'Chipknip op telefoon'-app van Rabobank komt dit voorjaar uit

De Rabobank brengt dit voorjaar een app uit die van een telefoon een mobiele portemonnee maakt. Met de app kunnen klanten onder meer betalen via MyOrder en via de ingebouwde nfc van de telefoon. Rabo Wallet staat los van mobiel bankieren.

Mobiel betalenDe Rabo Wallet komt in de vorm van een app die gebruikers kunnen installeren op hun smartphone, zoals eerder al duidelijk was. Met de app kunnen gebruikers hun telefoon gebruiken als vervanger voor de geflopte chipknip en kleine betalingen uitvoeren zonder pincode. De app voegt volgens de bank daarnaast diverse diensten samen. Gebruikers kunnen in de app rechtstreeks betalen bij winkels en horecazaken die MyOrder of Cashless Betalen ondersteunen.

Daarmee is Rabo Wallet een van de eerste grootschalige initiatieven op het gebied van mobiel betalen in Nederland. De Wallet staat los van de normale Bankieren-app. Het is onduidelijk voor welke platforms de app zal uitkomen. Rabobank was woensdagochtend niet bereikbaar voor een toelichting.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

29-01-2014 • 09:57

108

Reacties (108)

108
101
83
5
2
8
Wijzig sortering
Anoniem: 40104 29 januari 2014 09:58
Ik vraag me af hoeveel sneller een dergelijke betaling is dan een pin betaling wat helaas nog altijd veel langer duurt dan een traditionele creditcard swipe die nog steeds toegepast word in de VS. Tijdens drukke momenten in winkels staat er toch vaak een rij omdat de pin betalingen niet sneller gedaan kunnen worden. Gaat een techniek als dit dat probleem ook oplossen? Dat lijkt me een belangrijker probleem om op te lossen dan nieuwe manieren van betalen introduceren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 40104 op 22 juli 2024 17:40]

Het grootste manko bij betalen is niet de manier van betalen maar de handeling ernaar toe. Wanneer ik in de rij sta bij de kassa zie ik genoeg mensen die nog naar hun betaalmiddel (wat het ook moge zijn) moeten zoeken in diepe zak of tas e.d. Dat houdt de boel op. Je weet dat je moet betalen dus waarom plant iemand niet in dat je dat paraat moet hebben? En wat Sorcerer ook al schrijft, de handelingen ernaar toe zoals de boodschappen op de band leggen e.d. werkt vertragend. Ik heb ooit een tijd geleden een systeem gezien waarbij je karretje door een scanner rijdt en dan meteen kunt betalen. Of een karretje dat bijhoudt wat in het karretje ligt.....

En dan hebben we weer een nieuw systeem dat niet zoals geld universeel is. Je moet nog steeds voor dit dat gebruiken en visaversa. Waarom komt er nou niet eens een systeem dat alles dekt, net als geld overal is geaccepteerd, dat je overal kunt gebruiken. Dat heeft grotendeels weer te maken met belangen want reken maar dat met een betalingssysteem geld wordt verdient. En dat is ook meteen een probleem, je stopt niet zomaar jaren research in de doofpot. Zolang de deze betaalvoorziening niet met elkaar in overeenstemming komen blijf je een wildgroei van betaalsystemen houden.

Al die systemen zijn allemaal hetzelfde, één oplossing voor één specifiek probleem, iedere keer weer. Kan met het ene systeem alleen betalen in een winkel of cafetaria. MyOrder is ook zoiets, je moet als bedrijf een winkel aanmaken. Als ik dan al een website heb ofziets dergelijks, een kassa etc dan moet ik nogmaals al mijn artikelen invoeren bij MyOrder. Dank je de koekkoek zeg. PayPal heeft ook zo'n soortgelijk systeem. Moet je weer een specifieke app downloaden etc als consument.

Ook al was de pilot in Leiden met NFC een flop willen ze toch blijven proberen dat er doorheen te pushen. Ik begrijp het niet, draadloos betalen is een extra risico, weliswaar makkelijker maar wat is nu het verschil met een pasje in een sleuf te steken. Hoeveel procent winst geeft dat. Okay, je hoeft geen pasje bij je te dragen maar dan staan er dadelijk wel weet ik hoeveel apps op je telefoon. In feite is het gewoon het verplaatsen van een probleem, wat eerst fysiek was wordt nu software. Dus niet tien verschillende pasjes in je zak maar tien verschillende apps op je telefoon.

Nee ze moeten het probleem van betalen zoeken in een andere hoek.
Ik betaal nu al een tijdje draadloos en de snelheid is vergelijkbaar met chippen. Even de (bij mij nu nog NFC-sticker) voor de lezer houden en je hebt afgerekend. Je loopt nergens het risico dat je pincode wordt afgekeken. Dit "digitale kleingeld" is juist een voordeel in mijn ogen.

Daarnaast ontvang ik dagelijks een overzicht van mijn uitgaven en kan ik elke sticker individueel en preventief blokkeren.

Na het vervallen van de chipknip (in 2015, reeds genomen beslissing) zal er een alternatief komen. Dit alternatief is echter geen op zichzelf staand iets maar een doorontwikkeling van het huidige pinnen. De ene bank ziet heil in een pinpas met daarop NFS-functionaliteit, de andere bank ziet meer heil in een NFC-reader in de telefoon en een app die dit aanstuurt.

We hebben nog even tot 2015 en de ontwikkeling van alternatieven is op zich niet erg. Uiteindelijk zal de markt uitkristalliseren en alleen het beste (of de beste) overblijven. De tussenliggende periode is het minst ideaal. Er zullen alternatieven gaan ontstaan, die weer een zelfde volwassenheidstraject moeten gaan doorlopen. Dat betekent in de praktijk dat je dus op verschillende plekken op verschillende manieren moet gaan betalen.

Denk aan Minitix: http://www.minitix.nl/particulieren/home
Of Cashless Poremonnee: http://www.cashlessbetalen.nl/

Dit zijn alternatieven op de bestaande Chipknip, die feitelijk hetzelfde werken (zij het met een aanpassing in de uitvoering) maar nog zeker niet zijn ingeburgerd. Bij de Rabobank in Utrecht kun je al volledig draadloos betalen, in Utrecht loopt een grootschalige pilot waarbij meer banken meedoen en MyOrder (iets ander concept, evenwel ook een draadloze transactie gekoppeld aan Minitix) is inmiddels ook gelanceerd.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 22 juli 2024 17:40]

Wat ik vaak zie is dat mensen juist eerst iets anders doen, en vervolgens pas hun portemonnee zoeken en pinpas. Terwijl je in de rij staat te wachten, maak dan gebruik van de tijd en pak dan alvast je pinpas (!). Die kan je direct in de terminal rammen als je voorganger betaald heeft. Als de caissière alles gescand heeft hoef je dan alleen nog je pincode in te voeren. Als iedereen dit zou doen dan zal het toch zoveel sneller gaan..

Overigens ontopic: Mooie ontwikkeling, wel jammer dat je er weer een aparte app voor moet installeren. Waarom niet integreren in de mobiel bankieren app?

[Reactie gewijzigd door consolefreak op 22 juli 2024 17:40]

Die kan je direct in de terminal rammen als je voorganger betaald heeft.
`Vroeger` kon je al direct beginnen met pinnen en hoefde je alleen nog maar ok OK te drukken als de cassiere klaar was. Ik begin nu niet direct omdat ik niet mijn pasje in de automaat wil laten zitten terwijl ik aan de andere kant mijn boodschappen aan het inpakken ben.

Door het `nieuwe pinnen` zijn we juist een stap naar achteren gegaan. Waarom dat is, is me overigens een raadsel....

Verder erg mooie ontwikkeling, weer een stap in de richting van een geld-loze maatschappij. Nu de andere banken (Hallo ABN-AMRO!) nog.
`Vroeger` kon je al direct beginnen met pinnen en hoefde je alleen nog maar ok OK te drukken als de cassiere klaar was. Ik begin nu niet direct omdat ik niet mijn pasje in de automaat wil laten zitten terwijl ik aan de andere kant mijn boodschappen aan het inpakken ben.

Door het `nieuwe pinnen` zijn we juist een stap naar achteren gegaan. Waarom dat is, is me overigens een raadsel....
Maar je kunt al wel alvast je pas klaar hebben... Want net zoals consolefreak zie ik vaak dat mensen pas hun pas gaan zoeken! zodra het bedrag genoemd is. En het liefst eerst nog even de rest van de boodschappen inpakken voordat ze daar mee beginnen.

(en ik snap ook niet waarom we niet meer vooraf de pincode kunnen invoeren...)
De veiligheid van de chip zit'm nou net in het feit dat de Pincode rechtstreeks naar de chip gaat, en niet daarbuiten ergens zwerft. In de chip zelf wordt de pincode versleuteld. Maar als je de pincode al eerder zou kunnen invoeren, dan moet de pinautomaat die code onthouden. Dat is een beveiligingsrisico.
ah, nooit geweten! Vind het alleen maar lastig, maar ik houd er dan ook van om zo snel mogelijk bij de kassa weg te zijn zodat de mensen achter mij niet onnodig lang moeten wachten...
Het is zeker wel een stap vooruit. Het is namelijk veiliger ;)

http://www.rijksoverheid....ekeringen/veiliger-pinnen
Als all round medewerker van de Ah to Go moet ik dat helaas onkrachtigen. Bijna altijd wanneer de klant zijn pinpas direct in de terminal ramt blokkeert de terminal. Dan moet eerst de pas eruit waarna ik pas de pin opdracht vanaf de kassa naar de terminal kan verzenden.
Das vreemd, ik werk bij de plus en daar heb ik nergens last van...
Oh dat is apart. Misschien een verschil tussen kassasystemen en hoe die daarmee omgaan?
Er zijn talloze aanbieders van pin-terminals, als er dit soort problemen zijn kan je contact opnemen met de leverancier en vragen om een software-update of aanpassing. Dit kost meestal wel weer geld, de reden waarom het doorvoeren van allerlei veranderingen zo lang heeft geduurd (omschakeling van swipe naar insteek-chippassen was niet alleen voor sommige bedrijven alleen een softwareupdate, maar ook wel eens een compleet andere terminal, kosten die een bedrijf(je) zelf moet betalen).

Terug naar hoofd-topic:

De Chipknip maakte ik bijna vanaf de start tot het einde mee via de Chipknip Servicedesk. Het was er eigenlijk altijd rustig, product functioneerde prima. Dat het product niet aansloeg was tweeledig: Sommigen vonden het te lastig, je kon niet zien hoeveel je in je 'portemonnee' had zitten, daar had je weer een lezer voor nodig. Niet handig als je bij de parkeermeter staat of ergens anders en je alsnog moet pinnen (wat toen soms nog extra kostte). Het had ook een 'oude-lullen' imago wat er maar niet veranderde.

Toch waren de mogelijkheden legio: Je kinderen boodschappen laten doen zonder de pincode mee te hoeven geven, scholen/universiteiten/bedrijven die kantines cash-vrij maakten. Veel ouderencentra hadden ook zo'n apparaat staan voor die oudjes, de kapper, restaurant en winkeltjes deden dan mee, dan hoefden ze hun pincodes niet steeds in te tikken (we weten allemaal hoe dat soms gaat, daarom zie je ook zoveel ellende met oudjes die hun pinpas + pincode gestolen wordt). Wordt je pinpas met chipknip gejat, dan was je alleen je saldo kwijt.

Ik gebruikte zelf redelijk vaak die Chipknip, ook makkelijk om te zien hoeveel je uitgeeft (kleine paslezer zat aan mijn sleutelbos, 2cm² groot).

Nu wordt het systeem opnieuw geïntroduceerd voor 'het grote publiek' middels een 'app', dan hopen ze dat de jongeren het massaal opnemen en ermee gaan betalen. Dat is natuurlijk mooi, maar die oudjes, blinden en andere minder capabelen zet je daarmee weer buiten spel, een smartphone is niet weggelegd voor veel oudjes (met weer een pincode om het scherm te unlocken?..) en niet alle ouders willen hun jonge kinderen een smartphone meegeven.

Dus: Gemenge gevoelens, het grote publiek gaat er (misschien) wel voor maar de groep die er het meeste profijt van zou hebben (bejaarden) worden weer buiten spel gezet... :|
De bejaarden kunnen ook gebruik gaan maken van Cashless Betalen / MyOrder / MiniTix. Dat werkt hetzelfde, met een NFC chip. Alleen zit de chip dan niet in je mobiel, maar in een pas.
Klinkt lullig, maar ik denk dat je ook niet moet willen dat bejaarden e.d. mee moeten kunnen doen. Dit soort systemen hebben veel tijd nodig om "ingeburgerd" te raken en zijn dermate anders dan wat veel bejaarden met opgegroeid zijn (cash), dat die groep toch al niet snel zal overstappen. Deze groei had en heeft al genoeg problemen met het gebruik en wennen aan pinnen.
Wil de bank dat deze manier van betalen, al dan niet later nog in een iets aangepaste vorm, dan moeten ze de groep aanspreken die er later ook massaal gebruik van gaat maken en dat zijn de jongeren, niet de bejaarden.
Uiteraard moet je de groep bejaarden e.d. het niet onmogelijk maken naar de winkel te gaan, maar de optie cash en pinnen zal nog wel een tijd blijven bestaan.
Anoniem: 417145 @Fly-guy29 januari 2014 18:04
De bejaarden waar je op doelt zijn een groep die niet mee WILLEN doen, willens en wetens zijn ze systematisch onwillig.
Dit zijn de oude oudjes, oud van geest, ze waren waarschijnlijk al oud op hun 30ste. Ze hebben zich hun hele leven amper ergens toe willen zetten.
Vaak zijn ze goed herkenbaar, verzuurde ouwe droogpruimen die respect van anderen eisen en het zelf nergens voor hebben.

Gelukkig geldt dit niet voor de moderne bejaarden, er zijn ook zeer veel oudjes die ja nauwelijks oud kunt noemen, tot op hoge leeftijd passen ze zich enthousiast aan, ze pinnen en gebruiken hun smartphone en zien er het nut van in.....en gaan er alle mogelijkheden ook helemaal uithalen.
Tijd hebben ze zat en plezier er in ook.
Respect hebben ze ook voor de jeugd, hun leven is een feest.
Modern van geest, gelukkig is deze groep sterk groeiend.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 417145 op 22 juli 2024 17:40]

Dus er is geen probleem. Waar ik op reageerde was de stelling dat bejaarden (weer) buiten de boot vallen. Zoals jij dat stelt is dat inderdaad zo, maar voor een groep die dat zelf veroorzaakt.
Dus nogmaals, wat is dan het probleem..
Hoe haal je het in je hoofd om nadenkende mensen die niet overal bij alles wat ze doen volledig gevolgd willen worden zo weg te zetten.
Ik vindt dat Coin gelijk heeft. Er zijn zat ouderen in de winkel waar ik werk die gelijk aandacht van je eisen en niet hun zin beginnen met "goedenmorgen" Nee, het is gelijk "waar staat dit?" en niet eens een dankje wel of fijne dag er achter aan. Ze vinden dat ze hebben geholpen met het land opbouwen, en vervolgens denken ze dat ze alles kunnen maken.

Ik zelf werkt bij Studentaanhuis en ik krijg zat ouderen die heel leergierig zijn en zo veel mogelijk willen meedoen met de nieuwe generatie. Top toch?
Ik denk dat het een hele verstandige keuze is geweest om dit niet in de mobielbankieren app te stoppen. Met het oog op veiligheid is dat namelijk geen goed idee. De rabo app heeft namelijk een 5 cijferige pin beveiliging. Om die iedere keer in te voeren bij dit betaalsysteem maakt het en onveilig en qua tijd ook een stuk langer. Sommige winkels hebben namelijk slecht 3g bereik dus het kan soms een paar minuten duren voor je een beveiligde verbinding hebt.
Het kan nog beter, maar heeft misschine wat aanpassing in de 'techniek' nodig:
als de cassiere een beetje meewerkt en de terminal al activeert voor/tijdens de scan werkzaamheden, kan je de pincode ook al vroeg invoeren invoeren. Dan hoeft ja alleen nog maar op ok te drukken als het bedrag tevoorschijn komt.
Of je kunt leren geduld te hebben. Want geduld is een schone zaak. Vooral in dit jachtige leven. Er is iets mis met je als je geen 12 seconden langer kunt wachten.

En bovendien, cashless betalen? Ze bedoelen dus de 'cashless society'. Als jij voorstander bent van hoe de wereld nu werkt, kapitalisme en open markt economie en zo, dan wil je dat dus echt niet.

Want als kopen van rotzooi een recht is waarop al onze cultuur gebaseerd is, dan wil je dat privé en veilig kunnen doen en met het langzaam gaan richting een maatschappij zonder contant geld betekent het einde van je privacy op aankoopgebied. Nee het is niet het einde van de wereld, maar je bent er dan wel al voor 90%

De cashless society! Schiet me liever meteen dood.
Hier op het werk (universitair ziekenhuis) hebben ze in de kantine Cashless Betalen ingevoerd (MiniTix). De personeelspas met nfc chip is daarbij je portomonnee. Je merkt zeker dat het betalen nu veel sneller gaat ten opzichte van pin transacties.
Anoniem: 382732 @HuHu29 januari 2014 10:17
Maar hoeveel bespaart het op de totale transactietijd, dus inclusief het scannen van de boterhammetjes en plakjes kaas? Bij mij op het werk hebben we PIN en Chipknip en de betaling is een kwestie van secondes terwijl de rest al gauw 20-30 seconde kost. Zeker met die zelfscankassa's waar iedereen constant op zoek is naar de juiste knop.
Dat is gewenning, mensen moet nog even wennen aan de zelfscan kassa's. Deze kerst ging ik met mijn vader bij de plaatselijke AH XL boodschappen doen, en hij stond mij over mijn schouder te vertellen wat ik allemaal moest doen bij de zelfscan kassa en hoe deze werkte.
De zelfscan kassa's in een bedrijfs restaurant vragen nog veel input van degene die afrekent. De kroket en de verse salade hebben geen barcode, die moeten dus ergens in een menu opgediept worden. Vooral de producten die per dag wisselen leveren een zoektocht op.
Het scheelt echt enorm. Je legt je pas op "het kastje" terwijl de caissière nog de producten aanslaat. Zodra het laatste product is aangeslagen heb je direct betaald. Je hoeft dus niet meer te wachten, pincode intoetsen, weer wachten en dan pas verder. Het hele betaal-gedeelte is gereduceerd tot nul seconden.

Volgens wikipedia kan een normale pin-transactie tot zo'n 60 seconden duren, afhankelijk van de verbinding. Bij ons op het werk duurde pinnen toch zeker een halve minuut tot een minuut. Als je dan 10 mensen in de rij voor je hebt, dan ben je nu gewoon 5 tot 10 minuten eerder klaar.

Het verschil is echt merkbaar.
Ook dit kan een oplossing zijn voor die lange rijen door de pincode in te voeren.

http://webwereld.nl/bevei...os--pinnen-naar-nederland

Zelf lijkt mij dat een betere optie dan het in je mobiel te gaan verwerken.
Dat ís dit ook... Exact dezelfde idee als in die link.
Gaat een techniek als dit dat probleem ook oplossen? Dat lijkt me een belangrijker probleem om op te lossen dan nieuwe manieren van betalen introduceren.
Ik zie het nut van deze app ook niet. Op de nieuwe pinpassen heb je de mogelijkheid voor contactloos betalen. Dat is voor kleine bedragen, onder 25 euro, maar dat is voor heel veel aankopen meer dan genoeg.
De link gaat naar de ING, maar alle banken introduceren dit. Nu de lezers nog in de winkels...
Die traditionele credit card swipe is dan ook niet echt veilig omdat er geen enkele vorm van authenticatie plaats vind. Tegenwoordig moet je ook bijna overal je pincode invoeren voor je credit card, en hoe lang gaat het duren voor contactloos betalen ook meerdere authenticatie methodes krijgt?

Ik denk dat het inderdaad niet veel sneller gaat worden maar gewoon anders. Ik heb meestal mijn pas al in mijn handen als ik bijna aan de beurt ben aan de kassa.
Het betalen met NFC is super snel, 1 seconde tegen aan houden.

Bij drukte ligt het volgens mij meer bij equens dat de verwerking traag gaat dan bij de banken.

We zullen zien of het met de kerstdagen middels NFC sneller gaat. Het valt mij wel op dat nog steeds veel winkels geen geschikte pin-automaten hebben voor NFC. Laatst bij de slager een gloed nieuwe pin-automaat, maar zonder NFC. :/

Het wachten is nu op de winkels.
Hoeveel sneller zoiets is? Ik ben inmiddels al een tijdje weg uit Nederland en heb eerlijk gezegd weinig benul over hoe snel het nu met de ontwikkelingen gaat. Maar hier in Engeland heb ik al geruime tijd een 'contactless card'. Zit op je gewone bankpas en wordt al op veel plaatsen gebruikt voor betalingen tot £20 (en binnenkort tot £30). Die betalingen gaan razendsnel, binnen een paar seconden. Is met name handig (of gevaarlijk) in cafe's!

http://www.hsbc.co.uk/1/2...ing-your-card/contactless
Het vervelende is nog: met het invoeren van de nieuwe pinpassen met chip is het pinnen trager geworden. Vroeger kon je al tijdens het scannen beginnen met pinnen. Pas er doorheen, pincode invoeren. Scannen klaar? Direct op OK en weg.

Nu kan je pas beginnen met pinnen als het scannen klaar is. Voorzichtige inschatting is dat dat zomaar 15 tot 20 seconden scheelt. En ja, dat is best veel tijd.
Met de app kunnen gebruikers hun telefoon gebruiken als vervanger voor de geflopte chipknip
Geflopt? Volgens mij is de chipknip helemaal niet geflopt, maar gewoon moedwillig de nek omgedraaid omdat banken het bij nader inzien niet zo prettig vonden dat chipknip betalingen niet real-time traceerbaar zijn en saldo vasthouden buiten de banksystemen. Voor grotere betalingen waarbij snelheid niet zo belangrijk is zoals de supermarkt (je moet toch wachten tot de cassiere klaar is) is de chipknip nooit een 'succes' geworden, maar in bedrijfskantines en bij parkeerautomaten is het gewoon de perfecte oplossing. Dat het nu ineens weer moet worden vervangen door iets nieuws wat waarschijnlijk weer allemaal problemen en kinderziektes heeft is gewoon een achteruitgang. Ik zie het wel gebeuren dat we hier in de kantine straks allemaal nog langer in de rij staan omdat iedereen met pin gaat betalen, wat zeker een factor 5 langzamer gaat dan chippen.
In die bedrijfskantines is het juist rampzalig, het gebeurt zo vaak dat je weer een tijd moet wachten omdat iemand voor je in de rij weer eens te weinig saldo heeft en terug moet naar de laadautomaat, dat maakt van die factor 5 al snel een factor -50 . Die chipknip kan niet snel genoeg afgeschaft worden als het aan mij ligt :)

[Reactie gewijzigd door AtlonXP1800 op 22 juli 2024 17:40]

Als dat gebeurt dan is er altijd nog kleingeld, en anders terug achteraan in de rij nadat je opgeladen hebt, zo gaat het hier tenminste. Ik denk niet dat een systeem dat met je mobiele telefoon werkt enig probleem gaat oplossen, die kan ook leeg zijn, of je vergeet hem, of je wordt net gebeld, of hij loopt vast, of jouw telefoon wordt niet goed ondersteund, whatever.
Je kunt op steeds meer plekken betalen met mobiel betalen. Even (geschikt) mobieltje of bankpas langs de terminal halen en betaald. Tot €25 geen pincode en daarboven met pincode. Werkt als een trein en ik hoef nooit na te denken of mijn chipknip wel opgeladen is, wat ik nergens gemakkelijk even kan checken. Gewoon gekoppeld aan een bankrekening.
Dat wordt de (imho betere) opvolger van chipknip.
Grappig hoe jij de 'perfecte' oplossing ziet in kantines en parkeerautomaten, terwijl daar juist een bizar groot irritatie factor was: te weinig saldo. Die extra 4 cijfers inkloppen tov de hoeveelheid mensen die eerst zooitje weer moesten opladen, nee dat is factor -5 langzamer.
het is zeker wel geflopt. chipknip is bedacht als vervanger van kleingeld. hoewel ik het met je eens ben dat het geweldig handig is bij betaald parkeren zou het ook breed moeten zijn geaccepteerd in horeca en winkels. dat is het niet. hierdoor de conclusie het is geflopt
Ik denk dat je hier wel hele snelle zelfscan kassa's mee kan maken. Een voorwaarde daarvoor is dat supermarkt producten met iets als RFID worden voorzien. Je plaatst je winkelmandje in een scan apparaat, die registreert alle producten en je kan direct afreken door je telefoon tegen de telefoonlezer te houden. Dan moet je alleen nog even alles overpakken in je boodschappen tas..

De grootste vertragende factor in de supermarkt is de kassa + de medewerker die hem moet bedienen.
Ik denk dat je hier wel hele snelle zelfscan kassa's mee kan maken. Een voorwaarde daarvoor is dat supermarkt producten met iets als RFID worden voorzien. Je plaatst je winkelmandje in een scan apparaat, die registreert alle producten en je kan direct afreken door je telefoon tegen de telefoonlezer te houden. Dan moet je alleen nog even alles overpakken in je boodschappen tas..

De grootste vertragende factor in de supermarkt is de kassa + de medewerker die hem moet bedienen
Of je scant een product voordat je hem in je winkelwagen legt en met dat apparaat ga je naar de kassa om af te rekenen...

de grootste vertragende factor is de steekproef...
Dan moet je nog steeds product voor product scannen. Zou nog sneller gaan als je alle producten in 1x zou scannen. Zo zou de steekproef ook sneller gaan omdat je het gehele winkelmandje in 1x kan doen.
Ik heb nooit het idee gehad dat een zelfscanklasse sneller gaat dan een gewone kassa, eerder het tegendeel. Het is gewoon een besparing van de winkelier op personeelkosten die niet wordt doorgegeven aan de klant. Zelfscankassa's zouden een procent of 2 korting moeten geven. Het probleem is ook niet het pinnen dat zo lang duurt, het probleem is het overpakken. Je zou gewoon het hele mandje in 1x met RFID moeten kunnen scannen.
Ik weet niet of ik dit wel wil. Is het wel veilig genoeg?

Even mijn fantasie uiten:
Wat nu als zakkenrollers een apparaat maken en gewoon langs de telefoons van mensen op straat gaan lopen? Blieb Dan kunnen ze toch gewoon geld stelen zonder dat je het door hebt?
De Rabobank kennende hebben zij daar vast wel een goed beveiligingssysteem achter zitten.
Als je eerst de app moet opstarten om te betalen niet.
Een telefoon zal ook eerst unlocked moeten worden om een app te lanceren.
Wat mij betreft is het dus voldoende veilig.

Eerst moet ik met Touch-ID m'n iPhone unlocken en daarna nog een code invoeren om m'n bankieren app te gebruiken. Ik zou heel graag ook fysiek afrekenen met die app.
B.v. door een barcode/QR te scannen. Afrekenen kan dan alleen bij codes die bekend zijn bij de bank. De app laat zien voor je betaalt of deze code vertrouwd is.
Een QR generator zou het nog veiliger kunnen maken.

In principe werkt dit al met acceptgiro's die je zo in kunt scannen met de bankieren app.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 254370 op 22 juli 2024 17:40]

Kan je bij die betaalpunten dan ook je smartphone opladen, voor het geval de accu weer eens leeg is? :)
Nog nooit gehad dat mijn telefoon leeg was op het moment dat ik hem nodig had. :o
Tja, als je'm nooit nodig hebt zit je ook niet met dit probleem...

Chipknip FTW. Snel en makkelijk. Saldo is uit te lezen met de Random Readeer (Rabobank), en vast ook met andere readers.

Alle oplossingen waar banken mee komen hebben maar één functie: sneller van je geld af komen. Sparen is niet meer belangrijk, we moeten uitgeven. Kijk maar naar het sparen op basis van je uitgaven (x% per transactie), wat een paar jaar geleden ontzettend werd gepromoot. Nu hoor je er niets meer van.
Sparen op basis van je transacties ? Bedoel je daar de cashback acties van creditcards mee? Want die werden betaald uit de kosten die de winkelier moest afdragen, en die hielpen niet om creditcards in Europa te promoten.

Ik heb ook wel eens gehoord van een plan om automatisch een % van je rekenining-courant over te boeken naar je spaarrekening, maar dat is nooit aangeslagen. Een automatische overboeking is veel simpeler.
Nee, écht met je PIN.

Stel je gaat naar de winkel, rekent daar €100 af met de pin. Dan wordt er een vooraf ingesteld percentage overgemaakt naar een spaarrekening. Zo spaar je dus terwijl je geld uitgeeft.

https://www.abnamro.nl/nl/prive/sparen/pinsparen/index.html
Zijn straks eindelijk van de chipknip af, komt er weer zo'n achtelijk systeem dat met een wallet werkt :'( Wat is er mis met pin? met moderne aparaten gaat dat razendsnel en hoef je niet steeds op te laden (Of te wachten op mensen voor je in de rij die weer eens vergeten zijn op te laden) en kan je op je rekening gewoon elke transactie zien.

Ik had gehoopt dat ze wat slimmer zouden zijn na de chipknip flop.
Als de wallet net zo in elkaar zit als bijvoorbeeld paypall zou het wel wat kunnen worden, bij paypall kun je tegoed op je rekening zetten maar er kan ook gewoon van je bankrekening afgeschreven worden als dat op is.
Klopt, dat zou inderdaad een mooie oplossing zijn, dan heeft de consument zelf de keuze om geld op de wallet te zetten of direct van de rekening af te laten schrijven.
Is dat bovendien niet hoe de mobiel betalen-proef die in Leiden draait/draaide werkte? Als ik het me goed herinner kon je daarbij direct vanaf je bankrekening betalen, via NFC, zonder pincode, tot een bepaald bedrag. Dat lijkt mij ook het fijnste.
zijn er al veel pin apparaten die dit überhaupt ondersteunen? zo ja dan zie ik dit nog wel wat worden. maar als de winkeliers eerst nog al hun pin apparaten moeten gaan vervangen gaat dit net als de chipknip heel snel floppen.
Denk het persoonlijk niet! Aangezien je overal die afgeplakte pin dingen ziet staan in winkels ;)

Wat ik niet snap waarom geen wifi in je bank kaart werkt perfect in de UK ;)
wifi in je bank kaart? Hoe moet dat werken :?
Niet echt wifi maar ze gebruiken het symbool van wifi en zo noemen ze het :)
Chipknip is wel handig in parkeer garages enzo. Zo geflopt vind ik het nou ook niet.
Anoniem: 521240 @ro8in29 januari 2014 11:05
Ik vind het ook geen flop maar er zitten aardig wat risico's aan
Daarom is de maximale waarde van de ChipKnip ook ingesteld op €250.
Anoniem: 521240 @sypie30 januari 2014 15:44
aha dat is slim, maar met risico bedoel ik ook het gedeelte in een Jammer die 5 meter verderop staat en de transactie steelt bv.. Zeer goede vooruit gang maar ze mogen wel eerst veel gaan coderen en beveiligen..
Ik snap nog steeds niet dat men de chipknip geflopt noemt, het is gewoon perfect voor het betalen bij parkeerplekken. Bijna overal kun je tegenwoordig met de chip betalen bij parkeerplekken.

Nu moeten ze overal de parkeerautomaten ook weer gaan vervangen, of mensen moeten weer zoals vroeger een berg losgeld meedragen..... Het kost allemaal bakken met geld i.i.g.

Het betalen met je mobiele telefoon zie ik persoonlijk momenteel nog niet zitten. Ik kan me niet voorstellen dat dat momenteel veilig genoeg is. En ik krijg het idee dat men zo de controlle erover verliest. Een mobiel is zolang deze aanstaat natuurlijk altijd kwestbaar voor hack en uitlees pogingen.

Een pas moet echt van je afgenomen worden om goed uit te kunnen lezen / hacken.
Of uiteraard gekopieerd worden door middel van skimming, wat dan wel weer een nadeel is.
Echter als je heel goed oplet en je pincode ten alle tijden bedekt tijdens het intypen is dit ook alweer een stuk veiliger.
Het is gewoon weer het zoveelste pasje met wat geld erop. En voor toeristen heb je sowieso een normaal systeem nodig, zoals PIN of creditcard.

Dat contant geld bij parkeerautomaten vandalisme oproept is ieder het wel over eens. Dat je vaak alleen maar kunt chippen is gewoon een designfout.
Ik ga er geen gebruik van maken; risico's zijn me te groot. Bovendien loop je het gevaar dat een of andere klojo je telefoon uit de hand grist als je wil betalen.

In de winkel pin ik altijd. Contant geld heb ik eigenlijk nooit bij me, tenzij ik naar de markt ga wil ik wel eens een tientje of twee bij me hebben aangezien ze daar nog niet van (mobiele) pinautomaten hebben gehoord.
En dan loop je het gevaar dat een of andere klojo je PIN afkijkt en de pinas uit je hand grist...
Ik ga pas draadloos betalen zodra het mogelijk wordt om een veilige chip onderhuids te implanteren. Resistance is futile ! :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.