ING rekent 50 cent per maand voor mobiel betalen via nfc

Klanten van ING moeten 50 cent per maand betalen om straks van mobiel betalen via nfc gebruik te kunnen maken. Studenten kunnen de dienst wel gratis gebruiken. ING start een publieke test voor Android-gebruikers.

Gebruik van de Mobiel Betalen App is het eerste half jaar gratis, daarna rekent ING er 50 cent per maand voor. Voor studenten blijft het gebruik gratis. Dat maakt ING bekend. Wanneer de bank de dienst officieel gaat uitrollen is niet bekend.

De bank start donderdag wel een test voor gebruikers van smartphones die Android 4.4 of later draaien en die over nfc-ondersteuning beschikken. Gebruikers dienen over een geactiveerde Mobiel Bankieren App te beschikken en ze moeten de nieuwe Mobiel Betalen App installeren. De bèta is voor testers gratis, maar de bank waarschuwt wel dat de app nog instabiel kan zijn 'waardoor transacties niet in alle gevallen voltooid kunnen worden.'

ING hield eerder alleen testen met enkele oudere modellen van Samsung. Bij aankopen tot en met 25 euro kan naar keuze met of zonder pincode betaald worden. Bij hogere bedragen is een pincode vereist.

Vodafone rekent 12,95 euro per jaar voor zijn SmartPass-dienst voor contactloos betalen. Daarnaast rekent de provider kosten voor het opladen.

ING Bank - Mobiel betalen

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-09-2015 • 10:29

420

Submitter: Reflexz

Reacties (420)

420
412
269
5
0
0
Wijzig sortering
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile 10 september 2015 10:47
Ben benieuwd of dit net zo goed werkt als contactloos betalen met mijn Pinpas. Heb een OPO met NFC op android 5.1, dus ik kom in aanmerking voor deze test.

Aanmelden voor de test kan door op deze pagina te klikken op 'Download de app'. Je wordt dan doorgeleid naar de Play Store waar je 'Tester worden' moet aanklikken. Vervolgens kan je de Mobiel Betalen app installeren. (let op: Dit is een andere app dan de ING bankieren app)

Ik vind het wel erg vreemd dat voor deze dienst 50 cent extra betaald moet worden, voor het normale contactloze betalen hoef je ook niet extra te betalen. Het zou nog kunnen dat deze dienst extra betaald is om de kosten te dekken die fraude eventueel veroorzaakt.

Voor het betalen met je telefoon dient de app geopend te worden en moet er gedrukt worden op 'betalen'. Vervolgens kan er verbinding gemaakt worden met de betaalterminal. Bedankt supestw, schijbaar hoeft alleen je scherm aan te staan. Vermoed dat het dan net zo snel is als gewoon contactloos betalen.
Bij aankopen tot en met 25 euro kan naar keuze met of zonder pincode betaald worden.
Aanvulling hierop is dat nadat er in totaal €50,- contactloos is betaald, er sowieso een pincode ingevoerd dient te worden.

[Reactie gewijzigd door rens-br op 27 juli 2024 05:21]

Dit klinkt omslachtiger en duurder dan net pin contactloos betalen.

Enige voordeel wat ik me zou kunnen bedenken is direct geld overmaken naar elkaar. Dus dat je op mob1 kunt zeggen ik wil 4 euro ontvangen, mob2 er tegenaan en dan 4 euro betalen ja/nee.

Voor de rest nog gimmick --> tel unlocken, app zoeken, app opstarten, betalen klikken, scannen, uitlezen, akkoord geven , betaald... VS pas uit portomonee, scannen, bedrag en akkoord op extern apparaat, betaald.
Alleen je scherm moet aanstaan, unlocken, app zoeken etc hoeft helemaal niet.
Weet je hoe dit werkt als je meerdere rekeningen hebt? Ik heb er nu 2 geactiveerd. Als ik dus minder dan €25 wil betalen, dan zet ik mijn scherm aan, houd mijn foon bij de terminal, en dan?
Dan pakt hij de default rekening die geconfigureerd is. Als je wilt betalen vanaf de andere rekening zul je wel de app moeten openen en deze rekening vooraf selecteren.
Net even getest. Ik betaalde inderdaad met de rekening die ik als eerste geconfigureerd had. Dit zou ik liever willen kunnen instellen (dus kiezen welke rekening als standaard wordt beschouwd) of willen kiezen zodra ik meer dan 1 rekening heb welke ik gebruik (maar dit heeft het nadeel dat je altijd moet kiezen).

Het ging overigens razendsnel. Sneller dan met mijn pinpas! Mijn foon is namelijk handzaam en stop ik zo in mijn broekzak. Mijn pinpas heb ik niet los in mijn broekzak (dat zou namelijk de eerlijke vergelijking zijn met qua snelheid), maar in een portemonnee in een vakje tussen andere passen achter een open te klappen flap. Dus bij mij wint de telefoon qua gebruiksgemak!

(het ging zelfs zo snel dat ik mijn voordeelkaart vergat te gebruiken..... :9 nu nog een systeem dat alle banken en voordeelkaarten, maar ook rijbewijzen en identiteitsdocumenten ondersteunt!)

[Reactie gewijzigd door erikieperikie op 27 juli 2024 05:21]

Ik heb 'm zojuist ook geïnstalleerd dus als het goed is kan ik dus mijn naar de AH to Go gaan, iets willen afrekenen zeggen dat ik graag wil pinnen. Mijn telefoonscherm aandoen(nog wel gelockt(?)) en dan er tegen aanhouden? Of moet ik mijn telefoon ook unlocken? Dit is me nog niet helemaal duidelijk.
Je hoeft je telefoon niet te unlocken. Je scherm aan zetten is voldoende. Zie instructievideo op https://www.ing.nl/partic...mobiel-betalen/index.html Vanaf 0:50 zie je hoe een betaling uitgevoerd kan worden.
Mijn Samsung Galaxy moet ik in ieder geval eerst unlocken voordat de NFC hardware überhaupt geactiveerd wordt. Ik kan me voorstellen dat dit bij alle toestellen moet, want dit is immers een beveiliging om 'onbevoegden' niet allerlei NFC trickery te kunnen laten doen.
Meeste mensen lopen eerder met hun telefoon ergens weg dan hun portemonee.

Een ding meenemen om "alles" te kunnen doen tijdens een lunchbreak.
Meeste mensen lopen eerder met hun telefoon ergens weg dan hun portemonee.

Een ding meenemen om "alles" te kunnen doen tijdens een lunchbreak.
En juist daarom zitten er in het hoesje van mijn telefoon drie vakjes voor pasjes: mijn rijbewijs (legitimatie), mijn bonuskaart en mijn pinpas...
Die bonuskaart kun je ook wel weglaten. Protip: de cassiere heeft een bonusnummer dat ze even kan aanslaan, gewoon even lief vragen.
Dit is meestal hun eigen kaart. Ze krijgen namelijk een x % van de boodschappen teruggestort. Dat is bedoelt als korting voor de medewerker voor eigen boodschappen, maar kan dus behoorlijk hoog oplopen als niemand zijn bonus kaart meeneemt.

Althans, zo was het in 2006 :D
destijds kreeg je ook tot 25 euro per maand maximaal uitgekeerd als AH medewerker. Uit eigen, oude, ervaring weet ik dat er een blanco bonuskaart nummer is dat ze aan kunnen en mogen slaan.

Maar on-topic, wat vreemd dat er extra voor betaald moet worden, het is niet dat ze er extra fysieke diensten vor moeten leveren, behoudens het ontwikkelen van de app, wat ze sowieso al doen. En zoals al gemeld, betaal je via je abonnement bij de bank al voor contactloos betalen...
De directe kosten zijn vooral aan de nieuwe LOSSE app.
Je moet ING Betalen app hebben, niet ING Bankieren.
Die nieuwe app moet goed werken met veel hardware (NFC chip lezen en info ect)

De oude app is dus relatief simpel, die moet info van server halen na autorisatie (hoewel ze recent vingerafdruk en stemherkenning hebben toegevoegd als methode)

Buiten die ontwikkelkosten zijn telefoons al een doelwit voor diefstal opzichzelf. Portemonnee ook, maar de (debit)bankpas is voor de dief vaak bijzaak. De kans dat er wat vergoed moet worden door diefstal is dus ook aanwezig en brengt extra kosten met zich mee.

Ik neem aan dat er ook extra support vragen komen, al is het maar de uitleg herhalen aan de klant. Extra werklading voor customer support.

50 cent per maand, 6 euro per jaar, en geen opwaardeer of transactie kosten. Een stuk goedkoper dan Vodafones alternatief. Die kost sowieso meer. In mijn mening ook nog minder gebruiksvriendelijk, Vodafone sim + nfc toestel of sticker er los bij ookal heb je nfc maar geen vodafone.


Edit: Waarom is dit -1? Geen van alle criteria zijn daarvoor bereikt..
'Deze reactie is een flamebait, troll of belediging van een andere gebruiker'

Het is een toevoeging met info en onderbouwing op een reactie en de discussie die gaande is/was.

[Reactie gewijzigd door Generation Kill op 27 juli 2024 05:21]

Je denkt dat de 50 cent een onkostenvergoeding voor de losse app is? Dat is natuurlijk onzin. De enige reden dat je 50 cent moet betalen, is omdat banken meer en meer voor elke dienst, handeling etc geld vragen, en het liefst die tarieven zoveel mogelijk maximaliseren. "Gratis" service is er niet meer bij. Nu ben ik de laatste die zegt dat de banken gratis diensten moeten leveren, maar de verhouding tussen geleverde diensten en gemaakte winst moet wel redelijk zijn. Bij banken, die MILJARDEN winst maken per jaar is dat dus NIET het geval. De bank is er om de klant zoveel mogelijk uit te wringen. DAT is de reden dat er nu 50 cent gevraagd wordt om contactloos te betalen. Straks kan dit naar 1 euro. Dan naar 1,50 enzovoort. Mocht de Europese regelgeving er geen stokje voor hebben gestoken, dan hadden we allang betaald voor elke pintransactie. Dus betalen we maar voor een telefonisch gesprek met de bank, voor de pinpas, voor je lopende rekening, voor je bankafschriften, voor je creditcard, voor korte tijd rood staan op je betaalrekening (ook al heb je 40.000 euro op je spaarrekening bij ze gestald) etc etc.
Hoezo zouden ze dat niet mogen? Het geld wat op jouw rekening staat beleggen ze gewoon. Op je betaalrekening zie je geen rente. Op je spaarrekening zo goed als geen. Daarnaast betaal je zowieso al geld om gebruik te kunnen maken van je rekening. Ze eten dus al van 2 walletjes en nu willen ze er een derde bij pakken. Moet je toevallig eens bellen is het ook 45 cent per minuut.

Het enige waar je bank mee bezig is is om geld van jou te pakken. Service is allang omlaag aan het gaan. Bedoel ING ligt er nog altijd regelmatig uit. De Rabobank is niet veel beter en als je geld moet overmaken mag je er anno 2015 nog altijd 3 dagen op wachten als het van de Rabo komt en dan tellen we het weekend nog niet eens mee want ook al gebeurt het allemaal virtueel in het weekend wordt er nog altijd niks gedaan zelfs niet door die computers daar.

[Reactie gewijzigd door Hakker op 27 juli 2024 05:21]

Geld op een betaalrekening mag niet worden belegd door een bank. Zie de kapitaalseisen voor banken (Basel etc).

Ten tweede: Service die omlaag gaat terwijl de mogelijkheden die banken ter beschikking stellen uitgebreid worden? Ik zie een tegenstelling in je uitspraken. Overboekingen zijn, uitzonderingen mbt het weekend daargelaten) DE VOLGENDE DAG al binnen. Je hebt het dus bij het verkeerde eind.
3 dagen transactie tijd?
Mijn ervaring met betaling die je 's morgens doet: zelfde dag geregeld.
Van/naar: ABN/Rabo of ING, maakt niet uit.

Weekeinden:
Tja. Als je naar de UK overmaakt en dat is daar een "bank holiday" dan komt je geld op een maandag en/of dinsdag inderdaad ook niet aan. Is meer een wereldwijd probleem. Niet technisch, maar wereldwijde afspraken, gewoonte en de macht van Swift en Card bedrijven. Moet eigenlijk eens veranderen die weekeind-pauze.
De banken vragen nu geld voor een bankpas, Stel dat je die niet meer nodig hebt, moet er voor de alternatieven natuurlijk ook betaald worden.
Het ergste is nog dat veel dingen waar banken winst mee maken behoorlijk risicovol zijn. Anders was de winst niet zo hoog. Maar als het dan een keer tegenvalt en de bank dreigt om te vallen omdat ze teveel risico hebben genomen, dan grijpt de staat in om te voorkomen dat de klanten van de bank gedupeerd worden. Dus de bank pakt de winst van risicovolle transacties, maar bij verlies mag de belastingbetaler ervoor opdraaien. Dat is niet van 2 walletjes eten, maar van 20!
Je mag natuurlijk overstappen naar Triodos of ASN, wat ik van harte kan aanbevelen!
Ik vind deze manier van betalen een normale ontwikkeling anno 2015, en daarom ook vreemd dat ze er maandelijkse kosten voor rekenen.
Ik vind het sowieso vreemd dat ik voor mijn betaalpassen en andere diensten moet betalen. Ze verdienen toch al genoeg aan mijn spaargeld?
Ze kunnen inderdaad een mastercode gebruiken.
Gebruik van eigen bonuskaart wordt gelogd, zodra een personeelslid meer dan twee keer per dag hun eigen bonuskaart gebruiken gaan er alarmbellen rinkelen bij de teamleiders / management.
Dus alleen gebruiken voor die klant die met €200 aan boodschappen bij de kassa komt :+
Eigen kaart? Nope, dacht het niet. Ja, we krijgen 10% van onze boodschappen terug ja, maar begrensd tot €300.
Bij ons hangt er op iedere kassa de code van de 'vergeten-bonuskaart'. Al kan iedereen die natuurlijk dromen 8)7

On topic (en ook caissière-gerelateerd):
Ook fijn dat je nu vast minder mensen gaat krijgen die niet kunnen betalen aan de pinkassa. Gewoon telefoon erbij en klaar. Oh wacht, wij hebben nog geen contactloze/pinloze betaalautomaten ;(
Dat is echt onzin. Dat valt meteen op bij de sm/asm. Die krijgen dan een melding dat deze bonuskaart vaak gebruikt is op een dag.
Wordt je zo ontslagen voor.

Ze hebben hiervoor een standaard bonuskaart.

[Reactie gewijzigd door kadooosh op 27 juli 2024 05:21]

Die bonuskaart is natuurlijk gekoppeld aan de Airmiles kaart, zodat je die ook automatisch spaart. Maar je kan hem nog steeds weglaten: je kan ook scannen met je eigen telefoon in de AH (al vind ik dat minder makkelijk werken dan met de normale handscanners), en anders is er nog Passbook.

[Reactie gewijzigd door ATS op 27 juli 2024 05:21]

Die activatie geldt pas zodra je de AirMiles kaart op je Bonuskaart hebt geactiveerd, en met je eigen telefoon scannen in de winkel kan ook nog niet bij alle winkels, al zal dit op termijn veranderen. (bron: ben zelf caissière bij de AH :))
Weet je zeker dat je caissière bent?
En dat is het juist, jij doet het zo maar 60% doet het anders en dat is waar bedrijven op focussen.
Denk ook aan de mensen die geen hoesjes om hun telefoon hebben.
De bonuskaart kan je ook in je telefoon stoppen. De kassa's van de AH zijn in staat om barcodes van je telefoon scherm af te lezen, moet je wel geen gigantische ster in je telefoon hebben zitten kwam ik laatst achter ;).
Ik vind het wel erg vreemd dat voor deze dienst 50 cent extra betaald moet worden, voor het normale contactloze betalen hoef je ook niet extra te betalen. Het zou nog kunnen dat deze dienst extra betaald is om de kosten te dekken die fraude eventueel veroorzaakt.
Het is al langer "bon ton" in banken-land dat klanten zullen moeten gaan betalen voor alle diensten die ze gebruiken. Dit NFC verhaal is er een eerste voorbeeld van en wellicht ook meteen een onderhuidse test. Maar in de toekomst krijgen we wellicht ook de kosten van ebanking, debetkaart hebben, ... door de maag gesplitst.
Prive rekeningen zijn bij de meeste banken niet kostendekkend, ik kan me niet voorstellen dat bijvoorbeeld de Rabobank voor 1,80 per maand mijn rekening met alle bijbehorende betaalverkeer in stand kan houden.
Zakelijk is een ander verhaal, die rekeninghouders worden gewoon gemolken. Voor een paar transacties per maand betaal je op een zakelijke rekening tientallen euro's per kwartaal.
Prive rekeningen zijn bij de meeste banken niet kostendekkend, ik kan me niet voorstellen dat bijvoorbeeld de Rabobank voor 1,80 per maand mijn rekening met alle bijbehorende betaalverkeer in stand kan houden.
Welke kosten heeft de Rabobank precies aan je dan? Het is een massa-productie website met een pasje, hoe duur kan dat nou zijn?!
1,80 per maand is 21,60 per jaar. Voor dat bedrag krijg je een betaalpas, rabo scanner, toegang tot internetbankieren en kan je onbeperkt binnenlandse transacties doen. Geld opnemen uit de muur zit daar tot een bepaalde weeklimiet ook gewoon bij.

In de standaard gevallen is die 21,60 per jaar net kostendekkend, maar als je om wat voor manier dan ook in aanraking komt met de helpdesk of een afspraak moet maken op een bankkantoor draaien ze verlies. Als je pinpas geskimd wordt en je hele rekening geplunderd wordt draaien ze helemaal verlies.

Kan je zeggen "ik word niet geskimd", maar in tegenstelling tot phishing waar het je eigen schuld is hoeft er maar 1 automaat tussen te zitten die aangepast is en je bent de sjaak.
In de standaard gevallen is die 21,60 per jaar net kostendekkend, maar als je om wat voor manier dan ook in aanraking komt met de helpdesk of een afspraak moet maken op een bankkantoor draaien ze verlies. Als je pinpas geskimd wordt en je hele rekening geplunderd wordt draaien ze helemaal verlies.
Wat is dat nou weer voor redenatie? Als je pinpas geskimd wordt heeft de bank je pinpas/betaalmethode blijkbaar niet goed genoeg beveiligd. Sinds wanneer moet de klant opdraaien voor een slechte beveiliging van transacties met zijn eigen geld?! Het zal even mooi worden...

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 27 juli 2024 05:21]

Wat je vergeet is dat de Rabobank je geld niet direct overmaakt maar laat zweven en daar rente op ontvangt. Ook lenen ze jou geld uit aan anderen en vangen daar ook geld van. Dus ze krijgen meer dan jou 1,80 per maand.
Daarnaast kunnen ze in theorie ook negatieve rente gaan innen. Dan betaal je dus 1,80 plus de negatieve rente. En waar betaal je dan die 1,80 weer voor?
Aub stop het blind verdedigen van Nederlandse banken. Ik heb een Duitse betaalrekening inclusief creditcard waarmee ik kostenloos kan pinnen in Nederland. Dit alles kost mij al 0 euro per jaar. Geen transactiekosten, geen verborgen kosten, gewoon 0 euro..... Hoe duur was het betaalverkeer ook al weer?
Dat jij niks betaald wilt niet zeggen dat er geen kosten zijn. Met een nederlandse bankpas kan je ook in het buitenland "gratis" pinnen maar dit is uitsluitend omdat europese regels niet toestaan dat pinnen in een EU land duurder is dan in het thuisland. In tal van landen (Italie, spanje, etc) moet je altijd betalen als je geld uit de muur trekt, ook in het thuisland. Ik heb hier trouwens over pinnen bij een geldautomaat. Pinnen bij een winkel is niet relevant want daar betaald de winkelier voor.
Met een nederlandse bankpas kan je ook in het buitenland "gratis" pinnen
Onzin. Ze noemen het "gratis", omdat je per transactie (bij sommige banken) geen comissie betaald voor de transactie zelf, maar heb je wel eens op de wisselkoers gelet die gehanteerd wordt bij opname van andere valuta?!

Voor je info: je betaald meer dan 10% opslag bij opnames van vreemde valuta in het buiteland (ze verkopen de buitenlandse valuta >10% boven de marktprijs).

Dus idd, hou op met het blind verdedigen van Nederlandse banken...
Dat jij niet betaalt voor je rekening betekent niet dat het niks kost. Hier in NL kan iedereen pinnen met maestro, visa en mastercard. Zelfs de kleinste bedragen zoals 20 cent voor een parkeerbonnetje.
Ik ben in diverse landen geweest, in Zweden laten de winkels je gewoon bijbetalen als je met een buitenlandse pas wilt pinnen. In België in een buitenwijk van Brussel kan je niet betalen met buitenlandse passen, niet in de colruyt supermarkt en niet voor de tram/metro. Niet met maestro, niet met visa, alleen met Belgische passen.
Dat jij niet betaalt voor je rekening betekent niet dat het niks kost. Hier in NL kan iedereen pinnen met maestro, visa en mastercard. Zelfs de kleinste bedragen zoals 20 cent voor een parkeerbonnetje.
Ik ben in diverse landen geweest, in Zweden laten de winkels je gewoon bijbetalen als je met een buitenlandse pas wilt pinnen. In België in een buitenwijk van Brussel kan je niet betalen met buitenlandse passen, niet in de colruyt supermarkt en niet voor de tram/metro. Niet met maestro, niet met visa, alleen met Belgische passen.
Dat mijn rekening bij de bank geld kost is niet mijn probleem. Dan moeten ze hun infrastructuur en betaalmethoden maar efficiënter maken. Geld bij de bank zetten op een betaalrekening (zonder rente inkomsten) kost mij immers ook geld (rente) waar de bank aan verdient en daar hoor je mij ook niet over. Banken zijn nou niet bepaald instellingen waar ik medelijden kan opbrengen voor wat betreft wat ze aan ons verdienen.

Ik reis veel. Heel veel. En ik weet dat Nederland iets heeft dat al jou negativiteit over het buitenland te niet doet: je kunt in geen enkele supermarkt in Nederland betalen met een creditcard. Niet met VISA en ook niet met Mastercard of welke andere credit card ook maar. Geloof me, ik heb het geprobeerd. En als je het niet kunt geloven (wat ik me voor kan stellen): probeer het zelf en je zult zien.

Probeer dat maar eens uit te leggen aan een Amerikaan, waar je zelfs de 50 cent voor de WC met je credit card kunt afrekenen. Sterker nog: probeer dat maar eens uit te leggen aan welke toerist ook maar.

En dan nog even specifiek op dit stukje tekst:
In België in een buitenwijk van Brussel kan je niet betalen met buitenlandse passen, niet in de colruyt supermarkt en niet voor de tram/metro. Niet met maestro, niet met visa, alleen met Belgische passen.
In Nederland in een buitenwijk van Amsterdam (Assen) kun je niet betalen met passen. Niet met buitenlandse passen en ook niet met Nederlandse passen. Bij de shoarma boer accepteren ze alleen cash. Bij het NS-treinstation accepteren ze alleen debit cards (geen cash en ook geen credit cards). In de bus is de enige manier om te betalen in cash (geen enkele kaart wordt ondersteund). Bij de Albert Hein op het station kun je alleen met debit cards betalen (die in het buitenland ZEER onpopulair zijn).

Welkom in Nederland toeristen!

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 27 juli 2024 05:21]

Google even op 'kosten betalingsverkeer' ;)
Als dat echt een probleem is en dat inderdaad straks aan de consument doorberekend gaat worden, dan wordt het hoog tijd voor.... komt ie weer: Bitcoin.
Weet jij hoe duur het is om een transactie uit te voeren in een block chain? En dan heb ik het over energie verbruik. Ik vermoedt dat als de massa aan de bitcoins wil dat dit nog weleens de spuigaten kan gaan uitlopen.
Ja, ik weet hoe duur dat is. Dat heb ik namelijk opgezocht (kun je zelf ook doen). Volgens deze bron:

Bitcoin: 3,3 GJ aan energy verbruik per jaar. Dit is zeer schaalbaar (neemt dus niet erg toe naarmate transacties toenemen).

Het traditionele bank systeem: 2340 GJ aan energy verbruik per jaar. Dit is totaal niet schaalbaar: dit getal gaat scherp omhoog, naarmate er meer klanten en/of transacties bijkomen.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 27 juli 2024 05:21]

Een transactie uitvoeren kost 1 a 2 cent en ik voer er meerdere per week uit. Wat is precies het probleem?

Een gemiddelde transactie bij een bank kost vele malen meer. Deze kosten zijn echter verborgen voor consumenten.
haha, ja ik vind het niet echt een probleem.
Ik denk eerder: jeetje wat is het in NL goedkoop en goed geregeld...
Betaalsystemen zijn vrij goed geregeld in Nederland, maar de stabiliteit van het financiële systeem is natuurlijk ronduit slecht.
Sowieso werd er in 't verleden vooral gekeken naar de totale opbrengst van een klant, waar de inkomsten bij de hypothekaire lening, verzekeringen en eventuele beleggingsproducten de ruggegraat vormden. De privé-rekeningen zijn dan de zoethouder (al betaal ik 35euries per jaar voor mijn rekening bij BNP - dat dankzij een jongerenrekening). Sinds 2008 is de particuliere belegger natuurlijk niet meer happig op die beleggingsproducten en door de bijzonder lage rentes zakt ook de winstgevendheid van de hypothekaire melkerij.
Of het kostendekkend _is_ weet ik niet, ik heb geen zicht op de boekhouding van banken. Maar het zou makkelijk kostendekkend moeten kunnen zijn. 'Vroeger' was alles gratis voor een particuliere rekeninghouder, je had toen overschrijfkaarten en papieren afschriften dus bergen portokosten en personeel om die kaarten in te kloppen, je had bankkantoren met baliemedewerkers. Dit is allemaal afgeschaft en iedereen bankiert nu via internet. De kosten daarvan zijn lager, anders hadden banken het niet ingevoerd. Dus zo beredenerend kun je zeggen dat een bankrekening wel degelijk kostendekkend kan.
Voor een pakket betaal je wel per kwartaal, daar zit gebruik van de betaalpas bij inbegrepen. Dus betaal je eigenlijk ook voor contactloos betalen.
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @seven3710 september 2015 12:55
Dat klopt. Maar sinds ze het contactloos betalen hebben ingevoerd, is mijn kwartaalbedrag niet ineens verhoogd. Ik ben er dus niet extra voor gaat betalen. Wat nu wel het geval is met telefonisch betalen.
conclusie: Je betaalt dus nu niet extra voor contactloos betalen, want contactloos betalen is gewoon nog steeds betalen met je pas, terwijl telefonisch betalen dus iets anders is (en dus geld kost). Hiervoor betaal je dus ook niet extra, want het is iets anders dan betalen met je pas --> een nieuwe dienst.

Ik vind het niet vreemd, dat ze hiervoor een (heel klein) bedrag in rekening brengen.

edit: zinnen wat 'rechter' laten lopen

[Reactie gewijzigd door arthur-m op 27 juli 2024 05:21]

Zie dit als een extra betaalpas. Dit is zelfs goedkoper dan een extra betaalpas, die kost namelijk 2,87 per kwartaal en dit kost maar 1,50 per kwartaal. Je krijgt dan ook niet een fysieke kaart.
Het is eigenlijk ook gewoon een extra betaalpas, alleen wordt deze geemuleerd door software op je telefoon.
Ik vind het prima dat er apart voor betaald moet worden. Niks is gratis en anders gaat het gewoon in je termijnbedrag en betaald iedereen ervoor of ze het nou gebruiken of niet. Bankieren is ondertussen al duur genoeg geworden.
Geef mij maar weer een loonzakje, niets te traceren en die graaibanken verdienen geen cent aan mij.
Het is tegenwoordig misdadig hoe weinig de "klant" aan rente krijgt op zijn/haar rekening en hoeveel er aan rente moet worden betaald als het de andere richting op gaat.
[...]

Aanvulling hierop is dat na €50,- contactloos betaald te hebben er sowieso een pincode ingevoerd dient te worden.
Aanvulling daarop en een systeem dat niet iedereen lijkt te kennen/begrijpen: hij telt al je gepinde bedragen op tot je €50 bereikt, echter: als jij 'gewoon' pint, gaat die teller weer naar 0.

Inmiddels betaal ik al een jaar lang contactloos, maar heb ik nog nooit een pincode hoeven te gebruiken. Uiteraard zal dat langzaamaan vaker voor gaan komen, nu ook de grote jongens als AH en Jumbo langzaam over aan het stappen zijn naar contactloos.
Ik vind het wel erg vreemd dat voor deze dienst 50 cent extra betaald moet worden, voor het normale contactloze betalen hoef je ook niet extra te betalen. Het zou nog kunnen dat deze dienst extra betaald is om de kosten te dekken die fraude eventueel veroorzaakt.
Het sowieso erg vreemd dat het betalen voor een dienst gezien wordt als dienst waarvoor weer betaald moet worden...
Filmpje over de werking: https://ing-internal.dist...46-499C-88F2-23A2724F1DEB

Zie vanaf 0:50 hoe het werk in diverse situaties.. Wel pincode, geen pincode. etc
Dat contactloos betalen gaat ook nergens over ik zie mensen soms 60 seconde met hun pasje voor de terminal zwaaien voor het werkt, soms langer. In die tijd heb ik allang gepind.
Je moet je kaartje juist stil houden, maar dat is blijkbaar niet intuïtief voor veel mensen.
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @aap10 september 2015 13:21
Ik gebruik het overal waar het kan. Het werkt goed en is zoveel sneller dan normaal pinnen!

Maar goed het stilhouden van het pasje is voor een hoop mensen niet duidelijk, ik zie dit ook altijd in de bus. Mensen die hun OV-chipkaart als een gek tegen de automaat op en staan te zwaaien. En het dan gek vinden dat ie 3 keer fout piept.
Waar mogelijk gebruik ik het altijd, en ik kan mijzelf totaal niet vinden in het door jou geschetste plaatje! Werkt bij mij altijd in een keer! :)
Ik werk in een winkel waar we contactloos betalen aanbieden, en het werkt bij ons echt fantastisch; veel minder problemen dan mensen die met de traditionele wijze betalen.
Daarom is het FOUT om de klant te laten betalen voor het door de winkel genoten voordeel.
ik zie mensen soms 60 seconde met hun pasje voor de terminal zwaaien voor het werkt,
Zestig seconden ?! In die tijd heb ik mijn wisselgeld al terug gekregen en ben ik al half buiten.! ;)
Het is hetzelfde als met de OV chipkaart, veel mensen begrijpen niet hoe het werkt.
[...]

Zestig seconden ?! In die tijd heb ik mijn wisselgeld al terug gekregen en ben ik al half buiten.! ;)
Precies doe mij maar contant geld. Derden hoeven niet al wijzer te worden dan ze nu al zijn ;-)
Nog nooit gezien. Ik zie mensen vooral sukkelen met het pasje goed in de terminal schuiven, wachten, nog ff wachten, pincode intoetsen, wachten.
Ik heb het nog even nagekeken maar:

- Tot 25 euro kun je gewoon je telefoon tegen de betaalautomaat halen en je hebt betaald, zonder pincode. Dat is overigens uit te zetten waardoor je wel een pincode in zou moeten tikken;
- Boven de 25 euro (of samengesteld meer dan 50 euro) is de pincode wel noodzakelijk;
- Kosten zijn 0,50 per maand (wat voor mij de sop de kool niet waard is maar tegelijk ook nogal vreemd overkomt). Voor studenten inderdaad gratis en tijdens de beta fase gratis.

Ik heb hem net geïnstalleerd en ga eens even kijken of het wat is. Het komt op mij over als een zeer, zeer beperkte toegevoegde waarde ten opzichte van de gewone bankpas met NFC chip.

[Reactie gewijzigd door Benjamin2 op 27 juli 2024 05:21]

Denk dat de kosten momenteel voornamelijk zijn zodat mensen niet zomaar denken dat het werkt, maar eerst uit gaan zoeken wat het is. Wellicht ook om te voorkomen dat morgen meteen duizenden mensen aan het bellen zijn dat het niet altijd helemaal lekker werkt ;)
Die kosten worden pas over een half jaar gerekend. Het eerste half jaar is gratis. Dus het is nu even kijken of het wat is.
Ik heb ergens gelezen dat deze bèta maar 5000 plekken heeft. En ze hebben het ook niet heel groot geadverteerd. En de app heeft versienummer 0.3. De echte instroom komt over een paar maanden pas.
Ik hoop dat ABN dit binnenkort ook gaat doen, en dat je dan zelf je limiet kan instellen, aangezien €25 voor mij nog redelijk wat is.
Zojuist voor het eerst in mijn leven betaald met mijn telefoon. Best interessant, alleen zijn er wel veel handelingen voor nodig: telefoon unlocken, app openen, op betalen tappen, pincode invoeren, tegen de betaalterminal aanhouden, en dan pas betaald. Dan is Apple Pay toch een stuk makkelijker.
Dan is een pas toch een stuk makkelijker bedoel je... Pas pakken, tegen apparaat houden. Klaar. En voor iedereen beschikbaar en je hebt er geen dure telefoon voor nodig.
Dat is waar, alleen het voordeel van mobiel betalen voor mij is dat je geen pas hoeft mee te nemen. Dus daarom vergelijk ik het met alternatieve methodes om te betalen zonder pas, en niet met het betalen met pas.
Het probleem van alternatieve methoden is dat die eigenlijk altijd maar voor een hele beperkte set gebruikers is. Je hebt blijkbaar die ApplePay (ik heb niets met appels, dus ik kan daar niets over zeggen), Vodafone heeft blijkbaar iets voor bepaalde versies van Android en appels, nu ING die alleen maar Android heeft... Dat is het probleem wat ik altijd heb met dit soort dingen, ze doen het voorkomen alsof er geen andere alternatieven zijn, die er dus wel zijn en zelfs gewoon in je bankpas...

(en ik ben geen extra tweaker, want ik vergeet eerder mijn telefoon dan m'n portemonnee :p)
ze doen het voorkomen alsof er geen andere alternatieven zijn, die er dus wel zijn en zelfs gewoon in je bankpas...
Vziw had de Rabo alleen maar een betaalapp met de telefoon. Of hebben die inmiddels ook al NFC passen?

Wat ik wel graag zou zien is de koppeling van klantenkaarten met de bankpas. De Rabo app ondersteunt dat ook.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 27 juli 2024 05:21]

Die hebben al een tijdje passen met contactloos betalen, dit uitvoerig 'getest' afgelopen zomer op Sziget Festival en betalen met een NL pas in Hongarije ging perfect. Kosten binnen 48 uur na betaling afgeschreven en geen vreemde wisselkoersen of kosten voor het pinnen. Perfecte oplossing dus voor op (bijvoorbeeld) een festival (als Sziget).

[Reactie gewijzigd door mdrop op 27 juli 2024 05:21]

Ik woon zelf in Hongarije en ook contactloos betalen in elke winkel gaat zonder problemen. Valt me op dat ze hier veel verder zijn in het contactloos betalen, ik zie bijna geen automaat meer waar het niet kan. Terwijl in Nederland je echt nog veel plekken hebt waar het niet kan (NS automaten bijvoorbeeld, hebben ze al die automaten moeten vernieuwen voor de OV kaart stoppen ze er geen contactloos betalen in). Toch iets wat je eerder andersom zou verwachten.

Heb zelf net ook de app geinstalleerd en ga het binnenkort eens proberen! Al denk ik dat met mn pas toch sneller gaat. Ben benieuwd of de herkenning ook goed door mn hoesje heengaat (zou wel moeten maar met het pairen via nfc met m'n camera gaf dat nog wel eens problemen (oneplus one))

[Reactie gewijzigd door Bartske op 27 juli 2024 05:21]

Pinterminals worden voor een bepaalde tijd geplaatst. Ze worden vervangen als ze daar contractueel of technisch gezien aan toe zijn. Niet omdat er iets nieuws bedacht is waar slechts een klein percentage van de gebruikers gebruik van zal maken, daar zijn ze veel te duur voor.

Bij de NS is het echter wel vreemd dat ze dat niet meteen meegepakt hebben.
Dit is voor mij een constatering, ik snap de reden er achter maar toch is het vreemd dat ze in andere landen (heb een tijd in Engeland gewoond en daar kon je ook zowat overal contactloos betalen) dat al wel veel vaker hebben.

En ik zie het contactoos betalen echt wel een vlucht nemen, ook als ondernemer is het zeker handig om aan te bieden als je veel kleine transacties in een korte tijd hebt, ik werkte bijvoorbeeld in een bioscoop en daar heb je veel piekmomenten waar je veel <10 euro transacties achter elkaar hebt, je merkt dan echt dat een groot deel van de tijd van bestelling opgaat in het pinnen.
Dit is voor mij een constatering, ik snap de reden er achter maar toch is het vreemd dat ze in andere landen (heb een tijd in Engeland gewoond en daar kon je ook zowat overal contactloos betalen) dat al wel veel vaker hebben.

Dat is vrijwel altijd een kwestie van kosten. Nederland was het het oude PIN systeem het goedkoopste betaalland ter wereld. Dat is nu met Maestro/VPay ietsje minder geworden, maar nog steeds zijn de kosten - en dus ook winsten - filterdun in die branch.

Dus is er ook weinig geld/animo om iets nieuws uit te rollen. Betalen met chip die je insteekt vs betalen met chip die via NFC communiceert heeft maar weinig voordelen voor de steakholders. Dus wie zou er dan de toch al dunne investeringsbeurs moeten trekken?

Natuurlijk uiteindelijk komt het er, maar er is geen grote stimulans voor de banken/kaartverstrekkers. Zoals je zelf aangeeft moet het vooral van de winkeliers komen die een tijdswinst zien. Maar dan nog moet men die tijdswinst wel opwegen tegen de investeringen en zal dus wachten totdat het toch al tijd werd de terminals te vervangen.
Dit geld voor de mkb'er en de gemiddelde middenstand, maar grote ketens als de AH en de Action zijn actief de terminals aan het vervangen. Daarbij wijzen ze ook bewust op het contactloos pinnen als het bedrag daarvoor in aanmerking komt is mijn ervaring de laatste maanden.
Wat me opvalt bij de AH althans, is dat de kassiere op een knop moet drukken om contactloos betalen te activeren. Dus vaak sta ik daar al een halve minuut met mijn pas tegen de terminal en dan ziet zo'n meid opeens "oh, u wilt contactloos betalen?"

Ze vragen wel of ik een bonuskaart heb en of ik zegels en boerderijkaarten wil sparen, maar niet hoe ik wil betalen 8)7
Wat me opvalt bij de AH althans, is dat de kassiere op een knop moet drukken om contactloos betalen te activeren.Dus vaak sta ik daar al een halve minuut met mijn pas tegen de terminal en dan ziet zo'n meid opeens "oh, u wilt contactloos betalen?""

Ze vragen wel of ik een bonuskaart heb en of ik zegels en boerderijkaarten wil sparen, maar niet hoe ik wil betalen 8)7
Kleine moeite om dan bij het zien van het bedrag "Contactloos ?" te zeggen ?
Het is nieuw, de kassamedewerkers hebben meer aan hun hoofd tegenwoordig dan nagellak en uitgaan.
Als ik dat zo zie in onze lokale supermarkten, moeten ze de toegang in de gaten houden op verdachte bewegingen, ze moeten hun omgeving al zien of je niet per ongeluk de krat bier vergeet te melden, leeftijdscontroles, spaaracties ...
Het kan ook voor die mensen wel eens te veel zijn, en iets over het hoofd zien.
Ik wil de caissière ook niets verwijten. Het lijkt me technisch toch best haalbaar dat de terminal automatisch detecteert dat iemand zijn pasje "aanbiedt" en dan de betaling in gang zet?

Ik vermoed dat het een beveiligingsfeature is voor klanten die bang zijn dat als ze hun portemonnee te dicht langs een terminal bewegen, dat ze dan per ongeluk betalen voor een andere klant.

Maar door zo'n m.i. overbodige stap in het proces wordt het efficiencyvoordeel van contactloos betalen wel gereduceerd.
Het is nieuw, de kassamedewerkers hebben meer aan hun hoofd tegenwoordig dan nagellak en uitgaan.
Als ik dat zo zie in onze lokale supermarkten, moeten ze de toegang in de gaten houden op verdachte bewegingen, ze moeten hun omgeving al zien of je niet per ongeluk de krat bier vergeet te melden, leeftijdscontroles, spaaracties ...
Het kan ook voor die mensen wel eens te veel zijn, en iets over het hoofd zien.


Plus je mag maximaal 21 zijn, want anders ben je te duur qua loonkosten :(
Idd uiteindelijk is sneller betalen bij de kassa een besparing op personeel. Immers hogere doorstroming van klanten = minder kassa's open = minder kassieres.
Ja, met de nieuwe Rabo passen kun je ook contactloos betalen.
alleen het voordeel van mobiel betalen voor mij is dat je geen pas hoeft mee te nemen.
Heb je wel een identiteitskaart bij je? ("zoals het hoort") :P
Dan kun je die betaalpas ook gewoon meenemen.
Plak anders die betaalpas aan de achterzijde van je smartphone (wie durft dat?), dan ben je nog altijd sneller met nfc-betalen dan met dat hele ritueel op je mobiel.
Heb je wel een identiteitskaart bij je? ("zoals het hoort") :P
Voor zover ik weet ben je niet verplicht om je ID op zak te hebben. Je bent alleen verplicht om je te kunnen legitimeren als een BOA daar om vraagt. Toch een subtiel verschil.
En hoe doe je dat? Door het laten zien van een identificatiebewijs.
En hoe doe je dat? Door het laten zien van een identificatiebewijs.
Als je Wiki wil quoten, quote dan ook even het relevante stukje tekst:

"Sinds 1 januari 2005 geldt in Nederland de Wet op de Uitgebreide Identificatieplicht. Burgers moeten op verzoek van een daartoe bevoegd ambtenaar een identificatiebewijs kunnen tonen. Er is derhalve sprake van een toonplicht, de plicht tot het dragen van een identiteitsbewijs (draagplicht) staat niet in de wet."

Dat je in de praktijk je niet kunt identificeren zonder ID op zak snap ik ook wel, maar in de praktijk kom je er mee weg als je zegt "heb ik niet op zak, maar ik kan me binnen 5 minuten wel aan je identificeren, moment..."...

Het zou namelijk inhouden dat je ook je ID in je zak moet hebben als je voor je huis op de stoep met de buurman staat te praten. Dat hoeft dus niet, als een BOA je ID dan vordert loop je gewoon naar binnen en pak je je ID. Als er een draagplicht zou bestaan dan was je al in overtreding op het moment dat je hem niet in je kontzak had zitten.

[Reactie gewijzigd door Odie op 27 juli 2024 05:21]

Bedankt voor de uitleg. Dat laatste was echter niet nodig.
Ergo je moet altijd een id bewijs bij je hebben want een BOA kan daar ten alle tijden om vragen (met een gegronde reden).

[Reactie gewijzigd door Bartske op 27 juli 2024 05:21]

Nope, er zijn situaties denkbaar waarin je er mee weg komt, zie boven.
Zeker niet. Er moet een gegronde reden zijn dat je je dient te legitimeren.
En als je dan vervolgens niet je ID kant aantonen, komt er een boete.
Dus om dat te voorkomen, kan je beter het gezeik voor zijn, en die kaart meenemen.

Maar de gemiddelde online comment is populairder om tegendraads te zijn, "je hoeft het niet bij je te hebben"

"ermee wegkomen"
Ja, als je hem binnen een normaal bestek kan laten zien ( in de auto, in huis als je voor de deur staat )
Maar loop je in een stadscentrum, en is er een actie, mag je gewoon tonen, of betalen, niets 'ik kom zo terug' , je mag mee naar een apart hokje, en tot er duidelijkheid is op jouw identiteit zit je te wachten.
Maar Apple Pay is natuurlijk veel veiliger door de vingerafdrukbeveiliging waardoor het ook voor grote bedragen gebruikt kan worden. En dat is net de hele point van Apple Pay. Als iemand je pas heeft heb je een groot probleem.

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 27 juli 2024 05:21]

ing heeft ook vingerafdrukbeveiliging
Plak anders die betaalpas aan de achterzijde van je smartphone (wie durft dat?),

Wie durft dat? Vodafone ... met de SmartPass sticker _/-\o_
Kan ik je wat vertellen, ik heb geen smartphone bij me. Ding is te groot, begint soms te trillen of te piepen net als ik er geen behoefte aan heb, om maar eens wat nadelen te noemen.
Mijn pinpasje is klein, heeft nooit accuproblemen, past overal, en maakt nooit geluid.
Niet iedereen kan de doelgroep zijn.
Daarom is dat bij de ABN beter geregeld vind ik zelf. Daarnaast betaal je eenmalig voor de pas (als je het nu al wilt hebben en je pas nog niet aan vervanging toe is) en verder kost het helemaal niets.

Komt gelukig steeds vaker voor dat je met NFC kan betalen... Ik juich t toe!

[Reactie gewijzigd door Mopperman op 27 juli 2024 05:21]

Mijn ING pas heeft al sinds 2013 een NFC chip, en bij de rabobank heb ik gratis binnen 3 maanden na het krijgen van een vervangende pas (mijn oude deed het bijna niet meer) weer een nieuwe gekregen met NFC chip erop... En bij geen van beide betaal ik iets om gebruik te maken van NFC. Dus zoveel beter is het niet geregeld bij de ABN :p

En ik zal toch nooit gebruik kunnen maken van betalen met NFC via mijn mobiel (geen Android of Ios), dus ik blijf gewoon lekker met m'n pas betalen in de kantine :D
Ah - wist dat er in het begin maar 2 banken waren die nfc passen gaven, namelijk ING en ABN, maar begrijp nu dus dat dit eindelijk ook elder gebeurt...!
Rabo is ergens in februari of maart begonnen met NFC chips op de passen te zetten. En ik heb ook al mensen van de SNS bank zien NFC'en in de kantine...
"Heeft u nog geen nieuwe Betaalpas? U ontvangt deze vanzelf als uw huidige pas toe is aan vervanging. U herkent de nieuwe pas aan het logo op de achterkant. Wij kunnen ons goed voorstellen dat u hier niet op kunt wachten. Daarom kunt u kosteloos een contactloze Betaalpas aanvragen via Mijn ING of op een ING-kantoor bij u in de buurt."


Zo'n pas is in alle gevallen dus helemaal gratis :)
Sorry - t voelt vroeg, bedoelde ABN :X Bij ING betaal je dus maandelijks 50ct.

[Reactie gewijzigd door Mopperman op 27 juli 2024 05:21]

Voor het betalen met je telefoon. Dat is iets anders dan betalen met je pas. Je pas is het platte plastic dingetje, je telefoon is dat iets grotere ding waarmee je ook kunt bellen.
Kan sneller:

Stap 1: Portemonnee met pas erin tegen betaal automaat houden :+
dat gaat alleen als je maar 1 NFC pas hebt en de meeste mensen hebben ook een OV-kaart in hun porto zitten waardoor het sowieso al niet meer werkt omdat dan beide passen tegelijk aangesproken worden.

OT: opzich is 50 cent niet veel maar het is nog geen complete vervanging van je pinpas, ben zelf erg positief over draadloos betalen met de pas en juich het ook zeker toe.
Telefoonhoesje met pasjeshouder. :)
Contactloos betalen met telefoon ;)
ApplePay is dat ook: je pakt je telefoon, de betaling staat volgens mij op het lockscreen en je bevestigd met je vingerafdruk.
Kan namelijk ook voor bedragen waarbij normaal gesproken de pincode nodig is.
Het grote verschil is dat Apple geld verdient aan jouw transactie.
Ik weet niet wat ik altijd verkeerd doe. Maar het lijkt wel of ze steeds eerst het nfc software pakket op de kassa moeten installeren voor ik het kan gebruiken. Waardoor ik mij altijd beschaamd voel om het te gebruiken. Dus dan maar ouderwets het 'nieuwe' pinnen gebruiken.
Wat gaat er niet goed dan? Je kan het niet gebruiken terwijl de automaat het wel aan heeft staan? (Is te herkennen aan een balkje met 4 blokjes die oplopen zodra je de pas er tegenaan houdt, of een automaat met groot NFC logo aan de zijkant)

Of heb je het niet ingeschakeld?
Dan is een pas toch een stuk makkelijker bedoel je... Pas pakken, tegen apparaat houden. Klaar. En voor iedereen beschikbaar en je hebt er geen dure telefoon voor nodig.
Even gemakkelijk met het bijjkomende nadeel dat het minder veilig is. Met een vingerafdrukbevestiging heb je een extra laag beveiliging zonder extra handeling. Met een pincode is dat anders.
Telefoon unlocken is niet nodig. Alleen je scherm moet aan staan. Als je vanaf je lockscreen de telefoon tegen de terminal houdt, heb je al betaald. Als er een pincode nodig (bedrag > 25 euro) is dan vraagt de app daarom.
Bedankt voor de informatie. Dit probeerde ik net, toen leek het niet te werken, maar kan ook zijn dat ik iets verkeerds gedaan heb.
Ik heb het zojuist ook getest en ook bij mij was het voldoende om het toestel even uit standby te halen (zodat het display aan ging), unlocken was niet nodig. Zodra ik het toestel tegen het pinapparaat hield, activeerde de ING Betalen app vanzelf en was de betaling min of meer direct gedaan.

Wellicht werkte het de eerste keer bij jou niet omdat je het te snel na installatie had getest. Er zit nog een korte activatietijd tussen. Zie Menu > Beheren > + teken. Dan krijg je je rekeningen te zien. De eerste 10 minuten stond er bij mij dat de rekening geactiveerd werd en daarna Mobiel betalen actief.

[Reactie gewijzigd door robertwebbe op 27 juli 2024 05:21]

Waarschijnlijk moet je bij je nfc instellingen instellen dat ING betalen altijd op de voorgrond blijft!

Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar ik denk dat het zo werkt.

Opent ie ook automatische de app als ik een betaling boven de 25 euro moet doen?

Edit:

Kijk bij je instellingen > Draadloos en netwerken > Meer > Tikken en betalen en dan zie je automatische de ING NFC app en moet je "app op voorgrond prefereren" aanvinken

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 27 juli 2024 05:21]

Ik heb een S4, en daar staat "Prioriteit geven aan applicatie op voorgrond". Snap niet zo goed wat het precies betekent, maar heb het maar aangevinkt.
Ja dat moet je hebben idd. Basically dan blijft de app actief ook als je hem niet open hebt staan. Dus dan zou in de praktijk je telefoon automatisch een pinautomaat moeten herkennen en hoef je niet helemaal appart de app te openen.

Wat ik me wel af vraag is hoe het zit als je dus boven de 25 euro zit. Kan je dan ook op de pinautomaat je pincode toetsen of moet het echt op je telefoon?
De App opent automatisch als je de telefoon voor de betaal terminal houdt. Voor bedragen onder de 25 euro wordt er direct betaald. Voor bedragen boven de 25 euro krijg je een scherm waarop je je pincode moet invoeren.
Je kan als je weet dat je de pincode moet gebruiken ook deze 30 seconden van tevoren intoetsen. Dat zal sneller moeten gaan.
Ik kan onder "Meer" alleen NFC uit- en aanzetten. Ik zie daar geen tikken en betalen. Is dat pas vanaf 5.1 wellicht?
Andere optie in main settings scherm
Wat voor telefoon heb je?
Ik heb een Moto X (2014) vrijwel gelijk aan stock qua settings. Ik heb nog 5.0 (nog geen OTA update aangeboden gekregen). Het is de enige plek waar ik iets van NFC settings terug kan vinden.

Overigens heb ik het net tijdens de lunch getest, en het werkte wel al gewoon vanaf het lock-scherm.
in principe hoef je alleen de app te openen. je komt dan op een scherm waarop je je 'digitale bankpas' ziet en waarop je een pincode kan invoeren. Die pincode hoef je echter alleen in te voeren als je bedrag boven de 25 euro uitkomt. Dus voor je broodje gezond op het station is het: telefoon unlocken, app starten, klaar
Je hoeft de App niet te starten. Zodra je je telefoon voor de terminal houdt wordt de app automatisch gestart. Zelfs je telefoon unlocken hoeft niet.
Je hoeft de app niet te eerst te openen, het is voldoende om het toestel uit slaapstand te wekken, de app wordt vanzelf geactiveerd zodra je een betaling doet.
In dat geval hou ik het lekker bij de pinpas. Veel te veel moeite weer dit.
Dan doe je meer dan nodig.. Enkel scherm actief maken is voldoende, je hoeft de app niet te openen en niet op betalen te drukken. (gebruikt de app ook met veel plezier, gaat net zo snel als contactdoos met je pas)
Het had een reclametekst kunnen zijn :)

Betaal je toch lekker met Apple Pay... Ow wacht... Nog niet beschikbaar...
Betaal lekker met Samsung Pay of Android Pay ... Ow wacht .. Nog nergens beschikbaar.
Je hoeft niet te doen of ik daar op zit te wachten hoor, want dat zit ik niet, en ik doe al helemaal niet of het makkelijker is terwijl het niet beschikbaar is...
En kost het bij de ING ook wat om contactloos met je pinpas te betalen? Als dat gratis is, waarom nou *iemand* het dan met de app doen?
En kost het bij de ING ook wat om contactloos met je pinpas te betalen? Als dat gratis is, waarom nou *iemand* het dan met de app doen?
Je telefoon heb je altijd bij je.

[Reactie gewijzigd door Deveon op 27 juli 2024 05:21]

Dat geldt niet voor iedereen.
Daarnaast: is je accu leeg, kun je ook niet betalen.
En niet overal hebben ze van die nieuwe terminals waar je contactloos kunt betalen.
Nee de oplossing is niet perfect en vlekkeloos, maar overal waar momenteel de pin apparaten vervangen worden komen ze met NFC ervoor in de plaats. Het is enkel een kwestie van tijd voordat het steeds meer gebruikt zal worden.

Weet je nog die pinpassen met magneetstrip? Die waren ook ver van perfect.
Inderdaad chipknip was ook een kwestie van tijd voordat iedereen het gebruikte. Snoepautomaat bleef vol toen het chipknip werd, daarvoor met los geld altijd leeg. Later is deze weer omgebouwd voor munten.
Anoniem: 419371 @Deveon10 september 2015 11:29
dat geldt niet voor iedereen,ik vergeet mijn portemonnee 1/2 keer per jaar maar mijn telefoon vergeet ik wel vaker(soms met opzet aangezien deze zakelijk is wel zo rustig dan)ik zie hier verder ook het nut dus niet van in!
Dat hoeft ook helemaal niet... Er zijn ook nog steeds mensen die niet pinnen. Dus pinnen is ook niet voor iedereen.
Je telefoon heb je altijd bij je.
Niet generaliseren.. ;) Ik heb geen telefoon; wel een vrouw en een paar bankpassen.
Inderdaad, of ik nou een pas of me telefoon tegen dat apparaat duw... Volgens mij moet je ook nog eerst die app starten, dus dat kan toch nooit makkelijker zijn dan je pasje gebruiken?
Nee je hoeft de app dus niet te starten. Alleen naar je lockscreen en klaar word mij verteld.
Je hoeft de app niet te eerst te openen, het is voldoende om het toestel uit slaapstand te wekken, de app wordt vanzelf geactiveerd zodra je de betaling verricht.
Wat heet gratis? Voor je pin pas betaal je al een bijdrage per kwartaal.
lees "gratis" als "zonder extra bijkomende kosten"
Voor je rekening met alles er omheen betaal je een bijdrage per kwartaal. Probeer maar eens een betaalrekening zonder pinpas te krijgen.
Dus indirect betaal je ook voor de app en straks dus nog extra voor het draadloosbetalen met de app
Gemak. Als ik mijn pinpas nodig heb is dat meer gedoe dan mijn telefoon tevoorschijn halen. Ik denk dat dat voor veel mensen geldt. M'n telefoon heb ik binnen een seconde in m'n hand, die betaling heb ik zo gedaan, telefoon zo weer opgeborgen. Bij mijn pinpas is dat meer werk. Het gaat om seconden natuurlijk, maar daar hebben we het ook over, want NFC vs PIN is een kwestie van een paar seconden besparen, en telefoon vs pas is nog een paar seconden.
Pinpas heb je ook zo tevoorschijn getoverd. Bijvoorbeeld met de portefeuilles van Secrid. https://www.secrid.com/

Ideaal! :)
Maar die Secrid portefeuilles zijn toch juist bedoeld om RFID en NFS e.d. te blokkeren? Ik snap dus niet wat je bedoelt.
Ja maar er zit een handig schuifje in waardoor je je pas heel snel tevoorschijn kunt toveren.
Uit ervaring kan ik vertellen dat je daarmee de pas niet eens helemaal uit je portemonnee hoeft te halen om contactloos te kunnen betalen. Gewoon uitschuiven, even tegen de terminal houden en weer terugduwen.
Oh thanks voor de Link, wist niet eens dat het bestond.
Ik heb mijn portemonnee net zo snel in mijn hand als mijn telefoon, en met mijn pinpas in het juiste vakje kan ik door het leer heen betalen. Dat is dan een stuk sneller dan mijn telefoon aanzetten en unlocken etc. Zo lang dat laatste niet hoeft is het net zo snel, en is het wel fijn om je hele portemonnee uberhaupt niet mee te hoeven nemen. Echter moet je je officieel toch altijd kunnen legitimeren, dus het is de vraag of dat een goed idee is.
Dat. Ik leg mijn hele portemonnee op het kastje om te betalen onder de 25 euro, werkt prima.
Ik doe het ook boven dat bedrag, dan moet ik nog mijn pincode intypen in de terminal. Werkt ook goed.
Het kost de verkoper de kosten van het aanhouden van de bankrekening, pincontract, een nieuwe pin betaalapparaat met eventueel service contract en de kosten per transactie. De koper heeft de kosten van het aanhouden van de bankrekening en de kosten die door de verkoper via de producten op haar klanten worden verhaald. Technische gezien kost een dergelijk experiment ING vervolgens enkel een miniem deel van de winst die ze maken via alle betaalproducten.

Meestal zet je een betaalproduct op de markt als je als bank denkt dat er uiteindelijk meer winst mee valt te behalen: als kopers en verkopers er voordeel in zien om het in grote getalen te gebruiken. De kopers zijn in dit geval de bottleneck: gaan die eerder hun mobiel dan hun bankpas pakken voor een nfc betaling? ING lijkt van mening dat de huidige generatie studenten al eerder aan hun mobiel zal denken dan aan hun bankpas. Van de andere proefkonijnen verwachten ze waarschijnlijk dan die 50c een stimulans is om bewust een keuze te maken tussen de mobiel of de bankpas.
Dan zou men voor een stukje plastic dat contactloos betalen doet hetzelfde moeten rekenen, dan is het de keuze tussen plasic en mobiel.... dan kies je tussen die twee, nu kies je betaal ik 50 cent extra of niet.
Zo zal het op gegeven moment wel gaan. Als dit 100% betrouwbaar is gebleken en overal geaccepteerd wordt dan heb je in principe geen pinpas meer nodig. Als ze geen pinpassen meer hoeven te maken zullen ze het stimuleren en zal het zo zijn dat deze dienst gratis is en dat je moet gaan betalen voor een pinpas. Helaas zal het niet openstellen van NFC door Apple er voor zorgen dat niet zo snel zal gebeuren. Nu bereik je maximaal de helft van de markt met deze oplossing.
Als je bijvoorbeeld je pinpas niet bij je hebt, maar je moet toch snel even een boodschap halen, dan kan je nu ook met je mobiel betalen. Het gaat dus niet zozeer om het contactloze, maar om het betalen met een smartphone i.p.v. een pinpas.
Als je bijvoorbeeld je pinpas niet bij je hebt,
Ja, zo kan ik het ook..:
Als je bijvoorbeeld geen telefoon hebt en wel altijd je portemonnee met allemaal plastic, dan kun je gewoon tussen de bedrijven door even boodschappen doen.
:)
Als je bijvoorbeeld geen telefoon en geen plastic bij je hebt, maar wel briefgeld of munten, kun je even snel een broodje halen. Je kunt zelf iemand het geld geven om een broodje te halen, zonder je pincode of je telefoon uit handen te moeten geven. O-)
Je kunt zelf iemand het geld geven om een broodje te halen,
Precies. Ik doe toch alles a contant.
Ik heb er zelf geen maar ik zie regelmarig mensen met een smartphonehoesje met gleufjes waar een pinpas en zo in zit.
Dat is gratis (momenteel), dus ik denk dat je hier een heel goed argument hebt om niet te beginnen aan NFC-betalingen via een telefoon.
Met de pinpas is het (vooralsnog) gratis contactloos te pinnen.
En dan krijg je ook nog eens een geschikte pas opgestuurd als je dat aanvraagt :) Terwijl je voor mobiel natuurlijk je eigen hardware gebruikt...
Het kan wel makkelijk zijn als je je portemonnee vergeten bent of zo. Als contactloos betalen volledig ingeburgerd is, en het overal kan, kun je in principe je pinpas thuislaten dan. Kan best handig zijn, bijvoorbeeld op een festival of zo
Op een festival? Zal maar net je accu leeg zijn...
Of de benzine in je auto, denk je op een festival te zijn ... kwam je niet eens van de parkeerplaats thuis ...

Zo kun je overal wel iets op vinden waarom het niet kan werken.
Thuis heb ik stopcontacten.... in mijn tentje niet... en de batterijen van smartphones gaan nu eenmaal geen week mee zoals de telefoons van vroeger.
Thuis heb ik stopcontacten, tijdens mijn tochtje in de Ardennen had ik powerbanks bij me, want ik WIST dat er weinig gelegenheid was om op te laden.
één in mijn tas, de rest 'veilig' in de tent.
Op voorhand mijn device's op stroombesparing ingesteld, en overbodige rommel verwijderd.

Mijn vrouw is 2 dagen naar een festival geweest met vriendinnen, 2 powerbanks, en ze is gewoon de hele dagen 'up and running' geweest.
Allemaal gedoe dat een stukje pastic niet heeft.
Prima, gelukkig mogen we zelf kiezen !
Klopt, maar met dat stukje plastic kun je ook niet bellen en whatsappen en facebooken en whatever, dus als je dat op het festival ook nog wil doen, moet je ook nog je telefoon meenemen, en je pinpas om je muntjes mee te kopen.
Op een festival wil ik even niet lastig gevallen worden door de "normale wereld"
Is er ook nog een reden dat er €0.50 per maand betaald moet worden?

Het kost de bank misschien €0.05 per maand om al je NFC betalingen te verwerken... En dan ben je een extreme gebruiker...
Normliter betaalt de winkel de betalingskosten. iDeal is ook niet gratis. Maar ik denk dat de reden de zelfde reden is als waarom je tegenwoordig geen rente meer krijgt op je spaargeld, contant geld storten geld kost en het hebben van een rekening steeds meer geld kost, terwijl de service alleen maar verder wrodt uitgekleed. Ofwel, meer winst voor de aandeelhouder, want de klant telt al lang niet meer. Zeker bij ING, die vorige jaar al het onzalige plan had opgevat om de transacties van de klant te vermarkten aan derden.
Maar iDeal kost geen 0,05 cent per transactie toch? Dit voelt aan als een uitknijperijtje van de ING met z'n 50ct per maand aan "kosten".
Sterker nog, voor een winkel kost iDeal rustig tot €0,60 per transactie (afhankelijk van de payment provider en het abonnement). Dat is best verdomd veel, voor bijvoorbeeld winkels die artikelen/diensten van kleine bedragen verkopen.
Goeiemorgen zeg… dat had ik echt niet verwacht! Je zou denken met de huidige digitalisering van hun systemen, dat transactiekosten bijna net zo duur zijn als een SMS'je. Misschien iets meer vanwege de hogere mate van beveiliging, maar zéker geen 50-60 cent per transactie.
Je zou ns moeten weten wat een creditcard transactie kost :-)

[Reactie gewijzigd door Grrrr op 27 juli 2024 05:21]

wat een bizarre bedragen....dacht dat dat veel goedkoper zou zijn, aangezien PINnen bij de kassa ook 'maar' (max) 20 ct kost..
iDeal kost over het algemeen meer. Pin transacties zijn ook niet gratis. Dit betaald de (web)winkelier allemaal over het algemeen. NFC support is weer een investering geweest van de ING die ze eruit willen halen. Misschien dat ze er geld voor vragen omdat ze verwachten dat het anders niet kostendekkend is. Stel dat het aanslaat, dan zul je zien dat geen enkele bank er extra kosten voor vraagt of het gewoon verwerkt in een betaalpakket of zo.
Chip-knip v2: ze willen eigenlijk niet dat dit een succes wordt ofzo.
Het is een proef die op moet boksen tegen aantrekkelijke alternatieven voor de proefkonijnen. Je NFC bankpas gebruiken of via emv betalen kosten mogelijk minder moeite dan bij betaling als eerste aan je mobiel te denken en erbij te pakken. Bij projecten waarvan je verwacht dat de proefkonijnen het project gaan negeren kan je ze maar beter een prikkel geven waardoor de proefkonijnen het minder snel gaan vergeten.
Maar die kosten had de bank toch al wel, want betalingen werden al verricht.
Mobiel betalen zou best wel eens duurder kunnen zijn. Plus de investeringen in de app en belangrijker het onderhoud zijn van belang.

Persoonlijk denk ik dat 50 cent laag is en als je daar over zeurt wel een échte Hollander bent hoor _/-\o_

Ik denk dat de kritiek meer zit in de meerwaarde, want die zie ik niet echt. Bij Vodafone is het een vervelende prepaid, maar kun je hem in ieder geval wel aan je creditcard koppelen en ook zo online gebruiken. Het is dan een stukje veiligheid en het aanzetten van NFC op de creditcard. Of die doelgroep groot is in een land als Nederland waar creditcard niet populair is valt nog te bezien, maar ik zie wel voordelen.

Maar bankpassen zijn al beschikbaar met NFC. Dus het ING systeem lijkt me vooral omslachtig. Moet ik dadelijk mijn 6" phablet bij zo'n reader houden ipv mijn pasje 8)7 O-)

Maar als ik wat mis, laat ik me graag educateren.
Ik vind het regelrechte onzin. Je betaald toch al belachelijk veel voor een betaalrekening...

[Reactie gewijzigd door JBVisual op 27 juli 2024 05:21]

ING heeft juist de goedkoopste betaalpakketten. Bij ABN AMRO ben je minstens 3x zoveel kwijt.

Dat juist ING hier €6 per jaar voor vraagt vind ik dan ook niet gek, inclusief dat bedrag zijn ze nog steeds goedkoper dan veel andere banken.
SNS is het goedkoopste hierin.
ING is ook weer een factor 3,4 duurder dan SNS met een betaalrekening 8)7

En daarin heeft SNS ook bewezen dat de goedkoopste soms ook de meest inovatieve kan zijn:
1817 - De eerste Nederlandse spaarbank wordt opgericht: SNS
1969 - De eerste geldautomaat wordt geplaatst in de Amsterdamse Bijlmermeer
1999 - Introductie Internet Bankieren in Nederland

De bovenstaande dingen zijn de eerste dingen waar SNS de eerste mee was IN NEDERLAND

[Reactie gewijzigd door JBVisual op 27 juli 2024 05:21]

Volgens mij was Rabobank in 1997 begonnen met Internetbankieren en toen ook in 1998 in het nieuws over fraude, doordat gebruikers door hackers werden doorgesluisd naar een vals inlogscherm.
SNS is €30 ex creditcard, ING is dit €16 (afhankelijk van waneer je de rekening hebt afgesloten kan het zijn dat je minder betaald).
Het pakket van ING incl creditcard is €33.

Je bent dus bijna factor 2 duurder uit bij SNS.

ABN AMRO is een lacher: €39! en een 2e rekening (bijv en/of) betaal je ook weer voor, bij ING volgens mij niet.

Ik wil wedden dat veel mensen die hier klagen dat die €0.50 onzin is, gewoon bij een dure bank zitten en sowieso al teveel betalen.
Ik betaal anders €5,- per jaar voor mijn betaalrekening. En ik ben 25 dus jongerenkorting is niet van toepassing.
Ja ok, zo zijn er ook mensen die heel weinig betalen bij ING. Maar als je nu naar SNS site gaat, kan je geen rekening openen voor €5 :)
SNS is wel goedkoper: ASN Bank (ook van SNS) is € 15 euro per jaar mèt rente op je betaalrekening.

In de praktijk kost je rekening bij de ASN Bank helemaal niets. En het is een duurzame bank die zeer goed scoort bij www.eerlijkegeldwijzer.nl

Schandalig dat ING hiervoor extra geld durft te vragen. Eerst gered worden door alle belastingbetalers en nu het goed gaat dezelfde burgers weer uitknijpen.
Je hebt gelijk over ASN, niet over SNS. ASN is een los onderdeel onder de groep en heeft zijn eigen producten.

Ik vind het niet schandalig want alle andere banken zijn veel duurder exclusief deze service! Van ASN weet ik niet of ze alle gemak bieden van de grotere banken. Ik ben zelf van Triodos teruggegaan naar ING om praktische redenen, niet omdat ik per se terug wilde.

Overigens kunnen Duitsers bij ING-DIBA een betaalpakket incl VISA card waarmee je gratis kan pinnen en ook betalen in Europa krijgen voor €0. Daar kan geen enkele NL bank tegenop. Is trouwens standaard in Duitsland, DB en DKB bieden dit product ook.
Sterker nog, de bank verdient per transactie €0,01 tot €0,05 (afhankelijk of Equens of CCV Pay gekozen is).
Dus het is dubbel vangen voor de bank hierin.
Waarschijnlijk in eerste instantie omdat mensen bereid zijn het te betalen. Daarnaast kan ik me bedenken dat ze het aantal gebruikers nu in het begin willen doseren zodat ze langzamer kunnen opstarten en uitbreiden.
De bank plaatst in feite exact dezelfde gegevens op de telefoon als op de bank pas. De NFC transactie is dan ook hetzelfde.

Het antwoord op de vraag is dus puur winstoogmerk. Het kan net zo goed gratis, maar aangezien het een 'service' is kan dit geld kosten.

De groep studenten is enkel gratis omdat die in het algemeen over een (duurdere) telefoon beschikken en en dus een grote test groep kunnen vormen.
Zie het betalen via NFC met je telefoon als een extra betaalpas. Wil je een 2e betaalpas dan betaal je daar bij ING 2,87 per kwartaal voor. In dit geval, met NFC, krijg je een virtuele pas. Die kosten zijn dus nog wel verklaarbaar.

[Reactie gewijzigd door Myrdhin op 27 juli 2024 05:21]

Er is altijd een reden: het vullen van de bank z'n "kas".
om een spaarpotje te creeren zodat ze de schade kunnen betalen als nfc toch niet zo safe blijkt om te betalen als gedacht...
Op xda zijn er ZAT topics te vinden die trucs bespreken met NFC. Verder zijn er mij wat te veel meldingen over NFC hacks waarbij bedrijven en/of personen geld is ontfutseld.
Bij de pinpas is dit ook zo gegaan. Eerst gratis en als iedereen over is geld voor gaan vragen.
Uhm... het is dus niet zo gegaan zoals je stelt. Dit is nieuw en je moet gelijk betalen.

Steker nog: volgens mij is pinnen overigens ook bijna altijd gratis tegenwoordig, terwijl je vroeger veel vaker moest bijbetalen. Je reactie snijdt volgens mij echt geen hout.
Waar op gedoeld wordt is dat jii waarschijnlijk echt wel betaald voor je betaalrekening (een paar euro per maand/kwartaal/jaar).

Alleen betaalrekeningen voor jongeren (meestal tpt 25 jaar) zijn gratis.
Dus als je zegt dat de pinpas gratis was en nu niet meer, bedoel je eigenlijk dat je een maandelijks bedrag moet betalen voor je rekening? Zelfs de bijbel is doorgaans duidelijker dan dat. ;)
Mijn hele betaalpakket was gratis bij de Postbank. (incl girobetaalkaarten, girotel en "light" creditcard voor internet betalingen) Om het maar niet over de gratis giro enveloppen te hebben ;)
Sinds het allemaal ING is moet ik er (dik) voor betalen. (en bij het omzetten van "nieuwe producten" kiest ING standaard voor het duurdere pakket).

[Reactie gewijzigd door LooneyTunes op 27 juli 2024 05:21]

Bij de ING ga ik toch mooi de boot in met mijn 21 jaren jong :P. Betaal iets van 16 euro per jaar voor mijn rekening.
Waar op gedoeld wordt is dat jii waarschijnlijk echt wel betaald voor je betaalrekening (een paar euro per maand/kwartaal/jaar).
.
Nee, dit is niet juist. Je betaalt niet voor de rekening, maar voor de betaalpas. Ik heb diverse rekeningen bij ING, waaronder een zonder pas. Die laatste is gratis en die gebruik ik alleen via internet (is gekoppeld aan Paypal).
Je betaalt een bepaald bedrag per maand of kwartaal voor het gebruik van de bankrekening, inclusief PIN-pas.
Wanneer mobiel betalen met NFC een succes wordt, zal het 'gratis' worden en wordt het meegenomen in een verhoging van de kosten van je bankrekening.
Pinnen kostte eerst overal vreselijk veel geld en is nu gratis. Dit kost meteen geld (straks gratis?) Misschien herinner je het verkeerd?
In deze context bestaat gratis niet. Betaalverkeer vergt infrastructuur en brengt dus kosten met zich mee. En onder de streep zal de consument die kosten altijd op moeten hoesten.
Wat dat betreft is de vraag eerder of naast die kosten er nog een winstmarge component in de prijs zit en of die redelijk is voor de consument.
Fiat geld afhandelen kost ook geld, zowel aan de zijde van de ontvanger (meestal een handelaar/winkelier) als van de verwerker (de bank). De winkelier moet die kosten verrekenen met de winst op z'n product. De bank moet dit verrekenen met de kosten van zijn betaalpakket.

PIN handelingen kosten ook geld, maar fiat geld dus ook. Dus ergo, waarom moet je dan extra betalen voor PIN? Tegenwoordig niet meer, maar vroeger was dit met name bij lage bedragen normaal bij veel winkeliers. En als PIN dan niets extra's kost (gratis is een verkeerde term), waarom zou NFC via een telefoon dan wel extra geld moeten kosten? Met name als het via de eigen bankpas wel gratis is?

Ik begrijp ook wel dat er kosten verbonden zijn aan de NFC infrastructuur, maar die kosten horen gewoon door de winkelier en de bank verrekend te worden.

Ergo: geen ING voor mij.
Betalen voor transacties bij een winkelier (omdat je aankoopbedrag te laag is) is iets helemaal anders dan moeten betalen voor je bankpas/nfc-app. De winkelier moet nog steeds voor een transactie betalen aan het betaal-netwerk. Of dit nu per telefoon of bankpas gaat maakt daar niet in uit.

Het punt is dat je nu ook moet betalen om überhaupt de mogelijkheid te krijgen om te kunnen betalen (zoals oa ook bij VISA etc vaak 't geval is).
Kosten per transactie of vastrecht kosten, maakt het uit? Je betaalt al voor een dienst ('betalingsverkeer') en nu gaat men zeggen "nee, giraal verkeer per (NFC) PIN is goedkoper dan per telefoon".

Maar goed, je betaalt ook al vaak extra voor een creditcard, dus ja. Wat de gek ervoor geeft he? Maar het zou voor mij een reden zijn om niet naar de ING te gaan. Ik hou van banken die gewoon een all-in tarief voor betalingsverkeer rekenen. Daarom zit ik momenteel bij Knab.
Ik begrijp ook wel dat er kosten verbonden zijn aan de NFC infrastructuur, maar die kosten horen gewoon door de winkelier en de bank verrekend te worden.

De winkelier zal echter zeggen dat de keuze van betaalmiddel niet andere kosten voro hem mag opleveren. Net zoals in Nederland het niet ongebruikelijk is dat wanneer je een (voor hem) dure creditcard gebruikt je een toeslag betaald.

Pinnen was eerst duur omdat het bedrijf dat de betalingen verrichte monopolie had en hoge prijzen rekende. Dat is niet meer zo, en bovendien wil men graag aan de PIN omdat het nog duurdere cash dan minder gebruikt wordt. Banken maken verlies op de infrastructuru van PIN maar bieden het toch aan om die reden.

Bij NFC is er minder voordeel (tov PIN), dus zal men wat extra's rekenen. Vind je het dat niet waard, dan gebruik je het gewoon niet. Maar het idee dat de gebruiker moet betalen voor een betaalmiddel is niet inherent gek.

Besef dat Nederland uniek in de hele wereld is, met vrijwel gratis betaalpassen en geheel gratis flappen tappen. In de meeste andere landen op aarde is het gebruikelijk dat een betaalmiddel soms geld kost bij gebruik. Soms een vast bedrag per tijdseenheid, maar soms zelfs een bedrag per transactie.
Maar daar ging zijn comment niet over. Ik begrijp dat ik betaal voor een bankrekening cq betalingsverkeer.
Gratis is het niet, maar wel vaak goedkoper voor een bedrijf dan contante betalingen (tellen, opslaan en storten kosten ook geld natuurlijk).
uhh, nee hoor... overigens is de pinpas gewoon gratis.. CC daar moet je extra voor betalen..
Dan zou ik je voorwaarden van je contract bij de bank er nog eens goed op nalezen, want in ieder geval Rabobank en ABN berekenen gewoon kosten per maand voor bankpassen. Het is misschien niet zo transparant, maar je betaalt er wel degelijk voor.
Anoniem: 14038 @Smuey10 september 2015 11:09
In dat contract staat wel meer verborgen.
Bijv. dat al het geld wat je op de bank zet niet van jouw maar van de bank is.
Dat klopt toch ook? Je geeft je geld af in ruil voor een schuldverklaring. Je hebt dus een vordering op de bank. Dat is wat anders als 'dat is mijn geld'. Strict genomen zou dat namelijk betekenen dat ze letterlijk de briefjes en de muntjes die jij inlevert in jouw kluisje zouden moeten doen en niet mogen gebruiken om weer uit te lenen aan een ander.
In dat contract staat wel meer verborgen.
Bijv. dat al het geld wat je op de bank zet niet van jouw maar van de bank is.
Omdat technisch gezien de bank geen service is, maar een commerciele partij die erover waakt dat jouw tegoeden wereldwijd te bereiken zijn.
Hiervoor betaal je een fee, welke naast de periodieke kosten OOK het vruchtgebruik van jouw inleg is.

Dit is al sinds de eerste bankiers zo, en zal nooit veranderen.
De eerste bankiers waren kredietverschaffers, ze gaven jou een tegoedbon van 10 stukken, maar hadden er inleg van 10 anderen tegen overstaan.
Toen ze erachter kwamen, dat die 10 personen niet allemaal tegelijk kwamen ( in het gunstige geval ) om hun tegoed op te vragen, gingen ze speculeren, en die 10 tegoeden nogmaals verstrekken.
Zou een schuldenaar niet op tijd zijn schuld inlossen, moest hij 11 stukken betalen ( rente )
Zo is het kapitaal van banken gegroeid, en verankerd in onze samenleving.
daarom moet je bij elke bank per maand of met 3 maand betalen voor je betaalpas.

En waarom bij studenten weer gratis? zodat ze 1 biertje meer kunnen halen ofzo...

[Reactie gewijzigd door devil-strike op 27 juli 2024 05:21]

Omdat mensen gewoonte-dieren zijn. Dus als je een student/jongere kan verleiden tot jouw bank heb je veel kans dat ie op z'n pensioenleeftijd nog steeds klant is.
Is een stuk redelijker dan x percentage van het aankoop bedrag.
Niet als jij je bedenkt dat nfc juist is bedoeld voor kleine betalingen om die sneller te laten verlopen.

Als het mij 10 cent zou kosten overweeg ik het nog maar 50 cent is echt een te groot verschil voor reguliere gebruikers
Dat het 50 cent per maand kost vind is echt geen ramp hoor, zoals eerder al opgemerkt is, gaat het dan om maar liefst 6 euro per jaar. Als je dat al teveel vindt dan ben je best wel gierig of veel te principieel. Mensen kopen zonder moeite een Android of iPhone van 500 tot 1000 euro, maar gaan dan klagen om 50 cent? Kortom als je een dure smartphone (zelfs een budgetphone) koopt, dan is 50 cent peanuts. Dat betalingsverkeer geld kost is echt niet nieuw of zo.
Pinnen is gratis voor mij, waarom moet ik dan voor NFC gaan betalen?
Dat is helemaal niet gratis. Per kwartaal betaal je een bedrag voor je "betaalpakket" waar o.a. je pinpas in zit.

https://www.ing.nl/partic...n/betaalpakket/index.html
Dat is promotie van ING, een vorm van klantenbinding. Niet omdat een studentenrekening geen kosten met zich meebrengt.
Dat was de stelling toch ook niet? Men ging er vanuit dat pinnen gratis is, waarop geantwoord werd dat dit niet helemaal het geval is omdat je betaald voor het houden van een rekening.
Ik geef alleen aan dat deze kosten niet worden doorberekend aan bijvoorbeeld studenten.
Ik heb jaren een dergelijke rekening bij de ING gehad zonder ook maar een stuiver te hoeven betalen. Het boeit voor de vraagstelling niet of dit nu een actie is of niet.. voor dit moment geld dat pinnen voor studenten dus gratis is (ongeacht de achterliggende kosten van de bank). Hiermee heeft 'Geim' dus wel een punt inzake het topic te pakken dat het reguliere pinnen stukken goedkoper (dan wel gratis) is ten opzichte van betaling via NFC met de telefoon.
Als ik de betaling per pin doe hoef ik niets extra te betalen boven alle kosten op die ik al betaal bij de bank. NFC gaat me 6 € per jaar extra kosten.
Daarmee kom je al terug op je eigen argument waarbij je zei dat het gratis is. Dat is het niet.

Als je de betaling per pin doet, heb je al betaald voor je betaalpakket. De NFC optie is een extra service waar je dus extra voor betaald. In mijn ogen niet heel gek en ook niet heel erg duur.
Niet correct. Toen het pinnen werd ingevoerd zijn de kosten voor mijn betaalpakket niet gestegen. Ergo pinnen is gratis ;)
Ja, alleen zegt ING nu dat betalen met een nfc-pinpas inbegrepen is bij de kosten van een betaalpakket. En nfc betalen met een aparte app (en een betaalpakket) kost 0,50€. Kortom: ING rekent extra kosten voor het gebruik van een app.
50 cent. Per maand. Ongeacht of je 10 euro of 2000 euro nfc't in de maand. Ja, dat is inderdaad veel geld. 8)7
Niet eens zo zeer het bedrag, maar het aantal keren dat je betaalt op die manier.
Of je nu een keer nfc't of 100 keer per maand.
50 cent per maand is 6 euro op een heel jaar. dat lijkt met toch niet zo'n grote smak geld !

of is het 50 cent per transactie ? dan word het een heel ander verhaal, maar zoals ik het uit het artikel begijp is het 6 euro per jaar
Moet een bijstandsgezin 2 dagen van eten.......
Oké, in dat opzicht is het een ander verhaal, maar dat is een situatie die voor lang niet iedereen geld.

En ik kijk wat ik nu maandelijks betaal aan spotify, mobiel abonnement etc. Vind ik die 6 euro per jaar heel goed betaalbaar
Nee, dat is wat de verkoper moet betalen aan de betalingsleverancier...
Hier gaat het over wat de koper/gebruiker van de nfc moet betalen..
Dit klopt niet helemaal CCV Pay en Equens moeten marges af staan aan de bank voor een transactie.
Dat ligt eraan hoevaak je het gaat gebruiken. Ik ga er van uit dat NFC betalingen meer gebruikt gaat worden voor kleine bedragen. Als je dit met ApplePay gaat vergelijken (0,15% van het bedrag) dan zou je dus voor 330 euro per maand moeten besteden om aan die 50cent te komen.

[Reactie gewijzigd door Crp op 27 juli 2024 05:21]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod 10 september 2015 10:38
Bijzonder dat men onderscheid maakt tussen studenten en niet studenten op dit vlak. Het eerste half jaar gratis is niet meer dan een lokkertje natuurlijk. Zodra je er aan gewend bent kun je gaan betalen. Dat wennen kan bovendien nog wel even duren (daarom mede ook waarschijnlijk een half jaar gratis) gezien het aantal punten waar je al met NFC kunt betalen relatief laag is op dit moment.

Wat ik mij verder afvraag; wat kost het de retailer / eigenaar van een pin automaat? Die betalen doorgaans ook nog een transactieprijs (bijvoorbeeld bij pinnen). Als men ook kosten door gaat berekenen naar retailers betalen we in feite mogelijk dubbel! Eenmaal door de klant te laten betalen voor het NFC gebruik en nog een keer door de retailer te laten betalen voor de transactie. Deze retailer zal in veel gevallen ook een duurder model pinautomaat moeten aanschaffen of leasen om NFC te kunnen aanbieden.

Ik ben benieuwd wat de andere banken op dit punt gaan doen. Het gratis aanbieden kan dan weer een selling point zijn maar de ervaring leert dat banken elkaars tarieven maar al te graag volgen in plaats van dat ze op dat punt de concurrentie aan durven gaan.

[Reactie gewijzigd door Bor op 27 juli 2024 05:21]

Voor retailers is het gewoon een betaaltransactie. Voor hen er is geen verschil of je met pas betaalt, contactloos met pas betaalt of met je telefoon betaalt.
Studenten betalen vaak ook niks voor hun betaalpas, dus ik snap dit wel.
In het begin win je terein bij de groep die weinig te besteden heeft om ze vervokgens voorgoed binnen te harken.
Ach dit gebeurt toch ook bij theater, muziek enz. Als student heb je vaak hoge korting, voor dingen die je voor de normale prijs toch niet zou doen.

Maar goed, 50 cent per maand is niet veel.
Dat is vrij gebruikelijk hoor. Heb bij Rabobank ook nooit wat betaald voor mijn betaalpas zo lang ik student was. Als je stufi stopt, krijg je echter vrij snel een belletje van de Rabobank om het om te zetten.
Studenten betalen sowieso niet voor hun "abbonement" bij de ING, dus waarom wel hiervoor?
Hoe sneller hoe beter!
Toch vreemd dat dit geld moet gaan kosten, ik zie niet waarom dit meer moet kosten dan een NFC pinpas?
(pinpas blijft heel, waardoor minder nieuwe pinpassen aanvragen, dit bespaart toch kosten voor ze?)
De app onderhouden, authoridatieservers doe met de app moeten communiceren.
Kosten voor servers €500,- per 10.000 gebruikers. (Afschrijving, onderhoud, personeel, datakosten)
Dan is het dus geen waardige vervangende techniek, of wel?
In plaats van de klant op kosten te jagen kan je dan ook die techniek geheel links laten liggen of zélf het risico nemen om te investeren... in andere industrieën wordt niet anders van je verwacht... zou zeggen dat het tijd wordt voor deze industrie om dat ook te gaan leren.
Nou een pinpas is ook best ruk. Mijn pinpas heeft een scheurtje en NFC betalen kan al niet meer.
mijn pinpas moet ik elk half jaar vervangen, NFC ging na een maand al stuk :-/ maar ik zit op mijn portomonai..
Vandaar dat dit meer dan welkom is voor mij :D
Slim van de ING. Als je een bankpas gebruikt is het gratis* om contactloos te betalen. De ING bespaard op kosten want ze hoeven je geen bankpas meer te geven (in de toekomst) en vragen daar ook nog eens 50cent per maand voor.

* Los van de vaste kosten voor je bankrekening
bankpas maken
bankpas toesturen
pincode toesturen 2 dagen later

allemaal kosten die ze inderdaad kunnen besparen, en dan ook nog eens 6 euro per jaar extra vragen. SLIMMM.
Tegen de tijd dat dit zo betrouwbaar is en vlekkeloos werkt dat de bankpas afgeschaft wordt (gaat voorlopig niet gebeuren want voor iOS gebruikers is deze methode niet toegankelijk zolang Apple niet meewerkt, en aangezien ze daar heel veel geld aan hun eigen systeem verdienen is het niet waarschijnlijk dat ze dat ooit gaan doen) neem ik aan dat geen extra dienst meer is en gewoon het pakket zit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.