Microsoft vervangt Groove in Windows 10 door Windows Media Player

Microsoft is bezig om op Windows 10-systemen mediaspeler Groove Music te vervangen door Windows Media Player uit Windows 11. Dat gebeurt via een update van de Groove Music-app in de Windows Store, meldt een Duitse site.

Microsoft lijkt de update nog niet bij iedereen aan te bieden, schrijft DeskModder. Veel gebruikers met Windows 10 kunnen de update al wel zien, maar nog niet iedereen. Na de update is Groove Music verdwenen van het systeem en staat Media Player uit Windows 11 op het systeem. Dat is een UWP-app en is te updaten via de Store. Het is onbekend hoeveel gebruikers er zijn van de app; veel gebruikers hebben ook alternatieven om media af te spelen op hun systeem staan.

Microsoft is al langer bezig met het uitfaseren van Groove Music. Vorig jaar kwam de nieuwe Media Player, of Mediaspeler in het Nederlands, uit voor Windows 11. Microsoft toonde de mediaspeler in september 2021 tijdens een livestream voor het eerst.

Windows Media Player en Groove Music. Bron: DeskModder

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-01-2023 • 12:01

91 Linkedin

Reacties (91)

91
90
30
1
0
45
Wijzig sortering
Consistentie is niet echt hun ding he? Elke versie schakelen ze weer om van strategie, ditmaal met inbegrip van een uitgefaseerde-ohneetochniet mediaspeler.
Het ergste is dat ze niet weten wat voor soort app ze aan willen bieden.

Media Player Classic: te simpel?
Media Player 10/11: niet METRO genoeg?
Zune: te complex?
Groove: te music only?

Laat ze eerst eens een keuze maken wat ze willen aanbieden;
All round media bestand speler (zoals MPC of VLC)
Muziek manager (zoals MP11/Zune)
Half/half (zoals Groove, Video)
Correctie, het ergste is dat ze met elke Windows update / upgrade wel iets toevoegen wat niet goed over is nagedacht en bij de volgende update / upgrade het weer wordt rechtgezet.
Want wat was er nou mis met de Windows Media Player, dat ze het moesten vervangen door Groove?
Zelf maak ik gebruik van Winamp voor muziek en VLC i.c.m. K-Lite Codec Pack voor video's.

Maar het gros van de mensen maakt toch gebruik van de default apps binnen Windows, dus waarom dan niet back to the basics en WMP weer gebruiken? Voeg ondersteuning toe voor nieuwe bestandsformaten en het is voor de meeste mensen een goede alternatief.
Daarnaast moet je bij de video app betalen voor de HEVC optie, terwijl VLC by default het al kan afspelen. Dus blijkbaar kiest MS er voor om geld te vragen voor features die bij andere apps gratis zijn...
vlc mag, tenzij ik mij vergis, gebruik maken van de gratis licentie. MS mag dat niet, want Windows is een betalend product. (imho)

Verder, hebben veel grafische kaarten hoe dan ook de licentie om die codec te mogen gebruiken
Windows run -> "ms-windows-store://pdp/?ProductId=9n4wgh0z6vhq" zonder "". Als je een "computer licentie hebt" kan je daar de "gratis" licentie downloaden.
VLC maakt gebruik van ingebakken codecs, dus K-Lite Codec Pack kun je wel weghalen.
Omdat Microsoft Amerikaans is. Amerikaanse softwarebedrijven doen aan Amerikaanse patentrechten dus vragen zij een vergoeding die zij weer doorspelen naar MPEG LA, VideoLAN (VLC) is niet Amerikaans en heeft daar niets mee te maken maar als Amerikanen dat willen kunnen zij zelf ergens wel licenties kopen wanneer zij VLC downloaden.
Kunnen ze niet een variant bouwen op VLC? een soort schil of licentie afkopen om dit te kunnen doen?
Kunnen ze niet een variant bouwen op VLC? een soort schil of licentie afkopen om dit te kunnen doen?
Installeer zelf VLC als je dit graag hebt, het zou beter zijn om een kale Windows te hebben die jezelf naar believen met software aanvult die je graag gebruikt.
Van nutteloze programma 's die op de achtergrond mee draaien wordt je ook niet beter, kan alleen maar gedoe opleveren.
Dat zou kunnen maar is niet nodig. Microsoft is prima in staat zelf een mediaspeler te bouwen bovenop hun eigen Media Foundation, maar dat moet de ene keer in Win32 zijn dan WinForms dan WPF dan UWP dan WinUI, en over een paar jaar weer iets anders. Het is zeg maar vooral de schil zelf die ze elke keer overnieuw uitvinden, dus hebben ze niet iets aan VLC.
Mooie van VLC is toch juist dat het niet van de grote techbedrijven is?
Media Player Classic: te simpel?
Die is niet van Microsoft :)
hihi, dat wou ik ook zeggen... al jarenlang mijn go-to player.

sowieso die ingebouwde apps hebben alleen meerwaarde bij de absolute beginnend gebruiker/bejaarde/kleuter en tja, wat moet je er mee? :D volgens mij behalve af en toe es calc.exe is er geen enkele ingebouwde windows applicatie die ik daadwerkelijk gebruik omdat er 3rd party betere meuk is
Wie herinnert zich nog Microsoft PlayForSure?

https://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_PlaysForSure

Dat werkte dus niet eens op d Zune geloof ik.
Ze weten zelf ook wel dat een standaard speler dat doet wat die moet doen het beste, lichtste en snelste is. Ze zijn er ook heel goed in om zoiets te maken. Het probleem is alleen dat ze extra geld willen verdienen ermee en geen standaard lichte apps willen leveren. Daarom proberen ze steeds weer iets anders met de hoop dat het ooit zal lukken.
Het is uiteindelijk gewoon een update voor de muziek/groove app van weleer (die al jaren geen update had gehad). Die was voornamelijk gefocust op muziek afspelen, en in het begin op muziek streamen van groove (xbox music) en/of onedrive.

De vervanger is gefocust op je locale mediabibliotheek (zoals windows media player van heel vroeger), waardoor windows in ieder geval weer een complete fatsoenlijke mediaplayer is (video en audio).

Ze zijn inderdaad geschakeld, van local naar streaming en weer terug (omdat de streamingdienst niet aansloeg). Er zit wel 10 jaar tussen de veranderingen dus of dat dat nou inconsistent te noemen is weet ik niet.
Ik heb een Windows 11 laptop waar ik dus kon kijken wat die nieuwe Mediaplayer app behelst, maar het is erg minimalistisch. Het enige dat het kan, is browsen naar een bestand of bestandsmap op je PC en dat afspelen. Geen vervanging voor Windows Media Player legacy, dat je overzicht geeft over je complete bibliotheek, deze erin kan beheren, op diverse manieren binnen je bibliotheek kan zoeken (niet alleen op map, maar ook op artiest, op albumtitel, op songtitel, jaartal, genre etcera). Duidelijk is Mediaplayer geen goed alternatief voor WMP. Ik ben blij dat Windows Media Player legacy nog op Windows 11 zit en ik blijf die ook gebruiken als voorkeursspeler voor muziek, ook al heeft deze al jarenlang geen updates meer gehad, hij zit er gelukkig nog in Windows 11.
Kennen we Zune nog :) ?
je bedoelt een beetje het MSN-Skype-Lync-Yammer-Sharepoint-Teams circus? Waar eigenlijk alleen de eerste iteratie de moeite waard bleek :+

man man

Bloatware is het zelfs niet eens...
je bedoelt een beetje het MSN-Skype-Lync-Yammer-Sharepoint-Teams circus? Waar eigenlijk alleen de eerste iteratie de moeite waard bleek :+
Je vergeet de alternatieve namen/implementaties. Wat voorbeelden:
Windows Live Messenger (=MSN Messenger)
Skype for Business (=Lync, heeft niets te maken met Skype)

Iets algemener:
Windows Media Player vond ik na versie 6.4 nooit echt nuttig. Het enige dat ik wil is mijn media afspelen. Toen ik nog veel Windows gebruikte, maakte ik eigenlijk alleen gebruik van Media Player Classic en de latere fork Home Cinema. Dat werkte in de mid-2000's tot later een stuk beter dan VLC, mede omdat het beter integreerde met de vroege Windows-ondersteuning voor video hardwareacceleratie. Soepel 1080p h.264 afspelen in 2007-2008? Yes, please!

Voor het afspelen van muziek gebruikte ik Winamp, wat niet in de weg zat en deed wat het moest doen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 januari 2023 15:09]

Skype for Business (=Lync, heeft niets te maken met Skype)

Uiteindelijk wel. Het chat protocol van zowel Lync/S4B, Skype en nu Teams zijn doorontwikkelingen op MSNP, waar MSN/Windows/Live Messenger ook gebruik van maakte.
Je vergeet Office communicator nog :D
windows 10 zou de laatste zijn. Het gaat steeds verder de kant op van een smart phone, allemaal nutteloze apps waar je niet vanaf komt. En een gewoon thuis netwerk aansluiten is een crime, met al die zogenaamde niets zeggende beveiligingen.
Kan me ZUNE ook nog herinneren.
Dit is toch juist consistentie. 1 media player die gewoon alles kan afspelen. Klaar. Weg met groove. Dat was hoe dan ook een slecht idee vanaf het begin. Op XP draaide alles gewoon op Windows Media Player. Echter had je wel vaak de juiste codec en dergelijken nodig wat wel bijzonder slecht was.

Tegenwoordig draait alles gewoon prima op de nieuwe Windows Media Player. MKV bestandjes en ondertiteling ook.
microsoft heeft er altijd een handje van dingen te veranderen, niet alleen dit.
kijk maar eens naar Azure Threat Protection(ATP).
dat was opgesplits in 3 delen, en heeft alle 3 andere namen gekregen.

zo zijn er wel meer dingen:
https://www.infusedinnova...soft-product-name-changes
Voor mijn muziek gaat er meteen Mediamonkey op mijn pc.
VLC, voor video's. Heb Groove dus nooit gebruikt. hetzelfde geld voor de vorige versies/namen van de standaard Windows mediaplayers.

Toen opa nog jong was ging ik voor Winamp, de muziek player van die tijd.
Geen FooBar ter vervanging van Winamp? (zelf nooit Mediamonkey gebruikt)
Ik ken Foobar alleen van naam, heb hem zelf nooit gebruikt.
MediaMonkey is al jaren mijn main MP3-speler. Heerlijke player met veel mogelijkheden. Mits je MP3-tags in orde zijn.
Heb ooit eens een licentie gekocht voor Mediamonkey, geen spijt van gehad.
Heb MediaMonkey alleen niet ge-upgrade na versie 5, vind de GUI van versie 4 een stuk prettiger.
Inderdaad, winamp en later mediamonkey voor muziek en VLC voor video. Nog steeds.
Winamp draait nog steeds als een trein ;).
Draaien mensen nog muziek buiten Spotify? Ik hoef mijn mp3tjes echt nooit meer aan te raken. Die 2x per jaar dat ik groove gebruik om iets af te spelen in de bestanden maakt mij ook echt niks uit. Het werkt gewoon prima altijd.
Jazeker. Ik heb al mijn muziek gewoon op de computer staan. "Mijn" muziek want jeweetwel, maargoed. Dit bevalt me veel beter dan afhankelijk te zijn van een derde partij waar je dan ook nog voor moet betalen (arrrrrrr) of advertenties bij krijgt. Geen noodzaak internetverbinding te hebben. Middels MP3Tag een zeer georganiseerde muziekfolder gemaakt waarmee ik zeer snel alles kan vinden. Zelf keuze over de mediaspeler, in dit geval Winamp met de Pacemaker plugin voor aanpassen van afspeelsnelheid. Er zijn vast nog wel meer voordelen, maar zo doe ik het dus.
Jij vindt het voordelen, ik vind het vooral gedoe en deels oneerlijk naar de artiesten toe. Spotify werkt gewoon perfect, maar ik snap het als dat een stijl is die een ander meer bevalt. Maar om ontopic te blijven zie ik absoluut geen meerwaarde aan andere muziekspelers als ze allemaal precies hetzelfde kunnen en doen als de ander. Groove speelt alles volgens mij net als de nieuwe Windows Media Player prima af dus denk dat het vooral gaat om voorkeur of gewenning.

