WindowsCentral: volgende versie van Windows verschijnt in 2024

Microsoft wil voortaan elke drie jaar een grote release van het Windows-besturingssysteem uitbrengen. Dat stelt WindowsCentral na het spreken van enkele bronnen. De volgende release van Windows zou in 2024 verschijnen en krijgt intern de codenaam Next Valley mee.

Microsoft wil volgens de redactie van WindowsCentral vanaf 2023 elke drie maanden nieuwe functies introduceren via tussentijdse updates, dit voor versies van Windows die het op dat moment verkoopt. De plannen voor de geplande Sun Valley 3-update voor Windows 11 zijn naar verluidt geschrapt. De functies die met deze versie gepaard zouden gaan, zullen volgens WindowsCentral op later geplande momenten verschijnen.

De nieuwe ontwikkelcyclus heeft de naam Moments gekregen en start volgens WindowsCentral zodra Windows 11 versie 22H2, intern beter bekend als Sun Valley 2, de deur uit is. Versie 22H2 kreeg in mei een release-to-manufacturingstatus mee en de release vindt naar verwachting in september plaats. De update is momenteel wel al beschikbaar als preview build. Microsoft zal via deze update functies aan Windows 11 toevoegen die nog niet klaar waren voor de officiële release van het besturingssysteem in oktober 2021.

Windows 11

Door Jay Stout

Redacteur

14-07-2022 • 17:57

232

Submitter: Anonymoussaurus

Reacties (232)

232
229
81
5
0
105
Wijzig sortering
Ik meen me te herinneren dat win10 destijds "de laatste versie" werd genoemd, intussen hebben 11 ook al. Nou ja, Microsoft is nooit consequent geweest, altijd een verrassing met die lui.
Nee, dat is niet zo. Dat heeft 1 Microsoft medewerker uit eigen naam gezegd.
En anders lees ik graag het artikel waarin staat wat je beweert dat dit een officiële Microsft statement was.

En ook al zou dat zo zijn, so what? Mag een bedrijf tot in de eeuwigheid nooit en te nimmer terugkomen op een gemaakte uitspraak?

En hoe relevant is de benaming van Windows? Ik vind het hoogst verwonderlijk dat mensen hier zo aan kunnen tillen.

[Reactie gewijzigd door segil op 25 juli 2024 01:53]

Nee, dat is niet zo. Dat heeft 1 Microsoft medewerker uit eigen naam gezegd.
En anders lees ik graag het artikel waarin staat wat je beweert dat dit een officiële Microsft statement was.
Ligt iets genuanceerder. Dit riep Jerry Nixon - Microsoft developer/evangelist - op Microsoft Ignite ergens begin mei 2015 in Chigaco. Daar stond dus een Microsoft medewerker op het podium, die tegenover de bezoekers zoiets vertelde, waaronder veel pers was.

Dat lijkt mij dus niet zomaar "uit eigen naam" en wél een officieel Microsoft statement, aangezien het op hun eigen conferentie werd geroepen. Maargoed, later werd door de marketing machine van Microsoft er weer een slinger aangegeven, maar dit verklaart wel waarom dit maar terug blijft komen.

Relevant: https://www.windowscentra...rethinks-operating-system

[Reactie gewijzigd door EnigmA-X op 25 juli 2024 01:53]

Maar wel even een nuance op jouw nuance, ik denk dat hier gewoon een verschil zit tussen wat hij ziet als laatste versie (vanuit een development perspectief) en de consument ziet als laatste versie (vanuit een versienummer).

Na deze uitspraak hebben ze namelijk nog officieel gereageerd dat inderdaad het updaten van Windows en doorbouwen op de fundering het uitgangspunt is, maar dat ze op dat moment geen uitspraken wilden doen over de branding die dat mee zou krijgen (https://www.theverge.com/...0-last-version-of-windows).

En uiteindelijk is dat natuurlijk ook wat je ziet. Windows 11 is gewoon een doorontwikkeling van Windows 10, geen gigantische veranderingen. Persoonlijk denk ik ook dat je zo'n uitspraak ook in de context moet zien van: Er komen niet meer gigantische stappen waarbij we de hele architectuur overhoop gooien, maar er worden kleine stapjes gemaakt. Dat die kleine stapjes een naam meekrijgen die voor consumenten duidelijk is lijkt me daarbij wel handig.

Overigens over jouw opmerking. Wel bijzonder dat je de uitspraken van 1 man ziet als gospel, maar daarna de 'marketing machine' redelijk negatief wegzet. Ja hij spreekt vaker, maar hij blijft heel diep in de development zitten, en die spreken echt een andere taal dan de consument. Ik zou, als je toch iemand negatief wilt wegzetten, dit eerder gooien op de media die 1 zin heeft gepakt en daar een hele bedrijfsstrategie omheen heeft gefantaseerd.

[Reactie gewijzigd door moondooman op 25 juli 2024 01:53]

Klopt bijna helemaal wat je schrijft. Ik reageerde op het sentiment dat een Microsoft medewerker dat uit eigen naam gezegd zou hebben.

