Windows 11 vereist wel TPM 2.0 en minimaal Ryzen 2000 of 8e generatie Intel Core

De aanwezigheid van TPM 2.0 is toch vereist voor de installatie van Windows 11, dat bevestigt Microsoft. Ook moet een processor gebruikt worden die op een lijst van ondersteunde modellen staat. De Ryzen 1000-serie komt daardoor niet in aanmerking.

Microsoft heeft de documentatie op zijn website over de vereiste TPM-versie voor Windows 11 aangepast. Daar staat nu dat TPM 2.0 vereist is en dat systemen een cpu moeten hebben die op een lijst van ondersteunde processors staat. Volgens Microsoft moeten systemen voldoen aan de hardwarevereisten om Windows 11 te draaien en is het niet mogelijk om te upgraden als systemen niet voldoen aan de eisen.

Vrijdag stond op die pagina nog dat TPM 2.0 werd aanbevolen, maar dat systemen met TPM 1.2 ook in aanmerking kwamen. Bovendien stond er toen dat alle 64bit-cpu's met minimaal twee cores en een kloksnelheid van 1GHz werkten. De lijst met ondersteunde processors werd wel genoemd, maar de aanwezigheid van zo'n cpu was niet vereist volgens de pagina, die nog is te zien via het Web Archive.

Op de nieuwe pagina is een notitie toegevoegd waarin staat dat het artikel gewijzigd is 'om de richtlijnen rondom TPM-vereisten voor Windows 11 te corrigeren'. Daarmee impliceert Microsoft dat daar eerder een fout stond. Op de oude pagina sprak Microsoft van een 'soft floor' met aanbevelingen zoals processor van de lijst met ondersteunde modellen en TPM 2.0. Er was ook een 'hard floor', met de minimumvereisten, waarbij TPM 1.2 en een 1GHz-dualcoreprocessor voldeed.

Microsoft heeft een nieuwe blog online gezet waarin het bedrijf het belang van TPM benadrukt. Versie 2.0 is volgens Microsoft nodig om de veiligheid van Windows 11-systemen te garanderen. In de blog schrijft Microsoft dat 'alle gecertificeerde Windows 11-systemen' met TPM 2.0 zullen zijn uitgerust.

De nieuwe pagina met systeemeisen (links) naast de oude versie

Losse TPM-chip niet verplicht; integratie in cpu's en bios

Sinds Microsoft donderdag bij de presentatie van Windows 11 duidelijk maakte dat de aanwezigheid van TPM vereist is, bestaat er bij veel gebruikers onduidelijkheid over wat daar precies voor nodig is. TPM, ofwel trusted platform module, is een cryptocoprocessor die gebruikt wordt voor het opslaan en genereren van cryptografische beveiligingssleutels. Zo'n TPM kan als losse chip op een moederbord zitten, maar dat is niet vereist. Moderne processors zijn voorzien van een geïntegreerde TPM en dat kan via het bios ingeschakeld worden. Bij AMD heet dat fTPM en bij Intel is dat PTT, ofwel Platform Trust Technologies.

Geen Ryzen 1000 en minimaal Intel Core van 8e generatie

Als Microsoft de lijst van ondersteunde processors als harde eis aanhoudt, betekent dit dat Windows 11 niet geïnstalleerd kan worden op systemen met processors uit de AMD Ryzen 1000-serie. Alleen de nieuwere generaties van AMD's Ryzen-processors staan op de lijst. De oudste Ryzen-processors die ondersteund worden zijn de modellen uit de 2000-serie, die in 2018 beschikbaar kwamen.

Windows 11 wordt ondersteund op Intel Core-processors vanaf de achtste generatie, ofwel Coffee Lake. Intel bracht die processors in 2017 uit. Daarmee vallen bijvoorbeeld Broadwell-, Skylake- en Kaby Lake-processors buiten de boot. Het gevolg daarvan is ook dat diverse Microsoft-producten Windows 11 niet ondersteunen. De Surface Pro 4 en Surface Pro uit 2015 en 2017 hebben Kaby Lake-processors. Datzelfde geldt voor de Surface Studio 2 uit 2018.

Nieuwe PC Health Check App

Microsoft bracht donderdag al een tool uit waarmee gebruikers konden checken of hun systeem in aanmerking komt voor Windows 11. Die app gaf echter geen duidelijkheid over waarom systemen niet geschikt zouden zijn. Microsoft heeft inmiddels een nieuwe versie van de PC Health Check App beschikbaar gemaakt, die daar meer details over geeft. De nieuwe app laat bijvoorbeeld weten of een systeem geen TPM 2.0 heeft, of dat de processor te oud is. De app geeft overigens ook aan dat systemen niet geschikt zijn als TPM 2.0 wel aanwezig is, maar is uitgeschakeld in de bios. Gebruikers dienen dus zelf hun biosinstellingen te controleren.

Nieuwe PC Health Check App geeft meer details

Insider Preview-builds werken ook op niet-ondersteunde hardware

Zoals Microsoft het nu schetst zijn TPM 2.0 en ondersteunde cpu's harde vereisten om Windows 11 te draaien. Het is echter niet bekend wat er precies gebeurt als gebruikers het besturingssysteem proberen te installeren op oudere hardware.

Bekend is dat Insider Preview-builds van Windows 11 uit de Dev- en Beta-channels ook zullen werken op hardware die niet aan alle vereisten voldoet. Dat meldt Microsoft zelf op zijn Windows Insider-pagina, al wordt wel opgemerkt dat sommige features mogelijk niet volledig zullen werken.

De builds van het Release-channel zullen helemaal niet werken als de hardware niet aan alle eisen voldoet. Dat geeft aan dat Microsoft de hardwarerestricties naarmate de release nadert steeds verder aanscherpt.

Volgens The Verge-redacteur Tom Warren heeft Microsoft toegezegd een nieuwe blog te publiceren met een nadere toelichting over de hardwarevereisten. Die blog staat nog niet online en wordt na het weekend verwacht. Vooralsnog is het afwachten of Microsoft daarin meer duidelijkheid zal geven over wat er precies mogelijk is met niet-ondersteunde hardware en Windows 11.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

26-06-2021 • 11:31

580 Linkedin

Lees meer

Build van Windows 11 is uitgelekt Nieuws van 15 juni 2021

Reacties (580)

580
560
282
38
3
202
Wijzig sortering
Wat een chaos in de communicatie.

Die lijst van supported processoren is ook bijzonder, want als je bijvoorbeeld naar huidige of oudere versies van windows 10 kijkt dan support die officieel ook alleen nieuwe CPU's. Mijn i7-4770mq staat nergens tussen, zelfs het lijstje van windows 7 en 8.1 bevat alleen 5e generatie en nieuwer als laatste. Windows 10 21H1 ondersteunt officieel ook slechts vanaf de 8e generatie Intel CPUs.

Ik denk dat het laatste hierover nog niet gedaan is. Die TPM is in principe logisch (hoewel versie 1.2 realistischer zou zijn denk ik), maar de CPU support lijkt erg willekeurig te zijn.
TPM 1.2 is juist niet logisch.
Als TPM toch als eis wordt gesteld zou het TPM 2.0 moeten zijn:
TPM 1.2 is immers gelimiteerd tot SHA-1 wat niet langer als veilig beschouwd wordt (https://en.wikipedia.org/wiki/SHA-1)
Bovendien is TPM 2.0 al vijf jaar een vereiste voor OEMs, sinds 2016:

https://docs.microsoft.co...n/tpm/tpm-recommendations

"The TPM 1.2 spec only allows for the use of RSA and the SHA-1 hashing algorithm.

For security reasons, some entities are moving away from SHA-1. Notably, NIST has required many federal agencies to move to SHA-256 as of 2014, and technology leaders, including Microsoft and Google have announced they will remove support for SHA-1 based signing or certificates in 2017.
(... )
Since July 28, 2016, all new device models, lines or series (or if you are updating the hardware configuration of a existing model, line or series with a major update, such as CPU, graphic cards) must implement and enable by default TPM 2.0 (details in section 3.7 of the Minimum hardware requirements page). The requirement to enable TPM 2.0 only applies to the manufacturing of new devices. "
Dit dus, Mijn core2duo en core2quad op s775 platform staan ook niet in de lijst voor win10, en dat draaid toch echt.

ik denk eerder dat we nu in een test fase zitten waar ze nog geen werking kunnen garanderen.
Of het er op draait of ondersteund wordt zijn twee heel verschillende zaken. Draait het dan heb je geluk, krijg je problemen dan geen ondersteuning of updates etc.
Microsoft schrijft echter letterlijk:
In order to run Windows 11, devices must meet the hardware specifications. Devices that do not meet the hardware requirements cannot be upgraded to Windows 11.
Oke, dat is duidelijk. Wel apart dat Microsoft hier nu weer zoveel gemopper krijgt als ze eens een stuk legacy ondersteuning over boord zetten. Veelal lees je dat Microsoft daar eens mee zou moeten stoppen, te veel legacy support. Betreffende processoren zijn op einde support Windows 10, inmiddels ook zo'n jaar of 10 oud, veelal wordt een systeem al eerder vervangen, zeker als het om zakelijke systemen gaat, maar ook bij een normale consument.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 26 juni 2021 12:30]

Maar dat is gewoon raar. Want de meeste 10+ jaar oude desktop configs voldoen nog prima om moderne workloads te draaien. Zeker met genoeg RAM en een SSD zijn zaken zoals Office werkzaamheden, youtube kijken, internetten, spotify streamen allemaal geen enkel probleem. Dus waarom zou je die hardware moeten vervangen? Hardware configs bieden de afgelopen 10 jaar niet heel veel verbetering, zolang je niet gaat gamen of video bewerking doet.
Kortom ik voorzie een grote markt-kans om al die hardware die nog prima is op te kopen te reviseren en te heruitgeven met een eigen linux-distro-smaakje ik denk dan al snel aan een debian based (want lange termijnondersteuning), een goede (maar vooral beperkte) appsstore, een geintegreerde playonlinux of soortgelijk systeem voor de bekendere windows apps en voila. 'Windows XII'.

maar even zonder gekheid, alle i5's en i7's van de. 6e en 7e generatie, en alle ryzens van de 1ste en wellicht zelfs nog wat andere hardware hoeft met een gemiddelde leeftijd van 5 a 6 jaar (als je toen een budget/medium office pc kocht65t), hoeft nog lang niet rijp te zijn voor de afvalbak.

Dit is gewoon kunstmatige-e-waste
Ik denk dat je het eerder in de richting van cloudready cq chromeOS moet zoeken. Linux wordt weliswaar uit een soort reflex al snel als eerste alternatief genoemd, maar die chromebook varianten liggen voor veel gebruikers veel meer voor de hand.
Ik heb net mijn vriendin haar moeder een oude a10 7850 cadeau gedaan met 16gb ddr3 en een samsung 840 pro sata ging dat prima

Nu hoor ik in een week tijd dat binnenkort Windows 11 komt en niet meer zal werken en dat amd zn driversuport staakt

Dan is het toch snel klaar met bijv debian buster of wellicht zelfs een centos clone

Veel meer dan office spreadsheet en Google chrome draait ze niet
Waarmee je veronderstelt dat mensen liever een paar 100 euro in de zak houden en veranderen, dan de pijn te nemen en op "de oude weg door te gaan". Overigens kun je nog een paar jaar door met win 10, waarna ze systemen van 2016 uitfaseren, dus ongeveer 9 jaar ondersteuning. Iets korter dan we met W10 gewend waren, maar in lijn met Macos
Heel wat kinderen komen op school ook in aanraking met Chromebooks, omdat die zowat de helft van de prijs zijn: de basisschool van mijn kinderen krijgt per kind €329 van de Vlaamse overheid om een laptop ter beschikking te stellen, daar koop je geen nieuwe Windows-pc van.
En eens de kinderen overstag zijn, volgen de ouders ook.
Ik zie hier ook een erg kunstmatige limiet die verder prima hardware buiten spel zet.

Ik heb een 10 jaar oude laptop die met zijn CPU nog prima mee gaat, en een 5j oud Game systeem die grafisch ook nog best mee gaat. Beide zouden echter geen upgrade naar Win 11 kunnen maken, dus voor mij gaat dan de klok tikken tot wanneer win 10 buiten ondersteuning gaat vallen, en deze systemen dus 'bij de prullenbak' kunnen.
En dat is zonde.

Dus, tegen die tijd maar eens beoordelen wat daar mee te doen...
Ik moet bekennen dat ik voor laatsts iets van 10j-15j geleden wat heb zitten spelen met een linux dist, dus mijn ervaring zal daardoor gekleurd zijn.
Voor mij wordt de Laptop en PC vooral gebruikt voor gamen, waarbij ik via Steam vanaf de Game PC naar de laptop stream. Dus mijn Laptop is feitelijk platform onafhankelijk, zolang Steam er maar op werkt en de GPU driver wordt ondersteund aan de Host kant.
Over de jaren heen heb ik wel vernomen dat het beter is geworden op Linux, maar nog steeds een ondergeschoven kindje blijft.

Ondertussen heb ik ook GeforceNow erbij om eigenlijk een nieuwe Game PC hardware aankoop overbodig te maken, dus zolang dat te installaren is, is het helemaal prima. Zolang de laptor geen ander mechanisch defect gaat hebben, kan het nog een hele tijd mee.
Ik draai de i7 van de eerste generatie (nehalem) met voldoende RAM, een snelle SSD en een stevige videokaart. Deze PC voelt nog altijd snel aan. Merk nauwelijks verschil met nieuwe hardware.
Goed mogelijk dat het zit wat hier wordt aangehaald: R4gnax in 'nieuws: Windows 11 vereist wel TPM 2.0 en minimaal Ryzen 2000 of 8...
Het is gerelateerd aan extra instructiesets in nieuwere CPUs die verder gaande virtualisatie en gebruik van hypervisor technologie mogelijk maken om beter tegen malware te beschermen.

Veel van deze zaken zijn in Windows 10 optioneel aanwezig, wat er toe leidt dat de kernel van Windows behoorlijk veel verschillende branches aan logica moet bevatten om wel bescherming A maar niet bescherming B; dus in plaats daarvan bescherming C toe te passen.
Die complexiteit komt de performance; stabiliteit en uiteraard het belangrijkste voor Microsoft: de maintenance-kosten natuurlijk niet ten goede.

Dikke kans dus, dat in de roadmap voor Windows 11 die verschillende branches in de Windows 11 kernel er over tijd gewoon uit gesloopt gaan worden om zaken te versimpelen. Dat kun je niet makkelijk doen als machines die de benodigde instructiesets niet bevatten op enig punt Windows 11 konden installeren, want dan kan een reguliere update ineens hun systeem onbruikbaar maken. Een reguliere update heeft ook een te korte transitie-periode om mensen tijdig aan te zetten nieuwe hardware aan te schaffen.

Dus vandaar wss. de harde knip met de upgrade van 10 naar 11.
Dan is inderdaad zogezegd bij een versie wijziging een dergelijke harde knip logischer dan bij een reguliere update.
"Het is gerelateerd aan extra instructiesets in nieuwere CPUs die verder gaande virtualisatie en gebruik van hypervisor technologie mogelijk maken om beter tegen malware te beschermen."

Welke dan? Wat heeft mijn Ryzen 1700X niet dat een Ryzen 2700 wel heeft? Ik heb letterlijk de mogelijkheid om elke security optie in Windows 10 te benutten, virtualisatie, ingebakken TPM2.0 chip, secureboot, AMD PSP, het zit er allemaal op. Het OS heeft nog nooit bij uitgebreide security features gezegd dat iets niet kan en ik heb ze naar mijn weten allemaal getest.
Het lijkt er op dat het enige negative aan de 1700X is dat 'ie niet in 2018 of later gemaakt is.

lscpu van: 1700X en 2700. Het stuk vanaf 'Vulnerability' tot en met 'Flags' is gewoon identiek. Dacht eerst dat het wel I/O MMU virtualisatie moest zijn, maar ze hebben allebei AMD-Vi. En het is ook niet dat ze verbeterde spectre/meltdown mitigatie (lijken) te hebben.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 27 juni 2021 13:35]

Tot die conclusie ben ik dus ook gekomen en daar zit voor mij het grootste probleem. Als mijn CPU iets belangrijks ondersteund zoals een instructieset of virtualisatie dan kan ik er nog inkomen. Maar deze cpu's zijn vrijwel gelijk aan elkaar dus Microsofts limieten zijn volledig arbitrair.
Wat ik me kan bedenken is dat Microsoft naar de CPU fabrikanten is gegaan met "Ehh, dat dingen als spectre en meltdown niet meer gefixt wordt voor nog steeds door Windows ondersteunde CPUs, dat willen we niet meer hebben heh 😒"

En dat daar dus 2018-2026(/2031?) als acceptabele ondersteuning termijn voor microcode updates uitrolde.
Dat er een tweede code-pad is betekent niet dat je die ook aan of uit kan zetten via een grafische instelling. Wellicht heeft de Windows kernel voor jouw 1700X een aantal compatibiliteitsonderdelen aangezet (bijv. softwarematige implementatie van beveiligingsonderdelen die later in hardware zijn gezet) waardoor de features toch blijven werken, maar wil Microsoft deze nu onder water schrappen en de Windows kernel een grote legacy-schoonmaak en beveiligingsupgrade geven.
En daarom denk ik dus dat dit de reden is dat legacy devices op 10 blijven en alleen nieuwere devices naar 11 gaan: Windows 10 krijgt nog lang ondersteuning en 11 zal op ten duur pas de standaard worden.
Maar je hoeft toch niet te upgraden naar Windows 11? Windows 10 zal voorlopig wel blijven werken, zeker als 11 op veel systemen niet gaat draaien.
Maar je hoeft toch niet te upgraden naar Windows 11? Windows 10 zal voorlopig wel blijven werken, zeker als 11 op veel systemen niet gaat draaien.
Het is ook in het belang van Microsoft dat zoveel mogelijk mensen overstappen naar Windows 11, dus ik begrijp niet waarom ze de system requirements niet hetzelfde houden. Ze kunnen m.i. dan beter in Windows 11 bepaalde features uitzetten als de hardware dat niet ondersteund.
Het gaat duidelijk niet om performance maar om de beveiliging. Historisch gezien is de keuze van MS om alles backwards compatible te houden voor de beveiliging niet goed uitgepakt. Ja, mijn i7-2600k doet alles nog fluitend maar het beestje is al bijna 10 jaar. Wordt niet meer gebruikt voor gaming, dus ik heb geen upgrade nodig, maar ik begrijp ergens ook dat MS toch eens wat grotere stappen naar veiligheid wil zetten.
Maar waarom hoeft dat niet? Is het niet normaal dat mensen het nieuwste willen? Dit is voor Microsoft behoorlijk baanbrekend en niet in positieve zin.
Ik snap de redenering niet goed. Het is toch niet zo dat wanneer Microsoft nummertje 11 uitrolt alle vorige versies stoppen met werken? Die 10+ jaar oude desktop zal gewoon blijven werken en naar mijn ondervinding met een ander OS waar dit de normaalste zaak van de wereld is zal die veel vlotter lopen dan met het laatste nieuwe OS.

Wat gebeurt er als alle PC's 11 gaan kunnen installeren? Ik ken de actieve gebruikersaantallen niet maar ik ga er vanuit dat pakweg het grootste deel dat de upgrade installeert gaat zeuren dat Windows 11 bagger is omdat het veel te traag en stroperig is. Ik kan het "Microsoft heeft mijn PC gesloopt" al horen waaien want er zijn gewoon heel veel oude PC's die nog actief gebruikt worden.

Ik snap de redenering niet dat een oude PC de nieuwste versie moet kunnen draaien. Ok ik snap de motivatie er achter wel maar goedkoop is in de meeste gevallen duurkoop. Je moet heel wat concessies daar voor doen in de ontwikkeling. Als ik vandaag zie hoe snelheid de komende jaren weer een grote besturingssystemen oorlog zal ontketenen dan snap ik Microsoft hier in. Sinds Mac naar Intel is geswitcht is het allemaal wat peis en vree geweest in de oorlog om de snelste machine. Er gebeurde op dat vlak niet veel. Iets langer dan tien jaar geleden stonden we nog met open mond te gapen als men ons de snelheid van een nieuwe processor demonstreerde. Op intel Mac's heb ik nooit die grote speedpumps meegemaakt. Ondertussen zit ik niet meer op Intel en ben ik blij dat het plan bij Apple is om de switch naar ARM in 2 jaar af te ronden. Wat de M1 op Mac duidelijk aantoont is dat de Intel versies het besturingssysteem beperken in mogelijkheid want het is vreemd dat je een basis Mac model niet op de knieën kan krijgen met wat je vandaag op MacOS kan. Ik denk dan ook dat het goed is voor die strijd om de snelste machine dat Microsoft een plan heeft waar het legacy kan droppen. Hou er rekening mee dat we binnen 10 jaar het merk Intel mogelijks gaan beschouwen als een herinnering uit het verre verleden.
Als je oude hardware snel genoeg is om een nieuwere OS versie te draaien, waarom niet? Ik ben met je eens dat een 10 jaar oude budget computer wellicht aan vervanging toe is. Maar als ik destijds een high-end systeem kocht om vele, vele jaren mee vooruit te kunnen gaan. Waarom zou ik dan mijn goed functionerende computer moeten weg doen als Microsoft bepaalt dat mijn cpu niet meer geschikt zou zijn? Het is niet zo dat in de laatste jaar de eisen aan Office werkzaamheden zo enorm is toegenomen. Het is niet zo dat als ik nu anno 2021 een website bezoek, of een yt video bekijk, de techniek erachter zo onwijs is vernieuwd dat ik hiervoor de nieuwste hardware nodig heb. Dat werkt nog allemaal prima met mijn systeem uit 2012 en zal nog prima werken over 5 jaar. ook met Windows 11 (aanname).

Anders vrees ik dat er behoorlijk veel e-waste komt van hardware dat eigenlijk nog niet weggegooid hoeft te worden. En ik zie ook niet gebeuren dat die allemaal nog vele jaren dienst blijven doen op grote schaal voor één of andere Linux distro.

De enige reden die ik voor nu wel hout vind snijden is dat nieuwere hardware mogelijk betere veiligheidstechnieken hebben, die nodig zullen zijn om je te beschermen tegen toekomstige malware. Dat kan wellicht een argument zijn. Dan nog blijft dat zonde van alle e-waste.
Windows 10 blijft gewoon werken en krijgt verder updates, tegen dat windows 10 stopt met werken zal mijn laptop al lang vervangen zijn.
Ik zeg toch nergens dat je je de PC moet wegdoen? Ik zeg dat je niet moet eisen dat het nieuwste OS er op draait. Ik vind het ook bizar te stellen dat als je 10 jaar geleden een high end kocht je na 10 jaar nog steeds op een high end computer denkt te werken.

Ik snap echt niet wat het aspect e-waste te maken heeft met het niet meer kunnen installeren van de nieuwste versie. Je hebt niet de nieuwste Windows nodig om een YT filmpje te zien.
nee, maar als dadelijk W10 afgelopen is ga je toch geen W10 meer draaien, mag ik hopen?
W10 is niet dadelijk afgelopen. Er komt geen Game Over en rolling credits op je scherm eens W11 uitkomt. Je zal nog 10 jaar verder kunnen op je dan 20 jarige high end PC met Windows 10.
Niemand zegt dat je hardware 'moet' vervangen, je kunt Windows 10 blijven gebruiken als Windows 11 niet meer ondersteunt is voor jouw hardware en als dan in 2025 de support voor Windows 10 stopt zijn de meeste mensen wel zover dat ze nieuwe hardware kopen en anders kun je nog overstappen op Linux.

Ik zie in mijn omgeving de meeste vrienden/familie ook niet investeren in dure i7 processoren, maar juist vaak in de sub 500,- EUR systemen en die zijn over 10 jaar echt niet meer zo vlot met 'moderne' applicaties. Zeker niet met de toenemende focus op snelle, cross-platform en weinig efficiënte software ontwikkeling. De meeste mensen die alleen maar wat Office, YouTube en Internetten hebben 10+ jaar geleden waarschijnlijk geen i7 gekocht met 8GB, maar eerder een Intel Pentium G6950 met 4GB of iets dergelijks.
Je hebt geen ongelijk met je stelling dat hardware in goedkope(re) laptops en computers in 2025 niet zal voldoen.

Maar daar stel ik dan weer tegenover dat de beweging naar 'alles in de cloud' de nood aan meer potente hardware weer teniet doet.
Het 'alles in de cloud' principe is niet per se efficiënter. Gebruik Word of Excel maar lokaal en gebruik het in de Cloud, vergelijk dan het resource gebruik. Goed ontwikkelde Cloud applicaties zijn vaak niet sneller of efficiënter dan goed ontwikkelde desktop applicaties, ze vragen vaak zelfs meer van hardware.

In mijn werk hoor ik vaak mensen mopperen op cloud software zoals Microsoft 365 wat soms vervelend traag werkt op hun 4 jaar oude hardware, terwijl ze niet klaagden toen ze nog lokaal Word, Excel en netwerk fileshares gebruikten.

Cloud heeft veel voordelen, maar snelheid is er niet één van is mijn ervaring. Wanneer je nu een midrange systeem koopt is die ervaring overigens veel beter.
Je moet minimaal een 8ste generatie Intel CPU hebben. Dus mijn 1700 euro kostende laptop met een i7 7700HQ, 1060 en 32 GB ram is gewoon “jammer dan “. Ik hoop echt dat ze dit gaan aanpassen. Dit is lekker milieu vriendelijk

[Reactie gewijzigd door johanneslol op 27 juni 2021 08:06]

Waarschijnlijk werkt het gewoon, maar is het een kwestie van dat Microsoft niets garandeert in jouw geval en OEM's die hardware leveren die niet aan dat lijstje voldoen, dat die dan geen ' Windows 11 certified ' stickertje o.i.d. erop mogen plakken.
Klassieke bangmakerij van Microsoft zodat niets wetende consumenten zich genoodzaakt voelen nieuwe hardware aan te schaffen.
Maar wat dit in de praktijk zou gaan brengen is dat er heel veel pc's zullen blijven hangen op Windows 10 ( en die nog op 7 zitten mogelijk daar nog langer op blijven )
Windows 11 gaat op die manier denk ik een relatief klein marktaandeel hebben, totdat de support daarvan dan eindelijk eindigt ( maar wellicht ook niet )
Je ziet bij Windows 7 namelijk dat de meeste nieuwe software er nog op werkt doordat er nog zoveel mensen zijn die het gebruiken.
Hetzelfde zou bij Windows 10 kunnen gebeuren en het lijkt mij dat Microsoft dat het liefst tegengaat dan dit bevordert.
Inderdaad Windows 10 is nu een heel eind ingeburgerd, en veel mensen zullen dit wel een tijdje blijven gebruiken :) tot ze weer een echte upgrade willen/moeten doen ;)
Ook mooi vanwege het voortdurende chiptekort wereldwijd.
niemand verplicht je om over te stappen naar windows 11
Wanneer heb je die laptop aangeschaft, tel daar nog 5 jaar bij op (Windows 10 wordt tot 2025 ondersteund), dan zit hoogstwaarschijnlijk op een leeftijd dat je de laptop toch al wel weer wilde vervangen. Tenzij je de laptop recentelijk hebt gekocht, maar dan heb je ook oude hardware gekocht voor te veel geld.
Betreffende processoren zijn op einde support Windows 10, inmiddels ook zo'n jaar of 10 oud,
10 jaar oud?

Mijn Dell inspiron bouwjaar 2012 werd geleverd met Windows 8, nog niets eens window 8.1. Destijds voor mij aanleiding verder te kijken in het OS landschap.
Maar dat is gewoon raar. Want de meeste 10+ jaar oude desktop configs voldoen nog prima om moderne workloads te draaien.
mijn i7-3632QM gaat ook nog prima mee :) naar hedendaagse maatstaven misschien wat aan de onzuinige kant, maar dat overleven we ook wel weer.

Het is natuurlijk wel fijn als een OS ook oude systemen ondersteund, maar moet dat ook voor de nieuwste OSen gelden? mits Microsoft Windows 10 blijft ondersteunen totdat een CPU <8th gen ook daadwerkelijk als legacy beschouwd kan worden zie ik hier het probleem niet.

[Reactie gewijzigd door Lothlórien op 26 juni 2021 14:25]

Mijn laptop heeft een 7700HQ en een 1060 +32 GB ram en een tpm 2.0 chip. Maar kan dus bij het grofvuil, als ze dit doorvoeren, dat slaat echt nergens op, ik kan de Windows 11 vm draaien zonder problemen..

Deze laptop is iets meer dan 2 jaar oud ..
Je kan toch voorlopig bij Windows 10 blijven? Mijn desktop is inmiddels ook een jaar of 8 oud, maar doet het prima. De meerwaarde van Windows 11 moet ik nog maar zien.
Ja, maar als developer zal je toch een Windows 11 machine moeten hebben.
Als een klant een probleem heeft op Windows 11, kan je moeilijk zeggen 'Wij hebben hier geen Windows 11 dus ik kan het niet uitproberen'.
Als developer heb je waarschijnlijk ook geen 8 jaar oude machine. Meestal heeft die groep toch wat meer rekenkracht nodig.
Het gaat niet over 8 jaar oud of 2025. Ik zeg juist dat een developer bij uitkomst van Windows 11 aan het einde van dit jaar ook Windows 11 moet kunnen draaien. Als je dan een snelle PC hebt uit 2018 die niet voldoet, dan is die dan 3-4 jaar oud.
Maar als professioneel ontwikkelaar dien je ook je hardware af te schrijven. Over het algemeen wordt dat zakelijke gezien veelal op 3-4 (een enkel 5 ) jaar gezet, in jouw geval zou dat betekenen dat dit precies in de economische afschrijving past.
Kletskoek, dat 'dien' ik helemaal niet.
Als iets nog goed werkt is er geen enkele reden om het te vervangen.
Precies wat jij zegt tegen de tijd dat de support dropt dan is mijn laptop 7 jaar. Die van jou is dan 13, 13 is normaal 7 is belachelijk. Dan maar naar Linux.
Volgens mij voldoe je dan wel aan de eisen hoor.
Nee alleen een computer vanaf de 8ste generatie (Intel) voldoet.
Is dat niet zo, alleen als je geen tpm 2.0 chip hebt?
Mij lijkt als je die wel hebt dat het dan geen probleem is.

Maar ik zou zeggen run de check eens
Ik heb die check gedaan en hij zegt dat ik niet voldoe aan de minimale eisen.
Mijn surface 3 is een atom cpu en draait Windows 11. Je hebt echt geen i5 nodig van de 8ste generatie. Oude hardware wordt gewoon ondersteund op software vlak. Waar Microsoft op hamert zijn de features van Windows 11 op hardware vlak. Staat je processor in de lijst en je hebt 4gb ram kan je gewoon updaten naar Windows 11.
Een nieuwe laptop die net 2 jaar oud is met een processor van 4 jaar oud? Dan ben je toch wel in het zak gezet zeker?
Hoezo ? toen die tijd flink wat korting gekregen. De laptop voldoet prima aan mijn workflow.

i7 7700 HQ
1060 6GB ram
32 GB ram
4K scherm
2 X SSD ( 1 voor storage 1 voor bootdrive, bootdrive is NVME )
Windows 10 pro
Wifi 6
Die gaan dan tot 2025 Windows 10 kunnen gebruiken.
maar ook in 2025 is er vermoedelijk geen grote verandering in de werkwijze van velen, die krachtigere hardware rechtvaardigt. Ook dan zal waarschijnlijk mijn Intel core i7-4790 nog prima fungeren.
Een i3 of Ryzen 3 is voor 80% al meer dan voldoende vandaag de dag voor de huis/tuin/keuken gebruiker.

Ik denk dat het vooral een veiligheid overweging van MS is geweest om TPM2.0 te eisen en een hoop oudere CPU’s niet meer te ondersteunen ivm de vele veiligheid problemen.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 26 juni 2021 19:04]

Het lijkt erop neer te komen dat je voor een normale W11 installatie (inclusief unsupported) minimaal TPM 1,2 aan boord moet hebben ookal voldoen veel oudere computers voor de rest wel. Zonder gaat W11 installatie gewoon niet. Je kunt bypass TPM 2,0 dus dan kun je TPM in z'n geheel ook bypassen bij W11 installatie*..wat veel mensen ook zullen gaan doen.
*
https://winaero.com/how-t...ndows-11-without-tpm-2-0/
Daar ben ik het niet met je eens. De meeste 10 jaar oude pc's zijn niet afdoende voor moderne workload. Office, youtube kijken en dergelijke noem ik geen moderne workload, gezien dat ook de workload van 10 jaar geleden is. Maar je geeft zelf al aan dat je er niet mee moet gaan gamen of videobewerking (voeg audiobewerking, fotobewerking en dat soort workloads ook maar toe haha).

Ik snap het sentiment van mensen, mijn pc doet het nog prima dus waarom krijg ik geen update. Maar dat is het probleem nou juist, Microsoft geeft zoveel legacy support dat heel windows 1 grote shitshow aan verschillende UI elementen is geworden. En wat is er mis met Windows 10? Waarom moeten mensen perse naar Windows 11 dan? Het kan nog frappanter, toen windows 10 uitkwam wilde niemand dat en wilden ze het liefst bij Windows 7 blijven.

Gaan we bij Apple kijken, dan is het heel anders. Geen legacy ondersteuning, macos die maximaal 5 jaar ofzo ondersteunt wordt en ga zo maar door. Vreemd genoeg klaagt daar niemand over, terwijl de systemen uit 2014 prima de laatste macos versie zouden kunnen draaien.

Nee van mij mag t, weg met al die legacy shit in moderne OSen. Als mensen dan toch legacy software willen draaien installeren ze Windows 10 (of welke andere software nodig is). Is eventjes klote voor de mensen die niet over kunnen (maar ook weer niet, want Windows 10 is een prima besturingsysteem die nog een aantal jaar ondersteund wordt. En ik ga er toch van uit dat Microsoft geen 15 jaar oude pc's hoeft te ondersteunen? Plus kom op, na 15 jaar is je pc wel aan een upgrade toe lijkt me).
Je kan gewoon een TPM addon card kopen en dan kan je met veel plezier een 10+ jaar oude system gebruiken.
Dat werkt alleen als je mobo een TPM header heeft. Iets dat de mijne niet heeft helaas.
Aight dat is waar
Dat is toch met alles ? Kan jij een chromebook of een Mac tot het oneindige updaten ? :?
Alles bereikt een end of life status ook Linux.
Windows 10 ging anders prima op oudere pc's. Nu met tpm 2.0 wordt je wel weer gedwongen om een nieuwe te kopen.
Wat mij betreft is dat gemopper volledig terecht. Al die bedrijven hebben hun mond vol over duurzaamheid, maar onder échte duurzaamheid valt ook het ondersteunen van oudere apparaten. Zodat al die apparaten gewoon nog bruikbaar zijn en niet zonder goede reden in de la of kliko belanden.
Als er één bedrijf is die heer en meester is op het gebied van legacy support dan is dat wel Microsoft, normaal wordt daar over gemopperd, dat het misschien handig zou zijn als Microsoft met bepaalde ondersteuning zou moeten stoppen om verder ontwikkelingen niet in de weg te staan. Het lijkt er op dat ze het nooit goed kunnen doen...

Zie mijn reactie en quote hier : _Dune_ in 'nieuws: Windows 11 vereist wel TPM 2.0 en minimaal Ryzen 2000 of 8... dit zou een reden kunnen zijn. Een security reden, wat ook erg belangrijk is. Met andere woorden het ontbreken van nieuwe instructie sets die verdere ontwikkeling tegenhouden of te veel balst met zich meebrengen. Dan is een harde knip bij een versie wisseling niet ontdenkbaar. Sowieso hebben de oudere Intel CPU's nogal wat security issues, die op minder handige wijze opgelapt zijn met als resultaat degradatie in perormance.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 26 juni 2021 12:55]

Als er één bedrijf is die heer en meester is op het gebied van legacy support dan is dat wel Microsoft, normaal wordt daar over gemopperd, dat het misschien handig zou zijn als Microsoft met bepaalde ondersteuning zou moeten stoppen om verder ontwikkelingen niet in de weg te staan. Het lijkt er op dat ze het nooit goed kunnen doen.
Het stoppen van bepaalde ontwikkelingen heeft niets te maken met het ondersteunen van bepaalde CPUs. Wat gaan ze doen, het gehele OS met AVX-512 compilen? Zelfs dan doen veel meer CPUs het prima.

Windows is nu eenmaal totaal niet gebaat bij het draaien op een selecte groep PCs, het moet op zoveel mogelijk PCs draaien. Wat heeft Microsoft eraan als 10% van de mensen upgrade naar windows 11? Hun nieuwe store is dan niet zichtbaar voor 90% van de PC gebruikers. Met vista hebben ze geleerd dat het releasen van een OS dat niet compatible is met veel hardware hun alleen maar schaadt. Met Windows 10 hadden ze goed door dat het efficiënt is als iedereen upgrade naar dat ene platform vandaar dat iedereen gratis kon upgraden.

En nu zouden ze dat overboord gooien om 'legacy' te verbannen? Welnee.

Die instructiesets, welke zijn dat dan? Welke instructies hebben ze per-se nodig in nieuwe CPUs en beter: voor *welke* specifieke functionaliteit is dat nodig. Ik heb je quote gezien, marketing geblaat van Microsoft zoals ik het al 25 jaar zie. Daar heeft niemand wat aan. Want die quote suggereert dat bv VMWare of Virtualbox ook niet kunnen draaien op die hardware want jee, die CPUs ondersteunen niet specifieke virtualization instructions!
de Ryzen 1700 stamt uit h1 2017, dan is ie nu dus +/- 4 jaar oud, zelfs apple (die ik doorgaans van e-waste beschuldig voor zijn desktop systemen), doet het dan beter.

kijk op zich ben ik niet tegen een harde break maar dat is dan wel een beetje op keiharde voorwaarden:
1: kondig het op tijd aan,
2: support de oude meuk lang genoeg.

zo had men bijvoorbeeld kunnen kiezen om win 10 naar legacy te verplaatsen waardoor er de komende 5 jaar alleen nog security-patches komen, terwijl win 11 dan langzaam op alle nieuwe machines gezet wordt.
als je dat had gedaan dan was ryzen 1 gewoon ook netjes 10 jaar oud wat vor nagenoeg alle desktop hardware een goede (maximum) levensduur is.

zo als het nu ging had je vorrig jaar of een jaar eerder nog gemakkelijk nieuwe ry-1 cpu's kunnen kopen en met wat pech zou het dan allemaal niet hebben gewerkt, of loop je tegen het risico aan dat je gebruik maakt van AMD's upgrade patch en moet je nu ... alleen omwille van ftpm een nieuw mobo kopen .. aangezien merk x zijn mainstream en budget lijnen niet meer updatet.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 26 juni 2021 16:04]

zo had men bijvoorbeeld kunnen kiezen om win 10 naar legacy te verplaatsen waardoor er de komende 5 jaar alleen nog security-patches komen, terwijl win 11 dan langzaam op alle nieuwe machines gezet wordt.
dat is toch ook wat ze doen, al is het eerder 4.5 jaar i.p.v. 5 jaar. Windows 10 zal immers nog tot eind 2025 support krijgen.
Tegen de tijd dat Windows 10 geen support meer heeft zijn betreffende processoren zo'n beetje 10 jaar oud, daarna zal Windows 10 nog extended support krijgen hoogstwaarschijnlijk.

Met andere woorden op het punt dat deze processoren in principe allang afgeschreven zijn (economisch) houd support geheel op. In die tijd heeft men ook genoeg mogelijkheden te migreren naar Windows 11 zowel zakelijk als consument. Dus eigenlijk wat jij zelf al aangeeft.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 26 juni 2021 18:12]

Er zal een goede reden voor zijn. Moest die ryzen nu meegenomen worden hoe zou jouw pc dan zijn na die installatie van Windows 11. Niet meer voorruit te branden je zal je daar grondig aan ergeren dat je niks meer dan een internet en YouTube pc aan over houdt qua prestaties. Is toch vrij logisch dat er een limiet is op de hardware. Ik verwacht ook niet dat mijn MacBook Pro met intel core 2 duo big sur draait terwijl El Capitan toch wel het maximum is en is al kantje boord qua bruikbaarheid wat ik nog met die Mac kan doen. Dat geldt ook voor jou ryzen.
Een stuk legacy? Mijn desktop pc is 4 jaar oud, en de CPU wordt al niet meer ondersteund. En mijn laptopje uit 2013 draait moeiteloos w10. Dat de laptop het straks zonder W11 moet doen begrijp ik in z'n geheel, maar een 4 jaar oude CPU? En het is ook het enige waar het op hangt. De rest van de eisen daar voldoet mijn desktop volledig aan.
Lees even de rest van de reactie ook door dan wordt alles misschien wat duidelijk. Het gaat namelijk hoogstwaarschijnlijk niet om rauwe performance, maar delen van instructie-sets die deze processoren niet ondersteunen of uitgebreide opties daar op. Daarnaast wordt Windows 10 tot 2025 sowieso nog ondersteund en is jouw huidige processor dan inmiddels 7 jaar oud.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 27 juni 2021 23:03]

7th Gen Intel en 1st Gen Ryzen systemen zijn nog tot zeker in 2019 verkocht door vele OEMs, dat betekend dat deze systemen een houdbaarheidsdatum hebben gehad van slechts 6 jaar zodra Win10 in 2025 buiten support raakt...

Als je ziet hoe snel de hardware uit 2015 (vanaf nu gezien 6jaar) nu nog is met voldoende RAM + SSD voor een beetje internetten + office of zelfs zo nu en dan een spelletje: meer dan snel zat. Tenzij er een onofficiële workaround gaat komen betekend dit dat er in 2025 ofwel een bak E-waste komt door onnodig afgeschreven computers, ofwel een hoop systeem door gaan pruttelen op het dan niet langere ondersteunde Win10; met alle gevolgen van dien.

Ik heb MS Windows support altijd geprezen voor hun lange ondersteuning en daarbij afgegeven op (voornamelijk) Android, maar dit is toch wel een beetje een trendbreuk. Kijk dat je echt oude hardware die al op het randje van Win10 ondersteuning zaten zoals de Core2Duo/Quad niet meer ondersteund en de x86 uitgave eindelijk uitserveert kan ik wel inkomen. Alleen iets oudere systemen die soms gewoon sneller zijn dan de gemiddelde PC/Laptop in een lager segment van nu niet meer ondersteunen vind ik wel degelijk een slechte zaak.

[Reactie gewijzigd door !mark op 26 juni 2021 19:18]

Dat zijn Apple hipsters. Ik ben wel blij met legacy ondersteuning. Als iemand Windows 11 wil draaien op een laptop uit het jaar 0 moet dat gewoon kunnen.

Zelfde met software.
Wel klote voor je dan dat Windows niet meer bovenop DOS draait.
Installeer een vm en ga weer vanouds aan de slag met ms dos en Windows 3.11 of 95. :9
Nee, op een gegeven moment zal bepaalde legacy toch echt over boord gezet moeten worden, anders staat dat gewoon verdere vooruitgang gewoon in de weg. Het vermoede is nu dat betreffende processoren bepaalde instructies of uitbreidingen daarop niet meer ondersteunen, het gaat in ieder geval niet om de rauwe performance.
Het jaar 0 waren ze moderner uitgerust. Dit wordt weer een Druaga1 fenomeen om te prutsen met besturingssystemen en ssd s op te oude hardware. Zelfde ervaring en leuk om te kijken. Even Windows 2000 draaien op een 486dx. Mag je 3 nachten kamperen voor je computer en hopen dat je de desktop haalt. Op YouTube echt een aanrader. Doe eens gek zou ik zeggen.
Persoonlijk vind ik het best vervelend. Heb laatst mijn vriendin m'n oude pc gegeven. Zit een i5 6600k en een gtx 970 in. Nog een prima machine die goed werkt. Maar W11 mag er dus niet op.
Deze Pc zal de komende 4-5 jaar ook prima nog dienst kunnen doen, tot 2025 is Windows 10 prima om te gebruiken en zal tot die tijd ook nog alle support krijgen. Tegen die tijd gewoon verder kijken.
Ik hoop dat dit even makkelijk te omzeilen is als de TPM vereiste, toch wel bizar dat mijn toch nog prima 6700k geen windows 11 zou ondersteunen.
Die heb ik ook. Zou de eerste grote misser van MS zijn in de ondersteuning van hardware.
Dan heeft u de vista tragedie gemist. Die had ook serieuze ondersteuningsproblemen.
Absoluut niet gemist. Dat lag meer aan de drivers van derde partijen dan aan Microsoft zelf. Ook Vista viel op "oudere" hardware te draaien. Achteraf heeft Vista onterecht een slechte naam gekregen (niet dat het MS beste werk ooit was).
Uhm Vista had echt niet alleen driver problemen. Heel veel hardware was er simpelweg niet geschikt voor, maar fabrikanten hadden dan alsnog een sticker ready for Vista op de behuizing zitten. Bij Vista zijn mensen door de OEMs en dergelijke gewoon misleid en had Microsoft de hardware eisen hoger moeten leggen. Vergeet niet dat Windows 7 geprezen werd een aantal jaren later, terwijl Windows 7 letterlijk Windows Vista is met wat verbeteringen en aanpassingen. Waarom werd Windows 7 dan wel zo geprezen? Omdat heel veel mensen betere pc's hadden. (Vroeger werden pc's/hardware veel vaker gewisseld dan nu).

Microsoft doet er goed aan legacy support te laten varen voor een gedeelte. Ik snap t, het is klote voor de mensen die het nu nodig hebben (maar Windows 10 volstaat nog prima, mensen doen hier net alsof Windows 10 bij de release van Windows 11 niks meer zou kunnen). Uiteindelijk voor de toekomst van Windows (en de luie hardwarefabrikanten) is dit een verademing juist.

Hoe vaak dat ik een apparaat in de winkel kocht en niet eens Windows 10 drivers had? Met compatibiliteitsmodus dan maar een Windows 7 driver installeren. Terwijl het een nieuw apparaat was?

Het verwijderen van legacy support verplicht hardware fabrikanten om hun hardware geschikt te maken met de huidige Windows en niet die van de vorige generatie. Plus er komt druk vanuit het publiek, want die willen dan dat de hw fabrikanten updates pushen voor huidige hardware.

Overigens is Windows 11 al met succes geïnstalleerd op core2duo processoren en vereist t vooralsnog enkel een paar wijzigingen in de installatie files.

[Reactie gewijzigd door jimzz op 27 juni 2021 15:06]

Microsoft doet er goed aan legacy support te laten varen voor een gedeelte. Ik snap t, het is klote voor de mensen die het nu nodig hebben (maar Windows 10 volstaat nog prima, mensen doen hier net alsof Windows 10 bij de release van Windows 11 niks meer zou kunnen). Uiteindelijk voor de toekomst van Windows (en de luie hardwarefabrikanten) is dit een verademing juist.
Ben het deels wel met je eens. Echter, MS heeft zelf Windows 10 verkocht als 'de laatste versie', want SaaS. Dus het feit dat de ondersteuning af gaat lopen kun je wel misleiding noemen, als een upgrade naar Windows 11 met dezelfde hardware niet mogelijk is.

We moeten nog maar zien hoe heet de soep daadwerkelijk gegeten zal worden. MS zal waarschijnlijk de minimale eigen nog wat bijstellen, of Windows 10 langer ondersteunen. Voornamelijk het ontbreken van een aantal zeer veel gebruikte processor families die nog tot kort geleden nieuw verkocht werden, zal denk ik geen stand houden.
Dat lag meer aan de drivers van derde partijen dan aan Microsoft zelf.
Dat slechte drivers een issue was bij Vista is me bekend. Epson gaf geen nieuwe driver uit voor de printer die ik had omdat "er nu een driver in Vista ingebouwd" zat, maar de essentiële functies waarvoor ik die printer had gekocht (goede kwaliteit dfto's afdrukken en bedrukken van CD's en DVD's), zat daar niet in. Epson kwam na de release van Windows 10 uiteindelijk wel uit met een driver voor Vista en Seven.
Nog erger was nVidia die wel drivers uitgaf, maar deze waren ontzettend buggy.
Ook Vista viel op "oudere" hardware te draaien.
Veel hardwarefabrikanten hadden nog oude hardware liggen die onverkoopbaar zou zijn als die niet op Vista kon draaien. Dat kond die hardware eigenlijk ook niet, maar de fabrikanten hebben bij Microsoft gelobbied om deze toch gecertificeerd te krijgen voor het Ready for Vista logo. Dit betrof o.a. Intel, die voor een partij verouderde chipsets zelfs een complete cpu-lijn optuigde.
Achteraf heeft Vista onterecht een slechte naam gekregen (niet dat het MS beste werk ooit was).
Nee, de slechte naam was ook terecht. IE7 crashte om de haverklap (IE6 kon je niet installeren) waar Firefox en Opera stabiel draaiden (totdat het systeem zelf onderuit ging door de nVidia chipset-driver) en ook de Verkenner crashte meerdere malen per uur, en na de installatie van SP1 werd het nog erger.
Dat was een tijd waarin de ontwikkelingen op voornamelijk RAM gebied zo snel gingen dat PCs van voor ~2003 in de praktijk toch al te langzaam waren voor Windows Vista en XP er veel beter op draaide. Overigens was Vista technisch op veel oude meuk tot de Pentium 3 aan toe wel te installeren, zolang je 512MB ram had: Dat het daarop zo traag als stront was is wat anders :P

Daarnaast is Windows XP ná de release van Vista nog ~8jaar ondersteund geweest, Windows 10 gaat vanaf de release van Windows 11 slechts ~4 jaren ondersteund blijven (tenzij MS dit nog gaat verlengen). Die 4 jaar verschil maakt een heel verschil in deze context, als Windows 10 nog tot 2029 ondersteund zou worden i.p.v. 2025 hadden we deze discussie wat mij betreft niet eens :P

[Reactie gewijzigd door !mark op 26 juni 2021 20:51]

Kucht met Millenium Edition.
Ik heb zelf een 7700HQ en zit met hetzelfde .. dat zou echt bizar zijn.
Ik ook. Wat ik alleen niet helemaal snap is dat mijn laptop (volgens tpm.msc) wel TPM 2.0 ondersteund.
Dat heeft mijn laptop ook, maar dat maakt blijkbaar niet uit. Ze hebben als harde eis dat de cpu niet ouder dan de 8ste generatie mag zijn
Nou dan lijkt het me handig dat veel mensen overstappen op Linux, zo als Ubuntu, ik zit er ook steeds meer aan te denken om Ubuntu als dual boot op me computer te zetten, vind Windows steeds meer bloatware woorden, en wat ik begreep is Ubuntu een heel makkelijke Linux OS.
Weet je, ik heb Pop vorige week ge-installed als proef, maar damn, het is het net niet.

Kleine dingen, screen tearing als ik een venster verschuif. Geen out of the box ondersteuning voor mijn Logitech 510 of G710. Rare lettertypes als ik office in de cloud start. Allemaal van de mini-dingen die de overal experience niet fijn maken.

Het voelt niet smooth of snappy. Okay, ik heb geen super courante hardware, maar een i5-7600K op 4Ghz met 32GB memory en een GTX1080 zou toch soepel moeten werken?

En ik ben echt geen Linux newb, draai al jaren Linux en allerlei smaken door elkaar heen sinds ik begon met studeren 25 jaar terug. Suse, Gentoo een keer Linux from Scratch en nu meestal Ubuntu. Ik laat mijn niet super tech savy familieleden Ubuntu op de desktop gebruiken voor hun veiligheid. En toch, zelf Linux op de desktop is telkens geen success.

I wanna love it, maar lijkt er niet op dat dat wederzijnds is.
Heb ook Pop!_OS (v20.04) op een Lenovo Yoga 500 geinstalleerd. Werkt soepeler dan Windows 8 (het orginele OS), welke is geupgrade naar Windows 10 wat in 2017 nog goed ging. Maar met de voortgang van versies werd het ding supersloom. Als in 30 seconden of langer wachten voordat het systeem reageerde op een klik in het scherm.

Dat gebeurde zowiezo no zo'n 30 minuten. Maar zodra je een browser opende had je minder dan 5 minuten voordat die sloomheid intrad. Verschillende op Ubuntu gebaseerde distro's en Ubuntu Studio uitgeprobeerd, via Ventoy en isos. Kwam toen bij Pop!_OS terecht en deze beviel uitstekend.

Alle hardware meteen goed herkent en volledig functioneel. Audio werkt super, touch screen ook Jouw i5 en veel grotere sloot aan geheugen zou een nog betere ervaring op moeten leveren. Dat zou logisch moeten zijn. Waarom het niet zo is, dat klinkt me vreemd in de oren.

Ik kan echter wel stellen dat mijn Lenovo laptop ik geen Windows meer op installeer. Nu is het geen probleem om een browser 8 tot 10 te openen, naar internet radio te luisteren, aan een (lokaal geinstalleerde) Libre Office document te werken en actief gebruik maken van een remote verbinding naar mijn werkstation op het werk.

En dat zonder haperen op een 4e generatie Intel Pentium met maar 4 GByte aan RAM (single slot). Het enige wat ik heb vervangen in de laptop is de 500GB HDD voor een oude 120GB SSD (Samsung 850 EVO), die ik nog op de plank had liggen.

Hoe zaken kunnen verkeren tussen verschillende systemen....
Nog nooit gehoord van Pop!_OS, zal eens een keer kijken.
Toch Mint Cinnamon, als je qua interface dichter bij Win wil blijven.
Mint
Nog nooit van gehoord, weer een andere Linux, zijn er een hoop, ik wou dat Amiga OS 4.1 werkte standaard op een AMD of Intel CPU, dan had ik echt super blij geweest, helemaal als je ook Steam er werkende er op kon krijgen.

[Reactie gewijzigd door BamiJamJam op 26 juni 2021 21:57]

Op Mint (20) werkt Steam, sterker nog, Steam staat zelfs in de Software Manager [heet 'Programmabeheer' in NL] wat de standaard plek is voor extra software op Mint. :)
Op Mint (20) werkt Steam, sterker nog, Steam staat zelfs in de Software Manager [heet 'Programmabeheer' in NL] wat de standaard plek is voor extra software op Mint. :)
Dat weet ik, en ook op de veel populaire Ubuntu.
Dat weet ik
Je had er (Mint) nog nooit van gehoord, niet heel gek dat ik dan deze informatie geef (omdat je ook over Steam begon) toch? ;)
Nou dan lijkt het me handig dat veel mensen overstappen op Linux, zo als Ubuntu, ik zit er ook steeds meer aan te denken om Ubuntu als dual boot op me computer te zetten, vind Windows steeds meer bloatware woorden, en wat ik begreep is Ubuntu een heel makkelijke Linux OS.
Ubuntu is ook al sinds 2008 bloat. Wat nog wel werkbaar is zijn Xubuntu en Lubuntu, maar beter is het over te stappen op een systeem gebaseerd op Gentoo, Arch, (zoals Manjaro, Artix), antiX, Devuan, PCLinuxOS, Qubes, GhostBSD of FreeBSD.
[...]

Ubuntu is ook al sinds 2008 bloat. Wat nog wel werkbaar is zijn Xubuntu en Lubuntu, maar beter is het over te stappen op een systeem gebaseerd op Gentoo, Arch, (zoals Manjaro, Artix), antiX, Devuan, PCLinuxOS, Qubes, GhostBSD of FreeBSD.
Maar is daar makkelijk mee te werken, want anders is het nog steeds niks voor de meeste mensen.
Manjaro wel, en ziet er bijna net zo gelikt uit, antiX is wat soberder maar ook lekker eenvoudig en makkelijk.
De andere heb ik nog niet zelf geprobeerd. Gentoo, Arch (Artix) zijn wat ingewikkelder. Devuan heeft echt alleen vrije software, waardoor op een laptop misschien je geluidskaart of je wifi niet werkt (en uiteraard je nVidia GPU). PCLinuxOS zou volledig gericht moeten zijn op "ease of use". Qubes is gericht op veiligheid, zal wel iets ingewkkelder zijn. GhostBSD is bedoeld als makkelijke(re) versie van FreeBSD.
Manjaro wel, en ziet er bijna net zo gelikt uit, antiX is wat soberder maar ook lekker eenvoudig en makkelijk.
De andere heb ik nog niet zelf geprobeerd. Gentoo, Arch (Artix) zijn wat ingewikkelder. Devuan heeft echt alleen vrije software, waardoor op een laptop misschien je geluidskaart of je wifi niet werkt (en uiteraard je nVidia GPU). PCLinuxOS zou volledig gericht moeten zijn op "ease of use". Qubes is gericht op veiligheid, zal wel iets ingewkkelder zijn. GhostBSD is bedoeld als makkelijke(re) versie van FreeBSD.
Ok bedankt, mooi om te weten, voor als ik overstap op Linux, en met veel dingen Windows gedag zeg.
Ok bedankt, mooi om te weten, voor als ik overstap op Linux, en met veel dingen Windows gedag zeg.
Misschien ook zinvol om te weten.
Ontwikkelingen bij Linux gaan heel hard. Documentatie op het net is bijkans verouderd voordat die geschreven wordt. Veel documentatie over hoe je iets moet doen is dus al verouderd, vooral als het de weinige dingen betreft die je op de commandolijn moet doen, maar dat komt dus nauwelijks meer voor.

Verder is Linux altijd een samengeraapt zooitje. De kernel komt af van het team rond Linus Thorvalds, de basisprogramma's (die voor de onderhuidse werking zorgen, maar ook de commandolijn dingen) komen van het GNU-project van de Free Software Foundation (die het dan ook altijd over GNU/Linux heeft). De grafische aansturing komt van het X-Windows-systeem (X11, X.org, Xfree86) of Wayland. Daarop zit een windowmanager, die je ook zelf kunt kiezen maar meestal onderdeel uitmaakt van een Desktop Environment.

Verschillende Linux distributies gebruiken verschillende Desktop Environments (Ubuntu heeft Gnome Shell, Xubuntu heeft XFCE, Lubuntu heeft LXQt, Kubuntu heeft KDE) of je kunt tijdens de installatie kiezen. Verder zitten er meestal diverse andere programma's bij voor basisfunctionaliteit zoals e-mail, webbrowser, office, en dat is per distributie en per DE verschillend. Al die andere programma's komen van verschillende projecten.

Bij GhostBSD, MidnightBSD en FreeBSD (en bij de ingewikkelder NetBSD, OpenBSD, DragonflyBSD, ...) worden in principe dezelfde DE's en basisprogramma's gebruikt, maar is alles toch consistenter. De ontwikkelingen gaan niet zo snel want er zijn minder ontwikkelaars, die het ook minder vaak met elkaar oneens zijn en een fork beginnen.
[...]

Misschien ook zinvol om te weten.
Ontwikkelingen bij Linux gaan heel hard. Documentatie op het net is bijkans verouderd voordat die geschreven wordt. Veel documentatie over hoe je iets moet doen is dus al verouderd, vooral als het de weinige dingen betreft die je op de commandolijn moet doen, maar dat komt dus nauwelijks meer voor.

Verder is Linux altijd een samengeraapt zooitje. De kernel komt af van het team rond Linus Thorvalds, de basisprogramma's (die voor de onderhuidse werking zorgen, maar ook de commandolijn dingen) komen van het GNU-project van de Free Software Foundation (die het dan ook altijd over GNU/Linux heeft). De grafische aansturing komt van het X-Windows-systeem (X11, X.org, Xfree86) of Wayland. Daarop zit een windowmanager, die je ook zelf kunt kiezen maar meestal onderdeel uitmaakt van een Desktop Environment.

Verschillende Linux distributies gebruiken verschillende Desktop Environments (Ubuntu heeft Gnome Shell, Xubuntu heeft XFCE, Lubuntu heeft LXQt, Kubuntu heeft KDE) of je kunt tijdens de installatie kiezen. Verder zitten er meestal diverse andere programma's bij voor basisfunctionaliteit zoals e-mail, webbrowser, office, en dat is per distributie en per DE verschillend. Al die andere programma's komen van verschillende projecten.

Bij GhostBSD, MidnightBSD en FreeBSD (en bij de ingewikkelder NetBSD, OpenBSD, DragonflyBSD, ...) worden in principe dezelfde DE's en basisprogramma's gebruikt, maar is alles toch consistenter. De ontwikkelingen gaan niet zo snel want er zijn minder ontwikkelaars, die het ook minder vaak met elkaar oneens zijn en een fork beginnen.
Nogmaals, hartelijk bedankt voor al deze info.
Dat is tog wel heel wat anders dan een recente cpu vereisen om iets geinstalleerd te krijgen.. zoals in t artikel vermeld staat :)
Ik lees in het artikel alleen maar een aantal maal "als", met andere woorden dit staat (nog) niet vast:
Als Microsoft de lijst van ondersteunde processors als harde eis aanhoudt, betekent dit dat Windows 11 niet geïnstalleerd kan worden op systemen met processors uit de AMD Ryzen 1000-serie. Alleen de nieuwere generaties van AMD's Ryzen-processors staan op de lijst. De oudste Ryzen-processors die ondersteund worden zijn de modellen uit de 2000-serie, die in 2018 beschikbaar kwamen.
recente cpu mijne komt uit 2019 dus al weer 3 jaar oud, dit vind ik niet zo heel recent meer :).
Ik heb de W11 insider stabiel draaiend op een Q8200, 8GB DDR2, 120GB SSD, GF 730GT.
Ben benieuwd hoe deze draait op de public release. Maar inderdaad, er is een groot verschil tussen ondersteunende hardware en iets op goed geluk hebben draaien.

Ik ben er nog niet echt mee bezig geweest, een klant van mij wilde weten of het op zijn oude kantoorPC werkt. Gamen lukt ook prima, al gaat het hier om Battlefield 3 en Test Drive Unlimited 2.

Qua prestaties lijkt het alsof de insider build een W10 is met een W11 skin en acht ik het goed mogelijk dat de public release anders opgebouwd is dan de nu gelekte variant.
Veel erger dat relatief nieuwe laptops ook geen update krijgen!
Niet alleen chaos in communicatie, ze hebben stellig gezegd dat W10 hun laatste OS zou zijn, en ze verder zouden gaan met een "OS as a service"....

Daarom heb ik 7 Windows 10 Pro licenties gekocht, voor systemen vanaf een Intel I7-3610QM t/m een AMD R7-5800X.

En nu komen ze met Windows 11, met restricties?
als één van mijn systemen straks niet meer werkt dan denk ik toch dat ik niet heel vrolijk ga worden.

@NMN1665 @Clevergyno Nouja, volgens de PCHealthCheck van MS zelf is zelfs mijn Alienware I7-7700HQ niet compatible met Windows 11.... dus dat is wel een redelijke reactie van Microsoft zelf lijkt mij zo.

[Reactie gewijzigd door zion op 26 juni 2021 23:31]

Is dat zo? Als ik bepaalde MS watchers geloven mag is dit helemaal niet zo stellig gezegd.
MS zelf heeft dit ook nooit gezegd. Het kwam van 1 bericht af van een bepaalde engineer die dat zo had gezegd en letterlijk iedereen ging hier de haal mee aan.
Dat idee had ik ook meer. Zo zie je maar. Zodra iets leeft in de massa.
Microsoft had er dan nog altijd voor kunnen kiezen deze verkeerde beeldvorming bij klanten met kracht tegen te spreken. Dit is niet gebeurd. Beeldvorming is ten slotte alles, zeker voor hoge bomen als Microsoft.

[Reactie gewijzigd door teacup op 26 juni 2021 19:46]

Deels met je eens. Alleen dan kunnen ze bezig blijven ben ik bang.
Misschien, dit "laatste OS verhaal" is best een krachtige meme geworden. Zelf wist ik ook niet beter als zion, dat eindeloos zou worden voortgeborduurd met een soort OS-Aas.

De enige reden die ik kan bedenken dat Microsoft dit niet heeft tegengesproken is omdat het in die acceptatiefase van W10 gebruikers over het vinkentouw zou kunnen helpen. Zelf heeft Microsoft de suggestie verder nooit gedaan, en kan dus verder nergens van beticht worden.

Het kan natuurlijk nog steeds zo zijn dat dit initieel de opstelling van Microsoft is geweest, en dat het bedrijf met wat R4gnax verderop beschrijft voortschrijdend inzicht heeft gekregen dat een breuk nodig was. Als dit trouwens een lichter OS tot resultaat heeft vind ik dat nog wel verdedigbaar.
Ow dat is volgens mijn ook zo. Microsoft sprak het niet hard uit maar ik denk, als ik het zo volg, dat het intern zeker wel gedacht werd. Windows 10 zou de laatste zijn. Mja Windows 11 verkoopt weer nieuwe pc’s en laptops.
Anoniem: 427069
@Clevergyno26 juni 2021 20:27
Maar waarom heeft MS zelf dit dan niet tegengesproken?
Geruchten tegenspreken op het internet... serieus?
Dit ging wel heel wat verder dan geruchten. De marketing machine was hier aangejengeld door microsoft zelf.
https://www.bbc.com/news/technology-32658340
Windows 10 is going to be the last major revision of the operating system.

Jerry Nixon, a Microsoft development executive, said in a conference speech this week that Windows 10 would be the "last version" of the dominant desktop software.
Kortom, ook als ze het niet zelf officieel in een advertentie hebben gesteld, ze hebben het aangekondigd, en als dat op persoonlijke titel was hebben ze het niet officieel ontkracht. Ze hebben dus gewoon zitten liegen en ik vermoed dat dit meer dan genoeg grond is voor rechtszaken.

Het internet staat vol met de berichtgeving dus ook in dit draadje nemen een hoop mensen hun eigen waarheid aan voor werkelijkheid.
https://www.google.com/se...n%3A%2Ccd_max%3A2020&tbm=
Ze hebben dus gewoon zitten liegen en ik vermoed dat dit meer dan genoeg grond is voor rechtszaken.
En waar wil je ze precies van beschuldigen. Het gratis updaten van Windows 10 naar windows 11?
Misleiding is misleiding als het al geen oplichting is.
Ze hebben sterk de indruk gegeven dat windows 10 voor altijd mee zou gaan. Dat is in ieder geval een stuk langer dan 10 jaar. Als mensen om die reden een nieuwe pc hebben gekocht inclusief een nieuwe windows licentie, en nu niet kunnen upgraden naar de volgende versie van windows (die eigenlijk nooit zou komen) vanwege onzinnige criteria zoals tpm2.0 en secure boot, dan moet er op zijn minst nieuwe hardware worden gekocht en waarschijnlijk een nieuwe licentie.
Wat een onzin.. er is een gratis update naar 11 en als dat niet kan wegens unsupported hardware dan blijft windows 10 ondersteuning en updates krijgen. Er is dus geen enkele reden om nieuwe hardware te kopen.
Er bestaat geen software die "eeuwig" meegaat, tenminste als je updates wilt hebben. Microsoft staat juist bekend om zijn extreem lange ondersteuning van Operating systems.
Je praat dus poep eerste klas.
Een fanboi die recht praat wat krom is. Chapeau.
Windows 10 gaat er straks uit, dus je krijgt dan geen updates meer en nee, het zal dus niet meer ondersteund worden.
Windows 10 is een faalproject en microsoft heeft laten zien dat ze hun oude streken nog steeds niet verleerd zijn en er zelfs enkele nieuwe hebben bijgeleerd. Een goede rechtszaak om ze wat ethiek bij te brengen zou niet misstaan.
Awesome meet poep.
Je volgt zelfs de berichten niet zie ik. Je verzint ern typisch social media crapstory en blijft je onzin maar herhalen. Waarschijnlijk in de hoop jezelf te overtuigen.
Triest.
Haha, je doet wel erg je best hor. Blijkbaar weet ik een gevoelige snaar te raken.
Fijne avond en succes met het kopen van een tpm, een nieuwe licentie en het installeren van windows 11.
Ik ga weer lekker gamen op m'n oerdegelijke en eeuwig ondersteunde en gratis linuxbak. 8-)
Ik had al door dat je geen kennis van windows had maar uiteraard wel een mening. Dat is het voordeel van dommigheid waarschijnlijk ;)
Volgens mij weet je inderdaad alles van dommigheid.
Ben je klaar nu?
Lange teentjes zie ik... dus dom en overgevoelig voor correctie.
Maar het laatste woord is aan jou hoor. Dat lijk je immers belangrijk te vinden ;)
Dan is dat op zijn minst onethisch van Microsoft om dat niet te ontkrachten.
Net als dat Sywert van Lienden nooit ontkracht heeft mondkapjes als non profit te hebben ingekocht.
Waarom zou het niet meer werken?
Windows 10 krijgt nog jaren support en blijft daarna ook gewoon werken.
Of schik je die i7-3610QM in 2030 nog steeds te gebruiken? (Ik heb zelf ook een laptop met i7-3610QM, kan nog altijd goed mee qua performance.)

Maar de communicatie is nog steeds zeer MS-like. Toch raar dat zo'n bedrijf niet wat meer naar Apple kijkt voor zo dingen.
Ik heb laptops uit 2011 die nog prima werken met Windows 10. Ik vind ook dat zoiets 20 jaar of zo (met een nieuw moederbord eventueel) mee moet kunnen gaan. Dat ik die laptops in 2025 zou moeten weggooien vanwege een feature dat ik en vele anderen geeneens gebruiken is gewoon bizar. Gelukkig zijn er nu al methodes om Windows 11 te installeren zonder die TPM kul.

Het is gewoon zo dat bestuurstysteem maker Microsoft en alles erom heen zoals laptop fabriekanten geld willen verdienen en daarom graag zien dat we laptops, ookal doen ze het nog prima, na plusminus 5 jaar weggooien.
Dat gaat dus niet gebeuren. Ik gebruik nog x86 hardware uit 2008 en zelfs niet-x86 hardware uit 2005 en zie mezelf over een paar jaar echt niet mijn x86 hardware uit 2016 de deur uit doen. Maar ik heb dan ook vrijwel nergens Windows geïnstalleerd staan.

Mocht ik Windows 11 fysiek geïnstalleerd moeten hebben, dan bouw ik wel een goedkope machine volgend jaar. Ik kan me trouwens niet voorstellen dat die oude hardware echt allemaal naar de schroothoop gaat, maar eerder een tweede leven krijgt met Windows 10 en andere niet-Windows besturingssystemen.
Maar waarom zou je die laptops in 2025 weggooien?
Er zijn miljoenen (misschien zelf miljarden) mensen die met een smartphone rondlopen die geen support meer heeft.
De support van Windows10 stopt vermoedelijk wel in 2025, maar zal niet stoppen met werken.

Het lijkt mij trouwens heel onredelijk van jou dat MS verplicht zou zijn om te garanderen dat Windows 11 werkt op hardware die 10 jaar oud is.
Het probleem bij Windows 11 is alleen tpm en dat kun je omzeilen en zo werken een hoop computers en laptops vanaf 2010 nog prima met Windows 11 in 2025
Ik vind .. ik vind.. Tja, je kunt iets vinden, maar realistisch is het niet. De meeste PC's en laptops gaan geen 20 jaar mee.

Je kunt toch ook prima doordraaien op Windows 10 / Linux en je 'oude' laptop ?


Let wel: 20 jaar geleden draaiden we 'hyper modern' op een Pentium III / Pentium IV. Dat zou je nu echt niet meer kunnen gebruiken. Dat is een beetje de analogie die je gebruikt.
Mijn 2011 laptop gaat makelijk tot 2025 mee. Dat is 14 jaar. Ieder laptop boven de €1,000 gaat in principe zolang mee. Het scherm of moederbord kan vervangen worden bij problemen. Bij normaal gebruik voldoen de specs prima. Je kunt tpm op Windows 11 nu al omzeilen dus 20 jaar ga ik ook wel halen.
Nogmaals, je herhaalt jezelf, maar als je naar het verleden kijkt is dat absoluut niet iets wat we normaliter in de PC-wereld zien. Op een gegeven moment is spul gewoon 'af'. Voor de één is dat wat sneller dan voor de ander - maar 20 jaar is idioot lang in de PC-wereld.

En ook al 'vind' jij dat, waarom zou Microsoft jouw ouwe ralle tsjak (want dat is het in 2025) moeten ondersteunen in hun nieuwste OS ? Je kunt probleemloos Windows 10 erop laten en lekker blijven gebruiken totdat jij vindt dat het EOL is.
In ieder geval van 2010 tot 2025 kunnen een hoop laptops aan. Dat is ''normaal'' in de PC wereld in die periode. Het is al door anderen gezegd, als je geen games speelt en doet geen videobewerking dan voldoet een oude computer/laptop, in ieder geval vanaf 2010, prima tot 2030. En dan heb je het over 20 jaar. Dat heeft er mede mee te maken dat veel van dat spul na 2010 1080p en SSD proof is en daarom nog altijd voldoende power heeft. Het enige probleem voor oudere laptops met Windows 11 is TPM, wat veel mensen geeneens gebruiken, maar dat kun je bij installatie nu al omzeilen.

Als Windows 10 geen beveiligings updates meer krijgt dan heeft het verder nog weinig zin om het te gebruiken als je ook het internet op gaat. Zonder internet heb je weinig aan een bestuursysteem.

Je ziet vergelijkbaars in de TV wereld. Als je alleen maximaal 1080p content kijkt dan kom je met een 2009 Pioneer Plasma dicht in de buurt bij het beste wat er nu en de komende jaren aan TVs te koop is waarbij de Plasma bewegingsresolutie beter is dan wat er nu te koop is.

Het oude spul voldoet nu nog prima daarom is het niet te vergelijken met oude troep. Het is bijvoorbeeld zelfs zo dat wordt aangeraden om oudere high-end laptops te kopen i.p.v. goedkope laptops die ze nu in de winkels aan bieden.

[Reactie gewijzigd door 8mile13 op 28 juni 2021 02:21]

Tja, ik denk dat dit echt een kwestie wordt van 'agree to disagree'. Als de Kuro werkelijk zoveel beter was dan was er in het high-end segment allang (weer) plasma, want juist in die wereld (audiofielen en videofielen) kun je goud geld verdienen met overpriced spul..

"Als je alleen maximaal 1080p content kijkt"
"Als je geen games speelt"
"Als je geen videobewerking doet"

Dan kun je alles kapot rationaliseren:

Waarom een nieuwe smartphone. Die oude Nokia 6110 voldoet nog prima als je niet apped.
En die TomTom in de auto werkt ook nog prima, als je het niet een probleem vindt om zo-nu-en-dan het bos in te worden gestuurd.
Fietsen met 11-voudige cassette ? Wat een onzin ik gebruik nog lekker mijn pignon 6-voudige versnelling uit 1983.

En nogmaals, het is prima als jij je laptop uit 2011 wilt gebruiken tot 2030 - dat kan,net zoals mijn oma een CRT-TV heeft gebruikt tot haar dood ("Hij doet het nog"). Maar net zoals de kabel-boer niet stopte bij SD zenders omdat mijn oma enkel een CRT had, zal Microsoft niet stoppen met ontwikkelen enkel omdat jij een laptop uit het jaar kruik in 2030 hebt.
"Als je alleen maximaal 1080p content kijkt"
"Als je geen games speelt"
"Als je geen videobewerking doet"

Dan kun je alles kapot rationaliseren:''

Niks kapot rationaliseren. De meesten mensen spelen geen games, doen geen videobewerking en kijken maximaal 1080p content. Zo is het maar net. Er is maar weinig benefit voor de meeste mensen als je upgrade van een 2011 high-end laptop of 2009 top pioneer Plasma TV. Het vergelijk met een SD CRT gaat helemaal mank hier. Ik het over devices die qua specs nog prima voldoen en zolang dat het geval is zijn ze gewoon actueel. Het idee wat jij in je kop hebt dat het alleen goed is als het nieuw is geen realistisch idee.
die OS as a service garandeert niet dat oude hardware bij upgrades ook ondersteunt wordt. Werkelijk nergens staat dat geschreven, dat is niet anders bij andere OS-boeren btw.

Nergens staat ook geschreven dat je de volgende jaren MOET upgraden naar Windows 11. Windows 10 zal nog wel een paar jaar ondersteund worden.
https://docs.microsoft.co...-enterprise-and-education

Plus je hebt die Windows 10 zo blijkt al quasi voor niets gehad.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 26 juni 2021 14:58]

die OS as a service garandeert niet dat oude hardware bij upgrades ook ondersteunt wordt. Werkelijk nergens staat dat geschreven, dat is niet anders bij andere OS-boeren btw.
Ehm ja, dat is precies wat wel beloofd wordt/werd, letterlijk... (al uw huidige hardware zal blijven draaien, zolang ze ons laatste OS [windows 10 - red.] gebruiken.
Nergens staat ook geschreven dat je de volgende jaren MOET upgraden naar Windows 11. Windows 10 zal nog wel een paar jaar ondersteund worden.
Moet upgraden? aankomende jaren? Windows 10 is ons laatste OS.... Geen upgrade, geen restricties.....
Plus je hebt die Windows 10 zo blijkt al quasi voor niets gehad.
Op de man spelen is flauw, ik heb meer dan € 2000,- aan licenties bij Microsoft, allemaal als consument. Mijn Windows Pro('s), Office Pro, Visio en dergelijke zijn allemaal legaal, die van jou ook?

@segil Die "medewerker" was Jerry Nixon, senior software development engineer, network and architect , die nu ter twijfel wordt gebracht, maar destijds volmondig gesteund werd door MS.
"Right now we're releasing Windows 10, and because Windows 10 is the last version of Windows, we're all still working on Windows 10"
je had toch niet verwacht dat jouw hardware tot de einde der tijden zou blijven werken onder Windows?

Overigens lijkt die opmerking over dat Windows 10 de laatste versie te zijn, vooral erg opgeblazen. Wat ik ervan hoor is dat 1 MS medewerker dat een keertje geroepen heeft. En dat het geen officiële mededeling vanuit MS was.
Dat is niet zo gezegd door Microsoft.
Ik denk dat ze niet alle CPU/APU's kunnen noemen, er zullen er vast meer supported zijn.

Voor mij is standaard encryptie, want daar ga ik nu wel vanuit, een meer dan welkom iets. De hoeveelheid notebooks die ik in mijn handen heb gehad met gevoelige data omdat Bitlocker te veel moeite was om te installeren of niet kon want Home-edition, was gewoon te hoog. Ook was er een drempel, iets wat een Apple, Android of Linux-distro toch iets eenvoudiger voor elkaar hebben in mijn eigen ogen.

Ik hoor nu alweer mensen roepen die niets van gevoelige data hebben, maar je zou elk persoonlijk iets dat wel zo moeten beschouwen. Als iemand bijvoorbeeld foto's deelt van hun kleinkinderen met iemand zonder encryptie, dan kan dus iemand anders die data gebruiken voor minder leuke doeleinden bij diefstal of verlies.

Encryptie gaat dus niet alleen om jezelf. Het is een beetje als een vaccinatie, dat doe je ook voor mensen om je heen. Bij elk ik heb niets te verbergen argument of ze mogen alles van mij weten, gaan mijn haren overeind staan. Verder kost het vrijwel niets meer aan CPU cyclus, puur omdat die instructies al aanwezig zijn (AES o.a.) en een SSD eindelijk de norm is geworden.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 26 juni 2021 12:09]

Maar niet elke computer is een laptop. Voor een desktop die nooit het huis verlaat is er veel minder belang.

En AES-NI versnelt niet alle overhead van AES. Slechts de zwaarste onderdelen ervan.
Ik hoop maar dat ze encryptie niet standaard maken.

Ik heb inderdaad geen gevoelige data op mijn Windows desktop staan. Alleen save-games. Mijn data staat op mijn nas. En wordt gebruikt vanaf mijn Mac. Echt belangrijke informatie ligt gewoon in mijn kluis.

Voor dieven hoop ik dat ze snel kunnen rennen. Mijn als waakhond afgerichte hond kan dat namelijk wel. En heeft een behoorlijke beet. Het politiebureau is vlakbij en het is hier (ik woon niet in Nederland) gebruikelijk voor de politie om eerst te schieten en dan pas vragen te stellen. Maar waarschijnlijk is het twee meter hoge hek om mijn huis al voldoende.

Ik heb wel iets te verbergen, maar daar heb ik absoluut Microsoft niet voor nodig.
Klinkt gezellig daar…
Het is op de Filipijnen waar hij blijkbaar woont heel erg gezellig. Het is er door de door hem genoemde maatregelen ook veilig, ik ken ook Filipijnse steden waar ik me veiliger voel dan sommige wijken in west-Europa. Juist omdat je weet wat de gevolgen zijn bij crimineel gedrag. Iets dat ze hier ook eens mogen doen, de pakkans en straffen bij ellende als tasjesroof, straatroof, inbraak etc zijn zo lachwekkend dat het hier meer gebeurt dan daar. En als je dat niet zint? Blijf van andermans spullen af en dan gebeurt je niets, simpel toch? Iedereen blij...
Eh.. ja als ik hier een waakhond en een twee meter hoog hek heb en ik woon naast een politiebureau waarvan de agenten verdachten zomaar beschieten dan is het hier ook veilig. Niet mijn idee van gezellig maar wel veilig.

Dat sommige misdaad hier meer/beter/anders aangepakt moet worden kan ik best met je eens zijn, maar de Filipijnen vind ik geen goed voorbeeld van hoe het zou moeten.
Ah, weer zo'n iemand die een dictatuur goed vindt.

Shakes head
En weer zo iemand die over een land oordeelt zonder er ooit geweest te zijn. Je weet dat Duterte er democratisch is verkozen en de bevolking die man op handen draagt?
,,, Mijn als waakhond afgerichte hond kan dat namelijk wel. En heeft een behoorlijke beet. Het politiebureau is vlakbij en het is hier (ik woon niet in Nederland) gebruikelijk voor de politie om eerst te schieten en dan pas vragen te stellen. Maar waarschijnlijk is het twee meter hoge hek om mijn huis al voldoende.
Die hond en hek, is dat voor tegen de criminelen of tegen de moslim-rebellen van Abu-Sayyaf?
Geen van beiden.

Abu Sayyaf zit minstens 700 km van mij vandaan. Dat betekent hier zo'n 15 uur reizen. Ik denk dat als je een beetje doorrijdt dat je dan al ver voorbij Parijs bent. Wellicht in het gebied van de ETA.

Er is relatief weinig misdaad hier (op het platteland). Dat hek stond al voor het huis toen ik hier kwam wonen. Iedereen heeft hier een hek. Desnoods van bamboe en met een touwtje als slot. Het zegt alleen: vanaf hier is het van mij.

Iedereen heeft hier ook een hond. Al zijn de meesten van het formaat 'flinke poes'. Toen de oude hond overleed hebben we een nieuwe gehaald. We kregen wel een nieuwe aangeboden maar als die op haar achterpootjes staat, dan kan ze mijn knie bereiken. Ik was altijd gecharmeerd van een herder. En een familielid had er net eentje in huis gehaald, maar door het formaat was ze er bang van. Dus de hele dag aan de ketting in een hokje van nauwelijks twee vierkante meter. En dat moet je niet doen bij een belgische herder.

Door die behandeling was hij wel beschadigd, daarom ik heb hem laten trainen door een ex-K9 officier. Nu is het een getrainde waakhond. En heeft ruim 3.000 m2 om te bewegen. Zijn kooi is 9m2 maar is daar alleen in als er bezoek is. Hij gaat er dan vanzelf naartoe. We hoeven dan alleen de deur dicht te doen, zodat het bezoek gerustgesteld is.

Abu-Sayyaf zijn trouwens geen moslim rebellen. Alleen zij beweren dat ze dat zijn. Niemand heeft iets tegen moslims. Er staat ook gewoon een moskee in de stad waar ik vlakbij woon. En niemand die daar problemen mee heeft. Ook heeft niemand iets tegen het zuiden waar ze wonen. De president komt daar zelf vandaan. Uiteraard zijn er in het zuiden wel mensen die vinden dat er te weinig geld door de regering gegeven wordt. Beetje het niveau, 'wij in groningen vinden dat de randstad teveel van onze aardgas gebruikt hebben waardoor we nu in de problemen zitten, dus den haag: dokken'. Maar om dat nu rebellen te noemen, dat gaat mij veels te ver.
Geen van beiden.

Abu Sayyaf zit minstens 700 km van mij vandaan.
Dat is niet ver. Als ik op Google Maps Abu Sayyaf intyp, dan komt hij met Kapulag Island (tegen Borneo aan) Jolo, Simisa Island, Basilan en Sibago. Nu is het vanaf die laatste twee al ongeveer 700km naar Davao en het is verder naar Butuan en Surigao, maar feitelijk is een kwart van Mindanao autonome moslimregio en zijn er in nog een kwart "moslim"-rebellen actief en zijn er zelfs daarbuiten komen die om mensen geld af te persen.
Dat betekent hier zo'n 15 uur reizen.
Wel meer denk ik. Van Cagayan de Oro is volgens Open Street map en Google maps resp. 126 en 142 km, en de geschatte reistijd is resp 1:36 en 3:34 maar normaal doe je er toch al gauw 4-5 uur over.
Ik denk dat als je een beetje doorrijdt dat je dan al ver voorbij Parijs bent. Wellicht in het gebied van de ETA.
Parijs is vanaf hier ongeveer 330km en doe je ongeveer in 3¾ tot 4 uur (vanwege wegwerkzaamheden bij Gent, Arras, Bapaume, Cléry sur Somme, Estrées-Deniécourt. Met 700km zit je in midden-Frankrijk, net boven Limoges, Clermont-Ferrand of Vichy, en met 15 uur sta je al vrijwel overal aan de Franse Middelandse-zeekust, of inderdaad halverwege de Noord-Spaanse kust (voorbij Santander, Torrelavega) maar ook in Zaragoza en tussen Burgos en Valladolid.
Er is relatief weinig misdaad hier (op het platteland). Dat hek stond al voor het huis toen ik hier kwam wonen. Iedereen heeft hier een hek. Desnoods van bamboe en met een touwtje als slot. Het zegt alleen: vanaf hier is het van mij.
Ja, maar dat houdt de rebellen dus niet tegen.
Iedereen heeft hier ook een hond. Al zijn de meesten van het formaat 'flinke poes'. Toen de oude hond overleed hebben we een nieuwe gehaald. We kregen wel een nieuwe aangeboden maar als die op haar achterpootjes staat, dan kan ze mijn knie bereiken.
Niet iedereen hoor, maar een familie meestal wel meerdere. Wel flink groter als een kat, tot aan de knie minimaal, zonder op de achterpoten te staan.
Ik was altijd gecharmeerd van een herder. En een familielid had er net eentje in huis gehaald, maar door het formaat was ze er bang van. Dus de hele dag aan de ketting in een hokje van nauwelijks twee vierkante meter. En dat moet je niet doen bij een belgische herder.

Door die behandeling was hij wel beschadigd, daarom ik heb hem laten trainen door een ex-K9 officier. Nu is het een getrainde waakhond. En heeft ruim 3.000 m2 om te bewegen. Zijn kooi is 9m2 maar is daar alleen in als er bezoek is. Hij gaat er dan vanzelf naartoe. We hoeven dan alleen de deur dicht te doen, zodat het bezoek gerustgesteld is.
Dat is prima.
Abu-Sayyaf zijn trouwens geen moslim rebellen. Alleen zij beweren dat ze dat zijn. Niemand heeft iets tegen moslims. Er staat ook gewoon een moskee in de stad waar ik vlakbij woon. En niemand die daar problemen mee heeft. Ook heeft niemand iets tegen het zuiden waar ze wonen.
Dat verandert wel als de rebellen actiever worden in je omgeving.
De president komt daar zelf vandaan.
Ik weet het, Davao
Uiteraard zijn er in het zuiden wel mensen die vinden dat er te weinig geld door de regering gegeven wordt. Beetje het niveau, 'wij in groningen vinden dat de randstad teveel van onze aardgas gebruikt hebben waardoor we nu in de problemen zitten, dus den haag: dokken'.
Ik denk dat je de Groningse problematiek een nogal onderschat, en Den Haag trouwens ook. De focus was echt zoveel mogelijk geld er uitpersen daar en alle schadeclaims afwijzen, tot dat uiteraard niet meer ging. Ik verwacht dat er daar de komende 30 jaar nog veel aardbevingen gaan zijn. Men is immers begonnen met boren in 1959 en de eerste aardbeving was in 1986. Dat is 27 jaar, en dus zal het nog beven tot minstens 27 jaar nadat ze gestopt zijn. Ook deze maand zijn er 3 geweest: 11, 19 en 22 juni. In verhouding zijn het kleintjes, maar de huizen zijn er niet op gebouwd.

Wat jij beschrijft, als, dat er te weinig geld vanuit het rijk naar de provincie gaat, speelt vooral in Limburg en Zeeland (m.n. Zeeuws-Vlaanderen waar de laatste 20 jaar alle overheidsvoorzieningen verdwijnen.
Maar om dat nu rebellen te noemen, dat gaat mij veels te ver.
Tja, officiëel streven ze naar een onafhankelijke moslimstaat, dan is de term "rebellen" officiëel toch wel van toepassing. In de praktijk is het ze vooral te doen om inkomsten te krijgen uit afpersing en ontvoering, maar ook piraterij. De meesten hebben trouwens hun militaire opleiding gehad in het Filipijnse leger, kennen dus de tactieken, en weten dus ook hoe zich schuil te houden.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 29 juni 2021 11:00]

Voor zover ik weet, zijn de moslims nog niet noordelijker gekomen dan Mindanao. Ik zit ongeveer in het midden van Leyte. Vroeger was het wel flink onrustig, voornamelijk door NPA, maar een enkele keer werd een moslim-rebel opgepakt. Maar dan praat ik wel over vorige eeuw. (Ik kom hier al ruim 30 jaar. 2017 definitief uit Nederland vertrokken). Toen kon je inderdaad nog praten over moslimrebellen, maar na Aquino zijn de betrekkingen toch redelijk. Onafhankelijkheid is geen issue meer. Hetzelfde geldt voor de NPA. Ze zijn er nog wel, maar (afgezien van de officiële instantie's) maakt niemand zich nog druk over. Of verlenen ze nog steun. De NPA is ook afgezakt naar bandieten-niveau.

Ik zie wel honden die tot aan mijn knie komen, maar voor de meesten geldt toch echt dat de schouderhoogte onder mijn knie ligt.
Voor zover ik weet, zijn de moslims nog niet noordelijker gekomen dan Mindanao. Ik zit ongeveer in het midden van Leyte.
De meeste aanslagen waren altijd in de buurt van Manila, bv op de ferries. Daar trekt het immers meer aandacht.
Vroeger was het wel flink onrustig, voornamelijk door NPA, maar een enkele keer werd een moslim-rebel opgepakt. Maar dan praat ik wel over vorige eeuw. (Ik kom hier al ruim 30 jaar.
Vorige eeuw weet ik niet.
2017 definitief uit Nederland vertrokken). Toen kon je inderdaad nog praten over moslimrebellen, maar na Aquino zijn de betrekkingen toch redelijk.
Wij maakten ons behoorlijk zorgen als Lumbia Airport gesloten werd (het is nu enkel militair, airfield) en Laguindingan International Airport geopend werd. Ja het is dan officieel een internationale luchthaven, maar het ligt al in moslimgebied. Bij Marawi stap je de middeleeuwen binnen.

Volgens mij zijn de betrekkingen inderdaad verbeterd, maar pas na het verdwijnen van Gloria Manananggal Arroyo.
De NPA is ook afgezakt naar bandieten-niveau.
Ja, wat zich nog rebel noemt is inderdaad meestal het niveau van gewapende bandieten. Ze doen met name roofovervallen en afpersingen. Ik weet van iemand dat ze hem vermoord hebben omdat ze de Pajero wilden.
Is dat een gebrek aan inzicht bij de gebruiker, of bij de verstrekker van de laptops in kwestie. Ikzelf denk eerder het laatste. Managers/bazen die niet inzien dat het OS dat bij de laptop was inbegrepen, moet worden overschreven met een afgezekerde image, wil ze de kost niet geven.
Fascinerend aangezien er de pleuris zou uitbreken als de overheid vaccinatie verplicht stelt 8)7
En is dan enkel de support niet aanwezig, of is die helemaal niet te installeren voor reguliere gebruikers?

Voor mensen die een beetje kunnen tweaken, zie ik nog geen probleem. De huidige Windows 11 is ook gewoon te installeren op oudere Core 2 Duo CPU's. Je moet dan enkele Windows 10 bestanden kopiëren naar een Windows 11 installatiemedium. Zie ook een filmpje van MJD die Windows 11 op pricewatch: HP Compaq 6510b (GF907AW) uit 2008 installeert: https://www.youtube.com/watch?v=5rDJyMXbPdE
hopelijk blijft dat werken met de finale versie van Windows 11.
Waarom deze eisen niet gewoon alleen stellen aan de Pro en Enterprise versies.

Waarbij de Home edities, net als nu blijven werken. Maar mensen die vanzelf een keer overboord gooien als ze de performance verschillen te groot beginnen te vinden.

Op de Pro/Enterprise versies kunnen ze dan mooi alle security features etc gebruiken.
Lijkt mij ook het geval. Ik draai bv Windows 10 al geruime tijd zonder problemen op een Intel® Core™ i5-2410M Processor. Oftewel een 2e gen Sandy Bridge uit 2011.
Wat betekent überhaupt "supported"? Het is een ander woord dan "required". Het is prima mogelijk iets dat wél werkt maar niet ondersteund wordt (als in: als het werkt, mooi, als het niet werkt, pech). Communicatie is heel vaag.
Als je het goed leest dan staat er dat alle systemen die windows 10 draaien kunnen upgraden maar dat nieuwe systemen aan bepaalde eisen moeten voldoen.
Dat is nog gekker. Het kan dus wel zonder TPM, met upgrade maar als je het vers installeerd op zo'n platform, lukt dat niet meer? Bizar!
Als je het goed leest dan staat er dat alle systemen die windows 10 draaien kunnen upgraden maar dat nieuwe systemen aan bepaalde eisen moeten voldoen.
Dat klinkt heel vreemd. Dan moet je dus eerst Windows 10 installeren en dan gelijk upgraden naar 11? :?
Het ziet erna uit dat je minimaal versie TPM1,2 moet hebben anders kun je (unsupported) W11 installatie wel vergeten. Er worden nu al manieren gepost om TPM verplichting te omzeilen. Dus dat gaat alleen maar makelijker gemaakt worden in de toekomst.
https://winaero.com/how-t...ndows-11-without-tpm-2-0/
Het is gek dat je een bepaalde beveiligingschip moet hebben om een os te mogen draaien.
Microsoft heeft er toch belang bij dat iedereen overstapt naar het nieuwe OS? En windows 10 is nu toch ook in principe veilig?

Dus mensen met oudere cpu's blijven op oude windows versies zitten - hoe is dat veiliger?

Ik snap het niet en zou er haast wat achter zoeken, zoals het paaien van hardware leveranciers of iets anders omtrend die tpm chip.

Ik weet dat journalisten die met echte gevoelige data werken (bijv kritiek op overheden) oude laptops kopen waar compleet geen TPM in zit. Dat zet je toch aan het denken.

Edit: volgende: webcam verplicht voor laptops met windows 11.

https://nl.hardware.info/...af-2023-een-webcam-hebben

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 26 juni 2021 21:55]

Waar heeft die tpm 2.0 mee te maken? Wat moet je dan hebben?waar is het voor bedoelt?
Trusted platform bedoelen ze daar mee.Ik heb ook eufi boot met een net 1 jaar oude pc met een i5 9600k met video kaart ingebouwd.Ik denk niet dat ik problemen ga ondervinden als ik windows 11 ga installeren.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 23 juli 2021 16:48]

'Niet supported' is wat anders dan 'werkt niet'. Ik denk dat we even moeten afwachten of oudere processors echt niet gaan werken, of dat Microsoft ze simpelweg niet test en niet ondersteund en geen drivers via Windows Update levert. Ik kan mij namelijk bijna niet voorstellen dat ze oudere processors actief gaan weren, dan sluit je echt een gigantische berg computers uit en dat kan ik mij bijna niet voorstellen. Tenzij er bepaalde features in Windows 11 gestopt worden die daadwerkelijk een moderne processor vereisen natuurlijk. Maar Microsoft is ook niet gek, dus mij kan het niet voorstellen dat Windows 11 niet zou werken op een eerste generatie Ryzen bijvoorbeeld.

Als je kijkt naar Windows 10 21H1, dan is bijvoorbeeld een Intel 4790K niet supported, maar die draait WIndows 10 natuurlijk met twee vingers in de neus en zonder problemen... https://docs.microsoft.co...upported-intel-processors. Ik denk dat het dus niet met zo'n vaart zal lopen.

[Reactie gewijzigd door Luuk1983 op 26 juni 2021 11:46]

Ik ben erg benieuwd hoe dit in de praktijk uitpakt inderdaad. Dergelijke vereisten zijn over het algemeen toegespitst op OEM's en het is begrijpelijk dat als fabrikanten nieuwe systemen maken, ze aan dergelijke hardwarevereisten moeten voldoen.

De documentatie van Microsoft spreekt echter ook expliciet over het moeten voldoen aan de eisen om Windows 11 te kunnen booten en updaten. Zie deze uitgebreide pdf over Windows 11-vereisten. Daarin staat ook dat TPM 2.0 en een cpu van de lijst vereist zijn.

Voor Windows 10 zijn er ook lijsten van ondersteunde processors, maar als je in de vergelijkbare pdf voor Windows 10 kijkt, staat daar bij cpu-eisen een algemene reeks aan benodigde specs en features. Een cpu van de compatiblity list is niet verplicht.

Deze documenten zijn wel voor systeembouwers. Wellicht is de situatie voor tweakers die zelf een OS installeren in de praktijk anders. Microsoft noemt daar vooralsnog helemaal niets over in zijn communicatie.
Ik ben ook benieuwd, het wordt denk ik een shit show.

Ik heb een fTPM 2.0 in mijn Ryzen 5600x en die is in gebruik voor bitlocker. PC health geeft aan dat de PC niet compatible is omdat secure boot niet ondersteunt wordt.

Dat stond in UEFI inderdaad uitgeschakeld en heb ik nu ingeschakeld.

Desondanks geeft Security Processor Details in windows aan dat Attestation 'not ready' is. En om het op te lossen dat ik de TPM moet clearen! Ondanks de waarschuwingen die je dan krijgt voorzie ik (uit ervaring) dat mensen dit toch gaan doen en dan hun data kwijt zijn.

Ik heb zelf bitlocker uitgezet en het systeem gedecrypt en de TPM gereset. Helaas, attestation nog steeds 'not ready'. Op een systeem dat gewoon aan alle eisen die MS stelt voldoet. Hun eigen Windows 10 werkt echter niet naar behoren.
Dit heb ik dus ook.
Dat mbr naar gpt en uefi bootloaden, kan het misschien oplossen.
Maar je drive van mbr naar gpt overzetten doe je niet even zo.
Ook is het niet zeker dat je dan wel de juiste bericht krijgt.
Shit show
Dit heb ik dus ook.
Dat mbr naar gpt en uefi bootloaden, kan het misschien oplossen.
Maar je drive van mbr naar gpt overzetten doe je niet even zo.
Wel hoor.
Heb het net gedaan. Zo gepiept.
Zie:
https://docs.microsoft.co...ows/deployment/mbr-to-gpt

Je kunt stuk in de video over upgrade van Windows 7 overslaan maar bekijk wel de waarschuwingen aan het eind van de video.
Dank voor de tip, dankzij de video is het inderdaad een eitje.
Het converteren duurt zelf maar een paar seconden.
Wel voor de zekerheid even met Ghost een volledige image gemaakt van de bootschijf maar dat was niet nodig.
Daarna herstart en in de BIOS Legacy veranderd naar UEFI en voila, de PC boot in UEFI.
De WhyNotWin11.exe tool gaf nu aan dat alles goed was (alles groen) en de Windows tool vond nu dat mijn PC inderdaad geschikt is voor Windows 11.
Na het inschakelen van UEFI kom je ook binnen via een UEFI bootloader? Of via de fallback 'CSM' (lees: legacy MBR) ? Oftewel, heb je je MBR partitie tabel volledige omgezet naar GPT met `mbr2gpt` en CSM uitgeschakeld?

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 26 juni 2021 14:27]

Dat was inderdaad het issue.

En dat is een fout geweest bij het bouwen van deze PC, al mijn andere pc's en laptops de laatste jaren hadden CSM vanaf het begin uit staan.

Ik zal daar de enige niet mee zijn, en ik zie de meeste mensen niet aan de slag gaan met Windows PE en commandline tools.

De check tool van MS is totaal nutteloos, die zegt alleen dat je Secure Boot aan moet zetten. Als je dat wilk doen geeft Windows 10 aan dat je de TPM moet clearen, dat gaat drama 1 worden. Daarna blijft hij dus moeilijk doen als je boot met CSM en je boot disk MBR is. Alleen geeft de tool daar geen enkele informatie over.

Ik krijg al hoofdpijn bij de gedachte aan de vrienden en familie die straks windows 11 willen en me daarover gaan bellen :X
TPM clearen verlies je de data niet door, even je recovery key opslaan op een ander device en je kan die na het booten gewoon invoeren. Als het goed is wordt de TPM vanzelf weer gevuld en anders moet je het handmatig doen via manage-bde op de command line (of decrypten en bitlocker opnieuw starten).

En laten we eerlijk zijn, als je bitlocker aan hebt staan en je recovery key nergens veilig opgeslagen hebt dan verdien je het om je data te verliezen.
Mijn recovery key ligt in de kluis op USB stick, maar ben al vaak genoeg laptops met encryptie aan tegen gekomen zonder backup, ook bij bedrijven!

Jij zegt dat die mensen dat verdienen en bij een bedrijf ben ik het wel met je eens dat het heel dom is.

Maar een groot probleem met computers vandaag de dag is dat bedrijven als MS, Google en Apple het 'makkelijk' maken voor mensen zonder kennis om dingen te doen waarvan ze de gevolgen niet kunnen overzien.

En dan krijg je wat je vandaag hebt onbeveiligde IoT devices zijn overal, slecht beveiligde NASsen overal, mensen die een (WD) netwerkschijf blijven gebruiken nadat support al jaren is beeindigd en hun data aan een fout kwijt raken die al jaren bekend is.

Computer en netwerk beveiliging is een vak en en doen alsof een leek dat kan is een leugen.
Mijn recovery key ligt in de kluis op USB stick, maar ben al vaak genoeg laptops met encryptie aan tegen gekomen zonder backup, ook bij bedrijven!
Hopelijk een goede kwaliteit stick dan. Ik heb al meermalen USB-sticks gehad die na 5 jaar in een kluis retentie-problemen hadden gekregen. Data was onleesbaar geworden.

Voor dit soort gevallen zou ik toch echt stellen: papier is geduldig. Maw je recovery key op papier afgedrukt er naast bewaren is hier geen overbodige luxe. Sure; het is een bitch om met het handje in te moeten gaan voeren. Maar dat hoef je dan ook alleen te doen als je stick gaar geworden is.

Verder; extra error recovery parity files van je key file(s) trekken en erbij zetten kan ook nog een ding zijn.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 28 juni 2021 13:10]

Ik lees inderdaad overal maak een backup, maar ik zoek mij suf hoe ik een backup kan maken?

Ik wil graag de update proberen en heb daarvoor TPM aangezet. Ik hoef verder geen bitlocker. Maar hoe kom ik nu aan een recovery key?
Voor als ik mijn data schijven over wil zetten naar een andere computer of mijn moederboard overlijd. Ik begreep dat ook mijn backup schijf met TPM encrypt wordt? Dus aan die backup heb je ook niets als mij board overlijd.

Ik wil als het moet mijn data kunnen overzetten naar een andere plek.

Ik vind als ze zo iets gaan verplichten het wel iets gebruiksvriendelijk mogen maken voor de 'normale' consument.
Ik denk dat je wat dingen door elkaar haalt.

TPM gebruiken wil niet zeggen je bitlocker encryptie gebruikt. Windows gebruikt de TPM om te controleren of de bootbestanden en drivers een geldige handtekening hebben. Als malware die bestanden veranderen dan start het systeem niet meer - en handig voor MS als jij die bestanden verandert om illegaal te activeren werkt het ook niet meer ;)

Als jij bitlocker niet hebt aanstaan hoef je ook geen backup van een bitlocker key te maken. Gebruik je bitlocker wel, dan kan je een backup van die key maken naar bijvoorbeeld een USB stick.

Daarnaast moet je een backup maken van je (belangrijke) bestanden die je niet kwijt kan/wil raken. Dit kan je met een backup programma naar keuze doen en het is helemaal aan jou of je dat met of zonder encryptie doet. Online backups zou ik altijd met doen en de gebruikte sleutel weer op een goed kwaliteit USB stick bewaren. Als je een externe harddisk gebruikt zou ik de encryptie lekker achterwege laten.

Als je echter nu pas een backup van je data gaat maken omdat Windows 11 preview wil proberen, dan was je sowieso al fout bezig en had je vol het risico je bestanden kwijt te raken bij een brand/crash/cryptolocker incident. Dus denk even goed na over een structurele oplossing :)
Heel erg bedankt voor je antwoord!
Een backup heb ik wel hoor :) Ik dacht gelezen te hebben dat die ook encryped word als je TPM aan zet.

Maar als ik jou goed begrijp is TPM gewoon een plek waar sleutels opgeslagen kunnen worden. Zoals bijvoorbeeld een key van Bitlocker? Maar betekend niet perse dat de data encrypt word als je TPM aan zet?
Dit maakt het zoveel duidelijk heel erg bedankt, ik las verkeerd!
net zoals bij veel games minimum requirements zijn installeren ze vaak zonder probleem. Dat je dan slechte performance hebt ingame neem je er maar voor lief bij. Ik hoop voor de oudere hardware op eenzelfde scenario zoals beschreven staat in de screenshot voor de insider-builds: bepaalde features zullen niet werken. Het zal de meeste thuisgebruikers echt niet boeien dat ze dan bvb bitlocker niet kunnen gebruiken, zolang Windows niet constant reminders gaat geven dat hun systeem gevaar loopt.
Het zal niet de eerste keer zijn dat Windows 10 update een goedwerkende video driver heeft verwijderd omdat deze niet meer ondersteund wordt.

Of dat tijdens de installatie USB wordt ondersteund, maar na een reboot 'opeens' de hele usb controller geen ondersteuning heeft (Windows 7 op nieuwe systemen)

Zou verwachten dat ze recommended specs kunnen geven waar je niet aan hoeft te voldoen. En een melding tijdens de installatie in de trant van "niet optimaal te beveiligen systeem" zou voor de meeste eindgebruikers met nog ergens een systeempje op zolder meer dan genoeg zijn.
de installatie gebeurt in de WinPE, wiens versie kan afwijken en ingebakken drivers bevatten. In het gedeployde OS zelf worden niet dezelfde drivers geïnstalleerd (al kan dat eventueel wel, maar de filerepository van de winPE wordt hiervoor niet aangesproken).

Als je de taskmanager in WinPE opent krijg je bvb nog de oude windows 7 versie te zien ipv de windows 10 versie, hoewel de version toch 10.0.x.y aangeeft (zelfs met de iso van 21h1).
This specification defines the minimum hardware requirements for types of devices designed for Windows 11.
Dit zijn geen requirements voor Windows 11, maar requirements voor "systemen ontworpen voor Windows 11". Dat is wel een belangrijk verschil.
Dit is geloof ik wel de meest relevante comment hier. Tweakers kan twee nieuwsberichten gaan herschrijven :Y)
Dat is niet waar, wat MarcoC aangeeft is een verduidelijking van iets wat Xtuv al zei: Dat het documenten zijn voor systeembouwers. Dat is echter niet zo relevant als het nu overkomt (ook omdat de reactie van MarcoC nu zo hoog gemod is), want het argument van Xtuv draait alleen maar om het verschil tussen de twee documenten en het feit dat deze voor systeembouwers zijn doet daar helemaal niks aan af.
Het probleem is dat Microsoft dat intern zelf ook niet lijkt te begrijpen en waarschijnlijk perongeluk deze lijst aanhoudt in hun PC Health Check tool en nieuwe requirements pagina.
Oorspronkelijk stond op die pagina dat deze CPU's waren ondersteund, maar dat een CPU die nieuw en snel genoeg was ook wel zou werken.
Nu staat er hard dat je deze CPU's nodig hebt en wordt actief gecommuniceerd naar gebruikers via hun eigen tool dat ze de update niet zullen krijgen door een ongeschikte CPU.
Ik vraag me af Microsoft het zelf wel snapt. Ik verwacht na het weekend een heldere verklaring.
Dat is volledig een aanname van jouw kant die m.i. niet redelijk is omdat dit in het verleden ook nooit overeen kwam.
Laat ik het dan zo stellen: het is moeilijk voor te stellen dat MS van systeembouwers zou eisen dat ze TPM 2.0 in moeten bouwen wanneer ze ook niet van plan zijn om TPM 2.0 in te zetten voor Windows 11 zelf. Maar je hebt wel een punt door te stellen dat van makers van machines bedoeld voor Windows 11 gevraagd kan worden aan de beoogde hardware eisen te voldoen, zonder dit ook daadwerkelijk betekent dat ze van alle mensen die nieuwe hardware zullen vereisen. Ik trek mijn objectie terug, dus. :)
bedankt voor de pdf.
Op dit moment met de gelekte beta krijg je gewoon een foutmelding zodra de setup start en wordt de computer uitgezet.

het lijkt er dus wel op dat het een harde stop gaat zijn
Het zou kunnen dat Microsoft in eerste instantie een whitelist van snelle hardware hanteert om negatieve vroege reviews te voorkomen. Na verder testen en optimaliseren kan die whitelist (flink) worden uitgebreid of losgelaten.
Nee, ik ben het bios ingedoken en heb alles weer aangezet en toen ging de installatie vlekkeloos.

ziet er echt naar uit dat er wordt gekeken of TPM aanwezig is of niet en niet een whitelist van hardware

wat ik zelf beetje vervelend vind is dat er nergens wordt uitgelegd wat het doet en waarom het zo nodig is om aan te hebben? vroeger hadden we MMX op Pentium processors maar dat was vrij duidelijk waarom sommige dingen persé de MMX nodig hadden.. de instructies die er bij komen voor multimedia. maar voor TPM vraag ik mij af waarom..
TPM voor bitlocker encryptie lijkt mij. Waarom precies 2.0 weet ik niet echt.
Windows Home heeft niet eens bitlocker en VM's zijn uitgesloten van deze harde lock. ziet er naar uit dat het een beetje onzin is: bedoelt om processoren te verkopen. grappig dat vooral Intel dit wel fijn vind. Ook wel grappig dat Intel dit wel kan gebruiken op dit moment. Helemaal grappig dat ze samenwerken met Intel met de Android implantatie.
ik zag dat daar al een work-around voor was.

de install.wim van de windows 11 usb iso converteren naar install.esd en die op een gewone windows 10 usbbootdisk vervangen met deze.

en alles werkt zonder tpm :)

link:
https://winaero.com/how-t...ndows-11-without-tpm-2-0/
Die komt weer niet volledig overeen met wat de tool zegt, in mijn VM heb ik geen TPM (Al kan het zijn dat ze daar bij een VM uitzondering op maken) en kwam ik er met een Ryzen 1700X door heen zonder enig probleem of waarschuwing. Met dit grappige screenshot als resultaat.
De gelekte build is ook geen final build. Je kunt aan de hand daarvan geen conclusies trekken.
Niet als je de ISO mount en de setup.exe runt om te upgraden vanaf w10, werkt zelfs op de i5 2400 op m'n dummysysteem, gewoon niet booten vanaf USB voor een clean install
De leaked build werkt op een Ryzen 1700X maar zegt vervolgens dat ik de update niet zal ontvangen om dat een Ryzen 1700X niet wordt ondersteund. Als ze daadwerkelijk dit als eis stellen dan hebben ze daarmee 100% van de machines die ik voor familileden beheer obsolete gemaakt. Ryzen 1700X is gewoon geen oude CPU, mijn PC is maar een paar jaar oud en beschikt over alle features die je voor een modern OS nodig hebt. Dit is niet mijn retro PC welke belangrijke 64-bit instructies mist, of een Intel Atom laptop.

Dit is een enorme steek in de rug van het hoge segment, je hebt een krachtige PC gekocht zodat die zware taken kan draaien en lang mee kan, en vervolgens beslist een OS bouwer zonder duidelijke reden dat je het nieuwe OS niet zou mogen ontvangen.

Ik wil best in de desktop PC's die niet zoals de eerder genoemde game PC over een virtuele TPM beschikken een goedkope TPM 2.0 module stoppen want met de TPM requirement zetten ze al 90% van deze PC's buiten spel. Maar als ze ook nog eens gaan verplichten dat je CPU maar 3 jaar oud mag zijn houdt het echt op. Dan wordt het hier full time linux over een aantal jaar (Iets dat ik uberhaupt al probeer te bereiken, mijn hoofd machine is al full time Linux maar ik moet nog te veel op Windows draaien op de game PC).

[Reactie gewijzigd door henk717 op 26 juni 2021 13:46]

Ik heb zelf een laptop van 2 jaar oud met een 7700HQ en een 1060 erin.. die kan dus bij het grofvuil als ze dit doorvoeren, dat zou echt nergens op slaan.
Allemaal die jeugd die afgelopen jaar voor school snel een laptop heeft moeten aanschaffen.... Waarbij ook gezinnen die het niet altijd breed hebben.

Toffe actie dit. Ik voorzie weer een Google Chromebook reclame campagne.
daar zet ik mijn geld ook op. geen automatische update maar zelf doen en geen garantie op succes.
Als mijn 6700k niet werkt met 11 wordt ik fulltime Arch Linux user.
Waarom zo moeilijk doen? Windows 10 blijft gewoon werken hoor.. dan kun je beter nu al upgraden naar Arch als je graag Linux wilt draaien.
Krijg nu al Vista visioenen van dat Windows 11.
Ik heb wat gekeken op internet en het lijkt zo te zijn dat je bij Windows 11 vooral niet meer om TPM heen kunt. Ik heb bijvoorbeeld een laptop met Windows 10 die geen TPM heeft waar Windows 10 installatie geen probleem is. Als je geen TPM 2.0 hebt is Windows 11 unsupported. Heb je ook geen TPM 1.2 dan kun je Windows 11 installatie vergeten want dan kun je de installatie niet voltooien. Maar er zijn nu al manieren om dat te omzeilen dus dat gaat in de toekomst alleen maar makelijk worden, zeker ook omdat het millioenen mensen betreft die naar zoiets op zoek zullen zijn.
https://winaero.com/how-t...ndows-11-without-tpm-2-0/
Het kan ook de reden zijn waarom W10 zo een lange EOL datum heeft van 2025 heeft gekregen, je kan nog steeds tot over 4 jaar W10 gebruiken voor je over moet stappen op W11, en dan hebben we het niet eens over extended life oplossingen die MS vast ook nog eens zakelijk zal verkopen.

En daar W11 voor het grootste gedeelte op W10 is gebaseerd, kan MS iig voor nu op redelijke eenvoudige wijze patches uitbrengen voor beide versies.

En met de huidige adoptie van voornamelijk 6 cores of meer, en 8 voor consols, zullen over 4 jaar de meeste quad core CPU toch echt wel verouderd zijn voor gaming, want het is daarnaast niet te verwachten dat mobo makers TPM modules en bios updates gaan uitbrengen voor 5 jaar of oudere mobo's, ze verkopen uiteraard veel liever nieuwe hardware.

Ook voor zakelijk zijn PC's van voor 2017 (8000 series intel) in 2025 minimaal 8 jaar oud, en voor de meeste bedrijven wel aan vervanging toe, met een 4 jaar EOL datum hebben de meeste bedrijven genoeg tijd om over te stappen.
Lang? Vind hem voor Windows begrippen juist eerder kort, in de recente geschiedenis is het zelfs nog nooit zo kort geweest als je rekent vanaf de introductie van de volgende versie:

Windows XP: 2001-2014: 13 jaar, waarvan 8 jaar na de release van Vista.
Vista: 2006-2017: 11 jaar, waarvan 8 jaar na de release van 7.
7: 2009-2020: 11 jaar, waarvan 8 jaar na de release van 8
8(.1): 2012-2023: 11 jaar, waarvan 8 jaar na de release van 10

Windows 10: 2015-2025, 10 jaar waarvan slechts 4 na de release van 11
Ik heb het over de hardware, die is dan minimaal 8 jaar oud, en vanwege betrouwbaarheid aan vervanging toe.

Daarnaast zal net als bij voorgaande versies, de einddatum niet in steen gezet zijn.

[Reactie gewijzigd door player-x op 26 juni 2021 23:49]

Damn, dat wordt een enorme berg e-waste!
Oudere hardware doet qua snelheid vaak écht niet onder (tenzij je echt een veeleisende user bent) maar wordt op deze manier voor de mainstream vrijwel onbruikbaar.. Tenzij meer mensen open gaan staan voor alternatieve besturingssystemen zoals Linux :)

[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 26 juni 2021 11:41]

Waarom? Win10 gaat nog mee tot 2025. Dan zijn de huidige pc's wel een beetje afgeschreven.
2025 is al over minder dan 4 jaar - als je een beetje goed voor je hardware zorgt gaat deze wel een stuk langer mee dan dat. (en een kwestie van geluk hebben uiteraard)

[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 26 juni 2021 11:45]

Tegen die tijd zijn de jongste processoren die niet meer ondersteund worden 7 á 8 jaar oud. Aan de Intel kant al 10 jaar, de meeste systemen die zo oud zijn zullen een Intel processor hebben, helemaal bij laptops.

Als je iets hebt tegen e-waste, doe iets aan die 1,5 miljard smartphones die niet ouder dan 2-3 jaar worden. SmartTV's die binnen 5 jaar praktisch al afgescheven zijn.

Windows 10 ondersteund ook geen SSE2-loze CPU's, toch draait het er op. Zal met Windows 11 ook wel loslopen. En zo niet, langste ondersteuning -met grote marge- in de techwereld.
Nog erger, bij bosjes valt de led verlichting van die smart-tv's uit binnen die 5 jaar. Vooral bij budget modellen onder de 500 euro. Want ja, dat ledstripje wat langer meegaat kost zeker een dubbeltje extra om te produceren. Vervangen van die stomme lampjes op een strip is ook al een drama, heb je vakkundig personeel voor nodig. Waarom, o waarom is dat niet veel simpeler en vervangbaar gemaakt? Heb het zelf intern gezien, en makkelijk vervangbare ledstrips lijkt mij echt geen onmogelijke uitdaging; integendeel.
Inderdaad het steeds maar weer vervangen van een smartphone om de twee jaar is over het algemeen enorme onzin of je gaat wel heel slecht met je telefoon om. Daarnaast serieus...? vervangen mensen na 5 jaar al een TV? Gemiddelde genomen gaat een TV zeker 10 jaar mee, tenminste dat was altijd het geval.
We hebben het natuurlijk wel over hardware die nu al enkele jaren oud is. Alles wat je vandaag aanschaft, voldoet waarschijnlijk wel aan de eisen van Windows 11.
Mijn PC is 3 maanden oud, en voldoet nu al volgens de PC-statuscontrole niet aan de eisen van W11.
Draai anders even de tool WhyNotWin11 die onofficiele tool geeft een stuk meer informatie waar het op stuk loopt en op die manier weet je snel wat je aan moet zetten. Als je CPU ondersteund wordt is dit vrijwel altijd een bios setting die je om kunt / moet zetten.
Zinvolle post, deze geeft inderdaad veel meer info. Je moet blijkbaar secure boot aanzetten en geen Legacy modus gebruiken. Ook iets over GPT not detected bij Disk Partition Type. Waarschijnlijk is dat weer gerelateerd aan Legacy versus UEFI.
Dit bleek inderdaad het probleem te zijn. PC stond wel op UEFI maar op een of andere manier was de HDD nog op MBR, dus moest hem even converteren.
Hier ook net gedaan en alles is nu oké en ready voor Windows 11.
Dankzij de tip van Mangu429 van het filmpje was de conversie naar GPT zo gepiept waarna ik in de BIOS Legacy heb omgezet naar UEFI.
Grote kans dat TPM in de BIOS/UEFI niet aanstaat.
Ik heb 2 maanden geleden ook een nieuwe PC gebouwd en was ook niet compatible.
Na het aanzetten van TPM was het wel in orde.
TPM 2.0 staat aan volgens tpm.msc. Vaag dat er dan blijkbaar een andere bottle neck is.

[Reactie gewijzigd door Marrtijn op 26 juni 2021 14:04]

staat secure boot aan?
Deze stond bij mij ook op "Ready to use"
Maar moest hem in de UEFI toch omzetten.
Hij stond bij mij op "Discrete" modus en moest hem omzetten naar "Firmware".
Heb een moederbord van Asus
Ja, maar als het nog werkt en snel genoeg is moet het dan weg?

Mijn 6700K is minstens even snel als veel cpu’s die wel op die lijst ondersteunde cpu’s staan en als sommige cpu’s die je nu kunt kopen.

Als die over een paar jaar nog snel genoeg is voor mij of een van m’n kinderen moet ie dan toch maar naar de stort want Windows 11? Beetje jammer.
6700K, 4790K, 7700K allemaal ongeveer even snel, Wel vreemd dat mijn 7700K met 64gig ram en nvme drives als obsolete gezien wordt, ik vermoed dat dit over jaren nog steeds mee kan zonder dat er enige upgrade behoefte is ontstaan!
Precies, dus dan heb je het over 3/4 jaar oude hardware plus 4 jaar. Ik werk zelf niet meer met 8 jaar oude hardware.
Voor je hardware zorgt? Wat verzorg jij aan hardware dan tenzij je last hebt van veel stof…
Hier wil ik toch even op reageren. Er is een onderhoud aan een PC en zelfs een laptop. Een greep van iets dat je jaarlijks of toch om de twee jaar zou moeten doen.

- Controleer dat ventilators allemaal draaien
- Ontstoffen van de ventilators
- na een jaar of 5 koelpasta vervangen
- Als je een waterkoeling systeem hebt, de vloeistof jaarlijks vervangen
- smart status van je hardeschijven/ssd controleren en backuppen
- Iets meer expert maar, ingeval van onstabiliteit, kijken of de voeding niet veroudert is, deze gaat vaak mee van built tot built maar deze gaan ook niet eeuwig mee.
Ja oké, voor mijn privé PC niet echt van toepassing allemaal. Houd de temperaturen in de gaten als er dan iets niet meer goed is zie ik het vanzelf wel.

Smart ststus checken van HDD/SSD kan maar zorgt er niet voor dat je PC langer mee gaat.
- Controleer dat ventilators allemaal draaien
Doe ik nooit met mijn prive pc en werk laptop, pc draait al weer 3 jaar en vorige werk laptop 4 jaar en werk laptop er voor 4 jaar(Merk van zelf wel of goed warm wordt als ventilator niet doet)
- Ontstoffen van de ventilators
Doen op werk nooit bij geen enkele pc of laptop, en bij sommige monteurs komen ze overal(Zo heel erg vies zijn ze echt niet na die 4 jaar als vervangen worden).
Ook mijn eigen pc niet soms misschien effe achterkant vegen, maar in die 3 jaar niet 1 keer open gemaakt.
- na een jaar of 5 koelpasta vervangen
Dat alleen nodig voor de die hard gamers etc, voor werk of gemiddelde gebruiker niet.
- smart status van je hardeschijven/ssd controleren en backuppen
Dat heb ik echt met nog geen enkele pc of laptop gedaan, alleen mijn Nas maar die doet het zelf.
- Iets meer expert maar, ingeval van onstabiliteit, kijken of de voeding niet veroudert is, deze gaat vaak mee van built tot built maar deze gaan ook niet eeuwig mee.
Ook niet echt nodig voor vele of je moet echt zware gebruiker zijn, en ding regelmaat 100% gebruiken

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 26 juni 2021 12:38]

Medion van mijn vrouw na 2 jaar zeer instabiel: bleef op standby hangen, startte zichzelf of, viel direct daarna uit, eventviewer liet meerder kernel power errors zien. op aanraden van Medion eerst:
-power recovery + herinstallatie: hielp niets.
- RMA gestuurd, na een maand gerepareerde laptop terug mogen ontvangen (ironisch genoeg op 4 mei). Tijdens het configureren viel deze weer uit met dezelfde automatische boot-loop tot gevolg.
- op aanraden van medion: power recovery.
- op aanraden van medion: herinstallatie via recovery media op een usb-stick (nadat ik had aangegeven niet bij bij het BIOS te kunnen en een LIVE usb dus ook geen optie was 8)7 )
- RMA gestuurd, op aanraden van Medion automatische installatie van software en snelkoppelingen van 3e partijen uitgezet.
- computer lijkt het na 2,5 maand helpdesk weer te doen.

punt dat ik wilde maken: waarschijnlijk is dit de voeding geweest en mijn vrouw is toch echt geen zware gebruiker.

Ontstoffen van de ventilators doe ik wel eens, maar bij een laptop is dat net wat ingewikkelder. Ik hou het bij een stofzuiger in combinatie met het blokkeren van de schoepen. Een ander zou perslucht aanraden i.v.m de kans op een statische ontlading.
Het kan vooral bij een laptop geen kwaad af en toe eens stof uit de uitblaasopening van de fan te verwijderen met een spuitbus lucht en een stofzuiger. Als je dit niet doet kan het stof indikken en wordt het verwijderen ervan steeds lastiger. Vooral bij mensen die roken is het vaak een dikke aangekoekte brei wat zich lastig laat verwijderen.
Het gemiddelde gebruik is zo'n beetje e-mail, browsen en tekstverwerken. Zonde om in 2025 alles onder de 8e generatie weg te doen. Voor veel mensen voldoet een 2e gen CPU met 4 - 8gb en een SSD al prima.

Ik adviseer mensen, zeker bij een krap budget, ook vaak om de PC met 2e/3e/4e gen CPU te houden en naar SSD te upgraden. Ze herkennen de PC niet meer terug en kunnen er weer jaren tegenaan.
Afgeschreven?
Mijn inmiddels 5 jaar oude laptop draait alles nog probleemloos en ik zie in de toekomst ook daar nog weinig verschil in komen.

Tenzij bepaalde software ontwikkelaars daar ineens kunstmatige grenzen aan gaan leggen.
tja, een pentium 4 met win xp zou ook nog prima werken, (en daar heb ik nog een paar van draaien in arcade machines) voor de meeste taken. Alleen win 10 draait ook niet op een pc met 512mb ram, je kan niet verwachten dat een os eeuwig meegaat,
Jouw laptop heb je dan bijna 10 jaar gehad, dat is helemaal niet slecht. En het zou me eerlijk gezegd niet verbazen als het straks allemaal wel meevalt, bijvoorbeeld dat support op win 10 nog een jaar of 2 langer zal zijn.
Het lijkt mij een bijzonder slechte ontwikkeling om hardware afschrijving en software ondersteuning aan elkaar te koppelen. Helaas gebeurd dat steeds te vaak, wat in mobiele telefoon land zoveel ophef over was... waarom zouden we dat voor desktops wel moeten accepteren? Volgens mij zetten we dan een hele grote stap terug.

Elk apparaat kan op elk ogenblik stuk gaan. Dus ik ben het met je eens dat economisch gezien je kan verwachten dat een machine na 8 jaar oud (want dat zou een 7th gen Intel of 1st gen AMD Ryzen dan zijn), wel economisch klaar is. Maar versleten is het ook weer niet, en dat soort machines zijn bij uitstek ideaal om door te schuiven in huis naar single-purpose taken.

Mijn vorige desktop (9 jaar oud) i5 3570k met 16GB RAM draait nu als HTPC. Een collega heeft zo'n machine doorgeschoven voor zijn partner als thuiswerk+tekstverwerk machine. Daar voldoet zoiets beide prima voor, of zelfs is dan nog overkill. Het bespaard ook weer een uitgave van 400-600 euro voor moderne hardware (het geld groeit mij nog niet op de rug ;) ) .
Mijn gaming laptop uit 2013 (net even gekeken) doet het anders nog prima. Ik heb er over de jaren heen wat extra geheugen in geprikt (van 8 naar 16GB) en twee SSDs er in gedaan. (het apparaat heeft een core i7 2.8GHz processor). En pasgeleden nog even de koelpasta vervangen.

Het enige waar ik nu tegenaan loop zijn de videokaarten (2x Geforce 680mx). Deze zijn wel te upgraden, maar dan vereist ook een moederbordupgrade en veel gedoe. Die kosten bij elkaar heb je ook een andere pc voor :)

Het apparaat kostte toentertijd ongeveer 3200 euro. Uiteraard beschouw ik hem na 8 jaar wel financieel afgeschreven, maar ik zou het toch fijn vinden als hij het nog even volhoudt. Ik zou het zeker jammer vinden als hij omwille van een andere Windows ineens niet meer meegaat. Al is het maar vanwege het feit dat er dan een, in principe goedwerkend apparaat, in afval-land komt.

(het moederbord/de bios ondersteunt alleen maar TPM1.2 en als ik UEFI-boot aanzet, werken de videokaarten niet lekker. (schijnt een kwaaltje te zijn van de geforce 680 serie - Ik heb me er nog niet erg in verdiept))
Windows 10 zal tot 2025 nog gewoon ondersteund worden, je kan er dan vanuit gaan dat daar alles dan nog gewoon op werkt. De laptops is dan inmiddels 12 a 13 jaar oud, persoonlijk lijkt het mij dan tijd voor vervanging. Persoonlijk denk ik dat ik hem al eerder zal hebben vervangen. :)
Zo een vaart loopt het allemaal niet meer tegenover vroeger. Men i7 4790k is ondertussen ook al zen 7 de jaar in aan het gaan. Maar als windows 11 op van die goedkope atom meuk kan draaien denk ik niet dat mijn i7 hiervoor te traag is. Bv deze atom is voldoende:

https://ark.intel.com/con...-1-5m-cache-1-00-ghz.html

Afgeschreven is dan ook relatief. Een monster game pc is mijn i7 4790k en zen gtx 980 niet meer. Maar een ulv i5 met hd-graphics veegt hij nog steeds de vloer mee aan ondanks de leeftijd.
Het zit ook hoogstwaarschijnlijk niet in de rauwe performance, maar meer in de ondersteunde instructies die (niet) in de processor aanwezig zijn. Microsoft stopt hoogstawaarschijnlijk met het er om heen werken dat oudere processoren deze instructies niet hebben, met name op gebied van virtualisatie (zover ik begrepen heb).
Zou me ook raar lijken want die i7-4790k heeft alle virtualisatie instructies die je wilt hebben (vt-x en de vt-d voor pcie-passthrough.) Was toen der tijd een grote reden om meer te betalen voor de 4790 ipv de 4770 waar de vt-d niet goed op werkte. (beestje heeft lang linux + windows 10 in zo een gpu passthrough vm gedraait)
Warrom denk je dat? Ik heb nog een systeem met een i5 -4670k, 16GB geheugen, 500GB SSD en een 780Ti onder windows 10 in onderhoud. Er wordt niet (meer) op gegamed, maar voor office taken is deze nog meer dan snelgenoeg. Vorig jaar nog de voeding vervangen en nieuwe koelpasta op de CPU en GPU gedaan. Alles draait als een zonnetje en kan dat nog vele jaren.

In het afgelopen jaar is nVidia gestopt met Kepler ondersteuning en in 2025 stopt dus de Windows 10 ondersteuning. Dan draait die PC nog prima, inmiddels dual boot hij al naar linux endat draait als een zonnetje met de OS GPU driver.

Ik weet niet waarom mensen zo snel alles af willen schrijven. Je kan alle office taken ook nog op een raspberry pi doen zonder enige problemen en als ik daar (uit nostalgie) Amiga OS op emuleer dan werkt dat zelfs soepeler als LibreOffice. Er is geen enkele reden, behalve dat het fysiek heel moet blijven, dat de huidige en vorige drie generaties 64 bit hardware niet 20 jaar of meer mee zou kunnen voor standaard office werk.
Ik heb nog een Philips P2000T op kantoor :9
:+

Daar heb ik ook nog mee gewerkt, maar je kan het ook overdrijven. ;)

Punt blijft dat je op een 5 jaar oude PC zonder haperingen WYSIWYG grote tekst documenten en spreadsheets kan gebruiken en er voor de gewone kantoor taken geen enkele reden is om te upgraden.

Voor een bedrijf is er geen enkele reden om te investeren, buiten planned obsolence doordat je op gegeven moment geen security updates meer krijgt voor voor de huidige hard en software.

Ik ben zelf een redelijk geavanceerde Word en Excel gebruiker en buiten XLookup hebben de laatste office upgrades mij geen enkele nieuwe functionaliteit gebracht die ik gebruik. Het is allemaal niche pgrades geworden en een betere UI om dingen te doen die je voorheen met een beetje VBA al kon.

Zo zijn in Excel de grafieken is wat opgeleukt, maar ik gebruikte al python met chart libraries voor de grafieken en Excel komt nog steeds niet in de buurt van de mogelijkheden die dat biedt.
Nee dat is echt absoluut niet zo, mijn ouders draaien op Core i3 systemen van generatie 4 en generatie 2. De PC van mijn moeder heeft nog niet eens UEFI (Al kan ik dat wel voorzien via een update, dus als ze legacy stopzetten is dat geen probleem voor die machine). Ze zijn prima vlot en alles dat ze willen doen kan gewoon.

Maar goed, 10 jaar oude PC is een ding. Mijn Ryzen 7 beschikt over alles dat Windows 10 nodig heeft op security gebied en is nog niet eens 5 jaar oud. Hij draait de leaked build perfect zonder problemen. Waarom zou ik dan opnieuw een paar honderd euro voor een Ryzen 7 moeten uitgeven?
Waarom? Win10 gaat nog mee tot 2025. Dan zijn de huidige pc's wel een beetje afgeschreven.
Dat klopt op zich. Alleen dat betekend waarschijnlijk ook dat er een featurestop komt voor Windows 10. Windows 11 was in eerste instantie een reguliere grote jaarlijkse Windows 10 update, zoals we die gewend waren. Nu verwacht ik dus geen jaarlijkse of halfjaarlijkse updates meer.
Weinig nieuwe features inderdaad en die we wel wilden hebben, hebben ze er snel weer uitgehaald omdat men het niet snapte? (tabs in explorer bijvoorbeeld)...De rest zit ik niet op te wachten. Geef mij maar een clean OS.
Applicaties e.d. die ik nodig heb installeeer ik zelf wel.
Waarom zou die hardware vrijwel onbruikbaar worden, Windows 10 zal nog tot redelijk ver in 2025 supported zijn, Windows 11 kan geïnstalleerd worden op zeer veel hardware van de laatste jaren ( zeker sinds 20017 / 2018, vrijwel al die machines hebben een (f)TPM of een TPM header). In 2025 als dan de Windows 10 support komt te vervallen zal niet heel veel van de hardware die echt geen Windows 11 nog support nog courant zijn.

Nee, dat onbruikbaar worden zie ik nog niet direct, alle courante hardware zal nog jaren een supported Windows versie kunnen draaien.
Valt wel mee.
Bedrijven gaan niet zo maar even upgraden naar Windows 11, mensen die dit wel doen zullen de oude hardware verkopen.
Ik zou niet weten waarom een bedrijf niet mee zal gaan. Tegenwoordig is het steeds belangrijker om jouw software management cycles goed op orde te hebben, wil jij binnen support blijven. Aangezien steeds meer business applicaties SAAS gaan met andere woorden webbased, is dit ook goed te doen. Andere software en drivers zal uiteindelijk ook niet meer ondersteuning krijgen voor Windows 10 op den duur.

Als jij jouw omgeving goed op orde hebt, moet dit ook niet zo heel moeilijk zijn (uitzonderingen daar gelaten), bij mijn huidige opdrachtgever wordt om de paar maanden de gehele werkplek opnieuw opgeleverd, met updates en nieuwe applicaties, ook Windows 10 updates en builds. Windows 11 kun je gewoon gaan vergelijken als een grote Windows 10 build wijziging.
Genoeg bedrijven die nog XP draaien ivm bedrijfskritieke software waarvan de originele dev niet meer bestaat hoor. Zo wordt firefox 3.6 en ie 5 t/m8 ook nog op plekken gebruikt om vergelijkbare redenen.

Was het maar zo simpel :)
Ik geef ook aan dat er uitzonderingen zullen zijn. Bijvoorbeeld grote machines zijn veelal gebouwd om jaren mee te gaan en wordt vervolgens aangestuurd door software welke niet meer doorontwikkeld wordt en draaidt op een ouder Windows OS. Daar maak je dan een uitzondering op met een systeempje die in een appart VLAN staat. Dat zegt niets over de rest van jouw infra-structuur. Als een dergelijke uitzondering jou weerhoudt om de rest van de infrastructuur van updates en upgrades te voorzien, dan heb je serieus een probleem.

Als het alleen om een stuk software gaat, dan heb je inderdaad software cycle management niet op orde en had hoogstwaarschijnlijk allang naar alternatieven gekeken kunnen worden, als dit wel op orde zou zijn.

Dus 'genoeg' bedrijven die nog (volledig) Windows XP draaien, nee daar kan ik met mijn 20 jaar detacherings ervaring in infra beheer niets bij voorstellen. Ervaring in de energie-sector, finaciele wereld en overheid.
In de ideale wereld werkt het zo ja, maar dikwijls wordt je van bovenaf tegengehouden en zeegen ze het risico is acceptable, maar de kost om te upgraden niet. Dus we blijven verder doen zoals we bezig zijn. Dit net zolang tot het niet meer werkt. Dat is dikwijls spijtig genoeg de realiteit
Als je nu nog volledig op Windows XP zou draaien heb je als bedrijf zijnde al een groot probleem. Je hebt namelijk geen enkele ondersteuning meer, daarnaast mag je hopen een eigen voorraad aangelegd te hebben van oude hardware. Kijk bijvoorbeeld naar Windows 7, veelal niet meer te installeren op systemen met Intel processoren nieuwer dan de 6e generatie of de AMD Ryzen processoren, gewoon omdat het niet meer ondersteund wordt. Lijkt mij al zeer gevaarlijk voor de bedrijfsvoering, maar zoals jij inderdaad eigenlijk al aangeeft, dat besef is er vaak bij management slecht of niet aanwezig.

Maar ik denk dat we hier niet praten over een volledig Windows XP omgeving... :) Tenminste ik mag hopen van niet.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 26 juni 2021 13:49]

wil jij binnen support blijven.
Windows 10 blijft nog tot 2025 ondersteund. Voor bedrijven dus geen enkele reden om heel snel naar 11 te upgraden. Grote kans dat heel veel bedrijven pas in 2024 gaan nadenken over een grootschalige upgrade (en heel waarschijnlijk dat er in 2030 nog steeds Windows 10 machines in het wild te vinden zullen zijn, net zoals er in 2021 nog steeds Windows XP machines te vinden zijn)
Dat is vaak ook het probleem bij bedrijven, men begint pas op het laatste moment 'na te denken', wat vervolgens veelal weer voor allemaal complicaties zorgt. Met andere woorden men zou zich moeten realiseren dat automatisering steeds meer de fundering van een organisatie vormt en dat daar ook goede lifecycle managemernt bij hoort, uiteindelijk zal dat goedkoper uitpakken.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 26 juni 2021 12:36]

Kosten: je hw moet compatible zijn, je moet je mensen opleiden, je moet de software kopen, het blijven zitten op windows 10 heeft voordelen wat dat betreft.

Bedrijven zitten niet te wachten op het heropleiden van hun mensen en het verplicht vervangen van spullen die niet vervangen hoeven te worden. Dat bij jou alles om de 3 maanden wordt vervangen is mooi voor je, de meeste (MKB) bedrijven werken echt niet zo, sterker nog, veel zaten nog op windows 7 toen dat uit support ging.

De belofte (al dan niet zo gezegd) dat het hebben van windows 10 als OS waar je voortaan mee verder kunt is erg prettig voor bedrijven: je migreert 1 keer en het gaat daarna geleidelijk van update naar update. Windows 11 is weer een hard break en dat gaat weer voor fragmentatie zorgen en voor veel bedrijven voor extra kosten.

Daar zit niemand op te wachten.
Hopelijk is die processor lijst een late april grap :-s. Mijn desktop pc uit 2016 met een 6700k draait Windows 10 (en laatste games en programma’s ) nog steeds zonder enige problemen. Ik zie niet in waarom deze niet ondersteund wordt maar een Intel pentium gold processor uit een fanless surface go product wel. Pure verwerkingskracht zal de oorzaak zeker niet zijn, is dit ook gerelateerd aan de TPM vereisten?
Volgens mijn cynische kant doen ze alles om je aan het consumeren te krijgen dezer dagen.
is dit ook gerelateerd aan de TPM vereisten?
Het is gerelateerd aan extra instructiesets in nieuwere CPUs die verder gaande virtualisatie en gebruik van hypervisor technologie mogelijk maken om beter tegen malware te beschermen.

Veel van deze zaken zijn in Windows 10 optioneel aanwezig, wat er toe leidt dat de kernel van Windows behoorlijk veel verschillende branches aan logica moet bevatten om wel bescherming A maar niet bescherming B; dus in plaats daarvan bescherming C toe te passen.
Die complexiteit komt de performance; stabiliteit en uiteraard het belangrijkste voor Microsoft: de maintenance-kosten natuurlijk niet ten goede.

Dikke kans dus, dat in de roadmap voor Windows 11 die verschillende branches in de Windows 11 kernel er over tijd gewoon uit gesloopt gaan worden om zaken te versimpelen. Dat kun je niet makkelijk doen als machines die de benodigde instructiesets niet bevatten op enig punt Windows 11 konden installeren, want dan kan een reguliere update ineens hun systeem onbruikbaar maken. Een reguliere update heeft ook een te korte transitie-periode om mensen tijdig aan te zetten nieuwe hardware aan te schaffen.

Dus vandaar wss. de harde knip met de upgrade van 10 naar 11.
Ook dit gaat niet op, mijn Ryzen 1700X beschikt over al die mogelijkheden en al die instellingen kunnen aan. Toch wordt aangegeven dat deze CPU niet ondersteund wordt, terwijl als ik een Ryzen 2700 in het moederbord zou doen het wel het geval is.
Het is gerelateerd aan extra instructiesets in nieuwere CPUs die verder gaande virtualisatie en gebruik van hypervisor technologie mogelijk maken om beter tegen malware te beschermen.
Welke instructies zijn dat dan? En wat houdt 'verdergaande virtualizatie en gebruik van hypervisor technologie' dan in behalve wat men al gebruikt in hun sandbox systeem en hyperV? Toch gek dat bv VMWare dit soort eisen niet stelt.
Vermoedelijk gaat het om UMIP (User-Mode Instruction Prevention): pas vanaf 2nd A-Gen en 8th I-Gen wordt dit ondersteunt. UMIP zorgt ervoor dat een aantal CPU instructies alleen uitgevoerd kunnen worden als het bevoegdheidsniveau minimaal 0 is.

Kiezen voor UMIP of TPM 2.0 leidt tot een enorme breuk in de afzetmarkt, dus je kan dan net zo goed voor beide kiezen. De vraag is of ze dit echt zo gaan doorzetten, of dat het slechts legale/pr praat is: minimale eisen voorzien in een acceptable gebruikservaring (inclusief veiligheid), maar vaak kan je ook met minder af.

[Reactie gewijzigd door TweakerNummer op 26 juni 2021 18:13]

https://en.wikichip.org/w...chitectures/goldmont_plus

Als bovenstaande bron betrouwbaar is staat de Intel Celeron G4920 daar niet tussen, maar deze cpu staat wel in de lijst van voor Windows 11 geschikte cpu's.

Dat gezegd hebbende is mijn voorspelling:

Ja het is een partner pleaser actie van Microsoft om verkopen op te drijven

Nee het is geen probleem voor de meeste computers zolang ze maar tpm 2.0 hebben

Microsoft gaat dit toelichten waarna de mainstream media het bericht pas overneemt

Het beeld van Windows 11 zal nog steeds zijn dat het alleen op een nieuwe pc werkt

Windows Cloud edition zal wel ergens tussen nu en 2025 worden uitgebracht.

Microsoft zit dan best tussen 2 vuren: consument en fabrikant. De fabrikant zijn ze dan al tegemoet gekomen.

Maybe Linux als gratis thin client software voor Windows Cloud uitgebracht door Microsoft? Of een boot loader die een web OS boot?
De gelinkte hardware lijst is volgens mij gewoon bedoeld voor hardware ontwikkelaars/OEMs en zijn niet hardwarevereisten voor de consument, die worden zoals eerder in het artikel wel goed gelinkt en vereist gewoon 1 gigahertz (GHz) or faster with 2 or more cores on a compatible 64-bit processor or System on a Chip (SoC).

Zelfs Windows 7 of eerder zou volgens deze lijsten amper ouder dan generatie 6 Intel processoren ondersteunen. Dit komt overigens ook overeen met de gelekte build die prima installeert op oudere processoren maar wel TPM 2.0 bijvoorbeeld vereist voor installatie.

[Reactie gewijzigd door Viscerous op 26 juni 2021 12:49]

De gelinkte lijst komt uit jouw link voor consumenten. Daar staat immers ook dat een compatible processor vereist is; en dat linkt naar de lijst van ondersteunde processors/hardware.
Het is een apart verhaal, als je kijkt naar het document dat Microsoft heeft gepubliceerd over minimum vereisten, dan geven ze een aantal specifieke instructiesets die al vele generaties in processoren zitten, maar verwijst dan ook opeens arbitrair naar een 'generatielijst':
  • Supports 2 Processor Cores
  • Compatible with the x64 or ARM64 instruction set
  • Supports PF_ARM_V81_ATOMIC_INSTRUCTIONS_AVAILABLE instruction set (for ARM64 processor)
  • Supports PAE, NX and SSE4.1
  • Supports CMPXCHG16b, LAHF/SAHF, and PrefetchW
  • Meets the supported processor generation list
Refer to the Silicon Support Policy for the supported processor list

[Reactie gewijzigd door Viscerous op 26 juni 2021 14:13]

Hmm, interessant.
PrefetchW kwam in de 5e generatie Intel, zie hier, de rest bestaat veel langer.
Dus als dat n harde eis is, zou alles daarvoor niet werken.
(AMD/ARM niet relevant voor mij dus niet naar gekeken).
edit: Hmm, maar die instructie eisen lijken ook officieel gegolden te hebben voor Windows 10?
(kan geen primaire bron vinden, maar wel oude discussies daarover).
Toch werkt 10 prima op allerlei ouds, dus mss zijn dat ook bij 11 geen harde eisen.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 26 juni 2021 21:06]

Wellicht niet, het werd voor Windows 10 ook vermeld als een vereiste op een vergelijkbare minimum specs document, maar processoren zonder PrefetchW lijken het prima te draaien.

Overigens vraagt Microsoft ook bij Windows 10 naar een "compatible processor" ondanks het feit dat veel processoren die niet op de lijst staan het OS prima draaien.
De titel van dit artikel stelt het nogal stellig: ...vereist TPM 2.0 en Ryzen 2000 of Intel 8e generatie processor...

Maar het is nog helemaal niet zo duidelijk of dit in de praktijk wel zo is.

Zie ook dit artikel van Ars Technica: Here’s what you’ll need to upgrade to Windows 11
The CPU requirement may be more or less of a problem than it initially seems. Microsoft has a relatively short list of supported CPUs from three major manufacturers (AMD, Intel, and Qualcomm) that generally goes back to Ryzen 2500 or Intel 8th generation Core—no farther. We're not certain how trustworthy that list is, though. We strongly suspect Windows 11 will work fine on many considerably older processors.
We zullen zien hoe het in de praktijk zit.
Je zou zeggen dat de PC health applicatie uit het artikel dat door Microsoft geleverd wordt toch een goede indicatie geeft of je PC wel of niet geschikt is. Mijn systeem (core i7/16GB mem) is volgens die applicatie NIET geschikt voor Windows 11 8)7
Nogal opmerkelijk dat de minimum eisen 1 GHz dual core cpu en 4 GB ram zijn, maar wel verplicht een 8e generatie Intel CPU.
Bestaan er uberhaupt CPUs die 8e generatie of hoger zijn, maar alleen maar op 1 GHz draaien met dual core?
Bestaan er uberhaupt CPUs die 8e generatie of hoger zijn, maar alleen maar op 1 GHz draaien met dual core?
Misschien als je kijkt of er ergens één of andere verschrikkelijke netbook SoC frankenstein-constructie nog in omloop is. Maar inderdaad: opmerkelijke combi, heh?
Microsoft heeft een nieuwe blog online gezet waarin het bedrijf het belang van TPM benadrukt. Versie 2.0 is volgens Microsoft nodig om de veiligheid van Windows 11-systemen te garanderen. In de blog schrijft Microsoft dat 'alle gecertificeerde Windows 11-systemen' met TPM 2.0 zullen zijn uitgerust.
Wat voor effect heeft dit precies op dualbooten? Normaliter moet ik secureboot uitschakelen om een live-usb te kunnen booten. Kan dat straks niet meer, of geldt dit enkel voor de installatie/activatie en kan windows straks worden gebruikt met secureboot uitgeschakeld?

Verder vind ik het toch wel bizar hoeveel systemen straks niet meer ondersteund zijn. Eigenlijk komt het er op neer dat alles voor 2017 geen Windows 11 meer kan runnen. Je zou maar in 2017 je PC hebben gekocht..

[Reactie gewijzigd door saren op 26 juni 2021 11:39]

Wat voor effect heeft dit precies op dualbooten?
Een extra horde bij het booten en installeren, maar niet onoverkomelijk.

Op papier heeft Linux gewoon ondersteuning voor Secure Boot door middel van TPM. Echter, Niet elke moederbord fabrikant heeft legitieme sleutels van Canonical, Red Hat en dergelijke. Daarom dat veel linux distributies een placeholder meeleveren, getekend door Microsoft.

In praktijk kan elke Linux distributie dus gewoon booten door zich voor te doen als 'goedgekeurd door Microsoft' maar dan ben je nog wel steeds afhankelijk van de bereidwilligheid van Microsoft om GRUB bootloaders goed te keuren.

Uitleg:
- https://wiki.ubuntu.com/UEFI/SecureBoot
- https://threat.tevora.com/secure-boot-tpm-2/
- https://wiki.archlinux.or...are_Interface/Secure_Boot

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 26 juni 2021 11:53]

Ik gebruik heb al tijden mijn eigen secure boot certificaat in de EFI geladen, werkt prima (wel altijd goed opletten dat ik bij een update ook de nieuwe bootloader/kernel teken). Ik hoop dat dat ook zal blijven werken.

(voor geïnteresseerden, zie bijvoorbeeld de Arch Linux wiki voor een praktische uitleg)

[Reactie gewijzigd door begintmeta op 26 juni 2021 12:17]

Wat ik me dan oprecht afvraag is, in hoeverre heeft secure boot zin? Als je feitelijk altijd grub kan booten en vanuit daar wat je maar wil, lijkt me dan dat secure boot niet echt iets op levert.
Als ontwikkelaar bij een beveiligingsbedrijf wilt ik best een wilde statement maken: Het is nutteloos.

Puntje bij paaltje zoeken aanvallers altijd de weg van de minste weerstand en is het gewoon een business: Er moet geld verdiend worden. Dit kan dus door bedrijven te gijzelen met crypto malware of door bedrijfsgeheimen te jatten. Beide zijn echter niet tegen te gaan met zo iets als secure boot, TPM, en dergelijke. In de praktijk is een goede Access Control Policy alles wat nodig is, en eventueel een maandelijkse lezing om mensen uit te leggen wat wel en niet betrouwbaar is.

Mooi voorbeeld nu: Ons nieuwe Wifi WPA Enterprise netwerk werkt nog zonder certificaten, terwijl dat gewoon onveilig is. Issue nu al geëscaleerd bij het beheer van het pand, want dit is niet acceptabel. Secure-boot zal geen van mijn collega's beschermen tegen het inloggen bij een honeypot.

Toegift. Een TPM/Secure-boot oplossing zou uitkomst kunnen bieden als professionele criminelen en/of gleufhoeden fysiek inbreken en een firmware-aanval uitvoeren. Echter, gleufhoeden weten dat zo iets relatief ingewikkeld is. Makkelijker om gewoon in het toetsenbord een extra chip te schroeven die elke toetsenbord aanslag opslaat en daarna doorgeeft aan de computer. Totaal onopvallend... wanneer heb jij voor het laatst het toetsenbord van je laptop losgehaald?

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 26 juni 2021 12:29]

Ze zoeken inderdaad de weg van de minste weerstand. Als je echter geen maatregelen neemt op een bepaald onderdeel, wordt dat onderdeel plots de weg van de minste weerstand. Het is dus zeker niet nutteloos, maar onderdeel van het geheel.
Scheelt wel dan is die al weer 5 jaar oud, en wellicht al weer toe om wat hardware te vervangen.
Of je moet er alleen beetje mee internetten enzo, maar als je ook mee loopt zwaar te gamen kan je al wel weer upgraden dan.
Mijn PC zit ondertussen op de 5-6 jaar, maar voldoet nog prima voor wat ik er op doe aan games en dergelijke. Met een CPU upgrade ben ik er misschien al, maar voor mij als gebruiker zal ik daar nauwelijks extra performance uit gaan halen, maar wel een paar honderd euro voor neer moeten tikken terwijl het nu nog gewoon goed werkt.

Ik ben dus wel benieuwd wat de reden is voor de reden die Microsoft aan gaat voeren, want ik zie voor mezelf als gebruiker nog niet het nut om te gaan upgraden dan.
Mijn PC draait sinds 2015, een Intel I5-4460 (helemaal geen al te snelle jongen) later de GPU geupgrade van een GTX970 naar een GTX 1080ti en tot op de dag van vandaag nog geen noodzaak gezien om te upgraden, want alles wat ik speel draait meer dan prima.

Heel jammer dat Microsoft dit nu doet want dat betekent effectief dat veel mensen (met een redelijke pc) voorlopig nog bij een verouderd OS gaan blijven hangen. Meestal verkoop ik mijn pc door aan mijn schoonvader en die werkt nu ook al sinds 2015 dus op een prehistorische CPU. Als ik later ga upgraden krijgt hij mijn prima werkende PC, Maar dan dus nog jaren zonder Windows 11. Terwijl destijds vanuit Windows 7 prima Windows 8 en later 10 op draaide.
Wat voor effect heeft dit precies op dualbooten?
Niets. Een TPM is altijd uit te schakelen, net als (praktisch op elk platform) Secure Boot.

Er komt ook wel een manier om Windows 11 te installeren op alle/oudere hardware. Daarvoor is het product te populair om te negeren. Het zal enkel zo zijn dat Microsoft hier officieel geen ondersteuning op zal leveren.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 juni 2021 11:39]

Als je Windows opnieuw wil installeren met TPM aan. Geeft dat geen geklooi verder. Dus ik formatteer de partitie en wil dan windows installeren. Dit gaat toch niet voor problemen zorgen?
Zo deed ik altijd wel. Of moet ik nu ergens op letten?
Tenzij ze hun been stijf houden?
Misschien is er wel een belangrijke veiligheidsreden die we zelf niet in zien?
Wat voor effect heeft dit precies op dualbooten? Normaliter moet ik secureboot uitschakelen om een live-usb te kunnen booten.
Praktisch geen. De grote Linux distros maken gebruik van een stuk bootloader wat door Microsoft in de rol van Certification Authority ondertekend is, waardoor Secure Boot ook bij hen gewoon werkt.

Ook kleinere live-USB/CD/DVD toolkits kunnen dit via MS regelen; ze doen het alleen niet - teveel moeite tegen te weinig baten, want het gros van de mensen hebben Secure Boot toch niet aan staan. Daar kan nu wel eens verandering in komen.

Is het wenselijk dat een bedrijf als MS, met een gevestigd belang haar eigen OS de markt te laten domineren, hier zo'n belangrijke sleutelrol vervult? Dat kun je je nog wel afvragen...

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 26 juni 2021 12:10]

Normaliter moet ik secureboot uitschakelen om een live-usb te kunnen booten.
Dan vraag ik me af welke distro jij boot. Geen grote jongen dan, gok ik. De meeste (Debian, Ubuntu, Fedora, etc) hebben gewoon secureboot support.
Dat is juist het ding met Linux. Niet iedereen gebruikt de groten.

Ik draai zelf FreeBSD om die reden. Waar ik Linux veel mee boot is grml, een super handige boot stick als je wat moet fixen. Ubuntu gebruik ik slechts af en toe en wat er van RedHat af komt, komt er hier sowieso nooit in :)
In mijn ervaring, ook de kleintjes hebben gewoon secureboot support, want die bouwen op de schouders van de grote. Arch, AntiX, Elementary, Gentoo, heck, zelfs LFS doet secureboot.
Ubuntu gebruik ik slechts af en toe en wat er van RedHat af komt, komt er hier sowieso nooit in
Tsja.. Dan beperk je jezelf onnodig. Hopen dat je die instelling niet voor je baas erbij houd, maar dat is mijn mening.
Ze sluiten hiermee wel enorm veel oudere hardware uit als ik het goed begrijp?
Op mijn 9900k / Asus ROG Maximus XI Hero (Z390) zit geen TPM zover ik kan zien?
https://rog.asus.com/moth...aximus-xi-hero-model/spec
Je moederbord niet maar je processor wel.
Intel® Platform Trust Technology (Intel® PTT) Yes.
Dit kun je opzoeken op https://ark.intel.com.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 26 juni 2021 11:48]

PTT moet echter wel zowel door moederbord als de cpu supported zijn. Iets wat niet altijd het lijkt te zijn.
Echter heeft het moederbord van @Tortelli gewoon een TPM header, dus ook als PTT niet (correct) geïmplementeerd is kan dit moederbord nog altijd voorzien worden van een TPM 2.0.
waar zie jij dit op die site? Als ik daar een moderne cpu op zoek, dan kan ik die term niet terug vinden in de specs?
1 x TPM connector(s)
Genoeg Z-moederborden hebben wel TPM, maar vooral zakelijke / business producten zijn er van voorzien..
Als je kijkt in de door jou gelinkte pagina:
1 x TPM connector(s)
Daar kan je dan iets als https://azerty.nl/product...beveiligingschip-hardware in plaatsen, waardoor je het moederbord achteraf kan voorzien van TPM 2.0.
Bestaan er uberhaupt nog systemen zonder TPM? Alle 100+ Endpoint Manager implementaties die ik heb gedaan hebben allemaal een compliance regel voor Secureboot. Daarvoor is toch een TPM 2.0 nodig? Ik ben nog weleens een TPM 1.2 tegengekomen, maar die is vrijwel altijd te upgraden naar een TPM 2.0.

Zonder TPM is Windows 10 officieel ook niet ondersteund.
Zakelijke systemen amper nee. Die komen allemaal met TPM standaard. Prive systemen wel. Game boards enzo. Hebben allemaal geen TPM maar een optionele module. Dus moet je die kopen of fTPM gaan doen.

Overigens vereist secureboot geen TPM! Alleen is het wel te omzeilen dan door de BIOS te modificeren. Zelfs bitlocker vereist op Windows 10 niet per se een TPM.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 27 juni 2021 00:45]

Stel maar eens zelf een budget systeem met een i3 10105f en een goedkoop h510 moederbord samen. Dan kom je van een koude kermis thuis, die hebben dus geen tpm onboard.
1 2 3 ... 12

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee