Proef met pinpas of creditcard als vervanger OV-chipkaart begint in Lelystad

In zestien bussen van Arriva in Lelystad is het vanaf woensdag mogelijk om in te checken met pinpas of creditcard. Een OV-chipkaart is daardoor niet meer nodig. In de komende jaren moet dit landelijk ingevoerd worden.

OVpayIn de komende jaren zullen er op verschillende plekken proeven gedaan worden met nieuwe manieren van in- en uitchecken, schrijft Arriva. Lelystad heeft nu de primeur. Alle OV-bedrijven werken samen aan nieuwe betaalmethoden, onder de noemer OVpay. Ook grote banken en betaalproviders zijn daarbij aangesloten.

In 2019 kondigde de overheid al aan dat het de bedoeling was om in 2021 betalen met een bankpas in heel Nederland in te voeren in het openbaar vervoer. Het plan is om vervolgens het systeem voor de OV-chipkaart in 2023 in zijn geheel uit te schakelen.

Alternatieven moeten minder kosten en gemakkelijk werken. De huidige OV-chipkaart stamt uit 2011 en heeft onder meer beveiligingsproblemen die niet opgelost kunnen worden, vanwege de gebruikte Mifare-techniek. Anoniem reizen moet ook mogelijk blijven, maar hoe dat precies vorm zal krijgen, is nog niet duidelijk.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

10-03-2021 • 08:42

274

Submitter: Dennisssss

Reacties (274)

274
268
132
21
0
73
Wijzig sortering
Op omroep Flevoland staat dat dit ook zou moeten werken met je mobiel en horloge mits gekoppeld aan de werkende passen.

https://www.omroepflevola...etalen-begint-in-lelystad
En op de OV-Pay website staan ook de volgende betaalmethodes:
- Met je contactloze betaalpas of creditcard: één pas minder
Of je nu je betaalpas of creditcard gebruikt: straks kun je dit gebruiken om in en uit te checken in het OV. Zonder OV-chipkaart of abonnement! Een goede keus voor een spontaan dagje met het OV. De eerste proef vindt plaats in Lelystad. Ben je benieuwd? Klik hier voor meer informatie.

- OV-chipkaart: lekker vertrouwd
Reizen in het OV met je vertrouwde OV-chipkaart blijft mogelijk. Wel maakt de huidige OV-chipkaart op termijn plaats voor een nieuwe OV-chipkaart. Met nieuwe technologie en service. Hoe die eruit komt te zien? Dat weten we nog niet precies.

- Mobiel: alles bij de hand
Je betaalpas, ticket of treinreizen met gps, het kan allemaal op je mobiel. En op termijn kan ook je OV-chipkaart op je mobiel. Je kiest wat het beste bij je past.

- Treinreizen met gps: zo makkelijk kan het zijn
Voor de treinreiziger komt er iets nieuws: reizen met gps op je mobiel. Dat maakt het straks nog relaxter. In 2021 start de eerste proef. Zodra de datum bekend is, laten we 't weten.

- Ticket: dit blijft
Een los ticket kopen blijft gewoon mogelijk. Ook hier onderzoeken we of er verbeteringen mogelijk zijn. Alles om het reizen en betalen in het OV zo makkelijk mogelijk te maken!
De huidige OV-chipkaartsysteem maakt dus plaats voor een nieuwer OV-chipkaartsysteem en het blijft dus ook mogelijk om met een OV-chipkaart te reizen.

En je kan binnenkort ook je OV-chipkaart op je mobiel zetten. Dat zou voor mij een hele uitkomst zijn want de enige reden dat ik mijn portomonee mee neem is mijn OV-chipkaart. Ik neem aan dat je een studentenreisproduct niet kan koppelen aan een bankpas dus dan is het fijn dat je een OV-chipkaart altijd bij je kan hebben.

[Reactie gewijzigd door VirinR op 23 juli 2024 10:59]

En je kan binnenkort ook je OV-chipkaart op je mobiel zetten. Dat zou voor mij een hele uitkomst zijn want de enige reden dat ik mijn portomonee mee neem is mijn OV-chipkaart.
Welk identiteitsbewijs heb jij op zak als je over straat loopt? ;)

Sommige mensen kopen een smartphone met NFC. Sommige kopen een smartphonehoesje met een pashouder. Met een enkele pas daarin is het goed te doen, of met twee passen indien het een flip case betreft.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 10:59]

Als ik buiten ben heb ik altijd mijn paspoort in mijn jaszak of in mijn schoudertas :)
Edit: @The Zep Man Ja die ruimte heb ik maar, zoals ik al aangaf, neem ik mijn portemonnee alleen mee vanwege mijn OV-chipkaart. Al mijn klantenkaarten staan in Stocard en ik betaal uitsluitend via Apple Pay via mijn ING-betaalrekening en creditcard. Mijn zorgpas (die ik nog nooit nodig had) kan ik raadplegen via de DSW-app.
Het is gewoon een kwestie van gemak.

En over je smartphonehoesje met pashouder: TfL (ov-bedrijf in London) maakt al lange tijd campagnes over zogeheten 'card clash'

[Reactie gewijzigd door VirinR op 23 juli 2024 10:59]

Dus dan is daar toch ook ruimte voor je portemonnee of je OV chipkaart...? ;)
En over je smartphonehoesje met pashouder: TfL (ov-bedrijf in London) maakt al lange tijd campagnes over zogeheten 'card clash'
Daarom schreef ik 'flip cover'. Een pas aan de ene kant van de smartphone, en een pas aan de andere kant van de smartphone.
Je kan al je passen in Apple Wallet plaatsen :) Ben je al die apps niet nodig
Ik moet eerlijk zeggen, het is me nog nooit gelukt om dat voor elkaar te krijgen. Hoe krijg je bijvoorbeeld een standaard klantenkaart in Wallet zonder extra losse apps? Sta altijd te hannissen met iets als praxis app.

Gebruik nu zelf ook stocard, werkt ook met complicatie op de Apple Watch dus altijd bij de hand. Ideaal. Als dat native kan dan sure. Yes pl0X.
Het kan niet native maar met de app Pass4Wallet plaats je ze in je Wallet en is het vanaf daar native. Werkt uitstekend :) Toevoegen is alleen even doorzetten :P
Mijn telefoon. Ja ik weet dat dit niet rechtsgeldig is. Na drie keer op echtheid te zijn gecontroleerd (nummercheck) kunnen ze dat ook prima vanaf mijn mobiel. Sta graag voor de rechter om dit uit te leggen. Heb ik ongelijk? "Ja" Krijg ik van de rechter ongelijk "Ja".
Je weet dat je een toonplicht hebt in Nederland (als we het over de NL situatie hebben?!). Geen draagplicht. En dat je alleen met een geldige reden gevraagd mag worden door een agent om je ID kaart? Bij een verdenking van strafbaar feit bijvoorbeeld.
#kendewet
Als jij er voor kiest om het politieapparaat een halve nacht te belasten en je eigen tijd te zitten verknoeien als je eens op een legale manier staande gehouden wordt moet je dat vooral doen. Ja, je staat in je recht maar succes hiermee mocht je toevallig net aan het signalement voldoen van een voortvluchtige...
Er hoeft niks belast te worden. Je krijgt een voorlopig aantekening of boete, die weer verscheurd wordt op het moment dat je op bureau je ID laat zien.
En zoals gezegd wordt hieronder, hoe vaak wordt je nu helemaal gecheckt?
Het is weer een (duur) pasje minder in je portemonnee die je alleen maar kwijt kan raken.

Ik word lekker gemind hierboven, en jij geplust, dat wil nog niet zeggen dat je gelijk hebt. Feit is dat veel mensen niet weten hoe de wet in elkaar zit en waarom.

[Reactie gewijzigd door William_H op 23 juli 2024 10:59]

Als je voldoet aan het signalement van een voortvluchtige dan denk ik niet dat je er met een tijdelijke boete vanaf komt, dan mag je gewoon meekomen.

Maarre, ik heb liever een ID bewijs op zak voor het geval ik in een ongeluk terecht kom. Lekker belangrijk die onrealistische kans op een politiecontrole. Dus ja ik heb altijd mijn ID bewijs EN mijn verzekeringspas bij me. Kleine moeite.
Volgens mij is toonplicht redelijk gelijk gesteld aan draagplicht. Politie gaat namelijk niet even vrolijk met je mee om 100km verderop je ID te bekijken. Je moet hem ter plekke kunnen tonen, anders krijg je een boete.
Ja, maar ik meen dat deze boete wordt ingetrokken wanneer je (binnen een bepaalde tijd) je ID alsnog komt tonen op het bureau.

Maar ik moet bekennen dat ik eigenlijk niet weet waarom ik dit denk te weten, dus misschien zit ik er helemaal naast :)

#kendewetdusnietecht
Nee hoor, ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat je mee naar het bureau moet, en als je pech hebt een paar uur moet wachten voordat ze identiteit kunnen vaststellen, heb het zelf een keer of 4/5 meegemaakt.
4 tot 5 keer?! Vreet jij zoveel narigheid uit, of heb je gewoon een boeventronie? :o :+
Ja of je neemt een rijbewijs mee. Sowieso handig om die altijd bij je te hebben, mocht je overwacht een stukje willen/moeten rijden.

Ik snap nooit zo goed waarom men zo dwars moet zijn met dit soort dingen.
Een ID kaart of rijbewijs meenemen is niet zoveel moeite (een paspoort is groter en wat onhandiger.
Mocht je staande worden gehouden of ergens naar binnen willen en men vraag erom dan maak je het jezelf alleen maar lastig om het niet bij je te hebben.

Kijk als ik de hond ga uitlaten neem ik het inderdaad niet mee, maar voor de rest altijd. Rijbewijs past gemakkelijk in een SecurID (of kloon) portemonnee, net als je verzekeringspas van je zorgverzekering en ov-chip.

Dat iets niet hoeft betekent niet dat je het niet moet doen. Voorkom gewoon een discussie en neem een ID mee.

En je wordt echt niet te pas en te onpas gevraagd om je ID. Sinds ik een rijbewijs heb: 0x, ID kaart op straat 1x bij station Muiderpoort in Amsterdam bij een 100% fouilleren actie.
Ja mijn paspoort bij het tekenen van mijn huis =)


Anyway op topic:
OV-Chip op de telefoon kan handig zijn, maar als ik mijn telefoon moet unlocken zoals met de bankpas dan duurt het alleen maar (veel) langer. Zeker met een mondkap op omdat FaceID niet werkt en mag je je pincode invullen op je telefoon. Handig voor als men over je schouder meekijkt...
Tot die tijd: gewoon lekker de losse kaart. Maar voor als je die vergeten bent is het wel weer erg handig.
Ja of je neemt een rijbewijs mee. Sowieso handig om die altijd bij je te hebben, mocht je overwacht een stukje willen/moeten rijden.

Ik snap nooit zo goed waarom men zo dwars moet zijn met dit soort dingen.
Een ID kaart of rijbewijs meenemen is niet zoveel moeite (een paspoort is groter en wat onhandiger.
Mocht je staande worden gehouden of ergens naar binnen willen en men vraag erom dan maak je het jezelf alleen maar lastig om het niet bij je te hebben.
En dan heb je bijvoorbeeld (nog) geen rijbewijs.

Dwars?
Heb jij geschiedenis/maatschappijleer op school gehad? Ooit van het begrip Ausweis gehoord? En dat er mensen gestorven zijn voor jou 'vrijheid' (die stukje bij beetje wordt afgenomen tegenwoordig).
Ik snap niet waarom zoveel mensen zo moeilijk doen over een mondkap, kan ik ook zeggen. Lekker belangrijk dat jij dan niet je FaceID kan gebruiken. Maar het is voor onze "veiligheid", het dragen van die mondkap.

Ik moet nog horen wanneer de eerste boef gevangen wordt die gepakt is omdat hij z'n ID bij zich had.

Verder neigt het nogal naar politiestaat gedrag, het dragen van een ID.
Lees ook vooral even waarom men ooit voor toonplicht vs. draagplicht heeft gestemd. Omdat het anders teveel op de vorm van Ausweis dragen leek.
Als ik tijdens de lunch ga wandelen heb ik mijn telefoon bij me, en mijn huissleutel. Niks meer niks minder.

Het stukje respect voor de rechtstaat is met deze wet al zeer zwaar afgebrokkeld. Het is niet veiliger geworden. Maar even daargelaten dat ik ook dit al een onzin wet vind.

De rechter heeft gezegd als het verplicht is moet de staat gratis legitimatie geven. Twee weken later een wet om dit te omzeilen.

Ook toen bleven we gewoon op dezelfde partijen stemmen.
Leuk, maar ik heb 8 uur op een bureau gezeten omdat ik mijn portemonee op de zaak had laten liggen en ik per ongeluk een verkeersovertreding maakte. Omdat ik mij niet kon legitimeren namen ze mij mee naar kantoor. Ik kan het niemand aanraden.
Dan ben je onevenredig gestraft, je hebt niet gezegd dat ie daar lag of die overtreding was van een degelijke aard (met de auto? Geen rijbewijs mee?) want in principe wordt je heengezonden met een boete die later weer verscheurd wordt.
Bovenstaande betekend niet dat ik je niet geloof en betreur wat er gebeurd is. Maar eigenlijk geef je het ook zelf al aan, uit angst ga je dat ding (ID) maar bij je dragen terwijl het niet verplicht is.
Dat is één van de tekenen van een politiestaat.
Dat ik onevenredig gestraft ben, dat is zeker zo. Een collega van mij had later die dag (weet niet wanneer) mijn legitimatie langsgebracht bij het bureau.

De boete was niet verscheurd, deze moest ik betalen. Ik heb niet moeilijk gedaan, niet tegen gewerkt, geen overige strafbare feiten gepleegd. Mijn familie heeft een gigantische historie met de politie (in positieve zin). Meerdere familieleden zijn agenten danwel ex agenten, bij andere bureau's, mijn opa heeft veel bijgedragen aan een politie museum.

Dat was de eerste en laatste keer dat ik een politiecel van binnen heb gezien.

Dit was pakweg 15 jaar geleden, toen die plicht werd ingevoerd. Ik ga het huis niet meer uit zonder legitimatie.
Klinkt als overijverige agentjes die het wetboek niet goed kennen (bij invoer nieuwe wetten gebeurt dat vaker). Heb je er nog een klacht tegenaan gegooid? Want dat was dit wel waard geweest.
Nee, niet gedaan. Ik wist niet eens dat dat kon.
Ze hebben je zelfs in een cel geplaatst?! Naar het bureau mee moeten is 1 ding, maar om je dan maar gelijk op te sluiten....
Ja, in een cel met een bankje aan de achterkant en een glaswand aan de andere kant.
Een geldige reden kan ook zijn als jij bijvoorbeeld getuige bent bij een ongeval of (mogelijk) misdrijf, of als je slachtoffer bent.
Voor zover ik dat weet uit de wet gaat het alleen om verdenking van een mogelijk strafbaar feit. Getuige of slachtoffer is dus een heel ander verhaal.
Ik moet ook wel zeggen dat onze nederlandse pers daar slecht mee omgaat. Klakkeloos wordt er vaak genoeg het verhaal opgekalkt dat mensen een boete hebben gekregen voor het niet dragen van een ID bij zich. Nooit hoor je dan dat mensen niet een misdrijf plegen, maar dat je gewoon daarna alsnog je identiteit kunt aantonen en de boete verscheurd wordt.
Dat weet je dan fout uit de wet. De wet is heel simpel: "Een ambtenaar van politie (...) is bevoegd tot het vorderen van inzage van een identiteitsbewijs (...) voor zover dat redelijkerwijs noodzakelijk is voor de uitvoering van de politietaak."

'Redelijkerwijs noodzakelijk' is echt alleen maar dat: De agent wil je nog een keer spreken, wil zeker weten wie je bent, en mag dus je ID vragen. Niet alleen als je verdacht bent, maar ook als je getuige of slachtoffer bent.
Om eerlijk te zijn, heel vaak heb ik geen identiteitsbewijs op zak. Geen bewuste keuze, maar meer laksheid. En ik vind het wel best zo. Nog nooit gezeik mee gehad...
Sommige kopen een smartphonehoesje met een pashouder.
Klopt, sommige mensen staan te bellen met hun portemonee aan hun oor. Ik zelf vindt het een beetje overbodig, maar als je graag aan de wereld wilt laten zien welke klantenkaarten en creditcards je bij je draagt dan kan ik je niet tegen houden.
Voordat dit landelijk geregeld is ben jij wel klaar met studeren hoor.... zelfs als je een paar jaar uitloop hebt.
Neem jij geen identificatie mee dan?
Nou weet ik dan de politie je naam en adres kunnen opzoeken om zo je identificatie te zien, maar toch moet je die bij je hebben.
Niet meer sinds een minuscuul hoekje van mij ID-kaart is afgebroken en ik daardoor niet kon vliegen. Een ID-kaart in een portemonnee slijt helaas vrij snel. Ik heb nu enkel een paspoort, alleen met reizen komt die uit de la. In de 16 jaar sinds het invoeren van de toonplicht nooit gevraagd om een ID. Het voelde toen al als een verkapte belasting en nu vind ik het aanschaffen van een ID-kaart nog steeds zonde van het geld.
Laat ze alsjeblieft dan ook ApplePay Travel Express meteen toestaan, ik gebruik dat in Londen en het werkt echt heerlijk. Maar voor zover ik weet is dat wel optioneel en is ondersteuning van reguliere NFC niet automatisch een garantie dat Travel Express ook werkt.

https://support.apple.com/en-gb/HT209495
Anoniem: 1322 @Odie10 maart 2021 09:58
Gezien het enorme succes van Apple pay moet het wel een doelbewuste keuze zijn als ze het niet werkende maken. De hele doelstelling van het gebeuren is namelijk:
Waarom is OVpay nodig?
Misschien denk je wel: waarom is dit nodig, mijn OV-chipkaart werkt prima? Dat is ook zo. Maar in de 16 jaar dat de OV-chipkaart nu bestaat, zijn er betere en betrouwbaardere technieken ontwikkeld. Door nieuwe manieren van betalen toe te voegen, kijken we naar de toekomst. OVpay maakt in- en uitchecken voor iedereen flexibeler én zo makkelijk mogelijk.

Wat een kindersite trouwens: Waarom is dit nodig, mijn OV-chipkaart werkt prima?
Ik heb dit echt nog nooit gedacht en al het nieuws wat ik er over lees is niet positief :+

Maar goed, we weten wie achter de organisatie zitten: de vervoersbedrijven.
Gezien die enkel en alleen maar denken aan euro's is het vrij onzeker of ze Apple gaan ondersteunen. Banken hebben Apple immers ook zo lang mogelijk buiten de deur gehouden.
Als je het artikel had gelezen, dan had je ook gelezen dat de banken en betaalproviders in de organisatie achter zitten...
Ik heb het artikel gelezen maar ook de bron gelezen. Daar staat praat men over 'de vervoerders'. Met als rand opmerking dat men samenwerkt met banken en overheden:

Wie doen er mee met OVpay?
Bij OVpay zijn alle vervoerders in Nederland betrokken. Door dit samen te doen, kunnen we zorgen voor het grootste reis- en betaalgemak voor iedereen, overal. Daarnaast werken we samen met diverse banken en creditcardmaatschappijen en stemmen we af met consumentenorganisaties, lokale en regionale overheid.


Het is weer ongelofelijk vaag en dat doet alarmbellen afgaan maar het is met deze informatie niet te bepalen hoeveel invloed de banken hebben op de organisatie.
Maar goed, we weten wie achter de organisatie zitten: de vervoersbedrijven.
Gezien die enkel en alleen maar denken aan euro's is het vrij onzeker of ze Apple gaan ondersteunen.
Ja, want Apple denkt niet alleen maar aan euro's (of dollars) 8)7 8)7 8)7

Is dat erg dan dat ze een beetje op de centen letten? Het is allemaal niet gratis om dit te regelen hoor.
Anoniem: 1322 @xFeverr10 maart 2021 10:58
Is dat erg dan dat ze een beetje op de centen letten? Het is allemaal niet gratis om dit te regelen hoor.

Hun slogan en organisatie doelstelling is:
OVpay maakt in- en uitchecken voor iedereen flexibeler én zo makkelijk mogelijk.
Voor iedereen die met het OV reist. Of je dat nu dagelijks doet voor je werk, een uitstapje met de kleinkinderen maakt of in het weekend de natuur opzoekt. Of je nu reist met de bus, de trein of de trolleybus. OVpay is voor alle reizigers.

Marketing blabla, dus. Het draait allemaal om de reiziger..
Als dat echt hun doelstelling is, dan zijn kosten secundair en de reiziger en zijn gemak primair.
En er zijn ook veel mensen met een IOS apparaat in de trein...
Tot nu toe communiceren ze dat het mogelijk wordt/is om met je telefoon te betalen. Ik weet niet of Apple Pay wel of niet ondersteund wordt, en daar wou ik ook niet op reageren.

Het ging er mij om dat ik het een gekke opmerking vind: De vervoersbedrijven kijken enkel naar het geld en daardoor is het onzeker of ze Apple ondersteunen.

Kan je ook omdraaien: Apple kijkt alleen naar geld en daardoor is het onzeker of de vervoersbedrijven die extra kosten kunnen en willen betalen.

Ze zullen het uiteindelijk vast wel ondersteunen, misschien niet tijdens deze proef, maar daar ging mijn reactie ook niet over.
Anoniem: 1322 @xFeverr10 maart 2021 11:13
Ik weet niet of Apple Pay wel of niet ondersteund wordt, en daar wou ik ook niet op reageren
Dan moet je even teruglezen waar je precies op reageert ;)

Het ging er mij om dat ik het een gekke opmerking vind: De vervoersbedrijven kijken enkel naar het geld en daardoor is het onzeker of ze Apple ondersteunen.
Kan je ook omdraaien: Apple kijkt alleen naar geld en daardoor is het onzeker of de vervoersbedrijven die extra kosten kunnen en willen betalen.


Uiteraard, je kunt het van beide kanten bekijken. Maar de vervoersbedrijven komen samen tot één betalingsverwerker. De primaire slogan van die organisatie is dat het allemaal enkel en alleen om de reiziger draait. Het gemak van reiziger staat dus voorop.

Maar dat gaan we dus snel zien. Daden zijn sterker als woorden. Als OVpay echt het belang van de reiziger voorop stelt dan moeten ze (misschien, ik ken de voorwaarden niet) in hun eigen winst snijden om Apple te ondersteunen. Doen ze dat niet, dan weten we hun echte belang: Geld.
Uiteraard zal geld natuurlijk bovenaan staan. En ja, het zal vooral marketing prietpraat zijn. Natuurlijk is dat zo. Ik als reiziger wil helemaal niet betalen, dus "het gemak van de reiziger staat voorop" slaat dan niet op mij. Er is een lijn die getrokken moet worden.
Nederland kennende zullen we het weer op een halfbakken manier doen en vooral NIET teveel kijken naar echte innovatie. We hobbelen met betalen met bankpassen voor het OV immers ook al jaren op steden als Londen en Tokyo achter.
Wat een kindersite trouwens: Waarom is dit nodig, mijn OV-chipkaart werkt prima?
Steeds meer websites doen dit zo. Zo leest ook nu.nl tegenwoordig alsof het het jeugdjournaal is.
Gezien die enkel en alleen maar denken aan euro's is het vrij onzeker of ze Apple gaan ondersteunen. Banken hebben Apple immers ook zo lang mogelijk buiten de deur gehouden.
Tegelijkertijd is het nauwelijks extra werk om het wel te ondersteunen. De beslissing zal ons veel vertellen over deze OVPay club.
Elke keer je telefoon in je hand bij het in en uitchecken klinkt alles behalve ideaal, zeker niet met zo een peperdure iPhone...
Met een Apple Watch daarintegen is het weer heel makkelijk.
Het klinkt misschien niet ideaal, maar ik vond het ideaal werken. Met name omdat je niets hoeft te doen, geen faceID of tochID, gewoon telefoon pakken (en laten we eerlijk zijn, die hebben we tegenwoordig toch vaker wel dan niet in de hand) en voor de lezer houden. Het is voor mij in ieder geval minder werk dan mijn SecrID opdiepen, een kaart eruit vissen, swipen en weer alles opbergen. Maar smaken verschillen, zakjes Venco ook...

En wat @Sitelabs hieronder zegt: met m'n AppleWatch is het nog simpeler.
Ik heb al meer dan een jaar alleen een telefoon bij me. Zeer ideal, rondlopen zonder rommel in je zak.
Waarom zou het in en uitchecken, wat je toch al met je handen moet doen, lastig zijn met een telefoon?
Ik ben hier tegen... heb paar keer gehad dat ik toch betaalde terwijl ik toentertijd in de abbo regio zat...
"Anoniem reizen moet ook mogelijk blijven, maar hoe dat precies vorm zal krijgen, is nog niet duidelijk."

Krijgen meer mensen hier de kriebels van? We weten allemaal hoezeer de overheid onze privacy respecteert *ahum*.
Maar daar slaat 'Anoniem reizen' toch eigenlijk helemaal niet op? Het is echt een fout geweest dat ze die naam ooit hebben gekozen voor de OV-Chipkaart. Had het gewoon de 'OV-Chipkaart' genoemd.

De anonieme OV-Chipkaart slaat er op dat hij niet persoonsgebonden is en dus niet geschikt is voor persoonsgebonden abonnementen. That's all. Het heeft helemaal niets te maken met de overheid die je zou kunnen volgen oid.

Vandaar dat ik de naam 'Anonieme OV-Chipkaart' dus ook fout vind, want dat doet wel vermoeden dat hij ervoor is om de overheid je niet te laten volgen. En dan krijg je reacties als: "ja maar, als ik hem oplaad met mijn bankpas kunnen ze me alsnog volgen!" en "De camera's op de station kunnen mij alsnog aan de kaart koppelen". Dat zou het minder "anoniem" maken, maar daarvoor was het woord "anoniem" ook niet bedoeld.

Anoniem reizen met je betaalpas zal dus vooral slaan op dat je dus met een niet-persoonsgebonden kaart kan reizen die je met iedereen zou kunnen delen. Een kaart zonder abonnementen dus.

Edit: en daar zijn de reacties al. van 'Anoniem reizen' de nek om draaien tot betalen met muntgeld. Daarom is dus 'Anonieme OV-Chipkaart' een foute naam geweest. Want nogmaals: daar slaat het 'anonieme' helemaal niet op.

[Reactie gewijzigd door xFeverr op 23 juli 2024 10:59]

Hoe weet je dat het daar niet op slaat? Mijn indruk is dat die kaart juist wel daarvoor bedoeld is, of althans bedoeld om aan privacy-wensen en -eisen tegemoet te komen / te voldoen. Dat het in de praktijk voor de gebruiker erg onhandig is om (een mate van) anonimiteit te behalen met die kaart, daar ligt geen enkele OV-organisatie wakker van waarschijnlijk.
Nee, dat is echt niet waar het om gaat. Het gaat er enkel om of dat de kaart persoonsgebonden is of niet. Je hebt een persoonsgebonden kaart nodig als je een abonnement wilt aanschaffen. Geen abonnement nodig? Dan kan je een anonieme kaart halen uit een NS-automaat, verkooppunt of gewoon online bestellen. Die kaart kun je vervolgens delen met iemand (niet tegelijkertijd), omdat er dus geen naam op staat.

Dat jouw naam en pasfoto er niet op staat, dát maakt hem anoniem, want niet persoonsgebonden. Voor de rest is het gewoon een OV-Chipkaart zoals alle anderen en gebeurt er niks extra's oid.
Nee, dat is echt niet waar het om gaat. Het gaat er enkel om of dat de kaart persoonsgebonden is of niet.
Hoe weet je dit? Zijn hier uitspraken over van de vervoersbedrijven of van instanties?
Dat jouw naam en pasfoto er niet op staat, dát maakt hem anoniem, want niet persoonsgebonden. Voor de rest is het gewoon een OV-Chipkaart zoals alle anderen en gebeurt er niks extra's oid
Nou ja, er hoeft ook niets extra's te gebeuren om hem al wel anoniemer te maken dan een persoonsgebonden kaart, simpelweg omdat bij een persoonsgebonden kaart digitaal (e.g. in een database) de reisgegevens en de persoon allebei te vinden zullen zijn. Zolang je een anonieme OV-chipkaart alleen contant oplaadt (wat een drempel is, maar goed) kost het daadwerkelijk meer moeite om de reisbewegingen die met die kaart gedaan worden aan jou te koppelen. Dan moeten er camerabeelden gebruikt worden en moet je daaruit herkend worden.

Als je ook de reisbewegingen niet wilt opslaan, dan moet er wel iets extra's gebeuren ja. Zou mooi zijn als dat een optie was.

[Reactie gewijzigd door ChillinR op 23 juli 2024 10:59]

In eigenlijk alle officiële communicatie wordt er gesproken over het feit dat hij niet persoonsgebonden is. Niks over het wel of niet volledig anoniem kunnen reizen, vanuit een privacyoogpunt gezien.

Zie bijvoorbeeld hier: https://www.ov-chipkaart....anonieme-ov-chipkaart.htm
Of deze video uit 2011 van NS, ook een leuke: https://www.youtube.com/watch?v=Jr1qg9x05dU
Er staat wel
... of als je je persoonlijke gegevens niet bekend wilt maken, dan is de anonieme OV-chipkaart waarschijnlijk handig voor jou.
Dat is (waarschijnlijk opzettelijk) vaag, maar impliceert wel dat persoonlijke gegevens een reden zijn om voor de anonieme kaart te kiezen.
Ja dat klopt, maar dat is natuurlijk ook zo, want je gegevens komen niet op die kaart te staan. Meneer de conducteur zou dus niet zomaar achter je naam kunnen komen door naar je kaart te kijken, om maar wat te noemen. In die zin is het dan wel anoniemer.

Maar omdat er anoniem in de naam van het product staat krijg je eerder het gevoel dat het wel om privacy gaat. Dit is er waarschijnlijk gewoon bij gezet omdat het toevallig zo uitpakt, niet omdat dat het doel was.
Nogmaals, waar staat wat het doel is? Mijn indruk is dat privacy een van de redenen is voor het aanbieden van een "anonieme" kaart. Maar dan niet omdat de OV-bedrijven zo graag een privacyvriendelijke oplossing willen bieden, maar om tegenover klanten en overheid te kunnen zeggen dat ze het aanbieden.
Hmmmm... Kijk, het is altijd gissen natuurlijk. Ik werk niet bij Trans Link Systems, en ik denk jij ook niet :+

Misschien heb je gelijk hoor. Ik denk zelf dat die optie alleen bestaat zodat mensen zonder abonnement 'gemakkelijk' over kunnen stappen op het OV-chipkaart-systeem. Denk bijvoorbeeld ook aan toeristen die een week in Nederland zijn en gebruik willen maken van het OV. Die gaan geen persoonlijke OV-chipkaart bestellen, om maar een voorbeeld te noemen.

Dat is hoe ik er over denk, en dat is waar alle officiële communicatie ook op lijkt te wijzen. Als het echt iets met privacy te maken had, dan schreeuwden ze het waarschijnlijk wel van alle daken.

Maar dat is mijn inzicht en mijn mening.
Dat lijken me ook redenen hoor. Twee (drie?) vliegen in een klap: makkelijk overstappen, geschikt voor toeristen (die de €7,50 aankoopwaarde niet terug kunnen krijgen 8)7 ) en die drie mensen die zeuren over privacy een optie geven zodat ze geen poot meer hebben om op te staan.
Op enig moment verloopt je "anonieme" kaart en staat er een saldo op dat niet precies overeenkomt met een ritje. Een saldo waar je dus niks mee kunt, behalve terugvragen. En om die 2 euro terug te krijgen moet je je dan opeens verplicht identificeren.

Zolang je niet zonder identificatie je restsaldo terug kunt krijgen is de kaart naar mijn idee niet bedoeld om anoniem te kunnen reizen.
Niet bedoeld of niet geschikt? Ik vind het ook niet geschikt en jammer dat de OV-bedrijven wegkomen met zo'n matige oplossing.

Is die identificatie niet "pas" vanaf een bepaald bedrag, € 30 o.i.d.? (Daar zit je wel snel aan, met een minimum saldo van €20 om met NS te mogen reizen).
Ik zou het eerder inderdaad een niet-persoonlijke Ov-Chipkaart noemen, dat dekt de lading beter.
Misschien dat je dan voor elke rit een los kaartje moet gaan kopen met muntgeld (want bankbiljetten accepteren ze niet in die kaartverkoopautomaten).
Gewoon een strippenkaart dus, zoals we die vroeger hadden :)
Ik weet niet of ik het helemaal juist formuleer maar volgens mij was daar het probleem :

De nationale strippenkaart was 1 pot geld waar de busmaatschappijen dan hun centjes uit haalden.
Aangezien er niet werd bijgehouden hoeveel personen er welk aantal km gereden had was dit best lastig.

Je zat ook altijd aan het nationale product vast : In Rotterdam bijv. heeft men tijdens een North Sea Jazz een alternatief product op de chipkaart : bijv. 3 dagen reizen incl. nachtbus en metro van de RET.
Wel 1 systeem maar meerdere varianten mogelijk.

Bij de strippenkaart moest daar weer een apart systeem naast...
Het was ook meer cynisch bedoeld. De vraag is of de punten die jij noemt worden afgedekt met de enorme kosten die de OV-chipkaart met zich mee heeft gebracht en ook de enorme kosten die gemaakt worden om het systeem te handhaven. Daarnaast ben je ook de privacy kwijt. Al met al kun je je dus afvragen of de redenen wel legitiem waren. Daarnaast is het natuurlijk vreemd dat je het OV helemaal versnippert door het te privatiseren en aan te besteden waardoor je daarna een peperduur systeem moet opzetten om die versnippering te faciliteren.
Het werd niet direct bijgehouden, maar werd wel degelijk gecontroleerd. De drukte van een verbinding is vrij goed in te schatten. Daar zitten namelijk patronen in. Woon-werk, school, dagjes mensen, toeristen. Dit werd dan steeksproefgewijs getest door zowel vervoerder als de overheid om de aantallen te controleren en de schattingen eventueel bij te werken.

Maarja, Connexxion of whatever die dan merken dat er 3 mensen op een dag gratis meegereden hebben waar ze niet voor betaald gekregen hebben, dat kan natuurlijk niet. Hup, invoeren die track en trace op de bevolking.

Persoonlijk vind ik het reizen met de trein echt waardeloos geworden. Je kan niet van A naar B zonder tig keer geregistreerd te worden en al die hekken om de stations heen sloopt een beetje mijn vrijheidsgevoel. Want voor dat beetje zwartrijden was dat niet nodig geweest.
Dat nemen ze in de bus ook niet meer aan, alleen pinnen kan nog..
In Noord-Brabant kan dat gelukkig nog wel, alleen moet je daarvoor naar een los verkooppunt. Het lijkt me dat dat op andere plekken ook nog zo is? Niet gecheckt

Mijn opmerking over de verkoopautomaten sloeg vooral op hoe de NS dit regelt voor de treinen.

(Bron: https://www.bravo.info/vervoerbewijzen/verkooppunten)

[Reactie gewijzigd door guube op 23 juli 2024 10:59]

Als een creditcard dus gaat werken zou je misschien een prepaid creditcard kunnen gebruiken (hoewel ik vermoed dat dat niet is waar ze het over hadden).
maar een pre-paid creditcard is ook gekoppeld aan een persoon en moet opgeladen worden...
dus niet anoniem.
Nee niet altijd, BITSA bijvoorbeeld.
In Amerika liggen ook gewoon prepaid creditcards bij de cadeaukaarten.
waarschijnlijk een nieuwe soort ov-chipkaart die je zelf moet blijven opladen - want, lat hoog leggen, gebruiken minder mensen de optie.
Opzich bestaat die optie al. Je kunt een niet-persoonlijke OV-kaart aanvragen, waar dus geen naam en foto op staan. Die moet je natuurlijk eerst aanvragen, kost €5 als ik het me goed herinner, vervolgens ook zelf blijven opladen.
klopt - maar die kaart is "onveilig" dus zal er een nieuwe ontwikkeld moeten worden.
Als je die vervolgens weer enkel met pin of ideal kan opladen is er weinig "anoniem" aan natuurlijk.
Er is ook weinig anoniem aan de huidige 'anonieme ov kaart'.
Een betere verwoording zou zijn niet persoonlijke ov kaart oid.
privacy VS gebruikersgemak. Meerendeel zal dit initiatief toejuichen, want het maakt het allemaal wat makkelijker. Puur een vraag uit interesse, jij reist enkel anoniem?

Ik krijg er overigens niet de kriebels van. Het is niet voor niks een pilot. Wees blij dat ze in ieder geval benoemen dat het mogelijk moet blijven.

[Reactie gewijzigd door lucatoni op 23 juli 2024 10:59]

Ik reis niet alleen maar anoniem, simpelweg omdat anonieme OV chipkaarten geen abonnement ondersteunen. Van en naar colleges reizen wordt zonder studenten OV te duur.
Buiten school probeer ik wel zoveel mogelijk anoniem te reizen.

Verder speelt vooral het idee dat onze privacy wéér een beetje verder ingeperkt wordt mee.
Het feit dat het alleen maar een voetnootzinnetje is geeft al aan dat het geen enkele prioriteit heeft en zonder ruchtbaarheid zal afgevoerd worden. Ik vrees vooral een beetje voor OV gebruikers met buitenlandse rekeningen/credit cards en de gebruikelijke ouderen die dat ding niet altijd bij hebben. OV zou juist toegankelijk moeten zijn, nu worden er weer mogelijkheden ontnomen voor sommigen.
Vind het eerder meer toegankelijk. Wie heeft er nu serieus geen pinpas danwel credit card. De speculatie dat buitenlandse kaarten niet zouden werken is ook niet meer dan dat, lijkt mij nogal sterk namelijk.
Exact.

Ik ga ervan uit dat hetgeen waarmee men nu aan het experimenteren is lijkt op de situatie in London. Daar kun je met je pinpas, credit card en iPhone in en uitchecken. Een pas van een Nederlandse bankrekening werkt daar zonder problemen.
Zie https://ovpay.nl/nl/betalen-in-ov
Reizen in het OV met je vertrouwde OV-chipkaart blijft mogelijk. Wel maakt de huidige OV-chipkaart op termijn plaats voor een nieuwe OV-chipkaart. Met nieuwe technologie en service. Hoe die eruit komt te zien? Dat weten we nog niet precies.
Wellicht dat ze hiervoor dan inderdaad een anonieme kaart beschikbaar houden.
Deze zou je dan, net als nu, kunnen kopen bij een supermarkt of Primera o.i.d.
Ik vind het zorgwekkend dat privacy gezien wordt als een probleem waar men later wel een oplossing voor zal vinden. Op deze manier is het straks 2023, is de geplande uitfasering van de OV Chipkaart klaar maar is de infasering van een nieuw anoniem reisproduct vertraagd/vergeten en staat de (anonieme) reiziger met lege handen.

Zonder plan voor een nieuw anoniem reisproduct mag het huidige mijns inziens niet uitgefaseerd worden en de uitfasering moet ook afhankelijk zijn van de opvolging. Als het nieuwe product vertraging oploopt moet het uitfaseren van het huidige product ook gepauzeerd worden.
Dit zijn geen overheidsorganisaties....
Maar ondertussen wel gewoon facebook, google, teams en wat dan ook gebruiken die ook alles bij houden. Van mij mogen ze zien dat ik elke dag netjes naar werk ga hoor :)
Vertel dat maar aan Cees B die via cameratoezicht op weg naar zijn werk aan een plaats delict werd gelinkt en op basis daarvan 5 jaar onterecht heeft vastgezeten. Privacy heb je niet om een scheve schaats te kunnen rijden, maar als bescherming tegen dwalingen, grillen en fouten van de overheid.
Ik wel ja, ik reis al jaren zo anoniem mogelijk en dat wil ik graag zo houden
"We weten allemaal hoezeer de overheid onze privacy respecteert *ahum*."
Dat doen ze zeker, al gaat het hier en daar wel eens fout.. Maar dat kun je verwachten met zo'n ingewikkeld iets.

Anoniem reizen is het nu ook al niet, ooit de camera's in ov, en haltes/stations bekeken?

Neem lekker de fiets!
Anoniem reizen is sowieso niet mogelijk. Heb je wel eens rondgekeken op een station of trein. Het hangt vol camera's
Dit zou natuurlijk op te lossen moeten zijn door de data bijvoorbeeld anoniem te maken direct na de reis (uitchecken) en de overheid er in beginsel al geen toegang voor te geven.

De kans dat ze dat gaan doen is natuurlijk klein en de kans is groot dat dit in de toekomst op een of andere manier misbruikt gaat worden.
"Anoniem reizen moet ook mogelijk blijven, maar hoe dat precies vorm zal krijgen, is nog niet duidelijk."

Krijgen meer mensen hier de kriebels van? We weten allemaal hoezeer de overheid onze privacy respecteert *ahum*.
Vervoerbedrijven zijn geen overheid.

[Reactie gewijzigd door TheekAzzaBreek op 23 juli 2024 10:59]

Ja he, bah, mensen die anders denken dan jij en gewoon valide argumenten noemen. Smerig toch, mensen die wel waarde hechten aan privacy en anonimiteit. Dat jij je rechten uit het raam wil gooien moet je zelf weten maar laat anderen eens in hun waarde :) .
ik betaal inderdaad zoveel mogelijk met contant geld. Dit ligt in het verlengde van dit, mijn bank hoeft niet te weten dat ik bijv. een keer te vaak naar de snackbar ga
Het is nog wat anders dan een digitaal spoor achterlaten. Ik denk niet dat mensen zich druk maken om het feit dat ze door hun buren of the buschauffeur worden herkent (en als dat wel het geval is moet je idd niet de bus nemen). Anoniem is niet zo zwart / wit, in andere woorden.
De ov-kaart werkt altijd offline, hoef je nooit te laden, mensen kunnen er geen geld vanaf halen als je je pasje verliest, je hoeft geen pincode in te tikken als je contactloos betalen uit hebt staan, je kan nog reizen met een bankstoring, je kan deze ook gebruiken onder de 12 etc. En hoe gaan ze ook de abonnementen doen? Problemen creëren ipv oplossen. Voor mensen die veel pasjes hebben en alles met hun telefoon doen is dit prima, maar voor veel mensen is een kaart 10000 keer handiger.

Extra opties zijn wel altijd welkom natuurlijk, daar niet van

[Reactie gewijzigd door m1999 op 23 juli 2024 10:59]

Nouja, ik vind juist de OV-kaart een probleem, ik heb er geen omdat ik nooit met het OV hoef te reizen. Maar stel dat ik s'avonds ineens toch de bus moet pakken (omdat bv mijn auto/fiets/brommer/whatever het laat afweten) dan kan dat dus nu niet want ik heb geen OV-kaart en in de bus kun je die dus niet kopen. Ik heb geen probleem met een OV-kaart als alternatief, maar dat ik gewoon in de bus zou moeten kunnen pinnen om te kunnen reizen zonder OV-kaart vind ik toch de basis verplichting van het openbaar vervoer.
Als het goed is kan je in ieder geval in bussen pinnen per rit (dan krijg je een bonnetje, kan ook pinnne voor een dagkaart o.i.d.)
Ook kan je online een ticket kopen en die op je smartphone tonen.
Er zouden gewoon nog kaartjes via pin moeten zijn volgens de sites van de vervoerders :). Geen ov-kaart, maar wel losse ritten. Ik vond deze informatie:

https://www.arriva.nl/con...jes/etickets-kaartjes.htm
https://www.connexxion.nl/nl/vervoerbewijzen/kaartjes
https://www.qbuzz.nl/gd/a...artjes/kaartjes-in-de-bus
Het absurde aan dit idee is dat wanneer je bij de Etos, Kruidvat, Hema, AH, Jumbo of welke grotere keten in Nederland bij de kassa/zelfscan met een credit card wil betalen het apparaat, de medewerker of beide moeilijk doen. Dit vaak gepaard gaat met het "daar zitten extra kosten aan" of "dan moet ik mijn collega roepen" maar ze wel doodleuk nu betalen met credit card super eenvoudig maken (one-tap-payment) in het OV? Ga eerst eens de credit card in Nederland als gelijkwaardig betaalmiddel accepteren voordat je dit soort dingen ontwikkeld.

Daarnaast, hoe weet mijn MasterCard dat ik een daluren voordeelabonnement heb? Wordt mijn creditcard nummer gesynchroniseerd met een database waar mijn abonnementsnummer in staat? Hoe zit dat met privacy? En anoniem reizen? Wat als mijn kaart verloopt en ik opeens met een nieuwe kaart betaal, snapt het systeem het dan? Vergeten uit te checken? Terugstorting bij vertraging?
Credit cards zijn oorspronkelijk vooral een Amerikaans verschijnsel. Het bankieren voor particulieren gaat daar nog steeds op zijn 19e eeuws. Daar was een credit card dus een handig alternatief, maar is wel duur voor de winkelier. In Europa liggen we mijlenver voor als het gaat om bankieren voor particulieren. We hebben allerlei goedkopere en betere alternatieven dan een creditcard. Het is dus wel logisch dat winkeliers niet zo happig zijn op credit cards.
Je zal je kaart waarschijnlijk niet in een terminal van de CC-maatschappij steken als je gaat reizen, maar in een systeem van het OV. Die leest je kaart uit waarna er een transactie naar de CC-maatschappij gaat en een registratie in het eigen systeem die gelijk is aan de huidige OV-kaart.
Het is een typisch Nederlands ding. Wanneer ik in Griekenland ben bij vrienden wordt er niet gekeken of het een pinpas of een creditcard is die ik tevoorschijn haal. De betaling gaat zonder problemen, zelfs contactloos. Geen verborgen of extra kosten. De andere kant op; twee jaar terug kwamen vrienden uit Denemarken naar Nederland en terwijl wij op het terras zaten klaagden zij steen en been dat het bijna onmogelijk was om in Nederland met een creditcard te betalen. Ze hebben uiteindelijk gewoon maar cash gepint om van het probleem van niet kunnen betalen af te komen. Het is dus meer een Nederlands dan Europees probleem.
Extra kosten berekenen aan de koper mag sowieso EU-breed niet (meer). Men moet de kosten verdisconteren in de productprijs (en dus verdelen over alle kopers).
Nederland lag altijd voor met betaalkaarten en dus zag men de noodzaak voor creditcards niet.
Ik loop de horeca niet plat maar daar kan ik in Nederland juist altijd met CC betalen.
Feitelijk is het juist geen Nederlands probleem. Europabreed elektronisch betalen was 35 jaar geleden al een doel en Nederland heeft zich aan die afspraken gehouden en betaalkaarten geïntroduceerd waarmee Europabreed elektronisch betaald kon worden (net zoals veel andere landen). Landen die dat toen niet hebben gedaan vinden dan nu lastig dat ze met een Amerikaans betaalsysteem moeilijk terecht kunnen in verschillende Europese landen. Dat is de omgedraaide wereld.
Dit ligt toch echt aan de winkeliers en niet aan de banken of de payment providers. Zij bieden deze mogelijkheden gewoon. Daarom is het m.i. ook alleen maar goed dat deze optie zowel voor de debit als credit kaarten komt. Hierdoor wordt de acceptatie van credit kaarten alleen maar groter.
Dit, en America Express wordt door OVPay ook niet ondersteund.
Tja, als ze dit gewoon meteen gedaan hadden, was het hele OV-chipkaart debakel niet eens nodig geweest.
Er staat me iets van bij dat bij de invoering van de chipkaart, niet elk entreepunt een live internet verbinding kon hebben. Dat er daarom is gekozen voor decentrale opslag in de mifare kaartjes, met als controle een centrale backup (zodat kopieen opgespoord konden worden).

[Reactie gewijzigd door sircampalot op 23 juli 2024 10:59]

Klopt. Met name de bussen hebben geen internet, die worden periodiek uitgelezen, waarschijnlijk als de bus in de remise staat. Ja, nu niet echt meer denkbaar, maar toen de realiteit. En misschien ook maar beter, dan kun je tenminste nog reizen als het internet er ff uit ligt.

Kwestie van tijd voordat er geinponems met een gsm-jammer in de bus stappen en op die manier proberen om gratis te reizen...

Overigens was die Mifare-kaart toen al behoorlijk verouderd, er waren wel betere kaarten te krijgen, maar ze hebben weer eens de goedkoopste genomen en daarbij de hacker-community behoorlijk onderschat.
De vraag is wat dan goedkoper was geweest. Ieder entree punt voorzien van live internet of dat hele debacle.
De ontwikkeling van dit systeem was van voor 2011. Kan me niet herinneren dat het gebruik van mobiel internet toen gemeengoed was. achteraf... ja, dan hadden ze beter die investering kunnen doen ;-)
Het was toen wel in opkomst. Er werd toen vanuit technologische hoek al gewaarschuwd dat men beter een paar jaar kon wachten om dan mee te liften op generieke infrastructuur dan zelf een heel nieuw systeem optuigen dat na enkele jaren dan volledig achterhaald zou zijn. We hebben kunnen zien dat dat helemaal is uitgekomen. Het eigen systeem heeft belachelijk veel geld gekost en korte tijd later had Duitsland een veel eenvoudiger en goedkoper systeem via algemeen beschikbare infrastructuur.
Je kunt altijd wel blijven wachten op iets beters. Maar zelfs als je weet dat het er aan zit tekomen, biedt dat nog geen garanties over hoe lang dat duurt. Betaalbare SSDs, goedkope oled... het zijn belofte uit het verleden, die uiteindelijk toch nog best lang op zich hebben doen wachten.
Er is een keuze gemaakt te handelen. Achteraf gezien niet optimaal, maar dat de overheid een keuze heeft gemaakt is al iets.
Er is natuurlijk wel een verschil tussen wachten op iets beters of iets nieuws naast de bestaande ontwikkelingen gaan opbouwen. Mobiele communicatie werd wereldwijd volgens dezelfde standaarden uit de grond gestampt terwijl de Nederlandse overheid een heel nieuw systeem vanaf de grond af ernaast ging opbouwen.
Geen nieuw systeem, het betreft een specifieke toepassing van reeds bestaande systemen.
Er waren ook geen telefoonlijnen. Toch?
beetje lastig zo'n draad achter de bus ;-)
Ja da's waar. Ik had een perron in gedachte. :Y)
In 2011 bestond het draadloos betalen nog niet. Dus nee ze hadden het niet meteen kunnen doen. Daarnaast zou het nog wel even duren voordat alle klanten een contactloze pas zouden ontvangen.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 23 juli 2024 10:59]

Dat klopt, maar in Duitsland was men tien jaar geleden wel al bezig met inchecken via de smartphone. Zoals hierboven al gezegd, men wilde zelf het wiel opnieuw uitvinden door niet te kijken naar andere plekken in de wereld.
Ik ben benieuwd hoe dat precies werkte, want het hele NFC in telefoons is ook pas iets van de laatste jaren.

Er is gekozen voor een oplossing die makkelijk door alle Nederlanders gebruikt kan worden. Dat is een OV pas. Smartphones is pas de laatste paar jaar doorgedrongen tot alle lagen van de samenleving.
Dat was vrij elementair en slechts een paar telefoons konden dat aan, waaronder Siemens. Het waas meer een proof of concept. Ik weet niet meer wat het precies was. Het gaat me er vooral om dat men daar toen vooral toekomstgericht bezig was. Men ging niet iets heel nieuws opzetten zonder te kijken wat de ontwikkelingen op technologisch gebied waren.
Na honderden miljoenen te hebben verspijkeren kregen we een paal op een treinstation die onbeveiligd via simpele FTP gegevens naar servers doorstuurde...
In 2011 bestond het draadloos betalen nog niet.
Draadloos betalen bestond toen al lang. Als je met draadloos betalen bedoelt: de heel specifieke NFC oplossing die nu door banken gebruikt wordt, dan heb je gelijk. Maar elders in de wereld zijn dus al draadloze betaal methodes voor OV ontwikkeld die later ook geaccepteerd werden als betaal middel in winkels. Zie bv Suica.

De OV chipcard ontstaan door het Not Invented Here syndroom.
Soms willen we het wiel zelf uitvinden om niet bij bestaande diensten aan te hoeven sluiten.
Betalen met je pinpas of creditcard... Briljant! :+
Dat was precies mijn gedachte toen ik hier voor het eerst van hoorde. Why the flying !@#$ is er een onveilig, duur, versnipperd en onnodig systeem opgetuigd terwijl iedereen met een pinpas rondloopt...

Er hebben een boel mensen een boel geld aan verdiend, dat zal helaas het antwoord wel weer zijn.

Slightly offtopic: de laadsystemen voor elektrische auto's maken dezelfde denkfout; elk systeem heeft zijn eigen pas/keyfob/app/inlogcode. Er zijn wel wat overkoepelende systemen, maar IMO veroorzaken die uiteindelijk gewoon dit. Waarom niet betalen met pinpas? Swipe, reserveer X euro, start laden, schrijf na het laadproces Y euro af, done.
Contactloos betalen bestond toendertijd nog helemaal niet met de invoering van de OV-chipkaart. Evenals een actieve netwerkverbinding, want OV-chipkaart kan offline werken gedurende de ritten van een lijnbus bijvoorbeeld.

Dat de electrische laadpalen dit doen is mij ook een raadsel. Lijkt nergens voor nodig te zijn. Terechte klacht.
Simpel, omdat de techniek voor de OV chipkaart uit eind jaren negentig stamt. De implementatie duurt dan een paar jaar en dan is het in 2005 operationeel. Ook al 16 jaar geleden dus. Toen er nog geen echte smartphones waren en mobiel internet iets voor de toekomst. En de betaalsystemen ook anders waren dan nu.Pasjes hadden nog een magneetstrip, geen chip en zeker geen RFID.
Dus, jezelf afvragen waarom ze het niet meteen gedaan hebben is hetzelfde als vragen waarom ze in de jaren '50 niet meteen FullHD kleurentelevisies hebben geintroduceerd.

En offtopic: suggereren dat het was omdat mensen er veel geld aan wilden verdienen, dus dat het moedwillig zo gedaan is, is buitengewoon cynisch en eigenlijk gewoon misplaatst.
Hmmmm, volgens wikipedia bestaat contactloos betalen in Nederlands sinds 2013, al zal het wel even geduurd hebben voordat iedereen een geschikte pas had.

Misschien was op opmerking dat mensen er geld aan wilden verdienen inderdaad wat te hard, al blijf ik erbij dat het systeem nooit is opgezet met de belangen van de reiziger voorop. Dat gefragmenteerde in- en uitchecken als je bv. met bus-trein-metro reist, met verschillende "typen" saldo is daar een goed voorbeeld van. De vervoerders stonden vooraan met hun lijstje eisen, niet de reizigers.
Over de laadpalen, zo gaat het toch ook bij het benzinestation? Je betaalt ook daar niet met een BP- of Shell-pas. Het is inderdaad bizar dat er zoveel verschillende laadmaatschappijen zijn met een eigen pas en abonnement.
de meeste laadpalen wel ja. Maar ze zijn er ook te vinden waar je met een creditcard aan de slag kan. zou een standaard optie moeten zijn.
Ik denk niet dat er toen al een groot genoeg aandeel was van betaalkaarten met NFC toen dat werd ingevoerd.
Ten tijde van de invoering van de OV chipkaart (wat inderdaad een enorme klucht is), was er nog geen contactloos betalen, in elk geval niet voor iedereen.
Achteraf is het natuurlijk altijd gemakkelijk veroordelen. Ik moet zelf zeggen dat ik als reiziger alleen maar plezier van de OV-pas heb gehad. Geen gedoe met kaartjes, gewoon instappen en gaan (ik heb een jaarabonnement gehad totdat Corona toesloeg). En zelden storing meegemaakt, ook niet op de meest afgelegen stations.

En een telefoon - wat nu als het ding leeg is op het moment dat je voor de poortjes staat? Daar heb je met een pas minder last van, al zou het wel beter zijn als een abonnement toegevoegd kan worden aan bijvoorbeeld een bankpas.
ik heb een tijd met de ov chipkaart op je telefoon gereisd en toen was het geen probleem als je telefoon leeg was, die werd gewoon uitgelezen via je nfc chip. vond het wel heel prettig.
Toen de OV chipkaart werd ingevoerd was contactloos betalen en NFC nog niet zo heel erg breed beschikbaar.
Ja of gewoon een kaartje kunnen kopen, en zonder dat je daar automatisch een boete bij krijgt.
Het plan is om vervolgens het systeem voor de OV-chipkaart in 2023 in zijn geheel uit te schakelen.
En hoe gaan we dan anoniem reizen en hoe moeten al die scholieren die met OV naar school gaan dan betalen (of hebben kinderen tegenwoordig ook een bankpas)..

Prima dat met bankpas betalen kan maar een alternatieve manier moet er echt wel blijven.

[Reactie gewijzigd door [Roland] op 23 juli 2024 10:59]

Natuurlijk; maar als je een anonieme ov-kaart of abonnement kunt hebben; die dezelfde techniek gebruikt als een bankpas.
Dan hoef je niet twee verschillende kaartlezers te hebben.
Daarnaast kun je ook tegenwoordig nog een eticket uitprinten.
Zou heel erg fijn zijn als dit dan ook met de mobiel kan (die NFC ondersteunen) ik gebruik mijn pinpas al vrij weinig.
Dit zou moeten lukken volgens de FAQ. Google Pay/Apple Pay met een internationale Maestro, V PAY, Mastercard of Visa zou gewoon moeten gaan. Smartphoneversies van de ondersteunde Nederlandse kaarten ook.
Wel bijzonder dat ze dus eerst zeggen dat ze een beperkte set aan Nederlandse banken ondersteunen en in de volgende zin staat dan dat ze (buitenlandse) Mastercard en VISA kaarten ondersteunen? Dus we kunnen onze favoriete Fintech ook gewoon gebruiken, behalve bunq dan (want die is Nederlands).

Benieuwd wat er gebeurt als iemand met een bunq pas via Apple Pay (of Google Pay) probeert in te checken. Of een random andere Nederlandse bankpas zonder Google of Apple Pay ondersteuning.

[Reactie gewijzigd door TheVMaster op 23 juli 2024 10:59]

Op de site staat:

Je kunt tijdens de proef in Lelystad in- en uitchecken met:
een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank of SNS
een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (o.a. uitgegeven door ICS)
een smartphone of wearable die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen of creditcards

Hier maak ik dus uit op dat Apple Pay (en andere) ook gewoon werkt. Uiteindelijk werkt Apple Pay ook gewoon op alle contactloze betaalterminals dus ik zie daar geen probleem in.
Ik hoop persoonlijk dat NFC nooit de standaard word voor dit soort zaken. Vrienden vinden het misschien allemaal super irritant dat ze mij geen tikkie kunnen sturen, maar mijn mobiel is voor telefoon, berichten en entertainment. Niet voor betalingsverkeer, en al helemaal niet als vervanging van mijn pashouder met RFID blokkering.
Je bankpas heeft toch al NFC? Je bedoelt ‘de smartphone’ denk ik...

En hoezo kan je een tikkie alleen met je mobiel betalen? Is toch gewoon een iDeal-verzoek?
Voor tikkie heb je toch geen RFID nodig? en... je kan ook het linkje per mail versturen en deze thuis op je computer te gebruiken om te betalen. of zie ik iets over het hoofd?
Dat jij geheel eigen, en onconventionele keuzes wenst te maken hoe en of jij een smartphone gebruikt is prima, maar dan moet je niet klagen dat bepaalde, breed geaccepteerde, methodieken niet voor jou werken. Ik ga ook maar niet vragen naar de motivatie achter dit soort keuzes.
Zie https://ovpay.nl/nl/betalen-in-ov
Je kunt tijdens de proef in Lelystad in- en uitchecken met:

- een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank of SNS
- een contactloze creditcard van Mastercard en Visa (uitgegeven door ICS)
- een smartphone of wearable die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen en creditcards
- een buitenlandse contactloze betaalpas of creditcard van Maestro, V PAY, Mastercard of Visa
Als je bedoelt dat je een soort van ov-chipkaart op je mobiel wilt hebben, dan komt dat er ook aan:
Mobiel: alles bij de hand
Je betaalpas, ticket of treinreizen met gps, het kan allemaal op je mobiel. En op termijn kan ook je OV-chipkaart op je mobiel. Je kiest wat het beste bij je past.

[Reactie gewijzigd door EDIT op 23 juli 2024 10:59]

Ik ben wel benieuwd hoe de abonnenten (straks) werken.
Nu staat er een foto op de chipkaart waardoor de controleur direct kan zien of de chipkaart hoort bij de persoon. met een telefoon, smartwatch of pinpas is dit natuurlijk niet het geval. Al hoewel mensen graag hun telefoon bij zich houden, geef ik wel regelmatig mijn persoonlijke pas aan mijn vrouw mee.

De pinpas is dus niet echt een goede manier om te controleren of de deze ook van de persoon is die ermee in checkt. (en wat als ik als ouder voor mijn kind een extra toegangbewijs wil gebruiken, moet ik straks voor beide kinderen een verplichte pinpas met betaalrekening nemen? (ze hebben nu alleen een spaarrekening met hun 4 en 5 jaar)

Alhoewel ik de pinpas als manier van inchecken toejuich, vind ik het bijzonder vervelend dat de OV kaart wordt afgeschaft (ook maar de vraag hoe dit voor toeristen buiten de EU opgelost gaat worden).
Toeristen kunnen dan ook met hun betaalpas of creditcard inchecken, gezien maestro, v-pay, visa en mastercard ondersteund worden.
kijk eens naar landen als China, Japan, Egypte, Turkije, de VS en een tal van andere landen waar de magneetstrip nog gemeengoed is. Daarnaast heeft niet iedereen ook de mastercard/visa oplossingen.
Het zijn misschien de 2 grootste, maar niet de enigen.
AMEX is zeker buiten de EU een grote speler, maar in Azië heb je ook nog veel andere lokale spelers.

Daarnaast zijn zeker buitenlandse kaarten niet altijd compatibel met "reserveringen", bij hotels gaat dit bijna altijd wel goed. maar met het openbaar vervoer waar een bedrag gereserveerd wordt (net als bij de ov kaart met het inchecken) heb ik bijvoorbeeld in japan gemerkt dat het niet lekker liep.
Ik had betaald met een Bunq Debitcard. het complete bedrag van omgerekend €31 was afgeschreven, en kwam bij uitchecken niet terug.
Hier zijn 11 weken overheen gegaan dat ik het complete bedrag terug kreeg, en er een 2e betaalverzoek binnen kwam met wat ik eigenlijk had moeten betalen.

Deze praktijkervaring maakt mij zeer sceptisch
Ik neem aan dat de conducteur een foto te zien krijg op zijn device van de persoon van het bijbehorende abonnement.
Dat zou inderdaad mooi zijn, want een fysieke pas vervangen met een andere fysieke pas is nou ook niet echt bepaald innovatie om over naar huis te schrijven.

Wat mij betreft breiden ze die pilot uit met andere reeds bestaande betaalmogelijkeden/platforms zoals NFC via de ING bank app (lijkt me goed kunnen als 't ook lukt middels NFC in een bankpas) en Apple/Android/Google pay!
Anoniem: 605737 @raininjah10 maart 2021 09:26
Kan met iPhone kwam ik laatst achter. Kijk bij Wallet en Apple Pay en dan staat daar openbaarvervoerkaarten.
Dat kan zeker, maar dat moeten ze dan wel mogelijk maken. In Japan hebben ze dit al sinds begin van de eeuw zo'n beetje, maar dat was ook omdat Japanse niet-smartphones dit als feature ingebakken hadden. Iets met samenwerking denk ik.

Maar het zou ook erg fijn zijn dat je je geen drie slagen in de rondte hoeft te werken om dit aan de praat te krijgen, met allerlei accounts en instellingen en moeilijkheden, voor mensen die sporadisch met het OV reizen. Het moet gewoon in één keer goed werken zonder moeite. En laat dat nou altijd lastig zijn in Nederland.
Zoals anderen hierboven verbaast het me dat het zo lang heeft geduurd in NL. Absoluut waar dat we koste wat kost het wiel opnieuw hebben willen uitvinden.

Dit terwijl de oplossing al jaren voorhanden is in een stad als Londen.
https://tfl.gov.uk/fares/...-and-mobile-pay-as-you-go

Hier heb ik al jaren geen Oyster kaart meer nodig, maar gebruik ik slechts mijn bankpas/creditcard of mijn telefoon.
Het mooie is ook nog eens dat je afhankelijk van je reisbewegingen in een week, nooit meer betaald dan het equivalent van een weekabbonement voor dezelfde zones. Alles dat je teveel betaald hebt krijg binnen een paar dagen na afloop van de week weer terug!

Waarom heeft NL niet gewoon een licentie op dit systeem genomen, dan waren we jaren geleden al klaar geweest! Of we hadden het op zijn minst als basis systeem kunnen gebruiken om daarop voort te borduren...
Zo gauw je buiten de ring van London komt werkt 't systeem niet meer, misschien vragen waarom de rest van de UK het ook niet heeft...
In NL werkt 't landelijk, redelijk uniek hoor...

[Reactie gewijzigd door Marcel3X op 23 juli 2024 10:59]

Hong Kong heeft ook al meer dan 10 jaar het Octopus-systeem. Dat werkt perfect.
Je koopt anoniem een kaart (staat nooit op naam, wil je hem wel op naam hebben, dan betaal je juist extra) en kan hem ook overal anoniem opwaarderen. Cash betalen is hier nog heel normaal.
Het systeem werkt door heel HK, ook dus in alle dorpjes en bij alle soorten OV.

Ik niet in waarom ze hier niet zo'n privacy by design systeem zouden kunnen bouwen.
Het is vast mogelijk maar lang niet zo simpel in vergelijking met de schaal van Hong Kong.
  • Nederland heeft veel meer private OV bedrijven en is aanzienlijk groter (HK is kleiner dan Twente) op de schaal van HK zie je hier bijvoorbeeld ook wel samenwerkingsverbanden tussen bedrijven (b.v. Blauwnet in Twente)
  • Het OV is in nederland aanzienlijk duurder (in HK loont fraude aanzienlijk minder)
  • OV is in HK absoluut kritisch voor een zeer groot gedeelte van de bevolking gezien men geen auto's of fietsen bezit (enigzins gegeneraliseerd op basis van HK island en Kowloon)
  • De bevolking doet daar ook minder "moeilijk" (a.g.v. van punt 2, lage prijzen) als voorbeeld; op een buslijn betaal je al bij het inchecken, en check je NIET uit. Dat betekent dat je de prijs betaald voor de rest van de route van die lijn ongeacht hoe ver je met de bus reist. Stel je eens voor dat je op de lijn AMS Enschede de hele route prijs zou moeten betalen, ook al stap je in Amersfoort uit....
Hierboven is zo maar een greep uit de verschillen tussen de twee landen, dan ben ik waarschijnlijk nog een aanzienlijke lijst vergeten waarom hier dingen waarschijnlijk wel mogelijk zijn, maar gewoonweg aanzienlijk complexer.
Je noemt ineens ook het beste systeem dat er op de planeet is. Standaard anoniem, de kaart betaal je niet maar daar zit een borg op, als je deze inlevert krijg je je geld terug, raak je het ding kwijt dan koop je een nieuwe. Er kan vanalles met abonnementen etc er op maar het hoeft niet, de basis is anoniem en cash. Iets wat ze hier consequent fout doen waardoor het continu vragen en weerstand op roept. Al dat geroep hier van sommigen die per se alles direct met een pasje willen doen en zich niet druk maken over privacy, moeten ze vooral doen. Waarom kan het dan niet naast elkaar bestaan voor mensen die er anders over denken?
Het lijkt me dat het gebied momenteel beperkt is tot London, aangezien dit vanuit hoofde van TFL gedaan wordt, en die hebben slechts de verantwoordelijkheid over greater London.

Echter, is natuurlijk al een vrij groot gebied, met ongeveer de helft van het aantal inwoners van NL, en verschillende vervoersbedrijven, dus je zou dat toch op NL moeten kunnen toepassen?

Met een goed werkende overkoepelende organisatie (mogelijk in eigendom van alle verschillende bedrijven die eronder vallen, om duidelijk het non-profit karakter aan te geven) die de bedragen in eerste instantie int en daarna doorverrekend aan de verschillende vervoersbedrijven kom je al een heel eind.
Tevens kan deze organisatie de data beheren en delen met de onderliggende organisaties, zodat er inzicht is in de vervoersvraag en dit goed gepland kan worden.
Ongelofelijk, kapitaalvernietiging. Hebben wij 10 jaar voor een veel te dure ov chipkaart betaald incl. Alle voorzieningen, trekken ze de stekker eruit. Ik begrijp nog steeds niet wie dit idee heeft gepitcht en wie het vervolgens heeft goedgekeurd. In de UK kun je al jaaaaaaren met je pinpas en cc betalen.
Wie zegt er dat het niet naast elkaar kan bestaan?
Ik kan mij herinneren dat ze in ook nog een aparte pas hebben voor het OV zoals de Oyster card.

--edit-- die is voor Londen bedoeld lees ik nu. Daar heb ik hem inderdaad destijds gebruikt. Ben niet buiten Londen geweest (nog). Desalniettemin blijft het argument staan. Kan prima naast elkaar blijven bestaan lijkt mij.

[Reactie gewijzigd door PdeBie op 23 juli 2024 10:59]

Dat kan, maar dat is niet het plan. Ze willen de ov-chipkaart systemen uitschakelen in 2023.
Ik ben benieuwd hoe jij het in 2011 had opgelost toen contactloos betalen nog niet bestond. :)
? Pinpas in zo'n gleuf stoppen?
Geduld is een schone zaak. :+
Oh dus pinpas in gleuf stoppen en op een knop drukken was een betere oplossing dan pas ervoor houden en doorlopen. Ik zie het al voor me, minuut wachten omdat 6 man voor je constant in gleuf moeten stoppen en dan op ok drukken. Ervan uitgaande dat de chipknip toen nog bestond.
Ik heb niet gezegd dat het een betere oplossing was. Jij gaf aan wat te doen als er geen contactloos betalen bestond. Ik gaf de mogelijkheid. Dat wil niet zeggen dat die beter is.
of in 1998, toen de basis zo'n beetje gelegd werd en zelfs ADSL nog niet breed uitgerold was in Nederland. Laat staan dat er smartphones en mobiel internet waren.
@walterwhite de OV chipkaart bestaat al 16 jaar, en blijft ook nog even bestaan totdat dit systeem landelijk uitgerold kan worden. Dat het achteraf een stuk beter had gekund, is niet op af te dingen, maar er is ook bitter weinig aan te veranderen. Wees blij dat de lessen geleerd zijn en dat er nu een beter systeem komt.
Niet te vergeten dat ze bijv. in London ook oystercards etc hebben. Zelfde type systemen als ons OV-chip.
Het is inderdaad tijd dat we overstappen op pinpas/cc
Maar als je in de UK een beetje betaalbaar wil reizen moet je dat niet met je pinpas doen. Een ritje van een paar minuten met de metro kost dan 4...5 euro. Met een oyster card is dat minder dan de helft.
Ik heb in Londen gewoon met mijn pinpas/contactloos gereisd. Geen extra kosten. Als je op een dag iets van 5 pond hebt betaald reis je daarna gratis. Gewoon zelfde kosten als met Oyster kaart.
Exact, zolang je maar precies dezelfde pas gebruikt voor al je OV transacties worden de bedragen gemaximaliseerd aan de hand van de zones waar je geweest bent!
Dit werkt zelfs op weekniveau en vindt het zelf een hele nette oplossing van TFL.

Het enige dat goedkoper blijft is om maandabbonementen te nemen voor bepaalde routes, maar voor de incidentele reiziger en toerist is het al toereikend.
Precies dit! Je zou verwachten dat men onderzoek doet in andere landen, naar hoe het daar is opgelost. Maar nee, we hebben een halfbakken wiel gekregen. Ik denk serieus dat meer mensen met het openbaar vervoer zouden gaan vanwege het gemak van betalen met je pinpas.
Als je even opzoekt wie er aan de NFC standaard heeft gewerkt, zie je een Nederlands multinational. De spinoff heeft volgens mij nog steeds het hoodkwartier in Eindhoven.

Maar voor een daadwerkelijke implementatie heeft men inderdaad heel hard z'n best gedaan om vooral niet te kijken naar wat er al gebruikt werd in de wereld en vooral hoe het gebruikt werd.
En hoe als je een abonnement heb van een vervoerder, moet je dan een app gaan gebruiken op je mobiel?.

Want dan kunnen ze ook Apple Pay/ Google Pay etc gaan ondersteunen, zodat je met je mobiel/ Watch kan gaan reizen.
Vooralsnog is de proef alleen voor saldo-reizen. Er wordt momenteel een backend opgetuigd waar je abonnementen gekoppeld worden aan je 'tokens', oftewel pinpas, ov-paycard, telefoon, ... . Het account kan dan kortings- (of vrij) proposities bevatten die worden meegenomen in de uiteindelijke afrekening.
Anoniem: 605737 @Carlos0_010 maart 2021 09:28
Kijk bij Wallet en Apple Pay, daar staat openbaarvervoerkaarten. Kan je je bankpas/ creditcard aan koppelen.
Er staan bij mij geen openbaarvervoerkaarten tussen, of wel maar geen nederlandse in ieder geval die ik herken :).
Anoniem: 605737 @Carlos0_010 maart 2021 11:09
Ik kon mijn ING creditcard koppelen.
ING creditcard is geen openbaarvervoerkaart, openbaar vervoer is NS/Qbuzz/Arriva etc

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 juli 2024 10:59]

Vroeg me dit ook af. Hoe werkt dit met abonnementen (zeker veel zakelijkse reizigers hebben een trajectabo bijvoorbeeld).

Ga je deze op je NS account laden en dan de account koppelen aan alle losse betaaldiensten (bank, Apple pay etc)?
Ik las "Het plan is om vervolgens het systeem voor de OV-chipkaart in 2023 in zijn geheel uit te checken"

Ik ben overigens wel benieuwd hoe het dan zit met zakelijke kaarten, zoals de NS businesscard. Blijven die dan wel gewoon werken?
Denk dat die wel blijven bestaan. Die hebben een specifiek doel.

Tenzij je werkgever je een creditcard wilt geven :D
Dat doen sommige werkgevers al :P maar los daarvan, ik zou mijn zakelijke cc niet willen gebruiken voor OV reizen. Die transacties moet ik declareren, die van mijn NS Businesskaart niet.

Ik hoop dat ze snel ondersteuning voor NS Businesscards gaan bieden in dat nieuwe systeem en dat die NS Businesscard dus gewoon in mijn telefoon kan komen tussen de andere betaalkaarten in Apple Pay.
Ach, een tankpas is ook gewoon een pinpas met beperkingen. Zo zou een NS businesscard ook kunnen werken.
Tankpassen trekken ook naar EMV, maar waar een tankpas momenteel uit bestaat is natuurlijk specifiek voor de aanbieder. En hiervoor worden ook geheugenkaarten gebruikt (zelfde idee als MIFARE voor het OV, maar meestal veiligere chip). Een pinpas is meestal een full fledged smart card met CPU.
Of wat met abbonementen, gaat men die dan koppelen aan je betaalkaart?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.