KPN verstrekt nfc-simkaarten aan klanten voor mobiel betalen Rabobank

KPN gaat klanten met een Rabobank-rekening van nieuwe nfc-simkaarten voorzien, zodat ze hun smartphone kunnen gebruiken om mobiel te betalen in winkels. De smartphone moet een recente versie van Android draaien en zelf van nfc-ondersteuning voorzien zijn.

De Rabobank en KPN maakten hun samenwerking voor mobiel betalen op dinsdag bekend. Vereist is dat KPN-klanten met een Rabobank-rekening een smartphone hebben die minimaal Android 4.4 draait en die nfc-ondersteuning bevat. De Rabobank-betaalpas wordt 'opgeslagen' op de nfc-simkaart, luidt het in de woorden van KPN. Vanaf het voorjaar kunnen de klanten er dan mee betalen.

Gebruikers moeten de mogelijkheid activeren door de bijbehorende app te downloaden en te installeren. Hierna kunnen ze, net als met bankpassen met nfc, hun toestel langs de betaalterminal van een winkel halen om tot 25 euro zonder pin te betalen. Hiervoor hoeven ze de app niet te openen, maar moet de telefoon wel uit de slaapstand gehaald worden. Het systeem werkt ook als de accu van het toestel leeg is. De techniek werkt nog niet in combinatie met iPhones. Niet bekend is of ook andere telecomaanbieders op dit vlak samenwerken met de Rabobank.

Providers hebben grote plannen met de integratie van de nfc-chip in simkaarten. Vorig jaar maakten KPN en Vodafone al bekend een test te houden voor het koppelen van de simkaart aan de bankrekening en het systeem van de ov-chipkaart, waarna klanten kunnen in- en uitchecken via nfc op de smartphone. Voor de toekomst denkt KPN ook na over plaatsing van digitale versies van rijbewijs, paspoort, toegangspassen voor kantoren en concertkaartjes op de simkaart.

KPN Rabobank mobiel betalen

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

19-01-2016 • 13:46

176

Reacties (176)

176
168
117
8
0
3
Wijzig sortering
Eigenlijk wil ik helemaal niet dat banken samenwerken met een telecom operator. Ik wil zelf vrij kunnen kiezen voor een bank en voor een telecom operator zonder dat dat gevolgen heeft. Weg met die lock-in mechanismes!

ING is een goed voorbeeld: je kunt hun NFC betaal app installeren op toestellen van alle mobiele operators.

[Reactie gewijzigd door Zxui op 23 juli 2024 22:59]

Dit gaat ook niet gebeuren.....

In de vorige eeuw (rond 1996) hadden we de multifunctionele chipknip die speciaal ontworpen was in opdracht van KPN en ING om vrijwel hetzelfde mogelijk te maken. De chip had ook meerdere slots voor meerdere toepassingen. Hiermee was het dus ook mogelijk om Airmiles, bioscooptickets en andere zaken op te slaan.

Maar.....

Elke leverancier wilde zijn eigen logo op het kaartje hebben. En geen enkele leverancier wilde zijn app op een kaartje van een andere leverancier opslaan. Technisch was het allemaal prima mogelijk maar de marketing mensen bleven dwarsliggen waardoor het uiteindelijk is gefaald als multifunctionele kaart.

http://www.volkskrant.nl/...n-infrastructuur~a444400/
Ja dat klopt! Die kreeg ik ook in mijn studentenkaart toen. Ik zou er van alles mee kunnen gaan doen.
De chip is slechts 1x uitgelezen (en bleek toen stuk, dus kreeg ik een nieuwe): bij het verstrekken van het studenten software pakket.
En uiteindelijk heb ik heel mijn studie nog met magneetkaarten kopietjes betaald en de menza betaalde je gewoon met pin. De chip is nooit gebruikt.

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 22:59]

Om van de battle Chipknip vs Chipper nog maar te zwijgen. Standaarden blijven lastig, in de beginfase. Betamax anyone?;)
Marketing is wel vaker een dwarsligger. Ik denk gelijk aan die mooie glanzende schermen van smartphones die slecht bruikbaar zijn bij felle spiegeling?
Het verschil is dat de ing app HCE (Host card emulation) gebruikt en waarschinlijk wil de Rabobank daar niet aan beginnen en de crypto zelf onder controle houden door middel van een App (JavaCard of equivalent is mijn guess) op de (NFC) sim kaart van KPN. Dit is een afweging tussen beveiliging en toegang. Overigens hoeft HCE niet te werken op alle NFC apparaten (Laat staan cross platform).

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 23 juli 2024 22:59]

Maar dit is in zijn geheel geen vendor lock-in.

Het betreft hier een open standaard en als Vodafone, T-Mobile, Lebara, Lyca, Tele2, enz.....
Het ook allemaal gaan ondersteunen dan kan je gewoon on afhankelijk van de Telco je Rabo NFC betalingen doen.

Het grootste voordeel van deze oplossing is dat je on afhankelijk van de APP je betaal transacties kan uitvoeren en het enige wat de teleco doet is toegang tot de SIM kaart leveren aan Rabo ten behoeven van NFC betaal transacties.

De manier zoals ING het heeft geïmplementeerd is voor mij een reden om ING niet als bank te overwegen, vermoedelijk zal ING ook naar de zelfde oplossing gaan als Rabo en wilde ze alleen de eerste zijn die NFC ondersteund.
Het is geen verplichting.
Je kan de Rabo Wallet app ook gebruiken indien je over een ondersteunde Samsung smartphone hebt:
  • Samsung Galaxy S4
  • Samsung Galaxy S6
  • Samsung Galaxy S6 Edge
  • Samsung Galaxy Note 3
Een andere manier is om de huidige Rabo Pas te vervangen met de Rabo Pas met contactloos betalen.
Begrijp nog niet helemaal waarom er nu een secure element op de simkaart handig is. De telefoon heeft zelf al NFC en kan dus gewoon via card emulation cashless betalen mogelijk maken. Wat is dan de toegevoegde waarde van de sim?
Enige reden die ik kan bedenken dat banken de on-board nfc-chip niet veilig genoeg vinden.
Wat is dan de toegevoegde waarde van de sim?
Ik denk het secure element. Ik vermoed dat er niks NFC gerelateerds in de SIM zit, het enige wat er in zal zitten is een afgeschermd stukje met een private key dat gebruikt kan worden voor het signen van een betaling. Dit is uiteraard een stuk veiliger dan een private key op een Android toestel (== ongepatchte gatenkaas) opslaan.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 23 juli 2024 22:59]

Inderdaad... Als ik zoek op NFC Simkaart, kom ik op de volgende link van KPN https://www.kpn.com/prive/mobiel/informatie/nfc-simkaart.htm
Hier staat "De NFC SIM-kaart is een speciale SIM-kaart die deze NFC-techniek ondersteunt. "
Daarom denk ik inderdaad dat het een Secure Element SIM card betreft.

De kaartdata wil je niet zomaar op de telefoon opslaan, want daar kan het te makkelijk worden gestolen. Dat wil je in een beveiligd stukje hardware opslaan. Wat ik begreep werkt de Rabo wallet alleen met Android phones die een hardware Secure Element hebben. Theoretisch kun je ook een encrypted file oid gebruiken, maar waarschijnlijk is dit te risicovol.

Met een Secure Element op de SIM kaart oplossing, kunnen er gewoon commando's naar de secure element gestuurd worden op dezelfde manier als er met de SIM kaart gecommuniceerd wordt. Hier kan de app de kaartdata opslaan. Dit betekent dat men niet langer afhankelijk is van de telefoonbouwer om een secure element in de telefoon te zetten.
Lijkt er op dat dit het zelfde is als de Nokia Lumia 920 had, een chip van NXP die speciaal moest worden benaderd alleen ditmaal ingebouwd in de SIM kaart.
Kan iemand mij uitleggen hoe dit gedoe met NFC Sim en on-board NFC technisch in elkaar zit?
Ik heb een HTC One M8 met NFC, en ik heb een tijdje geleden bij Vodafone geinformeerd naar de mogelijkheden van NFC icm Vodafone Wallet; toen moest ik ook een NFC Sim aanvragen. Hoe-wie-wat-waar-waarom? Is de beveiliging van on-board NFC soms niet goed genoeg?

[Reactie gewijzigd door Veneficus op 23 juli 2024 22:59]

De beveiliging van de NFC communicatie is niet het probleem. Het probleem is dat je een veilige plek wilt hebben om data neer te zetten. In het geval van je bankpas, is dit je pashouder data, en encryptiesleutels. Die zijn nodig om transacties te ondertekenen. In het geval van je OV-pas is dit informatie als je saldo, etc.

Deze data wil je in een beveiligde omgeving opslaan. De leverancier van de dienst kan eisen dat dit niet in software gebeurt (een encrypted file oid), maar in een hardware secure element. Niet alle telefoonmakers voegen een Secure Element toe aan hun telefoon.
Hier komt de SIM kaart om de hoek kijken. De SIM kaart bevat een beveiligde opslag voor deze data. Deze kan op dezelfde manier benaderd worden als de commando's die normaal naar de SIM-kaart gaan. Hiermee krijgen alle NFC telefoons dus een beveiligd stukje opslag waar de apps hun sleutels, en beveiligde data kunnen plaatsen.
Bedankt voor de uitleg! Duidelijk en logisch. Alleen waarom kan ik jouw reactie nou niet positief beoordelen???
offtopic:
Omdat het een reactie is op je eigen reactie, dat staat er ook.
Er is ook een mogelijkheid om het SE op een microsd card te zetten.
Zelf ben ik vooral voorstander van de HCE oplossing.
Hier ben ik ook zeker benieuwd naar.
Wat is het voordeel van deze oplossing ten opzichte die ING biedt? Zelfde randvoorwaarde voor gebruik (app en nfc ondersteuning), maar geen andere simkaart benodigd.
Waarschijnlijk veiligheid. Op deze manier kan Rabobank zelf controle uitoefenen op de betaalhardware, ING kan onmogelijk alle Android smartphones met NFC testen. In principe doet Google dat ook al, dus het lijkt me zelf totaal geen probleem en ik vind dat Rabo moeilijk doet, maar ik vermoed dat het zoiets is.

De huidige Wallet app werkt ook alleen op Samsung smartphones met een specifieke nfc techniek, en zelfs dan nog werkt het alleen op de S4 en S6, waarschijnlijk omdat ze alleen die hebben getest.
Ja, maar op mijn S4 dan weer niet. Waarschijnlijk door m'n custom rom.
Dus wel benieuwd of het dan met deze Simkaart wel gaat lukken
Yup, ik mag mijn telefoon niet eens rooten als ik de app wil blijven gebruiken... ik snap de voorzichtigheid van Rabo ook wel ergens, maar toch vind ik het wel heel vervelend :P
Terwijl je met de nalatigheid van het updaten door Samsung, zoals dat nu extra wordt benadrukt door de consumenten bond, je bijna kan zeggen dat een custom rom veiliger is dan TouchWiz...
Even offtopic dan maar :P Laten we wel zijn, dit speelt al maanden wereldwijd, maar nu een nietszeggende kleine 'consumentenbond' in ons kleine kikkerlandje er wat van zegt, krijgt het opeens media-aandacht :P
Dat een bepaalde firmwarelaag van Android niet device-onafhankelijk geupdated kan worden, is imo een serieus probleem. Maar dat moet Google (eventueel in samenwerking met alle andere smartphonebouwers) aan gaan pakken. De smartphonebouwers zelf kunnen er niet ontzettend veel aan doen, zeker niet zolang ze providerspecifieke firmware gaan maken die vervolgens getest moet worden.

Samsung heeft daarentegen, afaik als enige, op de productpagina's van smartphones een minimale ondersteuningsdatum genoemd. Ze geven minimaal 2 jaar ondersteuning op alle modellen uit 2015 en later, wat imo vrij redelijk is. De flagships van Samsung worden al jaren goed bijgehouden, het zijn de budgettoestellen die het probleem eigenlijk zijn. In 2015 heeft Samsung overigens eigenlijk geen echte budgettoestellen geïntroduceerd; dat zijn allemaal 2014/2013-modellen.
De enige reden dat de Consumentenbond over Samsung begint, is omdat zij marktleider zijn. Een HTC of Sony maakt het veel bonter dan Samsung, en het uiteindelijke probleem ligt meer bij Google.

Bovendien is het allemaal gebaseerd op het misverstand dat nieuwe OS-versies per se veiliger zijn. Het is zeker niet zo dat Windows 10 veel veiliger is dan Windows 8, zolang beide OS'en maar beveiligingsupdates binnenhalen. Mijn S6 draait op 5.1, maar haalt wel bijna maandelijks beveiligingsupdates binnen.

Begrijp me goed, ik wil heel graag Android 6 op mijn S6, zeker als ik m'n Nexus 7 weer eens erbij pak. En ik vind ook dat Samsung het beter kan doen; veel beter. Er zijn meer dan genoeg redenen en argumenten te verzinnen. Maar momenteel is Samsung volgens de CB de enige schuldige; dat is gewoon niet waar. En het is nou ook niet echt een probleem :P
Ik richtte mn pijlen ook niet zo zeer op Samsung maar meer op de hetze tegen custom roms.

Mijn S4 heeft last van het redelijk bekende probleem dat ie regelmatig roept dat er geen geldige simkaart Is geplaatst. Dat is een hardwarematig probleem want het moederbord zou vervangen moeten worden. Maar Samsung geeft mij een dikke vinger, want heb een custom rom draaien. Dat ik die al een jaar hadden draaien voordat het probleem naar voren. Kwam mocht niet baten...

Ondertussen ben ik wel blij met die custom rom (Pacman), want ik kan de melding negeren en dan maar zonder sim de telefoon gebruiken. Vriend van me had de originele TouchWiz op zn S4 en die kon niet anders dan elektrische keer weer opnieuw opstarten.

On-topic, ik denk niet dat dit dus gaat werken op mijn S4. Maar echt rouwig ben ik daar niet om. Sommige dingen mogen best gescheiden blijven en voor pincodeloos betalen beperk ik me wel tot m'n pas.
Ah, ja dat ben ik ook met je eens. Custom roms zijn prima en kunnen (zeker in het geval van Samsung) veel beter zijn dan de stock rom. Ik snap Samsung ergens wel, rare firmware zou de boel kunnen slopen, maar zeer waarschijnlijk was dat niet het geval.
Mijn vriendin heeft ook een S4 en ziet hetzelfde nog wel eens langskomen. Het is inderdaad een hardwarematig probleem waar je het moederbord voor mag vervangen.

Verder is het vooral Rabobank die per se álles moet controleren voordat ze je die app laten draaien... imo ook bullshit.
Inderdaad, de custom rom draaide al een jaar toen het probleem zich voordeed. Maar dat boeit Samsung niet...

Op mijn beurt snap ik de Rabobank wel. Als er iets misgaat dan moeten zij tegemoed komen. Beetje mensen tegen zichzelf beschermen dus.

Een melding bij het constateren van custom rom in de trend van "je hebt custom rom, door het toch gebruiken van deze optie ga je ermee akkoord dat jezelf volledig aansprakelijk bent", zou een mooie optie zijn. Hierdoor zal de install base ook toenemen waardoor problemen in een App eerder aan het licht kunnen komen.
Inderdaad door de custom rom, de s5 kan weer niet omdat samsung daar een niet correct werkend Secure Element in zit (samsung wilde hun flagship model snel lanceren en heeft daar een steekje laten vallen)
Nee, de S4, S6 en Note3 zijn allemaal voorzien van een embedded Secure Element, welke wordt gebruikt door de Rabo Wallet. De S5 heeft deze chip niet en kan daarom ook niet met de huidige oplossing werken.
Ja, maar dat is complete onzin omdat tegenwoordig bijna elke simkaart Secure Element heeft. Tele2 adverteert het niet eens, heeft niet eens betaalsystem oid, maar heeft wel Secure Element in de simkaart zitten. Of je skipt secure element en doet gewoon zoals ING host card emulation, maar dat is allemaal te moeilijk voor Rabobank met hun webbased app.

edit: specifiek het secure element

[Reactie gewijzigd door osmanov op 23 juli 2024 22:59]

Ik ben benieuwd waar je je claim vandaan haalt dat elke 'simkaart' NFC Secure Element heeft?

Een ICC met SIM applicatie wordt in het dagelijkse leven simkaart genoemd.
Een UICC kan naast de SIM/USIM/ISIM applicatie ook een Secure Element gedeelte bevatten die GlobalPlatform compliant is. Deze kosten echter meer om te maken, en zijn dus duurder voor telecomproviders om af te nemen. Als er er niet van deze extra mogelijkheden die een SE biedt gebruik wordt gemaakt, zijn telecomproviders niet geneigd om hier geld aan uit te geven.

Aangezien Tele2 er geen gebruik van maakt, zullen ze dus ook een UICCs bestellen met GP SE en NFC capabilities.
Sinds ik de nieuwe 4g-ready simkaart heb gekregen kiest mijn telefoon voor SE SIM als "default NFC processing mode". Het zou zo kunnen zijn dat Tele2 Group al hun simkaarten tegelijk besteld en dan lokale varianten maakt.
Vreemd eigenlijk, wel S4 en S6, maar geen S5. Zou prettig zijn als ze hardwarerestricties opleggen, dat ze dan ook wat tempo achter de ontwikkeling zetten...
De S5 gebruikt een andere NFC techniek, dan de S4 en S6. Ergens heb ik dit gelezen maar kan dit bericht niet meer terug vinden.

had in in ieder geval te maken met iets van "secured element"
Hmm, hoop dat ze er een beetje vaart achter zetten. Lijkt me wel een handig systeem zo :)
Dit stond in het artikel van nu.nl
Dat (ING app) heeft als nadeel dat mobiel betalen niet mogelijk is als de accu van de smartphone leeg is. Met een nfc-simkaart werken betalingen ook dan nog steeds.
Dus met een lege telefoon schijnt het dus nog steeds te kunnen werken.

[Reactie gewijzigd door chengbondkwok op 23 juli 2024 22:59]

Dat rijmt niet echt met de volgende tekst uit het artikel:
Hierna kunnen ze, net als met bankpassen met nfc, hun toestel langs de betaalterminal van een winkel halen om tot 25 euro zonder pin te betalen. Hiervoor hoeven ze de app niet te openen, maar moet de telefoon wel uit de slaapstand gehaald worden.
Lastig je telefoon uit slaap halen als de batterij leeg is.
KPN-klanten met een Rabobank-rekening een smartphone hebben die minimaal Android 4.4 draait en die nfc-ondersteuning bevat.
En dan heb je dit nog, wat is het nut van een NFC simkaart als de telefoon al ondersteuning moet hebben voor NFC? als het er om gaat dat de OS overweg kan met NFC lijkt mij het benoemen van android 4.4 al genoeg.
Nou als OnePlusTwo :P eigenaar bijvoorbeeld, laat ik toevallig net een KPN abbo hebben én bij Rabobank zitten. Geweldig uitkomst voor mij (ook al had ik ook genoegen genomen zonder NFC te werken)
Dan heb je helaas toch pech: de simkaart bevat geen nfc chip, alleen een key tbv authorisatie oid.
Maw. Je hebt altijd de nfc chip van het toestel nodig
Oh dan blijven we t gewoon doen met t pasje.
Hoe werkt dit dan als de mobiel leeg is? Dan kan je toch ook niet meer de NFC-chip van het toestel gebruiken?
Dus als je je telefoon uit hebt staan, dan zou je ook nog steeds moeten kunnen betalen. Dat komt op hetzelfde neer als een lege accu.

Ik ben benieuwd hoe dit in de praktijk daadwerkelijk zal zijn. Een filmpje/tekening zou hierover meer informatie kunnen geven.
The_Fes quote de ING oplossing
chegbondkwok quote Rabobank/KPN oplossing
Nee hoor, in het artikel hierboven staat namelijk heel de ING niet eens vermeld. Hetgeen ik quote gaat volgens tweakers echt over de Rabobank/KPN toepassing.
Dat lijkt me dan ook sterk. De simkaart heeft geen eigen nfc-chip (anders zouden ook telefoons zonder nfc ondersteund worden) en de nfc-functie van je telefoon werkt niet als je geen stroom hebt.
Heb hier een heel stapeltje vodafone SIM kaarten liggen met NFC er op.

Waarom kan ik die van vodafone eigelijk niet gebruiken voor mijn rabobank?

Anyway, waarom moet de Provider er tussen zitten?
Blijkbaar heeft Rabobank gekozen om eerst met KPN samen te werken, overweging? Geen idee...
De provider regelt de drager en de infrastructuur om erbij te kunnen, de bank regelt de mobiele pas.

Dan moeten ze wel eerst overeenkomen wie wat waarvoor betaalt
Ah excuus, deze beschrijving deed me echt identiek aan iets dat getikt is op tweakers.net over de ING oplossing.

Je hebt gelijk, het staat haaks op elkaar qua berichtgeving
Er staat toch echt dat je de telefoon uit de slaapstand moet halen om contactloos te kunnen betalen. Dat lijkt me dan lastig met een lege batterij.
Wellicht dat wanneer het toestel uitstaat er een directe hardwarematige verbinding is naar je simkaart?
Waarom werkt het dan niet in een iPhone ?
Geen nfc tot 6 Plus?
In de iPhone 6 Plus is de Nfc-chip nu alleen beschikbaar voor Apple Pay. Bron: https://www.tabletsmagazi...nu-alleen-voor-apple-pay/
Ik denk dat dit niet van lange duur zal zijn. Bij touch id was dit ook een jaar lang en nu kan ook iedereeen aan de slag met de api.

Ik kan me herinneren van de presentatie dat de deuren van "starwood resorts" geopend konden worden met nfc. Die beloftes moeten ze wel waarmaken!
"Hiervoor hoeven ze de app niet te openen, maar moet de telefoon wel uit de slaapstand gehaald worden. Het systeem werkt ook als de accu van het toestel leeg is."

Beetje tegenstrijdig inderdaad, iemand die hier meer over weet?
Als de accu leeg is, staat deze niet in slaapstand.

Wellicht dat de verbinding met de nfc softwarematig geblokkeerd is, indien de telefoon in slaapstand staat.

Lijkt mij een beetje vreemd maar ik zou he dan andersom logischer vinden
Zo vreemd is dat toch niet? In een bankpas met NFC zit toch ook geen accu?
Wel vreemd dat in het artikel staat dat je telefoon uit slaapstand moet zijn.
De simkaart moet benaderd kunnen worden. Daar is in ieder geval stroom voor nodig.
Blijkbaar is het een beveiligingskeuze geweest om de app c.q. een hardware beperking om de simkaart te benaderen, om te voorkomen dat je ongewild een nfc scanner tegen jebroekzak geduwd krijgt.
Met een gejat toestel kan dan dus ook niet betaald worden.
Wel nuttig lijkt me.
Waarom specifiek Rabobank? Mooie ontwikkeling opzich, maar zijn er plannen om andere banken te gaan ondersteunen (Vanuit KPN)?
Als het vanuit KPN zou lopen wel, maar volgens mij loopt dit via de Rabobank. Dan blijft natuurlijk de vraag, en wanneer gaan andere providers het dan ondersteunen?

(de uiteindelijke vraag is natuurlijk: wanneer worden alle moderne OS'en ondersteund?)
Andere banken maken geen gebruik van het secure element van de simkaart. Keuze van de Rabobank dus.
Omdat Rabo al een zakelijke relatie had met KPN (neem ik aan). Zo hadden ze vroeger samen Rabo Mobiel.
Ik heb een bankpas van de Rabobank met NFC (werkt hetzelfde, zonder pincode tot 25€ betalen). Of ik nu m'n portemonnee of telefoon uit m'n zak haal maakt dan toch helemaal geen verschil ?
Klopt, maar als er steeds meer passen digitaal worden hoeft de portemonnee niet meer mee. Het enige is op dit moment nog mijn rijbewijs, cash betalen doe ik sowieso nog maar zelden.
Neem je je bankpas niet meer mee, omdat het toch op je telefoon zit. Moet je ergens cash betalen... Telefoon in de pinautomaat proppen? :')
Ha, dat doet me denken aan hetgeen een collega tijdens de lunch vertelde. Hij heeft de ING Betalen app op zijn Android. En nu kwam hij vanmorgen bij een winkel die nog geen contactloze betaalautomaat had. Toen moest hij helemaal zijn portemonnee uit zijn zak halen, pas er uit halen, pas in de automaat steken, pincode intoetsen, pas er weer uit, portemonnee weer terug in zijn jas doen...

Contactloos betalen via je smartphone went snel.
Ik schijn contactloos betalen te hebben op mijn nieuwe bankpas bij de rabobank, maar moet zeggen.. ongeacht in welke winkel ik ook kom reken ik bijna net zo snel af als mensen die contactloos betalen. Hoe?

In de rij bij de kassa alvast mijn pas pakken, terwijl de geen achter de kassa aan het scannen is de boodschappen alvast wegstoppen. Tegen de tijd dat ik zie dat ze het laatste product heeft gescand, mijn bankpas erin.... pincode intoetsen en akkoord. 2 tellen later, heb ik de resterende boodschappen eveneens in de tas/krat zitten en heeft de persoon achter de kassa de bon pas.

Gewonnen- / verloren tijd? 0-0.

Wat wel grappig is, is dat ik in de rij soms inderdaad wel mensen contactloos zie betalen, en juist langzaam alles doen om maar op te vallen van "kijk mij eens, ik betaal contactloos en ga met de tijd mee".
Gebruik ook contactloos betalen, maar dan met de pas. Haal hem niet eens uit mijn portomonnee daarvoor. Meerwaarde via smartphone is voor mij verwaarloosbaar, aangezien ik die meestal thuis laat. :)
Als ik ergens cash/contant moet afrekenen, dan geef ik het (munt/brief)geld af aan de kassamedewerker en niet aan een pinautomaat :+
Hoe ga je het uit de automaat halen als je je betaalpas niet meer meeneemt? ;)
Met de smartphone... :)

Ik weet niet hoe het in Nederland zit, maar hier bij KBC (België) kan je geld uit de automaat halen met de KBC app op je smartphone.

[Reactie gewijzigd door Homme op 23 juli 2024 22:59]

En dat overal en alles digitaal betalen is heel fijn voor controle en tracking ;)
Digitaal betalen is een keuze. Je kunt ook nog steeds cash geld pinnen en overal contant betalen. Als je heel bezorgd bent over je privacy dan doe je dat.

Ik gebruik toch liever de smartphone (heb daar de ING Betalen app op draaien), ik vind de voordelen (geen portemonnee meer meenemen, niet meer apart pinnen, geen geld kwijt bij diefstal/verlies) opwegen tegen de nadelen (alle betaaltransacties zijn zichtbaar voor "de instanties").

[Reactie gewijzigd door robertwebbe op 23 juli 2024 22:59]

Precies dit moet een rijbewijs, ID, Ov chipkaart, studentenkaart. Ov kaart zijn ze mee bezig maar NS and translink kenende gaat daar wel weer een paar jaar overheen. Rijbewijs en andere identificatie hebben na verwachting nog een langere weg te gaan om digitaal te worden. Voorlopig de portemonnee dus nog altijd op zak.
Het idee dat je complete identiteit op je telefoon staat vind ik eerlijk gezegd ook nog best eng. Helemaal gezien het feit dat telefoons relatief veel gestolen worden..
Portemonnees worden nog vaker gestolen dan telefoons: Kans op ontraceerbaar cash geld, en geen risico dat je portemonnee vergrendeld is met een PIN code o.i.d.
Bij veel heren, is de smartphone sneller te bereiken dan de portemonnee. Tevens hoef je je portemonnee op dat moment dus niet extra op zak te hebben, maar kan een ID + smartphone voldoende zijn om te kunnen shoppen.

(in mijn geval zit mijn pinpas in mijn portemonnee en deze zit vervolgens in mijn jaszak. Het is daardoor makkelijk en sneller om mijn mobiele telefoon uit mijn broekzak te halen.)
Nou die 0.5 seconden extra tijd. En zoals je kan lezen heb ik meerdere passen die toch altijd mee moeten.
Klopt, zelf heb ik standaard mijn (Rabo)pas in de daarvoor bestemde uitsparing van mijn telefoonhoesje zitten. Ik geef toe, esthetisch verantwoord is het niet, maar daardoor neem ik vrijwel nooit meer mijn portemonnee mee. Super praktisch dus! De meerwaarde van contactloos betalen zie ik op dit moment overigens nog niet direct, afgezien van die paar seconden winst t.o.v. pinnen. Dat wordt wel als hét argument genoemd, maar over het veiligheidsaspect wordt, vreemd genoeg, door de banken nogal bagatelliserend gedaan.
Mooie oplossing? Ik vind het erg jammer dat er wéér een "nieuwe standaard" uit de grond gestampt wordt. En dan ook nog een waarbij je aan je provider danwel bank vastzit.
Het is geen nieuwe standaard. Het is de zoveelste implementatie van dezelfde standaard. Feitelijk bestaat er geen standaard dus.
In dit geval een 'nieuwe' standaard die andere toepassingen kan consolideren. Ik zou het helemaal top vinden als ik:
  • het OV in/uit kan.
  • Kan betalen.
  • Sportschool binnen kan.
  • Etc.
En dat allemaal met mijn telefoon (zelfs zonder accu!). Hoef ik al die lompe passen niet meer mee te slepen.
Je moet sowieso je id pas meenemen.
ID pas in je flip case, de rest via je telefoon.
Waarom zou het in de toekomst niet mogelijk zijn om je te legitimeren met NFC? Tevens is het meenemen van 1/2 passen niet zo'n probleem. Het is de hoeveelheid die een portemonnee noodzakelijk maakt.

Ik heb zelf 6 passen die noodzakelijk zijn:
  • 2 bankpassen
  • OV
  • Toeganspas kantoor
  • Rijbewijs
  • Creditcard
Zodra er 4 op NFC beschikbaar zijn kan die portemonnee weg. Muntgeld heb ik niet en wat papier geld kan altijd in je flipcase.

[Reactie gewijzigd door Jay-v op 23 juli 2024 22:59]

Waarom zou je liever met je telefoon willen betalen dan met je bankpas? Gewoon zodat je je bankpas niet hoeft mee te nemen? En telefoon heb je toch wel bij je? Dat idee?
Mijn telefoon heb ik meer binnen handbereik dan de portemonnee die in de binnenzak van mijn jas zit. Puur gemakzucht.
Omdat de NFC chip in mijn telefoon pas geactiveerd is op het moment dat mijn telefoon ontgrendeld is terwijl mijn bankpas altijd geactiveerd is en op termijn wel eens een security probleem kan worden voor NFC-zakkenrollers
Het zou op deze manier toch ook mogelijk moeten zijn om dit werkend te krijgen met een iPhone? Omdat de NFC chip dan in de simkaart zit, en dus niet de NFC chip van de telefoon benodigd is?
Nee. Hoe het precies zit is mij ook niet duidelijk, maar als ik het artikel zo lees en het persbericht goed begrijp, is de NFC chip uit de smartphone wel degelijk vereist. Apple geeft ontwikkelaars geen toegang tot die chip, zodat Apple Pay de enige optie gaat blijven om draadloos te betalen.
Op deze wijze zou dat inderdaad kunnen. Het secure element zit dan op de simkaart zelf.\

edit: de software om de specifieke NFC-chip te programmeren is niet aanwezig en daardoor is het alleen voor Android en ook alleen versie 4.4 en hoger.

[Reactie gewijzigd door henkjobse op 23 juli 2024 22:59]

Dus als je de NFC-chip van de simkaart eerst programmeert in een Android device (met NFC), en dan de sim kaart vervolgens in een iPhone plaatst zou het moeten werken?
nee, apple geeft de benodigde api's niet vrij aan ontwikkelaars. apps kunnen de nfc chipset in de iphone dus niet aanspreken.
Het programmeren van de NFC chip in je simkaart is toch maar eenmalig, en niet bij iedere betaling? Tenminste mijn betaalpas waar NFC in zit is ook eenmalig geprogrammeerd (door de bank zelf).

Dus zodra de NFC chip van de simkaart is geprogammeerd, is NFC in je telefoon toch niet meer noodzakelijk?
Volgens mij is het probleem dat ze die simkaart een hele verkeerde naam gegeven hebben.
Het is geen NFC simkaart. Er zit geen NFC chip in de SIMkaart. Dat zou theoretisch wel kunnen, maar ik vermoed dat het storende effect van alle metaal in de telefoon ervoor zou zorgen dat dit niet goed zou werken.

Wat is het dan wel? Ik denk een Secure Element simkaart (zoals in andere comments genoemd). Dat betekent dat zoals je zegt de SIM eenmalig met bankpas data geprogrammeerd wordt (voordat je hem ontvangt, of door de Rabobank app bij initialisatie).

Om te communiceren met de NFC pinautomaat, zal echter nog steeds de NFC functionaliteit van de telefoon gebruikt moeten worden. En die API geeft Apple dus (nog) niet vrij voor developers om te gebruiken.
Dat is zo bij de oplossing van Vodafone.

Rabobank zegt nadrukkelijk dat het "ook werkt als de accu van de telefoon leeg is". Dit lijkt me heel sterk, want dan vind er dus geen enkele authenticatie plaats. Maar duidt er wel op dat NFC op de sim zit.

Erg jammer deze oplossing. Ik had verwacht dat alle banken ING's implementatie zou volgen.
Dat is inderdaad een stukje van het verhaal wat ik niet snap.

https://www.kpn.com/prive/mobiel/informatie/nfc-simkaart.htm
Hier staat: "De NFC SIM-kaart is een speciale SIM-kaart die deze NFC-techniek ondersteunt."

Dat lijkt te suggereren dat er geen NFC op de SIM-kaart zit. Net als het feit dat er een NFC telefoon nodig is.

Ik denk dat er misschien iemand het niet helemaal begrepen heeft, of iemand heeft gevraagd wat het voordeel was van een NFC SIM-kaart, en die vraag beantwoord is, alsof er inderdaad een NFC chip op de SIM-kaart zit...
NFC bestaat uit meerdere 'lagen' om het zo maar te zeggen, waarbij de ene opmerking met 'NFC' niet dezelfde lagen dekt als de andere.

Onder NFC vallen bijvoorbeeld:
-NFC Antenne
-NFC Controller
-Verschillende protocollen onder NFC, waaronder Card Emulation waar we het hier over hebben.
-(Betaal)applicaties die op basis van Card Emulation met een NFC terminal praten.

Een telefoon dekt bijvoorbeeld de Antenne en de Controller, maar niet noodzakelijk Card Emulation vanuit het OS.
Een UICC met NFC mogelijkheden bevat bijvoorbeeld wel applicaties en de protocollen om met via de NFC controller en antenne met een terminal te praten, maar (met uitzonderingen) niet de controller en antenne zelf.

Zoals je ziet, verschillende ladingen van de kreet 'ondersteuning van NFC'. Deze laag van detaillering vind je nooit terug in persreleases.
Android heeft support voor Host-based card emulation (en er wordt een bepaalde versie van android vereist). Dus dat wordt al gedekt, mits de controller chip van de telefoon NFC passive mode ondersteunt (hoogst waarschijnlijk wel het geval).

Daarnaast zou je inderdaad je EMV betaalapplicatie in de SIM-kaart kunnen zetten, maar dat lijkt me een foutgevoelige manier van doen, aangezien er geen makkelijkke manier is om die app te updaten of veranderen.
Er is geen reden om de request-response niet door een app te laten afhandelen. Zo lang de beveiligde data in een SE opgeslagen kan worden. Dat is veel beter te beheren, en makkelijker uit te breiden naar andere applicaties, zonder dat er op moeilijke manieren apps op de kaart gezet moeten worden.

Dus, je hebt gelijk, er zijn meerdere mogelijkheden van "ondersteuning van NFC", maar alle tekenen wijzen erop dat het hier om een Secure Element gaat, en dat de SIM-kaart dus niet direct iets met NFC doet.

Overigens is het ook in jou omschreven scenario dat de SIM-kaart de controller aanstuurt, niet mogelijk om zonder accu te communiceren. Die controller chip wordt door de accu gevoed, niet door het NFC veld.
(ik geloof niet dat je dit zo beargumenteerde, maar even voor de duidelijkheid naar andere lezers toe)
Kan je als developer er wel bij?
Veel mensen denk dat de NFC simkaart een micro OV-Chipkaart is maar dat is niet het geval. Het bevat slechts een secure element. De NFC hardware van het toestel "maakt" er via de software pas een OV-Chipkaart van.
Hiervoor hoeven ze de app niet te openen, maar moet de telefoon wel uit de slaapstand gehaald worden. Het systeem werkt ook als de accu van het toestel leeg is.
Waarom met je als de telefoon niet leeg is de telefoon uit slaapstand halen? Is toch niet logisch lijkt me dat het met een lege telefoon wel werkt zonder de telefoon uit slaapstand te halen?
Ja, las het ook al...

Vind het inderdaad wel een interessante stelling

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.