Google Pay-app is beschikbaar in Nederland

Google heeft zijn Google Pay-app beschikbaar gemaakt in Nederland. De betaaldienst was al beschikbaar in Nederland, maar het gebruik ging tot nu toe alleen via een implementatie in de eigen app van een aantal banken.

Gebruikers kunnen in de Google Pay-app of via pay.google.com hun bankgegevens invullen en bijvoorbeeld een creditcard of bankpas toevoegen. Dat kan alleen bij een van de banken die de dienst ondersteunen: ABN AMRO, Adyen, Bitpanda, Bunq, Curve, iCard, Monese, N26, PayrNet, Revolut, Swan, Viva Wallet, Wise en ZEN.COM. In sommige gevallen kunnen gebruikers hun bankgegevens ook toevoegen in de mobiele app van hun bank, zoals bijvoorbeeld de app van ABN AMRO, bunq, N26 en Revolut.

Google Pay maakt het mogelijkheid om contactloos te betalen in winkels, mits de gebruiker een telefoon met Android 5 of hoger gebruikt. Ook moet er NFC worden ondersteund. Volgens Google gaat ook het afrekenen bij een onlineaankoop nu sneller, omdat op websites de 'Betaal met G Pay'-knop verschijnt.

Sinds november vorig jaar is Google Pay beschikbaar in Nederland. Dat was de implementatie zonder de Google Pay-app, waarbij banken de diensten moesten toevoegen in hun eigen apps. Andere grote banken als ING en Rabobank bieden geen ondersteuning voor Google Pay, maar bij deze banken is contactloos betalen ook gewoon mogelijk met Android-telefoons met NFC.

Google Pay

Door Joris Jansen

Redacteur

07-12-2021 • 07:39

323

Reacties (323)

323
318
162
9
0
139
Wijzig sortering
Serieuze vraag, als je al contactloos kan betalen via je bank app, wat voegt dit dan toe?
Voor kleine bedragen kun je (bijna) altijd contactloos betalen met je pas, echte meerwaarde voor gebruiker ontbreekt vaak, en het een mooie manier voor Google en co om meer meta data te verzamelen (en aan je te verdienen). Ik houd het bij de betaalpassen. (bij mn credit card krijg ik ook netjes een melding voor hoge bedragen, en ofdat ik deze in de app nog even wil bevestigen, na inloggen). Gemak dient misschien de mens, maar vooral de betaalplatformen.
Net als Apple verdient Google met pay ook gewoon direct aan de transacties. Er gaat, net als bij Apple, een percentage van het bedrag naar Google.

Even een uitbreiding vanwege de wat kortzichtige reacties hieronder;

De gelinkte Google supportpagina gaat over fees richting merchants (verkopers). Google vraagt wél geld aan banken. Apple vraagt ook geen geld aan verkopers maar wél aan banken.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 17:21]

Van Google geen idee, dat houden ze geheim. Apple verplicht banken dat ook geheim te houden, maar daar lekte het uit via andere routes en bleek het een percentage te zijn.

Wel zo netjes als ik er iets van een bron bijplak; https://9to5mac.com/2021/...y-fees-banks-visa-report/

Sommige info is fascinerend. Hier een factsheet over pinnen in 2020.

Even een sommetje maken.

6,19 miljard euro omzet via pin, 85% daarvan is contactloos, houden we 5,26 miljard over. Het marktaandeel van Apple schommelt in Nederland rond de 20%, dus in het meest optimistische geval gaat er in Nederland 1 miljard via Apple Pay. Dat zou dus met 0,15% dus 1,5 miljoen euro per jaar zijn waar ze niets voor hoeven doen. Leuk extraatje, dat gratis geld.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 17:21]

Dat zou dus met 0,15% dus 1,5 miljoen euro per jaar zijn waar ze niets voor hoeven doen. Leuk extraatje, dat gratis geld.
En voor die anderhalf miljoen zijn de banken voor een groot deel verlost van fraude met gestolen bankpassen. Daarnaast raken veel minder mensen hun bankpas kwijt, waardoor ook die kosten significant lager zijn geworden. Kortom, een uitstekende deal voor de banken!
Het alternatief is niet 'een betaalpas', het alternatief is via NFC en een eigen app (van de bank) betalen via je telefoon. Als die goedkoper te bouwen/onderhouden is door een bank dan wat Apple voor geld vraagt, is dat een betere deal dan wat Apple biedt.

Waarom je een bankpas erbij haalt snap ik niet helemaal, want de voordelen die je noemt gaan net zo goed op voor het zelf aanbieden van een betaalapp via NFC.

Kortom, je vergelijkt appels met peren.
NFC binnen de Banking App, dat werkt niet, dat heeft de Android App van oa ABN AMRO wel bewezen. Een 100.000 klanten van ABN AMRO hebben die App ooit eens hebben geïnstalleerd, slechts een paar duizend klanten bleven dit ook gebruiken. 95% heeft gedurende de eerste week dat ze de app hadden, één of enkele betalingen zo gedaan, en daarna nooit meer. Dit is niet gebruiksvriendelijk en een doodlopende weg.

NFC binnen de eigen banking App, daar is geen significante vraag naar. Dan hou je NFC op de plastic kaart over en de NFC implementatie op device niveau zoals Apple dit aanbiedt. Google en Samsung ken ik niet goed genoeg
Je trekt rare conclusies. Dus omdat het bij ABN AMRO op een app die überhaupt al gammel was niet lekker werkte is het hele concept maar bagger? Zo werkt 't niet hè.

Er zit tussen de implementatie van een ING en die van Google Pay geen functioneel verschil, dus ook niet in gebruiksvriendelijkheid.
NFC binnen de eigen banking App, daar is geen significante vraag naar.
Die conclusie kun je niet trekken op basis van de beschikbare informatie. Je kunt alleen zeggen dat mensen er bij ABN AMRO geen vraag naar hadden. Maar je kunt ook niet concluderen waarom ze dat niet hadden. Het enige dat die bewezen hebben is dat ze incompetent zijn op dit vlak.
Was het ook niet zo, dat ABN AMRO geen toegang had tot NFC op de iPhone? En zijn er niet al rechtszaken in de EU, dat Apple die wel open moet gooien? Ik meen me er iets van te herinneren.
Het klopt dat niemand toegang heeft tot NFC op de iphone voor specifiek betalingen (het card emulation stukje). Iets dat bij Android wel open is. Je bent dus inderdaad als bank verplicht om met Apple mee te gaan met Apple Pay en daar viel de EU over. Ik weet niet of er al wel of geen uitspraak over was. Op Android is die techniek gewoon open en heeft Google in Android mogelijkheden gebouwd om die functie van de hardware te gebruiken met een alternatief op Google Pay.
Er zit wel degelijk verschil in. Want je kan met de implementatie van ING niet betalen met een pas van ABNAMRO (bv), dus meerdere apps nodig waarbij de werking net afwijkt. Bovendien werkt waarschijnlijk een betaling met een smartwatch niet. En is de app niet/moeilijk te koppelen aan een hardwareknop/shortcut op de telefoon. Dan heb je ook nog de contactloos betalen limiet.

Al deze problemen had de ABNAMRO app ook. En dit was inderdaad een verschrikking.

[Reactie gewijzigd door lowfi op 22 juli 2024 17:21]

Dat is niet helemaal waar, want ING heeft geen bijpassende Android Wear app
Wat is voor de gebruiker het verschil tussen Apple/Google Pay en de NFC-implementatie van de bank? Die van ABN AMRO ken ik persoonlijk niet, maar bij de ING is het telefoon tegen het pinapparaat houden en klaar. De app hoeft niet open te staan, enkel het scherm moet aan staan (hoef niet unlocked te zijn).

Bij hogere bedragen, of als je door je contactloos-betalen-limiet zit moet je de betaling bevestigen met je vingerafdruk. Ik heb zowel een iPhone (met Apple Pay) en een Android (met ING NFC-pinnen) en op Face-ID vs vingerafdruk zit er werkelijk geen verschil in.
De oude ABN AMRO app werkte eigenlijk hetzelfde. Simpelweg je scherm aan zetten en telefoon tegen de pinautomaat houden. Ik denk dat het grootste probleem was dat het echt een aparte app was, er is nooit echt reclame voor gemaakt, en was alleen beschikbaar op Android.

Tegenwoordig zit het bij ABN wel in de bank app zelf en werkt het in combinatie met Google Pay, de werking is wederom hetzelfde.
Uhm, what?

NFC binnen de bank app van ING werkt hier al jaren prima. Wordt al lang niet meer raar aangekeken als ik met mijn telefoon betaal. Prefilled pin voor hoge bedragen en je hoeft niets meer aan te raken :)
Rabobank doet het bij mij al jaren via de app. Enige nadeel is dat je soms de mPIN moet invoeren maarja. Het wekt gewoon vanaf lockscreen. Dat bij de ABN niemand het gebruikte is eerder een advertentieprobleem.
Het aantal NFC betalingen via een telefoon valt nog flink tegen en de cijfers voor Apple zijn ook redelijk laag waardoor je cijfers veel te optimistisch zijn. En als je kijkt naar de kosten die oa Apple en Google moeten maken van de DNB zullen ze er niet veel aan overhouden de komende jaren. Het gebruik van betalen met je smartphone is in het buitenland veel hoger dan in NL vreemd genoeg.

Het is wel interessant om te zien om de reacties en aannames te lezen. In NL is bankieren uitstekend geregeld, maar zodra je de grens over gaat gaat het snel achteruit met een paar verrassende landen die ook op niveau zitten. Maar met dit alles komt ook een kostenplaatje en om de kosten te drukken zullen banken iets moeten doen. In NL hebben twee mogelijkheden en dat is groeien tot de top 10 in de wereld of een alternatief als Google of Apple Pay te ondersteunen. Het uitbesteden van een NFC app eigenlijk niet meer dan logisch omdat je dan alleen de payment gateway hoeft te onderhouden en niet ook een app die wel of niet werkt.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor het plan van Google om als je banking app te fungeren om je saldo overzicht enzo allemaal inzichtelijk te maken. Dit is allemaal gereguleerd om misbruik te voorkomen daarbij komt de macht steeds meer bij de klant te liggen door keuze te hebben welke leveranciers ze willen gebruiken. En gezien de cijfers zal de prijs voor bankieren omlaag kunnen in veel landen en kan je in andere landen hetzelfde gaan verwachten qua dienstverlening als in NL. Dit is ook waarom zoveel kleine banken in oa de US maar al te graag instappen om hun operationele kosten te verlagen en te kunnen groeien zonder al te veel investeringen.

Op een of andere manier blijft men denken dat Google nog een advertentiebedrijf is terwijl ze heel hard bezig zijn om andere inkomstenbronnen aan te boren na de problemen met adverteerders een paar jaar geleden. Ook is het wel interessant om te zien dat mensen denken dat Google betalen voor een transactie verlies is terwijl ze hun eigen kosten niet als verlies zien. Hetzelfde zie je ook bij de maaltijddiensten waarbij elke kleine ondernemer denkt dat ze NY Pizza zijn en een vloot aan bezorgers kunnen betalen.
Ik ging ook vrij kort door de bocht, het aantal contactloze betalingen met wearables en smartphones zit rond de 25% van de 86.5% in 2021. Die info staat hier. De link in mijn reactie ging over 2020, dus ook dat wijkt natuurlijk af.

Wat wel zo is bij Apple is dat Apple gebruikers al heel snel 'nieuwe' features van Apple proberen op te pakken, want dat is cool. Dus het percentage van mensen met een Apple product dat geneigd is om Apple pay te gebruiken, zal best groot kunnen zijn, in theorie. Daarbij is Apple pay natuurlijk niet alleen voor contactloos betalen is, maar ook betalen in apps, op websites, enzovoorts.
Van Google geen idee, dat houden ze geheim. Apple verplicht banken dat ook geheim te houden, maar daar lekte het uit via andere routes en bleek het een percentage te zijn.
In principe is het maar wat er uit de onderhandelingen met de banken komt. Die percentages worden gerekend voor creditcards/internetaankopen, voor debitcards zouden het vaste bedragen zijn. In eerdere discussies kwam 0.5 cent langs, maar echte cijfers voor Nederland heb ik niet.

Verder is die 85% inclusief contactloos met pas, dus dan ga je er van uit dat alle Applegebruikers ApplePay gaan gebruiken.
Hoezo, niets voor hoeven doen? Dat betaalsysteem moet toch ontwikkeld en onderhouden worden. Dat kost geld.

Hoe de opbrengsten in verhouding staan tot de kosten is een andere vraag, met name als enkel onderhoud nodig is.

Dat zie nu ook met de app stores, daar is 30% van de omzet buitensporig
Het zal ongetwijfeld een vast bedrag per jaar zijn EN een vast bedrag per transactie EN een vast percentage. De laatste misschien gestaffeld. Allemaal net als alle andere betaal providers en netjes afgesproken en uit-onderhandeld.
Net als Apple verdient Google met pay ook gewoon direct aan de transacties.
Heb je het dan specifiek over Europa? Want ik dacht Apple in de VS juist géén kosten berekende. Tenminste, ik hoor mensen altijd zeggen “Apple Pay is populair in de VS omdat je geen transactiekosten hebt, in tegenstelling tot pinnen met kaarten van Amerikaanse banken”.
Wat mensen daar zeggen gaat over geld van de klant en verkoper. Creditcards kunnen geld kosten voor de verkoper, iDeal kost ook geld voor de verkoper (vast bedrag, afhankelijk van de aanbieder). Pinnen kost ook geld voor de verkoper, afhankelijk van de aanbieder. Apple pay niet, behalve dat de verkoper wél gewoon de pintransactie en het abonnement moet betalen bij pinnen in een winkel, maar ook online zit er alsnog een aanbieder tussen die geld wil zien, je betaald alleen niets éxtra's als verkoper voor een Apple pay transactie zoals je bij credit card wel kunt hebben. Maar Apple pay kost de bank juist weer wel meer geld, omdat er een extra partij die wat afroomt in het betaalverkeer zit, maar daar merkt de eindgebruiker en de verkoper dus niets van. Alleen de bank.

Hier is pinnen voor klanten in bijna alle gevallen gratis, maar sowieso niet voor verkopers en hebben we überhaupt een heel andere kostenverdeling in het betalingsverkeer dan in de VS. We zijn ook veel minder afhankelijk van de relatief dure creditcards (kunnen tot 3.45% per transactie rekenen). Iets dat in de VS een groter issue is. Creditcards zijn vrij duur namelijk. Gek genoeg is iets als Apple pay in de VS een prijsvechter tegenover de creditcards en doet het mee met de debitcards en is hier in Nederland Apple Pay een mogelijk duurder alternatief vanwege de forse verschillen tussen de markten.
Onzin, Google Pay rekent geen fees.

https://support.google.co...ants/answer/6288971?hl=en

Dat gaat uiteraard wel veranderen als de marktpenetratie hoog genoeg is.
Google Pay rekent geen fees aan de merchants. Maar in het betaalproces doen ook banken en andere partijen mee. Bij Google en Apple pay betalen de banken de fee in de vorm van een percentage per transactie. De reden dat Google pay en Apple pay relatief lang op zich liet wachten op veel plekken had met de technische implementatie en onderhandelingen over dat percentage te maken.
Verzin je dit nu gewoon omdat het voor jezelf logisch klinkt? Wachten op onderhandelingen over een percentage wat niet bestaat? En nog +2 krijgen ook... Maar het is onzin, google rekent geen fees. Heb je een bron die anders aangeeft? Wellicht is het recent veranderd?

Dat een cc evt. kosten rekent, ongeacht van Google of manier van betalen, ja uiteraard. Dat een bank of winkelier wat meepakt, kan allemaal, maar Google vangt niks. En zeker niet direct zoals je aangeeft.

Zie ook https://www.kamilfranek.com/how-google-pay-earns-money/
Jouw bron is dan ook wel even 2 jaar oud. Ondertussen zit het wel even anders.
Momenteel zit het zo:

There are three main categories through which GPay makes revenue.

Bill Payments: The app enables you to pay your various bills like electricity, water, insurance, loan repayment, DTH recharge etc. For every transaction that you make through the app, it gets a commission from the company.

UPI Transaction: Google Pay is a UPI based digital payment app that lets you pay to any other GPay user through their registered phone number. This does not help the company to earn anything but it does give the company access to user data to work on their product further.

Mobile Recharge: Mobile recharge is the primary source of revenue for Google Pay. Whenever a user makes a recharge on a SIM operator from this app, GPay gets commissions for the transaction.

[Reactie gewijzigd door 3svb op 22 juli 2024 17:21]

En geen één van deze drie punten heeft betrekking op contactloze betalingen.
Meestal betaal ik contactloos met mijn pas. Het is betrouwbaarder, en vaak sneller. Echter, ik heb niet altijd mijn portemonnee bij mij (heb ook niet altijd mijn telefoon bij mij). Ik vind het handig dat ik met beide kan betalen, er zijn nu minder situaties waarin ik niet kan betalen. Mijn voorkeur gaat echter uit naar de fysieke pas.
In tegenstelling tot wat je denkt, is je betaalpas minder veilig. Je betaalpas kan namelijk voor kleinere bedragen sowieso gebruikt worden. Daarnaast is de ‘beveiliging’ van de pas beperkt tot slechts een pincode. Die kan op veel (meer) manieren achterhaald worden.

Je telefoon (in het geval van Apple Pay) maakt gebruik van vingerafdruk of gezichtsherkenning. Dit is een veel sterkere authenticatie. Daarnaast: als je je telefoon verliest of gestolen wordt, kan er geen misbruik van gemaakt worden, omdat je altijd moet authenticeren.

Vwb de betrouwbaarheid: ik denk niet dat dit voor elkaar onder doet. Ja, je telefoon kan leeg zijn inderdaad, maar dat is dan ook het enige (extra) minpunt. Als je een Watch hebt (nogmaals: het vergelijk is met Apple Pay gemaakt), kun je daar ook mee betalen.
Eigenlijk heb ik veiligheid niet eens meegenomen in mijn overweging. Ik denk overigens niet dat vingerafdruk of gezichtherkenning echt veel veiliger is dan een pincode (los van het feit dat je voor Google Pay ook je pincode kan intypen als biometrische authorisatie mislukt). Beide hebben voordelen en nadelen, en werken vooral goed in specifieke situaties.

Daarbij vind ik eigenlijk veiligheid dus niet het belangrijkste aspect. Hoevaak speelt dit in het dagelijkse leven nou écht een rol, met een fysieke pas noch met Google Pay? Nee, voor mij persoonlijk zijn betrouwbaarheid en snelheid/gebruiksgemak belangrijker. Hierna hecht ik waarde aan leverancier, en daarna pas veiligheid.

Vandaar ook dat ik vermeld dat ik de betrouwbaarheid van het fysieke pasje over het algemeen iets beter vind, maar dat er óók situaties zijn waarin in ik met de smartphone betalen prefereer.
Ik snap ook niet direct welk "probleem" dit op zou moeten lossen. Daarnaast vind ik het makkelijker en minder foutgevoelig om met fysieke passen te betalen, zeker als je regelmatig verschillende pasjes gebruikt. En die pasjes gaan in een houder, die kleiner is dan de meeste telefoons.
Veel sneller en veiliger.

Minder foutgevoelig: waarom denk je dat? Ik heb nog geen Apple Pay transactie gehad die niet goed ging.
Dat speelt m.i. met name als je meerdere bankrekeningnummers en/of creditcards hebt. Je pakt sneller en trefzekerder het juiste fysieke pasje.

Dat gaat inderdaad sneller en veiliger. :-)

[Reactie gewijzigd door John Duh op 22 juli 2024 17:21]

Uhm nee.

Bij Apple Pay tap je op de homeknop en je kiest het pasje. Ik zie daar geen verschil met een fysieke pas?
Tja, helaas is er geen alternatief voor Google pay en Apple pay. Er zijn verschillende banken waarmee je alleen zo kan betalen (buiten een fysieke kaart). Als een bank geen app maakt om te betalen, wat moet je dan?
Overstappen? Kan makkelijk van bank naar bank. Je kunt een bepaalde tijd transacties laten forwarden met een overstapservice die alle banken verplicht aanbieden.

Zo ben ik zelf ook vertrokken bij de Rabobank.
Maar de Rabo heeft toch gewoon de Rabo Wallet?
Mijn (en mijn vrouw haar) ervaring is dat de Rabo Wallet niet altijd goed werkt, of lastiger werkend te krijgen, en via de telefoon betalen met ABN via Google Pay werkt bij mij vlekkeloos.
ik gebruik de rabo wallet vrijwel altijd en nooit problemen. het toestal dat je gebruikt of je internet verbinding is ws de grootste boosdoener.
Mijn nieuwe s20fe trek ik uit mn jas en pakt 'm al op een aantal 4/5cm afstand,
alleen moet je af en toe je telefoon ontgrendelen om je wallet code in te voeren om de zoveel
transactie of bij een bedrag hoger dan 25.
Maar ja, voor sommigen werkt het uiteraard voor geen meter.
p.s. vind het ook fijner om een code op mn telefoon in te voeren dan op een pin apparaat.. lets call it smetvrees, gezien bijv een albert heijn er alles aan doet om geen hand desinfectie te plaatsen bij onze xl in Nijmegen

[Reactie gewijzigd door jimmydigi op 22 juli 2024 17:21]

Ik zal het binnenkort nogmaals proberen, ik en mijn vrouw ondervonden beide issues icm een Android toestel, 2 verschillende telefoons.
Verwacht ook dat het zou moeten werken, nog geen idee waarom we beide issues ondervinden.
je kan dus zeker pech hebben met je type toestel. ik raad iig aan om eerst je scherm te ontgrendelen daarna de achterkant van de telefoon tegen het pin apparaat te houden
Ik moet mijn Realme altijd ontgrendeld hebben en de Rabo Wallet geopend, anders krijg ik hele rare dingen als telefoon die zegt geaccepteerd, maar pin automaat zegt voer pincode in op telefoon. Ik heb zelfs een keer een Jumbo kassasysteem vast laten lopen. Cashiere kon er helemaal niets meer mee en ik moest afrekenen bij een andere kassa.
Als ik vergelijking trek met ING app contactloos betalen of via Google pay. Dan heb ik via Google pay naadloze betalingen, met de ING App vaak genoeg bij een automaat terminal dat hij hem wel pakt maar problemen heeft om daadwerkelijk te betalen. Dus bank overstappen is niet de oplossing.
Klopt. Gebruik nu gpay via ABN AMRO in vaag buitenland en heb nooit meer problemen met dubbele betalingen. Ook de metro.
Als je bunq hebt wordt dat ook gewoon netjes gevraagd. Een betaalpas is niet per definitie veiliger dan een smartphone.
Geen gekloot met pin invoeren want 'oh jee je zit aan je limiet voor contactloos'.
Lag ook deels aan mij als ik niet wist of er nou om de app pin of bank pin werd gevraagd op de telefoon.
Het leverde veel stress op bij de kassa om in paniek in te voeren waar de app om vraagt. Op zo'n moment ben ik gewoon niet even helder.

Tegenwoordig heb ik apple pay. Naast dat het al het bovenstaande oplost is betalen op mobiele sites of in apps ook super easy.
Maak beide pin-codes dan gewoon gelijk, tranquilo :+
Dat is het punt ook. Ze willen dat je zo makkelijk mogelijk betaald zonder nadenken.

