SNS maakt nfc-betalingen met Android-smartphones mogelijk

SNS, ASN Bank en de RegioBank hebben apps uitgebracht voor Android waarmee klanten via nfc betalingen kunnen uitvoeren. De functionaliteit is tot 1 april 2018 gratis te gebruiken, daarna moeten klanten per rekening 0,50 euro per maand betalen.

In navolging van een test met een select aantal gebruikers, is mobiel betalen vanaf woensdag voor alle klanten van SNS, ASN Bank en RegioBank beschikbaar. Dat bevestigt een woordvoerder van SNS tegenover Tweakers. SNS heeft een pagina online gezet met uitleg over de methode.

Het betalen via nfc werkt op smartphones met een nfc-chip en Android 5.0 of nieuwer. Klanten moeten een app downloaden en kunnen vervolgens met hun telefoon bedragen tot 25 euro afrekenen zonder een code in te moeten voeren. Bij hogere bedragen moet de betaling met een pincode in de app bevestigd worden.

SNS, ASN Bank en RegioBank bieden de nfc-betaalmethode in eerste instantie gratis aan. Na 1 april 2018 moeten gebruikers betalen voor de functionaliteit. De banken vragen 0,50 euro per rekening per maand, vergelijkbaar met wat ING vraagt voor nfc-betalingen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

09-08-2017 • 18:14

159

Submitter: Chris.nl

Reacties (159)

159
150
87
6
0
42
Wijzig sortering
Fijn dat SNS kiest voor een 'normale' oplossing zoals ook ING.

Bij de rabo moet je een speciale sim hebben en een van de 4 goedgekeurde toestellen... Geen idee waarom het allemaal zo lastig moet.

Edit: moest wel verbergen dat mijn toestel geroot is. Voor de rest werkt het prima!

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 22 juli 2024 15:20]

Simpelweg omdat de Rabobank hogere veiligheidseisen heeft gesteld dan de andere banken. Ze slaan codes op op het Secure Element, en die zit in die speciale sim kaart (overigens zijn er wel meer dan 4 goedgekeurde toestellen). Sommige toestellen hebben overigens een Secure Element ingebouwd in het toestel zelf, dus in principe zou daar geen speciale sim kaart voor nodig zijn.
Anoniem: 310408 @Sissors9 augustus 2017 20:37
Secure Element, en die zit in die speciale sim kaart
Ho ho, vrijwel elke simcard can als SE card dienst doen, voor zover ik weet elke simcard die in Nederland verkocht word.

https://nelenkov.blogspot...rd-as-secure-element.html
Hoho, dat is absoluut niet waar. Een SIM kaart moet geschikt gemaakt worden om als SE dienst te doen, de SE omgeving moet met de middleware van de SIM leverancier (je telco) praten, de middleware van je telco moet met de payment provider (de Rabobank) praten. Hier gaat een heel certificeringsproces aan vooraf, voor zover mij nu bekend doet alleen KPN dit (die overigens wel standaard een NFC capable SIM lijken te leveren aan elke klant) in samenwerking met Rabobank en het OV.

Mijn werkgever levert geen NFC kaart, hoewel we hier wel mee getest hebben. Maar de vraag naar de NFC oplossing is zo marginaal laag (en mijn persoonlijke mening is dat de sim-based NFC oplossing gedoemd is om te verdwijnen op termijn) dat het simpelweg de kosten en moeite niet waard is.
Er staan 'apps' op die simkaarten in speciale slots en waarschijnlijk heeft Rabo er daar een van in beheer om hun data + toegang tot de NFC chip in de simkaart te gebruiken (of via die van de telefoon). Een sim kaart kan als SE dienst doet maar dan moet de provider dit wel toelaten en dat is niet altijd het geval. Bovendien is de opslag beperkt, de kaarten zitten vol met sleutels en data.

edit: Zo'n slot kost geld, de rabo betaald dus kan het, anderen niet dus die krijgen geen toegang.

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 22 juli 2024 15:20]

ja alleen jammer dat het zo slecht werkt :P
Dat komt omdat ze nog van verouderde techniek gebruik maken. Rabobank heeft meerdere malen gezegd dat ze bezig zijn dezelfde systeem te hebben als de ING: De Host Card Emulation feature van als het goed is Android 5.0, die gebruik maakt van de secure space in de SoC(als het goed). Niet zo veilig als een aparte secure element, maar geeft de voordeel dat zowet elke telefoon met Android 5.0 en NFC gebruik kan maken van mobiele betalingen.

ING, ABN AMRO en nu ook SNS maakt gebruik van HCE. Rabobank *moet* nu wel omdat ze nu voor veel mensen imagoschade krijgen. Heb je eens gekeken hoeveel sterren de Rabo Wallet heeft?


P.S: Het is trouwens sowieso niet erg handig om de Secure Element van een telefoon te gebruiken. Samsung heeft dit al laten zien: De S6 had een Secure Element, de S7 opeens niet meer en de S8 ook niet. Je kan er gewoon niet op vertouwen dat een telefoon-upgrade wel of niet een secure element heeft.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 15:20]

Om nou Secure Elements verouderde techniek te noemen gaat mij wel heel ver. En zonder hem zelf te gebruiken, dat de Rabo Wallet weinig sterren heeft lijkt me meer komen dan andere dingen dan dat niet alle telefoons ondersteund worden, gezien dus tot nu toe SNS helemaal geen enkele telefoon ondersteunde.

Ik geloof direct dat Rabo de andere gaat volgen, omdat ze niet achter kunnen blijven. Of we nog ooit heel erg gaan afvragen waarom in hemelsnaam de banken geen Secure Element hebben gebruikt wanneer er een groot lek wordt gevonden moeten we gaan zien ;). Je kan immers ook op pinpassen besparen door er gewoon een generieke microcontroller in te stoppen ipv een SE.
Hier gebruiker van Rabobank (mijn) en ING (gezamelijk). Rabobank zit te prutsen met hun apps. Ik merk dat ik tegenwoordig standaard ideal betalingen via de ING app doe omdat die zoveel prettiger is.
Het is gewoon niet haalbaar als niet alle (iig) high-end telefoons eSE hebben. De enige goede veilige oplossing zou zijn is alle ISP's een NFC-sim te laten bieden zodat we gewoon via de SIM-kaart een SE hebben.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 15:20]

Wat maakt de secure element op zo een sim beter dan de 'normale' secure element in je telefoon?
Wat Sissors zegt is dat er (slechts) sommige smartphones zijn met een Secure Element ingebouwd, bij de rest zal het dus van de simkaart moeten komen.
Maar bij de Rabo moet je daardoor dus in elke telefoon zo een speciale sim kaart doen. Mijn telefoon kan nu dus ook Rabo, dankzij die SIM en 2 extra apps. Maar bij SNS werkt het meteen...
Wat een onzin, ik betaal gewoon met mijn telefoon en de Rabo Wallet, zonder een speciale SIM. Dus echt niet elke telefoon moet je iets aparts voor hebben. Verder zorgt de Rabobank er voor dat het veilig gebeurt, vandaar de vereiste van een secure element. Voordeel is namelijk ook dat ik kan instellen dat er altijd een PIN nodig is, ook bij bedragen onder de € 25,-.

Vooruitgang is prima, maar het moet niet alleen maar gebruiksgemak zijn wat voorop staat. Daar lijkt het bij andere banken wel eens op.
Het is wel apart te noemen dat deze functionaliteit geld moet kosten per maand. Waar is dat goed voor, want dan gaat de meerwaarde tov de bankpas weer ten onder.
Bij deze SNS app kan je ook instellen dat wachtwoord of vingerafdruk altijd vereist is.
Welke provider heb jij dan? ik heb hier een T-mobile abbo en een OP3T met NFC en ik kan de RaboWallet niet gebruiken omdat ik geen SIM kaart heb van de providers die daar genoemd staan.
De provider is voor mij niet relevant, mijn Galaxy S6 heeft alles al aan boord. Dus geen speciale SIM nodig. Ik kan dus bij elke provider zitten. Zit overigens bij Simpel, op het T-Mobile netwerk dus.

Bij aanschaf van mijn telefoon ook rekening mee gehouden. Samen met andere mogelijkheden dus op de S6 uitgekomen. Door voor een One Plus te gaan maak je de keuze om van de SIM afhankelijk te zijn.
De nederlandse openmarkt (d.w.z. geen builds van Vodafone of T-Mobile) versies van de S4, S6 en Note 3 hebben een hardware embedded secure element die Rabobank ondersteund.
Later heeft Rabobank ondersteuning voor de NFC SIMkaarten van KPN en zijn dochters toegevoegd.

Ondersteuning voor alle Android toestellen met NFC is bij Rabobank in ontwikkeling. Dit is dezelfde aanpak zoals bij ING, ABN Amro en zoals in dit artikel genoemd, de Volksbank dochters.

[Reactie gewijzigd door AceAceAce op 22 juli 2024 15:20]

OP3T wordt sowieso geweigerd, NFC SIM of niet.
De Rabo Wallet kan op dit moment nog niet gebruikt worden op:
- Huawei-toestellen
- Google Nexus-toestellen
- OnePlus-toestellen
- Samsung: Galaxy S3, Galaxy S3 Neo, Galaxy Core 2 en Samsung Young 2
- Blackberry Priv
- Jiayu-toestellen
Dat kan bijna niet, maar ik zeg niet dat je liegt, dus ik vraag me af wat hier aan de hand is. Als je zelf naar de Rabo Wallet pagina kijkt zul je zien dat Rabobank zegt dat je een NFC simkaart nodig hebt en dat je die kan aanvragen bij KPN, Telfort en SIMYO (alledrie KPN dus).

https://www.rabobank.nl/p...loos-betalen/rabo-wallet/

Doe jij mee in een HCE trial van Rabobank ofzo? Of ben je gewoon reguliere klant?
Hi, zie mijn reactie hierboven voor het antwoord. Rabobank HCE is in ontwikkeling
Heb je een bron? Rabobank ontkent dit nog als ik er naar vraag :)
Het werd door Rabobank genoemd in de Rabobank-KPN persconferentie die gegeven werd toen NFC SIM werd aangekondigd. Even geduld a.u.b. :X
Het is meerdere malen gezegd op antwoorden van reviews op de Rabo Wallet app.
Dat is idd niet erg handig. Maar goed, ik heb mijn pas met contactloos betalen dus ik mis het niet echt. Wat ik meer mis bij de Rabo is een mogelijkheid om via iDeal te betalen middels een QR-code te scannen met de Rabobank app, zoals dat mogelijk is bij SNS. Er is wel een iDeal app die deze functionaliteit min of meer ook aanbiedt, maar die werkt voor zover ik heb gezien niet bij het grote gros van de websites (staat los van de Rabobank app en is voor alle banken geschikt).
Waarom zou je dat willen? Met de rabo app i.c.m fingerprint heb je verder niks nodig?
Dat is leuk, maar de fingerprint scanner werkt vooralsnog niet op mijn apparaat met betalingen, wel met inloggen. Kan zijn dat ik nog niet de laatste update heb.

Maar dat is niet wat ik bedoel. Ik wil op mijn laptop een bestelling plaatsen en via de app van mijn telefoon betalen.
Dat zou kunnen, ik kan beiden instellen (inloggen en ondertekenen met fingerprint) met een s6 edge. Maar jij bedoelt om de telefoon te gebruiken als randomreader i.c.m een ander apparaat. Dat was me niet duidelijk ;)

Lijkt me beveiligings technisch wat lastiger ivm het algoritme van die qr codes die dan uit de app te halen is.

Maar wie weet, misschien komt het nog.
Het grootste voordeel is dat als je batterij leeg is je nog steeds kan betalen met je telefoon! De ING oplossing werkt dan niet meer!

Ik heb zelf met de pilot mee gedaan met een ING rekening en toen paste de ING nog de normale implementatie toe met SIM kaart en dan werkte de boel inderdaad zonder problemen als je telefoon batterij leeg was.
ING heeft echter voor de goedkoopste oplossing gekozen voor winst maximalisatie, Rabo heeft blijkbaar meer aandacht voor zijn klanten en de moeilijke betere oplossing geïmplementeerd.
Wellicht is het niet vereist stellen van een NFC simkaart goedkoper, maar voor een deel ook klantvriendelijker/praktischer. Bijvoorbeeld Tele2 biedt geen NFC simkaarten aan, al die klanten zouden dan buitengesloten worden.
Dus liever 20.000 keer meer handelingen omdat hij misschien eens leeg is?
Vind de oplossing van ING beter. Nog nooit een leeg toestel gehad terwijl ik moest betalen. Beetje spijker op laag water zoeken.
Maar dat is enkel mijn mening.
Een NFC simkaart ja van KPN, Telfort of Simyo.(Rabobank)

Ziet er nog lang niet uit dat NFC betalen met mobiel populair zal worden zo.
Ik hou het maar bij mijn NFC bankpas.
En zelfs al heb je de nfc simkaart werkt het nog alleen op super mainstream telefoons
Klinkklare onzin. Ook met mijn gerootte xiaomi mi telefoon werkt het perfect.
Nou dan heb je geluk
misschien wel. Ik heb gisteren getest. Het werkt wel met de ING op mijn Mi, maar niet met ASN, weer wel met SNS, terwijl die laatste 2 moeder en dochter zijn ;-)
Net geprobeerd met mijn geroote S6 op Android N, maar kan de app niet eens installeren.
Dat heh ik dus ook met de ASN app. Zouden er niet snel hiervoor downloadbare apk's komen?
Ik heb trouwens Regiobank, wat volgens de tekst ook zou moeten werken. Vaag.
Mwoah, een Huawei Honor 9 is niet bepaald super mainstream, en werkt prima
Ja dat valt mij ook op. Bij NL alert en die OV kaart test. Maar ja 90 procent van de Nederlanders heeft een iPhone of een Samsung. En het was mijn eigen keus om een Chinees merk te nemen.
Misschien kun je daarmee wel bij de Chinees betalen :+
Onzin ING werkt op alles met NFC en Android 5+.
Ik heb het dan ook over de rabobank methode. Ik heb een rekening bij de ing genomen zodat ik met mn mobiel kan betalen zonder het gedoe
Owjah, ik zie dat ik de context van het draadje inderdaad gemist hebt.
Tja, ik had onlangs weer zo'n kassajufrouw die met grote ogen stond te kijken. "Kan dat ook?", vroeg ze. Je zou toch denken dat ze dat toch wel vaker gezien hebben. Dus nee, niet erg populair.

[Reactie gewijzigd door hcQd op 22 juli 2024 15:20]

Ik had dat een halfjaar geleden nog wel maar tegenwoordig kijken ze er in geen enkele winkel meer van op eerlijk gezegd.
Ik had anders onlangs dezelfde ervaring als hcqd. Nou zeg, kan dat ook al? Ik ook even verbaasd. Kan dat ook met mijn iPhone? Was haar vraag. Nee, dat kan dus niet.
IPhone laat alleen nfc lezen toe voor apps.
In Engeland of de USA zal ze apple pay moeten kunnen betalen
Klopt inderdaad. Apple is erg goed in het beschermen van zijn inkomstenbronnen. Diensten van derden faciliteren waar ze niets aan verdienen doen ze bij voorkeur niet. Zoals contactloos betalen dus. Voor mij wederom een reden de iphone niet te hebben als dagelijks toestel, ondanks dat ios een mooi systeem is.
Ik had haar ook nog nooit eerder gezien achter de kassa, misschien was het haar eerste dag.
Fijn dat er weer voor betaald moet worden.
Betalen om te kunnen betalen, hoe bezopen kan het zijn.
Je betaald ook voor je bankpas/credit card. Maar inderdaad dit werkt zonder kaart dus zou het een mooie oplossing zijn voor vele winkels en consumenten. Geen geld in handen en toch alles kunnen betalen.
Mobiel betalen vind ik normaal gezien erg fijn, 'altijd' geld op zak. Maar een bankpas kun je bijna overal gebruiken. Ik merk met mijn ING NFC app dat je niet overal met je mobiel kan betalen, dat ligt eigenlijk altijd aan de pinterminal van de winkelier. Recent had ik getankt en het werkte niet. Wat was ik blij dat ik toch nog mijn portemonnee bij had.

[Reactie gewijzigd door JanJeen op 22 juli 2024 15:20]

Klopt, je kunt het nog niet overal gebruiken. Zo zijn er bij ons 2 snackbars waar je enkel cash kunt betalen. Ook 'vervelend'
Ja bespaar op de kosten van de pasjes en laat de consument betalen voor gebruik van zijn telefoon..
gewoon een verdienmodel

#BESCHEURKALENDER
Nou in veel landen in de wereld betaal je voor pinnen en geld opnemen bij een automaat. Nederland is juist een positieve uitzondering!
In geen enkel Euro land betaal je om (Euros) te pinnen
Als Nederlander. Als je als Fransman 20 cent betaalt per pintransactie in eigen land, betaal je dat ook in Nederland. Kortom: Als Europeaan betaal je in heel Europa dezelfde tarieven in alle euro-landen, voor de meeste Nederlanders 'gratis' als onderdeel van het betaalpakket. In veel andere Europese landen betaal je gewoon per transactie. Maar daar zijn de betaalpakketten misschien weer goedkoper.
Betalen voor een dienst die je van een bedrijf afneemt, is dat zo gek? Denk je dat de ontwikkeling van de NFC infrastructuur en de software gratis is en allemaal gedaan kan worden voor die 1 tot 1.5 euro per maand die jij voor je hele bankrekening betaalt?
Anoniem: 878977 @Odie10 augustus 2017 09:25
het IS géén dienst
het is gewoon mijn eigen geld wat op een rekening staat die ik MOET hebben om mijn eigen geld te kunnen krijgen
en nou moet ik dus weer betalen om mijn geld te kunnen uitgeven

#KOMPLEETVANHETPADAF
Het is wel een dienst. Jij vraagt, de bank draait. Dat heet dienstverlening. Nou zie ik aan je leeftijd dat jij nog uit de tijd stamt dat je een gratis Girorekening kon openen... Helaas is die tijd van semi-communisme voorbij :)

Ja het geld is van jou, maar de diverse services zoals een nationale pinpas (bestaan ze nog?) of een wereldwijde (Maestro) pinpas of een Mastercard of VISA Creditcard etc zijn net zoals rood staan diensten. Die diensten mogelijk maken vereisten resources van de bank (mensen, kapitaal, gebouwen) en die resources leven niet van de lucht. Die moet jij als klant gewoon betalen. Deels betaal je dat middels rente (direct via rente op roodstaart of indirect doordat jouw batig saldo geïnvesteerd kan worden en de bank zo dus rente oplevert) maar deels betaal je dat ook met een maandelijks bedrag. Als er nieuwe diensten bij komen dan is het dus niet heel gek dat dat bedrag misschien iets omhoog gaat. En zoals ik al zei: wees blij dat je kan kiezen: niemand verplicht je om NFC met je mobiel te doen...

Dus ja en nee: ja het hebben van een bankrekening kost geld en ja je moet dus betalen om je geld via een bankrekening te kunnen beheren. En nee, je hoeft niet WEER te betalen want NFC via je telefoon is bij de meeste banken nog steeds een betaalde OPTIE (ik zeg: de meesten, bunq heeft onlangs NFC toegevoegd aan hun standaard premium pakket van 8 euro per maand. Daar heb je dus geen keuze: je neemt alles op niets).

En hoofdletters hoeven hier niet, dat helpt niet met een statement maken.

[Reactie gewijzigd door Odie op 22 juli 2024 15:20]

je vergeet even dat de banken met ons gestalde geld gratis kunnen gokken en dat ook doen. Zo verdienen ze hun geld grotendeels. Met ons geld..
Mag daar wat tegenover staan?
Anoniem: 878977 @Odie10 augustus 2017 13:40
Waarmee we dus gewoon in een onbegrip situatie blijven voortborduren.

Het is dus gewoon een ongevraagde en ongewenste dienst.
Gewoon even nuchter de boel op een rijtje zetten, ik wil het niet maar ik word gedwongen.

Ik moet een rekening hebben en daarvoor betalen.
(die wil ik niet, ik moet)
Ik moet vervolgens een pinpas hebben om het geld van die rekening te kunnen uitgeven en ik moet daarvoor betalen.
(dat wil ik helemaal niet want ik wil gewoon contant geld uitgeven)

ps
hoezo communisme?
't is potvoordehierengunder MIJN geld en niet van die bank.

die bank leent zelf geld voor 0% en leent het uit voor tarieven tussen de 3,9 en 15%
daar gaan milliarden in om en dat is is hun verdienmodel.
Daarom zit ik dus ook bij een bank (bunq) waar men zich niet van dat soort praktijken bedient. Mijn geld is mijn geld en daar blijven ze zo goed als vanaf (de bank is wettelijk verplicht om een deel van het geld te investeren, dat deel investeert bunq in veilige europese staatsobligaties, de rest van het geld stallen ze bij de ECB).

Consequentie is wel dat de gehele dienstverlening door mij (en de andere klanten) betaald moet worden, men verdient namelijk niet aan het door mij gestalde geld. In die zin is bunq dus een echte dienstverlener en geen echte bank. En daarom zien ze zich verplicht om de door hun geleverde tarieven te beprijzen met 8 euro per maand (25 bankrekeningen, 1 Maestro pas en 2 Mastercard passen, NFC betalingen op Android, volledige online portal, API). Is dat prijzig? Ja. Maar ik weet tenminste zeker wat er met mijn geld wordt gedaan en dat de bank niet over mijn rug woekerwinsten maakt.

Misschien een ideetje voor jou?
Er wordt toch een dienst verleend? Of denk je dat bsnkpersoneel voor nop werkt. 8)7
Welke extra dienst wordt hier verleend dan?
Ik betaal toch al voor het hebben van een betaalrekening?
Ja, je betaalt voor de bankrekening en je bankpas. Als de bank ineens een nieuwe dienst introduceert (zeg: een nieuw soort creditcard) dan hoeft die toch ook niet ineens inclusief te zijn bij het bedrag eat je al betaalde? Wees blij dat je kan kiezen. Je bank kan ook zeggen: we gooien het maandbedrag per maand een euro omhoog. Oh btw: u krijgt er gratis NFC betalingen op uw telefoon bij!
Ik kan met de bankpas exact hetzelfde als met de NFC dienst.
Dat je voor een creditcard betaalt kan ik nog wel begrijpen omdat je dat een maand gratis op krediet kunt leven.

En wees maar niet bang, die euro omhoog p/m gaat toch wel gebeuren.
Als je met je telefoon exact hetzelfde kan als met je bankpas is het dus geen probleem: gewoon met je bankpas blijven betalen en het kost je niets extra. Problem solved 😏
Dat was inderdaad mijn punt.
Er is geen toegevoegde waarde dus waarom zou je er dan extra voor moeten betalen.

[Reactie gewijzigd door Webjunkie op 22 juli 2024 15:20]

Dat hoef je niet, als je er niet voor kiest. Dus wat is je probleem? Als het geen toegevoegde waarde heeft dan mis je het ook niet als je het niet mag/kan gebruiken.
DAT IS INDERDAAD MIJN PUNT :O

Waarom zou ik gaan betalen voor een NFC betaaldienst op m'n telefoon, terwijl ik een gratis NFC betaaldienst op m'n bankpas heb.
Je moet dan toch wel heel dom zijn, of heel erg hype gevoelig.
Duidelijk. Niet afnemen dus die dienst, problem solved.
Toe nou ff
Ga eerst je eens inlezen over hoe banken hun geld bij elkaar graaien verdienen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 878977 op 22 juli 2024 15:20]

Uh ik ben econoom en heb iets meer gedaan dan alleen inlezen. Dat banken inhalig zijn dat weten we, maar dat is niet specifiek verbonden aan banken. De mens is inhalig. Punt.
Deze zaak staat daar los van. Er wordt een nieuwe dienst aangeboden, dat kost geld en als bedrijf wil je in het kader van continuiteit daar winst op maken.
Ik zou zeggen: verdiep jezelf eerst eens in materie voor je wat roept zonder inhoud.
Nee: betalen op op een moderne en nieuwe manier te mogen betalen. Als jij dat niet wil, wat ik me heel goed kan voorstellen, dan staat het je vrij om gewoon bij je standaard PIN pas te blijven.
Anoniem: 878977 @Odie10 augustus 2017 13:41
En ook voor die pinpas moet ik alweer betalen.

en zonder pinpas kan ik niets meer
dus het is gewoon dwang, ongevraagd.
Het is geen dwang, niemand verplicht jou om een bankrekening te nemen, zoals elke Nederlander WEL verplicht is om bv een ziektekostenverzekering te nemen.

Dat je zonder bankrekening een aantal zaken in de maatschappij niet kan (salaris ontvangen zonder bankrekening is knap lastig) is punt twee. Overigens zou je je daar weer voor naar bunq kunnen wenden: die geven je gratis een IBAN rekening. Welliswaar zonder PIN pas, maar in ieder geval kan je meedoen aan het girale geldverkeer (inkomen ontvangen, vaste lasten betalen).

Als je dat niet wil zou je ook naar het duitse N26 kunnen gaan. Ook bij hen is de IBAN rekening gratis en krijg je ook een gratis Maestro pas en Mastercard pas, dus kun je ook gewoon bij de Appie Heijn je boodschappen doen. Zij verdienen wel geld met jouw geld, maar in ieder geval is de bankrekening gratis.

Dus nee Hans, niemand dwingt je. Het zijn allemaal keuzes die je maakt...
Anoniem: 878977 @Odie11 augustus 2017 09:02
oh het is geen dwang?

dus ik kan gewoon roepen tegen een pinautomaat "betalen kreng"
en dat gaat zonder pasje?

kortom het is dus toch dwang
zonder pasje kan ik mijn geld niet uitgeven.
mijn geld wat op een rekening staat die ik niet wil
Bij ABN kan het ook met zo goed als alle NFC telefoons. Op mijn Sony werkt het sinds vorig jaar en op mijn Xiaomi heb ik het deze zomer in binnen- en buitenland getest. Ook daar heb je geen speciale sim voor nodig.
Bovendien werkt t bij rabo niet vanuit de samsung secure folder
Ik gebruik deze app al een paar weken, mocht meedoen met de SNStestgroep. Bij mij altijd stabiel gewerkt.

In de vorige béta kon je ook de laatste 3 transacties terugzien, maar omdat dit niet eenduidig werkte hebben ze die optie er vooralsnog uitgehaald. Ik mis die optie nu, maar nieuwe gebruikers natuurlijk niet.
Naar mijn ervaring probeert de SNS goed naar klanten te luisteren, wellicht dat deze app in de toekomst iets meer functionaliteit krijgt.

Een voordeel van deze losse app is dat je derden/kinderen oid ook een virtuele pinpas kan "meegeven" op hun mobiel (voor nood, zakelijk oid), zonder dat ze hiermee de bankzaken of het saldo kunnen inzien.
Een toestel met NFC en Android 5+ hoeft niet high-end te zijn... check
Een tweedehands highend toestel is meestal goedkoper dan een nieuwe midrang. Dus ja, ik geef mijn kinderen een highend (maar dan wel 2 jaar oud model). Die toestellen presteren ook beter dan de nieuwe budget telefoons.
Vreemd dat ik de app niet kan downloaden op mijn OnePlus One. Ik heb NFC en android 6.0.1.
Dat is niet vreemd. Ik heb dit ook met een op3 gehad. Ooit gevraagd en het blijkt dat omdat oneplus hun images TE open (semi-geroot) leveren. Uit veiligheid mogen ze dus niet geïnstalleerd worden. Helaas geen bron zo 1.2.3.
Een vriend van me kon hem wel downloaden op de OP5
De sns app werkt well op de op5 dus het geld niet voor alle one plus telefoons.
Onzin, alle officiele images draaien SELinux Enforced en komen door de checks van Google heen. Voor de rest kunnen ze niks lezen. Probeer de APK binnen te halen. Zorg ervoor dat de bootloader wel locked is.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 15:20]

"mogen", van wie? Ik bepaal toch verdikkeme zelf wel welke software ik op mijn telefoon draai?
Dit doen ze met een reden. Als jij doordat je custom software op je telefoon opeens gehacked wordt, al je geld kwijt bent, wie ga jij hiervoor aansprakelijk stellen?(hint: de bank) :P
Ook met stock rom ben je alles behalve immuun tegen hacks. Daarnaast: standaard staat ingesteld dat je een tweede factor nodig hebt om betalingen te doen. Als jij dat uitschakelt of de drempel daarvoor hoog zet, dan is dat je eigen risico ja. Ik heb die drempel laag staan. Voldoende voor alledaagse dingen, terwijl mijn eigen risico beperkt is.
Zelfde hier: Huawei P9 met Android 7.0 en een NFC chip.. lijkt me toch aardig aan de voorwaarden te voldoen.
Op de sony experia z2 zag ik ze ook niet. Maar via de google installatie website ('downloaden" hierboven) https://play.google.com/s...=nl.asnbank.mobielbetalen voor de asn bank kon ik na een opmerking dat het niet getest zou zijn toch wel installeren.

Nota: Daarvoor moet je in de browser wel op het google account van je mobieltje zijn ingelogd.

[Reactie gewijzigd door beerse op 22 juli 2024 15:20]

Bij mij werkt het niet. App zegt dat ik geen rekening heb die er voor in aanmerking komt. ING doet het bij mij wel. Getest op Samsung S8 en met regiobank 1-2-3 rekening
Ja had ik ook, maar dacht dat het aan zakelijke rekening lag. Probeerde je het met particulier of zakelijk?
Goede app gebruikt en met een particuliere 1-2-3 rekening. Maar 't is de eerste dag, misschien nog wat kinderziektes. Kijk naar translinks mobiele NFC debacle, die zijn al maanden 'live' en het werkt nog niet...
Ik krijg de app niet eens geïnstalleerd.

