Rabobank brengt app uit om in winkels en horeca af te rekenen met smartphone

Rabobank brengt zijn app voor mobiel bankieren Rabo Wallet woensdag uit. De app zou later op de dag in de Play Store moeten verschijnen. Gebruikers hebben de app nodig om contactloos te kunnen betalen en in te kunnen stellen dat voor elke betaling een pincode nodig is.

De app vereist vooralsnog een Samsung Galaxy S4 of Note 3 om te functioneren en maakt gebruik van het Secure Element van de nfc-chip voor het opslaan van de 'digitale pinpas'. Bovendien is de app Samsung KMS Agent nodig. Die lijkt alleen compatibel met Samsungs eigen firmwares en niet met custom roms, zo blijkt uit testen van Tweakers.

In de app moeten gebruikers de setup voltooien, waarbij onder meer de vraag verschijnt om de instellingen van de afhandeling van nfc binnen de app aan te passen naar het Secure Element. Ook moeten gebruikers zich identificeren met de Rabo Reader of Rabo Scanner. Daarna moeten klanten een 'mPin', een mobiele pincode kiezen. Klanten kunnen kiezen om een pincode te moeten invoeren bij elke betaling of bij betalingen boven 25 euro.

Uit een gebruiksfilmpje blijkt dat de app open moet staan om betalingen te doen. Bovendien lijkt er een beperkte tijd om de telefoon tegen de betaalautomaat te houden. De app verschijnt in de Play Store voor de twee Samsung-toestellen, maar zou later ook compatibel moeten zijn met meer toestellen met nfc.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Rabo Wallet

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

11-02-2015 • 12:01

346

Reacties (346)

346
331
167
13
1
136
Wijzig sortering
https://www.youtube.com/watch?v=4I9MbIrlEUw de demo van Apple Pay. Als je dan kijkt naar de verschillen in handelingen is de app van Rabo een drama, plus dat deze Rabo-implementatie vol zit met reclame. Prima als mobiel betalen the next big thing is maar ik kan me niet voorstellen dat iemand er op deze manier blij van wordt. Je moet je telefoon ontgrendelen, app openen, codes invoeren. Duurt allemaal veel langer dan het huidige pinnen, helemaal met het contactloos betalen via de pinpas als alternatief.

Doet me erg denken aan CurrentC in de US waar winkeliers (die er om bekend staan betaalgegevens te lekken) liever zelf een omslachtiger systeem ontwikkelen om de gebruiker te kunnen bestoken met advertenties en tracking. http://techcrunch.com/2014/10/25/currentc/
Maar dit werkt wél met bestaande standaarden. Apple Pay is een hele losse standaard. Deze app is een implementatie van dezelfde standaard die de huidige bankpassen en creditcards al gebruiken (Vodafone Smartpass bijvoorbeeld. Kan ook op je telefoon), en is juist op veel meer plekken te gebruiken. Gewoon de app openen en je pincode invullen (of als dat ondersteund gaat worden, je vingeradruk (op Galaxy S5)) is toch echt geen moeite.
Uhm nee. Vraag me af waarom je +2 krijgt, want je opmerking is ongefundeerd en feitelijk onjuist. Apple Pay werkt gewoon met de bestaande infrastructuur. Er hoeft alleen maar van de kant van de CC/bank ingeregeld te worden dat hier gebruik van gemaakt kan worden. Sterker nog, ApplePay werkt al in NL met de Amerikaanse kaarten die Apple toestaat.
Daarnaast is het ook een stuk veiliger. ApplePay:
- bewaart geen CC/bank nummer op je toestel/cloud
- deelt geen informatie met de verkoper
- deelt geen informatie met de bank
- maakt gebruik van 2-step verificatie door toevoeging van vingerafdruk (een dief kan dus niet zomaar betalen als hij je toestel vind)

Ik snap de 'afkeer' tegen ApplePay best (Amerikaans bedrijf, geen bank, Apple) maar hoe je het ook wendt of keert, ze hebben verreweg de meest veilige én privacy borgende implementatie, nog meer dan bij bankpassen of creditcards.

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 23 juli 2024 08:12]

Het zal dan in ieder geval niet zo werken als in dat filmpje, NFC werkt niet op zo'n grote afstand en er zal dus zeker nog een andere techniek ernaast worden gebruikt.
Verder vraag ik me af, als er geen info met de bank EN de verkoper wordt gedeeld, hoe 'weet' de bank dan dat JIJ met JOUW rekeningnummer (die ook niet wordt opgeslagen) in een winkel iets hebt gekocht?
De 2-step-verification is nog steeds maar 1-step-verification (namelijk enkel vingerafdrukscanner) en die hangt af van de implementatie in de app. Rabobank kan prima S Pass van Samsung toevoegen als ze de S5 gaan ondersteunen. Tot die tijd hebben ze een 4-cijferige PIN-code.

Daarnaast heeft Apple met de bedrijven met wie ze samenwerken een overeenkomst gesloten dat die bedrijven niet met concurrerende bedrijven samenwerken voor NFC-betalingen. Dat vind ik zeer kwalijk, aangezien je dan dus als Android-gebruiker geen gebruik kan maken van NFC betalingen. Als je de techniek gewoon bij de bank laat kunnen ze zelf het bestaande protocol implementeren in hun eigen apps, en weet je zeker dat er geen derde partijen bij komen kijken en dat je geen merk-beperkingen hebt.
Weer allemaal onjuistheden. Lees eerst dit eens door: http://support.apple.com/en-us/HT203027

Daarnaast is het wél 2-step. Je hebt:
- je telefoon nodig met de authenticatie token (device account Number)
- je vingerafdruk

Dit in tegenstelling tot je bankpas waar alleen die voldoende is (tot €25).

Tenslotte zie ik graag de bron van je laatste bewering. Want alleen de drie grootste CC bedrijven alleen al werken gewoon met Google Wallet of Paypal. Dus ook die stelling van je (die je als feit geeft) is compleet onjuist.
NFC is ontworpen voor afstanden tot 10 cm (http://en.wikipedia.org/wiki/Near_field_communication) en dus zal de demonstratie zoals in het filmpje een andere techniek ernaast gebruiken om het te laten werken. Misschien werkt het in de praktijk dus ook niet op die afstand.
Verder moet Apple wel info met de bank EN de verkoper delen om te communiceren hoe duur het was en van welke rekening het komt. Hoe wil je dat anders doen?

En het is géén 2-step verification.
Two-step verification is a process involving two subsequent but dependent stages to check the identity of an entity trying to access services in a computer or in a network with just one factor or secret, whilst there is no proof obtained that the bearer of the unit is identical to the owner of the unit.
(http://en.wikipedia.org/wiki/Two-step_verification)
Dus, dat de gebruiker die wil bewijzen dat hij het daadwerkelijk is, op twee manieren zich moet verifiëren. Op internet bijvoorbeeld met een wachtwoord EN een code op je telefoon. Als je ENKEL je vingerafdruk hoeft te scannen (de rest doet het systeem) is het dus maar 1 factor. De bankpas is zelfs géén factor (of ApplePay is 2 en bankpas 1, maar iedereen kan een telefoon of bankpas stelen dus die tel ik niet mee). De Rabo-app heeft gewoon een code nodig (1 factor) als je dat zo instelt.

Verder lijkt dit mij genoeg bewijs: nieuws: 'Apple weerde PayPal van Apple Pay om Samsung-deal'
En is dit zeer ongewenst in het algemeen: nieuws: Rabobank hint op meerprijs voor betalen via Apple Pay
Bij de Rabo-app zelf hoef je NIETS extra te betalen.
In jouw uitleg is een pinpas ook geen two-step verification, terwijl het dat juist wél is. De pas is één stap van verificatie en je pincode is de tweede.

In dit geval is de bankpas weggenomen en de telefoon in de plaats gekomen. Dus je telefoon is de eerste stap en je vingerafdruk (en/of pincode) je tweede stap.

Het staat zelfs in je linkje
To provide an everyday example: an automated teller machine (ATM) typically requires two-factor verification. To prove that users are who they claim to be, the system requires two items: an ATM smartcard (application of the possession factor) and the personal identification number (PIN) (application of the knowledge factor).
http://en.wikipedia.org/wiki/Two-step_verification

Het Samsung-verhaal is niets meer dan een gerucht, maar er zal vast een klein deel van waarheid aan zitten. Wat er ook zeker achter zit is dat de banken en creditcardmaatschappijen zelf gewoon Paypal niet in de deal wilden hebben.
Bank Innovation has learned further information that PayPal wasn’t included in Apple Pay at the request of the card issuers and card networks. Sources within PayPal say that the card issues and networks asked Apple Pay to not partner with PayPal — which Apple was happy to oblige to since it was unhappy with the Samsung deal and were getting ready to kick out PayPal. It appears as though PayPal disruption of financial services, which is the opposite of Apple strategy of partnering with financial institutions, set off bankers, too.
http://bankinnovation.net...the-paypal-ipo-apple-pay/

Dat Rabobank zelf mogelijk een meerprijs wil rekenen is natuurlijk niet de schuld van Apple, maar dat is ook niets meer dan een gerucht.

[Reactie gewijzigd door SidewalkSuper op 23 juli 2024 08:12]

Mijn punt ging niet om wel of niet 2-step verification, maar meer dat de rabo-app niet ONveiliger is dan Apple Pay, afhankelijk van je instellingen. Dat beweerde RobbieB in zijn eerste reactie.

Dat Apple geld vraagt voor zijn dienst (0,15 procent) is geen gerucht, en dat maakt toch dat ik liever een implementatie van de Rabobank zelf zou gebruiken. Waarschijnljk voor de bank ook nog eens goedkoper.
Wat een onzin spui je in de reacties hier. Zeer vervelend en kwalijk.
Het is juist concurrent CurrentC die het Apple probeert moeilijk te maken door concurrentie te blokkeren. Van de CurrentC regels mogen bedrijven die het gebruiken geen concurrentie toestaan in deze ruimte. Apple Pay heeft deze idiote regels niet.
CurrentC retailers will block Apple Pay for 'months, not years'
CurrentC tries and fails to explain why merchants are blocking Apple Pay
Apple responds to CVS & Rite Aid blocking Apple Pay for CurrentC

NFC werkt prima op de afstand die je in het filmpje ziet. Er wordt geen ander protocol naast gebruikt. De antenne zit gewoon bovenin.

Lees je even in voor je wat post, je posts zitten vol fouten. Gelukkig heeft RobbieB het hierboven allemaal wel correct en duidelijk uitgelegd.

[Reactie gewijzigd door SidewalkSuper op 23 juli 2024 08:12]

Je ziet toch duidelijk dat ie hem op het moment van betaling op ongeveer 10cm houdt, niet op een halve meter.
Maar hoe is dat sneller dan gewoon met je PIN-pas?
Je loopt in de winkel en je pinpas ligt thuis. Moet je eens kijken hoeveel sneller het dan is omdat je je telefoon wel bij je hebt :P
Haha, dat gebeurt mij 1x per jaar, maar het gebeurt mij nog vaker dat ik mijn telefoon niet bij me heb...
Ja, maar dan heb je waarschijnlijk ook geen verplichte legitimatie bij dus ben je eigenlijk al in overtreding ;)
Je hoeft die niet meer mee te nemen ;)

Overigens, zoals iemand hieronder al zegt (frennek in 'nieuws: Rabobank brengt app uit om in winkels en horeca af te rekenen met smartphone') wordt de app automatisch geopend zodra de NFC-lezer van de terminal herkend wordt. Dat scheelt dus wel een heleboel tijd.

[Reactie gewijzigd door F.West98 op 23 juli 2024 08:12]

Dan ben ik wel benieuwd wat er gebeurd als je meerdere banken hebt... En dus meerdere NFC Apps...
dan opent diegene die je als standaard app hebt ingesteld bij het ontvangen van een NFC-broadcast, of de app met de hoogste prioriteit in zijn manifest/code weer wat betreft broadcast receivers....
Dat kun je vergelijken met meerdere launchers op je toestel, of meerdere sms-apps ;)
Dat is het niet, het is een iets ander mechanisme, de NFC chip als het al dezelfde is is ook gezien het filmpje op grotere afstand uit te lezen.

Verder is het compatible met meerdere betaal systemen ( als ze dat zelf ondersteunen).

Zodoende kan je dus met je visa of mastercard betalen. Het nut daarvan is mij onbekend in Nederland, want 95% van de mensen hebben slechts één bank pas. En niemand betaald met CC in de winkels.

Ik hoop ook dat het er niet komt in Nederland/Europa. Niet omdat het van Apple is, maar er zijn al te veel grote Amerikaanse spelers op de markt.
De NFC-chip is passief en heeft dus geen stroombron IN het "ding" nodig om uitgelezen te worden (daarom werken de OV-chipkaart en de pinpas in eerste instantie al). De stroom wordt namelijk geleverd via inductie, en die komt van de 'lezer', in dit geval de bankterminal. Die gaat niet ineens harder zenden omdat er een iPhone in de buurt is.
Voor wat betreft de onhandigheid?
Dus een dief mag meteen afrekenen? Accepteer jij dat risico, of de bank.
Nu ligt dat risico bij de bank.
Als het risico bij jezelf ligt, zal het vast mogelijk worden.
Maar nu neemt de bank geen risico's.
Het is technologie wat nog in de kinderschoenen staat.
Dus dat men er erg voorzichtig mee is, vind ik begrijpelijk, zeker als de bank degene is die risico's loopt en wij niet.
Dus een dief mag meteen afrekenen? Accepteer jij dat risico, of de bank
Als dat risico qua bedrag net zoveel is als bij de pas voor contactloos betalen dat is dat geen probleem. Een aangezien nu bij de pas voor contactloos betalen de bank dat risico voor de rekening neemt zou ik dat ook verwachten bij deze implementatie.

Het ongemak van deze Rabo implementatie is belachelijk hoog vergeleken met een pas voor contactloos betalen. Een implementatie op de telefoon moet toch ten minste in de buurt komen qua gemak van contactloos betalen met een pas.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 23 juli 2024 08:12]

Tja het gemak waarmee (sommige) mensen willen betalen is misschien wat vreemd.

Want iedereen wil wel makkelijk betalen, maar zodra het mis gaat schreeuwen ze moord en brand,en dan zijn de banken weer ow zo slecht.
Het huidige pinnen is gemakkelijk en veilig. Dit voorstel is in ieder geval niet gemakkelijker (eerder ongemakkelijker, want meer handelingen) en er zijn vraagtekens te zetten bij de veiligheid.
Wat is dan het voordeel? Voor welk probleem biedt dit de oplossing?
Hoezo onhandigheid inderdaad? Ik zie het meer als een alternatief voor als je je pas kwijt bent, bent vergeten of hij kapot gaat. Je hebt je smartphone immers bijna altijd bij je. (tenminste, als ik voor mijzelf spreek)
Anoniem: 399807 @n8n11 februari 2015 14:07
Niet alles wat nieuw is, is een verbetering.
waar heb je het over?
het eenmalige setup? Dat snap ik wel dat het zo moet
daarna is het betalen toch 1 klik?
Uit het NOS-nieuwsbericht hierover:
Een van de voordelen van mobiel betalen is dat mensen meteen hun saldo kunnen checken. Bovendien worden klantenkaarten, zoals Air Miles, overbodig en kunnen winkeliers gericht aanbiedingen sturen naar hun klanten.
Lekker, als dat laatste klopt... :(
In de video staat dat klantenkaarten in de app gezet worden. Als je geen klantenkaart van de winkel in je app opslaat valt er weinig te tracken en dus ook weinig te sturen.
In de video staat ook het onderdeel Aanbiedingen, waarin je La place en The Sting Utrecht terugziet.

Laatstgenoemde heb ik geen klantenkaart van kunnen vinden. Verder geen feitelijke bronnen gevonden die of ontkrachten of bevestigen dat aanbiedingen door alle winkeliers kunnen worden verzonden.

Ik zie (naast het makkelijker gelogged kunnen worden door de winkelier, doordat die wellicht direct je klantenkaart scant) het voordeel niet echt boven gewoon betalen via een NFC pas, die ik aan de zijkant houd, waarbij ik niet eerst scherm aan hoef te zetten, app moet opstarten en betaling moet accepteren, wellicht een pincode invoeren.

Analoog:
1. Pak pas (moet je wel bij je hebben)
2. Houd hem langs het apparaat
3. Eventueel pinnen

DIgitaal:
1. Pak mobiel (moet je wel bij je hebben)
2. Zet hem aan (scherm aan/ontgrendelen)
3. Start de app
4. Accepteer het bedrag
5. Eventueel pin
6. Houd langs het apparaat

Bij analoog kun je discusseren of je hem uit je portemonnee moet halen. Wellicht moet echter de mobiel ook uit het hoesje.

[Reactie gewijzigd door XiniX88 op 23 juli 2024 08:12]

Wat betreft het gericht sturen van advertenties is dan nog maar afwachten. Misschien naïef, maar ik denk niet dat Rabo zich daaraan gaat branden.

Mijn mobiel heb ik in ieder geval al in mijn hand als ik sta te wachten voor mijn beurt aan de kassa. Met scherm aan. Als ik bijna ben open ik alvast mijn app en vul ik mijn pin in, daarna is het net zo snel als een NFC pas.
Daarnaast verwacht ik dat het invullen van een pin niet verplicht is. Ook is het te verwachten dat je telefoon het NFC signaal detecteert van het systeem en hoef je dus de app helemaal niet te openen, en ben je dus net zo snel als een NFC pas.

Die NFC pas moet ik echter uit mijn portemonee halen, terwijl de telefoon al in mijn hand zit. Daarnaast, veel belangrijker, conflicteert de NFC pas met mijn OV chipkaart, waardoor ik niet kan inchecken zonder ook dat pasje uit mijn portemonee te halen. Zo'n pas wil ik dus helemaal niet eigenlijk.
Gevonden:

Voor retailers betekent de Rabo Wallet naast het snel, makkelijk en veilig ontvangen van betalingen aan de kassa, een extra platform om in contact te komenn met de consument. Zo kunnen aanbiedingen en kortingen worden verspreid onder consumenten, waarna de consument op basis van locatievoorzieningen aanbiedingen uit de gewenste omgeving kan inzien. Doordat met de Rabo Wallet contactloos kan worden betaald, betekent dit minder wachtrijen aan de kassa.

Aldus het persbericht:
https://www.rabobank.com/...2015/rabowallet_live.html

Ik kan er toch wel enigszins uithalen dat eenmaal betaald, de retailer met je in contact kan blijven, waar nergens de klantenpas wordt genoemd.

[Reactie gewijzigd door XiniX88 op 23 juli 2024 08:12]

Ik stond er verbaasd toen ik het las, ik ging er zelfs vanuit dat ik het zelf wel eens verkeerd gelezen zou kunnen hebben.

Dit is mogelijk ook noemenswaardig;
Indien de klant het wenst, is het niet nodig een pincode in te toetsen voor aankopen onder de 25 euro. Komt het totaal aan betalingen zonder pincode boven de 50 euro, dan wordt automatisch een pincode gevraagd. Voor bedragen boven de 25 euro of als de klant het voor iedere betaling wenst, is een pincode vereist. Het verschil met de pas is dat de klant deze code vooraf op zijn toestel kan intoetsen om de snelheid van contactloos betalen te behouden.
Wanneer je bij een pinterminal je pincode in toetst zorg dat de zij schotjes nog voor enige afscherming bij het intoetsen van je pincode. Bij een smartphone is dit niet het geval. Waardoor mee lezen van de pincode een groter risico is.

Verder wordt het mij niet duidelijk of voor het contactloos betalen dezelfde pincode wordt gebruikt als voor een normale pintransactie. Aangezien makkelijker afleesbaar is via een pinautomaat toegang bied tot grotere bedragen.
Wanneer je klant zelf een code zou kunnen kiezen, bestaat het gevaar dat hij of zij dezelfde code kiest als waarmee de smartphone wordt ongrendeld.

Tot slot zijn er reeds apps en tools ontwikkeld die bijv. i.c.m. Google Glass het zeer gemakkelijk maken om een code van een smartphone te kapen wanneer deze wordt ingetoest. Met een eenvoudige camera zou het slagings percentage van de aanval op 83% liggen bij een maximale afstand van 3 meter. Echter wanneer er gebruik gemaakt zou worden van een HD camera kom het slagingspercentage van de aanval op 90% uit en een maximale afstand van 44 meter. Athans dat stellen de onderzoekers die hun onderzoek op een blackhat conferentie hebben gepubliceerd.

op security.nl is hier enige tijd geleden een artikel over geplaatst, voor de geinteresseerden;

https://www.security.nl/p...+op+3+meter+afstand+lezen

[Reactie gewijzigd door herbalx op 23 juli 2024 08:12]

“Wanneer je klant zelf een code zou kunnen kiezen, bestaat het gevaar dat hij of zij dezelfde code kiest als waarmee de smartphone wordt ongrendeld.”

Dit is ook de reden dat de ABN-app om een 5-cijferige code vraagt om de app te openen, dan is er nog de kans dat mensen de ontgrendel-code kiezen + 1 random cijfer maar het maakt wel duidelijk dat het een ‘afwijkende’ code is.

Voorbeeld: http://www.wp7.nl/wp-content/uploads/2012/07/abn-code.png

[Reactie gewijzigd door n8n op 23 juli 2024 08:12]

Misschien ligt het aan mij, maar wat is precies de toegevoegde waarde daarvan.

Op mijn telefoon kan ik ook gewoon een 5-cijferige code kiezen, of 6 of 7 of 8-cijfer, een wachtwoord of passphrase?

Persoonlijk blijf ik me nog steeds verbazen dat men zich blijft beperken tot de cijfers 0 t/m 9 als het om toegangscodes gaat terwijl een smartphone een volledige toetsenbord ondersteunt incl bijzondere karakters.
Omdat die uitgebreidere toetsenborden veel lastiger zijn om snel een code op in te toetsen dan een beperkt toetsenbord van 10 of 12 toetsen.
Het verbaast mij nog steeds dat numerieke toetsenborden nog steeds een vaste indeling hebben, ipv steeds wisselend. Nu kun je dus aan het bewegingspatroon een pincode afleiden. Bij een toetsenbord dat bij elke transactie wisselt, moet je echt de cijfers zien en is dat dus veiliger. Maar aangezien alles steeds sneller moet, is de veiligheid daar waarschijnlijk ondergeschikt aan.
Stom dat ik daar niet aan dacht....
Het installatiefilmpje geeft aan dat je er zelf 1 invult (een nieuwe pincode dus). 1:52 van het tweede filmpje heeft het over een mPIN.

[Reactie gewijzigd door XiniX88 op 23 juli 2024 08:12]

Verder wordt het mij niet duidelijk of voor het contactloos betalen dezelfde pincode wordt gebruikt als voor een normale pintransactie.
In de instructie-video is te zien dat een gebruiker een mPIN moet instellen, dat is de pincode voor het betalen met de Rabo Wallet app.
Je hoeft natuurlijk niet tijdens de transactie de PIN-code in te toetsen. Op het moment dat je betaalt heb je allang op je gemakje de code ingevuld. Daarnaast kan je ook nog je telefoon locken d.m.v. de PIN-code van de telefoon (of een patroon).

Zo interessant is je PIN-code niet. Op het moment dat je telefoon gestolen of kwijt is kan zowel je telefoon als de app binnen twee seconden geblokkeerd worden en is deze direct waardeloos geworden.

Iedereen op Tweakers heeft altijd last van tunnelvisie, en vergeet dat een PIN-code slechts één van de vele risico-beperkende maatregelen is. Er worden er nog veel meer gebruikt.
Anoniem: 656409 @MarcoC11 februari 2015 17:49
waarschijnlijk merk je diefstal van je telefoon eerder dan van je bankpas, in die zin is het veiliger omdat je eerder kunt reageren
Mijn smartwatch gaat meteen trillen als mijn smartphone een paar meter van mij is verwijderd (soms ook wel irritant als ik 'm even op tafel laat liggen en naar de keuken loop).
Daarmee merk je inderdaad snel dat je smartphone niet meer in de buurt is.
Uiteraard kun je ook auto unlocker inschakelen met smartwatch in de buurt.
Zo kunnen aanbiedingen en kortingen worden verspreid onder consumenten, waarna de consument op basis van locatievoorzieningen aanbiedingen uit de gewenste omgeving kan inzien.
Ik lees hier nergens in dat de retailer contact kan opnemen met de klant (oftewel advertenties pushen ofzo). Enkel dat de klant ervoor kan kiezen om te kijken wat er beschikbaar is in de buurt en in de aanbieding is.

Waarbij dan dus zowel voor de klant het de optie is of hij die reclame wil zien, en bij het bedrijf de keuze is of ze reclame willen laten zien aan die consument (gezien dat dat ook niet gratis zal zijn).

IIG zo lees ik het.
Je kan je pinpas ook klaar hebben in je hand, dat zegt natuurlijk niets.
Maar handige tool voor als je je pinpas vergeet of visa versa ;)
Ik heb nog nooit problemen geahd met mijn OV chipkaart en NFC betaal pas. Daarnaast wacht jij dus bij de kassa terwijl alles gescand wordt zonder de spullen vast netjes in te pakken of in je wagentje te leggen? Of leg je jouw telefoon unlocked en aan even aan de kant? Ik heb het in mijn supermarkt "loopbaan" te vaak meegemaakt dat mensen hun portemonee even neerlegden spullen gingen pakken en daarna dachten, "Waar is mijn portemonee nou?". En ik kan me niet voorstellen dat die jongens die een portemonee meepakken jouw Samsung Galaxy laten liggen.
XiniX88, je vergeet wat stappen.

Analoog:
1. Pak je portomenee
2. Maak je portomenee open

3. Pak pas (moet je wel bij je hebben)
4. Houd hem langs het apparaat
5. Eventueel pinnen
6. Pin pas terug in portmenee
7. Portomenee dicht doen
8. Portomenee terug in zak


DIgitaal:
1. Pak mobiel (moet je wel bij je hebben)
2. Zet hem aan (scherm aan/ontgrendelen)
3. Start de app
4. Accepteer het bedrag
5. Eventueel pin
6. Houd langs het apparaat
7. Telefoon terug in zak
Apple pay:
1. Pak mobiel
2. Leg vinger op touchID om betaling te accepteren
3. Telefoon terug in zak
Gebruik van en pas is vergelijkbaar met Apple pay.
Pas
1. Pak pas
2. Houd hem langs het apparaat
(3. Eventueel pinnen)

Apple pay:
1. Pak mobiel
2. Houd hem langs het apparaat
3. Leg vinger op touchID om betaling te accepteren

Maar voor een bankpas hoef je dan weer geen 600 euro elke 2-3 jaar te betalen.
Je moet je iphone niet langs het apparaat halen (zie demo https://www.youtube.com/watch?v=4I9MbIrlEUw). Dat hindert betaling met touch id alleen maar. En het gebruik van een pas is duidelijk veel lastiger zoals Midego duidelijk aangeeft (8 stappen te doorlopen vs 3 stappen met Apple pay).
Ik betaal ook geen 600 euro iedere 2-3 jaar, ik krijg die van mijn werkgever.

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 23 juli 2024 08:12]

Je moet de iPhone dichtbij de nfc sensor houden. In principe net zo dicht als een pas.
Ook hier moet je je telefoon bij de terminal houden hoor..
Je hoeft je pas niet uit je portemonee te pakken, daarom het het ook contactloos betalen ;).

Pinnen hoeft overigens ook niet. Bij contactloos betalen kun je 2x tot 25 euro per dag betalen zonder pincode. Boven dat bedrag moet je de pinpas gewoon in het apparaat steken.
Je hoeft je pas niet uit je portemonee te pakken, daarom het het ook contactloos betalen ;).
Tenzij je meerdere NFC-passen in je portemonee hebt (OV chipkaart), of meerdere betaalpassen en / of creditcards, of als je wat meer aluhoed bent een portemonee met NFC-shielding hebt.[/quote]
Heb genoeg zooi in mijn portemonnee om aan de ene kant mijn ov kaart en aan de andere kant mijn betaalpas te hebben zonder dat de lezer ze verward.. moeten er niet meer gaan worden, en vierkantige portemonnee lijkt me niet echt wenselijk..
Tenzij je meerdere contactloze passen in je portemonnee hebt.
Hmmm, waarom zou je het bankpasje uit je portemonnee halen?
Gewoon portemonnee tegen apparaat houden lukt ook wel.
8-)
Vergeet niet dat een lege telefoon betekent dat je niet kunt betalen, wat nog wel eens voorkomt met huidige smartphones. Bovendien moet je een databundel hebben of de winkel moet wifi aanbieden.

Wat te denken van de mensen die "gratis" wifi spots gaan gebruiken met alle gevolgen van dien.
Je hebt geen internet nodig om met je telefoon te kunnen betalen. Zowel de iPhone als de telefoons die door Rabobank ondersteund worden hebben een secure element ingebouwd, daarop staat vergelijkbare informatie als op je betaalpas. Bij Apple Pay en de Rabobank-oplossing wordt dit stukje fysieke hardware gebruikt voor het betalen. Je betaalpas heeft geen 4G-abonnement nodig, je telefoon dus ook niet.

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 23 juli 2024 08:12]

Vertel eens waar dat secure element in de S4 zit dan?
Deze pagina legt uit waar het secure element allemaal kan zitten. In het geval van de S4 is het dus een embedded SE.
Waar op de pagina staat dan dat de S4 een embedded SE heeft?