Dat is het enige waar je goed voor bent als consument.
En google vind het ook heel interessant om te weten waar en hoeveel geld je uitgeeft.
Ik zit zelf bij ING, betalen met de app op je telefoon is inderdaad ideaal.

Maar heb sinds kort een Watch 4 en daar werkt de ING app niet op, Google Pay was niet beschikbaar en Samsung Pay ook niet. Nu kan ik wel betalen via mijn horloge, dus mijns inziens een mooie toevoeging.

Edit: Ik hoopte te kunnen betalen met mijn horloge... Inderdaad zoals hieronder aangegeven nog niet ondersteund. Pas wordt niet toegestaan in Google Pay

[Reactie gewijzigd door RonnieBiggs op 22 juli 2024 17:21]

Overigens werkt Google Pay voor wear OS sowieso nog niet. Deze uitrol is niet tegelijk met de beschikbaarheid van de App, maar hiervoor is een losse lijst met beschikbaarheid per land.

https://support.google.com/pay/answer/9023773#pay-with-wear

Nog maar afwachten wanneer Nederland in deze lijst er ook bij komt.
Voor Samsung watch 4 is de app sinds vandaag beschikbaar en ik heb mn pasjes kunnen toevoegen
Toevallig ook ABN? Op mijn telefoon werkt het wel, maar ik krijg geen sync naar m'n watch 4 Google Pay
Heb je de app ook op de watch gedownload?
Ik denk het niet. Ik kan alleen creditcard toevoegen aan m'n Google Pay app op m'n Watch 4.
Mocht je inmiddels anders hebben ervaren hoor ik dat graag!
Bij mij is hij op de Fossil Gen 6 nu ook beschikbaar en pas van N26 weten toe te voegen inderdaad!
Hoi,

Ik heb ook een ING rekening en mij lukt het nog steeds niet om de pas toe te voegen aan Google pay. Hoe heb je dit precies voor elkaar gekregen?

Alvast bedankt
niet, zolang ing het niet zelf actief aanbied, dus voorlopig de ing app blijven gebruiken vrees ik, gelukkig opent deze beschikbaarheid wel de deur naar de verdere uitrol van google pay in Nederland
Dat kan niet en is hem ook niet gelukt, hij heeft het wss niet goed verwoord want het is simpelweg niet mogelijk.
Je kunt een ING-creditcard toevoegen, nog geen betaalpas.
Als ik mijn ING creditcard wil toevoegen krijg ik een melding u kunt niet betalen in de winkel > dus het lukt niet. Dus knap dat jij het voor elkaar krijgt. Ook mijn Amex pakt die niet.
Helaas, dan zal de feature voor nu beperkt zijn tot de banken die zich bij Google hebben aangesloten.
Nu kan ik wel betalen via mijn horloge, dus mijns inziens een mooie toevoeging.
Is dat zo? Klinkt alsof ING & Rabobank niks doen met Google Pay en alles zelf blijven doen.
"Dat kan alleen bij een van de banken die de dienst ondersteunen: ABN AMRO, Adyen, Bitpanda, Bunq, Curve, iCard, Monese, N26, PayrNet, Revolut, Swan, Viva Wallet, Wise en ZEN.COM
Andere grote banken als ING en Rabobank bieden geen ondersteuning voor Google Pay"
Ik kan mijn creditcard toevoegen aan het account. Als je die hebt (een kleine CC van ING is niet zo duur en wordt gewoon aan het eind van de maand direct afgeschreven of gesloten, geen kans op grote schulden enzo) kun je daarmee betalen.

De échte uitdaging daarvan is natuurlijk om in Nederland een bedrijf te vinden dat zomaar credit cards pak :)
In 2023 gaat Mastercard stoppen met Maestro. Dan gaan we allemaal over naar een nieuwe betaal systeem. https://radar.avrotros.nl...an-lijken-op-creditcards/

Alle bestaande pinautomaten en betaal automaten moeten worden geupdate en alle pasjes in NL moeten vervangen worden.
dat is geen creditcard, maar een andere bestaande pas en niks een nieuwe betaalsysteem, louter we gaan over op het debetcard systeem van visa en/of MasterCard, ergo, dit had al minstens 8 jaar eerder moeten gebeuren, zoals eigenlijk in alle landen in de eu al gebeurt is de afgelopen 10 jaar op Nederland, België en Duitsland na.
Nieuw betaalsysteem in NL dan ... hier wordt het nog niet ondersteund. Mijn buitenlandse passen die dat al hebben werken hier niet.
wel hoor, ligt aan de winkelier, Aldi, lidl, mediamarkt, de tuinen, gamma, karwei, praxis, kruidvat, ici pari, trekpleister en o.a. ook zeeman en nog vele andere landelijke ketens, waaronder het gros van de grote kleding winkels accepteren die passen al jaren, het is vooral de ah en kleine spelers die moeilijk doen
Hoewel dit de compatibiliteit van creditcards gaat verbeteren (een opluchting voor iedere toerist en buitenlandse student) betekent dat niet dat je overal zomaar met de creditcard kan betalen. De hardware zal het kunnen, maar de winkel moet het ook aanzetten.

Ik vind het behoorlijk zonde om de hele betaalinfrastructuur van een land zomaar te moeten vervangen, dat gaat ons met zijn allen een hoop geld kosten want die PIN-terminals zijn niet bepaald goedkoop. Maar goed, moederbedrijf Maestro wil natuurlijk het liefste iedereen op één platform, dat is makkelijker en goedkoper.
dit is een gevalletje fake news, alle terminal die de afgelopen jaren geplaatst zijn icm verplichte ondersteuning ondersteunen het gewoon al, maar de winkelier heeft het niet in z'n pakket en accepteert het dus niet, het enige wart daarvoor nodig is is een aanpassing in z'n acceptanten contract en een software update op de kassa / terminal
Dat is een protocol aan de achterkant, waar de consument niets van hoeft te merken. Hier in Brazilië werkt dit al sinds jaar en dag zo met Mastercard. Zo kun je één (virtuele) bankpas gebruiken voor zowel debit- als credit-betalingen, die keuze maak je op de terminal. Verkopers vragen dan ook altijd of je debit- of credit- wilt betalen.

Tevens kun je bij credit vaak ook in termijnen betalen. Dus ipv in 1x R$ 300,00 doe je dan bijvoorbeeld 3x R$ 100,00 Dit wordt dan verder door Mastercard afgehandeld, zij brengen dan 1x in de maand R$ 100,00 bij jou in rekening. Bij kleding en witgoed wordt dit standaard gevraagd.
Pardon ? Waar je als consument niets van hoeft te merken ? We lopen er nu al tegen aan dat je online in land x wel kunt betalen en land y niet. Fysiek idem, zodra je de grens over gaat de ene winkel wel andere niet.

Wat je beschrijft is ook bijvoorbeeld in Turkije standaard.
Wat je beschrijft is ook bijvoorbeeld in Turkije standaard.
Precies, dus Nederland loopt weer hopeloos achter. Nieuwe Nederlandse bankpassen hebben overigens al een Mastercard nummer
klopt, samen met België en Duitsland zijn wij de achterblijvers als het op overstap en acceptatie van debit MasterCard en visa debit aankomt. en dit is vooral de schuld van de sterke lobby van banken in NL, BE & DE samen om aan de dominantie van de eigen lokalen pas enerzijds (Bancontact & Girocard) en Maestro anderzijds vast te houden. Nu gelukkig nemen Mastercard en Visa met deze push het heft weer in eigen handen
Nederland is gebouwd op zijn eigen(wijze) systemen, denk aan pin / chipknip etc… Ov-chipkaart wat weer voor onszelf is uitgevonden (wat nu ook weer wordt uitgefaseerd binnenkort.

Maar aan de andere kant, Apple pay en Google pay zijn ook weer eigen producten waar ze zelf weer door iedereen proberen er door heen te krijgen.
Maar aan de andere kant, Apple pay en Google pay zijn ook weer eigen producten waar ze zelf weer door iedereen proberen er door heen te krijgen.
Dat is niet helemaal waar, want het zijn Mastercard en VISA die hier aan de basis staan. Zij stellen de tokens beschikbaar.

Mastercard/VISA + Apple/Google/Samsung/Garmin/etc. + lokale bank = betalen met je eigen device
wordt gewoon aan het eind van de maand direct afgeschreven of gesloten, geen kans op grote schulden enzo) kun je daarmee betalen.
Als je het geld niet hebt maar wel tot 2500 uit kan geven dan heb gewoon schuld hoor, het kan dus wel degelijk om daarmee schulden te maken!
Dat is natuurlijk waar, maar je zult de horrorverhalen uit Amerika van mensen die maand na maand duizenden euro's te veel uitgeven en zich compleet in de schuldenafgrond storten niet zien.

Je kunt wel kiezen voor gespreid betalen, maar dat gaat via een BKR-registratie dus als je geldproblemen hebt, kun je die op die manier niet zomaar erger maken.
Dat is natuurlijk waar, maar je zult de horrorverhalen uit Amerika van mensen die maand na maand duizenden euro's te veel uitgeven en zich compleet in de schuldenafgrond storten niet zien.
Amerika, dat zijn 300 miljoen inwoners. Vergelijkbare verhalen kom je in de EU tegen, ook goed voor een 300 miljoen inwoners. Zelfs in Nederland heb genoeg mensen die van salaris tot salaris leven en iedere keer weer een stukje salaris te kort komen om het tot het einde van de maand uit te houden.

Schulden zijn niet gerelateerd aan nationaliteit, afkomst of woonplaats. Die komen overal voor. Dat jij ze niet hebt, zegt niks over een ander.

Overigens denk ik wel dat in elk geval in NL de wetgeving de financieel zwakkere burger beter beschermd dan bijvoorbeeld in de VS. Maar loansharks komen overal voor, ook in NL.
Ik heb een ING CC en net geprobeerd toe te voegen aan Google Pay. Helaas zegt Google toch dat mijn bank dit feature niet ondersteund.
Het pakken van mijn bankpas/creditcard is net zoveel moeite als de telefoon pakken en die unlocken. Voor mij biedt het dus geen meerwaarde.
Ik denk dat binnen 10 jaar de meeste mensen geen pasjes of portemonnee hebben. Alles zal mogelijk zijn via je mobiel dus is een portemonnee niet meer nodig. In Denemarken bijvoorbeeld is het al mogelijk om je rijbewijs op je telefoon te hebben. Het zal me niet verbazen als uiteindelijk ook een paspoort op je mobiel zal komen. Uiteindelijk denk ik dat sleutels misschien ook gaan verdwijnen. Er zijn al auto's die je kunt openen en starten met een mobiele app. Zo zou het ook voor je voordeur kunnen. Dus in de toekomst is het geen portemonnee-sleutels-mobiel check voordat ik mijn huis verlaat maar heb ik alleen mijn mobiel nog nodig 😁
Ik weet dat ik meer paranoid ben dan de gemiddelde tweaker, maar dan creeren we onze eigen big brother.
Alles via de mobiel betekent dat dan echt alles wat je doet getracked wordt.
Dat is natuurlijk niet fysiek zichtbaar, dus de meeste mensen zullen wel met het 'ik heb niets te verbergen' argument komen.

