Microsoft maakt tool om Windows 11-compatibiliteit te checken weer beschikbaar

Microsoft heeft zijn PC Health Check weer beschikbaar gemaakt voor alle gebruikers. Snel na de release werd die tool teruggetrokken en daarna was die enkel beschikbaar voor Windows Insiders. De tool controleert of pc's in aanmerking komen voor Windows 11.

De PC Health Check-app staat op de Windows 11-website van Microsoft. Enkele dagen geleden stond daar nog dat de tool 'binnenkort' beschikbaar zou zijn. Gebruikers kunnen met de tool controleren of hun systeem in aanmerking komt voor de gratis upgrade naar Windows 11. Daarvoor is onder andere de aanwezigheid van TPM 2.0 verplicht.

Microsoft bracht de PC Health Check-tool eind juni al uit, maar enkele dagen later werd die weer offline gehaald, omdat de app bij veel gebruikers onterecht aangaf dat hun systeem niet in aanmerking kwam voor een upgrade. Microsoft beloofde de tool te verbeteren en testte die vervolgens bij Insiders.

In de afgelopen maanden zijn er door ontwikkelaars diverse onofficiële tools uitgebracht die vergelijkbare controles uitvoeren en soms ook meer details geven. Zo maakte Nederlander Erik Loman een tool die ook duidelijk maakt of de Windows 11-features AutoHDR en DirectStorage zullen werken op systemen.

Gebruikers kunnen Windows 11 gebruiken op systemen die niet aan de minimale eisen voldoen door een ISO-bestand te downloaden en dat handmatig te installeren, maar volgens Microsoft krijgen zij mogelijk geen updates.

Microsoft brengt Windows 11 op 5 oktober uit. De release zal gefaseerd plaatsvinden; Microsoft verwacht dat halverwege 2022 alle in aanmerking komende pc's de upgrade hebben ontvangen. Gebruikers kunnen de update zelf forceren zodra die beschikbaar is. Tweakers schreef eerder een artikel over het klaarmaken van pc's voor de Windows 11-upgrade.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

21-09-2021 • 09:43

156 Linkedin

Reacties (156)

Wijzig sortering
Ik krijg de melding dat mijn processor, een Intel Core i5-6400 CPU @ 2.70Ghz niet wordt ondersteund door Windows 11... dat lijkt mij sterk?
Nee, dat klopt. Microsoft beperkt de ondersteuning van CPU's tot deze van een enkele jaren terug. Voor intel gaat het terug tot de 8e generatie van hun Core i-processors. Onofficieel zou je Windows 11 wel moeten kunnen installeren, maar daar hadden ze al aangegeven dat zelfs kleine updates voor het OS geblokkeerd zouden kunnen worden indien je systeem niet voldoet aan de eisen die ze stellen.
Het is de vraag hoe hard Microsoft dit gaat afdwingen. Als je naar de formele processor vereisten voor Windows 10 kijkt (zie hier) zie jij dat formeel ook alles ouder dan Intel 5de generatie niet wordt ondersteund. In de praktijk draait Windows 10 wel op veel oudere systemen. Het lijkt me dus nog even afwachten wat het beleid van Microsoft gaat worden.
Windows 10 richtte zich echter niet zo op security als Windows 11 dat doet.
Windows 10 had bv. ook niet de eis voor TPM, die Windows 11 wel heeft. De reden dat de oudere cpu generaties niet wordt ondersteund door Windows 11 komt door de security flaws die er in zitten.
Dat klopt niet helemaal. Ook W10 vereiste TPM (aanwezig, niet noodzakerlijkerwijs enabled) en secure boot (enabled), maar alleen voor OEMs. Voor W11 wordt het voor iedereen afgedwongen bij een upgrade. Sowieso zijn alle features die nu afgedwongen worden danwel gepromoot worden als security features stuk voor stuk al aanwezig en aan te zetten in Windows 10.

Als je een installatie vanaf de install media doet, dan is die vereiste niet zo hard en kun je zelfs installeren op een volledig niet ondersteunde PC.

Het meest vage vind ik persoonlijk dat er een aantal security features zijn die wel degelijk impact kunnen hebben op performance als je geen recente CPU hebt, maar dat deze features bij een upgrade dus niet standaard aan gezet worden als ze uit staan. En ook niet aangezet worden op hardware die het niet ondersteund. Waarmee ze dus feitelijk het hele argument van performance zelf bij voorbaat al onderuit halen. Er wordt dus wederom op twee gedachten gesprongen om vooral maar iedereen tevreden te houden (en dus vrijwel niemand) ipv even een keer door de zure appel heen te bijten.

[Reactie gewijzigd door afterburn op 21 september 2021 10:39]

Het klopt helemaal niet zelfs, windows 11 heeft op dit moment helemaal geen extra veiligheidsfeatures. En als ze inderdaad het belangrijkste (bitlocker) niet eens activeren heeft het al helemaal geen zin. Het heeft dus niks met veiligheid te maken, ze willen gewoon dat je nieuwe hardware koopt en dat ze straks geen rekening meer hoeven te houden met oudere routines. In principe is alles te omzeilen maar als ze ineens geen updates meer gaan verstrekken als je een oudere cpu hebt wordt je systeem ook kwetsbaar.
Maar daar hadden ze al aangegeven dat zelfs kleine updates voor het OS geblokkeerd zouden kunnen worden indien je systeem niet voldoet aan de eisen die ze stellen.
Lol, nee, dat gaan ze niet doen. Dat is Microsoft die zich legaal indekt tegen mensen die in problemen gaan lopen door toch tegen deze systeemeisen in te gaan. Ze hebben dit al véél vaker gedaan. Recente versies van Windows 10 hebben bijvoorbeeld ook een vrij gelimiteerde reeks aan officieel ondersteunde processors, yet here we are.
Dat klopt, dit heeft Microsoft van begin af aan zo gesteld. Nadat ik TPM in de BIOS van mijn Lenovo Ideapad (i3 7e generatie) had aangezet, kon Windows 11 volgens de PC-health checking app schijnbaar op de machine draaien. Echter voor de zekerheid heb ik Windows 10 er af gegooid en de vrijgekomen schijfruimte van de SSD in zijn geheel vrijgegeven voor de Kubuntu partitie.

Op mijn i7-9700 (9e generatie) draait Windows 11 (Beta) als een zonnetje, hoewel het wel belachelijk veel RAM gebruikt. Minimaal 4 GB RAM als ik alleen Nexus Dock draai. Verder zijn alle opstartprogramma's uitgeschakeld.
Hoeveel RAM heb je? Hoe meer je hebt, hoe meer Windows gebruikt als cache. Dat werkt al sinds Vista zo en is bij ontwerp zo.

Het is niet zo dat Windows dat RAM "bezet". Heb je ineens een render of wat dan ook, die al je RAM vraagt, dan zal Windows vrijwel direct die cache laten varen en gebruikt het OS zelf meestal minder dan 1 GB aan RAM.
Ik heb mijn windows 10 21h1 netjes geupgrade naar windows 11 en ik heb ook een unsupported cpu uit de 6 reeks.
Updates werken gewoon normaal, alleen de halfjaarlijkse feature upgrades gaan niet automatisch lopen omdat daar de check inzit ( daar gaat imo de uitspraak ook over )

Ik heb de upgrade gedaan via den hybrid USB stick ( win11 stick met win10 sources + win11 install.Wim )
Ik blijf het onzin vinden dat mijn 7700HQ niet ondersteund wordt. De i7-7820HQ wordt dat wel, die is niet sneller, dezelfde generatie en heeft dezelfde features. Alleen die zat in de Microsoft surface Dusja… die wordt wel ondersteund.
Gezien intel vanaf de 8000 series pas TPM 2.0 heeft kan dat wel kloppen :)
Ehh ik heb i7 6700K en gewoon TPM 2.0 hoor.
Wat voor moederbord heb je daarbij?

Heb hier een i7 6800k met een asus x99 gaming maar hier geen tpm 2.0

Wel al een insider build gedraaid maar oculus software word nog niet ondersteunt dus ben ik weer terug naar Windows 10.
ASUS moet je een TPM module kopen. Die prik je dan op het moederbord (heb toevallig het zelfde bord.)
Check deze; zou ook op jou mobo moeten kunnen. (dubbel check compatibility)
https://www.asus.com/Moth...s/Accessories/TPM-M-R2-0/
Ik kan nu als je in het bios zoekt naar een setting om Tpm aan of uit te zetten niet vinden, of zou die optie pas beschikbaar komen wanneer zo’n module pas is aangesloten.

[Reactie gewijzigd door wou5er op 21 september 2021 14:42]

TPM Module voor X99 mobo

Lees deze even.. je hebt een TPM module nodig. ;)
das gek, ik heb dezelfde proc en de installatie geeft aan dat de proc incompatible is met Windows 11.

Edit: Ik zie op Asus forums dat er een bepaalde functie in het moederbord zit die dit "aan" kan zetten, schijnbaar kun je wisselen tussen discrete en firmware TPMs. Ik heb zelf een MSI z170 Pro Carbon mobo en heb nog niet gecheckt of het hiermee ook mogelijk is.
Linkje: https://www.reddit.com/r/..._i76700k_ptt_tpm_in_bios/

[Reactie gewijzigd door Qubus op 21 september 2021 10:08]

Klopt de proc is ook niet compatible maar ik heb wel TPM 2.0. Die check doorloopt ie gewoon.
idem met MSI-MB van vorig jaar.
Test zegt geen TPM, maar wss niet geactiveerd in bios.
Niet verder naar gekeken zolang W11 met verplicht MS account moet, is er toch weinig reden naar. dus niet naar gezocht, eerder extra reden om het niet te doen.
Vanaf de 8000 series is pas supported, zie ook de supported list van Microsoft zelf.

Daarnaast dacht ik me te herinneren dat het vanaf de 8000 series was, en heb het tweakers artikel teruggevonden waar dat in stond :)
TPM2 en 8th gen Intel zijn 2 totaal van elkaar losstaande vereisten. Intel heeft TPM al built-in voor veel langer dan dat.
Ik heb ook een 6700k en kan bevestigen dat ik ook TPM 2.0 heb.
Precies zelfde geld voor 7700HQ
Ik krijg de melding dat mijn processor, een Intel Core i5-6400 CPU @ 2.70Ghz niet wordt ondersteund door Windows 11... dat lijkt mij sterk?
Dat klopt wel
Ik gebruikte hiervoor een i7 4790K. En die werd dus ook niet ondersteund. Terwijl het nog een prima processor is. Tis dan niet meer zo snel wat het geweest was, maar voor het dagelijkse gebruik was er niks mis mee. Gaming ging het wat moeizamer, vooral met nieuwere titles. Ik zag toch bij bepaalde games 90 to 100% CPU Gebruik.

Inmiddels vervangen voor een Ryzen 5900x. Ook word mijn laptop ondersteund.
Microsoft heeft een lijst van ondersteunde processoren online gezet. Alles dat ouder is dan een 8e generatie Core i processor wordt niet door Windows 11 ondersteund.

Niet dat dat direct zonde is. Het is maar de vraag hoe goed computers met processoren van de 6e en 7e generatie over vier jaar nog mee kunnen wanneer Windows 10 end of life wordt.

Voor degenen die perse na 14 oktober 2025 een up to date os willen en geen afscheid willen nemen van hun verouderde hardware is er Linux. Ik behoor daar zelf mogelijk ook toe.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 21 september 2021 12:37]

Behalve de i7-7820HQ ;) want die zat in de Microsoft surface … de 7700HQ die precies hetzelfde presteert, een veel hogere marketcap had en alle features hetzelfde is niet..maarja “security”
Tja Linux. Had Windows al vele jaren geleden aan de kant geschoven als je gewoon een spelletje kon spelen op Linux. Weet ik wel dat er Wine is, maar het is me nog nooit gelukt daarmee een spelletje (knap) te spelen. Maja..Windows heeft haar bestaansrecht grotendeels te danken aan het feit dat de toezichthouders wat betreft DirectX al decennia lang de andere kant opkijken :).
Ik vermoed, maar kan het niet met zekerheid vinden dat de CPU kwetsbaarheden zoals SPECTRE en Meltdown maken dat microsoft maar beperkte CPU's wil ondersteunen, waar dit soort problemen geen performance issues oplevert.
Soms kan een bios update al voldoende zijn om tpm 2.0 te activeren.Ikzelf heb het een paar dagen geleden al geprobeert tpm staat nu actief aan, het gaat zich voornamelijk om de versleuteling van iets.Ik heb wel een 9 serie processor van intel een i5 9600 k, deze werd gelukkig wel geaccepteerd.
Waarom windows 11 zo een zware systeem eisen heeft snap ik ook niet zo goed.
@Panzer_V Het heeft idd ook te maken wat voor een processor je hebt.Val je naast de boot dan zou je moeten wachten dat windows 10 eol gaat en dat is in 2025 in october dacht ik.Daarna zou je dus een nieuwe windows 11 moeten kopen.Tenminste dat denk ik.Misschien zal microsoft nog versoepelingen kunnen doorvoeren dat een 5 jaar oude pc ook ondersteund word maar ga daar maar niet van uit.of misschien toch wel.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 21 september 2021 15:09]

Een processor van 6 jaar oud lijkt mij niks sterks aan, hij zal het vast goed doen hoor maar is al wel oud.
oud wil nog niet zeggen obsolete. Er is nog heel veel oude hardware in omloop, b.v. bij MKB, maar ook bij onderzoeksinstituten en universiteiten, vooral in wat minder bedeelde landen. Geld voor vervanging is soms echt een issue.
Maar win10 gaat ook nog 4 jaar of zo mee, tegen dan is die processor 10 jaar oud. En het is niet gezegd dat het niet werkt (denk dat er bewijs genoeg is dat het wel werkt), MS geeft er gewoon geen ondersteuning voor (en lijkt het volgens de geruchten moeilijk te maken).

En natuurlijk kan je altijd nog over naar Linux…

Ik zou ook willen dat elke nieuwe Android versie beschikbaar is voor telefoons van 5 jaar geleden, maar dat lijkt toch niet te gaan gebeuren op de korte termijn.
Zelfs na 4 jaar zullen veel van die 'oude' processoren nog niet obsoleet zijn.

Het is dan ook te hopen dat Microsoft security updates iig voor windows 10 nog lange tijd door blijft voeren. Het zal mij namelijk niet verbazen dat we zelfs over 10 jaar van nu nog veel oude hardware van 15 - 20 jaar oud zullen hebben draaien, online verbonden. Gewoon omdat voor veel toepassingen, als browsen van het net, mail, netflix, etc het afdoende is en ook nog lang zal blijven.

Geen support zal niet betekenen dat het niet gebruikt gaat worden. Zal enkel betekenen meer botnetd e.d.
Maar dan kom je uit bij de "redelijke levensduur" van een (laat ik het maar zo noemen) computer. Als ze ondersteuning geven voor 8 jaar, dan zullen heel wat mensen dat als redelijk ervaren. Veel gelijkaardige producten krijgen minder lang ondersteuning.

Om het verder door te trekken, zou je ook de vraag kunnen stellen of we bij MS moeten aankloppen voor dat gebrek aan ondersteuning. MS voorziet een besturingssysteem, maar eigenlijk koop je je laptop bij Acer, Dell, Asus... Het zijn uiteindelijk ook de hardwareboeren die hier het meeste baat bij hebben. Misschien zouden we tegen AMD en Intel moeten roepen dat ze moeten zorgen voor langere ondersteuning?

Anyway, ik wil MS niet verdedigen, dit is de eerste keer dat ze dit doen (mijn 12 jaar oude laptop draait netjes windows 10 naast Lime) en het is nergens voor nodig, maar ergens is er ook constante kritiek dat MS maar blijft oude zaken achter zich aanslepen om toch maar iedereen tevreden te stellen. Als dit betekent dat we over 5 jaar een propere windows krijgen, dan kan ik er mee leven. En ondertussen amuseer ik me op Linux.
Windows 10 blijft gewoon naast windows 11 ondersteund worden dus je krijgt nog steeds wat je gekocht hebt en je pc blijft mooi up to date

Met het nieuwe startmenu en setting menu maar best ook of half de bevolking krijgt weer een hartaanval omdat ze niets meer vinden.
Zeker niet maar je ben toch ook niet verplicht naar win11 te gaan ?, je kan prima t/m 2025 doorspelen met windows 10.
Dan is de hardware al weer 10 jaar oud en echt wel op en afgeschreven, je hoeft niet door te blijven gaan en alles met ducktape bij elkaar te houden tot het echt niks meer doet.

8 tot 10 jaar is meer dan redelijke support en meer dan redelijk, de meeste zullen dan echt wel wat anders willen.
We zijn gewoon verwend dat windows eigenlijk altijd alles bleef ondersteunen, met de drop van 32 bits komt er nu gewoon eens een eind aan(Wat apple ook enkele jaren geleden gedaan heeft).
Ik draai nog op eenDell Precicion M4800. met een i7-4800MQ met 24GB intern, AMD FirePro M5100 en 3 SSD's (HDD en dvd vervangen door een SSD)
Videobewerking, fotobewerking en het draaien van 2 VN-ware omgevingen: no problemo
Kan nog prima meekomen met andere laptops en zie dan ook geen noodzaak om te vervangen
En dat hoeft toch ook niet Windows 10 blijft nog ondersteunend aantal jaar.
Zelfde hier met i7-7500U (Lenovo Thinkpad T470).

Ook al iets ouder ding maar ook weer niet zo oud, ik denk 4 jaar ofzo.