S6 met Android N en root.
De functionaliteit is tot 1 april 2018 gratis te gebruiken, daarna moeten klanten per rekeningen 0,50 euro per maand betalen.
Apart, andere banken bieden het gratis aan.
Of gratis.. het is onderdeel van het maandelijkse bedrag dat je sowieso voor de rekening moet betalen.

Ik vind het zelf ideaal, ik gebruik tegenwoordig vrijwel altijd m'n telefoon als draadloos betalen beschikbaar is, die heb ik toch altijd bij me.
Moest laatst m'n pas weer eens ín een betaalautomaat stoppen, moest gewoon weer even nadenken hoe dat ook alweer moest :D
De ING vraagt anders ook €0.50 per maand.
Bij ABN hebben ze het bedrag niet bekend gemaakt, daar is het tijdelijk gratis.
Bij welke banken is het wél gratis?

Het is gewoon een uitbreiding van het pakket, het zoals een creditcard dat is. Bij de ene bank zit het standaard in het pakket, bij de ander moet je ervoor betalen.
Kan ABN Amro dit eigenlijk al?
Zeker, ABN Wallet app. Werkt perfect op mijn OnePlus 5 en geen speciale nfc simkaart nodig, heb het nu al meerdere malen gebruikt, ideaal :)
Thanks! Werkt inderdaad prima (LG G5).
Alleen jammer dat NFC blijkbaar niet werkt door mijn hoesje heen :'(
Anoniem: 510307 9 augustus 2017 18:56
Mijn pinpas past achter mijn telefoonhoesje. Zelfde effect maar dan via de pas waar NFC gratis op aangebracht is en gratis te gebruiken is.
Tot je dan over je 50-euro-limiet heen bent gegaan en je die pas uit je hoesje moet peuteren.

Dat vind ik misschien wel het grootste voordeel aan mobiel betalen. Bij contactloos pinnen met een pas krijg je wél een mogelijkheid om je pincode in te voeren als het bedrag boven de €25 is, maar níet als je meer dan €50 achter elkaar gepind hebt. Dan krijg je een piep met PINCODE VEREIST en moet de hele betaling weer opnieuw geïnitieerd worden.

Met je mobiel kan je dan gewoon je pincode alsnog op je telefoon invoeren, en staat er ook voor de caissière op het scherm "klant voer instructies op telefoonscherm uit". Gaat veel vloeiender.
Betaal jij niets voor jouw betaalpakket?
Anoniem: 510307 @Jerie9 augustus 2017 21:07
Ik kreeg een nieuwe pas met NFC. Met mobiel NFCen kost mij extra. Niets is gratis maar dit kost me niets extra.
Ach, de bank heeft nog wel meer "financiele producten" beschikbaar. Hilarisch misleidende term. Een produkt komt uit een fabriek...
Eerst gratis proberen en er gewend aan raken. En daarna 6,- per jaar voor iets wat gewoon in je betaaalpakket zou moeten zitten.
Of: eerst beta testen, en dan betalen ;)

En dan ook nog 'ns ieder half jaar minder rente krijgen.

Leuk man, banken anno 2017.
Oh ja? Zijn dat regels voor ofzo.
Mensen met ASN kunnen hier terecht:
https://www.asnbank.nl/se...etalen-met-je-mobiel.html

Link naar de app:
https://play.google.com/s...=nl.asnbank.mobielbetalen

Het is toch wel heel makkelijk om achter de hand te hebben merkte ik met de Rabo Wallet, als je bijvoorbeeld je knip vergeten bent.

[Reactie gewijzigd door woekele op 22 juli 2024 15:20]

Betaal al een paar maanden met de ING app, en ik moet zeggen, makkelijker kan niet.
Tel 1 pak de smartphone, tel 2 en 3 houdt de smarphone met de achterkant op 1 cm afstand van de bovenkant of zijkant van de pinautomaat., tel 4 stop de smartphone terug.
Geen internet nodig, scherm moet wel automatisch aan gaan met bijvoorbeeld smartscreen.
Nadelen verzinnen heeft geen zin, dit is zo cool.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.