De stap naar een systeem als in China wordt steeds kleiner. Persoonlijk zou ik daar niet echt voor kiezen
Bij mij met de Watch wel, 2x knoppie drukken en bij de automaat houden, klaar.
En de klantenkaarten staan er ook ook op, dus bij Appie ff onder de scanner houden en je kan de zelfscan pakken. Portemonnee en telefoon komen niet uit mn zak.
Hier zie ik dan wel de meerwaarde, maar zonder smartwatch kan ik dat niet gebruiken. ;)
Persoonlijk vind ik het wel fijn, dat als ik mijn beurs thuis vergeet, ik alsnog met de telefoon kan betalen.
Het zit nu zo automatisch in het systeem dat het betalen per mobiel wel 2x sneller gaat dan de beurs pakken, pasje eruit halen, en terugsteken.
Met een secrid portemonnee is een pasje eruit pakken ook kinderspel.
De meest toegepaste pinpasfraude is het afkijken van de PINcode en de pas zakkenrollen. Met Google Pay moet je in het bezit van je telefoon zijn, ontgrendelen met je vingerafdruk, en wordt jouw pasnummer niet gecommuniceerd maar een tijdelijke token van Google Pay zelf uit veiligheid. Ook wordt jouw (wijde) telefoonlocatie gecontroleerd met die van de terminal uit veiligheid.
Telefoon heb je altijd bij je. Portemonnee hoef je als Google Pay op je telefoon staat niet altijd meer bij je te hebben.
Flink wat meerwaarde alles bij elkaar genomen ;)
ik gok een Apple Watch. terwijl her hier over google pay gaat, en het nog alleszins onduidelijk is of de launch van de app dan ook direct de toevoeg mogelijkheid op gear watches e.d. mogelijk maakt, zo te lezen is het nl. andere tweeakters dus nog niet gelukt vandaag, en vrees ik dat de reeds google pay deelnemende banken dit ook dienen te activeren/toe te staan vanaf hun kant...
Ik heb het net geprobeerd op mijn galaxy watch 4 classic en hier kan ik google pay op installeren sinds vandaag. Echter kan ik mijn pinpas niet toevoegen en alleen creditcard. Op telefoon kan ik wel mijn pinpas via google pay gebruiken. (ik zit bij bunq dus de bank is ondersteund door google pay)
Krijg het ook niet voor elkaar. Heb ook bunq en de Galaxy Watch 4.. Jammer..
Je kan de gegevens van de bunq kaart invoeren, kaartnummer, geldig tot datum, CVC nummer. Op die manier wel gelukt de kaart toe te voegen via de watch 4. Betaling zelf nog niet geprobeerd.
ik vrees dat bunq het dan ook per pas-type moet aanzetten aan hun kant om toegevoegd te kunnen worden aan je watch... misschien even bunq support vragen anders?
Daarbij, 90% van de tijd sta ik te betalen in de plaatselijke supermarkt. Moet ik eerst mijn telefoon unlocken en vermoedelijk iets met een app doen, dan vervolgens de spaarkaart van de supermakrt tonen via een andere app. Als ik mensen voor mij in de rij daarmee zie kloten denk ik telkens wat een gedoe om niks.

Ik heb het nu zo geregeld, streepjescode van de supermarkt nagemaakt en als sticker op mijn bankpas geplakt.

Sta bij de kassa, even de streepjescode op de bankpas onder de scanner door voor de puntjes, halve pas opzij, zelfde bankpas op de bankautomaat leggen voor contactloos betalen. Hoppa 5 seconden werk.

Ga daarvoor niet al mijn gegevens over over het internet trekken.
Je wilt niet je gegevens over het internet trekken. Okay, dat is goede instelling maar dan toch een supermarkt spaarkaart? Die uiteindelijk je gegevens centraal opslaat (en via het Internet dus gegevens deelt met van alles en iedereen)?

Daarom hebben ze die spaarkaart - omdat ze niet mogen koppelen aan je betaalpas-code. Nu heb je dat (fysiek) voor hen geregeld... O-)
Of het een goede instelling laat ik even het midden, maar het is allemaal zo dubbel als het maar zijn kan. Hetzelfde als dat mensen niet Google Pay voor hun loyalty cards willen gebruiken, maar zonder na te denken Stocard installeren en toestaan dat al hun kaarten aan elkaar worden geknoopt voor analyse. Je ziet nu ook dat mensen fysiek hun bonuskaart een hun bankpas bevestigen. De vraag is waar je prioriteiten liggen. Tickets en loyalty cards los mee sjouwen of ze gewoon digitaal bij je hebben?
De vraag is waar je prioriteiten liggen. Tickets en loyalty cards los mee sjouwen of ze gewoon digitaal bij je hebben?
Ik denk dat het antwoord is: niet doen. Al die 'voordelen' zijn heel beperkt. Daar ook nieuwkomers moeten worden 'gelokt' (en die hebben geen kaart). Dus die zogenaamde korting hebben ook niet-kaarthouders (wellicht op een ander artikel/ander moment). Maar het is niets meer dan koopgedrag monitoren - natuurlijk onder de noemer: dan kunnen we U betere aanbiedingen doen. Maar dat is niet waar vermoed ik. Iedereen krijgt stiekem dezelfde aanbieding. De werkelijke drijfveer is: klantgedrag in kaart brengen en fijn daarop inspelen (lees manupileren).
Jah, duh, logisch, dat snap ik ook wel. Ik hoef die zooi niet, moet sparen van de vrouw .. zodat ze nutteloze spullen kan verzamelen waar ze allang 10x voor betaald heeft ...

Ik bedoel er alleen maar mee dat ik weer ergens een account moet aanmaken, apps moet installeren, elke keer m'n telefoon bij me moet hebben. Werkt het ook als je geen internetverbinding hebt? Werkt het nog wel als je van bank wisselt?
Moet je je telefoon pakken om te betalen en vervolgens je portemonnee in duiken voor de spaarkaart. Off andersom. Ik zie mensen voor mij in de rij daar altijd mee stoeien terwijl ze telefoon en portemonnee hooghouden ook nog eens een boodschappentas aan het vullen zijn. Onnozel gestuntel.

Als je met de auto op pad bent heb je ook je rijbewijs nodig. Sowieso moet je je altijd identificeren kunnen. Dus eigenlijk is de noodzaak van een rijbewijs/identiteisbewijs in ieder geval altijd aanwezig. Ik ga dus eigenlijk nooit van huis zonder portemonnee.

Dan is voor mij een sticker op de bankpas toch veel eenvoudigere oplossing. Hoe vaak de persoon achter mij in de rij of de kassajuffrouw al niet gezegd heeft "dat is handig!" ... .
Heb ik nog nooit tegen iemand horen zeggen die met zijn telefoon of smartwatch betaald.
Dat het handig is betwist ik ook zeker niet. Echter lees ik wel een beetje dat je het maar ondergaat (vanwege den woeman). En dat mensen soms onhandig ermee omgaan; tja dat geldt voor de hele riedel (pasjes, contactloos, contact). Ik neem me maar voor dat het overkomelijk is om dan maar even langer te wachten. Dus ook als het pasje eerst nog opgezocht moet worden...
Eigenlijk heb ik liever dat het onhandig is namelijk anders wordt dat volgen nog makkelijker en daar worden we in de long run toch niet blij van ben ik bang.

(als nu de spaarpas nu wordt gevonden, dan wordt het maar achterwege gelaten)
Het pakken van mijn bankpas/creditcard is net zoveel moeite als de telefoon pakken en die unlocken. Voor mij biedt het dus geen meerwaarde.
Dat geldt voor de professionele zakkenroller ook. En die kijkt dan eerst nog even jouw pincode af, voor later gebruik.

Jouw telefoon unlocken met face- of touchID is voor een zakkenroller toch een stuk lastiger dan even jouw rekening legen op een ATM. Plastic is in vergelijking met een telefoon een stuk onveiliger.
Concurrentie ;)
Je merkt dit ook fel in België, de banken hebben schrik van een Google, Apple,... pay dus zijn ze ook massaal op contactloos betalen gesprongen. Omdat de Amerikaanse giganten tamelijk laat op de markt zijn gekomen hebben de klassieke banken wel al een voorsprong kunnen bouwen zodat het moeilijker wordt om de markt te betreden.

Overigens voor de consument is het wel allemaal gratis, maar voor de handelaar niet. Google of Apple pay zijn typisch goedkoper om als handelaar aan te bieden dan de klassieke terminal die in winkels staan. Op dit vlak was echt wel concurrentie nodig want in België zag je dat veel kleinere handelaars elektronisch bankieren niet aanboden of enkel toelaten mits het betalen van een meerprijs.
En dan krijg je een bank als KBC die het enkele maanden terug net uit hun app heeft gehaald en nu zegt dat je of Google Pay moet gebruiken of de Bancontact/Payconiq app.

En uiteindelijk is niets gratis voor de comsument. Het is een extra laag ertussen, een laag die iemand geld moet opbrengen en ergens betaal je dat als consument opnieuw. Ik zie zelf ook liever zo min mogelijk extra lagen ertussen en haal ondertussen zelf opnieuw vaker mijn kaart boven.
Sommige banken stoppen met contactloos betalingen aanbieden door de smerige zet van Apple om NFC niet toegankelijk te maken voor concurrenten.
Ik weet uit interne bronnen dat sommige banken het dan onhoudbaar vonden om het op Android wel te laten werken maar niet op iOS.

Daarnaast heeft Bancontact / Payconiq een zeer nauwe band met de banken waardoor die minder in het vaarwater zitten als een Google / Apple pay. Het is dan ook veel logischer ook om te focussen op 1 concurrentieel aanbod ipv dat iedere bank zijn eigen productje gaat maken.
Verder hebben veel banken (de 4 grootbanken) betalen met QR code ingebouwd (of betalen via chat) maar in de achtergrond is dit allemaal Payconiq om zo de compatibiliteit onderling te kunnen garanderen.
(of betalen via chat)
Dat is voor het eerst dat ik dit hoor. Wat is het? Hoe werkt het? Via welke chat-app?
Ik ben niet iemand die Apple gaat verdedigen meestal integendeel zelfs maar hier moet ik Apple toch even verdedigen.
NFC is een communicatie protocol en ISO, IEC en ECMA standaard https://en.wikipedia.org/...eld_communication#History
NFC is in geen enkel opzicht "bezit" van Apple dus Apple kan dat communicatie protocol niet ontoegankelijk maken voor concurrenten.

Als je echter bedoeld dat Apple de NFC module in hun devices afschermt voor gebruik door niet Apple apps, dat zou dan weer wel een zet zijn die ik van Apple gewoon ben. Alleen weet ik onvoldoende van development voor Apple devices om dat te kunnen bevestigen.

[Reactie gewijzigd door BraveThrasher op 22 juli 2024 17:21]

Ja, dat laatste dus, dat is wel algemeen bekend. Er wordt zelfs gewerkt aan een antitrust aanklacht daarover: nieuws: Reuters: Europese Commissie werkt aan Apple-antitrustklacht vanwege NFC
Dit hoor ik voor het eerst, en lijkt me helemaal niet te kloppen.
Ik gebruike beide diensten regelmatig.

enige bron??
Het contactloze(nfc) betalen heeft een tijdje in de payconiq app gezeten maar naar men eigen ervaring werkte dit vrij slecht*. Ze hebben het er later ook terug uit gehaald. Lijkt me dus straf dat KBC daarnaar doorverwijst.

*in vergelijking met google pay als nfc betaling
Waar haal je het dat in België banken schrik hebben van Google en Apple?
Google Pay wordt in België al aangeboden sinds maart 2017, toen nog onder de naam Android Pay. BNP Paribas Fortis was de eerste bank die het ondersteunde, in eerste instantie enkel voor kredietkaarten maar enkele maanden later ook voor debetkaarten.
Apple Pay werd zelfs nog eerder aangeboden in België, ik herinner me nog het Apple Pay logo op betaalterminals voordat het Google/Android Pay logo erbij kwam.
Overigens voor de consument is het wel allemaal gratis
Dat kosten niet zichtbaar zijn voor de consument, wil niet zeggen dat iets gratis is. De kosten zitten gewoon verwerkt in de prijs van het product en de kosten die jij betaalt voor jouw bankrekening. Zodra iets of iemand iets voor jou doet, betaal jij er voor. Direct of indirect.

Initieel waren banken wellicht bang voor de grote tech giganten, ze werken inmiddels al vele jaren samen. Er wordt geen App uitgerold zonder dat Apple en/of Google er aan te pas komen. Samsung is er ook nog, maar die speelt volgens mij in NL en België geen rol.
Zover ik weet wordt contactloos betalen via je bank app gezien als contactloos betalen met je pinpas. Dus tot een bepaald bedrag en na x aantal keer of hoger bedrag, moet je de app openen en pincode invoeren. Met Google Pay hoeft dit niet. Je fingerprint is de pincode in feite en je kan elk bedrag betalen.
Met de ING app kun je ook je fingerprint gebruiken ipv pincode als daarom wordt gevraagd. Vind ik wel beter dan je pincode intoetsen tijdens het mobiel betalen.
Maar dan moet je de ING app openen als je wil betalen? Met Google Pay hoef je niks anders te doen dan je telefoon bij de betaalterminal te houden en je vinger op de fingerprint reader te houden. Ik breng mn telefoon altijd naar de betaal terminal terwijl ik de fingerprint al vast heb, waardoor die altijd in één beweging afrekent (exact zoals met Apple Pay). Dus hoef mijn telefoon niet te ontgrendelen en een app te openen of iets. Ongeacht het bedrag en hoe vaak.

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 22 juli 2024 17:21]

Het is een beetje droevig dat een beperkte app van de Rabobank en het geklungel van de ABN AMRO het betalen via bank eigen apps via NFC zo'n negatief imago heeft gegeven. Als je kijkt hoe netjes en vlot een ING het aanpakt is er totaal geen meerwaarde voor Google (of Apple) Pay. Natuurlijk is er wel meerwaarde als je met die beperkte Rabobank app zit of het spontaan stoppen met de oplossing omdat ze er geen zin meer in hadden, zoals ABN AMRO dat deed.

Natuurlijk fantastisch voor Google en Apple, die kunnen nu lekker verdienen aan hun producten, want de concurrentie zet zichzelf deels buiten spel. Maar het toont wel een bepaalde onkunde van vooral een Rabobank en ABN AMRO.

ING laat zien hoe het wel moet en kan en gaat net zo vlot als Google Pay, werkt ook met vingerafdrukken en andere biometrische beveiligingen terwijl ze gewoon de standaard functionaliteit in Android hiervoor inzetten. Bij de ING hoef je ook geen losse app te openen, dat gaat allemaal automatisch. Jammer dat veel mensen al een nare nasmaak hebben gekregen van het geklungel van andere banken.
ING laat op het gebied van veiligheid echter met regelmaat steken vallen (bijvoorbeeld https://beveiligingnieuws...-slachtoffer-van-spoofing). De implementatie van Rabobank is aantoonbaar veiliger (https://www.bnnvara.nl/ka...achtoffer-spoofing-fraude). Maar gaat dus ten koste van gebruiksgemak. Het is maar waar je voor kiest.
Bij werkt Google Pay met ABN AMRO perfect, de Rabo Wallet werkt inderdaad slecht.
Bij de ING hoef je de app niet zelf te openen. Wanneer je de telefoon tegen een pin apparaat legt, opent hij automatisch de app en laat hij de transactie zien, en wanneer je inderdaad een bepaald bedrag hebt bereikt moet je de pincode of vingerafdruk opgeven, maar dit krijg je direct te zien omdat de app automatisch opent.
Nee, je ING-app hoef je niet te openen. Gewoon telefoon ernaast, en dan scant hij je vingerafdruk (zoals we die in het Nederlands noemen ;) ) zeer rap.
Als het een beetje hetzelfde werkt als ApplePay:
  • Geen aparte app moeten openen
  • Mogelijkheid om alle bedragen zonder pincode te betalen maar met face-id of 2e factor horloge.
  • Integratie met smartwatch
Weet niet hoe dit zit bij andere banken, maar bij de ING hoef je:
- Geen app te openen om te kunnen betalen
- Kan ook met fingerprint ipv pincode
- Mobiel only, geen smartwatch integratie

Al met al vind de verschillen niet onoverkomelijk. Misschien alleen in die situaties waarbij je je mobiel niet bij de hand hebt, maar die heb ik eigenlijk altijd wel.
ah dan is het wel verbeterd, ik ken het alleen nog uit de tijd dat je eerst een specifieke app moest openen.
Die tijd is bij ING nooit geweest, ten minste ik kan het niet herinneren en gebruik het vanaf het eerste uur.
De ING app is goed, maar er zitten wel wat scherpe randjes aan af en toe. Je moet drie keer op bevestigen drukken als je wilt betalen, je zit soms naar een stilstaand scherm te staren, en het is niet duidelijk of je voor je eerstvolgende betaling wel of niet je vingerafdruk moet gebruiken.

Eén op de vijf keer houd ik mijn telefoon tegen de terminal, krijg ik een foutmelding en moet ik hem ontgrendelen, op een knop drukken en verifiëren met een vinger, alvorens ik weet kan betalen. Het is niet veel (en echt een eerstewereldsprobleem ten top) maar bij andere betaalplatforms is dat net wat fijner afgewerkt. Dat gezegd hebbende, is na het zien van wat de concurrentie aan apps biedt de ING-app wel echt een reden voor mij om bij die bank te blijven. Ik zou willen dat er PSD2-integratie in zat zodat ik mijn (externe) spaarrekening er ook in kon beheren.

Ik ben best benieuwd hoe de flow van Google zit, en of die net wat vriendelijker is. Concurrentie op dit gebied is op zich welkom, natuurlijk.
Omdat de bank app het niet doet via Android Wear?
Op het moment dat je google pay gebruikt hoef je alleen je horloge er tegen aan te tikken en klaar. Geen telefoon pakken, geen bankpasje pakken. Die dienen allen alleen voor backup.
Als je een horloge hebt met een 4g chip hoef je niet eens je telefoon meer in de buurt te hebben.
Heb je bij Android Wear dan ook een internetverbinding nodig? Werkt dit dan anders dan Apple Pay? Want daar heb je geen internetverbinding nodig.
Owh, dat weet ik eigenlijk niet. In het buitenland heb ik eens een foutmelding gekregen toen mijn telefoon daar geen verbinding had, dus ging er eigenlijk vanuit dat je altijd wel verbinding moet hebben.

[edit] ff snel gezocht, het lijkt erop dat je maar een beperkt aantal offline tokens hebt. In het buitenland heb ik vaak geen 4g aan staan op de telefoon waardoor ik daar mogelijk wat sneller doorheen ga.
https://www.westpac.com.a...-pay-internet-connection/
Op dit moment denk het niet. Tenzij het mogelijk is om je boodschappen af te rekenen met Google Play tegoed maar dat lijkt me sterk.
Geen idee. Heb al tijden geen bankpas meer bij me en betaal alles met de Rabobank app.
Je kan de betaalkaarten van meerdere banken gebruiken in Google Pay. Het maakt het makkelijker om te switchen tussen ABN Amro, Revolut en Wise voor bepaalde betalingen.
Omdat Goolge Pay met Maestro werkt, en dat werkt ook in het buitenland. App van eigen bank werkt meestal enkel in land van herkomst.
Met de Rabobank app kan je iig probleemloos in het buitenland betalen.
En waarom denk je dat de huidige banken dat niet doen? ING app doet het waar ik ook met de pas zelf kan betalen (de hele EU).
Als het net zo betrouwbaar werkt als Apple Pay, vooral een stuk gemak. Sinds ik Apple Pay op mijn telefoon heb, gebruik ik al een jaar praktisch nergens meer een betaalpas. Ik heb zelfs al een keer gehad dat de pas het niet deed, maar Apple Pay wel. Het werkt gewoon altijd en ontzettend makkelijk. Op Android zat je bij Rabobank met Rabo Wallet. Dan moest je verplicht een internetverbinding hebben en een aparte mPIN invullen. Met Apple Pay is het gewoon twee keer op de power button klikken, FaceID en klaar.
Met apple Pay heb geen pincode niks nodig om te betalen, 2 klikjes op de apple watch of iphone en ping betaald(Iphone even face ID of vingerscanner).
Dit kan zowel met 5 euro als met 100 euro, met de app van je mobiel zie ik iedereen met betalen nog bevestiging tikken op de telefoon pincode of iets.
Wat is het verschil tussen:
2 klikjes op de apple watch of iphone en ping betaald(Iphone even face ID of vingerscanner)
En dit?
met de app van je mobiel zie ik iedereen met betalen nog bevestiging tikken op de telefoon pincode of iets
:/

[Reactie gewijzigd door Aurora op 22 juli 2024 17:21]

Betalen via de bank app is soms nog wel beperkt, bij Rabobank zit daar bijvoorbeeld een limiet aan (of zat in ieder geval toen ik dat gebruikte), en dan moest je toch nog regelmatig je pas tevoorschijn halen. Bij Google Pay is het denk ik net als bij Apple Pay, dan heb je geen last van die beperkingen (ik heb met Apple Pay in combinatie met Rabobank nog nooit weer mijn pasje hoeven gebruiken, behalve voor de Rabo scanner).
Mijn smartwatch ondersteund alleen contactloos betalen via de google pay app. Tenminste het had vast gekund dat de banken die direct hadden kunnen ondersteunen maar geen die dat deed.
Voor Google en Apple is het natuurlijk gewoon een verdienmodel en een methode om klanten in hun ecosysteem te houden. Hoe meer afhankelijkheden en hoe dieper hun hard- en software in jouw leven geintegreerd is, hoe minder snel je geneigd bent over te stappen.

Bij Apple Pay vind ik er wel degelijk enkele voordeel aan zitten: de mobiele app van de bank moet je vaak via enkele stappen starten en is -net als contactloos betalen met de pas- gelimiteerd tot een bepaald bedrag voordat je een pincode moet invoeren. Apple Pay heeft geen limiet en is met 2 drukken op de knop te starten.

Ik denk dat (kleine) vergelijkbare verbeteringen ook bij Google Pay van toepassing zijn: net iets eenvoudiger betalen in de winkels en makkelijkere online betalingen.
Mijn pasje zit in mijn pasjeshouder, in mijn tas, die ik vaker vergeet dan mijn telefoon... :|
Betaalgemak. Ik heb een tijdje de rabo app gebruikt. Daar moest je soms weer een aparte pincode invoeren die bij je contactloos betaal app hoorde. En nog meer van die niet makkelijke dingen.
Wel benieuwd naar de 'niet makkelijke dingen' die jij ervaart. Ik ben redelijk van de van rabo app. Ik vind het ook wel fijn dat je om de zoveel tijd je pincode op moet geven. Geeft toch iets meer het gevoel van veiligheid. Maar dat is het enige 'niet makkelijke' dat ik ervaar eigenlijk.
Bank app werkt bij mij niet geweldig. Dus ik ga google pay proberen om te kijken of het de telefoon is of de bank app die het probleem veroorzaakt.
Meerdere banken 1 app in plaats van 2 a 3 apps, zie hier toch het grootste voor deel
mogelijk om Revolut en Bunq in een betaal app en simple keuze welke pas ik wil betalen.
Wat het toevoegt is dat Google nu ook weer waar jij je aankopen doet en hoeveel je hebt uitgegeven. Zo hebben ze een nog beter beeld van jou als persoon en ben jij dus nog meer waard voor de adverteerders.
Betalen met je smartwatch!
Ik heb zelf mijn persoonlijke rekening bij bank A en een zakelijke rekening bij bank B. Op Android kun je één app kiezen die standaard wordt gebruikt wanneer je een betaling wil uitvoeren. Met Apple Pay en nu dus ook Google Pay kan ik zelf kiezen welke pas/rekening ik gebruik op het moment dat ik ga betalen.

Daarnaast zou Google Pay ook dingen zoals entreekaarten of boarding passes moeten kunnen weergeven, waardoor je dat soort dingen allemaal op één plek kunt bijhouden.
In België heeft KBC de optie om contactloos te betalen laten vallen in hun app en laat dit nu volledig over aan Google Pay. Ik was niet van plan Google Pay te gebruiken, maar nu word ik geforceerd als ik deze functie wil blijven gebruiken.

Een voordeel van Google Pay is wel dat er bij betalingen tijdelijke rekeningnummers aangemaakt worden zodat ontvangen je echte rekeningnummer niet kennen.
Extra betalen voor de extra dienst ;)
Voor mij is de meerwaarde dat ik een plan B heb als ik mijn pasje vergeten ben, maar dat is waarschijnlijk niet wat Google en de banken beogen.
Dan moet je bank het wel ondersteunen.
De ABN heeft geen app meer die contactloos betalen regelt ("omdat het te weinig gebruikt werd met Android" )

Dus wel leuk dat de app er nu ook bijzit, al voegt het niet echt veel toe.
Ik had gehoopt dat met de Pay app dan ook het draadloos betalen met mijn smartwatch dan ook ging. Helaas kan je wel de app installeren maar wordt de ABN betaalkaart niet gesynchroniseerd, die moet dan apart voor de smartwatch worden toegevoegd. Je kan ook een creditcard toevoegen alleen werd mijn ABN AMRO kaart niet geaccepteerd voor betalingen.

Werkt nu gelukkig.. schijnbaar ergens een foutje gemaakt in de code van de virtuele bankrekening nummer

[Reactie gewijzigd door F-I-X op 22 juli 2024 17:21]

Dat kan dus niet altijd. Ik zit bij de ABN Amro en die hebben contactloos betalen via de App lang geleden alweer eruit gehaald. Bij KNAB (geen aanrader mensen) is het sowieso niet mogelijk.
Google Pay kan gezien worden als een open standaard wat Google zelf heeft ontwikkeld en dus banken niet actief zelf hoeven te doen.

ABN Amro zag het nut niet meer in contactloos betalen omdat niet genoeg gebruikers er gebruik van maakten, dus konden ze uiteindelijk gewoon bij Apple en Google Pay om contactloos betalen mogelijk te maken zonder zelf er mankracht op te hoeven zetten.

Andere banken kunnen in de toekomst hetzelfde doen.
Er zijn banken die een paar jaar geleden ermee stopten, en die bieden het nu weer aan via Google Pay.
Gelukkig heeft de Rabobank een zeer goede contactloos betalen app, met de mogelijkheid om ook pasjes in op te slaan.

Opvallend dat al 8 jaar geleden het contactloos betalen via mobiel op de markt kwam, lang wisten veel mensen niet dat dit al kon op enkele toestellen. Het heeft dus eigenlijk best lang geduurt voordat Google erin sprong, maarja, alle banken hadden hier natuurlijk al de mogelijkheid zelf gemaakt toen Google ermee begon.
Contactloos via de app kan vaak maar via 1 pas. Ik heb meerdere betaalpassen bij verschillende banken. Nu kan ik alle passen gebruiken om contactloos met de telefoon te betalen in 1 app en ook de CC toevoegen. Scheelt toch weer (wat passen) in de portemonnee. Ik zie dus zeker het nut in van GPay
Werkt nu ook op de Samsung Watch 4 icm met de abnamro.
Hoe heb je het werkend gekregen?
Ik heb vanuit ABN mijn pasje toegevoegd aan Google Pay.
Als ik de wear os app start moet ik opnieuw een pasje toevoegen?
Klopt, ik had al GP via de abnamro. Je dient het rekening nummer (wijkt iets af van je gewone rekening nr)op te zoeken in de app van de abnamro onder wearables en deze in te geven. Verificatie via email/sms en het zou moeten werken. Betalingen heb ik nog niet getest.
Ik heb het al geprobeerd maar krijg het niet aan de praat.
Als je google pay op de watch aanklik moet je eerst via de telefoon een kaart toevoegen. Ik had al een CC kaart in mijn lijst maar die blijkt dan niet te werken met gewone betallingen.

Er wordt zover ik kan zien GEEN andere kaartnummer aangemaakt. Enkel voor andere soort wearables als de ringen (MyRing2Pay). Alleen is dat kaartnummer wat je aan deze ring koppeld, geen goed nummer (te lang)

In de app van ABN kan je google pay instellen, en daar staat de PAY app gekoppeld aan de telefoon, NIET aan de GW4 clasic (die ik ook heb) De kaart heeft wel (virtueel kaartnummer) een ***xxxx nummer maar de voorste cijfers zijn niet te zien. Ook niet in de afschrijving via Pay.

Dus waarschijnlijk moet je de smartwatch als apparaat nog toevoegen bij de ABN.. Als ze dat toestaan.
Ik heb een ABN debit kaart, een pixel 6 en een Galaxy watch 4 classic. Na het downloaden van de G-pay app op de watch stuurde hij me automatisch door naar de G-pay app op m'n telefoon. Daar vroegen ze om mijn kaart nummer, let op dit is niet je 3 cijferige pas nummer maar het 19 cijferige nummer op de achterkant van je bankpas. Vervolgens krijg je een unieke eenmalige code van ABN per sms die je moet toevoegen. En klaar.
Ik heb ook een debit kaart (of een oude type betaalpas) maar daar staat alleen aan de bovenkant het IBAN banknummer NL80ABNA..... en geen ander betaalpas nummer die ik kan invullen.

Ik heb ook een CC kaart van ABN maar die schijnt door ABN niet te worden geaccepteerd voor in winkels. Hij maakt dus wel verbinding met ABN maar de CC is daarin geblokkeerd. Mijn gewone betaalpas heeft niet zon CC nummer wat ik kan gebruiken, of ik kan het nog niet terugvinden.

Dank voor je reactie.. weet dat het dus nu gewoon kan maar zal wel een ouder type pas hebben.
Oke dan zou ik gewoon een nieuwe bankpas aanvragen!
https://www.abnamro.nl/nl.../betaalpas/aanvragen.html
Het is gratis, bij mij werkte de metalen strip niet meer vorig jaar, en kreeg gratis een nieuwe.
Succes!
Werkt nu gelukkig.
Ergens een foutje gemaakt met de code met kopieren en plakken etc.
Mwah bij ING zit dit in de app ingebakken, persoonlijk vind ik het verdomde handig.

Maar eerlijk, 99% van de tijd betaal ik nog steeds met pinpas.
Ik heb geen Android toestel maar zou je nu niet net als op de iPhone met een knop op je telefoon (2x de aan knop bijv) de betaalpassen naar boven kunnen halen?

Ik kan me niet voorstellen dat ik steeds voor iedere betaling de abn app had moeten openen ipv het gemak wat ik nu heb
Via Google Pay werkt het gewoon een soort van "altijd"

1. Maak de telefoon wakker, en unlock hem

2. houdt de telefoon tegen de NFC terminal aan en je krijgt net als bij Apple Pay een betalings animatie te zien.


Via de bank app moet je inderdaad eerst de app openen, ben er daarom absoluut geen fan van. De pin pas trekken en er tegen aan houden is net zoveel werk, wellicht zelfs minder.
Bij de Rabo app hoef je de app niet te openen en zelfs de telefoon niet te unlocken.

Gewoon tegen de terminal aan houden, en klaar is kees
Dat klinkt niet heel veilig? Een mobiele terminal tegen jouw zak aanhouden zou dus betekenen dat ik even wat geld kan afschrijven? (Vraag)
Dat kan ook met een bankpas dus qua beveiliging verschilt het niet enorm.
Ik vind het niet echt een argument dat als de bankpas onbeschermd is tegen skimming dat een nieuwe betaaloplossing (je toestel) net zo onbeschermd mag zijn.
Het is een kosten-baten verhaal...

Er zit natuurlijk wel een grens op waarboven je een picode in moet geven, en daarnaast om de zoveel betalingen.

Dus als er iemand rond wil lopen om met een terminal langs broekzakken te lopen en steeds een 10tje af te schrijven, veel succes.

Tot slot, de teleoon trilt op het moment dat de betaling geslaagd is. Dus dat zou je ook nog kunnen voelen.
Bij de ING moet het scherm aan zijn, maar je hoeft je toestel niet te unlocken. Dus in je broekzak zit hij veilig. En aangezien ik mijn bonuskaart ook op mijn telefoon heb staan moet ik de telefoon sowieso unlocken
Ja lijkt mij ook niet.

Ik vindt het feit dat zodra ik mijn telefoon unlock en hem tegen de terminal aan hou bij Google Pay al net een tandje te onveilig. Had er liever nog een extra stap zoals bij Apple (2x klikken op een knop) bij gehad voor hij geactiveerd werd. Voor nu heb ik een NFC toggle shortcut die ik aan en uitzet.
De telefoon moet wel ontgrendeld zijn
Bij de ING werkt het precies zoals @GurbieV het hierboven beschrijft: Telefoon tegen het apparaat en dan verschijnt gelijk je virtuele pas(sen).
Afhankelijk van je instellingen kun je bedragen gelijk afrekenen (bijvoorbeeld tot 25 euro) of nog een pincode of biometrische verificatie geven.
Ik heb twee passen van de ING, en daar kan ik gewoon tussen schakelen. Erg handig. Ik betaal eigenlijk ook altijd met de telefoon tegenwoordig.
En online gebruik ik bijna altijd PayPal: aankoop is verzekerd ( je kunt makkelijk je geld terug krijgen) en adres is standaard ook ingevuld.
Via de bank app moet je inderdaad eerst de app openen, ben er daarom absoluut geen fan van.
Dat is volgens mij nooit zo geweest dus ben wel benieuwd waarom je dat denkt.

Als je van pas wilt wisselen moet het wel maar daar hoef je niet voor in te loggen...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 17:21]

Ik kan me niet voorstellen dat ik steeds voor iedere betaling de abn app had moeten openen ipv het gemak wat ik nu heb
Dat hoeft ook helemaal niet. Gewoon je telefoon bij de terminal houden. Moet je bij IOS eerst een virtuele bankpas openen?

Betalen met androis telefoons kan al jaren (NFC chip zit al een poos in adroid telefoons), verschil met Apple is dat er geen standaard is en dat banken soms een eigen implementatie gebruiken.

[Reactie gewijzigd door [Roland] op 22 juli 2024 17:21]

[...]

Dat hoeft ook helemaal niet. Gewoon je telefoon bij de terminal houden. Moet je bij IOS eerst een virtuele bankpas openen?
Je kunt het op beide manieren doen, echter werkt de optie om 2x op de zijknop te drukken sneller omdat ie dan direct kan authenticeren d.m.v. je gezicht of vingerprint scanner.
Ja precies als google pay net als ApplePay werkt lijkt het mij juist handiger, 2 tikjes op de knop geen bank app inloggen enzo heerlijk.
Ik hoef geen tikjes te geven dus hoe is 2 tikjes geven dan handiger?

Juist ja...
Nee hoef alleen de nfc chip of functie aan te hebben zeg maar.

Mobiel bij een pin automaat ding houden, opent de app vanzelf van ING en hoppa betaalt.

Hoewel ik het wel ingesteld heb dat ook bij bedragen onder de 50eu mijn vingerafdruk of verificatie nodig is.
Want dat stukje vertrouw ik anders niet helemaal als ik de nfc functie aan laat staan.
Ik ook, vooral omdat ie bij mij de eerste 2x niet werkte.. Toen had ik het al wel weer gezien.
Inderdaad heel fijn voor Android gebruikers. Wist eigenlijk niet dat het met Android nog zo moeizaam is. Volgens mij ondersteunen bijna alle banken nu al geruime tijd Apple Pay. Ik zou het zonder Apple Pay ook heel vervelend vinden. Ik gebruik m’n pinpas echt nooit meer.
Wist eigenlijk niet dat het met Android nog zo moeizaam is.
Hoe kom je er bij dat het moeizaam gaat? Op een enkele bank die geen eigen app wilde maken kon je gewoon met elke bank contactloos betalen op Android (al ver voor het uberhaubt kon met iOS, niet eens moeizaam maar gewoon niet).

In welk opzicht is het nu minder moeizaam dan?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 17:21]

Ah ok. Dank. Hoe werkt dat dan? Moet je de app van de bank openen alvorens te betalen? En is het dan echt volwaardige pinpas vervanging? En werkt credit card dan ook op die manier?
Nee, alleen scherm aan is voldoende voor contactloos betalen.
Dus eerst roep je dat het omslachtiger is, en vervolgens blijkt dat je werkelijk geen idee hebt, waarom riep je dan eerst dat het omslachtig is?

Je activeert je scherm en dan hou je je mobiel bij de terminal.

Als je meer dan 50 gaat pinnen moet je wel voor of achteraf met je vingerprint even scannen.

Dus tot 50 euro werkt een iPhone juist omslachtiger, daarboven hangt het er van af of je vooraf of achteraf je identiteit bevestigd (vooraf vergelijkbaar, achteraf moet je 2x je telefoon langs pinautomaat halen).
Ik kan alleen van de ING spreken, maar de flow is als volgt:

1. Je houdt je telefoon tegen de betaalterminal

Als het bedrag hoger is dan een bepaalde threshold is er een stap 2. De threshold is 100 euro sinds je voor het laatst hebt geautoriseerd, of losse betalingen vanaf 50 euro, al kun aanzetten dat je altijd moet bevestigen.

2. De betaalterminal zegt "controleer telefoon". Houdt je vinger op de vingerafdrukscanner en plaats de telefoon terug (de app opent automatisch, bovenop je lock screen dus je hoeft niet te ontgrendelen).

Voor mij heeft het de PIN-pas dermate vervangen dat ik toen mijn telefoon leeg was drie pogingen nodig had om mijn eigen PIN-code goed in te voeren, dat was even zweten. Er zit wel een limiet op hoeveel je via de app kan aftikken per dag, ik ben er nog nooit tegenaan gelopen dus ik weet niet of dat ook geldt voor contactloos betalen.
Je bank app vaak inloggen vaak nog een pincode gebruiken net zoals je pinpas(Na bepaald bedrag).
Bij Apple Pay heb je nooit een pincode nodig en werkt ook via watch, 2 tikjes op knop van watch en tegen terminal houden en ping betaald.

Zelfde geld voor de iphone gewoon 2 klikken en face en of vinger erop en klaar, geen pincode nodig zelfs niet met 100 euro of iets.
Ik ga de winkel in ga na de kassa en reken af zonder mobiel te gebruiken, effe tikje op de apple watch tegen terminal houden en ping betaald.
Je kunt gewoon met je vingerafdruk betalen op Android, hoor. Kleine bedragen gewoon zonder, telefoon tegen het ding en klaar.

Niet iedere bank wil dat (omdat het zo makkelijk te misbruiken is) of je moet het aanzetten, maar dit is nou niet bepaald een iOS-only feature.

Vanwege Apple's monopolie op betaalinfrastructuur heeft het jaren geduurd voordat iOS-gebruikers eindelijk met de rest mee konden doen in Nederland.
Nee hoor, de betaal-app van je bank start automatisch op en rondt de betaling af, als je je telefoon tegen een terminal houdt (scherm moet wel aanstaan). Onder de limiet hoef je verder niets te doen, boven een bepaald bedrag enkel nog een fingerprint. Die limiet kun je zelf instellen met een maximum van 100,- euro. Dit is bij de ASN bank. De totale daglimiet voor mobiel betalen is daar 500,- euro.

Dit werkt echt al jaaaren zo, vanaf de proef die ik toen deed bij ABN zo'n 5 jaar geleden.

Smartwatch is een ander verhaal inderdaad, dat moet wel echt beter bij Android. Hopelijk dat de officiele introductie van Google Pay in Nederland daar verandering in gaat brengen.

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 22 juli 2024 17:21]

Hoe gaat het tegenwoordig met het updaten van de app en het koppelen aan een toestel?

Gebruik nu al tijden Apple Pay maar voor die tijd altijd Android met rabobank gebruikt en kreeg tijdens het betalen de melding dat ik de app moest updaten. Ook gehad dat ik de app ineens opnieuw aan mijn toestel moest koppelen (met pinpas en random reader), ideaal als je met een kar boodschappen in de winkel staat.

Weet niet of dit soort zaken inmiddels tot het verleden behoren?
Dat heb ik nooit gehad. Alle updates vanaf de beta bij de ABN Amro gingen vlekkeloos, zonder opnieuw koppelen. Bij de ASN ook nooit opnieuw hoeven koppelen. Er staat wél een waarschuwing dat het mogelijk is dat dat het geval is, maar dat lijkt meer een dislcaimer. Als er iets fundamenteels verandert (in bijv. het beveiligingsgedeelte) kan ik me voorstellen dat opnieuw koppelen nodig is.
Mooi dat het beter gaat dan eerder, nam destijds alsnog mijn pinpas mee gezien je nooit zeker was of het zou werken. Haalt het hele idee wat onderuit als je die alsnog moet meenemen.
Pin-transacties hoef je helemaal geen pincode voor in te voeren en kan net zo goed met een vinger bevestigen, en dat geldt enkel boven de 50 euro.

Daarvoor (onder de 50) hoef je juist helemaal niks te doen dus juist minder omslachtig (je scherm hoeft enkel aan te staan) :) daarboven is het omslachtiger te noemen (1 stap meer, app openen om vervolgens mijn vinger te scannen).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 17:21]

Ik hoef de app niet eens te openen, want die verschijnt vanzelf. Als er dan om een fingerprint wordt gevraagd, kan ik die blind ingeven terwijl ik m'n telefoon bij de terminal houdt (ik heb een fingerprint scanner achterop m'n toestel). Ultramakkelijk! :)
Had dat contactloos betalen via NFC op Android niet een limiet van €25? Dan is het toch geen volwaardige vervanging voor je pinpasje.
Contactloos via de pinpas heb je precies dezelfde limiet. Het is trouwens verhoogd naar €50, daarboven moet je je pin invoeren.

[Reactie gewijzigd door hcQd op 22 juli 2024 17:21]

Vingerafdruk voldoet (ABN Amro)
Zoals hieronder ook staat..
Er is een andere limiet als je je telefoon eerst ontgrendeld met je vingerafdruk (of code) Geen idee waar die precies zit maar die zit zeker boven de 50.
Nee dat heeft het niet, het is dus wel een volwaardige pinpas, hoewel het maximale limiet (in de 1000den) misschien wel anders ligt.
Ik moet bij meer dan 100,- euro m'n fingerprint ingeven. Verder is de daglimiet voor mobiel betalen 500,- euro bij de ASN. In mijn geval dus voor 99,9% van al m'n winkelaankopen een volwaardige vervanging voor m'n pinpas.
Verre van alle banken. De grote drie al geruime tijd, wat kleinere banken ook. Maar De Volksbank (SNS, ASN, RegioBank) bijvoorbeeld niet. En dat is toch knap onhandig. Op Android ondersteunen ze wel betalingen via NFC met een eigen app, maar ze hebben nog geen Apple Pay.
Fair point. Maar qua marktaandeel zit overgrote bulk bij banken die het ondersteunen.
Of wat denk je van Triodos, die heeft geen eens NFC betalingen en op Android ondersteunen ze geen biometerie (want dat is onveilig).
De Volksbank heeft gezegd dat Apple Pay in ontwikkeling is, maar dat was alweer maanden geleden. Android Pay zit vast ergens in de pijplijn alleen met het huidige tempo duurt dat nog wel even. De app van de SNS is verder prima, alleen hier missen ze toch echt wel de boot in mijn optiek...
Androidgebruikers kunnen bij de grote banken al jaren, zonder Google Pay, contactloos betalen met de apps van de bank. Alleen ABN AMRO heeft die functie laatst uit hun app gehaald en vervangen door Google Pay.
Ik zit zelf bij de ABN AMRO en van mij had die koppeling via Google Pay ook niet gehoeven. Het voegt echt helemaal niets nuttigs toe ten opzichte van de app van de bank.
Ik ben niet bekend met google pay maar lijkt mij juist handiger, je heb geen pincode niks nodig elke bedrag zo afrekenen ?.
Zo werkt tenminste met Apple Pay gewoon tikje op de mobiel en hup betaald, of je nu 5 euro afrekent of 100 euro.

Ik kan zonder pincode van mijn bank app of iets zo elk bedrag betalen, zonder mijn bank app hoeven in te loggen of iets.
Maar je iPhone moet wel unlocked zijn wil je kunnen betalen, dat is bij de ing-app android dan weer niet nodig.
Nee je iphone wordt op dat moment unlocked, je kan gewoon vanuit stand uit 2 keer op de knop drukken en face ID / touch id indrukken en de pinpas komt te tevoorschijn direct.
Ik kan mij niet voorstellen dat jij je bank app kan openen, terwijl je mobiel niet bruikbaar is in lock stand.
Op android hoef je je telefoon niet te unlocken. Voor bijna alle (<50E) betalingen gewoon scannen en klaar, net als bij je normale pas. Bij grotere bedragen even je "virtuele" pincode invoeren, net als bij normale pas. Het is een security afweging. Door die andere afweging zijn kleine bedragen bij Android makkelijker, en grote bedragen bij iPhone.

Voor de duidelijkheid: NFC tegen een betaalautomaat activeert de pas, zonder dat je je telefoon unlockt en de app hoeft te openen.

[Reactie gewijzigd door Loen op 22 juli 2024 17:21]

Dat is het verschil.

Op Android gedraagt 'pay' zich als de chipknip, tot €50 zonder pin, daarna met.

Met Apple pay is dat verschil er niet, €1000+ kan je betalen zonder pin, maar met vinger/faceid (zal vast een limiet aan zitten). Zal met de secure enclave te maken hebben, die is wellicht veiliger dan de chip op je bankpas dus zeggen de banken: veilig genoeg.
Face id/touch id is toch unlocken.
Ja haha hij weet het mooi te vertellen maar in elk bericht doet ie net of dat geen handeling is, zeker van faceid waar je je telefoon toch op een specifieke manier moet richten is gewoon een handeling. Als je unlocked met je vinger of een aanknop in moet drukken is nog soort van weg te redeneren als handeling maar faceid zeker niet..
Huh moet je op een knop drukken om betalingen te doen op iOS? Ik dacht dat dit juist zo handig en automagisch moest zijn. Dat zal wel een premiumfeature zijn van de mensen die zich een Apple Watch kunnen veroorloven?

Op Android douw ik mijn vergrendelde telefoon gewoon uit zak direct tegen de terminal en klaar, ik krijg hooguit een piepje dat ik mijn vinger op de vingerafdrukscanner moet doen omdat ik de 100 euro contactloze betalingen heb bereikt.

Dat gaat gewoon bovenop het vergrendelscherm, als je een PIN of gezichtsherkenning aanhebt in plaats van je vingerafdruk dan hoef je dus niet je hele telefoon te ontgrendelen ofzo.
Bij de oude ABN AMRO-app kon je ook gewoon instellen tot welk bedrag je zonder authenticatie kon pinnen.
Ah oke wist ik niet volgens mij bij de ING kon dit niet, moest je net zoals de pinpas na 25 euro ofzo weer de code invullen(Misschien dat het nu wel kan geen idee).
>€50,- maar biometrische authenticatie is ook voldoende.
Ietwat irritant verwarrend dat dit nergens staat aangegeven, maar de limiet is 50 euro voor een enkele betaling óf opgeteld > 100 euro sinds je voor het laatst hebt bevestigd met je vingerafdruk danwel PIN.
Nee inderdaad de APP hadden ze gewoon moeten updaten maar volgens mij moest ie volledig opnieuw gebouwd worden omdat ze een beperkende library gebruikten voor het NFC gebeuren wat de rechten niet goed geregeld had in nieuwe Android versies.

Of ze hadden het in de bestaande bank app moeten integreren. Dat is op zich wel een mooi stukje software.

We hebben lang moeten wachten bij de ABN voor ze toch weer NFC accepteren.
Jammer dat ze zo vaag deden over het stoppen van de oude app.
Ook steeds meer webshops (en bijv thuisbezorgd) ondersteunen apple pay (met de debitcard) wat afrekenen echt een eitje maakt gezien het ook je adresgegevens direct doorgeeft enzo!
Nederland ligt lichtjaren achter, in de rest van de wereld werkt dit al heel lang.
Waarom wordt er bij dit soort betaalapps zo moeilijk gedaan over een andere rom op het toestel? Google pay, Payconiq, sommige banken etc blokkeren hun apps zodra een bootloader unlocked is. Voor mensen gaan flamen, andere rom is niet gelijk aan root toegang, er is niets raars aan het verwijderen van bloatware van eigen gekochte toestellen.
Door een unlock haal je een deel van de beveiliging van je telefoon. De bank kan niet zien waarom je een unlock gedaan hebt, net zozeer als zij niet kunnen zien wat er wel en niet in de ROM zit en of alle beveiligingen van android daar nog goed staan.
Stil jij hebt een ROM in gebruik en daar zit een of andere backdoor in. De bank app gaat er gewoon maar mee akkoord en een paar dagen later is het geld van je rekening. Wie geef jij dan de schuld? De bank? of jezelf omdat je een ROM gebruikt die je niet helemaal gecontroleerd hebt op beveiligingsproblemen?
Ik heb ze daar nooit over horen zeuren bij internetbankieren in een browser op Windows, Linux of welk ander OS dan ook. Jarenlang hebben we kunnen knutselen met onze eigen toestellen en zijn rekeningen doorgaans geplunderd door oplichters die telefonisch codes ontfutselen, softwarematig is dat vrij goed beveiligd. En waarom is dat dan alleen een probleem bij sommige banken en kan ik bij anderen er wel mee terecht, soms zelfs met een root toestel? Doorgaans als je een rom vervangt of root ga je akkoord met een berg uitzonderingen en verlies van garantie, dan kies ik toch zelf voor het risico?
Omdat je ROM dan ook open staat voor malafide apps waar je geen weet hebt ;)
Bijvoorbeeld programma's die dan ongemerkt screenshots kunnen maken van je bank-app etc.

[Reactie gewijzigd door Olifant1990 op 22 juli 2024 17:21]

Fijn als je bij de ABN zit en per se contact loos wilt betalen met je mobiel.
Werkt al sinds mei bij de ABN zoals in het artikel is vermeld: nieuws: ABN AMRO maakt Google Pay beschikbaar.

Ik maak hier ook gebruik van, werkt uitstekend.

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 22 juli 2024 17:21]

Vrijwillig nu ook je betalingsgegevens bij Google neerleggen. Komt niet heel "fijn" over op mij.
voor mij ook niet, maar genoeg mensen die dat wel willen..
Ik heb juist zoveel mogelijk Google uitgezet, moeten banken niet gaan beginnen via Google Pay te gaan betalen!
Sinds Brexit zijn ze verhuisd van London naar Ireland met hun toen 29maart aangepaste 'voorwaarden'.
Dat kan al een paar jaar. En daar is geen Google voor nodig.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 22 juli 2024 17:21]

Op een gegeven moment had de abn die
optie gestopt iets met android 11 of 12 beperkingen, maar schijnbaar is het sinds eerder dit jaar weer mogelijk
Ik heb dit al minstens driekwart jaar werkend zonder dat die Google app daarvoor beschikbaar was. Dat kun je gewoon koppelen in de ABN app zelf. Het enige wat je dan nog nodig hebt, is een telefoon met NFC (maar dat hebben vrijwel alle telefoons tegenwoordig).
Ik zie sinds vandaag het Pay-logo ook in de Settings tray van mijn Wear OS Mobvoi Ticwatch Pro 3, echter als ik kies voor instellen doorloopt hij een menu om vervolgens aan te geven dat er iets mis gegaan is. Lukt het anderen wel om nu Google Pay in te stellen op hun Wear OS watch? Ik gebruik Google Pay icm ABN Amro
Op mijn Suunto 7 hetzelfde geval. Ik heb alles al geprobeerd met betrekking tot cache en de installatie etc. Jammer want voor de rest verandert er nu, buiten een app, nu helemaal niks.

Het is mij gelukt! Je moet de kaart verwijderen uit de Google Pay app. Opnieuw toevoegen en dan je wear watch. Het werkt nu!

[Reactie gewijzigd door BlakeNL op 22 juli 2024 17:21]

Met welke bank is dit? Bij mij werkt dit (nog) niet met ABN Amro
Jawel, ik heb ook ABN. Verwijder je ABN Amro kaart uit de Google Pay app. Dan opnieuw toevoegen en dan kan je je kaart activeren op je wear horloge.

Als je nog niet je Google pay hebt geactiveerd bij ABN ga je naar je ABN app. Dan wearables. Vervolgens kom je op de website. Schrijf je kaart nummer op en voeg deze, met je juiste persoonsgegevens toe aan je Google Pay. Als hij om je CVC vraagt voer je je pasnummer van je pinpas in.
Vreemd...
Heb Een Galaxy watch 4 de Pay App geinstalleerd maar in de wearable sectie van de ABN omgeving heb ik enkel het nummer van mijn andere wearable NFC ring en die is te lang om als CC/betaalkaart te gebuiken met het toevoegen.

Met de installatie van de PAY app op de telefoon hoefde ik verder niks te doen. Die gaf al direct mijn kaart op die al ingeschakeld stond voor de pay app.

De Google pay app heeft in de ABN App zijn eigen sectie en staat niet in de wearables deel.
Beste Blake, welke gegevens heb jij dan van je betaalpas tot je beschikking. Ik heb namelijk enkel een betaalpas met de standaard IBAN nummers maar dat is niet geldig.
Ik zie wel in de Pay app dat er een virtueel kaart is aangemaakt door de ***xxxx nummers die op de kaart staat, maar dat is niet het volledige virtuele kaartnummer.
Gelukkig werkt het nu wel bij me..
Heb het nummer maar even vanaf de ABN website handmatig in de pay app gezet ipv een kopieren en plakken binnen de telefoon. (of er was iets anders aan de hand)

Werkt nu zoals je omschreven hebt.
Goed om te horen!
Ik krijg helaas dezelfde melding op mijn Wear OS Skagen Falster 4 :| . Hier icm bunq.
Hier hetzelfde op Mobvoi Ticwatch Pro, ook icm ABN AMRO.
I zit bij de rabobank en ing. Beide worden dus niet ondersteund.

Ik betaal al contactloos met de rabobank app.

Volgens mij mis ik dan niets?
Ik denk inderdaad dat je weinig mist. Een handige "feature" van G Pay is dat je zonder de app te openen kan betalen met je "hoofd" betaalmiddel, door gewoon je telefoon te unlocken en dan tegen de kaartlezer te houden. Ik weet niet of dat ook kan met de rabobank app.
Dat kan gewoon met de ING en rabobank app. De ing accepteert ook vingerafdrukken voor extra authenticatie. De rabobank app is wat basaler.
Inderdaad een nadeel van de huidige raboapp is dat ik die met pin regelmatig moet unlocken en dat is zeer irritant en traag is. Iedere keer eigenlijk weer geknoei als ik dit heb.

Vinger afdrukken zou een enorme verbetering zijn voor de rabobank app.

Misschien zou ik eens de ING App hiervoor moeten gaan gebruiken, aangezien ik zo te zien google pay toch niet kan gebruiken met mijn huidige banken.
Ik heb zelf ook ervaring met de rabobank app en vind die erg tegenvallen ten opzichte van wat de ING levert.
@Rolfie inderdaad zoals gezegd wordt gewoon nog meer gemak, je drukt te keer op de home of power knop van de iphone en ping betaald,
De verificatie is faceId of vingerscanner geen app openen, geen pincode of iets ook of je nu 5 euro of 200 euro afrekent.

Ik kan zo met mijn Apple watch 200 euro afrekenen met 2 keer drukken op de knop, als google pay dus ook zo werkt is nog makkelijker.
ABN had al drie jaar mobiel betalen voor Android, maar toen ze Apple Pay toevoegden werd de Android versie gecanceld. Gaan ze dat aanpassen naar Google Pay. Gelukkig ben ik nu over naar Apple. Google hoeft dit soort dingen zeker niet van mij te weten.

Heb meerdere keren bij ABN een klacht ingediend, maar er gebeurt helemaal niets mee
Dit werkt zoals in het artikel staat al met ABN Amro. Ruim een half jaar nu dat het is geïmplementeerd. Je kan met Google Pay betalen (of niet als je die optie niet zelf activeert).

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 22 juli 2024 17:21]

Dat het al langer werkte wist ik al. Ben rond die tijd overgestapt naar iPhone nadat ik al veel te lang geen gebruik meer kon maken van mobiel betalen. Als je het eenmaal gewent bent is het een heel fijn systeem.

En dat de ABN eerst een paar jaar Android zelf deed, Apple Pay introduceerde en dan Android killt met opmerking ja niemand gebruikte het was echt enorme onzin. Meeste mensen wisten er niet eens van. Pas toen ze reclame gingen maken voor Apple Pay..

En dan gaan ze voor Google Pay. Alsof Google nog niet genoeg van je weet..
Wees maar gerust dat Apple evenveel van je weet als Google en als je een Apple device gebruikt wellicht zelfs nog meer.
ABN had al drie jaar mobiel betalen voor Android, maar toen ze Apple Pay toevoegden werd de Android versie gecanceld.
Dan was je een van de weinige mensen die gebruik maakte van die Andoid app. Dat waren namelijk maar een paar duizend klanten per maand.
Heb meerdere keren bij ABN een klacht ingediend, maar er gebeurt helemaal niets mee
Jouw klacht heb je misschien geen (persoonlijke) reactie op gekregen, ik weet dat er wel wat is gedaan met de klachten. Alleen bleef de uitkomst hetzelfde, de app was te kostbaar om voor die paar klanten te blijven onderhouden. Met een 5 miljoen klanten en slechts een 5000 (of zoiets) die gebruik maken van zo'n App, is het gewoon geen rendabel product. Dat is vervelend voor die 5000 klanten, maar dat is niet anders. 100 euro per maand betalen voor zo'n App, dat zie ik je ook niet doen.
Hoe het gegaan is is ook meer mijn probleem.

Eerst als test lanceren zonder echt kenbaar te maken, een paar jaar zo laten. Dan heel groots Apple Pay introduceren met allemaal reclames en veel mensen die überhaupt niet wisten dat dit ook kon op Android. En dan zeggen ja maar niemand gebruikt de Android versie dus daar stoppen we mee.

Vrijwel iedereen die ik sprak wist helemaal niet dat dit mogelijk was. Natuurlijk zijn er dan niet genoeg gebruikers.

Heb overigens wel 10x iedere maand een klacht ingediend en inderdaad niets op terug gehoord..

[Reactie gewijzigd door hsb85 op 22 juli 2024 17:21]

Welke privacy/data gevolgen heeft dit voor de gebruiker? Wat weet Google over een gebruiker als deze gebruik maakt van Google Pay
Aangenomen dat het vergelijkbaar werkt als bij ApplePay: Google is de betalingsverwerker en weet dus de details van de transacties je via GooglePay doet. En uiteraard de gegevens van de passen die je toevoegt (maar geen pincode).
Ze weten dat jij een betaling bij winkel X hebt gedaan. Niet wat jij gekocht hebt.

Maar op basis van GPS of eventueel bekende wifi netwerken weet google toch al dat je momenteel bij winkel X staat.
Iedereen zou dat kunnen weten.. Ook Apple.
Alles is mogelijk.. zelfs webshops met Google API's zorgen dat je aankopen gekoppeld zijn aan je Google account zonder dat je daar ook iets hoeft te doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.