Microsoft haalt tool om Windows 11-compatibiliteit te controleren offline

Microsoft heeft de PC Health Check App tijdelijk offline gehaald. Met de app konden consumenten kijken of hun apparaat Windows 11 goed kan draaien als het besturingssysteem later dit jaar uitkomt. De app werkt volgens Microsoft nog niet naar behoren.

In een blog legt Microsoft uit waarom de PC Health Check App offline is gehaald. Het was de bedoeling dat consumenten met de tool eenvoudig konden zien of hun pc het nieuwe besturingssysteem aankan. Alleen gaf de app de meeste gebruikers het bericht dat hun pc niet geschikt is.

De tool gaf in de meeste gevallen een foutmelding. Ook Tweakers kreeg bij het testen van de app deze foutmelding te zien. Hierdoor leek het alsof alleen de meest recente computers geschikt zijn voor Windows 11. Al snel bleek dat deze tool iets te streng is.

PC Health Check App voor Windows 11

Microsoft erkent dat de tool niet naar behoren werkt en heeft de PC Health Check App tijdelijk offline gehaald. Het team dat de app ontwikkelt gaat kijken naar de feedback die Microsoft heeft ontvangen van gebruikers van de app en gaat de tool aanpassen. Het is de bedoeling dat de tool later weer beschikbaar wordt en dan accurater weergeeft of een pc Windows 11 goed kan draaien.

Verder schrijft Microsoft dat apparaten met een Intel-processor van de Coffee Lake-generatie of nieuwer Windows 11 prima kunnen draaien. Dat geldt ook voor apparaten met een AMD Zen 2-cpu of beter en Qualcomm 7 series- en 8 series-processors. Daarnaast is Microsoft bezig om Windows 11 te testen op apparaten met Intel-processors van de zevende generatie en AMD Zen 1-processors. Het team hoopt snel te kunnen delen of ook deze apparaten voldoen aan de systeemeisen van Windows 11.

Door Robert Zomers

Redacteur

29-06-2021 • 19:06

169

Submitter: jj71

Reacties (169)

169
163
105
10
0
40
Wijzig sortering
Ik denk niet dat je er een grotere bende van kan maken dan Microsoft de laatste tijd heeft gedaan. Dan weer alleen TPM2.0, dan fTPM 1.2, dan weer 2.0, dan ook nog uit het niets zeer scherpe eisen voor processoren, en nu dit gedoe weer met de tool die initieel te weinig details gaf, opnieuw werd uitgegeven, en nu weer verkeerde details geeft. Kan het nog enigzins chaotischer? Zorg gewoon voor eenduidige communicatie, zodat de consument weet waar het aan toe is.

[Reactie gewijzigd door saren op 23 juli 2024 07:05]

Het gaat om systeemeisen, die veranderen nog wel eens in de aanloop. Aangezien de uitrol pas volgend jaar is blijft rustig afwachten de beste optie, zeker omdat er nog volop ontwikkeld wordt. Het is een beetje rommelig, maar 'niet een grotere ben van kan maken' is wat overdreven. Ze hadden beter nog helemaal niets kunnen melden tot ergens na de zomer.
Dus zorg je ervoor dat mensen die een laptop of PC willen kopen voorlopig hun aankoop uitstellen of naar alternatieven gaan kijken. Want wie zegt dat als je nu een laptop koopt of pc samenstelt dat hij dan volgend jaar de Windows 11 update krijgt?

Blijft onvoorstelbaar hoe slecht Microsoft blijft in communicatie.
Een laptop of PC met een beetje recente specs zal echt wel de upgrade (niet update) kunnen draaien.
Dit hele verhaal is vooral interessant voor de mensen die een oudere machine draaien.
Mijn laptop is nog uit 2011. En lees online dat mensen Win11 erop draaien. Zou aannemen dat als je nu een nieuwe koopt die echt wel kan upgraden.
Een laptop uit 2011 met TPM 2.0? Wonderlijk!
Ik zag op reddit iemand voorbij komen die het erop had draaien. Hoe weet ik ook niet.
MSFT heeft als ik het goed begrepen heb al aangekondigd dat de preview updates gaat krijgen die de eisen aanscherpen.
Linus Tech Tips heeft in video laten zien hoe je win 11 kan installeren op cpu's die volgens windows niet eens supporten
Heb ergens gelezen dat deze req niet geld voor de developer build. En als je er wel tegenaan loopt kan je het volgens genoeg bronnen omzijlen door een reg tweak uit te voeren:
https://www.windowslatest...s-11-tpm-2-0-requirement/
Ik had eigenlijk nog nooit van TPM 2 gehoord. Maar als ik op Wikipedia kijk komt het uit 2019. Kan me bijna niet voorstellen dat Win11 enkel op zulke nieuwe systemen draait. Ze willen toch juist iedereen over op de nieuwe versie lijkt mij?
Anoniem: 420148 @CR169130 juni 2021 00:10
Ja, > 0,1% van alle kopers dus en niet interessant. De rest zit gewoon bij de desktop/laptop meegeleverd en de fabrikant zorgt dat het naar spec is en MS krijgt licentiegeld.
De huidige machines in de winkel zullen tot en met 1e kwartaal 2022 nog gewoon Win10 draaien, en is het dus maar hopen voor de consument dat ie te upgraden is naar Win11.
Ik verwacht dat tot die tijd de gemiddelde consument (wijselijk) de hand op de knip houdt. Of winkels moeten er een soort van garantielabel op plakken, zoals ze dat in het verleden ook hebben gedaan.. "windows 11 voorbereid"
Anoniem: 420148 @cappie30 juni 2021 22:12
Sorry, maar Minecraft is toch wel een schoolvoorbeeld van hoe het wel moet. En Hotmail bestaat nog, enkel nu onder de noemer Outlook, wat een van de grootste mailproviders op aarde is.
Ik kan mij voorstellen dat het leaken van een early build ervoor heeft gezorgd dat ze bepaalde plannen hebben moeten versnellen.
Als de systemen eisen zo vlak voor het uitbrengen van een applicatie (in dit geval OS) nog zo zou kunnen veranderen. Dan kan je de vraag stellen of dit wel het juiste pad is om nu al een tool beschikbaar te stellen om compatibiliteit te controleren.

Zoals @saren ook aanhaalt, vandaag heb je een Intel van 8Gen nodig en morgen blijkt dat ook de 6e gen de applicatie/OS zou kunnen draaien.

Daarnaast vind ik het wel vreemd om 5 voor 12.. nog de systeem vereisten te bepalen. OS is al zowat klaar. Grootste hop die genomen moet worden is de bugs die de testers melden weg te werken. Systeem vereisten verhaal zou nog maar minimaal aangepast mogen worden..
Zoals zo vaak bij dit soort aankondigingen wordt de soep meestal niet zo heet gegeten als deze wordt opgediend. Nu blijkt dat Gen 7 Intels ook worden gesupport en zal Gen 6 het vast ook nog wel doen met Windows 11. :)

Deze heisa heeft er wel voor gezorgd dat een hoop mensen van Legacy naar UEFI modus zijn gegaan met hun recente hardware inclusief ondergetekende. ;)
Inderdaad wat een bende. Naast dat vind ik het ook een erg rare keuze om in tijden van chiptekorten, economische recessies en discussies over afvalbergen iets als een TPM 2.0 verplichting er door willen drukken, ze hadden eigenlijk geen beroerder moment kunnen kiezen om zoiets te eisen :+ .

Ik denk dat de adoption rate ook erg laag zal zijn van W11 de eerste 5 jaar als ze die TPM vereiste er in houden. Afgezien van de negatieve publiciteit die het Windows 11 nu al geeft (de meeste comments zijn niet echt mild die ik lees).

Het ergste is eigenlijk nog dat veel van hun eigen surface apparaten van de afgelopen 5 jaar niet eens ondersteund worden. Een behoorlijke blunder als je het mij vraagt.

Ik kan me dan ook bijna niet anders voorstellen dan dat ze terug komen op hun beslissing.
Want? TPM2 is mogelijk vanaf 7e generatie Intel processoren. Deze kwamen 5 jaar geleden uit. Tegen de tijd dat Windows 11 uitgerold word is dit al 6 jaar.

Is het echt zo raar als een computer/laptop (of welk ander apparaat) van 6 jaar oud word uitgesloten van updates? (kuch Android kuch)

En zelfs dan. Je kan nog steeds tot 2025 updates krijgen voor Windows 10 die als OS gewoon prima is
Want? TPM2 is mogelijk vanaf 7e generatie Intel processoren. Deze kwamen 5 jaar geleden uit. Tegen de tijd dat Windows 11 uitgerold word is dit al 6 jaar.
Voor een beetje huis tuin en keuken gebruik, is 6 jaar nog helemaal niet oud. Die 'oude' beestjes doen het anders nog steeds prima.
Nou inderdaad; zelfs 1e en 2e generatie Intel Core , evenals Phenom II's en amd fx-series werken gewoon nog prima, bieden meer dan genoeg performance, en icm een genoeg ram en een leuke ssd prima te gebruiken. Ik zie zelfs Intel core2duo laptops met 4gb ram en ssd die het prima doen op win.10 .Voor velen die een computer gebruiken voor e-mail/browsen/facebook zijn zulke machines dan ook prima te gebruiken en is er geen reden nieuwe hardware te kopen.
Het is nu al duidelijk tijdens de preview dat W11 gewoon draait op apparaten zonder TPM. Die hele TPM requirement heeft dus niks te maken met het extra moeten inbouwen van ondersteuning en het kost dus geen extra moeite schijnbaar om het gewoon werkend te krijgen. Waarom kan er niet gewoon een waarschuwing gegeven worden waarin aangegeven wordt dat er geen TPM aanwezig is (desnoods met melding zoals bij niet legitieme Windows dat je pc minderwaardige beveiliging heeft). Dus ja, het is wel degelijk raar dat je hardware gaat blokken die schijnbaar prima met W11 overweg kan. Al helemaal tijdens een chiptekort. Er gaan geheid mensen hun oude laptop/pc bij het grof vuil zetten omdat ze per se Windows 11 willen draaien.

Maar even afgezien daarvan, qua ondersteuning doet Microsoft het inderdaad gewoon netjes. Er wordt hier met name kritiek gegeven op de communicatie. Eerst is het TPM 1.2, dan 2.0, dan is de check tool ineens niet goed. Daarnaast lijkt het mij juist in het voordeel van Microsoft dat zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk W11 installeren en daarmee een hoge adoption rate halen.
Als je een Surface Pro 5 ergens in 2018 hebt gekocht, dan is die pas 3 of 4 jaar oud. Deze heeft TPM 2.0, UEFI en secure boot en is snel genoeg om een OS-je te draaien in ieder geval. De mijne heeft een i7 en 8GB, dus weinig reden om daar geen Win11 op te kunnen draaien.
TMP is ook mogelijk met een gen6. Daarnaast kun je PTT aanzetten als je geen TPM module in je kast hebt zitten.

Overigens vind ik het wel een goede ontwikkeling dat de thuisgebruiker meer betrokken wordt of kenbaar gemaakt wordt van de mogelijkheden betreffende beveiliging.
K zit nog met een 6700k en z170 (msi krait3x) en daar zit gewoon tpm2.0 op, moest t ff aan zetten..
Met het prog WhyNotWin11 alles in het groen alleen de processor niet..
Het lijkt er op alsof ze intern een beetje moeite hebben met de knoop door te hakken om de ondersteuning van een boel legacy troep weg te snijden uit Windows.

Ze zullen allicht een beetje bang zijn dat als W11 weer een Vista wordt en dat kan ze in de consumenten markt nu fataal worden nu ze lang niet zo sterk staan als dat ze destijds deden.
Hoeveel minder sterk staan ze dan? ChromeOS hooguit, maar voor de rest is er volgens mij weinig aan de dominantie van Windows veranderd de laatste jaren.
ios en android zijn gigantsche concurenten. Sinds ik een tablet/ipad heb grijp ik veel en veel minder naar een computer.
De meeste mensen produceren niets nuttigs op een computer en consumeren alleen media dus hebben ze ook niet meer nodig dan een tabletje nodig voor hun youtube, angry birds en porno app (aka "the sheeple" wiens onkunde direct naar geld omgezet kan worden.. erg belangrijk deel.. mag lekker blijven groeien wat mij betreft)

.. aan de andere kant heb je de specialisten (2% van de bevolking (een kleine 80 miljoen mensen in de internet-connected wereld, verdubbelt iedere 4 jaar)) die de kern van tweakers.net vertegenwoordigen (of vroeger in ieder geval deden, voordat iedere fellationist met een appel product zichzelf een tweaker begon te noemen) die de hele wereld draaiende houden en die wel spul maken; deze steeds groter groeiende groep heeft wel degelijk fatsoenlijke systemen nodig om hun werk op te doen; werk wat steeds minder en minder op een laptop kan (denk aan content creators, grafische mensen, software developers, sysadmins en de hordes van ondersteunend personeel (sales, finance)).

TL;DR / ADD versie: Mensen die daadwerkelijk WERKEN en/of CREËREN met computers doen dit niet op touchscreen devices.
TL;DR / ADD versie: Mensen die daadwerkelijk WERKEN en/of CREËREN met computers doen dit niet op touchscreen devices.
Musici gebruiken in veel gevallen iPads om hun werk op te nemen en te bewerken. Veelal werkt hun interface-apparatuur niet met Android of Windows.

Ook veel fotografen gebruiken iPads en M1-macbooks.
TL;DR / ADD versie: Mensen die daadwerkelijk WERKEN en/of CREËREN met computers doen dit niet op touchscreen devices......

Misschien niet helemaal een 100% touch device, maar ik ken genoeg mensen met een Wacom Cintiq... ;)
Ik heb naast mijn desktop ook een Ipad Pro. Erg fijne tablet, maar ik zit toch veel liever voor m'n PC met 27" scherm. Een toetsenbord met muis prefereer ik nog steeds boven al dat geveeg met een tablet.
Idem hier.
Mijn pc gebruik ik enkel en puur nog voor gaming, en dat is enkel weekend.
Mijn laptop met dedicated GPU voor simpele games, bankieren en beetje internet… tot voor denk nu 2 a 3 maanden.

Amazon fire HD 10 pro tablet i.c.m een keyboardhoes. Is daarmee in feite een kleine 10inch mini laptop op android basis.

Sinds ik dus dat ding heb gebruik ik de fire 10 eigenlijk bijna voor alles.

Always on, portable, doe op gamen na bijna alles nog op de tablet.
En met een acculading doe ik met dat ding bijna een week, tenzij netflix word gebruikt dan halverwege opladen.

Maar het feit dat het meteen gebruiksklaar is is gewoon top.

Windows 11 zal hooguit op de gaming pc komen. En op een eventueel nieuwe pc in de toekomst. De ouder meuk die ik heb is windows 10 gewoon final destination.
Zoals ik kan en mag geloven geeft w.11 beter prestaties onder gaming als w.10.
Afwachten dus
Ja dit is Tweakers maar ik heb geen zin meer om in de kelder voorovergebogen aan een desktop te zitten. Das war einmal.
Niet voor niks dat internet verkeer voornamelijk mobiel is en de groeimarkt Afrika en Azië zijn volop in de smartphone.
De meeste mensen gebruiken privé al een paar jaar nauwelijks nog een PC. Zoals @jj71 ook al aangeeft, Android en iOS hebben beide een vele malen groter aandeel. Windows is bij privé gebruik ondertussen +/- net zo groot als MacOS(Ik schat dat Apple daar nu zelfs een groter aandeel heeft) en Linux loopt daar niet eens denderend veel meer achteraan(nog geen dubbele cijfers, maar meer dan die <1% die het vroeger aan marktaandeel had).

Sinds het thuiswerken zijn er weer veel Windows laptops de huishoudens ingekropen, maar deze worden privé niet of nauwelijks gebruikt. Windows is zakelijk nog heer en meester voor eindgebruikers (servers 50-50 afhankelijk van bronnen), maar daarbuiten stelt Windows ondertussen geen bal meer voor. Vandaar dat Microsoft ook zo hard aan het inzetten is op Windows gamers, want als ze die groep kwijtraken is het gewoon gedaan met Windows in de consumentenmarkt.

[Reactie gewijzigd door batjes op 23 juli 2024 07:05]

Kan ik me wat bij voorstellen, maar heb je hier cijfers bij? Het lijkt me namelijk wel sterk dat macOS in de buurt komt van Windows voor privégebruik. Vooral vanwege die gamemarkt waar je het over hebt, maar als ik om me heen kijk (N=1, ik weet het) dan is Windows voor privégebruik toch zeker wel een veel groter aandeel dan macOS alsnog.
De afgelopen jaren heb ik duizenden mensen ondersteuning gegeven bij het thuiswerken e.d. Een klein percentage heeft een eigen laptop, veruit de meeste zijn werklaptops.

Van dat percentage dat met een eigen laptop thuiswerkt is -gevoelsmatig- ongeveer de helft een macbook. Of de privé Windows laptops hebben nooit problemen :P Maar dat lijkt me sterk.

Het is wel mijn ervaring, dus n=1. Maar het is niet helemaal uit de lucht gegrepen, heb het verder nooit geturfd oid.
Als ik naar de cijfers kijk (zoals @kcRogue ze geeft) lijkt het me persoonlijk sterk dat het zo erg geshift is. Logischer zal dat met iets anders te maken hebben, bijvoorbeeld dat het aandeel MacBooks in jouw doelgroep vrij hoog is. Bijvoorbeeld onder developers (mijn vakgebied) is het aandeel MacBook ook wat groter dan gemiddeld. Maar los daarvan is het aandeel 'mobiel OS' natuurlijk inderdaad rap gestegen. Voor desktop computing in het bedrijfsleven is Microsoft vooralsnog praktisch monopolist volgens mij. Zal er ook mee te maken hebben dat je er zoveel tools 'bij krijgt' natuurlijk (Office365, Teams).
Mijn doelgroep was voornamelijk gemiddelde gebruikers, van hoog tot laag opgeleid, juist nauwelijks IT-mensen, wel vrijwel exclusief overheidsmedewerkers. Bijna niemand gebruikt privé nog laptops en het meeste thuiswerken ging via Citrix Workspace of Vmware Horizon, de software die ze gebruiken zit dus in de 'cloud'.

Bij consumenten is Windows lang niet zo groot meer als dat het jaren geleden was. Allicht dat het in andere landen anders is, maar gevoelsmatig is het aantal privé Mac (en Linux) gebruikers in Nederland nog nooit zo hoog geweest. Nu is Citrix Workspace behoorlijk ruk op Macbooks (en Linux) en zullen ze verhoudingsgewijs wat meer problemen veroorzaken.

Statcounter is op basis van website bezoeken, daar zal een groot aandeel van de Windows systemen zakelijk zijn, terwijl maar een klein aandeel van de Macbooks zakelijk zal zijn.

Zakelijk is MS inderdaad (bij eindgebruikers vooral) nog heer en meester. Maar hun consumentenaandeel leunt naar mijn idee vooral op gamers en zo heel groot is die groep nou ook weer niet.

Maar goed ik heb er geen bronnen of cijfers voor, behalve mijn n=1 ervaring.
Ik vind het ook maar een twijfelachtige uitspraak.

Een willekeurige google opdracht(https://gs.statcounter.com/os-market-share) geeft 30% Windows en 7% MacOS. Ik zie dat op wikipedia(https://en.wikipedia.org/...hare_of_operating_systems) alvast iOS en MacOS samen worden geteld. Helemaal eerlijk is dat natuurlijk niet.
Als MS legacy code wil wegsnijden zou toch allang gedaan zijn. Het lijkt erop dat ze zelf niet precies goed weten wat nu de eisen zijn van W11.

Wat betreft het historische flip-flip-flop release model van Windows zou W11 inderdaad een flop release kunnen worden. Het probleem is alleen dat er de komende jaren geen andere Windows releases zullen komen.
Ik denk dat dit wel eens heel bewust zou kunnen geweest zijn: een ballonnetje oplaten.
In de reguliere pers heeft nog er nog niets gestaan, enkel op wat tech sites, maar ondertussen hebben wel al zeer veel mensen feedback gegeven (op forums).

Je laatste zin is daarom fout: de gemiddelde bezoeker op tweakers is niet de gemiddelde consument.
Je laatste zin is daarom fout: de gemiddelde bezoeker op tweakers is niet de gemiddelde consument.
Dat klopt, maar ik heb het dan ook over de consument, en heb het niet over de gemiddelde consument ;)
Veel van mijn vrienden weten inderdaad amper van Windows 11 af, laat staan dat ze natuurlijk zaken als TPM-requirements gaan lopen opzoeken. Desondanks is er ook een grote groep consumenten die daar wel naar zoekt. Ik heb geen onderscheid gemaakt.
Mwah, het trekt wel lekker de aandacht zo. En het eerst aangeven dat je "Windows 11 niet mag draaien" zorgt er wellicht wel voor dat er uiteindelijk meer mensen (sneller) overstappen omdat er een sterkere wens is om bij de beperkte groep te horen die het wel kan draaien. Misschien eigenlijk precies de reclame die ze nodig hebben, hoewel waarschijnlijk onbedoeld.
Microsoft doet niet aan eenduidigheid. Ze wisselen continu van strategy en zijn inconsistent. Het is overal terug te zien in hun besturingssysteem en dat is erg jammer. Ik zal wel een flinke lading copium gesnoven moeten hebben voor ik zeg dat Windows 11 hopelijk een einde maakt aan de inconsistentie en de boel eindelijk gelijk trekt.
Tja ze maken het zich bewust zo moeilijk. Apple heeft het niet zo moeilijk, zij hebben niet te maken met enorme hoeveelheden hardware-combinaties. Dit hoort er gewoon bij, zeker als ze dit blijkbaar te vroeg bekend willen maken. Als zelfs de Windows-devs betrokken bij deze tool het niet weten, dan moeten ze er pas later informatie over bekend maken. Maar dat zal wel tegen het zere hoofd van bepaalde managers zijn geweest, mogelijk vonden die dat je dan mensen langer dan wenselijk in onzekerheid laat verblijven.
Ik denk niet dat je er een grotere bende van kan maken dan Microsoft de laatste tijd heeft gedaan. Dan weer alleen TPM2.0, dan fTPM 1.2, dan weer 2.0, dan ook nog uit het niets zeer scherpe eisen voor processoren, en nu dit gedoe weer met de tool die initieel te weinig details gaf, opnieuw werd uitgegeven, en nu weer verkeerde details geeft. Kan het nog enigzins chaotischer? Zorg gewoon voor eenduidige communicatie, zodat de consument weet waar het aan toe is.
Ehh, volgens mij waren al die TPM berichten allemaal geruchten, en niet iets wat microsoft zelf officieel naar buiten heeft gebracht. Dat TPM 2.0 vereist was, was het 1e officiële berichtgeving.

Microsoft is dus helemaal nergens schuldig aan, dat doet de media die perse overal een antwoord van willen hebben zonder de officiële berichtgeving af te wachten.

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 23 juli 2024 07:05]

Neehoor. In dit nieuwsartikel op tweakers is te lezen dat in Microsoft's eigen documentatie stond dat TPM 2.0 geen vereiste zou zijn. Hier zijn ze later op teruggekomen:
In uitgebreidere documentatie van Microsoft staat dat de aanwezigheid van TPM 2.0 echter geen harde vereiste is. Windows 11 kan ook geïnstalleerd worden op systemen met TPM 1.2, maar er zal dan een waarschuwing getoond worden dat dit minder veilig is. TPM 2.0 werd eind 2017 geïntroduceerd en als dit vereist is, zouden oudere systemen dus buiten de boot vallen. Voor TPM 2.0 is bijvoorbeeld UEFI vereis
en verwijst naar de officiele website van Microsoft. Hier staat inmiddels:
This article has been updated to correct the guidance around the TPM requirements for Windows 11. For more information, see the Windows 11 Specifications. To check the compatibility of your device with Windows 11, get the PC Health Tool from Upgrade to the New Windows 11 OS.

[Reactie gewijzigd door saren op 23 juli 2024 07:05]

Neen, Tweakers had (net als vele andere websites) verouderde documentatie aangenomen als correct ondanks dat Microsoft al had gecommuniceerd dat TPM 2 vereist was. Die documentatie had niet publiekelijk mogen zijn, uiteraard, maar het is niet alsof Microsoft aan het flip-floppen was tussen wel of niet TPM 2 te vereisen.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 23 juli 2024 07:05]

In het verleden kwam het vaak voor dat oficiele requirements voor Microsoft's software op meerdere plekken in hun website werd vermeld. En dan was het aan de gebruiker om te achterhalen wat nou de correcte lijst was, eventueel MS op de hoogte te stellen van het conflict en hopen dat ze hun paginas veranderen.

Het is noet de 1e keer dat MS er een rommeltje van hun documentatie heeft gemaakt.
MS had op de eerste site met vereisten TPM1.2 staan en kwam daarna af met dat het mogelijks zelfs zonder zou kunnen. Een dag later pas kwam de melding dat het TPM2 zou zijn en dat dit een harde eis ging worden.
Het maakt niet uit hoe ze je noemen, als ze je maar noemen. :+
Lijkt de Xbox one launch van weleer wel...
Tja xp was oké, Vista drama, win 7 oké, win 8.1 drama, win 10 oké en nu win 11 drama?
xp was drama, was win 2000 maar dan met teletubbiekleuren en een hoop half werkende extra's voor 'gewone' gebruikers die alles eenvoudiger zouden moeten maken maar door hun slechte werking het omgekeerde effect hadden. (vanaf sp1 werd het wat stabiel)

Vista was dan weer wel ok, enige probleem was dat hardwareleveranciers weigerden moeite te steken in drivers voor het nieuwe drivermodel.

Windows 7 was ook ok want was eigenlijk SP1 voor vista met een nieuwe naam.

Win 8 was met de metro-interface inderdaad drama, met 8.1 werd het deftig bruikbaar.

Windows 10 is eigenlijk win 8.1 met metro er deftig uit

Windows 11 is een vervolg van Windows 10 en zal dus ook wel ok zijn
Ik herinner mij het 'Vista Capable' debacle anders nog goed genoeg :+
Windows 11 komt zo wel dagelijks in het nieuws. Dus misschien is dit wel een briljante strategie van de marketing afdeling. ;)
Het enige ongelukkige aan die tool is dat deze niet aangeeft welke onderdelen niet aan de eisen voldoen en welke wel. Mijn oude, trouwe Core i3 haalt ruimschoots de minimale eisen, alleen kan mijn videokaart geen DirectX12 aan en zegt de tool dus "incompatible."
Ten tijde van Windows 10 deed Microsoft dat veel beter, doordat de tool destijds per onderdeel aangaf of dat wel of niet geschikt was en ik begrijp niet waarom dat met deze tool niet gebeurd.
Ik denk dat we er rekening mee moeten houden dat Windows 11 tenslotte geleakt is en nooit echt officieel door microsoft is aangekondigt. Pas na de DMC request. Het product zelf was misschien nog niet eens klaar om over de toonbank te gaan.
De eerste paar jaar van Windows 10 was ook een puinhoop. Uiteindelijk kwam het redelijk goed.
Ik wacht wel tot 2025 met win11.
Ligt niet zo zeer aan MS, meer aan media outlets die aan de haal gaan met allerlei verhalen van allerlei fora. Nog voordat MS zelf ook maar iets kon meedelen. Ze zijn nu aan het scramblen om wat te doen, en dat is blijkbaar erg lastig voor zo'n groot bedrijf.
Gary Sims van het YouTube-kanaal Gary Explains legt in deze video uit waarom de oorspronkelijke eisen aan de processor (Ryzen 2 / 8e gen Intel) nogal willekeurig zijn en wat volgens hem begrijpelijk / logisch zou zijn.

Het komt erop neer dat 4e generatie Intel-processoren (hij gebruikt als voorbeeld de Core i5-4440) geen Intel Trusted Execution technology en nog een paar security features ondersteunen, dus het zou uit te leggen zijn als die generatie niet meer zou worden ondersteund. Maar een i5-6500 / 7500 / 8500 ondersteunt die features wel en zou Windows 11 dus ook gewoon moeten kunnen draaien met alle nodige security features.

Microsoft heeft dit niet handig aangepakt en voor een hoop verwarring gezorgd.

[Reactie gewijzigd door jj71 op 23 juli 2024 07:05]

Het komt erop neer dat 4e generatie Intel-processoren (hij gebruikt als voorbeeld de Core i5-4440) geen Intel Trusted Execution technology en nog een paar security features ondersteunen, dus het zou uit te leggen zijn als die generatie niet meer zou worden ondersteund. Maar een i5-6500 / 7500 / 8500 ondersteunt die features wel en zou Windows 11 dus ook gewoon moeten kunnen draaien met alle nodige security features.
Ik snap wat Gary zegt, maar je zou toch zelf moeten weten of je dit risico wilt lopen, of dat je met andere middelen zorgt dat je je systeem goed beveiligd? Ik vind het raar dat ze oudere pc's die anders prima W11 zouden kunnen draaien, niet meer ondersteunen.
Ik vraag me af in hoeverre ze dit ook echt gaan enforcen, met de shitstorm aan kritiek die ze nu over zich heen krijgen.
Tja, ligt de verantwoordelijkheid bij de gebruiker of bij Microsoft? Wij Tweakers hier zijn ons bewust van het risico dat we lopen als we hardware gebruiken die bepaalde security features mist, maar de gemiddelde niet-technische gebruiker verwacht van Microsoft dat ze hem of haar zo goed mogelijk beschermen tegen malware. Als Windows 11 over een aantal maanden echt uitkomt, dan zullen we zien of de soep zo heet gegeten wordt als ze nu (lijkt te) word(en) opgediend.
Ben ik nu echt een van de weinigen die het gewoon een goed idee vindt dat Microsoft een bepaalde basis beveiliging vereist voor W11? Daar sturen ze al een lange periode naartoe en het feit dat enorm veel mensen lopen te zuchten en steunen als W10 ze na een maand aandringen dwingt te herstarten na een update zegt voor mij al genoeg; de doorsnee consument doet zelf te weinig om veiligheid te waarborgen. Tsja, dan moet je dat maar afdwingen hè 😉 Of zie ik dit nu helemaal verkeerd?
Draait gewoon prima op een AMD FX-8350 CPU, 990FX MoBo, GTX 460 1GB GPU, en 8GB DDR3 RAM, Zonder UEFI Bios, dus geen TPM of Secure Boot, en het werkt gewoon.

Heb gewoon dit truukje gebruikt: https://www.deskmodder.de..._Secure_Boot_installieren

Dus snap die hele TPM en Secure Boot onzin niet, blijkbaar is het helemaal niet nodig om Windows 11 goed te laten werken.

Zou beter zijn als Windows 11 een melding geeft dat het veiliger/beter is om TPF en Secure Boot aan te zetten, met een "How To" link/guide in plaats van te forceren dat het aan moet voor de installatie.
TPM en secure boot zijn voor tweakers of doorsnee thuisgebruikers ook niet zo heel erg boeiend.

Voor een zakelijke laptop daarentegen zijn het erg sterke security features. TPM is o.a. belangrijk voor Bitlocker, maar is via een API in Windows ook beschikbaar als cryptografische module. Certificaten generen, opslaan of verifiëren. Apparaat authenticatie. Controle of er niet met het opstarten geknoeit is. Het kan ook gebruikt worden voor domein logins.

Gezien het ook als anticheat ingezet kan worden, is het niet eens een vreemd idee dat grote game studios/publishers dit als vereiste hebben om games voor zowel de PC als Xbox te blijven uitbrengen. De Xbox gebruikt een vergelijkbaar systeem.

Optioneel zou een betere keuze zijn, maar gezien security steeds belangrijker wordt is het op zich geen vreemde keuze.

[Reactie gewijzigd door batjes op 23 juli 2024 07:05]

Had dit niet met de preview versie te maken? Dat het bij de officiële release pas “ingeschakeld” wordt?
Kan mij inderdaad herinneren ergens te lezen dat de Insider builds deze eisen niet hebben. Wat je overigens wel te denken geeft: waarom de release versie dan straks wel?
Dat zou mooi zijn als ik dadelijk met m'n Haswell processor wél de preview zonder problemen kan installeren (gisterenavond via windows update kreeg ik Windows 11 geheel tegen mijn verwachting in de update) en dadelijk met de 'final' af zou moeten haken want je koopt maar nieuwe hardware. Ter info mijn moederbord is een Asus Z97-k (geen idee welke versie TPM die heeft).

Edit: Bedenk me net opeens dat ik al jaren in de developer versie hang van Windows 10, dat ze mij daarom ook in de dev. Windows 11 blijf zitten zonder de eisen.. Nou ja, we wachten maar af.

[Reactie gewijzigd door pres_lincoln op 23 juli 2024 07:05]

Als de ik de geschiedenis moet geloven sla ik deze versie van windows over.
Windows XP = Prima
Windows Vista = rampzalig
Windows 7 = Prima
Windows 8.0 rampzalig
Windows 10 prima.

Dus nu zijn we aangekomen bij windows 11 en dus zal het weer rampzalig zijn waardoor Microsoft weer gaat luisteren naar de consumenten net zoals bij Windows 8.1 waarna we straks ook een windows 11.1 krijgen en een jaar later windows 12 omdat windows 11.1 een slechte naam blijft houden net zoals windows 8.1...
Zucht, zo kan en mag je niet kijken. Je vergeet versies mee te nemen gewoon om je lijstje te doen kloppen en geeft een gekleurde weergave.

XP was helemaal niet prima. Werd met enorm veel kritiek onthaald. Het vereiste een redelijk krachtig en modern systeem, vele hardware werd niet goed ondersteund, was niet stabiel en zat vol met veiligheidsgaten. Het is pas met SP2 en SP3 dat het een degelijk OS werd en het heeft zijn reputatie vooral te danken aan het laattijdig op de markt komen van een opvolger. Had MS in staat geweest om de geplande opvolger tijdig uit te brengen hadden we XP op dezelfde hoop als Me gegooid.

Vista heeft evenzeer een slechte start gekend, maar in essentie om grotendeels dezelfde redenen als XP. Grote aanpassingen waardoor vele drivers niet meer compatibel waren. Zowat alle problemen zijn uiteindelijk ook opgelost geraakt. Het enige wat men nooit heeft kunnen oplossen in Vista omdat het te diep in het OS zat waren de trage kopieeropdrachten.

En waar zit Windows 8.1 in je lijstje? Ook dat is een volwaardige release geweest. En hoewel je bij Windows 8 veel kunt zeggen over het startmenu, was het voor de rest toch echt een zeer goed OS met weinig op aan te merken. Rampzalig? Ik dacht het dus niet.

En Windows 10 prima? Ik heb daar in de beginjaren, en ook vandaag nog altijd, toch ook vele klachten over gehoord hoor.
Volgens mij vergeet jij ook bepaalde aspecten vanuit die tijd.

Toen Windows XP uitkwam was de voorganger windows ME (ja bedrijven gebruikte windows 2000 wellicht) maar veel mensen zaten toen op Windows ME en zelfs nog Windows 98 SE. En dan was Windows XP toch echt wel een verademing. Ik ging van een computer met constant random Blue-screens naar een stabiele computer. (en dit merkte ik bij meer mensen in de familie waarbij ik de computer onderhield)

Ik kan mij die kritiek niet herinneren de minimale systeem eisen voor Windows XP waren in mijn herinneringen niet echt schokkend, Mijn Pentium 2 300mHz trok hem beter dan windows ME.
Pentium-processor van 233 megahertz (MHz) of sneller (aanbevolen wordt 300 MHz) Ten minste 64 megabyte (MB) RAM-geheugen (128 MB aanbevolen) Ten minste 1,5 gigabyte (GB) beschikbare ruimte op de vaste schijf.
en je kon hem haast even snel maken als windows 98SE als je alle grafische opties uitzette

Windows Vista was gewoon zwaarder om te draaien dan windows 7 in mijn herinnering. De optimalisatie was echt niet optimaal ook had Microsoft dingen veranderd waar mensen niet om gevraagd hadden. Maar het zorgde er wel voor dat mensen weer nieuwe hardware moesten kopen. Daarom kwam Windows 7 ook flink eerder uit dan gepland. (omdat Vista een slechte naam gekregen had) En waarom ik Windows 8.1 niet noem? omdat het in mijn ogen een soort servicepack was en ook heel dicht tegen windows 10 aan kwam te liggen qua gevoel. Een beetje zoals vista wellicht was na de laatste service pack op windows 7 leek.

Hoe klein is de moeite voor Microsoft om van Vista 3.0 build servicepack gewoon de namen te veranderen naar windows 7. Dit zelfde zal denk ik ook gebeuren met windows 11, Die flopt net zoals windows 8 en vista waarna Microsoft flink aan de bak gaat om dingen te fixen en te luisteren wat mensen echt willen en i.p.v. het windows 11.1 te noemen of servicepack zullen ze het windows 12 noemen.
Vista en windows 7 (en daarmee ook 8, 8.1 en 10) waren allemaal even zwaar om te draaien.
Vista was gewoon te zwaar voor zijn tijd aangezien 80% van de nieuwe en oude hardware was uitgesloten om het soepel te kunnen draaien. Dit samen met het “Vista ready” schandaal (om deze sticker te mogen dragen hoefde je alleen Vista basic te kunnen draaien) en het vernieuwde driver model (waardoor praktisch alle hardware ouder dan 2 jaar nooit meer zou werken) zorgde ervoor dat Vista enorm slecht werd ontvangen (en ja UAC was ontzettend vervelend ;) )
Je vergeet de beta van Vista (LongHorn) die was in sommige opzichten stabieler dan Vista zelf :/

8.1 moet je zien als service pack, maar ik geef je gelijk het werk goed. Onze server is nog 2012 R2 en dat is Windows 8 jasje. Dat is even wennen maar gaat goed.
Vista heeft zijn slechte naam ook te danken om een andere reden.

Destijds kreeg je gratis laptops bij een pak waspoeder. Overal kreeg je laptops bij. Van die leuke single core systemen met 512mb RAM of als je geluk had 1gb. Vista had voor een beetje deftige performance graag 2 cores en 1,5-2gb RAM nodig en vanaf dat punt was het OS dikke prima.

Als je 8.1 als volwaardige nieuwe release ziet (het is in principe een voorloper van Win10's jaarlijkse upgrades) dan zijn Win98 en Win98SE dat ook, Windows 98 die een 100% kans op vastlopen had bij het afsluiten :P

n=1 maar Windows 10 is wel het meest gezeikloze Windows tot nu toe, met een behoorlijke marge. Het is stabieler dan ooit (het overleeft -met een beetje geluk- zelfs een stervend ram stickje, cpu's bij dualsockets) en heeft bar weinig problemen met software of drivers, bijna alles draait zonder gezeik. Ook wordt ik sinds Windows 8(.1) in mijn directe omgeving eigenlijk nooit meer gevraagd om PC's te fixen of op te schonen. De meeste klachten komen uit de telemetry hoek of de bloat aan toegevoegde features.
Ik zou durven stellen dat ik Windows 8 zowaar nog kutter vond dan Vista. Visa was dan wel zwaar, maar los daarvan werkte het prima. Windows 8 daarentegen veroorzaakte een complete zoektocht binnen het OS zelf. Opeens waren er 2 picture viewers, 2 configuratie schermen (waarvan 1 in Metro, en die was meestal niet toereikend), en was de startknop opeens weg. Ook was er opeens een bureaublad, en nóg een bureaublad, maar dan met tegels? Alles wat Windows 7 zo intuïtief maakte was ingeruild voor een ontwerp waar niemand blij mee was.
XP was helemaal niet prima. Werd met enorm veel kritiek onthaald. Het vereiste een redelijk krachtig en modern systeem, vele hardware werd niet goed ondersteund, was niet stabiel en zat vol met veiligheidsgaten.
Het zal misschien liggen in welke omgeving je kijkt en welke eisen je stelde maar XP werd hier allemaal redelijk goed ontvangen in de privé gebruik. Zelfs genoeg mensen die er tevreden over waren voor SP1. Meeste mensen konden langer en stabieler XP draaien voordat het opnieuw geïnstalleerd moest worden dan Windows 95/98. En ook al zaten er veel veiligheidsgaten in toch hoorde ik er veel minder mensen over. 1 van de redenen is dat er toen gewoon veel minder aandacht aangegeven werd en men meer vertrouwen had in de bedrijven. Ook bijvoorbeeld bankzaken werd in mijn omgeving nog niet echt gedaan op de computer. Nu dat het toch veel meer bekent is en andere soorten bedreigingen zijn is men een stuk(je) bewuster. Vroeger had men zo iets van een virus is niet leuk om te krijgen maar een herinstallatie en we kunnen weer verder. Nu is het veel meer fraude, angst van gestolen geld, data verzamelen en ransomware. Dus uiteindelijk vond men toen de lekken in het os gewoon minder erg, dacht men dat de kans gewoon klein was dat hun aangevallen zouden worden door bijvoorbeeld hackers omdat hun computer geen belangrijke data had, of was men niet zo bewust wat er mis kon gaan op een trage Windows na dan.

Zo werd er toen ieder geval gedacht in mijn omgeving
Als ik jou was zou ik me niet laten leiden door simplistisch bijgeloof dat ontstaat uit een patroon dat je denkt te zien, maar gewoon Windows 11 beoordelen op wat het daadwerkelijk is / gaat zijn. En op dit moment is het nog (veel) te vroeg om er een oordeel over klaar te hebben.

[Reactie gewijzigd door jj71 op 23 juli 2024 07:05]

Windows 8 was een prima OS hoor. Start menu was wat minder, maar het werkte gewoon naar behoren.
Zo, wat verloopt dit rommelig. Wel, niet wel, niet. Microsoft, make up your mind!
Een groot probleem met deze tool was het feit dat toestellen die wel ondersteund werden alsnog aangeduid werden als niet ondersteund omdat Intel blijkbaar dus IDs voor processors meermaals heeft gebruikt doorheen generaties.

Microsoft is verwarrend geweest met hun communicatie, maar wat er gezegd werd door MS officieel is wel altijd correct geweest.
Ze zitten in een preview fase, het mag nog rommelig
Alleen is Windows 11 nog helemaal niet beschikbaar voor de gewone doorsnee gebruiker, dus dat slaat natuurlijk helemaal nergens op.

Waarschijnlijk hebben ze door de gelekte build ineens de aankondiging vervroegd moeten doen, en daarmee nog niet alles 100% uitgewerkt, maar pas als de stable build nog niet stabiel draait kun je echt iets zeggen over testen door gebruikers.
Gaat over het testen van het tooltje.
De presentatie stond al een hele tijd in de planning voor de donderdag. Op dinsdag lekte de ISO.
Het lekken heeft er dus niet voor gezorgd dat ze dingen vervroegd moesten doen.
Coffee lake, da’s dus eind 2017. Alles ouder dan 4 jaar is minder geschikt?
Nee, maar dit is wat Microsoft support. In feite heb je een 64bit cpu nodig met 2 cores, 4gb ram 64gb opslag en een chipset/moederbord dat (f)TPM 2.0 ondersteund. Ongetwijfelt zal het net zoals bij de vorige windows versies werken op een veel breder sprectrum qua hardware.

Zie: https://blogs.windows.com...20and%20Microsoft%20Teams.

[Reactie gewijzigd door LocoRoco op 23 juli 2024 07:05]

Kleine correctie... minimaal Tpm 1.2 :)
Neen, TPM2 is een vereiste. Ofwel hardwarematig danwel in firmware. Maar het is effectief 2.0 en NIET 1.2 zoals MS in de allereerste lijst met vereisten had staan.
Klopt dat TPM2 een vereiste is, of althans dat Microsoft dat zegt, echter ik heb momenteel Windows 11 draaien op een laptop met TPM 1.2, dus het is misschien nog niet een keiharde eis, maar wie weet komt dat nog in een latere build.
MS heeft aangegeven dat men tijdens de insider testen de eisen losser maakt dan wat er in de final zal vereist worden. Dit om zoveel mogelijk testers te krijgen, dit om zoveel mogelijk informatie te verzamelen.
MS heeft aangegeven dat men tijdens de insider testen de eisen losser maakt dan wat er in de final zal vereist worden. Dit om zoveel mogelijk testers te krijgen, dit om zoveel mogelijk informatie te verzamelen.
Ik vermoed dat er hoogstens beperkingen aan ram / cpu-versie zal komen.
TPM in welke versie dan ook, zal een bijzaak worden, voor als je persé high security wilt gebruiken.
Maar is dat een harde eis of wat Microsoft officieel gaat ondersteunen?
Volgens de meest recente communicatie van MS is dit een harde eis. Ook de ondersteunde CPUs zouden een harde eis worden als de final uitkomt, al kan het zijn dat ze nog een generatie CPUs ouder mee gaan nemen in de finale speclijst.
Toch zou ik het opvallend vinden als ze die zevende generatie gaan gebruiken als harde cutoff. Skylake was een vernieuwde architectuur, maar generatie daarna was vooral paar honderd MHz hoger geklokt, verder eigenlijk identiek, zover ik weet. Grappen over Skylake+++++ hebben natuurlijk een kern van waarheid, dus dat zou een logischer minimum zijn. Maar goed, ik ga er niet over en ben met mijn 6600K misschien bevooroordeeld :+
Had die wijziging niet meegekregen... was eerst alleen 2.0, toen werd het vanaf 1.2, maar nu toch weer 2.0? Heerlijk die kort op elkaar wisselende info, dan mis je wel eens wat.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 23 juli 2024 07:05]

Nadat ik FTPM ingeschakeld had kwam mijn PC door de controle heen, maar bij het inschakelen hiervan in de bios kreeg ik wel een waarschuwing over permanent verlies van data als de bios een keer vervangen zou moeten worden en Bitlocker ingeschakeld is. Ik hoop niet dat encryptie van harddisks straks verplicht is in Windows 11, want als de sleutel kwijt raakt heb je niets meer.
Daarom laten ze je ook inloggen met een Microsoft account in plaats van een local account. Je key wordt dan ook in de cloud bewaard.
Ik vertrouw de cloud niet met mijn master keys.
Nadat ik FTPM ingeschakeld had kwam mijn PC door de controle heen, maar bij het inschakelen hiervan in de bios kreeg ik wel een waarschuwing over permanent verlies van data als de bios een keer vervangen zou moeten worden en Bitlocker ingeschakeld is. Ik hoop niet dat encryptie van harddisks straks verplicht is in Windows 11, want als de sleutel kwijt raakt heb je niets meer.
Ja hoor, je backups ...
Ben benieuwd of en hoe het gaat lopen in een VM.
Je moet wat prutsen om Windows 11 te laten zien dat je een TPM hebt, maar het is niet onmogelijk, Ars Technica heeft het al geprobeerd.
Ziet er op zich niet verkeerd uit met ook de software TPM die lijkt te werken :)
Ondanks dat ik 99.999% van de tijd alleen met linux werk, is het achter de hand hebben van een windows VM toch ook wel fijn.
Al mag ik m'n windows 10 VM wel weer eens opstarten als ik de tijd heb voor een x-aantal rondjes aan updates :z

[Reactie gewijzigd door gekkie op 23 juli 2024 07:05]

De gelekte beta versie van Windows 11 liep als een zonnetje in een VM, dus ik verwacht dat dat wel goed komt.
En wat gebeurt er als je die TPM weer uitschakelt in het bios na het installeren van W11? Iemand al geprobeerd?
Ik gok dat hij dan niet meer zal booten aangezien bitlocker dan niet zal werken.
wat, is bitlocker verplicht straks? Dat ga je toch niet menen?
Oh is bitlocker verplicht op 11? Mag toch hopen van niet.
Secure Boot zal dan niet meer werken, dus kom je simpelweg je OS niet meer in.
Waarom zou je dat willen?
Waarom zou je dat niet willen testen, als tweaker zijnde?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.