NS en Arriva gaan in- en uitchecken op basis van gps en smartphoneapp testen

De treinmaatschappijen NS en Arriva starten op 14 februari met een proef waarbij honderd klanten op basis van gps kunnen in- en uitchecken. Daardoor hoeven de reizigers niet meer in en uit te checken op het perron als ze van vervoerder wisselen.

Om mee te kunnen doen aan de proef, moeten de honderd reizigers een smartphoneapp installeren en hun locatie delen, schrijft de NOS. Die app genereert een QR-code om door de stationpoorten te kunnen lopen. Bij aankomst op de bestemming kan de app weer worden afgesloten om de reis te stoppen. Met de gps-gegevens reconstrueert de app je route. Translink berekent daarmee de prijs van de reis en zorgt ervoor dat de betaling bij de juiste vervoerder terechtkomt.

De app is bedoeld voor reizigers die gebruikmaken van meerdere vervoerders en tijdens hun reis daarom op het perron in en uit moeten checken. Als reizigers de app gebruiken, hoeft dit niet meer. Aan de proef doen 50 reizigers van Arriva en vijftig van de NS mee. Deze reizigers konden zich via OV-betalen aanmelden.

Tegen Trouw zegt OV-betalen-programmadirecteur Bas van Weele dat de locatiedata alleen wordt gebruikt om de vergoeding te berekenen en ervoor te zorgen dat het geld bij de juiste vervoerder komt. "We zijn niet op zoek naar extra data waar we niets mee kunnen", zegt Van Weele tegen de krant. Bart Schermer, hoogleraar privacy en cybercrime aan de Universiteit van Leiden, waarschuwt dat de gegevens gebruikt kunnen worden door de politie, om bijvoorbeeld te zien wie er tijdens een incident op een station aanwezig waren.

OV-betalen heeft volgens Van Weele naar andere oplossingen gekeken, alleen waren deze minder geschikt of te duur. Het reizen met gps blijft volgens de programmadirecteur een vrije keuze die niet verplicht wordt. Tegen de NOS zegt OV-betalen dat het project later dit jaar wordt geëvalueerd en als het goed gaat, breder wordt uitgerold.

Door Hayte Hugo

Redacteur

04-02-2022 • 10:14

233

Submitter: guido_thea

Reacties (233)

233
224
142
3
0
43
Wijzig sortering
Dit systeem werkt al best prima bij de SBB in Zwitserland (https://www.sbb.ch/en/tim.../sbb-mobile/easyride.html); zet hem aan en stap in trein, bus, tram etc zonder van tevoren een kaartje te kopen. Achteraf worden de kosten berekend obv je reis incl alle overstappen tussen de verschillende vervoersmiddelen. Prima alternatief, als je veel overstapt of veel moet switchen tussen trein, tram bus.

Snap de bezwaren voor 'gevolgd' worden, het lijkt mij dan ook logisch dat dit optioneel en niet ter vervanging van.

[Reactie gewijzigd door bolsonnn op 23 juli 2024 18:56]

Klopt, ik heb dit systeem ook veelvuldig gebruikt in Zwitserland en moet zeggen dat het erg goed werkt.
Het is optioneel en je kunt nog steeds gewoon los een kaartje kopen daar.
Is "gewoon" een los kaartje daar dan ook 1 EUR duurder (zoals in NL)? En de tracking dus niet echt helemaal "optioneel" als je niets extra wilt betalen?

Wel duur hoor om "het recht om niet onnodig gevolgd te worden" steeds te moeten terugkopen zo.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 23 juli 2024 18:56]

Het is nog steeds mogelijk om een e-ticket te kopen zonder extra kosten, een fysiek kaartje uit de automaat of bij de balie kost inderdaad extra, maar het e-ticket kun je ook uitprinten als je het echt op papier wilt hebben. Je hoeft er zelfs niet mee in en uit te checken als je niet "gevolgd" wil worden, het is immers alleen om het poortje open te maken en houdt niet bij waar en wanneer je bent ingestapt.

[Reactie gewijzigd door bjornvr op 23 juli 2024 18:56]

Het blijft uiteindelijk een extra barriere. Als je in de stad staat en zonder naar huis te gaan op dat moment gebruik wil maken van het OV zonder chipkaart of volgzooi maak je extra kosten. Ook heeft niet iedereen nog een printer en is het e-ticket niet altijd de gemakkelijkste optie. Ik vraag me serieus af welk probleem ze hebben opgelost door het kopen van een simpel kaartje moeilijker en duurder te maken. Soms zie ik "innovaties" die alleen maar gedaan worden om te innoveren, de gebruiker er van wordt dan uit het oog verloren.
Valt toch te linken aan camerabeelden, inchechpoints en bankpas als het moet? Om een kaartje bij de balie te kunnen kopen, moet ik 4 treinhaltes reizen.
Nee, de prijs voor het kopen van een ticket via de app of via de automaat op het stations is dezelfde prijs.
De opties blijven open om een kaartje te kopen. Het zal een stuk gemakkelijker worden om in te stappen en aan te melden. Ben best benieuwd hoe dit er over 10 jaar uit ziet.

Onlangs een rit gemaakt en het scannen is en blijft een crime, te weinig tijd om een display te lezen met een ov-kaart voor een poort. Het uitchecken ging niet vlekkeloos en het is stressen met in en uit checken. Met een normale kaartje uit de automaat is het reizen makkelijker of eenvoudiger.

Hopelijk slaagt de proef NSArriva
Onlangs een rit gemaakt en het scannen is en blijft een crime, te weinig tijd om een display te lezen met een ov-kaart voor een poort. Het uitchecken ging niet vlekkeloos en het is stressen met in en uit checken. Met een normale kaartje uit de automaat is het reizen makkelijker of eenvoudiger.
Geldt dat niet voor automatisch herkende reis door een app? Je moet telkens checken of de app het nog wel goed registreerd want anders heb je geen geldig vervoersbewijs, lijkt me. Ik verwacht dat dit juist best stressvol kan zijn voor sommige mensen.
Het niet weten of je ov-kaart wel of niet incheckt is in mijn ogen stress. Als ik een kaartje heb heb ik direct bewijs.

Of is de ov-kaart gekoppeld aan een app? Dat heb ik nog nergens kunnen vinden. En eenmaal in een trein die vertrekt zitten de stresslevels maximaal en valt dit eenmaal in de trein nu niet te corrigeren. Een conducteur heeft dan bijna geen ander opties meer bij controle.

En bovendien de willekeur aan scanner’s, er zit geen logica in of aan.

Een ov-app, telefoon met een uitlees functie zal best een goeie stap zijn.
Een ov-app, telefoon met een uitlees functie zal best een goeie stap zijn.
Die bestaan gewoon. In de NS app kan ik bijvoorbeeld zien wat de huidige status van mijn ovchipkaart is (ingelogd/uitgelogd en waar/wanneer).

Mijn reactie was trouwens op
Hopelijk slaagt de proef NSArriva
Ik denk dat deze manier van reizen veel stressvoller is. Wat dat betreft ben ik het geheel met je eens watbetreft een gewoon kaartje wat je vast hebt.
Dan moet je wel met de NS reizen volgens mij, anders duurt het even voor die update er is en ben je tegen die tijd waarschijnlijk al lang op bestemming.
Ik ga het checken, lijkt me een handige functie;-)
Je hebt nog nooit een kaartje gekocht terwijl de trein al komt aanrijden merk ik. Stress level door het dak ;)

Of je ingecheckt bent kun je dacht ik ook online checken als je dat echt wilt.
Mocht het fout zijn gegaan dan kun je altijd nog ter plekke in de trein een kaartje kopen (via je telefoon).

Kweenie hoor. Maar het kaartje van vroeger vs ovchip van nu is voor mij minder stressen.

PS: als blijkt dat je geen geldige incheck hebt dan zijn de controleurs vaak ook wel meegaand. Heb het een paar keer gezien dat ze mensen ter plekke een kaartje laten kopen (online, dus geen boetekosten).
Mits je een normaal verhaal hebt ofc. En netjes bent.
Met de ov moet je soms van NS naar Arriva om-checken volgens mij, dat vind ik niet erg comfortabel.
Mogelijk dat je bij eenmaal inchecken een conducteur kan zien wat je opstappunt is. Dan kan een telefoon leeg raken maar in de trein kun je alsnog opladen.

Mogelijk dat nfc, ov-kaart en app aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Ieder zijn gewenste opties en als het ‘foolproof’ is zit je altijd goed.
"maar in de trein kun je alsnog opladen."
Lang nog niet in elke trein.
98% van de tijd zit ik in een trein zonder oplaadpunten en nagenoeg al mijn sprinters hebben nog niet eens wifi, laat staan stopcontacten... Ik reis met name rondom de randstad.
Met Android's kill-beleid van apps lijkt mij dat inderdaad best stressvol. Als ik mijn locatie deel via Whatsapp dan update dat over het algemeen alleen maar als ik de telefoon unlock en gebruik maak van een applicatie die GPS positie gebruikt. (Bijvoorbeeld Google Maps open)
Dan reis je niet vaak met het OV, want als je dit bijna dagelijks doet is het 0x stress.
Wel , het kan best vervelend zijn als er een rij dringende mensen bij de weinige paaltjes staat en je zowel in als uit moet checken en je een overstap moet halen.
Oa, Den Haag NOI, Arnhem en Deventer zijn bekende spots waar dit in de spits (pre Corona) voorkomt.
Ik koop immer een kaartje via de portal op voorhand als ik internationaal trein. Met in en uit of omchecken is het niet te doen.

Ook met een foutieve reis is het veel werk om dit weer te herstellen. Het is een teleurstelling om een ov-kaart te gebruiken inderdaad. Volgens mij is er weer een transitie gaande om het ov te bevorderen.

Voorheen vond ik bijna onmogelijk en uitzonderlijk prijzig en gaf de voorkeur aan twee wielen. Nu zijn er gelukkig meer mogelijkheden met kortingskaarten/abonnementen.
Ik heb geen OV-chipkaart meer (nieuwe kost me teveel geld in verhouding hoe vaak ik hem gebruik), maar kwam er ook achter dat je in de huidige app een kaartje kan kopen, voor mij een ideale oplossing. Je moet alleen wel zorgen dat je telefoon niet leeg raakt of leeg is als je op reis bent.
Mogelijk dat een conducteur wel een tool kan onderbrengen om dit te checken. Kwestie van een vink aan/uit.
Als je niet gevolgd wil worden gaat dat niet meer lukken denk. Ov-kaart is al vrijwel zeker op naam, ze weten hoe laat en waar je in- en uitcheckt dus ook aan boord van welke trein of bus je zit. Alleen als je anoniem zonder in- uitchecken kan reizen wordt het nog een mogelijkheid.
Ze zouden ook kunnen overwegen om al die losse in- en uitcheck palen af te schaffen. Waarom moet ik in en uitchecken bij het wisselen van vervoerder. Ik wil van A naar B. Dat had toch niet zo moeilijk moeten zijn bij de introductie van dit hele systeem.
Aangezien geen systeem foutloos is vraag ik me dan wel af hoe prima het werkt als er fouten zijn. En dan vooral fouten in het nadeel van de reiziger. Is het de bedoeling dat de reiziger er zelf maar moeite voor moet doen om te ontdekken dat het systeem niet juist werkt en dan ook zelf moet zorgen dat het een correctie krijgt? Of heeft het systeem ook actief hulp naar reizigers om fouten te voorkomen en automatisch te corrigeren?
Snap de bezwaren voor 'gevolgd' worden, het lijkt mij dan ook logisch dat dit optioneel en niet ter vervanging van.
Ik durf er letterlijk 5000 EUR (met inflatie correctie) op te zetten dat dit (reizigers tracken voor bepalen in/uit-checken) binnen 10 jaar (waarschijnlijk al veel eerder) de goedkoopste of enige manier is om in en uit te checken. En dus praktisch gezien wel degelijk "ter vervanging van" voor de meeste reizigers.

Ik meen het.

Dus kom maar op mensen, 1 tripje naar de notaris en je kunt 5k EUR verdienen als je denkt dat deze zoveelste manier van real-time gecentraliseerde burger-tracking er niet door gepushed gaat worden met het excuus "handig en modern". Misschien nog een vleugje "tegen terrorisme", "denk aan de kinderen" of "tegen verspreiding van ziektes" ertegenaan en hoppa.

En als je ervan overtuigd bent dat binnen 10 jaar de QR-codes (of hun tracking-opvolger ervan gebaseerd op iets anders dan QR) gaan verdwijnen binnen de EU kun je nog 5k EUR extra verdienen! Gecorrigeerd voor de gigantische inflatie die eraan komt uiteraard.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 23 juli 2024 18:56]

Als ik in- en uitcheck met mijn OV chipkaart, weet 'men' toch ook waar ik was, en waar ik nu ben?
Is dat zo? Hebben ze nfc trackers in de trein en op het station om precies te weten waar je bent? Met app tracking via je telefoon kan de toekomstige politie je zo uit de trein van je stoel halen omdat jij iets fout hebt gepost op sociale media. Even mijn aluminium hoedje af maar er is wel degelijk een enorm verschil in kosten om via nfc ov chipkaart nauwkeurig tracking te doen dan iemand via de telefoon te volgen.
Nee geen NFC tracker in de trein. Wel op alle stations en in alle treinen camera's. Je checkt in op Utrecht, ze kunnen je dan al zo volgen en kijken in welke trein je stapt. Vervolgens is het de camera's van de opvolgende stations in de gaten houden om te kijken waar iemand mogelijk uitstapt.

Het NPO programma Hunted geeft een mooi inzicht in hoe snel dat allemaal kan gaan.
Inderdaad.

Maar het is goedkoper en handig om gewoon iedereen via een "vrijwillig" geïnstalleerde app met seconde-resolutie overal te kunnen volgen. Dus ook buiten stations en buiten de vervoersmiddelen en ook als ze offline zijn (gewoon de opgenomen data achteraf doorsturen als er weer verbinding is).
ik ben er inderdaad bang voor..
Poh, dit is wel verleidelijk hoor, ik bedoel het vertrouwen dat TransLink dat binnen 10 jaar kan bouwen voelt net even iets te groot ;)
wat ontzettend ongerelateerd.
Mijn eerste idee is: nee, liever niet. Ik vind dat ik al te veel gevolgd word. Ik zou dit dus niet aanzetten. Daarnaast zie ik ook een praktisch bezwaar: wat ziet dit ding? Ziet die dat ik daadwerkelijk in een trein stap en op een gegeven moment eruit, of ziet hij alleen dat ik (ongeveer) in een station ben. Ongeveer, want ook GPS heeft afwijkingen. In het laatste geval zou het kunnen zijn dat ik tweemaal langs een station kom en het systeem denkt dat ik tussen die stations de trein heb genomen.
Ik vraag me af welke situaties het een probleem zou oplossen eerder.
Ik zie me wel in waarom het niet kan zonder in en uit te checken:
Bijvoorbeeld van Eindhoven naar Valkenburg zijn er maar 2 opties, ga naar maastricht en dan arriva ernaartoe, of ga naar Heerlen en dan naar Valkenburg met arriva weer. In dat geval verdient de arriva meer bij de ene keuze dan de ander. En zulke argumenten zijn ook geldig in het noorden van het land.

Echter... de NS houd al bij op welk tijdstip je instapt en uitstapt, dus zou het dan moeilijk zijn om de arriva poortjes/check-ins te vervangen door die van "NS"/translink? Je kunt toch gewoon kijken welk traject/treinen het persoon heet genomen aan de hand van de incheck-uitcheck tijden (+locaties) en actuele trein-data. Ik voorzie eerder een toekomst, zonder GPS tracken, waar overstappers uberhaupt niet hoeven in en uit te checken.
Het probleem hierbij is is dat je niet gedwongen bent om de eerste de beste reismogelijkheid te nemen. Stel, je drinkt nog een kopje koffie op het beginstation, dan neem je wellicht een latere trein. Zo ook als je nog wat op het eindstation doet. Oftewel: als je reis iets langer duurt dan gewoonlijk, kan het systeem nooit te weten komen hoe je daadwerkelijk bent gereisd.
En hoe is dit anders dan een treinkaartje Eindhoven-Valkenburg kopen?
Bij het kopen van een treinkaartje Eindhoven-Valkenburg geef je tevens aan of je via Heerlen of Maastricht reist, dus van waar tot waar met welke vervoerder.
Die ervaring heb ik nooit gehad, nu moet ik zeggend at ik niet zo heel vaak met de trein naar Valkenburg ga.

Dank voor de aanvulling!
Ze gebruiken dit steeds als argument waarom je per vervoerder moet inchecken. Ik vind het belachelijk dat ze dit implementatie probleem bij de klant neer leggen.

De vervoerders kunnen toch een verdeelsleutel maken op basis van incheck tijden etc. Je hebt dan niet 100% goed, maar het gaat er toch puur om dat het correct uit middelt?

Continue GPS tracking lijkt me nogal een paardenmiddel om aan de globale verdeelsleutel te komen.

Vanuit de overheid was de eis vanaf dag één dat je puur bij begin en eindbestemming hoefde in / uit checken, jammer dat de overheid niet haar poot stijf gehouden heeft toen de vervoerders hierover ruzie kregen.
Van de klant wordt met in- uit- en omchecken al jaren verwacht verantwoordelijk te zijn om exact dit probleem van de vervoerders op te lossen. Theoretisch zou het mogelijk moeten zijn om in te checken bij aanvang van de reis in een bus van Arriva in pakweg Baarle-Nassau, in Breda/Tilburg op de trein te springen naar Amsterdam en daar bij GVB instappen om pas op het Leidseplein uit te checken. Laat Translink dan maar uitvogelen welke route er gereden is, voor hetzelfde geld heb ik de Interliner naar Utrecht gepakt en ben ik van daar met iets anders naar Amsterdam gegaan. Als klant moet dat niet uitmaken toch? Desnoods verzinnen ze eens iets dat inchecken bij een volgend vervoermiddel je automatisch bij de eerste uitcheckt, dat scheelt al de helft aan (vergeten) handelingen voor de klant.
Daarom horen de poortjes ook bij de perrons te staan ;)
En als ik onderweg van Eindhoven naar Valkenburg (voorbeeld van @surfin ) in pakweg Sittard uit stap en daar een koffie drink bij de Kiosk OP het perron om de volgende trein te nemen voor de rest van mijn reis? Even er vanuit gaande dat er daar eentje is zoals op veel stations voordat half Sittard mijn reactie af schiet wegens het ontbreken van een Kiosk daar :+ ...

[Reactie gewijzigd door Andros op 23 juli 2024 18:56]

Dat zijn de rare uitzonderingen die dan niet werken. Maar laten we eerlijk zijn, hoeveel mensen zullen om iets als een kopje koffie de trein laten schieten en 30 a 60 minuten wachten op de volgende?

Het is niet de randstad waar elke 10 minuten een trein komt.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 23 juli 2024 18:56]

https://www.rijdendetreinen.nl/vertrektijden/station/sittard

Valt nog best mee. Elk kwartier naar Maastricht, dan kun je toch wel even de benen strekken en een treintje later nemen? En anders doe je hetzelfde voorbeeld in de randstad, het euvel blijft hetzelfde.
Hmmm hebben ze het veranderd? Eerst was er wel (richting het zuiden) elk kwartier een IC, maar naar 1 bepaalde richting (heerlen of maastricht) maar 1 keer per 30 minuten.
Evengoed genoeg trajecten in NL waar je kan blij zijn als er elke 30 minuten een trein langs komt en het niet minder is.

Maar zelfs Sittard, als je de stoptrein moet hebben? 30 minuten later gaat de volgende......
Note: Sittard heeft zoveel treinen voor Limburg omdat het een knooppunt is.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 23 juli 2024 18:56]

ik vind het ook vreemd dat als je een kaartje koopt voor Eindhoven - Valkenburg (via Maastricht zoals @Boele009 aangaf) je niet meer zonder extra kosten kan uitstappen op Maastricht om even de stad in te gaan voordat je doorrijd naar Valkenburg. Afstand is toch het zelfde?

Eindhoven - Maastricht - Valkenburg kost €20,71 2e klas enkele reis
Eindhoven - Maastricht kost €18.60 2e klas enkele reis
Maastricht - Valkenburg kost € 3.71 2e klas enkele reis
De app genereert een QR-code waarmee je langs de poort komt en hij is ook specifiek bedoeld voor mensen die gedurende hun reis gebruik maken van meerdere vervoerders.
Ik verwacht dat je nog steeds moet inchecken aan het begin van je reis en moet uitchecken aan het eind.
Op basis van je GPS gegevens gedurende de reis kan dan bekeken worden van welke vervoerders je gebruik hebt gemaakt. Zolang je niet incheckt zal de rekening niet gaan lopen.
Het zou ook zo maar kunnen dat je in de app aan moet geven of je aan het reizen bent of niet.
Waar is het GPS deel dan voor nodig?
Als je een treinkaartje koopt kies je beginstation (in-check) en eindstation (uit-check).
Ik kan niet uit ervaring spreken over de huidige kaartautomaten (al jaren niet meer gebruikt voor kaartjes).
Maar online moet je bij meerdere gangbare routes aangeven welke route je wilt nemen (of dat je vrije keus wilt). Vroeger bij de kaartautomaten kon/moest je bij meerdere routes een 'via-station' invullen in de automaat.

Bijvoorbeeld, de treinreis tussen Hengelo (ov) en Eindhoven kan/kon je op twee manieren doen. Via Utrecht (slechts 1 overstap) of door via Den Bosch en Zutphen te gaan (15 minuten sneller, met de lokale vervoeder en toen 1,5 euro goedkoper). Om het 1,5 euro goedkopere ticket te krijgen moest je in de kaart automaat invullen dat je via bijv. Goor gaat. Sterker nog, volgens mij was dit zelfs verplicht.

Dezelfde reis nu, kost je 5 cent meer via Zutphen. Online heb je nu de keuze uit alleen NS, route via Zutphen (+5 cent) of vrije keuze (+5 cent).
Wat dommer is, is dat de software dat niet zelf kan bepalen.
Punt A incheck op tijd X, punt B uitcheck op tijd Y. Wat is de mogelijke route met alle actuele vertragingen?
Ik denk dat software de gewone zo snel mogelijk van A naar B best zou kunnen uitvogelen. Maar je hebt ook nog 'vertragingen' als:
  • Even nog wat koffie/eten halen
  • Halverwege wachten op iemand met wie je hebt afgesproken
  • Alvast inchecken en dan wachten op het perron op je medereizigers
  • Ik ben wel/niet fit genoeg om de in/overstap te halen
  • Bij het begin de terug/verder-reis uitchecken omdat je dat vergeten was.
  • Gevallen waar praktisch geen verschil in reistijd zit (al dan niet door echte vertraging)
Dus voor 90% gaat het misschien wel goed, maar zoals gewoonlijk zit grootste software-uitdaging in de 10% uitzonderingen. Je zal best wat statistisch kunnen doen, maar de vraag is hoe accuraat het resultaat is, en of dat goed genoeg is voor de statistische doeleinden en de verdeelsleutel van het geld.

[Reactie gewijzigd door Laar19 op 23 juli 2024 18:56]

Natuurlijk zal de software niet 100% correct worden. Moet dat dan?
100% verwacht ik ook niet. Maar om mijzelf te quoten:
maar de vraag is hoe accuraat het resultaat is, en of dat goed genoeg is voor de statistische doeleinden en de verdeelsleutel van het geld.
Het moet accuraat genoeg zijn zodat Arriva, Veolia, NS, etc. allemaal het goed genoeg vinden voor het verdelen van het geld van de kaartjes. En dat zal niet al te weinig geld zijn.

Als het verschil tussen de routes groter is wil jij het als gebruiker waarschijnlijk ook kunnen aangeven. Bij de goedkopere route omdat je dan wat uitspaart, bij de duurdere als je geld terug krijgt door vertraging.

Daarnaast, in de eerste reactie mix je volgens mij gevallen, surfin en mijn reactie daarop hadden het niet over met de chipkaart reizen. Met een online ticket check je helemaal niet in/uit, je opent misschien enkele poortjes met een QR code. Dus daarbij weet je dat iemand op een bepaalde dag reist, maar niet wanneer op die dag. Met een kaartje uit de automaat moet je misschien nog inchecken, maar uitchecken hoeft volgens mij niet. Dus dan heb je ook maar een fractie van de informatie.
Er is ook een andere, praktische oplossing: Hernationaliseer het OV en schaf dit gedoe af.
Dan boeit het niet hoe je reist, 1 pot nat.
Het gaat hier om geld, dus ja, dan moet het praktisch 100% van de tijd goed gaan anders gaat er vanzelf een partij moeilijk doen omdat deze meent (of zelfs kan bewijzen) dat ze benadeeld wordt.
Dat was het vroeger met de strippenkaart ook niet. Dat was ook bij benadering.
Op dit moment is het ook niet 100% (ten nadele van de reizigers) omdat mensen vergeten uit te checken.
De QR is alleen maar om tegen het poortje te zeggen; “laat me erdoor; ik gebruik een alternatieve manier om de reis te berekenen + “valide tot” tijdsstempel + encryptie op een publieke sleutel” (of iets dergelijks). En het poortje zegt dan; “Bliep, Groen! Ok”
Die app genereert een QR-code om door de stationpoorten te kunnen lopen. Bij aankomst op de bestemming kan de app weer worden afgesloten om de reis te stoppen.
Dit is volgens mij wel een vrij goede indicatie dat het een handmatige handeling is om de reis te starten, aangezien de app waarschijnlijk ook aan moet staan om je locatie te zien.

Dus als jij in de auto zit en toevallig langs wat stations komt doet dat waarschijnlijk niks omdat die app niet aan staat. Daarnaast vermoed ik ook dat hij wel tijdens de rit bijhoudt waar je bent, omdat het niet perse zo is dat de NS en Arriva trajecten hebben die van zichzelf zijn, er zijn ook overlappende trajecten waarbij dus de tijd dat je in een trein zat ook moet helpen met het bepalen van de vervoerder die je hebt gebruikt.

Maar goed, allemaal aannames want de app is in een hele vroege test en (bijna) niemand op Tweakers heeft de app nog gezien/gebruikt, dus tot die tijd weten we niet zo veel :)

Daarnaast is het natuurlijk in ieder geval voor nu gewoon opt-in, en dat zal denk ik ook wel blijven. Anders hebben zwartrijders opeens het gouden ticket met 'ja mijn telefoon is op'.
Fietsen langs de trambaan wordt mogelijk wel duur zo. 8)7
Ik denk dat je de app sowieso aan moet zetten want je krijgt ook een QR waarmee je door de poortjes kan, die wordt dan dus gebruikt als startsignaal van je reis, doe je dat niet dan kan je bij wijze van spreken nog over het spoor fietsen zonder dat NS je daarvoor belast, mogelijk de politie wel want dat mag natuurlijk niet :)

Dus ondanks dat je niet incheckt per vervoerder geef je wel een start/eindsignaal dmv QR code/app activeren om door poortjes te mogen!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 18:56]

Dan snap ik de meerwaarde van het GPS deel al helemaal niet, gebruik dan de QR om uit te checken en je hebt de route toch?
Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.
En dus ook meerdere vervoerders, als jij ervoor kan kiezen om de bus of de tram naar het centrum te nemen, kan dat al schelen. Die rijden niet dezelfde route's.

* FreshMaker is voorstander van pinautomaten ( of contant ) en rittenkaarten.
Als je een abonnement hebt, is dat anders, mijn jongste heeft een bus-abo dan is een 'eigen' kaart wel zo handig.
Maar de rest van ons gaat zelden tot nooit met het OV ...
Voor mij is een ritje stad op basis van een 'enkeltje' 4.50 in de spits ( en ik moet dan nog terug, en door de afstand, is dat nét niet te halen, dus 2x nodig voor de speling )
Ik zorg dat ALS ik al met de bus moet, ik buiten de spittijden ga, en ik kan dan een zgn dagkaart nemen.
kost me 6,50€ en ik kan tussen 9:20 - 16:30 in de hele regio de bus in en uit.

Maar de prijzen zijn nét te hoog om het OV te bevoordelen, want als we al met 2 of meer gaan, is de autorit incl. parkeren voordeliger
Ik snap je punt mbt bus en tram ritten, echter heb je daar check-ins als je in het voertuig stapt.
Volgens mij gaat dit over treinen en overstappen van bv. Arriva op NS: Daar moet je op het perron gaan zoeken naar de check-uit en check-in paal van de betreffende vervoerder. Vanuit de bedrijven snap ik die behoefte voor accuratere data deels, natuurlijk is het fijn om die data te hebben. Echter hebben we volgens mij nog gewoon trein kaartjes van station a naar station b, waarom kan dat niet met een OV-chipkaart?

*surfin is het eens met FreshMaker mbt rittenkaarten/pin/cash automaten én dat het OV net wat te duur is op dit moment.
Ik denk dat dit dan ook een voorbereiding is voor de toekomst, dus dat bus, tram en metro ook worden opgenomen in het concept.

Ik woon zelf op Voorne Putten. Ik kan via een bus van de EBS en de metro van de RET naar meerdere stations van de NS, waar ik mijn reis kan voortzetten naar de rest van het land. Het maakt in de praktijk uit qua kilometers of ik meer km met de RET of meer km met de NS maak, puur afhankelijk van hoe ik kies te reizen.

Niet alle stations hebben tourniquets/poortjes die je langs een check-in-uit paal sturen. Tevens kan je bij menig tram/bus gewoon achterin instappen en er is er dus geen actieve controle of je al-dan-niet bent ingechecked.
Ik mag hopen dat dit een opt-in word en niet een requirement, ik heb nu al geen zin meer in het OV, het is langzaam, duur en ongemakkelijk, als ze mij ook nog gaan volgen waar ik ben met mijn telefoon ben ik er al helemaal klaar mee, ik waardeer mijn privacy. Als het zo een groot probleem is dat mensen zonder treinkaartje of OV de trein in komen dan moet je het anders aanpakken, niet iedereen straffen omdat 1% de regels breekt.

Stappen die de NS kan nemen tegen zwart-rijders:

* Poortjes op alle stations
* Camera's gericht op de poortjes
* meer conducteurs (die beter betaald worden en beschermt worden)
* lagere kosten* (het is gewoon te duur, veel mensen zijn er afhankelijk van maar kunnen het niet betalen


(Het is voor mij goedkoper om met de auto naar Amsterdam te gaan, imho betekent dat het OV dan gefaald heeft, het moet een goedkoper alternatief zijn, met vrienden in mijn auto word het nog goedkoper want we delen de benzine kosten, geen last van andere trein gebruikers, geen masker nodig etc etc.)
Je eerste vraag is vrij makkelijk op te lossen door de website te openen (https://ovpay.nl/nl/betalen-in-ov), het is één van de opties om te betalen in het OV. Als jij het allemaal niet wilt, gebruik je gewoon een andere optie.

En natuurlijk het 'OV faalt' argument, hetgene wat je als Nederlander minstens 1x per jaar moet roepen om je auto te verantwoorden (die overigens ook geld heeft gekost, dat neem je denk ik voor het gemak niet mee in je kosten? Benzine is niet het enige wat je hebt als kosten, je treinticket wel bij de trein).
Last van andere treingebruikers, wel het meest 20e eeuwse argument: bah andere mensen, laat mij lekker in mijn eentje leven in deze samenleving, oh oeps: alleenleving. Want waar jij geen last van hebt is de rest van de mensen die last hebben van jouw auto: Lelijk ding op de stoep 95% van de tijd, geluid wat totaal onnodig is, uitstoot waar niemand vrolijk van wordt, alleen dat heb jij niet door. Auto's zijn een stuk vervelender dan de trein, alleen voor de gebruiker is een auto gemak.

Maar ik ben benieuwd of jij dan vindt dat het OV in het algemeen niet werkt, aangezien het OV in Nederland één van de beste is, in Italië zou jij waarschijnlijk een rolberoerte krijgen van het OV :+
Het OV mag misschien 1 van de beste in de wereld zijn maar het is ook 1 van de duurste en dat is het probleem.

Er zijn mensen die geen auto kunnen betalen en dan afhankelijk zijn van het OV, omdat het zo belachelijk duur is kunnen veel mensen dit gewoon niet betalen.

En als je wilt dat meer mensen de trein gaan gebruiken want het is groener..... maak het dan een goedkoper alternatief tegenover de auto.
Het OV is in de meeste gevallen echt niet duurder dan de auto. Ja, als je die auto eenmaal hebt staan, dan kan het niet meer uit om de trein te nemen (tenzij je wilt parkeren in Amsterdam ofzo), maar dan vergeet je, zoals @Globber ook zegt, voor het gemak de aanschaf, het onderhoud, de verzekering en de wegenbelasting van de auto. Ik reisde altijd met het OV en heb sinds COVID een auto, maar dat maakt het reizen echt niet goedkoper (en dan tank ik nog 25ct/L goedkoper door over de grens te tanken). Zelfs niet als ik de incidentele huurauto bij het gebruik van het OV meereken.
We vergeten ook even met zijn allen dat de auto zo goedkoop is omdat we 'm massaal subsidieren. Al dat blik op straat kost klauwen met geld wat we collectief via de belasting ophoesten. Daarnaast komen nog de duizenden ongelukken waarvan de economische schade verborgen wordt door collectieve verzekeringen.

Mijn vermoeden is dat als we al deze kosten daadwerkelijk door zouden rekenen aan de eindgebruiker het OV er een stuk beter vanaf komt.

De kosten voor een auto zijn ook wat abstracter dan die van het OV waar je op het moment van reizen geconfronteerd wordt met de hele kosten. Ik denk dat maar weinig mensen inzicht hebben in wat autogebruik ze nu al kost inclusief afschrijving, wegenbelasting, slijtage, parkeren, etc. Ik heb zelf ook geen idee.

Ik fiets trouwens de 20KM enkele reis naar mijn werk dus ik pak vrijwel nooit de trein.
De auto subsidiëren? Mag ik even in schaterlachen uit breken?
Er wordt veel meer geld via accijns en voertuig-belastingen opgehaald dan er daadwerkelijk aan de infra voor auto's e.d. wordt uitgegeven. De auto is een melkkoe in Nederland.

De realiteit is dat het OV in NL, buiten de Randstad, ontoereikend is en veel te duur.
Waardoor het geen alternatief is voor de auto. Ik merk al de beperkingen in de hoofdstad van Brabant, laat staan kleinere plaatsen.
dit hangt helemaal af van de afstand en waar je woont en frequentie van gebruik. Je vergelijkt ws ook obv 1 persoon. Als je met meer personen gaat dan is de trein meteen x<aantal personen>. In de auto kan je samen rijden (wat natuurlijk ook maar de vraag is of dat gebeurd).

Ik denk dat de kosten (obv 1 persoon) vergelijkbaar zijn ongeveer. Maar je hebt wel een stuk meer gemak/flexibiliteit en vaak ben je ook sneller.
Dat klopt, maar het is ook niet zwart-wit. In veel gevallen is een auto een (dure) luxe. Echter, wanneer je een (groot) gezin hebt wordt het verhaal anders. Dan wordt het OV haast niet te doen met alle spullen die mee moeten en overstappen die vaak niet te voorkomen zijn. Dan heb je dus haast per definitie een auto voor de deur staan, en dan slaat het ook gelijk nergens meer op om het OV te pakken behalve als je naar Schiphol of Amsterdam moet.

En ook als je een beetje afstand wil afleggen naar je werk met een OV abonnement is dat zo duur dat je al het grootste deel van de kosten van een auto zou hebben gedekt. Dan heb je voor relatief weinig extra geld het gemak van een auto in je vrije tijd. Het OV is in veel gevallen financieel aantrekkelijk, maar in veel gevallen ook niet. Nu we een auto hebben staan vanwege de kinderen ga ik niet meer een kwartier naar het station fietsen, om dan te hopen dat de trein echt rijdt, dan over te stappen en bij aankomst nog een bus pakken en daarna een kwartier te moeten lopen.

Aan de ene kant: als de auto niet nodig hebt dan is het inderdaad goedkoper om het OV te pakken. Als hij vanwege andere redenen al voor het huis staat dan is het OV vrijwel alleen nog nuttig dronken in te zitten.
Ik heb berekend dat ik qua brandstofkosten op mijn lange traject rond hetzelfde bedrag uit kom als wanneer ik met de trein+bus zonder korting zou reizen, en dan zit je nog zonder de kosten van de aanschaf en onderhoud van een auto. OV wordt helaas inderdaad steeds duurder, maar een auto is in lang niet alle gevallen een betere keuze.
Het OV mag misschien 1 van de beste in de wereld zijn maar het is ook 1 van de duurste en dat is het probleem.
Dus jij wilt eigenlijk ongeveer het beste, maar het mag ook niks kosten? Wordt wakker.. zo werkt het niet ;-)
Hier in de UK hebben we het tegenovergestelde.. het OV (buiten London) is slecht, maar wel heel duur..
Het moet betaalbaar zijn voor iedereen.

Weet niet waar jij het vandaan haalt dat het "niks mag kosten"
Hoeveel km'er is je reis met de auto?
Van waar tot waar reis je met t OV?
Hoeveel kost parkeren aan zowel thuis als werk zijde?

Als je deze vragen beantwoord is er wat te zeggen over kosten. Bijvoorbeeld, heb je al gekeken naar een abonnement van de NS? Bij langere trajecten heb je die snel terugverdiend.
Als je kijkt wat het bezit en gebruik van een auto per maand kost (als snel > € 300/mnd volgens het Nibud https://www.nibud.nl/consumenten/wat-kost-een-auto/ ) dan is het Nederlandse OV t.o.v. een auto in de meeste gevallen niet zo duur. Daarnaast betaal je bij het OV alleen als je er gebruik van maakt terwijl een auto ook aanzienlijke kosten heeft zonder dat je hem gebruikt. Voordeel van een auto is dat je hem kan gebruiken wanneer je dat wil en van adres naar adres. Hoewel parkeerkosten soms wel weer hoger kan zijn dan een OV reis naar dezelfde bestemming.
Het argument ov kost meer dan auto slaat nergens op. Een ov abonnement om gratis te reizen kost 360 euro per maand en dat gebruik je alleen als echt veel moet reizen. Een auto is vaak duurder, omdat je ook een auto moet kopen. Als je minder reist (voornamelijk in het weekend) kan je voor 32 euro gratis reizen in het weekend, en ik geloof niet dat een auto ooit zo goedkoop is.
Toch een correctie hierop, want de prijzen die je geeft zijn alleen voor de NS. Niet iedereen heeft een station voor de deur. Hier komen dus nog kosten bij van de bus, ov fiets, tram, metro etc. Daarnaast is de reistijd en aansluitingen op sommige verbindingen aardig belemmerend. Kortom in somminge situaties is OV echt fijn, maar simpel aangeven dat je voor 360,- gratis kan reizen, nee dat zeker niet.

[Reactie gewijzigd door Vince_ op 23 juli 2024 18:56]

Een auto kopen doe je wel eenmalig, niet iedere maand..
Het argument ov kost meer dan auto slaat nergens op. Een ov abonnement om gratis te reizen kost 360 euro per maand en dat gebruik je alleen als echt veel moet reizen. Een auto is vaak duurder, omdat je ook een auto moet kopen. Als je minder reist (voornamelijk in het weekend) kan je voor 32 euro gratis reizen in het weekend, en ik geloof niet dat een auto ooit zo goedkoop is.
Voor 249 euro in de maand heb je een Toyota Aygo in full-operational private lease. Zit verzekering, pech service, onderhoud, de hele reutemeteut, behalve de benzine bij in. Dan heb je dus nog 110 euro in de maand over om van te tanken. Zeker met een Aygo moet je daar een goede 900-1000km van kunnen rijden.
Update : het OV in Italië is prima te doen, veelal vond ik de trienen ook beter dan Nederland. Voor lange afstanden gebruiken veel mensen daar ook de frecciaregato ( HSL ) ipv de auto. Was positief verrast daar! ( ook kleine lijnen, buslijnen, etc )
Grappig dat je het hebt over uitstoot, want het OV rijdt op regenbogen en eenhoornpoep ?
Op een flauwe dag als vandaag komt 40% van de stroom in NL uit de verbranding van steenkool en gas. Buurland Duitsland doet ook nog veel met steenkool en als België binnenkort geen kerncentrales heeft dan zou Belgische import ook voornamelijk van aardgascentrales en afgedankte vliegtuigmotoren komen.

Ik weet ook niet hoe het in NL zit, maar bij ons in België rijden er ook nog altijd dieseltjes op het spoor rond.


Om toch even terug OT te gaan: ik snap niet goed waarom de oplossing weeral een app moet zijn want dit lost het gevolg van een probleem op zonder het probleem op te lossen. Het probleem is namelijk dat de maatschappijen wantrouwig zijn en alleen maar poortjes buiten het peron plaatsen. Hoeveel makkelijker zou het zijn moesten er op strategische plaatsen simpele palen staan waar je kan scannen... gewoon, vlakbij waar je moet opstappen.
Even buiten de lelijk ding discussie (want een trein en rails zijn wel mooi? :9 ). Last hebben van elkaar - tja - dat geldt onder alle omstandigheden of juist andersom; je zit niet alleen. Echter wil de 1 wel alleen en de ander niet alleen zitten. Zoveel mensen, zoveel voorkeuren.

Het punt met de auto dat deze ook geld kost om aan te schaffen is zeker waar en auto-kosten in Nederland zijn erg hoog. Maar het punt is wel: als je dat ding eenmaal hebt, is het OV echt veel te duur in verhouding. Want die vaste kosten (aanschaf, verzekering e.d.) lopen gewoon door als je in het OV zit.
Dan kun je nog stellen dat het parkeren ook (belachelijk) veel geld kost en niet nodig is als je met het openbaar vervoer gaat. Maar dat is een probleem op zich geworden. Er is niet eens zoveel schaarste qua parkeren. Het zijn enorme garages - maar het het verdient nu eenmaal lekker. Geen idee wat de marge is natuurlijk - lijkt wel een tikkie hoog.
Maar ja - als je wat mee wilt nemen is een auto natuurlijk veel gemakkelijker.

Dus als je het wel vergelijken dan kan je dus vergelijken tussen 'geen auto' en 'OV kaartje' - neem je echter 'OV abonnement' dan is een abonnement veel goedkoper. Maar wel een auto en een OV-abonnement is geen goed idee qua kosten. Die abonnements constructie hoort niet in het OV thuis eigenlijk. Iedereen zou op elk moment hetzelfde moeten betalen om een OV-rit te maken. Nu is dat niet zo; je moet van tevoren bedenken en vooruit betalen als je denkt X keer met het OV te reizen.

Nu kun je zeggen dat dit ook voor en auto geldt - die moet je van tevoren kopen tenslotte.

Het is bijzonder moeilijk vergelijkbaar.

Maar meer on-topic. Velen zouden het niet fijn vinden om in de auto gevolgd te worden. Gebeurt natuurlijk wel al. Maar ongewenst. Hetzelfde geldt voor het OV - tracking blijft ongewenst.

Dankzij automatisering is non-stop tracking van alles en iedereen mogelijk. Ook zonder automatisering was tracking mogelijk - alleen niet van iedereen en je hebt mensen nodig om het uit te voeren. Of wel bij elke oprit en afrit een post (dan wel elk station), of een volg-voertuig.
Maar stel je eens voor dat je de hele tijd gevolgd wordt - ook al doet de volger niets (behalve achter je aan lopen / rijden). Dat is toch bloed irritant? Waarom? - zo zitten we blijkbaar in elkaar.
Maar nu een stapje verder: die reisinformatie wordt gebruikt voor een fijn hoogstaand doel: als in "kindje verdwenen in gebied X omstreeks 12:00" en jij was daar rond die tijd....verdacht!
En natuurlijk het 'OV faalt' argument, hetgene wat je als Nederlander minstens 1x per jaar moet roepen om je auto te verantwoorden
Om maar even de klassieker in te koppen: het OV brengt je van waar je niet bent naar waar je niet wilt zijn.

Natuurlijk kan ik naar Amsterdam Centraal vanuit Arnhem Zuid met het OV. De kosten in geld zijn iets meer maar dan mis ik de ervaring van drie keer overstappen en een uur meer mijzelf kapot vervelen. Ik kan natuurlijk mijn gezin meenemen maar dan gaat de prijs ineens x3 met de dezelfde ervaringen maar nu ook met kleine kinderen! Geweldig!
alleen voor de gebruiker is een auto gemak.
Dat klopt, daarom heb ik ook zo'n ding. Ik ga mijn vervoer inregelen op basis van een persoonlijke kosten-baten analyse waar uw goedkeuring en overtuiging simpelweg niet in meewegen.

Overigens wel typerend dat het "het meest 20e eeuwse argument" is om te zeuren over andere mensen alvorens u begint te zeuren over andere mensen. Het is een samenleving heh, geen alleenleving! :+
Om maar even de klassieker in te koppen: het OV brengt je van waar je niet bent naar waar je niet wilt zijn.
Je vergeet nog "en niet wanneer je wilt" ;)

Discussie OV - auto/vliegen/etc is niet zo makkelijk als alleen de kostprijs vergelijken. Als het OV je 6 uur per week extra kost en marginaal goedkoper is dan een auto, dan betaal je veel met tijd. Voor sommige mensen is tijd waardevoller dan €100 goedkoper uit zijn per maand.
Andere mensen genieten juist van het reizen met het OV. Mensen kijken, stukje lopen/fietsen naar de bushalte/stations/etc.

In Nederland is het OV echt wel goed te noemen. Zodra je echter (meerdere keren) moet overstappen, de frequentie van het vervoer laag is of je begin punt/eindbestemming niet in de buurt van het OV is dan is het al heel snel geen goed alternatief meer voor bv een auto.

Bv als ik naar een kantoor wilt, moet ik 4x overstappen voor de snelste reis. En dan ben ik als nog 30min langer onderweg dan met de auto. En ja, dan heb ik (voor Covid) soms files te pakken. Maar de keren dat ik met het OV ging miste ik bijna altijd wel 1 van de 4 overstappen, met als gevolg een vertraging van 20-30 minuten. Ga ik echter naar het hoofdkantoor, dan duurt de trein 45min langer, maar kan ik wel 2 uur zitten en werken, de auto kost me dan veel meer energie/concentratie. Maar dan moet ik die ene specifieke trein per uur kiezen, anders komen er weer overstappen bij.

Elke situatie is anders, zonder context kan je simpelweg niet zeggen dat het een beter of slechter is.

Kosten vergelijken loopt heel snel scheef, doe je een vergelijking met 1 persoon of met een gezin? Op basis van afstand of tijd? Comfort, gemak, ...?

@Globber
geluid wat totaal onnodig is, uitstoot waar niemand vrolijk van wordt, alleen dat heb jij niet door.
...
Auto's zijn een stuk vervelender dan de trein, alleen voor de gebruiker is een auto gemak.
De mensen die langs het spoor wonen hebben behoorlijk veel last van geluid wat totaal onnodig is. En voor wie anders dan gebruikers is een trein gemak? ;)
Natuurlijk kan ik naar Amsterdam Centraal vanuit Arnhem Zuid met het OV. De kosten in geld zijn iets meer maar dan mis ik de ervaring van drie keer overstappen en een uur meer mijzelf kapot vervelen. Ik kan natuurlijk mijn gezin meenemen maar dan gaat de prijs ineens x3 met de dezelfde ervaringen maar nu ook met kleine kinderen! Geweldig!
Sorry maar wat lul jij uit je nek met je gezin met kleine kinderen en 3x meer de prijs. Als je kleine kinderen hebt dan weet je dat de prijs niet ineens 3x meer wordt, dat is praktisch nergens het geval want dan vertikken ouders het om het product af te nemen. Mijn kleine kinderen gaan vooralsnog volledig gratis met OV. Een railrunner (4-11 jr) kost 2,50 en kun je hele dag mee, terwijl een enkeltje 2e klas zonder korting van Ams C naar Arnhem Zuid (the place to be) bijna 20 EUR kost.

Verder is het zo dat je in auto en OV bepaalde vrije tijd hebt die je kunt spenderen. Dat is vrije tijd met een kanttekening want het is gelimiteerd. Ik luister zelf graag een podcast in het OV, en lees het nieuws. Dat hoef ik dan niet meer op een ander tijdstip te doen. Kan ook prima tijdens overstappen....

Het zal mij trouwens aan me reet roesten wat het OV kost, de baas regelt de centjes zoals gewoonlijk.
[...]


Sorry maar wat lul jij uit je nek met je gezin met kleine kinderen en 3x meer de prijs. Als je kleine kinderen hebt dan weet je dat de prijs niet ineens 3x meer wordt, dat is praktisch nergens het geval want dan vertikken ouders het om het product af te nemen. Mijn kleine kinderen gaan vooralsnog volledig gratis met OV. Een railrunner (4-11 jr) kost 2,50 en kun je hele dag mee, terwijl een enkeltje 2e klas zonder korting van Ams C naar Arnhem Zuid (the place to be) bijna 20 EUR kost.
(Nadruk door mij)

Amsterdam Centraal naar Arnhem Zuid... Van de ene grote stad, naar de andere grote stad op een trace waar hooguit 1 overstap noodzakelijk is met de NS. Ik snap je punt hoor, daar niet van.

Maar stel nu dat je in het pittoreske Bergharen woont. En je wil op zaterdag met het OV op bezoek bij je tante in Heumen. Dan gaat dat niet, want de Buurtbus in Bergharen rijdt niet in het weekend. Nou goed, he, dan pak je een keer een maandag vrij, lekker lang weekend, gezellig op de koffie bij tante Sjaan, moet lukken, het is geen weekend, de Buurtbus rijdt.
Oh wacht, nee, gaat nog niet lukken, want er komt uberhaupt geen OV (taxi's uitgezonderd) in Heumen. De dichtstbijzijnde halte is in Malden, een goede 2km lopen naar het volgende dorp.
Die kleine 20km dan maar met de fiets/scooter/auto doen? Want dat begint dan toch echt de meest praktische oplossing te worden. In de tijd die het kost om van de bushalte in Malden naar Heumen te lopen kan ik ook van Bergharen naar Heumen rijden, zowel met de auto als op de brommer. Ik denk dat je het zelfs kan fietsen als je de tijd die je anders in de bus zit mee telt. Eerst van Bergharen naar Wijchen, dan naar Nijmegen en dan naar Malden en dan nog lopen naar Heumen.
Als je alleen reist en je doet dat vaker dan 2x per maand retour dan is NS Flex met 40% korting het al waard. Verder zijn de kosten van brandstof niet representatief. Er komt ook belasting en onderhoud bij kijken.
Twee uur extra reistijd per dag (2,5u met de trein wat met de auto in 1,5u kan) is enkel goedkoop als jouw eigen tijd jou niets waard is.
Het feit dat jij dit als verloren tijd beschouwd, zegt iets over jouw gebrek aan creatief denken. Je zou bijvoorbeeld het ongelooflijk nuttige tijdverdrijf My Little Pony kunnen kijken in de trein. In de auto terwijl je rijdt, kan dat niet.
zat er weer eentje naast me zonder mondkapje. Vrolijk een appel eten.
Je mag ook gewoon eten en drinken in de trein. Daar mag je dan (uiteraard) ook je mondkapje voor afzetten: https://www.ns.nl/uitgeli...in-en-op-ns-stations.html

Elektrische auto's maken bijna net zoveel herrie als benzineauto's als ze door de stad rijden. Het meeste geluid komt van de banden. Ook stoten ze nog steeds bakken met fijnstof uit.

En moet je je eens voorstellen wat we met al die ruimte kunnen die vrijkomt als niet iedereen zo'n lelijk blik voor de deur heeft staan.
Ja dat zal best mogen maar op een ritje van 20 minuten (mevrouw kwam naast me zitten) in de spits vind ik dat toch echt onnodig. Er staat dan ook:
Dat mag, maar probeer het zo min mogelijk te doen. Zet daarna ook zo snel mogelijk je mondkapje weer op.
Dat is heel wat anders dan dat je alleen zit in een rit van 2 uur.
Elektrische auto's maken bijna net zoveel herrie als benzineauto's als ze door de stad rijden. Het meeste geluid komt van de banden. Ook stoten ze nog steeds bakken met fijnstof uit.
Dit is niet zo. Ze zijn te stil, daarom maken ze artificieel meer herrie zodat mensen ze beter kunnen horen.
Alleen onder de 20 kilometer per uur moeten elektrische auto's artificieel meer geluid produceren. Op dat moment maken de banden nog te weinig geluid en mist het motorgeluid.
Het is gewoonweg niet waar dat je iedere EV prima hoort in een bloemkoolwijk of vinexwijk. Ik woon in een vinexwijk (met drempels), ik kom dagelijks in een bloemkoolwijk (met woonerf etc) en er zijn wel degelijk EVs die je nauwelijks tot niet hoort.

Even snel opgezocht blijkt dit:
In 2014 heeft de EU namelijk beslist (Regulation EU No 540/2014) dat alle elektrische en hybride wagens een artificieel geluid moeten maken bij snelheden tot 20 km/u. De verplichting start in juli 2019 voor alle nieuwe ev’s en hybrides die op de markt komen. Twee jaar later geldt het ook voor alle hybride en elektrische wagens die nieuw ingeschreven worden.
Ik heb dus gelijk: niet iedere EV heeft deze maatregelen.
De discussie was niet over of alle EVs die maatregelen hebben. Overigens zei jij dat ze artificieel meer herrie maakten:
Ze zijn te stil, daarom maken ze artificieel meer herrie zodat mensen ze beter kunnen horen.
Mijn punt was dat EVs en ICEs allebei veel herrie maken als ze door de stad rijden en dat dat voornamelijk komt door het geluid van de banden op de weg. Of jij nou elke dag in een bloemkoolwijk komt of niet heeft daar verder erg weinig mee te maken.
Gezien hetgeen ik quote blijkt te kloppen dat een deel van de EVs je niet goed gaat horen op lage snelheden. De voorbeelden zijn anekdotisch maar relevant omdat ze te reproduceren zijn.
Het is niet een oplossing tegen zwartrijden maar een oplossing voor het probleem dat als je van vervoerder wisselt (dus eerste deel met de NS, tweede deel met Arriva) je bij je overstap eerst moet uitchecken bij de NS en dan weer moet inchecken bij Arriva.

Dit is omdat ze anders niet weten met welke vervoerder jij welk deel hebt gereden, al is dit alleen relevant voor de delen waarbij je meer opties hebt, toch is het voor alle reizen met meerdere vervoerders het geval, ook al heb je geen keus in de vervoerders.
Ik heb mijn twijfels daarbij, het is niet moeilijk om in en uit te checken bij een overstap. Als dit dan alsnog een probleem is kunnen ze het systeem aanpassen zodat er bij een incheck bij de NS er automatisch een uitcheck word gestuurd naar Arriva.

Als er een tijds probleem is, zoals een overstap van 2 minuten dan kunnen ze palen installeren in de treinen, zodat je in en uit kan checken in de trein. (Arriva treinen hebben al zo een blokje zitten bij de deuren die niet gebruikt word)
Hebben ze dat dan nu nog niet geregeld? (sorry, ik reis niet meer zo vaak met het OV)
Het is zo makkelijk: Als je ergens uit-checkt en verderop, een reële reistijd later weer uit-checkt dan ben je bij de eerste uit-check ongetwijfeld ingecheckt.
En andersom: als je ingecheckt bent bij vervoerde a en incheckt bij vervoerder b, dan ben je bij vervoerder a uitgecheckt op de check-plek van vervoerder a, het dichtst bij de incheck van vervoerder b. In de regel is dat 'op het station'.
Enneh als je in checkt bij vervoerder A en uitcheckt bij vervoerder B, dan heb je ook 2 lokaties en een redelijk logische reis waarbij ongetwijfeld wel een afspraak is te maken hoe de vervoerders de meest-reële reis verrekenen.
Wil je als reiziger niet mee doen aan de bovenstaande 'automaat', dan moet je netjes uit en inchecken.

Als klap op de vuurpijl zou je in het in-en-uit-check systeem achteraf aantekeningen moeten kunnen maken en aanvullingen geven. En dan bedoel ik in het centrale systeem, niet per-vervoerder. Die moeten de gegevens uit het centrale systeem honoreren. Wij consumenten zijn klant bij de ov-kaart, niet bij de toevallige vervoerder.

[Reactie gewijzigd door beerse op 23 juli 2024 18:56]

Het probleem van uit en opnieuw in moeten checken bij verschillende vervoerders is vooral een probleem als de trein net wat later dan gepland binnen komt en jij je aansluiting moet halen én nog moet in en uit checken.

Dit is imho een probleem van de vervoerders die meer info willen dan nodig. Hoe doen ze het als je een ouderwets treinkaartje koopt van a naar b? Dat werkt toch ook nog steeds?
Afhankelijk van de plaatsing van de paaltje en met hoeveel je er staat zou ik er anders graag niet naartoe hoeven rennen om m'n overstap te halen. En een blokje bij de deur vertraagd het instappen en dat is ook niet gewenst er gaan gewoon te veel mensen in en uit de trein op een station.
Gebeurt dat volgen niet al even? Ze weten waar je incheckt met je OV kaart en waar je uitcheckt.
Het volgen gebeurt nu ook al maar het systeem weet alleen waar je inchekt en uit checkt, dit systeem wat ze omschrijven kan gemakkelijk uitgebreid worden tot het punt waar je ze kunnen volgen in de trein en in de treinstations/ omgeving.
Ik vermoed dat de AVG daar dan wel op zal ingrijpen. En daarnaast volgen ze je sowieso al via de camera's.
Naja ze volgen jouw persoonlijk natuurlijk niet op de camera's daar zijn ze in Nederland gelukkig nog te skeer voor. Ze tellen je aanwezigheid, wat op zich toch een wezenlijk verschil is. En toen ze te dichtbij kwamen werd men ook teruggefloten.
Dat is waar, ik probeerde alleen een punt over te brengen dat de kans klein is dat ze je echt gaan volgen, ook buiten de stations, en waarschijnlijk zal die data ook z.s.m. verdwijnen, als ze uberhaupt gaan volgen hoe je precies door een station gewandeld hebt.
Voor € 40,00 per maand kan ik elk weekend vanaf vrijdag 18.30 tot maandag 04.00 1e klas door heel NL

Dat zijn erg goedkope ritjes als je naar groningen/maastricht/den haag gaat
* Poortjes op alle stations
* Camera's gericht op de poortjes
* meer conducteurs (die beter betaald worden en beschermt worden)
* lagere kosten* (het is gewoon te duur, veel mensen zijn er afhankelijk van maar kunnen het niet betalen
3 maatregelen waardoor het duurder word en nummer 4 is "maak het goedkoper!"

forensen zijn niet degenen die zwart rijden.
Zwart rijders kunnen vaak toch niet betalen voor de trein ook al zouden ze dat willen.
Dan moeten ze de fiets pakken, gaan werken of, als ze al werken, betere keuzes maken mbt hun geld.

- Als ze naar het werk rijden betaald de baas het kaartje
- Als ze niet naar het werk rijden is het of voor plezier (en dus een keuze op basis van budget) of een incidenteel iets.

Of mis ik hier iets?
tja - op zich waar. Maar daarbij vergeten we dus 1 ding. Ons sociale stelsel voorziet iedereen van een minimum inkomen. Of toch niet? Want we hebben daklozen.

En denk je echt dat iedere werkgever de reiskosten vergoed?

En dan een ander ding: het verschil tussen rijk en arm wordt groter. Dat betekent dus dat de rijken, rijker worden maar meteen ook dat de armen, armer worden.

En mensen maken idd soms/vaak slechte keuzes m.b.t. hun geld maar ik denk dat net zo vaak mensen pech hebben m.b.t. hun geld.

En ook die mensen moeten soms ergens heen... Maar zwartrijden blijft fout.

Of we hierzien het systeem. We betalen al met z'n allen voor het OV - laat het reizen dan maar gratis zijn. Genoeg mensen zullen alsnog in de auto blijven - sterker nog. Het openbaar vervoer wordt best wel drukker. Maar opeens is het probleem met zwartrijden en non-stop volgen weg. Ook geen kosten meer voor kaartjes controle. Lijkt simpel.
Het overgrote deel van de daklozen die ik ken die zijn dat ofwel uit problemen (vaak verslaving, maar ook relatie en tegenwoordig helaas ook het gebrek aan woningen) of uit eigen keuze (of een combinatie). Dat klinkt misschien gek maar vraag het zelf maar eens aan de mensen! Zijn vaak hele interessante mensen die je erg blij maakt met een praatje en een broodje of iets te roken.

Nee, ik denk dat niet elke werkgever de reiskosten vergoed maar het overgrote deel wel, zeker OV. En zo niet is het (volgens mij) aftrekbaar van de belasting en/of heb je de fiets. *correct me if i'm wrong

Dat de kloof tussen rijk en arm aan het groeien is, vind ik verschrikkelijk.
Niet alleen omdat ik daar zelf de (negatieve)gevolgen van merk maar ook omdat ons land juist het land was waarbij dat redelijk goed geregeld was. ik denk dat de consumptie maatschappij daar ook niet aan mee werkt, en een hoop mensen/gezinnen drijft naar het maken van onverstandige keuzes t.o. aanschaf van zaken die niet nodig zijn. (bijv. de elektrische fiets waar ik steeds meer middelbare scholieren op zie rijden).

Zelf ben ik altijd al voorstander geweest van het terugdraaien van de privatisatie van het OV, al was het maar om de minder bedeelden een makkelijke manier te geven om verstandiger om te gaan met hun geld.

[Reactie gewijzigd door surfin op 23 juli 2024 18:56]

Het overgrote deel van de daklozen die ik ken die zijn dat ofwel uit problemen (vaak verslaving, maar ook relatie en tegenwoordig helaas ook het gebrek aan woningen) of uit eigen keuze (of een combinatie).
De ellende is dat ik bang ben dat de meeste daklozen, niet dakloos willen zijn. En dat het soms lijkt dat het hun eigen schuld is. Maar verslaving kan ook weer een gevolg zijn van problemen - geen geld => zorgen => alcohol verslaving. Op een klein percentage na wil niemand zich ellendig voelen. Als ze niet de middelen hebben om een relatief zorgeloos bestaan te hebben (dus geen dak / geld / werk) dan is verslaving een uitweg. Helaas is dat een neergaade spiraal.
Je noemde al 'relatie' - dan raken mensen ook veel kwijt en even een andere woning kopen/huren is niet zo simpel. Ik zag documentaire waarbij mensen in de US die gezondheidsproblemen krijgen terwijl ze wel gewoon huis en goedbetaalde baan hebben => al hun geld op - incl. hun huis kwijt aan de zorgkosten => dakloos.

Die verbreding van de kloof tussen arm en rijk is zeker weten een reden dat meer mensen dakloos worden. Dankzij alle regelgeving kunnen die mensen ook niet eens meer zomaar een hutje ergens neerzetten. Behalve soms in vuilnisbelten - hoe diep kunnen we zinken?

Jij noemde middelbare scholieren die een elektrische fiets hebben, tja - de welvaart van sommigen is nog best wel hoog. Het is ook niet dat ik klaag dat ik het slecht heb. Sterker nog - op zich is de welvaart nog steeds daar. Alleen je ziet de barsten ontstaan in de maatschappij. Nieuwe generaties kunnen geen woning meer vinden. Ouderen krijgen minder zorg. Zorgsystemen raken overbelast en/of worden onbetaalbaar. Persioen-potjes die leegraken. Koopkracht die afneemt. Levensmiddelen en energie worden steeds duurder.
Maar ondertussen lees je over bedrijven als FB /Amazon/Apple die miljarden binnenharken. Ondertussen wegkomen met van alles. En dan nauwelijks belasting betalen. Hier profiteren dan een klein aantal mensen van. Vaak mensen die al rijk waren. De aandelenmarkt biedt nog de illusie dat de gewone burger daar ook ik kan delen maar dat is maar heel beperkt.
Het is inderdaad vaak vanwege de regels en verwachtingen van anderen dat de keuze voor dakloos gemaakt wordt. Begrijp me niet verkeerd, ik begrijp dat een hele hoop mensen door (externe/niet gekozen) problemen dakloos raken en soms ook langere tijd blijven. Situaties zoals in de VS zullen hier met het huidige stelsel niet zo snel voorkomen, hier komen Nederlanders niet snel voor gigantische hoge rekeningen van het ziekenhuis te staan. Door ons sociale stelsel hebben we volgens mij een beter vangnet dan dat je in de VS hebt, daar kun jij als Economie en maatschappij expert karma koning vast meer over vertellen.
Gelukkig zien we in Nederland, ondanks de woningcrisis, het aantal daklozen weer langzaam dalen van 39.3k in 2019 naar 32k in 2021.

Wat ik probeer aan te halen met de elektrische fiets zijn de keuzes die mensen maken, al dan niet voor/door hun kinderen. Tieners die met een telefoon van €500+ rondlopen, ik snap het niet..
Ben zelf opgegroeid vlak bij de stad Groningen, eind jaren '90. De meeste van mijn vriendjes van de middelbare school hadden een brommer of scooter rond hun 16e. Thuis hadden we het niet zo breed dus had ik een fiets: duurt iets langer maar is vele!! malen goedkoper.

De maatschappelijke barsten die jij ziet zie ik ook, een van de grote veroorzakers hiervan zijn we volgens mij zelf. Wij geven zelf onze data af aan grote bedrijven als FB/Amazon/Google. Nu hebben ze dat op een vergelijkbare manier aan de man gebracht als de drugsdealer op de hoek (gratis beginnen en als je "niet meer zonder kan" vragen ze geld/verkopen ze je data.
En daar komt dan het stukje eigen keuze weer terug, zowel voor de verslaafde dakloze (niet allemaal, niet gaan steigeren over dit aub.) als voor ons als maatschappij geld: als je dit niet meer wil dan kun je er zelf voor kiezen het niet meer te doen.Dat gaat lastig zijn maar is een keuze.
Probleem bij de maatschappij is dat we die keuze collectief moeten maken in een parlementaire democratie, en dat zie ik nog niet zo snel gebeuren met de huidige, identiteits gerichte, politiek.

Daarom predik ik: laten we leren wat verstandiger om te gaan met onze privacy, data en geld. Dan komt die maatschappelijke beweging vanzelf op gang (hopenlijk binnen 20 jaar, zou leuk zijn als ik er zelf nog van mee kan genieten)

En nu: een lekker glaasje bier. Proost en fijn weekend!

[Reactie gewijzigd door surfin op 23 juli 2024 18:56]

Gelukkig zien we in Nederland, ondanks de woningcrisis, het aantal daklozen weer langzaam dalen van 39.3k in 2019 naar 32k in 2021.
Ja - maar in Nederland bestaat dan weer zoiets als verborgen armoede. En kinderen die steeds langer noodzakelijk bij hun ourder(s) moeten blijven wonen.
Daarom predik ik: laten we leren wat verstandiger om te gaan met onze privacy, data en geld. Dan komt die maatschappelijke beweging vanzelf op gang
:Y) Dat ben ik helemaal met je eens.

En ook eens met je andere stelling hoor - welvaart is niet elk jaar een nieuwe telefoon. Welvaart is juist dat jezelf voldoende hebt maar ook de rest van de mensen. Leven in een landhuis omgeven door hekken om de daklozen en bedelaars buiten te houden, is geen welvaart.


Jij ook een fijn weekend!
Dat is heel leuk dat jij dat kan maar ik heb het hier vooral over mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, mensen die het van maandag tot en met vrijdag moeten gebruiken.

De rest van de "kosten" kunnen verdeeld worden over de algemene kosten, dat kost in the big picture bijna niks voor een bedrijf zo groot als NS.

[Reactie gewijzigd door aaradorn op 23 juli 2024 18:56]

Veel mensen hebben wel parkeerkosten in Amsterdam of zijn een aanzienlijke tijd kwijt aan een parkeerplek vinden. Als dat geen issue is, dan heeft de auto gauw de voorkeur idd.
Ook dit probleem wordt steeds kleiner met diensten zoals Vicky Parking, daar kan je gewoon een parkeerplaats reserveren en met de app de garage in. Vaak een stuk goedkoper dan andere parkeerplaatsen en je bent verzekert van een parkeerplek.
Ik heb voor de fun even gekeken. Als ik dichtbij mijn werk parkeer kost het 4.75 per uur.
Afgerond moet ik voor 9 uur reserveren om te parkeren. De trein kost mij in de spits 13,- retour.
Ik mag hopen dat dit een opt-in word en niet een requirement
Zelden stop ik bij een +2 reactie na 1 zin al met lezen, tuurlijk kan het altijd anders lopen dan gezegd wordt, maar dat is altijd zo met alles :) In het artikel staat wel vrij duidelijk dat dat dus vrije keus moet blijven:
Het reizen met gps blijft volgens de programmadirecteur een vrije keuze die niet verplicht wordt.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 18:56]

Poortjes zijn heel vervelend duur en irritant. Ik ben blij dat ze niet in Groningen zijn. Als iemand zo graag wil zwart rijden dan doet die gene het maar lekker. Blijkbaar hebben ze het nodig en ik heb er weinig last van. Mijn trein kaartje word ook niet duurder want zij kunnen het toch niet betalen.

[Reactie gewijzigd door stenman21 op 23 juli 2024 18:56]

Hm, ik vind ze juist erg handig en kan niet wachten tot ze ook in Groningen staan. Als je door een poortje gaat zit je nooit in de trein met "had ik nu ingecheckt of niet?" (en ja, een enkele keer overkomt het me nog).

Over deze proef: ik zou liever een app hebben die je net als bij betalen in een winkel tegen een lezer houdt voor in- en uitchecken. Dus zeg maar zoals het nu is maar dan je telefoon ipv je OV kaart. Enige praktische voordeel van een GPS check is bij overstappen naar een andere vervoerder, maar voor de rest moet je alsnog er aan denken de app aan- en uit te zetten (als ik het goed begrijp, tenzij de app je 24x7 gaat volgen maar daar pas ik voor)
iedereen straffen omdat 1% de regels breekt.
Het is niet bedoeld als straf of extra controle op zwartrijders. Het is bedoeld om overstappen makkelijker te maken.
(Het is voor mij goedkoper om met de auto naar Amsterdam te gaan, imho betekent dat het OV dan gefaald heeft, het moet een goedkoper alternatief zijn
Denk je ook even aan de parkeerkosten? En als je met 4 personen in een auto zit is dat zo gek nog niet. Auto's met 1 persoon zijn 'erger'.
In de auto is privacy ook al ver te zoeken in het tijdperk van ANPR camera’s overal.
Ik ben het met je eens wat betreft de opt-in, maar ik zou het wel heel sterk vinden als dit de enige manier van reizen word. Ondanks de OV-chipkaart kun je ook nog steeds losse kaartjes kopen om met de trein te gaan bijvoorbeeld.

Verder is meer poortjes en cameras ook een inbreuk op de privacy, en daarbij lost het het probleem niet op met overstappen naar een andere vervoerder.

Je stelt verder: meer conducteurs (beter betaald) en tegelijkertijd lagere kosten. Dat lijkt me inherent tegenstrijdig. Het Nederlandse OV is inderdaad de duurste van Europa. Dit komt echter vooral omdat het OV in Nederland weinig subsidie krijgt (zie hetzelfde nieuwsbericht).

We kunnen het dus wel goedkopen maken, maar dat beteken hogere belasting.

Verder vraag ik me af of je alle kosten hebt meegerekend als je met de auto naar Amsterdam gaat.
Aanschafkosten, verzekering, onderhoud, wegenbelasting. Dit moet je allemaal meerekenen om tot de werkelijke prijs te komen.
Conducteurs verdienen echt niet slecht hoor, heb er 2 in mijn vrienden kringen. Als ik zo hoor wat ze verdienen en wat het werk inhoudt twijfel ik soms waarom ik nog systeembeheerder ben. Ik begrijp ook dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is, bijv wanneer er iemand onder de trein komt of wanneer je met agressie te maken hebt. Ik denk ook dat dat die 2 dingen veel mensen er van weerhoudt om dit als baan te kiezen.
Hoe zien ze dat precies voor zich?

Op Android kun je heel makkelijk GPS adres spoofen..

Vast wel over na gedacht, maar toch
Klopt, dit werd ook vaak gebruikt met bijv Pokemon GO om bepaalde unieke Pokemons te kunnen vangen van bepaalde regio's.

Al weet ik niet wat je er eigenlijk aan hebt.
Als je een retourtje Amsterdam - Maastricht koopt, wat zou je dan aan GPS spoofing hebben? Als je in Amsterdam start en bijv je vertrek locatie op Utrecht(middels spoofing), en je wordt dan gecontroleerd in de trein ben je alsnog nat.
Daarnaast word de gehele reis gereconstrueerd op basis van GPS gegevens. Het zal niet om een statisch start punt en eind punt gaan maar ook tussenliggende punten.

[Reactie gewijzigd door kevlar01 op 23 juli 2024 18:56]

Maar, als ik het goed lees, je moet ook nog steeds in en uitchecken met die QR, dus die weet dat je in Amsterdam gestart bent. Spoofing heeft dan geen zin lijkt me.
Op Android kun je heel makkelijk GPS adres spoofen..
Dat is prima te ondervangen, de controleur vraagt je bewijs je toont je QR-code op de telefoon, controleur kan die scannen en ziet de locatie die je telefoon aan NS door geeft, klopt dat niet, er uit en boete aan je broek :)

Geen privacyschending want je (echte) locatie is al bekend als de controleur voor je neus staat dus je GPS locatie is of hetzelfde of iets anders en dus gespoofed/fake (uiteraard met een kleine marge/afwijking).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 18:56]

Heb je het artikel goed gelezen?
Je checked in met een QR-code.
Vervolgens gaat de app je volgen met GPS (om te zien 'hoe/waar' je reist')
Je checked uit met de QR-code op je bestemming.

De truc zit hem er in dat als jij halverwege je reis van vervoerder wisselt, dat je dan niet steeds hoeft in- en uit te checked.

Op dit moment:
Check in bij Arriva
Check uit bij Arriva
Check in bij NS
Check uit bij NS

Straks:
Check in bij Arriva
Check uit bij NS

Het systeem verzorgd dan de betalingen tussen Arriva en NS.

Stel dat dit dan werkt en het wordt landelijk doorgevoerd over alle OV-bedrijven en je gaat van een dorp op Voorne Putten naar het Nijntje museum in Utrecht

(Dus bus van EBS -> metro van RET -> trein van NS -> tram van U-OV - dan hoef je dus alleen maar bij EBS in te checken en bij U-OV uit te checken).

Je kan dan natuurlijk prima je GPS-gegevens spoofen, maar dan gaat er vast wel een vlaggetje af dat je 'genomen reis' onmogelijk is. Want je bent tenslotte van punt 1 naar punt 2 gegaan. En de in-en-uit-check punten zijn bekend.
Sowieso wel bijzonder wat er allemaal veranderd is met de ov chipkaart. Waar ik altijd over struikel is het minimum bedrag wat er op de kaart moet staan. Ik reis misschien 1 keer per jaar met de trein, maar moet altijd een minimum bedrag op de kaart hebben staan. Dat bedrag ben ik dus eigenlijk al "kwijt". Zeer kwalijk, maar ik hoor hier verder niemand over.
Je hoeft niet meer vooral geld te hebben op je ov chipkaart. Met een ns flex abonnement, dat niks kost betaal je achteraf.
Ik snap het bezwaar maar het is ook logisch, dat is het onderpand voor de reis die je gaat maken. Net als je benzine tankt bij onbemande pomp, eerst moet er een bedrag gereserveerd kunnen worden van je 'tegoed' en achteraf wordt dat dan gecorrigeerd naar het daadwerkelijke bedrag.

Want wat als je 1 euro op je pas hebt staan en je maakt een reis van 25 euro, hoe komen ze dan aan de 24 die je aan het einde tekort blijkt te hebben? Met een x bedrag er minimaal op is in ieder geval al meer dan niks :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 18:56]

Wat een volslagen van de pot gerukte oplossing voor een door de vervoerders zelf gecreëerd probleem. Het in- en uitchecken bij verschillende vervoerders is helemaal niet nodig als ze zouden accepteren dat er een marginale hoeveelheid fraude en misschien wat misgelopen inkomsten van het 'middel'werk zou zijn.

Je zou gewoon bij de start van je reis in kunnen checken (met je ov-chipkaart, je pinpas, je telefoon, etc) en dan bij het einde van de reis weer uit kunnen checken. Vervolgens wordt naar de meest logische route gekeken, en deze vervoerders krijgen dan een vergoeding. Klopt dat altijd? Nee. Maakt dat uit? Weer nee.

In plaats daarvan stellen ze nu voor om reizigers te gaan volgen via GPS? 8)7 :X

[Reactie gewijzigd door Caviatjuh op 23 juli 2024 18:56]

Precies dit, match de functionaliteit van een traditioneel treinkaartje: meer is niet nodig.
Precies wat ik dacht. Als ik de spoorkaart van Nederland bekijk zie ik vrij weinig trajecten waar GPS nuttig zou zijn.
Anoniem: 30722 4 februari 2022 10:18
Aangezien apps niet oneindig de gps mogen uitlezen verwacht ik nog wat uitdagingen voor ze. Zie hetzelfde bij HartslagNu gebeuren, die mochten 24/7 weten waar ik was, maar privacy opties staan dat niet meer toe, waardoor je nu tracking aan moet zetten bij elke verplaatsing. Dus succes NS 🙈

(Of de andere app is slechter ontwikkeld, kan ook)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 30722 op 23 juli 2024 18:56]

Volgens mij moet dit gewoon mogelijk zijn. Hoe kunnen anders apps zoals RunKeeper en Google Maps je locatie bijhouden terwijl hij in je broekzak zit?
Die doen dat zolang de app actief is en voor een bepaalde tijd. Dus zo zal NS dat ook kunnen doen, elke reis aanzetten. Maar op de achtergrond is lastiger gemaakt.
Sorry, maar Google Maps houdt mijn locatie de hele dag bij, ook als ik hem niet aan heb staan. Dit doet het via de Google Location Api welke op systeemniveau draait.
Mogelijk dat dit op Android minder strak is geregeld dan op iOS.
Het is niet minder strak geregeld, het geeft je zelf de keus om een app permanent toegang te geven tot locatie instellingen. Het is een bewuste actie die je uit moet voeren, en moet verplicht via de instellingen, en kan niet met een simpele pop-up. Daarnaast krijg je eens in de zoveel tijd een melding die je herinert aan het feit dat een app die toegang heeft.
In mijn ogen is dat "strak" geregeld op Android (12)
Na de laatste update is Android zelfs zo streng dat het machtigingen intrekt als je een app een poosje niet gebruikt. :)
Ook zal het verschil maken als je de app alleen toegang verleent bij gebruik, of dat deze altijd toegang heeft. Dit kun je zelf instellen als je de app voor het eerst opent.
Nee hoor, op iOS kan dit ook en staat standaard ook aan in sommige apps. Ik heb Apple's Maps nooit gebruikt, maar enkele weken nadat ik m'n telefoon in gebruik had genomen kreeg ik ineens een melding met een voorgestelde route die ik elke week op dat moment rijd. Met m'n Hue lampen gebruik ik geofencing en dat werkt zonder problemen nadat ik de eerste keer toestemming heb gegeven. De app zelf heb ik al weken niet geopend :p
Anoniem: 30722 @Werelds4 februari 2022 10:53
Hmm, hue en tado doen inderdaad geofencing. Ben ik benieuwd waarom HartslagNu dit niet meer goed geregeld krijgt 🤷🏻‍♂️
Je kan een app toestaan tot locatie altijd, je kan dit inbouwen in de app.
Bij sommige apps kan je kiezen hiervoor namelijk bij IOS, dus ook bij IOS is dit mogelijk.
Wij kiters moeten deze de http://thesurfr.app nu helemaal in begeleide toegang zetten op iOS, zou dat ook anders kunnen en hoe dan ? Wel handig die functie van Apple als je telefoon soms uit zichzelf een belletje deed of een andere app opende zoals YT etc. maar wel een rompslomp en best wel een vervelende procedure.
Hoe geen idee maar ik heb zat apps waarbij ik de location op always kan zetten.
Als dit mainstream wordt zullen we waarschijnlijk veel misbruik zien door gespoofte locatiedata, alhoewel ze in theorie de GPS data kunnen combineren met in/uitcheckmomenten. Maar als je alsnog moet in / uitchecken, wat heeft locatiedata dan nog voor meerwaarde?
1 keer in en uit checken en alle tussendoor momenten hoeft dus niet, wat nu nog wel moet.

Het maakt het reizen over 1 traject ook niet makkelijker, dat zeggen ze ook niet, het maakt het reizen dmv meerdere trajecten makkelijker, en dat is ook wat ze zeggen...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 18:56]

Hoe weten ze in de bus/tram dan überhaupt dat je al een kaartje hebt en gewoon kan doorlopen?
Ik herinner me nog toen die OV-chipkaart geïntroduceerd werd en ik als studente ook gedwongen in-en-uit moest gaan checken terwijl mijn OV-kaart me recht gaf op vrij reizen in heel NL....

Ervoor hield je in de bus de kaart gewoon even omhoog en liep je door in de bus/tram en was het goed.
Als de chauffeur al de moeite deed te controleren bij een hogeschool.
Dat weet ik niet maar dat is wel precies wat ze stellen dat niet meer nodig is, hoe het dan gaat weet ik ook niet.
Waarom kunnen ze niet een NFC paal neerzetten met een poortje erbij? Mensen met een kaart kunnen erin en eruit. Mensen met de app kunnen hun telefoon gebruiken. Ik snap het probleem wat ze proberen op te lossen niet.

Of beter; hernationaliseer al het treinverkeer zodat deze nonsense ophoudt en we met zijn allen op het openbaar vervoer kunnen zonder al dit geneuzel. Het is niet alsof er serieuze concurrentie is op de markt.

[Reactie gewijzigd door MaestroMaus op 23 juli 2024 18:56]

Waarom kunnen ze niet een NFC paal neerzetten met een poortje erbij?
Misschien begrijp ik je niet goed maar... is dat niet het bestaande OV-Chipkaart systeem?
Volgens mij ook. Komt wel bij dat dit idee het originele doel van de ov kaart was. Al het extra in- en uitchecken is onnodig toegevoegd. Als je nu gewoon een ov-chipkaart alleen aan begin en einde zou gebruiken kan de software aan de achterkant er 9292/reisplanner tegenaan houden en dan heb je gemiddeld gewoon de juiste reizigersaantallen.
Het grootste probleem is het zwartrijden.
  • Te veel mensen nemen de gok. Want controle is niet 100%
  • Springen over de poortjes of strak achter iemand aanlopen
Daar zijn toch veel betere (leukere) oplossingen voor te verzinnen dan de reizigers met GPS tracken?
Ik denk bijvoorbeeld aan:
- Draaihekjes waar je niet overheen kan springen en enkel 1 persoon in past
- Stroomschokken toedienen als er over de hekjes heen gesprongen wordt
- Een stukje gladde vloer waardoor mensen die over de hekjes heen springen uitglijden
- Dubbele sluis die als je over het eerste hek springt de 2e sluis op slot zet tot politie er is.

Dit zijn natuurlijk gekke voorbeelden maar imho een stuk minder ingrijpend dan voorstellen om de wel-regels-volgende reizigers via GPS te volgen, het voelt als een omgekeerde wereld.
Dat lost dit stukje ook niet helemaal op.
Ik check in bij mijn buschauffeur .... loop door naar NS ... volgende vervoerder bus/tram -> overstap ... -> eindbestemming.
De laatste 2 bus/trams hebben geen zicht of ik wel heb ingecheckt ( nu kijkt de chauffeur mee als men instapt, luistert naar de piepjes van de automaten )

Ik denk dat men hier eerder op het begin en eindpunt heeft gefocust, dan daadwerkelijk op de reële keten van transport
Dit is alleen een probleem wanneer je van vervoerder wisselt (dus eerste deel met de NS, tweede deel met Arriva) je bij je overstap eerst moet uitchecken bij de NS en dan weer moet inchecken bij Arriva.

Dit is omdat ze anders niet weten met welke vervoerder jij welk deel hebt gereden, al is dit alleen relevant voor de delen waarbij je meer opties hebt, toch is het voor alle reizen met meerdere vervoerders het geval, ook al heb je geen keus in de vervoerders.

Hoe jij het beschrijft met een NFC paal (of QR code scanner) werkt in 90% van de gevallen zo omdat je dan gewoon met de NS reist.
Met je eerste uitspraak ga ik volledig akkoord. De tweede laat ik in het midden.

Het zou het inderdaad een stuk gemakkelijker te maken om draadloze technieken, specifiek bedoeld voor korte afstanden, te gebruiken voor dergelijke zaken ipv (eigenlijk redelijk onbetrouwbare) gps gegevens.

Je hebt een nfc kaartje en indien gewenst kan je dat kaartje "toevoegen" aan je telefoon en kan je het vanop je telefoon gebruiken.

En daarbij, als de app toch een qr code genereert om poortjes te openen, waarom heb je die gps gegevens nodig? Als iemand een qr code scant aan een poortje, weet het systeem toch wie zich waar bevindt?
Maar het is al jaren geleden dat ik nog eens de trein heb genomen dus misschien is er al enorm veel veranderd ondertussen
Zulke proeven voor makkelijker reizen moedig ik zeker aan, maar is/was GPS niet te spoofen? Of houdt het systeem tijdens de reis elke x minuten bij waar je bent?
Je moet nog steeds in en uitchecken bij begin en eind via de QR code.
gaat er alleen om dat ze kunnen zien welke route je neemt en welk deel NS en welk deel Arriva bijvoorbeeld.
Weet niet of je dan met spoofen dan heel veel opschiet. Wat is je winst? misschien een paar euro op een ritje.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Dream_ON op 23 juli 2024 18:56]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.