Muziek kopen doen mensen niet meer dus ik neem even aan dat jij "jouw" muziek eigenlijk grotendeels ook niet jouw muziek is. Ik betaal liever Royalties "betaald" ja. Want muziek wordt ook niet gratis gemaakt. Op geen enkele wijze kan men gratis muziek luisteren. Ook op Youtube zijn er advertenties of Premium abonnementen om muziek te luisteren. MP3'tjes zijn hierom absoluut niet jouw bezit. Misschien die album die je 15 jaar geleden in de winkel had gekocht maar laten we wezen. Als jij het een probleem vindt om te moeten betalen voor een 3e partij of advertenties dan heb jij ook zeker geen legale CD's thuis liggen van al jouw muziek. Dat is gewoon krom. Als muziek echt belangrijk voor je is dan klaag je niet om die 10 euro per maand om jou artiesten daarmee ook hun inkomsten te geven. Met een family abonnement kun je het trouwens voor 2,50 per persoon krijgen Spotify. Dat is al helemaal geen geld.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 17 januari 2023 00:26]

Toen ik nog in Nederland woonde heb ik goud geld uitgegeven aan een CD collectie. Had er dus totaal geen moeite mee om deze te converteren naar MP3 bestanden. De artiest zou als het goed is voldoende verdiend moeten hebben aan royalties toen ik de muziek aanschafte.

Hier in Paraguay heb ik meerdere muziekconcerten bezocht. Weet niet wat ik nog meer moet doen om de artiesten te sponsoren, maar zelf vind ik dat ik al voldoende heb gedaan. Nieuwe muziek die ik leuk vind is er genoeg, maar luister toch vaker naar mijn collectie. Nieuwe muziek zie/hoor ik vooral via Youtube (officiele kanalen van artiesten/bands), dus ik neem aan dat er geld op hun rekeing word gestort door youtube vanwege reclame. Ook via internet radio trouwens.

Spotify vind ikzelf (mijn mening, vooral geen feit) niet zo prettig qua interface. En heb het gevoel dat ik er ook in een bubbel terechtkom. Via Youtube en internet radio hoor ik toch vrij regelmatig het euvre van nieuwe artiesten en dat in verschillende muziekstromingen. Dat is juist wat ik waardeer en dat miste ik in de Spotify interface. Nou is het best wel lang geleden dat ik Spotify heb gebruikt, dus misschien is het wel verbeterd. De andere luistervormen bevallen me nog altijd zo goed, dat ik er vrijwel geen behoefte heb aan Spotify.

Dat is voor jouw dus anders, en net zoals smaken verschillen, zo verschilt ook de muziekbeleving. De ene beleving is niet slechter dan de andere. Beiden hebben hun plaats.
Spotify heeft 99% (geen overdrijving) van de muziek die ik luister niet. Evenals de meeste andere muziekdiensten in de EU. Ik zou theoretisch gezien wel een godsvermogen kunnen betalen om alle muziek legaal binnen te halen, maar ik heb niet dat godsvermogen. Dus of die artiesten nu niets betaald krijgen, of niets betaald krijgen, maakt wat mij betreft het verschil niet. Je hoeft me niet uit te leggen wat legaal en illegaal is, dat weet ik heel goed. En dat is mijn overweging om te maken, niet het jouwe.

Trouwens, als je het zo goed voor hebt met de inkomsten van artiesten, denk je nu echt dat je hen steunt met een magere €10 of zelfs €2,50 voor een abbonement, om nog maar te zwijgen over de overhead die naar Spotify zelf gaat? Als je ze echt wil steunen, betaal ze dan direct en besteed hetzelfde bedrag per nummer/album. Maar dat doe je niet, want ook jij hecht meer waarde aan je eigen portemonnee dan de inkomsten van artiesten. Sterker nog, ik denk dat ik uiteindelijk alsnog meer betaald heb voor mijn collectie (die inderdaad ook een deel van mijn digitale map uitmaakt) dan jij met je abbotje.

Wat betreft de mediaspelers... nee, ze kunnen niet "allemaal precies hetzelfde". Er is een goede reden dat ik al meer dan een decennium lang Winamp gebruik. Andere spelers, laat staan een simpele streaming interface, hebben niet de functionaliteit die ik nodig heb.
"Mijn" muziek want jeweetwel, maargoed. Dit bevalt me veel beter dan afhankelijk te zijn van een derde partij waar je dan ook nog voor moet betalen (arrrrrrr) of advertenties bij krijgt.
Met alle respect @Lapjespoes maar lees je uberhaubt wat je zegt? Je zegt "Mijn" muziek. Het is dus totaal NIET jouw muziek. Ik vertel jou niet welke overwegingen jij wel of niet moet maken, dat kan mij niks schelen. Ik corrigeer jou op hoe fout je zit door te claimen dat het "jou" muziek is. Dat jij dingen pirate en illegaal luistert betekent niet dat jouw oplossing is hoe de wereld werkt. Dat is simpelweg verwend bevoorrecht privilege gedrag van jou alsof jij alles gratis moet hebben. Ik zal je hierom even een reality check geven. Artiesten moeten ook de kost verdienen, de uitgevers en studio's en iedereen die met hen werkt moet ook betaald worden. Juist de niche artiesten waar jij blijkbaar naar luisterd waarvan 99% volgens jou niet op Spotify staat, juist die artiesten kunnen dat geld het hardst gebruiken.

Laten we duidelijk zijn. Het interesseert me niet hoe je omgaat met die luxe vrijheid waarin je in zit. Het gaat mij erom wat je claimt. Het is gewoon niet jouw muziek, het is gestolen muziek waar we gedoogd mee omgaan. Er zijn nu zat legale manieren om muziek te luisteren zonder een groot vermogen kwijt te zijn, Spotify is daar 1 van en die bepaald ook zijn prijzen zelf. Dat ik een family bundel heb bespaard mij een beetje maar ik lever in een massa aan mensen toch genoeg op om Artiesten te betalen. Is het genoeg? Dat is weer een andere discussie.

Maar het is en blijft hoe de wereld werkt. Muziek is niet gratis, bij lange na niet. Je zou ook gewoon een Youtube Music abbo kunnen nemen en ik weet zeker dat je daar wel al jou muziek vindt. Je kan namelijk youtube video's als audio in een youtube music playlist gooien en dan heb je ook je muziek. Spot goedkoop.
Je zegt "Mijn" muziek. Het is dus totaal NIET jouw muziek.
De "mijn" was tussen aanhalingstekens voor een reden. Als je echt wil mierenneuken, zijn ook betalende gebruikers geen eigenaar want het is intellectueel eigendom dat via een licentie toestemming voor gebruik geeft.
Ik corrigeer jou op hoe fout je zit door te claimen dat het "jou" muziek is.
Nee, je vergeet de aanhalingstekens te lezen. Zoals gezegd ben ik me bewust van het feit dat het illegaal is.
Je kan namelijk youtube video's als audio in een youtube music playlist gooien en dan heb je ook je muziek. Spot goedkoop.
De rest van de reactie overgeslagen omdat je blijft doordrammen over de eigendomskwestie. Wat dit specifieke deel betreft, als je toch al "spot goedkoop" gaat kan je net zo goed illegaal downloaden en de bestanden in beheer krijgen zodat je er mee kan doen wat je wil, wanneer je wil. In beide gevallen krijgen de artiesten er zo goed als niets voor terug. Maar doe niet alsof je ze daadwerkelijk steunt met die paar cent die ze krijgen per zoveel gebruikers. Spot goedkoop, maar dan vanuit jouw eigen handelen om jezelf aan te praten dat je de ethisch juiste keuze maakt. Ik houd mezelf tenminste niet voor de gek.
Maar doe niet alsof je ze daadwerkelijk steunt met die paar cent die ze krijgen per zoveel gebruikers. Spot goedkoop, maar dan vanuit jouw eigen handelen om jezelf aan te praten dat je de ethisch juiste keuze maakt. Ik houd mezelf tenminste niet voor de gek.
Kijk eens wie er nu anderen loopt te vertellen wat ze wel of niet mogen. Zet even een spiegel voor jezelf neer. De woede of haat die jij naar de wereld toe hebt en het feit dat je muziek steelt maakt het niet ineens minder waar. Feit is gewoon dat je muziek steelt en doet alsof dat onschuldiger is dan het stelen van een Red Bull uit een Albert Heijn. Kijk, ik ben echt niet tegen downloaden, maar je moet beseffen dat je verwent en bevoorrecht gedrag vertoont en doet alsof dat de juiste is. Dat is het gewoon niet, want als iedereen net als jij weer gaat downloaden, dan komen (niche) artiesten zonder geld te zitten. Ik heb het hier niet over de Justin Biebers of Ariana Grande's. Ik heb het over die niche artiesten waar jij naar luistert die van iedere cent leven en nauwelijks rond komen met hun werk.

Als je betaald voor een film in de bios, waarom zou je niet betalen voor die favoriete artiest die je dagelijks 100 keer grijs luistert. Je hebt een krom beeld van hoe de wereld werkt en het is zwak dat je blijkbaar niet beseft dat jij juist jezelf voor de gek houdt. Wees blij dat niet meer mensen zoals jij zijn waardoor je naar die liedjes kan luisteren die je gratis download.

Graag gedaan trouwens.
Ik luister muziek meestal via Youtube, de spaarzame keer dat ik een externe player gebruik is het VLC. Is mediamonkey beter? Het gaat er bij mij om dat het geluid het beste word weergegeven, native kwaliteit of hoe je dat ook uitlegt. Voorbeeld, gebruikte ook ooit Winamp maar stapte daar van af omdat die bij sommige mp3tjes raar geluid gaf, VLC had dat probleem niet. Ik tweak ook nooit aan de muziek, had bij Winamp nog wel eens een EQ effect aanstaan zoals "Full Bass & Treble" maar zette dat later uit.
Ik ben ergens in de 30-40 (zo gesteld ivm privacy, maargoed ik vergeet het ook wel eens) en gebruik nog steeds Winamp. De laatste stabiele versie toen ie nog goed was, dus niet dat nieuwe gezeik met de reboot dat echt totale bagger is. Prachtig programma. Doet wat het moet doen, hoge informatiedensiteit met weinig verspilling van witruimte, goede plugin support - vooral dit laatste is cruciaal voor me. Ik gebruik namelijk de Pacemaker plugin om de afspeelsnelheid aan te passen. Heb wel wat andere programma's geprobeerd maar die leverden altijd wel ergens te hard op in. Dus deze jonge vent blijft lekker bij Winamp zo lang het nog kan.
Heb nog de orginele installer van WinAmp...uit 1998! Nog geen 600 kilobyte :+
En deed het ook nog in WIndows 10. Heb het (nog?) niet geprobeerd te installeren in Windows 11.

Ja, ben een digitale 'hoarder' :)
Goede ontwikkeling. Dat Groove was nergens goed voor en vermoedelijk destijds alleen in het leven geroepen door MS omdat het wel tof klinkt als verkoopterm.

Windows media player was en is altijd prima geweest voor de basic gebruiker en geniet naamsbekendheid sinds Windows 95/98?

Mensen die wat meer van hun mediaspelers eisen wijken de standaardapplicaties al jaar en dag en zullen eerder iets als de VLC Player gebruiken.
Groove was wat mij betreft een goede muziekspeler. Zowel op PC als op mobiel en je muziek en playlist kon je dan netjes syncen via OneDrive. Daar zijn maar bitter weinig alternatieven voor wanneer je je muziek koopt ipv een streamingservice te gebruiken.

En daar heb ik nog altijd geen direct, goed alternatief voor gevonden.

En daarnaast ook 1 van de weinige muziekspeler waarbij de random shuffle ook echt random was, en niet gewoon het eenmalig randomizen van je afspeellijst.
Al deze functionaliteiten heeft Spotify ook en daar kun je ook je eigen lokale audio bestanden aan linken.

Ik besef mij wel dat Spotify niet een standalone speler is zoals Groove was en waar je het liefst mee werkt maar misschien kan het toch een beetje het gemis opvangen dat je nu beschrijft.

[Reactie gewijzigd door Techtrade Dordt op 16 januari 2023 13:53]

Al deze functionaliteiten heeft Spotify ook en daar kun je ook je eigen lokale audio bestanden aan linken.
Uiteraard, alleen vergeet je de geschiedenis. Groove was erg groot in het verleden met in 2014 al meer dan 50 miljoen tracks die je kon streamen. Destijds dus nog succesvoller dan Spotify. https://en.wikipedia.org/wiki/Groove_Music
Voor veel mensen best een grote verrassing toen Microsoft ermee stopte. Die had waarschijnlijk besloten dat muziek content streaming niet hun business model was.
Oh dat wist ik eerlijk gezegd niet. Ik ben al Spotify gebruiker sinds 2010 ofzo. Heel Groove is dus aan mij voorbijgegaan blijkbaar.
Spotify heeft toevalig ook een hoop geld aan Microsoft betaald om de Groove service uit te faseren. In de huidige Groove app zit een "Stream miljoenen nummers gratis" knop die naar Spotify gaat.
Het was destijds de opvolger voor Xbox Music, als concurrent voor Spotify e.d. Tot ze met de streaming functionaliteit waren gestopt en het weer een ouderwetse muziekspeler werd.
Dit is nu echt zo'n moment dat ik graag de mogelijkheid zou hebben om polls te posten.

Ik zal niet de enige zijn die nog nooit van Groove gehoord had, maar ben wel erg benieuwd voor hoeveel mensen dat ook geldt.

Dit doet me afvragen hoeveel andere app/tools er standaard in Windows zitten waar ik niet vanaf weet.
Best wel wat, vanaf Windows 8 staan er best wat van die nutteloze apps in de lijst, waaronder groove, iets met de xdoos etc etc.
Ik heb 'm al jaren. Maar ik gebruik de app enkel wanneer ik met een koptelefoon luister.
Groove heeft een equalizer iets wat de standaard WMP niet heeft.
Verder kan in Groove niet zo gemakkelijk gegevens aanpassen als op WMP.
Maar goed, als de nieuwe dit verenigt dan is dat prima.
Groove was in het verleden een alternatief voor Spotify en kon zowel de muziek van hun dienst afspelen met daar doorheen muziek van je Onedrive en lokale muziek.
Veel plezier van gehad, vond het erg jammer toen de service stopte en nu dus ook Groove volledig.

Ik hoop dat de media speler wel dezelfde features blijft hebben
Maar Windows 10 heeft reeds een Windows Media Player? Die gebruik ik nog altijd dagelijks. Hoewel WMP voor het afspelen van video niet echt geschikt is en dat veel makkelijker gaat met Media Player Classic, vind ik Windows Media Player een hele fijne manier om toegang te hebben tot mijn mp3-bibliotheek. De oude Windows Media Player heet nu op mijn Windows 11 apparaten 'Windows Media Player legacy'. Ik ben benieuwd hoe ze nu op Windows 10 de twee uit elkaar gaan houden. Ik vermoed dat ze op Windows 10 dan ook gaan hernoemen naar 'legacy'?
Zou inderdaad wel logisch zijn. Dat zal dan wellicht met een maandelijkse Windows update kunnen gebeuren of in een nieuwe feature update, als die er voor W10 nog komt
In het eind wil iedereen gewoonde goede oude MediaPlayer Classic die alle codecs kan afspelen, is dat zo moeilijk Microsoft?
MediaPlayer classic is helemaal geen standaard meegeleverde mediaplayer en ik heb toch echt liever dan VLC, want MediaPlayer Classic heeft zelf ook een shitload aan losse codecs nodig om te kunnen functioneren.
Voor mijn muzieklibrary vind ik de originele Windows Media player die nog steeds met Windows 10 meegeleverd wordt erg fijn (alleen als je nog eens CD's wilt rippen zul je dat moeten doen met de 32bit versie want de 64bit crasht, maargoed, hoe vaak doe je dat nog).
MPC had vroeger nog codecs nodig. Intussen zitten die ingebouwd.
Tevreden MPC-HC gebruiker hier.
VLC player is de beste voor alle maar dan ook alle codecs, al jaren.
Dacht ik ook van VLC, lang geleden.

Toen ontdekte ik PotPlayer en was meteen om. Sindsdien geen VLC meer voor mij.

Door een samenloop van omstandigheden moest ik een Linux laptop als daily driver gebruiken en kwam daar MPV tegen. Verukkelijk simpel in gebruik en zeer efficient. Ineens kon ik op die Linux laptop met maar liefst 2 CPU cores, 4 GByte aan RAM en Intel XE graphics 1080p x265 10-bit videos van netwerkdrives zonder haperingen afspelen. VLC in Linux kon dat niet op die laptop, dus ben ik sindsdien een MPV gebruiker geworden. MPV is ook beschikbaar voor Windows en andere besturingssystemen.

Speelt ook alles af zonder dat er nood is om extra codecs te installeren. Praktisch alle goede eigenschappen van de andere 3de partij videospelers met een wel heel simpele interface.
in de Windows Store
das dus n update die voor veel tweakers niet plaats zal vinden...

Daarnaast... momenteel heb wiindows 10 Groove en nog altijd de OUDE windows media player...
word r niet duidelijker op zo. 8)7 Gelukkig zelf al jaren een VLC gebruiker
In heb Windows 11 22H2 en daar zit het ook nog steeds in... Windows Media Player Legacy heet ie dan. Kon de nieuwe eerst niet vinden maar die heeft Windows Mediaspeler wanneer je Windows op NL heb staan.
Groove. Nooit gebruikt. Gelijk VLC installeren bij een nieuwe pc :)
Maar VLC is niet standaard een library, alleen maar een player, dus wel even iets anders dan Groove of Windows Media Player.
Ik neem aan dat je muziek bibliotheek bedoeld? Bij het Engelse "library" ga ik meteen aan media codecs denken.
Toch, ooit, lang geleden alweer, even geprobeerd. En meteen weer lekker Foobar erop. ;)
Duurt altijd eventjes bij MS voordat ze dit soort halfbakjes weer terugtrekken.
Hoop echt dat ze VLC ooit als standaard mee leveren met Windows.. :)
Dan kan je heel lang blijven hopen, want dat gaat nooit gebeuren natuurlijk. Daarnaast wil de een VLC, de ander wil Media Player Classic of een van de forks daarvan, weer een ander wil WinAMP (jaja, er zijn mensen die het nog steeds gebruiken) en er zijn ook vele mensen die bijvoorbeeld MediaMonkey gebruiken of zelfs zweren bij Kodi. Laat dus vooral de keuze aan de gebruiker in deze, zou ik zeggen.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 16 januari 2023 12:20]

Dat hoop ik eigenlijk niet, want dat betekend dan waarschijnlijk dat Microsoft ze op heeft gekocht.
oef... fair point.. laat maar! ik installeer het zelf wel :)
Dure grap om alle licenties van VLC in een betaald product te steken.
Hoop echt dat ze VLC ooit als standaard mee leveren met Windows.. :)
Nee dat hoop je niet omdat VLC dan een aantal formaten niet meer mag afspelen, moet je weer lopen kutten met codecs etc.
Dat hoeft van mij niet, maar automatische updates / in de Microsoft app store zou wel fijn zijn. Helaas ondersteund de VLC in de store dan weer geen DVD / Blu-Ray, bijna zeker vanwege de licenties.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee