ABN Amro houdt proef met nfc-ring voor contactloos betalen

De Nederlandse bank ABN Amro voert met een selecte groep gebruikers een test uit voor het betalen middels een nfc-ring. De bank gebruikt daarvoor een wearable van het Britse Kerv, dat via Kickstarter geld inzamelde voor zijn product.

Het betalen via de ring werkt net als contactloos betalen met een pinpas of een mobiele telefoon. In de ring zit een nfc-chip, die is gekoppeld aan de rekening van de gebruiker. ABN Amro meldt dat het samen met de gebruikers wil kijken hoe deze betaalmogelijkheid aanslaat. Ook zegt de bank te zoeken naar meer partners om mee samen te werken te streven om eind dit jaar het betalen door middel van een ring beschikbaar te maken voor klanten.

Voor de huidige proef gebruikt ABN Amro de Kerv-wearable. Dat is een nfc-ring die werd gefinancierd middels een crowdfundingcampagne op Kickstarter. De makers van die ring zijn verwikkeld in een dispuut over de gebruikte techniek. Daarom is pagina van het project begin dit jaar offline gehaald door Kickstarter.

Het is niet duidelijk wat de huidige status is van het dispuut, dat volgens de website Geeky Gadgets gaat tussen Kerv en een andere aanbieder van een vergelijkbare ring. Dat bedrijf stelt dat Kerv zijn intellectuele eigendommen gebruikt.

Kerv

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

22-06-2017 • 08:29

251

Reacties (251)

251
242
171
8
0
41
Wijzig sortering
Anoniem: 594353 22 juni 2017 08:30
Wie wil er nou de hele dag met een plastic ring rondlopen?
De NFC-ringen bestaan al langer, en de eerste was ook van metaal (ergens in 2014 geïntroduceerd).
Een Tweaker heeft ook wel eens een review over geschreven:
Review NFC-ring

Daarbij zijn dit soort ringen anno 2017 in alle vormen en maten te verkrijgen:
Google afb.
En alsje nog verder zoekt zie je ook best wel mooie ontwerpen.

Desondanks vraag ik mij af hoe veilig dit is, er zijn mensen die bang zijn dat er straks criminelen met een mobiele pinautomaat rondlopen en je pas proberen te scannen (in een volle tram bv, en tegen je broek aan houden), maar hoe makkelijk maak je het de criminelen om je betaalchip open en bloot te tonen.
De mensen die bang zijn, zijn bang gemaakt door dit suggestieve item van de Consumentenbond.

Dus om dit uit te voeren moet je eerst een betaalautomaat van 800 euro kopen, dat op naam van je KvK geregistreerde bedrijf staat, en vervolgens dan transacties van max 25 euro bij mensen gaan aftroggelen (hoger kan als je de PIN weet), terwijl het bedrijf wat het geld binnen krijgt bekend is, en je ook nog risico loopt dat je wordt gesnapt en in elkaar gebeukt wordt waarna je overgedragen wordt aan de politie? Top plan. 8)7 KvK en de Acquirers zullen dan ook geen zaken meer met je bedrijf en/of jou willen doen.

[Reactie gewijzigd door AceAceAce op 22 juli 2024 23:51]

haha ja want je kunt natuurlijk op geen enkele manier via indentiteitsdiefstal of wat dan ook een bedrijf openen zonder je hele ausweis af te geven bij de kvk 8)7

en een paar honderd keer 25 euro is toch een hoop euro

daarnaast blijft het zo dat contactloos betalen gewoon minder beveiligingsmaatregelen heeft dan betalen met een fysieke pin pas. het is alleen voor het gemak. kun jij nu eerlijk zeggen dat het ongemak oplevert om je pinpas uit je portomonnee te halen in de gleuf te stoppen en je pincode in te toetsen? sinds wanneer is dat niet goed genoeg meer?

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 23:51]

En een bankrekening openen en door de screening van de acquirer komen. Het kost een bak met tijd aan voorbereiding en aan alle benodigde zaken (incl katvanger) krijgen, terwijl het heel snel opgemerkt kan worden omdat mensen op elk moment bij hun rekeninginformatie kunnen tegenwoordig.
Daarnaast wisselt het geld pas als de banken met elkaar en de schemes de clearing en settlement voltooid hebben.
maar het is alsnog een groter risico dan je loopt als je gewoon niet contactloos kunt betalen.
Vergeet ook niet dat banken met fraude met contactloos betalen gewoon de 25 euro betalen. Dus we praten nu over een theoretisch risico waar de concument uitiendelijk niet de pijn zal voelen.
En als je gewoon thuis blijft, loop je nog minder risico. Bij contactloos betalen is nou eenmaal de keuze van gebruikersgemak voor lage bedragen belangrijker gevonden dan veiligheid. En wat mij betreft is die keuze terecht.
Bij contactloos betalen is nou eenmaal de keuze van gebruikersgemak voor lage bedragen belangrijker gevonden dan veiligheid. En wat mij betreft is die keuze terecht.
door wie is dat gevonden? marktonderzoek van de bank? de mensen die in dat onderzoek betrokken zijn, hadden die enig besef van de technische kant van het verhaal?

er is een reden dat een pinpas ooit met 4 cijferige pincode werd geleverd, zonder de optie 25 gulden te pinnen zonder code in te voeren. dat heet veiligheid.

je opmerking is natuurlijk heel flauw. er is geen enkele betaling die je niet zonder contactloos betalen kan doen. als je kluizenaar wordt loop je wel een hoop mis.

maargoed, als het gemak jou het risico waard is af en toe een klein beetje bestolen te worden, veel plezier ermee. het is gelukkig nog opt out.
door wie is dat gevonden?

Door iedereen die het expliciet aanzet. NFC passen moet je altijd zelf activeren dat je het wilt gebruiken. Dus je mag zelf kiezen wat je belangrijk vind.
Ik kreeg gewoon een nieuwe bankpas waarop het automatisch aanstaat en moest het zelf uitzetten. asn bank.

en zoals ik al eerder zei, mensen die geen verstand hebben van de techniek en de beveiliging, vragen om te kiezen tussen beveiliging en gebruiksgemak, ja, je hoeft inderdaad geen onderzoek te doen, om dan te weten wat die gaan zeggen. ze snappen maar 1 kant van het verhaal.

als je niet weet hoe belangrijk iets is, kun je ook geen goede keuze maken.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 23:51]

Hoezo heb je onderzoek nodig? Het is toch logisch dat als je geen pincode hoeft in te voeren, dit meer gebruikersgemak oplevert dan als je het niet invoert?
Toevallig ken ik de wereld van het betaalkaartverkeer vrij aardig en weet ik dat er voldoende mensen met de technische kant bekend zijn (EMV en contactloos betalen houd ik mij bijv al weer jaren mee bezig).

Wist je bijvoorbeeld dat het geen enkel probleem zou zijn om 12-cijferige PIN codes te gaan gebruken? Is een stuk veiliger dan 4, toch? Waarom gebruiken we dan het minimum van 4?
Het risico dat iemand je pincode afkijkt is wel een stuk kleiner als je hem niet in hoeft te typen.
hoe kun je dat nu als argument gebruiken? als je je pincode niet nodig hebt, dan hoeft niemand hem af te kijken!
Wel om 2 minuten later met mijn gestolen pinpas en afgekeken pincode 500 euro uit een pinautomaat te trekken, omdat ik in een overvolle snackbar een kroket van een euro stond te pinnen.
ok laten we de scenarios even naast elkaar zetten.

scenario 1. iemand moet jouw pincode afkijken en je vervolgens zakkenrollen om 500 euro te kunnen pinnen

scenario 2. iemand kan met een apparaatje draadloos 25 euro van mensen afschrijven door alleen maar bij ze in de buurt te zijn.

de vraag is dus, kan een boef in scenario 2, meer dan 20x zoveel mensen bestelen, dan hij in scenario 1 pincodes af kan kijken en kan zakkenrollen en heen en weer lopen naar de flappentap.

het antwoord hangt af van hoe druk die snackbar precies is, maar ik gok dat er in redelijk korte tijd wel 20 mensen door de deur van jouw lokale snackbar komen.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 23:51]

Voor mij is scenario 2 minder vervelend, ik ben tijdelijk 25euro lichter, die ik als het goed is terug krijg van de bank.

Voor de bank is het een ander verhaal en voor de boef ook, maar dat maakt mij niet zo veel uit :)
Omdat je niet altijd je pincode hoeft in te toetsen kan die dan dus ook niet meer afgekeken worden door gewoon over je schouder mee te kijken of via thermal imaging. Dat is zeker wel veiliger dan wél een pincode intoetsen.

Mijn voordeel is dat ik eigenlijk nooit meer bij een geldautomaat kom, want dat zijn de plekken waar je pincode het makkelijkst op straat ligt.
Het is ook niet nodig om je pincode af te kijken, als je hem niet hoeft te gebruiken voor een betaling.
Maar dan zit je met limieten, zowel per transactie als per dag.
Als iemand je pincode afkijkt, en je later met een mobiele pinautomaat te grazen neemt, dan is het dus wel meer dan die €, 25,- limiet.
Op dit moment gebeurt het ook al, maar dan proberen ze je pas (of tasje waar de pas in zit) te stelen en proberen ze zsm te pinnen bij een automaat.
Als het 'ongezien' kan doen ze het natuurlijk liever. Dan kunnen ze veel meer slachtoffers maken in korte tijd.
En hebben mensen niet altijd een gezicht erbij omdat het ongezien kan gaan.
Lees je wel mijn hele stuk, inclusief de haakjes?

Pas jatten + PIN afvangen om vervolgens cash te pinnen bij een geldautomaat is moeilijker te bestrijden dan PIN afvangen + 1 mobiele pas transactie te doen om vervolgens van het KvK geregistreerde bankrekening het geld door te sluizen of geld op te nemen bij een geldautomaat met de plastic pas die bij die bankrekening hoort.
Behalve dan dat je niet je pinpas om je vinger hebt hangen. Je merkt ook een stuk sneller dat je pas gejat is dan dat er een ongewenste transactie heeft plaatsgevonden.

Voorheen: pincode afkijken, pas stelen (doorgaans in een portemonnaie, dus iemand merkt dat direct zodra ze bijvoorbeeld met het OV gaan of iets willen kopen) en dan zo snel mogelijk pinnen. Met een vrij groot risico dat ofwel het slachtoffer doorheeft dat je zijn pas steelt, ofwel een camera je opneemt.

Met NFC: pincode afkijken, pinautomaat ongezien in je rugzak hebben zitten en tegen iemand's hand aankomen (waar niemand van opkijkt in een drukke winkel) en op je gemak geld overmaken. Voordat iemand het doorheeft en de banken je automaat blokkeren ben je zo een paar dagen verder, genoeg tijd om tientallen mensen te bestelen.

Pak je het slim aan dan zoek je slachtoffers in dure winkels en geef je je eigen bedrijf een naam die erg lijkt op een dure winkel (juwelier bijvoorbeeld), genoeg mensen die eroverheen lezen de eerste keer dat ze hun transacties zien, en grote kans dat je een paar duizend euro per keer buit kan maken.

Natuurlijk, je hebt wel een katvanger nodig, maar als je tienduizenden euros buitmaakt per keer en een zwerver een keer duizend euro geeft om je te helpen kan dat ruim uit. Gelukkig zijn we nog niet zover dat iedereen een NFC ring heeft, dus het zal erg lastig worden om genoeg slachtoffers te vinden binnen de paar dagen die je hebt, maar als straks iedereen er mee rondloopt?
Aangezien ik van elke transactie van mijn rekening een push notification krijg op mijn telefoon en Apple Watch, zie ik sneller wanneer er een vreemde transactie plaatsvindt dan dat mijn pasje weg is.
Wellicht ben je daarmee niet in de meerderheid? Ik krijg bij mijn bank geen notificatie van elke pinbetaling, alleen van overschrijvingen, en aangezien ik niet elke dag mijn rekeningen check zou het voor mij in elk geval wel even kunnen duren voordat ik merk dat er iets ongewild gepind is :)
Kun je niet gewoon pushnotificaties inschakelen bij je bankieren app?
Ik zal inderdaad tot een minderheid behoren, maar dat wil toch niet zeggen dat mij dan maar iets opgelegd moet worden?
Anoniem: 413008 @gday23 juni 2017 10:03
Zo werkt het eigenlijk met bijna alles qua wet- en regelgeving. Je kunt er vast een filosofische discussie op loslaten of dat terecht is of niet, maar het is wel praktisch. Voorbeeld:

Er zijn vast mensen die heel goed om kunnen gaan met de verslavende werking van heroïne, maar de meerderheid niet. Om die meerderheid te beschermen is heroïne-bezit, -handel, etcetera verboden. Jammer en helaas voor de minderheid die er mee om kan gaan en af en toe heroïne wilt gebruiken, maar het scheelt wel enorm veel junks en aanverwante verschijnselen.
Vooruitgang (contactloos betalen) vergelijken met heroïnegebruik? Ok ...
Ik krijg ook notificaties van mijn bank (ABN Amro) met de GRIP app op Android.
Aangezien ik van elke transactie van mijn rekening een push notification krijg
Mooi. Maar hoeveel mensen krijgen dat wereldwijd.? Dat gedwongen elektronisch betalen heeft namelijk iedere rekeninghouder als doelgroep.
Bart ® Moderator Spielerij @FragFrog22 juni 2017 11:00
Dan nog zijn er geen slachtoffers te vinden, aangezien de bank dit soort diefstal gewoon vergoedt.
Genoeg slachtoffers te vinden, want drie keer raden wie de vergoedingen voor diefstal (ongeacht of dat nu via phishing/malware of NFC gaat) vergoeden. ;)
Bart ® Moderator Spielerij @Aganim22 juni 2017 11:22
De aandeelhouders van de banken, en die gaan de pijn echt niet voelen.
Die gaan de pijn niet voelen want die laten de kosten per klant verhogen.
Bart ® Moderator Spielerij @stresstak22 juni 2017 12:03
Ik denk inderdaad dat ze de kosten met 1 cent per klant gaan verhogen. Net als dat ze de kosten met 1 cent verlaagd hebben de afgelopen jaren omdat er minder skimming heeft plaatsgevonden. Oh wacht...

Dit is geneuzel in de marge voor banken.
Dit is geneuzel in de marge voor banken.
Als aandeelhouder wil ik er niet op achteruit gaan en als er geneuzel 'in de marge' is, kon de euro ook wel 2,20 zijn in plaats van 2,20371 gulden.
Zo'n pin apparaat kost 800 euro en is gekoppeld aan je KVK. Voor een KVK moet je een hoop stappen ondernemen. Het klinkt allemaal heel leuk en interessant, maar het is nog best lastig om zowel iemand zn pincode af te kijken als vervolgens zo'n pinkast tegen je hand aan te houden, zonder dat dit opvalt, naar mijn inziens is de kant dat je pincode wordt bekeken en je vervolgens beroofd word net zo groot. Kortom: laat je pincode niet afkijken....
Dit werkt overigens helemaal niet zoals je het nu beschrijft, maar het is wel hele goede fictie :Y
Je kan een pinautomaat ook huren. Kost minder en dan is die controle ook een stuk minder sterk.
In nederland ja. In het buitenland is dit waarschijnlijk een stuk eenvoudiger.
Dat KvK deel is alleen van toepassing in Nederland. Als een NFC skimmer een pwn phone bij zich heeft die via mobiel internet verbonden is met een betaalterminal elders op de wereld, waar men een stuk minder streng is of een collega bij een legitieme winkel, dan kan de transactie alsnog plaatsvinden. Zie het als een radio-repeater over IP.

Dat is als men het geld direct naar zichzelf wil overmaken. Ze kunnen natuurlijk in Nederland op dezelfde manier ook gewone betalingen doen. Het klinkt far fetched maar alle vereiste techniek is al goedkoop verkrijgbaar (denk aan tientjes).
Anoniem: 388974 @AceAceAce22 juni 2017 09:41
Yeah right, apparatuur kost tegenwoordig een paar tientjes,, wordt op naam van een "katvanger" gezet en daar gaan we ....
Vertel me alsjeblieft waar je voor een paar tientjes een PCI DSS compliant contactloze betaalautomaat kan krijgen, die goedgekeurd is door de betaalschema's (zoals MasterCard), waarmee je dus ook daadwerkelijk transacties kan doen.

Heel MKB wacht met smart op je antwoord.

En een katvanger die voor wat geld eventjes bij de KvK langs gaat om een bedrijf te starten???

[Reactie gewijzigd door AceAceAce op 22 juli 2024 23:51]

Izettle is er nog zo een, pinautomaat kost 79,maar heb 2 weken geleden er een in de aanbieding gekocht voor 19 euro. Verder geen contract.

Wel bij het aanmaken van het account een kvk op moeten geven, maar ik betwijfel of dit gecheckt wordt of ik door dat bedrijf gemachtigd ben.

Wat lastiger is is dat je een rekeningnummer moet opgeven om t geld op te storten. Doe je dat op je eigen naam dan is het geld makkelijk te traceren. Hier heb je dus idd een katvanger nodig.
Tja, alles kan. Maar uiteindelijk maak je er wel een hoog risico - lage opbrengst criminele onderneming van. Een crimineel is nu juist op zoek naar het omgekeerde.

Kortom, dit is gewoon een veel te sensationeel scenario dat zo nodig "waar" gemaakt moet worden. Er is ook een simpele oplossing voor: niet een RFID shield, maar zorg ervoor dat je minimaal 2 NFC pasjes in je portemonnee hebt. Betaalautomaten kunnen niet omgaan met meer dan 1 pasje tegelijkertijd.
dan moet je alsnog de pas uit je portomonnee halen om hem te gebruiken. dan kun je toch net zo goed via fysiek contact betalen?
En een katvanger die voor wat geld eventjes bij de KvK langs gaat om een bedrijf te starten???
Ja, dat is wat een katvanger is. iemand die voor een appel en een ei een juridische verbinding aan gaat (zoals bankrekening openen, registratie bij kvk, handtekening onder contract, directeur van BV etc) waardoor het spoor daar juridisch doodloopt. Die persoon komt natuurlijk zwaar in de problemen daardoor, maar er zijn genoeg mensen (junk bijv) die daar voor een klein bedrag maling aan hebben.
Anoniem: 388974 @AceAceAce22 juni 2017 09:51
sumup : 19,- waar heb je kvk voor nodig ...
Een iZettle of zo heb je al voor 19 euro.
Nah, of iemand plakt de sensor (sticker) over een ov incheck punt heen. Is eerder gebeurd op Schiphol.

Adres wijzigen op kvk meerdere keren. Etc.
Er zijn work arouds, zelfs rekeningnummers in een paar minuten.
Anoniem: 169869 @AceAceAce22 juni 2017 13:16
He simpele: slimme criminelen doen het al jaren zo: met valse id een kvk en bankrekening openen met pin apparaat op vals adres. Nfc skimmer met opgevoerde range. 5 minuten in de mediamarkt is 100+ credit cards .. card writer voor en blanco cards voor de credit kaarten terug te schrijven, static pin of dynamic kun brute forcen en bijv 1234 of 0000 ..Pinautomaatje aanzetten met proxy /vpn op locatie cc. Pinnen maar...Dit is dan een ouderwetse manier.. die nog steeds 100% werkt..het kan veeel makkelijker, ja nog makkelijker. maar daar ga ik niks over zeggen want de bedoeling van de post is duidelijk maken dat jij niets weet en dat je geld NIET veilig is.. daar hebben we crypto voor met hardware wallets. NIET een bank. :) oh en sommige landen krijg je jaaren lange vrijheidsontneming maar in nl een waarschuwing of werkstraf... Dus doe dit niet! Een vriend van me is advocaat voo een hacker die verraden was door een jaloerse collega en daarom weet ik dit, heb geen ervaring zelf. O-) :*)
Gezien je vriendelijkheid, karmastatus, gemiddelde reactiescore en de hoeveelheid onzin in je reactie verbaas je me. Ooit van EMV en PTC gehoord?
Dat is dus misschien wel een onderzoeksvraag! Wie weet! Misschien komt er wel eentje van hout of metaal!

Maar serieus, ik denk dat er echt wel mensen zijn die dit willen.. het is eigenlijk best handig; misschien later ook wel voor OV, toegang, piep geluidjes voor notificaties, starten van je auto, medische sensor... Genoeg dingen te verzinnen!
zijn er al heb hem al 3 jaar
https://store.nfcring.com/
het patent dat Kerv schend is dus ook van hun.
Dan ben ik benieuwd waar je hem dan daadwerkelijk voor gebruikt. Op de site staan meerdere mogelijkheden maar dan is de ring alleen niet genoeg.
Als je ze zelf kan schrijven, dan zou je ze o.a. voor je huisdeur kunnen gebruiken. Een elektronisch slot met een NFC lezer. (Zijn er al volop om o.a. met je telefoon te gebruiken, maar dit zou dan een nette 'offline' oplossing zijn.)

Dergelijk deursloten worden ook al gebruikt door 'early adopters' die een NFC chip in hun hand hebben laten injecteren tussen de duim en wijsvinger in. Zodra ze de deurklink beetpakken kunnen ze direct naar binnen.
Anoniem: 408411 @xoniq22 juni 2017 11:56
Je hoeft die NFC-chips, in welke vorm dan ook, zelfs niet zelf te kunnen schrijven, zolang ze maar een uniek serienummer hebben en je het slot kan vertellen welke serienummers toegelaten dienen te worden. Dat is "passief" en niet afhankelijk van hoe de kaart eruitziet.

Dit is marginaal veiliger dan een toegangscode in het vrij beschrijfbare (en ook vrij leesbare) gedeelte, want meestal is het serienummer niet herschrijfbaar. Het probleem hiermee is dat je beveiliging afhankelijk is van de beschikbaarheid van NFC-chips met (minstens een keer) schrijfbaar serienummer. En niet zozeer voor jou, maar de beschikbaarheid voor iedereen die je buiten wil houden. Een binnendringer hoeft niet eens iets te laten injecteren, een "nfc-pleister" of een kaart met het gekopieerde serienummer is al genoeg, en dat is best te doen voor een keertje.

Vandaar dat ik een nfc-toegangs"oplossing" niet snel voor mijn eigen voordeur zou inzetten, maar voor minder kritische toepassingen, zoals deuren binnen in een grootbedrijf, wellicht wel.

(Je sleutels zijn overigens ook al vrij eenvoudig te kopiëren, ook van een afstandje, maar doe ze in een broekzak of een sleuteletui en dat probleem is zichtbaar ingedamd. Met radiogolven is dat toch altijd net iets lastiger.)
computer unlock i.p.v. ww
tevens gebruik ik het voor telefoon te unlocken
en diverse domotica in huis
Is niet van plastiek: "Kerv is engineered from scratch resistant zirconia ceramic"

Of het mooi is valt inderdaad over te twisten.... ;)
Waarom een ring? Dit is nu juist de killer app voor gebruik met je Smartwatch. NFC zit daar in de meeste gevallen al in, En jehebt via je mobiel zelfs een controle mogelijkheid die via het netwerk Loopt.

Zowel Android Wear Smartwatches als de Samsung Gear2 en Gear3 serie zijn al geschikt. Alleen moet betalen in de ABNAMRO Wallet ap vrijgeschakeld worden. Zelfs Apple watch zou kunnen mits Apple het gesloten Apple pay open gooit en met Nederlandse banken wil samenwerken.

Mastercard maakt al virtuele pinpassen aan die gekoppeld zijn aan je Mastercard. Dan kan je er opeens ook als pinpas mee betalen bij winkels die geen Mastercard accepteren. In Nederland loopt dit nu via bijvoorbeeld Vodafone Wallet NFC betalen en bruikbaar als OV chip. Ik zie straks Vodafone eerder komen met smartwatch betalen per NFC dan ABNAMRO met al hun testjes.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 22 juli 2024 23:51]

Anoniem: 408411 @ucsdcom22 juni 2017 10:14
Waarom een ring? Om dezelfde reden dat NFC een goed idee lijkt. Om dezelfde reden dat "biometrisch" betalen een goed idee lijkt, zoals ABN Amro maar ook Albert Heijn al geprobeerd hebben. Om dezelfde reden dat chipknip en chipper ooit in de markt gezet zijn.

Betalen moet "makkelijker" want geld moet rollen. Dat is (voor de bank) belangrijker dan dat jij controle hebt over jouw geld. Dus verzinnen ze iedere keer iets nieuws dat afstand creëert tussen jouw geld uitgeven en jouw ervaring van het geld uitgeven. Al die alternatieven zijn stuk voor stuk een totaal andere ervaring dan met de hand en dus bewust contant uit je portemonnee vissen en overhandigen. Met contant zie je precies hoeveel je kwijt bent.

Met pinpas, nfc-foon, nfc-ring, biometrie, qr-codes met betaal"apps" eraan, geimplanteerde nfc-chips als treinkaartje of bierbetaalgimmick, eigenlijk alles behalve contant, vliegen er wat nummertjes heen en weer en dat was het dan. Als de banken dachten dat ze ermee weg kwamen lieten ze zelfs die nummertjes niet zien want dan geef je makkelijker en vaker geld uit en verdienen ze dus meer. Contant vinden ze maar duur en gevaarlijk, zeggen ze, maar als jij nou maar afhankelijk bent van hun infrastructuur verdienen ze bij elke transactie.

Dus inderdaad, die ring is "want makkelijk". Persoonlijk ben ik niet kapot van nfc maar was op zich wel gecharmeerd van het idee van de ring als, bijvoorbeeld, een makkelijkere manier dan een toegangspas om deuren te openen, zeg binnen een grootbedrijf. Maar betalen? Ook als ik niet op de centjes moest letten zou ik nooit met een betaalring willen rondlopen, en zeker niet een die direct aan mijn bankrekening gekoppeld is. Mijn naam is namelijk niet "gat in de hand", dank u wel lieve bank.

Het is dus, in het kort, een probeersel om de illusie van "betalen is zo makkelijk, het lijkt wel gratis" te creëeren, zodat jij je geld uitgeeft als water.

Dan weet je gelijk waarom smartwatches 'm niet gaan worden: Probeer daarmee maar eens "elegant" te wapperen om te betalen. Een nfc-kaart kun je luchtig mee doen. Je telefoon heb je toch al in de hand, want je staart er de hele dag al naar. Een ring zit om je vinger dus is als een portemonnee die je altijd (open) in de hand hebt. Een smartwatch levert ongemakkelijke taferelen op.
Helemaal mee eens.

Door geld zo veel mogelijk fysiek uit het dagelijks leven te halen, haal je bij de mensen het idee van waarde weg.
Eerst had je munten die echt zwaarder werden, denk aan de 5 gulden. Hier had je echt nog het gevoel dat dit iets waard was. Toen kwam de euro en het gewicht was ook weg, alleen visueel waren ze nog te onderscheiden.

Ondertussen kwam ook het klein bedrag, pinnen mag. Je moest er natuurlijk wel een code voor invoeren, want dan had je het idee dat je geld veilig was en het gebruik van een pincode/wachtwoord biedt het idee dat iets belangrijk is. (Zelfde doen ze nu met je smartphone, de pincode geeft het extra idee dat het belangrijk is.

Nu halen ze het gebruik van de pincode ook weg door via NFC te betalen, je hoeft niet langer iets te doen om te betalen. Je wappert nu letterlijk met je hand (vinger) en je geld is weg.

Langzaamaan is alle waarde weggehaald van geld, waardoor mensen niet meer het idee hebben dat ze iets uitgeven.
Langzaamaan is alle waarde weggehaald van geld, waardoor mensen niet meer het idee hebben dat ze iets uitgeven.
Als een programma als 'schuldig' een prijs kan winnen en ene Boris Becker met 22+ miljoen failliet kan gaan met schulden, dan moet alle mensen er tussenin toch ook gewaarschuwd zijn.

Flappentappen verdwijnen ook al her en der uit het straatbeeld dus dwang richting pinnen neemt ook al toe.
En ik heb de indruk dat het op een smartphone nog niet zo makkelijk is als het lijkt: die NS app die 2 weken geleden in het nieuws was integreert in de SIM kaart; is dat met banken ook zo?

Misschien kiezen ze voor de ring omdat die NFC oplossing niet zoveel voeten in aarde heeft kwa implementatie / installatie en juist tegelijk niet zo snel kwijt raakt.
Je hebt 'm letterlijk altijd bij je!

Ik geef me op, laat maar komen die ring!
Anoniem: 408411 @ByteDelight22 juni 2017 14:51
Als je een speciale simkaart nodig hebt, dan wel. De reden is er een van wie de sleutels en dus de macht in handen heeft, de uitgever van de simkaart of de fabrikant van de telefoon. Voor derde partijen als banken is dat natuurlijk irritant, en bij een NFC-chip die ze zelf uitgeven hebben ze lekker zelf de sleutels in handen. Het gaat dus om welke commerciële partij de macht in handen heeft. Jouw gebruiksgemak komt pas daarna ergens.

Wat als je meerdere bankrekeningen wil gebruiken, of andere dingen waar "betaal-nfc" voor nodig is? Hoe selecteer je, of ga je met vier van die ringen rond je vingers rondlopen? Wat dat betreft schaalt het niet echt. Maar zolang je precies in het vakje van de brave consument past zal het best leuk gaan, dus als je zin hebt, leef je uit.
Een kwestie van tijd voordat er meer modieuze modellen uikomen. En als je een dag gaat shoppen kan zo een ring best handig zijn.
Je bedoelt dat contactloos betalen best handig kan zijn. De ring zelf heeft geen enkel voordeel. Het is zelfs zo dat die ring makkelijker te scannen is door voorbijgangers dan een betaalpas in je portemonnee.
Zijn er eigenlijk al cases waar dit in de praktijk gelukt is?
Ik betwijfel het, daarnaast, zelfs als het een enkele keer lukt, heb je er maar zelden wat aan:
- Voor het uitlezen gaan er verschillende requests en responses over de lijn. Contactloos kost dus tijd en al die tijd moet je contact blijven maken
- Als je alleen de data scant (dus met een NFC lezer), heb je wel de PAN data, maar die is tegenwoordig zo goed als waardeloos door de invoering van EMV
- Als je het met een mobiele betaalterminal doet, valt deze wel heel erg op en deze is te koppelen aan een persoon, of je moet wel heel erg je best doen. Winst weegt niet op tegen investering.
- Elke extra laag tussen lezer en pas zorgt er voor dat de straling van de NFC-lezer minder sterk wordt en zonder die straling krijgt de pas niet voldoende stroom om het contact op te starten
- Als er meerdere signalen terugkomen bij de betaalautomaat, krijg je de melding "biedt 1 pas aan". Ik denk dat veel mensen meer dan 1 pas bij zich hebben.
Dank. Dit probeer ik constant duidelijk te maken, maar ik heb geen zin om telkens zo'n verhaal te typen. Maar wellicht maak ik een "copypaste" van je punten zodat ik bij elk NFC verhaal op tweakers mensen kan verbeteren.
:D

Trouwens, wist je dat er ooit in de Staatscourant een artikel heeft gestaan dat we in Europa beter PCI DSS kunnen invoeren ipv EMV? Die heeft helemaal niets begrepen van hoe het allemaal werkt.

Helaas niet meer volledig beschikbaar:
http://www.sconline.nl/ac...-druk-op-programma-banken
Oh heerlijk, wat vreselijk! :D
Een NFC-pas (of ring, of telefoon) moet tijdens de betaaltransactie gescand worden om de transactie te ondertekenen. Je kunt dus niet (zoals bij magneetstrip) een kopie maken door 'm te scannen.

In de VS zijn er een paar lekken gevonden in NFC passen, waardoor scannen tijdelijk haalbaar was, maar in NL zijn alle passen vooralsnog "onscanbaar".

Er is een aanval denkbaar waarbij een mobiel pinapparaat wordt ingezet om de transactie mee te doen, maar aangezien die apparaten op naam van een ondernemer staan, is de pakkans voor zulke fraude zeer hoog, en zeker niet de max €25,- per slachtoffer waard.
Anoniem: 408411 @kvdveer22 juni 2017 10:39
Er zijn genoeg van die chips die niet meer kunnen dan een serienummer teruggeven, wellicht met wat opgeslagen data erbij. En dat is kloonbaar. Daar kwam de Belgische politie achter, toen uitkwam dat hun "state of the art" toegangscontrolesysteem in hun supermooie superveilige nieuwe hoofdkwartier triviaal om de tuin te leiden was.

Voor betalen moet de chip een cryptografische signatuur maken, maar NFC chips zijn vrij bruut beperkt in hun rekenkracht dus zijn ze inherent vrij kraakbaar, of het nu in de praktijk gezien wordt of niet. De ov-faalkaart bleek kraakbaar, en aangezien die ook voor NFC-betalingen ingezet wordt, is ook Nederland niet kraakvrij.

Overigens zijn er al voorvallen waar broekzakscannen met succes ingezet is. Doe het genoeg en het is het waard. Als het bedrag maar klein genoeg is, bv. lijkt op een kop koffie, ("locatie: London underground"--en waar is dat precies?) en je ziet de afschrijving toch pas veel later als je vergeten bent wat je waar gekocht hebt, zullen veel mensen het niet eens opmerken, laat staan de moeite nemen om er over te klagen.

Dat laatste is wat zekere bedrijven die in ringtones handelden vrij berucht maakte. Je denkt dat je een ringtone koopt maar je blijkt vast te zitten aan een abonnement van een paar euro per maand, wat je dus hooguit een keer per maand opmerkt op je telefoonrekening tussen alle andere afschrijvingen. Dat leverde een bedrijf wiens naam ik even kwijt ben zeggens drie miljoen euro per maand op, aan afschrijvingen die voor veel mensen te klein waren om er achteraan te gaan. En dat was gewoon een bedrijf met registraties en alles.

Dus nee, dit is prima "gameable", en dat kan een hele tijd goed gaan voor het misgaat. En tegen die tijd is de vogel gevlogen en blijft alleen een lege huls van een bedrijf achter, met wellicht een katvanger als "directeur".
Hij bedoelt niet het kopiëren ervan, maar een transactie in gang zetten door puur in de buurt te zijn. Je hebt tegenwoordig die mobiele terminal ter grootte van een Raspberry Pi die gekoppeld zijn aan je telefoon, voor mensen die veel onderweg zijn of als goedkope oplossing in een winkel/bedrijf.

Als jij met een mobiele pin terminal dichtbij iemand staat werkt het gewoon hoor. Net zoals jij enkel je pas bij een terminal hoeft te houden, maar dan andersom.
Anoniem: 51637 @xoniq22 juni 2017 09:30
Als jij met een mobiele pin terminal dichtbij iemand staat werkt het gewoon hoor. Net zoals jij enkel je pas bij een terminal hoeft te houden, maar dan andersom.
Dat klopt, maar je moet een geregistreerde terminal hebben, anders pikt de bank de transacties die je inschiet niet. Je moet dus ofwel zelf als 'ondernemer' een pinterminal regelen bij je bank, maar dan weten ze wie je bent. Dat kan natuurlijk, voldoende voorbeelden van frauduleuze ondernemers, dus dat kan met deze dingen misschien ook best; of je moet een pinterminal jatten, daarmee scannen voordat ze erachter zijn dat 'ie gejat is, en dan vervolgens ook nog uitdokteren hoe je het geld dan af krijgt van de rekening van de ondernemer van wie je die terminal gejat hebt.

Er zijn vast mogelijkheden, maar ik denk dat het wat organisatie kost om er ook voor te zorgen dat je niet binnen 1 dag gepakt wordt.
Scannen van NFC gaat prima. Probeer maar eens met je telefoon. Echter je hebt wel gelijk dat de data die je dan krijgt waardeloos is om een transactie mee uit te voeren (want bij EMV wordt ook een cryptogram gegenereerd)

In de VS hebben ze het product "contactloos magneetstrip" gebruikt. Dat is inderdaad zo lek als een normale magneetstrip (lekker nog), want met de magneetstrip data kun je inderdaad al een transactie opzetten.
Met de ring niet denk ik aangezien het pas net gelanceerd is. Met de bankpas? ja, daarom heb ik mn pas altijd in een anti scan hoesje.
Net gelanceerd is? Dergelijke ringen bestaan al jaren: http://nfcring.com.

Edit; hier de product winkel waar ze daadwerkelijk al jaren te koop zijn:

https://store.nfcring.com

[Reactie gewijzigd door xoniq op 22 juli 2024 23:51]

Het gaat daar (ook) om een Kickstarter-project. Ze hebben nog geen 'payment enabled' ringen in productie of te koop.

[Reactie gewijzigd door Kalief op 22 juli 2024 23:51]

Ik zet er even 'store.' voor:

https://store.nfcring.com

Detail pagina van een random product:

https://store.nfcring.com...clipse?variant=7608106945
Zoals Kalief ook al aangaf:

"Please note: This ring model is not payment enabled"

Niet een gelijk product dus.
Heb je wat bronnen? En de praktijk ajb, geen studenten-casussen.

[Reactie gewijzigd door CurtPoindexter op 22 juli 2024 23:51]

Zo 1,2,3 kan ik niks vinden, maar ik weet dat er afgelopen jaar op parkpop mensen rondliepen die dit deden, er werden toen ook van die anti scan hoesjes uitgedeeld door gemeente Den Haag
Hier blijft het altijd bij. Vage verhalen. Niets concreets.
Er werd door de politie voor gewaarschuwd en er werd mij aangeraden even te controleren of er niks was afgeschreven. Dus dit was wel een serieus iets.
Daarom betaal ik met mijn telefoon, die kan je niet scannen als hij uit staat. Alleen met een actief (lock)scherm
Mensen halen echt de godganse dag een hun smartphone te voorschijn, maar om te betalen is dat ineens te veel moeite? Dit is echt een kansloze en lelijke oplossing voor een niet bestaand probleem.
Hoe lager de drempel, hoe meer kans dat een dergelijk product of concept heeft op slagen.
Je moet ongeacht welke betaaloplossing die je gebruikt (bankkaart / creditcard, smartphone,...) je hand naar de terminal bewegen. Als je door enkel die beweging te maken al kan betalen omdat de ring die je draagt de betaling authoriseert, dan wordt het nagenoeg onzichtbaar proces met een absoluut minimum aan handelingen.
Ik zie er wel iets in, al denk ik alleen dat een ring niet meteen het ideale voorwerp is maar ik begrijp de keuze wel. Ik zie eerder een toekomst in een NFC-implantaat in de hand zodat de kans op verlies meteen geëlimineerd wordt. Zeker voor een contactloos betaalmiddel zonder bijkomende verificatie lijkt dat een veel veiligere oplossing ivm verlies en diefstal.
Of simpelweg in de smartwatch. Is een stuk minder ingrijpend en je hebt die toch altijd al om je pols. En zelfs de huidige generaties smartwatches ondersteunen het al!

[Reactie gewijzigd door Darkstar op 22 juli 2024 23:51]

"Hoe lager de drempel" => Dat is dus het argument voor de bank, niet voor de consument. Hoe lager de drempel hoe meer en sneller er geld wordt uit gegeven. Er is bijna geen moment meer om even na te denken of je iets echt wil of niet.
Die keuze maak ikzelf meestal voor ik aan de kassa sta voor de betaling :+ ;)
Maar ik - als consument - zou het echt wel handig vinden dat NFC betalingen (hier in België) wat meer mainstream zouden worden, en al helemaal indien het met zo weinig mogelijk handelingen kan.
Ik denk trouwens dat die lage drempel interessanter is voor de winkelier dan voor de bank :)

[Reactie gewijzigd door Darkstar op 22 juli 2024 23:51]

Bank verdient aan het transfereren van geld, winkelier moet daar voor betalen.
een implantaat? echt. je snapt toch dat dat geen goed idee is? waarom zou je zoiets onder je huid in willen brengen? dan kun je nooit kiezen om niet je bankpas mee te nemen. leuk als je op vakantie wil naar zuid amerika ofzo.
Ik ga zelf niet zo erg vaak naar Zuid-Amerika, dus ik zie het probleem nog niet zo direct :+
Nee, zonder te grappen heb je uiteraard wel een punt. Ik ben er persoonlijk ook niet zo'n voorstander van, maar ik moet toegeven dat ik wel denk dat dit een logische (en haast onvermijdelijke) evolutie zal zijn.
Ik vind een smartwatch op dit moment nog het ideale device om NFC payments mee te doen. Als ik aankopen ga doen heb ik die toch altijd aan, en indien niet zou ik nog op de smartphone kunnen terugvallen als "backup".
nou, bij mij komt het er echt nooit in, net als biometrische id en al dat soort troep. er zijn mensen en er zijn computers. ik ben een mens, en ik bestuur de computer.

het is niet ideaal, als het minder veilig is dan je pinpas. (zonder contactloos betalen) het woord dat je zoekt is misschien 'makkelijk'?

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 23:51]

Anoniem: 890159 @Darkstar22 juni 2017 13:52
Hoe lager de drempel
Een ring is voor mij juist een hoge drempel. Sinds ik na een ongelukje met een vinger in het ziekenhuis van een bijdehante verpleger de vraag kreeg "U kunt kiezen, zullen we de ring afzagen of de vinger afzagen?" heb ik geen ring meer gedragen.
Mensen halen echt de godganse dag een hun smartphone te voorschijn, maar om te betalen is dat ineens te veel moeite?
Ten eerste: niet iedereen. Ten tweede: als je bij de kassa staat en bezig bent met de boodschappen inpakken vind ik mijn pas uit mijn portemonnee halen altijd een storende onderbreking omdat ik er twee handen bij nodig heb. Een mobiele telefoon pakken zou dan inderdaad al een oplossing kunnen zijn omdat je nog maar 1 hand nodig hebt, maar met een ding (of smartwatch) kun je tegelijkertijd een pak melk vasthouden en in de beweging van boodschappenband naar tas eventjes een ommetje maken langs te betaalterminal, ik zie het voordeel wel. Dat zowel deze ring als alle (ja, open voor disucssie) smartwatches lelijk zijn ben ik met je eens, en persoonlijk zie ik mezelf nog eerder met een speciale betaalarmband rondlopen dan een ring aan mijn vingers, maar dit is ook maar een proof of concept.
Anoniem: 84766 @84hannes22 juni 2017 09:55
Maar eigenlijk is dat hele boodschappen doen maar een storende onderbreking van je leven, toch? Als je dat niet meer hoeft te doen, dan is dit ook niet meer nodig. Ik zie eerder een verschuiving naar online, dan dat ik dit soort ringen zie om vingers.
Dat zeiden ze ook over smartwatches. En auto's, en mobiele telefoons, en nog veel meer.
Doe dan maar een mooi horloge, of desnoods een implantaat, maar zo'n lelijke ring? Nee dank je.
Mooie horloges zijn te duur om gewoon weg te geven aan elke klant van een bank. En wie wil er met een kermis-kwaliteit horloge lopen?

Implantaten? Never. Ik krijg de kriebels al van het idee alleen al om met een van afstand uitleesbare chip in m'n lichaam rond te lopen. Als zoiets ooit ergens verplicht voor zou worden is dat de dag dat ik naar een land met technologische achterstand verhuis.

Overigens moet ik zo'n lelijke ring ook niet. Eigenlijk niks mis met bankpassen toch?
Of afstand uit te lezen? Een NFC implantaat onder de huid is alleen uit te lezen 'bij handoplegging'.
Dan kies ik nog liever voor https://www.secrid.com/
Mooie horloges zijn te duur om gewoon weg te geven aan elke klant van een bank
Ondersteun gewoon de horloges die klanten zelf kopen, zoals de Apple Watch of een Android / Tizen / .. Watch?
Of een horlogebandje...
Wie zegt dat je hem om je vinger moet dragen?
Het word gewoon tijd dat de banken hierzo Apple pay en Android pay gaan ondersteunen. Dit ziet er uit als een verwilderde poging om het wiel opnieuw uit te vinden waar het overduidelijk is dat de volgende stap de telefoon betalingen zijn
Android pay wordt door meerdere banken al ondersteund.
Ik werk zelf als Mobile Developer bij de ABN Amro en kan je vertellen dat Apple pay wordt tegengehouden door apple zelf, niet door de banken. Die zouden dit maar al te graag willen.

Op dit moment is de UK de enige plek in europa waar Apple pay werkt

[Reactie gewijzigd door milanosie op 22 juli 2024 23:51]

Bedankt voor de info!

Maar dat neemt niet weg dat een nfc ring niet de toekomst is. Dot soort dingen moeten verwerkt worden in dingen die je graag bij je hebt of aan je lichaam draagt. Een plastic ring reken ik niet tot die dingen
Lijkt me ook niet dat dit een erg groot succes zal worden nee. Ik wil best geloven dat het technisch allemaal wel gaat werken, maar zo'n lelijk plastic ding om je vinger ziet er niet uit.

Toch maar even wachten tot het gewoon onder je huid geïmplanteerd kan worden ;)
Het is dan ook maar een proef. Ik denk dat dit ook de deur open zet naar andere technieken zoals een armband of horloge. Hoe dan ook, als je dingen met je hand of pols kan scannen lijkt mij wel erg prettig, en heerlijk futuristisch.
Ik! Zou het zo doen, zo lelijk vind ik 'm niet.
Daarnaast, de eerste mobiele telefoons waren nou ook niet bepaald mooi, toen werd hetzelfde gezegd.

Het concept erachter is echt niet slecht.
Maar die kon je nog "verstoppen" in een zak van je jas oid, gaat met een ring wat lastiger, tenzij je hem niet om je vinger doet, maar wat is dan het nut..
Hoeft niet van plastic te zijn he? Hoewel dit er wel zo uitziet. Maar in principe kan het wel gewoon grotendeels van metaal zijn.
En ook als Prince-Albert ?
Wie wil er nou de hele dag met een ring rondlopen? oh wacht miljoenen mensen... Zelf moet ik er niet aan denken, vind het helemaal niet fijn om 'juwelen' te dragen.
Zal wel te maken met de symbolische betekenis. Want als je daar al je geld op hebt staan, is zo'n ring best waardevol.

Het zou natuurlijk mooier zijn om een eigen ontwerp te kunnen gebruiken.
Dat dacht ik eerst ok, wie wil dat maar ik denk dat er genoeg markt voor is vooral onder jongeren
Zo'n ring kan je in alle vormen, lichtjes en kleuren laten maken dus denk dat jongeren dat mooi vinden
"Kijk mij eens met met shiny nfc ring" :+
Inderdaad, kan ook gewoon met mijn Telefoon met NFC betalen.
Toffe gimmick

1. Op afstand te blokkeren (denk aan Google device, wanneer je kwijt raakt je het kan blokkeren) Net als bij je pinpas dus meteen bellen en de pinpas blokkeren!!!

2. Ingebouwde GPS? Omdat het kleiner is makkelijker kwijt te raken. Pinpas zit bij de meeste mensen in hun portemonnee, en letten extra goed erop.

3. We weten onderhand wel dat nfc makkelijk te hacken is (langs lopen etcetc) hoe secure is dit?

4. Design komen ze met nog meer ringen etcetc??

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 22 juli 2024 23:51]

2. Ingebouwde GPS? Omdat het kleiner is makkelijker kwijt te raken. Pinpas zit bij de meeste mensen in hun portemonnee, en letten extra goed erop.
Ik heb nu ook een (reguliere) ring, maar zou geen idee hebben hoe ik die moet kwijt raken.
Ik doe mijn ringen, zeker met dit warme weer regelmatig af.. maar niet dat ik ze ooit kwijt ben geraakt daardoor.. toch kan ik me voorstellen dat dat een keer gaat gebeuren :'(
Snap ik ergens wel. Zelf heb ik m'n ring al jaren permanent om, horloge daarentegen doe ik altijd 's nachts af, en met warmte kan het ook wel eens bevrijdend zijn.
Heb je eigenlijk al eens een concrete case gezien waarin "makkelijk te hacken" ook gelukt is dan?
Voor alleen NFS is er geen accu nodig. Als je GPS wilt inbouwen moet dit ineens wel, daarnaast heb je dan ook iets nodig om verbinding te maken met een server oid om updates door te geven.
Is dit nou echt nieuws? Alles waar je een NFC chip in kan proppen kun je gebruiken om contactloos te betalen.
Helemaal met je eens. Straks komt er iemand om het in je bril te stoppen of misschien wel in je telefoon!
Waarom in de telefoon, je kunt hem eenvoudig wegwerken in een telefoonhoesje.
Veel mensen maken gebruik van een hoesje, dan stelt het toch helemaal niets meer voor.

Het is gewoon afwachten tot de chips in andere producten belanden.
Euhm.. Groot aantal Android telefoons hebben NFC nu al standaard ingebouwd. ABN AMRO heeft de Wallet app, waarmee je betalingen kunt doen.
Laatste iPhone heeft ook al NFC, maar die is niet door externe apps te gebruiken.

Het gebruik van NFC in hoesjes was tot zo'n 2 jaar geleden nog de enige optie. Maar toen was deze betaling nog niet mogelijk. Nu is een NFC betaalchip in een hoesjes achterhaald (behalve voor de iPhone).

In je bril is het zinloos. Iemand die een bril nodig heeft, gaat die niet iedere keer afdoen om te betalen. En met je kop naast zo'n betaalterminal hangen maakt je alleen maar belachelijk. :+
Ik zei helemaal niets over een bril? Daar zie ik persoonlijk het nu al helemaal niet van in...
Dus als je reageert graag ook tegen de juiste persoon.

Ik heb een iphone die het niet heeft, daarnaast heeft niet iedereen elke 2 jaar een splinternieuwe telefoon. Dus zo'n slecht idee is het ook weer niet, misschien als je nog 4 jaar wacht dan is het niet meer nodig, maar er zijn tal van mensen met goedkopere mobiele telefoons waar dit niet het geval is.
Of in een plat stukje lichtgewicht plastic van ongeveer 8,5 x 5,5 cm, waar ook je rekening nummer op staat! Handig, kan je overal wegstoppen.
Het zit al in vrijwel alle telefoons ...
Bij je bril suggestie moest ik wel even gniffelen. Zag iemand met zo'n traditionele 'nerd-style' bril de PIN terminal een kopstoot geven :+
Volgens mij heb je gelijk. Dit is een PR dingetje om op een paar tech-news sites te komen, maar het is teleurstellend nietszeggend. De kans dat dit zelfs binnen de tech community een half succes wordt lijkt me klein.
Hadden ze voor die NFC chip in je ABN pas verzonnen dat je zo'n allu-hoesje nodig hebt zodat mensen niet zomaar je geld kunnen jatten... komen ze nu met een ring...

Hoe beveilig je dat kreng dat er niet perongeluk iemand met zo'n betaal/scan ding naast je staat, doodleuk 25 euries van je accountje afhaald, zonder dat je het weet....
Inderdaad, met de nfc Wallet-app op je telefoon werkt het alleen als de Wallet-app op het scherm getoond wordt, dat lijkt me met een ring een stuk lastiger :? :?
De Wallet app doet het bij mij altijd. Scherm aan of niet, gelockt of niet..
Als ik probeer te betalen zonder dat de Wallet-app op het scherm staat, geeft de betaalautomaat "Ongeldige pas", betreft de ABN AMRO app.
Dit is toestel afhankelijk. De S7 en S8 ondersteunen bijvoorbeeld zwart-scherm betalingen, maar het gros van de toestellen niet dus de banken zullen niet zeggen dat zwart-scherm betalingen standaard ondersteund worden.
Ha, blij dat ik geen Sumsang heb :P
Zwart-scherm betalingen zou ik zelf nooit aanzetten...
Wanneer je daar bang voor bent, gebruik je de ring niet.
Tot nu toe is er heel veel bangmakerij, maar is er nog steeds geen misbruik aangetoond.
Ik lees dat er veel mogelijkheden gesuggereerd worden. In je tweede link gaat het verhaal naadloos over van de suggestie dat misbruik mogelijk is naar een schadebedrag voor financiële fraude in het algemeen.
Dit komt overeen met wat ik eerder hierover gelezen heb. Er is heel veel stemmingsmakerij. Er zijn wat reportages van 'hackers' die met een scanner door een metro lopen en daarbij kunnen zien wie een kaart met een NFC chip hebben. Daarbij suggererend dat ze dus draadloos geld van die passen kunnen pinnen, maar voor het gemak vergeten te vertellen dat dat pinnen alleen kan met een door een bank aan een ondernemer geleverde terminal.

Dus ik kijk verder dan mijn neus lang is en ik kijk ook verder dan wat er in de media gesuggereerd wordt. Naar mijn weten is het nog niet voorgekomen dat iemand op deze manier slachtoffer is geworden.
Ze maken die NFC accessories steeds kleiner. Maakt het ook makkelijker om ze te verliezen, en dan kunnen ze met jouw account betalen. (gelimiteerde bedragen weliswaar) De volgende stap is om er ook een tracker in te steken tegen het verliezen?
Anoniem: 310408 @Chuk22 juni 2017 11:20
Ja en als je je portemonnee verliest ben je al het geld erin ook kwijt,
De volgende stap is om er ook een tracker in te steken tegen het verliezen?
Hoe voorkomt een tracker dat je iets verliest? Je verliest het object toch met tracker en al ?
Een ketting of staalkabel, oke, maar een tracker. ..
Als Apple Pay nou eindelijk eens naar NL komt....
Willen we dat wel? Verdient Apple niet veel geld als tussenpersoon? Ik ben blij dat het in Nederland niet gebruikelijk is om betalingen door creditcard-maatschappijen uit te laten voeren die een paar procent afromen.
Ik wil dat zéker. Apple Pay werkt overigens niet, alleen, met creditcard. Als het direct op creditcard ging dan was het er nu al. Dat Apple Pay geld kost...... Tja, niet heel onlogisch. Maar het is bewezen een van de veiligste contactloos betaal oplossingen en wereldwijd bruikbaar. Ook al is er in het land zelf geen Apple Pay beschikbaar.

Als ik dit soort, sorry, lelijke dingen zie zit ik alleen maar meer op Apple Pay te wachten.


Weet eerlijk gezegd ook niet helemaal waar het hem nou (precies) in zit dat het nog niet in NL uitgerold is.
Maar het is bewezen een van de veiligste contactloos betaal oplossingen en wereldwijd bruikbaar.
Waar is het bewijs waaruit zou blijken dat Apple Pay veiliger zou zijn dan andere contactloze betaalmethodes?
Het systeem dat Google en Apple gebruiken is dat zij twee gescheiden transacties opzetten:

De telefoon en de terminal maken beiden een nummer/code aan
Telefoon --> Internet --> Google/Apple
Betaalterminal --> Internet --> Google/Apple
Google/Apple bevestigd beide codes/nummers en valideert de betaling.

Bij een PIN pas:
PIN-pas bevestigd tegen de terminal dat hij die PAS is, en stuurt geeft een gecodeerde PIN-code aan de terminal
Terminal --> Internet --> bank
De bank valideert de belating tegen de eigenaar van de terminal

STEL dat er om welke reden dan ook een man-in-the-middle bij de terminal komt, dan ben je met de PIN-pas het haasje.
Bij de Google/Apple methode moet je op precies hetzelfde moment zowel een man-in-the-middle hebben vanaf de telefoon als de terminal.

Een essentieel nadeel van het Google/Apple systeem is, is dat je op het moment van de betaling dus een internetverbinding moet hebben met je mobiel, wat in sommige winkels/bunkers wel is een probleem kan zijn als je de publieke wifi van de winkel niet vertrouwd.
Omdat het een gesloten kanaal betreft. Tenzij je je apparaten jailbreaked (wat wat mij betreft geen geldig scenario is omdat je dan jezelf willens en wetens openstelt voor gevaar) Alle communicatie die via dat kanaal gaan zijn gecontroleerd en geverifieerd. Op een apparaat waar dat niet het geval is bestaat er altijd de mogelijkheid dat dat kanaal door derden beïnvloed is.
En hoe is dat veiliger dan contactloos betalen met mijn bankpas?
Ik heb het over digitale varianten.

Maar technisch gezien zou het zelfs veiliger genoemd kunnen worden dan je bankpas omdat die altijd bereikbaar is voor een signaal (denk aan scammers die met zo'n apparaat 20 euro jatten bij iedereen door langs te lopen). Apple Pay is dat niet. In veel andere apparaten ook niet, maar het valt niet te garanderen dat dat niet door derden aangezet kan worden omdat het een open kanaal betreft
Maar je hebt toch geen ring nodig? Je kan gewoon met je bankieren app op je mobiele telefoon contactloos betalen bij een aantal banken. Wat is dan de toegevoegde waarde van Apple behalve dan als je Apple-fan bent en het cool vindt om zo veel mogelijk met Apple te doen?
Apple staat het gebruik van de NFC niet doe aan derden. Wat aan de ene kant natuurlijk rete irritant is (in dit soort situaties) maar aan de andere kant wél de veiligheid van het apparaat kunnen garanderen en de communicatie die erdoorheen gaat. Dat vind ik zelf een erg prettig idee en ook de reden waarom ik me er comfortabel bij voel om een (virtueel) oneindig bedrag te kunnen betalen ermee. Op andere platformen kan de bank geen enkele garantie geven wat er met het signaal of de data gebeurd.

Maar dan moeten ze het natuurlijk wel naar NL brengen natuurlijk XD
Denk je dat dat de reden is, of vindt Apple het gewoon fijn om van zijn gebruiker te weten wat die uitspookt en dat liever niet deelt?
Dat is absoluut de reden. En al zou Apple bijhouden wat en waar je betaalt. Zouden andere bedrijven die informatie nog steeds niet krijgen als het kanaal wél open was. Het is vanaf dag 1 een veiligheidsoverweging geweest. Zo doet Apple dat met wel meer protocollen.
Het is zeer zeker wel wereldwijd bruikbaar. Als je op dit moment over Apple Pay beschikt kan je dat gewoon hier in Nederland gebruiken. Enige wat nodig is, is een contactloze betaalterminal die tegenwoordig bijna overal staan.

Verder getuigt je reactie alleen maar van vooringenomenheid en ongeïnformeerdheid, dus fijne dag nog :)
uhh, je zegt zelf 'Als apple pay nou eens naar Nederland komt'........... Daarmee suggereer je dat Applepay helemaal niet in Nederland te gebruiken is.
Nee, daarmee suggereer ik dat Apple Pay nog niet te gebruiken is in combinatie met Nederlandse banken.

Het is aan te raden dat je je eerst ietwat inleest voordat je dingen af gaat lopen zeiken.
Anoniem: 388974 @danilson22 juni 2017 09:47
Ik begrijp je argument, maar geldt datzelfde argument in het onderhavige geval ook niet?
Zie ook gisteren het artikel over Marktplaats ...
Het gaat er straks alleen nog maar om, wie het goedkoopst en nog meer het handigst (met de minste moeite) hierin kan voorzien, en dan maken in mijn opinie Apple pay en de android variant de grootste kans: Je hebt je telefoon eigenlijk altijd bij je (en als je nu wat wil kopen moet je er ook aan denken dat je je portemonnee/bankpas meeneemt) extra veiligheid: hebt je vingerafdruk nodig bij NFC betalingen, en het risico van "langsdrukkende roemeentjes" is 0
Dit maakt het zakkenrollen alleen maar makkelijker niet? Op een druk moment ff zo'n scanner in de buurt van de hand houden
Tijdens spitsuur van voren naar achteren jezelf door de tram, trein of bus wormen met een gemodificeerde nfc scanner op je persoon verborgen en je hebt je maandloon binnen, op naar de volgende tram, trein of bus.
Dit hoor je bij elk nieuwsbericht over NFC. Is het eigenlijk al iemand gelukt? :')

Want om maar een stomme vraag te stellen: waar wil je dat geld heen sluizen? Een "NCF scanner" is niet voldoende, je moet de transactie ook nog inschieten bij je bank.
Criminelen zijn erg inventief. Ik verwacht dat het e.e.a. via een buitenlandse bank loopt; en al doe je niet meteen 25 euro maar minder, dan val je niet zo snel op. Hoe vaak leest men zijn/haar bankafschrift?
Consument wordt volledig schadeloos gesteld bij dit soort fraudes (idem als skim fraude). Daarnaast zijn er nog geen relevante voorbeelden in NL waar dit echt is voorgevallen, terwijl we steeds intensiever gebruik maken van contactloos betalen. Sterker nog...doordat we minder vaak de pincode gebruiken neemt de fraude af.
Je hebt gelijk, en ik was er al van op de hoogte, maar dat neemt niet weg dat je als consument WEL je bankafschriften goed in de gaten moet blijven houden, en dan de hoofdpijn van erachteraan gaan, die krijg je er ook nog bij. De dief heeft nog steeds gedaan wat ik in mn eerdere post al schreef. En ik zeg nergens dat dit al gebeurd is, ik ga ervan uit dat dit pas gebeurt als de penetratiegraad van deze uitvinding hoog is zodat de opbrengst voor de criminelen loont.

[Reactie gewijzigd door Shark.Bait op 22 juli 2024 23:51]

waarschijnlijk naar gestolen bankrekening en word dat gelijk gepint
Hoe dan? Je moet via bijvoorbeeld CCV of via de Rabo een abonnement hebben om uberhaupt zulke transacties in te schieten.
zal vast wel te hacken zijn.
Oh is dat alles, gewoon hacken 8)7
ja matrix hacken enzo. zijn allemaal neo's
En daar heb je dus tussenpersonen voor of katvangers.
Er is op dit moment geen manier bekend waarop dat zou kunnen. Het is niet zo als bij een magneetstrip dat je bij het uitlezen alle data hebt. Zo'n NFC chip bevat een interne sleutel, waarmee hij een aangeboden transactie ondertekent, de sleutel zelf krijg je nooit in handen.

Er is een aanval denkbaar waarbij een mobiel pinapparaat wordt ingezet om de transactie mee te doen, maar aangezien die apparaten op naam van een ondernemer staan, is de pakkans voor zulke fraude zeer hoog, en zeker niet de max €25,- per slachtoffer waard.
maar aangezien die apparaten op naam van een ondernemer staan,
hier in Nederland.
Wie weet hoe dit in andere landen gaat, of dat men gestolen apparaten gebruikt. Ik weet het niet, we zullen het vanzelf gaan meemaken...of niet :)
Onderschat criminelen niet, de betreffende apparaten die er voor nodig zijn zijn in het criminele circuit beschikbaar,
Inderdaad. Sinds er accessoires voor pinautomaten en betaalapparaten zijn uitgevonden houd ik zeker rekening met criminelen. Onwaarschijnlijk is niet gelijk aan onmogelijk.
Laten ze eerst mobiel betalen maar eens goed van de grond krijgen. Inplaatst van alweer nieuwe zaken te bedenken. En hoe staat het met ov-reizen met de bankpas?
Ov-reizen gaat met de NFC simkaart. hiermee kun je in of uitchecken met je telefoon. zelf als je mobiel leeg is heb je de mogelijkheid nog om te reizen.
OV-reizen met de bankpas is iets anders dan OV-reizen met de mobiele OV-chipkaart.
Zelfde doel, andere technologie. Het laatste is net gelanceerd door TLS/Vodafone/KPN, maar het eerste is in ontwikkeling en heeft waarschijnlijk een hogere kans om heel succesvol te worden.
Zorg nou gewoon dat betalen met je mobiel goed en snel werkt, dan is zo'n ring ook overbodig.
Tja, sommigen dragen een ring altijd, en dan is het makkelijker om via de ring te betalen dan om je telefoon te voorschijn te halen. Ja ze bestaan echt nog, de mensen die niet hun telefoon aan hun hand gehecht hebben en bij elke scheet em tevoorschijn halen.
Behalve dan dat sieraden mode/smaakgevoelig zijn. De plaatjes van die Kerv ring zijn nou niet echt modieus/subtiel (menig vrouw zal naar mijn verwachting die ring 'te lomp' vinden om zo te dragen)

Buiten dat hoef je je telefoon niet voor elke scheet tevoorschijn te halen. Je haalt hem dan 'ook' tevoorschijn als je een betaling moet doen (ipv je pinpas ofzo)
Het is een test.. Enuh, zie menig vrouw met nog veel lompere en veel lelijkere ringen rondlopen.
Kan ik nog aanmelden :) ?!
Lijkt me super leuk om het uit te proberen.

[Reactie gewijzigd door zazadanger68 op 22 juli 2024 23:51]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.