Boeit me verder ook niet ik ga er geen nieuwe laptop voor kopen, dan maar Windows 10. Dat zal toch nog wel de komende 10 jaar ondersteund worden zeker?
Windows 10 wordt nog maar vier jaar ondersteund.
Ah ja dat is zat, dan is m'n laptop 8 jaar oud :)
Mijn Intel Pentium 4 wordt ook niet ondersteund......... :'(
Ach jammer nu dan zal ik mijn p2

https://upload.wikimedia....a/af/Pentium_II_front.jpg

Ook maar niet proberen :+
De truuk is om er een paar in de PCI-E sloten te steken, op die manier kunnen ze de kracht bundelen en kan windows 11 wel geïnstalleerd kunnen worden, ondersteuning zal wel tot het aanzetten zijn vermoed ik ;)
Weet niet of die grote joekels wel in de hedendaagse PCI-E slots passen, maar met een beetje duwen past het vast 8-)
Duct tape werkt altijd 8-)
Dat klopt helemaal, je moet minimaal een 8th gen Intel hebben (slechts een paar 7th gen werken). Alles ouder dan dat wordt niet ondersteund, maar dat is al vanaf dag 1 bekend.
Het lijstje met CPUs begint voor Intel inderdaad pas bij 8xxx. Ik dacht ook met een i7-7700K wel redelijk goed te zitten.
Heb een Intel Core i7-5500 CPU… en deze wordt ook niet meer ondersteund. 5 jaar oude laptop - te oud volgens Microsoft.
Alle andere criteria zijn (ruim) ok. 16Gb geheugen, 1TB SSD, TPM2.0,…
Ik heb een Asus Z170 mobo met een i5 6500 en kon Windows 11 gewoon binnenhalen via de Windows update als je aangemeld bent als insider. (TPM 2.0 staat tevens wel aan)

[Reactie gewijzigd door Genius-General op 22 september 2021 06:39]

Ik blijf het raar vinden. Ik heb TPM 2.0 via een chip op het mobo (draai nu WIN10 met TPM 2.0 actief) en een i5-6500. Zegt ie dat mijn processor niet ondersteund is. De pc is 5 jaar oud.

Ben benieuwd of MS nog terug gaat komen op deze specificaties.

[Reactie gewijzigd door Panzer_V op 21 september 2021 09:59]

Voor alsnog niet.

Je kan wel windows 11 draaien. Schoon geïnstalleerd maar dan heb je geen garanties dat je ook updates gaat krijgen.

Ik voorzie dat er straks een programmaatje geschreven gaat worden waarbij het wel mogelijk is om in deze situatie windows 11 te draaien.
Ik voorzie dat er straks een programmaatje geschreven gaat worden waarbij het wel mogelijk is om in deze situatie windows 11 te draaien.
Ik voorzie een honderdtal forumposts van paniekende gebruikers omdat de boel niet meer opstart na een willekeurige update van MS. Beetje eigen risico, ik zou het veiliger vinden om de komende paar jaar op Win10 te blijven hangen.
En laten we vooral niet al die mensen vergeten die paniekerig op Forums posten nadat ze Windows 10 op hun computer hadden gezet en crashten. Typisch bangmakerij. Je moet zorgen dat je in ieder geval een beetje computerkennis hebt dan komt het wel goed... Iedereen die een beetje van computers afweet zal in dat geval wat vaker een systeem kopie maken.

[Reactie gewijzigd door 8mile13 op 21 september 2021 13:12]

Het zal niet de eerste of tweede keer zijn dat automatisch onklaar gemaakt zijn omdat hardware niet meer ondersteund worden.

Ik vermoed dat backups pas gemaakt gaan worden na de vervaring van het verlies van data.
Voor de duidelijk ik bedoel niet WIndows backup. Dat zou ik niet gebruiken. Zeker als je upgrade..dan werkt het misschien niet goed. Gewoon windows opnieuw installeren en dan vrij snel bijvoorbeeld Macrium backup erop zetten met Macrium.
D'r is een groot verschil tussen 'zou het technisch moeten werken' en 'wordt het officieel ondersteund'. "Microsoft ondersteunt het niet" wil in dit geval zeggen dat ze niet garanderen dat het werkt, ze hebben het zelf niet getest en als je tegen problemen aan loopt dan kan je niet bij ze aankloppen voor support.

Ze trekken terecht érgens de streep om beheersbaar te houden waar ze allemaal wel of niet tijd in moeten steken. In de praktijk zal alles wel werken zolang jouw hardware alle nodige features ondersteunt, maar de kans is dus aanwezig dat het ergens in de toekomst stuk gaat omdat ze iets implementeren op een manier waar jouw hardware niet me overweg kan.
sja ik draai momenteel windows 11 insider build zonder problemen maar mijn systeem is ook niet ondersteund 8)7
Alles wat vereist is voor windows 11 heb ik behalve de processor. i7 6700k Eigenlijk belachelijk dat ik geen windows 11 kan draaien.
Volgens mij kan je wel Windows 11 draaien, maar krijg je de updates niet ;-)
Is daar ook geen trucje weer voor. Dat je wel weer die updates krijgt?
Ja. Je kan een CPU-ID spoofen. Alleen dat zal niet vanuit windows zelf werken. Je hebt dan een bootloader nodig die dit in een beveiligde secure-boot + TPM2 omgeving kan uitvoeren. Open Core kan dit en wordt ook gebruikt om "vanilla" hackintoshes te maken zodat na het laden van de bootloader en de plugins je in feite een maagdelijke lege iMac of whatever hebt. In Hackintosh land wordt dit gedaan om bv het power management van de CPU te optimaliseren als je een CPU gebruikt die in geen enkele echte Mac wordt gebruikt. Ik zie Open Core als de oplossing voor toekomstige Windows 11 installaties op oudere PCs. Het wordt nu al bediscussieerd hoe je Windows 11 "secure" kan booten vanuit Open Core.

Ik zoek de link even op ... gevonden.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 21 september 2021 15:31]

Als je toch al Windows op een niet ondersteunde manier gaat draaien, dan kan je net zo goed een alternatieve manier gebruiken om updates te installeren (eigen WSUS server, offline updates, ...).
Exact dit. PC voldoet hier ook aan alle eisen, alleen de CPU is een 7th gen G4560. De enige reden die ik kan vinden waarom ze de streep bij 8th gen trekken is dat volgens Microsoft CPU's ouder dan 8th gen "tot 50%" meer kans hebben op kernel panics of zoiets. Even kijken waar dit op neerkomt...
8th gen en nieuwer = 99,8% goed
7th gen en ouder = 99,7% goed?

Of ik zie iets over het hoofd, maar dit slaat toch werkelijk alles.
Tja alleen 8 generatie., ooh wacht i7-7820HQ Die toevallig in de Microsoft surface zat wordt wel ondersteund… maar een I7-7700HQ die nagenoeg identiek is wordt dat niet. Maarja “veiligheid”
Het is inderdaad belachelijk. Heel veel bedrijven in de wereld proberen juist hun uitstoot te verminderen.
En wat doet Microsoft, gewoon in 1 klap miljoenen CPU's (en daarmee computers) ongeschikt maken voor Windows.
Ik weet best dat er voorlopig nog support is voor Windows 10 maar binnen een paar jaar houd dat ook op.
Ik moet nog zien dat dit geaccepteerd gaat worden door de markt.
Als Windows 10 stopt in 2025 zijn de oudste processoren op de lijst 7-8 jaar oud. Prima moment om te vervangen.
Ik deel je mening, maar….

Dat was vroeger noodzakelijk, maar nu niet meer (zo nodig). Voor de gemiddelde gebruiker die wat stukjes typt en mailt, wat fotootjes bewerkt, wat filmpjes kijkt, NetFlixt, etc. zijn die processors over 3 jaar ook nog wel goed genoeg. Waar vroeger echt sprongen werden gemaakt in processorkracht, zijn het de afgelopen jaren hupjes geweest. We zijn op het punt beland dat je niet of nauwelijks nog een upgrade moet doen voor de basistaken op een PC.

Ikzelf ga of mijn Ryzen 5 2400G vervangen voor een Windows 11 compatible processor of ik ga weer terug naar Ubuntu o.i.d.. Ik neig naar het laatste.
De gemiddelde gebruiker die wat brows en stream heeft ook geen Windows 11 nodig, die kan makkelijk W10 blijven gebruiken.
4 jaar na nu niet meer veilig.
De gemiddelde gebruiker die wat brows en stream heeft ook geen Windows 11 nodig, die kan makkelijk W10 blijven gebruiken.
en ja, dat zijn de meeste CPU's die W11 niet ondersteunen hoe oud? 7 jaar a 8 jaar?
Voor de gemiddelde laptop gebruiker tijd voor een nieuwe laptop
Ik heb net een Chromebook gekocht, wat een verademing.......
Snel - veel ondersteuning - veel apps in de chrome store enz.....
Voor normaal gebruik (ik ben geen gamer) prima alternatief voor die Windows shit _/-\o_
Het gaat om de nieuwste processors die het niet meer doen.
Ik moet nog zien dat dit geaccepteerd gaat worden door de markt.

Nieuwe pc's worden met Windows 11 geleverd en bijna iedereen die kan updaten zal updaten. Er valt niet veel te accepteren.
tegen de tijd dat Microsoft W10 support drop zijn de meeste CPU's 10 plus jaar oud (sommige waarschijnlijk nog ouder, ikzelf zit op een 4670).
Tja, je kan natuurlijk over iets van 4 jaar een nieuwe CPU kopen. Eind 2015 kwam zijn processor uit volgens mij. We zijn nu ongeveer 5 jaar verder. Over 4 jaar is dat 9 en rond die tijd stopt de ondersteuning voor Windows 10. Ik vind een nieuwe CPU kopen na 9 jaar niet zo gek.
Wat zal het aan uitstoot schelen wanneer al die gebruikers met oude CPU's etc. met oude voeding/ adapter overschakelen op moderne CPU's etc. met moderne voeding/ adapter?
Een jaar of 10 geleden kocht ik een laptop met een voeding in een flinke kast aan het snoer die bij gebruik aardig warm werd. Vorig jaar kocht ik een nieuwe laptop die in alle opzichten een flink stuk beter was en in eerste instantie dacht ik dat de voeding ontbrak, deze was weggewerkt in een flink formaat stekker, die nauwelijks warm wordt bij gebruik.
Mijn systeem met een 2.5! jaar oude AMD Ryzen 3 PRO 2300U word volgens de tool ook niet ondersteund door Windows 11.

Of ik misschien een nieuwe pc wil kopen die wel Windows 11 ondersteund 8)7

Edit: niet 3 jaar, maar max 2.5 jaar oud zelfs |:(

[Reactie gewijzigd door toro op 21 september 2021 10:00]

Heb je TPM of de virtuele TPM wel geactiveerd in t UEFI? Wat geeft de tool aan waar die over struikelt dan?
De CPU! ;(
X The processor isn't currently supported for Windows 11.
De rest is verder goed.

Dit is diep triest! :/
Software kan alleen vooruit als de hardware mee gaat. Je hoeft toch niet naar W11? Blijf dan lekker op W10.
2300u staat niet in de lijst. Is uitgebracht in januari 2018. Is denk ik net iets te vroeg voor Windows 11 support. De enige 2xxx in de lijst zijn de Ryzen 3 2300X en Ryzen 5 {,PRO} 2500X/2600{,E,X} van drie kwartaal later dat jaar.
Gelukkig heb ik nog de 2600 versie.
Dat komt omdat de 2300u series eigenlijk gewoon een rebrand van de 1000 series was. Volgens mij moet je zen+ hebben voor Windows 11 en de 2300u is eerste generatie zen. AMD is een beetje vervelend bezig geweest met hun mobiele CPU's door ze een duizendje hoger te laten zijn dan de desktopvarianten. Maar ook op de desktop gebeuren rare dingen bij AMD.

Een Ryzen 1600, specifiek de AF variant en de Ryzen 1200 AF variant zijn bijvoorbeeld ook compatible met Windows 11, terwijl de gewone 1600 en 1200 dat niet zijn.

De AMD CPU's zijn heel goed hoor, maar hun naamgeving is dramatisch. Bijna niveautje volkswagen met hun "30 TFSI" onzin.
Mijn pc, anderhalf jaar oud, Intel i7-9700 3.00 GHz met 16 GB RAM is blijkbaar ook niet compatibel....

Als PC-leek, is er een manier om te ontdekken om te zien of TPM 2.0 aanwezig is (uitgeschakeld of zo) en hoe die in te schakelen?
Ik moest het in mijn moederbord bios aanzetten en wordt dan wel ondersteund. i5-9600k.
Thanks Vinny_93 & Aemstel!
Toch even gebeld met mijn PC-leverancier en die heeft mij via telefoon begeleid om naar de bios te gaan en daar idd een instelling in te schakelen!
En zie... PC is nu geschikt om Windows 11 te installeren!
In je BIOS heb je iets van Intel Secure Computing oid, als je dat niet hebt, zul je een losse TPM op je TPM header op je moederbord moeten plaatsen.
Er zijn geen PC's waarvan de cpu wel compatible is met Windows 11 en waarbij TPM 2.0 niet gesupport wordt. In iedere cpu die Windows 11 compatible is, zit namelijk TPM 2.0.

Het heeft dus nooit nut om voor Windows 11 een losse TPM-module te kopen, want als je geen TPM 2.0 hebt, dan betekent dat dat je cpu sowieso niet wordt ondersteund door Windows 11.
Oh dat wist ik niet, goed om te weten!
Als ik W11 via de ISO op mijn laptop wil installeren, wordt mijn licentie ook overgedragen of moet ik een nieuwe kopen?
Zolang je een geldige Windows 10 licentie hebt kan je gratis upgraden naar Windows 11. Het maakt niet uit of je dit via Windows Update of via de ISO doet.
Toch jammer dat veel systemen na 2025 toch end of life zullen zijn wat Windows betreft alhoewel het mij niet zal verbazen als security updates stiekem toch wat langer zullen door lopen.

Ik ben benieuwd of mijn core i5-4440 het over 4 jaar nog steeds doet. En anders gaat er lekker Pop OS! op geïnstalleerd worden.
In de 4 jaar tijd kan nog heel veel veranderen. Zowel van Microsoft en daarbuiten. Je oude CPU zal het natuurlijk nog jaren meegaan, dat is het probleem ook niet. En minimala Windows 10 zal er gewoon nog op werken, maar je zal daar wel over geïnformeerd worden. Het is niet zo dat je PC geen updates meer krijgt of niet meer werkt. :P

En in die 4 jaar zal er vast wel knappe koppen met tools oid komen waardoor je Win11 erop kan zetten.

Als ik jou was, zou ik er totaal geen druk over maken!
Ik vraag me af of het daadwerkelijk onmogelijk word Windows 11 te installeren op unsupported CPU's, of dat Microsoft het nog zal toelaten Windows 11 te installeren, ook al is het "unsupported".
Microsoft kan mij niet tegenhouden om Windows 11 te installeren op mijn core i5 4200M. x86 is x86, 64-bit is 64-bit, en in theorie is dat genoeg. MS kan updates blokkeren, maar als ze willen dat Windows 11 het veiligste OS wordt, mag dat niet :)
x86 is x86, 64-bit is 64-bit,
Dat is sowieso al niet waar, er komen best vaak nieuwe instructies en andere hardware features bij. Als de Windows kernel bijvoorbeeld per definitie gebruik maakt van bijvoorbeeld avx-512 (gewoon, omdat het kan), dan heb je gewoon pech met je 4200M want die snapt dat niet.
Klopt ja, maar AFAIK zijn er geen nieuwe instructies uitgekomen sinds 4200M (tot Rocket Lake)
En waarom zouden ze dat niet mogen? Ze geven duidelijk aan wat wel en wat niet ondersteunt wordt en dat is hun goed recht. Ik laat in het midden of ik het er wel of niet mee eens ben, want dat is niet relevant.

Wel zou ik het vreemd vinden, dat als je CPU geen TPM 2.0 heeft maar je moederbord wel, het dan alsnog niet zou kunnen.
Want? Een OS is altijd net zo veilig als de laatste gepatchte versie. Jij kiest ervoor om een niet veilige variant ervan te draaien. Dat jij iets wil draaien wat niet ondersteunt is en daardoor achterloopt met beveiliging, maakt het niet minder veilig.
Het zou, misschien, iets anders zijn als er aan de updates geld verbonden zou zijn.
Het OS is veilig mits het op veilige hardware draait, daarom ook de eisen van MS. De claim van MS is niet alleen de software, maar de combinatie van software en hardware. Dat is niet jouw hardware. Wat jij doet lijkt een beetje op een supergoed slot op de voordeur tegen inbreken en dan de schuifpui open te laten staan en dan na een inbraak klagen dat je slot niet goed was.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 21 september 2021 11:28]

Helaas heeft mijn pc geen TPM. Kan dus geen gebruik maken van windows 11 :/
Mijn pc heeft TPM 1.2 (te oud) en heeft al es windows 11 gedraait, dus op zich kan het wel...
Je kan vrij goedkoop een TPM module kopen voor een boel moederborden en vaak kan je via de BIOS TPM al aanzetten. Bedenk wel dat je ook Secure Boot moet kunnen aanzetten en UEFI en VBS.

Ik verwacht dat een boel moederborden met een firmware update zaken gaan oplossen die nu nog missen. Misschien is er voor jouw moederbord al zo'n update beschikbaar.
Heeft dit wel zin? Gaat namelijk niet alleen om de TPM module maar ook om de officiële processor die apart vermeld staat.
Een TPM chip gaat niet magischerwijs ervoor zorgen dat jouw processor ondersteund wordt. Maar als jouw processor ondersteund is en je geen TPM chip hebt, dan zou dat wel zin kunnen hebben.

Maar ik zou bovenstaande eerst goed uitzoeken en zeker niet zomaar nu iets gaan aanschaffen, vooral omdat leveranciers wellicht nog softwarematig iets kunnen betekenen voor de compabiliteit.
In iedere cpu die compatible is met Windows 11 zit een interne TPM 2.0-module.

Een losse module toevoegen heeft dus geen zin, want dan heb je of 2 modules, of je hebt een cpu die niet ondersteund wordt.
Nog steeds jammer dat hij nog steeds niet werkt op managed devices.

Ook de hardware readiness in Endpoint analytics is er nog steeds niet terwijl Windows 11 over 2 weken officieel released wordt. Nu hebben we zelf al een inventarisatie gedaan maar het zou mooier zijn als Microsoft daar op tijd mee zou helpen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee