Windows krijgt nieuwe Microsoft Store met meer vrijheden voor ontwikkelaars

Windows 10 en 11 krijgt een vernieuwde Microsoft Store waarin gebruikers software kunnen aanschaffen. Ontwikkelaars kunnen daarbij eigen betaalsystemen integreren en hoeven dan niets af te dragen aan Microsoft. Ook kunnen Win32-apps in de Store gezet worden.

Microsoft wil zijn downloadwinkel voor Windows nieuw leven inblazen en populairder maken door het voor ontwikkelaars aantrekkelijker te maken om hun software erin te zetten. Dat doet Microsoft door ontwikkelaars meer vrijheid te geven. Zo wordt het mogelijk om Win32-apps in de Store te zetten en softwaremakers kunnen eigen betaalsystemen integreren in software. Op die manier is het mogelijk om de 15 procent commissie die Microsoft vraagt te omzeilen.

Bij concurrerende platforms moeten softwaremakers alle betalingen via het betaalsysteem van de downloadwinkel laten verlopen. Apple krijgt op die manier bijvoorbeeld 30 procent commissie over alle aankopen binnen apps. Dat is bij de Microsoft Store nu ook nog het geval, maar in de nieuwe Store die naar Windows 11 komt, komt daar dus verandering in.

Er gingen eerder al geruchten over de komst van een nieuwe Microsoft Store met versoepelingen voor ontwikkelaars. Die blijken nu doorgevoerd te worden in Windows 11. De vernieuwde Store zat nog niet in de uitgelekte build van Windows 11. De nieuwe Microsoft Store brengt ook Android-apps naar Windows 11, via integratie met de Amazon Appstore.

Update, vrijdag: De nieuwe Microsoft Store komt ook naar Windows 10. Het artikel is hierop aangepast.

Nieuwe Microsoft Store

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

24-06-2021 • 18:00

124

Reacties (124)

124
114
76
7
0
25
Wijzig sortering
Ter aanvulling, de systeem requirements voor Windows 11 (en ter vergelijking die van Windows 10).

Met deze tool check je of je PC ondersteuning biedt voor Windows 10.

[Reactie gewijzigd door robcoenen op 23 juli 2024 01:30]

Via die eerste link:
Windows 11 Home edition requires internet connectivity and a Microsoft account to complete device setup on first use.
Ik mag toch hopen dat je het OS nog steeds local kunt draaien zonder een MS account. Ik snap dat veel gebruikers gebruik van online sync enzovoorts, maar er zijn ook zat mensen die niet zitten te wachten op dat soort vendor-locking.

[Reactie gewijzigd door Luftbanana op 23 juli 2024 01:30]

Zover ik heb gezien op de video van Linus tech tips, konden zij een local account aanmaken bij installatie. Ik weet echter niet of dit de Home editie was. Ik gebruik nooit een Microsoft account op mijn PC’s. Ik vind het persoonlijk een verschrikking en hoop ook echt dat local accounts mogelijk blijft.

Anders ga ik maar eens langzaam naar Linux kijken denk ik.
niemand schijnt geloof ik de vraag te beantwoorden over wat w11 nu precies is? is het een update van windows10, of is dit een nieuw product (wat moet worden aangeschaft)?
Als je pc voldoet is het een gratis update voor iedereen met Windows 10, mits de hardware het ondersteund. Denk dat het grootste struikelblok de verplichte TPM 2.0 is (naast SecureBoot)

Zie ook https://blogs.windows.com...4/introducing-windows-11/ (onderin, free update) en https://twitter.com/tomwa.../1408101708216078337?s=21 voor de tpm verplichting.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 23 juli 2024 01:30]

Vrijwel alle Zen chips hebben een fTPM (Firmware-based Trusted Platform Module) aan boord (moet je wel aanzetten in UEFI/BIOS), net als Intel chips al sinds Haswell PTT (Platform Trust Technology; Intel variant van fTPM) aan boord hebben.
Daarmee is aan de TPM requirement in principe voor alle relatief recente devices voldaan. Ik verwacht dan ook niet dat dit in de praktijk echt een probleem gaat zijn.

[Reactie gewijzigd door Raventhorn op 23 juli 2024 01:30]

TPM kunnen ze niet verplichten anders kan bijna geen enkele game pc over naar win11. 99% van de consumenten moederborden hebben enkel een header voor een tpm module, de tpm module moet je los kopen.
Ze kunnen verplichten wat ze willen natuurlijk. Of het verstandig is, is een andere verhaal.
De visie van MS met die gratis update lijkt me dat wederom zo veel mogelijk mensen over gaan naar Windows 11, om een herhaling van XP en in mindere mate Windows 7 te voorkomen met Windows 10.

Als je dan met een eis komt waaraan heel veel PCs van nu niet voldoen schiet je jezelf in de voet :P
Hier twee systemen die met I7-4790 + 24GB RAM en een I7-3632QM + 16GB RAM nog meer dan prima voldoen, alleen geen TPM, mocht het inderdaad vereist worden dan gaan die het mooi blijven uitzingen met Windows 10 Pro :+
Al verwacht ik dat als MS zo onverstandig is dit te verplichten er vast workarounds beschikbaar komen om dit te omzeilen

[Reactie gewijzigd door !mark op 23 juli 2024 01:30]

Die 4790 zegt mij dat je PC uit 2014-2016 komt dus nu ca. 5 jaar oud is. Windows 10 wordt tot 2025 ondersteund dus komt prima uit dan toch?
Blijkbaar heeft iedere AMD Ryzen processor een geïntegreerde TPM (fTPM). Enkel staat het standaard uitgeschakeld in "gaming"-moederborden.
Ryzen CPU's hebben fTPM (firmware TPM) :) Moet je alleen wel inschakelen in UEFI. Volgens mij hebben de meest recente Intel's het ook onder andere naam.
fTPM voldoet ook (en die zit veel in current AMD boards in de uefi)
Want gaming pc’s zijn oververtegenwoordigd in de PC markt :+
What if my PC doesn’t meet the minimum hardware specifications? Can I stay on Windows 10?
Yes! Windows 10 continues to be a great version of Windows. We have committed to supporting Windows 10 through 14 October 2025.
voor nu; die TPM req. gaat gedropt worden natuurlijk als MS het breed wil uitrollen.
de TPM requirement is inderdaad gedropped :)
Ik neem aan dat de verplichte TPM en SecureBoot alleen geldt voor nieuwe hardware met Windows voorgeïnstalleerd?
Denk dat er dan veel minder een upgrade gaan uitvoeren.
Het is technisch gezien een "major" update.
Obviously is het geen compleet "from scratch" nieuw product maar wat betreft marketting... jah daar is sugarcoating de baas. Dus een nieuw doosje en een hele installatie ritueel hoort daarbij.

NEW, BETER, FASTER, SMARTER.... buzzwords overdose bij die livestream omg. :9

[Reactie gewijzigd door Silversatin op 23 juli 2024 01:30]

ik dacht dat ze nooit meer van windows 10 zouden komen ze zouden met updates die windows 10 alive houden en toch komen ze met windows 11 op de proppen.Dat is een regeltje die microsoft een aantal jaren geleden heeft laten weten door de mediakanalen.
Microsoft heeft dat nooit laten weten, een engineer die voor Microsoft werkte wel, maar die heeft daar bitter weinig over te zeggen.
Ik denk dat dit gewoon een verfriste Windows 10 is hoor.

Het gaat namelijk aankomen als een update, dus geen taferelen zoals vroeger waarin je een hele installatie moest uitvoeren om up te graden.

Dit gaat er hopelijk ook voor zorgen dat veel pc's automatisch geüpdatet zullen worden naar de laatste nieuwe Windows. We hebben vaak genoeg gezien dat het zeer moeizaam verloopte.
Het lijkt me meer oude Win in nieuwe zakken.
Dus als ontwikkelaars niet de eigen capaciteit hebben het te hosten kunnen ze het bij Microsoft doen en dan die 30% afdragen?

Klinkt best als een goeie optie dan. Kan je er eerst op verdienen en op later stadium altijd nog zelf gaan hosten.
In het artikel van Tweakers staat 15%
Op die manier is het mogelijk om de 15 procent commissie die Microsoft vraagt te omzeilen.
15% lijkt veel maar men lijkt te vergeten dat een doorsnee payment provider rond de 3% vraagt, dan zit je nog met het probleem dat je betaald word in zowat iedere mogelijke valuta waarbij risico op wisselkoersen afgedekt moeten worden, iets wat nogal duur kan worden als je valuta's gaat aanvaarden die volatiel zijn.

Dan heb je de betalingen afgerond maar dan kom je aan het juridische luik, met het EU gebeuren lijkt het alsof het de normaalste zaak is om een factuur naar een ander land te sturen. Vroeger was dat niet zo simpel en dan had je een BTW administratie lopen per lidstaat en dan zat je nog maar bij de buurlanden. Als je wereldwijd gaat beginnen de problemen pas echt, je moet letterlijk alle wetgeving die bestaat gaan nalopen en daar gaan verschillen inzitten die gaan van hoe moet een factuur eruit zien, hoe moet die bijgehouden worden, welke rechten heeft de consument daar en ga maar door.

Daarnaast mag jij niet zomaar in een ander land iets commercieel gaan aanbieden (vrij verkeer van goederen en diensten/services stopt aan de EU grens), je moet rekening houden met embargos en handelsovereenkomsten, je moet je inschrijven als bedrijf waardoor je bijna altijd verplicht bent om een lokaal adres/bedrijf te hebben, hoe moet dat land 10 000 km verder anders hun BTW administratie controleren van wat je daar verkoopt als je nog nooit een voet in dat land hebt gezet? Of hoe moeten ze je aanklagen als je de lokale wetgeving overtreed? Maar nu moet je wereldwijd overal bedrijven neerzetten, daar komen nog veel meer toeters en bellen bij kijken.

Als je wereldwijd wilt verkopen uit eigen winkel dan moet je dat doen zoals bij automerken, die hebben een importeur per land waar ze actief zijn waarbij ze nooit echt wereldwijd dekking hebben. 15% om zonder gedoe instant de volledige planeet te bedienen vanuit je zolderkamer, het is een koopje.
Volgens mij 12% inmiddels.
Ja, dat zijn nog steeds geruchten toch? Heb het nog niet bevestigd gezien namelijk.
Die 30% is al een tijdje niet meer van toepassing op apps (is nu lager, maar vraag me niet naar de cijfers), en recentelijk verlaagt voor games naar 12%.
Ze vertelde Ecommerce, dus ik ga er vanuit dat het niet eens het hosten van de applicaties is maar enkel een commissie op de betaal provider. Denk dat menig game publisher daar nog best eens blij van kan worden als ze op die manier kun games en diensten kunnen integreren in een store front waar zij zelf alle commisies over houden.
Goed nieuws; hopelijk gaat dit voorbeeld (al dan niet gedwongen door de EU) gevolg krijgen door de andere twee. En het is voor de windows-gebruiker sowieso winst als we op deze manier weer een paar auto-updaters kunnen elimineren.
De functie om android-apps te emuleren zou wel eens een opstapje kunnen zijn naar een nieuwe poging op mobiel terrein, dat kunnen we sowieso wel gebruiken om het duopolie een beetje op te schudden.
‘Die andere twee’ zijn echter voor een heel ander type product.
Dit is de desktop OS App Store (Windows dus).
Bij Apple en Google is het voor de mobiele downloadstores.
Waarom zou deze wijziging van Microsoft daarop invloed hebben?
En opvallend is natuurlijk dat Microsoft met geen woord rept over de downloadstore op de Xbox…
Maar de marktpositie is vergelijkbaar. En het product wat mij betreft ook. Ik gebruik Windows op een tablet, iOS werkt op een tablet en Android ook. Best wel vergelijkbaar toch? Ik gebruik zelf ook een iPhone omdat het alternatief qua privacy veel slechter is, maar ik zie veel liever een concurrerende store (zodat er bijvoorbeeld een echt andere browser geïnstalleerd kan worden). Dan is het gauw afgelopen met Apple die 30% van je abonnement wil hebben.

Ik zie in ieder geval weinig verschil; het betreft alle drie operating systems met een groot marktaandeel.
Nog meer vrijheden? Waarom zou je een app nog als Win32 willen compileren? x86 gaat eruit, dat weet MS ook. Je moet juist zoveel mogelijk ontwikkelaars proberen te overtuigen om platform onafhankelijk te ontwikkelen. Win32 is iets uit de oertijd.
win32 != x86, win32 is een set APIs, x86 is een 32bit instructieset
Nee ook niet. Win32 is een Windows API. Heeft niets met de instructieset te maken.
win32 is ook te gebruiken op ARM. Zowat alle niet UWP apps gebruiken de win32 api, het merendeel dus. De 32 in win32 staat niet voor een instructieset of hoeveelheid bits.
Ik heb nog nooit de MS Store gebruikt. Ik blijf het raar vinden, een App op een desktop systeem. Alhoewel, de Windows interface is steeds meer georiënteerd op touch screens. Wie heeft dat nou op een desktop? Ik word oud denk ik.
Ik probeer het zo veel mogelijk te gebruiken, maar niemand zet zijn spul in de store of houdt het bij.

Eén enkele plek waar updates en installatie vandaan komen is zoveel makkelijker dan de juiste installers op een website vinden, waarschijnlijk gelockt achter een account of nieuwsbrief, de nodige advertenties doorklikken en dan alle updaters laten opstarten met je systeem zodat je niet elke keer achterloopt als je een programma gebruikt. Met als laatste van die meldingen elke week dat er een update klaarstaat, die je browser start als je erop klikt waardoor je de helft van het riedeltje nog een keer mag doen. Ik gebruik PatchMyPC om mijn programma's eens in de zoveel tijd bij te houden, maar eigenlijk zou zo'n programma niet nodig moeten zijn.

Ik ben Linux gewend, waar zo'n store de norm is. Die store is daar natuurlijk maar een frontend voor het systeem dat men vroeger altijd via de command line bediende, maar het werkt prima zonder ooit de terminal aan te raken als je applicaties voor eindgebruikers installeert.

Het wordt wat lastiger als je ontwikkelaarsspul gaat installeren, maar van een ontwikkelaar mag je volgens mij wel verwachten dat ze de command line kunnen gebruiken.
Heb ik eens geprobeerd. Op zich leuk, maar sommige apps worden niet tijdig bijgewerkt naar de nieuwste versie. Bij ninite en winget (voorlopig) wel
Winget is nu ook een optie, al werkt het niet vlekkeloos. Het doet het downloaden van .exe's op de achtergrond, maar soms is alsnog interactie vereist
Veel Windows ontwikkelaars denken daar toch anders over :?
Ik vind het hartstikke handig, een centrale plaats om applicaties (!) te vinden, die dan ook automatisch updaten. Ik zie het als een vorm van package management..

[Reactie gewijzigd door Menesis op 23 juli 2024 01:30]

Ik heb de store nooit gebruikt en ook niet gemist. Voor mij is het een antwoord op een nooit gestelde vraag (evenals onedrive pushen in Windows). Ja, het kan makkelijk zijn, maar ik vertrouw het niet zo dat een partij met andere belangen dit soort zaken beheert.

Beetje hetzelfde als met Google Stadia: het zal heus goed werken en prima lijken, maar waarom zouden we nog een partij in het geheel laten die zijn invloed kan uitoefenen op wat je als eindgebruiker voorgeschoteld krijgt? Denk aan het afstaan van persoonlijke gegevens, advertenties, voorwaarden, regionaal aanbod, etc. etc.
Het is qua veiligheid en gemak al een grote stap vooruit. Je haalt al je apps van 1 plek, in plaats van dat je je software op allerlei sites handmatig moet downloaden om het te updaten. Zo blijven je apps makkelijker up-to-date, en hoef je niet bang te zijn per ongeluk een geinfecteerde site te bezoeken. Ook zie je dat veel apps verschillende manieren hebben om zichzelf up te daten, wat ook niet consistent is. Ook op Linux ben ik een voorstander van appstores als flathub (al gebruik ik het enkel via de command line). Het houdt de boel overzichtelijk, veiliger en simpeler in gebruik en update.Als je een android telefoon hebt, ga je toch ook niet met losse apk's werken in plaats van de Play Store?

Overigens heb je wel een punt wat betreft dat dit ook een groot nadeel heeft, namelijk macht bij 1 partij. Ik vertrouw Microsoft ook niet in deze. De laatste tijd ben ik dan ook een enthausiast gebruiker van winget, de nieuwe package manager in Windows. Het combineert eigenlijk beide werelden in 1. Als je under-the-hood kijkt, schraapt dit programma gewoon het internet af voor je benodigd .exe's, maar installeert het dit automatisch voor je. Je bent zo niet afhankelijk van microsoft, maar hebt wel het gemak van dat je 1 plek hebt voor de meeste van je software

[Reactie gewijzigd door saren op 23 juli 2024 01:30]

Als je een android telefoon hebt, ga je toch ook niet met losse apk's werken in plaats van de Play Store?

Ook op Linux ben ik een voorstander van appstores als flathub (al gebruik ik het enkel via de command line). Het houdt de boel overzichtelijk, veiliger en simpeler in gebruik en update.
Ik installeer wel losse .apk's, maar dat is eigenlijk alleen voor Blokada (adblocker, staat niet in de play store). Op Sailfish (mobile OS van Jolla) gebruik ik ook de store (kan via losse .rpm's), daar vind ik het minder een probleem, omdat de intentie van Jolla zuiverder is dan die van Microsoft.

Op zich ben ik geen tegenstander van een store, maar het hangt af van de intenties. Een Linux repo is over het algemeen wat betrouwbaarder (qua intenties) dan een Android/Apple/Microsoft appstore.
Het is eerder uitzondering dan regel dat een partij met zo'n store macht heeft/krijgt en die gaat misbruiken. Dan wel door slecht management (weren van bepaalde adblockers), dan wel door commerciële belangen (onevenredige vergoedingen vragen).
Ik heb het even voor je opgezocht, en Blokada is ook verkrijgbaar in de F-droid store! Ik ben niet erg bekend met Sailfish, maar op CalyxOS en dergelijke heb ik de F-droid store vaker gebruikt. F-droid is een fijne store, vol met open source apps zoals het befaamde Newpipe en andere aanraders. Dit is de link voor Blokada (ook te vinden op hun eigen site): https://f-droid.org/packages/org.blokada.fem.fdroid/

Je kunt automatisch updates laten downloaden en installeren. Scheelt je weer wat gesleep met apk's :)
Een Linux repo is over het algemeen wat betrouwbaarder (qua intenties) dan een Android/Apple/Microsoft appstore.
Het is eerder uitzondering dan regel dat een partij met zo'n store macht heeft/krijgt en die gaat misbruiken.
Daar ben ik het mee eens.

[Reactie gewijzigd door saren op 23 juli 2024 01:30]

App is gewoon applicatie (of toepassing), maar dan gewoon afgekort. In die zin is het dus helemaal niet anders. Je kunt dan ook gewoon desktop-apps uit die store halen.

Spotify bijvoorbeeld, loopt bij mij via de store. Exact dezelfde app (maar dan gesandboxed) als via de Spotify website die gewoon automatisch wordt geüpdatet op de achtergrond.

Ik hoop dat dit dan ook meer gebruikt gaat worden, scheelt een hoop aparte update-programmatjes of -services.
Spotify heeft pas haar desktop versie aangepast naar een die op de app in de store lijkt.

https://techcrunch.com/20...eb-apps/amp/?guccounter=1
Maar dat staat natuurlijk los van waar de app vandaan komt en of je het nu een app, applicatie of toepassing noemt.
Het gaat niet zozeer om de interface, maar om de manier van installeren en updaten. In plaats van dat iedere applicatie z'n eigen installer moet regelen gebeurt dit nu allemaal op dezelfde manier. Dat scheelt niet alleen werk voor ontwikkelaars maar is voor de gebruiker erg consistent. En je kan met één druk op de knop al je applicaties updaten.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 juli 2024 01:30]

Je doet of het per sé wenselijk is om alles maar up to date houden.

I beg to differ.
Je kunt automatische updates gewoon uitschakelen. Voor al je apps op één manier. Dus ook als je dat zou willen is dit systeem geschikter dan wat het is zonder zo'n centrale plek.
Je kunt automatische updates gewoon uitschakelen. Voor al je apps op één manier.
Nu nog van het OS. Of het voorkomen van het inschakelen van uitgeschakelde zaken na een upgrade. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 01:30]

De gemiddelde Tweaker vast niet.

De gemiddelde Windows gebruiker bijna gegarandeerd wel.
Vanuit een security perspectief zou het wel wenselijk moeten zijn.
In een nieuwe versie zitten altijd minder security problemen dan in de vorige versie?
Een nieuwe versie zorgt er in ieder geval voor dat de bekende kwetsbaarheden aangepakt worden. Dus je zou kunnen zeggen dat het systeem dan (tijdelijk) veiliger is. Software is nooit helemaal veilig en zal dat denk ik ook nooit zijn. Daarom is het belangrijk om regelmatig te updaten.

[Reactie gewijzigd door Ragpost op 23 juli 2024 01:30]

Niet alles, maar de meeste software wel. Hangt een beetje van de complexiteit van de software af.
De app store kan ook gewone desktopapplicaties bevatten. Ik vind de huidige store niet echt wat, maar package management is iets dat al héél lang miste in Windows. Van oudsher heeft elk softwarepakket een eigen installer en en eigen updater en geen bestands- of rechtenbeheer vanuit Windows. Met package management wordt dat een stuk beter.
Die package manager zit sinds een tijdje ook gewoon in Windows : https://github.com/microsoft/winget-pkgs
[...] touch screens. Wie heeft dat nou op een desktop? Ik word oud denk ik.
Klinkt erg gevaarlijk... Degene die met z'n vette vingers aan mijn PC monitoren komt riskeert z'n vingers. ;)
Ik vind een desktop systeem met alleen de OS, 0 applicaties maar vreemd.
Je bent ervan op op de hoogte dat app een afkorting is van het woord applicatie?
Dat komt omdat we heel lang gewend zijn onze software overal vandaan te trekken. Dat kan nog steeds alleen zit het nu ook op een centrale plaats.

Daarnaast kun je, als je bent ingelogd met een account, heel makkelijk je software migreren naar een nieuw systeem zoals dat ook bij Android (en iOS?) gebeurt. In hoeverre dit lekker werkt en of instellingen worden meegenomen weet ik overigens niet, maar dat is hoe het zou kunnen werken.
Ik heb op mijn HTPC de Netflix app uit de MS Store. Die werkt behoorlijk soepel.

Ik zocht laatst gelijk maar even naar de NPO app, maar die staat er niet in :(

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 23 juli 2024 01:30]

Over je leeftijd kan een ander natuurlijk niet oordelen. Maar feit is dat de gewone huis-tuin-keuken gebruiker meer en meer gewend is om op een telefoon en tablet (wat toch de meest gebruikte apparaten zijn) alles uit een app store te halen.
Vroeg of laat wordt dan natuurlijk het heel normaal dat op een desktop of laptop het heel normaal geacht om de apps daar ook uit een app store te halen.

Ik denk dat het meer en meer vreemd zal worden om een stuk software ergens te moeten downloaden van een website en dan opslaan en een installer zelf te moeten starten.
Of ik dat zelf leuk vind of niet (ja, ook van de oude stempel) staat daar los van. Maar ik denk (vrees) dat we wel die kant op zullen gaan.
Als je wel eens een Windows32 hebt proberen te installeren door een systeembeheerder om uit te rollen op een netwerk snap je wel dat mensen op zoek zijn naar een systeem wat native apps makkelijker én veiliger uit laat rollen. Ik heb projecten zien falen omdat systeembeheerders simpelweg weigerden een systray client van 100Kb te installeren, was veel te veel moeite om te valideren en vervolgens uit te rollen. Ja ik weet dat het redelijk makkelijk is maar Windows sysadmins zijn nogal behoudend en willen vooral nergens de schuld van krijgen.

Dat is ook een van de grootste redenen dat het web zo groot is geworden. Ineens betaal je gewoon een bedragje per maand en dan kun je overal bij je applicatie, zonder langs die "zeikerds" van systeembeheer te hoeven. Een store vol met geverifieerde apps die makkelijk uit te rollen zijn is echt wel ideaal. Maar volgens mij staat er nog redelijk veel rotzooi in de beste App Stores.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 23 juli 2024 01:30]

Apps = application = stuk software. Door Apple werd het mooi verkocht als iets nieuws toen de iPhone ooit uitkwam. Maar een app is niets anders als een vorm van distributie van software. Hetzelfde doe je met steam, of eigenlijk bijna elke launcher. Vaak zijn de .exe files daar nog maar lastig terug te vinden en gaat alles via de launchers die je ook updates en ingame login aanbieden.

Zoals we het gewend zijn van Windows komt uit pre-internet tijdperk. Appstore is juist enorm logisch als je software georganiseerd en up to date wilt houden.
Zelf heb ik meestal de apps gebruikt voor tijdelijke doeleinden. Om daarna de app er weer eenvoudig af te knallen. Door de sandbox heb ik altijd idee gehad dat er veel minder rommel in het register en filesysteem overblijft van apps t.o.v. oude installers. Maar dat is nergens op gebaseerd verder.

Dat Microsoft nog steeds niet heeft leren verkopen wat ze maken was ook vandaag weer pijnlijk duidelijk. Van een autocue gelezen alsof hij een spreekbeurt houd in groep 6, wanneer gaat Microsoft zijn goede ideeën nu eens echt overbrengen i.p.v. deze klungelige marketing praatjes.
Er bestaan laptops met touchscreen.
Ik vind het vooral handig als gamer zijnde.
Nou heb ik ook een xbox en de game pass ultimate, de games die dan ook gratis op de pc te spelen zijn, kan ik makkelijk via de windows store downloaden en installeren zonder moeilijk te moeten doen.

Ja, de store is traag en gedraagt zich soms raar, maar als de game geinstalleerd is, heb ik er geen last meer van.

Verder maak ik er niet echt gebruik van, buiten de games via game pass, zie ik het nut ook niet echt.
Alles wat je doet op je pc is in een app. Is toch alleen maar prettig om dat op een centrale plek te hebben in plaats van zelf .MSI bestandjes te moeten downloaden?
wat denk je van de zakelijke markt? op kantoor, hotels, scholen, ontwikkelaars, gamers nog meer?
desktops ftw !
de echte wereld kijkt Tiktok en Facebook. Dat doe ik ook niet.
Ik ben super nep.
F_J_K Forummoderator 24 juni 2021 18:19
Het concept van een App Store bij bijv iOS werkt helemaal goed. Maar voor een van origine open OS als Windows, nee dank je. (Open qua kunnen installeren van ‘any’ software). Ik wil de zekerheid hebben dat ik de vandaag gedane download over 20 jaar nog kan installeren, ook als zowel de softwareleverancier als de App Store weg zijn.

Mocht het ooit store-only worden zie ik het eerder gebeuren dat er geen reden meer is voor gebruik van Windows, dan dat die store gebruikt wordt.
Dan ga je er alleen wel van uit dat de software die nu gemaakt wordt over 20 jaar op een ander OS ook werkt. Dat lukt verschillende OS ontwikkelaars nu nog niet eens.
Je ziet ook steeds meer mensen eerst de store opzoeken omdat ze niet meer weten hoe ze software vanuit de browser moeten downloaden. Vooral jongeren.Dus ik denk juist dat dit wel lucaratief kan zijn, voor zowel Microsoft, developers als gebruikers.
Anoniem: 508592 24 juni 2021 18:13
Ziet er geweldig uit en de dev versie ook. Al zag ik in de stream dat het settings menu wat mooier gaat uitzien. Jammer dat er geen release datum bekend werd gemaakt. (al gaan de geruchten dat dit rond oktober zal zijn)
Denk dat MS 11/11 wel een mooie release date zal vinden.
Volgens de blogpost zou het eind dit jaar zijn inderdaad. De insider builds beginnen over een week.
Anoniem: 508592 @K0L3N24 juni 2021 19:32
Oehhh nice!!! En dat weet je 100% zeker?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 508592 op 23 juli 2024 01:30]

The free upgrade will begin to roll out to eligible Windows 10 PCs this holiday and continuing into 2022. And next week, we’ll begin to share an early build of Windows 11 to the Windows Insider Program – this is a passionate community of Windows fans whose feedback is important to us.
Anoniem: 508592 @K0L3N24 juni 2021 21:35
Awesome thnx!
Opent dit niet heel makkelijk de deur waarmee elke app een alternatief betaalmethode gebruikt waarbij niet 30 maar bv 5% commissie wordt gevraagd?

Het hele voordeel van een store is juist dat je daar je betaling (betrouwbaar) door laat verlopen en dat ook je licenties bij elkaar staan. Dat verlies je nu helemaal dus wat is dan werkelijk het voordeel?
Organisatie en updaten. Beide voordelen voor de gebruiker. Enige voordeel voor ms is daarin een plus voor het OS zelf, die betalen ze wel nog voor door downloads van de apps aan te bieden.

Waarom houden we zo hard vast aan het overal en nergens vandaan trekken van installers? Dat is eigenlijk heel ouderwets. Updates centraal regelen veel praktischer, voor alle partijen.

Vind dit enorm netjes van Microsoft als ze het waar maken. Leveren een extra gratis dienst in vorm van distributie van software. Jammer dat ze weer hoop kritiek krijgen omdat ze het weer eens niet goed uitleggen. Maar goed, dat gaat al jaren fout bij MS. Ze leren het blijkbaar nooit.
Ik merkte op dat paint.net geld kost in de store terwijl je het gewoon gratis hebt vanop hun eigen website. Sindsdien nooit meer naar de Store gekeken
Dat ligt aan paint.net zelf. die hebben ervoor gekozen om het in de store betalend te maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.