Tool checkt Windows 11-compatibiliteit met AutoHDR en DirectStorage

De Nederlandse ontwikkelaar Erik Loman heeft een tool uitgebracht waarmee Windows-gebruikers kunnen controleren of hun pc geschikt is voor een upgrade naar Windows 11. De tool biedt meer informatie dan Microsofts check en geeft info over AutoHDR en DirectStorage.

De Windows 11 Requirements Check Tool is gratis en toont gebruikers in een enkel scherm of hun systeem geschikt is voor Windows 11. De software werkt in combinatie met Windows 8.1 of latere versies. Voor de compatibiliteitscheck kijkt de tool onder andere naar de aanwezige Windows-versie, de processor, het werkgeheugen en de hoeveelheid opslag.

Microsoft heeft zelf ook een vergelijkbare gratis tool uitgebracht, een functie van de PC Health Check-app. Tweakers vroeg Loman welke meerwaarde zijn software dan moet bieden. Loman: "De app van Microsoft is voorlopig alleen voor Insiders en biedt bovendien weinig informatie in een klein schermpje. Met mijn tool wil ik meer informatie en toelichting bieden."

Hij vertelt dat de software bijvoorbeeld niet simpelweg op basis van een vaste lijst processors werkt, maar zich onder andere op ondersteuning voor Virtualization Based Security richt. Windows 11 zet dit in om met behulp van Hyper-V een deel van het geheugen af te schermen van het besturingssysteem. De hardwarematige virtualisatiefunctionaliteit van de processor biedt daarbij prestatiewinst. Intel Core-processors van de achtste generatie en AMD Zen 2-processors ondersteunen VBS. Recent breidde Microsoft de Windows 11-ondersteuning uit naar enkele oudere processors; die heeft Loman handmatig toegevoegd aan zijn tool.

"Daarnaast controleert mijn app ook of je pc geschikt voor de gamingfeatures AutoHDR en DirectStorage, die ook met Windows 11 geïntroduceerd worden", stelt Loman. Gebruikers kunnen de uitkomst van die check aanklikken voor meer informatie over de betreffende functies.

Bij opening kan Windows een SmartScreen-melding geven met de waarschuwing of gebruikers de software van een onbekend bron echt willen activeren. Loman: "Ik heb anderhalve maand na de aanvraag een codesigningcertificaat ontvangen zodat beveiligingsproducten deze niet flaggen, maar mijn website moet nog een reputatie opbouwen om ook door SmartScreen geaccepteerd te worden. Ik heb dit aangekaart bij Microsoft."

De achterliggende reden om de tool te bouwen is volgens hem simpelweg dat het hem leuk leek. "Ik had zin om een tool te maken die gebruikt kan worden. Ik dacht, dit kan ik makkelijk maken en er is vraag naar. Hij is gratis, ik hoef er niets aan te verdienen en hier zijn ook geen plannen voor."

Loman werkte jarenlang voor Sophos nadat SurfRight, het bedrijf dat hij met zijn broer Mark Loman had, werd overgenomen door Sophos. Een jaar geleden vertrok hij daar, naar eigen zeggen omdat hij bij Sophos niet zo snel op nieuwe ontwikkelingen kon inspringen met beveiligingssoftware als hij bij SurfRight kon. SurfRight verkreeg met name bekendheid vanwege de tool HitmanPro.

Links de Windows 11 Requirements Check Tool van Erik Loman, rechts de PC Health Check-app van Microsoft.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

03-09-2021 • 14:25

68 Linkedin

Reacties (68)

Wijzig sortering
Hier is een open-source tool:Dit is zo'n beetje de enige tool die je nodig hebt om te checken of je systeem voldoet aan de Windows 11 eisen. Overigens, als TPM uitstaat in de bios en je hebt geen losse hardeware module dan zal TPM altijd gemarkeerd worden als niet aanwezig.
Overigens, als TPM uitstaat in de bios en je hebt geen losse hardeware module dan zal TPM altijd gemarkeerd worden als niet aanwezig.
Ik ken WhyNotWin11. Een prima tool wat met AutoIT Scripting is gemaakt. Het grote verschil is dat WhyNotWin11 de gebruiker niet echt helpt. Win11RCT toont meer informatie waarom iets niet voldoet aan de systeemeisen van Windows 11. Hier een screenshot met wat ik bedoel: https://tweakers.net/i/TW...u8XxIL1k.png?f=user_large

Daarnaast linkt Win11RCT naar pagina’s die gebruikers helpen hoe ze bijvoorbeeld TPM in de BIOS kunnen aan zetten. Bijvoorbeeld: https://bytejams.com/help/tpm.html

[Reactie gewijzigd door erikloman op 3 september 2021 22:03]

Is allemaal overbodige informatie. Iets voldoet of iets voldoet niet. De informatie die de tool geeft bij bijvoorbeeld de TPM 2.0 eis klopt ook niet.

Er staat "Windows 11 does not support TPM version 1.2 as it only allows for the use of RSA and the SHA-1 hashing algorithm. TPM version 2.0 supports newer algorithms and is ISO certified . For a full run down of the differences between TPM 1.2 and 2.0 check out this article."

Dat klopt simpelweg niet. Windows 11 ondersteund 1.2 prima. Maar heeft echter als eis dat 2.0 de minimale versie is voor Windows 11.
Er staat een korte uitleg EN een link naar een artikel waar je kan zien hoe TPM (2) aangezet moet worden. Hoe is dat overbodig? En dat die informatie over TPM 1.2 had wellicht iets anders verwoord kunnen worden, maar als ik jouw betoog lees dan is het allemaal waardeloos etc. Dat slaat nergens op.
Is Windows 11 Requirements Check Tool wel open source?

Ik zie namelijk geen reden om voor een closed source te kiezen bij dit soort tools.

Update: via GitHub gevonden: https://github.com/ByteJammer/Win11RCT

Top!

(Linkje vanuit website zou fijn zijn)

[Reactie gewijzigd door apokalypse op 5 september 2021 11:54]

Volgens de tool voldoet mijn 5600X niet aan de vereisten. Trusted Platform module TPN niet gevonden. TMP 2.0 vereist.
Als de TPM rood wordt weergegeven en je klikt op het item opent deze pagina:
https://bytejams.com/help/tpm.html

Hier vind je hulp hoe je het aan kan zetten.
Oke tnx voor de support. Video bekeken en alles is nu groen.
De Ryzen 5 5600X heeft een firmware TPM, die ingeschakeld kan worden via de BIOS-instellingen.
Zou je een mail met screenshot kunnen sturen naar support@bytejams.com? 5600X moet gewoon als groen worden weergeven. TPM 2.0 is een andere requirement. Als je er op klikt zie je instructies hoe je het kan in schakelen.
Niet dat ik het ga gebruiken, maar de tool zegt dat DirectStorage niet om kan gaan met een niet-standaard NVMe driver (die van mij is van Samsung zelf, uiteraard). Bagger dus, aan de kant van MS, of aan die van de tool: de compatible NVMe driver van een trusted third-party als Samsung moet gewoon geaccepteerd worden. War is het volgende? MS die gaat zeggen dat ik hun nVidia driver moet gebruiken?
Als je op het item klikt zie je ook de achterliggende informatie. Hier kun je die ook lezen https://bytejams.com/help/dstorage.html

[Reactie gewijzigd door erikloman op 3 september 2021 14:59]

En daar staat helemaal niets over waarom dat niet gewoon de Samsung NVMe driver kan wezen.
Zie het plaatje met in het geel de requirement. Eronder een link naar de bron.
En ook daar, LOL, staat hemaal niets over waarom dat niet gewoon de Samsung NVMe driver kan wezen:

"DirectStorage requires an NVMe SSD to store and run games that use the "Standard NVM Express Controller" driver and a DirectX12 GPU"
De tool houdt zich aan de requirements die door Microsoft zijn opgesteld. Ik kan alleen gissen waarom Microsoft de Standard NVM Express Controller eist: het is een driver van Microsoft zelf. Dus daar kunnen ze DirectStorage op integreren.

Ik heb trouwens via email toegang gevraagd tot de DirectStorage SDK. Op die SDK ligt momenteel een NDA.
https://docs.microsoft.co...ctions/dstoragegetfactory
Maar als antwoord op mijn aanvraag kreeg ik te horen dat je een game studio moest zijn om uberhaupt toegang te krijgen. Pas op een later moment kunnen andere geïnteresseerden toegang krijgen. Ik zie namelijk naast games ook andere toepassingsmogelijkheden voor DirectStorage.
Weet je trouwens of het nodig is dat je OS op een NVME SSD staat om van DirectStorage gebruikt te maken, of dat het voldoende is dat de SSD waarvan je game runt een NVME SSD is?
Mijn OS 'disk' is namelijk nog een oude SATA SSD, maar mn game disks zijn allemaal NVME SSD's.

Ik krijg de melding dat "DirectStorage requires the 'Standard NVME Express Controller', en dat gaat dus enkel om mijn OS z'n SSD. Het lijkt dus nu alsof DirectStorage niet gaat werken als de OS storage niet voldoet.
Ik heb de tool gemaakt dat hij naar de systeem disk kijkt. Ik kan hem wel uitbreiden dat hij ook naar andere disks kijkt. Dan krijgt je wel meerdere entries in user interface.

Zolang de game op een NVMe schijf staat zou DirectStorage moeten gaan werken. Ongeacht of het de boot/systeem disk is.
Super, thanks voor de info!
Bedankt voor je toelichting.

Zou inderdaad kunnen dat MS zelf iets toevoegt aan de functionaliteit voor hun eigen NVMe driver. Ironisch gezien is dat ook precies waarom Samsung dat deed met hun eigen driver; https://www.samsung.com/s...ssd/support/faqs-nvmessd/

"Windows has an in-box driver that ensures your Samsung NVMe™ SSD is operational from the start, but we recommend installing the Samsung NVMe™ Driver specifically designed for Samsung NVMe™ SSDs, to ensure optimal performance and to maximize compatibility with your system."

Zou de eigen Samsung NVMe driver dus het liefste willen behouden, maar wellicht gaat Samsung die ook aanpassen dan voor Windows 11.
Normaal bedien je storage via een storage API echter met de komst van NVMe drives die veel sneller zijn dan wat we vroeger hadden begint die storage API teveel overhead te geven.

Directstorage maakt het mogelijk om met DirectX rechtreeks de NVMe drive aan te spreken.

Dat vereist:

DirectX 12 game waar de ontwikkelaar dit ook daadwerkelijk wenst te gebruiken.
NVMe driver die toelaat rechstreeks aangesproken te worden via directstorage ipv het huidige standaard storage API.

Win11 is nog niet uit, de MS driver is nog niet uit, de Samsung driver met directstorage is nog niet uit en de games met ondersteuning zijn ook nog niet uit.
Zo 'uiteraard' is dat niet.

Volgens mij is de In-box Microsoft NVMe Driver nog altijd de default. (Tenzij samsung nvme drivers via de windows update worden pushed, wat mij zeer onaannemelijk lijkt).
En waar is deze tool te downloaden?
Zeker door SmartScreen gefilterd. :) Is weer toegevoegd. De site krijgt zo te zien ook meer informatie over de verschillende onderdelen van de check, zoals over de TPM.
het bedrijf dat hij met zijn broek Mark Loman had.
Leuke naam voor een broek :Y)

On Topic:
Handige tool. Je ziet nu alleen wel meerdere tools voor Win11 compabiliteit uit de grond schieten. Jammer dat MSFT niet iets fatsoenlijks heeft geleverd.

[Reactie gewijzigd door Mopperman op 3 september 2021 14:28]

Niets fatsoenlijke geleverd... Windows 11 is er nog niet. Die tools zijn voor de enthousiasts.
Waarom is het zo belangrijk dat je van tevoren weet of je in aanmerking komt of niet? Je zult vlug genoeg merken als hij wel/niet bij je Windows updates verschijnt volgende maand.
Inderdaad de tools schieten als paddenstoelen uit de grond, terwijl je windows 11 er nog niet eens is.
Is het zo belangrijk om al te weten dat je pc voldoet, want windows 10 blijft ook nog 4 jaar ondersteuning houden.

Maar de tool zit er wel leuk uit als ik dit zo zie.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 3 september 2021 15:38]

Ik denk dat Microsoft iets heel simpels en goeds heeft afgeleverd dat exact het antwoord geeft dat je wilt weten, namelijk of je systeem wel of niet compatibel is.

Wat dan precies die wel of niet compatibiliteit is, is op het grote beeld bekeken totaal onbelangrijk, je systeem voldoet of hij voldoet niet.

Dat de autheurs van dit soort tooltjes de Microsoft tool hebben gereverse engineerd en elke test die wordt gedaan appart benoemen doet niets af aan het eindresultaat, je systeem voldoet of hij voldoet niet.
"je PC voldoet niet, maar met één druk op de knop in het BIOS doet hij het wel" is voor mij toch anders dan "deze PC kan nooit Windows 11 krijgen".
True, to be fair, je krijgt de volledige lijst met requirements te zien, alleen niet specifiek welke requirement je mist.
een linkje was wel handig geweest...
Was even zoeken inderdaad, maar link:
https://bytejams.com/
Link dan vooral even niet naar de tool: https://bytejams.com/

Auteur heeft het gefixt

[Reactie gewijzigd door thomasv op 3 september 2021 14:34]

Als je de app opstart krijg je de onderstaande melding
Met Microsoft Defender SmartScreen is voorkomen dat een onbekende app is gestart. Het uitvoeren van deze app kan een risico voor uw pc vormen.
Als je op "Meer informatie" klikt dan krijg je de optie om de app te draaien.
Heb deze melding niet gekregen van windows security center.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee