Rabobank maakt Rabo Wallet-app voor groot aantal Android-toestellen beschikbaar

Rabobank heeft een nieuwe versie van zijn Rabo Wallet-app voor Android in de Play Store beschikbaar gemaakt. De app maakt contactloos betalen mogelijk met vrijwel alle Android-smartphones met nfc, en ook is geen nfc-simkaart meer vereist.

De Rabo Wallet is per direct beschikbaar in de Play Store. De app werkt op smartphones die Android 5.0 of hoger draaien en die nfc-ondersteuning hebben. Begin oktober was al duidelijk dat de Rabobank de app aan het testen was. Volgens de bank zijn op basis van feedback wijzigingen doorgevoerd.

Rabobank maakte de eerste versie van de Wallet al in 2015 beschikbaar, maar toen was deze alleen met een Samsung Galaxy S4 of Note 3 te gebruiken. Vorig jaar werkte de bank de app bij om ondersteuning voor nfc-simkaarten van KPN, Simyo en Yes Telecom toe te voegen.

Vanaf 1 januari 2018 rekent Rabobank 0,50 euro per maand voor gebruik van de laatste versie van de app; de eerste zes maanden is de app gratis te gebruiken.

Rabo Wallet met nfc-betalenRabo Wallet met nfc-betalen

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

09-11-2017 • 17:03

160

Submitter: Anonymoussaurus

Reacties (160)

160
159
96
6
0
32
Wijzig sortering
Mocht je, net als ik, de Wallet app hebben die werkt met de nfc op de simkaart: die werkt straks niet meer en wordt ook niet bijgewerkt. Deze moet je deinstalleren en de nieuwe Wallet app uit de play store halen.

[Reactie gewijzigd door robertpNL op 23 juli 2024 16:44]

"NFC op de SIM-kaart"? Is dat een ding?

[Reactie gewijzigd door RobinJ1995 op 23 juli 2024 16:44]

Het is niet zo dat de SIM kaart NFC heeft, de SIM heeft een Secure Element die gebruikt kan worden i.c.m. de NFC functie in het toestel.
Het is wel een stuk veiliger dan HCE-based NFC Wallets. Maar ja bijna geen enkele provider heeft NFC simkaarten dus dan moeten banken wel.
En bijna geen telefoons ondersteunen het fatsoenlijk
Het slaat gewoon nergens op dat je een sim kaart met nfc moest hebben. Alleen KPN had deze sim kaarten. Terwijl ING al een jaar gewoon de nfc van de telefoon zelf gebruikt.
Vodafone heeft ook gewoon nfc sim kaarten (heb er 1 in mijn tel.). En de andere providers ook maar die geven ze je niet standaard.

[Reactie gewijzigd door EpicKip op 23 juli 2024 16:44]

Ik weet niet meer waar ik het las (ik vermoed op GoT ergens), maar er zit geen NFC in de SIM-kaart, maar een stukje techniek dat rechtreeks met de NFC-chip van de telefoon kan communiceren en vice versa. Zelfs wanneer de telefoon uit zou staan.
De naam NFC SIM-kaart is dan ook wat misleidend. Het breid alleen de authorisatie-mogelijkheden van de NFC-chip in je telefoon uit.
Sommige telefoons hebben al een SE, zoals de S6, en die konden vroeger ook al gebruik maken van Rabo Wallet
Dat is een ding ja. Ik geloof dat één van de redenen daarvoor ooit was dat ontwikkelaars geen toegang kregen tot de NFC chip in iPhones. Ik kan me ook vergissen, dat iemand dit later gewoon bedacht heeft als mooie bijkomstigheid, of niet eens specifiek voor iPhones, maar gewoon voor toestellen zonder NFC chip.

https://www.kpn.com/mobiel-abonnement/nfc-sim-kaart.htm
Het is eerder een strijd: gaan de providers er met de NFC-macht vandoor (SIM) of Google/internet (Android) of Apple (je moet via Apple om NFC te gebruiken)?

Voor iedere keuze is wel wat te zeggen.

Op de SIM is secure; die dingen zijn lastig te hacken. Maar je bent afhankelijk van je provider en installatie is niet makkelijk. Aantal diensten blijft ook beperkt.
De methode van Google is open, maar minder veilig. Kan je wel fixen via internet en tokens etc, maar super wordt dat niet.
Apple combineert het voordeel van de SIM variant met het nadeel dat Apple echt een monopolist is en zelfs een percentage van betalingen lijkt te vragen. Voordeel voor de consument is wel dat Apple groot is (dus kans op daadwerkelijk gebruik) en ook dat de installatie niet via een 4th party hoeft.
Voordeel voor de consument is wel dat Apple groot is (dus kans op daadwerkelijk gebruik)
Dat is een understatement. In de markten waar Apple Pay aanwezig is, is 90% van de mobiele betalingen via Apple Pay.
Dat lijkt me sterk als Apple een gemiddeld marktaandeel van 20% heeft en Android bijna de rest.
Ten eerste is de installed base van iOS aanzienlijk hoger dan het verkoop marktaandeel doet vermoeden, (ongeveer 1 miljard iOS vs ongeveer 2 miljard Google Android, dus ongeveer 33%), maar het is toch echt zo.
Linkje van ZpAz iets lager: Apple Pay now in 20 markets, nabs 90% of all mobile contactless transactions where active..

Ten tweede: Het grootste deel van de Android telefoons die verkocht wordt is goedkoop, dus zonder ondersteuning voor draadloos betalen. Waarom denk je dat er die workarounds met HCE-based NFC gebruikt wordt in plaats van een echte veilige hardware oplossing?
Groot aantal, correct. Maar wel het artikel goed lezen.
Alleen locaties waar Apple Pay actief is, is meegenomen in die 90%.
Begrijp me niet verkeerd, nog steeds een heel groot getal. Maar werden er dan wel andere NFC types geaccepteerd?
Da's net zoiets dat de BigMac een marktaandeel van 50% bij McDonalds, en er dus bijna geen BigKings bij de McDonalds worden verkocht.

Dus als 50% geen Apple Pay heeft, dan is het eind resultaat een marktaandeel van 45%.

Een andere aanwijzing van het "korreltje zout" gehalte mbt dat artikel is het hallelujah verhaal dat een keten met sportzaken met 675 vestigingen genoemd wordt. Ter vergelijking, er staan 35000 PIN automaten in ons super-kleine Nederland.
Alleen locaties waar Apple Pay actief is, is meegenomen in die 90%.
Zoals ik al schreef:
In de markten waar Apple Pay aanwezig is, is 90% van de mobiele betalingen via Apple Pay.
Quote:
The advances point to how Apple wants to steal a march when it comes to using phones as a proxy for a card or cash, and there is some anecdotal evidence that it’s working: merchants and others who have partnered with Apple say that Apple Pay is accounting for 90 percent of all mobile contactless transactions globally in markets where it’s available.
Ik lees hier niet uit dat het alleen maar 'die paar zaken die Apple Pay accepteren'.
Er staat '90 percent of all mobile contactless transactions globally in markets where it’s available'.

Over die '675 sportzaken':
Quote uit het Techcrunch artikel:
Apple Pay is now at more than 50 percent of all retail locations in the U.S., including 67 of the top 100 US retailers.
Het is dus niet alleen maar 'die paar zaken die Apple Pay accepteren'.

Andere quote:
Bailey also announced that the service is launching in Denmark, Finland, Sweden, and the UAE in the next few days, bringing the total number of countries where it is used up to 20. And she said that 4,000 issuers worldwide now work with the wallet (that is, there are now 4,000 credit and debit card issuers whose cards can now be uploaded to and used via Apple Pay).

While these may not sound like a massive numbers on their own, 20 markets represents a full 70 percent of the world’s card transaction volume, she noted.
Het is dus niet alleen maar 'bij de lokale sportzaak'.

Apple Pay gebruikt gewoon de standaard draadloze NFC betalingsmethode (maar dan met tokens), dus Apple Pay werkt hier bij die 35000 PIN automaten.
Probleem zit bij de banken, die alle winst op de kosten van transacties zelf willen hebben.

(Vind het in deze een beetje apart dat verschillende Tweakers hier Apple Pay afkraken (want 'Apple wil geld voor transacties'), maar dan wel de Samsung Pay of Google Wallet goed vinden, terwijl die dezelfde structuur hebben).
Het probleem is dat Apple al heel snel was met Apple Pay, iedereen gebruikte het al voordat er een alternatief was. Als je nu naar Nederland kijkt zijn er tig mobile payment apps en krijgen we straks zelfs Samsung Pay support in de Benelux(Wereldwijd), en valt Apple Pay volledig buiten de mand.

Ja Apple Pay is groot, maar dat komt dus vooral vanwege het feit dat er geen goed alternatief was.
Het probleem is dat Apple al heel snel was met Apple Pay
Helemaal niet. Bijvoorbeeld Google Wallet was veel eerder. De reactie op Tweakers was toen ook: 'Hebben ze ook al weer gekopieerd'.
Apple is vaak niet de eerste met een feature, maar het is vaak wel zo goed geïmplementeerd dat het opeens gebruikt gaat worden. Denk touchscreen, App Store, Apple Pay, ARKit en nu Face ID.
Huh maar Google Wallet was toch helemaal geen NFC betaalmiddel? Apple Pay wel! Android Pay kwam pas veel later na Apple Pay.

Ik ben totaal geen Apple-fan, maar volgens mij was Apple wel een van de eerste.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 16:44]

Nogmaals dank.
Ik probeer alleen de relativiteit van het artikel aan te tonen.
Neemt niet weg dat het succesvol is waar de uitrol heeft plaatsgevonden.

Korte reactie:
De sportketen met 675 vestigingen. Men heeft het over "a few more notable cases". Men bedoeld dus dat een winkelketen van 675 een bijzonder casus is in de lange lijst ("a long list of statistics").
Ik vindt dat niet bijzonder, Intersport in Nederland heeft 70 vestigingen.
Relatief vindt ik het dus magertjes om een keten met 675 vestigingen een "more notable case" te noemen. Tenzij je dus geen beter getallen hebt.

Die 90%, er staat echt dit: "merchants and others who have partnered with Apple".
Dus alleen partners van Apple doen mee in de 90% statistiek.

Trouwens, zowel Samsung Pay dan wel Google Wallet krijgen weinig voet aan de grond.
We moeten ook afwachten of bij de EUR 0.50 bij Rabo of EUR 1.00 bij ING, klanten niet gewoon weer teruggrijpen naar hun bankpas. We zijn wel Hollanders he.
Tsja, ik weet wel nuttigere dingen om die 6 euro per jaar aan uit te geven, aan de andere kant is het ook weer niet heel veel natuurlijk. Kan echter net zo goed een telefoonhoesje gebruiken met een pinpas erin, dus denk dat ik het als het geld gaat kosten maar gewoon weer uit zet.
Ik lees hier niet uit dat het alleen maar 'die paar zaken die Apple Pay accepteren'.
Er staat '90 percent of all mobile contactless transactions globally in markets where it's available'.
'Where it's available' kan het mis hebben maar dat is het hele punt. Ze tellen die 90% over waar het beschikbaar is. Ook kun je met nummers blijven gooien maar het feit blijft dat het marktaandeel van Apple vrij klein is (+/- 14%) dus dan werd er gewoon nauwelijks betaald met mobile behalve in de US waar het % IOS groter is. Ofwel over de wereld gezien heeft heeft Apple pay waarschijnlijk een kleiner marktaandeel.
Er zijn 3 opties: HCE, SE op SIM en SE op telefoon. Die laatste gebruikt Apple, maar zou in theorie ook prima op de duurdere Android telefoons kunnen (veel Samsungs ondersteunen het bijvoorbeeld).

Ik zie trouwens niet in waarom HCE onveiliger zou zijn dan gebruik maken van een SE. Alhoewel het wellicht makkelijker is om een berekend cryptogram te bemachtigen via HCE, kun je elke sleutel maar 1x gebruiken en heeft het alleen zin op de telefoon waarop de Wallet is geactiveerd.
Bij een SE is het hacken wellicht moeilijker, maar als het je lukt, heb je toegang en de mogelijkheid om zelf sleutels te berekenen, iets dat bij HCE niet kan.
"NFC op de SIM-kaart"? Is dat een ding?
Ja dat is een ding:
https://www.google.nl/search?q=nfc+op+sim

[Reactie gewijzigd door HetGezegde op 23 juli 2024 16:44]

godsamme ik blij dat ik eindelijk kpn en een nieuw toestel had om wallet te gebruiken, wordt t ineens een stuk minder stoer omdat veel meer mensen het nu 'kunnen' ;)
jammer van de 50cent per maand
kosten rabobank lopen ver weg, geen rente, wel betalen voor een pas en dan dit
stopt dit nou gewoon die kwartaal kosten, zodat het gratis lijkt. hoort gewoon bij de service van hedendag
Het is juist wel goed dat ze er apart geld voor gaan vragen, dan komen ze erachter of er echt vraag naar is, of dat mensen het alleen proberen omdat het nieuw en hip is.
Ik vind het wel handig, wel regelmatig gebruikt in de testperiode. Maar als het 50 cent per maand kost pak ik mijn pasje wel weer. Het is in feite hetzelfde als een pasje met NFC toch? Gaat dat dan ook geld kosten?

[Reactie gewijzigd door jip_86 op 23 juli 2024 16:44]

Je geld op een renteloze rekening laten staan kost door de inflatie wel meer dan €0,50 per maand dus wat dat betreft kan je beter direct bij de bank weg.
Hoe wil je dat dan anders gaan doen? Er is (helaas) nergens een fatsoenlijke spaarrente, maar naast 'sparen' kun je het investeren (hoger risico) óf in een oude sok stoppen en daar wordt niemand beter van.

Ikzelf heb geïnvesteerd in een lokale onderneming waarvan bekend is dat de investering vrijwel zonder risico is. Het rentebedrag is daarvan zo'n €5 per maand. Voor mensen die investeringen (ook risicovrij) niet zien zitten is sparen nu eenmaal de enige optie.
Risicovrij investeren bestaat natuurlijk niet. Banken vallen, multinationals vallen en kleine ondernemingen vallen zeker ook.
Ja, vrijwel risicovrij ;)
Zo denk ik er ook over: ik heb mijn pasje in mijn portemonnee altijd bij me, maar gebruik nu de app omdat ik mijn telefoon net wat sneller te pakken heb dan mijn pasje. Als ik ervoor moet betalen gebruik ik mijn pasje wel weer.
Dit heb ik dus ook: als ik in de rij sta bij de super heb ik toch m'n telefoon in m'n handen om de tijd te doden, dan is het wel handig dat ik geen pinpas hoef te zoeken. Dat gebeurt echter niet verschrikkelijk vaak, en om nou 5-10 cent extra te gaan betalen per transactie omdat ik te lui ben om m'n portemonnee te pakken gaat me toch een beetje te ver.
Ik heb juist sneller mijn pasje.
Ik hou het daar wel bij.
Deze redenering raakt kant nog wal.
Nee, het is niet goed dat hier geld voor gevraagd wordt. Rabobank komt er juist achter of er vraag naar is als ze merken dat het veel gebruikt wordt.
Ik snap wel dat je upvotes krijgt, we houden immers allemaal van gratis, maar gratis bestaat helemaal niet.
Als het gratis is betalen de klanten die het niet gebruiken er aan mee. Als je er een klein bedrag voor moet betalen, dan gaan alleen de mensen die het de moeite waard vinden het gebruiken. Dan weet je dus wie er echt om geeft, en of het de moeite is om door te ontwikkelen.

[Reactie gewijzigd door Jesse op 23 juli 2024 16:44]

Pinnen kost de bank ook geld, maar is ook gratis (bij de oude banken). Dan zou dit ook gratis moeten zijn. Zeker gezien de banken (en de overheid) immers zo graag een cash-loze maatschappij willen.

Op zich lijkt contactloos betalen me best handig. Maar ik ben een groot van van cash.
Pinnen kost de bank geen geld, de ondernemer wel! Banken verdienen aan pintransacties.
Oh sorry! Ik bedoelde pinnen bij de geldautomaat. Die infrastructuur kost de banken natuurlijk geld. Dat is onderdeel van de kosten van je bankrekening.
Pinnen in de winkel kost de banken natuurlijk ook geld. Maar die rekenen ze door bij de winkelier waardoor het nog steeds bij de rekeninghouder terecht komt.

Nu mag je dus nog eens extra betalen, om te mogen betalen. Terwijl cash geld vast duurder is voor de bank.
Pinnen kost de bank ook geld, maar is ook gratis (bij de oude banken).
Ik kan me nog herinneren dat je 50 cent moest betalen bij de Albert Hein als je een klein bedrag wilden pinnen.... Dat was dus per transactie!

Ik word oud denk ik :)

PS heb ook liever cash!

[Reactie gewijzigd door 225812 op 23 juli 2024 16:44]

Een rekening bij de Rabobank is echt niet gratis.
En dan is het raar dat je voor de service om er gebruik van te kunnen maken opnieuw moet betalen.
Dat zeg ik ook niet.
Punt is dat het jammer is als iedereen mee moet betalen aan een hobby project van een paar paarse broeken.
Ik denk dat het altijd zo werkt. Ik hoef geen HRM bij de bank, en geen marmeren vloer, maar toch betaal ik er voor. En dan hebben we het nog niet over waar onze overheid mijn geld aan uitgeeft.
Maar niet iedereen hoeft er aan mee te betalen.
Ook zijn er mensen die meerdere rekeningen hebben (of tijdelijk beheren), dan graag niet allemaal duur.
Dit is ook een van de redenen waarom ik van Rabobank naar ABN Amro ben gegaan. Buiten de service die gewoon vele malen beter is bij de ABN..
Na jaren alles bij ABN-AMRO te hebben gebracht, heb ik juist vanwege de magere support van die bank alles naar de Rabo gemigreerd. Online zijn ze ook goed bezig, vind ik. Met name de beleggers app ervaar ik als zeer gebruiksvriendelijk en compleet.
Ik zou ook weggaan van de Rabobank, maar als je de hypotheek er hebt lopen krijg je rentekorting. Dus de lopende rekening toch maar daar gehouden (de rest is er wel weg).
ABN wil ook gewoon geld vragen voor hun NFC oplossing, alleen hebben ze de gratis periode verlengd.
Ik ben al vanaf geboorte klant bij Rabo en ben dik tevreden over hun diensten en service. Ook een +1 voor mij nu?
Het zijn ook steeds maar extra op extra op extra kosten, ik heb al jaren zo'n 'totaal' pakket, creditcard, bankpas, rabofoon, dat soort zut, maar toch gaan nieuwe dingen weer als aparte kosten verder, gooi dat als service dan lekker onder dat totaal pakket.

Als je kijkt wat van de lijst van totaalpakket nog echt 'actueel' is, gooi die nieuwe diensten dan ook gewoon direct onder dit pakket.
Ja de ASN bank doet dat dus ook.
Ze vragen 1,50 per maand voor de rekening en dan met NFC betalen via de app gaat 0,50 kosten. Oftewel wil je met je mobiel betalen, dan ga je 33% meer betalen. Mij dus niet gezien.
Ik meende dat je dit niet had als je een jongeren of studenten rekening had.
OK dus nu kan je eindelijk met je telefoon via NFC betalen zonder fratsen, en dat wordt overal geaccepteerd waar je nu al contactloos met je pinpas betaald. Dit kon al 2 jaar bij ING.

Maar in NL is dit gewoon niet zo populair, de behoefte is laag simpelweg omdat de meeste mensen al heel lang gewend zijn aan betalen met pinpas en contactloos.

In landen die geen "pinpas" hadden, is dit volgens mij harstikke populair (Zuid Korea?).
Wellicht dat dit wel populair wordt in "ontwikkelde" landen die nog altijd vooral met cash betalen, zoals Duitsland waar je gewoon de dag niet doorkomt zonder cash.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 23 juli 2024 16:44]

Betalen met de telefoon (iig mijn ervaring met de abnamro wallet app) is ook nog eens flink langzamer dan contactloos met een pinpas, en je moet zo nu en dan ook bij betalingen onder de 25 euro alsnog je pincode intoetsen, wat dan weer heel omslachtig op de telefoon zelf moet.
Ik heb het van Abnamro, maar zodra het me geld gaat kosten stop ik er mee...

[Reactie gewijzigd door Jesse op 23 juli 2024 16:44]

Ik betaal geregeld met de telefoon (ING) en merk eigenlijk geen verschil in tijd tussen de telefoon of de pinpas (ING/RABO).
Het moeten invoeren van de pincode is als je al meerdere keren hebt betaald zonder pincode. (Dit is dacht ik bij gecombineerd €50).
Als het gratis in de pas zit en ik moet gaan betalen voor het betalen met de telefoon is het voor mij ook over. Het is een leuke handigheid, maar niet het geld waard.

[Reactie gewijzigd door eelkef op 23 juli 2024 16:44]

Het grootste voordeel bij ING is dat je je pincode al kan intoetsen in de rij als je toch al weet dat het meer dan 25 euro is.

Hoe dat bij abn/rabo zit wou ik niet weten.
Ik kan bevestigen dat het bij de rabobank ook zo werkt.
Ook in de Rabo Wallet app kun je van tevoren al de mPIN invoeren voordat je de telefoon bij de terminal houdt. Doe je dit niet, dan vraagt 'ie eerst nog om je mPIN waarna je de telefoon nogmaals bij de terminal houdt om te bevestigen.
Bij ABN precies hetzelfde, je kan je Wallet code van tevoren intypen, dan gaat er een countdown lopen (ik denk 1-2 minuut), maar die kan je resetten met een druk op de (virtuele) knop.
Daarom hoop ik dus dat ze apple pay eens gaan invoeren. Met dat nieuwe faceid is betalen met de smartphone eindelijk wel iets intuitiefs (vind het met de huidige androids te omslachtig en de ervaring op mijn werk is is dat de telefoonbetaler langzamer is).

Ach ja aan de andere kant vraag ik me af of het pasje uberhaupt vervangbaar is. Heel veel mensen hebben een geschikte telefoon, maar heel weinig mensen gebruiken het daadwerkelijk.
Anoniem: 562971 @jimzz9 november 2017 19:46
En zo loop ik al tijden met een Wallet-case op zak omdat Apple nog steeds de NFC chip niet vrijgeeft voor banken hier in Nederland :(

Wat een vrijheid zou dat zijn zonder pas(jes) :)
De banken willen waarschijnlijk geen percentage van alle betalingen doorgeven aan Apple. En ik geef ze ook nog eens gelijk.
De banken willen waarschijnlijk geen percentage van alle betalingen doorgeven aan Apple
Je bedoelt hier: De banken willen gewoon het hele percentage wat ze vragen voor betalingen zelf hebben.
Nee, het is Apple die weigert om andere bedrijven toegang te geven. Ze willen een monopolie houden op betalen met hun eigen telefoons. Vanuit ABN AMRO weet ik in ieder geval dat ze dolgraag ook een Apple Wallet ontwikkeld zouden hebben.
Ik denk er feitelijk hetzelfde over. Mijn ervaring is ook dat het niet langzamer voelt als een contactloze betaling met de fysieke pinpas. Zelfs qua limieten van bedragen is dit naar mijn idee gelijk aan het contactloos betalen met de pinpas.

Ik moet wel zeggen dat ik het weinig gebruik, 10 keer per maand is voor mij veel. Dit zou in mijn geval betekenen dat ik in de toekomst €0,05 per transactie 'extra' zou betalen. (Alleen dan in de vorm van een maandelijks bedrag) Aangezien de werkwijze niet anders is dan die van de 'ouderwetse' pinpas met de mogelijkheid om contactloos te betalen, vind ik het mijn geld niet waard om mijn telefoon hiervoor te blijven gebruiken.

Ik heb met plezier gebruik kunnen maken van de pilot in de afgelopen maanden, echter stap ik (mits er veranderingen optreden) terug naar de contactloze betalingen met de fysieke pinpas wanneer ik moet gaan betalen voor het gebruik van de app.
Zelfs qua limieten van bedragen is dit naar mijn idee gelijk aan het contactloos betalen met de pinpas.
Bij ING is de daglimit €250 voor de pinpas, €2500 voor de app.
Limieten kun je zelf instellen, met 250 euro daglimiet op een pinpas, kun je nauwelijks boodschappen doen voor een gezin...
Ik zou eens een andere supermarkt gaan opzoeken.
Er zijn mensen die 1x per week boodschappen doen.
dan zou ik maar is wat lager in het schap kijken,als jij voor 250 euro boodschappen haalt elke week met 4 man....
Ik gok dat je ze hebt omgedraaid. Of in de war bent met het maximum bedrag dat je uit een vreemde geldautomaat kunt trekken.

edit: Verkeerd begrepen, dacht dat je contactrijk bedoelde.

[Reactie gewijzigd door celshof op 23 juli 2024 16:44]

Nee hoor.
Contactloos betalen met uw betaalpas:
Voor contactloze betalingen geldt een limiet van € 250 maximum per dag voor binnen- en buitenland.
Mobiel betalen:
Voor contactloze betalingen met de mobiele betaalpas geldt een maximum limiet van € 2.500 per dag voor binnen- en buitenland.
Ah, ik had je verkeerd begrepen. Dacht dat je contactrijk bedoelde.
Geen idee wat je bedoeld, het is bij mij (ING) even snel. Sowieso moet ik bij de pinpas ook code invoeren voor betalingen >25 of 50 (weet ik niet meer).
ING plaatste de pinpassen gewoon in hun cloud. De werking is verder exact zoals met de telefoon. Volgens mij kon je met Android zelfs instellen dat bij een NFC scan, automatisch de ING Betalen app werd gebruikt.

Ik heb nu geen ING meer, maar ik vond het niet meer/minder moeilijk. Alleen is de telefoon veel groter, de pinpas veel kleiner en dus makkelijker om te pakken.

Geen idee hoe de implementatie van ABN was.
Gaat bij ABN ook zo, hij kan de app ook starten vanaf een NFC scan vanuit een ander scherm. Echter, het is gemakkelijker eerst de app te openen als je toch je code moet invoeren.
Dit is voor alle banken >25 eur bij contactloos betalen (maar wel lager in te stellen).

Het gaat bij mij met de ABN app net zo snel als met de pinpas, maar inderdaad, omdat je telefoon pakken toch wat onhandiger kan zijn dan een dun pasje, kan het langzamer zijn.
De opmerking van @Jesse dat je soms toch een code moet invoeren bij betalingen <25 euro is inherent aan contactloos betalen, dat moet ook als je te vaak achtereen contactloos wil betalen met je pinpas. Gevolg een dikke PIEP uit het apparaat en de cassiere moet ook nog eens wat knoppen indrukken zodat je dan alsnog je pasje in de gleuf kan steken. Ook niet heel praktisch dus.

[Reactie gewijzigd door davidov2008 op 23 juli 2024 16:44]

Inderdaad gebruik dit bij de ABN ook meer als een jaar.
Snap al die rare beperkingen niet bij de rabo niet..
Maar volledig met je eens, als het geld gaat kosten kap ik ermee. Dit hoort een service te zijn.
nu betaal je los voor de app, straks betaalt elke klant 2 dubbeltjes meer per maand en is het ineens gratis, aan het eind van de streep zal het toch betaald moeten worden, linksom of rechtsom :+
ze hebben toch mijn papieren afschriften weg bezuinigd. Kreeg ik ook geen korting voor. Sterker het werd weer duurder. En zo zijn er nog wel wat voorbeelden . Dus dat je per definitie moet betalen als je er iets voor terug krijgt vind ik niet zo logisch. Zeker niet dat apps als Abn&meer ofzoiets wel gratis zijn en welke klant zit daar uiteindelijk op te wachten. Heb ik liever iets waarmee ik kan betalen, daar heb ik namelijk een bank voor nodig :+
Behalve dat het langzamer is geeft het ook kans op beschadigingen aan de telefoon vooral als de cam aan de achterkant wat uitsteekt. Ik vind contactloos betalen met een plastieken pinpas veel handiger.
Weet niet hoe jij je telefoon tegen die terminal houd, maar lijkt me dat die eerder beschadigd door het in je broekzak stoppen.
je moet m ook niet tegen het apparaat aan slaan
De camera steekt 2 mm uit, voor je het weet zit er een kras op. Die camera ruitjes zijn gelukkig wel los te vervangen. Ook al doe je het voorzichtig het risico van beschadiging is toch veel groter dan bij een plastic pasje. Ik heb een paar maanden de boodschappen met de fone betaald maar gebruik nu weer een pasje. Voor mij hoeft het dus niet. De mevrouw van de ING vond het een voordeel dat je geen pasje meer bij je hoeft te hebben. Ik heb toch altijd ter identificatie een rijbewijspasje bij me dus nog een pasje erbij is geen probleem om mee te dragen. Het zou al schelen als ze die terminals van zacht plastic maken zodat het geen krassen kan geven op de lens. Maar dan nog is een plastic pasje veel minder kwetsbaar. Dat kan je laten vallen en op gaan staan, moet je bij een telefoon niet proberen.
is het bij andere telefoons dan geen glas? ik geloof dat het bij de iphone van (safier?) glas is
De camera heeft een gekit glaasje maar dat kan best wel gekrast worden. Ik gebruik geen hoesje en dan is die sowieso wat kwetsbaarder. We dwalen af....
Ligt er wel aan waar in Duitsland. Zo aan de grens gaat het nog wel, ook al zijn ze blijkbaar geen fan van contactloos betalen. Ik wilde laatst contactloos betalen, werd me toch 'vriendelijk' verzocht om m'n pas gewoon in het apparaat te steken en niet zo dom te doen.
In Hamburg is het echt een ramp. Zelfs als ze een automaat hebben moet je vaak cash betalen..
Vorig jaar enigzins hetzelfde. Denk dat de cassieres niet doorhebben dat je echt wel weet wat je aan het doen bent en niet iemand die nog moet wennen geen magneetstrip meer te gebruiken.
In mijn geval onderbrak de "betaling geslaagd" piep de cassiere toen ze mij aan het vertellen was dat ik de pas erin moest steken.
Net eerste belasting gedaan. Werkt goed!

Het instellen van de app was wel omslachtig. Ik moest enkele keren de randomreader erbij pakken.

[Reactie gewijzigd door Bobby Rifler op 23 juli 2024 16:44]

Ik heb 'm ook zojuist geïnstalleerd en werkt goed.

Inderdaad wat je zegt:
1) Rabobank account koppelen aan telefoon *Raboreader*
2) Rekeningnummer koppelen aan telefoon *Raboreader*
3) Mobiel/NFC activeren op de telefoon *Raboreader*

[toevoeging]
Je kunt met dezelfde app ook parkeren (dus voor een bepaalde parkeerzone betalen en je kunt ook klantenkaarten toevoegen van bijvoorbeeld de Albert Heijn, Airmiles, Kruidvat, Texaco Stars, etc. Ook handig! Hoef je die ook niet meer bij je te hebben.

Heb die klantenkaarten nog niet getest overigens.

[update]
Ah dat klantenkaarten gebeuren laat de streepjescode van je klantenkaart zien, nadat je deze eerst gescand hebt.

[Reactie gewijzigd door MarvinJames op 23 juli 2024 16:44]

Je kan zelfs kaarten toevoegen die niet standaard in de app staan door de getallen van de streepjescode in te voeren. Zo heb ik mijn bibliotheek pasje toegevoegd
Ik begreep ook niet zo goed waarom de ondersteuning beperken voor X providers en toestellen, Android heeft de juiste APIs al sinds 4.4.

De NFC Sim is logisch op een midrange toestel zonder NFC, maar juist die mensen geven mischien niet zo veel aandacht aan mobiel betalen.

Wat mijn betreft kunnen Samsung, Google en Apple Pay gisteren al naar Nederland komen, zo heb je alle kaarten onder een app, die werkt op je mobiel en smartwatch.
Met een NFC Sim kaart moet jouw toestel ook NFC ondersteunen.

Ik geef je wel helemaal gelijk in dat het raar is dat we tot de dag van vandaag het nog niet volledig hebben.
Contactloos betalen is sinds 2013 en Android 4.4 ook. Maar ik moet toegeven dat pas sinds een jaar het relatief standaard is om een contactloos pin automaat te hebben.
Ah maar dan is het helemaal zinloos, ik had wat anders begrepen uit dit website . Gebruiken providers in Nederland een andere variant dan?

Ja je ziet nog steeds betaalautomaten zonder NFC, maar ik gebruik het al een tijdje... en dagelijks zijn mensen verrast als ik met mijn telefoon iets betaal... dit terwijl ING al een jaar of zo reclames heeft staan met betalen met je telefoon.
Ik heb meegedaan aan de beta, het werkt erg prettig. Telefoon unlocken, telefoon tegen pinapparaat houden, en het is klaar, mits het bedrag niet te hoog is, anders moet je de mpin invoeren. Maar aangezien ik mijn pinpas ook altijd bij heb, ga ik stoppen met de telefoon nfc dienst. Ik ga geen 0,50 euro extra betalen. En wat is nu 0,50? Niet zo veel, maar het is een euro hier en een euro daar. Ik betaal al genoeg voor de debit kaart en credit card.

Tevens heb ik mijn portemonnee altijd bij me, want daar zit mijn rijbewijs ook in. Betalen met de telefoon is voor mij slechts grappig.

Ps. De Albert heijn heeft hun pin apparaten mooi ingebouwd in de desk, waardoor je maar weinig ruimte hebt om je telefoon om hem in contact te brengen met de nfc portal.
Unlocken hoeft niet, ook niet als mPin is vereist.
En dat kan niet middels de vingerafdrukscanner? Weer gemiste kans dus. In de normale Rabo app kun je de FPS wel gebruiken.
Een groot verschil is dat je voor de normale Rabo app geen MasterCard certificering moet hebben. Voor de betaal app wel, gezien dat gebruik maakt van Maestro. Maar ik verwacht dat het komend jaar wel in veel apparaten beschikbaar gaat komen (FPS), gezien er in de nieuwe specificaties van MasterCard veel vernieuwingen zitten.

Om een voorbeeld te geven: in de specificaties waarop ING en ABN AMRO werkten moest je eigenlijk voor elke transactie om een PINcode vragen, maar geen van beide heeft dit gevolgd.
De Rabobank zegt niets af te weten over de extra kosten die vanaf januari berekend zullen worden.
Zijn ze zelf de bron van dit nieuws?
Staat bij de app vermeld in de play store dus heel vreemd als de Rabobank zegt dat ze van niets weten. Check maar: https://play.google.com/s...ls?id=nl.rabowallet&hl=nl

Zelf de pilot app gebruikt en een paar keer kunnen betalen, de laatste paar keer kan ik zelfs niet eens een pin code invoeren of op een menu optie tikken. Zeker geen € 0,50 cent per maand waard wat net zoveel is als een bankpas die wel altijd werkt.
Wel mis ik nog steeds de iOS mogelijkheid... Jammer dat (naar ik begreep) Apple hier zo gesloten in is...
Die hopen dat hun eigen Apple Pay de grootste wordt, maar daar vergissen ze zich in. De brave gebruiker is het slachtoffer.

[Reactie gewijzigd door Jesse op 23 juli 2024 16:44]

Een grote vergissing inderdaad.

Apple Pay now in 20 markets, nabs 90% of all mobile contactless transactions where active.

Meerdere banken in Nederland mogen dan wel betalen via de smartphone ondersteunen, ik heb het nog nooit iemand in een winkel zien doen. Contactloos betalen met de pas wordt wel regelmatig gedaan.
Belangrijke zin "in markets where it is available". Als banken in de gekozen landen achterlopen met techniek (VS is pas heel recent over op EMV kaarten bijv), dan zal snel een hoog percentage bij Apple terecht komen.
Ik gebruik iOS, maar hoop juist niet dat Apple pay het wordt net als Apple music, houd ik dat liever gescheiden.

Spotify voor muziek en Rabo voor bankzaken!

Ik wil niet alles bij 1 partij
Inderdaad, maar Apple Pay werkt toch in principe met iedere Nederlandse contactloze betaalautomaat? (Zodra het hier uitkomt natuurlijk)

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 23 juli 2024 16:44]

Uiteraard, het maakt allemaal gebruik van de zelfde techniek. Echter betekent het niet dat je direct Apple Pay kan gebruiken met elke bank.
Apple Pay word in november verwacht voor ING & Bunq
Je kunt apple pay al gebruiken als je een amerikaanse creditcard of prepaid credit card hebt. Maar goed helaas is dat nog een beetje omslachtig.
Ik twijfel hierover nog steeds, ik heb een sterk vermoeden dat het alleen gaat werken in winkels die ook de optie voor credit card betalingen in hun betaling systeem hebben. Dat zal dus hooguit een paar winkels/restaurants/hotels in een toeristen gebied en eventueel de NS automaten op Amsterdam CS en Schiphol worden.
Je moet een kaart 'laden' op Apple Pay als ik het goed begrijp. Als je een MasterCard of VISA laadt, dan werkt dat uiteraard alleen op betaalautomaten waar dat ook op wordt geaccepteerd. Dat is trouwens tegenwoordig wel op wat meer plekken dan alleen in touristengebieden.

Als je een Maestro of VPAY kaart kunt laden op je Apple Pay, kun je wel overal gewoon terecht.
Werkt prima.
Alleen lastig als je meerdere betaalproviders via NFC hebt. In België heb ik Bancontact.
Via instellingen Tikken-en-betalen (welke commerciële stagiaire heeft dit bedacht?) kun je switchen welke app de NFC mag gebruiken.

Oh ja, je kan ook parkeren (via een ingewikkelde U constructie in België, foei Rabo!) en klantkaarten opslaan.

[Reactie gewijzigd door pe0mot op 23 juli 2024 16:44]

Werkt zo te zien ook eindelijk op mijn OnePlus 3T 8-) maar 3x die random reader Rabo scanner erbij om in te stellen... 8)7

[Reactie gewijzigd door royduin op 23 juli 2024 16:44]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.