De link die je stuurt gaat alleen over waar in een device dit element allemaal kan zitten.
Ik zie het probleem niet, die mensen betalen toch gewoon met de kaart of cash.
Anoniem: 578669 @Richh11 februari 2015 12:39
Ik snap het gedoe nooit met die klantenkaart bij de kassa. Meeste mensen komen dan met hun mobieltje aanzetten en openen dan hun klantenkaart. Vervolgens zeggen ze: 'scan maar'. Maar er valt niks te scannen want de kassa kan het niet scannen vanaf een smartphone. Dan moet ik alsnog die hele code intypen op de kassa. Kost veel meer tijd dan een pasje scannen.
Er zijn genoeg winkels waar hij wel kan scannen vanaf de smartphone.
Bijvoorbeeld bij de albert heijn, die heeft er geen probleem mee.

Bij vliegvelden en andere grotere events kan het ook allemaal met scan vanaf mobiel. Dus tja, dat jou scanner het niet kan scannen is niet het probleem van de klant.

(ik zet de pasjes niet in mijn mobiel omdat het dan sneller gaat, maar omdat ik dan niet met 20 pasjes rond hoef te lopen)
Scanner van C1000 en Kruidvat scannen gewoon die pasjes niet. Weet niet of het aan het mobiele apparaat ligt of aan de scanner. Maar dat zijn ook grote winkels.
Zowel bij Praxis als bij Emté gebruik ik de digitale kaart en die scant gewoon prima. Ook digitale boardingpassen op Schiphol scannen gewoon en Toto formulieren vanaf je telefoon scannen gebeurt ook steeds meer. De scanners moeten alleen 2d barcodes kunnen lezen.
Ik zou het niet graag alleen met alleen een digitale boardingpas doen.
Wat als je telefoon stukgaat of gejat wordt vlak voor je bij de gate komt.
Lijkt me erg ongemakkelijk.
Dan laat je je paspoort zien en krijg je alsnog een boarding pass....
Ik heb gemerkt dat het beter scant als je de verlichting op hoogste stand zet.
Niks te tracken zonder klantenkaart?
Je kan enorm veel tracken zonder klantenkaart:
  • via bankrekeningnummer (wanneer je altijd met PINbetaald..)
  • via signaal van telefoon
  • via gezichtsherkenning
Om maar even wat te noemen.
Of het legaal is, is een tweede, maar het kan gemakkelijk.

[Reactie gewijzigd door Floor op 23 juli 2024 08:12]

Dat eerste kan nu ook al, en dat laatste ook. Dit voegt weinig nieuws toe.
je bent ook wel naief als je denkt dat loyalty programma's (in het algemeen) niets aan je (willen) verdienen.
Exact. Het is gewoon de klantenkaart, maar dan in een app. In de praktijk tracked de AH nog net zoveel van je met hun bonuskaart.
Die kan je echter regelmatig wisselen met iemand anders of ff een nieuwe bij de klantenservice vragen.
Voor niets gaat de zon op en voor de rest betaal je links opf rechts om.
Heb ik dit nodig? Nee, cash is king.
Koppel je die nieuwe bonuskaart toch weer aan deze app? Er veranderd verder niks volgens mij.
De ap kan je vast ook op andere wijze identificeren en dan kan je net zo goed geen nieuwe halen.
Kan via PIN ook, aan je rekeningnummer.
Nee, want ik betaal contant en die bonuskaart wissel ik regelmatig of haal een nieuwe en maak met de oude mijn aquariumruiten schoon. (krast niet)
er gaat vast een moment komen dat ze ook data uit je telefoon uit gaan lezen, stel ze zien dat je in de buurt van een AH filiaal bent en je krijgt dan een pop-up melding van een persoonlijke aanbieding, voor de ene persoon positief voor de ander een enorme schending van zijn/haar privacy
Vooral omdat op je smartphoneniet alleen je nummer maar ook je emails inzitten...
Ze kunnen niet gerichter zijn dan de handelingen die ze nu uitvoeren. Installatie van de app leert dat zij alleen maar de barcode overnemen. Deze toon je dan weer aan de kassier, en die scant deze. Dit gebeurd met een analoge kaart ook.

Daarnaast is een Contactloos betaling gewoon een maestro betaling, ofwel dit had net zo goed een pin transactie kunnen zijn. Als je op je rekeningafschrift kijkt zie je gewoon een normale transactie.

Het zou erg vreemd zijn als Rabobank deze gegevens zou openbaren. Dan zouden ze dat van jouw pin transacties ook doen. Zij zien (mede dankzij finbox) ook wel met welke bedrijven jij betalingsverkeer hebt gehad...

Uiteraard blijft cash het minst traceerbaar.. dan ook geen klanten kaarten gebruiken. die hebben allemaal een uniek id of barcode.
Uit het NOS-nieuwsbericht hierover:
[...]
Lekker, als dat laatste klopt... :(
De aanbiedingen sturen vind ik wat anders dan de aanbiedingen doen. Dus stuur maar, wat ik niet hoef geef ik wel weer terug en betalen zal ik overdenken. ;)
Het zal de wet van de remmende voorsprong wel zijn maar ik ben bijna klaar met die halfbakken en veel te late "innovatie" van de rabobank.

Waarom maar twee telefoons? Ik begrijp het niet. En waarom geen NFC in bankpassen zoals ING? En waarom niet een update die Internet Bankieren van hen sowieso eens naar het jaar 2015 trekt.

Daarnaast zie ik nog niet de 'handigheid' van deze betalingen in. Je moet je telefoon unlocken, de app starten en dan pas betalen. Een pas lijkt me toch echt sneller.
En de 'verbetering' van de randomreader die fysiek nu nóg groter en zwaarder is.
Ohja, wat een onding.
Als ik niet bij ING had gewerkt, was ik over gestapt.
Rabobank komt spoedig met nfc op de bankpas. vermoedelijk volgende maand al, maar dit gerucht wou de rabobank nog niet bevestigen.
Kijk dat is nog eens goed nieuws (ook al zijn ze véél te laat).
Nu maar hopen dat het klopt.
Oke ik heb een custom rom / root telefoon/ oneplus one dus geen gangbaar merk. Ik denk als ik hier gebruik van zou willen maken dat ik dan zeker 2 jaar kan wachten. Zijn er uberhaupt winkels die dit ondersteunen?
De Ikea en H&M in ieder geval. Verder nauwelijks gezien! Maar wie weet waar nog meer :)
Ik heb gisteren toevallig een e-learning gemaakt waar je momenteel al contactloos kunt betalen, er zijn er nu al meer dan 65.000 en iedere dag worden het er meer.

De volgende bedrijven zijn nu aan het uitrollen of zijn al helemaal klaar:
  • Action
  • Albert Heijn to go
  • Amsterdam ArenA
  • BelCompany
  • Blokker
  • Burger King
  • Coffeelovers
  • De Broodzaak
  • Efteling
  • Eindhoven Airport
  • H&M
  • Hornbach
  • Hunkemoller
  • IKEA
  • Julia's
  • KFC
  • Kiosk
  • Lidl
  • Makro
  • NS stationswinkels
  • Primera
  • Smullers
  • StarBucks
  • Vodafone
  • ZARA
En aardig wat bedrijfskantine's.

[Reactie gewijzigd door robertwebbe op 23 juli 2024 08:12]

Hartstikke mooi. Al die bedrijven die contactloos betalen ondersteunen. De snoepautomaat op mijn werk ondersteunt zelfs alleen maar contactloos betalen.

Beetje jammer dat 3-kwart van de rekeninghouder nog geen pas heeft die het ondersteunt...
Wij kunnen ons goed voorstellen dat u hier niet op kunt wachten. Daarom kunt u kosteloos een contactloze Betaalpas aanvragen via Mijn ING of op een ING-kantoor bij u in de buurt.
Bij de ING kun je 'm kosteloos aanvragen. Ik kan me zo voorstellen dat andere banken deze mogelijkheid ook bieden.

Bron: https://www.ing.nl/partic...t-uw-betaalpas/index.html
Nee. De rabobank heeft dat bijv. nog niet geimplementeerd. De passen zijn geschikt. Maar verder doen ze er nog niks mee.

Dit is hun contactloos betalen.
Dat is niet zo. Passen zijn nog niet geschikt.Vanaf 1 maart zijn de passen die dan door de Rabobank worden uitgegeven WEL geschikt. Je kunt dan ook kosteloos zo'n pas aanvragen.
Passen vanaf februari moeten geschikt zijn volgens de Rabobank. Er werd echter wel bij vermeld dat het nu nog niet werkte. Zelf gevraagd aan de balie.
Veel AH to Go vestigingen en andere zaken op stations hebben ook een nfc-geschikte pinautomaat. Ik heb ze ook in sommige restaurants en gewone AH-vestigingen al gezien.
Onze plaatselijke bakker heeft er zelfs één _/-\o_
Ik heb de Rabo Wallet alleen nog niet aan de praat gekregen, blijft hangen op ophalen digitale pas. ;(
En ons bedrijfsrestaurant ook :)

Alle Kiosken op de stations ook.

[Reactie gewijzigd door InZane op 23 juli 2024 08:12]

Als je goed had gelezen, had je kunnen zien dat mijn reactie er al eerder stond dan die van Robert ;)
Zie hier, bij het kopje waar kan ik contactloos betalen?
http://www.maestrocard.co..._contactloos_betalen.html

(Het zijn niet heel erg veel winkels, maar volgens mij is de lijst niet compleet. Zo worden kantines van bedrijven niet genoemd, wellicht doordat deze niet landelijk is.)
Aha ik was in de verondersteling dat het betalen contactloos met je bankpasje en met een telefoon 2 verschillende dingen waren. Maar ik heb dat op heel veel plekken al gezien nu dat je enkel je pasje ervoor hoeft te houden.
Dat is dezelfde techniek, dus waar je contactloos kan betalen kan je ook met je telefoon betalen
Je kan je bankpas in een hoesje achterop je telefoon stoppen en zo contactloos betalen met je telefoon :P
En weer een nadeel voor de One :)

Mijn Note 4 wordt ook nog niet ondersteund hoor. Overigens ben ik het ook nog niet tegengekomen in een winkel, dat contactloos betalen..
Ik zie het her en der steeds meer komen. Het wordt echter niet ergens bij een ingang medegedeeld dus is het allemaal wat stilletjes wat NFC betalen betreft.
Dat deze waardeloze implementatie van contactloos betalen niet beschikbaar is op je telefoon zou ik nauwelijks een nadeel noemen.
Met een custom rom kun je zo goed als zeker wachten tot je een ons weegt of tot pasen en pinksteren op één dag vallen. in verband met security eisen en dergelijke acht ik de kans heel erg klein dat het ooit gaat werken met custom roms.
Als ze net als ING een normale moderne betaalpas hadden dan was dit allemaal niet direct nodig geweest. Die telefoon zou naar mijn mening een leuke extra moeten zijn naast een fatsoenlijke betaalpas, niet het hoofd betaalmiddel. Een redelijk courante telefoon is noodzakelijk wil je überhaupt over NFC kunnen beschikken, vaak gaat het dan ook nog over de duurdere modellen. Je kan als bank niet verwachten dat al je klanten over zo'n telefoon kunnen beschikken.
Dat verwacht de Rabobank ook niet. Rabobank komt namelijk ook met bankpassen met NFC. Je kunt dan zelf kiezen wat je het handigst vindt om te gebruiken. Al vraag ik me wel af of één soort bankpas voor de bank niet handiger te beheren is dan een app die je waarschijnlijk voor elk (merk) device weer een beetje aan moet passen...
Rabobank loopt dus achter, zoals ik in mijn verhaal al aangaf en ik kan nu dus helemaal niet kiezen. De ING heeft op dit moment al passen met NFC en zijn dus al klaar. Komen ze ook met een app, misschien wel, maar alle klanten van ING kunnen in principe contactloos betalen. De Rabobank is nog niet klaar en in plaats van tijd en geld te steken in het klaarmaken van een pas met NFC wordt er tijd en geld gestoken in een app voor een zeer beperkt aantal mobiele telefoons. Dat had ik liever andersom gezien. :)
De bankpassen met NFC gaat de Rabobank vanaf deze maand of de volgende maand verstrekken, dus het is niet zo dat de ontwikkeling van de app de komst van de NFC-pas heeft belemmerd. Het is denk ik eerder zo dat Rabobank pas later heeft ingezien dat er meer / ook behoefte is aan NFC-passen.
Banken zien het liever andersom, een telefoon als standaard betaalmiddel en betaalpassen bij uitzondering of bij voorkeur helemaal niet meer. Hoef je geen passen meer te ontwikkelen, laten maken, uitgeven, vervangen enz. Scheelt een hoop geld voor de bank als je als klant gebruik kunt maken van andere middelen die je zelf niet hoeft/wenst uit te geven.
Jammer inderdaad dat het nog maar beschikbaar is voor 2 telefoons. Ik ben niet helemaal bekend met de techniek, waarom is dit (nog) niet mogelijk met een willekeurige telefoon met Android en een NFC chip?
Het is technisch prima mogelijk, alleen willen ze bij de Rabobank dit systeem eerst testen met een kleine groep gebruikers.
Absoluut niet waar. De oplossing van Rabobank maakt gebruik van het fysieke secure element. Tegenwoordig zijn er nog maar heel weinig Android-telefoons die dit hebben. De Galaxy S5 en Nexus 5 (en nog vele andere telefoons) hebben allebei geen fysiek secure element en de huidige Rabobank-oplossing voor mobiel betalen zal dus nooit voor deze telefoons beschikbaar komen.

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 23 juli 2024 08:12]

Waarom heeft de s4 dit secure element wel en de s5 volgens jou niet???
Ik weet de redenen waarom niet exact. Één van de redenen zou de kosten kunnen zijn; het kost geld en er wordt maar heel weinig gebruik van gemaakt. Een andere reden die ik ook vaak voorbij hoor komen is dat de leveranciers niet genoeg zouden kunnen leveren. Allebei zou waar kunnen zijn.

Lees hier wat Samsung erover zegt: http://nfctimes.com/news/...ship-misses-embedded-chip

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 23 juli 2024 08:12]

Als de chip gedeactiveerd is, werkt ie dus ook niet bij secure transacties, ook niet bij bepaalde s4 modellen:

That is a big shift from the Galaxy S4, which is believed to have carried an embedded secure element in every phone shipped globally, though mobile operators, such as those making up the Isis joint venture, ordered Samsung to deactivate the chip in phones shipped to them. The embedded secure element in the Galaxy S4, from Oberthur Technologies, using an STMicroelectronics chip, was paired with Broadcom’s NFC controller.
Anoniem: 656409 @MarcoC11 februari 2015 18:08
Tenzij ze meerdere technieken gaan ondersteunen. Vorig jaar in maakte de banken in het pilot project in Leiden gebruik van de SIM kaart en sinds kort is software oplossing in Android beschikbaar.

Met deze oplossingen ben jr nog wel afhankelijk van NFC op je toestel, maar S5 en Nexus zou dan ook moeten kunnen.
Vodafone Smartpass kan inderdaad gebruik maken van je SIMkaart als je een ondersteunende hebt en klant bent bij Vodafone. Als externe bank (Rabobank) lijkt het mij wat lastiger.
HCE is inderdaad technisch mogelijk, maar is al anderhalf jaar geleden aangekondigd. Als Rabobank deze techniek zou willen implementeren hadden ze dat wel al gedaan. Ik zie het op de korte termijn niet gebeuren.
Heb je hier een bron voor dat dit nooit voor de Nexus 5 zal komen?
Common sense. De huidige oplossing werkt met een fysiek secure element en die heeft de Nexus 5 niet. Dus tenzij Rabobank iets heel anders gaat verzinnen (host card emulation?) is betalen met je Nexus 5 ver weg met Rabobank ver weg. Zonder wifi-antenne kan je ook geen gebruik maken van wifi.
Op de facebook pagina van rabobank lees ik in ieder geval dat ze werken aan ondersteuning voor Nexus 5 etc. Neem dus aan dat daar aan gewerkt word, welke methode geen idee.
Dan verzinnen ze wel een andere manier hoor. Je maakt jezelf belachelijk als je maar 2 toestellen gaat ondersteunen zonder uit te breiden, en dat kan de Rabobank niet gebruiken.
iPhones in eder geval nog niet omdat Apple dat blokkeert.
Bij Windows Phone kunnen ze wel een snelle slag slaan. Dezelfde software en dezelfde hardware in de telefoons met nfc. Nokia lumia 920 is er al 2,5 jaar op voorbereid.
Die 2,5% marktaandeel zal de Rabobank niet zo boeiend vinden. Ze zullen zich eerst wel richten op Android lijkt me.
Tja, versnipperde android met per telefoon laag marktaandeel en per telefoon ontwikkelen..

Juist de Rabobank ontwikkelde heel snel zijn apps voor windows phone, dus verwacht echt dat ze die snel oppakken.
Dat zou kunnen, maar ik verwacht niet op de korte termijn een andere oplossing. Alternatieven werken zodanig anders dat het een compleet nieuw product vereist.
Is maar net wat je als de korte termijn ziet. Ik verwacht dat je pas over een jaar of 2 met alle smartphones overal kan betalen, en de komende 2 jaar mis ik het geen seconde
In het artikel wordt alleen gesproken over de 2 Samsung modellen. Ik kan nergens uit opmaken of dit ook met andere telefoons met NFC ondersteuning al werkt met de release.

Bovendien kan ik mij er aan storen dat lang niet alle pinpassen (zoals die van mij) het nog niet ondersteunen. Ik ben al een aantal keren een b.v. koffieautomaat tegen gekomen waar contactloos betalen de enige optie is. Geen koffie voor mij dus met die pas en een iPhone. Na lancering van deze app ook niet.
Wat ik weet is dat je bij ING gratis een nieuwe pas kan aanvragen die contactloos betalen ondersteunt.
Rabobank heeft geen pasjes met NFC. Zij willen dat je dit met je telefoon doet (en iPhone ondersteunt dit natuurlijk niet).
Wel ondersteunen ze (geloof als eerste) MiniTix, een sticker voor achterop je iPhone die waarmaakt wat je wil: https://www.minitix.nl

@Silasje het werkt ook alleen voor die twee Samsung toestellen voor nu. Daar zullen ze vast een goede reden voor hebben.
Rabobank komt als het goed is op heel korte termijn met bankpassen met NFC... Zie bijv. nieuws: Rabobank gaat bankpassen uitrusten met nfc voor contactloos betalen
Ik heb zojuist contact gehad met de rabobank hierover, iedere pas die aangevraagd wordt na 5 maart 2015 worden standaard uitgerust met NFC chip, dit is in alle omstandigheden kosteloos.
Thanks. Vorige week kon het Twitter account van de Rabobank nog geen datum noemen. Ik had net vorige maand een nieuw pasje gehad, wordt dus weer een nieuwe aanvragen. Bij ons in de kantine is ook NFC mogelijk, wel zo handig.
valt een pas die nog niet aan vervaning toe is ook gratis om te ruilen of ?
Ja, bij de Rabobank zijn alle (particuliere) pinpassen kosteloos te vervangen bij defecten, verlies/diefstal of andere zaken als deze.
Samsung is de (volgens mij) de enige fabrikant die voldoende beveiligingsopties op NFC biedt waardoor het niet door andere apps uit te lezen zal zijn. Dat het slechts twee toestellen zijn zal liggen aan het feit dat het een klein begin is.
Verder zal iOS nooit ondersteund worden denk ik, de NFC chip is namelijk niet uit te lezen door 3rd party apps, en ApplePay 'mag' je alleen maar gebruiken als je niet in zee gaat met andere partijen (wat Rabobank al wel doet).
Dat de chipknip ging verdwijnen per 31-12-2014 is ruim van te voren bekend gemaakt. Blijkbaar is men bij de Rabobank in slaap gevallen of ze hebben het intern alleen gehad over bonussen voor directieleden, want inspringen op alternatieven voor de chipknip heeft men duidelijk te laat gestart.

Ik zit ook met het probleem dat alle chipknip enabled vendingmachines bij ons omgezet zijn naar contactloos betalen. Ik krijg dus niets uit die apparaten.
In een redelijk geïrriteerd gesprek met de Rabobank kreeg ik te horen dat medio 2015 de passen vervangen worden zodat ik ook contactloos kan betalen. Tot die tijd kan ik dus met zelfgesmeerde bammetjes en een thermosfles naar het werk.

Ik heb echt geen idee meer wat er bij banken intern omgaat, maar het bedienen van klanten lijkt onderaan de prioriteiten lijst te staan. Enige wat ze kunnen is geld innen en als bonussen laten verdwijnen.
Ik heb van de ING ook nog geen NFC-pas gekregen, kan hem wel aanvragen, maar automatisch gaat het niet.
Dat kost geld voor de bank, een nieuwe pas aanmaken.
Je kan hem gratis aanvragen als je maar aangeeft dat je dat wilt omdat je contactloos wilt betalen (is 1 van de opties waarom je je pas wilt vervangen binnen Mijn ING)
De ING geeft al in ieder geval sinds 2013 bankpassen met NFC uit. Ik weet niet precies de begindatum, maar die van mij is begin 2013 en heeft NFC. Dus als jouw kaart van voor die tijd is, zul je een nieuwe moeten aanvragen voor die optie, of wachten tot je huidige kaart verloopt.

Edit:
oh, even zoeken op internet geeft altijd leuke resultaten:
nieuws: ING en ABN Amro gaan bankpas uitrusten met nfc-chip - update 2
Een woordvoerder van de Rabobank laat aan Tweakers weten dat zij geen betaalpassen aan klanten zullen verstrekken waarin een nfc-chip aanwezig is. De bank zegt deze stap over te zullen slaan en verwacht dat volgend jaar het aantal smartphones met een geïntegreerde nfc-chip sterk zal zijn gestegen. Daarnaast heeft de bank plannen om de mogelijkheden van het onlangs overgenomen MyOrder te vergroten en de promoten bij zijn klanten.
Dit stukje is van 31 oktober 2012 :p

[Reactie gewijzigd door Wailing_Banshee op 23 juli 2024 08:12]

Deze app staat al sinds 2013 in de planning geloof ik. Blijkbaar ging het gewoon niet sneller.
Het is een grappige gadget en handig als je een keer je pas bent vergeten. Maar het pakken van je pas gaat natuurlijk veel sneller dan je telefoon pakken, unlocken en een app opstarten. Ik zie dan ook niet echt de toegevoegde waarde voor dagelijks gebruik.
Ik heb meegedaan met een pilot project van de Rabobank zo'n anderhalf jaar terug. De functionaliteit van de app was zodanig, dat deze automatisch opende zodra je je telefoon tegen de betaalautomaat hield.

Je kon ook instellen dat kleine bedragen geen pincode vereiste, zodat het echt alleen een kwestie was van je telefoon even langs de betaalautomaat te halen en dit is wel degelijk sneller dan je pinpas uit je portemonnee trekken.
Werkte dat dan ook zonder de telefoon te unlocken? In het geval van een betaling zonder pincode uiteraard. Of moet de telefoon altijd unlocked zijn om de app te laten starten?

In dat geval heb ik namelijk niets gezegd en kan het zomaar sneller zijn :)
Het betalen zonder pincode werkte inderdaad zonder de telefoon te unlocken of het scherm aan te zetten. Het was ook noodzakelijk dat NFC altijd aanstond op de telefoon (Samsung Galaxy Express was het testtoestel).

Bij grotere betalingen startte de app ook automatisch op als je hem bij de betaalautomaat hield, maar ik kan me even niet meer herinneren of er eerst nog unlocked moest worden of dat de app voorlangs kwam. Je scherm ging wel automatisch aan.

Je kon in principe via twee manieren betalen met pincode, namelijk:
1. Je hield je telefoon bij de betaalautomaat, scherm gaat automatisch aan, unlocken en direct pincode invoeren, vervolgens weer bij betaalautomaat houden om de betaling te verrichten.
2. Voordat je aan betalen toekomt kan je al de app openen en je pincode invoeren, als je nu binnen een bepaalde tijd je telefoon bij de automaat houdt, verricht je de betaling.

[Reactie gewijzigd door frennek op 23 juli 2024 08:12]

Ik hoop dat Frennek daar nog een antwoord op heeft :)
Als ik NFC wil activeren op mijn Sony, dan moet ik hem altijd eerst unlocken (zelfs als je geen pincode gebruikt). Bij het gebruik van betalingen, dan kan ik me voorstellen dat het instellen van een pincode voor je telefoon verplicht is. (of in ieder geval in de voorwaarden zal staan van de bank als je bankapps wilt gebruiken.)
Anoniem: 126717 @frennek11 februari 2015 12:37
Nou... Ik pak slechts mijn pasjes etui, NFC, klaar. De pas hoeft er niet eens uit, net als bijvoorbeeld bij de OV-kaart.
Mijn telefoon is lastiger, daar zit meestal een hindernis aan, de oortjes.
... je telefoon even langs de betaalautomaat te halen en dit is wel degelijk sneller dan je pinpas uit je portemonnee trekken.
En je telefoon hoef je niet te pakken ? Als ik al een pinpas had, had ik die in de buurt. En als ik niet contant betaal heb ik ook geen portemonnee bij me.
Het pakken van je telefoon, unlocken, de app opstarten en het invoeren van je PIN-code kan je doen terwijl je in de rij staat te wachten. Dus uiteindelijk kost het je geen tijd.
Is nogal persoons/situatie afhankelijk. Ik heb prive geen smartphone maar zakelijk wel en die is voorzien van mobile iron. Unlocken betekent het invoeren van een verplicht 'lastig' wachtwoord en de telefoon is ook vrij snel weer automatisch gelocked.
PIN code invoeren in de rij vraag ik me af of het werkt, meen net gehoord te hebben op de radio dat dat vrij snel moet gebeuren bij het betalen zelf maar kan het fragment niet zo snel terug vinden. Kan me bijv voorstellen dat je optie tot invoeren van een PIN pas krijgt bij het daadwerkelijk aanbieden van de telefoon.

Maar zelfs als ik wel met die smartphone eenvoudig zou kunnen betalen dan levert het naar mijn idee maar zeer weinig op in tijd en is het eigenlijk niet eens noemenswaardig.
Waar de banken volgens mij eigenlijk op uit zijn is het afschaffen van bankpasjes ( portemonnee lekker thuis laten hoorde ik net al op Radio 1 ) wat ze weer een flinke besparing oplevert.
Datzelfde geldt voor het pakken van mijn pinpas :)
invoer is preciezer, telefoon druk je er even tegen.
En een nfc pinpas van de ING dan ?
Dat geld voor ING inderdaad wel, maar voor de rabobank (nog niet). Ik ging uit van een PIN betaling, my bad.
De app start vermoedelijk als je NFC een handeling detecteert.
Het pakken en unlocken van je telefoon zou je dus alleen maar hoeven te doen.
In mijn geval hoef ik dus niet mijn portemonnee uit mijn jaszak te halen, maar mijn telefoon uit mijn broekzak. De handeling gaat in mijn geval sneller (zelfs met hoesje om mijn telefoon).

Kortom, als je een betaling onder de €25,- zou doen, dan kan het dus sneller zijn om met je telefoon te betalen dan met je pinpas zonder NFC.
Als ik de AH To Go inloop voor een broodje of wat drinken, heb ik m'n telefoon met muziek al in m'n hand hoor. Zeker bij de selfservice kassa zie ik dit wel veel sneller gaan.
Lijkt me dan een persoonlijk verschil: Ik heb over het algemeen mijn telefoon verder weggestopt dan mijn portemonnee, juist omdat ik uit die laatste regelmatig, zeker als ik op pad ben, chip-pasjes nodig heb.
Exact, de een loopt de hele dag met z'n telefoon in zijn hand en de andere heeft z'n portemonnee altijd binnen handbereik.
Ik vind het tof dat dit voor de eerste groep aangeboden wordt :)
Nu nog ondersteuning voor Apple Pay. Dan ben ik ook blij :)
Ik moet het nog zien, banken en winkels zijn weer eens niet happy met het feit dat Apple 0.15% van een betaling pakt.

Wat mij betreft is Rabo Wallet ook een fail:

- Ondersteuning van 2 jaar oude toestellen... ja duh
- Zware afhankelijkheid van hardware specifieke zaken
- Ik zit niet te wachten op "locatie gerichte" of "aankoop afhankelijke" aanbiedingen

Ze zijn 2 jaar geleden met een pilot begonnen en rollen dit nu uit op incourante (??) Android toestellen die toen net nieuw waren. Dus ondersteuning van een S6, HTC One, iPhone gaat nog eens 2 jaar duren ?

Schiet maar eens op met Apple Pay en NFC passen
Wat mij betreft komt Apple Pay er niet door en wordt het een grote flop.
Altijd dat ergerlijke Apple met zijn eigenzinnigheden en anti-standaarden (customer lock-in en alleen maar dure spullen). Ze hebben wéér een manier gevonden om nóg meer aan hun gebruikers/klanten te verdienen.

De wereld moet van Apple 'weer aansluiten' op hun iOS only betaalsysteem.
Oh ja, die nfc chip op de iPhone, die is dus niet voor third party developers om wat mee te kunnen doen! Typisch Apple. En ze waren ook veel te laat met met nfc (pas op de iPhone 6). Zowel mijn Windows Phone als Windows tablet hadden twee jaar geleden al nfc!
Opzouten met Apple Pay. Laat de winkeliers maar ergens in investeren dat voor alle gangbare mobiele platformen is te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door twilex op 23 juli 2024 08:12]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.