Microsoft brengt vernieuwde mediaspeler naar bèta Windows 11

Microsoft heeft de vernieuwde Windows Media Player beschikbaar gemaakt voor Insider-gebruikers die Windows 11 in het bètakanaal draaien. Een nieuwe versie van Windows 11 in het dev-kanaal verscheen niet vanwege kwaliteitsproblemen.

De vernieuwde Windows Media Player komt dankzij de release in het Beta Channel van de Insider Preview van Windows 11 voor meer gebruikers beschikbaar. Microsoft meldde de komst naar de bèta in een update van zijn oorspronkelijke aankondiging van de nieuwe versie van de mediaspeler. Bij de release daarvan in november vorig jaar bracht het bedrijf de speler naar het Dev Channel van Windows 11. Daarna konden overige Insider-gebruikers van Windows 11 Build 22000.346 of later Windows Media Player al handmatig installeren via commandline.

De vernieuwde Windows Media Player gaat Groove Music vervangen en biedt toegang tot de lokale muziekbibliotheek en collectie van videobestanden. De app heeft onder andere een miniatuurweergave. De klassieke Windows Media Player is na de update alleen nog beschikbaar via Windows Tools. Die speler bleef ook na de komst van Groove Music nog in Windows 10 en 11, maar leed een sluimerend bestaan zonder functie-updates in de klassieke Windows-omgeving.

Er verscheen deze week geen nieuwe release van Windows 11 in het Dev Channel, omdat deze volgens het bedrijf niet aan de kwaliteitseisen voldeed. Details gaf het bedrijf verder niet.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

04-02-2022 • 11:00

75 Linkedin

Reacties (75)

75
74
50
5
0
14
Wijzig sortering
De vernieuwde Windows Media Player gaat Groove Music vervangen en biedt toegang tot de lokale muziekbibliotheek en collectie van videobestanden. De app heeft onder andere een miniatuurweergave. De klassieke Windows Media Player is na de update alleen nog beschikbaar via Windows Tools. Die speler bleef ook na de komst van Groove Music nog in Windows 10 en 11, maar leed een sluimerend bestaan zonder functie-updates in de klassieke Windows-omgeving.
Dit snap ik dus niet, die klassieke mediaplayer (versie 12) kwam uit in 2009 met de release van Windows 7.
Sindsdien is er niks aan verandert, waarom wordt deze mediaplayer nog steeds meegeleverd? Zijn er nog echt mensen die het dagelijks gebruiken?

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 4 februari 2022 11:05]

Ik ben voor als ik Windows moet gebruiken meer een fan van MPC-HC, wat dan nu ook de laatste fork daarvan mogen zijn. Het speelt media af en... dat is het. :+

[edit]
Was niet als reactie op @dutchnltweaker bedoeld. Excuses! :)

Windows Media Player vond ik na versie 6.4 altijd te veel bloat, qua interface, functies en integratie van diensten die ik nooit gebruik. Voor het afspelen van media is mijn filosofie dat het zo simpel mogelijk moet gebeuren, met zo min mogelijk kopzorgen. In het verleden hielp MPC(-HC) hier aanzienlijk bij, want die kreeg (uiteindelijk) de benodigde codecs om alles af te kunnen spelen, waar Windows die zelf niet inbegrepen heeft/had.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 4 februari 2022 13:38]

Windows Media Player was natuurlijk altijd veel meer een foobar2000 of iTunes concurrent dan een MPC-HC/VLC concurrent. Het had ook een hele library management functie, in die zin was het veel completer.
Ken je deze hfork dan al?
https://sourceforge.net/projects/mpcbe/

[Reactie gewijzigd door Nijl op 4 februari 2022 14:47]

Bedoel je hork of fork?

Hork= 1) Boerenlul 2) Botterik 3) Dar 4) Horzel 5) Insect 6) Kink 7) Lomp mens
Sjips.. FORK naturlijk!
Sluit me wel aan bij je eerste opmerking van MPC-HC, gewoon simpel en minimalistisch en bijna elke optie welke je tijdens het kijken van films/series zit wel onder de rechtermuisknop. Om nog niet te beginnen over de eindeloze hotkeys.

Windows Media Player ben ik eigenlijk nooit nodig. Gebruikte dan eerder Foto's en Videos voor de Trimm functie (mogelijk een onder deel van WMP???).
Ik krijg warme gevoelens als ik denk aan Windows Media Player 7 en hoger. Als tiener vond ik het super leuk om alle functies te mogen ontdekken. En vanaf 8 had je natuurlijk de taakbalkspeler, die ook nog visuals kon afspelen! O-)

Maar toen Winamp 5 kwam, ben ik toch weer terug gegaan naar Winamp. Voor video was WMP nooit goed door het ontbreken van tal van codecs. Codecpacks verhelpen dit wel, maar het moet natuurlijk out of the box werken, waarbij ook alle instellingen in het programma zelf zitten.

Dat is denk ik met name wat nu van belang is, kan deze speler alles afspelen? Ook anime met ass subtitles?
Onderdelen van Windows Media Player worden net zoals Internet Explorer gebruikt door applicaties van derden. Bijvoorbeeld: https://stackoverflow.com...od-throwing-drm-exception
WMP is in veel opzichten niet altijd ideaal, maar voor simpelweg MP3'tjes afspelen of soms een CD branden (komt heel af en toe nog voor), dan doe ik dat met WMP aangezien dat toch al standaard op m'n computer staat en ik relatief eenvoudig de eerder genoemde dingen kan doen.
CD branden?? in 2022? Wow! Ik heb denk ik al 10 jaar geen CD/DVD speler of brander in welk systeem dan ook.
Meeste mensen doen dat ook niet.

Maar dan heb je ook een niche zoals ik, die nog met einde regelmaat CDs van games uit Japan haalt, dat digitaliseert zodat ik deze muziek onderweg kan beluisteren.

En ja wij hebben ook Spotify, maar die heeft die betreffende muziek niet, wel andere waar ik ook naar luister.
Oh maar dat snap ik nog wel. Maar CDs branden doet vermoeden dat er nog een cd speler wordt gebruikt.
Zijn auto misschien?
Ook niet meer van deze tijd toch?
Een absoluut veilige backup maken is door gijzelsoftware niet vanzelfsprekend. Alle online bronnen (alles met een kabel aan het internet) zijn dan verdacht.

Een DVD-R biedt dan een hele veilige manier om een backup te maken. En als je wilt dat die lang meegaat dan zijn er DVD-A schijven en spelers.
Anoniem: 37334
@cmegens7 februari 2022 05:40
Ik heb een auto met alleen radio/cd-speler (én gelukkig een AUX-ingang!). Die CD-speler leest geeneens MP3's, dus ik moet 'echte' audio-cd's fikken :P
Ik heb een auto uit 81, daar zit zelfs een radio in met Bluetooth en een usb poort.

En voor de meeste auto’s met een ‘ingebouwde’ radio van het merk zelf zijn er usb modules.
Zeker. Ik gebruik het voor al mijn content
Wel in weergave Ctrl+2 of Ctrl+3. Start dan ook in die weergave standaard op.
Wel in combi met een goede codepack zoals die van Codecguide, zodat alles af te spelen is.
Clean en speelt alles af.
Ik gebruik de hele media speler al eigenlijk al jaren niet meer, heb ook geen vlc of iets meer op mijn pc staan.
Het enige filmpje wat nog eens afspeelt gaat via het web, en de filmpjes die ik gedownload heb worden via de Nas gespeeld op de tv.
Ik gebruik de klassieke Windows Media Player vrijwel de hele dag door, voor al mijn muziek, behalve wat ik als CD, LP of cassette draai. Ik heb een enorme muziekbibliotheek als mp3 en vind WMP heel prettig werken met de sorteeropties van op album, op artiest, op genre etcetera. De zoekfunctie is retesnel sinds ik een SSD heb voor mijn muziekcollectie en de functie van random afspelen van je eigen muziekcollectie is mijn favoriete manier van muziek draaien als ik zelf niet weet wat ik op wil zetten. En maken en bewerken van je eigen afspeelspeellijsten en rippen en branden van CD's gaat er ook heel makkelijk mee. Ik moet nog maar zien of een nieuwe Media Player al die dingen nog net zo fijn kan, nu de huidige manier van doen vooral gericht is op streaming in plaats van bezit van muziek. Daarom heb ik Groove nooit gebruikt, dat oogde meer als streaming-tool dan als bibliotheekbeheerder. Miste veel te veel functies.

Alleen voor wijzigen van tags van mp3's gebruik ik Mp3tag.de, daar is Windows Media Player zelf hopeloos in.

Voor video's gebruik ik het nooit, daarvoor heb ik Media Player Classic van K-Lite Codecs.

[Reactie gewijzigd door FairPCsPlease op 4 februari 2022 12:53]

Omdat Media Player ook een component is dat andere programma's kunnen gebruiken. Eigenlijk exact hetzelfde probleem als Internet Explorer; ze kunnen het niet verwijderen want een hoop dingen zouden breken.
Dat het in de toekomst erbij zit is best leuk maar ik gebruik die windows media player vanaf windows 8 ook al nooit meer.Ik vond die versie media player van microsoft 10 en 11 beter uitzien en ook grafisch gui vond ik leuker.
Wat ik nu gebruik is de vlc media player, en die voldoet aan alle wensen.En speelt bijna ook alles af.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 4 februari 2022 14:16]

Ik gebruik het nog dagelijks ja, om naar SHOUTcast streams te luisteren en af en toe een CD uit mijn collectie naar mp3 om te zetten, zodat ik de muziek ook zonder CD speler kan beluisteren. Ik weiger om Spotify te nemen (artiesten die ik goed vind vangen hooguit een euro van Spotify in totaal voor al de gestreamde muziek van alle luisteraars bij elkaar). Ik koop al mijn muziek tegenwoordig op bandcamp.com, maar ik heb dus ook nog een hele collectie aan CDs en vinyl.
Ik gebruik Windows Media Player bijna elke dag om mijn oude CD verzameling te digitaliseren. :)
Deze media player kan ook in applicaties worden ge-embed en wordt ook vaak gebruikt om audio af te spelen in applicaties.

Dus door media player helemaal weg te halen gaan er bestaande apps stuk. Idealiter zouden deze apps overstappen op een van de Direct Audio libraries, maar daar zijn minder samples van te vinden en dat framework is lastiger te gebruiken omdat het veel uitgebreider is dan speel deze MP3 af op dit volume.

Dat zelfde probleem is er al jaren met de IE11 ebmedded browser. Er is al geruime tijd een nieuwe webview control uit die veiliger, sneller is beter is, maar er zijn heeeeel veel oude apps die IE11 als embedded browser gebruiken.
Doe mij maar gewoon Winamp, eenvoudig geen extra onnodige functionaliteiten.
Ik deel je mening, ik zit ook nog steeds WinAmp te gebruiken :D
Ik gebruik wel een iets oudere versie en installeer veel van de opties niet. Gewoon een media speler, een lijst met lokale media en een zeer goede zoekfunctie en queue optie. Meer moet ik niet hebben terwijl er vele falen bij al deze basis taken (misschien kunnen ze het, maar dan niet eenvoudig).

Veel van de andere spelers proberen je te verleiden naar streaming, iets waar ik helemaal geen interesse in heb. Andere kleine spelers (zoals Foobar) ook eens getest, maar WinAmp kwam om eerlijk te zijn altijd als de betere uit de test.
If it ain't broken, don't fix it.

Ook op Android geef ik de voorkeur aan Musicolet. Een zeer krachtige media speler voor gewoon wat lokale media (en zonder ads, maak dat nog mee).

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 4 februari 2022 11:51]

Winamp is toch best een stukje legacy geworden... Goede no nonsense muziekspeler: Foobar2000... als je het mij vraagt dé beste vervanger. Werkt prima out-of-the-box, lekker simpel. En wil je toch wat meer dan bestaan er alsnog tal van uitbreidingen voor om het geheel naar eigen hand in te richten.

En wil je een speler die er wat gelikter uit ziet out-of-the-box met een ontzettend goede en snelle library: MusicBee...

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 4 februari 2022 11:55]

Het is ook zo wat men gewend is te gebruiken ik vond die oudere mediaplayer van microsoft best goed, en heb ik in het verleden best veel plezier in gehad, maar wat ze de laatste jaren laten zien vind ik niet mooi
ik vind die gui van die nieuwe player niet mooi.winamp gebruik ik soms ook nog met plugins kun je best veel draaien.
 • Podcatcher
 • Winamp Remote
 • Plug-ins
 • Skins
 • Media Monitor
Genoeg extra onnodige functionaliteiten....
Gewoon uitvinken bij de install. Classic skin, alleen audio support en geen media library :9
Wow, nooit gedacht ooit Winamp zien tegen te komen. Als videoplayer aan te raden jah?
De overstap naar Foobar was hemels. Video doe ik met VLC.
Video en WinAmp waren nooit de beste vrienden.
Ik gebruik WinAmp wel nog voor lokale muziek, maar heb MPC-HC voor video. VLC ben ik gestopt te gebruiken omwille van de UI (MPC werkt voor mij dan net iets vlotter).

Enige wat ik mis uit VLC is de optie om ISO bestanden direct af te spelen. Met MPC moet ik deze eerst mounten voordat ik ze kan afspelen. Kleine moeite want zoveel heb ik er niet.
Dan raad ik eens aan om naar WACUP te kijken.
Dat is een Community continuatie van Winamp. Via daar krijg je nogsteeds patches en fixes en misschien zelfs nieuwe features voor Winamp.
Ik gebruik Winamp al sinds 2004, nooit behoefte gehad aan een andere speler ook. Kan de tags gemakkelijk bijwerken, CD's rippen, audio formaten omzetten etc. Dan heb je ook nog een mega library aan skins en visualisaties. Alhoewel ik gewoon Winamp Modern gebruik met het "Good 'ol Winamp" kleurenschema. tl;dr Winamp ftw :D
Bleh, als ik dit allemaal zie krijg ik steeds meer heimwee naar vroeger naar Mediaplayer classic, en de Windows XP Media player met al die visuals, simpele playlist lijst ernaast en onder start pauze en stop.
Ik denk dat dat stukje heimwee bij veel MPC gebruikers meespeelt. :)
In de huidige WMP kun je de classic skin uit XP installeren. Moet je wel een paar registerwaarden toevoegen/aanpassen om de settings te bewaren, maar het werkt wel.

Af en toe lopen de visuals vast, maar toch geinig dat het nog steeds werkt.
Enige wat ik graag zou zien is dat het gewoon alles afspeelt zoals bij VLC, wat men nu altijd los moet installeren. Maar ik gok dat dit niet het geval zal zijn en men het enkel visueel wat heeft opgeleukt. Dan blijft de applicatie net zo nutteloos als voorheen en blijft het downloaden van een losse applicatie (vlc) dus ook net zo noodzakelijk.
Je kunt ook een codec pack installeren, dan kun je alles afspelen met Windows Media Player en ik verwacht ook bij deze nieuwe player.
Goeie tip, in het verleden eerlijk gezegd ook wel een geprobeerd (cccp). Is wel jaaaren terug en het werkte niet helemaal lekker destijds. Misschien nu wel--hoop van wel. Desondanks jammer dat vlc gewoon werkt en de ingebouwde speler (die voor de rest prima voldoet) enkel cosmetische updates krijgt maar je nog steeds zelf achter codecs aan moet. En dan zijn wij nog mensen die uberhaupt weten wat een codec is, de meeste gebruikers zullen gewoon veronderstellen dat wmp bagger is omdat het hun doodnormale mkvtje niet eens kan afspelen.
Ik hou het bij de klassieke Windows Media Player. Doet al jaren precies wat ik wil. Groove start me te traag en het zou me verbazen dat de nieuwe opeens wel snel gaat starten.
Ligt er denk ook deels aan of hetzelfde team eraan gaat werken van de Photos app op Windows 10. Die is van 10 naar 2 seconden opstarttijd gegaan in vijf jaar tijd denk ik, terwijl al die tijd de goede oude Photo Viewer al die tijd op 0.5 seconden of lager zit :+ Maargoed, vind het ook jammer als het zo zou zijn. Zo worden PC's er niet bepaald gebruiksvriendelijker op. Het is vrij belangrijk voor de gebruikerservaring als het OS een beetje snel reageert enzo.
Normaal gesproken gebruik ik liever native Windows-applicaties, maar heb haast nooit gebruik gemaakt vd. standaard mediaplayer in Windows, omdat die te beperkt is. Vroegah gebruikte ik Mediaplayer Classic & tegenwoordig voldoet VLC prima.
Tegen de tijd dat ik Windows 11 actief ga gebruiken (gebruik nog steeds naar volle tevredenheid Windows 10), zal ik deze MS mediaplayer zeker eens proberen, om te kijken of dit een serieus alternatief is voor VLC.
Normaal gesproken gebruik ik liever native Windows-applicaties [...]
kijken of dit een serieus alternatief is voor VLC.
Ik zit er ongeveer net zo in, ik vindt het ook wel fijn om de native apps te gebruiken, mits die dan ook doen wat ik wil ;-)
Toen ik recent een MKV wilde spelen via Windows 11 media player begon hij te klagen dat ik eerst voor 0.99 euro een codec moest installeren. Niet dat dat nou zo duur is, maar ik heb wel heel snel maar weer VLC geinstalleerd, want dat werkt tenminste gewoon.
Ben benieuwd wat die nieuwe app gaat doen, zal het zeker eens proberen als die langs komt.
Gebruikt iemand uberhoudt deze speler? Kom maar op met die poll ben erg benieuwd.

Zelf gebruik ik op Windows iig MPC-HC. Gratis en doet wat het moet doen.
Sinds jaar en dag gaat bij ongeveer elk OS install standaard VLC erop. Vooral in den beginne dat geneuzel van MS over video formaat wat weer niet herkend werd.
Ik weet niet of iemand WACUP kent (WinAmp Community Update Project)

Ik gebruik het sinds een tijdje als vervanger voor de OG WinAmp.

Meer info hier
Ik begreep dat Winamp zelf ook met een vernieuwde versie komt. Ben benieuwd wanneer die komt.
Klopt ik kijk er ook naar uit!
Bij mij is het Plex, AIMP als ik los iets af wil spelen en VLC player voor video's.

Enige keer dat WMP op start, is als er ergens een koppeling verkeerd staat. :+
foobar2000 voor muziek op Windows
DeaDBeeF voor muziek op Linux
mpv voor video op zowel Linux als Windows

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee