Microsoft toont nieuwe Windows 11-mediaspeler

Microsoft heeft het ontwerp van zijn vernieuwde mediaspeler-app getoond. De techgigant was een video van andere Windows 11-features aan het tonen, maar zette die video niet op fullscreen, waardoor de interface zichtbaar was.

Het beeld van de mediaspeler, die simpelweg Media Player heet, is wellicht wat verwarrend. Binnen de mediaspeler wordt een video van een Windows 11-desktop afgespeeld, maar het gaat om de donkere balk onderin het beeld. Daarin is de tijdsbalk te zien, met daaronder bedieningsknoppen. Naast de standaardfuncties zijn knoppen voor shuffle, repeat, 10 seconden terug, 30 seconden vooruit, ondertiteling en picture-in-picture te zien.

In de huidige mediaspeler voor Windows 10 zit ook een videotheek ingebouwd waar gebruikers films en series kunnen huren en kopen. Vandaar dat de app ook Films & TV heet. Dat gedeelte van de app wordt niet getoond in de Microsoft-stream, dus of het ook meteen terugkeert in Windows 11, is niet duidelijk. Wellicht dat deze nieuwe app ook dienst gaat doen als de muziekspeler; bij Windows 10 is dat nog de losse app Groove Music.

In de livestream vertelde Microsoft verder over Windows 11's widgets, het Knipprogramma, Paint, fotobewerkingsapp en klok met concentratiefuncties. De Media Player werd bij die laatste getoond. Windows 11 komt op 5 oktober officieel uit, maar is ook al beschikbaar voor iedereen via de openbare telg van het Windows 10 Insider-programma. De Media Player die hier getoond wordt, zit daar nog niet in.

Video begint op het moment dat de Media Player in beeld komt

Door Mark Hendrikman

Redacteur

30-09-2021 • 13:18

69 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (69)

69
65
21
0
0
12
Wijzig sortering
Ach zolang mpc ondersteund wordt door de community blijft dat voor mij een vaste plek. Simpel en lichtgewicht.
Ben benieuwd of deze mij gaat laten switchen, ben er bang voor. Al ziet deze er ook heel simpel uit.
Hopelijk ditmaal ingebouwde (i.p.v. een los verkrijgbare codec) ondersteuning voor .x265/HEVC.
En hopelijk goede SRT ondersteuning.
WMB prima om de database functies er uit te laten,
Dat scheelt weer zoeken om het uit te zetten ;-).

Ik gebruikt nu Media Player Classic, maar zal de nieuwe gaan overwegen voor overstap.
Dat compatibility tooltje toont verwijst mij naar een pagina met reclame voor oa Coolblue.

Het boeit mij echt totaal niet dat ik geen Windows 11 krijg op deze laptop. Als Microsoft developer (.NET) targeten we sowieso steeds meer Linux (docker/kubernetes). We werken weliswaar nog in Windows met een IDE, al wordt ook daar vaker uitgeweken naar alternatieven (vscode/rider).

Windows wordt steeds minder relevant en nu ze voor Windows 11 een groot deel van de bestaande gebruikers gaan uitsluiten (vanwege een nieuwe "launcher"?) geven ze dat zelf nog een extra duwtje.
Als je terug gaat in het filmpje zie je ook de nieuwe fotos/picture app. Met iedere mayor release Windows zijn dat dingen die het eerst opvallend vaak gehyped worden, jammer maar waar. Ook vind ik het nieuwe teams video/camera multi-feed dan weer wel interessant.
Installeer hier zelf toch liever iets als VLC - meer mogelijkheden en minder problemen.
Maar ook beperkingen. De media afspeelkwaliteit van VLC krijg ik op geen enkele manier op een kwaliteit die vergelijkbaar is met applicaties die de Windows afspeelmethode (EVR media sink) gebruiken. En zelfs applicaties zoals MPC-HC hebben issues met de kwaliteit. Het kan zijn dat VLC voldoende is voor jou, maar ik vind 'm niet om aan te zien. Zaken als YUV > RGB conversie is gewoonweg belabberd bij veel applicaties en VLC is daar een negatieve uitschieter. Zeker met zaken als 10bit laat VLC het hopeloos afweten.

VLC is zo gemaakt dat het overal stabiel op werkt en alles afspeelt, maar dat kost ook wat, namelijk dat de applicatie veel media niet zo goed afspeelt als zou kunnen. Veel trucjes die je GPU of OS toe kan passen, passeert VLC en dat helpt niet.
Mpc-HC met MadVr eens opzoeken. Doet wonderen.
Klite codec pack zit het allemaal ingebakken.

[Reactie gewijzigd door Weust op 30 september 2021 13:36]

MadVR vind ik lastig, want die doet ook veel met beeldfilters om een beetje het idee te geven van een betere kwaliteit. Upscaling enzovoorts. Ook merk ik tussen VLC en MadVR wel een duidelijk verschil in beeldkwaliteit, maar tussen MadVR en EVR vind ik de verschillen eigenlijk niet altijd goed te zien en de verschillen die er wel zijn, zijn vaak toch wat kunstmatig. Beeldkwaliteitverschillen tussen MadVR en EVR beginnen een beetje richting het subjectieve te gaan, terwijl de kleuren simpelweg bij MadVR en EVR veel beter uit de verf komen dan bij VLC in veel gevallen.

Nu gebruik ik ook MPC-HC, want EVR en de windows player samen snappen weinig van veel codecs.
EVR kan ook in MPC-HC gebruikt worden.
Wat is dan het beste?

Media Player weigerde vroeger bijna alle bestanden die ik downloadde. VLC speelde wel alles af en leek prima te werken, ook voor HDR.
Op mijn iPad gebruik ik Infuse.
Op mijn televisie gebruik ik OSMC Vero 4K+.
Dat is dus het hele probleem op de PC. Alles heb z'n nadeel en dat is jammer. Uiteindelijk haal ik zelf de beste resultaten met MPC-HC in combinatie met madvr of evr als output.

OSMC op de Vero 4k+ is best goed. De AMlogic s905D is een goede chip op zich. Ik weet alleen niet of die het euvel van de S905X heeft dat er bij 10bit ergens in de pipeline wat dithering zit, omdat niet de hele pipeline 10bit aankan. Iets dat de S905x3 wel opgelost heeft. Maar verder is de beeldkwaliteit gewoon goed van die dingen. Je zou in theorie net iets meer kunnen persen uit een apparaat met een amlogic S922x, maar het verschil is eigenlijk niet te zien in de praktijk. Osmc heeft een heel mooi product neergezet met de vero 4k+.
Mocht je spreken over codecs, dan kan je die altijd uitbreiden met codec packs zoals K-Lite.

Overigens gebruik ik ook graag VLC (ook op Android), echter zijn er genoeg alternatieven als mpv.

Ben wel benieuwd, MS wilt flinke stappen gaan zetten met hun restyling en in feite rebranding. Denk dat vele Tweakers er enorm blij mee zijn, maar ik zie alweer een grote groep klagen omdat ze element X niet kunnen vinden.
Knap dat je dat al weet zonder het geprobeerd te hebben :)
Mijn kennis hier is puur gebaseerd op eerdere ervaringen met metro apps en de verschillende media player varianten die Microsoft gemaakt heeft. Zoals het artikel al aangeeft, in de huidige variant op Windows 10 - Films & TV, kan er al een paar dingen die ik in mijn mediaspeler liever niet heb, ook mist gewoon ondersteuning voor verschillende formaten.

Mijn reactie moet vooral gezien worden als mijn eigen huidige perspectief waar microsoft tegen zal moeten boxen als ze willen dat ik overschakel.
Dit is allang geen metro meer. De in windows 10 ingebakken media player vind ik bovengemiddeld goed en zowel de integratie met de rest van het systeem als de interface vind ik fijner dat VLC. Neemt niet weg dat je voor HEVC een codec moet aanschaffen (of de betere googelaar kan die vinden doordat deze met bepaalde laptops gratis meegeleverd wordt) voordat het zorgeloos bruikbaar is voor de gemiddelde consument.
Denk dat ze dat niet inbouwen dat je youtube filmpjes kan downloaden er mee.
Youtube app voor windows phone deed exact dat...
Kon je daar ook gelijk een mp3/flac van maken wat in VLC kan? Wel jammer dat je nog steeds niet in VLC kan aanpassen welke resolutie van youtube moet gebruiken.
Kan je dan niet beter een goede downloadmanager daarvoor installeren? Bv IDM?
Pikt gelijk alles op overal.
Zelf ben ik erg fan van Potplayer (van Daum). Speelt vrijwel alles af, maar voornamelijk veel vloeiender dan VLC. Waar VLC soms toch echt moeite heeft met ruwe 4k beelden, speelt Potplayer dat zonder problemen.
Jammer van dat gele icoontje though. Op de een of andere manier was dat dusdanig een probleem voor mij dat ik overgestapt ben op wat anders.
Zal vast aan mij liggen maar is hier serieus een heel artikel voor geschreven? Dit doe je toch ook niet voor elke scheet/software in het hele OS. Wil niet off-topic gaan maar het nieuwswaardige ontgaat me hier echt volledig.

Het widget gedeelte wordt namelijk compleet overgeslagen maar de lay-out van de mediaspeler is belangrijk?
Admin-edit:Bedankt voor je feedback. Commentaar voor de redactie hoort echter thuis in Geachte Redactie. Hier staat het de inhoudelijke discussie niet in de weg en kan de redactie het eenvoudig terugvinden.

[Reactie gewijzigd door Dirk op 30 september 2021 21:07]

Een nieuwe videospeler voor Windows is best interessant nieuws. De laatste 'deftige' mediaspeler waar Windows mee kwam was Windows Media Speler. De huidige WMP is ondertussen ook al meer dan 10 jaar oud.

Nu heeft Win10 nog steeds de W7 WMP, maar eigenlijk in de EU niet. :+

Groove en Movies & TV zijn echt.... zo ontzettend ruk. Nu zal ik Potplayer blijven gebruiken voor niet stream-content. Maar oh wat zal het fijn zijn als Windows tenminste weer eens een beetje fatsoenlijke default mediaspeler gaat meeleveren.

Het is bijna een unique selling point tegenover Win10. Holy moly wat zijn die standaard media apps koek met peren.
Ik vond Groove net geweldig. Zeker in combinatie met OneDrive en de app op de telefoon. Zeer spijtig dat ze dat de nek hebben omgewrongen.
Precies dit.. juist daarom heb ik al mijn muziek op OneDrive staan. Zo jammer dat ze OneDrive uit Groove hebben gesloopt. Hopelijk komt het in WM weer terug.
Maar oh wat zal het fijn zijn als Windows tenminste weer eens een beetje fatsoenlijke default mediaspeler gaat meeleveren.
De ironie :o
De laatste keer dat ze dat deden werden ze aangeklaagd en veroordeeld.
Ik zie de meerwaarde niet.
Het gaat sowieso niet zo goed zijn als MP-HC of Zoom player of zelfs VLC of zo.. dus 'what's the point?'

Ik gebruik echt al bijna twee decennia Zoom player, en een nieuwe Windows Media Player gaat mij echt niet overtuigen om iets anders te gaan gebruiken.

Wat ik wél erg tof zou vinden is als ze eens met een serieuze afbeeldingsviewer zouden komen.
dát vind ik echt zo naar dat ik daar een 3rd party photo viewer voor moet gebruiken gewoonweg omdat de huidige/nieuwste 'photos' app slechter is dan de app die ze eerst hadden maar uitgefaseerd hebben en die nu niet eens meer 'workaround' te installeren valt (image gallery of photo gallery of zo heette die ouwe app?)
Het is een OS, geen circus.
Eens, maar daar is Geachte Redactie voor.
ik verbaas mij ook. Helemaal omdat het bericht niet helemaal klopt. In W10 zit ook nog mediaspeler. Daar kan je niets huren, alleen afspelen. Daarnaast heb je ook de app "Films en TV". Die gooi ik er persoonlijk gelijk af na een schone installatie.
Widgets waren al lang bekend en hebben al artikels gehad, en ja, dat het grootste desktop OS een nieuwe media speler gaat krijgen is inderdaad nieuwswaardig...
Moet dit onderwerp iedere keer geraakt worden als er over iets kleins gerapporteerd wordt? Het is niet alsof er 100 nieuwsberichten per dag gepost worden, eentje meer of minder maakt niet uit.
Inderdaad en je hoeft het ook niet allemaal te lezen.
Wil niet off-topic gaan maar het nieuwswaardige ontgaat me hier echt volledig.
Elke keer dat een willekeurige gebruiker klaagt of iets wel "nieuwswaardig" is sterft er een engeltje.
Iets is nieuwswaardig omdat de brenger van het nieuws dat zo heeft beoordeeld. Er is geen meetstaaf voor nieuwswaardig. Als je vind dat de brenger van het nieuws te vaak dingen aanbied die jij niet nieuwswaardig vind dan kan je 2 dingen doen:

1. niet dat artikel lezen (de titel gaf je genoeg informatie om dit te vermijden)
2. niet de nieuwsbron gebruiken

Van alles wat ik in de reacties kan vinden vind ik het "nieuwswaardig" gezeik toch wel echt het meest storend. Lees dan gewoon niet. Het is precies hetzelfde als vragen "who cares" over iets waar letterlijk miljoenen iets om geven. Er zijn genoeg mensen die dit artikel wel willen lezen.
Dit. Grote omvangrijke updates van bijvoorbeeld KDE en GNOME verdwijnen onder het "downloads" kopje waar ze even wat copypasten, maar voor een gerucht over de nieuwe look van de mediaplayer in Windows 11 klimmen ze bij Tweakers in de pen.

[Reactie gewijzigd door Morzzz op 30 september 2021 18:18]

Ik heb dat ook al vaker geroepen, maar ik krijg standaard een -1 van de mede-Tweakers, juist omdat ik dit schrijf. De redactie van Tweakers is, waarschijnlijk ook ingegeven door de geldschieters (adverteerders), maar waarschijnlijk ook omdat ze zo symphatiseren met het spul dat ze zelf dagelijks gebruiken, nauwelijks tot niet geïnteresseerd in zaken gerelateerd aan Linux of BSD. En dat blijf ik gek vinden, want zonder dergelijke software zou het internet zoals we die kennen niet eens bestaan! Om nog maar te zwijgen over bijna alle techniek om ons heen die ons leven makkelijker en aangenamer maken. We hebben het hier dus niet over een onbetekenend stukje hobby-software voor de niche, maar over cruciale en van levensbelang zijnde techniek die van grote invloed is op ons hele zijn.

Maar ja, als bij de volgende Windows 11 build weer een een nieuw snufje, een extra knopje of een icoontje aan het systeem wordt toegevoegd, dan jeuken de vingertjes weer om wederom een heel artikel eraan te wijden. Maar als er een hele nieuwe desktopomgeving wordt geïntroduceerd voor Ubuntu, dan lees je er hier niks over. :X

Kom maar weer op met die -1. Like I care.... :9~
Kom maar weer op met die -1. Like I care.... :9~
OK, ik heb jou een +1 gegeven.
Een nieuwe desktop omgeving voor Ubuntu is relevant voor dit artikel. Door alles wat ik tot nu toe heb gezien van Windows 11 is het niet waarschijnlijk dat ik dat ooit ga gebruiken. Dus ik hoop dat tegen de tijd dat de ondersteuning van Windows 10 stopt er een Linux distributie is met een prettige desktop omgeving. Of misschien kan ik dan meteen door naar Windows 12. :?
OK, ik heb jou een +1 gegeven.
Dank je! Da's dan wel weer leuk! Ik wist wel dat hier nog aardige mensen waren. ;)

Een prettige desktopomgeving? Tja, dat hangt af van je smaak en voorkeuren. Er is genoeg te kiezen. Ik gebruik diverse Window managers en desktopomgevingen bij uiteenlopende distro's. Maar één van mijn favorieten is op dit moment toch nog steeds Xfce. Waarom? Omdat je die nog redelijk naar je hand kunt zetten en die bovendien ook nog lekker licht is qua resources. En met een klein beetje effort kun je die ook nog best strak maken en er redelijk modern uit laten zien. Daar is niet eens heel veel moeite voor nodig. Zie bijvoorbeeld één van mijn installaties hier.

Je kunt ook kiezen voor een Linux distro die exact op Win11 lijkt. Ik zou zo'n "wannabe-Windows" surrogaat nooit gebruiken, maar wellicht dat het de smaak valt.

Zelf ga ik zeker weten niet meer mee met Win11. Windows 10 was mijn laatste Windows. En zelfs die start ik nauwelijks nog op. Gisteren toevallig op één van mijn computers alleen even Win10 aangezet om de boel te updaten. Maar de laatste keer dat ik die aanzette was in begin augustus (ook al om te updaten). Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik volstrekt niet meer afhankelijk ben van Windows of alle software die erbij hoort. Dat scheelt wel. I'm a happy clapper! :)
Wellicht dat ze gewoon niet de mensen hebben die bekend genoeg zijn met Linux en zich daar dus niet op richten?

Aan HWi-zijde hebben ze die overigens wel met Donovan Kerssenberg. Maar de twee sites zijn wat dit aangaat echt apart qua schrijfwerk.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 1 oktober 2021 10:10]

Het niveau van Tweakers.net anno 2021. Helaas is het aardig onderuit gegleden in de laatste jaren: niet-nieuwswaardige artikelen, details en nuances worden gemist, verkeerde vertalingen en ga zo maar door.
Zal vast aan mij liggen maar is hier serieus een hele comment over geschreven om te klagen dat een artikel niet voldoet aan de verwachtingen van een gebruiker? Dat doe je toch ook niet voor elke website of elke publicatie die je leest? Je wil niet off-topic gaan maar doet het wel door niet inhoudelijk te reageren maar enkel kritiek te geven op de redactie. Iets waar het forum beter geplaatst voor is en waar al verschillende topics lopen die exact gaan over wat jij beschrijft.
In de livestream vertelde Microsoft verder over Windows 11's widgets, het Knipprogramma, Paint, fotobewerkingsapp en klok met concentratiefuncties.
Jammer, zo te zien ligt ook bij Windows 11 de nadruk op toeters en bellen...
Dat is bij raspberry pi os niet anders. Na msdos is het altijd zo geweest dat ze "suites" leveren bij het OS. Zodat je zonder poespas toch wat dingen out of the box kunt. We zijn nou éénmaal verwend, don't spit in a giving hand, oh ja en don't feed the troll, in this case!
Na msdos is het altijd zo geweest dat ze "suites" leveren bij het OS. Zodat je zonder poespas toch wat dingen out of the box kunt.
Tsja, in het pre-internet-tijdperk (dat wil zeggen; voordat internet gemeengoed werd) was daar wat voor te zeggen. Toen waren de 'thuiskomertjes' zeker handig. Nu is zo'n beetje elke gewenste app in een paar muisklikken opgehaald en geïnstalleerd. Daarom zou ik liever zien dat Microsoft een lijst met download koppelingen levert zodat je zelf kan bepalen of je de apps van Microsoft wilt gebruiken.

Maargoed, aan de beoordeling van -1 te zien heb ik iets heel erg fout geschreven, wat ik niet snap. Ik zie liever dat Microsoft zich inspant voor het afleveren van een goed OS dan dat ze verzanden in bijzaken.
Wat verwachtte je dan? Windows 11 is echt niets bijzonders hoor.

Gewoon een doorontwikkeling van Windows 10 met een nieuwe naam.
Ik geloof nog maar weinig van per ongeluk en gelekte beelden tegenwoordig. Het is een aardig overspeelde kaart van veel marketing-afdelingen. Ik snap het wel, want het werkt.

Had tweakers een artikel gewijd als het niet per ongeluk was? Zo spannend lijkt me dit nieuws ook niet.
Ik geloof nog maar weinig van per ongeluk en gelekte beelden tegenwoordig. Het is een aardig overspeelde kaart van veel marketing-afdelingen. Ik snap het wel, want het werkt.

Had tweakers een artikel gewijd als het niet per ongeluk was? Zo spannend lijkt me dit nieuws ook niet.
Als Microsoft de nieuwe versie van de speler los had gepresenteerd dan denk ik eigenlijk dat ze er ook wel een artikel van gemaakt zouden hebben. De winst zit hem denk ik meer bij de lezers, de titels lokken meer omdat mensen graag 'in the know' zijn en zéker als dat eigenlijk nog niet helemaal de bedoeling is.
Dus jij wilt beweren dat je niet opgewonden raakt van een media player in fullscreen weergave? 😛

Ik vind het ook niet erg nieuwswaardig, wel dat filmpje zelf omdat die genoeg nieuwe dingen bespreken. Dan had ik liever dat als headline gezien. :)
Ik dacht bij de titel "Dacht moet dan wel een drastische verandering zijn dat het een artikel waard is. Even kijken, dit wekt m'n interesse.".
Nou ik was even vergeten dat 'per ongeluk' lekken bestond. Ik had t kunnen weten, zucht.
Ja he, iedereen die met smart zicht te wachten op de volgende Windows Media player.
Soms is een foutje gewoon een foutje.
Precies, en aangezien er veel meer dingen niet onthuld zijn dan wel, kan je veilig aannemen dat dit nogsteeds een foutje is.
Zoals de waard is...
Overduidelijk dat dit niet per ongeluk is.

Tweakers gaat tegenwoordig voor "Telegraafkoppen" ?
Telegraafkoppen zijn vele malen speelser en spitsvondiger.
Hou de frontpage van Tweakers in de gaten want je weet maar nooit: Plan - Nieuwsredactie Tweakers heeft plek voor een koppenmaker.
Dat doen wel meer media tegenwoordig, ook serieuze nieuwssites als de NOS.

Opzicht is dit nog interessant, WMP is al een tijd veranderd en ze waren meer die Video's app aan het pushen. Dus wel benieuwd of ze nu WMP weer als basis gaan gebruiken of welke features er eventueel bij komen.
Tweakers is tegenwoordig 1 met het AD en NU.nl, dus zo gek is het niet.
Hoe is dit overduidelijk? Werknemers worden nu eenmaal gebruikt om de dogfooden, en als die even over het hoofd zien dat iets waar zij misschien al maanden aan gewoon zijn nog helemaal niet buiten de muren van Microsoft mocht komen kan zoiets als dit toch echt gewoon per ongeluk gebeuren. Alsof het onmenselijk is om je mond voorbij te praten...
'Per ongeluk', zal best wel 😂😂😂

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee