oneplus 6, mijn Oneplus 8 Pro als mijn Pixel 5 werkten zowel de Rabo betalen app en de Bunq betalen app via native NFC regelmatig voor geen meter.

Op Android 10 ging het wel, maar de Rabo app liet de kassa's bij de Jumbo vastlopen (ligt misschien niet aan de app, maar maakt het wel onbruikbaar). En het was niet alleen de kassa waar ik betaalde, alle kassa's crashte compleet. Heel opmerkelijk.

In het begin met Android 11 kon ik nog de app van de bank opstarten om te betalen, maar zonder dat te doen reageerde geen enkele pinautomaat meer op het aanbieden van de telefoon. Een paar updates later kon ik helemaal niet meer met mn mobiel betalen.

Nu heb ik bunq via google pay, en dat werkt (op de toiletpoortjes bij tankstations na) altijd de eerste poging, zonder gezeur.
Ik heb ook een tijdje gehad dat de Rabo wallet op de oneplus niet werkte. De laatste maanden geen last van gehad, vooralsnog werkt alles naar behoren. Maar mocht Google pay ook naar Rabobank komen, wordt dat mijn eerste keuze!
Bunq zijn oplichters. Hebben me na jaren inactiviteit ineens op een betaald abonnement gezet. Kan me ook niet voorstellen dat dat legaal is.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 6 april 2021 10:09]

Wel als ze je daar tijdig over informeren en jij akkoord bent gegaan met de kleine lettertjes.
En wat als ik na al die jaren een ander email adres had gehad? Dan was ik nu mooi aan het betalen voor een dienst waar ik nooit mee akkoord ben gegaan.
Maar aan de andere kant is het jouw verantwoordelijkheid om het emailadres dat jij indertijd bij het openen van de rekening actueel te houden, de bank kan natuurlijk niet ruiken dat jij een ander emailadres hebt.
Ik heb de app gedeïnstalleerd. Dan kan je niet verwachten dat de dienst jaren later automatisch overgaat in een betaald abonnement. Het is duidelijk zo opgezet om geld te vangen van inactieve gebruikers.
Kan jij je alle accounts herinneren die je niet meer gebruikt?

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 6 april 2021 16:41]

Fijn dat ze dit gaan ondersteunen.
Ik vond de Wallet app juist super handig destijds.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee