Rabobank gaat Rabo Wallet-app vervangen door Google Pay

Rabobanks Rabo Wallet-app komt in de toekomst te verdwijnen. In plaats daarvan kunnen Android-gebruikers met Google Pay betalen. Google Pay werkt in tegenstelling tot Rabo Wallet ook in webshops en met smartwatches.

In Googles meta-omschrijving van de Rabo Wallet-site is te lezen dat de bank gaat stoppen met de Rabo Wallet-app. Die app is er alleen voor Android-smartphones en laat klanten met hun smartphone betalen. Hiervoor moet de telefoon wel NFC ondersteunen. Rabobank-klanten kunnen zo sinds 2017 met de meeste Android-smartphones betalen.

Volgens de beschrijving van Google gaat Rabobank in plaats van zijn eigen Wallet-app Google Pay ondersteunen. Met Google Pay kunnen klanten eveneens met hun telefoon betalen in winkels. Maar met de Google Pay-app is het ook mogelijk in webwinkels en apps te betalen, en met smartwatches.

De bank bevestigt tegen Android World te stoppen met de Rabo Wallet-app, maar kan nog niet zeggen wanneer dit zal zijn. Rabobank ondersteunt sinds eind 2019 Apple Pay. ABN Amro, bunq, N26 en Revolut ondersteunen al langer Google Pay. ING ondersteunt nog geen Google Pay, klanten van deze bank kunnen net als bij de Rabo Wallet-app met NFC betalen.

Googles omschrijving van de Rabo Wallet-site

Door Hayte Hugo

Redacteur

11-05-2022 • 17:05

240

Submitter: Joeriu

Reacties (240)

240
236
107
14
2
90
Wijzig sortering
Ik vind dit geen goede ontwikkeling van de Rabobank.
Mijn bank heeft geen toestemming om mijn betaling gegevens met derde te delen en hier door doen ze dat toch.
Ik ben het met je eens dat dit geen goede ontwikkeling is. Google kom je al nauwelijks van af en ze proberen overal zicht op te krijgen: je interesses, je leefomgeving, je meningen, je kennissenkring, en nu willen ze ook onze financiën.

De Amerikaanse bedrijven nemen het niet erg nauw met onze privacy, en de verdragen die deze moeten beschermen worden niet erg serieus genomen en daarnaast ook weer door onze politici afgewaterd om de Amerikanen te vriend te blijven.

Ik snap dat de huidige wallet app misschien financieel geen gouden eieren legt voor de bank, maar doe dan iets samen met andere Nederlandse of Europese banken om de kosten te drukken en ook onze privacy te beschermen zoals ooit iDEAL een Nederlandse standaard is geworden.

Overstappen op Google Pay maakt een bestaande monopolist alleen maar machtiger, en geeft deze een zeer moeilijk te overkomen macht op de betalingssector. Over een paar jaar willen ze hier grof op verdienen, en dan hebben we als volk geen andere keuze meer dan het slikken van absurde marges waar anderen rijk van worden.

Ik wil gewoon betalen via mijn bank onder onze Nederlandse/Europese privacywetten. Wij gaan hier niks mee vooruit.
Ik ben het helemaal eens met je argumenten. Dit zou voor mij een serieuze reden zijn om over te stappen naar een andere bank.

Ik snap ook niet dat een ooit cooperatieve bank zo in bed stapt met een van de grootste dataverzamelaars. Ik begrijp dat het voor Google een enorm interessant is om ook nog eens ieders financiele gegevens in handen te krijgen, maar wat is het voordeel van de bank?
De kosten van de wallet-app lijken mij peanuts tegenover de voordelen. En ze lopen het risico dat Google, als iedereen overgestapt is, ineens kosten in rekening gaat brengen.
En in tegenstelling tot Google zijn banken gehouden aan enorme beperkingen wat betreft het verzamelen van data; ze mogen niet zomaar gegevens gaan koppelen. Google daarentegen kan wat ze al weten van mij via mijn Android telefoon nu ook nog koppelen aan mijn aankopen en mij heel gericht van advertenties voorzien.
Lijkt mij ook raar want niet alleen delen de banken dan de data, maar ik begreep ook dat banken per transactie aan Google een bijdrage moeten afdragen.
Ik ben dit jaar overgestapt van ASN naar de Rabobank omdat Rabo als enigste bank zowel een eigen wallet app had als Garmin pay ondersteunde. En nou gaan ze, net als ABN AMRO een poos terug, met hun wallet app stoppen.... :| Ik wil niet dat Google er tussen gaat zitten, dus dan maar niet meer met mijn Android telefoon betalen. Balen.
Ik raad aan om contact op te nemen met je bank. Tip: als je de virtuele chatbot genoeg in de war maakt bieden ze je gewoon een medewerker aan, dus je hoeft niet per se te bellen.

Ik heb mijn zorgen daar uiteengezet en vroegen of ik het als notitie wilde laten doorgeven of dat ik echt een officieel antwoord wilde. Uiteraard heb ik de tweede gekozen.

Als iedereen dat nou deed dan krijgt de bank tenminste een heel duidelijk signaal over deze beslissing.
Cash betalen in de fysieke winkel en online met credit/debit card of internetbankieren is mijn devies. Komt geen smartphone aan te pas, want ik gebruik het authenticator apparaatje van de bank. Liefst betaal ik met crypto en dat doe ik dan wel met een smartphone (liefst eentje zonder Google Play store) waarop ik (middels een APK) niks anders installeer dan een non-custodial wallet app .
Misschien je voorwaarden eens doorlezen.

En wellicht moet je je dan ook gelijk even bewust worden van alle (tussen)partijen die de oppervlakkige data van je betaalverkeer in kunnen zien en dat kunnen analyseren.
Ik heb in het verleden toen die PSD2 regeling in werking trad, door gegeven aan de Rabobank dat ik onder geen enkele voorwaarde een extern bedrijf toe zou staan om mijn betaal gegevens in te zien.
iDEAL betalingen zijn dan ook van uit mijn zijde dan ook privé en de bedrijven met wie ik handel moeten duidelijk voor af aangeven dat ze mijn betaal gegevens wel verkopen en dus mij als klant verliezen.

Ik probeer zo veel mogelijk gegevens deling van uit mijn zijde te blokkeren en walg dan ook van het gemak waar mee tech bedrijven zich mijn privé gegevens toe eigenen.
Waarom moet ik accepteren dat grote stalker bedrijven, met wie ik geen binding wil, dat ik toevallig op een verjaardagsfeest van tante Mien of ome Piet ben geweest, omdat nicht Truus alles op stalkerbook gooit?
En nee, ik ben niet paranoïde maar mijn privé leven is van mij en daar over hoef ik niets van terug te vinden, via welke route dan ook, op internet.
Ik heb in het verleden toen die PSD2 regeling in werking trad, door gegeven aan de Rabobank dat ik onder geen enkele voorwaarde een extern bedrijf toe zou staan om mijn betaal gegevens in te zien.
De Rabobank deelt jouw gegevens niet met Google, of wie dan ook, zonder jouw expliciete toestemming. Zelfs als je Google Pay daadwerkelijk gebruikt (en dus toestemming geeft), is het enige wat Google te zien krijgt de transacties die je ook via hun systeem uit voert. Andere transacties (met PIN, iDEAL, overboeking - maakt niet uit) krijgen zij (of Apple in het geval van Apple Pay bijvoorbeeld) niet te zien.

Je haalt hier PSD2 aan, maar je hebt er duidelijk niet veel van begrepen. Het hele punt van PSD2 is juist dat gegevens gedeeld kunnen worden, mits daar toestemming van de consument voor is. Dat deel van de regeling was dan ook vooral bedoeld voor samenwerkingen met organisaties elders in Europa, omdat men daar nog geen standaard mechanismes had om dat te doen wanneer wenselijk - en als ze er dan wel waren, waren ze niet bijzonder goed beveiligd of gecontroleerd. In Nederland kunnen wij dat al veel langer, koppelingen tussen de bank en boekhoud software is niets nieuws voor ons en daar zijn strenge regels voor.

Het andere deel van PSD2 draaide om betere klant-authorisatie bij betalingen. Ook dat was voor ons Nederlanders niet nodig, want iDEAL is vanaf dag 1 al goed beveiligd. Elders had je echter geen 2-factor of andere bevestigingen die financiële instanties moesten uitvoeren, waardoor fraude (met name met creditcards) heel makkelijk was.

Je maakt hier geen olifant van een mug, maar een blauwe vinvis uit een amoebe. Je hebt het volledig verkeerd begrepen.
Wat je zegt klopt helemaal (excl olifant mug gedeelte want het is wel degelijk een serieuze kwestie), maar dat een bank stopt met de eigen dienst om die van google te gebruiken... dat is echt geen goede ontwikkeling. De diensten van google horen optioneel te zijn naast de diensten van de bank. 'Als je gebruik wilt maken van payments anno 2022 moet je je bij google melden want wij bieden het niet aan zonder google ook al kunnen we het wel' is niet iets wat we mogen toejuichen.
Wat hij stelt en waar hij zich over drukt maakt is echter pertinent onjuist en geeft een verkeerd beeld van hoe deze diensten werken. Waar ik moeite mee heb is dat hij PSD2 aan haalt zonder het begrepen te hebben. Het zou anderen op het verkeerde been kunnen zetten wat betreft PSD2 en deze omschakeling van de Rabobank.

Wat betreft de Rabobank en Google Pay: zeggen we dat dan ook over Apple Pay? Want aan Apple's kant is er geen keuze, het is Apple Pay of niets. Ik ben het volledig met je eens dat ik ook liever zou zien dat de banken dit allemaal zelf doen wanneer mogelijk, maar tegelijkertijd weet ik ook dat het gros van het volk de "Wallet" en "Pay" diensten van Google en Apple liever gebruikt omdat ze dan maar 1 app hoeven te gebruiken. Meerdere banken en allerlei tickets in dezelfde app. Dus vanuit de Rabobank gezien begrijp ik het wel. Aan de iOS kant moeten ze het al Apple over laten, aan de Android kant laten ze het nu aan Google over.

En dan zullen velen bedenkingen hebben omdat het Google is, maar de realiteit is dat dit niet "Google" is. De gegevens die je via Pay met ze deelt worden niet gebruikt voor advertenties of verkocht aan derden - die zijn niet eens toegankelijk voor mensen (of systemen) uit die delen van het bedrijf. Datzelfde geldt voor Apple. Er zijn strikte regels en wetten van toepassing en het bedrijf is veel meer gesplit dan mensen denken. Hoewel ik Pay nooit vast gebruikt heb (van beide merken; en ik zal dat hoogstwaarschijnlijk ook nooit doen), maak ik wel gebruik van veel Google diensten, zoals Cloud en GSuite. Ik heb in 15+ jaar nog nooit iets wat ik met die accounts -in dezelfde browser als privé- gedaan heb elders langs zien komen, of willekeurige spam ontvangen omdat ze m'n gegevens verkochten of wat dan ook.

In tegenstelling tot de Kamer van Koophandel, die m'n gegevens wel al vanaf dag 1 publiekelijk m'n gegevens verkoopt.

[Reactie gewijzigd door Werelds op 23 juli 2024 06:39]

De gegevens die je via Pay met ze deelt worden niet gebruikt voor advertenties of verkocht aan derden - die zijn niet eens toegankelijk voor mensen (of systemen) uit die delen van het bedrijf. Datzelfde geldt voor Apple.
Dus Apple en Google doen dit uit filantropische overwegingen?
Nee, ze verdienen sowieso aan de transacties - dat is hoe diensten als Adyen en Stripe ook hun geld verdienen. Daarnaast is het één van de middelen die ze hebben om gebruikers op hun platform te houden, waardoor ze aan ze verdienen op andere vlakken.
De tactiek van Google is volgens mij om uit de enorme geldpot waarover het bedrijf beschikt heel veel geld te steken in het kapotmaken van concurrentie. Wanneer alle concurrentie weg is wordt de dienst naar hun hand gezet. Op dat moment hebben gebruikers niets mee in te brengen en wordt door tussenliggende bedrijven die volledig afhankelijk zijn geworden van Google alles geaccepteerd. Dit hebben ze bijvoorbeeld bij ons onderwijssyesteem in de praktijk gebracht, maar ook met ebay/marktplaats en niet te vergeten onze Android mobieltjes. De meeste websites zijn afhankeijk van Google code en de 'gratis' fonts. Momenteel wordt aan de automobielmarkt gewerkt en dus ook de banken. Ik blijf voorstander voor het opsplitsen van het bedrijf zodat er een eerlijke concurrentie per bedrijfstak kan plaatsvinden.
In de voorwaarde staat dat Google jouw dat mag verkopen aan derden dat wordt dus vierden en méér.
In de voorwaarde staat dat ze jouw data wel mogen delen met derden l.
Je hebt een Android en doet hier zo verschrikkelijk moeilijk over?
Daar was hij mij ook gelijk helemaal kwijt. Ik begrijp het ergens wel, alles prive willen houden, maar dan moet je dus geen android gaan gebruiken
Misschien wel een variant die Google-loos is? Als je Android neemt ben je niet automatisch een Google drone hoor.
9 van de 10 gevallen draaien gewoon de Google play services hoor, zeker hier in Nederland. Die enkeling zonder Google is niet relevant.
Die snap ik even niet: iemand wordt aangevallen op zijn Android toestel omdat 9 van de 10 mensen de variant met spyware gebruiken? Dan is het ineens niet meer relevant dat hij misschien wel lineage of graphene gebruikt?

Wat is dat voor raars? :|
Dat is dus inderdaad heel triest in dit land. Ik ben een paar jaar terug voor een klant op zoek geweest naar een niet al te dure Android telefoon uit de winkel waarbij hij geen Google voorwaarden zou hoeven te accepteren. Dit is dus niet gelukt. De meeste verkopers wisten niet eens waarover ik het had.
De enige mogelijkheid is dan om een dure telefoon te kopen waarop je andere firmware kunt zetten, hoewel je dan altijd eerst de Google voorwaarden moet accepeteren voordat je de bootloader kunt openen. Dat is eigenlijk heel krom, maar zo heeft Google het bij de fabrikante wel voor elkaar gekregen. Voor iemand zonder technische kennis is het vrijwel onmogelijk om aan een Google-loze Android telefoon te komen.
Zelf heb ik ook nog een Ubuntu telefoon geprobeerd, maar om mijn contaten en agenda te synchroniseren moest ik (enige optie) een Google account aanmaken.
Ik hopo dus dat er de komende jaren nog iets gaat gebeuren op dit vlak, hoewel onze overheid en de banken het ons er niet makkelijk bij maken door het bijna onmogelijk te maken om zonder smartphone te leven en alleen de Google Play Store (en Apple) te ondersteunen..
Ja idd erg vervelend dat het zo werkt. Mocht je in de toekomst hier nog een keer naar op zoek zijn, misschien is een telefoon met het degoogled /e/OS een optie? Ze bieden ook telefoons aan waarop dit standaard geïnstalleerd staat, zie https://esolutions.shop. Tot voor kort boden ze als basismodel een vrij goedkope Gigaset telefoon aan maar die zie ik er nu niet meer tussen staan.
Dank je! Ik heb al wel naar /e/ gekeken (ik weet niet of dat voor of na die zoektocht was), maar toen had je er een oud model telefoon voor nodig (dus een 2de hands) en dat was ook niet gewenst. Ik zie dat er nu best aardige modellen beschikbaar zijn, dus dat is interessant.
Ja klopt eerst verkochten ze geen smartphones, dat is meer iets van de laatste twee jaar.
-

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 23 juli 2024 06:39]

Je moet helemaal niets, maar je bank gaat natuurlijk geen product onderhouden voor een userbase die grof gezegd, zo klein is dat hij bijna niet bestaat

Dat is niets negatiefs jegens jou of je keuze om gapps vrij te zijn, maar je kunt niet verwachten dat er dan maar gewoon een oplossing wordt verzonnen voor een platform dat statistisch gezien niemand gebruikt, even vanuit een markt analyse perspectief.

Als ik appels ga verkopen ga ik die ook gewoon bij de appie en de jumbo en de plus enzo neerleggen. En als er dan iemand zegt “MAAR DAN WORDT IK GEDWONGEN NAAR DE MAINSTREAM SUPERMARKT TE GAAN” dan zeg ik ja, ja dat klopt. Want ik ga geen appels leveren, mijn logistiek beperkt zich tot de appels bij de supermarkt krijgen, ik ga geen bezorg service opzetten. Dat is wel wat je van de rabo vraagt als je een up to date bankieren app met alle features wil die geen google play of apple appstore nodig heeft.

Ik gebruik ook linux op mijn laptop en ik accepteer ook dat er bij bepaalde soorten software gewoon wordt gedaan alsof iedereen windows gebruikt. Dat is dan maar zo.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 23 juli 2024 06:39]

Ik had mijn reactie al verwijderd, omdat ik het te kort door de bocht vond. Maar wat ik bedoel is meer dat privacy op Android inderdaad lastig is en veel mensen daar wel last van hebben, maar iOS niet als alternatief zien. Als banken dit systeem nog verder verankeren in hun diensten wordt het er niet bepaald beter op. (Wellicht hebben weinig android users geen GAPPS, maar heel veel maken zich er wel zorgen om. Dat is best een grote user base)
“Heel veel” is natuurlijk heel erg relatief. Om daar iets over te zeggen heb je echte statistiek nodig. We leven een beetje in een conservatieve techbubble op sites als tweakers natuurlijk. Ook de mensen die zich echt zorgen maken om gapps en dergelijke zijn vooralsnog niet relevant voor de fabrikanten, banken, noem maar op.
Heel veel zegt idd niets ook niet met statistiek (het is subjectief). Maar wat ik bedoel is dat als ik binnen ons panel kijk (we zijn een onderzoeksbureau, maar dit deel van een onderzoek is niet representatief, hooguit indicatief voor Nederland) gaat het om meer dan de helft die zich er wel eens zorgen over maakt en het liever anders zou zien.

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 23 juli 2024 06:39]

Als ik appels ga verkopen ga ik die ook gewoon bij de appie en de jumbo en de plus enzo neerleggen. En als er dan iemand zegt “MAAR DAN WORDT IK GEDWONGEN NAAR DE MAINSTREAM SUPERMARKT TE GAAN” dan zeg ik ja, ja dat klopt. Want ik ga geen appels leveren, mijn logistiek beperkt zich tot de appels bij de supermarkt krijgen
Vind ik alleen een hele rare vergelijking... Het gaat er meer om dat je bij die supermarkt kan betalen met bv een bonus kaart en dat jij als appel leverancier dan kiest om het verplicht te maken dat je je bonus kaart moet laten zien omdat je anders geen appels bij die supermarkt mag kopen. (en de supermarkt in ruil daarvoor je appels op een betere plek legt.)

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 23 juli 2024 06:39]

dat is totaal niet vergelijkbaar met een wallet app discontinuen
Nee, maar wel met google pay verplichten...
Ik zou persoonlijk ook heel erg moe worden van er op moeten letten met wie m'n gegevens gedeeld worden. Oh snap, er wordt een profiel opgesteld van het feit dat ik wekelijks dezelfde betaling doe en ik krijg een advertentie voorgeschoteld. Einde van de wereld dit. Hierop gaan natuurlijk de glijdende schaal comments volgen maar echt ik zou willen dat dit het grootste probleem is in m'n leven waar ik me om druk zou moeten maken.
Ik ben het er mee eens dat sommige mensen zich teveel druk maken om privacy, aan de andere kant denk ik dat het nodig is want als iedereen het maar prima zou vinden zouden regels wellicht iets losser zijn.
Maar stel nu dat je wekelijks bij de snackbar betaalt en dat je zorgverzekering je op termijn gaat weigeren ef de premie verhoogt omdat je vokgens de data bij een risicogroep gaat horen. Je zou op basis van je uitgavepatroon of zorguitgaven kunnen worden uitgesloten voor een hypothekaire lening (en probeer dan maar te achterhalen waarom je wordt afgewezen). Zo zijn er nog meer ingrijpende zaken te bedenken die misschien nu nog geen waarheid zijn, maar op termijn mogelijk worden. In ieder geval wordt de benodigde data alvast verzameld.
Heb je er wel eens aan gedacht om een eigen privé VPN server te draaien waar ook een add-blocker en DNS server in zit?
Pi-hole en unbound op een raspberry pi houden al ruim 95% tegen.
Ja, het kost veel moeite om het goed op te zetten en het vertraagt mijn verbinding maar dat heb ik er voor over.
Mensen die bij mij op bezoek zijn en via mijn wifi verbinding maken merken ook meteen dat een aantal dingen niet meer werken zoals ze gewent waren of gewoon niet bereikbaar zijn.
Als je last hebt van een trager netwerk adviseer ik je om betere hardware te gebruiken voor je pihole. Persoonlijk gebruik ik 2x adguard (pihole alternatief) 1 op mijn server en 1 als backup op mijn pi.

Met een pihole of adguard zou het laden van websites juist minder bandbreedte nodig hebben en in theorie dus sneller je pagina moeten weergeven. Je filtert namelijk een hoop weg. Als je een van gebruikt ja dan gaat je snelheid inderdaad onderuit.

Als je vpn gebruikt om via thuis je pihole op afstand te kunnen gebruiken en je hebt toevallig een android toestel (weet niet of t op ios ook werkt namelijk) dan adviseer ik om adguard aan te schaffen. Je vind vaak lifetime deals voor 25 euro voor ik geloof 8 of 9 apparaten.
Adguard installeert een dns server op je telefoon en een vpn verbinding (lokaal). Je telefoon filtert de boel dan op dezelfde manier als dat je pihole doet. Je verliest hier ook wat aan snelheid, maar dit is verwaarloosbaar.
Bandbreedte is het probleem niet. Boeit het mij nou of de diensten 10mbit 100mbit of 1000mbit gebruiken, bandbreedte heb ik wel, wegfilteren is helemaal niet nodig als het om bandbreedte gaat (ook mobiel niet gezien dat ook snel en 'onbeperkt' is. Het gaat er om dat we bepaalde diensten scripts en urls geheel blokkeren of via tor omleiden vanuit privacy oogpunt, dat is de reden dat zaken niet werken zoals 'normaal'.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 23 juli 2024 06:39]

Oh zo, ja dat t niet zoals normaal werkt snap ik, dacht dat je ook netwerk snelheid benoemde. My bad.
tot ze het allemaal doen en je niets meer te kiezen hebt
Heb je al eens overwogen om dan maar gewoon met je pinpas te betalen, in plaats van Google Pay?

Ook iDeal betalingen kun je prima nog steeds zonder smartphone doen, met identifier apparaat en je bankpas. Google Pay en Apple Pay en soortgelijke diensten zijn een aanvullende manier van betalen, je wordt nergens toe gedwongen.

Zolang jij je bankpas niet zelf aan Google Pay hangt, zal Google ook niet bij jouw (oppervlakkige of gedetailleerde) betaalgegevens kunnen komen.
Ik zou willen dat we nog heel lang zonder apps zouden kunnen bankieren, maar het wordt wel steeds moeilijker gemaakt. Banken zijn daarin nogal dwingend geworden.
Ik moest vorig jaar weg bij Knab bank omdat de app verplaicht werd. Toen ontdekte ik dat inmiddels voor de SNS groep ook een app verplicht was. Ik was al opgestapt bij de Rabobank omdat coöperatie daar een heel nieuw begrip was geworden (leden mogen accepeteren wat vanuit het hoofdkantoor wordt opgelegd) en worden geïntimideerd als ze dat niet doen (verder had ik nog een datalek akkefietje).
Ik heb de Nederlandse bank gevraagd of bankieren bij een Nederlandse bank mag betekenen dat je wordt verplicht om een account bij Apple of Google te hebben voor het gebruik van een verplichte app. Het antwoord was dat DNB pas ingrijpt als er geen alternatieven meer zijn.
Nu bankier ik bij ABNAMRO, die ook geen week onbenut laten om te proberen me hun app te laten gebruiken. Ik denk dat de data die de app levert wel heel interessant is voor de banken en dat het steeds moeilijker wordt gemaakt om er onderuit te komen.
Maar dit gaat voorbij het feit dat als straks de grote meute Apple / Google Pay gebruikt, natuurlijk de pinpas ook wordt wegbezuinigd net als Rabo nu met zijn Wallet doet. Heel veel banken, waaronder ING, zijn al app only en de rest zal echt niet lang achterblijven, waarbij steeds meer wordt nagelaten aan de groten, want de banken zelf verdienen niet aan betalen.

Hiernaast zit er bij de normale pas ook een enkele partij tussen die ook Identity diensten aan het bouwen is op het gebruik van de transactiedata (zoek maar op 'Mastercard Ekata').

IDeal is nog de enige digitale betaalmethode die niet Amerikaans is, alleen jammer dat dit nooit Europees is uitgerold.
Dat heb je in theorie niets te vrezen met PSD2. Het hele idee van PSD2 is juist dat je als rekeninghouder expliciet toestemming moet geven om je gegevens te delen door middel van een SCA. Daarnaast verloopt het “contract” automatisch iedere 90 dagen: https://truelayer.com/blo...e-for-open-banking-access.
Ik heb altijd begrepen dat je zelf wel toestemming kunt weigeren, maar dat als de andere partij dit wel toestaat, er wel degelijk data van je wordt gedeeld. Dus als jouw supermarkt het interessant vindt om de data te delen, dan worden jouw aankopen bij de supermarkt gewoon gedeeld. Hoe interessanter het dus wordt gemaakt voor bedrijven om de data te delen, hoe minder invloed je zelf nog hebt.
Je denkt dat bedrijven daar ook echt eerlijk over zijn? Bovendien kan iedereen die achter een kassa zit al een aantal gegevens van je betalingsverkeer zien. En de Belastingdienst ook. En die laatste gaat ook lang niet altijd even zorgvuldig met gegevens om hebben we de afgelopen jaren al gezien… (iets met toeslagenschandalen en zo?)

Bedrijven hebben er 0,0 belang bij om eerlijk te zijn over hun gegevens en het zal ze niks uitmaken of je nu bij bedrijf A weggaat en zaken gaat doen met bedrijf B …

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 06:39]

Bovendien kan iedereen die achter een kassa zit al een aantal gegevens van je betalingsverkeer zien.
Ik neem aan enkel de gegevens van de eigen betaling ? Rekeningnummer b.v maar meer toch niet ?
Nee maar wel transacties, bedragen, pas nummers, tijdstippen en dat is natuurlijk simpel te koppelen aan camera’s en zo.

Als een pinpas gestolen is kun je (nou ja, de autoriteiten dan) simpel zien wanneer die bij een pinautomaat gebruikt worden.

20 jaar geleden (!) werd ik op een gegeven moment gebeld door Visa, dat mijn creditcard binnen 24 uur in Duitsland, Denemarken en Noorwegen gebruikt is. Of dat wel klopte, want dat was afwijkend van het normale patroon. Ik kon ze melden dat ik op vakantie was en dat inderdaad ikzelf geweest ben.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 06:39]

Ik heb in het verleden toen die PSD2 regeling in werking trad, door gegeven aan de Rabobank dat ik onder geen enkele voorwaarde een extern bedrijf toe zou staan om mijn betaal gegevens in te zien.
Wat jij door hebt gegeven aan de Rabobank boeit geen reet, want je hebt gewoon voorwaarden getekend waarin staat welke gegevens met wie gedeeld kunnen/mogen worden en hoogstwaarschijnlijk ook een clausule waarin staat op welke manier ze je op de hoogte brengen als de voorwaarden wijzigingen.
Als je niet met de nieuwe voorwaarden akkoord was gegaan dan was je geen klant van Rabobank meer geweest.
Dat er voorwaarden zijn om delen te voorkomen, of dat met derden delen ergens anders al kan bestaan, wil nog niet zomaar zeggen dat de ontwikkeling dus maar prima is.
Ik heb geen rabobank, maar het zal een kwestie van tijd worden voor de andere banken gok ik dan?

Het punt is wel, dat je verplicht bent een rekening te nemen, want anders kan je de verplichte rekeningen niet betalen.

Indirect wordt je dus verplicht je rekening open en blood te laten inlezen door derde.

En dat is wat @wolkewietje zegt, geen goede zaak.
OF het wel of niet in de voorwaarden staat.

Contant geld is zo slecht nog niet.
Tot een paar jaar geleden (ik weet niet hoe het nu is) werd in Japan, een land dat nog steeds op een heleboel vlakken op ons voorloopt, vrijwel alles contact betaald.
Het werkte daar als een zonnetje. En het grote voordeel is dat mensen heel bewust geld uitgeven. Je weet namelijk precies hoeveel je nog beschikbaar hebt en hoeveel je uitgeeft. Het hele systeem met contactloos betalen en telefoontjes is erop gericht om ons onbewust geld uit te laten geven en de waarde van geld te laten vergeten.
Het is een heel veel landen gebruikelijk om contant betalingen te voldoen.

Bij o.a. onze ooster buren in het de normaalste zaak van de wereld.
Ik vind het wel een goede ontwikkeling. De native functies zijn privacy technisch perfect afgedicht. Het systeem wordt beter geüpdatet dan de wallet zelf. Komt daarmee ook automatisch vrij voor WearOS. Maakt het leven ook weer een stuk makkelijker.
Ik vind het wel een goede ontwikkeling. De native functies zijn privacy technisch perfect afgedicht.
In Google Android? Je maakt een grapje? Ik snap deze opmerking oprecht niet.
Ik snap reacties niet die niets onderbouwen. Dus raad ik je aan je eens te verdiepen in het systeem zodat je mij op andere gedachten kan brengen.

Ik help je vast mee met informatie waar staat dat er niets gedeeld wordt met anderen, evenals er niets wordt gedeeld met andere google diensten (zoals de advertentie tak):
https://support.google.co...ansactions-other-activity en https://payments.google.c...ldo=0&ldt=buyertos&ldr=NL

En voor het geval dat je zegt: ja maar, locatie gegevens etc. worden opgeslagen. Dit staat standaard uit en personalisatie moet je inschakelen.

Google krijgt ook niet door wat je koopt, want die data wordt nooit uitgewisseld bij een betaalterminal. Je stuurt een betaaltoken naar de terminal die de goedkeuring regelt.
https://www.advantio.com/...protect-your-card-details

Maar ik hoor graag jouw tegenbericht en bronnen die zeggen dat google tot in de detail weet wat ik koop met google pay en dat doorverkoopt aan derden.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 23 juli 2024 06:39]

Ah, ik weet ook nog dat de Google Maps auto's geen WiFi scanners hadden, herstel: slechts de SSID bekeken, herstel: misschien per ongeluk toch wat ruwe data van het netwerkverkeer opslaan.

Ik weet ook nog dat er bij Google een kleine 52 miljoen accounts was gelekt uit hun social media platform, en intern besloten was dit vooral stil te houden.

Kortom, je kan wat mij betreft nog 10 keer de privacy policy van Google aandragen, mijn vertrouwen hebben ze niet dus die policy is me ook de data niet waard die het kost om te downloaden.

Ook je punt over anonimiseren middels betaaltoken vind ik totaal niet interessant, je gaat even voorbij aan het feit dat het Google Play framework toch al alle rechten op je toestel had. Daarmee zijn er genoeg datapunten te combineren om het te achterhalen. Lief dat ze beloven dat niet te doen, maar die beloftes zijn niet zoveel waard.

Laat ze maar beginnen met hun Play framework open source te maken, dan valt er misschien wat vertrouwen terug te winnen. Maar we weten allemaal waarom dat niet gebeurd, en dat heeft niks met copyright van doen.
Je bedoelt datzelfde Google play framework wat de Rabobank wallet en alle andere apps ook gebruiken? Waarom zou je die apps dan wel vertrouwen?

En ook graag je feiten correct houden. Die 52 miljoen hebben ze wel naar buiten gebracht. De 500.000 bij de bug ervoor hadden ze wel geïnformeerd maar de bug wilden ze buiten publieke kennis houden. Bij een check van die eerdere bug kwamen ze achter een andere die mogelijk via de api gegevens kon lekken. Nergens staat dat er ook misbruik is gemaakt van die bug en er 52 miljoen accounts zijn gelekt.

Wat ik ook wel apart vind is dat je Tweakers in eerder commentaar wel geloofd over het uitzetten van de tracking cookies. Hoe weet je dat zo zeker? Heb je de broncode bekeken? Daarnaast heeft Tweakers genoeg data punten om een profiel van je op te bouwen (overigens doe je dat zelf ook doordat je naam in comments staat, je geboortedatum is ingevuld en je via je Nickname op meerdere andere profielen komt).

En ik ben erg benieuwd hoe jij denkt dat Google er achter kan komen welke producten jij koopt in de winkel en betaald via Google pay, via het Google play framework. Want als je nou wel zou lezen hoe de tokens werken, zou je ook weten dat de winkel dus geen data naar je telefoon stuurt. De telefoon stuurt alleen een token naar de betaalautomaat. Net zoals de Rabo Wallet zelf ook werkt via NFC.

Dus, nogmaals, woorden en feiten zonder bron zijn mij echt totaal niets waard.
Google is natuurlijk in de eerste plaats een marketingbedrijf. Ze zijn er altijd erg goed in geweest om de aandacht van zichtzelf af te wenden. Zo wordt er nu heel veel nadruk gelegd op het dichtzetten van functies voor apps. Wat niet wordt gemeld is dat die beperkingen niet aan het OS kunnen worden opgelegd. De enige die dus onbeperkt toegang tot al je data heeft is Google.Daar zijn ze niet gek, dus dat wordt niet allemaal tegelijk uitgebuit. Mij is in ieder geval opgevallen dat het stap voor stap gaat en op het moment dat er te veel kritiek op bepaalde functies komt, dan stopt Google ermee. Maar dan hebben ze al genoeg data verzameld voor het doel dat ze nastreven of aan een alternatief gewerkt.
Het leuke van het combineren van de data en statistiek is dat ze veel meer van je weten dan je zelf ooit voor mogelijk hebt gehouden.
Je bedoelt datzelfde Google play framework wat de Rabobank wallet en alle andere apps ook gebruiken? Waarom zou je die apps dan wel vertrouwen?
Er zit een groot verschil tussen data moeten extraheren uit een app en gestroomlijnd die data aanbieden in het proces wat ze al hebben.
En ook graag je feiten correct houden. Die 52 miljoen hebben ze wel naar buiten gebracht. De 500.000 bij de bug ervoor hadden ze wel geïnformeerd maar de bug wilden ze buiten publieke kennis houden. Bij een check van die eerdere bug kwamen ze achter een andere die mogelijk via de api gegevens kon lekken. Nergens staat dat er ook misbruik is gemaakt van die bug en er 52 miljoen accounts zijn gelekt.
Wat boeit mij het of die bug misbruikt is of niet? Ik gebruik Google+ niet eens. Het gaat mij er om dat ze deze dingen stil houden tenzij het niet anders lukt. Gegeven het feit dat ze nagenoeg het internet runnen, is die grens best ver opgerekt.
Wat ik ook wel apart vind is dat je Tweakers in eerder commentaar wel geloofd over het uitzetten van de tracking cookies. Hoe weet je dat zo zeker? Heb je de broncode bekeken? Daarnaast heeft Tweakers genoeg data punten om een profiel van je op te bouwen (overigens doe je dat zelf ook doordat je naam in comments staat, je geboortedatum is ingevuld en je via je Nickname op meerdere andere profielen komt).
En nu twijfel ik toch wel aan je kennis hier, tracking cookies zijn namelijk lokaal. Ik moet de eerste website nog tegenkomen die iets op mijn systeem achterlaat zonder dat ik daar van af weet. :')
En ik ben erg benieuwd hoe jij denkt dat Google er achter kan komen welke producten jij koopt in de winkel en betaald via Google pay, via het Google play framework. Want als je nou wel zou lezen hoe de tokens werken, zou je ook weten dat de winkel dus geen data naar je telefoon stuurt. De telefoon stuurt alleen een token naar de betaalautomaat. Net zoals de Rabo Wallet zelf ook werkt via NFC.
Als je nog steeds niet kan denken in datapunten en individueel alle mechanismes gaat beoordelen, dan snap ik dat alle nuancering je hier ontgaat. Heb je uberhaubt ervaring met tracking en privacygerelateerde technieken?
Dus, nogmaals, woorden en feiten zonder bron zijn mij echt totaal niets waard.
Oftewel: iemand (misschien jij?) moet eerst tegen de lamp lopen én dat moet gedocumenteerd worden, voordat je aanneemt dat iets misschien geen goed idee is. Gelukkig zijn er nog mensen die privacy en informatiebeveiliging wél serieus nemen en snappen dat er gegevens zijn waarvan het uitlekken niet meer ongedaan gemaakt kan worden. Dan neem je dat soort papieren garanties van bijvoorbeeld Google ook niet serieus.

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 23 juli 2024 06:39]

Dat de Rabobank Google Pay gaat ondersteunen wil niet zeggen dat je verplicht bent dit te gebruiken?
Is dat niet juist het punt? Google Pay als optie er bij is fijn, maar nu is dat dus geen optie meer, maar de enige overgebleven mogelijkheid om mobiel te betalen. (Op Android)
Dat hele Google is het probleem.

Apple heeft een soortgelijk systeem, maar heeft er in het design voor gekozen geen inzicht te hebben in betaalgedrag (in tegenstelling tot Google).
Of Google is hier gewoon wat eerlijker dan Apple... just sayin'
Kwestie van het design nakijken. Als dat zo is wat jij zegt dan was dat al wel naar boven gekomen.
Jawel, Samsung Pay bestaat ook.

[Reactie gewijzigd door swhnld op 23 juli 2024 06:39]

Als je mobiel wilt kunnen blijven betalen dus wel, waar dat nu niet hoeft.

Nog een onnodige tussenpartij in de keten.
Is het wel zo onnodig, of denkt iedereen dat maar?

Banken zijn commerciële instellingen. Alleen als het hen uiteindelijk wat oplevert (geld, minder risico, enz) dan gaan ze ervoor. Nu abn amro en Rabobank deze stap zetten, zal dit in hun belang zijn en dus niet onnodig.

ING zal snel volgen. Dat is immers ook een grote bank met eenzelfde verdienmodel.

Je zal je erbij neer moeten leggen.
Hoe denk jij trouwens dat PIN- en iDeal-transacties verwerkt worden? Juist ja, via een derde partij.
Er zitten legio partijen tussen inderdaad. Vanaf de winkel waar je iets koopt met z’n boekhouding tot en met de provider die de transactie doet en het betaalsysteem erachter.
Er zit nogal een verschil tussen een bedrijf dat betalingsverkeer tegen betaling aanbiedt en een adverteerder die met al haar diensten (waaronder betalingen) profielen opbouwt van iedereen.
CCV is daar o.a. een hele grote in.
Niks slechts aan je hoeft het niet te gebruiken, je kan nog steeds met je pinpas betalen.
Ik heb geen alu-hoedjes liggen, maar dat geloof je zelf niet toch? Op de korte termijn heb je vast gelijk, maar op de lange termijn zie ik die plastic pasjes ook wel verdwijnen hoor (in favor of iets wat iedereen toch al heeft, veilig is, milieu, gebruiksvriendelijkheid en de afdeling marketing heeft vast nog wel meer voordelen op de plank liggen).

Nodeloos om te zeggen dat ik hier dus ook niet op zit te wachten.
Dan mag je dat aan de OV-bedrijven melden, want het nieuwe OVPay als opvolger van de OV-chipkaart is júist ingericht op betalen met je bankpas (oké, uiteindelijk ook met mobiel, maar toch).

Ik gebruik al heel lang geen Android meer en wil ook niet naar iOS, dus ik doe sowieso niet mee met dat mobiel betalen (tenzij ze een platform-onafhankelijk systeem willen ontwikkelen).

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 06:39]

Niet terug gaan naar Android, maar ook niet naar iOS.
Wat gebruik je dan een Nokia 3410 4g met kaiOs ? :)
Ah dat bestaat dus nog lang niks
Meer van gehoord, maar mis je dan niet apps ?.
Ik heb even vlug in de App Store gekeken, maar telegram/singal of whatsapp vind ik al niet buiten een web variant ?.
Dan is er geen toegevoegde waarde voor de bank meer, kun je daar ook weg.
Ik gebruik zelf geen bank-app, maar het wordt dus vervelend op het moment dat je bank je verplicht om een app te gebruiken voor toegang tot je bankgegevens en dezelfde app gebruikt voor de betalingen. Je zelft dan de voorwaarden voor de app moeten goedkeuren en daarmee toestemming verlenenen aan Google. Zoiets gebeurt nu ook met alle Android televisies. Die kun je niet gebruiken voor televisiekijken zonder dat je eerst Google toestemming hebt gegeven om data met ze te delen (en zelfs mij Onkyo versterker eist dat voor er geluid uitkomt).
Ik denk niet dat als je de bank app gebruikt gelijk toestemming geeft aan google, aangezien je google pay eerst nog zou moeten activeren/instellen.
Helemaal mee eens. Prima dat Google Pay aangeboden wordt voor wie wil, maar het kan toch niet de enige mogelijkheid worden. Ik weiger mijn betaalgeschiedenis aan Google te openbaren; ze weten toch al te veel van mij.
Lees je in,
Die betaalgeschiedenis krijgt Google niet.
Maar ze weten in ieder geval wel waar je je aankopen doet en hoe frequent. Al is het maar vanuit de OS-gegevens met het app gebruik en de lokatie.
Ze weten hoeveel geld van jou waarheen gaat, daar hebben ze jouw locatie niet voor nodig. Aan wie je betaalt is voldoende om te weten waar je bent.
Dat snap ik, maar wat velen vergeten is dat Google de data kan combineren met data die ze uit hun andere bronnen krijgen (dus Google Android, Android television, Chromecast, Google Car etc.). Zo weten ze dus hoever van je woning je de aankoop doet, hoe je daar naartoe bent gegaan, wat je verdere interesses zijn en wat je verder zoal doet rond het tijdstip van aankoop.
Ik blijf voorstander van het opsplitsen van alle Alfabet (Google) ondernemingen.
O nee? Hoe kunnen ze een transactie uitvoeren zonder te weten waar het geld vandaan komt, waar het heen moet, een betalingskenmerk en het bedrag? Die gegevens, gecombineerd met wat ze verder al van je weten zijn goud waard voor Google.
eens hoor, G pay A pay, de NL banken maken voldoende winsten om zelf iets op te zetten ipv het "makkelijk" door USA techgiganten te laten doen.
En dan ga je naar het buitenland en daar kennen ze je systeem niet. (Chipknip anyone?).

Nee, als je zoiets wil doen moet je het gróót aanpakken en eigenlijk iets maken dat universeel werkt. Maar die innovatie moet wel vanuit - of op z’n minst gedrágen worden - door de grootste techbedrijven.
ja dan zal je in het buitenland je pas in een gleuf moeten steken, kleine moeite maar wel al je bankzaken bij je bank ipv deels bij USA tech giganten, en wil je die pas niet in een gleuf duwen? prima dan neem je er DAARNAAST een USA tech gigant ding bij om dat te voorkomen :)
Of anderssom van het buitenland naar Nederland. Probeer maar eens een NS flex
abonnement af te sluitrn of OV fiets te huren zonder iDeal.
Worden jouw gegevens gedeeld als je er geen gebruik van gaat maken?
https://radar.avrotros.nl...bank-jouw-gegevens-delen/

[Reactie gewijzigd door Tha op 23 juli 2024 06:39]

Kunnen we op Tweakers amp links blokkeren / auto fixen?
Die toestemming geef je door het gebruik van de dienst waarbij je akkoord gaat met voorwaarden die dit benoemen.
Helemaal mee eens. Ik ben groot gebruiker van de wallet op. Eerst voor betalen met nfc maar later ook voor parkeren.
Ik zit er niet op re wachten nu google pay te moeten gebruiken voor contactloos betalen.
En voor webshops zie ik ook geen voordeel. Paypal is goed en ideal is er ook nog.
Dan gebruik je toch geen Google Pay? Wordt er ook niks gedeeld.
En hoe betaal je dan met je mobiel vanaf een Raborekening?
Met je pasje achterop geplakt?
Het hele idee is dat je passes thuis liggen.

Er zit al een nfc chip in je Mobiel. Ik laat 50% van de keren dat ik naar buiten ga mijn portemonnee thuis. Met de wallet app kan ik betalen, ook grote bedragen.
Ik neem ook bijna nooit m'n portemonnee mee, maar ik laat m'n telefoon nog wel eens uit m'n handen glippen dus ik heb semi-verplicht een bookcase erom :P Daar kunnen rijbewijs, ov en betaalkaart in, ook als m'n batterij op is kan ik nog betalen en reizen 8-)

We zullen vast die kant op gaan, pasloos, met zo z'n eigen voor en nadelen.
Maar als jij er geen gebruik van gaat maken doen ze dat toch ook niet? Je kunt dan straks niet met je telefoon betalen, dat blijft wel een ding.
Een Android telefoon, maar vervolgens Google niet vertrouwen … misschien toch overstappen naar een andere (dumb)telefoon.
Als dit zo is is dat voor mij een reden om serieus te kijken naar een andere bank. Komende zomer eens serieus kijken. Ik snap dit simpel weg niet.
Ik heb het geprobeerd, maar de koppeling tussen Rabobank en google pay lukt voor geen meter, vanwege een verificatie probleem! Wat een knakenbank🤔 ze kunnen niet eens een app werkend krijgen
Goede ontwikkeling dit. Wanneer je nu bijv een N26 en Rabobank account hebt, kun je maar met 1 bank gebruik maken van betalen via NFC. Met Google Pay kun je dan straks je kaart kiezen waarmee je via je telefoon wil betalen.
Wat een raar verhaal. Als ik Bunq Tap & Pay open op de telefoon is m'n telefoon een Bunq kaart. Als ik de app van een andere bank open is dat een virtuele kaart van een andere bank. Switchen door de goede app in de voorgrond te hebben.

Maar helaas Bunq stopt ook met eigen Tap & Pay app sinds vandaag, geforceerd op Google Pay vanaf nu.
Dat kiezen en openen van apps is juist de reden waarom ik de huidige Rabo Wallet niet (meer) gebruik en weer altijd de pas gebruik. Met G Pay heb je deze tussenstappen naar mijn weten niet.

Komt nog bij dat die Rabo Wallet niet altijd werkt. De enige keer dat ik mijn pasje vergat mee te nemen werkte de betaling via die app niet. Daarnaast ook paar keer gehad dat die app niet goed werkte en ik toch terug moest grijpen naar de pas.
Precies dit!
Als ik de reactiesvan meerderemensen hier lees, en ook die van @gertvdijk en het feit dat hij aardig geplust wordt op z'n reactie, snappen heel veel mensen niet waarom Google Pay een uitkomst gaat wordenvoor mensen met meerdere betaalkaarten bij verschillende banken. Juist die verschillende implementaties en het moeten openen van apps, is waarom ik geloof dat betalen met telefoons nog niet door meer mensen is geaccepteerd omdat er tegen technische problemen wordt aangelopen.
Overigens heb ik toevallig dezelfde ervaring met de Rabo wallet app.
Ik snap opnieuw niets van je reactie.

Leg nou eens uit hoe je 'zonder te kiezen' de juiste betaalkaart kan kiezen?

Ik heb overigens uit technisch principe groot bezwaar tegen de invloed van Google als payment operator waar ik gewoon met een (virtuele) kaart van een bank wil betalen. Dit moet mogelijk zijn zonder afdracht van geld en data naar een grote Amerikaanse techreus waar mensen voor moeten kunnen kiezen geen account te hebben.

'Jamaar Android' argument is onzin overigens. Google mag weten dat ik een app installeer, maar betalingen verwerken zijn voor mij een keiharde dikke rode lijn. Net als medische gegevens. Opt-in prima. Geforceerd GPay is echt niet oké.

Als de Rabo Wallet app brak is, dan is dat een probleem van die app. Geen excuus om dan maar alles te outsourcen naar Google.

[Reactie gewijzigd door gertvdijk op 23 juli 2024 06:39]

Volgens mij heb ik het antwoord op mijn vraag nog niet gelezen in de reacties.
Ziet Google (Pay) dan alleen de betalingen die via Google Pay verlopen of zien ze alle transacties van de gekoppelde rekening?
Als ik Google op Google Pay met PSD2 kan ik niets vinden.

Dat ze weten wat ik aan boodschappen koop bij de Jumbo geloof ik wel, maar mijn hypotheek en salaris hoeven ze niet te weten bij Google.
Google pay weet niet eens wat je koopt bij de jumbo. Het enige wat ze sturen naar de terminal is een betaaltoken. Google pay krijgt niets terug verder, niet eens of de betaling wel of niet is gelukt, want dat wordt allemaal door de betaalterminal afgehandeld.
Onder water werkt het vrijwel hetzelfde als contactloos betalen met de pinpas, alleen vind de authenticatie al eerder plaats op je telefoon.
Ok mooi. Bedankt voor jouw reactie.

Dat ze niet wat ik aan artikelen koop snap ik. Met 'wat' bedoelde ik het wekelijks bedrag.
Leuk verhaal, maar Google weet wel degelijk dat jij met Google account X betaalt bij terminal Y. De bezoeken aan winkels vertellen al best wat over je gedrag en locatie voor profilering. Erotiek shop 1, baby winkel 2, etc.

Daarnaast is dat verhaal alleen geldig voor in-store payments. Bij online is er een integratie met de hele Google API waarbij jouw adresgegevens kunnen worden ingevuld e.d.

https://support.google.co...ants/answer/6345242?hl=en

Google hoeft helemaal niet te weten in welke winkel ik ben. Google hoeft helemaal geen partij te zijn om te betalen met je telefoon. Dat het gebruikersvriendelijk is met GPay is geen reden om maar gewoon weg te kijken van wat er gebeurt natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door gertvdijk op 23 juli 2024 06:39]

Het gaat hier toch ook geheel over in-store payments? Met de rabo wallet kan ik online niet betalen.
En google weet ook wel in welke winkel ik ben door andere locatiebepalingen die draaien, daar hebben ze google pay niet voor nodig.
En google weet ook wel in welke winkel ik ben door andere locatiebepalingen die draaien, daar hebben ze google pay niet voor nodig.
Wat een aannames. Ik heb locatiegegevens uitstaan tenzij noodzakelijk zoals bij navigeren. Heeft Google niks mee te maken waar ik ben. Daarnaast is het een whataboutisme natuurlijk, het ging om winkelaankopen die ik eerst zonder tracking kon doen.
Het gaat hier toch ook geheel over in-store payments?
Precies. Dus je statement klopt met die voorwaarde, dat wilde ik even aanvullen, want Google Pay is niet alleen maar in-store.

[Reactie gewijzigd door gertvdijk op 23 juli 2024 06:39]

Jesus wat slecht dit!
Ik wil gewoon mobiel kunnen blijven betalen, zonder een volstrekt onnodige tussenpartij als Google!
Gelukkig zit ik bij ING en ASN en pasgebruik alleen via ING, die Tap&Pay (zoals het heet op Android betalen met NFC zonder tussenkomst van Google) ingebouwd heeft in de app, maar ik hoop niet dat dit een trend word.

Waarom zouden ze dit doen? Waarschijnlijk gebruiken ze al een hoop Google producten en zijn ze overgehaald door Google, met kortingen?

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 23 juli 2024 06:39]

Waarom zouden ze dit doen?
omdat ze een feature willen aanbieden zonder zelf te hoeven investeren.
Maar de investering is al grotendeels gedaan. De wallet app bestaat. De infrastructuur bestaat. Er zijn speciale functies voor het tanken in deze wallet. Etc. Op dit punt is het enkel onderhoud, en dat verdwijnt niet als je naar Google Pay overstapt; je verandert alleen de ondersteuning van 'eigen app in eigen hand' naar 'pas je maar aan aan de APIs die zij bepalen'. Maar je gaat Google echt wel meer betalen voor de eer om miljoenen gebruikers aan hun systeem te laten koppelen dan dat je kwijt bent aan een paar leuke devs die de eigen infrastructuur goed op peil houden met eigen huisstijl et al.

Dit is het weggooien van een investering, marktaandeel en onze privacy en maakt het zo goed als onmogelijk dat Nederlandse banken ooit nog competitief kunnen zijn wanneer Google eindelijk besluit om geld te gaan verdienen. Echt zonde.
Spijker, kop. Goed uiteengezet. De bestaande non-Google apps zijn bewijs dat het prima kan.

(Opt-in prima, ben niet tegen GPay in het algemeen.)
Als er voor de bestuursvoorzitter van de Rabobank een mooie bonus in het verschiet ligt, dan gaat het gewoon gebeuren en hoeft niemand meer tegen te stribbelen. Google is er dol op om via de top van organisaties producten aan gebruikers op te leggen.
Op dit punt is het enkel onderhoud
De Rabo Wallet is zo ontzettend oud, ik geloof er heilig in dat ze een afweging hebben gemaakt en besloten hebben dat het onderhoud niet meer rendabel is.
Anoniem: 1099225 @Jazco2nd11 mei 2022 17:43
Ik ben het hier wel mee eens. Heb zelf geen Google apps en geen Google account omdat ik mijn gegevens niet met Google wil delen. Ik kan/wil ook geen gebruik maken van Google pay maar mobiel betalen dat vind ik wel handig en ik maakte gebruik van de betaal app van abn, die zijn er ook mee gestopt. Ik kan gelukkig nog wel gewoon met mijn garmin smartwatch betalen zonder Google services.
Klaarblijkelijk zien banken er de voordelen van in om van hun eigen implementatie af te zien en dit over te laten aan Google en Apple. Als het banken niets op zou leveren, dan doen ze het niet hoor, zo simpel is het. ABN AMRO begon ermee en nu de Rabobank. De andere banken zullen snel volgen.
Het is geen verplichting, maar een extra betaalmogelijkheid.
Nee niet dus, je bent verplicht Google Pay te gebruiken als je wil betalen met mobiel, omdat ze stoppen met Android Tap&Pay (= Rabo Wallet), waarmee je precies hetzelfde kan (betalen via de NFC chip in je mobiel) zonder tussenkomst van Google.

Ipv deze functionaliteit gewoon in de reguliere Rabo app te plempen (1 app ipv 2 onderhouden), stoppen ze geheel met de functionaliteit en dwingen ze je over te stappen op Google Pay.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 23 juli 2024 06:39]

Ik had juist nog niet zolang de Rabo Wallet geïnstalleerd om via NFC met mijn mobiel te betalen. Ik heb naast de Rabobank ook nog Bunq (wat mijn hoofdbank is). Bunq ondersteunt al een tijdje alleen nog betalen via NFC via Google Pay. En ik wil juist geen Google Pay. Ik wil juist minder Google. Daarom dus de Rabo wallet geïnstalleerd. Ik ben hier niet zo blij mee.
Ik was een Bunq forever free gebruiker totdat forever plotsklaps voorbij was en wij (we hadden als 1 van de eerste En/Of nog voordat de app dat ondersteunde) ineens 10 euro moesten betalen. Direct gestopt, terug naar ING.

ING was toen (en nog steeds..) de goedkoopste en had gewoon Android Tap&Pay, waar jij naar op zoek bent.

De grap is dat de meeste mensen denken dat betalen met je telefoon alleen mogelijk is Apple Pay en Google Pay. Dus als je aan je gebruikers gaat vragen of ze 1 van deze 2 willen, roept iedereen ja.
Ik had laatst een discussie met 2 23-jarigen die totaal niet snapten hoe je met een mobiel kan betalen zonder Apple Pay. Ik legde uit dat Apple Pay niks anders is dan je NFC chip gebruiken, een vergelijkbare (niet helemaal, maar toch) chip als die in je pasje, en dat een bank bij Android die chip ook prima direct kan benaderen. 4x uitgelegd zonder succes. Betalen met mobiel is een Apple uitvinding.. waar banken zich op kunnen aansluiten.. iets anders ging er niet in..
Betalen met mobiel is een Apple uitvinding.. waar banken zich op kunnen aansluiten.. iets anders ging er niet in.
Handige jaartallen om de volgende keer paraat te hebben:

Begin 2007 begonnen Payter en nota bene de Rabobank met NFC pinbetalingen vanaf de mobiele telefoon.

Apple Pay begon eind 2014.
Dank!
Maar ik word er wel droevig van, is een teken dat algemene kennis gewoon niet meer bestaat straks.
Ach die mensen denken vast ook dat de mp3-speler, de smartphone en de tablet uitvindingen zijn van Apple |:(
Sowieso!
Ik heb nog een iRiver SlimX II discman hier opgesteld op de wandkast.
Originele dapter kwijt, batterijen staan bol en de bedrade remote glas is stuk en knoppen plastic laagje beetje vergaan. Maar de discman zelf doet het echt prima en speelt zelfs Ogg Vorbis af. klinkt zoveel beter dan via mijn telefoon..

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 23 juli 2024 06:39]

een volstrekt onnodige tussenpartij als Google!
Toch totaal niet onnodig, want de overhead die ze hierbij naar Google verschuiven kost ze gewoon minstens een paar miljoen per jaar.

Heeft niks met 'overgehaald door Google' te maken, Android omvat gewoon nog het overgrote deel van de consumenten en daarmee is Google een hele logische keuze als partij om gebruik van te maken. Daarnaast kun je ook gewoon je pasje gebruiken en is het puur iets extra's.
Als je geen gebruik wil maken van Google Pay kun je dus gewoon je pasje meenemen (evt. in je telefoonhoesje stoppen) of een andere bank kiezen.
Welke overhead? Sorry maar dit klopt echt niet. Als je de overhead van een aparte app bedoelt, ja zeker. Maar dat is een domme keuze van Rabo geweest. ING heeft Tap&Pay gewoon ingebouwd in de normale app. Niks geen overhead daarbij. Tap&Pay simuleert de chip in je pinpas. Of je dus je pinpas of telefoon gebruikt maakt voor ING niet uit.

Stoppen met Rabo Wallet snap ik, die functionaliteit verschuif je dan naar je normale app. In plaats van het nu goed te doen en Android Tap&Pay dus te verplaatsen, stoppen ze er geheel mee.
Ik had een hele comment getypt, maar ik denk dat deze discussie weinig nut heeft. Als je denkt dat de overhead significant minder is binnen de bankieren app dan als losse app dan lijkt het mij duidelijk dat je wat kennis en informatie over app development en het proces om veilig die NFC-data aan te bieden mist.
Welles nietus qua kosten voor een app..

Uiteindelijk betaal je als klant bij rabobank gewoon voor de service die ze aanbieden, waaronder het leveren van een betaalapp, en wat een reden is waarom ze elk jaar de prijs weer verhogen want ow ow ze moeten zoveel ontwikkelemn.

Kunnen we nu ook verwachten dat we een lagere rekening krijgen van rabobank omdat ze het goedkoper kunnen wegzetten bij een google die de data graag heeft. en zoals gezegd door jazco, goede kans dat ze er zelfs wel voor betaald worden om bij deze databron te mogen komen.
Uiteindelijk zal toch 90% van de gebruikers de voorwaarden automatisch accepteren en dus hoppa weer extra data. (de kritische personen hier zijn uitzonderingen)
Waarschijnlijk omdat bijna niemand het gebruikt, minder dan 2%, daarom 🙄
Slechte ontwikkelingen dat techreuzen, zoals Google en Apple nu voor jou het betalingsverkeer gaan bepalen. NFC hoort gewoon voor iedereen open te zijn en niet voor een paar monopolisten.
NFC is ook gewoon open. Echter, een bank wil geld verdienen. Dus waarom het wiel opnieuw uitvinden en onderhouden en ook nog geld moeten uitgeven om een extra groep horloges te ondersteunen met een extra app (wearos), als het onderliggende os de functie al heeft en je hetzelfde dus kan bereiken met minder manuren?
Je mag van een bank meer verwachten dan kortetermijnsdenken.

Google Pay heeft voordelen voor hun, anders dan zou Google dat niet aanbieden. Zoals ze dat al zo vaak hebben gedaan willen ze marktaandeel opbouwen. Nadat ze dit marktaandeel eindelijk hebben kunnen ze het kosteloze of lage bedrag gaan opkrikken om geld te verdienen... maar omdat iedereen gewend is accepteren ze die jaarlijkse kosten maar... of het worden zelfs kosten per transactie. En elk jaar gaat dat maar omhoog met de inflatie, met nieuwe ontwikkelingen, enzovoorts... net binnen wat wij als consument maar zullen tolereren. Ach, het is maar een tiende van een procentje...

En de bank? Die moet dat maar doorberekenen. Die hebben hier geen controle over tenzij ze een hele nieuwe app ontwikkelen in een markt waar losse apps een concept is geworden van de vorige generatie, en dat kost dan zo veel dat het voor hen ook niet rendabel is vergeleken met de risico's. Waarom een nieuwe app als mensen gewendheidsdieren zijn die niet overstappen als het goed werkt?

Ze hebben momenteel een app die werkt. Ze hebben de infrastructuur al. Ze hebben de kennis al onder hun ontwikelaars. Wat ze hier dus mee bereiken is goedkoper totdat het Google Pay betalingsmonopolie is bereikt, en dan komen de kosten.

En onze privacy? Ach, dat gaan we toch leuk delen met Google. Die vertrouwen we toch al met alles, toch? (Dat Google weet dat ik bij de Rabobank zit vind ik al te veel nutteloze verbreiding, laat staan mijn rekeningnummer of eventuele transacties.)
Ik was al niet al te blij met Rabobank hoe ze 'advies geven op je uitgave patroon', maar dan blijft het ergens nog gewoon bij Rabobank zelf. Ik tracht mijn telefoon zo 'google vrij' mogelijk te houden, en ik had al maanden de foutcode AL-01-62 omdat ik het vertik de gps locatie te geven aan die app.

Dan maar weer terug naar de bankpas, werkt ook prima.
Hè een bank app die je locatie wil weten, dat is toch ook te gek voor woorden.
Kijk privacy heb je echt niet online, en ik doe echt al niet moeilijk meer gebruik Google Maps/Google search etc naar tevredenheid.

Maar een bank app heeft echt je gps niet nodig, dat had ik ook echt niet geaccepteerd.
Ik heb een iPhone en ing en die hebben dat niet, zal eens kijken wat de Rabo app op iOS nodig heeft.

Edit:

Inderdaad op iOS wil Rabobank ook
Locatie gegevens weten, slaat ook nergens op.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 juli 2024 06:39]

Natuurlijk is privacy al lang een 'vergeten principe' maar een poging wagen tot probeer ik nog steeds. Cookiewalls is voor mij zeker niet blind accepteren, en 'toegang tot' autorisaties gaan veelal richting verwijderen van de app, dan toegang geven tot.
O nee ik doe steeds minder moeite, ook cookie walls accepteer ik zo klakkeloos.
Ook naar autorisaties kijk ik steeds minder, maar een bank die je gps locatie wil weten vind ik dan nog net beetje te ver gaan.
Hmm, zo heel raar is dat niet. De bank gebruikt jouw GPS data als extra bescherming om een betaling wel of niet door te laten gaan.

Een betaling vanaf je telefoon die je opeens vanuit Algerije doet, terwijl je 3 minuten geleden nog boodschappen hebt gedaan in de appie, zal daardoor worden geblokkeerd.

Er zijn nog wel meer use case scenario’s te geven, maar deze is het makkelijkst.

En verder: Rabobank biedt volgens mij nog steeds dienstverlening als je alles op papier wil hebben. Kost je iets meer (uiteraard), maar dan heb je ook wat.
...en waarom kan dat niet met behulp van de locatie van de betaalterminal? We hebben het tenslotte over pinnen? Dat gebeurd al decennia zo.
Volgens mij gaat het hier niet alleen om pinnen maar betalingen die je doet op je telefoon. Ik kan voorstellen dat als je buiten NL bent dat de app even om extra controle vraagt.
Dat kan vast ook wel op basis van IP adres - daar heb je geen geolocatie voor nodig. Of op basis van de locatie waar je je betaling doet (is dat een merchant geregistreerd in Spanje of in Nigeria?)
Dus waarom heeft de ing dat dan niet, en kon het altijd met de pinpas wel zonder gps.
Ze kunnen met je pinpas ook zien waar je was, mijn pas ook 1 keer geblokkeerd / ingeslikt daardoor doordat die geskimed was.
Een betaling vanaf je telefoon die je opeens vanuit Algerije doet, terwijl je 3 minuten geleden nog boodschappen hebt gedaan in de appie, zal daardoor worden geblokkeerd.
Tenzij je een en-/ofrekening hebt en je vrouw op familiebezoek is in Algerije, terwijl jij ondertussen bij de Appie bent…

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 06:39]

Het is niet per rekening maar per pas (fysiek of virtueel)
Met de Rabo wallet kun je ook parkeren. Met GPS weet de app in welke parkeer zone je staat, een kan de parkeer actie snel gestart worden.

Lees net ander nieuwsbericht vandaag vandaag kun je parkeren ook betalen met de Rabo bankieren App. Ze zijn dus functies aan het overhevelen zodat de wallet dadelijk overbodig is.

[Reactie gewijzigd door Martijn___ op 23 juli 2024 06:39]

Inderdaad op iOS wil Rabobank ook
Locatie gegevens weten, slaat ook nergens op.
Ik heb net nog even gekeken, maar op mijn iPhone staat er geen locatie permissie bij de Rabobank app en staat de app ook niet in het lijstje apps met toegang tot de locatie. Kan me ook niet herinneren dat mij ooit om toegang is gevraagd.
Ik vraag mij af of die foutcode wel iets van doen heeft met toegang tot je GPS locatie want hier hebben zowel de Rabobank app als de Rabo Wallet geen toegang tot locatie en beide functioneren prima.
Geen idee, volgens de 'support' van Rabobank heeft het te maken met machtigingen, die ik allemaal maar even moet 'goedkeuren'. Enige die ik weet die ik hard 'nee' hebt staan is GPS, maar het kan prima zijn dat het bv bel-ID/status of dergelijke is (de google store page geeft een behoorlijke lijst waar die app toegang tot wil hebben).
Cash is nog veiliger ;)
Gaat het om GPS of algemene locatievoorzieningen? Locatiepermissies zijn namelijk ook nodig voor bepaalde Bluetooth- en WiFi-operaties (zoals het opvragen van je MAC-adres). Met die technologieën kun je namelijk behoorlijk precies de locatie van je telefoon achterhalen en daarom zijn er wat onverwachte functies achter het locatie-schuifje gezet.

Ik zie zelf niet waarom het nodig is. Op de website van de Rabobank staat:
Geef toestemming voor het delen van je locatie

Deze toestemming hebben we nodig voor de dienst ‘Parkeren’
Nou, dan maar niet, zou ik zeggen. Ik zou alleen niet verwachten dat dat ook de permissie is waar hij compleet op vastloopt, je zou hooguit een popup verwachten als je hun vage parkeerfunctie gebruikt.

Het is hoog tijd dat iemand de PSD2-regels een keer voor goed gebruikt en een onafhankelijke bank-app maakt. Het liefste open source en zonder data naar de cloud te sturen, maar ik weet niet hoe goed dat te regelen is wil je aan de nodige banklicentievoorwaarden voldoen.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 23 juli 2024 06:39]

Contant is nog veel beter, maar dat is inmiddels bijna compleet de nek omgedraaid.
en ik had al maanden de foutcode AL-01-62 omdat ik het vertik de gps locatie te geven aan die app.
Over welke App heb je het dan? De Rabobank bankieren App voor iOS gebruikt in elk geval géén GPS, maar of de Android-versie dat wel doet, zou ik niet weten.

Offtopic: Verbazingwekkend hoe ver Nederland achter ligt met de introductie van Apple- en Google- Pay. Zal wel komen omdat het zo'n klein land is, waardoor Apple en Google er geen prioriteit aan geven.
Ik weet niet wat de rabo allemaal met je bestedingspatroon doet, door verkopen of hoe ze er nog meer geld aan kunnen verdienen.

Maar met google pay zijn je gegevens helemaal vogelvrij lijkt me.
Maar met google pay zijn je gegevens helemaal vogelvrij lijkt me.
Als je daar toestemmingen voor geeft wel. Anders is het aardig ingekapseld. Google moet uiteindelijk gewoon voldoen aan privacy- en andere wetgeving van NL en de EU.
Dat klopt, maar hoe vaak is dat al niet fout gegaan bij deze grote bedrijven? Het spijt me, maar ik heb daar weinig vertrouwen in.
Ik ben een paar jaar geleden naar de bank gestapt en gezegd; Nu de PSD2 een feit gaat worden wil ik er zeker van zijn dat jullie in geen enkel geval mijn gegevens delen met derde partijen.

"Dat doen wij niet."

"Mag ik dat schriftelijk bevestigd krijgen?"

"Ehm..."

Als je een poging onderneemt om wijs te worden uit de PSD2 dan heb je na 10 minuten lezen al meer vragen dan antwoorden.

Een bank moet lekker je bankzaken regelen. Mijn betalingen moeten via een door mij gegeven opdracht van mijn bank naar de bank van de ontvanger gaan. De betalingsverwerker zou gefinancierd moeten worden door de gezamelijke banken. Hoe meer schakels, hoe meer misbruik en hoe meer er mis kan gaan.

Bij wie kan ik terecht om inzage te krijgen in mijn gegevens als ik weer eens een betaling moet doen via een (soms obscure) betalingsprovider?

Met de wildgroei van providers en betalingsmogelijkheden zou het eigenlijk zo moeten zijn dat mijn bank bij een betalingsverzoek een unieke code genereerd die wordt doorgegeven aan de betalingsprovider. Die stuurt het naar de ontvangende bank. De ontvangende bank stuurt een "akkoord" signaal terug naar de betalingsprovider en de transactie wordt voltooid, zonder vermelding van ook maar enige privégegevens. Op die manier blijven jouw gegevens afgeschermd van zowel de ontvangende bank als de intermediate en maakt het dus ook niet meer uit of iemand weet wat het is waarvoor je hebt betaald.
Maar met google pay zijn je gegevens helemaal vogelvrij lijkt me.
Google zit gewoon gebonden aan dezelfde AVG als Rabobank.

Ik vind het erg vreemd dat mensen denken dat bedrijven als Google en Facebook je gegevens doorverkopen en bedrijven zoals je bank dat niet zouden doen. Mits geanonimiseerd en niet te herleiden naar een persoon mogen ze het allemaal, want het zijn hun gegevens, dus ga er maar van uit dat ze dat ook doen.
Als ik me niet vergis wilde ING hiervan een paar jaar geleden een officiëel verdienmodel maken, maar zijn ze teruggefloten.
en bedrijven zoals je bank dat niet zouden doen
Ik denk dat mijn bank ook alles verkoopt wat zij maar kunnen.

Ik vrees echter dat google het aan de achterkant gewoon weer aan elkaar knoopt doormiddel van wat ze allemaal van je weten via browser en telefoon gebruik.
De rabo wallet app is imo vrij zinloos, maar het werkt wel prima. Ik heb in het afgelopen jaar misschien 2 of 3 keer met mijn pinpas betaald.
Betaal je contant of met het plastic pasje dan ?

Dit gaat om contactloos via mobiel betalen.
Rabo wallet was niet zinloos voor mij maar werkte uitstekend.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 06:39]

Ik betaal vrijwel altijd met mijn telefoon via de rabo wallet app. Ik bedoel eerder dat ik de rest van de features nog nooit gebruikt heb.
Jammer. De (gratis) Wallet app bood prima extra functies, zoals bijvoorbeeld klantenkaarten. Persoonlijk houdt ik mijn bankgegevens liever bij mijn bank dan bij een tussenpersoon. Hoe meer er tussen zit, hoe meer er fout kan gaan.

[Reactie gewijzigd door jpfx op 23 juli 2024 06:39]

Juist die extra functies vind ik zo onnodig. Zo kreeg ik vandaag de melding dat ik nu ook kan parkeren met mijn bankapp. Waarom? Doe gewoon waar je voor gemaakt bent en goed in bent. Hoe meer overbodige functies, hoe meer er fout kan gaan.

Klantenkaarten stop ik wel in de google wallet, die is er voor gebouwd en wordt tenminste ondersteund door meerdere partijen zoals event tickets, luchtvaartmaatschappijen, etc.
Jammer. De (gratis) Wallet app bood prima extra functies[...]
Inderdaad. Zelf gebruik ik bijv. de tank-functie in de Rabo Wallet app.
Klantkaarten zitten ook in de Google Pay app.
Welke bankgegevens doei je precies op? Je betaalkaart is van MasterCard (Maestro) of VISA (V-Pay). (Binnenkort MasterCard/VISA Debit)

Het enige wat Google/Apple doet met hun respectievelijke diensten is een digitale kaart bij één van die twee betalingsproviders aanmaken en laten koppelen aan jouw bankrekening (of om preciezer te zijn, vraagt de bank hem aan, en delegeert hem aan Google/Apple)
Oh, leuk, dus ik kan gewoon niet meer contactloos betalen met mijn telefoon zo omdat ik LineageOS for microG draai. Misschien toch eens overwegen om van bank te gaan wisselen eindelijk. Iemand suggesties van Nederlandse banken die contactloos betalen ondersteunen zonder Google Pay?
Naast ING ook de Volksbank (ASN, SNS, Regiobank). De wallet app heet ASN/SNS/Regiobank Mobiel betalen.
@Hayte Misschien kan dit toegevoegd worden aan het bericht?

[Reactie gewijzigd door musicfreak op 23 juli 2024 06:39]

Ah, en ASN geeft ook iets om duurzaamheid. Klinkt als een goede optie, thanks! :)

Edit: Helaas lijkt ASN ook een no-go, de mobiel betalen app toont meteen een scherm met de melding "Vanuit veiligheidsoverwegingen kunt u de app niet gebruiken."

[Reactie gewijzigd door TheLastProject op 23 juli 2024 06:39]

Oh dat is jammer zeg. Ook omdat ik overweeg mijn telefoon over een poosje met ineageOS met MicroG te flashen... Kan je de ING app wel installeren / gebruiken? Al heb je voor dat laatste waarschijnlijk wel eerst een rekening nodig.
Ik heb een zakelijke rekening bij ING en kan bevestigen dat de gewone app werkt. De NFC functie lijkt in dezelfde app te zitten (bij ASN is dat gescheiden en ik heb dus enkel de NFC app getest) maar ik heb deze bij ING nooit ingesteld omdat ik zakelijk nooit NFC betalingen gebruik.

Sidenote: kijk eens naar https://github.com/techlore/Plexus-app, heeft een DB van welke apps wel en niet met microG en deGoogled werken. Kan helpen je een beeld te geven hoe makkelijk/moeilijk je migratie zou zijn.
Ah ik had al het idee dat er zo'n database zou zijn, dank voor de link. Bij ING werken NFC betalingen helaas niet op een de-googled telefoon, wellicht wel met MicroG. Dat is nog niet getest / teruggekoppeld zie ik.
Staat letterlijk in het bericht. ING

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.