'Alleen Windows 11 Pro ondersteunt lokaal account bij initiële set-up'

Een bron van PCWorld meldt dat alleen de Pro-versie van Windows 11 nog lokale accounts ondersteunt bij de eerste set-up. Wel kunnen Home-gebruikers over naar een lokaal account nadat de initiële set-up afgerond is.

De bron van PCWorld bevindt zich 'dichtbij Microsoft'. Een lokaal account is simpelweg een gebruiker op de Windows-machine, die niet in het os ingelogd is met een Microsoft-account. Een lokaal account zal volgens de bron geen beperkte gebruikservaring hebben ten opzichte van een online account, hoewel bepaalde Microsoft-functies die de cloud gebruiken uiteraard niet zullen werken, zoals OneDrive.

Hoewel gebruikers na de initiële set-up dus hun gebruikersaccount kunnen inrichten zoals ze dat willen, heeft Microsoft tegen die tijd al de kans gehad om bepaalde gegevens over de pc te verzamelen. Het weet dan bijvoorbeeld in ieder geval dat er een Windows 11-computer is, op welke hardware die draait en met welk Microsoft-account de installatie verliep.

Dit verschil tussen de Home- en Pro-versies van het os kwam al aan het licht in de uitgelekte build van Windows 11. Daar ging het echter om een build die niet officieel vrij was gegeven, waarvan dit soort details dus wellicht nog niet vaststonden. De uitspraken van de PCWorld-bron indiceren dat dat wel het geval is.

Microsoft zet al langer stappen om gebruikers richting online accounts te sturen. In 2019 werd de optie in de initiële set-up van Windows 10 Home bijvoorbeeld verborgen. Die kon toen alleen teruggehaald worden door het apparaat los te koppelen van het internet, een truc die bij de Windows 11-builds niet werkt. Bij die build kan men het onderstaande scherm wel overslaan met Alt+F4, waarna een lokaal account toch aan te maken is. Het valt te verwachten dat deze workaround weggewerkt wordt voordat het os uitkomt, ergens in de eerste helft van 2022.

Windows 11 set-up (via Neowin)
De initiële set-up van Home (L) en Pro (R), op de uitgelekte build - via Neowin.net

Door Mark Hendrikman

Redacteur

03-07-2021 • 13:15

505

Reacties (505)

505
492
289
20
2
155
Wijzig sortering
Bij dit nieuwsbericht denk ik alleen maar aan dit artikel van laatst: reviews: Account geblokkeerd. Wat nu?

Zolang Microsoft mijn account zonder reden kan blokkeren zal ik uit alle macht een online Windows account willen vermijden.
Misschien werkt de truc nog dat je gewoon tijdens de setup ervoor zorgt dat je geen Wifi of RJ45 connectie hebt aangesloten, dan kies je voor "Ik heb geen internet", vervolgens kun je een lokaal account aanmaken, daarna stekkertje er weer in of Wifi aan en je kan gewoon verder met een lokaal account
Misschien werkt de truc nog dat je gewoon tijdens de setup ervoor zorgt dat je geen Wifi of RJ45 connectie hebt aangesloten, dan kies je voor "Ik heb geen internet", vervolgens kun je een lokaal account aanmaken, daarna stekkertje er weer in of Wifi aan en je kan gewoon verder met een lokaal account
Zoals ik het artikel lees niet. Nu wordt het omgekeerd. Je moet een Microsoft-account hebben om überhaupt te kunnen installeren, en daarna zou je dan terug je Microsoft-account kunnen uitloggen als je alleen met een lokaal account wilt werken. Maar ja, Microsoft heeft dan natuurlijk wel al je gegevens, en iedere keer als je de pc gebruikt zal hij data naar de MS-servers sturen (wat nu ook al gebeurd) dus eigenlijk kun je net zo goed met je MS-account ingelogd blijven.

Voor wie inderdaad per sé geen Microsoft-account wilt hebben, die kan dus geen Windows 11 Home gebruiken, die moet ofwel bij 10 Home blijven, ofwel een PC met W11 Pro kopen. Dat zo zomaar wel eens een grote opmars van Linux kunnen betekenen - maar ja, dat is natuurlijk ook al eens eerder gezegd. ME, Vista, 8 is flink op gemopperd zonder dat Linux echt doorbrak.
Vond het wel apart dat PCWorld hier een bron dicht bij Microsoft voor nodig had, aangezien het gewoon in de systeemeisen staat op https://www.microsoft.com/nl-nl/windows/windows-11 :
Microsoft-account en internetverbinding vereist voor installatie van Windows 11 Home
Ik heb online Windows 10 Home gekocht, nergens in het betaalproces was expliciet vermeld dat de gebruiker die ik aan maak op de PC op er in te werken, een Microsoft Cloud user moest zijn. Dus dat de user verplicht ook op internet bestaat. Ik vind het onwenselijk; ik wil niet dat een user op mijn PC vanaf internet ingelogd kan worden, waarom zou ik dat willen als ik de PC alleen vanaf mijn bureaustoel gebruik?
waarom zou ik dat willen (...)?
Omdat je - als je met je privacy betaalt - €100 korting krijgt. De home versie is lekker goedkoop maar telemetrie zullen ze krijgen. Sommige vormen van naar huis bellen zijn alleen in de pro versie uit te schakelen.
Tsjoh dat zou ik prima vinden als Microsoft het zo in de markt zou zetten, ik snap dat mijn gebruikersdata inmiddels een betaalmiddel is geworden maar ik betaal liever met gewoon geld. Helaas is het niet zo dat Microsoft hier eerlijk over is, als je kijkt naar hun eigen vergelijking heb je voor eigen gebruik die Pro versie niet nodig. Dat is dan, volgens jouw vergelijking, misleiding van de consument toch? Een beetje hetzelfde als toen we telefoons van € 0,- bij een heel duur abbonement kregen.
Tuurlijk. Het is allemaal een web aan psychologische truckjes om je zoveel mogelijk en zo duurmogelijk dinger aan te smeren. Dacht je nou echt dat het bedrijven erom te doen is om jouw een dienst te leveren die meerwaarde levert? Dat doen ze alleen incidenteel
Sterker nog, daarvoor heb je zelfs Education of Enterprise nodig.
Alleen met die versies kun je de telemetrie op lvl 0 zetten, terwijl je bij de Pro versies minimaal lvl 1 krijgt, of je het nou wil of niet...

https://docs.microsoft.co...data-in-your-organization

Diagnostische gegevens uit
Deze instelling werd voorheen aangeduid als Beveiliging. Wanneer u deze instelling configureert, worden er geen diagnostische Windows-gegevens van uw apparaat verzonden. Dit is alleen beschikbaar voor Windows Server, Windows 10 Enterprise en Windows 10 Education. Als u deze instelling kiest, zijn de apparaten in uw organisatie nog steeds veilig.
Maak je geen zorgen, ook in die versies is het formele antwoord dat de telemetrie niet helemaal uit kan. En dat als je de telemetrie denkt uit te zetten, dat de telemetrie juist erger is dan het minimum dat je zou willen: Je kan de telemetrie op 0 zetten en die instelling wordt geaccepteerd. Maar als de telemetrie op 0 staat, werkt de telemetrie als of ze op 2 staat. Je kan de telemetrie ook op 1 zetten zodat je de minimale telemetrie instelling hebt.

Er is nog een andere optie: Met de wetenschap dat de telemetrie bij microsoft binnen komt op de zelfde omgeving als waar de patches vandaan worden uitgedeelt kan/zal niemand effectief een filter op de internet verbinding kunnen zetten om de telemetrie op die manier tegen te houden.

Wil je (zakelijk) de telemetrie minimaliseren, dan zal je een eigen wsus (patch-server) op moeten zetten en heel bewust de wsus configuratie in elke machine naar je eigen (werkende!) wsus server moeten wijzen. Detail: Ook als je windows patches op een andere manier beheert, dan nog moet je een werkende wsus server hebben draaien om te voorkomen dat telemetrie naar microsoft gaat.

Bedenk dat het aanvragen van patches bij microsoft al een vorm van telemetrie is: Het vertelt immers wat jij wel of niet hebt geïnstalleerd. Denk hierbij ook aan drivers die vertellen wat voor hardware jij draait en dergelijke.
Je kan de telemetrie op 0 zetten en die instelling wordt geaccepteerd. Maar als de telemetrie op 0 staat, werkt de telemetrie als of ze op 2 staat. Je kan de telemetrie ook op 1 zetten zodat je de minimale telemetrie instelling hebt.
Kan je hier een bron voor geven?
Toen ik bi cisecurity.org de benchmark (geadviseerde instellingen) voor windows server 2016 ophaalde (https://workbench.cisecurity.org/files/2781) en daar op telemetry zocht en alles op een rijtje zette, bleeft dit over.

Mijn zoektocht was alweer 4 jaar geleden en gebaseerd op de toenmalige (draft) versie van dit document maar ik heb geen indicatie van veel veranderingen in die hoek. En de wetenschap dat Windows Server niet veel afwijkt van windows 10, ga ik er van uit dat dit soort instellingen vooral naar microsoft toe vallen.
WSUS offline? Zet je op je USB stick/drive en update je al jou systemen mee.
Ik vind het onwenselijk; ik wil niet dat een user op mijn PC vanaf internet ingelogd kan worden, waarom zou ik dat willen als ik de PC alleen vanaf mijn bureaustoel gebruik?
Kun je die uitleggen? Ik denk niet dat je snapt hoe zo'n account werkt, of je verwoord het niet goed. Hoe het op mij overkomt: iemand logt bij MS op een website in met die account, en bam je PC wordt overgenomen terwijl je dat niet wil.
Microsoft wil persé dat het wachtwoord en de wachtwoord reset via hun Cloud verloopt bijvoorbeeld, het is heel lastig om een offline account te houden, in het begin krijg je elke 3 dagen een nag-scherm dat je je configuratie nog niet gecompleteerd hebt. En na een tijdje kreeg je een ander nag-screen waarin het leek of je een update moest draaien, maar dat bleek "koppelen met Microsoft Cloud", en standaard gaan dan ook je foto's sync-en etc. Microsoft stuurt ook ongevraagd gebruiksinformatie naar zichzelf, met de login ook gekoppeld, kunnen ze dat op user niveau herleiden.

Als buiten mijn computer mijn wachtwoord en gebruikersnaam van mijn computer wordt beheert op het internet én ik mijn computer aan het internet heb hangen, lijkt me dat minder veilig dan dat ik mijn wachtwoord niet gedeeld heb met een 3e partij. Er zijn dan minder punten waar onbedoelde lekken kunnen ontstaan, en mocht er een remote user login (remote desktop) bug zijn (dat het per ongeluk aan staat, terwijl hij uit moet staan), is het gewoon handiger als er niets bekend is over de username/password, waar dan ook.

[Reactie gewijzigd door djwice op 24 juli 2024 10:33]

Bovenstaande argumentatie is wel het één en ander op aan te merken. In de eerste plaats is het opslaan van je wachtwoorden in een cloud niet persé hetzelfde als dat bij één lek in die cloud meteen ál je wachtwoorden op straat liggen. Als het goed is wordt de boel flink versleuteld en gesalt. Omdat het one-way hashes zijn kan een juist wachtwoord wel worden goedgekeurd, maar niet worden herleid.

Verder is bij het scenario van een RDP bug uberhaupt het einde zoek. Een kwaadwillende persoon installeert dan direct een keylogger/remote viewer/enz en dan maakt het allemaal niet meer uit.

Verder is het gebruik van een microsoft account niet hetzelfde als je pc beschikbaar maken voor toegang op afstand.

Dat gezegd hebbende is het zeker zo dat je op termijn steeds meer overgeeft aan derden. Als steam een storing heeft kan ik 80% van mijn games niet meer spelen. Vroeger lag het meer bij jezelf.
Ik doelde er op dat in het verleden bij Windows RDP soms aan stond terwijl het uit stond. Het zelfde geldt voor file shares (eerste versie van Windows 2000). Alleen het verwijderen van de DLL werkte toen om de niet kwetsbaar te zijn.

Hoe kan er remote een keylogger worden geïnstalleerd, zonder gebruik van een user bestaande user?
Dus vandaar dat ik liever niet de user credentials buiten het systeem op sla. De noodzaak hiervoor is mij onduidelijk.

Als het een one-way Hash is, is hij niet uniek. Als hij wel uniek is, is hij inverteerbaar: er bestaat dan een rainbow table.
Als hij niet uniek is zijn er andere wachtwoorden die ook worden geaccepteerd i.p.v. het juiste opgeven wachtwoord.
Er bestaat geen one-way hash. De hash functie is een one-way functie.

Een hash heeft normaal gesproken een vaste lengte van bijv. 256 bits, dus het is wiskundig onmogelijk om een unieke hash te hebben voor het oneindige aantal wachtwoordstrings dat je in de hashfunctie kan gooien. Een hash is dus niet uniek. Aan de ene kant heb je het enorme aantal mogelijke hashes voor een bepaalde hash lengte (bijv 2^256 voor 256 bits lengte). Aan de andere kant het enorme aantal mogelijke wachtwoorden + salt. De vraag is hoe groot de kans is dat je dezelfde hash krijgt met een verschillend wachtwoord+salt (hash collision). Of de hash van je wachtwoord nog veilig is, hangt af van de snelheid van een gemiddelde computer. Je kunt precies uitrekenen hoeveel berekeningen (en dus hoeveel tijd/euro) het kost om zo'n hash collision te krijgen. Een rainbow table maken zoals jij noemt is alleen mogelijk door 2^256 wachtwoord+salts te raden en daar de hash van te berekenen (immers, one-way functie). Ook hier kan je uitrekenen hoeveel rekentijd (ofwel euro) er nodig is, en natuurlijk hoeveel opslag :X
Dat klopt niet helemaal.

Als een (crypto)hash-functie een one-way functie is dan is elke cryptohash uitkomst (onbewezen) uniek, juist omdat een gewenste eigenschap van een cryptohash-functie is dat geen twee verschillende inputs dezelfde hash waarde hebben.
Een cryptohash uitkomst is nooit uniek. Sterker nog, zolang je geen maximum aan de invoer stelt heb je per hash een oneindig aantal mogelijke inputs. Toegegeven, je zult lang niet alle inputs kunnen invoeren op een toetsenbord, want de hash van de hoofdletter A kan toevalligerwijs dezelfde hash zijn als van een paar KB groot CSV file, een paar MB groot Word document en/of een paar GB grote ISO-file. Dat verschijnsel heeft zelfs een naam: hash-collision. Het gaat wel een hele uitdaging zijn om een collision te vinden, dat klopt. Maar dat ze er zijn, weten we absoluut zeker.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de bijdrage van Alex: https://stackoverflow.com...e-your-own-md5-collisions Twee bijna identieke binary 128-byte blobs, die dezelfde MD5 hash hebben.
Waar ben je bang voor?
Waar ben je bang voor?
Dat argument gaat niet op inzake privacy issues.
Het is te vermoeiend om alle tegenargumenten op te sommen maar hier heb je een wiki.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nothing_to_hide_argument

(edit, tikfout)

[Reactie gewijzigd door mijsk1974 op 24 juli 2024 10:33]

Hmm.
Oke, ja ik kan me wel vinden in dat het voor normale mensen onlogisch onhandig is om de data die ze beschikbaar stellen te beperken.
Het is niet alleen maar beperken.

Waarom moet ik beperken wat een ander ongemerkt aan het verzamelen over mij is?
Muisgebruik, toetsaanslagen, webbrowsing, applicaties, foto's, e-mails, koopgedrag, naam, locatie, contacten, aantal uur beeldscherm gebruik, type hardware, hoeveel apparaten ik gebruik, sexuele voorkeur, politieke voorkeur.

Al dit en nog veel meer wordt vaak verzameld onder de dooddoener van "algemene voorwaarden" van leveranciers die een monopoliepositie innemen waardoor weigeren feitelijk betekend dat je jezelf uitsluit van, wat wij tegenwoordig beschouwen als, essentiële faciliteiten. De enige 3 alternatieven zijn dan om de producten van een concurrent te gebruiken (die vaak net zo erg zijn), jezelf zo paranoïde op te stellen dat je minstens de helft van je schermtijd bezig bent om al je aliassen, vpn's en blockers te onderhouden of om de techniek af te zweren. Dat laatste wordt tegenwoordig niets eens meer geaccepteerd door de maatschappij voor mensen onder de 85.

Doordat we gewend zijn geraakt onze privacy in te ruilen voor gratis gebruik van software zijn we blind geworden voor het feit dat bij normaal gebruik van consumenten soft- & hardware geen sprake meer kan zijn van privacy. Wanneer je daar iets van tracht terug te winnen moet je ervoor betalen op zijn minst in moeite en tijd maar vaak ook in de vorm van geld.
Dat moet je bepreken omdat je kiest voor een besturingssysteem van Microsoft en zij het recht hebben om te bepalen wat ze al dan niet standaard verzamelen - om wat voor reden dan ook.

En inderdaad, je moet handig zijn om het uit te schakelen of iemand vragen die er verstand van heeft. En inderaad, het is lastig om Windows te vermijden.

Persoonlijk kan de privacy van de dingen die verzameld worden me niet zoveel schelen. Niet omdat ik niks te verbergen heb maar het interesseert me gewoon niet dat ze het allemaal weten. Ik schakel het wel uit, omdat ik er zelf handig mee ben - dus als het niet hoeft, dan niet. Maar ik kan er niet van wakker liggen. Zo staat iedereen er weer anders in.
De vraag die je eigenlijk moet stellen: wat gebeurt er indien je account geblokkeerd wordt door MS?
Zonder storage encryptie niet veel. Nieuwe account en ff gegevens overzetten. Alhoewel: ik heb nog nooit gehoord van een geblokkeerde Microsoft account (wel email).
Ergens in de afgelopen dagen was daar nog een nieuws artikel over hier op tweakers. Onder andere over het blokkeren van microsoft accounts. Dit kan al zo makkelijk gebeuren doordat je de foto's van je (netgeboren) kind in bad foto's vanaf je telefoon synchroniseert met je MS account.
Het controle algoritme "ziet" die foto, herkent het als kinderporno (ne ik verzin dit niet) en boem, account geblokkeerd.
En daarbij zo goed als geen mogelijkheid om hier uberhoubt een reactie van MS over te krijgen, en nog minder kans om je account weer terug te krijgen.
Voorbeelden zat ook van mensen met (heel veel) geld in aankopen op dat account (xbox games bijvoorbeeld).
Hier dus voorbeelden en achtergrond:
reviews: Account geblokkeerd. Wat nu?
Dit heb ik helaas ook mee gemaakt bij microsoft, toen was heel mijn gezin alles kwijt fotos en ergste werkstukken van mijn kinderen voor school, microsoft antwoord niet op mails en je word doorverbonden tot je een ons weegt
Ik zou dit topic dan eens doornemen: Microsoft account vergrendeld / geblokkeerd

Zover ik het begrijp kan dit wel degelijk gevolgen hebben, want ze kunnen je hele account op slot zetten.
Je bedoelt de feature dat momenteel opt-in is op ieder OS en dat we over hooguit 2 versies een migratie naar opt-out gaan zien? Been there, seen that.
Je bedoelt de feature dat momenteel opt-in is op ieder OS en dat we over hooguit 2 versies een migratie naar opt-out gaan zien? Been there, seen that.
Nee, in feite is het nu al opt-out. Als je gaat installeren, dan kom je bij W10 automatisch op het venster om met je Microsoft-account in te loggen, of een nieuw Microsoft-account aan te maken - waarbij je dus wel al (toegang tot) een e-mail-adres moet hebben. Ja, nu nog kun je kiezen - als je de knop kunt vinden, velen kunnen dat niet - om enkel een lokaal account aan te maken.

Die opt-out gaat voor thuisgebruikers dus bij W11 verdwijnen, je moet een Microsoft-account hebben of aanmaken. Pas na installatie kun je dan een lokaal account aanmaken en eventueel je Microsoft-account uitloggen, maar de PC* en de Windows-licentie zijn dan dus bij Microsoft geregistreerd op jouw naam.
* Dat betreft de Mac-adressen van de ethernet en Wi-Fi-chips, het serienummer van de cpu, het type (en mogelijk serienummer) van het moederbord, grafische chip, en het vaste opslagmedium (SSD of hard-disk), resolutie van je scherm, en de lokatie waar je je bevindt (bij voorkeur GPS-data, maar ook de combinatie van je IP-nummer, SSID van de Wi-Fi, en als je PC geen GPS heeft, zodra er iemand anders met GPS-data aan via dat IP-adres en SSID contact maakt, dan koppelen ze zo ook je GPS-lokatie)

Windows op die PC stuurt diagnostische en telemetry-data door naar Microsoft,
https://www.howtogeek.com...usage-data-in-windows-10/
https://www.zdnet.com/art...n-if-you-dont-want-it-to/

Ook houdt Microsoft een advertising-ID bij, zodat adverteerders kunnen zien welke applicaties je gebruikt, welke websites je bezoekt (welke interesses je hebt), welke advertenties je gezien hebt, en hoe vaak, of je er op geklikt hebt, en al je zoektermen.
https://www.howtogeek.com...s-windows-10-phones-home/
En ook als je dus niet met je Microsoft-account bent ingelogd, dan zijn die gegevens op de PC dus toch gekoppeld aan je profiel bij Microsoft.

Opt-in is het al sinds Windows 8 niet meer.
Precies, een bug of hack bij Microsoft die besluit dat licentie X niet geldig is voor user Y. Of Microsoft besluit dat licentie type Z slechts 2 i.p.v. de door jouw gebruikte 5 users mag hebben.

Of Microsoft associeert user name met Terrorist Q en blokkeert toegang zodra je pc aan internet hangt.

Kun je dan nog bij je data?
Kunnen er dan ineens andere mensen of systemen bij jouw data, want jij krijgt een 'FBI'-modified versie van Windows updates binnen, signed Microsoft.
Het is altijd hetzelfde met jullie. Keer op keer zijn er mensen die waarschuwen en jullie blijven het continu afdoen als paniekzaaierij. Stuk voor stuk worden je vrijheden je ontnomen en je vindt het allemaal zo erg nog niet. Omdat het makkelijker is. En die honderden, duizenden mensen die hier gigantisch veel hinder van zullen ondervinden, dat maakt niet uit, zolang jij er geen last van hebt.
Dus jij vind dat jij Windows moet kunnen gebruiken met een lokaal account en dat dit jou recht is, als wie of wat precies ?
@Skiddle heeft wel een punt. Daar kun je het mee eens zijn of niet.

Feit is, je kocht in het verleden een Windows licentie voor een bepaalde prijs in euro's, dollars of een andere erkende munteenheid. Daarmee verkreeg je een recht om het product op een bepaalde manier te gebruiken.

Voor Windows 11 zijn de regels aangepast. Je kunt de licentie van Windows 11 niet meer los kopen, je bent verplicht om er een Microsoft account (nieuw of bestaand) aan te koppelen. Dat account stelt Microsoft in staat om bepaalde gegevens van en over jouw en je apparatuur te vergaren. Dus los van de financiële vereisten houdt de licentie blijkbaar ook in dat je ook een (onbekende) hoeveelheid gegevens moet afstaan aan Microsoft.

Jouw Windows licentie is dus niet meer 'anoniem' maar 'persoonlijk' geworden. En Microsoft kan alle gegevens die aan haar beschikbaar worden gesteld gebruiken of misbruiken om haar eigen beleid te propageren. Zonder duidelijk te zijn welke regels er gelden, zonder duidelijk te zijn waarom ze bepaalde beperkende acties ondernemen. Zonder dat je je recht kunt halen als Microsoft onterecht je account dicht smijt.

Ik weet niet of je zelf al kinderen hebt, maar wie van de ouders heeft bijvoorbeeld geen enkele foto waarin een borst, blote buik of een bloot kindje te zien is? Wie heeft er geen foto van zijn kleine baby toen hij of zij slechts enkele seconden op de wereld bij mama op de buik of aan de borst werd gelegd? En wat nou als zo'n foto door Microsoft wordt ontdekt en Microsoft het als reden gebruikt om je account dicht te gooien? En stel je voor dat je die foto gemaakt hebt vanaf een Microsoft telefoon en het blokkeren van dat account er voor zorgt dat je nergens, op geen enkel device meer bij je foto's kunt? Dan is niet alleen die ene, emotioneel onbetaalbare foto voorgoed verloren, maar ook alle andere foto's. Foto's die jij gemaakt hebt, foto's waarop jij de rechten hebt, foto's die verder niemand wat aan gaan, kortom foto's waar Microsoft niets mee te maken heeft, behalve dan dat ze 'automatisch' op OneDrive geplaatst worden. Iets wat Microsoft notabene zelf graag ziet. Ze positioneren OneDrive op zo'n manier dat het een verlengstuk is van jouw (privé) PC.

Dus laten we het even omdraaien, welk recht denkt Microsoft te hebben om zich zo als een paard van Troje te gedragen? Wat voor recht denkt Microsoft te hebben om zonder tussenkomst van de rechter en zonder de 'verdachte' enige vorm van verweer te bieden, over te kunnen gaan tot dergelijke ingrijpende en buitenproportionele maatregelen?

Want buitenproportioneel is het zeker wanneer niet alleen je Windows licentie buiten gebruik wordt gesteld, maar ook al je aankopen weg zijn. Hoe meer je hebt gekocht, hoe groter de financiële schade. Waarbij een kersverse vader door het bovengenoemde voorbeeld het risico loopt om de toegang tot een groot deel van zijn digitale leven (foto's, xbox games en ranking, etc) te verliezen. Terwijl iemand die willens-en-wetens de voorwaarden schendt wellicht slim genoeg is om dat account niet overal te gebruiken en bijvoorbeeld enkel toegang tot zijn foto's kwijt te raken, zonder dat het enig financieel nadeel oplevert.

Microsoft had er ook voor kunnen kiezen om de inbreukmakende content te vervangen door een compleet geblurde versie en de gebruiker een mail sturen over het voorval. Vervolgens de gebruiker de mogelijkheid bieden om:
- zelf de content te verwijderen
- in beroep te gaan, waarna Microsoft de content eventueel herstelt
Echter, Microsoft kiest voor de meest rigoureuze optie, zonder wederhoor, zonder optie tot herstel. Wat voor recht heeft Microsoft daartoe? Remember, als het aan de gebruiker zelf had gelegen, was de inbreukmakende content misschien niet eens naar OneDrive gegaan! Gewoon via bluetooth van telefoon naar PC overzetten werkt ook prima. Heb je geen cloud voor nodig.
...
Voor Windows 11 zijn de regels aangepast. Je kunt de licentie van Windows 11 niet meer los kopen, je bent verplicht om er een Microsoft account (nieuw of bestaand) aan te koppelen.
...
En Microsoft kan alle gegevens die aan haar beschikbaar worden gesteld gebruiken of misbruiken om haar eigen beleid te propageren. Zonder duidelijk te zijn welke regels er gelden, zonder duidelijk te zijn waarom ze bepaalde beperkende acties ondernemen. Zonder dat je je recht kunt halen als Microsoft onterecht je account dicht smijt.
...
Foto's die jij gemaakt hebt, foto's waarop jij de rechten hebt, foto's die verder niemand wat aan gaan, kortom foto's waar Microsoft niets mee te maken heeft, behalve dan dat ze 'automatisch' op OneDrive geplaatst worden. Iets wat Microsoft notabene zelf graag ziet. Ze positioneren OneDrive op zo'n manier dat het een verlengstuk is van jouw (privé) PC.
...
Echter, Microsoft kiest voor de meest rigoureuze optie, zonder wederhoor, zonder optie tot herstel. Wat voor recht heeft Microsoft daartoe? Remember, als het aan de gebruiker zelf had gelegen, was de inbreukmakende content misschien niet eens naar OneDrive gegaan! Gewoon via bluetooth van telefoon naar PC overzetten werkt ook prima. Heb je geen cloud voor nodig.
En Microsoft gaat hierin dus nog eens stuk verder dan Google en Apple. Persoonlijk heb ik met Apple te weinig ervaring, maar bij Google kun je kiezen (eenmalig) of je dingen automatisch naar de cloud wilt back-uppen, per categorie, en dus ook wel of geen foto's. In Windows en Office wordt je bij iedere nieuwe opslagactie richting Onedrive gestuurd, zelfs als je W10 zonder Microsoft-account gebruikt. In het laatste geval is dat verschrikkelijk hinderlijk, maar ook als je wel een Microsoft-account gebruikt, en liever lokaal opslaat, zul je merken dat je af en toe dingen kwijt bent omdat ze dus niet lokaal zijn opgeslagen, maar op One-drive. Je kunt ze dan daar wel weer uit halen, en op de plek zetten waar ze horen, maar inmiddels heeft Microsoft die dan wel al gescand, en hebben ook de NSA, GQHC en soortgelijke toegang gehad (al weet je nooit of ze die toegang ook gebruikt hebben) en we weten inmiddels dat ze die gegevens niet alleen gebruiken voor het opsporen van terroristen en andere zware criminelen, maar ook - waar mogelijk - om Amerikaanse bedrijven concurrentieel te bevoordelen ten opzichte van Europese of Zuid-Amerikaanse.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 24 juli 2024 10:33]

En Microsoft gaat hierin dus nog eens stuk verder dan Google en Apple. Persoonlijk heb ik met Apple te weinig ervaring, maar bij Google kun je kiezen of je dingen automatisch naar de cloud wilt back-uppen, per categorie, en dus ook wel of geen foto's.
Gewoon voor de volledigheid, bij Apple hoef je niet altijd een Apple account hebben. En als je er een hebt het is verder ook helemaal aan jezelf of je wilt syncen met de cloud of niet. Meestal stel je je eerste apparaat per type eenmaal in. Dus op je Iphone kun je aangeven of je wel of geen foto's, wachtwoorden, etc. in de cloud wilt zetten. Op je volgende Iphone heb je de keuze om alle instellingen over te nemen van de oude telefoon of van 0 wilt beginnen. Het overzetten van de gegevens kan via een sync van beide toestellen of door het terugzetten van een iTunes/Finder of iCloud backup.

Sync je foto's van de iPhone of iPad naar de cloud dan worden alle oude foto's op je telefoon desgewenst vervangen door lage resolutie exemplaren nadat de hoge resolutie op iCloud is gezet. Waar nodig wordt de high-res versie weer gedownload. Op die manier heb je minder opslag nodig op je telefoon, scheelt weer in de aanschaf maar dan heb je waarschijnlijk wel een iCloud abonnement nodig.

Kies je ervoor om niet te syncen naar de cloud dan mis je wel veel voordelen, maar je hebt gewoon de keuze. Ook is het niet alles-of-niets. Je kunt per onderdeel aangeven wat wel of niet gesynced mag worden.

Ik zeg niet dat Apple heilig is, maar ze zijn mijns inziens een stuk transparanter waarom ze bepaalde zaken zo bedacht hebben. Zo hebben ze je wachtwoorden niet nodig (die sync staat standaard uit). Maar als je een Iphone, Ipad en een Mac hebt dan wordt je wel heel snel duidelijk hoe handig het is. Net als bij de meeste andere browsers kun je elk wachtwoord laten opslaan. Heb je sync aan staan, dan is dat opgeslagen wachtwoord ook op alle andere apparaten die wachtwoord-sync aan hebben ook beschikbaar. Gebruik je geen sync, dan kun je die via AirDrop (bestandstransfer over bluetooth) naar een ander apparaat pushen.
Gewoon voor de volledigheid, bij Apple hoef je niet altijd een Apple account hebben. En als je er een hebt het is verder ook helemaal aan jezelf of je wilt syncen met de cloud of niet. Meestal stel je je eerste apparaat per type eenmaal in.
Dat is dus min-of-meer hetzelfde als bij Android (met als grote verschil verder natuurlijk dat Google geld verdiend met het advertentieplatform). Dat het bij Apple per type apart is in te stellen is logisch.Google heeft Android en Chrome-OS maar geen echt desktop-OS. Apple heeft beide. MS heeft alleen een desktop-OS maar probeert daar nog steeds dat te versimpelen naar een mobiel OS van te maken, ook al maken ze geen mobiele apparaten, en maken ze het desktop-OS daarmee steeds slechter.
Dus op je Iphone kun je aangeven of je wel of geen foto's, wachtwoorden, etc. in de cloud wilt zetten. Op je volgende Iphone heb je de keuze om alle instellingen over te nemen van de oude telefoon of van 0 wilt beginnen.
Weer hetzelfde
Sync je foto's van de iPhone of iPad naar de cloud dan worden alle oude foto's op je telefoon desgewenst vervangen door lage resolutie exemplaren nadat de hoge resolutie op iCloud is gezet.
Dat is anders bij Google. Lokaal opgeslagen foto's worden gewist. Ik heb regelmatig dat ik een bepaalde afbeeldimh terugzoek om op FB te zetten (bv een plaatje voor een verjaardag) en dat het niet meer is terug te vinden. Uiteindelijk is het vanaf Googe Photo's wel terug te halen, maar dan heeft FB zijn inhoud alweer ververst en is de gelegenheid verdwenen. (Oh, ik haat die FB app zo, ook als je tijdens het typen even van app wisselt om iets na te zoeken, kom je terug herlaad FB zijn data en is je post weg)
Waar nodig wordt de high-res versie weer gedownload. Op die manier heb je minder opslag nodig op je telefoon, scheelt weer in de aanschaf maar dan heb je waarschijnlijk wel een iCloud abonnement nodig.
Automagisch, maar ja, daar betaal je voor. Dat weet je bij Apple, en kun je voorkomen door weinig foto's te maken, e.d. Het enige dat ik dan nog zou wensen is dat ik net als met mijn Android-phone simpelweg met een kabeltje mijn camera koppel (of met Wi-Fi oid - ja Bleutooth is te traag voor dergelijke bestanden) en dan rechtstreeks de gemaakte foto's kan versturen via WhatsApp, Messenger, of Gmail, en kan posten op FB, zonder dat ik deze eerst moet opslaan op de lokale/interne opslag. Liefst video's ook en live gaan op FB (maar mijn d-slr heeft nog geen video)

En wat ik ook wel zou willen weten, is of ik bij Apple wel mijn USB-scanner kan aansluiten en werkend krijgen, Android herkent het ding niet en hoe scan ik zonder desktop anders mijn dia's.
Je vrijheden ontnemen? Als jij zelf voor window 11 kiest, dan weet je van te voren wat het wel en niet kan. Dus jij kiest ervoor om het te gebruiken. Hoezo vrijheden ontnomen? Daarnaast, als het je niet bevalt, blijft lekker op windows 10 of zoek een alternatief. Jij maakt Windows 11 als een recht die je hebt.
Jij en je vriendin/vrouw hebben een kind. Je geeft de kleine een bad en maakt er een leuk filmpje van om te delen met je vrouw/vriendin, van hoe de kleine bubbels aan het blazen is en aan het gieren van het lachen. Zo iets moois deel je graag met mama.

Een paar dagen later kom je terug van lunch en plots kan je niet meer aan je sharepoint. Je mail wilt niet meer updaten, opnieuw inloggen geeft aan dat er iets mis is met je account. Je staat er helemaal niet bij stil dat je smarthpone synct met OneDrive, dat gelinkt is aan je professioneel account omdat dat alles makkelijker maakt. Het duurt maanden voor je verteld wordt waarom je account geblokkeerd is.

We zijn in oktober 3 jaar verder en de persoon waarover ik spreek heeft zijn accounts nog altijd niet terug. Zijn firma is failliet nadat al zijn klanten niet alleen vertrokken, maar hem ook nog in gebreke stelden voor het niet nakomen van contracten. Gezien hij de nieuwe trend volgde en alles via "de cloud" deed. Zijn huis heeft ie moeten verkopen. Door corona heeft ie er een bijzonder zwart jaar op zitten gezien de timing van het overkop gaan van zijn firma en niet kunnen genieten van de diverse corona premies.

Laten we anders even afspreken, kan je hem rechtstreeks in zijn gezicht zeggen dat ie hiervoor gekozen heeft.
Als je zelf kiest voor Sharepoint, OneDrive dan is dat jouw eigen keuze. Je weet wat voor restricties daar op gelden en wat voor consequenties er kan gaan volgen.

Je kan niet in een stilte coupe van een trein gaat zitten en daar luidluchtig gaat telefoneren. Je heb zelf gekozen voor om in de stilte coupe te gaan zitten en dan claimen dat jouw vrijheid wordt ontnomen is gewoon niet correct.
Ik zie dat je hierbij mn uitnodiging aanvaard, wanneer spreken we af?
maar is dat genoeg om aan de GDPR te voldoen? Vrijwel alles mag als het maar opt-in is. Maar is het wel echt opt-in als het niet werkt als je nee zegt?
Zodra jij msWindows installeert ben jij klant bij microsoft en is de gdpr al een stuk minder streng.
Zodra jij msWindows installeert ben jij klant bij microsoft en is de gdpr al een stuk minder streng.
Bestaande klant of geen bestaande klant heeft geen bal met de GDPR/AVG te maken.
Misschien zit je in de war met anti-spam regelingen onder andere wetten, zoals de telecom wet?
Slecht, zolang ze dit soort onzin niet professioneler oppakken.
1 van de redenen waarom ik dus geen Microsoft account aan mijn PC als inlog wil koppelen.

Ik ken paar mensen waarvan hun account geblokkeerd werd (Microsoft account maar ook Google staat er bekend om).

Je bent over het algemeen alles kwijt, want je kunt support tickets sturen tot je een ons weegt of social media stalken, je praat in feite tegen een muur.

Ik ken een enkeling die uiteindelijk de account terug kreeg (Google account in dit geval) maar dat gebeurde ook plots, gewoon doodleuk na maanden stilte werd de account gedeblokkeerd.

P.S. ik zie ook de nut niet van in, als ik OneDrive wil gebruiken, of Mail app, Xbox App, Microsoft Store enz kan ik ook gewoon zelf overal los inloggen, ik zie ook dan geen noodzaak in dat ik perce mijn hele PC achter een Microsoft account zet.

Maar Microsoft ziet dat natuurlijk liever anders.

En voordat iemand over Android begint, je kan prima android gebruiken zonder een Google account, mijn 2de toestel heeft namelijk helemaal geen Google account en alles wat Google diensten niet gebruikt, werkt zonder problemen.

Meeste Google diensten zelf kun je via de browser gebruiken, mocht je die noodzaak hebben.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 24 juli 2024 10:33]

Het gaat helaas verder dan dit. Ik heb W10 draaien op mijn PC naar volle tevredenheid.
Echter 1 ding deed mij beseffen dat ik nooit naar online setup+account wil. Indien het zover komt, zal ik zelfs overstappen naar Linux.
Ongeveer 2 jaar geleden dacht ik dat het wél handig was om een online account te hebben, want dan heb ik wel alles van MS bij elkaar.
Diezelfde dag moest ik bij het afspelen van een zelf gemaakt vakantie video ineens een leeftijd verificatie doen. Geen idee waarom, wel een vermoeden (strandvideo, de rest kun je zelf bedenken). Na die actie heb ik gelijk alles terug gedraaid.

Dat ze weten welke hardware ik gebruik e.d., desnoods welke software en dat ze dat iets meten zodat MS het OS kan verbeteren is allemaal goed. Het moment dat ze zich bemoeien met mijn content, MIJN video, en wie weet nog meer, op mijn PC, dan is het meteen over. Fouten maken mag, maar dit is principieel fout.
Wen er maar alvast aan. Microsoft stuurt met alles aan op online en dat wordt alleen maar erger. Heel slim halen ze eerst de hele wereld naar win10, vervolgens timmeren ze het zo dicht dat je met geen mogelijkheid meer updates kunt uitschakelen en vervolgens pushen ze nieuwe updates naar je systeem die je steeds meer forceren naar online. Uiteindelijk draait het hele OS in de cloud. Daar gaat het uiteindelijk heen. Je hebt dan alleen nog een lege Shell die alles online ophaalt.

Ik zei overigens al een jaar of 4 geleden hier op Tweakers dat dit zou gaan gebeuren. Ik lijk gelijk te gaan krijgen.

Wel slim van MS om het zo langzaam te doen. Niemand lijkt het te zien gebeuren dus hun strategie lijkt te werken.

[Reactie gewijzigd door sygys op 24 juli 2024 10:33]

Iedereen en z'n schoonmoeder ziet aan het gratis pushen van Windows 10 na het geflopte Windows 8, al duidelijk aan dat het hen meer om software as a service gaat, dan om het verkopen van licenties. Het doemscenario voor de een, is het walhalla voor de ander. Ik denk dat velen een wereldwijde active directory achtige werking juist toe zouden juichen.
Als de macht er is, dan komen er betaalde extra diensten. Op wat voor manier dan ook. Daar zijn het bedrijven voor.
Ben ik even blij dat ik hier 99% met Linux doe.
Tja ik vind betalen voor dingen niet zo raar. Die Linux die je zo aanprijst leeft ook voornamelijk op developers die weer vanuit de grote bedrijven waar je zo tegen ageert, kunnen werken.

De systemen, medewerkers en bedrijfsvoering van Microsoft leven nog niet alleen op lucht. De ironie is dat hier op Tweakers heel veel IT'ers zitten die zelf ook betaald wensen te worden.
Je koopt toch Windows als je een nieuwe PC koopt? En ze kunnen best geld vragen voor nieuwigheden.
Dit model is een beetje als eenmalig een speciale tas kopen, waarmee je dan het hele jaar mag winkelen in een bepaalde supermarkt. Maar je ontdekt dat je portemonnee steeds gerold wordt door de bedrijfsleider.
En als je er wat van zegt hoor je "ja maar wij moeten ook wat verdienen, je snapt toch wel dat het niet uitkan met alleen de aanschaf van die tas".
Al sinds een paar jaar koop je geen windows bij een PC. Je krijgt een licentie om het te draien op de gekochte hardware en een heleboel extra regels daar om heen. Juridisch zit dat meer in elkaar als een abonnement dan als een ijsje.

Voor zover ik er zicht op heb, wordt op hardware van de grote leveranciers zoals Dell, HP en dergelijke, praktisch geen geld overgemaakt richting microsoft, zeker voor de home versie. Bekijk daarvoor naar de sporadische hardware die zowel met linux als met windows leverbaar is. Voor de linux versie moet je soms zelfs meer betalen dan voro de windows versie.
En waarom moet dat het probleem van de consument worden dan?
Bizarre metafoor. Veel cloud-gebaseerde dienstverlening kan weinig met eenmalige aankopen. In jouw beleving betaal je 1 maand voor een sportschool om er vervolgens jarenlang te kunnen sporten. Windows zelf en diens gebruik is nog steeds gratis en dat zal nog wel even blijven.
Dan moeten ze die cloud niet verplicht maken bij een eenmalige aankoop.
En dan zeker niet gaan "eisen" dat je betaalt met gegevens.
Laat Windows 11 dan ook installeerbaar zijn zonder cloud.
Misschien is die vergelijking zo slecht nog niet: Er zijn genoeg gebruikers die geen cloud dienstverlening wensen en daar dus ook niet voor willen betalen. Zoals er ook genoeg verhalen zijn over sportschool abonnementen waar niet meer onderuit te komen is, ondankts dat je er niet meer heen gaat om te sporten.
Lepeltje per lepeltje zo raakt het potje ook leeg.
als je Microsoft account geblocked is kan je dan niet meer je eigen pc in?

En.. kan Microsoft je account blokkeren als er content op je eigen harde schijf staat die ze niet bevalt?
Diezelfde dag moest ik bij het afspelen van een zelf gemaakt vakantie video ineens een leeftijd verificatie doen. Geen idee waarom, wel een vermoeden (strandvideo, de rest kun je zelf bedenken). Na die actie heb ik gelijk alles terug gedraaid.
Wacht, je bedoelt hier het lokaal afspelen van een video die lokaal stond? Dus geen webvideoplatform (Youtube ofzo), geen cloud storage?

Als dat klopt... Wow.
Ja. Geen idee of het eenmalig was, maar ik vond dat niet okay.
Voor de rest is W10 gewoon goed, maar ze moeten dit soort dingen echt niet doen. dan zijn ze echt veel mensen kwijt.
Een leeftijds controle voor een lokale video? Of die op OneDrive? (Alsnog bizar)
Dat is echt een np-go, en dat zou het voor iedereen moeten zijn.

Dan wordt Linux weer heel gauw mijn main OS en is het overduidelijk dat de wereld toe is aan consument vriendelijke concurrenten.

En hoe zag zo'n leeftijds controle er uit? Gewoon datum invullen?
Sorry, geen screenshot gemaakt. Het was een lokale video.
Destijds pissig en direct de mogelijkheden verwijderd. Achteraf had ik dat eerst kunnen documenteren.
Interessant. Weet je nog welke video player je daarbij gebruikte?
Volgens mij de standaard windows. Daar ging t fout, omdat ik normaal vlc gebruik.

Nu baal ik ervan dat ik niet een screenshot genomen heb. Destijds was ik geïrriteerd dat het gebeurde en heb het direct weer verwijderd. Helaas merk je dat je de exact inhoud dan over tijd vergeet en onthoud je alleen de hoofdlijnen (MS, online account, irritatie, verwijderen)
Ik had 3 seconde langer kunnen nadenken ;) en dan had ik er hopelijk een screenshot van gemaakt. Helaas... het is niet anders

[Reactie gewijzigd door Loft op 24 juli 2024 10:33]

Maar als je diezelfde video nog hebt, en het lijkt erop dat je zelf iig nog wel weet om welke video het gaat… dan zou dit een zeer interessante case zijn om dit te proberen te reproduceren in een testomgeving…
Zelfde stappen doorlopen als voorheen, nieuw MS account aanmaken (met zelfde eigenschappen zoals van je account destijds), koppelen aan windows installatie, zelfde overige accounts/settings koppelen, en op dezelfde manier die video afspelen vanaf dezelfde locatie.

Als dat inderdaad getriggerd zou worden door een lokale video, lokaal afgespeeld…. Dan zou dat best wel bizar veel impact kunnen hebben…
Maar ergens vermoed ik dat het wellicht een toevallige samenloop van omstandigheden zou kunnen zijn geweest.
Klopt, ik doe het zelf op Android ook zo. F-Droid en Aurora Store. Werkt prima en je hebt zelfs push notificaties! Die vereisen helemaal geen Google inlog (zie ook MicroG die hier gebruik van maakt zonder Google inlog).

De andere google diensten heb je niet maar die wil ik ook helemaal niet.
Beetje een rare keuze om mensen te gaan verplichten perse met een Microsoft account in te stellen. Ik zelf heb er dan nog niet zo veel moeite mee en zal het gewoon zo installeren, maar ken genoeg mensen die al die keuze van een pincode enzo van Windows 10 niet fijn vonden, laat staan deze praktijk,
Ik snap je gevoel omdat tot voor kort voor iedere Windows installatie helemaal geen account nodig was.
Maar als je nu een willekeurig mobiel apparaat koopt dan wordt je verplicht om een account aan te maken. Voor een iPhone of Android toestel is het heel normaal om een account op te zetten, waarom zou Microsoft dat nu ook niet mogen?
Voor een iPhone of Android toestel is het heel normaal om een account op te zetten, waarom zou Microsoft dat nu ook niet mogen?
Is de koppeling van een account met persoonsgegevens een absolute functionele vereiste voor het gebruik van het OS? Antwoord: nee, want lokale user accounts zijn nog steeds mogelijk, getuige het feit dat je daar achteraf naar over kunt schakelen en dat je bij de Pro versie van begin af aan zonder kunt.
Dus mag het volgens de AVG/GDPR niet afgedwongen worden als zodanig en moet het mogelijk zijn zonder verlies van functionaliteit, dwz. zonder verlies van de mogelijkheid om de set-up af te ronden, geen Microsoft account te koppelen.
Enige mogelijke uitzonderingen daarop zijn legitimate interest (wat hier gedoemd is te mislukken als het afgewogen wordt tegen de privacy-inbreuk) of als het een vereiste is voor de uitvoering van het contract. In het geval van dat laatste zou het dus expliciet vermeld moeten staan bij de koop als extra conditie, want de andere mogelijkheid: een hard functioneel vereistte dat volgt uit het correct uit moeten kunnen voeren van het contract, is het niet.

Dit verhaal zal nog wel een staartje krijgen zodra de verschillende nationaal aangestelde autoriteiten van de EU lidstaten hier wind van krijgen. O.a. Duitsland zal wel weer voorop staan om Microsoft wederom een corrigerende tik te verkopen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 10:33]

Volgens mij is dit precies het punt.. Er zijn meerdere windows licensies aan te schaffen. Voor de normale gebruiker, denkt microsoft, de beste service en beleving te bieden met de home editie. De Tweakers onder ons, die het wat uitmaakt of wij een lokaal account kunnen aanmaken, kunnen kiezen voor de pro licensie.

Volgens mij wordt de keuze dus gegeven, en voldoet het gewoon aan de AVG/GDPR
Volgens mij wordt de keuze dus gegeven, en voldoet het gewoon aan de AVG/GDPR
Ik zou je aanbevelen om de officiële guidance documenten van het European Data Protection Board (EDPB) inzake Artikel 61b in de context van online services en inzake de definitie van toestemming eens er op na te slaan:
https://edpb.europa.eu/si...nes_202005_consent_en.pdf
https://edpb.europa.eu/si...ublic_consultation_en.pdf

Concreet stellen zij dat er bij een verschil in prijs voor dienstverlening op basis van het wel/niet toestemming verlenen voor verwerking van persoonsgegevens welke niet essentieel zijn voor die dienstverlening, sprake is van niet vrijelijk gegeven toestemming. De hogere prijs voor een versie van de dienstverlening zonder de vereiste tot afstaan van persoonsgegevens, wordt gezien als een essentieel nadeel en een dwangmiddel.

Volgens het EDPB is bij het gebruik van de grondslag 'toestemming' dus geen sprake van vrijelijk gegeven als er een andere, duurdere, editie van Windows 11 bestaat zonder de eis voor het koppelen van een MS account.


Daarnaast stelt het EDPB dat er voor het begrip 'noodzakelijkheid' voor uitvoering van een contract echt een objectieve, functionele noodzaak moet zijn. En dat als er andere invullingen mogelijk zijn om dezelfde doeleindes te vervullen (bijv. voor het valideren van een Windows licentie?) een verwerking die meer persoonsgegevens vereist, per definitie gezien moet worden als niet-noodzakelijk.

Dus in het geval van Windows 11 kan MS zich niet beroepen op de grondslag 'noodzakelijk voor uitvoering contract' want uit hun eigen Windows 11 Pro SKU die geen eis tot gebruik van een account bevat, is duidelijk dat er geen absolute objectieve noodzaak is.


[EDIT]
Oeps; tikfoutjes...

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 10:33]

Advocaat van de duivel hier. Er zit natuurlijk een verschil tussen, betalen met je data (facebook), die daar ook openlijk vooruit komen. En functionaliteit en gebruikerservaring voorop stellen door je in te laten loggen met een account.

Het is geen dienst die je gratis kan gebruiken. Je betaald voor een licensie van Windows, met de home editie moet je een online account hebben, voor functionaliteit en ondersteuning. Jij gaat er nu van uit dat je betaald met je data. Maar dat blijkt uit niks.

Jij noemt het afstaan van gebruikersgegevens, maar je kunt in het je Microsoft account precies je privacy instellingen beheren.

Ik ben zelf ook tegen deze praktijken, en vind het nog aardig gezegd, niet netjes van Microsoft.

Ik denk dat hier geen rechtszaak van komt.

[Reactie gewijzigd door RobertPeterson op 24 juli 2024 10:33]

Jij gaat er nu van uit dat je betaald met je data.
Nee. Dat stel ik nergens.

Het concrete voorbeeld wat de EDPB aanhaalt is het aangaan van een betaalde overeenkomst voor diensten van een bank, waar de keuze is tussen twee vormen: een goedkopere maar als nog betaalde versie - die het afstaan voor verwerking van verdere persoonsgegevens benodigd - en een duurdere versie die dit niet vereist. Het is specifiek dit voorbeeld dat zij gebruiken om te motiveren dat prijsverschil een negatieve consequentie is voor het weigeren van verwerking, en dat er bij zo'n keuze dus geen werkelijke vrije keuze of toestemming mogelijk is.

Nergens in die specifieke overweging van de EDPB gaat het over gratis diensten waar je geheel betaald hebt met je persoonsgegevens.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 10:33]

En een account wordt gezien als persoonsgegevens? Zolang er geen data verkeer is, iets wat je helemaal uit kan zetten in het privacy account, zie ik niet in waarom deze afweging wordt gemaakt.

Maar bedankt voor je bijdrage, Ik heb weer heel wat opgestoken!
En een account wordt gezien als persoonsgegevens?
Ja. Elke online identificator wordt volgens de AVG geclassificeerd als persoonsgegeven. Daarnaast word je bij het afsluiten van de account vziw verplicht om een aantal persoonsgegevens zoals voornaam; achternaam; en geboortedatum in te vullen.
Prima hoor: Pietje Puk, geboren in Schubbekutteveen op 1-1-1980 (=standaard datum van pc's, of althans dat was het vroeger).
Anoniem: 511810 @macnerd3 juli 2021 22:28
En dan hebben we over een jaar of zo weer een item 'MS heeft zonder opgaaf van reden mijn account afgesloten en ik ben al mijn foto's kwijt' op het forum...
Nee, als je dan je gegevens moet invullen lijkt het me gezien de huidige agressieve takedowns van MS en consorten niet handig om een fake id te gebruiken. Ik vraag me trouwens af in hoeverre bij zo'n blokkade van je account je gehele windows 11 install op zo'n moment ook op slot gaat...
Tja dan moet je niet zo'n clouddienst (clowndienst?) gebruiken.
De wereld klaagt steen en been over corona-apps en afluisteren door justitie, maar dan zou je wel je echte ID sturen naar een bedrijf dat er een business van maakt daar geld aan te verdienen?
(Hmm het wordt ook tijd mezelf te ontgoogelen, eerst maar eens een degelijke identity-provider vinden.)
En misschien kan de EU forceren dat iets als iDIN gebruikt wordt. Als die een functie hebben om alleen maar "leeftijd" door te geven tenminste.
Ja, en vervolgens wordt je Windows-licentie hieraan gekoppeld en bij de herinstallatie weet je je geboorteplaats niet meer :-)
Prima hoor: Pietje Puk, geboren in Schubbekutteveen op 1-1-1980 (=standaard datum van pc's, of althans dat was het vroeger).
En vervolgens vindt Microsoft's getrainde machine-learning model dat die gebruikersnaam verdacht lijkt op het schenden van de gebruikersovereenkomst voor een MS account die eist dat je o.a. naam, voornaam en geboortedatum naar waarheid invult en vragen ze om identificatie. Geef je die niet: account op slot en je hele OS er bij.
Uh huh tot je iets voor hebt met je account leg dan maar even uit dat jij pietje puk bent :) :+
Dat "Pietje Puk" account zou dan uitsluitend voor de initiële setup zijn uiteraard, daarna gebruik je een local account en verwijder je het Microsoft Account uiteraard.

Maar goed, er is altijd wel iemand die de nieuwste versie wil draaien en ook een fake naam opgeeft... en tegen de tijd dat het de mainstream versie wordt is al lang bekend of dit kan of niet :)
Hoewel gebruikers na de initiële set-up dus hun gebruikersaccount kunnen inrichten zoals ze dat willen, heeft Microsoft tegen die tijd al de kans gehad om bepaalde gegevens over de pc te verzamelen. Het weet dan bijvoorbeeld in ieder geval dat er een Windows 11-computer is, welke hardware die op draait en met welk Microsoft-account de installatie verliep.
Sinds wanneer kun je telemetrie uitzetten dan?
Na het eerste contact waarbij persoonlijke data is uitgewisseld wordt vermoedelijk alleen nog met een "UUID" voor de machine data uitwisseling gedaan. Dat is niet meer direct een persoons gegeven maar er is wel een koppeling dus alle data blijft gekoppeld. Dus de daarop volgende telemetrie stroom hoort ook bij de dataverzameling.
(iets vergelijkbaars geldt voor IP adressen van waaruit verbinding gezocht wordt..).
Dat die koppeling er is wordt ook gebruikt door politie etc. voor opsporing.
Maar voor telemetrie heb je niet een account nodig? Het is inherent aan het gebruik van een OS of software.

Ook linux, ons open-source parade paardje maakt gebruikt van telemetrie. Ook lokaal geinstalleerde windows?

https://www.linuxfoundation.org/telemetry-data-policy/
Mijn linux systemen hebben geen telemetrie aan boord....
Dus ik vermoedt dat je op Ubuntu doelt..., maar dat is niet mijn linux.
En de distributie die ik gebruik heeft geen binaries repository.... de sources worden bij de werkelijke bron opgehaald en gecompileerd...
Concreet stellen zij dat er bij een verschil in prijs voor dienstverlening op basis van het wel/niet toestemming verlenen voor verwerking van persoonsgegevens welke niet essentieel zijn voor die dienstverlening, sprake is van niet vrijelijk gegeven toestemming. De hogere prijs voor een versie van de dienstverlening zonder de vereiste tot afstaan van persoonsgegevens, wordt gezien als een essentieel nadeel en een dwangmiddel.
Dus als ze de MS-account verplichting ook in de pro versie invoeren, is iedereen weer happy. :+
[...]

Dus als ze de MS-account verplichting ook in de pro versie invoeren, is iedereen weer happy. :+
Nee, want ze vragen op dat moment nog steeds toestemming voor een verwerking (gebruik MS account) die niet objectief noodzakelijk is voor het vervullen van het kerndoel van het product: een omgeving bieden om andere programmatuur binnen te draaien.
Dat mensen het product niet kunnen gebruiken als ze er voor kiezen om niet noodzakelijke gegevens niet af te staan, geldt als een negatief gevolg en een dwangmiddel. Derhalve voldoet toestemming voor zo'n verwerking nog steeds niet aan het criterium "vrijelijk gegeven."
Hoe zit dat dan met telefoons?

Volgens mij werkt mijn iPhone ook niet zonder account terwijl dat net zomin nodig als bij een Windows pc?

Is hier nog nooit iemand over gevallen?
Volgens mij kun je op zowel iOS als Android gewoon die account setup skippen.
Dat klopt. Bij Android kun je dan nog gewoon APK’s installeren buiten de Store om.

Wil je wel in een van beide stores, dan heb je een account nodig. Maar daar is nog wat voor te zeggen, omdat je aankopen daaraan gelinkt en onthouden worden. Dan is er tenminste nog wel een goede reden om een account te moeten hebben. Hoewel je kunt redeneren dat het voor gratis apps niet nodig zou moeten zijn.
Dat geldt ook voor de Windows Store?
Voor zover ik weet zit/zat er in iOS wel degelijk een mogelijkheid om een iPhone zonder Apple ID te kunnen gebruiken. Die stap kun je tijdens de setup overslaan, al ben je dan beperkt tot gebrekkig functionerende apps die standaard worden meegeleverd. Want geen toegang tot app store en icloud.
Het probleem is vooral bij aankoop dat de Windows license al op het apparaat staat. dus je hebt geen keuze in welke versie erop staat

Daarnaast is een losse windows 10 Pro license 120+ euro. [ja je kan via site XXXX een goedkopere gray-area key halen] maat het punt is dat ze het verplichten.
-------------------------
Tevens nog: bij alle oude versies was er ook geen nood voor verplicht inloggen. dus dit standpunt is 99.99% tegen de GDPR regels.

Als Microsoft nou bij alle versies het verplichte was het toegestaan onder de GDPR. maar door alleen de Home versie deze verplichting te eisen, overtreden ze in feite de GDPR regels.
Ik ben heel benieuwd hoe je dit juridisch zou onderbouwen.

Voorbeeld:
Voor office 365 heb ik een Microsoft account nodig. Voor office 2016 niet. Hoe is hierin Microsoft strafrechtelijk vervolgbaar?

Wij doen alsof het een recht is dat wij zonder een account iets moeten kunnen krijgen. Maar de GDPR is er niet om innovatie of verandering tegen te gaan. De GDPR is er om persoonlijke data te beschermen. Maar nergens staat dat Microsoft jouw data verzameld met een account. Wij snappen dat het inherent aan elkaar is, maar ook zonder een account kan Microsoft een profiel van jouw maken. Welke e-mailadressen staan ingelogd, wel mac-adres wordt gebruikt etc.

Ik ben echt heel benieuwd hoe Microsoft hierin strafrechtelijk verkeerd zit.

Ik praat het vooral niet goed hoor, ik vind het echt belachelijk.
Volgens mij moet je door ik weet niet hoeveel hoepels springen om het data verzamelen van microsoft helemaal stop te zetten. Als je dan een account hebt *kunnen* ze in principe die data aan je account koppelen.

Een aantal zaken waarvan ik weet dat ze ze op id verzamelen: bepaalde instellingen, incl instellingen voor wifi netwerken, (keys dus), bureaublad instellingen (incl foto), accessibility, en wellicht nog veel meer.
Nee dat valt mee, niet dat dat het er beter op maakt haha:

https://account.microsoft.com/account/privacy?lang=en-GB
Als je dan een account hebt *kunnen* ze in principe die data aan je account koppelen.
Big tech weet heel goed een profiel van je te maken zonder account. Ik zie het probleem dan ook niet zo... Als je het os gebruikt van x bedrijf dan krijgen zij nou eenmaal data van je binnen, denk aan bijv crash-reports.
Waarom zou je blind alle crash repo's willen opleveren?....
Ik heb een OS waar ik al jaren geen crash heb ervaren..., maar dan wil ik wel zelf de regie over te leveren data.
Het gevolg voor MS kan zijn dat ze alle windows remote logon maken.
(geen werkende windows meet zonder persoonlijk account) a la gmail.. gmail kan ook niet zonder account.
Dus Windows 365.. ipv. Windows 11, vgl. Google Chromebooks, telefoontjes etc.
Ja en nee, want met de pro variant kun je gewoon een lokaal account opzetten?
Ehm Als je de lijn van de GDPR zou door trekken heew M$FT twee keuzes:
- W11 Home gelijk stellen aan W11 Pro (lokaal account vanaf de start).
- W11 Pro gelijk stellen aan W11 Home (dus ook zonder lokaal account, ever).
Als later alsnog een lokaal account zou kunnen (of in een andere regio, dan wordt je opgelicht.
Nou in de GDPR staat dat je niet een gunstigere prijs mag betalen als je daarnaast betaald met je persoonlijke data. Dat heeft niks met telemetrie te maken?

Het punt maak ik hierboven ook: Volgens mij wordt hierin de GDPR bedoeld dat er een actieve manier van het verzamelen persoonlijke data moet zijn. Maar dat is mijn interpretatie.

Er zijn echt een legio voorbeelden waarbij het aanmaken van een account niet noodzakelijk hoeft te zijn voor het product maar waar dit allang gebeurd.
telemetrie zegt heel veel over het gedrag van de gebruiker op het systeem. Als daar een Personal Idientifyable data bij zit... is GDPR regelementering van toepassing.
(Afzender IP adres, zeker bij een vast adres, username.. UUID van machine gekoppeld aan een username, pseudoniem maar herleidbaar is nog steeds persoonsggeven).

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 24 juli 2024 10:33]

Maar nergens staat dat Microsoft jouw data verzameld met een account.
Van https://www.microsoft.com/en-us/servicesagreement:
These terms (“Terms”) cover the use of those Microsoft consumer products, websites, and services listed at the end of these Terms here (the “Services”). You accept these Terms by creating a Microsoft account, through your use of the Services, or by continuing to use the Services after being notified of a change to these Terms.

1. Your Privacy. Your privacy is important to us. Please read the Microsoft Privacy Statement (https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=521839) (the "Privacy Statement") as it describes the types of data we collect from you and your devices ("Data"), how we use your Data, and the legal bases we have to process your Data.

En dan een paar secties in die Privacy statement (dit keer de nederlande versie):

Microsoft-account

Met een Microsoft-account kunt u zich aanmelden bij Microsoft-producten, evenals bij producten van geselecteerde Microsoft-partners. Persoonsgegevens die zijn gekoppeld aan uw Microsoft-account bevatten referenties, naam en contactgegevens, betalingsgegevens, apparaat- en gebruiksgegevens, uw contactpersonen, informatie over uw activiteiten en uw interesses en favorieten. Aanmelding bij uw Microsoft-account maakt instelling van persoonlijke voorkeuren en consistente ervaringen mogelijk op verschillende producten en apparaten, stelt u in staat gegevensopslag in de cloud te gebruiken, biedt u de mogelijkheid om betalingen te verrichten via betaalmiddelen die zijn opgeslagen in uw Microsoft-account en maakt andere functies mogelijk.

Windows

Windows is een gepersonaliseerde computeromgeving waarmee u naadloos kunt roamen en toegang hebt tot services, voorkeuren en inhoud met al uw computerapparatuur: van telefoons tot tablets tot de Surface Hub. In plaats van als een statisch softwareprogramma op uw apparaat te staan, zijn belangrijke onderdelen van Windows op de cloud gebaseerd en worden zowel cloud-elementen als lokale elementen van Windows regelmatig bijgewerkt, waarmee u wordt voorzien van de nieuwste verbeteringen en functies. Om deze computerervaring te bieden, verzamelen we gegevens over u, uw apparaat en de manier waarop u Windows gebruikt. En omdat Windows persoonlijk voor u is, bieden we u keuzes over de persoonsgegevens die we verzamelen en hoe we deze gebruiken. Let op: als uw Windows-apparaat wordt beheerd door uw organisatie (zoals uw werkgever of school), kan uw organisatie centrale beheerinstrumenten van Microsoft of anderen gebruiken voor toegang tot en verwerking van uw gegevens en voor het beheer van apparaatinstellingen (waaronder de privacyinstellingen), apparaatbeleid, software-updates, het verzamelen van gegevens door ons of door de organisatie, of andere aspecten van uw apparaat. Uw organisatie kan bovendien beheerinstrumenten van Microsoft of anderen gebruiken voor toegang tot en verwerking van uw gegevens van dat apparaat, met inbegrip van de interactiegegevens, diagnostische gegevens en de inhoud van uw communicatie en bestanden. Voor meer informatie over het verzamelen van gegevens en privacy in Windows, raadpleegt u Windows 10 en uw onlineservices. Voor oudere versies van Windows (zoals Windows Vista, Windows 7, Windows 8 en Windows 8.1) geldt de bijbehorende privacyverklaring.
Bedankt voor de opheldering! Ze verzamelen dan inderdaad nog al eens meer dan ik dacht!
Sowieso een slechte zaak dat alles tegenwoordig gekoppeld moet zijn.

Toch denk ik niet dat hier een rechtzaak van gaat komen!
Omdat voor Office 365 je alternatieve software hebt die geen Login nodig hebben.
Tevens zoals je al zegt voor Office 2016 heb je geen account nodig, en deze versie werkt nog steeds op moderne systemen.
-------------------
Daarnaast wat is er inovatief aan een "FORCED SIGN UP WITH XXXXX"

Want als je geen Outlook account wilt gebruiken, dan ben je in feite de klos of je moet nog meer geld uitgeven aan een win11 pro license.
------------------
Het verschil tussen een stukje software en een systeem OS is wel degerlijk groot.

Niet iedereen kan BV met een Linux distro omgaan. wat eigenlijk het enigste alternatieve OS is wat nog Fatsoenlijk zou werken op een nieuw systeem.

Niet te vergeten Dat Apple een volledige Vender-lock-in is, die overdreven prijzen rekenen voor ondermaatse hardware {indien je games wilt spelen met je systeem}
--------------------

Daarnaast is het meest belangrijke argument: een volledig offline PC, die 0,000% internet toegang ziet

[Reactie gewijzigd door darknessblade op 24 juli 2024 10:33]

Je weet dat je in een reactie jezelf behoorlijk tegenspreekt.

Eerst zeg je dat office365 VS office 2016 / 2019 geen probleem is. Immers bij de laatste heb je geen account nodig.

Maar dan maak je er een punt van dat je binnen Windows 11 dadelijk exact dezelfde propositie hebt. Je hebt een goedkopere versie waarbij je verplicht moet inloggen en een duurdere versie waarbij dit niet hoeft.

Dit is exact hetzelfde bij office. De niet 365 variant is vele malen duurder, maar zonder account.
En wat houd dat strafrechtelijk in? Bedrijf x mag je verplichten om een account te hebben want er is alternatieve software? Er zijn ook alternatieve OS voor windows?

Maakt de AVG/GDPR onderscheid tussen software en OSen?

Kijk ik snap het probleem niet zo, Microsoft heeft geen bad record als het om privavy gaat, ze verkopen je data niet. Jij kiest voor dit OS.

Je hebt ook een account nodig om adobe suite te gebruiken. Is het essentieel voor de software? Totaal niet. Zijn er rechtzaken geweest tegen adobe omdat zij onrechtmatig klanten een account laten aanmaken? Totaal niet.
Tenzij je een machine koopt met een vooraf geïnstalleerde Home versie.
De installatie is gedaan, het gaat om de eerste activatie...
De avg en gdpr zijn er niet om alles te anonimiseren. Deze wet en regelgeving is er om streng op te kunnen treden tegen data breuken, verzwijgen van data breuken, verkoop aan derden zonder toestemming, het niet kunnen inzien wat er verzameld is en het verzamelde niet kunnen verwijderen.

Deze regelgeving is er niet om alles opt out of opt in te maken!
Eindelijk iemand die het wel begrijpt. Je mag met de AVG alles opslaan wat nodig is. Je mag die gegevens ook gewoon gebruiken. Je moet alleen zorgen dat je aan een aantal vrij simpele en logische eisen voldoet wbt de opslag en verwerking van die gegevens.
Deze regelgeving is er niet om alles opt out of opt in te maken!
Één van de kernwaardes van deze wetgeving is juist het aanzetten tot data-minimalisatie; dwz de verwerking van persoonsgegevens tot het minimaal functioneel vereistte te limiteren.
Maar het is daarmee nog steeds aan de aanbieder van het product of service om te bepalen wat minimaal is
Maar het is daarmee nog steeds aan de aanbieder van het product of service om te bepalen wat minimaal is
Dan zal MS aan moeten tonen dat ze die gegevens echt nodig hebben om jou Windows 11 als OS te kunnen laten gebruiken. En door een Pro SKU uit te brengen die hetzelfde werkt, maar dit niet nodig heeft - alsmede door het gebruik van een lokale account achteraf op de Home SKU ook mogelijk te maken hebben ze feitelijk zelf het omgekeerde al bewezen.
Je enige terechte punt is het achteraf kunnen verwijderen van de online account in de home editie. Je punt met betrekking tot de pro versie slaat nergens op.

De Pro en home versie zijn andere versies met andere opties en mogelijkheden die ze bieden. Puur en alleen op dat argument gaat jou hele vergelijk onder uit. De twee edities zijn NIET hetzelfde.
Je enige terechte punt is het achteraf kunnen verwijderen van de online account in de home editie. Je punt met betrekking tot de pro versie slaat nergens op.

De Pro en home versie zijn andere versies met andere opties en mogelijkheden die ze bieden. Puur en alleen op dat argument gaat jou hele vergelijk onder uit. De twee edities zijn NIET hetzelfde.
Of die twee edities hetzelfde zijn maakt geen moer uit.

Het gaat er om dat het bestaan van de Pro versie bewijst dat Windows 11 als OS perfect te installeren valt, incl. licentie-validatie, zonder dat je een MS account nodig hebt.

Derhalve is die MS account niet objectief strict noodzakelijk voor uitvoering van het contract, waarmee de mogelijkheid tot verwerking van persoonsgegevens voor die account onder die grondslag vervalt. Vanwege het niet-noodzakelijke karakter is ook het afdwingen van toestemming onmogelijk, omdat in zo'n situatie de toestemming als niet vrijelijk gegeven beschouwd zou worden en daarmee niet geldig zou zijn.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 10:33]

Niet helemaal, minimaal moet je als "echt strikt noodzakelijk" lezen. Als je na installatie kunt overstappen op een lokaal account, en als de Pro versie het ook kan, dan toont MS zelf aan dat het zonder kan. En *kan* het zonder dan wordt het erg lastig dat onder de AVG te verantwoorden als verplichting..
alleen kan het zijn dat ze die noodzaak hebben ingebouwd ivm productactivatie en een aanspreekpunt te hebben indien er iets zwaar fout gaat (niet dat ze dat al hebben gedaan, maar je kan het zo wel indekken)
Als het voor de PRO versie niet hoeft en je het na installatie ongedaan kan maken heb ik nogal twijfels hoe "strikt noodzakelijk" het is. Kan blijkbaar prima zonder, dus is het een keuze van MS en dat is niet wat de wet bedoeld :).
alleen kan het zijn dat ze die noodzaak hebben ingebouwd ivm productactivatie en een aanspreekpunt te hebben indien er iets zwaar fout gaat (niet dat ze dat al hebben gedaan, maar je kan het zo wel indekken)
En dan heeft MS alsnog met voorgaande Windows edities reeds aangetoond dat het haalbaar is om ook in de doelstellingen te voorzien zonder dat het koppelen van een MS account noodzakelijk is.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 10:33]

Dat kan allemaal zonder persoonsgegevens te verzamelen.

Neem als voorbeeld de DigiD app: je kan daar een unieke code krijgen bij problemen waarmee jouw anonieme installatie tijdelijk gekoppeld kan worden voor troubleshooting. Daar hoeven ze mijn naam of andere gegevens niet voor te gebruiken, en dat doen ze dus ook niet. Naderhand verwijderen ze de gegevens die gebruikt werden voor de koppeling, en ben je weer anoniem.

En dat terwijl je makkelijk kan stellen dat DigiD zonder persoonsgegevens onbruikbaar is. De standaard voor verwerking ligt terecht hoog.
Zoek even Dutch DPA op. Verwachting is dan ook dat in W11 dezelfde controls zitten. Zo niet, dan trekt autoriteit persoonsgegevens vrij vlot weer aan de bel.
Ik denk niet dat dit verhaal een staartje gaat krijgen. In de initiële setup wordt namelijk je licentie gekoppeld aan de persoon die eigenaar is van het apparaat en dus de Windows licentie mag gebruiken.
In de initiële setup wordt namelijk je licentie gekoppeld aan de persoon die eigenaar is van het apparaat en dus de Windows licentie mag gebruiken.
En waarom is dat een noodzakelijke stap voor de uitvoering van het contract?
Want ik kan als consument ook de Pro SKU kopen die dit niet vereist.
Het is dus overduidelijk dat er ook een alternatieve vorm van licentie-validatie bestaat. Dus conform het principe van data-minimalisatie en het enkel te verrichten van objectief noodzakelijke verwerkingen om te kunnen voldoen aan de uitvoering van een contract, is MS gehouden op dat moment ook deze oplossing te bieden aan de Home SKU.

Grofweg: het is aantoonbaar technisch redelijkerwijs te realiseren om met verwerking van minder persoonsgegevens toe te kunnen, dus dan ben je ook gehouden dat te doen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 10:33]

Je hebt wel gelijk dat het kan maar MS is vrij om verschillende versies aan te bieden met verschillende functionaliteit. Als ze "live services" in Home integreren/aanbieden die een account vereisen dan is dat acceptabel.
Is het een vereiste op Android? Nee.
Is Android in de huidige maatschappij onbruikbaar zonder Google account? Ja.
Is het dus een vereiste voor Android? Ja.

Ik heb mijn stinkende best gedaan om mijn Android telefoon vrij te houden van een Google account, verdorie weken aan het kloten en puzzelen geweest. En dat meerdere malen (elke keer weer als ik mijn Moto van een upgrade naar de volgende release voorzie).

In totaal belachelijk veel tijd kwijt geweest om zonder Google account MIJN telefoon te gebruiken, het is fucking onmogelijk. Je doet dan niet meer mee in de maatschappij, want je kan zonder Google account niets downloaden uit de Playstore. Shit iets voor de overheid regelen, DigiD? HAHAHA. Bankieren op je "smartphone" oh hell no. Token apps voor werk? Parkeren app of vele van die andere maatschappelijke apps die velen gebruiken. Via F-Droid een paar handige apps (vooral voor tweakers) en 1 leuk spelletje.

Bij Apple is het nog erger gesteld, want daar heb je geen F-droid oid.

Maar dat is al 10 jaar ofzo geen enkel probleem.

Microsoft verplicht het bij de home editie en geeft je de keuze om voor een paar extra tientjes (of als je nu al W10 pro hebt) toch een lokaal account te gebruiken. En de hel breekt los.

wtf? |:( Zijn we nou echt zo hypocriet? Google en Apple hebben samen ~90% van de consumentenmarkt in handen, als het niet meer is. Microsoft zit in de consumentenmarkt met Windows bijna op het niveau waar Linux zat toen MS nog monopolist was. Vanwaar die speciale behandeling voor Microsoft? Waar is de ophef bij Apple en Google over dit onderwerp?

[Reactie gewijzigd door batjes op 24 juli 2024 10:33]

2 wrongs does not make it right.

Terwijl je gelijk hebt over Google en Apple in de smartphone-markt, betekend niet dat wel acceptabel is van MS om dat in de desktop markt te doen. En MS heeft nog steeds een zwaar dominante positie in de deskop markt.
Welke wrong? Koop Pro? Je hebt bij Microsoft keuze. Voor ~20 euro (als je slim zoekt) upgrade je je Home zonder gedoe naar Pro.

Wil je voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, koop je Home.

Waar is die keuze bij de 2 grote concurrenten in de consumentenmarkt?

De desktopmarkt :) Dat is ook wel heel erg selectief hoor. De PC markt is inclusief smartphones, het gross van de mensen doet zo'n beetje alles wat men vroeger op desktops of laptops deed, nu op hun smartphones.

[Reactie gewijzigd door batjes op 24 juli 2024 10:33]

Realiteit voor de meeste mensen: Geen keuze.
Die gebruiken simpelweg wat er bij de PC zit, wat ook al een betaalde licentie is.
En voor de doorsnee mensen is die licentie geen 20 euro, en als je het volledig legaal wilt doen voor de tweaker ook niet.
Dan koop je het 100% legaal voor ~80 euro, heb ik ook gedaan. Voor een product dat ik nu al sinds Windows 8 gebruik.... is dat pinda's, nog geen tientje per jaar en ik krijg de upgrade naar W11 Pro blijkbaar ook gratis.

Er is een keuze, een keuze die ontbreekt bij Apple en Google.
Een smartphone is geen pc. Een pc is om te werken (en te gamen), een smartphone is vooral een gebruikers-device.
Windows moet je vergelijken met MacOS en Linux, niet met iOS en Android. En met zijn directe concurrenten is Windows de enige die deze crap probeert.
Buiten, wat anderen al aangemerkt hebben, zijn ze hiermee direct in overtreding met de Europese privacy-wetgevingen.
Buiten dat je niet wilt dat je spul standaard gesynchroniseerd wordt naar de servers van een Amerikaans bedrijf dat NIET onder de Europese data-wetgeving valt.
Nog even afgezien van hun rare preutse opvattingen over oa afbeeldingen.
De markt is veranderd. PC is niet 'om te werken', een PC heeft het in de naam zitten. Het is een Personal Computer.

Kijk om je heen, behalve tweakers en bepaalde gamers, wie zit er nog achter een desktop of laptop in hun vrije tijd? Bijna niemand. Het overgrote deel van de uren die men digitaal besteed gaat al lang niet meer via desktops of laptops.

Waar zit het verschil? Office is ook prima te gebruiken op een smartphone of tablet. Je Azure domein beheren lukt ook prima via een smartphone. Powershell, remote desktop, programmeren, SQL werk... Kan allemaal ook prima op een smartphone of tablet. Het gaat voor mij wel sloom, maar als ik zie hoe de generatie die achter mij aankomt gewent is aan virtuele toetsenborden en touch, dat was ik een generatie eerder maar dan met een toestenbord, muis en numeriek telefoontoetsenbordje in vergelijking met hoe sloom de generatie voor mij met dat spul was.

Als de markten niet hetzelfde zijn, moet er een duidelijk verschil in zitten. Zoals een TV geen PC is, gezien het doel voornamelijk passieve consumptie van -digitale- content is (al kan je het actief maken met een console of als scherm van je PC).

Het doel van een smartphone/tablet: Actieve of passieve digitale consumptie en/of interactie.
Het doel van een desktop/laptop: Actieve of passieve digitale consumptie en/of interactie.
Het doel van een smartphone/tablet: Actieve of passieve digitale consumptie en/of interactie.
Het doel van een desktop/laptop: Actieve of passieve digitale consumptie en/of interactie.
Het kerndoel van een operating system:
het bieden van een omgeving waarbinnen programma's gedraaid kunnen worden voor actieve of passieve digitale consumptie en/of interactie.

NIET het kerndoel van een operating system:
zelf voorzien in actieve of passieve digitale consumptie en/of interactie.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 10:33]

Schrijf je nou dat het niet de bedoeling is dat de consument zelf programma's/video maakt of uitvoert?
Schrijf je nou dat het niet de bedoeling is dat de consument zelf programma's/video maakt of uitvoert?
Nee; dat het niet het kerndoel is van een OS om zelf (dwz als onderdeel van het OS zelf) te voorzien in allerlei extra programmatuur en mogelijk internet-verbonden services.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 10:33]

Dat doet Windows toch?
Of moet elk OS zonder software komen? Dan valt toch elk OS af? Geen notepad, geen browser om het internet mee op te kunnen (en ander spul te downloaden), geen muziek/videospeler? Elk OS komt met software :?

Gebruik je puur de Linux kernel en doe je alles via assembly of voer je zelf de processor instructies uit? Mogen CLI tools en interpreters wel? Waar leg je de grens wat een OS wel of niet moet bieden?

Begrijp ik het verkeerd?

[Reactie gewijzigd door batjes op 24 juli 2024 10:33]

Begrijp ik het verkeerd?
Ja. Of op z'n minst: je mist het punt.

Het kunnen draaien van andere programma's is het kerndoel van een OS.
Heb je daarvoor strict noodzakelijk een koppeling met een internet-gebonden account nodig? Nee.

Als zo'n account en de persoonsgegevens die daarmee gepaard gaan niet noodzakelijk zijn om het kerndoel van het product te faciliteren, dan mag je de verwerking daarvan volgens de AVG ook niet zonder meer eisen op laste van het compleet niet kunnen gebruiken van het product door de betrokkene als deze niet aan die eis wil voldoen.

Je kunt dan hoogstens eisen dat het product niet compleet gebruikt kan worden; dwz niet de aanvullende diensten waarvoor de account wel nodig is.

Tussen "compleet niet" en "niet compleet" zit een nogal significant verschil.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 10:33]

Een online account is voor Windows 11 toch niet nodig? Koop lekker pro. De keuze ligt bij jou. Iets meer betalen met geld en minder met je privacy of iets minder betalen met geld en wat meer met privacy.

Het is niet noodzakelijk voor ons, maar de doelgroep van de Home editie zijn de gemiddelde gebruikers van iPhones en Androids. Daar is een account ook noodzakelijk tenzij je een fancy dumb phone wilt hebben die niet meer kan dan mijn 20 jaar oude Nokia. (android is wat minder erg, maar het wordt je daar wel onnodig moeilijk gemaakt). Voor die mensen moet alles uit de doos werken zonder enige kennis of moeite.
Een online account is voor Windows 11 toch niet nodig? Koop lekker pro. De keuze ligt bij jou.
Volgens de European Data Protection Board is het moeten betalen van een hogere prijs voor hetzelfde product of dezelfde dienst die niet vereist dat er persoonsgegevens afgestaan worden, een (financieel) nadeel wat gezien wordt als een pressiemiddel om mensen richting de versie te duwen waar ze wel hun gegevens afstaan.

Toestemming voor verwerking gegeven door mensen die de home SKU hebben is daarmee niet vrijelijk gegeven en mag niet gebruikt worden als verwerkingsgrondslag.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 10:33]

Volgens de European Data Protection Board is het moeten betalen van een hogere prijs voor hetzelfde product of dezelfde dienst die niet vereist dat er persoonsgegevens afgestaan worden, een (financieel) nadeel wat gezien wordt als een pressiemiddel om mensen richting de versie te duwen waar ze wel hun gegevens afstaan.
Eerlijk gezegd…het gaat niet om hetzelfde product. Er is een wezenlijk verschil in doelgroep en er zijn duidelijke verschillen in functionaliteit tussen beide versies. Wie kiest voor home kiest voor een geïntegreerde ervaring met inbegrip van enkele online toepassingen…om die ervaring te kunnen bieden aan dat vooropgestelde doelpubliek is een account nodig, de mensen die die versie kopen hebben zelf gekozen daarvoor en kiezen dus, hopelijk, bewust om net gekoppeld te zijn met online diensten en/of er gebruik van te maken.

Wie kiest voor pro betaalt dan weer wat meer en doet dat hopelijk voor de functionaliteiten die aanwezig zijn in de pro en niet louter voor het gebruik van een lokaal account…dat is niet hét differentiatie punt tussen pro en home. Betaal je toch louter voor dat lokaal account, dan is dat je vrije keuze geweest…je betaalt dan meer voor een product dat in jouw ogen gelijk is aan home omdat je zelf geen gebruik maakt van de duidelijke extra functionaliteiten in de pro versie…maar die functionaliteiten zijn er wel. Het is niet omdat je ze niet gebruikt dat het plots over hetzelfde product gaat.

Wie niet de extra’s wil uit de pro en ook geen geïntegreerde ervaring wil. Helaas, Microsoft heeft (jammergenoeg) geen besturingssysteem die aan je specifieke wensen voldoet. Die personen moeten kiezen voor een ander besturingssysteem die wel voldoet aan hun wens. Het is niet dat ze moeten kiezen voor MS hé 😏.

Ik snap wat je iedereen probeert duidelijk te maken maar het is in dit verhaal zeker niet zwart/wit 😉.
Het kan beide kanten op…leuk werk voor advocaten, waakhonden, rechters en politici 😁.

[Reactie gewijzigd door neuzehie op 24 juli 2024 10:33]

Wat doe je dan op Tweakers? Die hanteerd dezelfde methode. Tweakers heeft hun keuze meermaals onderbouwt, lijkt dus prima te mogen.
Wat doe je dan op Tweakers? Die hanteerd dezelfde methode.
Rondbladeren en posten met een ad blocker aan, en met mij vele andere langer aanwezige gebruikers die de nieuwe insteek van De Pers Groep evenmin kunnen waarderen.

De Pers Groep baseert zich in deze op een lezing van de AP, die stelt dat een alternatieve betaalde dienst wel een mogelijkheid tot vrijelijk gegeven keuze bewerkstelligt. Dit is vziw een ouder standpunt wat lijnrecht staat tegenover de courante lezing van de overkoepelende EDPB, gepubliceerd in een officieel richtsnoer d.d. 4 mei 2020.

De meeste overige EU landen hanteren dacht ik ondertussen de EDPB lezing; waarmee Nederland met de afwijkende lezing van de AP nu verworden is tot de vreemde eend in de bijt.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 10:33]

Gebruiken wat er bij de pc zit is niet hetzelfde als geen keuze hebben. Die heb je gewoon wel. Dat het de meeste mensen niet interesseert is wat anders.
Je kan op Android gewoon Aurora store gebruiken om apps te downloaden uit de play store zonder account :) Zo doe ik het ook. Werkt prima. Helaas zijn ze wel bezig om dit ook te ondermijnen: https://www.osnews.com/st...mat-for-new-android-apps/ . En ja daar ben ik ook tegen en ga ik ook flink tegen ageren. En tegen apps die gaan weigeren een losse APK aan te bieden.

En ja ik vind dat wel degelijk een probleem. Daarom mijd ik iOS ook.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2024 10:33]

Is wel een pluspunt van Android dat er meerdere wegen naar Rome leiden.

Maar ik ga niet de bankieren app, digid of van die token apps downloaden via een derde partij. Alleen van de plekken die de makers zelf aanbieden.

Zou gewoon mooi zijn als ze de APK's ook via hun eigen websites aanbieden, dus het probleem ligt ook niet volledig bij Google en ze zijn de minst kwade van de twee. Maar heb zelf weinig ervaring met Apple buiten werktelefoons om, dus kan over iOS niet denderend veel zeggen zonder dat ik het erbij moet Googelen.
Aurora store is geen derde plek. Het is een alternatieve client voor de Google play store en gebruikt als zodanig geen eigen servers. Dus de apps konden gewoon direct van de makers.

Daarom moet je bij anoniem gebruik ook een van hun Google accounts gebruiken. Daar maakt hij dan tijdelijk een sessie mee aan, die echter niet aan je telefoon gekoppeld wordt. Het is een open source app dus je kan hem zelf controleren.
Het nieuwe distributie systeem voor Android apps hoeft geen probleem te zijn. Of dat het ook niet wordt gaan we zien. Maar Google lijkt wel al serieus bezig te zijn om alternatieve appstores toe te laten. Ze voelen de druk wel en lopen liever voor op wat er komen gaat.
Het is vooral een probleem als je de play store wil omzeilen (vanuit bijvoorbeeld privacyredenen of geolocks (denk aan Nederlanders in China)), maar wel content wil hebben die alleen in de play store bestaat.

Aurora store, apkmirror, apkpure enz gaan een probleem krijgen. Omdat de download die gegenereerd wordt nu voor elke telefoon anders is. APK's blijven gewoon mogelijk worden ja, maar ze uit de play store binnen hengelen zonder de officiele play store app wordt heel moeilijk!

Het heeft ook wel voordelen zoals de delta updates hoor, maar voor mij gaat het zeker wel een probleem worden aangezien ik geen google account wil gebruiken op mijn telefoon.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2024 10:33]

Nooit geprobeerd APKs te side-loaden? Heb in het verleden genoeg 'niet in Nederland beschikbare' apps uit de store zo er op gekregen.

DigiD werkt overigens ook prima zonder app, bankieren kan ook op de PC, heb zelf jarenlang Whatsapp op m'n tablet gehad via side-loading. Nee het is niet makkelijk, maar het kan wél. Bij Windows Home kom je straks dus niet eens voorbij de installatie.
Ik heb al maanden een telefoon zonder google? Met bankapps, digid etc...

Ik gebruik CalyxOS met de aurora store, f-droid en MicroG als open-source alternatief voor google play services.
Wacht, nu moet jij mij eens zeggen waarom je de AVG erbij betrekt. Ik denk dat jij ineens probeert om het cookieverhaal door te trekken naar accounts wat gewoon absurd is.
Wacht, nu moet jij mij eens zeggen waarom je de AVG erbij betrekt. Ik denk dat jij ineens probeert om het cookieverhaal door te trekken naar accounts wat gewoon absurd is.
Cookies en accounts zijn beide vormen van de verwerking van persoonsgegevens. Ze vormen beide online identificatoren, die per de definitie van de AVG te boek staan als persoonsgegevens.
De AVG gaat over verwerking persoonsgegevens, een account vraagt om persoonsgegevens, dus waarom is die link raar?
Microsoft kan dat opvangen door te eisen dat je het goedkeurd bij een upgrade of omdat het 1 van de voorwaarden is als je Windows 11 gaat kopen. Games waarvoor je een account moet hebben en die online only zijn, zijn dusver ook geen probleem. Genoeg software waarbij hetzelfde geldt (Adobe Acrobat Pro bv)

De AVG kunnen ze wel opvangen.
Microsoft kan dat opvangen door te eisen dat je het goedkeurd bij een upgrade
Nee, dat kunnen ze niet. Dat valt onder schending van het principe van "vrijelijk gegeven" wat een vereistte is voor verwerking op basis van de grondslag "vrijelijk gegeven toestemming."

Het upgrade-scenario is in die zin anders dan de aanschaf van een compleet nieuw systeem, aangezien je hier te maken hebt met een bestaand systeem waarop de ondersteuning geschrapt wordt en er dus enige vorm van 'dwang' om over te gaan op de nieuwe versie van het OS is, om in 2025 en verder nog voorzien te blijven van benodigde beveiligingsupdates.

Maar ook bij aanschaf van een nieuw systeem kun je wellicht vanuit het perspectief van de monopolie-positie die MS zich heeft verworven binnen de consumenten-markt, en de maatschappelike eis - ook van overheidswege - om de beschikking te hebben over een met internet verbonden PC, al spreken van de benodigde scheve machtsverhouding om dit als dwangmatige toestemming te bestempelen.
Games waarvoor je een account moet hebben en die online only zijn, zijn dusver ook geen probleem.
Games zijn dan ook voor het vertier, en daar gaat het niet om fundamentele zaken zoals overheidsdiensten die enkel digitaal bereikbaar zijn of die sterk leunen op MS Office (zoals bijv. met het UWV en goedgekeurde templates voor sollicitatiebrieven een dingetje schijnt te zijn).


Deze keuze van MS zal echt nog een interessant staartje krijgen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 10:33]

[...]

Nee, dat kunnen ze niet. ...
Want? Dat lijkt meer op jouw mening ;)
Nou wil ik zelf ook gewoon een lokaal account, vooral vanwege legacy redenen (hoop tools en scripts die niet (zomaar direct) met MS accounts werken. Maar als de gemiddelde gebruiker een account nodig heeft lijkt me daar niets mis mee (kijkend naar iOS/Android is dat al vele jaren normaal) en kan de intergratie met Office, mail, agenda, apps, mobile en licenties alleen maar een gigantisch pluspunt zijn, daar heb je dus vanuit MS al je onderbouwing over waarom dit nodig is: om die geintergreerde ervaring te bieden.
Zelf zal ik dus een W11 Pro licentie kiezen, Microsoft verplicht me dat niet, ze bieden het al vele jaren aan en net zoals ik nu W10 Pro heb (vooral vanwege RDP) zie ik niet waarom dat nu ineens een probleem zou zijn.
Het upgrade-scenario is in die zin anders dan de aanschaf van een compleet nieuw systeem, aangezien je hier te maken hebt met een bestaand systeem waarop de ondersteuning geschrapt wordt en er dus enige vorm van 'dwang' om over te gaan op de nieuwe versie van het OS is, om in 2025 en verder nog voorzien te blijven van benodigde beveiligingsupdates.
Welke dwang is dat dan precies? MS gaat bestaande pc's die W10 draaien saboteren? Je krijgt een cease-and-desist brief dat je nu wel heel gauw W11 moet kopen of MS klaagt je aan? ;)
W10 zal gewoon blijven werken, nog een aantal jaren. Dit is met Windows geen uitzondering, ook je W7 pc kocht je met de kennis dat op een dag W7 verouderd zou zijn en vervangen moet worden.
Het staat je altijd vrij Ubuntu oid te installeren of naar Apple's ecosysteem over te stappen en dan eindeloos support te eisen, maar ik denk dat je daar ook bedrogen uit komt en ziet dat zelfs Apple niet tientallen jaren updates voor een oud OS blijft uitbrengen.
Maar ook bij aanschaf van een nieuw systeem kun je wellicht vanuit het perspectief van de monopolie-positie die MS zich heeft verworven binnen de consumenten-markt, en de maatschappelike eis - ook van overheidswege - om de beschikking te hebben over een met internet verbonden PC, al spreken van de benodigde scheve machtsverhouding om dit als dwangmatige toestemming te bestempelen.
[...]
Games zijn dan ook voor het vertier, en daar gaat het niet om fundamentele zaken zoals overheidsdiensten die enkel digitaal bereikbaar zijn of die sterk leunen op MS Office (zoals bijv. met het UWV en goedgekeurde templates voor sollicitatiebrieven een dingetje schijnt te zijn).
Again, Office is niet Windows-only dus je UWV zaken kan je prima via Apple etc. doen. Zelfs al zou het Windows-only zijn, zit het probleem dan bij Microsoft of bij o.a. de UWV die belachelijke vendor-lock-ins afdwingt? Zou dan dus aan de balie bij het UWV gaan klagen dat ze dergelijke eisen moeten verbeteren :)
Andere digitale zaken werken soms zelfs beter op iOS/Android dan op Windows dus hoe dat een monopoly zou zijn...

Zelf werk ik veel met Powershell, daar is Windows wel verdomd handig bij, maar het kan ook vanaf een Mac of Linux systeem, uiteindelijk als ik echt geen Windows zou willen kan ik 'uitwijken' naar Python oid dus geen enkele verplichting, het is gewoon een stuk fijner om mee te werken ;)
Want? Dat lijkt meer op jouw mening ;)
Die ik vervolgens onderbouw.

Maar voor jou speciaal nog een keer:
Het vereisen van een MS account komt neer op niet vrijelijk gegeven toestemming.

De MS account en de daaraan gekoppelde persoonsgegevens -- Je bent verplicht deze naar waarheid in te vullen en 'burner accounts' kunnen vziw volgens de gebruikersvoorwaarden gesloten worden! -- zijn niet strikt noodzakelijk voor de levering van het kernproduct danwel de kern dienst: een functionerend OS. Het zou enkel noodzakelijk zijn voor rand-diensten zoals bijv. Cloud-synchronisatie en -backup van bestanden.
Hij het weigeren van het koppelen van een MS account wordt de toegang tot het OS cq. de installatie van het OS onmogelijk gemaakt. Dat is een essentieel nadeel en doordat de verwerking van de gegevens niet noodzakelijk is voor de levering van het OS, classificeert de AVG dat als een pressie-middel en dwang, en is er geen sprake van vrijelijk gegeven toestemming.

De enige andere verwerkingsgrondslag die Microsoft hier zou kunnen gebruiken naast toestemming, is verwerking op basis van noodzakelijkheid voor het uitvoeren van het contract. Dit gaat echter ook niet op, want daar moet (op basis van uitleg van het EDPB) sprake zijn van dezelfde objectieve noodzakelijkheid als voor het verplicht stellen van verwerking van gegevens onder vrijelijk gegeven toestemming.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 10:33]

De MS account en de daaraan gekoppelde persoonsgegevens [...] zijn niet strikt noodzakelijk voor de levering van het kernproduct danwel de kern dienst: een functionerend OS
Dat is dus jouw mening, Microsoft is daar duidelijk in geweest met W10 en dat die lijn nu met W11 doorgezet wordt zijn ze ook al meer dan duidelijk in geweest. De intergratie met alle diensten is het product wat ze aanbieden, het is de primaire reden dat ze W10 en W11 'tijdelijk' gratis aanbieden, de reden dat ze dit in Windows ingebouwd hebben en constant promoten dus waar haal je de aanname vandaan dat W11 Home daar niet op gericht is?
Zoals ik al zei, speciaal voor jou nog eens maar dan nog duidelijker uitgeschreven:
Jammer dat je niet gewoon normaal kan reageren :?

Ik zou zeggen lees het artikel op deze pagina eens, dan zie je dat je gewoon nog zonder MS account W11 kan gebruiken, niets aan de hand dus, geen reden om te gaan bashen...
Er is geen monopoly, daar kies je echt zelf voor.
Er is geen MS account verplicht, jij kiest er dan zelf voor een OS te kiezen met diensten waar dat account voor nodig is.
Er is geen reden om niet normaal te reageren, ook daar kies je zelf voor.

Duidelijker kunnen MS en ik het niet maken, ik vrees dat we het ook niet leuker voor je kunnen maken :)
Ik zou zeggen lees het artikel op deze pagina eens, dan zie je dat je gewoon nog zonder MS account W11 kan gebruiken, niets aan de hand dus
Ik zou zeggen: neem je eigen advies ter harte en doe dat zelf nog eens.
Het is niet mogelijk om Windows 11 Home te installeren zonder het gebruik van een MS account. En het is niet mogelijk om Windows 11 Home te gebruiken, zonder het eerst te installeren...
Ik heb het artikel gelezen, ik begon bij de titel:
Windows 11 Pro ondersteunt lokaal account bij initiele set-up
Welk artikel bedoel jij, duidelijk niet dit artikel ;)
Lees het anders nog een keer, ik stel dat W11 zonder MS account is te gebruiken (getuige dit artikel), jij verbuigt mijn woorden naar W11 Home en probeert zo je gelijk te halen, jammer dat je het zo probeert te ontwijken...

Het is wel degelijk mogelijk W11 te installeren zonder MS account, sterker nog je kan geen account aanmaken/koppelen voordat je W11 geinstalleerd hebt, zou knap zijn.
Dat gebeurt pas in de OOBE setup, na de installatie. Bij W11 Pro kan je daar een lokaal account gebruiken, W11 is dus prima zonder MS account te gebruiken.
Bij W11 Home, die je koopt omdat je die ervaring met alle online intergratie wilt, moet je voor die online intergratie een MS account hebben.

Kom ik terug op mijn eerste comment: onderbouw eens hoe MS een monopoly zou hebben, waarom het niet mogelijk zou zijn W11 Pro te gebruiken, waarom jij vindt dat de online services geen deel uitmaken van W11 Home en anders hoe jij het voor je ziet dat je die online services gebruikt zonder een account daarvoor?
Je strooit met wat buzzwords zoals AVG, het is prima aannemelijk te maken dat je voor online services een account moet hebben, als het niet is om in te loggen is het wel om ervoor te betalen dus je hele stuk dat MS hiermee de AVG breekt is gewoon onzin. Net zoals dat elk cookie persoonsgegevens verwerkt, cookies zijn gewoon data, data verwerkt niets, het is die data die verwerkt wordt en dat gebeurt niet door de cookie. De cookie kan ook prima voor essentiele zaken gebruikt worden, iets waar de AVG/GDPR duidelijk over zijn dat dit mag.

Kortom je maakt een hele berg aan aannames maar de achterliggende kennis ontbreekt, hierdoor lijkt het niet te lukken je beweringen te onderbouwen met meer dan alleen 'omdat!'...


Maar goed,jij vindt dat je W11 niet zonder MS account kan gebruiken, ik zie het anders, lets agree to disagree dan maar ;)

[Reactie gewijzigd door RGAT op 24 juli 2024 10:33]

Dat gebeurt pas in de OOBE setup, na de installatie.
potaeto, potahto. Nogmaals: spijkers zoeken op laag water.
De OOBE setup wordt colloquiaal gezien als onderdeel van de installatie voordat je het OS kunt gaan gebruiken. Zo ook het PCWorld artikel dat het over "install" heeft.
Bij W11 Pro kan je daar een lokaal account gebruiken, W11 is dus prima zonder MS account te gebruiken.
Dank je. Je hebt zojuist dus het punt bevestigd dat het koppelen van een MS account en het verwerken van de daarbij horende persoonsgegevens, geen vereiste hoeft te zijn is voor het correct kunnen leveren van de basiswerking van het OS. Dus ook niet voor de goedkopere Home SKU.
onderbouw eens hoe MS een monopoly zou hebben
Heb je al eens naar hun marktaandeel op desktop PCs gekeken?
waarom jij vindt dat de online services geen deel uitmaken van W11 Home
Ze maken ook geen deel uit van het kerndoel van het OS: een werkomgeving bieden om andere programmatuur binnen te draaien. Het zijn enkel evt. waardetoevoegende additionele diensten, meer niet.
Net zoals dat elk cookie persoonsgegevens verwerkt, cookies zijn gewoon data, data verwerkt niets, het is die data die verwerkt wordt en dat gebeurt niet door de cookie.
De AVG classificeert zowel opslag als het versturen via een digitaal netwerk als verwerking. Cookies worden lokaal opgeslagen (verwerkt) en als er een cookie aan een domein gekoppeld is wordt dit automatisch met elk HTTP verzoek naar dat domein mee gestuurd (verwerkt).
De cookie kan ook prima voor essentiele zaken gebruikt worden, iets waar de AVG/GDPR duidelijk over zijn dat dit mag.
Precies. En het omgekeerde geldt ook: als het niet een essentiële cookie betreft, dan is deze aan dezelfde voorwaarden gebonden als de verwerking van elk ander persoonsgegeven dat is. En dat is nou juist het argument wat ik hier stel: deze verwerking is niet objectief noodzakelijk.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 10:33]

Ze maken ook geen deel uit van het kerndoel van het OS: een werkomgeving bieden om andere programmatuur binnen te draaien. Het zijn enkel evt. waardetoevoegende additionele diensten, meer niet.
Dat zou ik niet durven stellen. Wie bepaalt wat het kerndoel van een OS is en dat dat het product is die moet aangeboden worden. Als Microsoft een online gebruikerservaring wil aanbieden met daarbij gratis opslag in OneDrive en toegang tot de online versies van Office zodat mensen geen computer hebben zonder tekstverwerker. Dan is dat het totaalpakket, hun product en eveneens hun kerndoel voor dat product.
Geven ze de mogelijkheid deze versie te gebruiken zonder account dan doe je af van wat Microsoft, die eigenaar is, ziet als hun product….een geïntegreerde online ervaring waarbij de gebruiker zelf kiest om voor die ervaring te betalen.

Best een interessante discussie. Je ziet dat er diverse meningen zijn dus wat mij betreft kunnen we spreken over een grijze zone. Niemand of net iedereen heeft gelijk (ja ook mijn mening hierboven kan je in die grijze zone zien en hoeft niet te worden weerlegd…maar ik hou ook niemand tegen het toch te weerleggen).
Heb je wel eens een laptop proberen te kopen ZONDER OS?
Gewoon een kaal systeem?
Ja, een BTO ;)
Ook wekelijks op werk een lading Dell zakelijke laptops hoewel dat wat anders is.
Ook elke pc die ik ooit gekocht heb, behalve de allereerste.

Maar inderdaad, het kan soms lastig zijn om zonder Windows te kopen, maar dat is ook grotendeels een kwestie van gemak.
M'n PC's bouw ik zelf..., maar laptop zelf bouwen is een stuk lastiger, dan wordt het best een beetje te prijzig. BTO heb ik ook ooit besteld, maar die viel behoorlijk tegen was geen herhaling waard...
Yeah de BTO begon bij mij na een week of twee al uit elkaar te vallen :+
Nu maar met een MSI laptop, inderdaad geleverd met Windows erop, hoewel ik er W10 Pro op gezet heb.
Oh ik had daarna een HP laptop, die is nooit onder Wxxx geboot geweest, de schijf direct overschreven met Gentoo Linux.
Ben ik niet 100 % mee of zou jou redenering het ook niet onmogelijk maken om een spel dat internet nodig heeft (vermoedelijk ook een account?) voor de verificatie om offline te spelen?

Strikt genomen heb je dit niet nodig om bijvoorbeeld offline te gamen. 🙈

Het zal vast wel anders zijn maar ik moest er even aan denken.
De impact van een besturingssysteem dat op miljarden apparaten draait en voor belangrijke zaken gebruikt wordt is wel iets anders dan een specifieke game puur gericht op vermaak :P
Ik vind dit iets te ver gezocht. Om op tweakers te reageren heb je ook een account nodig. Is technisch nergens voor nodig. (Sterker nog 10-20 jaar geleden was het heel normaal dat je geen account nodig had om ergens een comment te kunnen plaatsen). Op die manier de GDRP interpreteren voegt weinig toe. Er mag dan letterlijk niets en tegelijkertijd los je ook het probleem waar de GDRP voor is bedacht niet op. Immers elke pc heeft een unieke fingerprint en als je die gaat doorseinen dan kun je naar hartenlust data koppelen en profielen mee aanmaken. Het al dan niet gebruiken van die microsoft account gaat in dat probleem niet de doorslag geven.
Ik vind dit iets te ver gezocht. Om op tweakers te reageren heb je ook een account nodig.
Om een Tweakers account aan te maken heb je enkel een (evt. wegwerp) email-adres nodig. Je hoeft hier niet voornaam; achternaam; en geboortedatum in te geven.

Daarnaast is het kunnen posten op een forum van een heel andere orde van noodzaak (zeg maar gewoon: helemaal niet noodzakelijk) dan het binnen de huidige maatschappij is om een werkend computersysteem te hebben met een veilig OS. En helaas: de norm ligt daar dusdanig hard vast op Windows, dat het voor een niet-techneut niet te doen is om iets anders te gebruiken.
Welke dwang is dat dan precies? MS gaat bestaande pc's die W10 draaien saboteren?
De windows 10 werd ook wel aardig opgedwongen door Microsoft. Microsoft heeft echt wel vuile trucjes uitgehaald hiermee. Zelfs bijvoorbeeld waar eerst altijd gewoon wegklikken goed was dat ineens wegklikken betekent dat je het niet erg vind. Ja nu kan je zeggen dat mensen het hadden moeten lezen en dat je het dus kon tegenhouden maar gemeen is het wel. Men moest bepaalde updates verwijderen om het gezeur (tijdelijk) te stoppen. En werd zelfs door verschillende sites aanbevolen om automatisch updates uit te zetten als je Windows 10 niet wilde krijgen.

Ook had Windows 7 in de "laatste" update ineens een wallpaper bug. Uiteraard kan dit toeval geweest zijn maar ik vind het wel verdacht dat er eigenlijk nooit problemen mee waren tit de laatste update. Nu werkt de os nog goed zonder wallpaper natuurlijk maar mijn gevoel zegt wel dat het sabotage was. Uiteindelijk is dit wel gerepareerd. Ook heb ik hier en daar verhalen gehoord dat de laatste x aantal updates van Windows 7 toch het systeem trager maakte.

Maar uiteindelijk zijn er genoeg verhalen te lezen van mensen die onbedoeld of zelfs geforceerd Windows 10 gekregen hebben op hun conputer. Dus ja dit noem ik wel dwingen en mogelijke sabotage (al is er geen bewijs dat het expres was of echte bugs waren).

Nu zal het misschien voor Windows 11 lastiger worden om het te dwingen met TPM 2.0 eis die op het moment is. Anders zou ik het best verwachten dat ze het weer op rare manieren zouden gaan proberen te dwingen.
Daar heb je een goed punt, de hele campagne omtrent W10 was zeker in het begin ....irritant en opdringerig, vooral de pop-up die je weg klikte en dat als 'Oke' beschouwde was gigantisch frustrerend.
Zelf ook een tijd van 'genoten' dat elke W10 update VPN functionaliteit brak...
Hopelijk maken ze met W11 niet dezelfde fouten, maar ben bang van wel...

Maar het punt was meer dat je zowel W10 als W11 de deur 'kan' wijzen, vrij weinig thuisgebruikers vereisen Windows 10/11 en kunnen ook met alternatieven uit de voeten, het ene wat makkelijker dan het andere.
Windows is meestal meer een kwestie van gemak, we zijn eraan gewend maar zouden in principe ook met alternatieve OSsen kunnen werken.
Ja je kon het weigeren maar je moest het wel vaak herhalen en ook erg goed opletten/lezen. Dat noem ik wel dwingen.

En ja Windows zijn we gewend. Maar ik bied je aan om de mensen in mijn omgeving iets anders te leren. Ik verwacht dat je snel gillend weg rent. Dan praat ik over mensen die bij mij komen om een usb muis te installeren. Of ze kunnen het "dingetje" (usb receiver) niet vinden maar ik de handleiding staat dat die ergens moet zijn. Vragen als mag ik updates installeren. Als je zegt druk op control of alt dat ze niet weten wat het doet. Dat ze problemen hebben dat ze alleen in hoofdletters kunnen typen. Als ik vraag welke browser gebruik je dan snappen ze de vraag niet. Vraag je dat welke programma gebruik je om te internetten weten sommige het ook niet. Dan moeten ze het icoontje maar omschrijven waar ze op drukken. Me vader heb ik wel 15 keer geholpen met leren scannen (kan zelfs wel meer zijn). Heb ik voor het werk ern handleiding geschreven (weet niet meer waarvoor het ook al weer was) in kindertaal, met plaatjes waar de juiste plekken staan aangegeven met pijlen of met een cirkel er omheen en toch durfde een paar mensen het niet te doen.

Zie jij zulke mensen iets anders gaan gebruiken dan dat ze gewend zijn? Als ze al een andere browser of media player krijgen zijn ze al bijna hysterisch en hebben veel uitleg nodig. Laat staan dat alles anders is.

**Dit is niet bedoelt om die mensen belachelijk te maken. Ze hebben weer andere kwaliteiten die ik dan weer niet heb.**

[Reactie gewijzigd door Daoka op 24 juli 2024 10:33]

Je kan prima Windows 10 blijven gebruiken, die wordt nog 4 jaar ondersteund, het is geen verplichting om te upgraden en Microsoft kan prima voorwaarden stellen voordat je mag upgraden. Het blijft een vrije keuze om te upgraden of niet te upgraden. Je bent nergens toe verplicht.

Windows 11 is een nieuw product, geen update voor Windows 10.

Dessalniettemin is dit in de gaming en software wereld al jaren "normaal", is het nu alleen een probleem omdat Microsoft dit doet met hun erg kleine consumenten marktaandeel? Ze zijn al lang geen monopolie meer, dus ze hebben geen speciale regeltjes die alleen voor Microsoft gelden.

Ik benoem express Acrobat Pro, want die kon je vroeger ook zonder always online en zonder account gebruiken, dat kan sinds enkele versies niet meer en iedereen heeft verplicht moeten upgraden want je krijgt op de oude versies ook geen security updates meer. Voor een acrobat product is dat een vereiste om het veilig te kunnen blijven gebruiken, helemaal voor PDF's die je via derden ontvangt of van het internet download.

Zo zie je het bij meer software en ook games, terwijl Microsoft (de komende 4 jaar iig) je huidige release nog wel gewoon ondersteund.

Zakelijk gaat het account ook een AD of Azure account mogen zijn, de markt waar ze wel een monopolie hebben speelt dit probleem niet.

Android is ook al vele jaren praktisch onbruikbaar zonder Google account. (Geen Google account = geen toegang tot de play store = niet je bankieren app, werkapps, digid en veel meer kunnen gebruiken). Waar is die ophef? Google heeft bij consumenten een veel groter marktaandeel.

Op desktops en laptops heb je tenminste altijd de vrijheid om Linux te installeren.

[Reactie gewijzigd door batjes op 24 juli 2024 10:33]

Je kan prima Windows 10 blijven gebruiken, die wordt nog 4 jaar ondersteund
Ik heb het dan ook over daarna - in 2025 en verder.
Niet stromannen, aub.
En als je nou eens reageert op het voorbeeld van Android en iOS?
En als je nou eens reageert op het voorbeeld van Android en iOS?
Dat is al uitvoerig door anderen gedaan: noch Android, noch iOS vereisen dat je een Google of Apple account koppelt om het OS te gebruiken. Het koppelen van zo'n account is een keuze die je toegang verschaft tot extra diensten en de app store van het respectievelijke platform. Dat is niet vergelijkbaar met Microsoft die de installatie en toegang tot het gehele OS onderhevig wil maken aan het koppelen van een account.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 10:33]

[...]

Dat is al uitvoerig door anderen gedaan: noch Android, noch iOS vereisen dat je een Google of Apple account koppelt om het OS te gebruiken. Het koppelen van zo'n account is een keuze die je toegang verschaft tot extra diensten en de app store van het respectievelijke platform. Dat is niet vergelijkbaar met Microsoft die de installatie en toegang tot het gehele OS onderhevig wil maken aan het koppelen van een account.
Voor een normale gebruiker is een Google account vereist om de setup door te komen. Wil je dat vermijden dan heb je AFAIK exploits nodig zoals bij Samsung Android 10 naar sound instellingen en dan 20x op het microfoontje drukken: https://youtu.be/Oi0ZnFMWtbw Met andere woorden effectief is een account verplicht.
Voor een normale gebruiker is een Google account vereist om de setup door te komen.
Dat zal dan van device tot device verschillen. Ik heb er op drie verschillende Android TV toestellen bijv. geen enkel probleem mee gehad om ze aan te zetten en te gebruiken zonder Google account.
Verder ook een hele tijd een test-device gebruikt bij mijn werkgever om bepaalde zaken in Android Chrome te kunnen debuggen; ook daar nooit een koppeling van een account nodig gehad om het device te kunnen gebruiken.
Bij AndroidTV is het te vermijden inderdaad.
En als je kiest voor Pro is het toch mogelijk om een lokale user te gebruiken?
En als je kiest voor Pro is het toch mogelijk om een lokale user te gebruiken?
Het prijsverschil bewerkstelligt een (financieel) nadeel voor de gebruiker die niet wenst persoonsgegevens af te staan, en daarmee voldoet enige vorm van verkregen toestemming tot verwerking niet aan het criterium "vrijelijk gegeven" zoals dat wettelijk voorgeschreven is.

De EDPB is ook deze mening toegedaan. Zie o.a. hun officiële guidance documenten die ik in andere posts al aangehaald heb.
En wat nou als je je persoonsgegevens niet worden gebruikt voor andere doeleinden?
Waarschijnlijk niet het juiste publiek hier, maar je hebt gelijk. Als je Microsoft id alleen voor dat doel wordt gebruikt en MS meldt dit in de voorwaarden dan is dat gewoon legaal.
En wat nou als je je persoonsgegevens niet worden gebruikt voor andere doeleinden?
Dan nog. Want het is niet strikt noodzakelijk om in de kerndienst te voorzien. De kerndienst van een OS is het faciliteren van een omgeving waarin andere programma's gedraaid kunnen worden en meer niet.

Als MS kiest om daar ook andere diensten bij te doen zoals cloud synchronisatie, dan kan een account voor specifiek die diensten vereist worden. Maar deze kan niet vereist worden voor installatie en gebruik van het OS zelf.

Dit principe van granulariteit dat de AVG vereist, zie je oa. ook terug in het feit dat men bij bijv. het gebruik van toestemming als verwerkingsgrondslag, gehouden is om individuele verwerkingen of furnctioneel gegroepeerde verwerkingen te benoemen en daar apart toestemming voor te vragen. Bulk-gebundelde toestemming is ongeldig.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 10:33]

Staat dat in 't woordenboek als definitie van een OS? :)
Ja. Twee pagina's terug van de uitdrukking 'spijkers zoeken op laag water.'

Het gaat hier niet om de definitie van het woord zoals in het woordenboek. Het gaat hier om de redelijkerwijs te verwachten kerntaak die het product dan wel de dienst voor de betrokkene zou moeten vervullen. In het geval van een OS is het hoofddoel daar toch echt "het moet mijn programma's kunnen draaien."

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 10:33]

Dus mag het volgens de AVG/GDPR niet afgedwongen worden als zodanig en moet het mogelijk zijn zonder verlies van functionaliteit, dwz. zonder verlies van de mogelijkheid om de set-up af te ronden, geen Microsoft account te koppelen.
Heb je daar een geldige wettelijke bron/basis voor die je kunt delen?
Heb je daar een geldige wettelijke bron/basis voor die je kunt delen?
Het algemene principe van data-minimalisatie volgens artikel 5. Alsmede, in het geval van verwerking op gronde van toestemming, de definitie van vrijelijk gegeven toestemming.
Is de koppeling van een account met persoonsgegevens een absolute functionele vereiste voor het gebruik van het OS?
Antwoord: ja. Om je documenten en settings te synchroniseren. Van die kant kun je het ook bekijken.
Het algemene principe van data-minimalisatie volgens artikel 5
Dat is wel een heel vaag antwoord, vind je zelf ook niet?
Alsmede, in het geval van verwerking op gronde van toestemming, de definitie van vrijelijk gegeven toestemming.
En die toestemming geef je ook op het moment dat je inlogt met je account. Staat in de EULA, lees die maar na.
Antwoord: ja. Om je documenten en settings te synchroniseren. Van die kant kun je het ook bekijken.
Los van dat synchroniseren natuurlijk geen functionele vereiste is voor het gebruik van een OS, kan je ook prima synchroniseren met andere diensten dan die van Microsoft. Voor het voortrekken van eigen diensten is Microsoft in het verleden al op de vingers getikt (Internet Explorer), dus nu zouden andere cloud-aanbieders ook best een sterke mededingingszaak hebben, als ze dit willen aanvechten.
Los van dat synchroniseren natuurlijk geen functionele vereiste is voor het gebruik van een OS, kan je ook prima synchroniseren met andere diensten dan die van Microsoft. Voor het voortrekken van eigen diensten is Microsoft in het verleden al op de vingers getikt (Internet Explorer), dus nu zouden andere cloud-aanbieders ook best een sterke mededingingszaak hebben, als ze dit willen aanvechten.
Klopt. Dit is niet alleen vrijwel zeker een schending van de AVG richting consumenten, maar ook wederom een schending van wetgeving inzake concurrentievervalsing, omdat het moeten aanmelden met en koppelen van een MS account een impliciet voordeel aan het gebruik van de diensten van MS zelf geeft -- "want daar zijn we nu toch al ingelogd."
En die toestemming geef je ook op het moment dat je inlogt met je account. Staat in de EULA, lees die maar na.
Het gaat om het punt "vrijelijk gegeven." Als je de toestemming tijdens de installatie niet geeft om een account te koppelen, kun je Windows 11 niet gebruiken. Het is niet een functioneel vereistte om een account te koppelen, want je kunt achteraf nog steeds gewoon een lokaal account gebruiken en met een Pro licentie hoef je helemaal niets te koppelen - punt. Daarmee verwordt het tot een pressiemiddel en is er sprake van dwang.
Is de koppeling van een account met persoonsgegevens een absolute functionele vereiste voor het gebruik van het OS?

Antwoord: ja. Om je documenten en settings te synchroniseren. Van die kant kun je het ook bekijken.
Waarom is het voor de Pro versie dat niet verplicht
En die toestemming geef je ook op het moment dat je inlogt met je account. Staat in de EULA, lees die maar na.
Toestemming als grondslag voor de AVG moet volledig vrijwillig zijn, je moet dus nee kunnen zeggen en de dienst *toch* kunnen gebruiken. Anders ondervind je nadeel en is het geen vrije toestemming meer.

Oh en verstoppen in de EULA telt trouwens sowieso niet, want niet expliciet, duidelijk en zichtbaar genoeg.
Mogelijk valt er voor veiligheid wel het een en ander vast en uit te leggen. Eenmaal aangemeld, zoals een beheerder of ouder, valt niet makkelijk weer uit te loggen. Mogelijk een systeem reset in die geest, en dan is de 'retrieve' optie ook nog aanwezig.

Dan is het niet Microsoft die dit in werking zet, mogelijke maakt maar aan de beheerder/gebruiker om het systeem te kunnen gebruiken.
bij een iPhone ben je niet verplicht in te loggen met iCloud.. je mist dan wel een hoop functies zoals de store/find my iphone etc etc etc.
Dus je kan je iPhone gebruiken maar niet de Apple store, die wel de enige mogelijke store is op de iPhone.

Maw: je hebt een apple account nodig
Maar die kan je dus net zo goed achteraf aanmaken als je meer apps wil hebben dan het OS je geeft. Je hebt het niet nodig om het OS en de offline basisfuncties zoals bellen, surfen, online services zonder noodzamelijke app, mailen te kunnen gebruiken. Dat is toch wel een groot verschil met al een online account nodig hebben om hoe dan ook een OS te kunnen gebruiken.
nvm

[Reactie gewijzigd door batjes op 24 juli 2024 10:33]

Op Android kan je wel zonder account installeren. Tenminste de laatste keer dat ik het deed. Wel verlies je veel mogelijkheden als je het niet doet. Zoals apps installeren. Al kan je op Android nog via andere manieren apps installeren. Apple is inderdaad wat lastiger.
Apps installeren kan prima, je mist alleen de Google Play store. Een andere store of losse APKs kan nog steeds gebruikt worden.
Was de bedoeling om "Zoals makkelijk apps te installeren" neer te zetten. Of via de playstore. Krijg je als even snel een reactie tijdens het lopen schrijft. Al staat er nog wel dat het kan via andere manieren in me bericht.
Bij iPhone en Android is het ook onacceptabel. Dat een ander bedrijf net zo erg (of erger) is, is geen excuus.

Edit: bij een Android custom rom is het gelukkig prima mogelijk niet in te loggen op een dergelijk cloud-account om je telefoon te gebruiken en kan je dan gewoon apps installeren met f-droid.

[Reactie gewijzigd door thomas_n op 24 juli 2024 10:33]

Zonder custom roms kan je een apparaat met android of ios al gebruiken zonder online account. Wat je noemt zijn extra services en apps die je waarschijnlijk graag wil gebruiken op het OS. Het nieuws gaat om een online account nodig hebben om zelfs maar het OS te kunnen installeren.
Je hebt gelijk inderdaad.

Ik heb nooit geprobeerd iOS of Android te gebruiken zonder custom rom, omdat ik al genoeg andere bezwaren tegen ze heb, vandaar dat ik niet precies wist hoe het daar zat.
In dat geval is deze stap van Microsoft dus zelfs nog erger dan wat Google en Apple doen (wat ik ook al te ver vond gaan).
Dat een account verplicht is, vind ik bij Android en iOS ook heel vervelend. Ook bij nieuwe TV's etc.

Verschrikkelijk.

Het is dat ik niet zonder smart phone en ook niet echt zonder Windows kan... dat laatste komt vooral door mijn werk. Al zie ik het ook nog wel gebeuren dat ik overstap naar Linux en dan maar een Windows VM ga draaien voor die paar dingen die niet lukken op Linux (en dat wordt gelukkig steeds minder).
Bij welke apparatuur had je verplicht een account nodig om het uberhaupt te kunnen gebruiken met alleen het OS? Want dat is waar het nieuws om gaat, niet dat je een account nodig hebt om extra services of apps te kunnen gebruiken.
Je argument klopt niet.
Zowel bij Apple als bij Android is een online account geen verplichting. Dat je dan sommige online services niet kan gebruiken is niet hetzelfde als verplicht zijn of een online account nodig hebben om te kunnen installeren.
Dat het normaal is op sommige OS'en, wil niet zeggen dat het ook goed is.
Normaal ja, verplicht nee.

iOS terzijde, Android is net als Windows prima bruikbaar zonder een account.

Daarnaast bekijk ik het ook van deze kant, een PC is persoonlijker voor mij dan mijn telefoon, verder heeft Android niet perce een account nodig om gebruikt te kunnen worden, je logt je in voor extra functies en diensten.

Hier echter is je Microsoft account je inlog, ik zie zelf ook geen nut van in om het alleen op die manier aan te proberen smeren, in mijn ogen kun je ook prima een lokaal account hebben en met je Microsoft account inloggen bij betreffende diensten die je gebruikt, zodat al die diensten zoals Office,OneDrive, Mail, Microsoft Store, Game Pass en ga zo door werken.

Zo heb ik dat nu, ik ben overal ingelogd waar wenselijk op mijn Windows 10 notebook en PC, maar gewoon in combinatie met een lokaal account, omdat ik dat fijner vind.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 24 juli 2024 10:33]

Ik vond het bij de aankoop van een smartphone ook heel irritant, dat het daarvoor nodig bleek een Google account te hebben. Was een onaangename verrassing toen ik overstapte van een Nokia 1100 op een Fairphone 2. Las later pas, dat het ook zonder kon, maar dan mis je dus heel veel functionaliteit.

Op Windows kan ik van alle functionaliteit die ik nodig heb, gebruik maken met mijn lokale account en dat hou ik ook graag zo. Alleen de Microsoft Store op mijn PC maakt gebruik van mijn account, maar ik gebruik daar nauwelijks iets van, mijn meeste programma's zijn gewoon ouderwetse .exe programma's, gedownload op de site van de maker of het bedrijf zelf.
De laatste keer dat ik een Android telefoon voor het eerst opstartte kon ik zonder moeite het inloggen op een online account overslaan. Ik heb geen idee hoe dat met Apple zit.

Als dat wel het geval zou zijn vind ik dat persoonlijk "de ander doet het ook"/whataboutish ook niet een sterke reden voor zulke verplichtingen. Als andere bedrijven ook online accounts verplichten voor het gebruik van hun OS zie ik dat juist als een probleem dat ook in de OS'en zit (en dat opgelost zou moeten worden), in plaats van een goedkeuring voor anderen.
Er is geen enkele reden waarom een OS een verplicht online account zou moeten hebben om te kunnen functioneren. Natuurlijk zullen er wat fucties wegvallen bij het gebruik van een offline account (zoals cloud storage of het syncen van instellingen), maar dat is iets waar je voor kiest. Ik vind het dan ook vrij zorgelijk dat we steeds meer deze kant op gaan.
Ik heb nooit een Google account aangemaakt op mijn Android toestel.
Septillion Moderator Duurzame Energie & Domotica @Miki3 juli 2021 17:36
Omdat het op Android niet verplicht is, kan je gewoon skippen. Heb je geen Play Store maar voor de rest gewoon te gebruiken. Ofwel, dit is een stap erger. Bovendien voor een apparaat waar ik meer privacy van verwacht.
Voor het opzetten van een iPhone heb je absoluut geen account nodig. Die dingen kun je allemaal skippen. Enige wat je nodig hebt is een simkaart.

Wat MS hier doet mag in de eu helemaal niet (GDPR) het online account is functioneel niet noodzakelijk en het feit dat de pro versie het überhaupt niet nodig heeft betekent ook nog eens dat er een “keuze” gemaakt kan worden tussen betalen met gegevens of met geld. Dat zijn 2 dingen die niet zijn toegestaan.
Nee hoor op Android kun je het ook slippen.
Echter je kan dan niks met de playstore waardoor je smartphone niet meer dan een dumbphone is geworden met groot scherm.
Sorry, maar je hoeft helemaal geen android/google account te hebben. Je kan de account stap gewoon overslaan en je telefoon gebruiken. Je mist uiteraard allemaal standaard sync zaken, maar je kan absoluut je Android mobile device zonder account gebruiken....
Dat klopt niet. Ik weet niet hoe het bij Android zit, maar een iPhone kun je gebruiken zonder Apple ID. Je mist dan wel functionaliteit uiteraard, maar je kunt met het toestel bellen, webbrowsen, je mail lezen, navigeren en muziek afspelen.
Voor een iPhone of Android toestel is het heel normaal om een account op te zetten, waarom zou Microsoft dat nu ook niet mogen?
Bij Android is het niet nodig. Ja je verliest een hoop functionaliteit omdat je dan geen toegang hebt tot de Google Play store, maar er zijn diverse alternatieve stores.

Apple is een ander verhaal, maar die heeft geen advertising als businessmodel, Google wel en bij Microsoft wordt dit ook steeds meer.

Oh, en tot slot, op enkele Sony toestellen kun je Jolla's Sailfish installeren, dat is helemaal privacy-vriendelijk, maar dat is toch wel iets voor de Tweaker, en zelfs daarvan zullen de meesten dit voorbij gaan.
Windows 10 is een OS as a service. 11 Met de gratis home zal je idd een account moeten maken. De 11 Pro kost geld en kan je meer eigen beheer. Die kant gaat het op.
Er zijn geen gratis versies van Windows, nooit geweest en zullen er ook niet snel komen. Ook de 11 Home is niet gratis. Linksom of rechtsom is er ooit betaald voor een licentie.
Gelukkig kost een pro (N) licentie niet meer dan 30 euro bij de juiste personen. Ik heb mijn Windows 10 Pro N destijds voor 18 euro gekocht waar die in onze pricewatch voor over de 200 gaan.

[Reactie gewijzigd door Memori op 24 juli 2024 10:33]

Veelal (al hoe wel ik even over de N-versie twijfel, deze zijn sowieso goedkoper) zijn Windows retail licenties van bendenden de 100 euro gewoon illegale / zwarte markt licenties. Deze licenties zijn verkregen met gestolen creditcard of komen uit MSDN/MyVisualStudio bundels, welke niet voor retail/verkoop bedoelt zijn. Deze laatste kunnen ook op elk moment weer ingetrokken worden door Microsoft, als blijkt dat bepaalde key's gewoon te vaak opduiken (vaak genoeg mensen moeten helpen en uitleggen dat zij een niet legale key gebruikten).

Voor oem-licenties ver benden de 50 euro geld hetzelfde overigens.
Mijn Windows 10 Pro was zo´n key onder 3 Eur via een link van Tweakers.
Microsoft laat alles zo´n beetje toe... Een licentie kan je gewoon vinden op computers bij het afval.

Ik denk zelfs dat dit beleid nog ruim 10 jaar doorgaat totdat we allemaal online zijn ingelogd.
Ik had destijds bij een kringloopwinkel een originele Windows8.1 pro + Office en muis DVD boxset gekocht voor €1 en daarna van 8.1 naar 10 geupgraded :-)
Heel even had ik goede hoop dat M$ minder evil zou worden (Google heeft al enige tijd geleden de slogan: 'don't be evil' laten vallen) maar helaas :(
Verder denk ik dar er enerzijds door M$ naar onine en windhoos als een service zal worden gepusht maar ik denk ook dat er een groeiende tegenbeweging zal komen die dat om verschillende redenen niet willen. Ik vraag mij ook af hoe bv een overheidsorganisatie als het AP ( een consumentenbond of een digitale mensenrechtenclub als BoF) hier tegenover staan.
Hoezo evil?

Betaal voor een pro-licentie en je probleem is opgelost.
Je betaald altijd... als jij geen geld dokt.. betaal jij met je data..

edit: is dit reddit.com of zo? sinds wanneer is namelijk melden dat als jij geen geld dokt, jij dokt met je data flamebait?

[Reactie gewijzigd door M3m30 op 24 juli 2024 10:33]

Omdat je wel degelijk betaald hebt.

Opnieuw: MS heeft nog nooit een versie van Windows gratis weggegeven. Enkel upgrades. Voor een Win10n upgrade moest je een geldige Win7/8/8.1 licentie hebben, en die licentie is betaald geweest. Win11 zal ook als gratis upgrade ter beschikking worden gesteld voor bestaande gebruikers van Win10 die dus een geldige licentie hebben die betaald is geweest.
Hoeft niet, je kon ook jaren lang via een omweg gewoon je windows 10 laten activeren zonder ook maar 1 licentie bezitten.
Als jij windows 10 voor mensen met een beperking downloadde, wat gewoon een dood normale windows 10 home versie is.. werd windows 10 gewoon geactiveerd.
De developer preview is gratis. Maar dan betaal je door beta tester te zijn.

Maar volgens mij zijn kosten voor oem verwaarloosbaar.
Alleen moet je al Windows hebben geïnstalleerd op je apparaat om deze te kunnen installeren, dus heb je een Windows licentie ooit gekocht.
Dat is het rare bij Microsoft, ik wil best insider tester zijn en een schone installatie uitvoeren, maar ik ga echt (daarvoor) geen key aanschaffen, die zouden ze gratis aan testers moeten verstrekken. Daarom ben ik er een jaar of twee geleden ook mee gestopt. Het is toch best wel een stukje tijd wat je elke keer er in moet steken.
Huh? Je kan gewoon windows installeren zonder key en later activeren. Je klikt dan op "I don't have a key right now" of zoiets.

https://www.howtogeek.com...stall-and-use-windows-10/
Maar dan moet je wel een systeem hebben wat al eerder is geactiveerd met Windows. Als je een nieuw moederbord gebruikt of wat ook zal Windows niet activeren.
Je kan WIndows gewoon installeren zonder key (bij installatie aangeven dat je die niet hebt).
Het gaat wel zeuren dat je een key moet invoeren maar mijn testbank draait al een paar jaar zonder ooit een key in te voeren.
Nope net gedanken nieuwe mb en cpu +extra ram
Met lokaal account inderdaad geen licentie. 1x inl8ggzn met gelijk well Ms accoynt en het is 👌
Ik heb braaf betaald voor mijn Windows. Zowel (op mijn oude machine) voor een Windows 7 Ultimate (die ik heb geupgrade indertijd naar een Win10 Pro (?)) en mijn huidige Win 10 Pro.
Ik mag toch aannemen dat ik te zijner tijd gewoon kan en mag upgraden naar 11 Pro...
Ja, dat heeft Microsoft een week geleden al aangekondigd en is hier ook al eerder langs gekomen. Als jij nu gewoon een legale werkende Windows 10 draait, dan mag jij deze gratis upgarden naar Windows 11. Vermoedelijk gaat dit gewoon vanaf Windows 7. De eerst gelekte build van Windows 11 was in ieder geval met een Windows 8.1 key te activeren, Windows 7 key nog niet geprobeerd.
Nu met Windows 10 kun je voor beide Home en Pro een licentie kopen, maar wie de "gratis" upgrade deed en een Pro of Ultimate versie van vorige Windows versie had, kreeg een 10 Pro licentie voor terug.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 24 juli 2024 10:33]

Wat is er niet fijn aan een pincode voor je windows? Het is een lokaal werkende pincode, en kan dus alleen op die specifieke fysieke computer gebruikt worden. Het stimuleert het gebruik van complexere wachtwoorden voor je online accounts, omdat je niet elke keer dit ww hoeft te gebruiken als je wilt inloggen.
Die pincode is het probleem niet, gok ik. Het feit dat die pincode door je strot wordt gedrukt wél. Tenminste, voor mij.
Je kan ook een wachtwoord gebruiken ipv pincode :) (ergens in sign-in options)

Ik denk dat ze standaard pin hebben gekozen omdat dat voor de meeste mensen toch makkelijker/laagdrempeliger is?

[Reactie gewijzigd door anandus op 24 juli 2024 10:33]

Pincode is eigenlijl niet de correcte benaming aangezien je ook gewoon letters kunt gebruiken.
Ik dacht eerst, wat een rare opmerking, tot ik bedacht dat pin staat voor Personal identification number code. Dan ineens snijdt je opmerking hout.
Pincode zou je niet kunnen brute forcen en een wachtwoord wel. Zo is dat tenminste met Bitlocker.
Waarom zou je de pincode niet kunnen bruteforcen?
Omdat daar een code is ingebouwd die in panic-mode gaat bij meerdere mislukte inlog-pogingen.
[quoteDie pincode is het probleem niet, gok ik. Het feit dat die pincode door je strot wordt gedrukt wél. Tenminste, voor mij.[/quote]

Door je strot gedrukt?

Bij mijn laatste Win10 installatie heb ik zelf bij de instellingen de PIN moeten activeren.
Het is gewoon een onnodige handeling. Als er verder niemand in de buurt van je PC komt of je het gewoon niet nodig vindt, is het irritant om steeds een pincode in te moeten toetsen om je PC volledig op te starten. Waarom niet de keuze laten aan de gebruiker?
winkey+r > 'control userpasswords2' > vink uit 'users must enter a username and password to use this computer'. Bij klikken op apply kun je een default username en password opgeven waarmee moet worden ingelogd. Ik heb toevallig afgelopen week mijn account 'online connected' gemaakt om te zien of ik Windows 11 kon installeren (spoiler: Windows update faalt met een machine uit 2010) en kan bevestigen dat het ook gewoon werkt met een e-mail adres.
winkey+r > 'control userpasswords2' > vink uit 'users must enter a username and password to use this computer'. Bij klikken op apply kun je een default username en password opgeven waarmee moet worden ingelogd. Ik heb toevallig afgelopen week mijn account 'online connected' gemaakt om te zien of ik Windows 11 kon installeren (spoiler: Windows update faalt met een machine uit 2010) en kan bevestigen dat het ook gewoon werkt met een e-mail adres.
Dat werkt al een tijdje niet meer OOTB, als je dit wilt, moet je eerst een regkey aanpassen, of een utility draaien ( winaerotweaker )
Ik gebruik dit al jaren en bij mij werkt het prima. Misschien dat ik jaren geleden er eens een tool voor gedraaid heb.
in de installs van afgelopen jaar was het er uit gehaald, ergens in de mei update van vorig jaar

https://answers.microsoft...5a-4000-b067-da7e65512ed1
Mensen vallen over de kleinste dingen en in alles zullen tegenstanders zijn. Lees alle reacties maar in dit artikel ;)
Ik vond het zelf vooral 'vervelend' dat m'n user folder gemaakt werd met eerste 5 letters van m'n voornaam bij installatie met MS-account, terwijl lokaal account wel keurig alle 6 letters pakte voor die mapnaam. Zo kleinzerig bleek ik dan ook wel weer te zijn, want idd toen maar opnieuw gedaan met lokale installatie en daarna pas met account gelinkt :+
Dat probeerde ik ook, maar toen werden mijn 6 letters toch weer tot 5 teruggebracht.
Anoniem: 467952 @Euronitwit3 juli 2021 18:06
Werd je Windows gebruikersmap veranderd van naam na de installatie? :o
Auw. Dat is vragen om problemen. Scripting die ineens niet meer werkt enz.
Ik mag hopen dat je daar een systeemvariable voor aanroept in plaats van hardcoded locaties.
Ik snap ook totaal niet waarom ze die beperking toepassen. Ik heb met een lokaal account de installatie gedaan en vanuit daar mijn microsoft-account toegevoegd, waarbij ik de naam van het bijbehorende account eerst heb gewijzigd naar de volle 6 tekens.
Anoniem: 467952 @Linksquest3 juli 2021 13:34
Vind ik ook, maar langs de andere kant heb je ook een Google account nodig als je iets aan Android wil hebben...
Android werkt prima zonder een account hoor, niet veel anders dan Windows als je geen Microsoft account hebt.
Ik denk dat de definitie van prima nogal subjectief is. Ik vind het toch wel prettig dat de integratie met de verschillende componenten zo goed is en inmiddels ook wel een vereiste, net zoals Apple dat doet. Voor mij is Android zonder Google account niet prima, maar beperkt (via een omweg) werken.
Ik verwacht zelf dat dit een voorbode is voor het Windows abonnement systeem. Als je het in kleine stapjes doet zijn mensen vrijgeviger, nu verplicht inloggen en over 3/4 jaar zit je licentie niet meer in het os maar in je account.
Hier kun je best wel eens (deels) gelijk in hebben. Ik verwacht dat het gebruik van Windows zelf de komende versies nog wel zonder abonnement kan, echter zullen er waarschijnlijk wel steeds meer functionaliteiten achter Office 365 worden verborgen.
Tijdens de setup zeggen dat je geen wifi hebt dan kan je gewoon Windows installeren zonder MS account.
Alle MS spionage sw uitzetten en dan online je updates downen. Zo deed ik dat ook met Windows 10 Home en Professional.
Pro heeft oa. bitlocker en IR gezichtsherkening op mijn Surface Pro 4.
Je kan het ook simpel om ijlen nergens voor nodig om internet tijdelijk ontkoppelen.
Dat lukte mij anders niet met een vers gecreëerde Windows 10 usb stick met een home installatie.
En dan is je account gelockt door een algoritme....
Nee dank je, voor mij geen online account op de computer.
Mogelijks willen ze af van een windows licentie per device naar een windows licentie per user.
Ze hebben dit al ooit eens verplicht om office 2013 te kunnen installeren, met al de gevolgen vandien. Mensen die een pro office licentie voor hun werk op hun privé mailadres hadden gezet en het bedrijf weer verlaten enzoverder, ik denk dat er nog vele IT'ers hun beklag kunnen doen over die periode. :)-
Gelukkig zijn ze er daarna weer van afgestapt ;)-
Laatst stond hier een artikel over het blokkeren van je account als je een van hun voorwaarden schend, ik vraag me af of je dan ook niet meer in je pc kan.
Ook voor iemand die een pc maakt voor iemand anders, je kan moeilijk de gebruiker zijn Microsoft account vragen om zijn systeem gebruiksklaar te maken.
Laatst stond hier een artikel over het blokkeren van je account als je een van hun voorwaarden schend, ik vraag me af of je dan ook niet meer in je pc kan.
Op z'n minst is dan wss je Windows 11 licensie om zeep, net zoals je nu je XBox games ook kwijt bent als je account geblokkeerd wordt.
Dat zou dan neem ik aan betekenen dat Windows 11 terug valt in niet-geauthenticeerde modus. Als dat zich nog steeds hetzelfde gedraagt betekent dat dat je op dat moment 30 dagen de tijd hebt om een nieuwe licentie aan te schaffen en te koppelen, of alles gaat idd op slot.
Ik dacht mij te herinneren dat ik ook een Apple account moest aanmaken voor de laptop op het werk.
Geen idee of het kan met lokaal account?
Wat is het praktisch nut hiervan? Dit is toch een zuivere "commerciele" zet zonder meerwaarde voor de eindgebruiker? Iedereen richting een Microsoft account pushen omdat dit goed uitkomt en geld kan binnenbrengen.

Ik gebruik sowieso nooit een Home editie, mocht ik dat wel doen zou dit voor mij een reden zijn om over te stappen richting Pro... Een beslissing die Microsoft ook geld zou opleveren.

Wat je ook doet, als je een Home gebruiker was en je wil enkel een lokale account gebruiken gaat het geld kosten. Bedankt, Microsoft.

[Reactie gewijzigd door Tricolores op 24 juli 2024 10:33]

Dit heeft wel degelijk meerwaarde voor gewone gebruikers. Als je inlogt met een MS account worden heel veel settings naar de cloud gesynchroniseerd. Als je vervolgens een schone installatie doet en inlogt vraagt de setup of je die settings opnieuw wil toepassen. Als je daar voor kiest staan de meeste applicaties weer ingesteld zoals je gewent was. Ook wordt je bitlocker key in de cloud bewaard zodat als je laptop ooit kapot gaat je de encrypted drive nog kan benaderen via een andere computer. En je files op OneDrive bewaren is voor de gemiddelde gebruiker (die nooit een backup maakt) natuurlijk veiliger dan lokale opslag.

Wij tweakers hebben dat niet nodig want wij hebben allemaal geautomatiseerde backup systemen die onze data, passwords en keys encrypted offsite opslaat en scripts voor de automatische installatie van nieuwe devices. Maar gewone gebruikers hebben dat niet. Ook zorgt dit er voor dat wij tweakers minder tijd kwijt zijn aan het supporten van die gewone gebruikers, dus promoot dit soort accounts.
Als het zoveel meerwaarde heeft dan is het toch ook niet nodig om het verplicht te maken ? De meerwaarde zou voldoende moeten zijn om mensen te overtuigen om een account aan te maken. Dit is zoals Apple het ook doet op macOS/iOS, een iCloud account is niet verplicht, kan je gewoon overslaan, maar dan werken de hier aan gekoppelde functies gewoon niet.
Met alle desinformatie, fud, en de angst voor veranderingen? We weten allemaal dat dat niet gaat werken. Zeker niet als het gaat om zaken als beveiliging en continuïteit (dat zit allemaal alleen maar in de weg en mij overkomt toch niets). Standaard werken met een admin account zonder password en de UAC uit, geen mallware scanner want dat vertraagd alleen maar. We weten allemaal dat voor de meeste gebruikers gemak het altijd wint van iedere voor van beveiliging.
Met alle desinformatie, fud, en de angst voor veranderingen? We weten allemaal dat dat niet gaat werken. Zeker niet als het gaat om zaken als beveiliging en continuïteit (dat zit allemaal alleen maar in de weg en mij overkomt toch niets). Standaard werken met een admin account zonder password en de UAC uit, geen mallware scanner want dat vertraagd alleen maar. We weten allemaal dat voor de meeste gebruikers gemak het altijd wint van iedere voor van beveiliging.
Gesproken over FUD en desinformatie: Wat hebben de door jou genoemde punten concreet te maken met de verplichtstelling van een MS account? Het gebruik van een MS account verandert daar niet concreet veel aan. Die problemen vang je eerder af door bijv. UAC verplicht te maken.
Ik zou wel een Windows Operating System edition willen zien. Zonder al die toeters en bellen en cloud en gewoon een OS.
Hoe is dit anders dan een Google account vereisen voor een Android telefoon met play service of een Apple account voor je iPhone?
Het verschil zit 'm in dat MS decennia lang heeft aangetoond dat het voor het draaien van Windows niet nodig is om per sé verbonden te zijn met 't internet. En dus is dit een zet die gemaakt wordt *ondanks* dat 't consumentonvriendelijk is.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 24 juli 2024 10:33]

Het is juist consumenten vriendelijk. Want er zijn ineens allerlei opties die je kunt bieden. Synchroniseren van instellingen, account recovery opties, etc. Ik zie het helemaal niet als consumenten onvriendelijk.
wat als windows installeert terwijl jij GEEN internet hebt?
Die opties kan je ook bieden zonder ze verplicht te maken. Nu verplicht je ook mensen die er geen gebruik van willen maken om een account te hebben terwijl ze dat nergens voor nodig hebben.
Ik nodig je uit dit topic te lezen, waarna je er hopelijk op terugkomt. Synchroniseren zou standaard uit moeten staan. Bovendien kan je bij installatie desnoods duidelijk maken wat voor synchronisatie 'features' je allemaal wel niet krijgt met een Microsoft account.

Oh wacht, dat doen ze nu al..

[Reactie gewijzigd door saren op 24 juli 2024 10:33]

Een gebruiker heeft een OS in eerste instantie nodig om waar gewenst hardware, software en service te kunnen gebruiken. Dat een online account handig is voor bepaalde service beperkt het nut tot dat, niet tot algemeen. Het is daarmee dus geen uitbreiding of zelfs nut om het te verplichten voor installeren voor een OS en het hoofddoel. Aan de andere kant worden klanten dus massaal gedwongen om alvast maar een online account met persoonsgegevens te nemen waar vooral microsoft voordeel bij blijkt te hebben. Ondertussen heeft het bedrijf een aanzienlijk marktaandeel waar het al diverse keren is duidelijk gemaakt dat dit soort mogelijkheid omdat het kan niet zomaar gezien kan worden als verplicht om extra services naar de klant te duwen of extra informatie over de klant te krijgen. Verplichten is alleen nuttig als het nodig is, niet omdat klanten er misschien iets aan hebben.
Het is juist consumenten vriendelijk. Want er zijn ineens allerlei opties die je kunt bieden. Synchroniseren van instellingen, account recovery opties, etc. Ik zie het helemaal niet als consumenten onvriendelijk.
Die opties kunnen ook geboden worden middels een optionele koppeling die on-demand gelegd kan worden zodra de gebruiker deze diensten wenst te gebruiken.

Windows wat vanteoveren gaat hengelen voor een account, is een beetje hetzelfde als een simpele nieuws-website die meteen een popup toont om permissie te vragen om desktop notificaties te tonen; je geo-locatie uit te lezen en andere meuk. Of nog iets verder terug in de tijd: een website die meteen een pagina-grote popup in je snuf gooit om je in te schrijven voor de nieuwsbrief.

(Alleen is het hier met Windows 11 feitelijk nog een tikkie erger, want er is geen "nee bedankt" optie.)

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 10:33]

Account recovery opties is een meerwaarde op een MS account? Wat voor account recovery bedoel je dan? Je kan dan immers altijd inloggen met jouw Microsoft account op een PC.

Ik heb onlangs mijn deskop opnieuw geinstalleerd met Windows 10 Pro N. Ik heb daarbij ingelogd met mijn Microsoft account, maar na het verwijderen van mijn PIN-code, moest ik vervolgens gewoon inloggen met het wachtwoord wat bij mijn Microsoft account hoort.

In dat op zicht is een recovery dus niet nodig als je het lokale wachtwoord vergeet, dan kun je dus altijd (alsnog) invullen met het wachtwoord van jouw Microsoft account, waarna je gewoon opnieuw een wachtwoord of iets anders kan instellen.

Enige voorwaarde is dan wel dat je de initiële set-up ook met een Microsoft account hebt gedaan. :)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 24 juli 2024 10:33]

Is de vraag niet hoeveel consumenten wel diensten als overdrive, skype etc gebruiken? Daar hoef je dan geen apart account meer voor aan te maken/in te loggen : gemakkelijk = consument vriendelijk?

Bij bijvoorbeeld Nvidia vind ik het een ander verhaal, waarom zou je in godsnaam voor een driver en account moeten hebben?

Terug naar Windows, ik vraag me af wat er allemaal qua tracking en privacy zaken in zit/hoe diep je de instellingen in moet duiken om dat allemaal een beetje goed uit te zetten.

Aan de ene kant fijn dat ik al sinds Windows 8.0 steeds gratis kan upgraden, maar ik ga maar eens goed nadenken of ik einde van het jaar over stap naar Win11 Pro, of gewoon Ubuntu..
https://pixelprivacy.com/resources/windows-privacy-settings/

Lees en huiver 🙂
En overal en nergens staan opties.
Dat dus, maar dan voor 11 - het zal alleen maar erger worden denk je ook niet?
Je account gegeven is geld waard, meer niet.

Trouwens, na een windows update vandaag , had ik een firewall poort open staan voor een of andere windows feature expierence.
Is de vraag niet hoeveel consumenten wel diensten als overdrive, skype etc gebruiken? Daar hoef je dan geen apart account meer voor aan te maken/in te loggen : gemakkelijk = consument vriendelijk?

Bij bijvoorbeeld Nvidia vind ik het een ander verhaal, waarom zou je in godsnaam voor een driver en account moeten hebben?

Terug naar Windows, ik vraag me af wat er allemaal qua tracking en privacy zaken in zit/hoe diep je de instellingen in moet duiken om dat allemaal een beetje goed uit te zetten.

Aan de ene kant fijn dat ik al sinds Windows 8.0 steeds gratis kan upgraden, maar ik ga maar eens goed nadenken of ik einde van het jaar over stap naar Win11 Pro, of gewoon Ubuntu..
Consument vriendelijk, maar als je ziet wat Microsoft allemaal van je opslaat aan data....
Een niet wetend gebruiker kan daar niet over oordelen, en denkt alleen maar. " Goh, Dat is handig"
Je hebt helemaal geen Apple ID nodig voor een iPhone, je kan dit gewoon overslaan. Uiteraard werken bepaalde online functies waar een account voor nodig is dan niet, maar dat is onvermijdelijk.
Dan kun je net zo goed een dumbphone kopen, is wat goedkoper.
Zodra je een app wilt installeren, heb je een apple account nodig.
Je kan dan geen apps downloaden nee... maar wilt niet zeggen dat je dat bij het installeren verplicht wordt gesteld.
Vindt het btw lariekoek om een iPhone met een PC te vergelijken..
Ik ben nog geen app in de store tegengekomen die niet vroeg naar de Apple ID voor installatie.
Maar je kunt prima een AppleID aanmaken alleen voor appstore aankopen. Hoef je niet je hele hebben en houden voor naar icloud te gooien.

Je hoeft niks te gebruiken als je het niet wil.

Ik had laatst een TV gekocht met android TV 9. Voor ie aan stond moest ik googles voorwaarden accepteren. Je kon anders werkelijk waar niks. Nou stik er maar in. Dan maar geen TV.
Een dumbphone heeft geen goede webbrowser, geen navigatie, geen goed scherm, etc.
dat Google en Apple het doen waarom moeten wij het accepteren van Microsoft ?
Nog mooier waarom zitten zij dat soort gedrag goed te praten?
Wat hij ook zegt het is goed dat Microsoft steam en Co de deur uitwijst omdat google en Apple het ook doen..
Op android kun je prima het apparaat installeren zonder een account aan te maken, je hebt dan alleen geen toegang tot de play services. Net als je bij windows 10 het microsoft account kan overslaan en geen toegang hebt tot de windows store.
Voor de windows store heb je ook geen windows account meer nodig. je kunt deze ook gewoon gebruiken zonder ms account.
Oh interessant, wist ik niet.

Heb nou ook nooit de neiging om de windows store te gebruiken :P
Dus als jij betrapt wordt op stelen zou je voor de rechter zeggen:
"Ja maar de buurman doet het ook, dus is het OK! :+ "

Op de telefoon vind ik het inderdaad ook erg vervelend en onnodig, al zit er wel een belangrijk verschil in mindset. Als je Android of IOS apparaat koopt weet je dat je iets koopt waarop Google en Apple de eigenaar/admin zijn op je apparaat en jij slechts een gebruiker die niet alles zelf kan bepalen. Als er een zinnig alternatief opstaat dat bruikbaar is waarop dit niet zo geregeld is ben ik meteen geïnteresseerd, maar helaas is die keuze er nu niet.

Op de PC is dat gelukkig nog altijd anders, ik ben de baas over mijn eigen hardware/systeem niet een OSmaker of OEM zoals Microsoft of Dell. En dat wil ik zolang als het ook maar enigzins mogelijk is graag zo houden :)
Een Google account is niet vereist om Android in z'n geheel te gebruiken, en je kunt de setup op het merendeel van de telefoons prima voltooien met nul internettoegang, tenzij je anti-diefstalbeveiliging hebt aangezet voor de laatste factory reset.

Het is vereist voor de Play Store, waar het overigens ook een probleem is, maar waar je met gebruik van F-Droid toch wel grotendeels omheen kunt werken als je echt wil.
Google account is niet vereist bij android, tenzij je die Google specifieke functies wilt gaan gebruiken.
De Home-versie van Windows 11 is in de meeste gevallen een gratis upgrade, en als het gratis is ben je zelf het product. Net als bij Facebook. Gelukkig is Microsoft een stuk minder extreem met data dan Facebook, maar deze stap is er toch weer één in de richting van meer data snoepen.

Het gebruiken van een Microsoft-account heeft op zich wel meerwaarde voor de gebruiker: je instellingen worden makkelijk meegenomen naar een nieuw systeem en je kunt OneDrive gebruiken voor cloudopslag. Maar die voordelen kunnen natuurlijk ook op andere manieren behaald worden, en sommige gebruikers hebben gewoon liever een offline account.

Zelf gebruik ik al jaren een online account en heb er geen moeite mee, maar wie dat wel heeft zal inderdaad een Pro-versie van Windows 11 moeten bemachtigen, óf na installatie over moeten stappen op een offline account. In dat laatste geval ga je akkoord met het delen van bepaalde info, al is het maar kort en eenmalig. Ik zie dat niet als een enorm probleem, maar toch is het vervelend dat het wordt afgedwongen zoals het nu lijkt.

Tenzij de woede onder gebruikers hierover Microsoft overhaalt om er toch een schakelaartje voor te maken. Soms zwichten dit soort partijen uit angst voor imagoschade. De tech-pers bericht er nu wereldwijd over; misschien haalt dat iets uit. En wie hier fel op tegen is, kan het Microsoft laten weten via bijvoorbeeld sociale media of door contact op te nemen.
Mijn belangrijkste systemen zijn inderdaad ook gewoon verbonden met mijn MS account, maar op test machines heb ik toch liever gewoon een lokaal account. Gelukkig blijft dit in de Pro versie vooralsnog mogelijk.
Anoniem: 24916 @geert13 juli 2021 13:45
Ook bij het kopen van een nieuwe laptop moet je bij aanzetten inloggen met een account...
Dus dit heeft niets met gratis te maken!
Als het je doel is om enkel eenmalig de set up door te lopen om vervolgens een offline account aan te maken kan je toch gewoon een burner account aanmaken enkel voor dit doel?
Als het je doel is om enkel eenmalig de set up door te lopen om vervolgens een offline account aan te maken kan je toch gewoon een burner account aanmaken enkel voor dit doel?
MS accounts kunnen tegenwoordig gecontroleerd worden op hun authenticiteit, net zoals bijv. Facebook accounts. Als je een 'burner-account' gebruikt en MS vindt dat niet door de beugel kunnen, dan kunnen ze identificatie vereisen en als je dat weigert gooien ze de account -- en alles wat er aan vasthangt, wss. inclusief je Windows licentie, -- dicht.

Misschien dat hier op het moment nog niet zo radicaal mee omgegaan wordt in de praktijk.
Maar wat niet is, kan nog komen - en de mogelijkheid is er.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 10:33]

Wie er een probleem van maakt moet eens goed kijken welke telefoon ze gebruiken? Gebruikt iedereen die hier over valt ook nog een Nokia 3110?
Want voor een IOS of Android telefoon heb je ook een account nodig. En die twee reuzen weten meer over je dan Microsoft, in die paar minuten dat je met de Home versie online bent geweest.
Ik heb geen account op mijn Android phone.
Geflashed met LineageOS zodat al die Google brol er niet op staat.
Dus een Nokia 3310 is niet nodig.

Wat ik ook met Windows 11 zal doen vanaf de community dat er uit heeft gestript.
En daarom is het dus goed dat een Microsoft account verplicht word ?
Omdat apple en google dit doen, vooruit microsoft mag het ook.

Er moet sowieso gewaakt voor worden, negeren of het er niet over hebben is een vorm van acceptatie.

Dus ja, persoonlijk ben ik erg blij met mensen die hier een groot punt van maken.
Wie er een probleem van maakt moet eens goed kijken welke telefoon ze gebruiken? Gebruikt iedereen die hier over valt ook nog een Nokia 3110?
Een 225-4G, eigenlijk. Met data en WiFi uitgezet.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 10:33]

Op een IOS device heb je geen account nodig om deze te gebruiken, zo ook niet op OSX. Je mist wat diensten zoals backups enz maar goed dat doe je met een account dus kom je niet omheen
Bij iPhone's heb je geen iCloud account nodig...
"Maar hunnie doen het ook!"
Dat is de redenatie van een kleuter.

Daarnaast doe je de aanname dat iedereen maar klakkeloos een google of apple account aangemaakt heeft. Er zijn genoeg alternatieven zonder dat je direct terug hoeft te vallen op een antieke telefoon.

Het is altijd goed om kritisch te blijven en niet klakkeloos over te nemen wat de rest ook doet. In dit geval zie ik totaal geen toegevoegde waarde van een Microsoft account behalve de verzameldrift van data om deze vervolgens lekker door te verkopen.

Het is iig duidelijk dat w11 home er hier niet in komt mochten ze aan deze onzin vast houden. Genoeg alternatieven.
Voor iOS (zowel ook Android?) is geen account nodig. Je bent niet verplicht om in te loggen met je Apple ID om het apparaat te gebruiken of door het setup heen te komen. Voor macOS is het hetzelfde verhaal.
De setup van een iPhone kun je voltooien zonder in te loggen met een account
Maar apps downloaden en updaten vanuit de enige beschikbare appstore kan niet zonder account, tenzij je de iPhone jailbreakt. Wat dus betekent dat een iPhone zonder account eigenlijk alleen geschikt is om mee te bellen, en verder bijna niets.
Je kan dan inderdaad alleen bellen/sms'en/internetten... standaard apps gebruiken... dus het is gewoon mogelijk zonder iCloud account te gebruiken.
Bellen, emailen, webbrowsen, muziek luisteren, navigatie, foto's maken, SMSen, agenda, etc.

Geen van deze dingen vereiste een Apple ID.
Mijn Nokia 6230i kon dat allemaal ook.

Zonder account heb je dus gewoon een fancy dumb phone.
Safari op een iPhone is idd precies hetzelfde als de crappy browser op een 6230i.
Joh, dat is een ~20 jaar oud toestel vs een modern speeltje. Het gaat om functionaliteit.
En dan heb je een relatief beperkte ervaring op je iPhone want je geraakt niet verder dan de reeds geïnstalleerde apps, en zelfs daarbij zijn er beperkingen te vinden omdat je geen Apple account hebt gebruikt.

Dus ja, het moet niet. Maar handig is het niet.
Wat heeft mijn telefoon met Windows te maken? Gebruik al jaren een ubuntu phone en heb echt geen Ubuntu account nodig.

Overigens wordt op elke nieuwe laptop Windows direct vervangen door Linux, niks geen gedoe met online account en/of afgeven van persoonlijke gegevens.
Ubuntu begint hier ook mee. Als je bijvoorbeeld je systeem wil auto upgraden zonder reboot dan heb je per se een ubuntu account nodig: https://ubuntu.com/security/livepatch :/
Gebruik al jaren Ubuntu met livepatch zonder Ubuntu account.

Alleen bij ingrijpende updates is een autorisatie nodig. Dit is uitsluitend lokaal, ter bescherming tegen niet gewenste updates en gaat niet naar Canonical.
Waarom staat daar dan dat je een abonnement nodig hebt en er maximaal 3 kan aanmelden met een gratis account? Is dat te omzeilen ofzo?
Beter lezen:
Anyone can use UA-I Essential for free on up to 3 machines, or 50 if you are an official Ubuntu Community member
Alleen als je tot 50 machines wil registreren, t/m 3 niet nodig. Wil je meer dan 50 apparaten aansluiten dan ben je een bedrijf en betaal je voor een abonnement.

[Reactie gewijzigd door janbaarda op 24 juli 2024 10:33]

Ja maar miijn bezwaar is dus dat je ze moet registreren met je account (wat ze gebruiken om te checken dat je er maar max. 3 hebt).
Free for personal use

All you need is an Ubuntu One account. Free for 3 machines.

Get Livepatch now
Wat lees ik dan niet goed? Nota bene staat de knop om je account te maken recht onder jouw quote ;)

Als het wel kan zonder account dan doe ik het graag maar ik zie echt niet hoe.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2024 10:33]

Alsof Microsoft pas begint met het registreren van je persoonlijke gegevens nadat je een MS account hebt aangemaakt. Tenminste, dat is de indruk die ik krrijg van je post.

Er is al een profiel van je als je simpelweg Windows 10 gebruiker bent geweest.de afgelopen jaren. Met of zonder MS account. En je geeft meer meta data weg als je Windows 11 niet installeert, of wanneer je het wel installeert.

Het enige verschil is dat Microsoft er minder opzichtig gebruik van maakt. Alhoewel ik dat minder stellig zou beweren als Bing zoekmachine gebruiker. Hier in Zuid-Amerika is die zoekmachine zo goed als waardeloos, dus doe ik dat niet.
Net als met Android en Apple zullen weinig consumenten klagen neem ik aan.
Dat is een correcte aanname. Ik kon zelden een consument tegen die zich storen aan de data-verzamelwoede van bedrijven. Ze weten het niet, en als je het ze verteld krijg je te horen: "Van mij mogen ze alles weten hoor". Een heel naïef standpunt. Hoe langer deze situatie blijft bestaan hoe meer er misbruik van gemaakt zal gaan worden.
Alleen heeft dit weinig met dataverzamelwoede te maken. Als het om tracking zou gaan dan zijn er vele andere mogelijkheden die het even gemakkelijk maken om je als gebruiker te volgen.

MS geeft je ook redelijk goede controle over wat ze wel en niet van je mogen verzamelen, enkel wat diagnostische gegevens betreft zouden ze nog de optie moeten geven om dat tot 0 terug te brengen voor gebruikers.

Ik begrjip de push van MS wel naar online accounts. De focus bij Windows 11 ligt op veiligheid en door een online account te gebruiken kan je veel gegevens opslaan in de cloud zonder dat je je er veel van moet aantrekken. Koop je dan een nieuwe computer kan je gewoon inloggen met je account en komt een deel van je instellingen, apps, documenten, ... automagisch over. Net zoals je kan doen op je telefoon. En dat kan heel handig zijn.

En voor hen die nu gaan zeggen: maar MS kan zomaar je account afsluiten! Je bepaalt nog altijd zelf welke documenten je synct en als je het niet vertrouwt, gebruik dan een nieuw aangemaakt account en sync geen documenten of foto's met onedrive.
Je bepaalt nog altijd zelf welke documenten je synct en als je het niet vertrouwt, gebruik dan een nieuw aangemaakt account en sync geen documenten of foto's met onedrive.
In de praktijk niet mee eens. De meest voorkomende PC-vraag die ik binnen familie/vriendenkring krijg is waarom hun OneDrive waar ze helemaal niet op zitten te wachten vol zit en daar steeds meldingen over geeft. :P

9/10 is de overzaak dat de Afbeeldingen map automatisch in OneDrive gebackuped worden zonder dat deze gebruikers daar zelf expliciet voor gekozen hebben. Het is voor veel gebruikers juist helemaal niet duidelijk wat OneDrive wel en niet doet op de achtergrond.

@logix147 Ik heb het over de installatie van Windows 10/11 met een MS account, niet een Smarthphone. Op een Smartphone is de installatie van MS/Onedrive compleet optioneel en een bewuste keuze

[Reactie gewijzigd door !mark op 24 juli 2024 10:33]

Ik weet niet hoor maar als je OneDrive installeert op je mobiel krijg je toch echt altijd de vraag wat je wilt synchroniseren… dat elke consument zonder te kijken zijn ziel verkoopt - is iets waar ik niet meer van opkijk.

Iedereen kent de Southpark aflevering met Apple in de hoofdrol.. én toch doet iedereen op die akkoord knop rammen.

Ik heb laatst bij mijn vaccinatie aangegeven dat er niets gedeeld mocht worden, toch kan ik mijn QR code aanmaken… terwijl dit in theorie handmatig zou moeten… in zoverre is echte privacy wassen neus geworden en ik vind het niet erg dat ze alles willen weten - mits een bedrijf daar maar open over is. Dat wat Apple in de AppStore doet bijv vind ik verhelderend en ik kies zo voor stappenteller app X omdat die geen data zegt proberen te koppelen, terwijl app Y er mooier uitziet maar wel doet.
I'll be damned, net even een nieuw MS account aangemaakt en aangemeld op men Win11 installatie en je hebt gelijk. Zowel Documents alsook Pictures worden per default gesynced naar OneDrive. Dat is wat mij betreft een slechte zaak. Op je telefoon komt OneDrive op zijn minst nog vragen of je dat wenst aan te zetten.

--edit--

te snel geweest. Op je OneDrive staan standaard 2 folders met die namen, die worden gesynced en het kan dus zijn dat je deze gaat gebruiken per ongeluk om bestanden in op te slaan ipv de offline folders in je lokaal user profiel. Nieuwe documenten komen niet automatisch terecht in je OneDrive folder als ik ze in de offline folders plaats. Maar als ik in Office iets wil opslaan, geeft Office 365 wel als eerste suggestie natuurlijk OneDrive.
.
MS zou er dus goed aan doen om de verschillen tussen die locaties beter duidelijk te maken en uit te leggen.

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 24 juli 2024 10:33]

Je uitgangspunt is verkeerd. Het is helemaal niet de bedoeling dat het duidelijk is.
Maar als ik in Office iets wil opslaan, geeft Office 365 wel als eerste suggestie natuurlijk OneDrive.
Hier moet IMO wel worden benadrukt dat Office 365 de online / cloudversie van Office is. Dat daarbij cloudopslag de standaard is is niet meer dan logisch.
Office365 is gewoon de abonnementsversie van office.
Dat van die PC-vraag had ik ook. Plotseling was alles van Documenten verplaatst en geüpload naar OneDrive. Ik ben zelf nooit de vraag tegengekomen bij Windows Setup o.i.d. om dat te doen? Zit dat er toch ergens in dan?
Microsoft geeft je daar helemaal geen goede controle over.

Je kan online wel vinden welke telemetrie zonder pardon allemaal wordt verzameld.
Bijvoorbeeld de applicatie W10Privacy kan een boel van deze telemetrie voor je blokkeren.

Populaire DNS lijsten voor Pi-hole bevatten ook veel/alle calls van de Windows 10 telemetrie.
Je kan de meeste telemtrie gewoon bij het eerste keer aanmelden op een systeem gewoon uitzetten. Het enige wat MS je niet tot 0 terug laat brengen is de diagnostische data zodat crash reports met geanonimiseerde data alsnog naar MS vertrekken.
Nee, dat is niet waar. Een boel van de telemetrie die wordt verzameld is niet aan te passen met de privacy settings die je zelf kan instellen.

Misschien heb je er wat aan om W10Privacy of ShutUp van O&O te draaien, of even te kijken welle calls Windows maakt naar de servers van Microsoft.
Als jij denkt dat anoniem bestaat.. geloof jij zeker ook in kaboutertjes en de goede fee..
geanonimiseerde data is namelijk onmogelijk..
Data anonimiseren kan wel degelijk maar goed, ben benieuwd naar je onderbouwing.
Ze kunnen aan al die data die ze binnen krijgen altijd wel zien van wie die komt...diezelfde trucs gebruiken bedrijven als Google ook.
Zij beweren dat alles geanonimiseerd is.. maar voeg je al die data samen met andere data stromen.. weg anonimiteit... en verplicht ook nog eens een online account.. en hoppa...
Maar wacht even..
Wanneer google zij van wij gaan gecensureerd google maken voor China.
Zag je mensen zeggen van dat het slecht was.
Maar nog mooier als je zij dat Microsoft en Apple doen het ook.
Werd er gezegd maar dat zij het dien betekent niet dat Google het moet doen.
En nu die zelfde mensen die tegen dat waren spreken zichzelf tegen van maar google en Apple doen het ook.
Alle ITers die een laptop opnieuw moeten installeren voor hun klanten...
Ik vind het waardeloos!
Snap niet waarom dit als off-topic wordt bestempeld.. ben het namelijk wel met je eens, ik zou me als consument enorm bezwaard voelen mijn microsoft accountgegevens af te staan aan de mediamarkt voor herinstallatie van mijn laptop of zo. Het kan toegang geven tot mijn e-mail, mijn cloud storage en meer

Heel onwenselijke situatie
Snap niet waarom dit als off-topic wordt bestempeld.. ben het namelijk wel met je eens, ik zou me als consument enorm bezwaard voelen mijn microsoft accountgegevens af te staan aan de mediamarkt voor herinstallatie van mijn laptop of zo. Het kan toegang geven tot mijn e-mail, mijn cloud storage en meer

Heel onwenselijke situatie
Inderdaad. Het is nu al kriegel als mensen hun PC naar de PC-boer op de hoek brengen die 'wel even het Windows wachtwoord nodig heeft.' Kun je nagaan als dat niet alleen de lokale PC betreft, maar ook alles wat er qua MS diensten aan vast kan hangen.
Dit is tegenwoordig toch niet meer nodig. Een Windows set up is letterlijk in Jip en janneke taal, mensen moeten alleen lezen (voor sommige zeer moeilijk blijkbaar)
Dit is tegenwoordig toch niet meer nodig. Een Windows set up is letterlijk in Jip en janneke taal, mensen moeten alleen lezen (voor sommige zeer moeilijk blijkbaar)
Een set-up hoeft inderdaad geen probleem meer te zijn voor een doorsnee consument. Maar ze kunnen bijv wel hun PC naar de winkel brengen voor bijv. een software- of hardware-probleem waar wat analyze bij nodig is, zoals door de Windows event logs heen gaan.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 10:33]

En waarom zou de mediamarkt op dat moment geen account van de mediamarkt zelf kunnen gebruiken om daarna een reset van Windows uit te voeren?

Overigens ook bij installatie, kun je gewoon een nieuw Microsoft account gebruiken en daarna een lokaal account aanmaken en het initiële account weer wissen.

Tweakers maken soms zo van een mug een olifant.
Dat zou kunnen tijdens een clean install, maar je zal op voorhand ongetwijfeld eerst de oude credentials moeten hebben om deze uit te voeren lijkt me. Of bij hulp op de machine met software installatie.

Punt is een lokaal u/p kan je even wijzigen voor bezoek of is (hopelijk) afwijkend van je online account.
Een online account kun je ook daarna het wachtwoord van veranderen. Daarnaast geldt daar ook nog eens dat je 2fa kan activeren voor extra zekerheid.
En bij een clean install doe je en format en is alles van de disk af. Bij een reset van het os moet je ook de oude credentials van een lokale installatie hebben. Daar zit geen verschil met een online account.
En als je nog op Windows kan inloggen kun je ook een lokaal account aanmaken als je zelf een online account gebruikt.
Maar dat alles heeft toch geen nut als jij je computer afstaat? 2FA kan je dan niet gebruiken, je huidige wachtwoord sta je af en in de uren/dagen dat je pc bij de ‘expert’ ligt kan je je wachtwoord niet wijzigen zolang hij/zij niet klaar is.

En zoals het artikel beschrijft is de kans heel groot dat windows 11 home dus geen lokale accounts meer toestaat (in deze beta-fase nog wel te omzeilen)
Zoals in het artikel staat, kun je gewoon een lokaal account aanmaken na initiële setup.
En daarnaast, wat is het verschil tussen je lokale account afstaan of je online account aan de een expert? Waarom zou jij wel een lokaal account afstaan en niet een online account? Met dat lokale account kan hij ook bij jouw documenten, mail, foto’s, etc.
Zowel bij Android als Apple kun je gewoon je device instellen zonder online account. Uiteraard heeft dat gevolgen voor bepaalde online services die ze aanbieden, maar je bent niet verplicht in te loggen bij installatie van hun devices. Ook op MacOS, overigens, is een lokaal account voldoende.
Bij Apple ben je niet verbonden met een iCloud account, dat gebeurd pas later... hierdoor is het installeren van macOS/iPhoneOS/iPadOS etc altijd zonder internet gewoon mogelijk.
Microsoft duwt steeds meer mensen naar Linux. Nog niet de grote massa. Echter, Windows apparaten worden vaak geïnstalleerd en onderhouden door meer tech savvy familieleden. Die zullen nu wat vaker Linux gaan installeren. Het zullen kleine stapjes zijn, maar alle kleine stapjes zullen uiteindelijk het verschil gaan maken. Vergeet niet dat niemand Windows mist op een Android apparaat. Mensen zijn minder verknocht aan Windows dan ze denken.
Dat betwijfel ik. Veel kopen hun computer “out of the box”. Daar zit bijna altijd Windows op (tenzij het Apple is). Diverse mensen hebben niet eens meer een computer of gebruiken het amper. Die zitten met hun telefoon of tablet. En mensen die computer zakelijk gebruiken zullen meestal Windows draaien omdat ze dat nu eenmaal van werk gewend zijn of door werk zelfs verwacht wordt.
En mensen die computer zakelijk gebruiken zullen meestal Windows draaien omdat ze dat nu eenmaal van werk gewend zijn of door werk zelfs verwacht wordt.
Dat is een redelijke ouderwets beeld. Bij een aantal (grote) bedrijven in mijn omgeving is het dat de werknemer een keus krijgt voor een aantal apparaten, waaronder vaak ook een macbook, OF krijgt hij/zij een X budget en mag hij/zij het zelf weten, zolang de werknemer maar zijn/haar werkzaamheden kan doen (en met zaken als O365 in de cloud kan dat steeds vaker op wat voor apparaat dan ook).
Merendeel van de bedrijven en organisaties waar ik mee bekend ben gebruiken Windows, al dan niet in bijvoorbeeld een Citrix omgeving. Maar ik ben vooral bekend met overheden en verwante organisaties/leveranciers.

Ik ken wel voorbeelden van wat jij zegt uit mijn vriendenkring. Maar dat zijn toch vaak mensen met de beter betaalde functies in bijv. Marketing etc.
Oef ik zou willen dat dat zo was. Bij ons krijg je gewoon een standaard Lenovo voor je neus, je hebt absoluut niks te kiezen. Zelfs met de telefoon. Wat de pot schaft.

Er is ook een beweging gaande om dit alleen maar harder dicht te gooien uit naam van cybersecurity. Met name ons Windows team is heel traditioneel. Omdat zij het overgrote deel van onze installed base beheren, hebben zij het voor het zeggen. Die gasten zijn nog helemaal jaren '90 BOFH, de gebruiker mag helemaal niets tenzij het expliciet is toegestaan. Als er een vinkje is om iets te blokkeren dan wordt het standaard ingedrukt.

Tegenwoordig in de moderne tijd leidt dit steeds meer tot strubbelingen met gebruikers. Zeker nu die zo veel thuiswerken. Het regent klachten met 'waarom kan ik niet de driver van mijn eigen hub/webcam/printer enz installeren'. Elk stukje hardware moet gecertificeerd worden. Het is zo ouderwets allemaal. Ik snap wel dat beveiliging steeds belangrijker wordt, maar als je je gebruikers teveel blokkeert dan gaan ze overal omheen werken en dan ben je veel verder van huis. Ik weet dat veel mensen gewoon hun bestanden naar hun prive systeem kopieren omdat ze daar wel gewoon op kunnen printen thuis bijvoorbeeld. Dan lijkt het alsof je veilig bent maar je hebt er eigenlijk gewoon geen zicht meer op omdat ze buiten je om werken. Met alle gaten van dien.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2024 10:33]

Geloof er niets van. Je omschrijft wat jij graag wil dat er gebeurt ipv wat er echt gebeurt.

[Reactie gewijzigd door spokje op 24 juli 2024 10:33]

Haha, ben Idd benieuwd wat ik aan het einde van het jaar gedaan heb, Win 11 of Ubuntu.

Afgezien van m'n broertje (zit al jaren op Ubuntu) zit de rest van de familie al ingesloten in Apples universum, prima, daar kan kan, wil en hoef ik dus nooit mee te helpen.
Leuk, zo iemand als jij in de familie... Omdat iemand anders een andere voorkeur heeft die niet strookt met jouw overtuiging, wil je ze alleen daarom niet verder helpen.
Simpel verhaal, doe precies het zelfde hier. Apple is jip en janekke voor de meeste gebruikers. Zelf volledig in het eco systeem van Microsoft, heerlijk. Support alle Apple apparatuur nul. Dat werkt gewoon.
Al vaker gezegd als Mechanical Engineer heb je geen piep aan Apple. Mijn film dbase werkt ook beter met Windows.
Gelukkig voor ieder wat wils. Als insider vlieg ik zo naar W11 😍.
Als jij een familielid zou hebben wat compleet a-technisch is en een voor jou compleet onbekend en niet intuitief OS besluit te gaan gebruiken waarvan jij zeker weet dat je het zelf nooit zal gaan gebruiken, ga jij dat OS dan tot in de details leren zodat je betere ondersteuning dan de klantenservice van dat bedrijf zelf kan leveren? Ik geloof er geen snars van.

En voorkeur voor een OS een (levens)overtuiging? Je klinkt wel heel erg als de typische Apple fanboy.
Daar geloof ik weinig van. Voor veel mensen maakt inloggen met een mailadres imo veel minder uit dan een ander os draaien.
Vooral omdat velen Windows toch wel kennen van het werk.
Wat is Windows "kennen" van werk, ik mag hopen dat daar alle instellingen/accounts etc goed dichtgespijkerd zijn. Zeker als nu de GUI bij Windows zo over de kop gaat zullen de meeste mensen niet eens doorhebben als je Ubuntu voor ze installeert, zolang de browser en andere programma's maak op het bureaublad staan?
Briefje tikken in word, mail sturen via outlook. Misschien wat excel.
Snelkoppeling op de desktop zetten, afbeelding wat bijwerken, die zaken.
Ok, outlook werkt dan net niet op Linux, maar ik moet zeggen dat ik weinig mensen kennen die dat prive gebruiken, volgens mij heeft/gebruikt >>90% van de mensen gewoon webmail. MS Office draait over het algemeen zonder problemen, Office 365 heeft MS zelfs officieel geport naar Linux.

Correct me if I'm wrong, maar het gaat om de koppeling van je user account aan een Windows gebruikers account, je logt dan vervolgens gewoon in met een PIN/wachtwoord van dat account, niet direct met je emailadres?
Windows apparaten worden vaak niet onderhouden door tech familieleden. Windows is gebruiksvriendelijk genoeg dat mensen het zelf kunnen. En als er problemen zijn, zijn er enorm veel mensen die kunnen helpen bij die problemen.

Ga je ze een Linux distributie geven wordt het ineens een heel ander verhaal. De droom van Linux dat doorbreekt op de desktop is door de meeste Linux adapten al lang opgegeven en ik zie het ook nooit meer gebeuren. In de jaren 90 was die droom groot, in de jaren 00 werd duidelijk dat ze niet gerealiseerd zou worden, in de jaren 10 lag de droom op paliatieve zorgen en nu, in de jaren 20, mag je gewoon de stekker eruit trekken hoor.
Dat is gewoon niet waar. Je hoeft alleen maar te kijken naar al die mensen die in problemen kwamen bij de Windows 10 upgrade. Veel van die mensen weten te weinig van computers om zelfs ook met hulp van iemand anders online iets te kunnen oplossen. Die mensen kunnen zelf niet eens een computer probleem oplossen. Je moet het al voor ze doen.
Windows is gebruiksvriendelijk genoeg dat mensen het zelf kunnen
Nope, dat kan ik niet met je delen helaas :P.
Linux is in één jaar tijd verdubbeld in market share (sinds juli 2020).

Ik zie het ook niet als super realitisch hoor, maar, just sayin'. De stekker eruit trekken is natuurlijk gewoon onzin dan.
Geloof er ook niets van!
Inderdaad, ik ben er één van... Windows 7 was voor mij de laatste, daar kon je de ingebouwde spyware nog overzien.

Vanaf Windows 10 heb je echt geen idee meer wat er allemaal wordt doorgestuurd en wat er allemaal buit kan worden gemaakt bij een hack bij Microsoft of lokaal.

Jammer dat de stap naar Linux voor gewone consumenten nog te groot is. Linux zal voorlopig nog wel even een grafisch lappendeken blijven.
Ik ben juist door windows 8 overgestapt op Apple...
Euh... Nou nee, hoor.
Ik ben nu vier jaar terug van besturingssysteem gewisseld (Eerst Ubuntu Linux, nu Fedora Linux) en het is natuurlijk de eeuwenoude voorbeeld van 'The boiling Frog'.

https://en.wikipedia.org/wiki/Boiling_frog

Salami tactics, Overton window, creeping normallity, shifting baseline, Boiling the frog... Allemaal zaken waar marketing afdelingen, politici en dergelijke goed vanaf weten. En andersom, consumenten accepteren het doorgaans. Ik verwacht niet dat mensen nu opeens wel naar Linux gaan, want er zijn al tien momenten geweest in de afgelopen tien jaar waarbij mensen riepen van "Maar dan pak ik mijn spullen!" en dat nooit gedaan hebben.

De mensen die daadwerkelijk kritisch zijn naar Microsoft, en niet telkens hun eigen standaarden laten verwateren, die zijn al over gestapt op Linux of Mac OS. De rest die achtblijven zijn blaffende, maar niet bijtende, honden.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 24 juli 2024 10:33]

Microsoft duwt steeds meer mensen naar Linux. Nog niet de grote massa. Echter, Windows apparaten worden vaak geïnstalleerd en onderhouden door meer tech savvy familieleden. Die zullen nu wat vaker Linux gaan installeren. Het zullen kleine stapjes zijn, maar alle kleine stapjes zullen uiteindelijk het verschil gaan maken. Vergeet niet dat niemand Windows mist op een Android apparaat. Mensen zijn minder verknocht aan Windows dan ze denken.
Serieus?

Als IT'er merk ik er in mijn familie/vrienden/collega-kring anders niets van. Ja, een enkele IT-collega heeft thuis Linux draaien en is daar tevreden over maar heeft daarnaast nog wel een Windows laptop voor dagelijks gebruik.
Ik constateer dat er een aantal mensen zijn die blij met Linux zijn (en dat mag natuurlijk ook) maar ga a.u.b. niemand wijsmaken dat voor de gemiddelde gebruiker Linux een volwaardige vervanging voor Windows is. Het komt niet eens in de buurt ervan.

"Vergeet niet dat niemand Windows mist op een Android-apparaat". Waar baseer je deze uitspraak op? Heb je dan niet door dat er steeds meer en meer Microsoft software op in ieder geval de Samsung telefoons komt te draaien? Ook bij ons bedrijf heeft het meerendeel van de collega's Microsoft software op hun Android geïnstalleerd en ook gekoppeld met Microsoft diensten (o.a. Teams, Office, OneDrive, Azure enz.).
Ik zou de ontwikkeling Microsoft-Samsung als ik jou was maar eens in de gaten houden....
Het zal wel zijn dat in praktijk vooral Windows w gebruikt op desktop v normale gebruikers. Maar dat wil niet zeggen dat een Linux distributie geen goed gebruiksvriendelijk alternatief kan zijn voor veel zaken. Voor een groot stuk gewoonte, blijven bij het vertrouwde.
Hier sluit ik mij volledig bij aan. Ik hoor heel veel mensen op internet dit argument aanhalen dat Linux desktop niet gebruiksvriendelijk is terwijl ik al jaar en dag Linux Mint draai zonder problemen en zelfs mensen ken die dat doen. Ik vraag mij oprecht af of deze mensen zelf dagelijks gebruik maken van een desktop distro van Linux of een aantal jaar geleden maar wat aangeklooid hebben zonder success en op basis daarvan maar tot de conclusie komen dat het op niks trekt want zo komt het voor mij toch heel vaak over.
Kunnen we hier niet redeneren dat Microsoft zijn monopolie positie gebruikt om consumenten te verplichten tot bepaalde zaken?

Persoonlijk zit ik ook niet te wachten op windows 11, windows 10 werkt goed op al mijn PC's, ik heb al 2 PC's in huis kunnen vinden (NUC's) die niet in aanmerking komen voor windows 11 (processor wordt niet ondersteund of systeem schijf (32Gb mmc)), een daarvan is pas een paar maanden oud (Intel NUC 8 Rugged Kit NUC8CCHKR). Daarnaast zullen we wel weer de gebruikelijke ellende krijgen van drivers die niet goed meer werken en software die windows 11 niet ondersteund (compatibiliteit modus heeft bij mij nooit goed gewerkt) met als uiteindelijk gevolg dat ik geforceerd wordt een perfect werkende PC weg te gooien, inclusief randapparatuur waarvan de drivers niet meer werken, wat natuurlijk ook nog eens een onnoddige belasting voor het milieu is. Linux is voor mij geen optie dus de realiteit zal zijn dat ik wanneer de ondersteuning stopt ik 2 onveilige systemen zal hebben (of meer als drivers/software niet werkt onder 11) .

Ik heb er echt geen problemen mee om 25 euro per jaar te betalen per licentie voor een OS dat geen nieuwe functionaliteit of prestatie winst meer krijgt maar wel veilig gehouden wordt.

[Reactie gewijzigd door Ryan1981 op 24 juli 2024 10:33]

3 fundamentele denkfouten in het verhaal:
Microsoft is niet verantwoordelijk voor niet werkende drivers, hier is toch echt de hardwarebakker verantwoordelijk voor.
25euro per jaar een licentie nemen op een OS = geen garantie dat de drivers ook jaar op jaar ondersteunt blijven.
Voor elk willekeurig stukje software is een linuxvariant beschikbaar of is te maken, waardoor linux opeens een prima optie is.
Voor elk stukje software is een Linuxvariant? Ja, als je ZZP'er bent en zelf je software kan kiezen en niet in een markt gedomineerd door closed source software werkt, dan wel ja. Was het maar zo dat voor alles een Linux-variant bestond.

Open source CAD is een objectief inferieure gebruikerservaring. Open source GIS mist alle plugins die je met de Windows-variant voor je werk nodig kan hebben en dat spul draait niet op Wine. Nvidia-drivers zijn, helemaal op laptops, een bijbaan om werkend te krijgen en houden. LTS-versies van Ubuntu en daaropgebaseerden hebben een te oude kernel voor de recente Intel-GPU's en geluidskaarten, dus moet je rolling release gaan draaien én klooien met je kernelconfiguratie om het werkend te krijgen. Games, vooral online, weigeren of bannen je als de kopieerbeveiliging je OS ziet. Thuiswerksoftware zoals die van Citrix werkt soms amper op Windows, laat staan dat het onder Wine gaat werken. Alle RDP-clients op Linux zijn simpelweg inferieur. OpenOffice en Libreoffice werken maar de ervaring is duidelijk inferieur aan die bij Windows, en bepaalde functionaliteit mist compleet. Compatibiliteit met programma's van leveranciers en klanten gaat meestal goed, maar vaak genoeg ook niet. PhotoPea werkt wel op Linux, maar is trager en mist features die je in Photoshop wel hebt, wat natuurlijk niet onder Wine draait, en alternatieven als GIMP zijn leuk voor de hobby maar voor een beeldbewerkingsbedrijf een lachertje.

Ik heb ook iemand overtuigd om Linux een keer te proberen, maar hij had twee Nvidia-kaarten om al zijn schermen aan te sturen en Nvidia heeft besloten dat de standaarddriver vier schermen per X-sessie kon aansturen en niet meer. Dat was nadat hij hardware had omgeruild, want de kaarten kwamen van verschillende generaties en de Linux-drivers ondersteunden niet beide tegelijkertijd. Nouveau bootte niet eens. Zelfs na troubleshooting via SSH moest ik tot de conclusie komen dat zijn drie schermen, tekentablet en VR-headset het simpelweg niet tegelijkertijd gingen doen onder Linux en dat hij maar on the fly moest af- en aansluiten. Hij bedankte me voor de moeite en is teruggegaan naar Windows, en ik geef hem geen ongelijk.

Begrijp me niet verkeerd, ik zit praktisch fulltime op Linux met te werken, voor servers, desktop en laptop, diverse distros en configuraties, en het is simpelweg niet waar dat Linux voor iedereen een realistische oplossing is, zelfs als ze technisch genoeg zijn om de terminal te gebruiken. Op Tweakers is de kans groter dat het wel kan, maar overschat Linux niet te hard.

Zelfs als alle software beschikbaar is, is het een zeer valide standpunt om te zeggen "ik wil niet weten wat een PPA is, wat AUR moet voorstellen en welke versie van Wine ik draai. Ik wil gewoon dat mijn computer werkt."

De tools, workflows en prettigheden zijn gericht op basisgebruikers (niveau Chromebook) en op ontwikkelaars (want die lopen tegen de problemen aan). Ook voor creatievelingen zijn een aantal dingen opvallend goed geregeld met tools als Krita en Blender, maar ik zou JACK audio aan niemand toewensen.

Dat gezegd hebbende, als het spul eenmaal draait, stair het ook gewoon goed. Daarom is het een prima oplossing om Linux op de PC van je familie te zeggen die toch alleen maar op Facebook en Gmail zitten en hooguit een brief per jaar moeten typen. Je mag het wel gaan onderhouden voor ze in het geval van bugs, maar dat valt nog wel mee. Linux heeft voor middelmatig tot geavanceerde computergebruikers gewoon een systeembeheerder nodig, en als je die niet hebt of niet zelf wilt zijn, wordt het in de praktijk een uitdaging om de boel op te zetten.
Of Linux een optie is hangt inderdaad af van de software wat je gebruikt en welke hardware je hebt.
Voor jan met de pet die alleen maar wat doet internetten en af en toe een briefje schrijven: absoluut.

In mijn geval werk ik als ontwikkelaar met software dat volledig op Linux draait en heb ik Windows nooit nodig. De hardware heb ik nadrukkelijk uitgezocht op Linux-support.
Libre heeft inderdaad minder mogelijkheden, maar in mijn geval goed genoeg. Het uitvoer formaat naar anderen toe is toch PDF dus care.

Ironisch genoeg kan Libre office documenten volgens de ISO OpenXML-standaard perfect uitvoeren. De documenten die MS office standaard genereert zijn geen ISO OpenXML......................
Ik heb ongeveer hetzelfde, ik ontwikkel software dus over het algemeen kan ik alles op Linux draaien. Windows is voor games die niet op Proton werken.

Het grootste nadeel is dat ik soms Excel-documenten moet verwerken. Excel heeft volgens mij meer verborgen functies dan Windows UI voor instellingen heeft, een het is ondoenlijk om dat na te maken in een open source product. LibreOffice werkt in 99,5% van de gevallen prima, tot het ineens ertoe leidt dat ik een bug niet kan herproduceren, een feature niet kan gebruiken of problemen heb met vage upstreambestanden die specificatie-technisch gezien correct zijn opgebouwd maar wat mij betreft bij wet verboden zouden moeten worden.

De wereldeconomie draait helaas voor 80% op Excel, het is zo belangrijk dat er genen zijn hernoemd omdat Excel ze anders automatisch in maanden probeert om te zetten wat tot analysefouten heeft geleidt. Pas als de hele keten geen Excel meer gebruikt, kunnen we met zijn allen open source Office gebruiken.

Dat Excel zich niet aan de specificaties houdt, verbaast me erg weinig. Ik geloof ook niet dat het zich altijd aan zijn eigen specificaties houdt, daarom wordt bug voor bug compitabiliteit opgebouwd bij Excel-versies.
Voor elk stukje software is een Linuxvariant?
Open source CAD is een objectief inferieure gebruikerservaring.
Software voor op Linux is niet per sé open source. Ik gebruik Linux fulltime voor werk en privé. Ik heb grotendeels open source software, maar ik betaal ook prima voor niet open software. FreeCAD en LibreCAD zijn inderdaad een nachtmerrie, maar misschien is OnShape iets voor je. Dat werkt volledig in de browser en dus perfect op Linux. Ik heb het wel eens gebruikt voor 3D-modeling, en als ik de website bekijk dan is het ook bedoeld voor serieuze CAD professionals.

Toegegeven, soms is er gewoon geen alternatief voor specifieke Windows software, maar in mijn ervaring is 95% van de software die mensen gebruiken prima vervangbaar. Ik heb m'n ouders overgezet en zij zijn er beiden heel tevreden over. Het doet precies wat ze willen; een browser en WPS-office voor hun tekst-behoeften.

Maargoed, als mensen graag op Windows blijven, dan is dat ook prima. Ik gebruik graag Linux (oa vanwege het onderwerp van dit artikel, maar vooral omdat ik het fijner en makkelijker vindt werken), maar laten we stoppen met het evangelisme. Iedereen mag gebruiken wat hij fijn vindt.

[Reactie gewijzigd door kramer65 op 24 juli 2024 10:33]

Volgens mij heb je mijn verhaal niet goed gelezen. Mijn pc die goed draait met windows 10 en bijbehorende drivers hoeft geen nieuwe drivers, enige wat ik verwacht is dat microsoft beveiligings gaten dicht in het os en daar wil ik best voor betalen als dit betekend dat ik mijn (dure) pc langer kan gebruiken. Nu ziet het er naar uit dat ik in 2025 een windows upgrade moet doen of een onveilige pc heb, met alle gevolgen die genoemd zijn en ook nog eens verplicht een microsoft account moet maken, iets dat ik altijd achterwege gelaten heb tot nu toe.

Zoals anderen aangeven is linux absoluut geen optie. Ik speel games, gebruik cubase om maar 2 voordehandliggende scenarios te noemen die niet goed werken in Linux.

Ter info: Mijn 15 jaar oude quadcore (intel qx9650) pc met AMD radeon 7950 en 8gb ram voldoet nog steeds aan mijn eisen met windows 7 maar die was ik gedwongen te vervangen omdat er geen drivers meer waren voor windows 10 en windows 7 niet meer ondersteund wordt. Ik moest een nieuwe vesie van cubase aanschaffen en een nieuwe geluidskaart kopen omdat de oude geen windows 10 ondersteuning had. Moet je kijken wat een macht Microsoft heeft! Op de website van Microsoft staat heel leuk: koop een nieuwe PC. Ik kan er ook niet bij met mijn verstand dat mensen dit accepteren, net als de mobiele telefoon industrie. Wat mij betreft grijpt de EU hier in, vergelijkbaar met zoals bij mobiele providers en de roaming kosten, door ondersteuning te verplichten tegen een redelijk bedrag. Goed voor de consument en het milieu.
Eigenlijk kun je een PC met een bepaalde Windowsversie beschouwen als een soort telefoon qua softwareondersteuning. Je schaft hem aan en gebruikt hem een aantal jaar, waarna het tijd is voor een nieuwe en de oude afgedankt wordt.

Dat is niet hoe het hoort, maar het is wel de realiteit. Toevallig is de enige computer waarop ik Windows 10 geïnstalleerd heb staan een desktop van 13 jaar geleden en wordt alle hardware ondersteund, maar dat is geen gegeven.

Linux gaat anders met hardware om, want alle driverondersteuning wordt in de kernel opgenomen. Dat werkt geplande veroudering ook tegen en ik ga ervan uit dat ik al mijn hardware kan gebruiken, zolang deze het nog doet.

Microsoft heeft er een belang bij om je iedere paar jaar een nieuwe computer met de nieuwste versie van Windows aan te laten schaffen, omdat dat voor thuisgebruikers de enige manier is waarop er geld verdiend wordt aan Windows.

Ik ga er dus niet vanuit dat er snel iets zal veranderen vanuit Microsoft uit. De langere ondersteuning is dan meestal ook alleen voor bedrijven, terwijl de thuisgebruiker sneller op de nieuwste versie met nieuwe randapparatuur dient over te gaan.

Er zullen voor de Linuxgebruikers onder ons veel goedkope systemen beschikbaar komen op de tweedehands markt en dat is iets waar Microsoft maar weinig aan kan veranderen. Ze verdienen er toch niets aan, dus wat dat betreft zou het voor Microsoft net zo goed niet kunnen bestaan.
Kan er zonder ms account wel gebruik gemaakt worden van de store?

En ik meende dat deze wijziging ook al ergens in win 10 zit?
De laatste regel is opvallend. Ms kennende kunnen zulke workarounds gewoon jaren in release blijven zitten.
Ja, je kan de Store gebruiken zonder Microsoft account: https://www.digitalcitize...ithout-microsoft-account/
Het kan wel, maar in de praktijk is de applicatie bijna onbruikbaar door alle workarounds die je in recente versies moet uitvoeren. Store openen, scherm wegklikken, app zoeken, klikken op toevoegen, scherm wegklikken, klikken op installeren, scherm wegklikken, of, in één geval dat ik recent zag, klikken op toevoegen, scherm wegklikken, klikken op "downloads", klikken op "download" achter app, scherm wegklikken (vanuit de store pagina de download starten deed het ineens gewoon niet meer).

Ik denk niet dat ze je leven expres moeilijk maken zonder account, maar de ontwikkelaars lijken vooral de happy flow te testen en te verbeteren.
Ik denk niet dat ze je leven expres moeilijk maken zonder account, maar de ontwikkelaars lijken vooral de happy flow te testen en te verbeteren.
Ik denk dat wel eigenlijk. Ze hebben niet voor niets de optie om geen MS account aan te maken op Windows 10 ook steeds meer weggestopt. Dit is niet over het hoofd gezien maar gewoon dezelfde constructie als met de cookiewalls (de grote gekleurde knop staat alles toe en als je dat niet wil moet je gaan lopen zoeken).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.