ABN AMRO maakt Google Pay beschikbaar

ABN AMRO heeft ondersteuning voor Google Pay toegevoegd aan zijn Android-app. Klanten kunnen daarmee via de app in winkels, apps en op websites aankopen doen. Google Pay is beschikbaar zonder meerprijs.

Klanten van de bank kunnen Google Pay activeren in de ABN AMRO-app en vervolgens hun Android-smartphone gebruiken om contactloos te betalen in winkels. In het verleden was dat ook al mogelijk met NFC-betalingen met Android Wallet, maar in 2019 stopte de bank met de ondersteuning daarvan, omdat de implementatie van de bank niet werkte in combinatie met Android 10. Destijds zei de bank dat te weinig klanten gebruikmaakten van de functionaliteit.

De komst van Google Pay lag al enige tijd in het vooruitzicht. In april liet de bank weten dat klanten er in het tweede kwartaal gebruik van kunnen maken. Die belofte is nu ingelost. Sinds eind 2019 biedt ABN AMRO al Apple Pay aan voor gebruikers van iPhones.

Sinds november vorig jaar is Google Pay beschikbaar in Nederland. Het gaat om een implementatie zonder de Google Pay-app; banken moeten de dienst toevoegen aan hun eigen apps. Ook bunq, N26 en Revolut ondersteunen de functie. Bij Rabobank en ING is contactloos betalen met Android-telefoons mogelijk via NFC, zonder het gebruik van Google Pay.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

18-05-2021 • 10:30

290

Reacties (290)

290
275
115
17
0
138
Wijzig sortering
Wat is nou eigenlijk het verschil tussen 'gewoon' contactloos betalen met NFC en de bank app vs Google Pay NFC?
Google kan nu precies zien waar je betalingen doet en een nog beter profiel van je opbouwen en je beter volgen.
Ik ruil daarvoor krijg je een beetje gemak. En omdat het voor een bank eenvoudiger te implementeren is en ze geen extra infrastructuur hoeven te onderhouden is het aantrekkelijker om dit aan te bieden.

Op hun informatie pagina staat zowel:
When you sign up for Google Pay, you can choose whether you’d like to use your transaction history to personalize your experience within the app or not.

Als
Google Pay does not sell your transaction history to third parties or share it with the rest of Google for targeting ads.

Hoewel ze dus zeggen de informatie niet for targeting ads te gebruiken kan deze wel bijdragen aan het opbouwen van een profiel dat vervolgens voor ads gebruikt wordt. Stel, je koopt iets in een slijterij dan wordt die transactie niet direct gebruikt om je een advertentie te laten zien. Maar de transactie kan wel bijdragen aan het profiel waarin staat dat je interesse in alcoholische dranken hebt. Dat is precies het gebied waar google bewust heel vaag blijft.
Ik vermoed dat het indirect dus wel gewoon gebruikt wordt.

[Reactie gewijzigd door rajackar op 22 juli 2024 18:37]

En hoe zit dit bij Apple pay? Ik neem aan dat Apple in dat geval je transacties kan zien ipv google.
Voor mij bij beiden in het elk geval genoeg reden om het niet te gebruiken.
Zie de website van Apple:
De veiligere manier van betalen.
Elke keer dat je iets koopt, maakt Apple Pay gebruik van een device-specifiek nummer en een unieke transactiecode. Je kaartnummer wordt dus nooit opgeslagen op je device of op de servers van Apple. En wanneer je betaalt, deelt Apple je kaartnummers nooit met de verkopende partij.

Je betalingen blijven privé.
Wanneer je betaalt met een bankpas, bewaart Apple Pay geen transactiegegevens die naar jou persoonlijk te herleiden zijn.
Apple houdt dus geen gegevens bij die naar jouw als persoon te herleiden zijn.
Maar Apple heeft ongetwijfeld een verdienmodel voor deze app. Apple doet niets zonder winstoogmerk (dat hoort bij bedrijven).

Zou niet verbaasd zijn als na verloop van tijd, als bankklanten voldoende gewend zijn aan deze manier van betalen, er door de bank geld voor gevraagd wordt (Apple services moeten nu eenmaal betaald worden).

N.B. We betalen nu al weer meer voor elektronisch bankieren waar de banken ons eerst met zachte drang naartoe loodsten door geld voor lokethandelingen te vragen.
Vergeet niet dat Apple en Google van beginsel twee hele verschillende bedrijven zijn.
Google is een advertentie bedrijf dat software/services levert om een profile op te bouwen om beter getargette ads te kunnen verkopen.
Apple is een hardware bedrijf dat software/services levert om hun hardware te verkopen. Daarom zal MacOS/Pages/Garageband/etc ook nooit naar niet-Apple hardware komen, omdat dit een reden is om Apple hardware te kopen. Enige uitzondering was iTunes dat nodig was om de oude iPods te verkopen.
Microsoft is een software bedrijf dat rustig zijn Windows 10 Apple compatible zal maken en Office al op MacOS heeft draaien.

Apple hoeft geen advertenties/profielen op te bouwen om winst te maken, hun USP is just dat ze dat niet doen.

Apple is een hardware bedrijf dat eigen software gebruikt om hun hardware producten te verkopen (en nu ook genoeg verdient aan de app-store...)
Microsoft is een software bedrijf dat eigen hardware gebruikt om hun software producten te verkopen
Google/Facebook zijn advertie bedrijven die eigen software/services gebruiken om betere profile op te bouwen.
Om jou verhaal te onderbouwen:
https://support.google.co...ization-within-google-pay
You can use Google Pay to get things like offers from stores where you shop and recommendations for ways to save if you turn on the “Personalization within Google Pay” setting.

When this setting is on:
  • Things you do and keep (like transactions, your forms of payment, transit, and loyalty cards) will be used to personalize your Google Pay experience.
  • Additional info (like the location where you made a purchase) will also be saved and used to personalize your Google Pay experience.
  • Tip: You can try turning this setting on for three months to see how you like it. At the end of three months, the setting will be turned off automatically, and you’ll receive a notification with the option to turn the setting back on.
When this setting is off:
  • Google Pay still works. For example, you’ll be able to make contactless payments, but the offers you see might be less relevant.
  • Things you do and keep will still be saved to provide the service, but they won’t be used for personalization within Google Pay.
Important: Turning this setting on or off will not change how your purchases are saved and used in other Google services (like apps you buy in Play or movies you rent in YouTube).
Blijkbaar draait Google Pay ook om deals die gebaseerd zijn op je aankopen. Wanneer je dit uitzet, wordt het wel bewaard maar wordt het niet gebruikt voor personalisatie. Dit is dus in tegenstelling wat rajackar in 'nieuws: ABN AMRO maakt Google Pay beschikbaar' zegt. Ook kun je je gegevens verwijderen, waardoor het ook uit je profiel wordt gehaald.

Voor wie geïnteresseerd is:
de privacy voorwaarden: https://payments.google.c...&ldt=privacynotice&ldl=en
de servicevoorwaarden: https://payments.google.c...ldo=0&ldt=buyertos&ldr=NL

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 18:37]

Apple is een hardware bedrijf dat software/services levert om hun hardware te verkopen.
Niet helemaal related aan de topic maar Apple is al een tijdje aan het draaien naar services ipv hardware - althans dat is wat ze hun eigen aandeelhouders vertellen :). De groei in hardware is aan het dalen (of is zelfs al bijna helemaal uitgevlakt). De Corona crisis heeft dat weer een beetje een duw gegeven maar dat zal niet eeuwig duren.

Hoe dan ook: services dus. Het begint meer een bedrijf te worden dat hardware verkoopt zodat het daarop services kan aanbieden (die heel erg goed met elkaar werken, ze kunnen adverteren in hun eigen OS, ze kunnen functionaliteit bouwen die andere apps niet kunnen aanbieden omdat ze het OS bouwen, etc). Met andere woorden: ze willen je graag in hun ecosysteem hebben zodat ze hun monopolie positie (nog beter) kunnen uitbuiten :)
Apple krijgt een behoorlijk deel van het transactiebedrag. Dat is waar zij de winst mee maken.
Juist, en wie gaat dat uiteindelijk betalen? ABN verhoogt niet voor niets haar tarieven.
Dat mogen ze niet van Apple! De klant (jij en ik) mogen niet betalen voor de transactiekosten. Dat doet dus de bank. Uiteindelijk als onderdeel van je pakket, gok ik. Het is een gevalletje, het kost wat en je moet het aanbieden voor je klant.
ook incorrect, uiteindelijk betaald de winkelier voor z'n pinapparaat en dus de kosten die er mee gemoeid gaan, het zijn vooral de banken en apple en google die de lachende derden zijn. nou is contanten accepteren nog altijd duurder en kostbaarder voor winkeliers dus pinnen of dat nou met pas, telefoon of horloge is via google apple of wie dan ook, heeft gewoon de toekomst, nog niet te denken van de milieu last die we uitsparen als er geen papier en muntgeld meer gemaakt en getransporteerd hoeft te worden, want vooral in de transport van fysieke gelden zit de hoogste kosten post voor bank en ondernemer.
ook incorrect, uit eindelijk betaalt de consument.
Ja, maar het ging hierboven over het verzamelen van transacties als verdienmodel. Ik zeg alleen dat het verdienmodel van Apple via een percentage van de transactie gaat en dus niet via het gebruik van transactiedata.
Wat is dat behoorlijke deel dan?
Daar is men niet open over. De banken hebben een paar jaar geleden wel aangegeven dat ze het exorbitant veel vonden.
Volgens mij klopt dat niet. Op de apple site zelf staat dit:

https://support.apple.com/en-us/HT204274

Are there additional fees to accept Apple Pay?

No. Apple doesn't charge any additional fees.

Als je een creditcard gebruikt om te betalen heb je gewoon de fee van visa etc. Vaak 2-3%
Dat is een antwoord voor de consument. Als consument betaal je geen fee over de transactie. Die betaalt de bank.
Toch ben ik benieuwd wat je dan bedoelt met behoorlijk deel. Immers betaal je via adyen mollie etc ook per transactie als merchant.

Tijd geleden was ook zo'n discussie op nu.nl (jaja) en daar dachten dus werkelijk mensen dat apple 30% van een pintransactie in hun zak steken :D
Zeker geen 30%. Er waren geruchten van 1-3 cent per transactie in de VS. Per bank worden er afspraken en in Nederland was dat duurder dan de normale pinbetalingen bij Equens.
0.15% was/is het in de VS voor Apple Pay dat de card issuers (banken voornamelijk) ervoor betalen per transactie. Met (ik dacht) 1500 miljard dollar jaarlijks aan retailaankopen in de VS is het potentieel best een groot bedrag wat Apple kan binnenharken daar.
Dat klopt wel met die 1-3 cent. De gemiddelde betaling ligt tussen de 10-20 dollar/Euro. Officiële percentages zijn nooit bekendgemaakt. Het zijn vermoedens en van horen zeggen.
Die fee van Visa en mastercard mag eigenlijk ook niet doorberekend worden aan de klant. Helaas houden de meeste bedrijven zich daar niet aan, en wordt er nauwelijks op toegezien.
Apple heeft de grootste moeite genomen om alles wat met Apple pay te maken heeft geheim te houden. Zo moesten banken op voorhand een NDA tekenen, alvorens de gesprekken uberhaubt waren gestart. Geen bank in NL heeft uitspraken gedaan over fees richting Apple en de hoogte daarvan, noch over verdere informatie omtrent de transactie. Van de Apple website:
Je betalingen blijven privé.
Wanneer je betaalt met een bankpas, bewaart Apple Pay geen transactiegegevens die naar jou persoonlijk te herleiden zijn.
Mag ik hieruit concluderen dat ze dan wél transactiegegevens bewaren maar dan geanonimiseerd?
Artikel met Australische banken die werden teruggefloten door Apple, omdat de ze kosten wilden doorbelasten aan de klant. 0,5 Australische dollarcent per transactie.

[Reactie gewijzigd door skaars op 22 juli 2024 18:37]

Anoniem: 1322 @janbaarda18 mei 2021 14:39
Maar Apple heeft ongetwijfeld een verdienmodel voor deze app. Apple doet niets zonder winstoogmerk (dat hoort bij bedrijven).

Apple rekent transactiekosten maar natuurlijk draait het voornamelijk om het ecosysteem. Apple biedt als enige? een universele en simpele betaalmethode op desktop, tablet, telefoon en horloge. Ik heb persoonlijk al meer dan anderhalf jaar geen portemonnee meer bij mij..

Verder is natuurlijk de uitspraak dat een bedrijf nooit iets doet zonder winstoogmerk volledige onzin. Zeker in de IT voeren heel veel bedrijven diverse projecten die nooit geld op zullen leveren. Voorbeeld: LetsEncrypt of eigenlijk alles opensource... Zie als mooi voorbeeld hoe dit in balans kan zijn Home Assistant en Nabu Casa.
Juist Apple is de enige die dit WEL kan herleiden. Ze geven aan dat ze het niet bewaren op PERSOON niveau, maar bijv. wel op geslacht, leeftijd, plaats etc. Alles voor de statistieken.
Alleen bij Apple-Pay is apple de enige die dit heeft, de bank dit alleen apple-pay, en de winkel ziet alleen een willekeurig nummer. Dus op deze informatie hebben zij in de toekomst het alleenrecht. Dan is het een kwestie van de voorwaarden verdraaien. En ze zitten weer op een goudmijn.
Niet voor niets in deze wereld.
Ik durf het niet te zeggen. Ik gebruik zelf geen Apple maar overweeg het wel eens vanwege de privacy.
Al komt Apple weer met zijn eigen set van issues.
Je insteek is vrij negatief, omdat het verschil niet alleen dat is. Overigens moet ik zeggen: ik gebruik Apple Pay ipv Google Pay.
Het grote verschil tussen NFC en de Pay diensten is niet "beetje gemak". Als ik naar Apple Pay kijk vs. NFC betalingen is het gemak ENORM. Geen random pincodes, geen maximaal bedrag. Geen gezeur.
Waarik je wel gelijk in geef is dat je misschien Google er niet als partij tussen wilt. NFC betalingen zijn lokaal en zonder "app" (of afluister gebeuren van een groot bedrijf). Google Pay is dat helaas wel.
Tja, persoonlijke meningen verschillen maar ik vind het niet OK dat een partij zich in zoveel delen van mijn leven probeert te worstelen. Wat mij betreft heeft een partij als Apple of Google niet te zoeken in mijn bank zaken. Een bank zou deze dienst prima aan kunnen bieden zonder tussenkomst van de platform houder. In het geval van Android kan dat ook maar heeft bijvoorbeeld ABN AMRO besloten hier mee te stoppen. Prima, ik stap over naar ASN en probleem opgelost.
In het geval van Apple is het wat mij betreft nog kwalijker omdat Apple het gebruik van de benodigde hardware niet toestaat terwijl je daar wel voor betaald hebt. Maar goed dat is een andere discussie.
En dat is heel begrijpelijk, en ben ik volkomen met je eens. Ik ben qua privacy ook wel blij dat ik geen Google gebruik. Het is fijn dat je inferieure NFC betalingen op die telefoons kan doen. Maar ik zie daar echt geen verschil mee met een betaalpas.

Je hebt bij Apple niet betaald voor NFC. Apple is daar heel duidelijk over: niet voor extern/vrij gebruik.
Ik moet je zeggen dat ik wel blij ben met Apple Pay. Gezien de historie van NFC bij andere banken, denk ik dat ING of Rabobank of ABN Amro dit nooit beter hadden kunnen doen dan Apple het nu heeft gedaan.
Het is fijn dat je inferieure NFC betalingen op die telefoons kan doen. Maar ik zie daar echt geen verschil mee met een betaalpas.
Dat 'inferieure' NFC betalen via telefoons is ontzettend veel veiliger. De verreweg meest voorkomende manier van diefstal is je PIN afkijken en jou vervolgens rollen. Dat kan dus niet vanwege het unlocken middels je lichaamskenmerken.
Persoonlijk heb ik niet zo'n moeite met die limiet op NFC maar goed, dat is dus persoonlijk.
Wat ik bedoel met "betalen voor" is dat je een apparaat koopt dat alle hardware en software aan boord heeft om iets te kunnen maar waarvan de leverancier bepaalt of en hoe je dat mag gebruiken. Ik weet dat dit een punt van veel discussie is maar persoonlijk ben ik daar principiëel heel erg tegen.
Je mag er op tegen zijn, maar ik vind het oneerlijk te spinnen dat "dat je er voor betaalt hebt". Dat zou het zelfde zijn als ik zeg dat Android een slecht OS is. Ik heb toch betaalt voor mijn telefoon, waarom trekt Google dan alles uit mijn telefoon in een advertentie profiel. Google is nu eenmaal een advertentie bedrijf volop bezig met surveillance capitalism. Apple is een gesloten bedrijf die niet alles deelt met derden.

Het is prima afwegingen te maken dat je geen Google Pay wilt en de limieten prima kan hebben. Iedereen vrije keuze. Ik ben principieel tegen Android telefoons. En gelukkig is Apple Pay, voor mij, echt het beste product van Apple.
Ook dat is prima. Ik deel de mening over google en android ook met je. Ik probeer waar het kan wat dingen te beperken maar feit blijft dat je teveel weg geeft.
Voor mij is het eigenlijk kiezen tussen twee kwaden.
Ik zou verwachten dat als ik een telefoon koop ik helemaal zelf bepaal hoe ik het gebruik en verwacht dat de fabrikant daar geen beperkingen aan stelt. Ook verwacht ik dat niet al mijn data eruit getrokken wordt. Helaas zijn die twee niet met elkaar te verenigen momenteel. Tenminste als je een breed ondersteunde smartphone wilt hebben.
Eens. Wat dat betreft hadden we nog één telefoon/OS maker nodig, na het wegvallen van Windows als 3e.
Tja, er zijn wel alternatieven zoals linux telefoons maar die leveren heel erg in qua kwaliteit en bruikbaarheid. En de prijs is over het algemeen ook nog vrij hoog.
Helemaal prima voor mij. In tegenstelling tot velen hier (voor mijn gevoel) heb ik totaal geen aversie m.b.t. Google.

Google Drive abbo, YT premium abbo, zojuist Google Pay ingeschakeld via ABN dus ze zullen vast wel een aardig profiel opbouwen. En ik maak in ruil gebruik van prima producten!
Zo is het!
Ik doe exact hetzelfde.
Yt premium want verwende kind wil geen reklame.
Zit in een non euro land en gebruikte ING met de phone.
ING wil wel een pin, dus geen fingerprint en doet aan nacalculatie. Dus moet ik paar dagen wachten voordat ik kan boeken.
Nu paar dagen ABN/google pay en werkt perfect.
Net 21 cent bij de MacDonald gepint voor een ijssie. Het zijn dure tijden.

[Reactie gewijzigd door herpideperpi op 22 juli 2024 18:37]

Google Pay does not sell your transaction history to third parties or share it with the rest of Google for targeting ads.
Het grootste probleem dat ik hiermee heb is dat het als volgt dient te worden gelezen en niet anders:
AS OF NOW Google Pay does not sell your transaction history to third parties or share it with the rest of Google for targeting ads.
Elk bedrijf kan in problemen raken en dan bv data (illegaal) gaan verkopen. Of worden overgenomen, bv door een Chinees bedrijf dat heimelijk eigendom is van het Chinese militaire complex. Of de data kan 'gewoon' worden gestolen na een hack (meest waarschijnlijk). Enz.

Ik gebruik het maar ik maak mij geen illusie: de megalomane clusterfucks mbt privacy moeten nog komen en op termijn is geen data veilig zegt mijn ramp gevoel.
Ik vermoed dat het indirect dus wel gewoon gebruikt wordt.
Dat is dus een aanname. Wanneer Google alsnog aan profiling doet, terwijl je expliceit dit geweigerd te hebben en Google zegt er voor de rest niks mee te doen, dan zijn ze strafbaar.
Ik zou zeggen lees de privacy voorwaarden: https://payments.google.c...&ldt=privacynotice&ldl=en
En servicevoorwaarden: https://payments.google.c...ldo=0&ldt=buyertos&ldr=NL
En hoe zij omgaan met je gegevens wanneer je het delen van data uitzet: https://support.google.co....Platform%3DAndroid&hl=en

Ze geven aan dat wanneer je het delen van gegevens uitzet, ze dit niet gebruiken voor enige profiling. Doen ze dit wel, dan is Google strafbaar. Wel geven ze aan in hun privacyvoorwaarden, dat ze betalingen gebruiken om de veiligheid van Google Pay te borgen. Door te checken of er geen phishing of fraude plaatsvindt.

Wel zie je duidelijk dat standaard Google betalingen gebruikt voor reclamedoeleinden voor hunzelf of voor de instantie waar je een betaling uitvoert. Google zal er dan ook alles aan doen om je over te halen om wel je data te delen.

Zelf ben ik ook een tijd geleden overgestapt naar ASN, ook door het laten vallen van Android Wallet en doordat ik duurzaamheid belangrijk vindt.
Ik vermoed dat het indirect dus wel gewoon gebruikt wordt.
Hmm er staat dat de transactie data gebruikt wordt in de Pay app, niet voor advertenties. In de VS is er een 'nieuwe' Google Pay die wat meer weg heeft van een winkel dan een 'puur' betalingsplatform. Ik gok dat die transactiegeschiedenis van Pay daarvoor wordt ingezet. Aangezien we in NL de Pay app überhaupt niet hebben kan Google weinig met de data (althans, als we ze op hun eigen woord geloven natuurlijk :))
Dat je niet elke App de intergratie zelf laat regelen, en dat het ineens na een app update weer niet werkt of ineens lek is, of gammel. Weet ik het.

Dit is exact waarom Apple Pay zo fijn is. Geen gare implementaties van verschillende dev-teams/apps. Gewoon universeel werkend, klaar.

Dus fijn dat ze nu Google Pay supporten. :)
Daar ben ik ook wel benieuwd naar. Zou ook wel wat meer achtergrond willen lezen hoe de transactie dan loopt. Ziet Google dan ook dat ik een betaling heb gedaan bij welke winkel en voor welk bedrag?
Ben ook benieuwd, Google doet nu eenmaal niet veel dingen gratis. Misschien kan iemand dit even laten weten.
Zou een goed onderwerp zijn voor een (Plus-)artikel op Tweakers.
Ik denk dat het verschil is dat ABN Amro niet meer de infrastructuur achter contactloos betalen met mobiel hoeft te verzorgen. Dit wordt nu door Google gedaan.

Dit betekent dat ABN minimale development kosten kwijt is aan deze integratie vergeleken met de oude oplossing waarbij zij de hele keten moeten onderhouden.
Vooral risico dekking. Als er iets mis gaat zijn zij niet verantwoordelijk. Dit kwam een keer naar voren vanuit een medewerker die ik hier eens sprak.

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 22 juli 2024 18:37]

Waarschijnlijk betaalt Google aan de banken om klantgegevens te vercommercialiseren, indirect profiteert De Bank dus van onze betaalgegevens. Hiervan hebben de Nederlandse banken enkele jaren geleden van af moeten gezien, dit onder druk van de publieke opinie.
Elke keer als er ook een nieuwe Android versie uitkwam die je dan gelijk enthousiast op je Pixel of Nexus installeerde, bleek ook weer dat de ABN AMRO Wallet app (waarmee je NFC betalingen kon doen) weer 2 maanden niet werkte. Wat dat aangaat is het wel fijn dat ze nu GPay aanbieden...
Bank app functionaliteit moet de bank zelf ontwikkelen. Google Pay is off-the-shelf functionaliteit die in veel landen werkt.
Waar de bank natuurlijk wel een koppeling voor moet maken/prepareren en updaten aan de standaard die Google Pay hanteert, je doet bijna of het out-of-the-box werkt maar dat is natuurlijk niet zo, anders was dit bericht er al op de dag dat Google Pay in NL actief werd.
Oké, dus Google Pay is geen Maestro EMV contactloze betaling maar echt een apart kanaal?

Maar wordt dat dan wel breed geaccepteerd in Nederland? Wij zijn juist bekend om heel beperkte acceptatie, toch? Een gemiddelde creditcard werkt bij de helft van de winkels niet.
Nee het is 'gewoon' EMV contactloos via mobiel (HCE)
Apple en Google Pay werken op alle pinapparaten waar je contactloos kan betalen. Het is praktisch een pinpas die enkel contactloos kan.
Oké, dus Google Pay is geen Maestro EMV contactloze betaling maar echt een apart kanaal?

Maar wordt dat dan wel breed geaccepteerd in Nederland? Wij zijn juist bekend om heel beperkte acceptatie, toch? Een gemiddelde creditcard werkt bij de helft van de winkels niet.
Google Pay werkt ook met MAESTRO betalingen. Dus overal waar MAESTRO wordt geaccepteerd - en dat is in NL vrijwel overal - kan je met de ABN AMRO Google Pay betalen :)
Goeie vraag. Ik zie dat verschil ook niet zo.
Ik heb een tijdje Google Pay met een Bunq rekening gebruikt en heb daarmee kunnen vergelijken met mijn gebruikelijke ING i.c.m. contactloos betalen. Google Pay is vele vele malen practischer en werkt ook veel beter. Het is bijna alsof het bereik en vermogen van de NFC chip geboost wordt door Google Pay. Het enige dat je bij het afrekenen hoeft te doen is je ontgrendelde toestel in de buurt van de terminal te houden en het is geregeld. ING claimt dat alleen je scherm aan hoeft te staan maar vervolgens krijg je een foutmelding op de terminal dat je naar instructies op je telefoon moet kijken. Dan moet je dus alsnog je telefoon ontgrendelen, gelukkig gaat dat middels vingerafdruk vrij vlot. Dan probeer je het nogmaals en komt er een melding dat je één pas tegelijk moet aanbieden. Wanneer je dan gefrustreerd de ING app opent moet je de pincode van je pas intoetsen op het scherm (waarop iedereen uiteraard kan meekijken, gezien het formaat van smartphones tegenwoordig) en moet je alsnog de terminal aantikken.

Je bespeurt enige frustratie in mijn korte vergelijking en ik kan ook zeker niet wachten tot ING ook Google Pay ondersteunt.
Ik had met mijn bank in Ierland een vergelijkbare ervaring als jij. Die banken apps werken voor geen meter.

Met Apple Pay en Samsung Pay had ik wel goede ervaringen. Helaas heb ik Android nodig ivm apps die ik gebruik, en in Samsung en Google heb ik geen vertrouwen op het gebied van privacy dus ik gebruik beide oplossingen niet meer. Jammer dat er geen echt open standaard voor is.
Haha. Zelfde gedoe met ING. In niet euro landen moet altijd een pin worden ingevoerd. Die mag wel afwijken van je pinpas pin, dus afkijken help de boef niet.
Het is bijna alsof het bereik en vermogen van de NFC chip geboost wordt door Google Pay
Maar dat boosten van Google PAY. Verdraaid ik heb ook dat gevoel. Dat je op grotere afstand van de terminal al succes hebt.
Zou ik graag meer over weten.
Wanneer je dan gefrustreerd de ING app opent moet je de pincode van je pas intoetsen op het scherm (waarop iedereen uiteraard kan meekijken, gezien het formaat van smartphones tegenwoordig) en moet je alsnog de terminal aantikken.

Je kan bij ING een eigen pin op de telefoon bedenken. Die mag dus afwijken van je standaard pin.
Wel zo veilig.
Bij de ABN AMRO Android app kan je niet meer draadloos betalen sinds Android 10. Dus Google pay is de enige manier
Voor NFC is er weinig verschil.
Het grootste gemak is dat je er ook in apps(eg. Deliveroo) en op sites mee kan betalen, zeker in buitenlandse apps die niet altijd lokale oplossingen a la ideal of bancontact ondersteunen.
"gewoon" contactloos betalen kan natuurlijk ook met je pinpas. Ook bij ABN-AMRO.

Waar je mogelijk op doelt is via de Android app. Dat kan nu dus wel weer, doordat ze Google Pay hebben geimplementeerd.
Ben benieuwd of dit gaat werken voor onze Android medestrijders. Apple Pay is wat mij betreft de beste uitvinding sinds het wiel.
Overdrijven is ook een vak, het is een handigheidje maar om het nou het beste sinds het wiel te noemen voor die 2 seconden die je bespaart met pinnen?

Naast het feit dat Apple niks heeft uitgevonden. Apple Pay is gewoon een eigen implementatie van betalen via NFC, wat eerder niet op iPhones kon omdat Apple de NFC chip niet beschikbaar maakt voor derden. Via ING betaalde ik al jaren met NFC voordat Apple Pay werd geintroduceerd.

Niks mis met Apple Pay en ik snap dat het het hele idee is van Apple om alles af te sluiten. Maar het is geen uitvinding van ze en de lijst met echte uitvindingen die belangrijker zijn geweest dan die 2 seconden die jij bespaart is gigantisch denk ik zo.
Ik kan werkelijk geen enkele voor mij valide reden bedenken waarom ik dit zou willen. Een bankpasje is ook draadloos en klein, en als je de deur uitgaat heb je toch een ID nodig dus je moet toch een portemonnee/secrid wallet/pasjeshouder meenemen.
Het gemak om bij bv. bij de AH te betalen met je Apple Watch is een heerlijk genot. Geen portemonnee uit je binnenzak, geen telefoon uit je zak en unlocken. Dubbelklikken op de zijkant en horloge ernaast en klaar.

Geen idee of dit met Android of andere Smart Watches ook kan. Aantal keren dat ik sinds maart vorig jaar met een pinpas betaalde is echt op een hand te tellen.
Het gemak om bij bv. bij de AH te betalen met je Apple Watch is een heerlijk genot. Geen portemonnee uit je binnenzak, geen telefoon uit je zak en unlocken. Dubbelklikken op de zijkant en horloge ernaast en klaar.

Geen idee of dit met Android of andere Smart Watches ook kan. Aantal keren dat ik sinds maart vorig jaar met een pinpas betaalde is echt op een hand te tellen.
Enkele van de Garmin smartwatches kunnen dit ook. Wat ik wel irritant vindt is dat de terminal zo belabberd opgesteld is dat je bijna je pols moet breken wil hij het doen. Alleen de pin-automaat in de bestelzuilen bij de MacDonalds is nog beroerder ingebouwd.
Precies. De enige reden dat ik dat pasje nog heb is het betalen bij een onbemande pomp.
Wel een grote ergernis, betaalautomaten bij pompen buiten die geen NFC ondersteunen zodat je nog steeds je pasje in de gleuf moet steken. Bij wasstraten wordt het beter moet ik zeggen, net als de "lucht" faciliteiten.
De onbemande BP hier ondersteunt tegenwoordig ook Apple Pay, geniaal :) Vele malen sneller dan ‘t pasje en je hoeft die ranzige pad niet aan te raken.
Eh... misschien dat je in Nederland persé een ID bij je moet hebben, maar in andere landen is het niet verplicht. Ik kan mezelf in Spanje bijv. identificeren met alleen mijn ID-nummer. Mijn rijbewijs en kentekenbewijzen staan op mijn mobiel en zijn net zo geldig als de fisieke pasjes. Ik kan gewoon legaal over straat zonder portemonnee.
Daarnaast heb ik ook gewoon alles beschikbaar op mijn mobiel. Niet alleen mijn bankpasjes en rijbewijs, maar ook bijv. mijn IKEA-pas, biospasje, zorgverzekeringskaart, vaarbewijs (!) en zelfs het Europees paspoort van mijn hond!

Hoe dan ook, we gaan allemaal naar een samenleving toe waar je steeds minder je portemonnee nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door Rex op 22 juli 2024 18:37]

Je bent in NL verplicht om ID op zak te hebben. Als in fysiek.

Verder zou ik nooit afhankelijk willen zijn van mijn mobiel voor al die zaken. Naast privacy en security heb je ook te maken met lege accu's, vastlopers of apps die alleen werken als je een internetverbinding hebt. Mij iets te veel zaken die mis kunnen gaan.

Ik blijf dus lekker met mijn kleine secrid wallet lopen.
Ik denk precies het tegenovergestelde: Ik wil juist zo min mogelijk bij me hebben. :P

Een paar jaar geleden dacht ik precies hetzelfde als jij: "Wat als mijn iPhone nou vastloopt? Wat als ik geen batterij meer heb?" Het antwoord is makkelijk: Mijn iPhone loopt nooit vast, en voor die ene keer dat ik me mobieltje vergeet, heb ik een verstopte pinpasje in de auto liggen.

Het lijkt misschien een beetje eng, maar als je eenmaal went aan het niet dragen van een portemonnee, dan wil je niet meer anders. Ik kan niet wachten tot mijn ID kaart ook gewoon op mijn mobiel beschikbaar komt.
Ik draag al 35+ jaar een portemonee mee en ik zie geen enkele reden om daar mee te stoppen :) To each their own.
offtopic hier maar toch nieuwsgierig. ik loop al ruim 35 jaar met een portemonee rond maar ik zie heel veel voordelen aan portemoneeloos door het leven gaan.

Welke app gebruik je hiervoor, wel eens naar gekeken maar werd wat tegengehouden door het idee van heel veel privacy gegevens delen met een app maker.
Neen mijn ID en rijbewijs zitten in de Itsme app
Uiteraard best mooi dat het kan, maar is het geldig als officieel ID bewijs? Bijvoorbeeld bij staandehouding?
Toch wel hoor, in ieder geval wel in België
Is dat nieuw dan? Want 1.5 jaar geleden riep de FOD nog dat er weliswaar een kopie gemaakt mag worden, maar dat "zelfs een gewettigde kopie van het rijbewijs geen geldig rijbewijs is. Om te rijden moet men het origineel rijbewijs voorleggen en geen (gewettigde) kopie”.

Qua identiteit dacht ik dat ItsMe ook uitsluitend bedoeld is voor online gebruik en daarvoor ook goedkeuring heeft gekregen vanuit de EU om door de hele EU te identificeren. Maar dat maakt het *geen* geldig reisdocument?

Ik kan zo 1,2,3 ook niet vinden dat het een geldig reis- noch identificatiedocument zou zijn; enkel bedoeld voor online identiteitcontrole met behulp van die app.
Heb ook nergens vermeld dat je er mee kan reizen, in België kan je het gebruiken. Als erkend identificatie middel bij dagelijks gebruik, zover ik weet en naar mijn ervaring.
Geen problemen bij verkeerscontroles etc
Het is ook eigenlijk geneuzel in de marge. Luxe probleem. Maar tòch werkt het makkelijker als zo’n pasje. Die je uit je portemonnee moet halen, weer terugstoppen etc. 😃 Maar je eigenlijk gelijk.
Als backup, ik ben wel eens 'even snel' naar de supermarkt/bouwmarkt gereden om erachter te komen dat mn portemonnee nog thuis ligt.
Ik kan werkelijk geen enkele voor mij valide reden bedenken waarom ik dit zou willen. Een bankpasje is ook draadloos en klein, en als je de deur uitgaat heb je toch een ID nodig dus je moet toch een portemonnee/secrid wallet/pasjeshouder meenemen.
Voor mij zat het afgelopen jaar het verschil in waar je de pincode intoetst: een NFC-betaling met je pas heeft eens in de zoveel betalingen alsnog een PIN-code nodig. En dan moet je die invoeren op het aparaat waar iedereen in de supermarkt aanzit. Niet echt handig in een pandemie (ja ik weet het, oppervlaktebesmettingen vallen mee). Met je mobiel en smartwatch kun je die op je eigen toestel ingeven.
ABN had via Android al heel lang betalen met je telefoon (NFC). Apple Pay is in die zin maar een kopie van een oplossing die al bestond.
Weet ik. Maar bijna niemand gebruikte het. En het werkte ook maar half van wat ik er zo van las in de reacties. Bovendien werkt de reputatie van Google niet echt mee qua privacy. Nu ze het systeem van Apple hebben gekopieerd is hun systeem waarschijnlijk ook veilig. Zo zie ik dat tenminste.

Bij de ene Android foon werkte het perfect, bij de andere niet. Ene merk wel, andere weer niet. De bank moest 30 versies ondersteunen etc. Dat heb je bij Apple allemaal niet. Nu bij Google dus ook niet meer.

[Reactie gewijzigd door OhMyGod op 22 juli 2024 18:37]

Het werkte altijd. Het heeft niks met veiligheid te maken.

Het verschil voor banken is dat Apple en Google zelf de infrastructuur zorgen voor de betalingen. Dit betekent dat banken geen dure infrastructuur hoeven te onderhouden. Zeker in het geval dat betalen met NFC op Android niet van de grond is gekomen.

Daarnaast betalen met NFC op Apple is alleen mogelijk via Apple Pay. Dus banken hebben hier weinig keuze. Op Android kan een bank nog altijd zelf bepalen of dit via Google gaat of dat ze zelf een eigen infrastructuur hiervoor opzetten.
“Het werkte altijd.”

Nouuuuu… Nee. Niet echt. Het werd al helemaal rampzalig als je pasjes van meerdere banken had of je pinpas van bank 1 maar CC van issuer 2. Dat werkte voor geen reet, je kon gelazer krijgen met competing apps, etc. Kwam nog bij dat er vaak een limiet aan zat van €25…

Nee vergeleken met reguliere NFC zoals dat werkte was Apple Pay een enorme vooruitgang en is Google Pay dat nu ook op Android een enorme verbetering ten opzichte van hoe brak het eerste werkte.
Ja dat klopt. Maar boeit jou het iets hoe de banken dat met Google of Apple regelen? Belangrijk is het dat t gewoon werkt en in 1 seconde geregeld is.
Ja zeker. Ik heb liever dat de bank zelf met een oplossing komt dan dat dit via Google gaat en dat ik akkoord ga met hun privacy voorwaarden.

Op het moment dat Apple NFC verplicht moet openstellen zullen vele banken meteen overstappen op een eigen oplossing. De eindgebruiker merkt er uiteindelijk niks van.
De eindgebruiker heeft dan 3 apps om zich druk om te maken ipv Apple Pay, waarbij 2 banken dan besloten hebben om een crappy crossplatform gedrocht van een App te laten bouwen door een veel te duur softwarebedrijf die alleen maar heel veel geld verdient met zon project.

Doe mij maar gewoon Apple Pay en dwing alsjeblieft alle ontwikkelaars om dat te gebruiken.
Dat is nog maar de vraag. Dan moet je weer tig versies gaan ondersteunen en onderhouden. Wat geld kost. In het geval van Android dan. Bij Apple is het allemaal wat simpeler.

En het is nog maar de vraag of dat ooit gaat gebeuren. Bovendien vertrouw ik Apple. Kun je gek vinden maar zo is het. Google daarentegen zal ik never gaan gebruiken.
Ik denk niet dat veel mensen dan over gaan stappen.
Apple Pay is te eenvoudig om in te stellen. Het kost de gebruikers niets meer of minder.
Sterker nog, betalen met NFC maakt het proces alleen maar ingewikkelder. Je moet namelijk weer iets instellen. En bij transacties ineens weer een pincode instellen.
Als banken Apple Pay laten vallen, stap ik over naar een bank die dat wel behoudt. Maar ik denk dat het zo vaart niet loopt. NFC-betalingen voordat Apple Pay kwam liepen geen storm. Na Apple Pay zie ik alleen iPhones tegen de terminal. Het aantal transacties zijn bij banken echt enorm!
Welke business case is er voor banken om zelf wat te gaan bouwen en onderhouden? Privacy technisch is er geen verschil met dank aan oa de DNB en ECB. Werkende in de sector met Apple en Google Pay en een eigen oplossing kan ik vertellen dat er totaal geen enkele reden is om zelf wat te bouwen. Zodra de volledige Google Pay zoals in de US ook naar NL komt wordt het interessant voor vele.

Voor de eindgebruiker zijn de Apple en Google Pay oplossing wel de betere oplossingen om eerlijk te zijn. Zeker als dat de enige payment gateway op telefoon is waardoor je kan betalen. Ook omdat je gewoon je credit en debit card kan koppelen dus er is geen vendor lockin, alleen een ondersteuningsvraag bij je bank.

Ook omdat we het hier hebben over de legacy versie van Google Pay die in NL nu ook in App Store zou moeten staan komt de vraag of en wanneer de volledige versie naar EU en NL komt. Een fatsoenlijk huishoudboekje en opties voor bedrijven en klanten om gebruik te maken van persoonlijke aanbiedingen op een redelijk anonieme manier zijn voor veel mensen interessant. Zeker voor mensen die het niet breed hebben.
Dat is niet mijn ervaring hoor. Ongeveer in 1/3e van de pogingen werkte het op mijn nexus 5x. En doordat je dus regelmatig stond te 'klooien' als je moest betalen geef je dan toch weer de voorkeur aan de reguliere pas ipv het via je telefoon te doen. Dit is zo'n 2 jaar geleden overigens.
Nou dat bedoel ik dus. Hopelijk gaat t nu voor je beter werken. Echt, supermakkelijk.
Het systeem is gekopieerd, ga toch je mond spoelen met die onzin, van het concept zou je dat nog kunnen zeggen/stellen 8)7

De hele uitwerking hebben we geen weet van de conclusie dat het veilig is is omdat het gekopieerd zou zijn is dan ook de grootste onzin tussen de reacties onder dit artikel...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 18:37]

Laat staan op jouw Samsung.
Geen idee wat je daarmee probeert te zeggen, ik gebruik ING die heeft geen Samsung Pay en geen Google Pay ondersteuning, maar werkt al (bijna?) 10 jaar onafgebroken vrijwel perfect op mijn Samsung (en andere telefoons) omdat ze gewoon de NFC chip mogen gebruiken :)

Samsung Pay is hier officieel ook niet beschikbaar, maar het is ook helemaal niet nodig (net als ik Google Pay niet nodig vindt, en Apple Pay is ook alleen maar nodig/vereist omdat er geen alternatief toegestaan is door Apple).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 18:37]

Maak van je “bijna 10 jaar” maar ruim 6 jaar.

Eerst eind 2014 kwam ING met NFC betalen met Android.

Oei, nu maak ik zelf een vaudt. 😉

ING heeft eerst sinds eind 2015 NFC betalen met Android.

Dus “ruim 6 jaar” wijzigen in ruim 5 jaar 😂

[Reactie gewijzigd door Haga op 22 juli 2024 18:37]

Google Wallet - waar Apple het vanaf heeft afgekeken - bestond sinds 2011 in de VS/Canada/UK en was een enorm succes. Dat wist jij niet. En daar gaat t om.

Of wilde je zeggen dat Google Wallet en de latere opvolger Android Pay en de latere opvolger Google Pay, geen succes was/is met het grootste marktaandeel van alle mobile betaalsystemen? :)
Volgens mij is het allemaal op basis van een internationale standaard op basis van tokenized transacties + NFC as fysieke laag.
Nee, sorry. Apple Pay werkt vele malen beter. En zonder beperkingen.

2x op de zijknop tikken. Device aanbieden. Klaar. Nooit een pincode, nooit een maximaal bedrag.

[Reactie gewijzigd door iAR op 22 juli 2024 18:37]

Neem aan tenminste ook Face-Unlock?

Anders zou het wat onveilig zijn :Y)
Je Apple Watch zit standaard ge-unlocked aan je pols tot het moment dat je hem afdoet. Dan is de verificatie van Apple Pay ook "onklaar". Toch wel veilig dus.
Op je iPhone moet je inderdaad wel met code, TouchID of FaceID verifiëren.
Je Apple Watch zit standaard ge-unlocked aan je pols tot het moment dat je hem afdoet. Dan is de verificatie van Apple Pay ook "onklaar". Toch wel veilig dus.
Aha, interessant en slim! :)
Je 2FA is je Watch. Dat je die om hebt en unlocked is geeft al aan dat je 'authenticated' bent.
Maar dan klopt er toch iets niet? Als je telefoon wordt gestolen en je hebt dat niet door kan iemand anders dus afrekenen met jouw telefoon?!
Je Watch is unlocked, je telefoon niet ;) die wil nog perse dat je FaceID'ed.

Ik ga er hierbij van uit dat je betaalt met je Apple Watch. M'n telefoon mag gejat worden op dat moment, maakt niks uit. Als je Watch maar unlocked is nadat je die omgedaan hebt 's ochtends. Dan kun je met je Watch betalen verder zonder ooit je telefoon nodig te hebben.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 18:37]

Enorm! Zeker met mondkapjes.

Al heeft Apple het nu weer zo geregeld dat je je telefoon kunt unlocken met een partial face scan áls je Apple Watch om je pols zit. Het unlocken met een mondkapje werkt erg goed dus. Maar met betalen werkt het niet (en kun je dus beter met je Watch betalen).
Al heeft Apple het nu weer zo geregeld dat je je telefoon kunt unlocken met een partial face scan áls je Apple Watch om je pols zit. Het unlocken met een mondkapje werkt erg goed dus.
Haha, briljant weer van Apple; echt een ontwikkeling die je van hen mag verwachten 😄👍. Ben zelf geen Apple gebruiker - tiep dit op iMac met Ubuntu 😱 - maar dit zijn wel echt van die dingen die hen telkens weer onderscheidt!
Wat een onzin. Kon dit al met Android enkele jaren geleden zonder tussenkomst en datamining van big tech (Apple en Google). Enkel je powerknop kort indrukken en klaar was kees. Zelfs mijn OV-chipkaart werkte vanaf mijn telefoon.

Enige reden waarom ABN zelf gestopt is omdat het duur is om het zelf te onderhouden (app, beveiliging, updates, etc). Het is alleen rendabel als ze via big tech je data minen en er aan kunnen verdienen. Ook voor Apple want zij zijn nu de gatekeeper van jouw data en trekken je nog meer in hun ecosysteem.
Apple- en Google Pay gaat wel wat verder dan wat ABN-AMRO inhouse had ontwikkeld. Apple Pay bestaat ook al veel langer, alleen niet in Nederland.
Hoe kan je zoiets claimen als het gewoon niet klopt?

Alle NL banken konden via NFC gewoon betalingen uitvoeren op Android toestellen met een eigen app, ruim voordat Apple/Samsung/Google/WeChat-pay er allemaal waren...

Dat die laatste meer kunnen, leuk voor ze maar noem eens 1 ding waar je wat aan hebt? Behalve dat er een extra partij bij is gekomen die aan je transactie ook geld wil/moet verdienen?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 18:37]

Dat die laatste meer kunnen, leuk voor ze maar noem eens 1 ding waar je wat aan hebt? Behalve dat er een extra partij bij is gekomen die aan je transactie ook geld wil/moet verdienen?
Of daar weer informatie moet afhandelen en daarmee dus ook weer een privacy-risico introduceert. Hoe langer dit soort ketens worden, hoe kwetsbaarder ze zijn. En als ik eerlijk ben, ik heb geen vertrouwen in Google als partij die mijn privacy van mijn betalingen moet gaan bewaken. Iets met vos die kippenhok....
Voor de eindgebruiker is het voornamelijk een uniforme ervaring en minder kans op misbruik. De privacy is een non-issue omdat de eisen door de toezichthouders en creditcard networks worden gezet. Als ik ze vergelijk tussen Google en de drie grote NL-banken dan kies ik voor Apple of Google omdat het daar beter geregeld is helaas.

Ik zou zelfs zo overstappen op volledige versie van Google Pay zonder er wakker van te liggen. De customer loyalty cards en aanbiedingen is echt stukken beter geregeld dan bij de alternatieven. Hopelijk wordt dit de wake-up call voor oa de financiële sector ook omdat iedereen zijn eigen portal wil en moet bouwen en het ook maar half doet.
Alle NL banken konden via NFC gewoon betalingen uitvoeren op Android toestellen met een eigen app, ruim voordat Apple/Samsung/Google/WeChat-pay er allemaal waren...
VAUDT.

Eerste Nederlandse bank met NFC-betalen op Android telefoon was ING eind 2015.
Alle andere Nederlandse banken kwamen eerst (ruim) later.

Apple Pay bestaat al sinds eind 2014.

En was dus eerder. 😎
VAUDT? Dit is tenenkrommend.
VAUDT? Dit is tenenkrommend.
Klopt helemaal.

Was ook de bedoeling. ;)
Klopt helemaal.

Was ook de bedoeling. ;)
Evil >:) })
Normaliter reageer ik niet op 'mijn favoriete clubje was eerder'-discussies, maar je zit zelf verkeerd.

https://www.dnb.nl/media/...titie-d-d-31-mei-2016.pdf -> paragraaf 4.9 over Apple Pay, dat ten tijde van dit rapport (8-11-2017) nog niet beschikbaar was in NL.
https://repository.tudelf...f/datastream/OBJ/download -> paragraaf 2.4.2 voor een overzicht uit 2015.


Zelf zat ik bij een bedrijf dat in vanaf 2010 het 6-pack initiatief hielp, en wat later bij het Amerikaanse initiatief Softcard/Isis waarvan de IP is overgenomen door Google in 2015 wat vervolgens heeft bijgedragen aan de huidige Google Pay propositie.

[Reactie gewijzigd door AceAceAce op 22 juli 2024 18:37]

Fijn dat je reageert.

Maar.......

In mijn reactie staat geen "letter" verkeerd.
1 ding waar je wat aan hebt?
Bedoel je voordeel?
1. Instellen: wallet, toevoegen, verificatie, klaar.
2. Meerdere banken? Alle passen bij elkaar.
3. Betalen? Tik op de zijkant, betalen. Okay, voor iPhone moet je nog even kijken of je vinger opleggen. Voor Apple Watch niet.
4. Werkt altijd. Echt altijd.
5. Nooit meer een pincode, maximaal bedrag, etc.
6. Online aankopen op Mac? Werkt ook!
1. Instellen: wallet, toevoegen, verificatie, klaar.
Dat zijn min of meer de stappen die ik bij ING ook doorloop, hoe is iets vergelijkbaars een voordeel?
2. Meerdere banken? Alle passen bij elkaar.
Als je meer passen van verschillende banken hebt kan dat een voordeel zijn, ik heb alles met betaalpassen bij 1 bank, en daar kan ik prima wisselen van pas.
3. Betalen? Tik op de zijkant, betalen. Okay, voor iPhone moet je nog even kijken of je vinger opleggen. Voor Apple Watch niet.
Precies hetzelfde dus op de telefoons, watches weet ik niet, ik draag hem links en de pin zit altijd rechts van waar ik sta, dus gekozen voor een horloge waar betalen niet mee kan omdat ik dat niet nodig vind. Weet ook niet of het kan verder via ING zelf.
4. Werkt altijd. Echt altijd.
Geen verschil, nog nooit mee gemaakt dat het niet werkt muv het pinstation zelf ooit eens vast liep, lijkt me sterk dat dat komt door mijn telefoon/ing.
5. Nooit meer een pincode, maximaal bedrag, etc.
Dat is instelbaar, heb dit bewust niet opgehoogd, afhankelijk waar je je fijn bij voelt kan je dat als voordeel of vergelijkbaar neerzetten.
6. Online aankopen op Mac? Werkt ook!
Ik doe geen online aankopen op een Mac, op (helaas) 1 na in de store omdat iets wat voor mij vanzelfsprekend is niet mogelijk is (fatsoenlijk venster-management). Voor mij niet echt een voor/nadeel.

Zo zie je maar dat het niet zo raar is dat de meningen verschillen, als ik dit zo beantwoord merk mis ik niks namelijk. En andersom mis jij misschien wel van alles.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 18:37]

Het is prima dat je mijn voordelen weerlegt, maar jij vroeg om voorbeelden. Die gaf ik.
Je hebt gelijk, vroeg ze alleen niet aan jou, soms is dat wel jammer want nu kan ik geen oprecht antwoord meer verwachten van degene met wie die discussie was, die copy paste gewoon de voordelen zoals jij het ziet :)
Ik snap het. Maar voordelen, zoals je al noemde, zijn persoonlijk. En tegelijkertijd kun je ze ook niet altijd zien. Ik was bijvoorbeeld ook erg sceptisch over Apple Pay. Maar was wel direct verkocht na 1x proberen.
Op termijn komt in de rest vd wereld beschikbaar wat Google Pay in de VS/India/Canada biedt, zoals P2P betalen, bankrekeningen, kortingen/acties, boekhouden, en wat verder ter tafel komt 🥳
ABN Wallet bestond al ver voordat Apple Pay bestond. Betalen via NFC op een Apple device kan alleen via Apple Pay.
Betalen via ABN wallet bestond zeker niet al ver voordat Apple pay bestond. Frame heeft het hier bij het juiste eind. Het bestond voordat apple pay beschikbaar was in Nederland. Apple pay zelf bestond echter al best wel een tijd voor het in Nederland beschikbaar was.
Prachtig. Het was alleen geen succes.
Ik gebruik ook Apple Pay, maar wat is precies het verschil tussen je bankpasje bij de automaat houden of je telefoon erbij houden? Het is vooral een voordeel in bijv. de VS waar veel betalingen nog op prehistorische wijze verlopen.
Slechte ontwikkeling dit. Nu heeft Google naast je navigatie, mail, zoekgeschiedenis en interesses op Youtube ook nog toegang tot je betaalgegevens. Voor je het weet liggen al je persoonlijke gegevens bij hetzelfde bedrijf (zoals in China het geval is met WeChat).

Nuance: de betaalinformatie mag nu dan wel binnen Google Pay blijven. Het is maar de vraag of dit in de toekomst het geval blijft als iedereen al gewend is aan de dienst. En wie weet gaan ze voor die tijd al aan de haal met je macro-gegevens.

ps. ik lees dat mensen het jammer vonden dat de ABN AMRO wallet verdween in 2019. Dit heeft alles te maken met deze introductie en heeft de ABN AMRO onder druk van Google moeten verwijderen. Dat laat maar weet zien wat spelers als Google doen om een monopolie te krijgen.

[Reactie gewijzigd door pimmettjuh op 22 juli 2024 18:37]

Dit heeft alles te maken met deze introductie en heeft de ABN AMRO onder druk van Google moeten verwijderen.
Heb je daar een bron voor want het lijkt me helemaal niet plausibel namelijk?
Hoe kom je er precies bij dat Google inzage heeft in je betaalgegevens?

https://support.google.co...e%20for%20targeting%20ads.
We do not sell your information to anyone: Google Pay will never sell your transaction history to third parties or share it with the rest of Google for targeting ads.
Ehm...
Heeft Google Pay toegang tot mijn Google Pay betaaltransacties?

Google heeft toegang tot de betaaltransacties die u uitvoert met Google Pay en hierop is de privacyverklaring van Google van toepassing. U kunt uw privacyvoorkeuren voor Google Pay altijd wijzigen. Al uw Google Pay transacties zullen daarnaast op de gebruikelijke manier op uw rekeningoverzicht verschijnen. Wilt u weten hoe Google Pay omgaat met uw transactiedata? Lees meer op de website van Google .

Google bewaart verder geen gegevens van de betaalpassen die u toevoegt aan Google Pay en heeft er ook geen toegang toe.
Bron: ABN-Amro website
Ja ze hébben de data wel.. wil niet zeggen dat ze het intern gebruiken of 'doorverkopen'. Althans, dat zegt Google zélf..
Uhhh.. hoe kom je daar nou bij??

Ik gebruik Gmail, Youtube, heb een Google Home Mini thuis staan, Google Calendar, hun search engine uiteraard....

Dat ik wel eens kritisch ben op Google wil niet zeggen dat ik het merk 'haat'. Men ´denkt´ ook wel eens dat ik Microsoft haat terwijl ik karmakoning voor 4 MS-producten ben, en diverse certificeringen heb..

Ik gebruik thuis aardig wat Apple producten, maar ik ben geen karmakoning van Apple onderwerpen dus waar het misverstand vandaan komt dat ik Apple-fanboy zou zijn snap ik ook niet helemaal. Dan zou ik daar wel wat meer van terugzien denk ik :)

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 18:37]

Deze Google pagina legt meer uit. Ook qua privacy settings, hoe je payment historie kan opzoeken en hoe je kan blokken en verwijderen; https://support.google.co...-personalization-settings
Geef het tijd. Facebook heeft ooit eens dezelfde belofte gedaan voor Whatsapp.
Google Pay is al letterlijk jaren actief in andere landen en heeft nog nooit hun voorwaarden veranderd om data te kunnen handelen.

Het zou voor Google natuurlijk een enorm risico zijn om de voorwaarden eenzijdig te wijzigen op de financiële markt. Consumentenorganisaties tegen het hoofd stoten levert wat vervelende nieuwskoppen op, maar als je een bank lastigvalt, is je advocaten- en PR-leger ineens een stuk minder machtig.

Ik zou zelf geen externe dienst willen voor mijn bankzaken, ik ben dan ook graag klant van de ING omdat hun app zo fijn werkt. Dat maakt het ook zo jammer dat ze door Apple zijn gechanteerd om Apple Pay te nemen, waarmee ik onder de streep Apple zit te spekken omdat APay niet mag worden doorberekend naar de eindklant.

Het is jammer dat ABN niet de technische competentie heeft een eigen app te maken, maar GPay blijft beter dan helemaal geen mobiele app. Een bijkomend voordeel hiervan is dat veel smartwatches nu inherent ook ineens met ABN kunnen betalen, een bijkomend nadeel is dat enige vorm van rooting je hele mobiele betalen onmogelijk maakt, wat met veel bankapps dan wel weer gewoon kan.
Betekent dit dat je nu automatisch ook met je Wear OS watch kunt betalen (mits deze NFC heeft dan)?
Of moet je Google Pay danwel een Watch-versie van de ABN app erop installeren?
Ja en nee. Ja het werkt met Wear OS, nee, Google is eigenwijs en enablet Google Pay op Wear OS alleen in een paar landen waar Nederland niet één van is.
Dus om met je horloge te betalen moet je hem laten denken dat je in de US bent door bijvoorbeeld een VPN te laten draaien op voor de Wear OS app op je telefoon, of je gebruikt mijn Permanent Proxy app om een system-wide proxy te activeren op je horloge zelf.
Aaargh, Google strikes again!

Wat is een mogelijk nadeel van een system wide proxy op je horloge?
Nou een proxy die niet zo maar uit de lucht gehaald kan worden kun je het best zelf maken. Meestal krijg je wel wat gratis tegoed van cloud companies zoals Google, maar na een tijdje is die op en dan kan het dus een paar euro in de maand kosten.
Een ander nadeel kan zijn dat de internetverbinding van het horloge een klein beetje trager kan zijn omdat het dus via de proxy moet. Er zitten ook nog wel een paar haken en ogen aan (zoals dat hij niet lijkt te werken als je horloge met mobiele data direct kan verbinden), maar buiten dat is het wel te doen.
https://forum.xda-develop...-permanent-proxy.3980625/ kijk hier voor meer info en tips :)
thx! Ik ga het bestuderen :)
Ik dacht zelf dat Wear OS en Android samen beschikbaar zouden zijn, maar zoals @Humpi hieronder aangeeft is dat blijkbaar niet het geval.

Mocht dat wel het geval zijn, zou ABN voor Wear geen losse app hoeven te maken, omdat Pay dat gedeelte zou uitvoeren. Echter is dat dus blijkbaar niet het geval, wat heel jammer is.
Google doet dit natuurlijk niet uit liefdadigheid. Als de dienst gratis is dan is het toch vaak omdat de data zo waardevol is.
De dienst is niet gratis, er wordt per betaling een bedrag aan Google betaald. Wat dat precieze bedrag is, is volgens mij afhankelijk van de bank en niet direct bekend. Je zult alleen, net als bij Apple, zelf geen extra regel op de factuur zien; dit wordt doorberekend aan alle klanten in de prijs van je rekening.

Het kan natuurlijk zo zijn dat Google een deal heeft bedacht die goedkoper is dan de totaalkosten van het ontwikkelen van een eigen app + infra + de waarde van het in beheer hebben van het spul.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 22 juli 2024 18:37]

Ik ben wel benieuwd waar je op baseert dat ABN Google hiervoor betaalt.

Het verschil met Apple blijft: Apple verdient (netto) aan de dienst. Google niet. Dus moet de winst ergens anders vandaan komen.
Google verdient natuurlijk sowieso aan het competitief houden van de Pixel devices. Als Apple Pay bestaat maar Pixel-apparaten dat niet kunnen, helemaal in Amerika, maken ze verlies door het niet aan te bieden. Als de extra telefoonverkopen de kosten van Google Pay zouden compenseren, zou Google onder de streep natuurlijk nog steeds winst maken. De reden dat Google zo groot is geworden is de integratie van de verschillende diensten zodat dingen met verlies alsnog op de markt kunnen worden gebracht. De hoofdinkomstenbron van Google is natuurlijk advertentieverkoop, maar het is lang niet de enige.

Voor zover ik kan vinden maakt Google Pay gewoon winst; omgerekend zo'n €571.910 euro in 2019 in India, met een omzet die iets hoger ligt dan de kosten. Van Apple zie ik niet zoveel over de winst, vooral de omzet, maar de winst zal wellicht hoger uitvallen door de manier waarop Apple zijn ecosysteem dichtzet.

Weet jij misschien een artikel te vinden dat aangeeft dat GPay verlies draait? Ik ben er zelf namelijk nog geen tegengekomen.
Ja alleen is Facebook geen financiële instellingn geworden. Hadden we daar niet iets van P2G PS2D of zo voor of hoe heette dat initiatief, dat derde partijen inzage konden krijgen in je transacties?

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 18:37]

Payment Service Directive 2. Mits je zelf instemt (consent), kan je andere partijen toegang geven tot je bankrekeninggegevens.
Dat doet me denken aan dat verhaal van Zuckerberg die zei dat whatsapp nooit gekoppeld zou worden aan Facebook. :)
waar staat dat ze de gegevens niet hebben?
De gegevens hebben ze wel, maar ze zeggen zelf dat die niet eens intern gebruikt worden voor hun eigen diensten. Natuurlijk is dat wat ze zélf zeggen.. maar bewijs dat het anders is, is er óók niet.
Dus hebben ze inzage. Dat is wat er gezegd werd :)

Dat houdt niet in dat conclusies die ze trekken vanuit de data niet door worden gesluisd naar andere diensten. Stond dat er ook in?
Dat láátste zou best kunnen. Vaak gaat het om de dingen die je niet zegt, in plaats van de dingen die je wel zegt ;)
Met die gedachte is niks veilig. Ook bij apple niet.

Dus waarom zou je het dan niet gewoon gebruiken?
Bij Apple Pay werkt het anders. Dat gaat via ID’s.
Wat voor IDs? Hoe is het anders dan de tokenisatie die Google Pay gebruikt?
Google kan niet zien wat je koopt, er zit geen digitaal bonnetje bij. Je betaald gewoon net als hoe je met een pinpas betaald. Het enige wat ze kunnen inzien is welke winkel bijvoorbeeld
Ja, zo weet ik ook dat je 18:45 op Tweakers zat vandaag.
ps. ik lees dat mensen het jammer vonden dat de ABN AMRO wallet verdween in 2019. Dit heeft alles te maken met deze introductie en heeft de ABN AMRO onder druk van Google moeten verwijderen. Dat laat maar weet zien wat spelers als Google doen om een monopolie te krijgen.
Bron?
Je hoeft het niet te gebruiken. Je kunt gewoon je ABN-AMRO pas blijven gebruiken.

En die ps is een broodje aap: het is domweg te duur om het zelf te (blijven) ontwikkelen. Het is niet alleen de app maar het hele internationale eco-systeem.
Zeker niet. Ik was toentertijd werkzaam bij ABN AMRO en weet dat ze de Wallet App niet meer werkend kregen op Android 10. Dit is natuurlijk ten faveure van Google Pay gedaan. Dit heeft ABN nooit publiekelijk gemaakt om Google niet tegen de zere been te schoppen.
Uh. Volgens mij trek je je conclusies wel erg makkelijk. ABN kreeg de app niet werkend dus dat is natuurlijk Google die dat expres veroorzaakt??

En waarom werkt de ING app dan wel? En Rabo ook volgens mij? En andere banken...?

ABN had waarsch gewoon een implementatie die niet meer werkte in Android 10 en had geen zin, of het kostte teveel geld om de hele app/backend om te bouwen, of ze zaten waarschijnlijk al een tijdje met Google om tafel om Pay te gaan gebruiken, etc, of een combinatie.
Bij Apple weet je dat je gegevens veilig zijn. Daar is een hele presentatie aan gewijd.
Sinds wanneer is een presentatie een waarborg 8)7

Zeg ik net nog dat die andere reactie van je de grootste onzin bevat, heb je jezelf toch nog overtroffen..

Even los van hoe veilig het wel/niet is, dat komt echt niet door een presentatie :'(

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 18:37]

Apple heeft een ander verdienmodel dan Google. Niet dat dát je waarborg is, maar vooralsnog moeten zowel jij als ik het 'gewoon' doen met de voorwaarden die op papier staan. Google zegt dat ze je gegevens niet eens intern met Google afdelingen delen, Apple zegt in feite hetzelfde. Google 'leeft' van het aanbieden van advertentieruimte en kan door hun collectie data heel specifiek jou targeten voor adverteerders die dat willen. Apple verkoopt (dure!) hardware en diensten via iTunes/App Store, geen advertentieruimte. Ja, desnoods via wat aanbevolen apps in de App Store en muziek in de iTunes store op basis van wat je luistert en opzoekt/installeert. Maar om dáár nou je verdienmodel van te maken als Apple zijnde...
Nou zou het ook fijn zijn om dit op je android wear smartwatch te kunnen gebruiken. :)
Ja het wordt tijd dat de google pay app terug komt.
Als ik straks in de Appie sta ga ik heel naïef mijn Ticwatch Pro 3 voor de NFC lezer houden, maar ik verwacht dat die alleen mijn Pixel 5 pakt..
Nu nog Samsung Pay :)
Waarom (oprechte vraag) zou je dat verkiezen boven Google Pay?

Ik heb zelf geen Android meer, maar ik neem aan dat je op Samsung toestellen ook Google Pay als default kan instellen boven Samsung z'n implementatie? En is eea. wel weer compatible met elkaar? Ik zou, als ik winkelier was, gillend gek worden als ik Google Pay én Samsung Pay én Garmin Pay én weet ik 't, Xiaomi-Pay en Huawei-Pay moet gaan ondersteunen allemaal apart van elkaar.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 18:37]

Ik zou, als ik winkelier was, gillend gek worden als ik Google Pay én Samsung Pay én Garmin Pay én weet ik 't, Xiaomi-Pay en Huawei-Pay moet gaan ondersteunen allemaal apart van elkaar.
Dat maakt voor de winkelier toch niet uit? Volgens mij haken deze betaalmethodes, net als Apply Pay, in op de bestaande netwerken van MasterCard, Maestro, Visa, etc.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 18:37]

Aan de kassa is het verschil tussen een contactloze pas en een telefoon (ongeacht merk) niet te zien, het is allemaal EMV dat vervolgens over bestaande betaalnetwerken gerouteerd wordt.
Fair enough maar daar geldt dan toch hetzelfde voor, of ondersteunen die geheel geen Google Pay?

Voordat de minnetjes me straks wéér om de oren vliegen: het is een oprechte vraag ;) ik gebruik Apple Pay en dat heet en functioneert overal hetzelfde, op m'n Watch, iPhone, en Macbook in m'n browser..
Dat komt omdat jij alles van één fabrikant afneemt ;) Zowel jouw hard- als software komt uit dezelfde stal.

In het geval van Samsung Smartwatches komt zowel de hard- als software niet uit Google's stal. Apple Pay werkt enkel op Apple's eigen spullen, Google Pay werkt enkel op Google's eigen spullen, Tizen is niet van Google maar van Samsung ;)

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 18:37]

Ja technisch snap ik 'm .. dank je :) had even over het hoofd gezien dat de smartwatches van Samsung Tizen gebruiken en geen Android zelf..
Zo'n fout is snel gemaakt :)

offtopic:
Persoonlijk ben ik blij dat Google de smartwatch markt nog niet in handen heeft en bedrijven als Samsung en Garmin hun eigen OS gebruiken, ookal maakt dat dingen soms wat onduidelijk. Nu is er nog een beetje keuze die wij op de smartphone markt eigenlijk missen met maar twee realistische partijen.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 18:37]

ik gebruik Apple Pay en dat heet en functioneert overal hetzelfde, op m'n Watch, iPhone, en Macbook in m'n browser..
Dat zegt toch al genoeg, al die dingen die je noemt is 1 merk, samsung en Google zijn niet 1 merk ;)

Kan jij met een non-Apple smartwatch betalen via Apple Pay? Zelfde situatie, zelfde antwoord: nee

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 18:37]

Nee ze hebben hun eigen OS: Tizen
Zoals anderen al aangeven, je kan op Samsung Smartwatches met Tizen als OS alleen Samsung Pay gebruiken helaas.
Pfff. Wat omslachtig dan.... ja als je geen Android op je smartwatch draait houdt het gauw op natuurlijk.
Het is meer een kwestie dat de bank je betaalmethode moet goedkeuren, volgens mij zit er verder niet zo'n groot technisch verschil in interactie met het pinapparaat. Zo is het bij ABN Amro al mogelijk om een Fitbit of Garmin horloge in te stellen als digitale betaalpas bij je bankrekening.

Nu is die goedkeuring van de bank voor partijen als Google en Samsung net iets anders aangezien die partijen waarschijnlijk ook de gegevens van de betaling wil verwerken, terwijl dat voor Fitbit en Garmin niet zo is.
Maar dat is dan eerder een Samsung probleem dan een probleem van een bank die alleen Apple en Google Pay ondersteunt.
Ik denk omdat het dan op de smartwatches werkt. Dat zou ik wel willen om mijn Gear Active.
Als winkelier ken je alleen maestro, vpay, mastercard, visa, en wellicht nog Amex.
Al die <insert brand> pay dingen maken gewoon gebruik van bestaande netwerken :)
Dat is dan te hopen ja, maar zoals anderen hier al zeggen, als Google Pay niet beschikbaar is op Tizen en je dáár met Samsung Pay moet betalen moet dat wel weer apart gesupport worden neem ik aan. Wat omslachtig allemaal :|
Is voor de betaalterminal allemaal EMV...
Een ABN pas via Google Pay is voor de terminal nog steeds een Maestro kaart.
Waarom (oprechte vraag) zou je dat verkiezen boven Google Pay?
Omdat Google Pay niet op Samsung smartwatches werkt ;)
Precies, als er Google Pay is dan daag met de rest. Samsung pay waar slaat dat nou op... Aangezien het Android is gewoon de standaard volgen. Daarnaast zijn de implementaties (of copy-cats) van Samsung meestal ook een stuk minder veilig.
Ik snap de -1 niet. Het is ook een blunder van Samsung om hun watch niet compatibel te maken met hun foon qua betalen.

Ze willen zo graag hun eigen eco systeem pushen maar dat gaat ze niet lukken omdat ze Android gebruiken.
Ik snap de -1 niet. Het is ook een blunder van Samsung om hun watch niet compatibel te maken met hun foon qua betalen.
Je bedoelt dat ze hun smartwatch niet compatibel maken met Google Pay? Ligt dat aan Samsung, Google of beide?

Samsung telefoons ondersteunen, net als hun smarwatches, gewoon Samsung Pay.

Ik maak er overigens geen gebruik maak, de app van mijn bank werkt prima en ik heb geen behoefte aan een derde partij die er in mijn ogen niks mee te maken heeft :)

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 18:37]

Die watch draait schijnbaar Tizen. En daar werkt Google pay niet op. Wel weer op hun foon. Lijkt mij een Samsung blundertje. Maar wie weet kan dat binnenkort ook. Ze zullen wel veel klachten krijgen.
Ah, excuus ik zal mijn vraag anders formuleren, ik bedoelde: Ligt het aan Samsung of aan Google dat Google Pay niet werkt op Tizen ;) Ik heb Google Pay überhaupt nog niet werkend gezien op een apparaat dat niet op een Google OS draait.

Dat Samsung's Smartwatches op Tizen draaien is bij mij bekend.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 18:37]

Ah, ik snap je :) ja dat is lastig te zeggen hè! Ik weet t eerlijk niet.
Aangezien het Android is gewoon de standaard volgen.
Samsung Pay is ouder dan Google Pay 8)7
Daarnaast zijn de implementaties (of copy-cats) van Samsung meestal ook een stuk minder veilig.
Bij dat soort opmerkingen mag je best vermelden hoe je aan de wijsheid komt hoor :)
Maar volgens mij is Android Pay en daarvóór Google wallet nog ouder dan Samsung Pay right? Google Pay is simpelweg een rebrand.
Omdat (mogelijk) Samsung meer om privacy geeft dan Google?
hehe eindelijk.

Baalde toen ze hun ABN AMRO wallet hadden verwijderd!

mooizo
Ben om die reden overgestapt naar SNS en betaal daar met liefde 50 cent per maand voor de mogelijkheid om met mijn mobiel te betalen. Bij ABN waren ze compleet ongevoelig voor het feit dat een hoop mensen dit al zeer lang gebruikte aangezien zei de eerste bank waren in Nederland met betalen vanaf een Android telefoon middels NFC.
Rabobank was de eerste met contactloos betalen via NFC van de telefoon, echter werden toen slechts enkele modellen ondersteund. Dat elke Android toestel werd ondersteund duurde bij de Rabo dan wel weer wat lang. Echter konden een hoop gebruikers met een high-end smartphone wel al gebruik maken van deze dienst.
Dat is inmiddels alweer 7 jaar geleden: nieuws: Rabobank komt binnenkort met Android-app voor nfc-betalingen
Ik baalde er ook flink van dat betalen met Android smartphones bij ABN AMRO helemaal wegviel.

Ena ls ik met mijn hypotheek niet bij ABN AMRO had gezeten (met huisbankkorting op de rente), dan waren wij mogelijk ook al vertrokken.

Echter, ik snap het aan de andere kant ook wel weer: ABN AMRO had last van de "wet van de remmende voorsprong" en had het betalen met Android vanaf het begin eigenlijk gewoon onhandig geïmplementeerd. Met de overgang naar Android 10 zou het waarschijnlijk een huge effort zijn geweest om die implementatie opnieuw te doen.... met mogelijk ook toen al de wetenschap dat Google Pay er aan zat te komen.
SNS is een veel kleinere bank en krijt dit wel gewoon voor elkaar, dus daar kan ik weinig sympathie voor opbrengen om eerlijk te zijn. Tevens is het zo dat toen Apple pay naar Nederland kwam (vele jaren later) er uitgebreide reclamecampagnes waren vanuit de bank dat dit nu mogelijk was. Dit vergeleken met 0 exposure als die jaren voor de Android betaal apps.
Jarenlang verbaasde gezichten als ik weer een betaling deed met mijn telefoon (van veel jongere mensen) omdat bijna niemand van het bestaan afwist. Dat kan ik toch alleen maar de banken zelf aanrekenen.
Oh, ben ik grotendeels met je eens hoor. Ik heb dan ook écht op het punt gestaan om ABN AMRO gedag te zeggen. Ik had ook zoiets van "WTF. Jullie hadden gewoon meer aandacht moeten vestigen op jullie Android wallet".

Maar ik blijf erbij: SNS kwam pas later met betalen via Android. En kon het dus meteen op de 'juiste' manier doen. Trouwens, zo héél klein is SNS nou ook weer niet.

En als je als bank al weet dat Google Pay eraan zit te komen ga je niet voor zo'n relatief korte periode een hele investering doen.
SNS is zeker niet klein, maar ABN maakt zo'n 9 keer zoveel winst als de gehele Volksbank groep waar SNS een onderdeel van is. Dat zal ook zeker in het aantal klanten dus wel behoorlijk schelen.
https://www.banken.nl/nie...e-nederlandse-banken-2019
Is de SNS ook over met Apple (of Google) pay? Dat is juist de reden dat ik daar weg ben gegaan. Ze hielden klanten lang aan het lijntje over Apple Pay. Mij duurde dat te lang. Nu tot volle tevredenheid bij de Rabo.
Apple weet ik niet, maar het is i.i.g. niet via Google pay. Het is gewoon een eigen losstaande app op Android. Als er Apple ondersteuning is, moet dit eigenlijk altijd via Apple pay, aangezien de NFC chip door Apple in gebruik wordt beperkt voor zover ik weet.
Moet je daar bij SNS voor betalen? Bij de ASN bank (is ook de Volksbank) is het vooralsnog gratis.
Overigens zou een integratie in de bankieren-app mij een mooiere oplossing lijken in plaats van nu twee losse apps nu. Dat pleit dan misschien toch voor een Google Pay integratie.
Er wordt bij ASN al wel gesproken over de kosten van 50 cent per maand, maar het is inderdaad zoals je stelt "vooralsnog gratis"
Bij SNS worden de kosten al wel in rekening gebracht inderdaad. Misschien is er een verschil in pakketkosten?
Dat klopt, dat is al zo'n 4 jaar de boodschap sinds de beta en introductie van de Mobiel Betalen app.
En in de pakketkosten zie ik het ook niet zitten. De ASN is €1,90 per maand, het goedkoopste SNS-pakket is €2,25.
nu nog ideal links vanuit de app mogelijk maken, en dan kan het achterlijke tikkie ook de prullebak in
Tikkie is juist iets wat ik makkelijk vind en handig. Ieder z’n ding.
vrijwel elke bank kan je tegenwoordig ideal links bij aanmaken, behalve bij ABN Amro, wat voor extra functies heeft tikkie dan nog als extra's?
Met Tikkie kan je ook gewoon ideal links aanmaken. En tegenwoordig zelfs ook een QR code. Er is dus functioneel geen verschil meer met andere banken, behalve dat het bij ABN AMRO nog in een losse app zit.

Dat laatste is voor mij geen groot probleem. Then again, ik zou het ook geen probleem vinden als Tikkie geïntegreerd zou worden in de mobiel bankieren app :P.
Tikkie ís van de ABN-Amro.
Daarmee was ABN-Amro dus ook de eerste die betaal links kon versturen én ze hebben het zelfs open gemaakt zodat het bank onafhankelijk is.
Rare/jammere is dat elke bank vervolgens ook zelf nog een functie ging inbouwen ipv tikkie te zien als oplossing.
Raar/jammer? Ben er juist blij mee. Geen aparte app nodig. Niet aan nog een partij gegevens overhandigen… Toppie.
Geen idee. Ik gebruik dat gewoon, gewenning. Hoe het ook op andere manieren kan weet ik niet en interesseert me ook niet :) Denk dat t te maken heeft dat dat systeem ongeveer er als eerste was.
De extra functie van Tikkie is dat het ook voor niet ABN-klanten werkt. Maar het is wel gek dat ze "Tikkie" niet in de ABN-app inbouwen. Sinds ING app ook betaalverzoeken ondersteund, heb ik geen Tikkie meer.
Ik mis de Wallet wel, die werkte ook zonder Google.
Ik ook wel, altijd weer raar dat als je wilt betalen met je eigen bank dat het weer via-via moet. Ik heb toch ook geen pinpas van een andere bank om te betalen met mijn eigen bank 8)7

Ik heb dan geen ring als wearable, maar een nette Garmin horloge met Garmin Pay gekoppeld direct aan mijn ABN-AMRO rekening (ICS cards werkt overigens ook, wel geinig).
Er moet een aardige infrastructuur opgezet en onderhouden worden om deze manier van betalen te faciliteren, partijen als Google en Apple nemen dit voor een groot deel uit handen waardoor het een eenvoudigere en goedkopere methode is dan een eigen systeem ontwikkelen.
Dan neem je een wearable? Ik betaal al jaren met mijn ring via ABN.
Die heb ik inmiddels :)
Als ABN voor mij interessante wearables zou ondersteunen zou ik dat doen.
Ehhh, ze hebben alles? Passen die je achter gsm kan doen? Ringen? Armbanden? Losse dingen die je zelf kan verwerken?

Mijn moeder heeft zo'n Sportarmband, die komt met een losse chip. Die schuif je dus erin, die kan je letterlijk ook in alles andere verwerken.
Oh ja, de keus lijkt heel groot maar zonder Apple Watch, Wear OS en Samsung mis je wel de populairste wearables.
Nog beter en sneller. Gebruik een LAKS wearable chip deze is als sticker te krijgen. En heb ik niet geplakt maar "gewoon" tussen mijn telefoonhoesje en telefoon gedrukt. Zo dun kan prima. Kan je overal contactloos betalen. En google weet niks.
Zo kan je ook gewoon je bankpas tussen je telefoon en hoes drukken, hoef ik geen sticker te kopen of laks.com toegang te geven tot mijn betaal gegevens.
Iemand al de privacy implicaties van het gebruik van Google Pay onderzocht?
https://support.google.co...e%20for%20targeting%20ads.

Nou ja, Google zelf heeft er duidelijke statements over, het zal ook wel daadwerkelijk onderzocht zijn.
abnamro is goed bezig vind ik. Ben in ieder geval een tevreden klant met Apple Pay en de app.
Waarom zou je eigenlijk een derde partij tussen je betaaltransacaties willen hebben?
Je hebt nu Google Pay, Apple Pay, Samsung Pay, Payconiq en misschien nog meer.
De diverse banken hebben betaal apps en daar zou dit in geregeld moeten zijn in mijn optiek. Het maakt bovendien het betalingsverkeer duurder omdat al deze partijen er ook weer iets aan moeten verdienen.
Bij de Rabobank en ING kan je tenminste op een Andoid telefoon via de eigen bank app betalen via NFC. Meer heb je toch niet nodig?
Apple zou banken ook toegang moeten geven tot de NFC chip op hun telefoons.
https://www.rtlnieuws.nl/...aaldiensten-europese-unie
https://www.apparata.nl/n...ay-nfc-gedonder-aan-44118

[Reactie gewijzigd door TVL op 22 juli 2024 18:37]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.