ABN Amro test contactloos betalen via horloge, sleutelhanger en armband

ABN Amro heeft een publieke test aangekondigd waarbij de bank mensen contactloos wil laten betalen via een horloge, armband of sleutelhanger. Mensen kunnen ook betalen met een ring, waarmee de bank vorig jaar al een proef deed.

Volgens de bank duurt de testperiode vier maanden en kunnen maximaal vijfhonderd geïnteresseerden zich aanmelden. Ze moeten dan hun bevindingen met de bank delen door middel van een app. De wearables zijn afkomstig van het Britse bedrijf Kerv, dat ook al verantwoordelijk was voor de productie van de ring. Ze zijn voorzien van een nfc-chip waarmee de betalingen uitgevoerd kunnen worden.

Volgens de bank wordt de wearable aan een betaalrekening gekoppeld en vervalt deze koppeling na verloop van de proefperiode, waardoor er niet meer mee betaald kan worden. Bovendien is het alleen mogelijk tot 25 euro per betaling te besteden, omdat de wearables niet voorzien zijn van een pincode. Het betalen werkt op dezelfde manier als een gewone nfc-betaling.

Vorig jaar voerde de bank al een proef uit met een keramische ring met nfc-chip. Volgens ABN Amro was deze test succesvol en wordt daarom nu met meer wearables getest.

abn nfc armband

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

08-01-2018 • 13:22

188

Submitter: Gregyor

Reacties (188)

188
186
100
4
0
73
Wijzig sortering
Bovendien is het alleen mogelijk tot 25 euro per betaling te besteden, omdat de wearables niet voorzien zijn van een pincode. Het betalen werkt op dezelfde manier als een gewone nfc-betaling.
Wat is 1 betaling, als ik als winkelier een transactie in 4 brokken van 25 euro breek.. mag dat dan ook? er is geen enkele manier om te verifieren dat de band nog in bezit is van de eigenaar. Bij een Contactless pas moet je nog 1x in de N keer je pas dippen om de pincode in te toetsen. Hierbij kan dat niet. Of moet je hem dan weer vrijgegeven in de APP?

Anders zie ik wel een risico..
Ik betaal bijna altijd draadloos maar hoef m'n pasje nooit echt in de automaat te stoppen. Als ik over de limiet heen ga (draadloos) kan ik gewoon op de terminal m'n PIN ingeven maar hoef dan niet de pas in te steken.

Zo zou dat hier ook kunnen gaan, gewoon dezelfde chip als in je pas.

Beter nog zou gewoon de NFC chip van de iPhone gebruiken waar ik altijd mee rond loop maar die helaas waardeloos in Nederland |:(

[Reactie gewijzigd door Plompie op 24 juli 2024 03:12]

Ik heb regelmatig bedragen waarbij ik echt niet contactloos kan betalen met pincode. Snap ook niet zo goed waarom niet.
Grappig dat meer mensen dit hebben!
Als ik boven de 25 euro pin kan ik altijd netjes mijn code ingeven, maar vooral als ik langere tijd onder de 25 euro blijf dan moet ik na verloop van tijd mijn code geven wat dan niet werkt. Dan moet ik de pas er toch in doen.

Pas als dit foutloos werkt kan ik echt mijn pinpas thuis laten, tot die tijd is de meerwaarde van dit soort gadgets voor mij beperkt...
Dit is niet "grappig" of fout, dit is hoe het systeem werkt: je hoeft geen PIN in te voeren voor transacties die aan de volgende 2 voorwaarden voldoen:

1. max 25 euro per transactie
2. opgeteld max 50 euro sinds de laatste keer met PIN

Dat zijn de standaardlimieten. Bij sommige banken kun je tot op zekere hoogte zelf de limiet aanpassen.

Bron: https://www.pin.nl/consum...lpas-of-mobiele-telefoon/
Oooh het is opgeteld max 50 euro sinds de laatste keer met pin. Dat verklaard een hoop. Ik snapt het al niet. Zo vaak pin ik niet boven de 50 euro (doe bijna elke avond even boodschappen als ik langs de supermarkt kom na m'n werk).
Dat snap ik, maar als je 1 van de 2 limieten bereikt zou je daarna alleen je code in moeten vullen. Echter, het gebeurt vaak dat ik dan alsnog mijn pas in de lezer moet steken.
Vooral bij kleine bedragen (waarbij ik dus denk dat dit gezamenlijk boven die 50 euro komt).
Er gaat dus iets mis, waardoor het contactloos betalen niet meer werkt.
Dat komt vermoedelijk door de betaalautomaat.
Ik kan altijd wel tot een euro of 200 contactloos betalen en dan pincode invoeren. Hoger dan dat kan vaak niet...
Ik kom best veel pin terminals tegen waar ik vaak alsnog mijn pas moet insteken en contactloos niet altijd goed werkt bij een hoger bedrag of meerdere kleine betalingen per dag. Dan moet dat eerst opgelost zijn.
Met mijn telefoon (S8+ met ING app) kan ik zovaak als ik wil per dag betalen. Nooit problemen. Als het hoger dan 25 euro is moet ik mijn pincode op mijn telefoon invoeren en nog een keer tegen het apparaat aantikken. En zo nu en dan moet ik ook bij kleinere bedragen mijn pincode op mijn telefoon invoeren bij een betaling.

Easy.
Dat is hoe het systeem qua beveiliging in elkaar zit. Heeft niks met de terminal te maken, maar met de standaardlimieten van het system:

1. max 25 euro per transactie
2. max 50 euro sinds de laatste PIN transactie

Bij sommige banken kun je limieten (beperkt) zelf aanpassen.

Bron: https://www.pin.nl/consum...lpas-of-mobiele-telefoon/
Ik lees hier ook echt met verbazing waar mensen tegenaan lopen. Ik betaal ook letterlijk alles draadloos als het kan (zo'n 95% van de tijd dus) ook in het buitenland en heb nu in 2 jaar wellicht 5 kaar alsnog mijn pas in moeten voeren omdat de automaat defect was en het draadloze niet werkte. Verder altijd pinpas / creditcard / telefoon erboven houden, eventueel pincode en dan klaar. En met een winkelcentrum op 2 minuten lopen doen wij nooit grote boodschappen, maar halen we altijd wat we nodig hebben. En dan heb ik het gemiddeld over 35 transacties per maand.
Mijn gebruik lijkt heel erg op het jouwe, het is voor mij ook zeldzaam dat ik over de 25 euro heen ga want ik woon praktisch gezien naast een jumbo en haal mijn boodschappen dus gewoon als ik ze in de pan wil gooien... Maar toch gaat het geregeld fout en moet zoals anderen zeggen de transactie vanaf de kassa opnieuw in gang gezet worden en dan steek ik hem dus maar in de gleuf. Heb ook wel eens geprobeerd om hem dan alsnog contactloos te doen, maar dan weigert hij weer (en dat blijf je uiteraard niet proberen met een rij achter je).
Waarom? Geen idee, het lijkt ook niks te maken te hebben met of ik die dag al meer transacties gedaan heb of zo, gebeurt ook bij de eerste transactie van de dag. Maar het geeft in ieder geval niet veel vertrouwen in het systeem en ik zou dus ook echt niet snel zonder mijn pas gaan winkelen als ik bv mijn horloge kan gebruiken. Dan zou ik in ieder geval eerst een behoorlijke tijd testen terwijl ik de pas als backup bij me heb, niks zo vervelend als dat het apparaat weigert en je moet je boodschappen laten staan...
Heeft wellicht dan toch met het type terminal te maken, ik heb nu vooral gemengde gevoelens. Blij dat ik die problemen niet ervaar maar verbaasd/teleurgesteld dat er dus veel mensen zijn bij wie het niet goed werkt.

Ook gaat niet elk kassa systeem hetzelfde om met een (half) gefaalde betaling en ik kan me voorstellen dat EFT pre-fetch (dat de je de pinpas kan invoeren voor de transactie begint) invloed kan hebben, wat met contactloos betalen overigens geen functie heeft heb ik ondervonden.
Anoniem: 152209 @Finraziel8 januari 2018 17:15
Ik heb ook bij 1 op 4 a 5 keer contactloos betalen, vaak bij AH, dat ik alsnog mijn pas van AbnAmro in de gleuf moet steken en mijn pincode moet invoeren. Best vervelend eigenlijk. Ook ik weet niet waar het aan ligt.. (zie reactie TheAzuro)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 152209 op 24 juli 2024 03:12]

Zo jammer inderdaad. Op mijn vorige telefoon (Android met NFC) kon ik gewoon pinnen met ABN Amro wallet app, dit werkte altijd super! Ik dacht "Dat moet op mijn nieuwe iPhone vast ook kunnen!", maar nee, helaas :(
Een van de beperkingen van Apple, die moet er geld aan verdienen via hun Apple Pay platform, ze stellen de NFC niet beschikbaar aan andere bankapplicaties. Staat ook in meeste reviews wel vermeld als een van de (vele) beperkingen van iOS. Maar ja, Apple Pay is voorlopig nog niet in Nederland, maar desalniettemin is het niet mogelijk 8)7
Ik wist dat het vroeger niet mogelijk was, maar ik dacht nu anno 2017 moet het toch mogelijk zijn met een Apple telefoon, maar nee hoor! Apple wil weer zo veel mogelijk geld binnen harken
2018 bedoel je denk ik ;)
Toen ik mijn iPhone 8 Plus kocht was het nog 2017!
Apple wordt er door de consument niet echt voor afgestraft en kan door de toezichthouders niet aangepakt worden omdat het geen dominante marktpositie heeft.
Dat werkt helaas niet bij alle betaalautomaten zo. Het gebeurd me helaas erg vaak dat als ik over mn limiet heen ga, de transactie opnieuw gestart moet worden door de kassa medewerker en ik de pas dan fysiek in het apparaat moet steken (75%?).
Heel soms hoeft dat niet en kan ik dan gewoon mn pin invullen, zonder nieuwe transactie.
Waar het verschil zit, is me nog niet duidelijk: betaalautomaat? contract leverancier? winkel?
zal wel steekproefsgewijs zijn dan, ik moet ook regelmatig mn pas in de terminal steken, wat nooit goed werkt want de kassamedewerker moet altijd opnieuw de betaling instellen. verder werkt het wel goed, en bij hoger dan 25 euro vraagt ie gewoon om een pincode en hoef ik mn pas verder niet weer in de terminal te steken. en die chip in de iphone is niet perse waardeloos in nederland, de reden dat we er niet veel aan hebben is volgens mij meer omdat de meeste banken hier niet akkoord willen gaan met de voorwaarden van apple
Ik betaal bijna altijd draadloos contactloos met de pas en moet WEL regelmatig de pas in de terminal stoppen om de pincode te bevestigen, ook al ik nog niet over mijn daglimiet heen ben.
Beter nog zou gewoon de NFC chip van de iPhone gebruiken waar ik altijd mee rond loop maar die helaas waardeloos in Nederland |:(
Dat kan, maar niet met een iPhone. Ik betaal zoals jij beschrijft, met mijn Android toestel en Rabobank rekening. De pincode toets je op je telefoon in (als bedrag > €25,-) ipv op de terminal, tot verbazing van veel winkeliers ;) Werkt echt perfect. Wat schiet je er mee op als je pas niet meer mee hoeft, maar in plaats daarvan een armband??
Grappig ik moet als ie de code nodig heeft wel het pasje invoeren! (ing)
Correctie "waardeloos gemaakt door Apple".
Je kunt 1 grote betaling in meerdere kleine delen breken.
Ik heb al jaren bij een buitenlandse bank een VISA NFC armband gehad die erg goed werkte. (In het begin was het natuurlijk heel tof, maar na een maand of twee heb je zoiets van: "wat doe ik met zo'n lelijk ding, als ik ook met Apple Pay kan betalen?")
Hoe dan ook, de beveiliging van die armbanden wordt bij je bank geregeld, dus elke bank is anders. Sommige banken hebben een limiet van 25 euro per POS betaling en daarnaast een totale daglimiet van bijv. 150 euro. Banken laten vaak wel meerdere kleine betalingen bij dezelfde winkel toe, maar (heel soms) worden ze uit voorzorg geblokkeerd als je meerdere betalingen achter elkaar probeert te doen van hetzelfde bedrag. (Zodat je niet per ongeluk dubbel betaalt.) Als je daarom 20, 25, 15 achter elkaar betaalt, kun je alsnog een groter bedrag betalen.

Je hoeft trouwens de armband niet elke keer vrij te geven in de app. Dat zou namelijk teveel tijd kosten. Je kunt wel in de app je armband activeren/deactiveren. In mijn geval hoef ik niet bang te zijn voor fraude. Bij diefstal heb ik 48 uur om diefstal te melden. Alles wat fraudulent was verbruikt in die 48 uur VÓÓR melding, krijg ik dan terug.

[Reactie gewijzigd door Rex op 24 juli 2024 03:12]

Ik denk dat winkeliers deels de verantwoordelijkheid moeten nemen hierin. Je kan je afvragen waarom iemand in 4 etappes wil betalen? Als diegene de pincode nog weet, is daar geen rede toe namelijk. Als winkelier moet je daar waakzaam voor zijn, vind ik. Je moet immers een beetje op elkaar en elkaars spullen letten ;)
Dit is in feite niet anders dan draadloos betalen met je bankpas. Daarmee kun je ook tot een hoogte van 25 euro pinnen. Als je die pas kwijt raakt kunnen andere daar ook gebruik van maken zonder verificatie. Net zoals betalen via je je telefoon.

In alle gevallen, ben je het apparaat kwijt, dan blokkeer je het bij de bank
Volgens mij is contactloos pinnen zo ingesteld dat een bedrag onder de 25 euro zonder pin kan.
Maar je kan niet zo vaak als je wil onder dat limiet blijven en toch nog pinnen. Sommige banken zoals ING hebben een vaste limiet van 50 euro voor contactloos pinnen. Dus na die quota te hebben bereikt kun je niet meer contactloos pinnen totdat er weer een pin is ingevoerd. Dat is volgens mij wat je probeerde te vragen toch? Anders heb ik het verkeerd begrepen ;p
Ik vind die limiet van 25 euro begrijpelijk maar wel een beperking waardoor je alsnog een 2e betaalmiddel mee moet nemen. Dan hoef ik zo'n ring, horloge of sleutelhanger niet.
Ik heb het jarenlang mogen gebruiken in het buitenland en mijn armband had gewoon een pincode. Mijn armband was gekoppeld aan mijn VISA Creditcard met een limiet van 3000 euro. Ik kon daarom dus gewoon betalingen doen tot 3000 euro en zelfs geld opnemen bij automaten waar ze een NFC lezer hebben.
  • Betaling tot 20 EUR: gaat direct
  • Betaling vanaf 20 EUR: pincode intoetsen - zonder tweede pas te gebruiken.
Misschien dat dit tijdens de testperiode van ABN Amro nog niet geïmplementeerd is, maar dat de armbandjes wel later zullen voorzien van pincodes.

[Reactie gewijzigd door Rex op 24 juli 2024 03:12]

25 euro per keer en 50 euro totaal tot je je pincode moet intoetsen. weet alleen niet of dat geld per dag of gewoon de voor altijd tot je je code invuld
Als die NFC chip net zo (on)betrouwbaar werkt als de chip in mijn pas dan hoef ik hem niet. Het gebeurt mij te vaak dat ik teruggeroepen wordt omdat de transactie niet geslaagd is omdat ik aan een bepaald maximum ben geraakt. Ik snap dat dit nodig is voor de veiligheid, maar als ik eens in de 10 keer alsnog mijn pas in het apparaat moet steken en een code invoeren dan neemt dit de tijdwinst en gemak weg.

Misschien overwegen om klanten zelf een limiet te laten instellen wanneer een pin vereist wordt?
Bij bunq kan je wel de daglimiet aanpassen (tot 150 euro), maar alsnog blijft de 25 euro (zonder PIN) per transactie staan. Gelukkig kan je bij de meeste terminals gewoon je pin-code invoeren zonder nogmaals je pas in te geven)

Maar ehm, teruggeroepen? Jij gaat blijkbaar verder voordat de transactie is afgerond?
Maar ehm, teruggeroepen? Jij gaat blijkbaar verder voordat de transactie is afgerond?
Zat net hetzelfde te denken, als je toch al buiten staat kan je net zo goed doorlopen ;)
Waarom zou de pas er dan in moeten? Ik betaal al jaren alles contactloos - nooit gehad dat dit niet werkte... Moet enkel soms de pincode intoetsen. Kleine moeite.
Dit verschilt, mogelijk per pin-automaat. Bij de AH moet ik ook altijd weer de pas erin steken als ik over mijn limiet ga.
is dat niet meer een steekproef? normaal hoef je alleen de pincode nog in te toetsen bij bedragen boven de 25 euro. je moet m er soms wel in steken ongeacht het bedrag, en dat werkt bij mij tenminste nooit in 1 keer
Je moet je PIN invoeren bij bedragen boven de €25, of als het totaal van alle voorgaande transacties sinds de laatste keer dat je je PIN hebt ingevoerd boven de €50 komt.
dat klopt, maar bij die bedragen boven de 25 hoef ik nooit de pas erin te doen, en kan ik de pincode invoeren. maar af en toe geeft ie aan dat ik de pas erin moet doen, maar dat werkt dan niet in 1 keer en moet de transactie eerst opnieuw gestart worden. de keren dat ik de pas erin moet doen gebeurd meestal als ik regelmatig contactloos heb betaald, en dan kan het totaal ook onder de 50 euro zijn.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 24 juli 2024 03:12]

Sinds de laatste keer DIE dag.
Pin heel erg veel - maar heb dit nog nooit meegemaakt..? Ook niet bij de AH. Als ik over de limiet ga moet ik wel een pincode intoetsen, maar nooit de pas in het apparaat steken. Zou ook niet weten waarom een apparaat dat zou vragen - niet voor de veiligheid in ieder geval - contactloos of met contact is niet heel verschillend - de extra beveiliging zit in de pincode.

(of is het soms een ING pas?? Die hebben nl. veel problemen met contactloos bij veel apparaten - dat ligt aan de pas - niet aan het principe van contactloos betalen).
Het is inderdaad een pas van de ING.
Ah.... Dat is dan het probleem... Sta regelmatig als verkoper op de markt met een draagbare betaalterminal. Contactloos betalen werkt daar bij iedereen, behalve mensen die een ING pas hebben - daar werkt het vaker niet dan wel.
Dit jaar verloopt mijn huidige pas, hopelijk dat de nieuwe het beter doet. Ik heb een tijd gebruik gemaakt van de betaal-app, dat werkte heel goed, maar helaas verstoort mijn nieuwe bumper het NFC-signaal teveel voor de pin-automaat (te veel metaal).
Ik gok dat ING inderdaad het met nieuwe passen beter voor mekaar heeft - want bij sommige ING kaarten is het weer geen enkel probleem - zullen ongetwijfeld nieuwere modellen zijn.
Mijn ING pas heeft geen enkel probleem met apparaten. Contacloos betalen werkt altijd feilloos.

Ik heb wel een daglimiet van €250 op contactloos. Boven de €10 is altijd mijn PIN nodig, boven de €250 per dag moet de pas in het apparaat.
Mijn ervaring is met Rabobank, ABN Amro, SNS en ING. Als de transactie wordt geweigerd vanwege invoer PIN moet in sommige gevallen alsnog de pas worden aangeboden.
Ok. Ik ben door de ideeën heen. Kan niet verklaren waarom sommige mensen blijkbaar regelmatig de pas alsnog moeten insteken waar ik (en diverse anderen) dat echt helemaal nooit hebben (tot op heden dan...). Heel raar.

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 24 juli 2024 03:12]

Er zijn zelfs nog 'ondernemers' die in plaats van hun terminal te vervangen net zo lang als het oude stoffige ding nog meegaat aan iedere klant gaan uitleggen dat je nog niet contactloos kan betalen, echt supertriest.
Er zijn zelfs 'ondernemers' die geen pin automaat hebben ;) Met name van toepassing bij marktkramen of andere mobiele verkoopwijzen.... Onbegrijpelijk - want heel duur is een mobiele pin machine (incl. contactloos) helemaal niet meer!
Helemaal waar, dit moet ik ook regelmatig, heel onvoorspelbaar, zou idd zeggen eens in de 10 keer. Daarom betaal ik expres soms op de ouderwetse manier (pas insteken) en met pincode, om te voorkomen dat dit gebeurd als ik contactloos echt (snel) nodig heb. Bovendien geven de meeste pinapparaten bij dit verzoek een keiharde PIEP van 85dB alsof je ik weet niet wat gedaan hebt, volgens mij is een melding op het display en een zacht piepje voldoende. En ik moet bijna altijd dan mijn pas insteken, mss gebeurd het toevallig vaak bij AH (maar dat type pinautomaat wordt heel veel gebruikt). Als ik m'n pincode moet invoeren omdat de betaling boven de 25 euro is, gebeurd dat nooit.

Bovendien kan je dus maar 50 euro achtereen (dus niet per dag, maar zonder tijdsbeperking) contactloos betalen. Dus maandag voor €25+10 en dan vrijdag voor €20 gaat niet: PIEP en pas insteken en pincode invoeren. Heel erg irritant. Soms weet ik echt niet meer dat ik al bijv. 40 euro aan contactloze transacties heb gedaan in de dagen ervoor.

[Reactie gewijzigd door davidov2008 op 24 juli 2024 03:12]

Ik niet...ook niet bij AH..misschien afh van bank?

edit: denk dat het aan het type pin automaat ligt.
Ik heb meerder pasjes van zelfde bank en moet soms wel en soms niet pas in automaat stoppen als limiet bereikt is.

[Reactie gewijzigd door Dream_ON op 24 juli 2024 03:12]

Ik kan met de pas maximaal 8 keer draadloos pinnen daarna krijg ik een foutmelding 'Maximum reached'. Ik moet de pas er daarna insteken en met de pin betalen.
Die foutmelding heb ik uberhaupt nog nooit gezien.... :/ Maar gok dat dit meer een instelling is (vanuit de betreffende bank??) dan iets dat vanuit de techniek van contactloos betalen voortvloeit.
Ik heb het bij een aantal winkeliers meegemaakt dat wanneer je de limiet van 25 euro raakt het hele apparaat op hol slaat. Dan staat er "Voer pas in" en kan de winkelier de PIN transactie opnieuw starten en het werkt alleen als je je pasje fysiek via de chip invoert (om daarna je pincode in te voeren).

Ik heb het ook vaak genoeg mee gemaakt dat de PIN terminal gewoon om de pincode vraagt bij contactloos betalen, maar het hangt van winkelier tot winkelier af. Als ik de limiet raak en ik moet het pasje invoeren gaat dat natuurlijk voorbij aan het idee.
Ok. Ik heb het nog nooit gehad - vreemd - misschien ook een verschil per pas? Of per bank??
Maar inderdaad heb je er dan weinig aan als je er niet van op aan kunt dat het altijd werkt.
Mijn vriendin heeft hetzelfde en wij gebruiken beiden een andere bank.
De terminals kunnen qua instellingen verschillen. Als je nu als winkelier een terminal hebt waarop je ook creditcard betalingen kunt doen (Mediamarkt of Starbucks of McDonalds) dan zijn die dingen technisch al geschikt voor bijv. Apple Pay. Echter kan een winkelier die specifieke optie uit zetten en plots gedraagt zo’n terminal zich net even anders.
Ok. Ik ben door de ideeën heen. Kan niet verklaren waarom sommige mensen blijkbaar regelmatig de pas alsnog moeten insteken waar ik (en diverse anderen) dat helemaal nooit hebben. Heel raar.
dat gebeurt ook bij bedragen onder de 25.
als je de pincode moet invoeren voor boven de 25 euro dan hoef je de pas er niet in te doen.
ik denk dat het een soort controle is die niet helemaal werkt zoals het zou moeten. ik denk dat het de bedoeling is dat je dan je pas erin moet doen en de pincode moet invoeren, maar dat er gewoon een fout in zit waardoor de winkelier de transactie eerst opnieuw moet starten.
Als je tegen een maximum aanloopt heeft dat niks met de chip te maken natuurlijk.
Ik snap dat dit nodig is voor de veiligheid, maar als ik eens in de 10 keer alsnog mijn pas in het apparaat moet steken en een code invoeren dan neemt dit de tijdwinst en gemak weg.
Deze kun je niet in het apparaat steken, dus dat wordt lastig ;-)
Als die NFC chip net zo (on)betrouwbaar werkt als de chip in mijn pas dan hoef ik hem niet.
De door jou aangehaalde onbetrouwbaarheid ligt niet aan de chip maar aan ons beveiligingsprotocol er overheen. Dat is een afspraak om niet te makkelijk veel geld te laten plunderen met een gestolen pasje.
Misschien overwegen om klanten zelf een limiet te laten instellen wanneer een pin vereist wordt?
Neem alsjeblieft klanten tegen zichzelf in bescherming, en laat ze dat niet zelf kiezen. Dan stellen ze het gegarandeerd massaal te hoog in. Bij problemen beginnen ze vervolgens flink te piepen. Niet handig. Het is een test he. Niet meer dan dat. Houd het klein, is mijn advies.
Ik heb het nu in anderhalf jaar tijd 1x meegemaakt dat mijn pas er echt in moest. Maar ik vind het echt ontzettend mierengeneuk om op basis daarvan te gaan roepen 'dat het niet hoeft'. Ja, als je voor hogere bedragen gebruikt dan moet je toch een code invoeren. Het is niet anders en dat is voor de veiligheid, maar vaak pin je kleinere bedragen en dan is het hartstikke handig.

En zeker als straks niet eens meer je pas uit je portemonnee hoeft. Ik betaal nu al veel met mijn telefoon met NFC, maar die moet ik ook uit mijn zak halen. Met mijn horloge zou dat niet eens meer hoeven, pure meerwaarde voor wat betreft gemak.
Een ring? Je bent getrouwd: twee ringen om = niet handig.
Een horloge? Je hebt al een smartwatch: twee watches om = niet handig.
Eens! Was er nu maar iets wat je makkelijk mee kon nemen in je zak... En dan het liefste plat en klein zodat je er meerdere tegelijk van in een soort mapje kunt doen (veel mensen hebben meer dan 1 rekening en/of bank), met je rijbewijs/ID erbij. En als ze dan het formaat standaardiseren zou dat helemaal ideaal zijn!
[/ironie]

Ik snap oprecht niet dat men wearables voor dit soort dingen een vooruitgang vindt ten opzichte van een bankpas.
Ik gebruik mijn bankpas zelden nog... Onhandige plastic dingen die je altijd mee moet nemen en uit een portemonnee moet halen waar je nog een hele zut andere plastic passen in hebt die je eigenlijk ook zelden gebruikt. Doe alles maar lekker in NFC-chips in telefoon of wearables. Liever gisteren dan vandaag.
Ik gebruik mijn bankpas zelden nog... Onhandige plastic dingen die je altijd mee moet nemen en uit een portemonnee moet halen waar je nog een hele zut andere plastic passen in hebt die je eigenlijk ook zelden gebruikt.
In Nederland moet men zich kunnen identificeren op straat, dus die portemonnee gaat sowieso al mee. Dan kunnen er net zo goed wat andere passen in zitten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 03:12]

Niet waar. Je moet je kunnen identificeren, maar in de wet staat niet dat dit op straat moet. Je hebt een toonplicht en geen draagplicht. Je kunt dus prima de dienstdoende agent uitnodigen om bij je thuis naar je ID te komen kijken. Echter om gedoe en een boete voor belemmering van de rechtsgang te voorkomen, is het handiger om je ID bij je te dragen.

[Reactie gewijzigd door millerman_sf op 24 juli 2024 03:12]

Niet waar. Je moet je kunnen identificeren, maar in de wet staat niet dat dit op straat moet. Je hebt een toonplicht en geen draagplicht. Je kunt dus prima de dienstdoende agent uitnodigen om bij je thuis naar je ID te komen kijken.
In theorie heel leuk en aardig, maar dat gaat alleen in redelijkheid en billijkheid op. Als je aan de andere kant van het land bent en een agent vraagt om identificatie dan is het niet redelijk dat hij je helemaal tot je huis moet volgen om dat te doen. Zoiets werkt mogelijk tot aan het einde van de straat, misschien net voldoende om een boodschap om de hoek te doen.

Dus net zoals je omschrijft, in de praktijk is het verplicht dat je je ID bij je draagt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 03:12]

Vandaar ook mijn laatste zin: het voorkomt gedoe en een potentiële boete als je hem wel bij je hebt. (Stukje over boete stond er denk ik nog niet toen je reageerde, na plaatsen toegevoegd.)
https://www.rijksoverheid...is-de-identificatieplicht

Toonplicht of draagplicht
U heeft geen draagplicht, alleen een toonplicht. Omdat u het identiteitsbewijs verplicht moet kunnen tonen, betekent het in de praktijk dat u altijd een identiteitsbewijs bij u moet dragen. Het verschil tussen een draagplicht en een toonplicht is dat de politie bij een draagplicht bevoegd zou zijn u ook zonder reden aan te houden om uw identiteit te controleren.


Je moet hem dus wel altijd bij je hebben.
Zoals The Zep Man hierboven ook schrijft: als je om de hoek van je huis bent, is het heel redelijk om de agent in kwestie te vragen even mee te lopen. Als je aan de andere kant van het land zit, is dit niet redelijk. Echter staat nog steeds nergens in de wet dat je hem altijd bij je moet dragen. Dat is dus feitelijk onjuist.

Meer uitleg over dit juridische verschil hier: https://www.privacyfirst....-identificatieplicht.html
Bij mij gaat die portemonnee ook nog steeds mee - Maar niet van harte. Het moet helaas nog! Maar ieder initiatief om dat te veranderen ondersteun ik van harte... Onnodige een pasje meenemen omdat een ander onhandig pasje verplicht is is natuurlijk een beetje krom. Ik neem pasje A graag mee, want ik moet toch pasje B al meenemen. Pasje B neem ik graag mee, want ik moet toch pasje A al meenemen.... ;)
Doe al die passen maar in de ban op termijn. Weg met die onhandige portemonnee.
portemonnee? heb ik al jaren niet meer.. Gewoon een pasjes houder met pinpas en legitimatie en wat andere belangrijke pasjes. Als je alleen nog maar elektrisch betaald scheelt dat alleen maar veel gewicht van al dat onnodige kleingeld en hoef je niet zo groot lomp ding mee te sjouwen.
Ik heb ook een portemonnee met enkel pasjes. Nog steeds onhandig extra ding om mee te sjouwen naast de telefoon en sleutelbos...
Kan trouwens ook niet wachten tot de sleutels vervangen kunnen worden door een enkele chip oid ;) Of biometrisch - nog mooier.
Inderdaad, de ideale utopia zou zijn dat je alleen nog maar je telefoon mee hoeft te nemen. Daarmee betaal je, al je pasjes staan erop. Je kan je officieel meer legitimeren en met nfc of remote je deur openen. geen geklote meer met pasjes en sleutels e.d.
Nog wel. Het gaat echter niet meer lang duren totdat we onze ID gewoon digitaal in onze telefoon beschikbaar hebben. Het britse bedrijf De La Rue werkt hier bijv. aan.

Voor mij kan het niet snel genoeg gebeuren. Ik heb zoveel onnozele passen die allemaal al NFC ondersteunen, ik vind het eerder waanzin dat ik allemaal losse plasticjes heb voor allemaal losse activiteiten. Dat zou milieutechnisch al een interessant feit zijn.

Passen die ik mee moet hebben:
Tankpas
Laadpas
Rijbewijs
Kentekenbewijs
Zakelijke parkeerkaart (ParkLine, maar voor parkeergarages heb ik toch dat pasje nodig)
3 bankpassen (2 PIN en 1 creditcard)
NS Business Card
Stadspas
Zorgverzekeringspasje

Nu zijn de laatste twee a drie passen wellicht niet altijd nodig, maar het is me al te vaak gebeurd dat ik net dat ene pasje niet bij me heb omdat ik die toch 9/10 keer niet nodig heb. Maar die ene keer is dan gewoon erg vervelend. Alle passen los meenemen is anno 2017 een beetje raar imo.
Er zijn trouwens wel passen beschikbaar waar je andere passen op kunt inladen. Kan het op mijn werk niet opzoeken - maar zijn kickstarter projecten voor geweest. Volgens mij kun je daarmee tot pakweg 20 passen op 1 enkele pas zetten en via een e-ink schermpje en paar knoppen kiezen welke 'pas' je nodig hebt. Mooie techniek - maar mij te duur ;)
Klopt, alleen zijn ze niet goed compatibel met Nederlandse passen en werken ze vaak met een subcription service. Uiteindelijk wil ik van alle pasjes af, die smartphone heb ik toch bij me en die kan het technisch gezien allemaal prima.
Eens. Ik kan ook niet wachten tot al die pasjes de prullenmand in mogen ;)
Dat is denken in beperkingen, niet in mogelijkheden. Als dit soort betaalmethoden steeds populairder worden waarom dan nog wel vast houden aan een klassiek pasje als verificatiemethode?
Waarom geen generieke chip gebruiken waar een encrypted versie van je rijbewijs ID op geladen kan worden? Op basis van dit ID kan dan een agent je volledige rijbewijs ophalen en je identiteit controleren.
Hetzelfde geld voor je kentekenbewijs, een digitale variant die iedereen uit kan lezen die over de juiste hardware bezit.

Het is zo achterhaald dat we een map vol pasjes mee moeten nemen als we even de deur uit gaan. Waarom niet gebruik maken van devices die mensen toch al bij zich hebben zoals horloges of telefoons? Als de techniek zo ver is kunnen mensen zelf uit kiezen of ze toch de klassieke methode (losse pasjes) prefereren of een eigen methode willen inzetten.
Ik gebruik al een tijdje m'n telefoon om mee te betalen, erg handig want die heb je altijd wel bij je terwijl een portemonee soms in je jas zit, dan weer in je tas, voor je 't weet heb je 'm niet bij je.
En je kan meerdere passen toevoegen aan de app.

Er zijn ook tests met smartwatches, hoef je je telefoon ook niet mee te nemen bij een rondje hardlopen bijv. en kan je na 't sporten toch nog even wat te drinken kopen.
Erg handig.
Jullie redeneren teveel vanuit je eigen situatie vrees ik. Ik ben niet getrouwd en draag geen horloge, ik heb die beperkingen waar CyberMania mee komt dus al niet. Ik heb 8 vingers en twee polsen vrij om een wearable te dragen. Daarnaast zijn er diverse andere methoden te bedenken. En zodra de technologie gemeengoed wordt kan het mogelijk gemaakt worden om een eigen device uit te kunnen kiezen die diverse pasjes kan vervangen.

Daarnaast vind ik het geen probleem om bijvoorbeeld een (trouw)ring uit te kiezen die al een chip in zich heeft als dat mijn leven daadwerkelijk makkelijker gaat maken. Dan moet er wel meer mogelijk zijn dan enkel betalen. Mocht ik hem ook kunnen gebruiken bij de toegangspoort van mijn werkgever of de slagboom van de Q-Park garage zou ik zo een flinke lading pasjes kunnen vervangen met een enkele wearable.
Alles beter dan die bankpas.
  • Zodat ik bij de McDrive mijn telefoon aan de auto gekoppeld kan laten (Android Auto) en mijn portemonee in mijn jas/tas achter de stoel
  • Zodat ik aan de bar in de sportschool ook alles in mijn jas/tas kan laten zitten
  • Vul hier je scenario in wat voor jouw prettig is
Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom dit handig kan zijn, al zou ik het nog wel fijn vinden als je juist wel een pincode erbij zou hebben en je dus desgewenst ook hogere bedragen kan afrekenen.

Volgende welkome ontwikkeling zou wat mij betreft zijn dat iedereen de mogelijk heeft om kleine betalingen via NFC te ontvangen. Zodat je op een rommelmarkt ook niet meer met cash hoeft te lopen en dan is het toch wel prettig dat je de kleine man met een armband met bijvoorbeeld 10 euro erop rond kan laten lopen dat ze toch zelf kunnen betalen.

Dit is uiteraard mijn toekomstvisie en ik heb altijd al een hekel aan contant geld gehad, dus elke ontwikkeling om dat uit te bannen verwelkom ik van harte. Ik heb me dus ook aangemeld.
Dan kun je altijd nog een sleutelhanger of armband gebruiken. Denken in oplossingen, niet in problemen.
Waarom dan niet gewoon een pasje?
Dat kan ook, het een sluit het ander niet uit. Ieder z'n voorkeur.
Omdat pasjes onhandig zijn... ;)
Wearable klinkt mij super handig. Je hoeft niks te pakken, je hebt het altijd bij je. Ideaal!
Omdat ik die niet standaard bij me draag. Gelukkig mag iedereen die een pasje wil gebruiken, het pasje blijven gebruiken. Voor ieder wat wils toch?
Een ring? Je bent getrouwd: twee ringen om = niet handig.
Twee ringen is toch niet zo'n drama?
Ik heb twee handen :-) Linkerhand de liefde, rechterhand het geld. Wel mooi yin en yang op die manier!

(Ik heb me voor de ring opgegeven.)

Op zich is dit maar een experiment. Straks kan zoiets wel verwerkt worden in je smartwatch. Of in het bandje van een smartwatch.

Het mooiste lijkt mij trouwens nog steeds een betaalchip in het voorhoofd. Dat je elkaar kunt betalen door een stevige kopstoot uit te delen.

(ok, dat laatste is een geintje).
Daar gaat mn koffie :*) :*)
Ik denk niet dat in de uiteindelijke vorm de bank een horloge gaan uitgeven. Denk verder: je kunt een dingetje aan horlogebandjes maken, of smartwatches die voorzien zijn (of gaan worden) van nfc chip hiervoor gebruiken. Of een plakker die je op de achterkant van een horloge plakt (net als de nfc stickers die je kunt bestellen). Er zijn vast talloze manieren te bedenken om dit handig/praktisch te maken.

Het lijkt me nl een nobrainer om je voor te stellen dat niemand met een ABN horloge rond gaat lopen. Een ring is denk ik toegevoegd om te kijken of men dat handig vindt. ABN is geen mode ontwerper en ik kan me ook moeilijk voorstellen dat een bank zulke mooie ringen maakt dat iedereen er spontaan een gaat dragen. Maar je moet wel op een bepaalde manier uitvinden wat in de praktijk werkt. En dan zijn de meningen van mensen die op voorhand alles afwijzen niet zinvol. Testen, en dan weet je wat werkt en kun je na gaan denken over de uiteindelijke vorm.
Een horloge? Je hebt al een smartwatch: twee watches om = niet handig.
Een horloge/smartwatch zonder speciaal bandje? Bandje vervangen met één met een NFC chip. Wel handig. ;)

Ik betaal gewoon met een betaalpas, dus het is niet echt mijn ding. Echter zie ik niet zoveel problemen voor degenen die wel wearables willen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 03:12]

Mijn smartwatch heeft al een NFC-chip. Daarmee kan je ook in een groot deel van de wereld betalen, behalve hier natuurlijk, want hier loopt men altijd achter en/of moet eigen oplossingen verzinnen :P
Hoezo niet handig, aan ene hand de trouw ring van je gelieve en aan de andere hand de trouw ring van de bank.
Als je verschillende producten hebt, dan kun je tenminste kiezen wat je het mooiste en meest praktisch vind. Als ze met één (lelijk) ding komen dan wil sowieso niemand het.

Maar als je het wegzet tegen zoiets als Apple Pay, dan kun je met je Apple Watch tenminste meer dan 25 euro uitgeven. De limit van 25 euro is erg onhandig, dat merk ik nu met mijn pinpas ook. Helemaal als je dan ook nog op zo'n VeriFone/CCV terminal de hele handeling opnieuw moet doen.
Ik zou liever een nfc-chip in mijn hand hebben, die kan ik niet vergeten mee te nemen.
Is iedereen eerst bezig zijn pas in een hoesje te doen om scamming tegen te gaan. Is de volgende stap om het gewoon in je hand te plaatsen... Of moet je dan speciale handschoenen aan op drukken plekken zodat er geen geld wordt afgeschreven?
Je kunt hem toch drukgevoelig maken dat hij het alleen doet als je hem aanraakt.
is dan dus niet meer contactloos ;-)
Dan maak je hem mind-controlled, als je aan shoarma of zo denkt kun je betalen :+
In theorie klinkt dat inderdaad aantrekkelijk. Er zitten echter mijns inziens veel te veel gevaren aan. Bijv. Privacy, wat zit er nog meer in, dan enkel een nfc chip, wie heeft er toegang toe etc. Etc.
privacy zal amper het probleem zijn. Portemonnees met anti rfid scan/swipe hoe je het ook wil noemen zijn nu populair aan het worden. Die horloges e.d. zullen waarschijnlijk geen mogelijkheid kunnen hebben hiervoor dus pas maar op in de bus/trein/stad of waar het ook druk is of mensen niet stiekem langs je lopen en je 25 euro per keer armer maken.
heel simpel op te lossen, zorg ervoor dat je eerst iets moet aanklikken, voordat een betaling kan gebeuren
hmm dat is wel een heel goede oplossing maar dat neemt natuurlijk wel weer van het gemak weg. Alsnog beter dan pas uit portemonnee halen en weer terug doen.
de limiet van 25 euro is er al, maar nu heb je de mogelijkheid niet om grotere betalingen te doen. als ze die pincode gewoon zouden ondersteunen (die je op de terminal moet intoetsen), en eventueel een optie om altijd om een pincode te vragen. dan is het gemak er nog steeds dat je alleen maar je hand langs zo'n terminal hoeft te halen en dan de pincode intoetsen, in plaats van je portomonnee te moeten pakken. het moet vrij gemakkelijk kunnen, ze doen dat ook zo voor de chip in je bankpas

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 24 juli 2024 03:12]

Aan je sleutelbos lijkt me ideaal. Die neem je normaal mee als je de deur uitgaat zolang je niet ergens woont waar je de achterdeur los kan laten. Sta je natuurlijk wel buitengesloten zonder geld als het mis gaat.
Dat kan ook al, gewoon zo'n chip die ze ook bij huisdieren plaatsen.
https://www.piercingutrecht.nl/nfc/
Lijkt mij dus totaal niks. Als je ziet hoe snel technologie zichzelf opvolgt, dan kun je om de x-aantal jaar een nieuwe halen. Of stel dat er ineens een lek wordt ontdekt in de hardware. Doe mij maar één device (dus niet al die losse plastic kaarten) waarmee ik mijzelf kan authenticeren/autoriseren, waar ik zelf mee kan doen wat ik wil (weggooien, upgraden, zelf transactie goedkeuren). Een mobiele telefoon is daarvoor een mooi apparaat.

[Reactie gewijzigd door Feanathiel op 24 juli 2024 03:12]

Ik zou liever een nfc-chip in mijn hand hebben, die kan ik niet vergeten mee te nemen.
Vergeet jij wel een ring mee te nemen dan?
Zou graag willen testen, maar ophaal locaties zijn alleen Amsterdam & Den Haag. Woon zelf in Limburg dus dat is niet heel handig. Waarom niet bij de lokale vestiging afhalen?
Ik denk dat ze zich vooral op de grote steden richten omdat daar ook de meeste 'contactloos betalen' pinautomaten zijn. (Trouwens gek dat Rotterdam dan niet mee doet, de grootste steden zijn (in volgorde) Amsterdam Rotterdam & Den Haag, dus raar dat ze nummer 2 overslaan en nummer 3 wel doen)
In het dorp waar ik woon kun je nagenoeg overal contactloos betalen. Het dorp er naast idem dito. Zijn dan wel dorpen met circa 16.000 inwoners maar vergeleken met een stad is dat weinig. Daarbij heb je elders in het land ook voldoende grote steden. Eindhoven, Breda, Tilburg, Den Bosch, Groningen, Zwolle, Venlo, Roermond, Maastricht, Nijmegen en zo kan ik wel even doorgaan.
Ik wou ook niets tekort doen aan de rest van het land hoor! :) dat is nou eenmaal de volgorde van de steden als je kijkt naar aantal inwoners, en ik kan me zo voorstellen dat banken ook in diezelfde steden de meeste contactloos betalen pinautomaten hebben staan, niet dat ze daarbuiten niet staan (zoals je zelf ook al aangeeft) maar meer van die dingen per vierkante kilometer betekend nou eenmaal meer mogelijkheid zon ring/armband/horloge/sleutelhanger te gebruiken.

(even offtopic: de randstad loopt zelfs vaak achter qua techniek, ik woon in de randstad en kan bijvoorbeeld nog steeds geen glasvezel krijgen, terwijl buiten de randstad het ondertussen eigenlijk overal ligt)
Mijn idee, beetje jammer dit. Had graag getest, heb destijds ook meegedaan met de test van betalen op je smartphone.
De reden is dat het een testfase is. Er zijn 2 locaties waar ze het device (de wearable) aan je rekening kunnen koppelen. Dit is in Amsterdam en Den Haag. Gezien het geringe aantal testers en het goed kunnen verwerken van de testdata kunnen ze dit niet uitgebreider doen.
Ik kan me al voorstellen hoe de cassière zal kijken als je je sleutelhanger tegen het pinautomaat houdt, en de transactie goedgekeurd wordt.
Anoniem: 420461 @7Sins8 januari 2018 13:34
Of als je met je hand over het apparaat zwaait om met je ring te betalen - pure magie! ;)

Direct aangemeld, dus - of het nou echt praktisch gaat blijken te zijn zal deze test moeten uitwijzen.
Afhalen in Amsterdam of Den Haag |:(
Laat maar....
kun je gelijk met de ring betalen voor het parkeren (als het achteraf betalen is tenminste) O-)
Ik was in de proefperiode van ING Mobiel Betalen al 3x door de beveiliging meegnenomen omdat ze dachten dat ik hun kassa's aan het hacken was ofzo :+

De meeste caissières boeit het volgens mij niet zo, als de kassa het ok vind dat zij ook :)
Haha... Serieus? :P

Ik krijg wel nog steeds af en toe opmerkingen als ik met de mobiel betaal... Sommige mensen (en zelfs soms cassieres) zijn stomverbaasd dat het mogelijk is....
Onzinnige test. Waarom niet de NFC chip van je telefoon.
Ring, horloge, armband wil je toch niet.
Met een Android telefoon kan je via een app al betalen met NFC. En dat jij die niet wil, wil niet zeggen dat andere die niet willen ;)
Niet een beetje riskant... ?
Bankpas, ok. Dat ding zit vaak in een portemonnee of telefoonhoes verborgen.
Maar je watch.. iemand loopt langs, zwaait even langs je watch en basta. Bereik van wireless pay is makkelijk 5 CM. Of zie ik dat risico verkeerd?
Dit was ook mijn eerste gedachte... Pasjes zitten nu vaak in een houder die voorkomt dat iemand onopgemerkt je pas kan bereiken maar deze gadgets lijken hier juist weer een bijzonder gemakkelijk slachtoffer voor.
Of zie ik dat risico verkeerd?
Het risico dat het op die manier kan zie je niet verkeerd. Maar het risico dat het gebeurt zal wel wat lager liggen.

Het belangrijkste hierbij is de vraag hoe je als boef je buit binnenhaalt. Je moet sowieso ergens bij een bank jezelf registreren, want het is een elektronische overboeking. Daar kun je een katvanger voor gebruiken, maar zorgt al voor een spoor.

Vervolgens heb je een beperkt window of opportunity. Binnen dagen of zelfs al uren zullen er slachtoffers zijn die het opmerken en met hun bank gaan bellen. Om maar niet te spreken van bancaire anti-fraude algoritmes, die detectereren het waarschijnlijk nog eerder.

Dus om het enigszins rendabel te maken, zal een boef op een high-traffic lokatie (station?) moeten staan met zijn swipe-apparaat. Bij 1 individu valt het misschien niet op, maar bij 10 individuen (=250 euro) loopt dat toch al in de gaten. Er zijn waarschijnlijk camera's op het station... dus dat is ook alweer een spoor.

En dan nog, stel een hele slimme boef verzint iets met een richtantenne en versterken van signaal en weet een dag lang praktisch alle reizigers op Utrecht Centraal te skimmen. Haalt hij misschien een schone miljoen euro binnen. Hij weet het ook nog heel slim weg te routeren, dus het is echt 'verdiend' voor hem. (Zijn rekeningen worden vervolgens natuurlijk gesloten)

Jouw schade is dan op de korte termijn als individu: 25 euro. En de bank zal je dat geld teruggeven, Immers, dat is verzekerd. Aangezien de fraude overduidelijk zal zijn, zul je het geld gestorneerd krijgen.

Een stuk beter dan wanneer je portomonnee gerold wordt. Dat geld ben je gewoon kwijt.
Bereik van wireless pay is makkelijk 5 CM.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik de naam contactloos betalen zwaar eufemistisch vind. Voor mij werkt het nooit, tenzij ik mijn pasje echt tegen het betaalapparaat aan druk.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 24 juli 2024 03:12]

Zolang je niet in het weekend en of feestdagen geld kan overmaken van bank A naar bank B 8)7 moet je hier helemaal niet aan beginnen.
Dat kan dus wel. Getest en tussen ABN en BUNQ kan je direct geld overschijven. Ook in het weekend en feestdagen. En nee, dat is geen iDeal implementatie.
Het wachten is natuurlijk op betaalterminals die in een ring verwerkt worden. Komt die vriendelijke scammer je netjes een handje geven, ben je meteen E25 lichter.

Ik denk toch dat ik bij m'n bankpas blijf, die netjes in een Secrid wallet met afscherming zit.
Die blijf ik ook lekker gebruiken werkt meer dan prima, ik zit er ook totaal niet mee dat ik mijn Iphone niet kan gebruiken hiervoor.
Ik vergeet eerder mijn telefoon dan mijn SecureId wallet met Pinpas/id enzo.
dat is makkelijk op te lossen door gewoon een pincode te vragen zoals dat nu ook gebeurt bij bedragen boven de 25 euro.
Uit het artikel:
omdat de wearables niet voorzien zijn van een pincode.
dat weet ik, maar het moet makkelijk kunnen. dat gebeurt nu toch ook bij bankpassen? die zijn niks anders. alleen de momenten waarop je de pas erin moet steken zijn dan lastig. als ze dit soort dingen willen dan zullen ze wel moeten zorgen dat je een pincode kunt invoeren bij bepaalde bedragen, anders moet je alsnog een pinpas meenemen.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 24 juli 2024 03:12]

Je kan geen betaling incasseren zonder een zakelijke rekening en contract bij een bank.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.