De Europese Centrale Bank wil dat het mogelijk wordt om met een e-mailadres of telefoonnummer geld over te boeken naar iedereen in Europa. Dat heeft directielid Yves Mersch van de ECB gezegd in een interview aan RTL Z.
Met de introductie van iban in 2014 moest het makkelijker worden om internationaal betalingen te doen. Het zorgde alleen wel voor een moeilijk te onthouden, lang rekeningnummer. Daarom wil de ECB het systeem in samenwerking met banken versimpelen, schrijft RTL Z. Volgens Mersch kan dat door het iban aan een alias te koppelen, zoals een telefoonnummer of een e-mailadres. Ook moet het geld direct bij de ontvanger op de rekening verschijnen, zonder dat het uitmaakt bij welke bank iemand zit of waar iemand woont.
Het is de bedoeling dat het systeem opt-in wordt, waarbij de gebruiker zelf moet kiezen of zijn telefoonnummer wordt gekoppeld met een bepaald rekeningnummer. Via een app of website van de eigen bank moet vervolgens door een contactlijst gescrold worden om de ontvanger te selecteren. Het iban-nummer wordt er dan automatisch bij gezocht. Het systeem moet voor heel Europa hetzelfde werken, wat betekent dat als de gebruiker iemand met een telefoonnummer uit een ander Europees land selecteert, dit nummer correspondeert met de juiste bank. Dat werkt via een centrale Europese database waar alle nummers gekoppeld worden. Die database moet door een onafhankelijke Europese instelling beheerd worden.
Wanneer het systeem precies wordt ingevoerd, wil Mersch nog niet kwijt aangezien er nog verschillende technische en juridische obstakels weggewerkt moeten worden. De ECB hoopt deze zomer een datum te kunnen geven wanneer het systeem ingevoerd kan worden. Wellicht moet er zelfs wetgeving aangepast worden. Een technisch obstakel kan bijvoorbeeld zijn dat iemand verschillende ibans heeft en maar één telefoonnummer.
De drie grootste banken in Nederland zijn volgens RTL Z positief over het plan en juichen de ontwikkelingen toe. Mersch hoopt ondanks de obstakels dat het systeem over drie jaar wordt ingevoerd en misschien wel eerder.