Nederlandse simkaartenmaker Gemalto overweegt miljardenbod van Atos

Gemalto, een Nederlandse multinational op gebied van digitale beveiliging en het meest bekend als maker van simkaarten, heeft een bod voor de overname van het bedrijf door it-bedrijf Atos in overweging genomen. Dat maakt het Amsterdamse bedrijf dinsdag bekend.

Atos bracht het bod al een paar weken geleden uit en het geldt tot vrijdag, laat Gemalto weten. Ondanks dat het bod al een paar weken staat, zijn beide bedrijven niet in onderhandeling. Gemalto zegt dat het in elk geval voor vrijdag antwoord geeft op het bod van Atos.

Het Frans-Duitse bedrijf biedt 46 euro per aandeel van Gemalto, fors meer dan de huidige prijs van aandelen op de beurs. In totaal komt het bod daarmee uit op 4,3 miljard euro. Gemalto, dat het hoofdkantoor in Amsterdam heeft staan, maakt onder meer simkaarten en beveiligde chips in paspoorten en had vorig jaar een omzet van 3,1 miljard euro, met een nettowinst van ruim tweehonderd miljoen euro. Atos is in omzet een stuk groter met meer dan elf miljard euro per jaar. Gemalto heeft rond vijftienduizend mensen in dienst, Atos rond honderdduizend.

Gemalto heeft een reactie geplaatst, omdat maandagavond Atos openbaarde dat het een bod had geplaatst. Beide bedrijven benadrukken dat het bod niet betekent dat er een deal komt. Als de bedrijven eruitkomen, moet bovendien de Nederlandse toezichthouder AFM onder meer toestemming geven.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

12-12-2017 • 17:36

41

Submitter: SeenD

Reacties (41)

41
40
26
4
1
0
Wijzig sortering
Anoniem: 636203 12 december 2017 17:42
Gemalto is helemaal niet Nederlands. Het is een Frans bedrijf dat statutair in NL gevestigd is, waarschijnlijk om belasting te ontwijken.

Dit is gewoon een overname van een Frans bedrijf door een ander Frans bedrijf, waarschijnlijk georchestreerd door de Franse regering.
Als het statutair in NL is gevestigd, dan is het toch echt een NL bedrijf, ongeacht vanuit welk land het gerund wordt.
Uiteraard. Net zoals dat een willekeurige brievenbusfirma een Nederlands bedrijf is.

Zonder medewerkers, zonder besluitvormers, zonder aat dan ook in Nederland. Maar wel met 10.000 medewerkers en directie etc. in een ander land. Dat daar alle beslissingen worden genomen doet er niet toe.

Volgens de letter van de wet heb je gelijk, natuurlijk. Maar praktisch gezien totaaaaal niet.
Gemalto is geen brievenbusfirma in Nederland dus die vergelijking gaat niet op.
Anoniem: 636203 @Odie12 december 2017 22:55
Het is geen brievenbusfirma a la lettre, maar het is ook geen Nederlands bedrijf. Sterker nog, het nijgt heel erg naar een brievenbus firma, al heeft het wel een fysiek hoofdkantoor, wat volgens mij een veredeld verkoopkantoor is.
Nee hoor, op het Nederlandse kantoor zitten gewoon ook engineers. En je kan gaan discussiëren wanneer een kantoor groot genoeg is om het HQ waardig te laten zijn, vooral in verhouding tot buitenlandse kantoren. Maar een brievenbusfirma is het absoluut niet.

Waarom mijn vorige reactie -1 krijgt is me echt een volslagen raadsel.
Anoniem: 636203 @Odie13 december 2017 09:25
"Bij Gemalto werken 15.000 mensen. Hoewel het bedrijf om historische en fiscale redenen Nederlands is, werken er minder dan honderd mensen voor het bedrijf in ons land. Het bestuur zetelt in de Franse hoofdstad Parijs."

De Telegraaf 13-dec-2017
Ja en Activision-Blizzard is ook een Nederlandse software ontwikkelaar.
En Ikea is een Nederlandse meubel- en lampenfabrikant.
Corporate information
Global headquarters:

Gemalto N.V. is a public company incorporated in the Netherlands.

It is headquartered in Amsterdam, and has subsidiaries and group companies around the world. Unless otherwise specified we refer to them as "Gemalto".

Our Headquarters are located at:
Gemalto N.V.
Barbara Strozzilaan 382
1083 HN Amsterdam
the Netherlands ​
Tel: +31 20 562 06 80
Anoniem: 636203 @etrans12 december 2017 22:52
Je moet wat verder kijken dan je neus lang is.

Als je gaat graven dan zie je dat al het bestuur, R&D en productie in Frankrijk plaatsvindt. Het bedrijf is ooit in Frankrijk opgericht, maar heeft zijn zogenaamde hoofdkantoor verplaatst naar Amsterdam.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 25 juli 2024 06:54]

waarschijnlijk georchestreerd door de Franse regering.
Dat is interessant. Heb je daar een bron of uitleg voor?
Anoniem: 636203 @AndrewF12 december 2017 22:51
Bijna alle overnames van Franse bedrijven in Frankrijk worden georchestreerd door de Franse regering. Daarom ga ik er van uit dat dit nu ook zo is

Frankrijk is de facto geen kapitalistisch land, maar een land met een sterk gecentraliseerd bestuur. De overheid heeft er bij alle bedrijven, direct of indirect, een vinger in de pap. Het is geen land zoals NL en al helemaal niet als de VS of het VK. Het lijkt eerder sterk op Rusland, maar met een gekozen dictator.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 25 juli 2024 06:54]

Klopt!
Frankrijk is geen vrije-markt-economie zoals we in andere EU-landen kennen.
Als een Frans bedrijf een buitenlands bedrijf (wil) overnemen, dan zit de regering er altijd iets voor tussen.
Maar als een buitenlandse firma een Frans bedrijf wil overnemen, dan zit de regering er voor 'iets' meer tussen (en zorgen ze ervoor dat de overname meestal niet doorgaat). ;)
Waarom wil Atos hier 'een aandeel' in?
Anoniem: 890159 @RobNL12 december 2017 17:44
Diversificatie? Ik zie in elk geval geen overlap. Dan kunnen ze over een paar jaar weer splitsen als "focus op kernactiviteiten" weer in de mode komt. Het houdt in elk geval de managers bezig.
Er is wel degelijk een overlap en namelijk op het gebied van de in beweging zijnde betaalmarkt.

Atos is leverancier van een scala aan betaalproducten. Denk maar aan de duizenden payment-terminals in ons land onder de vlag van Atos Worldline. Naast het leveren van terminal-hardware, leveren ze ook volledige (e-)payment oplossingen o.a. onder de noemer PaySquare.

Daarnaast zijn ze in die hoedanigheid ook eigenaar van equens Worldline (het voormalige Currence: een Europese betalingsverwerker en een van de grootste partijen in Europa, waar ten minste elke Nederlandse en vele buitenlandse banken zaken mee doen. En eveneens vanuit Worldline (maar overgekocht vanuit het voormalige Banksys) worden Hardware Security Modules verkocht, die de ruggegraad zijn van de encryptie in het betalingsverkeer.

En laat Gemalto nu ook net weer leverancier zijn van onder andere EMV debet cards (en tevens payment HSM's verkopen).

Atos is al jaren bezig met grote overnames zichzelf heel goed in te kopen in de markt van financiele dienstverlening. Niet alleen qua hardware maar ook qua processing is Atos een mastodont aan het worden die vrijwel de hele keten in handen heeft.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 25 juli 2024 06:54]

Dit zou echter wel betekenen dat de commercieel interessante HSMs (redelijke prijs, FIPS 140-2 gevalideerd) voor middelgrote toepassingen (payment of niet) in een hand komen te liggen. Wellicht heeft de mededingingsauthoriteiten hier iets over te melden.

Hetzelfde geldt voor EMV kaarten, hoewel daar iets meer concurrentie is.
Kan alleen niet zeggen dat Banksys na de overname er echt op vooruit is gegaan... maargoed.
Zo gaat het cirkeltje inderdaad rond.
Omdat security in de context met PSD2 wel zeer hip en trendy is. Er zullen veel spelers in de context van PSD2 betalingen willen uitvoeren, maar PSD2 schrijft stricte KYC (know your customer) en KYT (know your transaction) voor.

Atos is met Worldline zeer krachtig in die laatste, maar op vlak van KYC niet. Mogelijk willen ze een totaaloplossing bieden hiervoor.
Atos doet al een hoop met PKI en smart cards. Daar sluit dit goed op aan.
Omdat hun IT een zooitje is :X :+

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 25 juli 2024 06:54]

Anoniem: 636203 @RobNL12 december 2017 23:01
Waarschijnlijk heeft de Franse regering hier opdracht toe gegeven. Waarschijnlijk heeft men er lucht van gekregen dat een Amerikaans bedrijf (Apple?) veel geld voor Gemalto wil betalen en de regering wil daar een stokje voor steken. Dan geven ze gewoon een ander Frans bedrijf opdracht om hen over te nemen.

De overname van Suez door GDF (Gas de France) was om dezelfde reden door de Franse regering georchestreerd.
Gemalto is een bedreigde diersoort - door het integreren van de e-sim (tenzij ze zelf e-sims kunnen maken en verkopen).
Gemalto doet heel veel meer dan alleen SIM kaarten maken. Ze zitten ook in de hard- en softtokens voor MFA, devices om veilig vele cryptografische sleutels op te slaan, en veel meer.
Daarbij maakt het niet zo zeer uit dat ze als Sim leverancier niet meer op plastic leveren. Her concept “esim” is nog steeds een dienst die door Sim fabrikanten geleverd zal worden. Sm/dp+ platformen, het beheer ervan, de applicaties op de esim, etc: het zal gewoon het domein van deze jongens blijven.
Het Frans-Duitse bedrijf biedt 46 euro per aandeel van Gemalto, fors meer dan de huidige prijs van aandelen op de beurs.
Fors meer dan de prijs voor de overname publiek bekend werd gemaakt. Inmiddels handelt Gemalto al boven de 45.50 euro, de markt denkt kennelijk dat de deal wel rond komt.
Hmm zoiets als Thales wat ooit een deel Phillps, Holland signaal maar nu een volledig Frans bedrijf is. Levert o.a. infrastructuur aan NS en leger materiaal (goalkeeper elektronica). Heb nooit begrepen dat die zaken gewoon handel zijn voor de staat.

[Reactie gewijzigd door Bardman01 op 25 juli 2024 06:54]

Die bedrijven zijn helemaal geen handel voor de staat, ze zijn namelijk niet van de staat. En de bedrijven die van de staat (en andere overheden) waren (zoals PTT, NS, Ziggo) die werden geprivatiseerd. Dat vangt mooi een gat in de begroting op en is goed voor de marktwerking, is de gedachte bij de politiek.
Anoniem: 998261 @mashell12 december 2017 19:02
NS is niet geprivatiseerd. De aandelen zijn nog steeds in handen van de staat.
De NS is een voormalig semi-overheidsbedrijf waarvan alle aandelen nog steeds in handen zijn van de Rijksoverheid. Het bedrijf is in de periode 1995-2002 geprivatiseerd. De NS is een van de grootste werkgevers van Nederland.
Anoniem: 636203 @etrans12 december 2017 23:03
De NS is gewoon een overheidsdienst die zogenaamd geprivatiseerd is. Dit heeft men gedaan om het op papier te laten lijken dat onze overheid niet zo groot is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 25 juli 2024 06:54]

"een overheidsdienst die zogenaamd geprivatiseerd"

??? Privatiseren betekent niet dat het niet van de overheid is. Het betekent dat het een onafhankelijk bestuur kent, vandaar dat het zich ook moet verantwoorden bij problemen op het spoor.
Ik heb het over Thales waar een deel van Phillips, het Holland signaal deel. Wat wel degelijk van de Nederlandse staat was, want o.a. wapen ontwikkeling, in is opgegaan. Het belangrijkste deel hebben ze eruitgehaald voor de verkoop zoals de Amerikanen gemerkt hebben tijdens de koop van het Nederlandse deel van Holland signaal, het gatling systeem om exocet raketten uit te schakelen. Misschien wee je het nog wel, die dingen die ze bij de falkland eilanden gebruikten. Bekjes vielen open van de yanks :-)


Thales levert nu dus nog steeds de infra. voor bijv de NS ov poortjes. Wel eens zo'n ding van binnen gezien?
Alle soorten van netwerken zitten erin, niet normaal.
Het was dus van Philips, niet van de staat.
Ik zie eerst Hazemeijer en na de oorlog even de overheid die het aan Philips overdeed, dus niet van de staat.
Ik las etos :+ dus vroeg me al af wat een drogisterij ermee te maken had

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.