ABN Amro begint met test voor nfc-betalingen met Android-smartphones

De Nederlandse bank ABN Amro heeft een bericht naar klanten gestuurd met de vraag of ze mee willen doen aan een pilot voor mobiel betalen. De app krijgt de naam Wallet en komt later dit jaar beschikbaar voor alle gebruikers met een Android-telefoon.

Het bericht is te vinden in de app van de bank en bevat een link naar een website waar ABN Amro-klanten zich kunnen aanmelden voor de pilot. "We hebben de mobiel betalen-app al getest en hij is klaar voor gebruik", zegt ABN Amro-woordvoerder Jarco de Swart tegen Tweakers. De bank doet de test met vijfduizend gebruikers, voordat het voor alle klanten beschikbaar komt. ABN Amro is de derde grote Nederlandse bank die nfc-betalingen gaat ondersteunen, na de Rabobank en ING.

De app werkt op alle telefoons die Android-versie 4.4 of nieuwer hebben en voorzien zijn van een nfc-chip. Uitzonderingen hierop zijn de HTC One M7, HTC One M8, OnePlus One, Galaxy S4, Galaxy S4 Mini, LG G3, Huawei Ascend P7 en de Elephone P9000. De bank legt niet uit waarom het niet werkt op juist die telefoons. Er komt voorlopig geen iPhone-versie van de app, omdat de nfc-chip niet toegankelijk is voor apps op iOS. Mobiele betalingen op de iPhone kunnen daarom alleen via de Apple Pay-dienst verlopen, die nog niet in Nederland beschikbaar is.

AMD AMRO Wallet-appAMD AMRO Wallet-app

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

15-09-2016 • 11:33

277

Reacties (277)

277
275
165
9
0
85
Wijzig sortering
Ik heb de app ontvangen!! Wat mij opviel dat in de voorwaarden bij kosten stond dat de app gratis is zolang het een test is, maar dat vanaf 2018 het standaard tarief dat bij het pakket hoort de kosten zullen worden. We gaan het meemaken.

Registreren ging door middel van je NFC enabled bankpas te scannen en vervolgens de limiten instellen. Ben benieuwd of je ook mee kan doen al je geen NFC enabled bankpas hebt.

Wat kost de Wallet?
Het downloaden en gebruik van de Wallet is gratis. Tot 1 januari 2018 betaalt u niets voor het gebruik van uw Mobiele Betaalpas. We informeren u tijdig over de nieuwe tarieven. U kunt uiteraard altijd stoppen met de Wallet. Open dan de app en verwijder eerst uw Mobiele Betaalpas. Daarna kunt u de app verwijderen.


edit. deel omschrijving van de Google Play pagina toegevoegd

[Reactie gewijzigd door maxxie85 op 23 juli 2024 04:19]

Woe dat registreer proces klinkt wel heel netjes? Werkt het echt in 1 stap? Pas ertegen en klaar?
Het zijn iets meer stappen, maar het is nog steeds binnen een paar minuten geregeld.

Pas lezen via NFC, inloggen met e.dentifier; wat settings (pincode, limiet) doen, voorwaarden accepteren, en uiteindelijk de boel bevestigen met nogmaals de e.dentifier...
Het zijn inderdaad wat meer stappen zoals SambalBij heeft omschreven.

Ander interessant weetje is dat je eigenlijk een extra digitale betaalpas aanmaakt met eigen pasnummer. Zo kan je dus ook in je bankoverzicht zien wat is betaald met je reguliere bankpas en wat is betaald met je digitale bankpas op je telefoon.
Dus zeker 6-12 maanden testen. Daarna beschikbaar voor het publiek voordat ze er geld voor vragen.
Het is nu 2016, in 2018 kan het zijn dat er betaald moet worden. Ik kan me voorstellen dat je zou moeten betalen bij het instappakket (betaalgemak standaard) en dat het gratis blijft voor de overige pakketten.

https://www.abnamro.nl/nl/prive/betalen/pakketten/index.html
Hoop dat ze het zo doen.
Aan de ene kant een mooie ontwikkeling. Aan de andere kant moet ik niet denken aan een wereld zonder cash en dat we alleen nog bankkredieten naar elkaar overmaken.

We hebben een alternatief nodig in de vorm van een cryptocurrency, zodat mensen ook gewoon iets van waarde naar elkaar kunnen versturen waar geen counterparty-risico aan verbonden is.
Ik heb de app inmiddels op mijn Z3c gezet en alles ingesteld.

Goed om te weten:
- Standaard kan er tot 2500 per dag worden gepind, waarbij je zonder code maximaal €25,- kunt betalen.
- Het scherm moet aan staan om te betalen met de Wallet

Kosten
Het gebruik van ABN AMRO wallet is nieuw. Daarom hoeft u tijdelijk niets te betalen. Vanaf 1 januari 2018 betaalt u de normale kosten, afhankelijk van onder meer uw betaalpakket.
Wel slimme strategie, nu alvast mensen aan je binden die de 'gratis' wallet straks niet meer kwijt willen en ze testen ook nog voor je. Daarna het maandbedrag opschroeven. Het lijkt Netflix wel.
De reden dat er toestellen zijn uitgesloten heeft waarschijnlijk te maken dat die toestellen geen NFC Host-based Card Emulation ondersteunen.


android.hardware.nfc.hce
Wat is nu precies het voordeel van je telefoon over een pasje ? Dat mis ik nog een beetje. Ik heb toch een portomonee bij me met pasjes. Leuk voor de gadgetfreak maar ik zie voor de gewone gebruiker het voordeel nog niet. Behalve fraude natuurlijk ;)
Het belangrijkste voordeel is dat je met je smartphone in ieder geval controle hebt over de momenten waarop er betaald kan worden via NFC.

Je bankpas daarentegen, de NFC chip daarop is altijd actief en valt dus ten alle tijden te misbruiken als er een geraffineerde crimineel wat te dichtbij komt met een betaalapparaat.
Ik vraag me nog altijd af hoe realistisch zo'n aanval is. Om een betaalautomaat te krijgen moet je toch een apart abonnement afsluiten, dat kan toch niet zomaar met een willekeurige rekening? Als iemand dan kwaad doet zijn zijn gegevens toch gewoon bekend bij de betreffende bank?
Ik heb minstens 4 NFC-passen in m'n portemonnee. Dit is redelijk veilig, gezien die lezen ze alle vier uit wil lezen, maar dit niet kan (het zijn verschillende soorten pasjes). Helaas kan ik dus niet mijn portemonnee op een betaalpunt leggen, maar moet ik alsnog het pasje er uithalen.
Dat is een misvatting, ze kunnen, met de juiste apparatuur, allemaal uitgelezen worden. Ook als ze op elkaar liggen.
Klopt, was ik laatst ook al zo verbaasd over bij de bibliotheek. Ik kon een stapel van 6 boeken op de plank leggen, en het systeem herkende ze allemaal feilloos.
Ik wist helemaal niet dat dat al praktisch te implementeren was, was blij verrast.
Alleen is dat geen NFC maar RFID als het goed is. NFC kan je alleen uitlezen op zeer korte afstand en zeker niet boeken dik
Yep, moet zelf regelmatig gebruikers er op wijzen dat ze niet boekje voor boekje alles aan zichzelf hoeven uit te lenen. :)
Sterker nog, de meeste hardware ondersteund het out of the box. Echter moet softwarematig nog de juiste nog de juiste kaart gekozen worden. Dit is te complex voor de gebruiker bij een standaard betaalautomaat.

Bron: college van developer die aan die dingen programmeert (zowel kaart als lezer) bij bedrijf in Arnhem.
Zelfs de paaltjes van de NS kunnen minstens 10 pasjes tegelijk verwerken maar dit is gelimiteerd tot 1.
Maar daar heb je geen fluit aan. Als je wilt betalen op een betaalautomaat, dan mag er maximaal 1 gevonden worden.
Als de rekening op naam van een katvanger staat die al het geld (automatisch) doorsluist naar een bank in het buitenland die het bankgeheim serieus neemt dan ze zijn ze het geld kwijt.
OK, maar is dat echt zo makkelijk als het gaat om een zakelijke rekening met pinautomaat? Ik snap het principe van een katvanger, ik twijfel alleen aan de effectiviteit daarvan als het gaat om een betaalautomaat.
Klopt, maar waarom zouden we er vanuitgaan dat iemand met een illegitiem doel legitieme gegevens zal gebruiken? ;)
Gewoon je NFC bankpas in een afgeschermde portemonnee bewaren. Helpt ook met RFID en elk ander soort draadloos chip.
Kost je veel minder, werkt ook als je accu leeg is en is 100% veilig tegen hacken.

Het grootste probleem met smartphones is dat je straks weer een extra reden krijg waarom je een phone moet vervangen omdat het support is afgelopen of er weer een of ander zero day gevonden wordt en jouw merk toevallig niet meer toegestaan is.

Het idee is dat het makkelijker is met een smartphone te betalen maar verder slaat het werkelijk nergens op. Je kan makkelijk een hele waslijst aan problemen maken mbt veiligheid en frustraties en nul punten waarom het juist veiliger is als andere systemen.
En dat allemaal omdat het te veel moeite is om een pasje uit je portemonnee te pakken???
Een smartphone is wel iets slimmer dan een bankpasje. De apps van de banken kunnen in theorie ook nog om een pincode, vingerscan oid vragen.
Het betalen met een NFC staat nog maar in de kinderschoenen, maar als je dat hele stapeltje passen (OV kaart, tankpas, betaalpas, creditcard, kortingskaarten en toegangspassen) in je telefoon kan laden wordt het toch wel een stuk gemakkelijker. De portemonnee kan dan naar het museum.

Hacken is lastig, want je moet toch minimaal eerst het scherm aanzetten.
En dan de accu leeg, in de wc pot gevallen of boven van de trap gedonderd. Kun je niet meer betalen, tanken legitimeren etc.
Alles op 1 apparaat is is verre van handig.

En juist de smartphone, het spionageapparaat bij uitstek wil ik deze gegevens juist helemaal niet hebben.
Goede punten. En daarnaast lijkt het mij onhandig om telkens je telefoon uit je broek of tas te moeten halen bij elke betaling: in haast en met boodschappentassen om je arm, b.v. als je de tram in stapt, kun je nog wel eens je telefoon laten vallen of ergens tegen aanstoten.
Of je nu een telefoon of een portemonnee uit je zak haalt maakt niet zoveel uit.
Als je je portemonnee laat vallen maakt dat niet zoveel uit, maar...
Uiteindelijk moet de telefoon al je pasjes gaan vervangen natuurlijk, dat zit er achter.
Als dat überhaupt gebeurt dan praat je over 30 jaar in de toekomst. Je kan gewoon niet verwachten dat pasjes vervangen worden als niet elk mens op aarde een mobile telefoon heeft.
Er zijn zelfs nog mensen die niet eens de overstap hebben gemaakt naar pasjes.
Reëel gezien is een smartphone gewoon een alternatief meer niet.
Het betekent toch niet dat elke persoon op aarde TEGELIJKERTIJD over moet stappen? JIJ kunt overstappen aangezien jij een mobile hebt met nfc en bij de ABN zit. Of Postbank. Of een tankpas van bedrijf X. etc.
In theorie helemaal kloppend. Toch heb ik nog geen grootschalige berichten gezien die deze manier van fraude gebruiken.

Maar een telefoon is een stuk "hackbaarder" dan een pinpas. Een leuk virus/malware op de telefoon zien te krijgen lijkt mij als crimineel een stuk veiliger. Plus dat je een hele grote massa tegelijk kan proberen in plaats van persoon naar persoon....
nieuws: 'Xiaomi kan op afstand applicaties installeren op toestel'

Erg relevant voor dit onderwerp.
En mischien dat het de ogen opent voorcal die mensen die roepen dat een smartfone veel veiliger is als een bankpas
Is het gek als ik zeg dat ik een meer onveilig gevoel heb bij NFC en Android dan NFC en iOS gevoed door beveiligingsproblemen in het niet zo verre verleden?

Ik ben voorstander van deze stap omdat ik geloof dat dit soort implementaties het leven uiteindelijk veel makkelijker kunnen maken. Maar het vraagt ook om het vertrouwen van de consument in meerdere partijen die ongemerkt toegang kunnen hebben tot je telefoon.

Apple is een bedrijf waarbij het aantal partijen al kleiner is en waarbij ze ook als doel hebben om privacy te waarborgen. Dit klinkt voor mij dan alweer veiliger in de oren.

Hoewel ik weet dat niks echt veilig is ben ik benieuwd wie hier echt iets zinnigs anders dan een gevoel over kan zeggen.

[Reactie gewijzigd door Maestro J op 23 juli 2024 04:19]

Het belangrijkste voordeel is dat je met je smartphone in ieder geval controle hebt over de momenten waarop er betaald kan worden via NFC.

Je bankpas daarentegen, de NFC chip daarop is altijd actief en valt dus ten alle tijden te misbruiken als er een geraffineerde crimineel wat te dichtbij komt met een betaalapparaat.
Zei richard1074 dat hij NFC wou gebruiken op zijn bankpas? Gewoon een pincode als je accoord bent met het bedrag kan toch ook!
Uitschakelen die functie en contant afrekenen. Probleem van scanapparatuur en lege accus opgelost
Sowieso stoppen met pinnen. En ook geen internet, dat is ook veel veiliger. Ben er zelf jaren geleden al mee gestopt.
Wow, ik dacht dat Tweakers haar "reageer per fax"-service al jaren geleden had uitgefaseerd!
En bij de ING kan me dit echt helemaal niet schelen gezien ik hiervoor verzekerd ben. Ik mag hopen dat dit bij de ABN Ambro hetzelfde is.
Je moet je scherm ontgrendelen om NFC actief te hebben
Bij de ING app hoef je je scherm niet eens te ontgrendelen. Enkel screensaver eraf (zodat je beeld hebt) is voldoende (tot 25 euro per betaling meen ik ). (Mits je anders hebt ingesteld)
Nadeel van ING vind ik dan weer dat ze er een abonnement van gemaakt hebben. In dat geval voegt de app helemaal niets toe aan je bankpas.
Zo veel is 50 cent per half jaar ook niet. Het is ook gratis voor jongerenrekeningen en studentenrekeningen.
En... afgaande op de aandacht die ING op zijn website voor NFC betalen vraagt niet zo'n hardloper (ik zie trouwens staat: 100.000+ bij Google). Misschien wel leuk voor gratis gebruikers, maar ik zou de lol niet zien van zoiets als ik daar ook nog voor moet betalen. De betaalpas heb ik nou juist wél altijd bij me, en de telefoon wil ik nou juist nog wel eens *niet* meenemen als ik alleen maar een rondje ga boodschappen. (En daarop staat contactloos betalen trouwens uit.)
Je hoeft je scherm niet te ontgrendelen met de ABN AMRO Wallet. Het scherm moet alleen aan staan op het moment dat NFC gebruikt wordt.

[Reactie gewijzigd door lamlion op 23 juli 2024 04:19]

Bji Rabo app hoef je ook niet te ontgrendelen om met NFC te betalen.
Ik gebruik al zeker 3 jaar NFC betalen met de telefoon (inmiddels mijn derde toetel waarmee dit kan).
Zelfs als mijn PIN nodig is hoef ik niet mijn toestel te ontgrendelen (pinnen doe je dan op de smartphone).
Niet juist, bij de Vodafone SmartPass ook niet.
Ik heb heel vaak niet mijn portemonnee bij me en wel mijn telefoon.
En nee ik ben geen gadgetfreak en zie mezelf wel als gewone gebruiker.
Dus voordeel!
Ik vind het een goeie ontwikkeling!

Helaas (ook al is het een klein bedrag) moet je betalen bij ING om dit te kunnen gebruiken. Voor de paar keer dat ik het gebruik vind ik dat nog niet opwegen.
Wel altijd je identiteitsbewijs bij je? Als dat wel zo is, is dat ene pasje ook geen probleem lijkt mij.
Dat maakt hij altijd zelf nog wel uit.

Ik vind het een goede ontwikkeling, maar ook een gevaarlijke, als het gaat om grotere bedragen, zoals je dat in kunt stellen met bijvoorbeeld de inlogcode overmaken naar "vreemde" rekeningen bij de ABN/Amro. Dan wordt het een ander verhaal natuurlijk.

Niet dat ik wil beslissen namens iemands portemonnee / geldzaken, maar hun nemen hier een groot risico eigenlijk. Met name de "rijkeren" onder ons, zullen dit maar als te snel willen doen en dus een gewild "target" zijn, van slecht willenden.

Ik neem aan dat niemand van zijn centen beroofd wil worden.
Ik begrijp niet helemaal wat je als risico ziet.
Dat iemand via de nfc van mijn telefoon geld zou stelen? Bedoel je dat?
Ook als dat zou gebeuren weet ik redelijk zeker dat de ban k aansprakelijk is.
Bij de ABN/Amro heb je de gelegenheid om een daglimiet in te stellen tot een X-bedrag. Dit gebeurd doormiddel van een inlogcode en dus is er geen pas of pincode nodig. Dit kan zelfs overgebracht worden en toegepast worden op een GSM of Tablet. Ik hoop dat je het kunt volgen.

Met andere worden inloggen en bankieren maar. Der komt geen wachtwoord bij kijken hooguit een rekeningnr en pasnummer. Die altijd in de cookies woorden opgeslagen en dus vrij éénvoudig te pakken zijn.

En dan maar hopen als kwaadwillende dat iemand zijn daglimiet omhoog heeft gegooid.

Dit zelfde zie ik op zijn tijd bij NFC gebeuren, zoals hackers al hebben aangekondigd. Het zullen hooguit de update van versies en protocollen zijn die dit kunnen uitsluiten, meer niet! Totdat er alternatieven komen en die komen er zeker!

#Bron
https://www.youtube.com/watch?v=7ElZBI9PufY

[Reactie gewijzigd door Cybertek op 23 juli 2024 04:19]

In de auto meestal, dus als ik op het werk ben (auto op parkeerterrein) niet direct bij me nee.
En als het niet nodig is kan ik hem dus ook in de auto laten liggen als ik de winkel inloop. Nu moet ik soms teruglopen omdat ik hem in de auto heb laten liggen.
Soms als ik op de fiets stap heb ik em dus ook niet bij me en loop risico op een boete (geen id bij me). Briefgeld zit sowieso altijd in mijn achterzak (voor als ik dus bijv. op de fiets ergens wat ga drinken).

Maargoed het is allemaal natuurlijk een luxeprobleem, maar als het met NFC (gratis) zou kunnen zou ik het zeker gebruiken.
Nou, precies zoals in de fototekst staat: als je je telefoon toch altijd bij je hebt en die kan de functie van je portemonnee overnemen (andersom moet ik nog tegenkomen :+), waarom zou je dan beiden meenemen?

Mijn vriendin heeft al een stapel pasjes toegevoegd aan zo'n pasjes-app waar streepjescodes in opgeslagen worden. Ideaal voor je bonuskaart en Airmiles-pas bijvoorbeeld.
Ikea pas werkt toch met een magneetstrip?
Hoe zet je dat in je telefoon dan?
Tegenwoordig hebben die pasjes ook een streepjescode. En bij oude kaarten kun je het nummer op de voorkant gebruiken :).
De een sluit de ander niet uit. Soms is je telefoon makkelijker binnen handbereik dan je pasje.
Als je nu een hoesje hebt waar je het bankpasje in kunt doen, zoals tegenwoordig 50% van de vrouwen dan heb je beide in handbereik ;)
Je bankpasje aan je vrouw geven mag je NOOIT doen. Want dan zijn ze weg en buiten handbereik.
Je hoeft dus je pasje niet meer mee te nemen :) Dat is het voordeel. Als het straks ook voor OV werkt, heb je je OV chipkaart ook niet meer nodig. Eigenlijk kan je dan alle pasjes in een verenigen. Oftewel, het voordeel is gemak!
Anoniem: 698090 @borft15 september 2016 12:32
vet kut als je telefoon leeg is haha
vet kut als je telefoon gerold wordt als je net je boodschappenkarretje vol hebt liggen :')
Qua betaalprobleem net zo kut als wanneer je portemonnee wordt gerold als je karretje vol ligt.

Punt is wel dat als slechts 1 van de 2 gerold wordt, je nu toch nog kunt betalen met de ander.
Och, als je maar hard genoeg kunt rennen, heb je geen van beiden nodig :P
Inderdaad, 2 is beter/meer als 1!
ja maar dat is sowieso kut
die van mij wordt enkel unlocked met vingerafdruk. heb het hele code-alternatief naast vingerafdruk eruit gehaald. verder zit er een FLIR-camera in. Dus sowieso niet interessant voor 'normale' boefjes. En nee, het is geen CAT phone.
Daar heb je niets aan indien je telefoon wordt gestolen...je bent hem dan nog steeds kwijt...ondanks beveiliging
zit een dubbele GPS tracker in :)
ook al weet je waar hij is...jij hebt hem niet...dus ben je hem nog steeds fysiek kwijt totdat je hem weer in je handen hebt.
Ik zie het nut er ook niet van in, daarnaast kunnen ze straks je hele digitale leven overnemen door enkel je telefoon te hacken 8)7

Ik ben totaal voor vernieuwing, maar als ik dit soort berichten lees wil ik wel weer terug naar de tijd dat er helemaal nog geen mobiel was..
je bedoelt die tijd waarin je nog niet geboren was ? :') (kon 't niet laten)
Laten we zeggen we hebben niet veel leeftijdsverschil ;)

En ja ik ken de tijd nog dat er geen mobiel was, toen sprong je op de fiets om te kijken of je vrienden thuis waren. Natuurlijk kon je met de vaste lijn bellen, zolang je broer niet probeerde op internet te komen.
heh, in mijn jeugdjaren hadden we nog geen internet. die aansluiting kwam pas net na m'n 11e levensjaar, in 1993, voor mijn vader's werk (ik zat overigens het meeste erop, maar okay). hij had geen kosten aan de telefoontikken, die werden immers door zijn opdrachtgever betaald hihi. Maar goed..

Ik ken inderdaad de tijd nog (blij van overigens) dat je met een hoepel buiten speelde i.p.v. een tablet.
Je denkt nu enkel aan betalingen in winkels, maar er is ook veel betalingsverkeer tussen personen die geen automaat hebben. Met betalingen over NFC kan je dan bijvoorbeeld iemand anders (een privé persoon) betalen die ook een smartphone heeft met NFC.
Ik zelf gebruik al meer dan een half jaar de mobiel betalen app van de ING. Voor mij persoonlijk is het echt een uitkomst, ik heb nogal de neiging mijn portemonnee te vergeten (thuis of in de auto). Het heeft mij al meerder malen geholpen in ieder geval :).

Daarnaast had ik last van een steeds dikker wordende portemonnee. Iemand wees mij op Beep 'n Go app (link) die samenwerkt met de infrarood sensor op Samsung telefoons. Het schijnt een of andere IR sensor van mobeam te zijn waardoor ook oudere scanners 2D barcodes kunnen lezen, dit gaat soms niet goed door de reflecties op je scherm. In combinatie met die sensor succes gegarandeerd, alle mijn pasjes met barcodes laat ik tegenwoordig thuis!
Precies dit. Ik heb, nadat de ING dit ging ondersteunen, een tijdje met mijn mobiel betaald. Puur omdat het kon en ik een nerd ben. Maar in de praktijk is mijn pinpas een stuk sneller gepakt. Daarbij hoef ik niet na te denken of ik NFC nog wel aan had staan, en of ik wel of niet eerst de app moet opstarten (wat over het algemeen niet zou moeten hoeven, maar soms wel nodig bleek).

Lang verhaal kort: ik ben weer volledig terug bij de pasjes.
Ik ga vaak sporten, en dan heb ik geen portemonee bij, alleen mijn telefoon, op zo'n moment is het wel fijn om even drinken oid te kunnen halen. Verder is het niet moeilijker te gebruiken dan een pinpas, dus ik gebruik het wisselend (net wat ik in mijn hand heb)
Ik zelf zou zeggen: Vingerafdruk ipv pincode, actief wanneer jij het wilt ipv 'passief', op den duur geen pasjes meer, in het geval van Apple Pay ook in b.v. je browser te gebruiken op je telefoon etc :)
Ik daarentegen heb op veel momenten m'n portemonee niet mee. Of ben hem vergeten ( of iets dergelijks) dan kan het handig zijn als ik toch met mn telefoon kan betalen bijvoorbeeld in de supermarkt. Voor mij is dat een voordeel, maar ik zie betalen met mijn telefoon niet als vervanging van mn pasje, meer als extra voor het geval dat. Btw ik gebruik de ing mobiel betalen app
Heel simpel: 1 telefoon (die je toch al bij je hebt) vs meerdere bankpassen.

Althans, zo werkt Apple Pay voor mij. Of dat met het ABN systeem zo werkt weet ik niet.

Waarom zou je iets meenemen als dat niet hoeft? Kan je het alleen maar kwijtraken of beschadigen.
Wel je telefoon bij je maar niet je bankpasje? .. voilá.
Protomonee vergeten? Kan je nog wel met je telefoon betalen. Al een paar keer gehad :)
Het voordeel is dat je niet altijd je pasjes bij je hoeft te hebben.
Ik heb altijd mijn telefoon bij me, maar m'n portemonnee ligt vaak thuis of ergens in een jas (die ik deze warme periode niet aan heb).

Straks kun je ook inchecken en uitchecken met NFC-bankpas in OV (dus ook met smartphone-'pas').

Ik gebruik mijn smartphone altijd bij de bakker en de slager, en hoef daar dus niet mijn pasjes voor mee te nemen. Super makkelijk.
Als jij het voordeel niet ziet, dan gebruik je het niet. Ik zit hier zelf al een tijd op te wachten en heb me aangemeld als pilot tester. Mijn mobiel heb ik zo uit mijn zak gehaald, voor mijn pasje moet ik mijn hele portemonnee uit mijn zak halen met de kans dat andere zaken eruit vallen als je haast hebt, en dan nog je pasje uit en in je portemonnee stoppen.
Soms heb je geen jas aan en zit je portemonnee in je rugtas of zo. Betalen met je telefoon is geen noodzaak, maar wel leuk dat het kan. Heb me aangemeld. Ik heb echter ook al een KPN SIM die geschikt is voor NFC. Ben benieuwd of dat compatible is (en blijft) met deze betaaloptie.
Ik gebruik de ING app dan ook alleen als ik mijn pasjes vergeten ben. :Y) handig dus. :P

Sommige dingen zijn heel erg handig ook als je er maar 1x per jaar voordeel van hebt. :)
Ik betaal nu zo'n half jaar met mijn telefoon. Het gemak is gewoon dat je een hand minder nodig hebt. Je telefoon heb je vaak toch al in de hand als je boodschappen doet, bvb voor het lijstje of om te zelfscannen. Dan hoef je niet een hand extra vrij te maken.

En anders zit je telefoon in je zak ipv in je portemonnee. Je kunt hem dan nog altijd met één hand trekken.

Klinkt misschien onbenullig, maar het is in de praktijk in de winkel, waar je toch vaak al handen tekort komt, gewoon heel handig.
Ik heb inmiddels ook de app. Voor mij is het belangrijkste dat ik altijd mijn telefoon bij me heb, vaak fiets ik even een stukje en dan kom ik langs de winkel ofzo. :P en dan wil ik iets kopen maar dat kan niet. Verder is het vooral makkelijk als straks de OV chipkaart dit ook kan. Dan hoef je alleen maar je mobiel mee te nemen. :) Cash geld gebruik ik uberhaupt nooit meer.
ik weet niet hoor... ik ben bezit van een NFC ABN Pasje.... maar deze heb ik altijd in me Secrid portemonnee (met NFC Blocker) tegen NFC/Card Skimmer van afstand, maar hoe reageer deze app dan tegen zo'n card skimmer van afstand, als je em configureer dat alles onder €25 zonder wallet code? of zoiets
Zolang je scherm uit staat is de NFC communicatie ook niet actief en kan er dus niets mee gebeuren qua NFC skimming. In theorie is dit dus veiliger dan een bankpas aangezien je eerst nog op een knopje moet duwen.

Als het scherm aan staat gelden dezelfde regels als een normale bankpas, tot 25 euro zonder pincode (mits aangezet in de app, makkelijk te switchen) alles daarboven pincode op mobiel invoeren.

Sowieso is skimming met NFC een beetje een rare angst. Om te skimmen met NFC heb je namelijk een betaalterminal nodig, die schrijft direct geld over naar een rekening. Komt nog eens bij dat alle betaalterminals ook op naam geregistreerd staan. Eventuele skim acties zijn dus direct te herleiden naar een persoon. Er zijn ook volgens mij nog geen gevallen bekend dat dit daadwerkelijk gebeurd is.
Wat ook handig is om te weten is dat bij betaling je mobiel trilt, en een scherm laat zien dat er betaald is via de wallet app!
Sterker nog, je mobiel laat op je scherm zien of de betaling gelukt is of niet (word na een paar tellen groen of rood). ING zegt nog vrolijk dat je op de terminal moet kijken maar bij abnamro beland de feedback van het pinautomaat ook weer terug op je mobiel via het internet. ;)
Zodra ik iets (bluetooth, wifi, nfc) niet gebruik, dan zet ik het uit met een simple toggle. :)
Zelfs als je alle (leesbaree) gegevens uit de pas weet te halen, kun je er nog niet mee betalen. Tuurlijk, iemand heeft je bank, rekeningnummer en pasnummer (PAN+card sequence number) en de verloop datum van je pas te pakken, maar daar kun je niet bijzonder veel mee.

Andere optie is alsof je doet dat je een betaalterminal bent, bijv. met de Terminal Simulator. Je hebt dan wellicht het belangrijkste deel te pakken (het cryptogram, de ARQC), maar dat is waardeloos, want alleen bij exact dezelfde input zou je er wellicht iets mee kunnen. Maar ja, ook de terminal zelf levert data aan die gebruikt wordt en die informatie is zo weer anders.

Zoals Sleepkever ook al zegt: skimmen van NFC is een rare angst (wat betreft betaalpassen).
Hetgeen ik niet begrijp is dit op de website:

De app is niet beschikbaar voor de volgende toestellen:
HTC One M7, HTC One M8, OnePlus One, Galaxy S4, Galaxy S4 Mini, LG G3, Huawai Ascend P7 en Elephone P9000.

Waarom is het hiervoor nu niet beschikbaar? Heb zelf LG G3 en weet dat die nu standaard op Android 5.0 draait middels officiële update van LG (mijne zelfs op 6.0 ivm CM13).

Weet iemand waarom dit zou kunnen zijn? Mogelijk firmware incompatibiliteit ofzo? Want aan de processor ligt het niet, zitten in deze toestellen verschillende processoren.
Nog veel simpeler, die zijn getest en daarmee zijn een of meerdere problemen gevonden. Je zou het in theorie kunnen proberen met een omweg maar grote kans dat je zelf dan tegen de problemen aan loopt dat je niet netjes kan enrollen of betalen. Vandaar dat ze uitgesloten worden.
Wellicht dat er in de toekomst nog verbeteringen voor worden gemaakt.
Het lijkt zo random, vandaar mijn verbazing. Tuurlijk zal erop getest zijn en zijn ze niet goed bevonden, maar waarop zou dat zijn denk ik dan? Misschien de specifieke NFC chip ofzo?

Maar ik ga in ieder geval niet aan de gang met die app, want het zijn wel je bankzaken en daar je niet mee kloten met omwegen e.d.
Dingetjes zoals dat de NFC chip niet betrouwbaar een bankpas uit kan lezen voor onrollen of niet goed overweg kunnen met de communicatie tussen specifieke terminal. Soms nfc chip, soms driver soms zelfs het telefoon ontwerp. Helaas zijn standaarden gemaakt om er van af te wijken zo lijkt het wel.
Toch raar want ik zit bij de ing en gebruik ook betalen via de nfc chip op de oneplus one, en daarmee werkt het wel gewoon.
Dus het is wel mogelijk.
Dat het werkt, wil niet zeggen dat het goed genoeg is ;-) Er is uitgebreid getest en deze toestellen zijn echt niet zomaar uitgesloten. Daarnaast is het mogelijk dat via updates deze toestellen later wel toegevoegd worden. Helaas is het zo dat soms de NFC antenne zo slecht geplaatst is dat de communicatie met de betaalterminal te vaak faalt.
Ik heb mij stoïcijns toch aangemeld met een OPO. Dit was de feedback dat ik terugkreeg van de ABN:
Bij de communicatie rondom de Wallet is aangegeven dat een aantal toestellen zijn uitgesloten. Dit is gedaan omdat zij niet presteren op het door ons gewenste niveau. Deze telefoons vertegenwoordigen maar een heel klein deel (3%) van onze klantpopulatie. Wij werken er aan om de Wallet in de toekomst ook op deze toestellen goed te laten werken.
Huh, niet presteren op het door hun gewenste niveau? Lekker vaag 8)7 haha Naja dat wordt dan maar langer wachten... Zit niets anders op he
Beste student......

Die e-mail zal ik blijkbaar niet krijgen. Heeft ABN geen vertrouwen in "ouderen" en technlogie?
Na aanmelding op de site:

Geachte ,

Bedankt dat je mee wilt doen aan onze pilot om de Wallet app nog beter te maken!
Je krijgt van ons een e-mail zodra de pilot start. In die e-mail lees je meer over hoe je de app downloadt en hoe je feedback kan geven.
Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op! Je bereikt ons per e-mail op wallet.pilot@nl.abnamro.com

Met vriendelijke groet,
Team Wallet.
Ik ben ook geen student maar zag toevallig rond middernacht een bericht klaar staan in de bankmail. Volgens mij kan je verder gewoon aanmelden, maar misschien dat ze een random selectie hebben gedaan in het klantenbestand voor het verzenden van de berichten in de bankmail.

[Reactie gewijzigd door djiwie op 23 juli 2024 04:19]

Ik zie ook niets in de bankmail. Wel iets over Tikkie, da's ook handig.
beste, klik op de link en meld jezelf aan, net gedaan en ik ben ook geen student ;)
Ik heb hem wel in mij app en op de site. Wordt aangesproken met mijn naam. Ben ook geen student.
Ik gebruik al een lange tijd NFC met de Rabo Wallet. Ideaal! Telefoon kan gewoon gelockt blijven, app hoeft niet aan te staan, even tegen de terminal aanhouden en direct betaald! Als je boven je limiet zit (te vaak draadloos betaald) even een eigen gemaakte pincode in de app invoeren en voila!
Het is alleen jammer dat de nfc chip van de simkaart wordt gebruikt, en niet de optie hebt om ook die van de telefoon te gebruiken!
Hier ga je een beetje de mist in. Op de simkaart staat alleen het 'secure element', oftewel de sleutels om de pas te gebruiken. Voor de daadwerkelijke NFC-interface wordt nog steeds de telefoon gebruikt. Op sommige telefoons (bijvoorbeeld de Galaxy S4) werkt dit dan ook zonder NFC-simkaart (ja, het klinkt een beetje verwarrend), omdat die een 'secure element' aan boord hebben.

[Reactie gewijzigd door tobias93 op 23 juli 2024 04:19]

Ja idd je hebt gelijk. De oneplus3 heeft het secure element op de telefoon zitten, en dat ondersteund de rabo nog steeds niet.

En knab ondersteund het helemaal niet, en is ook niet bezig qua ontwikkeling met nfc betalingen.
Klopt, maar het enige nadeel van de plaatsing op de SIM is dat het providerafhankelijk is in plaats van modelafhankelijk is. Als alle providers dit gewoon ondersteunen zie ik geen probleem.
KNAB die zo aan het groeien is (geweest), had zn redenen door onderscheid. Ik kan mij zo voorstellen, dat ze dadelijk ineens Apple Pay accepteren als eerste. Goed marketinginstrument om weer nieuwe klanten te krijgen.
Zie ik ze nog wel doen.
Dat kan wel, maar alleen met een handje Samsung telefoons. Ik had het op mijn S6, maar de chip van de S7 ondersteunt het bijvoorbeeld weer niet.
Als je KPN hebt kan je gewoon een NFC simkaart aanvragen (daar zit het secure element in) dan werkt het gewoon met S7.
Daar is de app van ing handig voor

Edit:Typo's

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 669957 op 23 juli 2024 04:19]

Goede ontwikkeling, steeds minder pasjes zo!
NFC OV inchecken, NFC betalen, straks ook NFC de voordeur openen.
Hoef je alleen nog maar je telefoon bij je te hebben!

Moet je hem niet kwijtraken, dan ben je de klos.

- Edit: Ik weet dat elektronische (connected) sloten al een ding zijn, maar voor veel mensen zijn deze nog te duur of zijn ze niet overtuigd van de veiligheid ervan. De sloten hebben zich nog niet echt bewezen.

[Reactie gewijzigd door joppetie op 23 juli 2024 04:19]

Je kan een NFC chip ook al in je hand laten zetten, als dit ondersteund gaat worden door de Rabo Wallet ben ik om ;)
Serieus. Ben je niet bang voor consequenties die dit mogelijk kan hebben?
Zoals? Ik zag laatst een documentaire in de TV serie 'Dark Net' waarin dit al op grote schaal wordt gedaan. 'Early adopters' die een NFC chip in hun handpalm hebben en die programmeren tot van alles en nog wat. Zoals de deur van t slot halen door enkel het handvat beet te pakken etc.

Hier ook nog een artikeltje uit 2004
https://www.google.nl/url...g2=s5SpbiNt8sny40GluTvvFw
Dat klinkt allemaal best tof inderdaad. Het gaat me nu om een betaalmiddel die je laat implanteren. Dan denk ik aan scenario's waarbij je gegijzeld kunt worden om even wat geld te pinnen. Misschien ligt het aan mij, maar ik vind het toch nogal akelig dat je betaalmiddel in jezelf zit, in plaats van bij je (in geval van portemonne oid). Ik ben serieus benieuwd naar andere meningen :)
Ach het is algemeen bekend dat de limieten van NFC qua betalen rond de 50 euro liggen, daar gaan ze je niet voor gijzelen. En daarnaast, ziet men niet dat je het in je hand hebt. Ja het lijkt raar als je je hand tegen de pin terminal aan houdt, maar dan staat naast de plaatselijke supermarkt niet ineens een zwart busje zonder kentekenplaten te wachten met een schuifdeur open. :+

Nah zonder gekheid, dat valt allemaal wel mee. Daarnaast kan je je pinpas niet verliezen, of gerold worden op de plaatselijke markt. Dus heeft ook z'n voordelen.

Vraag me wel af hoe je aan een NFC implantaat komt waarmee je kunt betalen. Denk dat je dat er niet zomaar zelf even op programmeert, maar dat je dan echt langs de ING moet met je implantaat.
Als iemand geld van je rekening wil stelen zonder al te veel technische uitdagingen, is gijzelen en iemand voor je laten pinnen nu ook al de meest logische methode. Toch gebeurt dat relatief weinig.
Dat geldt ook voor je mobiele, pc etc en daar hebben mensen ook geen problemen mee.
Allemaal voorbeelden van apparaten die je kan uitzetten en waar je makkelijk afstand van kan nemen.
Heb je het geprobeerd om zonder pc te leven voor een jaar? Succes eerst probleem is al je regering zaken.
Daar bij wie zegt dat het verplicht is zo'n chip?
Van het ene extreem naar het andere. Je kunt tegenwoordig niet meer zonder, maar losse apparaten hebben een aan/uit knop of je laat ze gewoon ergens achter. Met implantaten is dat wat lastiger.

Of je gebruikt de apparatuur van iemand anders, als mij pa iets geregeld moet hebben komt hij daarvoor bij mij langs of vraagt of ik mijn laptop wil meenemen bij een bezoekje. Ik ben allang blij dat ie zelf geen apparatuur heeft die ik mag beheren.
Mijn vriendin heeft nu al een gat in de hand. Daar is geen nfc voor nodig ;) .
Een gat in de hand opvullen met een nfc chip waarmee je kan betalen, is water naar de zee dragen :o :+
Verrek, die van jouw ook al? Zal wel een aangeboren afwijking zijn d.m.v. het XX chromosoom .. :+
Of jullie hebben dezelfde vriendin... :+
Touché :+
Vanavond maar eens een hartig woordje spreken met de vrouw.
Behalve dat bij de smartphone implementatie meer mogelijk is. Zoals op het scherm van de phone authoriseren met je zelf gekozen methode. Dus finger print, iris scan etc.
Met een chip in je hand zou het puur de pas zijn. Dus via de pin terminal alsnog een pin code invoeren etc (bij bedragen hoger dan etc.)
Ik denk dat er nu al technisch geen beperking is in het de schip uit je pas te slopen en die in je hand te stoppen (los van comfort en ontstekingsgevaar ;))
Hoezo nog authenticatie of pincode nodig als de chip in je hand zit? Je hand kan niet eenvoudig gestolen worden. (niet dat ik behoefte heb aan een chip in m'n hand)
haha, nee maar wel geskimmed. Een NFC reader in mijn handschoen gekoppeld aan een mobiel pin automaatje in mijn rugzak en elke keer dat ik je een hand geef ben jij geld kwijt. :)
Daarom moet je bij bankpassen die NFC ondersteunen na 25 euro toch weer een pin invoeren. Anders kan je wireless zakken gerold worden.
(en ja daar zijn dan alweer speciale portefeuilles voor in de handel met folie erin verwerkt om dat te voorkomen)
Daar zit ik ook al een tijdje op te wachten. Ik wil een RFID en een NFC chip in mijn hand laten zetten net als een magneet in een van mijn vingers. Moet alleen iemand vinden die de magneet in mijn vinger kan zetten.
Deur kan al opengemaakt worden middels nfc. Heb een nfc chip ( 2 ) in me hand laten implanteren om zo de deur op werk en thuis open te doen en op de andere hand staat me business card.
straks?
ik open mijn voordeur al met nfc
Deze systemen kunnen afhankelijk van de implementatie met minimale spanning (lees "accu leeg", telefoon uit) werken.
Sure? Volgens mij gaat dat alleen op voor het OV systeem, omdat je daar ook een 'speciale' simkaart voor moet gebruiken.
Nee, dat is niet zo. Die speciale simkaart heeft alleen een Secure Element, maar gebruikt nog steeds de NFC chip van je telefoon.
Wat meteen weer security problemen oplevert, om te betalen met NFC op mijn telefoon wil ik graag dat NFC niet aanstaat tenzij het device unlocked is (en ik de PIN in de betaal applicatie heb ingetoetst). Als NFC altijd aan zou staan is een betaling van <25 EUR zo gemaakt op kosten van iemand anders.
Dat is idd hetzelfde risico wat de meeste mensen nu accepteren bij contactloos betalen.
En de reden waarom ik het disabled heb, alleen als er altijd een PIN wordt gevraagd zal ik het heroverwegen.

Het mooie van de ING applicatie is dat je die kan instellen om ook een PIN te vragen onder de 25 EUR, maar mijn tests stelden me zeer teleur waardoor ik gewoon de chip op de bankkaart blijf gebruiken.
Anoniem: 149800 @Dorank15 september 2016 15:28
Valt reuze mee.

Met een pasje werkt het bij mij alleen als ik hem uit de portemonnee haal en direct lang de betaal automaat haal. Als hij in m'n portemonnee zit (zelfs aan de buitenkant) dan ziet hij hem niet.

Maar bij een telefoon zal het wel iets meer gevaar op kunnen leveren kan ik me voorstellen en is zo'n extra pincode wel wenselijk.
Ook bij de ABN Amro variant kan je ervoor kiezen om bij bedragen onder de €25,- een pincode te vereisen.
Bij de ING-app moet iig het scherm aan staan wil je ermee kunnen betalen, ook kun je instellen of een PIN altijd vereist is of dat kleine betalingen zonder kunnen.
Voor zover ik weet en kan controleren staat NFC uit als het scherm niet unlocked is (idem op mijn vorige telefoon).
De ING-app werkt wel degelijk vanaf het lockscreen. Mogelijk is NFC pas actief op het lockscreen als er apps staan geregistreerd onder Tikken-en-betalen.
Bij telefoons is het vrijwel altijd een actieve betaling, dus geen passieve zoals een bankpasje.

Dus de telefoon moet iets doen. Dat kan - en is - dan ook vaak beveiligd met een pincode of andere actie zoals 'tikken' op een button.

Keerzijde, als de telefoon leeg is, kun je niet betalen.
Een pinpas/ovkaart hoeft ook niet opgeladen te zijn
Volgens mij heeft ie het over de accu van de telefoon ;)
Dat snap ik, maar ik bedoel dat het niet uitmaakt dat de accu leeg is van de telefoon, een ov/bank -pas heeft tenslotte ook geen accu.
Bij telefoons is er (vrijwel) altijd wel een actieve component. Dus lege accu, is platzak _/-\o_

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.