'Betalen met mobiel nummer moet binnenkort kunnen'

De Europese Centrale Bank wil dat het mogelijk wordt om met een e-mailadres of telefoonnummer geld over te boeken naar iedereen in Europa. Dat heeft directielid Yves Mersch van de ECB gezegd in een interview aan RTL Z.

Met de introductie van iban in 2014 moest het makkelijker worden om internationaal betalingen te doen. Het zorgde alleen wel voor een moeilijk te onthouden, lang rekeningnummer. Daarom wil de ECB het systeem in samenwerking met banken versimpelen, schrijft RTL Z. Volgens Mersch kan dat door het iban aan een alias te koppelen, zoals een telefoonnummer of een e-mailadres. Ook moet het geld direct bij de ontvanger op de rekening verschijnen, zonder dat het uitmaakt bij welke bank iemand zit of waar iemand woont.

Het is de bedoeling dat het systeem opt-in wordt, waarbij de gebruiker zelf moet kiezen of zijn telefoonnummer wordt gekoppeld met een bepaald rekeningnummer. Via een app of website van de eigen bank moet vervolgens door een contactlijst gescrold worden om de ontvanger te selecteren. Het iban-nummer wordt er dan automatisch bij gezocht. Het systeem moet voor heel Europa hetzelfde werken, wat betekent dat als de gebruiker iemand met een telefoonnummer uit een ander Europees land selecteert, dit nummer correspondeert met de juiste bank. Dat werkt via een centrale Europese database waar alle nummers gekoppeld worden. Die database moet door een onafhankelijke Europese instelling beheerd worden.

Wanneer het systeem precies wordt ingevoerd, wil Mersch nog niet kwijt aangezien er nog verschillende technische en juridische obstakels weggewerkt moeten worden. De ECB hoopt deze zomer een datum te kunnen geven wanneer het systeem ingevoerd kan worden. Wellicht moet er zelfs wetgeving aangepast worden. Een technisch obstakel kan bijvoorbeeld zijn dat iemand verschillende ibans heeft en maar één telefoonnummer.

De drie grootste banken in Nederland zijn volgens RTL Z positief over het plan en juichen de ontwikkelingen toe. Mersch hoopt ondanks de obstakels dat het systeem over drie jaar wordt ingevoerd en misschien wel eerder.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

01-02-2016 • 19:00

205

Reacties (205)

205
198
112
5
0
35
Wijzig sortering
Wij hebben hier in Zweden een soortgelijk systeem genaamd Swish, en het werkt erg prettig.
Het betalen met Swish doe je middels een app waar je een telefoon nummer intypt, of gewoonuit je lijst met contacten selecteert. Verder vul je het bedrag in en evt. een mededeling en druk je op verzenden. Vervolgens word er een andere app (bank-id) geopend waar je een wachtwoord in moet voeren, en je de kans krijgt de gegevens nog een keer te controleren waarna hij ook daadwerkelijk de betaling verwerkt.
Je kan zelf een aantal dingen instellen, waaronder opties of je alleen geld wilt kunnen ontvangen of ook versturen met Swish, maar ook opties voor bijvoorbeeld een maximum per week wat je kunt "Swishen" .
Mocht je je limiet bereikt hebben kun je de limiet via de website van je bank verhogen. Een optie om te resetten bestaat, voor zover ik weet, (nog) niet.
Al met al werkt het erg makkelijk en prettig, en het word dus ook redelijk vaak gebruikt in mijn omgeving.
Inderdaad, Zweden loopt wat dat behoorlijk voor. Ik vind Swish ideaal en mis het eigenlijk dagelijks nu ik weer in Nederland ben :). Ideaal om mensen snel ff te betalen en in sommige restaurants word 't ook geaccepteerd :)
Kan me er vooralsnog weinig tot niets bij voorstellen wat nu het grote voordeel is vergeleken met pinnen zoals we dat hier kennen? Moet er wel bij zeggen dat ik zelden iets moet betalen aan mensen dus die valt af voor mij (en als het wel moet doe ik dat contant) en voor de rest pin ik alles. Wat mij betreft zijn dit soort zaken een oplossing voor een niet bestaand probleem.

[Reactie gewijzigd door ninjazx9r98 op 22 juli 2024 17:32]

Het punt zit hem dus ook niet in betalen in een winkel (via betaalkaart/pin), maar in het geld overmaken naar andere individuen. Ik doe dit een aantal keren per week; voor mij zou het hartstikke handig zijn als ik hiervoor niet die (weliswaar prima werkende maar) omslachtige IBAN-nummers hoef te gebruiken.

Vergelijk het ouderwetse telefoonboekje (van papier welteverstaan) van waaruit je een nummer overtoetst op je telefoon, met het nieuwere systeem van een digitaal telefoonboek in je apparaat, waarbij je alleen nog maar de naam hoeft te selecteren. Dit is precies hetzelfde, maar dan voor rekeningnummers (en grappig genoeg maar niet zo relevant: gekoppeld aan telefoonnummers).
ik heb gewoon een locale contacten lijst zitten op de site van de bank.
dus typ daar ook gewoon Paul in en het rekening nummer van Paul verschijnt.
Moet die er wel eerst zelf opgeslagen hebben dus de eerste keer is het wel nog via iban.
Net zoals je de eerste keer ook een mobiel nummer moet toevoegen aan je adresboek? ;)

Nee, ik zie er zelf ook de meerwaarde niet van in. De markt versplintert enorm, de ene gebruikt app A, de andere gebruikt app B. Geef mij maar gewoon de bankieren app, dat werkt universeel en net zo snel, zo niet sneller als ik sommige stappenplannen lees.
Een aantal keren per week naar wisselende individuen of over het algemeen dezelfde individuen? Voor wat betreft dat ouderwetse telefoonboekje, dat heb ik al jaren in de app en website van mijn bank. Selecteren van een naam en daarmee het bijbehorende rekeningnummer is helemaal niet zo bijzonder als je het doet voorkomen.
Uiteraard moet je die lijst in die app/website vullen met informatie voor je het kunt gebruiken maar dat moet je ook met je digitale telefoonboek in je telefoon.
Zoals gezegd, een oplossing voor een niet bestaan probleem of misschien moet ik zeggen een verzonnen probleem.
Bitcoins heeft ook zon systeem. Meerdere apps hebben een QR scanner waarmee je even scant en op betalen drukt.

Bij vrienden hoeft ie alleen zijn QR code op zen scherm te late zien. Jij scant hem over, zet bedrag en betalen.
In Afrika doen ze niet anders heb ik begrepen... Europa loopt ook eens achter :)
Anoniem: 154887 @D-Day2 februari 2016 12:43
Hoezo? In Belgie kan dit ook al langer via de Bancontact app. En voor zoveer ik weet ligt Belgie nog steeds in Europa.
Hier in Spanje gebruiken we tegenwoordig Twyp van de ING, werkt op dezelfde manier en vooral handig als je met vrienden de rekening moet delen of op evenementen.
Is ook in Nederland beschikbaar. Link
Lijkt inderdaad op Twyp (the way you pay).
Bij de banken Bunq en Knab schijn je ook al via telefoonnummer te kunnen werken. Het nieuws hier is dat ze dit nu voor heel Europa mogelijk willen maken.
Laat de banken eerst eens op basis van een IBAN de bijbehorende geregistreerde naam laten zien, zodat jij kan controleren of dit het nummer van de beoogde ontvanger is!
Dat was jarenlang het geval, totdat de privacyvoorvechters dit een privacylek ging noemen:
nieuws: Privégegevens alle ING-klanten zijn door ontwerpfout te achterhalen
http://webwereld.nl/secur...-vermoedelijk-wel-van-ing
https://floort.net/blog/ongevraagd-advies-aan-de-ing.html
Volgens mij is de redenatie van die voorvechters als volgt: Als je moet kiezen tussen het ongewenst overboeken naar een verkeerd nummer, en het kunnen inzien van een naam bij een rekeningnummer, dan is het verkeerd overboeken te prefereren.
In het eerste artikel staat dat 94% van de klanten het handig vind. Daarnaast heeft ING een wijziging doorgevoerd waarbij alleen de naam nog te zien is.
Ik zie het ook als een manier om misbruik via bijv. marktplaats tegen te gaan. Je kan dan niet meer makkelijk met een valse naam geld binnen krijgen, omdat je IBAN dan aan je naam gekoppeld is.
Dat was jarenlang het geval, totdat de privacyvoorvechters dit een privacylek ging noemen:
nieuws: Privégegevens alle ING-klanten zijn door ontwerpfout te achterhalen
http://webwereld.nl/secur...-vermoedelijk-wel-van-ing
https://floort.net/blog/ongevraagd-advies-aan-de-ing.html
Volgens mij is de redenatie van die voorvechters als volgt: Als je moet kiezen tussen het ongewenst overboeken naar een verkeerd nummer, en het kunnen inzien van een naam bij een rekeningnummer, dan is het verkeerd overboeken te prefereren.
Helemaal niet waar. De ING gaf in een consumentenprogramma aan dat het niet meer mogelijk was nadat ze van GIRO naar IBAN nummer overgestapt zijn. Het heeft helemaal niets met privacy te maken.
Veel mensen willen dit wel in stand houden omdat een typefout sneller gedetecteerd wordt. De ontvanger moet de gene met de juiste naam en rekeningnummer zijn.
En vervolgens kan men brute-forcen van wie welk rekeningnummer precies is. Dat klinkt niet bijster privacy vriendelijk. Vroeger controleerde ING nog wel je overboeking, als je dan een foute naam invoerde kreeg je een suggestie voor een nieuwe naam; maar ik geloof dat ze daar ook mee gestopt zijn...
En wat heb je daar aan? Ik heb zoveel mensen in mijn adresboek bij de Rabobank staan, ook van onbekenden waaraan of van ik iets via Tweakers of Marktplaats heb gekocht.
Dat zijn mensen die het vrijwillig aan jou verstrekt hebben om zaken mee te doen, als zomaar iedereen die het wil jou rekeningnummer kan achterhalen dan is dat natuurlijk ongewenst; zeker met het oog op fraude.

Dat zijn dus ook maar een paar rekeningnummer waar je het over hebt, niet van iedereen in de EU met een IBAN nummer.
Hoezo dan, wat moet je ermee kunnen? Er hebben al zoveel mensen mijn rekeningnummer maar ik heb nog nooit iets geks meegemaakt. Moet ik er voorzichtiger mee zijn?
Google eens op "incassofraude", dat is één van de zeer vervelende dingen die men kan trachten te doen als ze je naam + rekeningnummer hebben. Als ze al je NAW gegevens hebben, bijvoorbeeld door een lek in de database van het een of ander, dan wordt dit nog veel makkelijker.

Als je handelt met bijvoorbeeld redelijkerwijs betrouwbare Tweakers (eg: hoge reputatie), heb je niet zo snel iets te vrezen.
Maar stel je voor dat iedere random persoon, dus ook mensen met kwade intenties, zonder jou iets te vragen zomaar je bankrekening nummer kunnen krijgen met je naam erbij; puur door te zoeken op een reeks computer gegenereerde cijfertjes: en de bank zelf spuugt dan je naam uit...

Dat is niet alleen een probleem voor fraude, maar ook voor je privacy.
Dat houdt dus in dat als jij anoniem ergens iets koopt, maar er wel een track is van een API call waarbij je rekeningnummer vermeld wordt; men zomaar kan zien dat *jij* de gene bent van wie dat rekeningnummer is.

Kortom: dat lijkt me erg onwenselijk.
Bij het persoonlijk verstrekken van je rekening, ik neem aan dat je dat niet aan jan en alleman doet, zal het gelimiteerd zijn tot een paar mensen. Dan loop je het risico dat er een rotte appel tussenzit, maar dat is dan bij uitzondering. In het geval dat men dus alles zonder probleem en tegenspraak kan opvragen via een systeem van de bank, kan iedereen je nummer krijgen; en misschien is dat niet direct een probleem, maar wordt het risico wel veel en veel groter; ondanks dat banken zwaaien met SEPA goedkeuringsformuliertjes en machtigingen en weet ik veel wat allemaal; want daar werkt ook echt bijna niemand werkelijk aan mee.

Onthoud ook: hoe meer gegevens (eg: naam + rekening) een kwaadwillend persoon van je heeft, hoe makkelijker het wordt voor die persoon om je proberen op te lichten, oa door phising.
Voor jou misschien niet direct een probleem, maar een leek of misschien een bejaarde die er niet al teveel van snapt kan dan nog veel accuratere phising mails ontvangen; en zal er veel sneller intuinen...

-edit-
Zie ook deze mooie post met linkjes naar aangehaalde problemen; en dat was enkel nog maar via de ING; stel je voor dat het EU-wijd mogelijk is...:
Free rider in 'nieuws: 'Betalen met 06-nummer moet binnenkort kunnen''

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 17:32]

Je beschrijft een fundamenteel probleem met bankrekeningnummers (IBANs), dat vergelijkbaar is met het probleem met burgerservicenummers (BSNs).

In een normaal beveiligingssysteem heb je een identiteit en credentials. Bijvoorbeeld een gebruikersnaam en een wachtwoord.

Met slechts de identiteit zou een "vreemde" vrijwel niks moeten mogen. Natuurlijk, bellen naar een telefoonnummer (identiteit) of een e-mail versturen naar een e-mailadres (identiteit). Maar je mag met slechts deze gegevens niet de voicemailbox beluisteren of e-mails wissen.

Met BSNs en IBANs is iets vreemds aan de hand: met een BSN kan je namens een ander werken en een IBAN is voldoende om een rekening leeg te halen.

Bovenstaande moet hersteld worden. Hoe dan ook. Dat er problemen optreden als je aan de hand van een e-mailadres een IBAN kunt achterhalen is zeker zo, maar het is eigenlijk een symptoom van het grotere probleem, dat eerst moet worden verholpen!
alsof mijn email adres dan minder gekend is ???
ik vind het alvast niet veel veiliger ogen naar privacy toe.
Ik snap je reactie niet helemaal, wat heeft je e-mail adres hiermee te maken? :)
Vroeger gebruikte de ING ook sequentiele rekeningnummers. Elk getal kon een rekeningnummer zijn, wat betekende dat je met een tik fout het geld naar iemand anders zou overmaken. Dit waren de rekeningen die ze hadden geerfd van de Postbank.

Bij de andere banken was er al spraken van een 11-proef. Dit betekende dat als je 1 getal verkeerd invoerde de kans niet zo hoog was dat je een bestaand rekeningnummer invulde.

Met de overgang op IBAN zijn alle rekeningnummers gaan voldoen aan een 97 proef. Dit zou elke vorm van mistypen moeten tegengaan. Daarom is er ook besloten dat het niet meer nodig is om te valideren of je het geld naar de juiste persoon overmaakt.

Edit: 9-proef aangepast in 11-proef.

[Reactie gewijzigd door Triogap op 22 juli 2024 17:32]

geen 9, maar een 11-proef... dus je vraagteken was terecht
In Kenia is betalen met je telefoon heel normaal. Iedereen doet het, en je kan het op elke hoek van de straat opwaarderen. https://en.wikipedia.org/wiki/M-Pesa
En als het in Afrika goed werkt, dan zou het in Europa helemaal goed moeten werken.

[Reactie gewijzigd door Dacuuu op 22 juli 2024 17:32]

Je bedoelt 'zou moeten kunnen werken'.
Europa heeft hier flink last van de wet van de remmende voorsprong. We hebben hier banken en telecom providers met erg grote belangen. Ook is er een enorme berg aan regels en waarborgen in de financiële wereld.

Kenia heeft/had hier veel minder last van, hierdoor is een systeem als M-Pesa razendsnel populair geworden. Wat ook meehelpt is dat er naast M-Pesa maar weinig bruikbare alternatieven waren. Hier hebben we een enorm uitgebreide PIN en iDeal structuur.

Helaas zijn dat structuren waar we niets aan hebben voor micro-payments. Als er EINDELIJK micro-payments mogelijk worden via internet dan staan we aan de vooravond van een grote revolutie op internet. Op dat moment komt er b.v. een fatsoenlijk alternatief voor ad-blockers. Ik wil best wat betalen voor een website i.p.v. naar banners kijken, maar ik wil daar niet iedere keer een iDeal transactie voor doen. En de website wil voor die kleine betaling van mij geen €0,40 aan transactiekosten betalen aan de bank. Wat dit betreft echt heel jammer dat Bitcoins en vergelijkbare technologieën niet mainstream worden.

[Reactie gewijzigd door bartvb op 22 juli 2024 17:32]

Alleen kost een bijschrijving op een zakelijke rekening (ING) nog steeds 15 eurocent. De situatie is weliswaar beter ten opzichte van iDeal, maar er zal een drempel blijven voor micropayments.
Dat is hooguit waar als je niet meer dan 10 zakelijke bijschrijvingen/maand zou hebben. Maar dan heeft een zakelijke rekening geen enkele zin.
Heb je daar een bron van? (ik ben oprecht geïnteresseerd)
Op €1 is dat nog steeds 15% die je dan maar door moet berekenen. Of zelf betalen. Dus dan maak je al 15% verlies en dan gaat er over het totaal ook nog 18% btw af (zakelijke verkoop en geen donatie oid). Houd je nog €0,67 over. Lekker is dat.
Dat is ook precies de reden dat de banken in de bestaande structuur geen rol kunnen spelen in de micropayments.
Een speler als Paypal, Apple of Google heeft dan betere papieren. Bij dat soort systemen kan je veel makkelijker kleine bedragen op en neer schuiven.

Maar kijk ook naar b.v. Blendle. Daar stort je b.v. 10 euro op je Blendle tegoed en vervolgens wordt daar €0,15 vanaf gehaald als je een krantenartikel leest. Da's een simpele database transactie binnen het Blendle platform de moeilijke logge systemen en juridische constructies van de banken ertussen.
Wat er mist in het verhaal is dat zowel de verzendende als de ontvangende partij hun nummer of e-mail moeten koppelen om dit te laten werken. Dit maakt het adopteren van dit idee alleen maar lastiger.
Het is nog moeilijker als je een vast nummer niet mee kan nemen omdat je gaat verhuizen. Moet je je nummer weer veranderen.

Wat mij ook niet duidleijk is, is wat is meteen, binnen 5 seconden of zoals nu zelf met iban nog de volgende dag ?

Op zich niet verkeerd dat men er mee bezig is, goede zaak.
Klopt.

Ik zie nog een probleem: bij IBAN zit er een controlegetal in het rekeningnummer, en er gebeuren zelfs nu nog foutieve overschrijvingen. Een e-mailadres heeft zulke beveiligingsnummer echter niet, dus bij een kleine fout gaat het geld gewoon naar de verkeerde persoon.

Maar het kan inderdaad niet dat anno 2016 niet aan het gebruiksgemak van overschrijvingen denkt. Er is zoals aangegeven nog wel wat werk. Overschrijvingen kunnen vandaag tot meer dan 2 dagen in beslag nemen. Het geld per koerier opsturen duurt zelfs minder lang :+
Of mensen nemen een nieuw nummer of een nieuw mail adres, dan kan crimineel X daar gebruik van maken.
Vooral omdat fouten in mail adressen veel gemakkelijker te maken zijn.
Die 2 dagen kunnen we de banken verantwoordelijk voor stellen.. zij met hun rente inkomsten.. het zou niet langer mogen duren dan een Ideal betaling :?
Praat me er niet van. Ik had 31 december jl geld overgemaakt. Dat was een donderdag. Op vrijdag een feestdag en daarna een weekend. VIER dagen later was het eindelijk gearriveerd :/
Lees: 'Betalen met 06-nummer moet binnenkort kunnen'

Vaste nummers zijn hier dus niet van toepassing door bijvoorbeeld het ongemak wat jij beschrijft.
Als je je vaste nummer porteert naar een voip-provider (vaak je eigen internetprovider, of een gespecialiseerde als CheapConnect), dan kun je dat nummer houden zolang je wilt, en gebruiken waar ter wereld je ook bent (met een ip-verbinding). Dat is al enige jaren zo, het zou me niks verrassen als KPN dat in de nabije toekomst ook gewoon standaard gaat aanbieden, je vaste nummer houden bij verhuizing.
Andere grappen kunnen ook al: bij CheapConnect een (bijvoorbeeld) Amerikaans nummer nemen à 9 euro per jaar, en dat gewoon op de router in NL laten binnenkomen.
Anoniem: 464382 @jmmk1 februari 2016 21:39
Hoe ziet zon CheapConnect nummer er eigelijk uit?

Is het gewoon 06xxxxx? En zou ik via me 3G naar zon cheapconect nummer toe kunnen bellen of moet ik dan ook een VoIP client gebruiken?
De techniek erachter is verder niet zichtbaar, het is een gewoon vast nummer. Je ziet/merkt niet of dat bij KPN, Ziggo (voip), Xs4all (voip) etc. uitkomt. Je kunt er dus normaal naar bellen.
Ik heb hier nog een isdn-huiscentrale, die nu achter m'n FritzBox-router hangt. Op mijn mobiel heb ik nu ook een voip-client (Zoiper), zodat ik overal waar ik wifi heb, ook in het buitenland, via m'n voip abonnement kan uitbellen.
Ik heb m'n isdn bij KPN opgezegd en gewoon 2 van mijn bestaande 4 isdn-nummers laten porteren (kost eenmalig 5 euro/nr). Maar je kunt ook gewoon een nieuw nummer met elk gewenst netnummer aanvragen of een nationaal 085-nr. Ik heb even gekeken bij CheapConnect, zo te zien maken ze geen uitzondering voor 06-nrs, je kunt dus waarschijnlijk je eigen 06-nummer gewoon porteren. Ik vraag me af of ze ook 06-nrs kunnen aanbieden, want daar hebben ze waarschijnlijk geen nummerreeksen van beschikbaar.
Geestig is dat ze ook nummers aanbieden in Verenigde Staten, Zweden, Letland, Estland, Denemarken, Tsjechië en Canada, allemaal voor 8,95/jr/nr (inclusief alle inkomende verkeer). Ik zit er vaag aan te denken een Amerikaans nummer erbij te nemen, heb wat technofobe vrienden daar die dus niet voordelig kunnen bellen. Als ik deze actie uithaal, kunnen ze me gewoon lokaal bellen ;-)
Ik gebruik CheapConnect voor m'n inkomende telefoonverkeer, FreeVoipDeal voor uitgaand, dat kost €10 per 100 dagen, voor de rest kosteloos bellen naar vaste lijnen in de westerse wereld. Overal glasheldere verbindingen, op een enkele klik bij de verbindingsopbouw na.
Anoniem: 464382 @jmmk3 februari 2016 01:00
Ah das best handig dan.

Dus je kan op elke manier naar een CheapConnect nummer bellen?
Als een collega me belt via zen oude flip phone zou ook werken?
Als-ie naar vaste nummers kan bellen, dan kan-ie dat ook naar een nummer dat bij CC zit. De achterliggende aanbieder/provider doet er niet toe. Het is gewoon een nummer in het normale telefoonsysteem.
Anoniem: 464382 @jmmk5 februari 2016 20:02
Ah ok dank.
Waar lees je dat? Dat zou niet heel logisch zijn, ook - als je zelf geen alias hebt aangemaakt kun je gewoon van IBAN naar emailadres overmaken, lijkt me.
Ik snap niet waarom iedereen hier tegen is? Ze zijn opzoek naar een manier om internationale geldoverschrijvingen te versimpelen voor de doorsnee mens. Ik zou niet weten wat de IBAN rekening nummer is van mijn vrienden, maar ik weet wel wat hun 06 nummer is of email adres. Na een avondje uit, hoef ik dan niet eerst hun iban rekeningnummer te vragen, nee gewoon simpel 06 nummer erbij pakken en klaar.

Daarnaast reis ik genoeg binnen Europa en dat zou helemaal ideaal zijn als dat zo snel werkt met mijn vrienden in het buitenland. Ik juich dit alleen maar toe.
Ik snap niet waarom iedereen hier tegen is? Ze zijn opzoek naar een manier om internationale geldoverschrijvingen te versimpelen voor de doorsnee mens.
De doorsnee Europeaan heeft niet zoveel internationale betalingen. Alles wat ik in het buitenland koop, betaal ik met mijn credit card. Ik had dus voldoende aan mijn oude bankrekening-nummer.

Nu is het ECB er blijkbaar achtergekomen dat de invoering van het IBAN niet zo goed gegaan is als verwacht. Echter is het koppelen van een telefoonummer (met internationaal kengetal) of een email-adres niet zalig makend.
Het internationale telefoonnummer is ook te lang (dezelfde mensen gaan hier ook problemen mee krijgen).
Het email-adres als betaalmiddel aanwzijzen, betekent dat je minder snel van provider kunt wisselen (en dus ook minder snel gaat verhuizen).

Een simpelere oplossing
Ze kunnen het IBAN optioneel maken voor landelijke betalingen. Dan is het oude rekeningnummer voldoende. Alleen bij internationale betalingen (binnen Europa) wordt dan het IBAN vereist.
Snap ik niet? Als ik een gmail account koppel waarom zou dat een probleem moeten zijn als ik van provider wissel?
Ah, dus je wilt je bankrekening aan een emailadres van een Amerikaanse corporatie koppelen die zijn geld verdient met profiling van hun klanten.

Verder leg je nu een (grote) beperking op aan het in te voeren systeem:
De gebruiker mag alleen emailadressen of telefoonnummers opgeven die mee kunnen verhuizen als de gebruiker van locatie of provider veranderd. Dus mbt email: alleen google, microsoft, yahoo, etc.

Waarom je IBAN dan niet aan je BSN (voorheen sofinummer) koppelen? Dat verandert ook niet gedurende je leven.
Of anders een biometrische code? Je vingerafdruk is dan voldoende voor een betaling.
Let wel: dit kan een golf van afgehakte vingers tot gevolg hebben.

Edit:

En wat ik net nog tegenkwam op een andere site (met dank aan Buran):
Willen jullie mijn IBAN ING23NL123456789 koppelen aan djjgmvanderzanden@onzeprovider.nl, oh nee d.j.j.g.m.van.der.zanden@onzeprovider.nl of was het nou d.j.j.g.m.vanderzanden@onzeprovider.nl. Tja eigenlijk is het veel handiger zo'n e-mail adres..... of toch maar 0031695427659274 .....
Want email of telefoonummers zijn zoveel handiger dan een IBAN-nummer.
Of misschien toch maar terug naar een 11 cijferig bankrekening-nummer voor binnenlandse betalingen?

[Reactie gewijzigd door perry1 op 22 juli 2024 17:32]

[...]
Een simpelere oplossing
Ze kunnen het IBAN optioneel maken voor landelijke betalingen. Dan is het oude rekeningnummer voldoende. Alleen bij internationale betalingen (binnen Europa) wordt dan het IBAN vereist.
Binnen Denemarken wordt IBAN helemaal niet gebruikt, dus gewoon een kort rekeningnummer... Dus IBAN is alleen internationaal. Lekker eenvoudig.

Los daarvan heb ik IBAN nooit echt begrepen; binnen NL kon je geld overmaken met gewoon een kort rekeningnummer, kwam vanzelf bij de juist bank en daarna op je rekening terecht. Waarom dan voor internationale overboekingen niet gewoon een landcode voor het nummer zetten, waarmee het land van bestemming bekend is en het daar verder gestuurd kan worden. Die bankcode in het IBAN is ook onbegrijpelijk (behalve vanuit de banken bezien), je nummerportabiliteit is daarmee nihil. [/rant]
In bijvoorbeeld Duitsland was zelfs voor binnenlandse transacties een bankcode (8-cijferig) noodzakelijk - hier veranderde dus niet veel buiten 'DE' en het controlegetal.
Het probleem is dat iedereen, maar ook echt iedereen jouw adres kan natrekken.
Ook onbekenenden en om welke vage reden moet ik mijn privacy opgeven voor vage systemen als dit?
Ik heb geen zin dat iedereen weet wat mijn telefoonnummer en e-mail adres weet, moet er iemand geld naar mij over maken?
Simpel, dan geef ik mijn rek nummer en persoon X kan dat nummer gewoon opslaan in zij /haar internet bankieren omgeving.
Daarnaast, wat gebeurd er als ik van nummer wissel en Pietje krijgt mijn oude nummer?
Wat gebeurd er na een haak van mijn mail adres na diefstal van mijn telefoon?
Ben ik dan nog steeds verzekerd?
Ik volg het niet. Er komt een systeem waardoor je via een telefoonnummer of email iemand geld over kan maken. Als je van telefoonnummer wisselt, pas je dat gewoon aan in je instellingen. Werkt nu ook al zo met ING. Als je geld overmaakt, krijg je een verificatiesms. Als je nummer wijzigt en je geeft dit niet optijd door aan je bank, heb je precies dezelfde probleem.

Ik snap niet wat je bedoeld als je email gehacked wordt. De geld komt niet naar je email maar naar je bankrekening. Je vrienden kunnen je rekeningnummer vinden via je email die je hebt opgeven. En als je na een tijdje je email wijzigt, geef je dit door. Nergens staat er in de artikel dat je email of telnr niet mag wijzigen.
Maar dan moet je het wel weten dat je gehackt bent en laat dat nu niet altijd zo zeker zijn, dit zorgt enkel en alleen voor een grote beveiligingsprobleem zo groot als Rusland en China te samen.
Hoezo moet ik btw perse mijn gegevens gaan strooien?
Die privacyjattende app van ING gebruik ik dan ook niet, even onhandig en dom om te gebruiken als bunq naar mijn mening.
Stel je email is gehack. Wat dan? Er gebeurt helemaal niets. Omdat nogmaals de geld niet naar je email gaat maar naar je bankrekening. Als iemand toegang heeft tot je email, heeft hij/zij geen toegang tot je bankrekening. Dus er is geen grote beveiligingsprobleem.

Nou dan strooi je toch niet. Maar dan vind ik ook dat je dan ook alles contant moet gaan betalen. Nu weet de bank ook wat je uitgeeft, wanneer, welke winkel, hoe laat, welke webshop. Binnen 10 seconde hebben ze (in samenwerking met de webshop) om gegevens van jou die ze willen hebben. Denk je dat de associatie email + bank of telefoonnummer + bank een verschil gaat uitmaken? Nog leuker, zoals mijn voorbeeld met ING, heeft deze al jouw telefoonnummer (TAN CODE). Het zal iets persoonlijks van jouw zijn dat je de wereld anders ziet dan het is. Echter kan ik geen reden verzinnen waarom ik dit niet zal linken. Oh gossie een wildvreemde gaat mij geld overmaken... oh god nee zeg! |:(

De ING app is de app waar iedereen (die niet bij de ING zit) jaloers op is. Ik geniet er elke dag van. Ik zou je maar zorgen maken over andere bedrijven die je gegevens 'gebruiken' zoals facebook (whatsapp) en google. Of nog beter. Ik zou alles wat op internet kan de kliko ingooien.

Privacy anno 2016 bestaat niet meer. Tis een illusie
De overheid denkt nu dat ik op dit moment in de VS zit, gebruik immers den VPN verbinding die ik via den omweg betaal.
Natuurlijk weet de bank wat ik betaal, wanneer etc.
Daar ontkom je niet meer aan, maar hoezo zou ik aan webshops mijn nummer en mail adres schenken?
Gebruik daar vaak tijdelijke mail adressen met valse gegevens voor.
Nogmaals, als iemand geld naar mij moet over maken geef ik mijn IBAN nummer wel maar niet mijn telefoonnummer of mail adres.
Daarnaast heb ik vaak gehad dat belangrijke mails uit zichzelf naar de spammap gingen zonder dat ik dat zo had ingesteld.
Dus mails zijn echt niet zo betrouwbaar als men durft te beweren.
Dat heet dus een spamfilter.

Je lijkt het helaas niet helemaal te snappen... Je telefoonnummer of emailadres wordt in een centrale Europese database gekoppeld (na verificatie) aan een rekeningnummer. Er is daarna dus geen sprake van mailverkeer of smsverkeer.
Anoniem: 455646 @xFeverr2 februari 2016 00:11
Waarom moeten zij mijn gegevens hebben dan?
Juist voor de AIVD/CIA (CIA is een terroristische groepering van de VS).
Dan moeten mensen dus ineens vragen van 'wat is jouw 06... kan ik geld over maken' nergens voor nodig dus en wie beweerd dat het geen hoofdpijn dossier wordt als wat onze fiscus nu heeft? (met beetje "geluk" kan jij BSN gegevens van een ander zien)
Die vrienden heb je vast al lang eerder geld na over gemaakt, of te wel daar heb je al lang vinkje kunnen zetten opslaan in adressenboek.

Elke bank heeft dit zover ik weet is alleen de 1ste keer even op opslaan drukken of vinkje zetten, zo hoef je nooit meer die rekening nummer te vragen.
Tja mijn vriendenkring is groter dan twee personen dus voordat iedereen aan de beurt is en hun rekeningnummer heb opgeslagen, gaat er een behoorlijke tijd overheen. Al is dit misschien niet de beste voorbeeld maar kan talloze andere voorbeelden denken dat het toch handig is.
Ik ben wel voor. Maar ik vind wel dat het een keuze moet zijn. Het moet je niet verplicht worden gesteld om er gebruik van te maken. Ik zou er overigens wel gebruik van maken.
Stap 1 is het aanbieden, daarna verplichten.
Is ook met IBAN gebeurd.
IBAN was in een groot gedeelte van de EU al "verplicht" sinds de invoering hiervan. Wij Nederlanders waren hier gewoon enorm laat mee.
Ik zou niet weten wat de 06 nummers of email adressen van mijn vrienden zijn. Hiervoor zou ik mijn telefoon moeten raadplegen, waar tevens hun rekening nummers (ING App) in staan.
ING had toch precies hetzelfde idee aangekondigd een paar weken geleden?
nieuws: ING brengt app uit om geld over te maken zonder bankrekeningnummer

bovendien niet ieder email adres of 06 nummer is blijvend bij 1 eigenaar. wat als jouw oude nummer weer hergebruikt wordt? is dan ook de koppeling met jouw rekeningnummer weer actief?

echt een idee wat binnen enkele dagen weer diep in een lade gaat verdwijnen.

[Reactie gewijzigd door nachtnet op 22 juli 2024 17:32]

Nee niet echt. Dat van ING werkt enkel met mensen die lid zijn van die app van ING, dit systeem moet internationaal tussen alle banken gaan werken; net als IBAN nu.
Behoorlijk verschilletje.
Het hergebruiken van nummers gebeurt pas na 6maanden. Lijkt mij op zich tijd zat om de boel te wijzigen.
ben ik niet met je eens, hiervoor zal (als ze het tenminste enigszins fatsoenlijk uitvoeren) een systeem voor komen dat je je oude nummer kunt ontkoppelen. als je dat vergeet is dat echter wel lastig
Laat ze eerst het IBAN-systeem eens verbeteren. Je kan je rekeningnummer nog steeds niet mee nemen naar een andere bank. Vraag me af wie het bedacht heeft dat er bank code vooraan staat...
Ik vindt het een eigenlijk slecht plan eigenlijk. Zo maak je het eigenlijk alleen maar ingewikkelder. Meer opties meer verwarring.
Zou niet weten waarom ik (regelmatig) van bank zou willen wisselen laat staan waarom ik dan m'n nummer mee zou willen nemen. Zal wel ouderwets zijn maar zit vanaf m'n eerste bankrekening nog steeds bij dezelfde bank met hetzelfde nummer. Enige wijziging in 40+ jaar is de omzetting naar en/of enige tijd nadat ik m'n vrouw had leren kennen (die dus wel van bank gewisseld is maar heb nooit gehoord van haar dat dat zo'n probleem zou zijn)
Een van de voordelen zou denk ik toch wel zijn dat je niet overal je nieuwe rekeningnummer zou moeten hoeven door te geven. Zijn de laatste tijd veel mensen die het gehad hebben met de grote banken en overstappen op een andere bank. Maar inderdaad denk niet dat het iets is wat je regelmatig doet.
Daar hebben banken een overstapservice voor die een groot deel van het werk uit handen neemt. Daarnaast, als je het gehad hebt met een bank en om die reden wilt overstappen lijkt me het doorgeven van een nummer her en der geen onoverkomelijke barrière.
De overstap service maakt alleen een tijd geld over naar de nieuwe rekening. Rekeningnummers door geven moet je nog steeds zelf doen...
Nope, lees eens wat folders/voorwaarden zou ik zeggen. Incasserende organisaties worden ook op de hoogte gesteld, misschien niet bij alle banken maar wel bij een aantal.
Voorbeeld:
https://www.rabobank.nl/p.../betalen/overstapservice/
En toch kom je dan met de reactie dat je zelf rekeningnummers moet doorgeven? :?
Betalingen op grond van een afgegeven machtiging (incasso) worden rechtstreeks
van uw nieuwe betaalrekening afgeschreven. U hoeft de incassanten niet zelf te informeren,
dat doet de Overstapservice voor u, nadat de incasso-opdracht is verwerkt.
Kom op dat kan ook wel wat vriendelijker. Zo als je zelf al aan gaf doen niet alle banken het gene waar we het over hebben.

Bijvoorbeeld de ASN-bank:

"U informeert instanties waarvan u betalingen ontvangt (bijvoorbeeld salaris, pensioen of uitkering) over uw nieuwe rekeningnummer."

Of bijvoorbeeld op de site van de overstapservice.nl:

" U informeert zélf de relaties waarvan u geld ontvangt, zoals een uitkeringsinstantie of werkgever over uw nieuwe betaalrekening."
dat is bij alle banken (al heb je soms incassanten die een incassoburo achter je aansturen omdat ze niet meer konden incasseren van je oude rekeningnummer (na einde van de overstapperiode); gelukkig kent het incassoburo de overstapservice ook en geeft het de opdracht vrolijk terug aan de incassant wegens eigen administratieve fouten), maar alle geld-stortende instanties moet je zelf op de hoogte stellen van je nieuwe rekeningnummer
Ik heb er een keer in de kroeg met iemand over zitten te praten die bij een bank werkt.
Hij beweerde dat het technische wel gewoon mogelijk is om rekeningen te verhuizen. Ondanks het toevoegen van de bankcode maar dat de banken het gewoon niet willen doen.

Dit is wel ideaal voor marktplaats zat ik te bedenken. Heb je ieder geval het telefoon nummer van je oplichter :+

[Reactie gewijzigd door NBK op 22 juli 2024 17:32]

Natuurlijk zou het mogelijk zijn om dit mogelijk te maken. Maar ik denk niet dat de bijvoorbeeld de Rabobank graag een rekeningnummer met INGB er voor zou willen hebben. Het zou tegelrijker tijd ook erg verwarrend zijn lijkt me.
Een beetje omslachtig?
Het is al makkelijk zat om via je mobiel o.i.d over te boeken naar een rekeningnummer/paypal.
Een iban nr onthouden lijkt me niet bijster moeilijk he. Het duurde mij een paar weken en toen had ik dat eerste stukje er wel aan geplakt...

Ik zie dit weer als iets nutteloos wat ons, klanten, geld kost.
Een vrij nutteloze ontwikkeling waar weer mee gesjoemeld/fradueert kan worden en wat weer een gevoeligheid is voor hacken.
Een vrij nutteloze ontwikkeling waar weer mee gesjoemeld/fradueert kan worden en wat weer een gevoeligheid is voor hacken.
Gelukkig is het een opt-in:
Het is de bedoeling dat het systeem opt-in wordt, waarbij de gebruiker zelf moet kiezen of zijn telefoonnummer wordt gekoppeld met een bepaald rekeningnummer. Via een app of website van de eigen bank moet vervolgens door een contactlijst gescrold worden om de ontvanger te selecteren. Het iban-nummer wordt er dan automatisch bij gezocht.
Ben je bang voor gesjoemel of fraude: gewoon je telefoonnummer niet koppelen aan je rekeningnummer en niet aan dit gekke Europese project meedoen. Ik zie het alweer gebeuren dat iemand met een bijna gelijk telefoonnummer dit koppelt en zijn/haar vrienden geld laten overmaken en het per ongeluk bij mij terecht komt (als ik zelf dit ook gekoppeld zou hebben aan mijn telefoonnummer).
Als vrienden geld naar je over willen maken is een IBAN-nummer toch ook zo gevraagd? Ook minder foutgevoelig door het controlegetal. Daarnaast kun je vaak een vinkje zetten om die vriend(in) in je adressenboek te zetten, weet je het meteen voor een volgende keer. Wat is daar nou mis mee?

Verder vraag ik me af hoe dat gaat met incasso's bij bedrijven: zou je daar ook zo'n alias mogen opgeven, of voldoet er alleen een volledig IBAN-nummer?

[Reactie gewijzigd door Jorn1986 op 22 juli 2024 17:32]

Ja het is altijd zo heerlijk om te switchen tussen 2 apps.
4 cijfers zien in whatsapp omdat je daar niet kan kopiëren. Dan switchen van app om erachter te komen dat je bank app gelockt is omdat je de app uit ging of je invoer gewist heeft. Dat 7 keer doen om er achter te komen dat je een typfoutje hebt gemaakt
Het grote voordeel ontgaat je.

Probeer eens een contract met een andere provider af te sluiten, waarbij jij je mobiele nummer kan behouden. Makkelijk toch? Probeer ook eens naar een andere bank te verhuizen, waarbij jij je IBAN nummer kan behouden...
ik kan hem nog steeds niet onthouden... dus dat verschilt per persoon. m'n mobiele nummer lukt na 15 jaar wel
Er is NL gevolgd door twee cijfers, vier letters en een 0 voor je rekeningnummer gekomen waarschijnlijk. De vier letters zijn een afkorting van de naam van je bank, dus hoef je alleen 2 extra cijfers te onthouden. Zo moeilijk is dat ook weer niet toch?

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 22 juli 2024 17:32]

Klopt maar als je al moeite hebt met je rekeningnummer zonder het iban voorvoegsel dan houd dat ook geen stand natuurlijk.

Daarom staat het complete geheel ook op je pas ;-). Tenminste als je een nieuwe hebt.
de prefix door IBAN ken ik wel... maar die 9 cijfers daarachter, dan trek ik toch even mijn bankpas of mobiel bankierenapp erbij
Het direct overschrijven naar een bank in Europa gaat gewoon komen. Elke overschrijving is dan binnen een paar seconden op een andere bank. Dat heeft puur met techniek in de landen te maken en wat regelgeving.
Ik zou het juist toejuichen dat er koppeling met bekende gegevens plaats vindt. Wel goed nadenken over de veiligheid en privacy. Dit scheelt nogal met het verkassen van bank, want je IBAN verandert dan wel, maar je e-mail of BSN vermoedelijk niet. Hopelijk dat je crediteuren van je vaste lasten een e-mail adres of BSN accepteren als "bankrekeningnummer". Dan maakt het namelijk niet uit.
Eigenlijk hadden we nooit die rare IBAN nummers moeten gebruiken, waar nog steeds de land, bank, controle en zo in zitten. Een "nummer" dat je leven lang bij je blijft (bijvoorbeeld je BSN nummer, maak dat dan ook Europees) en bij welke financiële instelling je ook zit, iedereen kan daar naar overschrijven.
Nouja. Niet helemaal. Mijn informatica docent heeft een tijd software development gedaan voor een niet nader te noemen nederlandse bank. Hier was het puur noodzaak omdat het mainframe wat alle betalingen verwerkt te traag was om alles realtime te doen. Het verwerken van een werkdag aan betalingen werd door een cloud achtige oplossing gedaan en die stuurde alles snachts terug naar het mainframe zodat alle database records konden worden verwerkt. Dus vandaar dat "interbankelijke" betalingen wat langer duurden. De betaling werd die dag daarop pas echt verwerkt.
Je docent heeft gelijk, maar dat was de tijd van de Bankgiro centrale. Elke dag werden de interbancaire boekingen op een tape gezet en via de BGC uitgewisseld naar de juiste bank. In deze eeuw hebben ze dat via een netwerklijn gedaan, maar dat doen ze een aantal keer per dag. Wel te verstaan tijdens kantooruren, dus niet in het weekend.
De ECB heeft nu twee zaken in gang gezet, een daarvan is dat binnen Europa (maar eerst in de lidstaten zelf) een boeking realtime (dwz een paar seconden) uitgevoerd is. Daarvoor moeten er in veel lidstaten allerlei zaken geregeld worden op technisch en wetgevingsvak.
Overigens vroeger werd dit bewust gedaan: het werd valutadagen genoemd, zodat het geld nog een tijdje "rondzwierf" er geld (rente) op verdiend kon worden.
Wat is er zo heilig aan een bankrekeningnummer dan? Waarom moet het zo onlosmakelijk aan je persoon gebonden zijn? Ik vind het juist prettig dat het gekoppeld is aan mijn bank, en niet specifiek aan mij.

Wat nou als je meerdere rekeningen hebt? Dan werkt je BSN niet meer want geen scheiding. Zeker voor zakelijke rekeningen niet ongewoon. Ja, er zijn natuurlijk allerlei mauwen aan te passen, maar waarom? Wat mij betreft werkt IBAN gewoon prima. Het enige wat er verbeterd zou kunnen worden is alleen de IBAN-prefix (dus de 9 'nieuwe' karakters) te vereisen voor internationale betalingen; en er dus bij een rekeningnummer van 9 of minder vanuit gaan dat het om een binnenlandse betaling gaat.
Klopt, maar je zult het in een groter geheel moeten plaatsen. Nu wordt elke relatie die een burger met een organisatie heeft (of dat nu een bank, ander bedrijf of overheidsorganisatie is) gedefinieerd door een identificatiecode (bankrekeningnummer, klantnummer, relatienummer, BSN, etc.....). M.a.w. vanuit de andere partij gezien krijg je een code. Overigens het idee van het koppelen van een e-mailadres is ook niet zaligmakend, veel mensen hebben meerdere e-mailadressen.
Wat je zou willen is dat jij als burger een identificatienummer heeft en niet voor elke aparte relatie met een organisatie een nieuw nummer. Mochten er meerdere relaties zijn tussen een en dezelfde organisatie, zou dat kunnen worden opgelost door je eigen unieke nummer uit te breiden met een volgnummer ofzo (nummer 1, nummer 2)...
En iedereen in elke lidstaat heeft een uniek nummer, het BSN nummer. Het voordeel voor jouw als burger is dat je je hele leven een en hetzelfde nummer hebt voor al je contacten met andere organisaties en burgers. Zo is wisselen van een dienst kosteloos, daar het unieke nummer hetzelfde blijft. Laat die organisaties aan hun achterkant juist dit nummer registreren (met een eventueel volgnummer voor meerdere diensten/relaties).

En de vraag waarom: als je wisselt van emailadres of banknummer mag jij dat gaan regelen en dat kost veel tijd (en soms geld) Het idee is automatisering zaken makkelijker maakt, niet moeilijker. Wat mij betreft koppelen aan je telefoon (weg met al die pasjes). Jij bent uniek en zij (de andere organisaties willen wat van jou, jij betaalt hen, dus je moet het gewoon eisen).
Wat je zou willen kun je imo beter wijzigen in wat ik zou willen. Ik zie eerlijk gezegd namelijk geen enkel voordeel in datgene wat jij graag zou willen. Het wisselen van email adres, banknummer is iets wat ik (en ik denk velen met mij) zo weinig doen in hun leven dat het de moeite niet waard is om daar een heel systeem voor op te tuigen en bij te houden.
Die ene keer dat ik daadwerkelijk zou wisselen moet ik wat werk doen, big deal (bank hebben overigens een overstapservice, dat beetje wat je zelf moet doen kost nauwelijks tijd)
Misschien geld dat voor jou, dat je weinig wisselt. Maar er zijn heel veel mensen die dat wel willen. Maar dan zonder sores en niets te maken willen hebben met overstapservice. Gewoon overstappen en klaar. Voor elke dienst die je hebt met welke organisatie dan ook.
Besef dat de huidige (met name commerciële) organisaties het natuurlijk prima vinden zoals het nu is. Ze willen helemaal niet dat je makkelijk kunt switchen: het kost ze klanten. Maar onder druk van burgerorganisaties en deels de politiek en nieuwe technologieën zal dit gewoon afgedwongen worden.
Het is een goede zaak. Ik heb helemaal niets met een bank, maar goed daar ging het voorbeeld over. We hebben ook een emailadres, een lidmaatschap daar, een dienst hier. Ik wil kunnen switchen op eenvoudige wijze en niet gedwongen worden door de organisatie. Veel van deze diensten onderscheiden zich in maar een aspect: de prijs en de kwaliteit. Ga voor de lol maar eens na waar je overal een formele relatie mee hebt: je zult schrikken van het aantal.
Misschien geldt het wel voor het overgrote deel van de bevolking dat ze niet of nauwelijks (willen) wisselen? Wie zal het zeggen.
Ik zie het heel simpel, als je iets wilt zul je er iets voor moeten doen en als dat al teveel moeite is is de wil kennelijk niet groot genoeg om daadwerkelijk te wisselen.
Wij hebben al vele jaren een en/of rekening, welk nummer dat je hele leven bij je blijft wil je daar voor gebruiken?
Gewoon een van de volgnummers. Concreet. Je BSN is je rekeningnummer bij alle financiële instellingen waar jij lid van bent. Mensen die iets overschrijven moeten weten welk BSN je hebt en welk volgnummer je wilt gebruiken. Stel je hebt 4 bankrekeningen:
een hypotheekrekening bij bank A, een rekening courant van jouw persoonlijk bij bank B, een rekening courant gezamenlijk met je geliefde bij bank B, een spaarrekening bij bank C.
elke rekening wordt uniek gemaakt door je BSN nummer en een volgnummer (1, 2,3,4).
Je kan dan zelfs een default nemen, bijvoorbeeld in dit geval de rekening courant voor jezelf, volgnummer 2. Met alleen je BSN worden alle boekingen via dat rekeningnummer uitgevoerd. Heb je een partner, die heeft dan ook een lijstje BSN nummers gevolgd door volgnummers. Dit nummer kan dan ook wijzen naar datzelfde gemeenschappelijke en/of rekeningnummer. Het idee dat een gemeenschappelijke rekening een uniek nummer moet hebben is alleen voor de bank relevant, niet voor de burger.
Overigens lees ik hier in alle commentaren alsof iedereen 20 rekeningnummers hebben, of gaan ze het over bedrijfsrekeningen hebben. Ik weet met zekerheid aangrenzende waarschijnlijkheid dat de meeste burgers gewoon 1 rekeningnummer hebben waar boekingen op gedaan worden. Bedrijven hebben een professionele boekhouder in dienst of besteden dat uit aan een professional. Daar hebben de verschillende rekeningen namelijk een rol in de bedrijfsvoering.
Wat je dus eigenlijk met heel veel woorden zegt is dat er een vertaaltabel moet zijn die mijn BSN inclusief volgnummer(s) koppelt aan weer een ander nummer (het daadwerkelijk rekeningnummer) waar mijn vrouw met haar BSN inclusief volgnummer(s) ook weer aan gekoppeld is.
Ik zie werkelijk waar niet wat het grote voordeel voor mij als burger is vergeleken met de manier waarop het nu gaat.
Wij hebben precies twee en/of bankrekeningen, de ene is een betaalrekening en de andere een spaarrekening. Geen persoonlijke rekeningen of wat dan ook maar wel nog twee hypotheek rekeningen.
Dit gaat al tig jaar goed, we hebben er geen slapeloze nachten over en het werkt gewoon.
Wat is dan dat grote voordeel voor ons waarbij het naar mijn idee alleen maar ingewikkelder wordt omdat we met steeds meer nummers te maken krijg waarbij alleen een volgnummer bepalend is voor het onderscheid tussen verschillende zaken?
Kunnen we dat niet al met bijvoorbeeld PayPal waarbij je op basis van het emailadres geld overmaakt?
Van PayPal fees wordt je niet blij..
Beetje offtopic:

Je zit tenminste veilig met je Paypal aankopen.
PayPal geeft volgens mij geen veiligheid, toch? Alleen als je betaald met een gekoppelde CreditCard - want die heeft die veiligheid wél.

Overigens heb ik ook begrepen dat PP je betaalverkeer verkoopt.
Desondanks gebruik ik het met veel plezier
Nee dan nog niet, want als je dan een chargeback doet komt je PayPal saldo in de min en sturen ze gewoon op hun dooie gemakje een incassobureau achter je aan; immers ga je akkoord met de voorwaarden en koop je "paypal credit". ;)
Onthoud dat je *nooit* geld op je PayPal rekening hebt staan, enkel PayPal credit dat toevallig exact dezelfde waarde heeft (min wisselkoers die gunstig is voor PayPal).
Anoniem: 668692 @Monne1 februari 2016 19:18
Nee hoor, Paypal is veel minder veilig als mensen denken.

Zolang je een handtekening voor ontvangst en een verzendbewijs hebt als verkoper, dan kan paypal het niks schelen of er bezorgd is en wat.

ohh en ze wijzen op de Nederlandse wet? Heeft geen zin, negeren ze in hun "bemiddeling" gewoon...
Handtekening komt toch niet zomaar op de track & trace nummer? Dan heb je het pakketje dus wel ontvangen.
Of je geeft in je geschil aan dat het product defect / namaak / nep is o.i.d.
Correctie, dan heeft iemand het pakketje ontvangen. Helaas gebeurt het maar al te vaak bij de diverse bezorg diensten dat de chauffeur zelf tekent of de buren laten tekenen. Hier al een boze koerier aan de deur gehad omdat ik weigerde om te tekenen voor papieren van een notaris die voor de buren waren en op het werk stomverbaasd een track & trace gevolgd waarbij thuis getekend werd voor ontvangst terwijl er niemand bij ons thuis was en het pakketje met geweld door de brievenbus bleek te zijn gepropt.
Anoniem: 642623 @Monne1 februari 2016 19:49
Vergeet het maar
Ik heb voor 500 dollar vuilnis geleverd gekregen en was mijn geld gewoon kwijt.
Doe je toch iets verkeerd. Ik krijg zelfs voor €0,10 mn geld nog terug.
Behalve als de verkoper kan aantonen dat hij geleverd heeft.

Mij is dit werkelijk dus overkomen
Je moet ook niet zeggen dat er niet geleverd is, maar dat wat er geleverd is niet in overeenstemming is met wat er geleverd zou moeten worden.

Er is immers iets geleverd.
werkte niet
500 dollar naar de mallemoeren
Anoniem: 200498 @Bartmanz1 februari 2016 19:07
Paypal rekent kosten, anders vond ik dat een prima oplossing.
De bank rekent ook kosten. En bij PalPal ben je verzekerd, bij de bank ben je je geld kwijt.
Ik begrijp niet dat jij -1 krijgt. Het gros van de bevolking denkt volgens mij dat z'n betaal pakket gratis is.. PayPal incl alles wat het biedt hoeft helemaal niet duurder te zijn dan de gemiddelde bank. Daar zou ik weleens een onafhankelijk onderzoek over zien.
Anoniem: 200498 @Jazco2nd1 februari 2016 21:46
Afhankelijk van hoeveel transacties je doet, maar de kosten zijn voor mij ongeveer 30 euro per jaar... best veel inderdaad.
Maar, dit ligt een beetje aan de webshop waar je gaat kijken. Als hij 'aardig is' rekent hij de 4 procent die paypal vraagt niet, inderdaad..
kun je een paypal email adres invullen ipv een rekeningnummer? (bij alle nederlandse banken)
Kunnen we dat niet al met bijvoorbeeld PayPal waarbij je op basis van het emailadres geld overmaakt?
Je bedoelt de Paypal die je betalingsgegevens en persoonlijke gegevens deelt met andere bedrijven (veel andere bedrijven)?
Nee dank je, dat account heb ik vorige week gesloten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.