Android-apps komen naar Windows 11 via Amazon Appstore

Windows 11 krijgt de mogelijkheid om Android-apps te draaien. Gebruikers zullen die kunnen downloaden via de Amazon Appstore, die geïntegreerd is in de Microsoft Store. De apps draaien op Windows middels Intel Bridge-technologie, zegt Microsoft.

Microsoft kondigde de ondersteuning voor Android-apps aan tijdens de presentatie van Windows 11. De maker van het besturingssysteem laat zien dat apps als TikTok en Instagram daardoor werken op computers met Windows 11. De apps draaien in vensters en kunnen op de taakbalk gezet worden.

Over de technische werking heeft Microsoft nog geen duidelijkheid gegeven. Bij de presentatie noemt Microsoft dat er Intel Bridge-technologie voor wordt gebruikt. Of dat betekent dat de Android-apps alleen werken op Intel-systemen, is nog niet duidelijk.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

24-06-2021 • 17:43

70 Linkedin

Lees meer

Build van Windows 11 is uitgelekt Nieuws van 15 juni 2021

Reacties (70)

70
69
38
6
0
23
Wijzig sortering
Op M1 Mac's heb je een dergelijke functie ook alleen werden daar heel veel apps al heel snel uit de App Store gehaald omdat de Dev's dit niet willen ondersteunen.

Denk dat dit op Windows 11 straks niet anders zal zijn.
Ik denk eerder dat de Dev huizen op Apple hun omzet willen behouden. Veel devs verkopen een Mac apps en apart een iOS app. Net zo als veel Windows programma een Windows en Android/iOS hebben waar je apart voor moet betalen.

Door de M1 kon in eens de iOS/iPad versie gebruiken. Die veel al voldoende toereikend is voor meeste functies waardoor devs bang zijn dat de Mac versie niet meer verkopen.

Dit gaat ook bij Windows gebeuren alle dev huizen verkopen liever de duurdere Windows of Mac versie dan de goedkope Android of iOS versie..

Er gaat pas app komen wanneer de Mobiele app net zo volwaardig is als de pc App (Mac en Windows) en dat ontwikkelaars met 1 de zelfde omzet van 2 apps kunnen behoud.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 24 juni 2021 20:57]

Ik denk dat het eerder een uitkomst is dat je maar een app hoeft te ontwikkelen en alle platforms kan bedienen. Dit betekend een code base minder disciplines en minder werk voor de zelfde features. Dit gaat wel uit van wat meer generale applicaties zoals het voorbeeld van tic tok.

Het is vooral hopen voor de gebruikers dat ze een volwaardige app over houden aan het einde en niet een tablet app dat niet echt geschikt is voor Windows
Precies 1 base core maar verschil in features per platform
Idd dat zou ideaal zijn. Zou kan men ook beter samenwerken gezien je letterlijk de zelfde taal spreekt en grotendeels de zelfde libraries kan gebruiken
Ik denk dat devs die hun ondersteuning willen beperken sowieso niet op de Amazon store te vinden zijn, eigenlijk.

Daarnaast is Windows daadwerkelijk bruikbaar met touch, waar Apple gekozen heeft om touch-ondersteuning minimaal te laten en door te verwijzen naar de iPad voor touch-navigatie. De disconnect tussen Windows en Android is op dat gebied lang niet zo groot als die tussen macOS en iOS.

Ik denk dat we het moeten zullen aanzien, maar mijn verwachting is dat het wel mee zal vallen.
Op Deepin (Linux-distro) heb je ook heel wat Android-apps in de appwinkel staan, maar hoe goed ze onderhouden worden weet ik niet. Ik verwacht eerlijk gezegd niet of nauwelijks.
Bij Apple heb je een opt out optie. Ik ben wel nieuwsgierig hoe het er uit had gezien als je in xcode niet kon uitvinken waar een app op werkt maar ze developers die keuze niet geven.
Vergeet niet dat het de Amazon app store is, niet Google Play, dus het is niet zo dat de officiële app store voor Android apps ineens opengesteld wordt voor andere platformen.

Wie zijn app op de Amazon app store publisht vergroot al het bereik en vermindert de controle over welke apparaten toegang hebben, bij de Play store kun je heel specifiek selecteren welke telefoons compatibel zijn
Waarom zou je Android-apps voor mobiele devices willen draaien op Windows? Dat het kan wil niet zeggen dat het een goed idee is.
Apps in een gedeelde JIT vind ik beter dan die eeuwige Electron-meuk die ontwikkelaars uitpoepen. WhatsApp is niet eens beschikbaar als webversie, maar werkt straks wel op Windows (zonder geklooi met emulators). Kwestie van de APK installeren en je bent er.

Voel je vrij om het niet te gebruiken, maar ik vind het wel een fijn idee, eigenlijk. Een soort Anbox maar dan voor Windows.

Aangezien Windows ook op tablets draait, kan dit misschien het eeuwige app-probleem oplossen en daarmee Microsoft een vijfde kans geven om een goede mobiele Windows te maken.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 24 juni 2021 18:11]

WhatsApp is niet eens beschikbaar als webversie
Correctie: WhatsApp is wel beschikbaar op web
https://web.whatsapp.com

Wat zou Electron anders in dat schilletje draaien? :+
zo heel lang bestaat die nog niet, lange tijd kon je enkel op een app met een gelinkt nummer je berichten bekijken/sturen
Volgens mij haal je twee dingen door elkaar:
Meer dan een jaar.
Anbox kon je trouwens al in WSL draaien
Apps in een gedeelde JIT vind ik beter dan die eeuwige Electron-meuk die ontwikkelaars uitpoepen. WhatsApp is niet eens beschikbaar als webversie, maar werkt straks wel op Windows (zonder geklooi met emulators). Kwestie van de APK installeren en je bent er.
Voor whatsapp gaat dit denk ik niet werken aangezien je ook niet meerdere telefoons met het zelfde WA account actief kan hebben.
Helaas worden steeds meer diensten app-only en als ik ergens een hekel aan heb is het wel op een klein scherm moeten pielen als ik een 32" voor m'n neus heb.
ik sluit gewoon mijn usb-c dock aan op mijn tablet of telefoon, heb ik beeldscherm, toetsenbord en muis beschikbaar.
niet iedere telefoon ondersteunt dat
Surface tablets met Windows wellicht? De gemiddelde Windows applicatie is onbruikbaar in tablet mode of in ieder geval zo onhandig dat je snel een toetsenbord en muis gaat gebruiken.
Ik heb een spelletje wat ik speel op mijn telefoon. Als dit zonder bluestacks of andere emulatie die ik handmatig op moet zetten ook kan op de PC is dit fijn.

Zo kunnen er ook gebruikers zijn die er wel iets nuttigs mee kunnen.
Windows heeft zelf ook mobiele devices. Voor tablet gebruikers zou het best handig kunnen zijn bijvoorbeeld.
Dat het kan wil ook niet zeggen dat je het moet gebruiken, dus waar klaag je over?
Omdat er heel wat apps geen Windows of browser versie hebben bijvoorbeeld? Zo goed als al mijn domotica toepassingen onderandere... Google Home, Xiaomi Mi Home, enfin, vrijwel alles van domotica
Waarom nou weer een externe store?
Omdat anders android-developers hun apps in de windows store moeten zetten, wat waarschijnlijk niet zo snel gebeurt. Nu werken ze samen met een grote partij om meer aanbod te bieden.
Het is geen externe store. In plaats van voor winkeltje te spelen. Speelt Microsoft nu voor winkelcentrum waarbij alle partijen hun winkel bij hen kunnen en mogen onderbrengen zonder daar een marge voor te vragen.
Wat natuurlijk fantastisch is. Zo kan er een universele manier komen om apps te installeren, maar zijn ontwikkelaars vrij om dit zonder Microsoft te doen.
Wel weer jammer dat ze voor Amazon hebben gekozen. Als er een bedrijf is wat nmm al veel te veel macht heeft is het Amazon wel. Dit in combinatie met hoe ze zaken doen aangaande hun medewerk(st)ers en het milieu zorgt er in ieder geval voor dat ik zo min mogelijk met ze te maken wil hebben
Ik hoop eigenlijk dat het straks ook op een of andere manier mogelijk gaat worden om gewoon apk bestanden te installeren.
Vraag mij wel af hoe bepaalde apps straks gaan werken, voor een deel van de Android Apps heb je ook Google Play Services of iets dergelijks nodig.
Vraag mij wel af hoe bepaalde apps straks gaan werken, voor een deel van de Android Apps heb je ook Google Play Services of iets dergelijks nodig.
Waarschijnlijk is dat de reden voor de samenwerking met Amazon. Amazon is vrij ver met eigen Android devices zonder Google Play Services. Ik heb er zelf geen ervaring mee. Maar het weinige dat ik er over hoor gaat niet over de slechte compatibiliteit van apps wegens het ontbreken van Google Play Services.
Wat ze overigens altijd al hebben gedaan natuurlijk met het toestaan van executables. Maar nu bieden ze een meer gestructureerde manier er voor aan.

[Reactie gewijzigd door WoutervOorschot op 24 juni 2021 17:53]

Ze zouden het de Microsoft Mall moeten noemen!
Microsoft Mail
Microsoft Mall

Ja, dat gaat zeker niet voor verwarring zorgen....
Grapje GeroldM.
De amazon appstore zit ingebakken in de windows store. iedereen kan hun store integreren met de windows store met een nieuw storeplatform voor windows 11. Opbrengsten blijven op die manier bovendien 100% voor jezelf!
Als toevoeging: de Adobe Creatieve Cloud suite, wat eigenlijk ook altijd in een soort app store van Adobe te downloaden was, zit ook geïntegreerd straks in de Windows Store.

Ben benieuwd of Steam/Origin/Epic dat ook zou doen.
Dit klinkt wel ideaal als ontwikkelaar om inderdaad niet meer al je sites af te moeten gaan maar straks gewoon uit ondergebrachte appstores gewoon Creative Cloud en Autodesk apps vanuit 1 punt te kunnen laten installeren.
Dat je per app dan misschien nog het licentie model nodig hebt die daar bij hoort is voor hen zelf. Maar gewoon 1 overzicht met aangeboden software zou ideaal zijn.

Same met games.
Origin en Epic geen idee, maar Steam heeft al aangegeven daar niet op te zitten wachten.
Steam niet, die zullen dit als bedrijging zien. Epic waarschijnlijk ook niet. EA zie ik wel gebeuren die hebben geen populaire client en willen maximale inkomsten. Dus ik verwacht dat publishers hier in mee gaan, maar concurerende stores niet.
Dus de Amazon App Store is geïntegreerd in de Microsoft Store en daarin zijn weer Android-apps geïntegreerd… *mompelt iets over een bekende meme*
Dus de inception is compleet wanneer de Windows Store gebruikt kan worden in Android. :+

We need to go deeper...

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juni 2021 17:52]

Dus als ik het goed begrijp gaat vanaf Windows 11 in ieder geval veel van je (hopelijk anonieme) data niet alleen naar Microsoft, maar ook naar Amazon (android store) en Intel (bridge tussen windows en amazon)?

Ik ben benieuwd hoeveel hiervan nog is uit te zetten via privacy/policy/registry settings.
Tsja internet is nog steeds openbaar haha
Dat begrijp ik, maar ik vind het prettig om in ieder geval de keuze te hebben om te kiezen met wie ik mijn data wil delen. Als je nu voor Windows/Microsoft kies, share je je data iig ook al met een paar andere big tech companies.

Dan vind ik het gesloten "walled" system van Apple opeens helemaal zo gek nog niet.

Ik ben in ieder geval blij dat ik me afgelopen jaar al wat meer heb verdiept in Linux/MacOs als mogelijk alternatief.
data verschuilen hoeft niet duur te zijn, op een goeie dag bijvoorbeeld met blackfriday, kan je zeker drie jaar vpn voor vijftien euro krijgen, werkt pirma, dus als je zo graag je data wil verschuilen dan zijn er mogelijkheden voor windows.

apple heeft nu ook private relay.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 24 juni 2021 18:32]

Ach als Windows ook maar iets van unieke indentifiers doorstuurt, maakt die vpn ook weinig meer uit ;)
Ik zou eens zoeken naar een Windows 10 Enterprise editie (regelmatig redelijk goedkoop te krijgen). De voordelen van deze Windows tov een consumentenvariant is dat ze als het goed is een extra telemetry setting hebben waardoor (volgens MS) geen data naar Microsoft gaat. Ik heb dit zelf niet getest (maar binnenkort moet ik toch een installatie doen bij iemand, zal het gelijk eens uittesten). Bijkomend voordeel, de Enterprise versies hebben geen bloatware zoals games etc voorgeïnstalleerd.
Mag je deze versie van Windows wel installeren op computers die niet in het bezit zijn van een "enterprise"?

Het zal wel werken, daar niet van. Dat deze versie veruit te prefereren valt over de consumenten versies en zelfs de Pro versies, dat staat ook als een paal boven water.

Maar je kan je nog altijd op glad ijs bewegen aangaande legaliteit en/of BSA onderzoek. Misschien krijg je waarschuwing i.pv. een boete als je een licentie verkeerd toepast, wie weet.
Mag je deze versie van Windows wel installeren op computers die niet in het bezit zijn van een "enterprise"?
Ja, dat wel, maar je kunt hem alleen legaal aanschaffen via een volume-licentie. Die kun je al krijgen vanaf 5 versies, dus als je een groot gezin hebt en alle kinderen hebben een eigen PC, dan is dat best haalbaar. Uiteraard mag je ook een (of meerdere) server-versie(s) hebben en dat aantal verminderen op het aantal W10-licenties, maar een server-versie is meestal nogal prijzig, dus voor een gezin niet interessant.
Hopelijk bieden ze ook de mogelijkheid om de technologie te gebruiken en er een .apk in te hangen, zodat je niet aan de store verbonden zit. Handig als je bijvoorbeeld enterprise apps wilt testen, maar deze niet via de app store van Amazon lopen.
Als grote bedrijven geld ruiken zijn ze elke vorm van realisme kwijt blijkbaar
Toevoegen van meer features aan de windows store is in zichzelf geen probleem; zolang ik maar kan voorkomen dat amazon mij gaat volgen op mijn windows computer via de in de windows store ingebouwde amazon store.

Het lijkt mij sterk dat de amazon store je gaat tracken, dat lijkt mij door windows naar zijn zakelijke klanten niet te verkopen; maar de tijd zal het leren.

[Reactie gewijzigd door Niekleair op 24 juni 2021 18:11]

De werknemers van zakelijke klanten zullen normaal gezien al op geen enkele wijze toegang krijgen tot welke store dan ook. Je wil immers niet dat die zomaar wat apjes op hun laptop/pc gaan installeren.
Als dit betekent dat we een centrale plek voor applicaties/tools/andere spullen krijgen met een handig update kanaal dan is dat uiteraard zeer welkom; eigen paymentsysteem zal waarschijnlijk ook een hoop devs over de streep trekken die nu half/half in de store hangen (paint.net bijv) en misschien de externe download locaties kunnen inperken…scheelt hun dan weer hosting kosten e.d.

Ik hoop alleen dat ze boel niet op slot doen zodat er alleen via de store het eea kan, maar dat verwacht ik niet…

Eens even de verdere berichtgeving afwachten mbt 11 en kijken wat ze bedacht hebben…
Als het mogelijk wordt om APKs native te runnen zou dat zeker mooi zijn. De Amazon Store geef ik niets om, en als ik het niet via de Google Store of APK sideload binnen kan trekken is de functionaliteit weing toevoegend voor mij.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee