Microsoft: Windows 11 is nu beschikbaar voor alle compatibele apparaten

Windows 11 is volgens Microsoft geschikt voor 'broad deployment', waarmee het bedrijf aangeeft dat het besturingssysteem beschikbaar is voor alle compatibele apparaten. Het besturingssysteem is sinds 5 oktober officieel beschikbaar.

Tot deze week werd Windows 11 gefaseerd verspreid door Microsoft. Gebruikers kregen vanzelf een pop-up met de mededeling dat ze konden updaten. Die update kon ook handmatig gestart worden als gebruikers wilden wachten. Sinds dinsdag acht Microsoft het besturingssysteem echter geschikt voor broad deployment.

Hiermee zegt het bedrijf dat de Windows-versie stabiel genoeg is om geïnstalleerd te kunnen worden op alle compatibele apparaten. Daarmee krijgen waarschijnlijk meer, zo niet alle, compatibele Windows 10-apparaten vanaf deze week de melding om te updaten.

Microsoft bracht Windows 11 op 5 oktober uit. Dit besturingssysteem heeft een gewijzigd uiterlijk met bijvoorbeeld afgeronde schermhoeken in plaats van de harde hoeken van Windows 10 en ondersteunt Android-apps. Deze functie is vooralsnog alleen als bèta beschikbaar.

Niet alle Windows 10-apparaten zijn geschikt voor Windows 11. Zo vereist de nieuwe Windows-versie TPM 2.0 en minimaal een Ryzen 2000- of achtste generatie Intel Core-processor. Microsoft sprak eerder de verwachting uit dat alle compatibele apparaten halverwege 2022 geüpgraded konden zijn.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Hayte Hugo

Redacteur

20-05-2022 • 10:07

251 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Lees meer

Reacties (251)

Wijzig sortering
Gewoon lekker naar Linux stappen na 2025 ,de meeste computers zijn nog prima te gebruiken die na 2006/2007 zijn gebouwd. bespaar je n hoop E-waste mee en je kunt er nog netzo veel plezier uithalen.

Besturingssystemen zoals POP!os of LinuxMX zal prima voor de meesten werken.
Het is niet ingewikkeld en het installeren is vrij eenvoudig.
Kan ik daar al mijn games uit de jaren 90 ook op spelen? Want dat is op Windows heel makkelijk, vaak alleen een Fan Patch nodig en meer niet.

En werkt Nvidia Inspector op Linux? Is voor mij vanwege retro games een essentiele app.
Er staat je niks in de weg om een dualboot naar XP of Windows7 met omzeilde activatie te maken toch? Als je er in "antieke windows" alleen maar op gaat gamen, en via een VPN servertje of Tunnel nog eigen multiplayer servers wilt benaderen, (dus niet "internetten") zie ik ook weinig kwaad er in die situatie mee online te gaan.

Heb sinds de Geforce2 geen Nvidia kaarten meer gehad, maar kan me niet voorstellen dat een tool van hen de enige manier is om een game aan de praat te krijgen. Heb vrij veel games die ik wilde multiplayen en problemen gaven op moderne systemen ook voor vrienden met Nvidia kaarten op kunnen lossen door DgVoodoo ertussen te zetten of via fansites of zelfs fora op steam met vervangende directdraw/direct3S DLL's in de game directory te zetten. Waarmee Starlancer(1998) de grootste uitdaging was om weer volledig functioneel te krijgen op Windows7, 10 en 11 in FullHD en hoger met EAX voor audio(A3D bleef altijd wonky en was sws een te kort geleefde standaard helaas).

[Reactie gewijzigd door mjansen2016 op 22 mei 2022 08:54]

Gebruik Nvidia Inspector vanwege de eindeloze Anti-Aliasing opties. Zoals Sparse Grid Supersampling, 16xS, D3D 4x4, het is maar net wat de oude game in kwestie het fijnst vind.
Dat kun je volgens mij al gewoon doen met de nvidia control panel ,ik zelf gebruik FidelityFX voor oudere games. Dit kun je met Proton-GE gebruiken.
In Windows zijn al die opties niet zichtbaar, alleen 2x, 4x en 8x MSAA en de Supersampling, voor de overige 14 varianten heb je Nvidia Inspector nodig.

Lijkt me sterk dat dat in Linux anders zal zijn.
Ik zal er naar kijken zodra ik thuis ben.
Welke spellen speel je graag?
De laatste tijd heel veel van tussen 1996 en 2004. Te veel titels om op te noemen.

Jeugd jaren inhalen ^^
Ik speelde Command & Conquer Tiberium Sun ontzettend veel ,je kunt via de snapstore een launcher downloaden die met de 3 oudere c&c's komt.
Ik heb deze spellen getest:
Locomotion
Fable - The Lost Chapters
Grand Theft Auto III
Max Payne
Postal 2
RollerCoaster Tycoon
Thief: Deadly Shadows
Unreal Tournament

Alleen de games die geen gebruik konden maken van hd/fullhd resoluties konden echt gebruik maken van FidelityFX. Het verschil met en zonder was goed te zien. De picture en texture kwaliteit lijkt hierdoor scherper te zijn.
De meeste oudere games zullen er op werken ,vooral op platformen zoals Steam of Lutris (Wine).
Als voor Nvidia Inspector ,moeilijk te zeggen met de proprietary-drivers ,ik heb hier eerlijk gezegt nog niet naar gekeken sinds ik dit nooit nodig heb gehad.
Ik ben er zeer zeker van dat dit binnenkort mogelijk is met de Open-Source drivers.

Verder gebruik ik zelf Arch al voor n jaar en heb zonder problemen spellen als: Diablo II: Resurrected ,Diablo III ,War Thunder ,Terraria ,Fallout 4/New Vegas ,Overwatch ,MineCraft ,0AD ,en Ark Survival Evolved.

Het gebruik van de GE-Proton heeft ook de presentaties van mijn steam spellen verbeterd. Ik heb dit nog niet op Lutris geprobeerd.
Helaas is de touchscreen ervaring met mijn Surface Book 1 nogal belabberd (iig laatste keer dat ik het probeerde)
Ik zelf zou dan denken dat er een probleem is met de driver en/of Desktop Environment.

Zodra ik klaar ben met werk wil ik gerust wel een kijkje nemen of het probleem verholpen kan worden.
Het probleem is wel wat moeilijker op te lossen sinds ik zelf geen Surface Book of een ander toestel met touchscreen heb (buiten mijn telefoon dan).
persoonlijk vond ik touchscreen net verbeterd met Windows 11 ( ik werk op een surface pro 4 zonder keyboard )

Ook in de nieuwe 22h2 is dat nog wat beter geworden vind ik
Wat is de 'killer feature' van Windows 11? Ik gebruik nu nog steeds 10 maar zou niet weten waarom ik op dit moment moet updaten. Als de grootste reden 'afgeronde hoekjes' is dan heb ik niet zo veel haast.
Er zijn wat leuke nieuwe features en vooral security is weer een stapje omhoog.

Maar persoonlijk staat de UI me niet aan. Alsof we 20 jaar terug de tijd in zijn gegaan met een moderne fisher price UI. Voor het eerst sinds Vista heeft Microsoft een aantal workflows om zeep geholpen. Start menu werkt anders, context menu's werken anders. Ondanks het start scherm van Windows 8, was de workflow bijna identiek als die van 7.

Windows 10 wordt nog een paar jaar ondersteund. Dit is voor mij de eerste Windows waarbij ik niet binnen enkele maanden over ben gegaan. win3.11> 95 > 98 > ME > XP > Vista > 7 > 8(.1) > 10 en hier loopt het momenteel voor mij dood.

Ik ben ook voor het eerst in ~15 jaar langzaam aan het overwegen om Linux weer te installeren als main OS op mijn desktop.
Klinkt een beetje dramatisch niet? Sterker nog, je geeft punten aan zoals Security die in feite beter is in Windows 11 maar die start menu die 'anders' is is plots onbruikbaar en neig je te switchen naar Linux? Wat maakt het dat Linux dan plots wél de oplossing is voor jouw start menu? Daarbij, ieder zijn eigen workflow, maar Windows toets + programma intikken en klaar. Of is het nog met muis en zoeken via 'Alle programma's'?

Ik begrijp echt wel wat je bedoeld, maar het is een kwestie van wennen. Maar om dan plots te spreken over Linux alsof dat het zal oplossen.. Oh boy, dan zal je nog wat tegen komen. En ik spreek uit ervaring na 5 jaar linux te hebben gebuikt als main OS. Daar is het meer dan enkel een Start menu probleempje dat je zal tegenkomen. :)
Als het "een kwesite van wennen" is, dan voel het OS blijkbaar niet fijn aan en is het niet prettig om er dagelijks mee te werken. Als je er dan maar geforceerd aan moet wennen gaat het je op een gegeven moment tegen staan en wordt je al cranky als je alleen al het logo van Windows 11 ziet.

Ik kan me voorstellen dat je dan verder gaat kijken en Linux (of MacOS natuurlijk) overweegt.

Los daarvan ben ik overigens van mening dat Linux op de desktop alles oplost :) Draai hier nu een jaar of 10 Linux op de desktop en wil nooit meer anders. Ik voel me veel minder overgeleverd aan de heren in Redmond en heb veel meer controle over mijn systeem.
Wennen is soms ook om gewoonte af te leren. Soms is er geen beter of slechter maar gewoon als gewoonte aangeleerd. De oplossing ook een 'voor jouw gevoel' noodzakelijk ui aan te houden zorgt ervoor dat oude structuren niet weg kunnen. En dus een stukje oude legacy als een blok aan je been wordt mee gedragen.
Ja eigenlijk al sinds de Windows XP dagen heb ik mezelf ingericht om zoveel mogelijk het OS te mijden. Desktop shortcuts en taskbar shortcuts doen eigenlijk al het werk, ik maak zelfs shortcuts naar veelgebruikte folders. Het start menu heb ik eigenlijk nooit nodig op die manier.

En Windows op die manier gebruiken dat is eigenlijk niet heel veel veranderd over de loop der jaren, dus ik heb nooit problemen gehad met veranderingen in het OS. Meer van hetzelfde allemaal. De enige reden waarom ik niet zo snel Windows 11 installeer is omdat ik altijd de uitzondering ben; bij mij werkt het dan weer niet. Ik tart het lot niet eens meer. Alleen via een compleet verse install wil ik het wel doen maar ik heb helemaal niet zo'n trek om een verse install te doen eigenlijk... Dan moet er toch echt iets kapot zijn aan mijn huidige installatie.
Ik heb een map "shortcuts" gemaakt en die dan laten indexeren door het startmenu
Ik kan dus zo mijn shortcuts openen zonder naar mijn muis te moeten grijpen :)
nieuwe shortcuts gewoon in die map dumpen
Als het "een kwesite van wennen" is, dan voel het OS blijkbaar niet fijn aan en is het niet prettig om er dagelijks mee te werken.
Als ik overstap op Linux of MacOS moet ik ook wennen. Dat maakt die OSsen niet meteen slecht.
Binnen Windows is de afgelopen decennia ook steeds van alles veranderd en we wennen er steeds aan.
Bij Linux en MacOS is dat niet anders dus om te beweren dat dat alles oplost is nogal overdreven. Er is ook genoeg geklaad bij Linux en MacOS updates.
Bij een overstap moet ik velen malen meer wennen aan een totaal nieuwe omgeving dan dat ik moet wennen aan een paar nieuwe Windows features (die desgewenst met third party tools ook uit te zetten zijn).
Omdat ik dan toch nieuwe workflows moet gaan aanleren. Dan kies ik liever voor Linux, met meer geavanceerde mogelijkheden. Dan die versimpelde MacOS kloon waar Windows naar toe neigt te gaan.

Ik gebruik Linux al zo'n 20 jaar, waarvan de laatste ~15 jaar alleen op servers. Primair omdat ik de workflow en het balans van Windows prettiger vond voor desktop gebruik.

Het verschil in mijn voorkeur voor Windows over Linux op de desktop is buiten gamen nooit zo heel groot geweest. Nu gamen beter beschikbaar wordt op Linux en Windows 11 op MacOS begint te lijken, wordt Linux ineens een heel stuk interessanter.
Het verbaast me echt hoe iets als een startmenu zoveel emotie kan oproepen. Alsnog men de hele dag alleen maar programma's loopt te openen, config scherm oproept, etc, etc.
Probeer dit eens: https://kubuntu.org/ . Het is awesome.
Yup

Daar ben ik ook over aant denken, 2025 lijkt ver weg , maar we zijn er zo :Y)
Kwa gaming , ik ben niet een Call of Duty online gamer type , en de spellen die ik speel op Steam ,zijn compitable met Lutris/Proton ... voor de rest gebruik ik mn PS5 wel :Y)

Dus tijd mischien voor Kubuntu ;) .. ik ben er nog niet 100% over uit , welke distro .. ik heb Arch-Linux succesvol geinstalleerd , maar ik wil een OS waar ik niet echt (veel) naar moet omkijken.. but who knows :Y)

[Reactie gewijzigd door Metallize op 20 mei 2022 11:58]

Manjaro linux is wat gebruikersvriendelijker dan Arch zelf, maar wel op Arch gebaseerd.
Ubuntu heeft vaak betere ondersteuning voor nieuwere hardware (Diverse officiële spins, pak de versie waarvan de DE je aanspreekt).
Met StartAllBack of Start11 heb je genoeg customization om de features weer terug te brengen of zelfs uit te breiden. Er zijn vast gratis alternatieven, maar dit werkt gewoon het makkelijkst en betrouwbaarst.
Maar als je op Linux overstapt, mis je dan niet de mogelijkheid om met je Microsoft account aan te loggen op je eigen systeem? Hoe kun je dan veilig aanloggen als je niet een extern Microsoft account kunt gebruiken?
Dit moet in theorie mogelijk zijn. Microsoft Accounts, of in ieder geval Azure AD (en ik denk dat Microsoft Accounts daarop bouwen) ondersteunen OAuth en OpenID, wat open standaarden zijn. Authenticatie op Linux is modulair dus je zou een authenticatiemodule (PAM) kunnen bouwen hiervoor.

Je kunt bijvoorbeeld ook inloggen met een Azure AD account op een Linux VM in Azure. Ik weet alleen niet of de broncode voor deze feature beschikbaar is, en of dit überhaupt nuttig is buiten Azure.

Anyway, veilig inloggen heb je geen Microsoft Account voor nodig.
Veilig aanmelden =/= MS account gebruiken. Microsoft doet er alles aan om jou hun producten te laten gebruiken, en de eenvoudigste manier is als je inlogt met een MS account. Qua security en privacy ben ik hier geen fan van, aangezien je PC dan meer info stuurt naar Microsoft, die dan misschien wel de inloggegevens van je bank kan zien, aangezien je dat aan je PC hebt gegeven (en dan eventueel zelfs man-in-the-middle uitvoeren als ze extreem zijn).

Disclaimer: ik ben geen Microsoft fan, dus neem dit met een korreltje zout
Begrijp ik het goed dat je bedoeld te zeggen dat de veiligheid alleen geborgd is als je inlogt met een MS account welke op servers in Amerika staat, waarbij de overheid ten alle tijden informatie kan opvragen over je gebruik en je kan volgen?
Ik ga er toch vanuit dat hij het sarcastisch bedoeld.
Ik ben absoluut geen voorstander van me overal laten volgen door MS voor zover dat niet al gebeurd.
Of zaken opvraagbaar maken voor de usa.
Windows 11 is wennen.

Maar Linux is gewoon bagger.
Ik als IT-er moest zelf teveel doen om het soort van werkend te krijgen.

Voor mij nooit meer Linux.

Windows 11 is gewoon een keer installeren en klaar.
Enja het went snel alhoewel ik er in het begin ook niet blij mee was. Nu wil ik niks anders dan Win11.
Linux is niet bagger, ookal zijn er Linux versies zoals Ubuntu Server die niet geschikt zijn voor de normale gebruiker. Ik kijk zelf altijd, zou mijn opa het kunnen gebruiken? Zo ja, dan is het goed OS voor standaardgebruikers, zo nee, dan is het dat niet. Er zijn Linux versies die zeer gebruiksvriendelijk zijn voor tweakers als ik, en een standaardgebruiker als mijn opa (we gebruiken allebei Kubuntu).
Voordat windows weer goed werkt ben je inderdaad wel een half dagje bezig, alle tracking en overbodige zooi uit zetten, ik wil geen ms account, geen onedrive, geen game zooi. Linux is binnen een paar uur goed ingericht en echt veel gebruikers vriendelijker.
In de IT doen we meer dan Desktop OS-en installeren en configureren.
Mocht je naar Linux overstappen, vermijd GTK+ gebaseerde desktop environments.

Kort samengevat doen de ontwikkelaars van GTK+/GNOME er alles aan om te voorkomen dat gebruikers hun gebruikte software naar hun workflow kunnen instellen.

Gebruik op Qt gebaseerde KDE of als je lichter wil, LXQt of Trinity. KDE is voor het grootste gedeelte out-of-the-box instelbaar zonder commando's of kliederen in configuratie bestanden.
> vooral security is weer een stapje omhoog.

#hoedan?
Wat is de 'killer feature' van Windows 11?
De kill-switch in Windows 10 genaamd "end of support."
Oktober 2025 is nog een redelijk eind weg...
Deze pc kan Windows 11 niet draaien

Je pc voldoet niet aan de vereisten. Windows 10 wordt ondersteund tot 14 oktober 2025, maar je kunt ook nieuwe pc's verkennen die Windows 11 draaien.
Dat is het antwoordt van PC-statuscontrole, wat een verspilling van grondstoffen en energie.
Nog altijd een wegwerp of graai cultuur.
Kan het zijn dat je TPM versie op 1.0 staat? Ik kreeg namelijk dezelfde foutmelding op mijn Ryzen 5 2500. Inmiddels is het opgelost door TPM 2.0 aan te zetten in de BIOS en W10.
Hier geen compatible apparaat, lenovo C340-14IML, W11 draait als een trein. Nog geen problemen ervaren en updates komen gewoon binnen.

Twee manieren:
Deze werkte niet voor mij: https://pureinfotech.com/install-windows-11-unsupported-pc/
Deze werkte wel voor mij: https://www.youtube.com/watch?v=02mgrA51974

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 20 mei 2022 17:14]

tsja dan upgrade je niet. Ben ik vooralsnog ook niet van plan, ik zie nog geen meerwaarde in Windows 11.
En het is ook niet zo dat je pc compleet onbruikbaar is na 14 oktober 2025, hoor.
Totdat windows 10 opeens een lek heeft dat niet meer gepatcht word, en je systeem onderdeel word van een botnet. Windows 11 is wat betreft workflow niet anders dan windows 10 of zelfs 7... je kan de UI zo aanpassen dat het start menu zich gewoon aan de linkerzijde bevind en de rechter muis knop acties exact het zelfde zijn als windows 10.

Veiligheid is juist een extreem goede reden om wel over te stappen naar windows 11.
Wat betreft veiligheid heb ik eigenlijk meer vertrouwen in een matuur OS dan een OS dat matuur was, maar ze botweg een aantal nieuwe features ingeploft hebben. Features waar ik overigens niet op zat te wachten.

Dit en het feit dat er geen eind komt aan de verkleutering van Windows OS, zorgen ervoor dat ik hier TPM 2.0 niet aanzet in mijn BIOS. Dan krijg ik tenminste geen meldingen dat ik moet upgraden.

Altijd die veiligheid. Net alsof er in Windows 11 geen kritieke lekken ontdekt zullen worden.
Totdat windows 10 opeens een lek heeft dat niet meer gepatcht word, en je systeem onderdeel word van een botnet.
Dat valt dan over een paar jaar wel te bezien. Windows 7 kreeg ook nog lang belangrijke security patches.
Mijn laptop is zogenaamd niet ondersteund door Win11. Met een simpele ingreep kan ik het wel gewoon installeren en draait het prima. Maar MS heeft liever dat ik nieuw device aanschaf ofzo?
Ja, als sinds jaar en dag zijn Windows & Intel bezig om elkaars omzet te verhogen.
Dat een PC langer mee gaat dan een paar jaar is slecht voor de omzet nietwaar? Dus zorg je voor updates die zorgen dat je moet upgraden.
En als je nieuwe hardware hebt, moet je natuurlijk een nieuw OS hebben die alle nieuwe dingen ook ondersteunt.
Ik heb voorheen eigenlijk nooit echt problemen gehad met oudere hardware en Windows. Win10 draait prima op een 10+ jaar oude laptop. Ik zie daar met Win11 helaas verandering in komen. En zeker niet een die ik toejuich.

Nou kan ik gelukkig zonder moeite overstappen naar bijvoorbeeld Linux. Maar grote groepen mensen worden nu min of meer gedwongen nieuwe hardware te kopen die ze niet echt nodig hebben. Lijkt mij een zeer slechte zaak!
Inderdaad, mijn pc is ook al weer een tijd oud (geforce gtx980, 64gb ram, intel core i7 7900k.

Voor zowel mijn werk als de games die ik er op speel (1440p resolutie) voldoet hij meer dan prima en dat zal de komende jaren ook niet meer gaan veranderen.
Ik vind het dan van den zotte dat ik ineens een volledig nieuwe pc zou moeten komen puur omdat een windows versie EOL zou zijn en er in de software een schakelaartje wordt omgezet waardoor support komt te vervallen. Qua prestaties is mijn pc nog steeds beter dan moderne budget opties die wel worden ondersteund. Qua veiligheid zou je dan nog wat argumenten kunnen hebben maar als dat echt de achterliggende gedachte is dan vind ik het vreemd dat ze aan de andere kant wel forceren dat je met steeds meer apps en centrale accounts al je prive informatie over het net moet gooien.
Met rufus bouw je zo een bootable usb waarmee je Windows 11 ook op “unsupported” hw draait.
.Toevallig een linkje bij de hand?

[Reactie gewijzigd door ETA op 20 mei 2022 19:02]

Dat zal ook niet gebeuren en Windows 10 zal tzt ook wel een periode langer beveiliging updates krijgen.
Het hele Windows 11 verhaal is puur beveiliging en malware tegengaand, meer dan in win 10, Het is een stuk veiliger dan 7, 8 en 10 dus. Maar net als 7 pro toen ook langer werd ondersteund, en nu nog 8.1 pro zijn uitgebreide ondersteuning nog tot 10 januari 2023 krijgt, dus voor een deel nog ondersteund zijn. Is dat voor win10 ook nog wel langer dan 2025 denk ik, Ik zuig dit uit mijn duim natuurlijk. Maar zo zal het verloop van OS Windows versies wel gaan gok ik.
Enterprise Windows versies is sowieso nog redelijk langer ondersteund.

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 20 mei 2022 17:56]

Win10 draait hier nog op een Core2 Quad Q8400 / 8 GB DDR2 / GT 1030. PC is gewoon niet stuk te krijgen en werkt nog steeds lekker vlot. Zit ook een SSD in, dat maakt veel verschil.
Dat Win11 hier niet native op ondersteund word begrijp ik ergens wel. Maar als ik een Kaby Lake CPU zou hebben (en geen Tweaker was) zou ik me toch wel gepakt voelen.
Als dit het geval was, waarom duurde de support van XP bijna anderhalf decennium? Daarnaast haalt Microsoft niet schokkend veel geld uit OEM-licenties op consumentenhardware (meestal ergens tussen de $15-$25 per apparaat), wat de meest voorkomende manier is waarop Windows verkocht wordt.
Ook hun eigen hardware dumpen ze. Mijn oude surface 5 bijv krijgt geen Windows 11 maar de built die ik er momenteel op draai werkt prima.
Heb je ook de watermerk weg kunnen krijgen? Of komt dat elke keer terug?
Ik heb het maar eventjes gebruikt om te testen. De nieuwe taakbalk hield mij vooral tegen. Is wel met extra tools op te lossen maar blijf toch voor nu bij 10. Watermerk is mij niet echt opgevallen. Heb gewoon rufus gebruikt om een installatie stick te maken. Werkt erg simpel.
Wat is het probleem met de taakbalk als ik vragen mag? Is namelijk zo goed als hetzelfde als Windows 10 als je hem aanpast (Houd de lege ruimte op de taakbalk ingedrukt of klik er met de rechtermuisknop op. Selecteer Taakbalkinstellingen > taakbalkgedrag > taakbalkuitlijning en selecteer vervolgens Centreer ofLinks.)

Onder de taakbalkinstelling zitten meer opties die je evt uit of aan kunt vinken.

Je moet sws al bij een installatie van windows de instellingen in om dingen aan te passen (denk aan privacy) en ik pak deze dan altijd meteen ff mee ;)
Grootste probleem voor mij is dat je niet gewoon per window een knop op je taakbalk kan krijgen. Ik heb vaak meerdere vensters openstaan. In 11 moet je dan gaan hoeveren boven een klein knopje op de taakbalk en dan heel onhandig in het uitklapmennu je venster selecteren. Misschien voor veel mensen prima? Voor mij werkt dat totaal niet.

Dan nog wat kleinere dingen zoals het menu wat je in 10 oproept door vanaf rechts te swipen (op een tablet handig). Tiles in het startmenu. En kleine dingen waardoor het imho totaal nog niet af voelt. Al is dat misschien ondertussen wel aangepakt.
Maar welke gevorderde gebruiker zit nou steeds met een muis vensters te selecteren? Alt-tab gewoon. Of gebruik je Windows toets en klik dan het gewenste venster aan.
Ik ben het gewoon zo gewend al sinds Windows 95. Als je een paar vensters open hebt ben ik met alt-tab snel het overzicht kwijt, en als je 10 keer op tab moet drukken is het via de taakbalk voor mij sneller en overzichtelijker.

Zo'n overzicht scherm zoals je ook een macOS en bijvoorbeeld Gnome hebt vind ik niet handig. Zijn ook meer handelingen. Met knop of muis het scherm openen en dan je venster selecteren. Met de taakbalk is het maar 1 klik. En ik heb ook niet altijd mijn handen op het toetsenbord. Toen Gnome overging met ik dacht versie 3? was ik ook snel weg.
Je kan de taakbalk niet aan de linkerzijkant of rechterzijkant zetten.
Heb Windows 11 op een niet ondersteund laptop draaien en heb geen problemen of een watermerk.
Is dat zon ramp dan?
Krijgt Microsoft geen geld per verkoop van een PC met Windows? Dat zal je antwoord wel zijn.
0Anoniem: 1532362
@Patrickccc20 mei 2022 15:49
Je kunt er toch gewoon Ubuntu op installeren? Is toch niet meteen verspilling van grondstoffen.
Niet dat je de TPM en andere "eisen" van Windows 11 niet gewoon eenvoudig kunt omzeilen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1532362 op 20 mei 2022 15:50]

Dit is allemaal wel zo.
Maar je kan er ook niet echt omheen dat het er allemaal wel naar riekt dat het er op verzonnen is om meer nieuwe hardware te verkopen.

Die security redenen die Microsoft noemt voor het "harde" eisen van TPM2.0 vind ik niet zo fantastisch sterk voor de gemiddelde consument.
Dit is allemaal wel zo.
Maar je kan er ook niet echt omheen dat het er allemaal wel naar riekt dat het er op verzonnen is om meer nieuwe hardware te verkopen.
Een typisch voorbeeld van een drogreden.
Voor mijn inmiddels backup-PC heb ik de windows11 installer kunnen doorlopen nadat ik een TPM2.0 module kocht voor mijn FX-8320e machine uit 2014, Installer zegt "onbekende processor", maar ziet de TPM module en de installer loopt door.

Nog een oudere machine, een Intel930 uit 2009 heb ik de workaround gebruikt door de WMI file van windows11 in de Windows10 installer te duwen. Werkt voorlopig ook prima.

Het daadwerkelijke marktaandeel wat Microsoft in gaat leveren zal meevallen. Het bedrijfsleven zal onder druk van hun eindgebruikers(vastgeroestheid) nieuwe PC's hebben aangeschaft en hun windows10 machines zullen afgeschreven worden.

Meeste gamers zijn ook geen tweakers, en die zullen niet snel op "oudere" hardware de nieuwste populaire games willen spelen. Die kopen wel gewoon een nieuwe kant en klare PC of laten er 1 bouwen als het zo ver is. Als een game voor hen na update X opeens minder werkt, ligt het bij die groep ook altijd aan de computer, en nooit aan de game.
ik heb al geruime tijd mijn pc onder windows 11 draaien tot nu toe geen noemenswaardige bugs tegengekomen.De toeters en bellen wat programmatuur betreft gebruik ik meestal toch niet.
ik heb vroeger wel met het windows insider programma meegedaan maar toen de officiële windows 11 uitkwam heb ik hem gedownload en geinstalleert.Hij is sneller dan windows 10 maar ik moet nog wennen aan het kopieren en plakken icoontjes die ze toegevoegd hebben.Ze hadden wat dat betrefd die icoontjes bedoel ik hetzelfde kunnen laten zoals bij windows 10 het geval was en bij andere windows versies.Volgens mij kun je die zo instellen dat deze icoontjes net als vroeger bij windows 7 ,10 functioneren, maar ik weet niet waar dat zit.ik heb gewoon het startmenu aan de linker kant die kan je gewoon uit het midden halen.
Om de look en feel van windows 7 en 11 weer terug te krijgen, en in het midden lijkt die op apple software.
Toen ik het voor het eerst zag dacht ik dat hadden ze beter anders hadden kunnen doen.
brand je iso gewoon met rufus en kies voor extended Windows install

Dan kan je gewoon netjes Windows 11 draaien

Ik draai zelf een surface pro 4 en hp elite x2 , beide unsupported en dat geeft 0 problemen. Ze draaien beiden zelfs vlotter dan voorheen.
3 jaar zijn zo om. maarja. dan maar even kijken hoever steamdeck is gekomen. misschien dan gewoon naar linux/mac overstappen
Geld? Heb het nooit over geld gehad. Ik wil gewoon iets wat goed werkt en niet vol bloatware zit en spyware. Zit voor games helaas nog vast

[Reactie gewijzigd door berchtold op 20 mei 2022 14:25]

Misschien moet je eens meer verdiepen in Windows want je kunt het gewoon installeren zonder opties.
Met een hoop externe tools, Firewall, kan je het meeste wel blokkeren.
Nee, je wordt door middel van dark patterns misleid om met ongevraagde features akkoord te gaan, tenzij je exact weet waar je moet klikken om het te omzeilen. En dat is als het al te omzeilen valt. Dan heb ik het nog niet over alle troep die mee komt geinstalleerd, die je dan heel moeilijk eraf krijgt tenzij je met scripts gaat liggen klooien.

Sorry maar dat noem ik niet normaal meer. Ik snap Berchtold volledig want met een installatie van een Linux distro heb je heel die ellende niet. En dan kun je wel zeggen "ja maar dat valt uit te zetten" maar enig idee hoeveel moeite en tijd dat kost? Ik heb daar echt geen zin in en met mij vele anderen.
Sure, dat zal zeker de aanleiding zijn om ooit over te stappen. Ervaring leert echter dat die support nog wel een paar keer verlengt zal worden als 2025 dichterbij komt dus ik zit wat dat betreft nog wel een paar jaar goed.

Maar ik ben oprecht benieuwd naar de 'wortel' om over te stappen. End of support zie ik vooral als 'stok'. Enige wat ik lees is betere support voor de nieuwste intel procs maar daar heb ik persoonlijk niks aan.
Zoals eigenlijk altijd met Windows, na een goeie versie is de eerstvolgende niet per sé een noodzakelijke upgrade. Ik heb op mijn zakelijke laptop Windows 11 en thuis op mijn desktop nog Windows 10. Ik kan niet zeggen dat ik Windows 11 per sé slechter vind, maar het is zeker niet beter.

Het gevaar is dat je een uitontwikkeld OS gaat vergelijken met een eerste versie van een nieuw OS. Die gaan natuurlijk dicht bij elkaar liggen.

Het enige wat ik echt gemerkt heb, is dat het taakbalkmenu rechtsonder een stuk minder eenvoudig bedienbaar is geworden. Full screen start is geen optie meer, je moet zelf instellen dat je je taakbalkpictogrammen links wilt uitlijnen en voor Bluetooth audio headsets zijn geen twee devices (AG Audio en Stereo) meer, maar Windows kiest zelf welk device waarvoor gebruikt dient te worden.
Verder is het inderdaad vooral cosmetisch en mijns inziens ook niet altijd in positieve zin.
De grootste reden voor mij om nog niet over te gaan is de verplichting voor een Microsoft account welke uiteraard op je email geregistreerd moet staan.

Daarnaast is het bestands/printer delen en netwerk discovery gedeelte ook weer net iets rottiger dan dat het was in windows 10 maar dat is voor de meeste mensen niet relevant denk ik.
Je kan ook zonder Microsoft account Windows 11 installeren, er staan genoeg sites die het uitleggen
Je kan na de setup je account lokaal maken. Ik ben het met je eens dat het een behoorlijke drempel is, want het maakt de installatie een stuk complexer.
Even een Microsoft-account maken waar je alleen een Windows-licentie aan koppelt is wat mij betreft niet de moeite. Voordeel daarvan is dat je nooit meer op zoek hoeft naar productcodes bij een clean install.

Overigens ben ik op mijn zakelijke laptop ingelogd met een lokaal account, heb nooit een Microsoft-account aan hoeven maken om Win11 in te komen.

[Reactie gewijzigd door Vinny_93 op 20 mei 2022 12:33]

Was een MS account niet optioneel voor Windows Pro, maar verplicht (tenzij diverse hoepels) voor Windows Home varianten?
Voor de pro heb je gelijk denk ik.
Reden waarom ik meende te herinneren dat dit als harde eis in het lijstje stond van windows 11 specs and system requirements waar je op uit komt als je door klikt op de melding "waarom mag ik niet upgraden".

De eis zoals hij er nu staat beschrijft inderdaad specifiek de Home edition.
Windows 11 Home edition requires internet connectivity and a Microsoft account.
Switching a device out of Windows 11 Home in S mode also requires internet connectivity. Learn more about S mode here.
For all Windows 11 editions, internet access is required to perform updates and to download and take advantage of some features. A Microsoft account is required for some features.

Welke features het precies over gaat weet ik niet maar om die te gebruiken heb je dan wel een MS account nodig ook voor Pro. Of dit ook features zijn waar je daadwerkelijk en zonder account gebruik van zou willen maken.. geen idee.

*edit
link naar het lijstje: https://www.microsoft.com.../windows-11-specification
Grappige eis is die voor de display
High definition (720p) display that is greater than 9” diagonally, 8 bits per colour channel.
Ik denk dat het tegenwoordig knap lastig zal zijn om een monitor scherm te vinden die daar niet aan voldoet en al helemaal in het geval dat iemand wel voldoet aan de overige eisen. en ben ook zeer benieuwd of windows update dat dan ook ziet en je installatie blokkeerd in dat geval :D

[Reactie gewijzigd door Roharas op 20 mei 2022 14:04]

Daar zou je nog wel eens gelijk in kunnen hebben. Ik draai inderdaad Pro op een lokaal account.
Dat hebben ze inmiddels ook de nek omgedraaid AFAIK
Ik heb er geen trek om mijn inlog gegevens voor mijn eigen persoonlijke apparaat te koppelen, laten beheren en mogelijk te laten bijwerken door MS.
De grootste reden voor mij om nog niet over te gaan is de verplichting voor een Microsoft account welke uiteraard op je email geregistreerd moet staan.
Overheden dienen het leveren en (automatisch) uitrollen van Windows11 te verbieden, zolang Microsoft een Microsoft-account eist. Dit is big-brother/1984 in het kwadraat.
Zoals eigenlijk altijd met Windows, na een goeie versie is de eerstvolgende niet per sé een noodzakelijke upgrade.
Tja, als je het zo opschrijft heb je altijd gelijk.
Windows 7 was geweldig. 10 een rommeltje. 11 ziet er wel weer een stuk beter en consistenter uit.
Leg eens uit wat u aan de GUI tussen 11 en 22h2 consistent is? Het blijft springen als een kangoeroe in het wild - elke nieuwe versie gaat de TCO achteruit door dat gepruts in de gui. Doe dat in één beweging met een idee erachter - goed of niet goed maakt niet uit. Maar geen mengelmoes en elke 6 maand vernieuwingen en wijzigingen - zodat ge er zot van wordt.
Ik denk hoe langer hoe meer dat ik in 't register shell= ga vervangen door wat beters!
Wat is de 'killer feature' van Windows 11?
Wat ik er van begrijp fatsoenlijke support voor de nieuwe Intel procs met verschillende type cores.

Voor de security types, meer security features...
De enige secure computer is eentje die uit staat en niet wordt gebruikt.
Dus dat. Windows NT was destijds C2 certified, maar dan moest wel de netwerkkabel eruit :)
Dat is leuk, het gaat er meer om wat ermee gebeurd en hoe snel zaken gepatched worden. Security als absolutisme is een illusie.
[...]

Wat ik er van begrijp fatsoenlijke support voor UITSLUITEND de nieuwe Intel
en AMD procs met verschillende type cores.

Voor de security types, meer security features...
Even voor je verbeterd.
zonder te weten over welke windows 10 versie het gaat kun je het niet met zekerheid zeggen.

De LTSB of LTSC versies van Windows 10 hadden 10 jaar ondersteuning, ondertussen is dat terug geschroefd bij de recentere versies, maar nog steeds langere levensduur dan bij windows 11
zonder te weten over welke windows 10 versie het gaat kun je het niet met zekerheid zeggen.

De LTSB of LTSC versies van Windows 10 hadden 10 jaar ondersteuning, ondertussen is dat terug geschroefd bij de recentere versies, maar nog steeds langere levensduur dan bij windows 11
Waarbij de LTSB niet bedoeld is voor reguliere werkplekken, maar voor o.a. embedded systemen waar compatibiliteit gegarandeerd moet blijven.
Dat gezegd hebbende werkt het prima! Aanrader IMO.
't is niet omdat het werkt, dat het een goed idee is.
https://techcommunity.mic...ld-it-be-used/ba-p/293181
Het is zeker niet perfect, maar ik draai het al een aantal jaar en heb vooralsnog 0 problemen ervaren. Sterker nog, het is voor mij de enige acceptabele manier om gebruik te kunnen maken van Windows 10 (voornamelijk voor gamen). Steam werkt, mijn browser werkt, games werken, er zit geen troep in, ik heb letterlijk nergens last van.

That said, YMMV.
Dat gezegd hebbende werkt het prima! Aanrader IMO.
Jij hebt voor je thuis pc een Volume License om dit te kunnen installeren? Verder: voor bedrijven zou ik het geen aanrader noemen, simpelweg omdat bij problemen je kan fluiten naar je support.
Als bedrijf-zijnde zou ik zeker goed naar de voorwaarden van Microsoft kijken. Voor thuis maak ik me er niet zo druk om.
Dat je het niet hoeft te installeren.

Ik kan niets vinden en dat context menu -> more options is zo stupide.
Helemaal eens, maar hier is gelukkig een fix voor:
Zoek even op : "windows 11 old context menu"
Er worden altijd wel fixes uitgedacht voor features die Microsoft verwijdert, maar dat voelt toch altijd een beetje hack-y. In Windows 8 dat je zo'n applicatie die je het oude startmenu uit Windows 7 terug gaf, ik heb dit bij heel veel klanten er weer af kunnen gooien omdat het allerlei andere zaken sloopte. Adwcleaner gaf het ook altijd aan als malware.
Dan had je waarschijnlijk niet de juiste geïnstalleerd.
Klopt. Ik had een tweak programma geïnstalleerd dat de all apps view opent wanneer ik de start menu open op W11, maar op een gegeven moment deed m'n start menu het niet meer. Dit soort set-and-forget tweaks zijn gevaarlijk voor de stabiliteit van je systeem. Natuurlijk krijgen ze updates, maar omdat dit soort tweaks vaak set-and-forget zijn, denk je er niet over na en een half jaar later heb je problemen en kan de zoektocht beginnen naar die ene tweak.
Als het simpelweg een regedit edit is, dan gaat het 9/10 keer altijd goed, maar zodra er patches bij komen, dan blijf ik er liever van af.
Net als met heel veel upgrades is er niet echt een killer feature, meer evolutie dan revolutie. Als je pc niet geschikt is voor win11 mis je volgens mij niet heel veel. Als je pc wel geschikt is, is het wellicht handig te zijner tijd mee te gaan in de vaart der volkeren en de upgrade te installeren. Al was het maar om te voorkomen dat je blijft hangen in een oude versie en op termijn min of meer gedwongen wordt.
WSL2 integratie is een stuk beter, zelfs grafische linux applicaties werken out of the box. Verder merk ik eigenlijk niet echt een verschil met windows 10.
Wat is er dan precies beter? Voor graphics applicaties volstaat installatie van VcXsrv en configuratie van je DISPLAY environment variable. Verder werkt WSL2 sowieso al een stuk vlotter dan WSL1.
Dat je startbalk altijd onderaan staat. En dat je die niet kunt verplaatsen?

Of is dat inmiddels wel mogelijk?
Dat mogen ze ook wel eens fixen ja.
Dat is altijd al mogelijk geweest.
95 t/m 7 kon je hem gewoon slepen als die niet gelocked stond.
Windows 10/11 Rechtermuisklik: Taskbar Settings, 8e optie is "Taskbar location on screen"
:+
Aflopende update-ondersteuning. Je stelt alleen het moment uit dat je wel moet upgraden. Mijn tablet met Android 3 weigert ook alle apps nog te openen, laat staan de bank app. En van mijzelf hoefde ik die tablet ook niet te updaten
Het verschil tussen Android 3 en Android 12 is ook meer het verschil tussen Windows 98 en Windows 11 qua evolutie.

Als mijn hardware nog niet versleten/onbruikbaar voor dagelijks gebruik is, voel ik niet de behoefte om nu een andere machine te kopen, omdat ik anders niet de nieuwste Windows versie kan draaien.

Tegen de tijd dat mijn niet ondersteunde processor de geest geeft kijk ik wel weer...
Je hoeft niks nieuws te kopen, en Win11 kan er gewoon op, en er gebeurt helemaal niks. Ik dacht precies als jou er over. Ik heb een 2600k. Win11 is sneller en fijner, start sneller op, alleen de licht gewijzigde menu start is effe wennen. Wil je weten hoe installeren op "niet ondersteund", ik kan het je heel simpel laten zien als je interesse hebt

[Reactie gewijzigd door moviegeek op 21 mei 2022 06:48]

Oh, ik heb genoeg how-to's langz zien komen hoe je Windows 11 op niet ondersteunde hardware kan zetten.
Het risico dat Microsoft besluit om zo'n installatie te verprutsen (want 'niet ondersteund' tenslotte) is me veel te groot. Daarnaast is Windows 10 snel genoeg, start snel genoeg op, en ik hoef er niet aan te wennen.

Ik zie dus voorlopig echt geen noodzaak om over te stappen.
20h2 wordt tot 10 mei 2022 ondersteund Microsoft is namelijk begonnen met het herinneren van gebruikers aan het einde van het inmiddels anderhalf jaar oude Windows 10 20H2. De laatste update voor deze versie komt op 10 mei 2022 uit en daarna wordt het niet meer ondersteund. Gebruikers worden nu min of meer gedwongen om over te stappen naar een nieuwere release. De nieuwe release win10 heeft maar ondersteuning tot oktober 2025
De belangrijkste trigger voor Windows 11 was de nieuwe big.LITTLE architectuur van de 12e generatie intel processoren. Daar was een nieuwe kernel voor nodig.
Daarnaast zijn er een behoorlijke stapel upgrades met betrekking tot de touch interface.

Dat komt met een aantal minder prettige veranderingen zoals het zwaar beperkte rechts-klik menu.

De meeste aanpassingen hebben voor mij geen gevolgen gehad. Ik ben erg blij met de nieuwe touch interface op m'n convertible, ik ben minder blij dat ik geen task manager meer heb onder het rechtsklik menu. Maar het meeste voegt weinig toe en zit niet in de weg.
Enige dat ik functioneel als positief ervaar in Windows 11 is het vernieuwd configuratiescherm. Dat gedrocht onder Windows 10 is een regelrechte ramp. In W11 heb ik tenminste geen heimwee naar het oude Control panel van W7.
De "store" is overigens functioneel ook beter, maar daar is niets op te vinden.

Het runnen van Android apps leek me ook wel iets interessant, maar stel me de vraag of ik het effectief zou gebruiken. Je moet daar kiezen voor extra belasting als je het altijd wil opstarten samen bij de boot of kiezen voor een initiële trage start van een app. Als je dan het niet vaak denkt te gebruiken is de initiële trage start een showstopper en pak ik waarschijnlijk wel mijn smartphone die naast mij ligt.

Voor de rest ben ik er vrij neutraal over maw ik merk geen verschil.
1 ding dat ik minder vind is het schrappen van de tegels in het startscherm. Ik vond dit zeer praktisch en mis dit in Windows 11. Je had meer vrijheid om het startscherm te personaliseren (de grootte van het blokje, categorieën instellen, beetje interactie met widget,...). In W11 is dit een vlakke lijst met enkel wat mapjes. Het "bing" widget systeem in W11 zit teveel de MS diensten te promoten (Edge en Bing) en is zeer beperkt in het Belgisch / Nederlands (en is vooral gericht op sensatienieuwsbronnen). Bijgevolg gebruik ik dit niet.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 20 mei 2022 10:39]

Laten we wel wezen: Als microsoft zich aan de belofte had gehouden dat W10 de laatste versie zou zijn, dan zouden we allemaal gewoon deze upgrade naar de volgende windows versie hebben geaccepteerd.

Misschien zou microsoft de look-and-feel minder snel hebben doorgevoerd. De afgeronde hoekjes bij de 2021q4 update, het start menu in het midden bij de 2022q1 update of zo iets. En ja de 'eisen' aan extra hardware zouden niet zo hard zijn doorgevoerd maar meer in overleg met de grote pc-leveranciers. 32 bits hebben ze al laten varen. De tpm-chip is voor particulieren nog helemaal niet nodig. De scherm-resolutie is ook te tweaken met een extra scherm.

[Reactie gewijzigd door beerse op 20 mei 2022 11:13]

Ben ik wel met je eens, maarrrrrrrrr....
Ik vond wel de look en feel van Windows 10 toch het allergrootste minpunt, nadat ik van Windows 7 was overgestapt. Ik moest er heel erg aan wennen want ik vond het uiterlijk van Windows 7 toch echt wel veel prettiger voor het oog. En ik heb een teringhekel aan al die apps en tiles. Als ik dat op mijn PC zou willen, dan had ik wel een tablet genomen.

Ik heb nu dus allerlei truukjes moeten toepassen en programmaatjes geïnstalleerd, zoals OpenShell, UltraUXThemePatcher, WinAero Tweaker, OldNewExplorer en 8GadgetPack.

Helaas werkt het al niet meer helemaal perfect sinds de laatste paar updates van Windows 10, waardoor ik zowel de Aero look als de afgeronde vensterhoeken kwijt ben, maar het ziet er in ieder geval altijd nog prettiger uit dan de standaard versie van Windows 10...
En ik heb een teringhekel aan al die apps en tiles
UWP apps zijn inderdaad bagger. Als er een probleem is met het onderliggend systeem, dan werkt geen enkele UWP app. Heb dit 1x gehad op W10 en 3x op W8.1.

De tiles, het is maar hoe je het ziet. Ik gebruik het om snelkoppelingen geordend neer te zetten in mijn start menu. Op W11 is het vergelijkbaar als 1 mapje gebruiken voor al je downloads, foto's, video's en documenten. Je kunt het ordenen zoals je het wilt, maar niet scheiden. Voor mij is alles van W11 een downgrade op de settings app en de nieuwe systeemgeluiden na.
Tja, het zal de één inderdaad meer aanspreken dan de ander. Op mijn PC heb ik de dingen graag zoals ik ze gewend ben. Een veranderingetje hier of daar valt te verwachten, maar de mijns inziens complete afslachting van het prima werkende Windows zoals dat er uit zag in Windows 7, naar de "tablet style" tiles in Windows 8.

Daarom heb ik die versie ook bewust overgeslagen. Later kon je dan wel weer een min of meer normale versie van Windows terug krijgen, met een normaal start menu en dergelijke, maar uiteindelijk zag ik er niet genoeg voordeel in om over te stappen.

Maar ja, zoals dat gaat met besturingssystemen wordt je uiteindelijk toch wel min of meer gedwongen om op nieuwere versies over te stappen en middels mijn werk was ik ondertussen ook wel bekend met Windows 10, dus uiteindelijk toch maar de overstap gemaakt.

Maar Windows 11 trekt het oude beestje dus niet, dus voorlopig houd ik het nog even bij versie 10... ;)

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 23 mei 2022 09:25]

Ik kan maar twee dingen bedenken wat ik mis op windows 10 laptop (werk) ivm met windows 11 laptop (prive).

Maar dat is zo minimaal, dat het ook in elke minor update voor windows 10 had kunnen zitten.
De enige reden waarom ik zou willen upgraden is het feit dat je Linux applicaties grafisch kan draaien. Maar ja doordat MS tegenwoordig zeer strenge eisen aan de hardware stelt kan ik mijn bestaande hardware niet officieel upgraden naar Windows 11. Ach geen ramp, aangezien ik toch het meest met MacOS & Linux werk. Windows gebrui k ik voornamelijk zakelijk.
Ik ben normaal gesproken wel van de nieuwste features/releases. Maar win11 voelt nog steeds matig. Sterker nog: ik vind het er persoonlijk nog treuriger uitzien (hoewel een klein aantal specifiek features er wel beter uitziet).

Het idee van de ronde hoeken is imo niet verkeerd. Maar dat is letterlijk het enige wat het designteam heeft gedaan op dit gebied van de window chrome. De rest is niks veranderd waardoor het geheel er afgeraffeld uitziet en niet echt meer bij elkaar past. Een developer past een paar regels code aan voor de border radius, maar er is geen tijd gebudgetteerd om wat meer aandacht te besteden aan 't design :+
De grootste killer voor mij is dat Microsoft Account nu verplicht wordt om te gebruiken. Offline accounts kunnen (willen) ze niet meer.

Voor mij dan ook reden om niet naar W11 over te stappen :)

Bedoelde je wellicht niet, maar wel van groot belang voor velen merk ik.
Dus Linux na 2025?
Tegenwoordig draait een groot aantal programma's goed met Wine en spelletjes met Proton, maar ik heb nog niemand gezien die Office 365 op Linux kan draaien zonder enorm veel gedoe (wat leid tot een windows virtual machine waarbij je programma's als native kan draaien, dus ook Adobe programma's).
Ik zelf gebruik Linux al een tijdje naast windows, maar sommige dingen zullen nog lang niet goed werken in 2025. Voor meer compatibiliteit met typische consument programma's zou ik toch echt wel een hackintosh aanraden.
Van windows kunnen we helaas nooit 100% af. Voor mij zijn dat programma's als Altium Designer, ETKA, ODIS en VCDS. Natuurlijk houd niemand me tegen om gewoon Windows 10 op mijn laptop te houden, ondanks dat er geen updates meer voor zullen zijn. Een virtual machine is ook mogelijk, maar dat werkt een stuk trager.

[Reactie gewijzigd door FPSUsername op 20 mei 2022 19:41]

Waarschijnlijk wel ja. Ben er nog niet helemaal over uit welke distro het gaat worden.

Overigens wat FPSUsername zegt zijn ook wellicht punten. Al gebruik ik geen O365 op m'n privé systeem.

Ik zal W11 overigens wel op m'n werk moeten gebruiken. Maar privé verwacht ik wel een overstap te maken tegen die tijd.

[Reactie gewijzigd door JvZ op 22 mei 2022 02:04]

Ze hebben enorm veel kleine dingen verbeterd.
Native Android Apps
Kan zeker een trigger zijn om over te stappen. Maar die functie zit nog in beta en ik gebruik iOS. Voor mij persoonlijk dus niet belangrijk.
Niets, behalve dan de langere ondersteuning.
Het enige wat ik merkte is dat de iconen van de taakbalk nu in het midden staat zoals Apple altijd al deed.

Niets mis verder met Windows 11, net zoals 10.
Geen idee waarom het nu zo nodig was om het 11 te noemen.
Niet killer feature voor iedereen, maar ik ben wel benieuwd naar de Android Subsystem hoe goed dat gaat werken. Steeds meer mobile only apps die ik "nodig" heb of in sommige gevallen zelfs de voorkeur heb naar de mobiele versie ipv de bloadet pc versie.
Volgens mij mis je helemaal niks.

Wel grappig dat ik Windows 11 niet eens kan draaien op mijn video-editing pc, waar ik wel Davinci Resolve Studio Fusion kan draaien. Deze ronde hoeken vragen best veel computer power blijkbaar. 😂
Is iets niet altijd geschikt voor compatibele apparaten?
Tja, heel het artikel gelezen, maar snap nog steeds niet waar het over gaat. De software werkt nu op alle devices waar het op werkt. Sherlock modus on...
Ik heb meer het idee dat het om “beschikbaar” ipv “geschikt” moet gaan?

Met Win10 waren veel versies al voor early adopters voor datum x beschikbaar als je een handmatige update/upgrade uitvoerde en pas later kwam het ook via windows update beschikbaar bij de “basis” users.

Zoals in het artikel staat werdt het gefaseerd uitgerold en DENK ik dat het nu gewoon voor iedereen beschikbaar is die het wil.
Zo denk ik inderdaad dat de bedoeling is, iedereen met een 'geschikte' (lees, compatible) computer kan nu de vraag krijgen of ze naar Windows 11 willen updaten.
Dank denk ik ook.
En voor de "niet geschikte" apparaten moet je een truukje toepassen.
Google op: "windows 11 without tpm". (ook in geval van unsupported cpu)
Werkt op al mn 7 laptops / PCs, waarvan 4 unsupported, de oudste 14 jaar oud.
.
Ik dacht dat er nog een soort "unsupported" tekst op de desktop zou gaan verschijnen.
Maar die heb ik nog niet gezien.

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 20 mei 2022 12:20]

Waarschijnlijk wordt met dit artikel iets bedoeld als "Windows 11 werkt nu alle apparaten waarvan Microsoft toegezegd heeft dat Windows 11 er op zou gaan werken".
Gaat denk ik meer om kwaliteitscontrole. Eerst bij een paar uitrollen om te kijken dat er niet stiekem toch nog bugs inzitten.
Is iets niet altijd geschikt voor compatibele apparaten?
Nee, Windows is nooit geschikt en zeker niet voor compatibele apparaten.


Sorry, die moest ik even inkoppen maar het is inderdaad een verwarrende omschrijving.

Ze bedoelen dat het nu minstens zo goed werkt als Windows 10, mits je systeem compatible is.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 20 mei 2022 10:14]

Ze bedoelen dat het nu minstens zo goed werkt als Windows 10, mits je systeem compatible is.
Ben benieuwd hoe uitvoerig ze dat dan getest hebben.

Zelf nalopen zal het niet zijn; want Microsoft heeft in 2015 min of meer hun hele onafhankelijke testafdeling de laan uitgestuurd en de invidiuele ontwikkelteams verantwoordelijk gemaakt voor het keuren van hun eigen vlees.

En gebruikerstatistieken uit telemetrie zegt niet zo veel; gebruikers die problemen krijgen zullen terug downgraden naar Windows 10 en als eenmaal bekend is onder een gebruikersgroep dat bepaalde software problematisch is op Windows 11, dan zal de rest gewoon niet upgraden of à priori terug downgraden.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 20 mei 2022 10:17]

Ze hebben hun test afdeling inderdaad opgedoekt, in plaats daarvan zitten testers nu dedicated in de ontwikkelteams. Is dus niet dat een ontwikkelaar zijn eigen vlees keurt, maar testers hebben juist nu veel meer inbreng éérder in het proces. Dit is juist goed voor de kwaliteit.
Geweldig dat ze durven te zeggen dat iets "officieel" is uitgebracht, voordat het die status bereikt heeft.

Hoe bedoel je het publiek gebruiken als beta tester.
Vrij standaard in software ontwikkeling. Klanten en gebruikers willen steeds sneller nieuwe features hebben, dus wachten met releases totdat het gehele product klaar is is vandaag te dag echt een slecht idee geworden. Door gefaseerd uit te rollen bereikt Microsoft best of both worlds, gebruikers die snel het nieuwste willen hebben krijgen het, maar als er problemen zijn krijgt niet iedereen die problemen direct op z'n bordje.
Ik denk niet dat er veel gebruikers zullen zijn die zaten te wachten op specifiek features die Windows 11 bracht, hoor.

In dit geval is het meer dat MS het moest uitbrengen omdat Intel met hun nieuwe 12th-gen CPUs de markt op gingen en deze de nieuwe CPU scheduler in Windows 11 nodig hadden om correct te werken, zonder dat gebruikers de E-cores uit moeten zetten in UEFI.

Daarnaast heb je verschillende producten en bij zoiets als een operating systeem zal het grootste gedeelte van de gebruikers, gegeven een geinformeerde keuze, toch eerder voor stabiliteit kiezen dan nieuwste bling-bling die maar half werkt.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 20 mei 2022 13:27]

"Compatible" met een specifieke hardware-configuratie. Niet met een architectuur.
"Het werkt op systemen waarvan wij vinden dat ze mee mogen doen"
Ik heb afgelopen november een Lenovo laptop gekocht waar Windows 10 op stond maar "Windows 11-ready" was. Nog wel enkele maanden moeten wachten tot ik de update ook kon doorvoeren. Dit schijnt in elk geval bij OEM producten apparaat-afhankelijk aangeboden te zijn, wellicht iets met drivers/verificatie of iets dergelijks?
Je kon de ISO/USB stick al downloaden en manueel upgraden. Alleen de automatische upgrade was geleidelijk uitgevoerd.
Het zou toeval kunnen zijn maar mijn hp laptop met amd cpu (pricewatch: HP Envy x360 15-ds0760nd) kreeg afgelopen week automatisch de update van W10 naar W11 aangeboden. In het begin werd voor amd-cpu-s afgeraden om meteen naar W11 te gaan omdat er issues zouden zijn.

Volgens mij is dit bericht van microsoft het teken dat ze de automatische installatie nu niet meer tegenhouden omdat drivers nog niet goed genoeg zijn. Als je vanaf nu met W10 nog geen W11 aangeboden krijgt dan is het mogelijk/waarschijnlijk omdat er drivers missen die er niet gaan komen. Als je dan wel over gaat op W11 dan zal je met universele drivers uit komen en dus wat performance missen. Of erger, geen drivers en dus gemiste functionaliteit.
ze bedoelen dat ze het gefaseerd hebben uitgebracht. Nu kan iedereen het downloaden als je wil maar vroeger moest je nog wachten tot ze het beschikbaar stellen voor je toestel. Gefaseerde release
Compatible apparaten zijn in de basis die voldoen aan de minimale systeemeisen. Er kunnen echter redenen zijn waarom bepaalde systemen (nog) niet geschikt zijn, ondanks dat ze voldoen aan de eisen. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde hardware drivers die niet lekker samenwerken. Microsoft monitors dat actief. Zo is er bijvoorbeeld één van de Windows 10 updates heel lang niet beschikbaar geweest voor de Surface Book 1 omdat dat een audio chip in zat die niet lekker wilde werken met die betreffende update. Dan houden ze de update tegen totdat het probleem opgelost is.

Kortom: Microsoft brengt de updates gefaseerd uit en controleert telkens of er problemen zijn. Bij bekende problemen kunnen ze updates voor bepaalde devices tegen houden als ze weten dat daar een probleem mee is.
Is iets niet altijd geschikt voor compatibele apparaten?
Gelukkig is m'n compatible Ryzen 3000 niet geschikt voor W11.
TPM staat niet aan :P
Jammer, de headline lezende dacht ik even dat ze die TPM vereiste hadden laten vallen.
Gelukkig kan je die check disablen bij de installatie.

Ik heb hier van de week Windows 11 op een 4th gen Intel NUC geinstalleerd. Werkt prima.
Hoe dan?? Dat wist ik niet.

Nou is Windows niet mijn belangrijkste OS dus ik heb er ook geen noodzaak voor gehad, maar wel mooi om te zien dat er een workaround voor is.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 20 mei 2022 10:38]

Het kan, maar dan krijg je wel geen updates.

Bron
Okee, dat is dan wel weer een dealbreaker eigenlijk. Ik dacht dat het meer was van "Het kan, maar dan krijg je geen support". Dat laatste is veel minder een probleem voor me.
Hier een andere ervaring. Voorlopig komen alle updates gewoon binnen zoals op supported hardware.
Draai al Windows 11 vanaf release of diverse unsupported hardware en merk eigenlijk niks van problemen.
Tot nog toe geen last van, krijg gewoon updates.

Ondersteuning vervalt uiteraard… en ze gaan geen updates specifiek voor jou hardware maken.

[edit] in de link staat dat je niet ‘eligible’ bent, oftewel je kunt er geen beroep op maken, wil niet zeggen dat je geen updates kunt installeren alleen je kunt geen aanspraak maken op updates specifiek op de bepaalde onderdelen die ze niet ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door mjl op 20 mei 2022 12:21]

Er zijn diverse guides te vinden online. Het is verbazend makkelijk om de hardware-check te omzeilen en na wat in te lezen is de impact eigenlijk heel klein (ook qua security). Zie ook hier voor meer info: https://jensd.be/1472/win...1-on-unsupported-hardware
Hmmm gewoon een idee, maar is alles wat security op sofware gebied geregeld wordt, bij uitstek niet veilig? Want het schijnt dat juist malware softwarematige beveiliging knap makkelijk kan omzeilen. De TMP chip, en de secureboot moeten dat juist tegenhouden???
Even googlen levert veel resultaten op.

Ik heb deze gebruikt. https://geekflare.com/install-windows-11-on-unsupported-pcs/

Maar ik zie dat Microsoft zelf ook een oplossing geeft (ik weet niet of dit ook secureboot omzeilt, maar die kun je ook bovenstaande halen)
https://support.microsoft...c5-4011-868b-2ce77ac7c70e
Even googlen levert veel resultaten op.
Ja, wat ik bedoelde was niet zozeer 'geef me een tutorial' want die vind ik zelf ook wel als ik die nodig zou hebben, maar meer van 'wat voor technische achtergrond heeft de workaround, wat zijn de voor en nadelen'. Maar dat had ik niet goed verwoord inderdaad. Geen updates dus, zoals @Xxana zegt, best een dealbreaker vind ik.

Windows is voor mij niet echt belangrijk, ik gebruik het alleen op mijn game PC en die ondersteunt Win 11 gewoon, ik was meer benieuwd in het algemeen.
Of je gebruikt gewoon RUFUS dan heb je al die trucjes niet nodig ( het kan wel natuurlijk dat is ieder zijn keus)

zie hier:

https://www.thewindowsclu...cure-boot-indows-11-rufus
Jammer, de headline lezende dacht ik even dat ze die TPM vereiste hadden laten vallen.
ik had juist verwacht dat die arbitraire cpu limiet vervallen zou zijn
Eens, maar die limiet is er juist vanwege de ingebouwde TPM in die CPU's, als ik het goed begrepen heb. In elk geval aan de AMD kant, intel weet ik niet zeker.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 20 mei 2022 10:19]

Eens, maar die limiet is er juist vanwege de ingebouwde TPM in die CPU's, als ik het goed begrepen heb. In elk geval aan de AMD kant, intel weet ik niet zeker.
vior AMD zou dat kunnen, ik heb een i7 6xxx systeem staan en die heeft gewoon een compatible tpm chip (op moederbord, niet in cpu)
Ja dat is het punt, ze sluiten CPU's uit die geen ingebouwde TPM hebben ondanks dat ze die extern zouden kunnen hebben.

Ik denk dat dit wellicht is om de vereisten begrijpelijker te maken (vaak staat een TPM niet eens op de spec sheets voor consumentenmodellen). Ook omdat het per se een 2.0 TPM moet zijn, een oudere werkt dan weer niet.

Maar ik vind gewoon dat het hele TPM vereiste niet per se nodig is. Op sommige machines wil je niet eens encrypten, bijvoorbeeld op mijn game bak wil ik geen bitlocker gebruiken omdat dat ondanks hardwareversnelling (AES-NI) alsnog wat performance kost. En de PC staat toch altijd thuis dus hij kan niet in een taxi gestolen worden ofzo.
Zo heeft mijn Ryzen 1700x geen ondersteuning voor Win11. Terwijl mijn Mobo zelf wel gewoon TPM2.0 aan boord heeft. 8)7

Blijkbaar zou de eerste generatie Ryzen een paar features niet hebben die gen2 en later wel hebben. Het is mij niet duidelijk welke features dan ontbreken.

Overigens doet TPM meer dan encrypten voor bitlocker. De API is binnen Windows beschikbaar voor bepaalde berekeningen, opslaan van bepaalde informatie. certificaten kunnen er in opgeslagen worden.

TPM doet op zich best veel en heeft ook bij consumenten wel een meerwaarde.
TPM doet op zich best veel en heeft ook bij consumenten wel een meerwaarde.
Ik weet het, wat ik er zelf als probleem mee heb is dat het ook tegen consumenten gebruikt kan worden. DRM keys opslaan bijvoorbeeld.

De features die ontbreken schijnen de Spectre/Meltdown mitigations te zijn zoals @R4gnax zegt.
Eens, maar die limiet is er juist vanwege de ingebouwde TPM in die CPU's, als ik het goed begrepen heb. In elk geval aan de AMD kant, intel weet ik niet zeker.
Die limiet is er vanwege de Spectre hardware-mitigations. Alles wat ouder is dan 12th gen intel is niet met firmware-updates of OS-level software-workarounds waterdicht te krijgen (of in elk geval niet zonder enorm performance-verlies) en dat is een beetje een probleem als je van plan was een OS in de markt te zetten wat keihard inzet op trusted computing.

Die problemen spelen aan de AMD kant niet zo zeer, omdat AMD in hun processorontwerp veel en veel minder hoekjes heeft afgesneden dan Intel. Daarom is zo ongeveer elke Ryzen CPU gekwalificeerd, zolang er inderdaad maar compatible TPM functionaliteit aanwezig is. (Tenminste versie 1.2, maar liever versie 2.0 - dacht ik.)

AMD is echter ook zeker niet zaligmakend met Windows 11.
Met de big/little architectuur van 12th gen Intels heeft MS aan de Windows 11 scheduler flink moeten sleutelen om Intel's nieuwe hardware te laten werken zoals bedoeld. (MS heeft eigenlijk ook Windows 11 te vroeg de markt moeten duwen destijds, omdat Intel het nieuwe platform al de markt op duwde.) En daarmee hebben ze wederom AMD ondergeschoven kindje gemaakt en performance op AMD systemen om zeep geholpen.

Ben dus ook benieuwd of MS, nu ze Windows 11 gebombardeerd hebben tot breed beschikbaar voor alle ondersteunde apparaten, ook die issues opgelost hebben; of dat Windows 11 gewoon weer als vanouds een 'WIntel' één-tweetje wordt waarbij AMD zelf maar met hacks en patches in drivers en microcode moet komen en maar moet zien hoe ze het rooien.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 20 mei 2022 12:20]

Trusted voor wie? Ik zie ook steeds meer ontwikkelingen richting DRM. Bijvoorbeeld Android apps die alleen kunnen draaien op de 'juiste' hardware met extra beveiliging. Dit vind ik weer niet fijn voor de gebruiker.

En inderdaad, AMD was veel beter in het spectre gebeuren. Wel waren juist de software mitigations heel erg slecht voor AMD systemen, vreemd genoeg. Waarschijnlijk omdat ze vooral op intel gericht waren, zoals je zegt, het "Wintel" een-tweetje :-(
Same! Mijn eerste generatie Ryzen kan prima Windows 11 draaien behalve dat ze het artificieel geblokt hebben met die eis. Voordat W10 ondersteuning verloopt ga ik wel weer de hardware upgraden, maar dat betekent ook dat ik die niet door kan laten schuiven naar iemand anders (want ik zou niet aanraden een niet-gesupporte Windows te draaien).
Je kan over naar een ander OS. Als MS dit door blijft zetten mag je straks iedere paar jaar een nieuwe PC aanschaffen...
Wat is het verschil tussen 'geschikt' en 'compatibel'? Klinkt nogal vanzelfsprekend dat als iets ergens geschikt voor is, dat het dan compatibel is, en als iets ergens compatibel mee is, dat het er dan geschikt voor is ... Of mis ik een nuanceverschil? :P
Volgens mij hoeft iets wat compatibel is, nog niet per definitie geschikt te zijn. Op PC heb je natuurlijk de welbekende minimum systeem eisen, maar dat betekent niet dat je een programma of een game niet ondanks dat toch op een mindere PC kunt installeren.

Je moet je dan alleen afvragen in hoeverre iets nog soepel kan draaien. Waar je in een game nog alle grafische settings kunt downgraden, kan dat bij een besturingssysteem natuurlijk niet, dus die zal altijd een bepaald aantal resources vereisen van je systeem, waar het aan moet voldoen.

Een actueel voorbeeld: ikzelf heb een bescheiden, oude PC, waar Windows 10 nog wel aardig op draait, maar volgens Windows Update is mijn systeem niet geschikt voor Windows 11, dus blijkbaar is dat toch weer een stukje zwaarder om te draaien dan Windows 10.

Ik ben echter niet van plan om de PC te upgraden, want hij voldoet meer dan prima voor waar ik hem voor gebruik, dus vanuit mezelf is een upgrade niet per sé nodig, en ik ben toch echt niet van plan om enkel voor een nieuwe versie van Windows mijn PC te gaan vernieuwen.
Ze zijn het verschil tussen hard- en software aan het vertroebelen. Dat doen ze al sinds DOS. Die +/- 75 commando's waren zogenaamd de volledige functionaliteit van de computer.
Zie het zo: je hebt een auto met een dashboard dat geschikt is voor het inbouwen van een radio, maar dat wil niet zeggen dat elke radio zomaar past of goed gaat werken.
Wellicht ga ik dan binnenkort maar over naar Windows 11. Bij eerdere versies ging ik direct over, soms al bij de betá, maar dit keer las ik te veel verhalen over problemen bij (nieuwe) AMD processoren. Hopelijk zijn deze nu opgelost en is het daarmee inderdaad geschikt als upgrade.
Het AMD performance probleem is eind oktober/begin november al opgelost ...
Zolang m'n werk laptop op 10 draait, ga ik op m'n thuis pc ook niet over. De interfaceverschillen zijn me te groot, en dan maken me de hoekjes niet uit, maar rechts klikken op de taakbalk om de taskmanager te starten doe ik te vaak om dat te missen.
Windows "bepaald" dus gewoon dat alle niet geschikte pc's bij het oud vuil kunnen. Ik heb gelukkig tot 2025 de tijd om Linux te bestuderen.
Je geeft zelf al een oplossing waardoor de PC's niet bij het oud vuil gezet hoeven worden.
Er zijn meer besturingssystemen dan Windows ;)
Jawel dat is een oplossing. Maar lang niet iedereen die nu gewend is aan Windows is in staat om zich de "gebruiksaanwijzing" van bijvoorbeeld Linux eigen te maken. Die mensen worden in feite min of meer gedwongen een nieuwe of nieuwere pc of laptop te kopen.
De grootste *BUG* is processor en TPM vereisten ... 90% van de Windows thuis-gebruikers gebruikt het niet ...
Grootste Bug van alle vorige versies, was de hoeveelheid lekken die in Windows zaten, vooral XP was zo lek als een mandje. Nu doen ze er eindelijk iets aan, is het weer niet goed.
Is dat niet wat compatible is? Geschikt?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee