RDW werkt aan app die rijbewijs kan vervangen

De Nederlandse Rijksdienst voor het Wegverkeer werkt aan een app voor op smartphones die het huidige rijbewijs kan vervangen. Voor het uitlezen van de gegevens gebruikt de app waarschijnlijk de nfc-chip van smartphones.

De app moet het rijbewijs over een paar jaar kunnen vervangen, schrijft De Telegraaf. Woordvoerder Hans van Geenhuizen van de RDW zegt tegen Tweakers dat er vooral nog veel onzeker is over de app. "We weten eigenlijk nog niet eens zeker of we het gaan doen via een app of dat we op een andere manier proberen de smartphone te gebruiken voor het rijbewijs."

De kern is dat het gaat werken via Remote Document Authentication, een methode die de RDW testte als Idensys-pilot. Daarmee kunnen smartphones gegevens van huidige, plastic rijbewijzen uitlezen, omdat daar in nieuwe varianten die sinds eind 2014 zijn uitgegeven, een nfc-chip van het Nederlandse bedrijf Gemalto zit. Die techniek staat bekend als Electronic Driver's License.

Als de RDW wederom kijkt naar Gemalto, werkt het vermoedelijk zoals de proeven die het bedrijf afgelopen jaar heeft gedaan in onder meer de Verenigde Staten en Australië. Daarbij werkt het systeem zowel online als offline en kan de politie realtime de geldigheid checken in de backend met een tweede app.

Van Geenhuizen zegt dat het nog niet bekend is voor welke besturingssystemen de app uitkomt. "Alles is nu nog mogelijk, zover zijn we helemaal nog niet." Vermoedelijk blijft de optie voor een fysiek rijbewijs bestaan. "Niet iedereen heeft een smartphone, dus ik kan me niet voorstellen dat het mobiele rijbewijs de plastic rijbewijzen helemaal zal vervangen."

Door Arnoud Wokke

Redacteur

03-10-2016 • 10:32

287 Linkedin

Submitter: duvel3

Reacties (287)

287
281
138
8
1
79
Wijzig sortering
Als het nodig is om een backend te raadplegen om de legitimiteit te controleren, is het dan niet handiger om de aantoonbaarheid van het hebben van rijbewijs af te schaffen? Bij een staande houding van de politie kan men aan de hand van de persoonsgegevens op jouw ID/paspoort ook controleren of jij een geldig rijbewijs hebt. Of verwerk het in het ID/paspoort.

Waarom houden we dit model in stand?

Het enige wat ik vooralsnog kan bedenken om dit in stand te houden, is dat er soms kopietjes gegeven moeten worden van het rijbewijs bij het huren van een auto. Andere redenen?
Ik heb geen ID maar wel een paspoort, maar die neem ik niet mee als ik in de auto zit, rijbewijs wel - voor mij geen oplossing.
Je neemt het paspoort waarschijnlijk niet mee vanwege het onhandige formaat. Ik ben ervan overtuigd dat een paspoort ook prima op pas formaat kan zijn en zodoende digitaal uit te lezen en te schrijven valt.
Dan zouden gegevens als ID en rijbewijs gewoon hierop gezet kunnen worden.
Anoniem: 310408
@Zeror3 oktober 2016 11:36
Je neemt het paspoort waarschijnlijk niet mee vanwege het onhandige formaat. Ik ben ervan overtuigd dat een paspoort ook prima op pas formaat kan zijn en zodoende digitaal uit te lezen en te schrijven valt.
En waar stempelen ze de visa dan (ik heb er 5 in mijn paspoort)? Een deels digitaal paspoort is een mooi idee maar alleen in de moderne westerse wereld een mogelijkheid.
Als het de NS lukt om een chipkaart uit te lezen waar alle info instaat, dan moet het de douane in Bali ook wel lukken lijkt me.

Dit zijn nou typische systemen die je Europees in moet voeren. Als heel Europa werkt met 1 pas = alle ID's (paspoort, rijbewijzen, vaarbewijs, visa, invalidepas enz.) dan gaat de rest van de wereld echt wel zorgen dat het uitgelezen kan worden.

Autoverhuurbedrijven kunnen simpelweg via een webportal of iets dergelijks de benodigde gegevens opvragen, en krijgen dus alleen het benodigde in handen, BSN hebben ze niks mee te maken.
Hotels hetzelfde verhaal; niks niet mijn paspoort een dag kwijt zijn, maar gewwoon inloggen, paspoortnummer opzoeken en je weet wie ik ben.
Wil de bank mijn jaaropgaves, hier heb je mijn chippas daar kan je alles mee opvragen wat voor jou van toepassing is. Allemaal een kwestie van autorisatie wie wat wel en niet mag zien.

Wil je als burger ook nog eens extra controle over wat mensen kunnen zien? Geen probleem, zogauw een (niet-overheids/ordehandhavings-)instantantie gegevens over je opvraagt krijg je via de 'DigiD' app een melding: 'Hilton hotel London, Mr. R.E. Ceptionist vraagt uw N.A.W. gegevens op, gaat u hiermee akkoord? JA / Nee'.

Zelfs voor website registratie zou een 'chipnummer' kunnen werken. Autorisatie is allemaal in 1 keer geregeld. Bezorg je niks? Dan krijg je ook geen adresgegevens. En zelf kan je precies zien bij welke sites je geregistreerd bent en in de toekomst wellicht zelfs jezelf uit (actieve)databases halen.

Ik zie er wel toekomst in, en het zou identiteitsfraude tot een minimum beperken.
Prachtig verhaal, ik ben helemaal om. De zillion-dollar-question is natuurlijk hoe je de boel beveiligt, en wel op een zodanige manier dat je niet elke vijf jaar de hele wereld moet voorzien van nieuwe uitleesapparatuur waarmee de laatste beveiligingsfeatures gebruikt kunnen worden. Sowieso moet je apparatuur (hardware en software) verstrekken aan landen als Rusland, China en de VS waarvan iedereen weet dat ze geen mogelijkheid onbenut laten om in te breken in diezelfde systemen.
Geef mij maar m'n papieren paspoortboekje met een setje stempels achterin...
Als het de NS lukt om een chipkaart uit te lezen waar alle info instaat, dan moet het de douane in Bali ook wel lukken lijkt me.

Dit zijn nou typische systemen die je Europees in moet voeren.
Indonesië is sinds 1948 onafhankelijk van Nederland. Dus Bali maakt geen deel uit van Europa. (Tenzij je een typefout hebt gemaakt en eigenlijk het Italiaanse Bari bedoelde.)
Anoniem: 55563
@gfgw3 oktober 2016 19:39
Gaat er om dat als een groot machtsblok als de EU dit zou invoeren dat landen als Indonesië uiteindelijk wel volgen. Vorig jaar is Indonesië al overgestapt op digitale registratie van in- en uitstroom. Dan past stempels en stickers vervangen door digitale data in een pasje daar ook wel bij.

Stempels zijn ouderwets. Ik reis redelijk veel en haal de 10 jaar niet met een dubbeldik paspoort. Het voelt als een lomp, archaïsch monster uit de tijd van de strippenkaart. Wat mij betreft mag die dus wel gedigitaliseerd worden. Hoe minder papierwerk ik moet meesleuren hoe beter.
Visa kan via NFC geverifieerd worden en dan komt het erbij in je digitaal paspoort.

Het is net als betalen via NFC.
Anoniem: 382732
@MrDummy3 oktober 2016 13:29
Dan sluit je heel veel landen meteen uit....
Klopt, niet elke land kan het. Rijke landen hebben het, maar armere landen, ook hun met brak internet, heeft geen geld voor of mogelijkheden om apparatuur in huis te hebben, zeker omdat overgrote deel bevolking nog ouderwets voor papieren versie kiest.
Niet elke politie in arme landen heeft zelf uitrusting voor.

Voorlopig blijft papieren versie bestaan om deze reden.
Dan moet wel even de hele wereld dit systeem implementeren omdat je anders alsnog een rommel met losse papieren die aan je paspoort vast moeten worden gemaakt, zij jet digitaal of fysiek. Lijkt me niet handig.
Hij bedoelt waarschijnlijk dat als je bijv. naar Nepal of Cuba op reis gaat, ze daar allemaal geen apparatuur hebben om zoiets te regelen.
Digitale ID voor wanneer je in Nederland begeeft. Laten ze maar tijdens controlle mijn IRIS scannen.
Los blaadje, krijg je in Israel ook. Die plakken niks meer in je paspoort en visum stempel komt op het losse blaadje. Zowel bijaankomst en vertrek.
Na aftrek van de 37 landen waar je binnen kunt komen met slechts een ID kaart blijven er nog zo'n 158 landen over waar je toch echt een paspoort moet kunnen tonen.

Dat jij toevallig in Israel een los blaadje krijgt betekent niet meteen dat andere landen dat ook zo doen. In mijn paspoort staan naast stempels ook diverse paginavullende visa's. Die landen gaan dat echt niet aanpassen omdat Europa dat graag wil. Er zijn zelfs landen waar het douane personeel op plastic tuinstoelen aan een lange tafel zit waarbij ze een soort 'lopende band' vormen waarin ieder zijn eigen analoge handeling uitvoert om een paspoort van een visum te voorzien. Dit is inclusief de werknemers met een 'prittstift' en de douane beambtes die hun krabbeltje zetten op het visum. Die blijven dat echt wel op deze manier doen ook al zou ons paspoort digitaal uit te lezen zijn.

Ik ben overigens wel enthousiast over het idee dat in het nieuwsbericht geschetst wordt. Het is toch weer een pasje minder.

[Reactie gewijzigd door darkdesign op 3 oktober 2016 14:49]

Maar dan zou je de keuze kunnen krijgen om een ID te halen in plaats van een Rijbewijs. Dan heb je een kleinere pas én dan kun je deze gebruiken als rijbewijs+reizen binnen de EU. Volgens mij is hij nog goedkoper ook.

Aan de andere kant zal je in het buitenland allicht een fysiek rijbewijs nodig hebben.

[Reactie gewijzigd door Isniedood op 3 oktober 2016 11:12]

ID-kaart kleiner dan 't rijbewijs? Volgens mij identiek qua formaat hoor.
Denk dat ie vergelijkt met paspoort. Maar rijbewijs blijft los van ID of paspoort.
Als ik reis (dat is vaker buiten europa) neem ik m'n paspoort mee. Ik zie hier geen voordeel in.
Je 'nationale identiteitskaart' is tot ver buiten Europa geldig. Jordanië bijvoorbeeld*. Hang vaak wel af van je nationaliteit, Belgen kunnen Gambia in.

Ik zie het voordeel ook niet trouwens, aangezien je identificatieplicht hebt als je deelneemt aan het verkeer.

*Jaja, zal onderbouwen, sorry! Vertrouwen op online informatie van je gemeente moet je sowieso nooit doen natuurlijk. Zie https://en.wikipedia.org/...he_European_Economic_Area

[Reactie gewijzigd door Cio op 3 oktober 2016 15:24]

... tot ver buiten Europa geldig
Volgens de website van mijn gemeente: behalve alle EU-landen kun je de volgende landen met een ID-kaart binnenkomen: Andorra, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Turkije, IJsland en Zwitserland. Heel erg ver buiten Europa kom je dus niet.
Jordanië bijvoorbeeld.
Voor Jordanië heb je zelfs een visum nodig, Knappe jongen die dat op een ID-kaart gestempeld krijgt... :+
Originele post bijgewerkt met bron. Er zijn toch echt uitzonderingen voor toeristen op georganiseerde reizen, maar qua afstand zijn overzeese gebiedsdelen van Europese landen de beste voorbeelden. Die liggen stuk voor stuk ver buiten Europa en zijn ook geen onderdeel zijn van de EU en/of Schengen.

[Reactie gewijzigd door Cio op 3 oktober 2016 15:30]

Ik denk dat je de Jordaan bedoelt :+ , die is gewoon binnen de EU hoor
Omdat je geen ID hebt? Als je kon kiezen tussen een ID of paspoort dan neem je toch je ID mee? Als je ID dan ook gelijk je rijbewijs is, dan lijkt mij dat win-win.

Binnen de EU heeft het meenemen van een paspoort ten opzichte van een ID enkel een nadeel, het is groter.
Maar dat zeg ik: ik kan niet kiezen want ik reis vaker buiten europa, dan daar binnen, daarom heb ik geen ID en ben ook niet van plan om daar ook weer geld aan uit te moeten geven (terwijl dat gratis zou moeten zijn, andere discussie). Daarnaast is een ID maar 5 jaar geldig en een paspoort 10. Als ik reis heb ik al genoeg dingen bij me, dat paspoort kan er dan ook wel bij.

Maak het wereldwijd, dan vind ik het een oplossing.
ID is tegenwoordig ook 10 jaar geldig
Anoniem: 382732
@z1rconium3 oktober 2016 13:29
Ik heb mijn paspoort altijd bij me. Zit gewoon in mijn rugzak die ik altijd bij me heb of ik nu aan het werk ben of op reis ga. Grote voordeel is dat ik mijn paspoort nooit kwijt ben....
Maar dan zou jij toch een ID en een paspoort aan kunnen vragen? Heb je nog steeds geen extra documenten omdat het rijbewijs wegvalt. Andere mensen die geen paspoort hebben krijgen dan wel een voordeel.
Anoniem: 55563
@lever3 oktober 2016 19:34
Een ID-kaart kan voorlopig alleen binnen NL het rijbewijs vervangen. Daarbuiten hebben ze immers geen toegang tot de RDW-gegevens. Dus mensen die op een paspoort moeten reizen en een rijbewijs hebben, hebben niets aan de nieuwe oplossing.
De id kaart zou gewoon aangepast kunnen worden dat bepaalde gegevens van het rijbewijs er op staan. In het buitenland kunnen ze ook niet nachecken of een Nederlands rijbewijs geldig is. Ze hebben immers geen toegang tot RDW gegevens. Het is gewoon een kwestie van aanpassen.
Voor jou niet, maar ik ben nu al ruim tien jaar niet buiten de EU geweest. Met mij vele mensen, en dan zou dit zeker handiger kunnen zijn. Of het veiliger is, en hoe het met privacy zit, dat weet ik niet.
Herkenbaar, al is in het buitenland officieel een rijbewijs niet voldoende.

Ik heb een ID naast het paspoort aangeschaft. Voor Schengenreisjes was dat wel zo handig.
Klopt, alleen als je naar 't buitenland rijdt dan rij je sws wel meer voorbereid. Dus paspoort (of ID-kaart in de EU)

In Nederland is 't rijbewijs gelukkig een geldig legitimatie bewijs en heb je daar voldoende aan.
Bijna helemaal waar:

https://www.rijksoverheid...-kan-ik-mij-identificeren

Rijbewijs
Uw (Europese) rijbewijs is een identiteitsbewijs. Maar u kunt uw rijbewijs niet altijd gebruiken om uzelf te identificeren. Dit komt omdat er op het rijbewijs geen gegevens over uw verblijfsstatus en nationaliteit staan.

Bij de volgende organisatie of in de volgende situaties kunt u uw rijbewijs niet als identiteitsbewijs gebruiken:
 • de Belastingdienst (tenzij de Belastingdienst anders aangeeft);
 • een uitkeringsaanvraag;
 • indiensttreding bij een nieuwe werkgever;
 • binnenlands vreemdelingentoezicht;
 • inschrijving voor een opleiding bij een onderwijsinstelling.
waarom fixen ze dat even niet zou ik zeggen..
zet er die paar extra dingen bij op en vele onder ons hebben altijd een echt identiteits bewijs mee
Ik denk hierdoor:

In tegenstelling tot een Nederlandse identiteitskaart of een nationaal paspoort is een rijbewijs niet gebonden aan een nationaliteit. Een buitenlander die in Nederland woont, kan hier examen doen en daarmee in het bezit komen van een rijbewijs.
Ja dus? Dan zet je er de nationaliteit op die diegene op dat moment heeft. (Als hij/zij op dat moment niet geregistreerd staat als 'Nederlandse')
Anoniem: 55563
@toxict3 oktober 2016 19:48
In aanvulling op xoniq:

Zelfs een paspoort of ID-kaart is geen sluitend bewijs van nationaliteit. Het is slechts een bewijs dat bij afgifte de gegevens op het document klopten. In theorie kun je bijvoorbeeld als Nederlander moeilijkheden krijgen om een nieuw paspoort aan te vragen als je lange tijd in het buitenland hebt doorgebracht en bijv bij een ambassade een nieuw paspoort aanvraagt, ook als je het oude document zoals gebruikelijk meeneemt. Ik heb dat niet zelf ervaren (woon geruime tijd buiten de EU) maar het is wel iets waar niet veel mensen zich van bewust zijn.
Ja en vooral dat het een pasje is geworden, was een hele verbetering. Voor de ID card ook trouwens. Deze zitten beide standaard in m'n beurs, paspoort past niet zo gemakkelijk en is kwetsbaarder, vandaar dat die bij mij meer thuis ligt dan dat ik hem mee heb.
Het probleem is dat je uiteindelijk tientallen pasjes in je portefeuille hebt steken... en spijtig genoeg kunnen de meeste kassa's nog steeds geen smartphone schermen lezen (en zijn apps als Fidme dus vaak ook geen optie).
Ow, da's slecht nieuws, ik wilde eindelijk (wellicht als laatste Nederlander) overstappen op zo'n app :(
Ik heb m'n kaarten in FidMe zitten... en toon het schermpje aan de kassa waar ze dan steeds de barcode moeten overtypen. In sommige winkels willen ze dat doen, maar als er een lange rij achter je staat zijn ze er niet echt blij mee (ik heb ook al horen vertellen dat ze het soms weigeren maar dat heb ik zelf nog niet meegemaakt).

In twee winkels hebben ze nieuwe scanners geinstalleerd en die kunnen wel barcodes scannen vanaf een smartphone schermpje.
Anoniem: 399807
@PageFault3 oktober 2016 15:03
Maar blijkbaar is de verbetering niet genoeg. Ik zie niet waarom een rijbewijs in een app moet. Het lijkt er op dat de RDW hysterisch is geworden. Wat is dat toch dat alles in een app moet tegenwoordig?

Ik heb geen smart phone. :( Ik wil geen smart phone. I wil geen verplichting om zoiets te hebben voor de RDW. Ik vind het belachelijk. Ze zeggen nu nog dat er een normaal rijbewijs blijft bestaan, maar dat moet ik nog zien.
Ik geef je helemaal gelijk, eveneens kan een verhuurder ook gewoon een aanvraag doen en confirmatie krijgen.

Het enige waar het rijbewijs dan nog voor nodig zou zijn is voor buiten de EU landen rijden aangezien die onze registratiesystemen niet in kunnen.
Goed idee voor binnen de EU, buiten de EU bijna niet uitvoerbaar of globalisatie moet meer doorgezet worden.
Goed punt. Enige reden die ik nog kan bedenken is dat sommige mensen hun rijbewijs als ID gebruiken. Hoef je geen ID kaart of paspoort meer te kopen. Ik heb mijn paspoort ook niet altijd bij me, maar wel mijn rijbewijs. Dat is namelijk zo'n handig pasje ipv zo'n boek wat je nergens kwijt kan..
Ik denk inderdaad dat kopietjes een van de basisredenen is. Daarbij zal er ook een financieel belang zijn, gezien de kosten van zo'n pasje.
Noem maar een paar zaken, tweeling die op elkaar lijken, hoe weet jij als agent wie wie is als de ene de naam van de ander opgeeft.
Je kan hetzelfde met broers hebben of iemand anders waar je op lijkt.
Een rijbewijs, paspoort is een document dat je bij je hebt. Door het bezit toont het normaal aan wie je bent.

Dat je het op je telefoon hebt maakt het dat jij het bezit hebt.

Het helemaal afschaffen en alleen controleren zorgt voor bovenstaande problemen. Niet doen dus.
Inderdaad, gewoon de info op een chip op je id kaart zetten waar nu dacht ik ook al je vingerafdrukken enzo staan, veel handiger dan je telefoon als rijbewijs.

Elkesley optie wordt toch 'n gedoe in het buitenland, denk niet dat ze in Polen blij worden van een plaatje op je telefoon als rijbewijs bijvoorbeeld.
Juist in Polen wil men volgend jaar al (moet voor 2019, vanwege budget vanuit Brussel) een elektronisch Persoonsbewijs uitgeven, dat tevens dienst doet als ziekenfondspasje en portemonnee waarop allerlei toeslagen op bijgeschreven worden en waarmee betaald kan worden (controle dat kinderbijslag ook aan het kind wordt uitgegeven). Polen loopt redelijke voor met zulke vernieuwingen: zo kan er al enkele jaren contactloos betaald worden in bus, trein en winkels. Geen achtergebleven gebied dus....
Oh ik bedoelde niet dat Polen een achtergebleven gebied is hoor, ben in Warschau geweest en het OV was daar beter geregeld dan hier bijvoorbeeld. Ik bedoelde meer te zeggen dat een agent daar je plaatje op je telefoon niet echt zal vertrouwen. Omgekeerd zal een Pool die hier een foto van zijn rijbewijs op zn telefoon laat zien ook niet zomaar doorgelaten worden gok ik.
Waarom geen standaard iedereen zijn iris laten scannen en de overheid gebruikt binnen Nederland dit als identificatie voor personen.
Daarmee ga je ruim de grens over van privacy-overschreidende maatregelen in mijn opinie. Net als vingerafdrukken, gaat mij ook te ver.
Jezelf identificeren is iets anders dan aantonen of je mag rijden. Het zijn twee verschillende doelen. Ik wil dat als burger graag gescheiden houden.

Je geeft zelf al een goede reden. Als je alleen maar moet aantonen of je mag rijden, is het rijbewijs voldoende.
Eens, 'k snap je punt. Ben het er ook wel mee eens hoor.
Ben juist dus ook meer voor 1 ID waar alle informatie in is opgeslagen, waarom een apart ID als rijbewijs als je toch verplicht bent om een gewoon ID bij te hebben..
Het enige wat ik vooralsnog kan bedenken om dit in stand te houden, is dat er soms kopietjes gegeven moeten worden ...
Op het rijbewijs staat uitdrukkelijk dat het verboden is om kopietjes te maken. :Y)
Tot de veiligheid van mobiele telefoons flink verbeterd is ga ik daar niet aan beginnen. Het is toch een kwestie van tijd voor er malware komt die op grote schaal rijbewijzen van onze telefoons plundert?
Kom op jongens, dit kan niet goed gaan.

Laat dit toch lekker rusten en laat de supermarkten dit experiment maar doen. Als de supermarkten hun bonuskaarten tien jaar lang veilig weten te houden dan wil ik nog wel eens over identiteitsbewijzen op telefoons hebben.

Vroeg of laat gaan we ons paspoort en rijbewijs digitaliseren, dat helemaal proberen tegen te houden is volgens mij zinloos. Maar om daar nu mee te beginnen vind ik een beetje onverantwoord.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 3 oktober 2016 19:10]

Waarschijnlijk worden de gegevens opgeslagen op een Secure Element (of Secure Enclave bij Apple). Dat is eigenlijk een zelfde soort chip als degene die nu in je paspoort of betaalpas zit. Deze chip is een soort minicomputer die je commando's kan geven en die vervolgens antwoord teruggeeft. De inhoud van de chip is volledig encrypted en kun je niet zomaar blootstellen (een betaalpas met chip skimmen is bijv. praktisch gezien vrijwel onmogelijk). Alleen de eigenaar van deze chip kan hier gegevens op wegschrijven.

Veiligheid zal niet het probleem zijn. Wat lastig is, hoe krijg je dat digitale rijbewijs veilig op je telefoon? Hoe zorg je ervoor dat het transport veilig is? Dat is het lastige. Alle logistieke processen hieromheen, daar zit 99% van de inspanning. Het gaat dus allemaal wel iets verder dan paspoort_capslock2000.pdf op de SD-kaart je Samsung Galaxy S11 Edge zetten :).

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 4 oktober 2016 00:28]

ik vind het niet wenselijk om dit soort belangrijke zaken over te hevelen naar een smart phone, en dan bedoel ik ook betalen en dat soort dingen.

als al die android phone bakkers zo slecht en zo kort updates uitbrengen en er van alles aan doen om als je zelf wat wil regelen dat heel lastig te maken...
Gemalto is een Frans bedrijf niet een NEderlands bedrijf ja de registratie is gebaseerd in Nederland maar de eigenaren en de directie zijn toch echt overwegend Frans en niet Nederlands. Als je zaken met ze wil doen is het erg handig om Frans te spreken zeker als je hoger op wil komen in het bedrijf.

Maar goed dat daar gelaten, een app om het rijbewijs te vervangen lijkt me een lastig verhaal. Ja maar meneer de politie agent ik liet net mijn telefoon vallen en daarom heb ik geen rijbewijs bij me... Ook vraagt dit om problemen met mensen die de app hacken etc...
Waarom niet af stappen van het belachelijke idee dat je een papiertje bij je moet hebben als je in een Auto stapt? Een agent kan zonder enig probleem na gaan of je bijvoorbeeld een boete hebt uitstaan dan wel toevallig nog een paar daagjes in een staatshotel tegoed hebt etc. Waarom kan die zelfde agent niet simpel weg je paspoort opvragen en meteen zien of je de eigenaar bent van de wagen en de juiste papieren hebt om er in te rijden?
Niet alleen gaat dit vervalsen van rijbewijzen tegen (immers alles is centraal geregistreerd) ook bijvoorbeeld een rijontzegging is dan een stuk makkelijker te regelen met simpel weg een druk op de knop is een rijbewijs niet meer geldig voor een bepaalde periode of voor altijd.
In de toekomst zou men bijvoorbeeld een oplossing kunnen bedenken waarbij een auto controleert of jij al dan niet bevoegd bent om deze wagen te besturen, een iris scan dan wel andere bio data kan simpel weg gebruikt worden om te controleren wie jij bent en vervolgens kan de wagen wel of niet vertrekken. Dit kan zelfs continue in de gaten gehouden worden dus niet zo als met een alcohol slot even een van de kinderen laten blazen en stomdronken met dat moordwapen op pad gaan.

Helaas zal het nog een eeuwigheid duren voor de overheid bereid is om verbeteringen zo als dit door te voeren. Overheden zijn simpel weg niet instaat om met de rest van de wereld mee te bewegen. En Gemalto heeft genoeg geld en belangrijke vriendjes om hun chipje er door te drukken bij de regenten in Den Haag.
Niet alleen gaat dit vervalsen van rijbewijzen tegen (immers alles is centraal geregistreerd) ook bijvoorbeeld een rijontzegging is dan een stuk makkelijker te regelen met simpel weg een druk op de knop is een rijbewijs niet meer geldig voor een bepaalde periode of voor altijd.
Daarom wilt men misschien wel naar die app. Men trekt je rijbewijs in en gelijk kun je jezelf niet meer legitimeren, dus krijg je gelijk een extra boete en opsluiting. Alles is centraal geregistreerd dus wie toegang heeft tot de centrale database en kwaad wilt is oppermachtig. (tip: kijk The Net met Sandra Bullock en evt vooraf Enemy of the state met Will Smith)

Echter wat niet centraal is geregistreerd zijn buitenlandse rijbewijzen en id-kaarten. Die kunnen door de desbetreffende landen inderdaad ingetrokken worden, maar dan moet een douane-beambte aktief kijken of dat zo is voordat je de toegang tot het land ontzegd wordt.

En ook een irisscan is te misleiden. Wat ga je doen als met constateert dat het systeem gehackt is? Iedere burger voorzien van een nieuwe iris? En voor dat men dat accepteert gaat iemand die slachtoffer is van zo'n hack het heel moeilijk krijgen. Ja jij was daar op de plaats delict want we hebben je irisscan (ongeacht of dat die daar geplaatst is of dat men het systeem misleid heeft), ga maar bewijzen dat je het niet was. Zelfs getuigenverklaringen zal men niet accepteren, immers zo'n systeem krijgt snel het predicaat de reputatie onfeilbaar opgeplakt. En lukt dat wel, hoe ga jij als enige met een gedupliceerde irisscan je überhaupt nog kunnen identificeren, immers overal waar jij dat wilt doen kan het net zo goed die kwaadwillende zijn die zijn kopie van jouw irisscan gebruikt. Jij kunt je iris niet zo makkelijk wisselen als hij.

Kortom, slecht idee, zoals alle biometrische identificatiesystemen. Eens het gehackt is, is er geen alternatief. Nee geef mij maar een pasje dat vervangen kan worden als het nodig is. Beter 10 keer een nieuw pasje nodig als één keer een nieuwe iris.
Een iris scan is natuurlijk maar een voorbeeld er zijn enorme hoeveelheden aan biometrische data die gebruikt kunnen worden. En ja centrale registratie kan ook gehacked worden natuurlijk maar het is een stuk makkelijker te beveiligen dan een pasje in je handen met een chipje van een paar cent er in.

Een systeem dat als onfeilbaar wordt bestempelt is op dat moment meteen gefaald omdat zo iets simpel weg niet bestaat.

Als je de kosten van het goed beveiligen van een centrale oplossing afweegt tegen de kosten van steeds maar weer een pasje met een net iets beter bijna gratis chipje er in uitmoeten delen dan zul je waarschijnlijk wel begrijpen dan ondanks dat zo'n pasje maar 10 to 30 cent kost miljoenen van die pasjes telkens opnieuw moeten uitgeven toch echt flink in de papieren zal lopen.

Biometrische data is een heleboel lastiger te "hacken" dan je op dit moment denkt. Natuurlijk kan het wel elk systeem kan worden gehacked en zal uiteindelijk worden gehacked simpel weg omdat het kan of omdat het een leuke uitdaging is. Maar biometrische data is een stuk lastiger te vervalsen dan een chipje gemaakt door een paar mensen die alles binnen een budget van een paar cent moeten bouwen want de baas wil wel winst maken natuurlijk.
Een iris scan is natuurlijk maar een voorbeeld er zijn enorme hoeveelheden aan biometrische data die gebruikt kunnen worden. En ja centrale registratie kan ook gehacked worden natuurlijk maar het is een stuk makkelijker te beveiligen dan een pasje in je handen met een chipje van een paar cent er in.
Hacken van een centrale database is veel eenvoudiger dan een chipje. Dat chipje moet je fysiek in handen hebben om het te kunnen hacken. Verder blijft je hack beperkt tot dat ene chipje, en blijft er doorgaans bewijs achter van het hacken. Om zo'n chip te hacken moet je over behoorlijk kostbare apparatuur beschikken, en aardig wat uurtjes besteden. Om een centrale database te hacken hoef je alleen maar een onderbetaalde ambtenaar met drie kinderen en een hond af te kopen of anderszins jouw zienswijze op te dringen.
Ik ben serieus voor vooruitgang, maar blijf het gebruik van je telefoon voor dingen als Rijbewijs, ID, betalen e.d. not done vinden. Als er 1 ding gevoelig is voor misbruik is het wel je telefoon. Des te meer men op je telefoon pleurt, des te gevaarlijker het wordt om een telefoon bij je te hebben.

Het wordt criminelen zo toch ook alleen maar gemakkelijker gemaakt?
Als je een smartphone jat, kun je diegene zijn identiteit straks volledig overnemen, zijn geld spenderen, zijn auto van het slot halen en starten, inloggen op het bewakingssysteem thuis en kijken of hij/zij thuis is, om zijn huis vervolgens leeg te halen etc..

Men (de commercie) creëert een gigantische afhankelijkheid van 1 apparaat. Mensen zijn al grotendeels verslaafd (bewust en onbewust) aan hun smartphone. En weten bijna niet meer wat het is om een dag door te brengen zonder telefoon e.d. (want immers je kunt niet eens meer een dag doorbrengen straks zonder je telefoon, omdat alles alleen maar werkt met je telefoon). *Overdreven mode* Men weet straks bij wijze van spreken niet eens meer hoe ze de WC moeten doortrekken, als hun telefoon batterij leeg is op dat moment en men de doortrek app niet kan uitvoeren. Tevens verplicht het mensen tot de aankoop van een smartphone, iets waar de oudere generatie ook niet blij mee zal zijn.En verkijk je niet hoeveel ouderen wij hebben hier in NL. NL vergrijst...

Smartphones redden nu al bijna het einde van de dag niet eens qua batterij verbruik. Als er steeds meer toepassingen bijkomen, lijkt me dat ook alleen maar erger worden.
Sorry maar ben het daar niet volledig mee akkoord.
Met u model kan ik enkel rijden mijn wagen en niet die van familie/ buren / vrienden / algemene bedrijfswagen.
En kan vadertje staat op elk moment de auto waar ik voor heb betaald / belastingen verzekering / onderhoud betaald onklaar maken.
Met het excuus milieu of iets anders wat maar een drog reden is om mijn aan te zetten en nieuwe te kopen omdat de oude "defect".
Sorry nee dit vind ik niet kunnen.

Waar ik wel mee akkoord ben is het centraal systeem zodat je zelf geen papieren moet hebben of enkel maar 1 pasje voor alles.

Liefst wel niet op u GSM want zou ik veel illegaal aan het rijden zijn (nieuwe ROM testen / batterij plat / GSM niet bij) of mensen zoals mijn ouders die geen GSM hebben
Ja maar meneer de politie agent ik liet net mijn telefoon vallen en daarom heb ik geen rijbewijs bij me...
Ja maar meneer de overtreder, dat is uw probleem. Het is uw verantwoordelijkheid om een geldig rijbewijs bij u te hebben. Dan had u maar gewoon uw pasje, die gewoon blijft bestaan, mee moeten nemen. De app is immers slechts een keuze en volledig onder je eigen verantwoordelijkheid.

Maar laten we vooral extra keuzemogelijkheden tegengaan, digitaliseren is immers eng, zeker icm de overheid. Het is veel te simpel om direct te stellen dat 'overheden hier niet tot in staat zijn' - juist dit soort initiatieven moeten we aanmoedigen willen we daar ooit verandering in brengen.

Zelfs banken durven middels deze techniek een veilig systeem aan te bieden. Natuurlijk brengt het risico's met zich mee, maar laten we niet doen alsof het onmogelijk af te dichten is.
niet bekend is voor welke besturingssystemen de app uitkomt
Dit zou niet eens een vraag moeten zijn. Als je dit goed wilt implementeren moet je gewoon alle grote besturingssystemen ondersteunen. En hoe gaat het als je telefoon niet meer werkt? Of als de app crasht? Daarbij heb ik mijn portemonnee altijd bij en daar zit mijn rijbewijs in dus hoe werkt een app op een smartphone beter?

Dit lijkt voor nu een beetje onzinnig. Leuk dat het kan, maar het is een oplossing zoeken voor een probleem dat niet bestaat. Het zal best dat we over X aantal jaar onze pasjes allemaal digitaal hebben, maar dat lijkt me voorlopig nog niet aan de orde.
Met het betalen via je telefoon wordt het natuurlijk ook steeds normaler dat je je beurs niet bij je hebt. Voor mij hoeft het ook niet zo, maar er zijn mensen die dat fijn vinden.

Wat betreft dat de telefoon niet meer werkt, tja er kan altijd iets mis gaan. Wat gebeurt er nu als je beurs gejat is? Wat betreft de mensen hieronder die roepen 'wat als je telefoon leeg is', je zit in de auto, gebruik een lader!

En natuurlijk, als we het over x aantal jaar allemaal willen dan moet je niet pas over x aantal jaar er over na gaan denken, dat moet dan al allemaal ontwikkeld en goed getest zijn. Dus prima dat ze daar nu al over na gaan denken.
Niet iedereen heeft een oplader met usb in de auto, kan je zeggen action of china paar euro maar toch.
En genoeg mensen vergeten gerust hun telefoon als ze weg gaan, maar de portemonnee niet.

Ik vergeet mijn telefoon ook wel eens als ik na werk ga, ga ik er voor terug nee.
Sommige collega's en vrienden zitten mij dan raar aan te kijken, maar ja mis je alle whatsapps enzo ja en zie ik wel weer als thuis ben :).
Maar het kan wel. Je bent ook niet verplicht om je rijbewijs in je telefoon te stoppen, maar als je het wel doet (en je fysieke pasje niet meeneemt) dan heb je een verantwoordelijkheid om te zorgen dat je je rijbewijs kunt laten zien. Kleine moeite om een lader in je auto te gooien.

Wat betreft je telefoon vergeten en je beurs niet, dat is persoonlijk. Ik vergeet eerder mijn beurs dan mijn telefoon want mijn telefoon neem ik altijd mee terwijl ik mijn beurs alleen pak als ik echt weg ga (als ik bv met de hond ga lopen dan neem ik echt mijn beurs niet mee). Verder is het natuurlijk gewoon een kwestie van prioriteiten. Iemand die alles met zijn telefoon doet (betalen en zo dus ook) zal zijn telefoon ook steeds meer als 'beurs' zien, dat ding dat je nodig hebt om spul mee te kunnen kopen.
Ja dat is waar ik doe niks met de telefoon behalve whatsapp, en af en toe een belletje.
Ja soms geld overmaken naar iemand, maar betalen in de winkel ofzo allemaal niet.

Hiervoor heb ik nog steeds een pasje met een nfc functie, waarvan ook de nfc functie uit staat.
Gewoon pasje in de gleuf duwen en code in tikken :+
Er is statistisch een veel grotere kans, dat je telefoon zonder stroom zit, dan dat je portemonnee gestolen wordt, zeker als het een smartphone is met zijn zeer beperkte accucapaciteit.
Ik had het over als hij het opeens niet meer zou doen, niet specifiek over dat je accu leeg zou zijn (iets wat makkelijk te voorkomen is). Daarbij is er voor zorgen dat je telefoon opgeladen is dan gewoon deel van jouw verantwoordelijkheid. Vergeten je telefoon op te laden is niet echt veel anders aan dan vergeten je rijbewijs mee te nemen. En als je niet kan garanderen dat je telefoon opgeladen blijft, dan neem je fysieke rijbewijs mee want volgens mij heeft niemand het er over om die af te schaffen.

Trouwens vind ik het ook wel een beetje gezeur altijd hoor over die zeer beperkte accucapaciteit. Ik haal makkelijk twee dagen met mijn S7 terwijl ik er redelijk veel mee zit te spelen, als ik niet regelmatig zit te browsen of filmpjes kijken dan lukt 3 dagen ook wel. Om je telefoon binnen een dag leeg te trekken moet je er of echt veel mee bezig zijn of een bagger model hebben (of versleten/kapotte accu of zo).
'Makkelijk twee dagen'...... Voor mij is dat niet 'makkelijk', maar slechts. Mijn, overigens, net niet smart (maar internet, facebook, twitter en email zijn wel aanwezig), telefoon blijft ruim 4 weken bruikbaar (en vindbaar) met één enkele acculading. Vandaar, dat ik ook specifiek 'smartphone' schrijf.
Auto? Er zijn ook mensen die alleen motor rijden. Zover ik weet hebben veel motoren geen USB en/of sigarettenaanstekeraansluiting.
Uitzonderingen heb je altijd, blijf jij gewoon lekker met een pasje motormuizen als je je telefoon niet op een andere manier levend kan of wil houden :) (want het is geen vervanging, het is een optie).

Overigens vind ik het eigenlijk sowieso al belangrijk om mijn telefoon levend te houden als ik op pad ben. Als ik ergens verongeluk of pech krijg vind ik het toch wel fijn als ik dan kan bellen, zonder te moeten hopen dat er iemand voorbij komt die me dan helpt.
Uitzonderingen heb je zeker, maar je bent een beetje kortzinnig. Het zou leuk zijn ALS een optie maar meer ook niet. Via de App zou het gewoon gratis moeten zijn, want ik/hun zou daarvoor niet dubbel voor moeten betalen. En zelfs dan, ik heb geen smartphone en ik zie niet in waarvoor ik dat moet hebben voor mezelf en menig anderen.

Ik snap dat we nu in een (alles moet) Digitaal worden en zelfs bij de overheden dat je niets meer per post krijgt aan huis. Ik zeg niet dat alles nu ineens doorgeslagen is, en ik zie de voordelen wel, maar iets dat moet, zou gewoon per pasje moeten zijn of, en/of.
Dat is toch ook zo? Nergens staat dat de pas weg gaat. Tweakers verwoord het misschien een beetje knullig met dat het de pas kan vervangen, maar de klemtoon moet daar op kan liggen, het is niet dat het het gaat vervangen, maar je krijgt de keuze.
Als het verplicht zou worden dan zou ik ook niet happy zijn, maar een extra optie zie ik echt het probleem niet van in.
Als je dit goed wilt implementeren moet je gewoon alle grote besturingssystemen ondersteunen.
Maak daar maar gewoon alle van. Immers als ik een windows phone heb en die app komt daar nit voor uit dan zou ik dus geen auto kunnen rijden? Dit lijkt mij een heel erg slecht plan. Dit is typisch zo'n voorbeeld waarbij een 'change manager' is eventjes in zijn glazen bol heeft zitten kijken hoe hij het liefste over x jaar dingen wil regelen zonder ook maar enig benul van veiligheid en enig praktisch besef. Want ja zoals gezegd wat doe je als je telefoon leeg is? Of misschien is je telefoon kapot en heb je geen geld voor een nieuwe? Moet je dan een nieuwe kopen omdat je anders geen auto meer kan rijden? Sorry maar nee. Gewoon laten zoals het nu is. Met dat systeem is niet veel mis.

edit:

in het originele artikel staat inderdaad dat het een optie wordt NAAST je plastic kaartje. Mij is nu nog niet duidelijk wat die app dan toevoegd? Wat kan die app wat nu niet kan etc?

Waarom nou weer -1? Dit zijn gewoon goede argumenten tegen dit idee. Naar mijn weten.

[Reactie gewijzigd door Webgnome op 3 oktober 2016 11:21]

alle? dus elke nieuwe startup moet direct ondersteund worden omdat ze een minimaal percentage van de markt hebben... lijkt me stuk. Er staat duidelijk in het artikel dat je het fysieke rijbewijs blijft bestaan.
support voor al de onderstaande wordt wat duur, of betaal je gewoon heel graag belasting.
Android.
Apple iOS.
BADA.
Blackberry OS.
Symbian.
Windows OS.
Als je zo dom bent als overheid om een overheidsdocument alleen op mobiel beschikbaar te maken dan moet je dat doen ja. Anders loop je de kans dat een deel van je bevolking simpelweg niet mee kan doen. En daarnaast mag je als overheid geen keus maken voor mensen welk soort telefoon ze gebruiken dus moet je dat wel doen om enige belangenverstrengeling te voorkomen.
Er staat duidelijk in het artikel dat je het fysieke rijbewijs blijft bestaan.
Nee dat staat er niet heel duidelijk. Er staat
De Nederlandse Rijksdienst voor het Wegverkeer werkt aan een app voor op smartphones die het huidige rijbewijs kan vervangen.
In het bron artikel staat dan natuurlijk wel dit
We kiezen nu voor de plastic kaart en dus over een paar jaar voor de toevoeging van de smartphone
De vraag is dus hoe lang dat blijft of is dat een overgangsperiode en wil men liever een mobile only ?

[Reactie gewijzigd door Webgnome op 3 oktober 2016 11:08]

Android.
Apple iOS.
BADA.
Blackberry OS.
Symbian.
Windows OS.
Ik ga even verder met je lijstje: .... Meego, Meamo, FirefoxOs, Ubuntu Touch, WebOs, PalmOs, Windows CE, Windows mobile 6, ... phone 7, ...phone 8, mobile 10, Sailfish, Tizen, ...
Volgens mij zijn we nu bijna halverwege

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 3 oktober 2016 18:50]

Idd je telefoon is kapot of je wil geen smartphone, maar een simpele bel/sms telefoon.
Je kan dan toch gewoon de pas gebruiken? Ze kunnen gewoon beginnen met alleen Android en iOS dan heb je de meeste al. Er staat ook gewoon dat de pas voorlopig blijft. Er zijn ook mensen zonder smartphone. Dus nergens voor nodig alle OSen te ondersteunen zolang er ook nog een optie voor een pas hebben is. Sowieso kan je de app als extra optie geven. Dus iedereen heeft de pas en wie het wilt kan deze ook in de app krijgen.
Ja en dan hebben we nog het gevalletje Apple en NFC, daar waar dit verplicht wordt gesteld in het verhaal.

Ja, ze hebben het wel. Maar mag het gebruikt worden? Nee
Dan doen ze voorlopig alleen Android.
Is dat niet gelinkt aan elkaar? Indien bedrijven allemaal apps uit brengen zullen de pasjes digitaal worden, dus dan is dit toch een goede eerste stap?
Dit lijkt mij inderdaad een oplossing op zoek naar een probleem.
Dit zou niet eens een vraag moeten zijn. Als je dit goed wilt implementeren moet je gewoon alle grote besturingssystemen ondersteunen.
Dan is het onmogelijk goed te implementeren, want iOS biedt nog altijd geen NFC-api voor ontwikkelaars aan. Wellicht vind men Windows Phone te klein, dus zeer vermoedelijk is dit Android-only.
Daarbij heb ik mijn portemonnee altijd bij en daar zit mijn rijbewijs in dus hoe werkt een app op een smartphone beter? (...) Het zal best dat we over X aantal jaar onze pasjes allemaal digitaal hebben, maar dat lijkt me voorlopig nog niet aan de orde.
Tja, in dat opzicht zijn alle NFC-oplossingen wellicht overbodig. Ik vind contactloos betalen met mijn smartphone ideaal, bijvoorbeeld als ik mijn portemonnee ben vergeten.
Ik ben bij dat een overheidsinstantie probeert een beetje met de tijd mee te gaan, in plaats van erachteraan te lopen. Die X-aantal jaar kan mij persoonlijk niet snel genoeg komen.
Als ze nou eerst beginnen bij het identificatiebewijs, want in feite kan je daarmee heel simpel bepalen of iemand een geldig rijbewijs heeft.
Alleen heeft het RDW helemaal niets met identiteitsbewijzen te maken.

Zou je liever zien dat het RDW wacht met nadenken over mogelijkheden tot het ministerie van Binnenlandse Zaken haar ei heeft gelegd?
Ik denk dat ze daarmee juist wachten omdat de veiligheid van een legitimatiebewijs aanzienlijk belangrijker is dan bij een rijbewijs. Ik twijfel er wel aan of dit een goed idee is uberhaupt. De hackmogelijkheden zullen wel uitgebreid aanwezig zijn.
Nou nee. Het rijbewijs is het rijbewijs. Volgens mij is er in NL zelfs geen koppeling tussen het rijbewijs en het paspoort of indentiteiskaart. Wanneer het rijbewijs wordt ingenomen, wordt dat geregistreerd. Als er nadien een controle plaats vindt, kan men zien dat het rijbewijs is ingenomen.

Maar los daarvan, het zou wel beter zijn aan te sluiten bij een centraal overheidsysteem, waarmee je je identiteit kan aantonen, met behulp van je smartphone. Dan is het eenvoudiger een koppeling te maken richting rijbewijs. Nu zijn het wiel compleet zelf aan het uitvinden.

Maar los van dat alles: heeft dit nu echt een voordeel, wanneer het systeem van plastic pasjes in stand gehouden moet worden?
Anoniem: 315662
@Aikon3 oktober 2016 10:45
Alleen gaat het RDW niet over je identificatie, en juist het RDW is er mee bezig. Daarnaast ben ik wel een voorstander van het bij je moeten hebben van je rijbewijs, alles maar makkelijk maken zorgt er alleen maar voor dat de gemiddelde intelligentie omlaag gaat in mijn ogen.
Anoniem: 315662
@Junketsu3 oktober 2016 11:28
Dat is wel mijn mening ja, mensen hoeven helemaal niet meer na te denken en worden domme schaapjes die er vanuit gaan dat alles wel goed komt omdat alles automatisch gebeurt.
Met dit rijbewijs als voorbeeld gaan mensen er van uit dat de app wel werkt, dan is hun telefoon leeg (waar ze niet over hadden nagedacht, want je krijgt toch meestal een melding als hij bijna leeg is) en staan ze daar zonder rijbewijs. Als ze zo'n app invoeren vind ik dat ze ook hard moeten optreden, lege telefoon is gewoon hetzelfde als je fysieke rijbewijs niet bij je hebben.
Als ze zo'n app invoeren vind ik dat ze ook hard moeten optreden, lege telefoon is gewoon hetzelfde als je fysieke rijbewijs niet bij je hebben.
Dat zal nooit gaan. Een telefoon kan defect raken en niet elke telefoon heeft dezelfde capaciteit. Om mensen daarop te beboeten gaat te ver.

Een mogelijkheid om later alsnog te mogen legitimeren zou dan uitkomst bieden (agent maakt foto van persoon in kwestie, die ze later matchen aan jou als persoon als je je komt legitimeren). Ook nu op straat krijg je niet altijd een boete als je geen pas bij je hebt. Ligt een beetje aan de situatie. Als ze je net uit een gevecht trekken is het misschien wat anders. Als je per ongeluk in het donker aan het wandelen bent en ze zijn preventief bezig zullen ze je minder snel beboeten.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 3 oktober 2016 14:49]

Anoniem: 156876
3 oktober 2016 10:34
Telefoon leeg = boete voor niet kunnen tonen van rijbewijs/ID... Nee, ik hou het wel bij plastic rijbewijs. :9
Misschien krijgt de politie een doos met verschillende opladers, kan je ter plekke even snel je tel opladen zodat je het alsnog kan tonen. Beter dan "rijbewijs vergeten in mijn andere jas". :>
Er zijn wel wat toestellen die met een lege batterij ook aan de lader niet zomaar opstarten maar eerst een minimaal laadniveau verwachten.
Dat klopt maar denk dat de meeste telefoons wel binnen 5 minuten weer aan gaan. Hoef je niet iemand te bellen om je rijbewijs te laten brengen omdat je die vergeten bent. oh wacht je kan niet bellen want je batterij is leeg O-) als je snapt wat ik bedoel.
Het tonen van een geldig rijbewijs is je eigen verantwoordelijkheid. Mocht je geen rijbewijs kunnen tonen om wat voor reden dan ook (dus ook 'accu is leeg') dan is dat jouw eigen probleem, lijkt me.

Trouwens, welke regelmatige bestuurder heeft er nou geen sigarettenaansteker-naar-smartphone kabel?
Sigarettenaansteker zitten niet meer in de huidige auto'staat volgens mij, maar weet niet of er andere mogelijkheid is om je telefoon ook te laden via je auto.
De auto's die geen sigarettenaansteker hebben zijn zo nieuw, dat ze over het algemeen wel een USB-poort beschikbaar hebben - nog makkelijker, toch? :)
De auto's die geen sigarettenaansteker hebben zijn zo nieuw, dat ze over het algemeen wel een USB-poort beschikbaar hebben - nog makkelijker, toch? :)
In de handleiding van mijn auto staat specifiek dat de USB poorten niet gebruikt mogen worden om een telefoon op te laden.
Maar goed, dat geeft niet, want ik heb 2 sigaretten aansteker aansluitingen in de auto en 1 in de kofferbak.
Zelfs als ze geen sigarettenaansteker hebben, hebben ze wel de aansluiting ervoor, die wordt tegenwoordig voor teveel andere dingen gebruikt om zomaar weg te laten (plus dat er nog steeds rokers zijn die zo'n aansteker los aanschaffen bij hun nieuwe auto zonder).
Zelf heb ik liever die 12V als die USB met 5V. Een adaptertje naar 5V/USB is zo geplaatst. 24V zou nog handiger zijn (zit alleen op vrachtwagens en een enkele 4WD)
Sigarettenaansteker zitten niet meer in de huidige auto'staat
huh.?!
is dit waar?
is er dan een nieuwe standaard voor het aansluiten op 12V in een auto?
Was wat te snel, de 12v aansluiting zit er uiteraard nog wel in maar de sigarrenaansteker niet. Plus een USB.
Powerbank met verschillende aansluitingen? :)
Of wat verloop kabeltjes :p
volgens mij hadden de EU en de fabrikanten afgesproken nog maar 1 type aansluiting op toestellen te maken.
(Wat dat betreft verbaast het me dat Apple nog steeds geen boete heeft gehad vanwege het feit dat ze daar nog steeds niet aan voldoen)
Wat dat betreft verbaast het me dat Apple nog steeds geen boete heeft gehad vanwege het feit dat ze daar nog steeds niet aan voldoen.
Leuk, krijgen de bedrijven die nu USB C gebruiken in de smartphone dan ook een boete?
Of is dit alleen maar een beetje Apple bashen?

(Tijdens de intro van de iPhone 7 werd gezegd dat er nu 900 miljoen devices een Lightning connector hebben. Klinkt alsof die groep groot genoeg is om een standaard te zijn...)
Het is geen Apple-bashen, jammer dat je het zo opneemt.
Maar laten we wel wezen: als fabrikanten een afspraak maken, lijkt mij dat ze zich daar aan te houden hebben. Anders heeft het maken van afspraken geen zin, en moet het wettelijk geregeld worden: iets waar je als fabrikant volgens mij nog veel minder zin in hebt...
Je suggereert dat Apple volgens jou fout zit, maar tegelijk stap je wel over de fabrikanten die nu USB C gebruiken heen. Volgens jouw linkje is micro-USB de standaard... Waarom maak je daar dan geen opmerking over?
Jammer?

Gezien de 900 miljoen devices is Lightning op dit moment een grotere installed base dan USB C, misschien moeten we de Lightning aansluiting dan maar als de opvolger van de micro-USB oplader standaard gaan gebruiken?
USB-C is de logische opvolger. Je kan afspraken maken met fabrikanten, waarbij je rekening houdt met de toekomst, toch?
Die wet gaat pas in per 2017. Bovendien zou een verloopstukje van lightning naar micro-USB al voldoen. Daarnaast lijkt het me veel logischer dat binnen nu en 2 jaar alle apparaten op USB-C zitten
Telefoon vergeten, in mijn andere jas, dan. Overkomt mij vaker als vergeten van rijbewijs.
En ook dat hoeft geen probleem te zijn.
Zelfs zonder RBW , kentekenbewijs en ID kan een diender gewoon op basis van BSN alle relevante gegevens opvragen. (Volgens mij zelfs met foto)

Bron: eigen ervaring; aangehouden met motor en portemonnee idd. in andere jas.

En ja.. ik ken mijn BSN uit mijn hoofd

En ja... Wel PV voor gemaakte overtreding, maar niet voor het niet kunnen tonen van RBW , kenteken of ID
Rijbewijs vergeten > Toch nog een rijbewijs via app beschikbaar. dus geen boete! Ik ben ook wel eens mijn portemonee ff kwijt en dan vind ik dit een super alternatief, want de telefoon heb ik altijd bij me ivm mijn werk.

Betalen doe ik ook al via de telefoon via NFC, iDeaal :)
Geen rijbewijs of ingevorderd?
Even een screenshot van een ander met je eigen foto er op 'photoshoppen'.
Heb je het artikel wel gelezen? Deze app leest de gegevens van je huidige rijbewijs doormiddel van een nfc chip in het rijbewijs. Dus je kunt wel mooi een screenshot maken en dan bewaren op je telefoon maar dan heb je nog geen rijbewijs in je eigen app.
Hoe ziet een agent het verschil?
Zie de foto bij het artikel. Als mijn telefoon dat weergeeft zie jij niet of het een app of foto is.

Of opent de agent zelf de app vanuit de launcher? Dan nog is een fake-app zo gemaakt.

Of, maar dat wordt in het artikel niet verteld, vind controle ook via NFC plaats en niet visueel?
Zal wel via nfc gedaan worden denk ik, aangezien de telefoon waar het rijbewijs op staat ook al over nfc beschikt. Anders word het omzeilen wel heel erg makkelijk.
Dat is mijn punt.

Ook als verificatie via NFC gebeurd is dat, relatief eenvoudig, manipuleerbaar.

Software op je eigen hardware (telefoon) manipuleren is voor meer mensen bereikbaar dan een fysiek plastic kaartje met echtheidskenmerken namaken.
Ook al klopt zijn redenering niet naar aanleiding van het artikel, het blijft natuurlijk wel de vraag wie hackt dit systeem als eerst.
Betalen van de verkeersboete bedoel je? }>
Ik rijd nog wel eens een verkeerscontrole in.

Ooit zelfs een keer expres gedaan omdat ik zo'n sleutelhangen wou O-) O-)
Zag ze staan en ben teruggereden :P
In eerste instantie waren ze 'op', maar na lang aandringen toverden ze er toch nog een tevoorschijn :*)

Moet je niet doen met een pilsje op overigens, maar ik drink niet als ik rijd :)
achter je cover van je gsm doen 2 ID(vliegen) in 1 klap
Moet je nog steeds eerst een telefoon hebben die ondersteund wordt, en dan moet daar ook nog een cover omheen!
Gezien het huidige ondersteuningsbeleid van de meeste bedrijven zal ik dus null ID's (vliegen) in 1 klap hebben.

Geef mij maar m'n plastieken ding, mijn portemonee is kleiner dan mijn telefoon. En de telefoon vergeet ik vaker dan die portemonee.
bedoelde ook niet de app installeren, maar gewoon de "hard-copy" van je RBW in je cover doen.

Mocht je vaak je GSM vergeten, in tegenstelling tot @Fairy, is dit geen oplossing.
Misschien een RFID implantaat iets voor jou?
http://www.projectleven.nl/chip-in-lichaam-mens/
Ik ben niet getrouwd met mijn telefoon, ik kan heel goed een dag zonder! (ik gebruik hem eigenlijk alleen als luxe MP3 speler :p)
En mijn telefoon heeft geen cover, alleen een bumpercase :P (dus geen plek voor pasjes)
cover? waarom een cover om je telefoon?
Dat is je eigen verantwoordelijkheid en eigen keuze :) Als een rijbewijs-app ook een geldig bewijs is, heb je simpelweg twee mogelijkheden. Wat mij betreft een vooruitgang!
Je rijbewijs is nu wereldwijd geldig (soms aangevuld met internationaal rijbewijs wat ze in verre buitenlanden kunnen lezen).
Wil de RDW alle politiediensten in het buitenland voorzien van smartphones en apps? Ik ken nog wel wat landen waar het nog wel even zal duren voordat daar politieagenten standaard worden uitgerust met elektronische apparatuur.
Nee, waarom zou je dat denken? Mocht je naar het buitenland gaan, dan neem je gewoon je vertrouwde pasje mee. Zoals het nu ook is. Die is immers wereldwijd erkend. Het pasje blijft (zo blijkt ook uit de tekst) de basis. Niemand verplicht je om hier gebruik van te maken en het lijkt me vanzelfsprekend dat deze manier van identificeren niet in het buitenland te gebruiken is.

In Nederland krijg je simpelweg een extra identificatiemogelijkheid met je smartphone. That's all.

Laten we vooral alle innovatie stopzetten omdat gelijk ieder land mee moet doen; dan komen we natuurlijk nergens.
Vermoedelijk blijft de optie voor een fysiek rijbewijs bestaan.
Er wordt wel gesuggereerd dat het plastic rijbewijs op termijn plaats gaat maken voor de app.
Ik vind een rijbewijs op een app trouwens geen innovatie. Eerder een bezuinigingsmaatregel.
Ik denk niet dat dat op korte termijn gaat gebeuren. Wellicht op lange termijn, inderdaad, maar er zijn (zoals je zelf al noemt) nog meer dan genoeg problemen om dat te realiseren.

En volgens mij verdient de overheid/RDW júíst bakken met geld aan die roze pasjes van €40 die ~€5 kosten om te maken.
Na hoeveel keer € 5 kostprijs besparen hebben ze de ontwikkeling en beheer van de app terugverdiend? En hoeveel zullen ze daarna per jaar besparen?
Dat is volledig afhankelijk van hoeveel kosten er gerekend gaan worden voor de app. Als het een gratis toevoeging is op het bestaande pasje wat blijft, dan kost het ze alleen maar geld.
Volgens mij werkt NFC meestal ook als de telefoon leeg is.
Beperkt volgens mij...
Heb een tijdje de SmartOV-app getest om in te checken met je mobiel.
Bij lege batterij kon je nog steeds uitchecken. Hiervoor moest je wel speciale simkaart hebben...
Dat klopt. Je hebt hier een NFC simkaart voor nodig.
Deze simkaarten worden het laatste jaar al uitgegeven door bijvoorbeeld Vodafone. In dit geval zorgt de simkaart voor de NFC connectie naar het desbetreffende apparaat toe. Connectie met een app kun je in de 'uit' staat vergeten natuurlijk.
Dan kan nfc misschien nog wel werken, maar de informatie staat toch echt los in je telefoon, en die is dan niet te lezen..
Dat zie je verkeerd, tegen 2020 (die tijdspanne noemde de NOS) is de accutechniek natuurlijk eindelijk dan toch zo ver gevorderd dat we allemaal een maand doen met onze smartphone accu!

On topic: Ik ben groot voorstander van elke mogelijke techniek die het aantal breekbare pasjes in mijn portemonnee beperkt. Dit lijkt er 1 van!
2020 is al over 4 jaar! Eerst zien, dan geloven.
Dat zie je verkeerd, tegen 2020 (die tijdspanne noemde de NOS) is de accutechniek natuurlijk eindelijk dan toch zo ver gevorderd dat we allemaal een maand doen met onze smartphone accu!
En een accu die een maand mee kan raakt niet leeg? Eigenlijk denk ik dat je dan vaker met een lege accu zit dan wanneer hij 24 uur meegaat. Het opladen zit dan immers niet zo in het ritme.
Die techniek is er al:
laat je chippen!

Daar werkt men al jaren naar toe; dat iedereen zo schoon genoeg krijgt van al die pasjes dat de meeste mensen zich vrijwillig zullen laten chippen.

De smartphone/watch kan een lichaamschip natuurlijk ook vervangen, maar dan komt waarschijnlijk óf een verplichting om die altijd bij je te hebben, óf je komt zonder smartphone/watch gewoon nergens meer in - winkels bijv. - en kunt nergens gebruik van maken omdat je je identificatie niet bij je hebt - bijv. auto, openbaar vervoer, zorginstellingen, etc. etc..

Tsja.., ..wat moet je dan?
Telefoon is breekbaarder dan die pasjes hoor..
Maar NFC werkte toch geloof ik nog tijdje als je telefoon leeg was ?
Zo lang er nog een sigarettenaansteker in je auto zit lijkt dat mij niet een echt probleem.

Hooguit zal de Hermandad een paar extra snoertje bij zich nemen zodat je dat excuus niet kunt gebruiken.
Hooguit zal de Hermandad een paar extra snoertje bij zich nemen
Een beetje robocop heeft allerlei aansluitingen, natuurlijk.
Kom nou... doe niet zo moeilijk, dan heb je zeker ook een oplader in je auto liggen, sluit het aan je auto, en dan aan de politie tonen... simpel?
Er bestaat een andere mogelijkheid dat de agenten ook een speciale accu voor je telefoon hebben zodat je je elektronische rijbewijs kunt tonen.
Als je ziet bij programma's als wegmisbruikers hoe weinig boetes daarvoor uitgeschreven worden, zal het wel meevallen denk ik. :)
En: "sorry agent ik heb zo'n app draaien die zorgt dat ik onder het rijden niet op mijn telefoon kan spelen, dus ik kan helaas ff niet mijn rijbewijs laten zien nu."
Als je langs de kant staat rij je niet ...
Meende zelfs dat het mag als je stil staat.
Jij wordt al rijdend gevraagd je rijbewijs te tonen?
Niet om het één of ander, maar jij hebt duidelijk je rondje koffie gemist vanmorgen? :D

Hoe vaak komt het voor dat ze jou tijdens het rijden om je rijbewijs vragen? :D
In je zelfrijdende auto mag dat natuurlijk wel.
Ik ben dan ook benieuwd wat het verlengen van je rijbewijs gaat kosten. Het zal waarschijnlijk wel net zo duur zijn als een regulier rijbewijs. Ook zal er iets van een regeling moeten zijn voor mensen die geen smartphone hebben (of willen).
Vermoedelijk blijft de optie voor een fysiek rijbewijs bestaan. "Niet iedereen heeft een smartphone, dus ik kan me niet voorstellen dat het mobiele rijbewijs de plastic rijbewijzen helemaal zal vervangen."
Wordt al genoemd in het artikel... maar buiten dat niet iedereen een smartphone heeft, heeft ook niet iedere smartphone NFC en heb je ook nog te maken met verouderde besturingssystemen etc. Daarnaast kan het voor sommige mensen juist een drempel zijn en dan denk ik vooral aan de ouderen onder ons, zo heeft die ouwe van mij wel een smartphone met NFC maar kan daar maar heel beperkt mee omgaan... die zal dit absoluut niet prettig vinden. Dat er (voorlopig) nog een fysiek rijbewijs zal blijven staan lijkt mij daarom zelfs meer dan vermoedelijk, daar kan je simpelweg niet omheen.

Daarnaast kan je ook nog aan de kwestie van de data hongerige bedrijven denken waardoor dit helemaal niets wenselijk is. Ook zal het besturingssysteem onafhankelijk moeten zijn...

Oftewel, leuk bedacht en een poging om in de media vooruitstrevend over te komen, maar in de praktijk zitten er heel veel haken en ogen aan waardoor het zeer lastig uitvoerbaar zal zijn. En laten we eerlijk zijn, overheid en het uitvoeren/implementeren van nieuwe technieken op dergelijk gebied is doorgaans een rampenplan.
het gaat erom dat je alleen een ID of een paspoort bij je hebt en dat je bij je Account van je BSN gewoon hebt staan of je een rijbewijs hebt of niet. Net als dat ze BSN en studie gecombineerd hebben.
Dat wordt helemaal nergens genoemd? Dit gaat specifiek over het rijbewijs... niets over een ID of paspoort.
Daarnaast kan je ook nog aan de kwestie van de data hongerige bedrijven denken waardoor dit helemaal niets wenselijk is.
Inderdaad. Hiermee wordt het rijbewijs gekoppeld aan een telefoon. Dan is het een peulenschil om via de mobiele netwerken na te gaan waar de automobilist heeft gereden en hoe snel. Tekenen bij het kruisje dat de verzekeraar bij schade de locatie-gegevens van de telefoon van het afgelopen jaar mag opvragen.

[Reactie gewijzigd door pmeter op 3 oktober 2016 11:38]

off-topic
Was precies dezelfde reactie aan het tikken, maar deed er nogal lang over. Denk, druk even op refresh alvorens te posten ;-)


on-topic
Hieronder wat linkjes als het op uitvoeren/implementeren/kosten aan komt van IT projecten van onze overheid:
nieuws: 'Belastingdienst spendeerde 203 miljoen euro aan geflopt ict-project'
nieuws: 'Een derde van grote ict-projecten overheid faalt zodat systeem wordt...
nieuws: Overheid verliest miljoenen euro's op mislukt ict-project uitkeringen

Was het trouwens ook niet het P2000 systeem wat voor veel problemen in de beginfase hebben gezorgd?
Tja, IT en overheid gaat dan wellicht niet heel goed samen, maar bedenk je wel dat de IT-omgeving van overheden wel iets anders is dan IT-omgevingen van bedrijven.

Het begint al met de financiering, de een is van gemeenschapsgeld, de ander van geld van het bedrijf zelf. Overheden hebben vaak ook nog te maken met wetgeving, waarin omschreven staat op wat voor manier bepaalde zaken bijvoorbeeld opgeslagen moeten worden. Dat kan vervolgens namelijk best van invloed zijn op de manier waarop het gebruikt kan en gaat worden. Dan is ook nog eens de doelgroep over het algemeen een stuk groter dan de meeste bedrijven. Je praat dan over 17 miljoen inwoners, terwijl menig bedrijf kleiner is.

Ik wil het niet goed praten, dat er veel geld mee verloren gaat, ik wil enkel aangeven "there's more than meets the eye". ;)
Hebben we inmiddels geen Europees rijbewijs? Waarom kan Europa dan geen app maken?
Het rijbewijs is geldig in heel de EU, maar elk land heeft zijn eigen rijbewijs met eigen regels.
Nee, dat is al sinds 2013 niet meer zo :) Er zijn voor heel Europa voorwaarden/regels opgesteld waaraan het halen van een rijbewijs moet voldoen en wat er op een rijbewijs moet staan. Zo is een van de afspraken dat er zoals in Nederland geen apart bromfietscertificaat gevoerd mag worden en daarvoor een 'normaal' rijbewijs wordt uitgegeven met de AM categorie... wat sindsdien dan ook officieel de derde/lichtste categorie voor motoren is geworden.

http://eur-lex.europa.eu/...=CELEX:32006L0126&from=NL

Het is volgens mij wel zo dat een land individueel wel regelgeving daar bovenop mag toepassen zolang het maar minimaal volgens de afspraken wordt uitgevoerd... oftewel wel meer regels maar niet minder.
We hebben Europese richtlijnen waaraan het halen van een rijbewijs moet voldoen en welke informatie er op het rijbewijs moeten staan... maar de uiteindelijk uitvoering volgens mij nog niet, alleen in grove lijnen.

http://eur-lex.europa.eu/...=CELEX:32006L0126&from=NL

Zie pagina 19 & 20 van bovenstaande link... het gaat zover ik begrijp vooral om de juiste weergave van de categorieën en het teken van de EU met daarin de landcode.

Maar met bovenstaande vraag ik mij wel af of de RDW dit 'op eigen houtje' zomaar mag ontwikkelen en of dit idd niet gezamenlijk zal moeten gebeuren want een dergelijke uitvoering van het rijbewijs moet uiteraard wel overal worden erkend.
Ik denk dat je beter even kunt kijken in deze richtlijn http://eur-lex.europa.eu/...=CELEX:32014R0575&from=EN.

De RDW doet dit niet helemaal op eigen houtje, ze houden zich aan ISO18013. Er zit echter wel een stuk eigen invulling in de datavulling van bepaalde datagroepen.

[Reactie gewijzigd door Xantis op 3 oktober 2016 11:19]

Dat gaat over een rijbewijs met microchip als een vorm van authenticatie... dat staat helemaal los van dit bedachte plan om het fysieke rijbewijs te vervangen dmv NFC via de smartphone.
Niet alleen authenticatie, ook identificatie door de opslag van de rijbewijsgegevens op deze (NFC) chip. Het is een aanname, maar volgens mij kun je prima een implementatie maken volgens ISO18013-3 middels NFC op een smartphone.
Volgens dat document wordt het goedkeuringsnummer opgeslagen op die chip, niet de identificatie zelf... ik interpreteer dat echt alleen als een middel om de echtheid van het document vast te stellen.
Ik heb een implementatie gemaakt voor Android om deze data uit te kunnen lezen. Hier een overview van wat er uit te lezen is per datagroep.

https://whatimg.com/i/Xn1eQ4.png
Rijd je een fuik in, willen ze je rijbewijs zien en is net op dat moment je mobiel leeg..
"Kan ik eerst even 10 minuten laden ?".

Verder zie ik identiteitsfraude dan ook weer toenemen aangezien er steeds meer mobieltjes geïnfecteerd raken met allerlei trojans en malware..

Ben benieuwd hoe ze dit aan willen gaan pakken.
Dat niet alleen!
Ik heb niet eens een smartphone en dat staat voor mij ook nog niet in mijn planning. Mijn trouwe Nokia 3100 doet het prima, alleen de alarm functie niet meer na 12 jaar :)
O kijk je heb al wel kleuren scherm toch al iets :)
Ik niet, KPN Swing 620 FTW. (pre-paid en maar 1x per 6 maanden gebruiken) #noodgevallen. :+

Verder kunnen ze wat mij betreft de pot op met die vergaande digitaliseringen die ze toch amper goed kunnen onderhouden of beveiligen bij de overheid, laat staan privacy problemen voor de toekomst als er nog meer dingen dieper worden geïmplementeerd.
Nee dank u.
Tja ik heb wel een iphone maar dan voor whatsapp, dit vind ik nog wel handig.
Maar verder hoef ik niet alles overal alles te kunnen zien, ik heb gewoon data aan alleen alles over 2G.

Hiermee kan ik bellen en smsen, en whatsapp werkt prima over edge netwerk.
Alleen als ik hem af en toe als navigatie nodig heb even 4G aan.

Mocht ik dit niet doen had ik ook wel een oude nokia weer gehad.
Grappig, je data via 2G laten lopen is zoveel malen onveiliger dan via 3G.
Ik ben het helemaal met je eens. Ik zit op dat oude Sim kaart met een AH mobiel Pre-pay. Ik heb er nu voor een paar maand 1 euro en 58 cent over tot aan 4 juli 2017. Ik heb mijn PC en Skype doe ik wel op de PC.

Het hele rare van ons overheid is, je had geen keuze om alsnog alles op papier te verkrijgen. Dat niet alleen, qua regeling "Levens behoefte" staat een PC, smartphone of Internet niet op hun lijst als ik het goed heb. Dus, moet ik dat bij de UWV opgeven of de belasting? Maar dat smaakt naar een topic in ons GoT.

"Wilt u alsnog al uw overheidzaken per brief ontvangen, dan is er kosten aan verbonden met xxx euro per jaar". Zoals we dat hadden/hebben met acceptgiro's. Je hebt niet te kunnen stemmen over bepaalde zaken. Laat je DigiID eens gestolen worden. Man, je bent zo ver van "huize" Nederland.

Amen.
Agenten optuigen als wandelende powerbanks.
Met de auto waar je in zit kan je echt wel je telefoon opladen.
Een (goede) powerbank is wel sneller en je hoeft geen dinobotten te verbranden.
Moet je wel een usb in je auto hebben die heeft niet iedereen, of een los stekker voor in de sigaretten ook niet.
Nog een andere kwestie is, bij 50km overschrijding of op een andere manier je rijbewijs ongeldig word verklaart, dr zijn nog een zaken waar over nagedacht moet worden
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee