Vodafone introduceert nfc-betaaldienst in Nederland

Vodafone heeft op donderdagmiddag zijn nfc-betaaldienst geïntroduceerd. Alle Nederlanders, dus ook niet-Vodafone-klanten, kunnen met de dienst draadloos betalen. Eind dit jaar moet op 50.000 plekken contactloos kunnen worden betaald.

Vodafone-klanten met een geschikte telefoon en simkaart kunnen vanaf donderdagmiddag direct betalen met de SmartPass-dienst; het installeren van een app is voor hen voldoende. "De afgelopen maanden hebben we de nfc-simkaarten al uitgerold naar nieuwe klanten", zegt marketingmanager Jeroen Kok van Vodafone tegenover Tweakers.

Vodafone-klanten zonder simkaart met nfc-chip kunnen gratis om een nieuwe sim vragen. Wie geen geschikt toestel heeft, zoals een iPhone, krijgt een nfc-sticker thuisgestuurd. Ook abonnees van andere providers krijgen een nfc-sticker, zelfs als hun toestel wel nfc ondersteunt. Volgens Vodafone is daarvoor gekozen omwille van de veiligheid: de nfc-chip op de simkaart wordt gebruikt om transacties te autoriseren.

De betaaldienst is compatible met de standaard die ING en ABN Amro ook gebruiken; die banken bieden draadloos betalen via betaalpassen aan. Doordat dezelfde standaard wordt gebruikt, kunnen klanten betalen via dezelfde terminals. Vanaf volgende maand kan dat op 30.000 plekken; eind dit jaar moeten dat er 60.000 zijn, zo zegt marketingmanager Kok. "Betalen kan nu al op stations, Schiphol, IKEA en een aantal andere winkels", zegt hij. Ook krijgen gebruikers een fysieke kaart thuisgestuurd, waar ze ook mee kunnen betalen op plekken die nog geen draadloze betalingen aanbieden.

De SmartPass-dienst maakt gebruik van een tegoed dat gebruikers kunnen opladen via iDeal, een normale bankafschrijving of door een creditcard te koppelen. Bij het doen van betalingen boven de 25 euro moet een pincode worden ingevoerd. Het komende jaar is de pas gratis; daarna wil Vodafone er geld voor gaan vragen.

Uiteindelijk moet het onderliggende platform, Vodafone Wallet, het ook mogelijk maken om direct betaalrekeningen van andere banken te koppelen, zodat gebruikers geen prepaidtegoed nodig hebben. "Waarschijnlijk vragen we banken dan een vergoeding per gebruiker", zegt Kok. Overigens werkt de Rabobank zelf ook aan nfc-betalingen vanaf mobiele telefoons.

De mobiele app maakt het ook mogelijk om geld over te maken naar andere gebruikers. Dat gebeurt niet via nfc, maar op basis van iemands mobiele-telefoonnummer. "Vergelijkbaar met WhatsApp", zegt Kok. Bovendien is het SmartPass-tegoed ook bruikbaar als creditcard, bijvoorbeeld voor het doen van aankopen in de Play Store of App Store.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Joost Schellevis

Redacteur

27-03-2014 • 14:00

85

Lees meer

Reacties (85)

85
82
55
9
2
26
Wijzig sortering
Super initiatief. Betalen met de mobiele telefoon. Iets waar wij natuurlijk allemaal langzamerhand heen gaan. De mobiel overal voor gebruiken, ook voor fysieke betalingen!

Wel jammer dat ze na het eerste jaar 12,95 in rekening gaan brengen en dat alleen bankoverschrijvingen en iDeal betalingen +20euro gratis zijn. Voor -20euro iDeal en Creditcard betaal je € 0,50

Voor geld opnemen bij geldautomaat betaal je 2,50euro per transactie.

Gaat vodafone voor bank spelen of is dit helemaal ter vervanging van de creditcard?

Toestellen die Vodafone wallet NFC ontdersteunen:
Sony Xperia Z
Sony Xperia Z1
HTC One
Samsung Galaxy SIII
Samsung Galaxy SIII LTE
Samsung Galaxy S4
Samsung Galaxy Fame

Nog geen app voor de Apple te verkrijgen. Deze komt binnenkort!


---> Extra aanvulling [15:00]

Ik heb vodafone gebeld (1201, als klant) en ze hebben in het keuze menu al een keuze voor wallet erin staan. Daar kunnen ze het activeren. Zoals gezegd is dit het eerste jaar gratis en vervolgens moet je 12,50 betalen!

De NFC simkaart is een speciale simkaart die ruimte erop heeft die speciaal gereserveerd voor betalingen via NFC. (Volgens de vodafone medewerker)

Hij kwam er in ieder geval mee dat de NEXUS 5 ondersteund wordt ;-)

-----> Aanvulling 2 [15:15]
Contactloos betalen kan op dit moment al bij onderandere NS-stations, Schiphol en de Amsterdam Arena. Dit is natuurlijk ook groeiende en volgens internet kan je ook in Leiden al terecht bij de NFC betaalterminals die de Rabobank daar ook gebruikt met hun pilot in Leiden.

Betalen kan ook internationaal. Vodafone rolt het nu ook in fases uit in Duitsland, Spanje en het verenigde koninkrijk.

[Reactie gewijzigd door johannesberg740 op 26 juli 2024 12:14]

Eigenlijk is dit dus een smartcard zonder contactpunt en verder niets. Je hebt enkel een app om een tegoed te beheren en de smartcard is dus de app+id op de simkaart (visa waarschijnlijk) en een nfc terminal (je telefoon) voor communicatie.

Gaat vodafone voor bank spelen of is dit helemaal ter vervanging van de creditcard?

Meer als TLS, welke via abonnementen en transactiekosten geld opstrijkt. Je deponeert geld (debetkaart dus) welke je kan 'opnemen' via een authorisatie van de pas. Mijn vraag is echter of dit het waard is om 12.50 voor te betalen.

De iPhone app zal (net als voor alle andere gebruikers) niet veel meer zijn dan een weergave van je account plus makkelijke opwaardeerfunctie. Je kan je afvragen wat het meer toevoegd dan de bankpassen met nfc functie welke direct van je rekening af schrijven zonder extra kosten (naast je bankrekening).

Kleine toevoeging: De nfc kaart is alleen nodig voor de applicatie (visa) en 'id' die er op staan. Dit kan natuurlijk ook in een bankpas gestopt worden of ieder ander apparaat met een antenne en smartcard er in.

Mijn vraag is dus: Kan iemand mij uitleggen waarom ik nogmaals zou moeten betalen voor zoiets zonder dat het iets toevoegd.?

Het 'sneller dus goedkoper' argument is volgens mij gebakken lucht aangezien pinnen zelfs sneller gaat dan een pak chocoladehagel kiezen uit de schappen.


Na even nakijken is het dus een verkapte verkoop van een visa kaart via fancy nfc.

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 26 juli 2024 12:14]

Het voegt wel wat toe. Snel betalen zonder dat je je pin o.i.d. in hoeft te toetsen. Daarnaast heb je je telefoon altijd bij je.

Enig punt is dat de grotere banken binnen afzienbare tijd ook met een dergelijke app gaan komen die wellicht gratis voor de klanten is....
ING en andere banken geven sinds juli vorig jaar al standaard NFC bankpassen uit. In de pilot gebieden kun je sindsdien ook betalen zonder je PIN. Inmiddels kan elke winkelier/ondernemer een NFC-enabled PIN automaatje bestellen.

Hopelijk mag je straks wel zelf je limiet kiezen want met 25 euro zie ik niet veel meer toepassingen dan de McDonalds of twee paar nieuwe sokken.
Dat zou (als de banken het toe laten) ook kunnen met de NFC enabled kaarten van de banken. Er is in ieder geval geen technologische belemmering.
ING geeft die kaarten al uit. Vanaf 15 April kan je dan ook met je bankpas via nfc betalen.
Ik kan al maanden contactloos betalen met mijn bankpas in Leiden. Echt ideaal.
Wel jammer dat ze na het eerste jaar 12,95 in rekening gaan brengen en dat alleen bankoverschrijvingen en iDeal betalingen +20euro gratis zijn. Voor -20euro iDeal en Creditcard betaal je € 0,50
""Het gebruik en registratie van de wallet is gratis. Maak je ook gebruik van de SmartPass dan zijn hier wel kosten aan verbonden. Bekijk de kosten voor SmartPass.""

Wallet bevat de NFC Betaalmethode. SmartPass is een creditcard achtig iets.

Tevens ook worden alleen Vodafone Branded toestellen ondersteund. Non branded wordt ondersteund na de zomervakantie. Dan zal ook een app via diverse appstores beschikbaar zijn.


Overigens zie ik het betalen met de NFC Chip in telefoons hooguit als alternatief voor betalingen die mogelijk waren met chipknip (lees: kleine betalingen). Als opvolger voor de algehele bankpas zie ik het zeker niet. Zou dit wel zo zijn houdt het voor mij gauw op. Ik hou persoonlijk niet van één ding dat letterlijk alles bevat qua telefonie & betalingen. Reden? Rolt iemand mijn portomonee, heb ik altijd mijn telefoon nog en kan ik direct bellen. Jat iemand mijn telefoon (of raak ik deze kwijt) kan ik altijd nog ergens betalen. Combineer beide en je kunt werkelijk geen kant meer op!

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 26 juli 2024 12:14]

Nexus 5 wordt ondersteund!!! ;-) Door de medewerker van de klantenservice bevestigd.

[Reactie gewijzigd door johannesberg740 op 26 juli 2024 12:14]

De Nexus gebruikt de standaard Android NFC api dus als ze die gebruiken wel. Volgens mij heeft HTC geen eigen implementatie voor de One en gebruiken zij die dus ook, maar als je zeker wilt zijn zou ik even wachten tot dat iemand het heeft geprobeerd.

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 26 juli 2024 12:14]

Die wallet is dat android app want dan kan ik het testen op mijn blackberry :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 103465 op 26 juli 2024 12:14]

Apple's iPhones ondersteund toch geen NFC, dus hoe kan hier een app voor komen?
Super initiatief. Betalen met de mobiele telefoon. Iets waar wij natuurlijk allemaal langzamerhand heen gaan. De mobiel overal voor gebruiken, ook voor fysieke betalingen!
Elke vorm van techniek die cash geld kan uitbannen, is echt super. Tot we geen cash geld meer hebben.

Ik begrijp echt serieus niet, waarom je dit zo'n super initiatief vind. We hebben al verschillende theorien bedacht. Waar op dit te misbruiken is. Ja, wie was ook weer verantwoordelijk voor de betaling? De consument toch en niet de bank als er iets verkeerd gaat.

Maar ook een leuk idee, dat je provider, straks al je betaal gegevens heeft. Laat voor al nog meer data rond slingeren.
Apple's iPhones ondersteund toch geen NFC, dus hoe kan hier een app voor komen?
Misschien moet je het artikel eens lezen:

"Wie geen geschikt toestel heeft, zoals een iPhone, krijgt een nfc-sticker thuisgestuurd"
De mobiele app maakt het ook mogelijk om geld over te maken naar andere gebruikers. Dat gebeurt niet via nfc, maar op basis van iemands mobiele-telefoonnummer.
dus de iPhone kan wel gebruik maken van de app
Anoniem: 445817 @wica27 maart 2014 20:25
De app is om je account te bekijken/beheren. De NFC chip om betalingen te doen.

Deze twee onderdelen zijn alleen aan de kant van Vodafone/je bank gekoppeld, niet in je telefoon zelf. De app kan dus prima gebruikt worden op apparaten zonder NFC.
Even los van de discussie over veiligheid, gebruiksgemak, toegevoegde waarde: waarom wil Vodafone dit zo graag: men wil jouw betaalgegevens/informatie! Net als ING en Rabobank al aangekondigd hebben: met jouw betaalgegevens kunnen deze grote bedrijven gegevens en gedragspatronen van grote groepen gebruikers genereren, die voor adverteerders veel waarde hebben. ING heeft inmiddels zijn plannen in de ijskast gezet, Rabobank geeft aan dat ze je betaalgegevens alleen willen gebruiken voor eigen commerciële aanbiedingen (verzekeringen, bankproducten etc). Maar wil je dat Vodafone nu ook inzicht krijgt waar, wat, wanneer en hoeveel geld je uitgeeft?

Als Vodafone klant word je 'verleid' door allerlei vreemde benefits: je houdt tijd over, je krijgt een betaaloverzicht in een app, geen gebruik meer van een pincode. Contactloos betalen met mijn bankpas, ok, maar niet via andere bedrijven als Vodafone. Voor mij blijft Vodafone gewoon mijn mobiele provider, en blijf ik klant, in plaats van product.
Wat een overtrokken reactie. Volgens mij ben je helemaal hyper over het gebruik van transactiegegevens voor reclame doeleinden.

Het enige wat VF te weten kan komen is het bedrag en tijdstip. Ze weten niet of de transactie successvul is geweest; dat weet alleen de terminal en VISA. Locatie is niet bekend bij Vodafone; deze worden niet in de NFC-events naar de android app doorgestuurd.
Zo, simkaart is aangevraagd. De klantenservice is nog niet helemaal op de hoogte. Ze moesten me 3x doorschakelen, toen nog wat navragen en kwamen eerst nog aan met dat ik 25 euro daarvoor moest betalen. Na nog een keer aanvragen kwamen ze er pas achter dat het gratis is.

Ze waarschuwden wel dat er bijna nog nergens contactloos betaald kon worden, dus of ik het wel zeker wist...

Aanmelden kan trouwens via https://vodafonesmartpass.com/vodafone-signup-converged/nl/

[Reactie gewijzigd door TheDevilOnLine op 26 juli 2024 12:14]

Ik probeerde net aan te melden: Chrome begint als een gek geheugen te lekken na het invullen van mijn woonplaats. Goed begin :P
Same here! Gaat iets mis in Chrome :)
Zelfde verhaal. Werkt op de mobiele (android) versie van Chrome wel gewoon trouwens. Website is duidelijk ook ontworpen voor mobiel.
Ach, bij jou lukte het in elk geval. Ik werd ook een paar keer doorgeschakeld en kreeg uiteindeiljk te horen dat ze er later op terug zullen komen aangezien ze nog er nog niets van wisten (nfc simkaart, nog nooit van gehoord meneer :P)
Je schijnt ook naar de winkel te kunnen gaan, dan activeren ze hem meteen en kan je hem meteen gebruiken!
De truuk is om een systeem te maken dat op 50.000 plekken werkt, maar dan met ALLE contactloze betaalmiddelen, dus niet alleen nfc-telefoons, maar ook betaalpassen zoals de OV-chipkaart.

Stapje verder: de OV-chipkaart had een generieke betaalpas moeten zijn. Net als in Japan dus eigenlijk met o.a. Suica en PASMO. Maar ook daar kun je overigens met je (Japanse) telefoon op o.a. de treinstations in- en uitchecken. AL JAREN.

Je zou toch verwachten dat met zo'n dicht "betreind" land als NL een dergelijk systeem al 10 jaar geleden zou bestaan, en dat we nfc in smartphones én featurephones heel normaal vonden. Dan zou de iPhone tenminste ook niet zo achterlijk populair geworden zijn.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 26 juli 2024 12:14]

Anoniem: 126717 27 maart 2014 14:07
Nog een beetje kip-ei verhaal, ik kan in theorie ook contactloos pinnen met mijn pas. Dat is hetzelfde systeem (link) maar ik ben nog niet 1 terminal tegengekomen waarmee het mogelijk is.
Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker op stations, bij (onder andere) de kiosk. Helaas heb ik nog een "oude" pinpas dus heb het nog niet kunnen gebruiken.

Edit: Volgens Vodafone inmiddels bruikbaar in alle winkels op NS stations (bron: Facebook)

[Reactie gewijzigd door timmie78 op 26 juli 2024 12:14]

Anoniem: 126717 @timmie7827 maart 2014 14:33
Edit: Volgens Vodafone inmiddels bruikbaar in alle winkels op NS stations (bron: Facebook)
AHtogo op Utrecht CS heeft het anders nog niet... En die winkel is nogal nieuw, is zelfs voorzien van zelfscan en betaal hoek.
Gaat hoofdzakelijk om Kiosk's (heb 't bij enkele getest en het werkt) en Burger Kings (heb gehoord dat het daar werkt). Het heeft ermee te maken of de pinterminal een wireless logo heeft (lijkt op dat van wifi) aan de zijkant. Heb het overigens ook getest bij H&M (1x) en bij Ikea (1x). Bij beide werkte het niet in dat filiaal dan en bij Ikea gaven ze aan dat het pas medio mei wordt geactiveerd, ookal hebben ze al nieuwe pinterminals.
Dat zou kunnen komen omdat ah to go niet bij ns retail hoort. De Julia's, kiosk, smullers enz. horen daar wel bij. Ahold wacht misschien nog even.
Niet helemaal waar. AH to go is wel degelijk een formule van NS Stations. Dit is echter meer een soort franchise constructie, net als bij Burger King en Starbucks ;) Bij de BK heb ik die nieuwe terminals wel al gespot, dus de Ap to go zal binnenkort ook wel volgen :)
Bij de zelfscan's werkt dit systeem inderdaad niet, in 's-Hertogenbosch staan hier nog oude pinapparaten terwijl er bij de "normale" kassa's al de NFC toepassing is toegevoegd.
ga maar eens naar Warschau, daar kon je vorig jaar augustus (2013) al contactloos betalen, en dat deden sommigen daar ook al. Ben benieuwd of mijn ING pas ook in het buitenland gaat werken met deze nieuwe techniek. Daar stond niets over in de brief die ik kreeg van ING.
Deze manier van betalen zal indirect ook onder SEPA vallen, omdat we 1 standaard willen binnen Europa. Elke pas zou dus moeten werken binnen Europa
Heel slim
Chipknip 2.0 en Vodafoon wil graag het geld in alle Vodafone Wallet's wil gaan beheren.
Heb je daar geen bankvergunning voor nodig?

Ik denk toch dat ik voorlopig pin
Zoals ik het lees vormt Vodafone alleen de schakel tussen jou, je bank en de betaalterminal, dus alleen voor de communicatie.

[Reactie gewijzigd door guapper op 26 juli 2024 12:14]

Nee je moet er geld op storten, via iDeal of bankoverschrijving.
Daarom werken ze samen met Visa.
Dit is een Visa product wat door vodafone word verkocht.
Ik begrijp het, heb ook een virtuele kaart bij die firma.

Punt is dat VF alleen de identificatie en communicatie verzorgt, maar daar een fee aan koppelt waar menig CC leverancier (een bank) jaloers op zal zijn. (Onder voorbehoud dat de cijfers die hierboven genoemd worden correct zijn natuurlijk.)
Vodafone's SmartPass-product is een betaalkaart die Vodafone aanbiedt via het bedrijf Wirecard, en die voldoen aan alle regels voor banken.

@guapper: Vodafone Wallet is inderdaad alleen de schakel die er tussen zit. SmartPass is een betaalkaart die je in de Wallet kunt gebruiken.
Hoelang zal het duren voordat dit gekraakt word?
Dat je in de kroeg staat en mensen met hun telefoon tegen je broekzakken/tas gaan drukken?
NFC werkt pas als het scherm aanstaat en geunlocked is. Ik denk dat dat wel goed komt ;)
Voor een nfc sticker of nfc betaalpas geld dat niet, deze kunnen ze gewoon zo uitlezen door inderdaad een telefoon tegen je broekzak te drukken.
Zeker weten? Want je MOET een app installeren op je telefoon... ik ben er zelf dus nog niet eens zo enorm zeker van dat je, je geld dan ook direct kwijt bent.
Wacht wacht.. Vodafone introduceert een nfc betaaldienst dat ook toegankelijk is voor niet-klanten? En het is ook compatible met de standaard die ING en ABN Amro gebruiken? Zover ik weet hoort de Rabobank ook in dit rijtje thuis!
Als je een bron geeft kunnen ze het aanpassen.
Seizoenskaart houders bij PSV (andere clubs weet ik niet) kunnen toegang krijgen d.m.v. de chip die op de kaart zit. Ik stel me zo voor dat er op de kaart een RFID zit, waarmee de toegang mogelijk wordt. Daar zit ook gelijk het grootste manco van het systeem, ik kan mijn kaart aan een willekeurig iemand geven, waarna toegang mogelijk is.

Je zult je telefoon maar kwijtraken, en dat niet meteen door hebben. Welliswaar moet er boven een bepaald bedrag een pincode worden ingevoerd, maar veel kleine beetjes kunnen toch nog een grote hoop maken.
neen, neen, neen. Goed lezen. Zodra het totaal van de betalingen boven een bepaald bedrag uit komt, vraagt het systeem om een pin code, juist om dit soort 'misbruik' te beperken tot die grenswaarde (50 euro bij ING totaal, met 25 euro per transactie).Kijk bijvoorbeeld eens hier:
Waarom zou ik willen dat een mobiele provider de taak van mijn bank overneemt? Of waarom zou ik willen dat m'n telefoon m'n bankpas wordt?

Ik zit bij de ING en heb een vrij nieuwe betaalpas, daarmee kan ik vanaf 15 april al contactloos betalen.
Vodafone is al langer bezig hiermee, Ik begrijp jou issue, en voel hetzelfde.
http://www.bellen.com/nie...t-mobiele-creditcard.aspx


Ik heb ook geen interesse om via nog een tussenstap mijn betalingen te laten regelen.
Ik dacht eerder aan een prepaid CC of een mogelijkheid om het te schakelen aan je telefoonrekening.
Anoniem: 445817 @Moartn27 maart 2014 20:30
Ik zit ook niet op 10 betaalpassen te wachten, maar het idee dat er wat meer concurrentie komt op de betaalmarkt zie ik wel zitten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.