ING gaat nfc-betalingen met smartphones ondersteunen

De Nederlandse bank ING gaat nfc-betalingen via smartphones ondersteunen. Dat maakt de bank bekend via een interview in het AD. Wanneer er een app komt om te betalen met de smartphone, houdt ING vooralsnog in het midden.

ING heeft afgelopen jaren wel proeven gedaan met contactloos betalen via smartphones en biedt al bankpasjes met nfc aan, maar had tot nu toe niet bevestigd dat het de betalingen via smartphones gaat ondersteunen. De bank zegt in het AD niet wanneer het de nfc-betalingen met smartphones zal gaan ondersteunen.

Rabobank is vermoedelijk eerder met de ondersteuning voor nfc-betalingen. Volgens het AD begint de eerder aangekondigde test met 100.000 gebruikers van een Samsung Galaxy S4 of Note 3 in de komende weken. Het is de bedoeling dat de bank daarna ondersteuning toevoegt voor meer verschillende toestellen. Of de banken ook betalingen met iPhone 6-modellen via Apple Pay gaan ondersteunen, hebben ze nog niet bevestigd.

Betalingen via smartphones zijn mogelijk dankzij nfc, de chip die in veel smartphones zit voor data-overdracht over korte afstand. Voor mobiele betalingen moet nfc een beveiligde component hebben om te zorgen dat de beveiliging afdoende is. Betalen via nfc in telefoons lijkt nu door te breken, maar is geen nieuwe ontwikkeling. De eerste proef in Nederland vond plaats in 2007.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

04-02-2015 • 09:46

160

Reacties (160)

160
156
97
3
0
46
Wijzig sortering
Komt hier dan ook een maximum bedrag aan? Ik kan nu namelijk met mijn ING pasje inderdaad al zonder contact betalen, maar dat is maximaal 25 euro. En volgens mij ook begrensd per week of maand.
Ongetwijfeld, maar het maximale van 25 euro is natuurlijk zonder pincode. Daarboven wordt je pincode gevraagd. Ook kunnen ze soms willekeurig om je pincode vragen wanneer je contactloos betaald om ervoor te zorgen dat je hem niet vergeet :P

[Reactie gewijzigd door Thomasv6 op 25 juli 2024 22:37]

Ik zie wel wat nadelen hierin, die app moet je eerst starten verwacht ik. Dan moet je dus eerst je telefoon unlocken vervolgens app zoeken en starten en wanneer het boven de 25 euro is moet je ook nog even een pincode invullen.
Toch denk ik dat zowel jij als het t.net artikel er naast zitten:

Op mijn Sony Xperia Z telefoons die ik heb gehad is er een actie verbonden met iedere NFC chip die je scant/waar je verbinding mee maakt. D.W.Z. dus dat de app 1x zal moeten worden aangewezen als afhandelaar van zo'n actie en het in het vervolg dus gewoon automatisch gaat, en ik denk dat dit (de 'intent') kan door de app ontwikkelaar ook worden geconfigureerd.
Je scant geen tag. Jouw telefoon gedraagt zich als tag. De actieve bron is de terminal niet jouw telefoon. Er wordt op het secure deel van de nfc chip van jouw telefoon data of zelfs een stukje programmatuur geladen. Dit komt overeen met wat er nu op de chip in jouw pinpas staat. Deze wordt geactiveerd door de terminal. Het mooie hieraan is dat je telefoon niet aan hoeft te staan en niet eens opgeladen hoeft te zijn. De benodigde stroom wordt met inductie opgewekt.

Dit is natuurlijk afhankelijk van de implementatie. Maar ik neem aan dat ze het niet moeilijker gaan maken dan met je pinpas betalen.
En je ziet meteen waarom Apple Pay zoveel makkelijker is.

Stap 1) telefoon op de juiste plek houden.
Stap 2) vinger op Touch ID knop leggen.
Stap 3) je hebt betaald.
Er wordt enkel de suggestie gewekt (niet eens in het artikel) dat er een app nodig is die je zelf moet starten, dat wil niet zeggen dat het ook zo is.

Mijn telefoon kan nu ook gewoon automatisch apps opstarten als ik een NFC tag scan, dus waarom dat nu ineens een handmatige actie moet zijn is mij een raadsel...

En dan heb je ineens alleen Stap 1 en Stap 3 die jij noemt, en eens in de zoveel tijd of boven een bepaald bedrag een pincode. Weet dus niet of Apple dan zoveel makkelijker is, als ik het zo bekijk scheelt het bijna niet :)
Lijkt mij handig voor zakkenrollers. Bij iedereen die langs komt even €25,= afschrijven en maar 1 op de zoveel mislukt vanwege de benodigde pin. Is aardig ophalen zo, of zie ik dit verkeerd?
PS: Wat nu nog niet mogelijk is sluit niets uit voor toekomstige techniek...
Scherm moet wel aan staan, NFC staat uit als het scherm uit staat :)

Daarnaast kan er nog een simpele knop in beeld staan waarmee je accepteert/weigert., dat is dan vergelijkbaar met het accepteren bij Apple in Stap 2...

Oftewel nog steeds is het niet echt veel meer of minder moeite dan de andere contactloze betaalmethoden...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 25 juli 2024 22:37]

En hoe doe je dat dan met meerdere bankpassen en/of creditcards?

Dat is juist het grote voordeel van Apple pay: het slaat al je kaarten op in je telefoon, je selecteert 1 welke je wilt gebruiken bij een transactie en je identificeert jezelf via je vingerafdruk.
En hoe doe je dat dan met meerdere bankpassen en/of creditcards?
Geen idee, i don't care :)

Waarom stel je de vraag aan mij? Waarom niet gewoon een eigen reactie beginnen met de antwoorden/weerwoorden daar op? NU ben ik min of meer verplicht te reageren omdat het een reactie (die niet relevant is voor wat ik zeg) is op mij...
Het gaat om de weergave van het proces dat jij schetst...daar stel ik een vraag over omdat jij het proces in vergelijking met Apple pay simplificeert.

Vandaar mijn vraag hoe jij in jouw proces dan voor je ziet.

Dan is Apple pay imho dus handiger.
Hmm voor mij dan nog maar ff niet dan. Draai zelf ViperOne met de always on nfc mod(ingebouwde tweak van de rom) omdat dat nou juist zo lekker makkelijk is met nfc :p
Ik gebruik het nu dan ook voor zaken die niet echt beveiliging vereisen zoals het aanzetten van de tv ;)

[Reactie gewijzigd door jozuf op 25 juli 2024 22:37]

Dit is niet precies hoe het werkt. De apps kunnen automatisch opstarten, zoals android beam bijvoorbeeld. Maar je moet eerst op het scherm drukken voordat er daadwerkelijk iets gebeurd.

OT:
Ik vind het een heel handig en goed idee, zal er zeker gebruik van maken. Mijn pas van ING heeft de ondersteuning voor NFC nog niet maar moet nog een paar jaar wachten tot het pasje is verlopen.
Je kan als je wilt gratis laten vervangen via de mijn ing site.
Je kan kosteloos een contactloze betaalpas aanvragen via Mijn ING of bij een ING kantoor.
1 belletje naar de ING was voor mij voldoende om gratis nfc passen te krijgen. En aangezien het nog wel ff duurt voordat dit werkt zou ik dat ff proberen... ;)
Ik heb het tot nu toe alleen getest met de Sony Z1c en Z3c:
Je moet het scherm ontgrendelen om een NFC tag te kunnen activeren.
Een app hoef je daarbij inderdaad niet op te starten. Als je een wachtwoord op je telefoon gebruikt (wellicht een verplichte instelling voor dit soort betalingstoepassingen), dan kan het dus net zo makkelijk zijn om je pinpas + pincode te gebruiken.

Het is dus inderdaad de vraag hoe men dit gaat implementeren en of er ook een voorlopige vereiste is voor bepaalde telefoons (zoals nu bij de Rabo).
Onzin dat Apple Pay makkelijker is. Je weet duidelijk niet hoe NFC nu werkt: NFC tag scannen en klaar. Ter verificatie zou nog om een pincode kunnen worden gevraagd of een face scan.

Apple Pay is volgens mij juist niet makkelijker om voor een bank te implementeren aangezien het Apple only is en je volgens mij zelfs Apple moet betalen voor de dienst.
Apple Pay is wel makkelijker, aangezien je met één techniek miljoenen smartphones kunt bedienen. Voor Android zijn er talloze smaken: micro-SD secure element, embedded secure element, host card emulation. En dan verschilt de implementatie ook nog eens per versie van Android...

Nee, Apple Pay is véél makkelijker.
Natuurlijk is het met Apple pay gemakkelijker. Je vergelijkt met NFC betalingen onder de 25 euro, dat is helemaal iets anders.
Hoe gaat dat precies? Is het zo dat als je je telefoon voor de scanner houdt Passbook met TouchID opgeroepen?

Iedereen zwemt nog een beetje hierin: passen met nfc met limiet (vervanging chipknip), straks betalen via nfc met telefoon (onduidelijk hoe dat beveiligd is, en hoe snel dit is) en Apple Pay. Ik hoop dat dit én effectief is én snel in NL komt.

Helaas staat de nfc van Apple niet toe dat anderen er gebruik van maken :(
Dat hebben telefoons als de Nexus toch ook? Screen unlock met vinger afdruk? Dus dat zou dan ook moeten werken voor andere telefoons, enige is dat ze daar even iets voor moeten bedenken.
How about;

Stap 1: je houdt je phone boven terminal en hebt betaald.
Vergeet niet dat Apple Pay die extra authorisatie van TouchID wilt hebben omdat het gekoppeld zit aan een Credit Card. Voor zover ik weet is er niet een beperking op uitgaven met Apple Pay dus om fraude enzo tegen te gaan moet die stap erin zitten.
Zolang de uitgaven beperkt zijn, zoals nu met de ING passen, dan kan het simpelweg zo gedaan worden dat het betaal appje door het lockscreen heen komt en dat je dan op OK of Cancel moet klikken. If that, want dat hoeft nu met betaalpassen ook niet.

Dus als je het zo bekijkt kan het zelfs nog makkelijker zijn dan Apple Pay.
Maar je staat toch meestal in de rij te wachten...

Anno: 1995: je haalt je portemonnee je telt of je genoeg geld heb, je betaalt gepast of je wacht voor het wissel geld...
Anno 2016: je hoeft geen
portemonnee mee te nemen...
Anno 2015-2016: geen portemonnee meenemen is afhankelijk van waar je naar toe gaat, er zijn nog steeds winkels waar je niet kunt pinnen.. zeker horeca gelegenheden...
Anoniem: 382732 @SuperDre4 februari 2015 13:32
Dat zijn dan wel erg duistere horecagelegenheden. Ik kan me niet herinneren dat ik de laatste jaren met cash heb betaald in een horecagelegenheid.
uhh.. een gemiddeld cafe heeft geen pin-mogelijkheid, en genoeg friettenten die het ook niet hebben..
De laastste 2 jaar zijn alle snackbars hier in de buurt voorzien van pinmogelijkheid. Zelfs bij de coffeeshop kun je tegenwoordig pinnen.
Dat zijn dan wel erg duistere horecagelegenheden. Ik kan me niet herinneren dat ik de laatste jaren met cash heb betaald in een horecagelegenheid.
Dan moet je toch eens wat meer buitenkomen. Ik ging overlaatst naar een voetbalmatch kijken en had geen cash bij. Wel dan kan je wel vergeten om een hamburger of bier te kopen.
Anno nu hoef je ook al geen portemonnee mee te nemen, alleen je pinpas.
Ik heb al een aantal jaren geen portemonnee meer, maar een hoesje om mijn telefoon met mijn betaalkaarten en rijbewijs, that's it. Een briefje van 20 of 50 euro voor noodgevallen en kleingeld los in mijn zak.

Alle klantenkaarten ed staan in de FidMe app.

Ideaal, want ik vergeet mijn telefoon nooit mee te nemen. Zo is findmyphone nu ook findmywallet geworden.

Straks met Apple pay wordt het nog 1 pas voor noodgevallen, de rest staat in mijn telefoon.

[Reactie gewijzigd door Isheara op 25 juli 2024 22:37]

Ja anders had je je portemonnee moeten pakken (of als vrouw moeten zoeken onder in je tas), je pasje zoeken tussen de andere passen en die er voor gaan houden.
Dat geld voor je telefoon net zo, je moet em zoeken, unlocken, app starten en dan kun je betalen.

Denk dat er op dat gebied weinig tijd winst is tbh.
Dus dat argument vindt ik niet geheel relevant.
Volgens mij kan een android telefoon automatisch een app opstarten als je een bepaalde nfc tag tegenkomt. Verder kan de app anders een achtergrond proces hebben (valt toch niet op tussen alle bloatware op mijn Samsung :) ).
Bij Apple Pay is het zo dat wanneer je je iPhone 6 of 6Plus tegen de betaalterminal houdt het scherm automatisch aanspringt. Je vinger houdt je vervolgens altijd op de vingerafdrukscanner (dus ook onder de 25 euro). Je vingerafdruk is dus je "pincode". Lijkt me een hele makkelijke en veilige manier.
Als je je pincode moet intypen, is het natuurlijk niet meer contactloos ;)
Niet willekeurig:
25 euro per transactie maximaal, en max 50 euro in totaal van alle transacties zonder pincode ertussen.

Dus: €12 -> €24 -> €4 -> €11 (hier wordt pin gevraagd, totaal is nu €51)
Dit wordt op 0 gezet als je je pincode ergens intoetst, bijvoorbeeld als je iets afrekent boven de €25, je gaan pinnen of als je iets uit de betaalautomaat haalt. Dit zijn de momenten waarop je pincode verplicht is, en zal je opgbouwd bedrag achter elkaar betalen zonder pincode op 0 komen te staan
Volgens mij is het bij veel banken zo dat het zonder pincode tot 25 euro is. Maar kom je die dag nog over de 50 euro in totaal, moet je weer je pincode intikken.
Komt de app ook echt?

https://www.rabobank.nl/p...en_met_mobiel/rabo_wallet


Maar dat is nu al weer 6 maanden geleden.

Ik hoop voor ING klanten dat de ING dus wel echt komt met een app.
Volgens mij zijn ze in December 2014 een test begonnen (???):

http://www.telecompaper.c...-nfc-rabo-wallet--1053584

Gaat op iPhone niet werken volgens mij, omdat Apple de toegang tot NFC niet via APIs etc. toestaat naar losse apps. Dus enige hoop is Apple Pay.

Ik heb net vorige maand een nieuwe pinpas gekregen, lees nu ook dat ze vanaf Februari pinpassen met NFC gaan uitrollen. Zou erg handig voor in de kantine hier zijn. Wordt weer 2 jaar wachten ben ik bang.
Nee, je mag een nieuwe pas aanvragen, ook al heb je net een nieuwe pas. Dit heb ik gevraagd aan de Rabobank (ik had net 3 dagen een nieuwe pas toen ze met het bericht kwamen dat ze met de nieuwe passen kwamen).
Ik heb toevallig twee weken geleden contact gehad met de Rabo met dezelfde vraag nu ik een telefoon met NFC heb. Ze gaan dit jaar nieuwe passen uitrollen met een NFC-chip, voor de Rabo-Walltet app konden ze nog niets toezeggen.
Anoniem: 483276 @Galeton4 februari 2015 09:51
Maximaal €25 per keer en als je in totaal meer dan €50 contactloos hebt uitgegeven dan moet je eerst weer eens je pincode invoeren voordat je weer opnieuw in totaal €50 contactloos kan betalen.
En als je ergens gewoon pint tussendoor, wordt de teller sowieso opnieuw gestart. Dus als je 40 euro hebt uitgegeven; contactloos; en je komt bij een winkel die het niet heeft, en je gaat gewoon pinnen, kan je opnieuw tot 50 euro contactloos betalen.
Anoniem: 126717 @Galeton4 februari 2015 09:57
maar dat is maximaal 25 euro. En volgens mij ook begrensd per week of maand.
Het is per dag, en helaas heeft de ING het resetten op de zondag nog niet uitgevonden. Dus als je op de zondag via NFC wilt betalen krijg je de melding "Limiet bereikt" op het scherm te zien en moet je gewoon pinnen. De eerste keer dat je dat ziet vraag je jezelf met schrik af wat er aan de hand is met je saldo. :)
Het is niet per dag, het is 50 euro achter elkaar contactloos. Als je tussendoor een keer normaal pint, dan wordt de teller gereset.
Je kunt elk bedrag contactloos betalen, echter is pas een PIN-code nodig bij bestedingen boven de EU 25,-. Je kunt tot EU 50,- achtereenvolgens zonder PIN-code betalen. Daarna zal om een PIN-code worden gevraagd.

Zie voor uitleg: https://www.ing.nl/partic...t-uw-betaalpas/index.html
Maximale betaling is idd 25 Euro. Na elke 50 Euro (cumulatief) aan betalingen moet je weer een pincode invoeren, ook bij bedragen > 25 Euro wordt om een pincode gevraagd.

Ik mag hopen dat dit niet wijzigt waardoor mijn bankrekening geplunderd kan worden als mijn telefoon gestolen wordt.
Voordeel is wel dat bij telefoons een extra beveiliging zit. Je moet het scherm unlocken (en mogelijk een keer op OK drukken).
Dit is dus niet nodig. Als ze de implementatie goed doen, hoeft je telefoon niet eens aan te staan.
Bij betalen zonder pincode is de maximale transactie €25,- met een maximum van €50,- per dag. Bij hogere bedragen is het pasgedeelte contactloos en hoef je alleen je pincode nog in te voeren.

Bron: pin.nl
Quote: MissileHugger
Anoniem: 601896 4 februari 2015 09:51
Ik ben wel benieuwd wanneer RaboBank zijn Wallet app een keer gaat uitrollen. Het ziet er bij RaboBank heel mooi uit, maar buiten de regio Leiden, kan nog niemand daar gebruik van maken.

ING en ABN AMRO hebben gekozen voor direct het leveren van contactloze betaalpassen. Rabo koos voor de Wallet app, maar terwijl ik al een half jaar met m'n pas contactloos kan betalen zijn Raboklanten nog altijd niet voorzien, van contactloze passen of die Apps.
Hoe zou dat zitten in het buitenland dan? Ik woon nu tijdelijk in Cambridge (UK) en daar is het heel normaal om contactloos te betalen en kan het bijna overal. Zou je dan ook met je nederlandse pasje kunnen betalen?
Als de terminal in Cambridge Maestro Paypass accepteert (ga er even van uit dat je een kaart met Maestro hebt), dan is er niets dat het tegenhoudt om jouw pas te accepteren. Alleen als je bank de limiet voor buitenlandse contactloze betalingen op €0 heeft gezet zal het niet werken.
Met ING kan het sowieso volgens hun site. ABN AMRO is wat onduidelijk hierover (ik kan het iig niet vinden).

Wel de opmerking dat ik het hier heb over particuliere rekeningen. Van zakelijke rekeningen bij ING weet ik dat het iets meer voeten in de aarde heeft om contactloos überhaupt geactiveerd te krijgen.
Met de ABN-Amro stond ik in het buitenland voor paal... Kassa jufvrouw mij even uitgelegd waar de pas moest , etc :(
Ik kan je uit persoonlijke ervaring vertellen dat mijn ING pas hier in Ierland niet werkt via contactloos betalen (zelfde logo als in NL, Maestro geaccepteerd). Mijn Ierse pas van Bank of Ireland doet het dan wel weer in NL.

Moet ik hier iets specifieks voor aanzetten?

[Reactie gewijzigd door ex87 op 25 juli 2024 22:37]

Heb jij al een nieuwe pas van de ING met het logo van contactloos betalen op de achterkant? Het is een soort WiFi signaal logo op zijn zijkant...

Bij mijn weten kreeg je die pas met contactloos betalen automatisch toen je een pas met je IBAN nummer erop hebt gekregen.

Als jij nog een pas hebt met je oude rekeningnummer, dus zonder NL..INGB......... dan heb je geen geschikte pas.
Nee, heb een geschikte pas.. Speciaal nog aangevraagd net voor me verhuizing :) hij probeert ook wel contact te maken maar faalt na een paar seconde.

Misschien is bij een andere winkel proberen.
Normaal gezien zou hij moeten werken nadat je een contactrijke transactie hebt gedaan.
Weet je toevallig welke foutmelding, of liever nog foutcode, je krijgt?
Als het goed is wel. Het is allemaal "standaard" EMV (+ NFC), dus zolang chip+pin ("het nieuwe pinnen" dmv de chip) werkt, zou contactless het ook moeten doen.
Yep, ik kon bijv. in Hongarije ook contactloos betalen met mijn Nederlandse pas. Het was daar al de gewoonste zaak van de wereld leek het, je moest bijna zoeken naar een terminal waar het niet op zat.
De pin via je telefoon bij een NFC-betaling... Wordt het dan niet nog makkelijker om de pincode af te lezen als je naast iemand staat? Op je mobiel heb je geen 'hekwerk' om je keyboard zoals je in de winkels vaak wel hebt. Of mis ik iets?
Je kon nog wel is heel erg gelijk hebben, die vingerafdruk scanner is nog zo gek niet.
Die vingerafdruk is niet per definitie veiliger dan een pincode. Er zijn tal van methoden om die om de tuin te leiden. De CMV(+nfc) standaard voorziet er wel in dus er is geen reden om dit niet te implementeren (bijv, op de pin terminal, dus ook op de telefoon). De vraag is of de scanners op de telefoon voldoen aan de minimale eisen in de standaard qua opslag, resolutie en chain of proof.

Waar ik me meer zorgen om maak is hoe ze het implementeren: Bij vervanging van de terminal door een telefoon krijg je een wildgroei aan mogelijke terminal platformen. Aangezien de banken meestal maar 1/2 telefoon(s) ondersteunen (bijv iphone n + galaxy Sx) zie ik toch nog wat problemen in de toekomst qua ondersteuning.

Bovendien is nfc+tel net zo lek als nfc gewoon dus eerst zien, dan geloven.

Wat ze waarschijnlijk willen doen is de telefoon als eindterminal gebruiken. De telefoon moet dan een sim-kaart met CMV applet hebben, wat ook de compatibility problemen weer opgooit omdat niet alle telefoons toegang ondersteunen naar de simkaart (zie openmobile platform).

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 25 juli 2024 22:37]

Daar gaat het niet om .. Het gaat erom dat als je constant je telefoon moet unlocken in de winkel, ziet iedereen dat, of dat je een patroontje tekent. Als een collega met z'n telefoon klooit, dan zie ik regelmatig per ongeluk het patroon of pincode.

Dat probleem wordt opgelost door een vingerafdruk.

Of een vingerafdruk als biometrisch slot veilig is, is inderdaad te betwijfelen. Maar feit blijft dat het in een drukke winkel veiliger is en minder snel diefstal uitlokt. (Iemand ziet je code, en weet dat ie die tel dus zo kan rippen, unlocken en wissen.)
Tsja, zelfde probleem met de huidige pin apparaten.

[sarcasmemodus]Of hadden ze dat niet opgelost met die verhoogde randen en je hand er voor houden[/sarcasmemodus]


Hoe meer je de boel wil vergemakkelijken, deste makkelijker misbruik is. De vraag is wat we willen accepteren en wat niet.
De pincode moet je alsnog op het betaalapparaat doen, niet op je telefoon :)
Dat is niet waar. Van de testperiode in Leiden weet ik dat je de pincode gewoon op je telefoon kunt invoeren.
Bij kleine betalingen met betaalpas hoeft dat niet, dus waarom zou het met de telefoon wel moeten?
Daarnaast zou ik niet mijn code willen invoeren op m'n telefoon, maar juist op dat kastje. Dat heb je een stuk meer zekerheid dat het niet kan worden afgeluisterd of -gekeken.
Ik vind pinnen eerlijk gezegd goed genoeg, maar meer keuze is (bijna) altijd beter
Pinnen opzich is niks mis mee. Waar in het verleden problemen mee waren is het Skimmen van passen. Als de kaart gegevens gekopieerd worden en de pincode kan worden afgekeken dan heb je vrij baan die rekening te plunderen.
Hoe minder jij je pincode hoeft in te vullen, hoe kleiner de kans dat iemand die afkijkt. Vooral bij kleine aankopen ga je even snel tikken en zal je, wellicht in je haast, vergeten de toetsen goed af te schermen. Daar kan juist contactloos voordeel geven, zodat je minder snel last hebt van afkijkers.
Let er maar eens op hoe andere mensen in de rij hun code afschermen. Of dat dus juist niet doen.
Het kopiëren van de kaartgegevens kan niet meer sinds de overstap enkele jaren geleden van magneetstrip naar chip.
Ik vertrouw ook niet echt op de beveiliging. Ik heb liever dat ik wel mijn pincode moet invoeren dan niet, en ik scherm hem áltijd af.

Echter, als het dan toch zonder code moet dan is dat toch ook prima mogelijk zónder contactloos betalen? Exact hetzelfde principe zou je kunnen toepassen door je pas in de automaat te stoppen en op 'Ok' te drukken, waarbij er fysiek contact is tussen de automaat en de chip op de pas. Dan heb je niet het risico van contactloos betalen. Want hoe veilig ze ook claimen dat het is, je kunt er zeker van zijn dat er met enige regelmaat manieren komen om toch op een grotere afstand met een flinke powerbooster of een erg gevoelige sensor contact te krijgen met de pas en zo te frauderen.

Contactloos betalen is wmb een oplossing voor een probleem wat er niet is, wat bovendien nog eens potentiëel nieuwe problemen introduceert.
Daar heb je een goed punt. Het enige voordeel wat je er nu mee hebt is dat je je pas niet uit de portomonee hoeft te halen.
Hoewel NFC op zeer korte afstand werkt, en dus lasting af te luisteren is, is het nog steeds een draadloze techniek.

Ik vermoed zelf dat het contactloos betalen is ingevoerd zoals het is om twee redenen:
1. Verwarring publiek tegengaan. Als je plotseling na insteken in het apparaat geen pincode hoeft in te geven, raken heel wat mensen in paniek. Beter dat ze dan een andere handling moeten doen om het verschil te laten zien.
2. Toekomstige tech in de vorm van telefoons met NFC. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat in een 5 jaren plan die mogenlijkheid niet is voorbij gekomen.
Dat wordt al gebruik bij parkeerautomaten in bijvoorbeeld Amsterdam en Amstelveen!
Dat doe je tegenwoordig toch met yellowbrick of parkmobile??
Meestal wel maar als ik 5 minuten moet parkeren zijn de extra kosten van Yellowbrick zonde (Parkeerkosten: €0,20 Administatiekosten Yellowbrick: €0,30 erbij)

De machines zelf werken met een touchscreen waarop je je kenteken moet invoeren, als je vervolgens je pas erin doet wordt er meteen afgerekend, zonder pincode te hoeven (/moeten) intoetsen.
Ben het met je eens als je van te voren weet dat je maar 5 min nodig hebt voordat je parkeert....

Ik ben al zo vaak in de problemen gekomen dat het net ff wat langer duurde,...... Dus ik loop tegenwoordig geen risico meer.

Ik gooide er dus meestal teveel in, just to be safe....met de apps hoeft dat niet meer.
Pinnen werkt zeker op nieuwe terminals snel.
Maar ik moet zeggen dat ik Touch ID zo handig vind ik daar ook meer van wil zien.
Ben zelf zeer sceptisch over het gehele NFC betalen bij de ING.

Goede ervaringen met de IT en infra van ING heb ik niet echt om eerlijk te zijn.

Er zijn zodanig veel storingen ( of dit door veelvuldige ddos aanvallen komt weet ik niet) dat ik er niet veel vertrouwen in heb dat deze service om te betalen goed en veilig zal blijven werken.

Ook is mijn overtuiging dat we prima hadden door kunnen gaan met de ChipKnip 8)7
Grote nadeel van de Chipknip is dat je het op moet laden. Grote voordeel, zoals je indirect al aangeeft, is inderdaad wel dat je geen contact met je bank hoeft te hebben bij betalingen met Chipknip.

Trouwens, storingen bij ING maak ik voornamelijk mee bij internetbankieren en niet bij betalingen met mijn betaalpas.

Wat betreft internetbankieren ING: ik heb een aantal keer presentaties van ze gezien hoe ze nu te werk gaan met de ontwikkeling en het testen en deployen is volledig geautomatiseerd. Gezien de storingen is het misschien handig dat ze het niet te hard van de daken schreeuwen hoe goed ze hun ontwikkelstraat hebben ingericht ;)
Misschien tijd om voor een nieuwe versie van de ChipKnip ?

Hierin bedoel ik dat ze is moeten kijken of het mogelijk is om een storting te doen vanuit huis, zodat je krediet op je chip kan zetten.

Hierdoor zal je de veiligheid beter moeten kunnen waarborgen dan bij NFC lijkt mij.

Ben het roerend met je eens dat ze het niet van de daken moeten schreeuwen, hierbij komende het feit dat ze bij de IT weet ik hoeveel mensen eruit hebben gewerkt.

Ook intern is het een zooitje voor de medewerkers, resultaat is dan ook moeilijk te verwachten, dus verwachten dat er iets mooiers komt dan NFC hoeven we niet van de ING te verwachten denk ik :O
Het 'offline' karakter van de Chipknip is wel een voordeel ervan geweest. Dat het verder een gebruiksonvriendelijk system was heft het de nek omgedraaid.

De pinbetalingen via de terminals loopt ook via een ander bedrijf en network (Interpay) dan de App van de ING. Die laatste heeft, zover ik weet, direct contact met de sever van de ING. Dus als de ING zijn ICT niet op orde heeft, dan krijg je storingen. Maar zolang de comminucatie via INterpay loopt zal het altijd wel werken. Pin storingen zijn er ook soms wel (zij het veel minder), maar dan heft meteen ook alles en iedereen er last van.

Dat doet me denken of er niet een offline functie is te implementeren voor NFC betalingen. Aangezien er max €25 per keer kan worden betaald zou er, in het geval van communicatie storing, per pas tot max €25 per terminal kunnen worden afgerekend. Dan zou je inderdaad in totaal meer kunnen uitgeven dan toegestaan, maar kunnen mensen wel gewoon blijven betalen (tot op zekere hoogte) van wat kleine aankopen.
Nou, pinbetalingen lopen wel vaak via het netwerk van Equens (vroeger Interpay), maar ze moeten nog wel uitkomen bij de ING voor de autorisatie. Want alleen de ING weet of je voldoende saldo hebt. Equens is dus alleen een doorgeefluik. Wat vaak wel zo is, is dat als er een storing bij ING is, een andere partij namens ING kan autoriseren (en dat kan een Equens zijn, maar ook MasterCard bijvoorbeeld). Als consument zul je daar dan alleen wat van merken als opeens je limiet niet zo is als dat je verwachtte.
Sowieso draaien de autorisatiesystemen voor pin betalingen vaak op HP NonStop of IBM Mainframes. De uptime van dat soort machines (mits goed geprogrammeerd) zit ver achter de komma van de 99%.

Offline betalingen (oftewel betalingen waarbij niet bij de bank wordt nagevraagd of er voldoende saldo is), zijn gewoon mogelijk op betaalautomaten. Je moet het alleen wel instellen (en volgens mij zowel op terminal als kaart mogelijk maken). In het buitenland komt dit nog wel wat vaker voor, zodat er maar een (enkele) keer per dag een verbinding gemaakt moet worden met de buitenwereld.
Ik meende altijd dat betalingen met de chipknip anoniem waren trouwens. Maar blijkbaar niet want nu die is afgeschaft kon de bank wel het resterende bedrag terugboeken.
Ik meende altijd dat betalingen met de chipknip anoniem waren trouwens. Maar blijkbaar niet want nu die is afgeschaft kon de bank wel het resterende bedrag terugboeken.
Ga er maar niet van uit dat ook maar iets anoniem is ;)

Maar wat betreft terugbetalingen: als je je chipknip opgeladen had, dan werd dat saldo bij Interpay bewaard. Na een betaling werd het bedrag hiervan verminderd op de saldo en kreeg de winkelier uitbetaald. Dat saldo is prima te herleiden tot een bankpas en dus tot een persoon.
Mag hopen dat dit snel naar alle telefoons toekomt! Maak al heel vaak gebruik van contactloos pinnen, echt ideaal!
Blijft afhankelijk van de fabrikanten.
De grotere spelers drukken er gewoon NFC in.
Ik vind het ideaal dat er sinds een tijdje betaald kan worden door middel van NFC. Met name in haastige situaties op stations is dit een uitkomst: even tegenaan houden en verder. Qua beveiliging zie ik dat zo in: wanneer je geld in je portemonnee hebt en deze kwijt raakt, ben je het ook kwijt. Daarnaast vind ik het problematischer wanneer een telefoon van 500 euro kwijt is, dan dat er ook nog eens 25 euro mee gepind kan worden. Bovendien ben je, als je een beetje oplet, snel genoeg met het laten blokkeren van je pas of mobiele NFC.
En de tijd die t kost om je pas te blokkeren en zo, weg tijdswinst dus en achter je geld aanrennen en maar hopen dat de banken jou geloven ;) want niet op tijd geblokkeerd? Geld weg 8)7
Volgens mij kan je via de ING app je rekening blokkeren bij verlies van je betaal pas. Mocht je hem dan weer vinden kan je, je rekening ook weer deblokkeren. Weet niet of dit ook kan met de andere banking app's
Zelf zou ik dat niet weten, ik gebruik geen smartphone (gelukkig/helaas).
Ikzelf vindt het een beetje krom, men wil maar sneller en sneller langs de kassa, ik snap, bij een concert of AH/XL of hele drukke supermarkt/bouwmarkt etc, is het een handigheid, maar ook al ben je binnen op t concert, je moet toch wachten eer de artiesten gaan spelen :P, bij de AH heb je al de barcode scanners en bij een bouwmarkt, tja wees blij ff de rust ipv weer aan de slag thuis/op t werk ;)
Ik ben al te oud(of te wijs) om t te vatten dat alles nog sneller moet, maar dat is weer mijn mening :*)
Of je past gewoon goed op je spullen, een stukje eigen verantwoordelijkheid is altijd benodigd bij nieuwe technologieën...
Ben ik met je eens, maar hier ging het erom dat je of geskimd bent en er is geld van je rekening weg. Gelukkig hebben de banken er een limiet aan gezet, dus dat scheelt wel erger. Maar eer je t merkt en eer jij je pas hebt geblokkeerd, kunnen de banken jou in onvrede zeggen, sorry meneer, eigen schuld. En dat zou nu krom zijn toch.
Maar goed, het is nog nieuw, men/we kijken t aan. Hoop niet zoals de chipknip een fiasco, want ook die hebben de klanten betaald en niet de banken.
Dus met lege batterij kun je niet meer betalen. Moet je toch een back-up pasje meenemen.
Wat is er mis met PIN-nen ?
Ik zie het voordeel ook niet echt in winkels, maar wel bij bijvoorbeeld kantines en parkeer automaten. Contactloos is gewoon vele malen sneller (de rij bij de kassa hier is nu een heel stuk langer sinds er niet meer met chip o.i.d. betaald kan worden)
Bij ons in Leiden kom ik nu ook parkeerautomaten tegen die zonder pincode werken. Moet je wel je pas in de gleuf duwen, maar is een stuk sneller nu de pincode niet ingetoets moet worden.
Daarom doe ik NFC via mn PIN-pas.
Werkt altijd, snel, en goed.
Bij ons op school is het sinds kort mogelijk om in de kantine contactloos te betalen. Ideaal! Het werkt gewoon zoveel sneller. De wachttijd voor de kassa is absoluut minder dan voorheen.

Als ApplePay nu eens naar Nederland komt kan ik m'n pinpas helemaal thuis laten!
Bij mij op school ook contactloos betalen, moet je alsnog je pas in een sleufje doen en op OK drukken, geen hol veranderd als de chipknip.
Bij mij is het net als de OV-chipkaart: gewoon tegen de terminal houden. Done. Kost letterlijk 3 seconden!
Zie het meer als een alternatie voor chippen, moet weer veel klein geld meenemen tegenwoordig, snoep / fris automaten werkten vaak met chip of contant. (Nu alleen nog contant) Zelfde geld ook voor parkeer-palen langs de weg, vind het mooi dat het in de vorm van een app terugkomt, scheelt in kosten voor de bank (Overeindhouden Chipknip) maar je hebt nog wel een alternatief voor kleine betalingen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.