Jouw "nuance" is exact wat ik invulde met "marketing machine", alleen is jouw versie de uitgebreide variant :)

Verder zie ik uitspraken van 1 man op een event als Ignite inderdaad als "gospel". Sterker nog, die hele events draaien vanuit Microsoft om "gospel" (net zoals bijvoorbeeld bij Apple). Verder wil ik niemand negatief wegzetten. Als een Microsoft medewerker zulke uitspraken doet op zo'n event, dan is het aan Microsoft om te beseffen dat de media daar iets omheen gaat fantaseren én de realisatie te hebben dat er daar ter plekke context moet worden gegeven.

Maar nogmaals, daar gaat het hier niet om. Waar het wel om gaat is dat sommigen het maar niet willen snappen waarom specifiek dit stukje zo hardnekkig blijft terugkomen, terwijl bla. Ik vind dat gewoon onzin. Als je als Microsoft tientallen journalisten uitnodigt om naar jouw evangelie te komen luisteren (en daarover te schrijven), dan doen de journalisten dat. Als je daar dan gaat verkondigen dat de lucht paars is en gras blauw, dan komt dat in de media.

Wat mij betreft is het dus niet raar dat het (hardnekkig) terug blijft komen, maar logisch. Het is gewoon een ontzettend beroerde uitspraak geweest in die setting. Niet iedereen heeft in de gaten hoe bedrijven als Microsoft zijn knaken verdient en dat marketing gewoon een gigantische rol speelt, waaronder dus ook nieuwe versie nummers.
Even een nuance op jouw nuance, ik heb dit sprekers toch echt wel horen herhalen tijdens de Ignite conferenties in Amsterdam. Nu kan ik mij niet specifiek herinneren of dit gastsprekers of Microsoft medewerkers waren maar het werd wel echt benoemd tijdens de sessies op een officieel Microsoft congres. Dit is niet ongewoon, ook binnen Microsoft was er verwarring over.

Het was ook een logische conclusie gezien de grote verandering in Windows 10 in het update process. We kregen Feature updates en Quality updates. Deze scheiding zou ervoor zorgen dat dit de laatste keer zou zijn dat een nieuwe versie van Windows uitrolt (<- zie je hoe met 1 woord er al verwarring kan ontstaan?) want met Feature updates zou je nooit meer een grote upgrade hoeven uit te voeren. Je moest ook verplicht deze methodiek volgen want enkel de laatste twee feature updates zouden Quality updates krijgen (waar ze later ook weer op terug kwamen).

Toen hadden we update 'Rings' wat daarna werd hernoemd naar update 'Channels' zoals Semi-Annual channel. Dit was allemaal onderdeel van Windows as a Service.

@segil , Als je de beschrijving van WaaS leest, dan zie je al snel waar al deze verwarring vandaan komt:
Building
Prior to Windows 10, Microsoft released new versions of Windows every few years. This traditional deployment schedule imposed a training burden on users because the feature revisions were often significant. That schedule also meant waiting long periods without new features — a scenario that doesn’t work in today’s rapidly changing world, a world in which new security, management, and deployment capabilities are necessary to address challenges. Windows as a service will deliver smaller feature updates two times per year, around March and September, to help address these issues.


In the past, when Microsoft developed new versions of Windows, it typically released technical previews near the end of the process, when Windows was nearly ready to ship. With Windows 10, new features will be delivered to the Windows Insider community as soon as possible — during the development cycle, through a process called flighting — so that organizations can see exactly what Microsoft is developing and start their testing as soon as possible.

dit eerder gooien op de media die 1 zin heeft gepakt en daar een hele bedrijfsstrategie omheen heeft gefantaseerd.
Hier ben ik het niet mee eens. Microsoft sprak de media hier niet op tegen en hun communitie (zoals vaker) naar de 'community' was erg slecht. Je kon duidelijk zien dat ze zelf ook worstelden met het hele WaaS concept gezien de vele wijzigingen. Wat het allemaal nog onoverzichtelijker en onduidelijker maakte.
https://www.theverge.com/...0-last-version-of-windows
"Right now we’re releasing Windows 10, and because Windows 10 is the last version of Windows, we’re all still working on Windows 10." That was the message from Microsoft employee Jerry Nixon, a developer evangelist speaking at the company's Ignite conference this week. Nixon was explaining how Microsoft was launching Windows 8.1 last year, but in the background it was developing Windows 10. Now, Microsoft employees can talk freely about future updates to Windows 10 because there's no secret update in the works coming next. It's all just Windows 10. While it immediately sounds like Microsoft is killing off Windows and not doing future versions, the reality is a little more complex. The future is "Windows as a service."
Als je dit mag geloven, is dat wat hij zei. Althans, als het om dezelfde conference gaat. Bedoelt hij met de last version de meest recente? Of echt de allerlaatste, die geen vervolg meer krijgt?

Belangrijkste is dat Microsoft zelf (zover ik weet) nergens in een officiële statement heeft gezegd dat Windows 10 de allerlaatste versie was. En of ze later wel/niet handig erop gereageerd hebben, doet daar niet zoveel aan af lijkt me.

Je ziet nu maar hoe het verkeerd uitleggen van zo'n zin bij sommigen zoveel teweeg kan brengen, die dit tot de dag van vandaag maar bijlven aanhalen als ze Micosoft negatief willen neerzetten.
https://www.theverge.com/...0-last-version-of-windows

[...]
Als je dit mag geloven, is dat wat hij zei. Althans, als het om dezelfde conference gaat. Bedoelt hij met de last version de meest recente? Of echt de allerlaatste, die geen vervolg meer krijgt?
In het Nederlands gebruiken we daar hetzelfde woord voor, in het Engels niet. De meest recente wordt normaal gesproken aangehaald met "latest" of "current", zéker door software developers.
Belangrijkste is dat Microsoft zelf (zover ik weet) nergens in een officiële statement heeft gezegd dat Windows 10 de allerlaatste versie was. En of ze later wel/niet handig erop gereageerd hebben, doet daar niet zoveel aan af lijkt me.
Een Microsoft medewerker die iets heeft verkondigd op Microsoft Ignite is voor de meeste mensen officieel genoeg om dit te onthouden.
Je ziet nu maar hoe het verkeerd uitleggen van zo'n zin bij sommigen zoveel teweeg kan brengen, die dit tot de dag van vandaag maar bijlven aanhalen als ze Micosoft negatief willen neerzetten.
Daar gaat de discussie helemaal niet over. De discussie gaat wél over het feit dat er enerzijds nog steeds mensen die dit aanhalen (wat ik wel snap) en mensen die dat niet begrijpen omdat het zogezegd beweren dat "1 Microsoft medewerker uit eigen naam iets heeft gezegd" en er "geen bewijs" voor zou zijn.

Het lijkt me redelijk om te verwachten dat de informatie die 'on-stage' door Microsoft wordt verspreid op haar eigen (duurbetaalde) Ignite, betrouwbaar is. Dat er wellicht onhandige uitspraken zijn gedaan, dat de informatie wellicht niet klopt: dat kan. Maar dat anderen dit verhaal blijven aanhalen lijkt mij dan nog steeds heel logisch.

Verder denk ik niet dat het veel te maken heeft met 'Microsoft negatief willen neerzetten', maar gewoon een gezonde kritische houding is.
Het gaat erom dat dit enorm is opgeblazen en tot de dag van vandaag aangedragen wordt als een argument dat Microsoft onbetrouwbaar is. Jij noemt het een kritische houding. Daar ben ik het niet mee eens. Nogmaals, er is geen officiële statement vanuit Microsoft dat Windows 10 de defnitieve versie zou zijn. Serieus, als je daarover nadenkt... als Microsoft echt daadwerkelijk dat van plan was dan zouden ze toch niet alleen met 1 spreker op een Ignite conference op een knullige manier vertellen? Dan zouden ze dat toch in commercials en blogs presenteren? Het enige dat men nu heeft is een uitspraak van 1 persoon (die jij en anderen veel waarde toedichten) die op meerdere manieren uit te leggen valt. En waarvan Microsoft heeft gezegd dat helemaal niet duidelijk is hoe de toekomst eruit ziet.

Ja, er moet een kritische houding zijn. Namelijk op alle broodje aap verhalen die maar blijven rondzingen op internet, zoals dit voorbeeld. En keer op keer op keer op keer (nu 8 jaar later) steeds maar opnieuw naar boven gehaald wordt als een soort van agument dat Mcrosoft onbetrouwbaar zou zijn. Aardig vermoeiend is dit.
Ik ben het half met je eens.
Aan de ene kant maakt het mij inderdaad vrij weinig uit of MS van beleid is veranderd.
Aan de andere kant kan een nieuwe versie wel negatieve effecten voor de consument hebben. Zo dacht ik een aantal jaren geleden met mijn W10 licentie voor altijd goed te zitten. Nu is W11 uitgekomen, en kan ik mijn PC niet updaten. Er wordt dus een EOL geïntroduceerd. Dat vind ik dan wel echt jammer aan dit nieuwe update beleid.
Dat heeft met systeemeisen te maken. Wat op zichzelf niet gek is toch? Windows 98 draaide ook niet op een 386.
Michael Knight Moderator Consumentenelektronica @Robin415 juli 2022 01:12
Dat is een 486DX2 op 66mhz.. :)
In het begin wel, maar zie hier, een 386SX
Windows 11 draait op een xp pc. Kijk maar eens op tik tok.
Zo lang je pc het trekt draait het. Ik heb ook Windows 2000 op een intel 486dx zien draaien op YouTube.
Alles is x86 bij het grootste deel van pc s. Die tpm vereiste van Windows 11 is pure sabotage. Om te verhinderen dat je die opgefokte Windows 10 op een bestaande pc draait. Windows 11 is gewoon Windows 10 met een mooie smoel en belachelijke systeemeisen. Niks maar dan ook niks is er aan Windows 11 iets gewijzigd. Ik kan het zelfs op een atom met 4gb ram vlot draaien. De enige limiet is de eindgebruiker die niks van pc s kent en zich zo laat naaien om weer maar eens een onnodige nieuwe pc in huis te halen. Dezelfde kloterij met Mac s. Je kan ze patchen sinds 2008 tot de laatste intel naar big sur. End of life wordt tegenwoordig in ons opgedrongen. Ik zeg het u wat het is. Platte commerce om mensen te doen kopen en betalen voor van alles en nog wat wat ze je naar je kop smijten tegenwoordig. Het wordt eens tijd dat mensen eens wakker worden waar technologie voor dient. Niet in jou voordeel in ieder geval.
En wat is de gebruikerservaring wanneer je W11 op een Atom met 4GB wilt gebruiken met een paar moderne programma's? Zeg Chrome met een stuk of tien open tabbladen?
Ik vermoed vrij klote.
Ik ben een gewone moderne gebruiker en heb in een browser max 4 tabbladen open staan...
En ligt dat niet aan het luie geheugenmanagement van moderne applicaties zoals Chrome zelf, en niet aan het OS?
Het zijn ook die moderne, lui geprogrammeerde applicaties die op PC's met oude hardware worden gedraaid.

Zelf heb ik ok geen enkel overbodig tabblad open staan. (En prové gebruik ik Edge, die ongebruikte tabbladen na een bepaalde periode op pauze zet, waardoor ze nog minder geheugen gebruiken.)
Maar ik krijg het op de een of andere manier bij mijn moeder aan haar verstand dat ze tabbladen moet afsluiten in Chrome (sessie herstellen na afsluiten helpt hier niet echt bij, maar dit uitschakeen kan ook niet, omdat ze Chrome noge wel eens onbedoelt wil uitschakelen wanneer ze enkel het venste wil verkleinen).
Ik moet geregeld tabbladen en geminimaliseerde appliaties afsluiten wanneer mijn moeder begint te klagen dat haar laptop zo traag begint te worden. Een mijn moeder heeft zelf recent een nieuwe laptop gekocht, terwijl juist ouderen vaak afdankertjes krijgen.

Ik moet er niet aan denken waar een Atom met 4GB terecht komt en hoe snel het onwerkbaar traag zal worden. Ik geef het een half uur met m'n moeder om hopeloos vast te lopen.
Ik kan 4 full HD streams open smijten in Edge. Van YouTube tot tv Vlaanderen. Die surface 3 van mij is meer capabel dan een iPad van het zelfde bouwjaar. 2015. Het enige wat hardware verkracht is de software. Tech bedrijven vinden van alles uit zodat jij weer een nieuwe moet. Blijft men altijd dezelfde producten kopen wat men op de lange termijn toch maar omzeep helpt. Wat is het nut hier van ? Een planeet vol ewaste ? Om het geld van de consument op te krijgen. Investeren in het niets ? Is het dat waar technologie eigenlijk voor dient om mensen als domme wezens te aan zien en menen dat de next big thing een verbetering is ? Zoals mijn moeder al zij, “ techniek staat voor niets” en ze heeft gelijk.

[Reactie gewijzigd door Meiklokje op 25 juli 2024 01:53]

Zo zou ook verder geredeneerd kunnen worden dat we veel beter af waren voor het tijdperk van (sociaal)-internet, voordat we investeerden en hangen aan allerlei vormen van digitale entertainment. Al deze technologie dient om ons eraan te verslaven en ons geld af te pakken...!

Uiteindelijk door al deze psychologische moeilijkheden ligt de verantwoordelijk bij iedereen zelf. Men kiest zelf om iets te kopen en te gebruiken. Zo kiezen sommigen er ook voor om zich niet te verdiepen in, of te laten informeren, of ze wel nieuwe hardware nodig hebben of niet.

Ondertussen ondersteunen verreweg de meeste standaard gebruiker computers TPM 2.0, kun je dit makkelijk omzeilen, of kun je prima Windows 10 blijven gebruiken aangezien dat nog gewoon ondersteund wordt.
Kan misschien wel op zo'n fossiele bak draaien; feit blijft dat oude PC's niet meer voldoen aan de hedendaagse security vereisten. Terecht dat MS daar geen support meer op kan geven.
Over security gesproken. Begin met de oorzaak. Het internet !!!
Hoeveel devices moeten wij nog verslijten tot het eens veilig wordt ?
Dit is gewoon dweilen met de kraan open.
We staan binnen 100 jaar even ver als nu.
Als ik jou moet geloven, dan moet internet zowat volledig dichtgetimmerd worden. Aan iedere vooruitgang kleven nadelen en zullen criminelen er misbruik van maken. Niets menselijks is ons vreemd...
Die TPM vereiste is voor het veiligheidsaspect ingezet, zelfde met de processor limieten. Ben het overigens met je eens dat het wat onnozel is omdat het probleem niet de computer of het OS is, maar de gebruiker.
Je mag nog het best beveiligde gebouw hebben, maar als je de sleutel buiten legt onder de mat maakt alles teniet. Microsoft verkoopt software, die zijn niet afhankelijk van hardwareverkopen, verder halen ze het grote geld uit de abonnementen die ze verkopen.

Trouwens een Atom + 4GB vlot? Het draait.... daar is alles mee gezegd. Het is maar wat je gewoon bent, er zijn ook mensen die nog met een HDD werken, waarbij het dik 5 min duurt eer dat ding werkbaar is en ook vinden dat het nog vlot gaat, terwijl ik al onnozel wordt als het langer als een halve minuut duurt ;-)

Microsoft maakt trouwens ook een paar van die eisen, want als het niet vlot genoeg draait krijgt Microsoft telkens de schuld, nooit het apparaat dat simpelweg niet meer mee kan.
Yep - wij hebben een desktop uit 2010 die nog prima zijn werk doet en best vlot ook. Ik vermoed dat er helemaal geen reden is dat hij Windows 11 "niet kan draaien" behalve de opgefokte systeemeisen en vooral TPM. Geen zin om ermee te klooien dus blijft het voorlopig Win10 draaien. En als dat niet meer kan, wordt het Linux, want...

... Wij hebben ook een netbook uit 2010 die WinXP langzamer en langzamer bleef draaien totdat Microsoft ook daar de stekker van uittrok. Daarvoor duurde het letterlijk een half uur om op te starten! Ik experimenteerde een beetje daarna met 32-bit Linux omdat de indruk opgewekt was dat netbooks 32-bits zijn. Maar toen Google weer roet in het eten gooide door 32-bits Chrome te staken heb ik een 64-bits Linux er op gezet en - rara! - alles werkt perfect! Feitelijk draait dat netbook nu - met moderne broswer en mediaspeler - veel en veel beter dan ooit onder XP!

Ik heb ook opgemerkt dat de desktop, alsmede een laptop uit 2015, zo'n tien minuten bezig is met allerlei Windows achtergrond processen na het opstarten. Windows Update kan soms dagenlang 15-25% CPU innemen op allebei system. Dat ligt volgens mij niet aan de instellingen, want ik hou alles vrij schoon en geoptimaliseerd.

Met andere woorden, mijn ervaring is inderdaad dat goed werkende systemen lijken expres te worden "verouderd" door de tech leveranciers.

Toevallig zijn we op zoek naar een nieuwe laptop, wat vast Win11 zal draaien, maar dat komt omdat enkele spelletjes niet goed werken met de beperkte graphische mogelijkheden van onze oude desktop en laptop. Daar is er wel sprake van veroudering - in tegenstelling tot gewoon een OS draaien, een beetje internetten en een filmpje draaien...
Echter is het een pure software matige block. Als je de check disabled werkt het namelijk gewoon.
Er is niets mis met je licentie. Die staat gewoon een update naar Win11 toe. De situatie die jij beschrijft was de situatie die je voor Windows 10 had. Had je XP en wilde je upgraden naar Windows Vista? Dan moest je een upgrade versie van Vista aankopen. Die was goedkoper dan de retail versie, maar was niet gratis.

Met Windows 10 heeft MS voor de eerste keer een poging gedaan om consumenten gratis te laten upgraden naar een nieuwe versie, mede ingegeven door de vele problemen die ze hadden om mensen weg te krijgen van XP toen dat end of support was terwijl de upgrade naar Win 7 betalend was. Gedurende het eerste jaar van Windows 10 kon je toen je bestaande Windows 7 of 8 upgraden naar 10.

En hoewel het volgens de regels van de voorwaarden vandaag niet meer mag, kan je vandaag nog altijd upgraden, zal Windows 10 je Windows 7 licentiekey nog altijd aannemen en wekrt die key zelfs voor Windows 11, al zal je daar sneller met hardware compatibilitietsproblemen zitten.
Ik ben redelijk op de hoogte hoe de licenties van Windows zich hebben ontwikkeld. Maar wat ik zeg is toch niet verkeerd? Ik krijg een licentie voor windows 10. Hierbinnen krijg ik de Windows 10 updates. Wanneer MS van versie veranderd moet je hopen dat jou licentie mee gaat. Er staat niets vast dat dit zo is. De overgang van 10 naar 11 waarbij extra hardware vereisten zitten bewijst dit naar mijn inziens.
Wanneer MS van versie veranderd moet je hopen dat jou licentie mee gaat.
En dat kan ook gewoon, er is in de licentie geen enkele beperking. Dat je hardware niet geschikt is heeft niks met de licentie te maken, en als je een retail licentie hebt kun je die gewoon gebruiken op eventuele nieuwe hardware die je aanschaft.
En ook een OEM-licentie is zonder problemen mee te nemen, los van het officieel mag of niet. Het kan gewoon, dus men zal het ook doen, denk ik.
En als je het doet, heb je gewoon een geactiveerde versie met updates en niemand zal aan de deur komen vragen naar je bonnetje.
Hoe dan? Daar was bij Windows 10 een hele heisa over omdat de licentie bij registratie zich aan de hardware koppelde (moederbord). Je koopt bij Microsoft in principe ook geen gebruikers licentie meer, maar een apparaat licentie.
De licentie werd toch juist gekoppeld aan je Microsoft account? Zo kon ik na een upgrade van een OEM versie van 8.1 Pro upgraden naar 10 Pro, en na inloggen op een nieuw apparaat met Windows 10 Home zonder problemen upgraden naar Windows 10 Pro. Hetzelfde kon ik doen met een OEM versie van Windows 10 op een ander apparaat met een ander account. Na inloggen met dat account op een nieuw apparaat zonder meegeleverd OS en licentie kon ik Windows heel simpel activeren door in te loggen met datzelfde account.
Ah zo, misschien verklaart dat mijn problemen. Ik heb nooit een Microsoft Windows account genomen of geactiveerd. Voor een besturingssysteem is het ook ontzettend raar om dat te willen in mijn opinie.
Je licentie is voornamelijk gekoppeld aan je moederbord*. Die koppeling gebeurd na een éénmalige activatie van je Win7/8.x/10 licentie op jouw toestel. Daarom dat ook na een herinstallatie je toestel geactiveerd is zonder code te moeten opgeven (wel even verbinding maken met internet voor verificatie) Die Win10 codes zijn dan ook voor éénmalig gebruik, wat tevens de reden is waarom die code's niet meer geplakt moeten worden op het toestel.

Voor een OEM toestel (HP, Dell, Acer, ...) die uitgeleverd is met Windows 8.0 (voor de oudste toestellen) of hoger staat je licentiecode in het moederbord (uit te lezen via WMI). Die code wordt geactiveerd zodra dat toestel internet verbinding heeft, daarna gaat het net zoals via zelfbouw pc's.

Office licenties zijn dan wel weer gekoppeld aan een Microsoft account. Al gingen de allereerste licenties van Office 2013 nog zonder account zoals "vroeger"

Het geval van @mjz2cool heb ik wel vaker gehoord, misschien dat Microsoft ook een account mee in overweging neemt (zie *).

*Microsoft maakt een hashcode van je hardware, met de CPU als moederbord als hoofdcomponent welk uniek is. Microsoft beschouwd het moederbord als een nieuwe computer, waar ik hun perfect kan volgen. Daarom dat een andere videokaart, geheugen vergroten, enzovoort geen probleem is.
Bedankt! Dat verklaart een hoop.
https://www.youtube.com/watch?v=M3bezYerYxQ

Dit is niet iemand die niet weet hoe het werkt, maar laat toch zien dat het niet werkt.
Ik weet niet of dat recent gewijzigd is, maar in de praktijk werd daar nooit zo moeilijk over gedaan.
Wanneer je licentiekey geweigerd werd omdat je hardware gewijzigd was (bv. bij een compleet nieuwe PC), kon je MS bellen voor een nieuwe activatiekey. Er werd dan gevraagd of je je moederbord had vervangen of zo, en wanneer je niet keihard zei dat je Windows op een tweede werkende PC probeerde te installeren, terwijl je eerste PC nog functioneerde, mét dezelfde Windows-licentie die je nu op die tweede PC probeert te activeren, kreeg je gewoon een nieuwe activatiekey.
Tjonge, ik heb er nooit aan gedacht om ze gewoon op te bellen.
Ik vind het ook belachelijk dat je voor elk apparaat officieel een nieuwe licentie moet aanschaffen.
Aangezien ik een Laptop, PC en HTPC heb, zou ik dus 3x voor hetzelfde moeten betalen. |:(
Om die reden de weg van de minste weerstand gekozen.

[Reactie gewijzigd door CMT op 25 juli 2024 01:53]

Stel, je hebt 3 kinderen, dan betaal je toch ook 3x schoolgeld? Je betaald ook 3x hetzelfde (school+leerkracht)
Ga je met 3 mensen naar een concert/festival/etc... betaal je toch ook 3x? Het is toch maar 1 concert/festival/etc.. ?

Trouwens, je kon (kan?) altijd een retail versie kopen (welliswaar duurder natuurlijk) en dan kon je licentie-correct gezien gewoon overgaan naar een nieuw toestel zonder opnieuw te kopen. De OEM licentie is toestel gebonden, daarom dat deze ook stukken goed koper is.

Als je een PC, laptop of htpc koopt van een OEM, betaal je niks extra voor je licentie, die is namelijk inbegrepen in de aankoop.
Maar dat is het nou precies, je hebt het over 3 personen die gebruik maken van een 1 school (dienst).
Waar ik mij over erger is dat 1 persoon 3x moet betalen voor een product.
Ik begrijp wat je bedoelt, maar je betaalt niet 3x voor 1 product, je betaald 3x omdat je 3 producten hebt.

De vastgestelde prijs voor 1 licentie is voor 1 toestel.
Heb je dus 1 toestel, betaal je 100€
Heb je 10 toestellen, betaal je 1000€, want 100€ x 10 = 1000

De situatie zoals het volgens jou zou moeten is dan ook het omgekeerde.
Heb je dus 1 toestel, betaal je 100€ per toestel
Heb je 10 toestellen, betaal je maar 10€ per toestel, want 100€ / 10 = 10

Vervang de licentie eens door melk en toestel door flessen. Nu, een vaak gebruikt argument is dat met software je niks wegneemt t.o.v. een fysiek item, dat is waar, maar irrelevant.

Met bibliotheken werkt het trouwens ook zo, wil je de service aanbieden om een boek 10x uit te kunnen lenen, zal je 10 kopieën moeten kopen van de auteur/uitgever/wie dan ook. Een digitale bibliotheek is exact hetzelfde, vandaar dat ebooks ook "uitverkocht" kunnen geraken. Het enige verschil is dat bij het ene het over een fysiek boek gaat en het andere een virtueel boek.
Ik snap je ook heel goed ;).
Het is Microsoft waar ik het niet mee eens ben.
Er zijn genoeg software programma's die een gebruiker licentie aanbieden en daarbij toestaan het product op meerdere (2 á 3) apparaten te installeren.

Het is een beetje hetzelfde verhaal als met het aantal decoders in huis om satelliet TV te 'mogen' kijken.
Wil je een extra decoder hebben omdat je boven in huis ook TV wilt kunnen kijken, mag je maandelijks extra neertellen. Met analoge kabel werden dit soort uitmelk constructies niet aan je opgelegd.
Jah, dat zijn andere software fabrikanten. Uiteindelijk blijft het enige correcte: geen gebruik van maken als je het niet wil.
Decoders idem, gewoon geen gebruik van maken dan. Zou bv ook liever een à la steam qua TV willen waar ik alles kan vinden i.p.v. 30 verschillende abonnementen moet afnemen voor alle aanbod te hebben. Dus kijk ik maar geen serie of film, hoe geweldig die ook moge zijn.

Nu, ik ga ook niet de grote heilige uithangen en zeggen dat ik braafjes m'n licenties aan de volle pot heb gekocht hoor :D. En Microsoft kan er iets aan doen als ze echt willen, maar het gedoogbeleid levert hun meer op als dat ze keihard zouden zijn. Kosten vs baten :)
Als het een kant-en-klare pc is van een merk, zit de key in het BIOS. Die kun je gewoon uitlezen, daar zijn genoeg tooltjes voor.
Vervolgens voer je die key in op je nieuwe pc en zal hij weigeren.
Dan bel je het nummer van Microsoft (automatische computer, je krijgt niemand aan de lijn) en doorloop je de stappen. Dan komt de vraag ‘op hoeveel computers heeft u de licentie geïnstalleerd?’ En moet je ‘1’ antwoorden en dan krijg je de bevestigingscode.
Ik raad je aan, als je een pc hebt met de code ingebouwd, om die alvast uit te lezen. Als hij kapot is, kun je m niet meer uitlezen.
https://www.youtube.com/watch?v=M3bezYerYxQ

Dit is niet iemand die niet weet hoe het werkt, maar laat toch zien dat het niet zo gaat als jij het zegt.
Ik begin mijn reactie ook met: "Ik weet niet of dat recent gewijzigd is"

Dit is hoe ik mijn Win7 licentie van mijn op-één na laatste zelfbouw PC naar mijn laatste zelfbouw PC heb overgzet.
Mijn licentiekey werd geweigerd bij de activatie op mijn nieuwe PC en op het scherm werd geadviseerd om MS te bellen. De man aan de andere kant van de telefoon vroeg of im mijn moederbord had vervangen, maar voor dat ik daar ged op kon antwoorden ging hij al verder en was mijn nieuwe installatie op mijn nieuwe PC een paar minuten later geactiveerd. Van wat er toen in de PC-bladen geschreven werd was het zeker geen uitzondering.
De video is uit 2018, dus niets recents.
Maar wel recenter dan mijn ervaring met het heractiveren van Win7
Windows 10 had dit probleem ook al als je tussentijds wou updaten.
De eisen zijn bij Windows 11 misschien nog strenger geworden en misschien is het daarmee ook handig om een nieuwe naam te hanteren.

Als ze hadden gezegd dat Windows 10 22H1 deze eisen had, was het voor minder mensen duidelijk geweest. (Er vanuit gaande dat de huidige Windows 11 qua naamgeving was omgedoopt naar 22H2)
Dat is wel een beetje naïef.
Dat heeft toch niks met licenties te maken?
Microsoft is beroorlijk picky geworden met wat wel en niet door Windows 11 ondersteund wordt, als ze dit voor zetten is een redelijke kans dat er kunstmatige hindernissen worden opgeworpen op te updaten zoals minimal gen'x' van CPU.

Iedere feature update (of hoe dat ook exact heet) geeft het os weer 18 maanden support waarna het EoL is, dus zolang niet duidelijk waarneer de laatste feature update is kan het Max 18 maanden duren voordat je OS en mogelijk ook je hardware EoL is. Dat is iets anders dan de (al dan niet verkeerde) verwachting dat je onbeperkt gebruik kan maken van een ondersteunend OS (of een jaar of 10 wat de hardware wel aan kan)
Het is niet alsof W11 alleen maar werkt op hardware die gloednieuw was op het moment dat het net uitkwam. Ik denk dat op een paar uitzonderingen na de meeste hardware die standaard met W10 geleverd werd ook geschikt is voor W10.

Er kan inderdaad en moment komen dat je weet dat de huidige update de laatste is die door je hardware ondersteund wordt en dat je daar nog 18 maanden gebruik van kan maken. Maar op dat moment is je hardware al verre van nieuw. Dan heb je het over hardware die ook op andere gebieden al niet echt mee kan komen of over een derde hands hand-me-down die door opa en oma gebruikt worden om te internetten (in het eerste geval is het een goed moment om eindelijk de extra 'ademruimte' aan te schaffen waarvan je al lang wist dat je die nodig had, in het tweede geval ligte er bij één van de (klein)kinderen vast al een nieuwer afdankertje in de kast te verstoffen.
Een ryzen 5 1600 kan al niet, dat is geen oude meuk, dat is nog recent.
Geldt dat voor alle uitvoeringen?
Ik vond de 1600X van 12-04-2017 als oudste versie en de 1600 (12nm) van 26-05-2020 als meest recente versie in de Pricewatch.
Maar dan nog is he basisontwerp al weer vijf jaar oud. Misschien niet echt oude meuk, maar zeker niet recent.
3 jaar geleden gekocht, zal wel de nieuwste zijn. Geen bottlenecks niets.

En het is niet 1999 meer, waar er een dusdanig verschil tussen hardware zit dat 5 jaar later weggooien betekent.
Ik ken nog steeds mensen die gamen op een i7 2600k. Die is al veel ouder.
Maar W10 blijft nog een jaar of drie beschikaar en updates krijgen, dus er is tot dan niets aan de hand.
Voor mij helemaal geen punt, ik gebruik geen windows meer.

Wel een punt voor mensen die geen e-waste willen maken en goed werkende hardware die gewoon nog meekomt moeten scrappen(die 1600 is dan ook niet van mij maar van een vriend).
Maakt het nog uit of je hardware nieuw is of al 2 jaar oud :O...

Ik vind het van de pot gerukt als je geen windows 11 kan draaien op een i5 33xx... je hebt immers zat power om het te draaien... plus hardware die gewoon nog voldoet voor alle taken (van een normale gebruiker)..

Dan moet je dus gaan upgraden enkel en alleen omdat je hardware niet meer wordt ondersteunt... (lekker groen bezig ben je dan)
Anoniem: 1733082 @Deckkie15 juli 2022 08:50
Er zijn werkbare alternatieven voor Windows. Ik was zo'n 5 jaar geleden dit hele windows verhaal zat en heb mezelf en daarna nog wat mensen om mij heen overgezet. Beste beslissing ooit. Ik zeg dat omdat er heel vaak totaal geen oog is voor de alternatieven. De pc wereld is groter dan Windows

De gebruikersvriendelijkheid is op zijn minst gelijk gebleven en het EOL verhaal met alle licentie-ellende is compleet weggevallen. Dat heeft in ieder geval mijn leven een stukje makkelijker gemaakt.
Als ik de updates zo lees, dat er bijvoorbeeld eindelijk tabs komen in de file explorer, durf ik te zeggen dat windows eindelijk gebruiksvriendelijk begint te worden.
Haha ja het werd een keer tijd. Probleem is dat windows bol staat van de legacy code. Daarbij heb ik er een sport van gemaakt om zo weinig mogelijk closed source commerciële software te gebruiken. De open-source wereld heeft echt pareltjes geproduceerd waar 99% van de consumenten prima mee uit de voeten kan.
Ik vind het nog steeds prachtig dat Microsoft adverteert met backwards compat, maar sinds windows xp kan ik geen Lego Rock Raiders meer spelen op windows. Maar met wine werkt het gewoon nog.

En eens, zelfs op werkgebied heb ik geen windows nodig.
Licentie "ellende"... code ingeven, verbinding maken met internet en klaar. Tegenwoordig nog makkelijker, gewoon internet aanpluggen omdat de code in het moederbord staat.

Daarbij kopen de meeste mensen OEM toestellen, waar Windows in de prijs inbegrepen is & wordt ie vervangen als ie niet meer voldoet of stuk gaat. Of wanneer men gewoon zin heeft in iets nieuws. Die hebben al helemaal geen last van licenties.
Anoniem: 1733082 @Firestorm66615 juli 2022 13:16
Het gaat niet alleen om windows maar ook om veel gebruikte software zoals van Adobe en natuurlijk ook Microsoft (Office). Voor al deze software bestaan uitstekende open-source alternatieven. Dat installeer je gewoon en je bent klaar. Upgrades installeren naadloos terwijl je met veel commerciële software dan opnieuw met kosten wordt geconfronteerd. Of zelfs de onmogelijkheid om te upgraden omdat bijv Microsoft het met veel oudere systemen simpelweg blokkeert.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1733082 op 25 juli 2024 01:53]

Office upgrade automatisch zolang als je abonnement loopt. Windows ook zoalang je toestel ondersteunt wordt. Ben niet zeker, maar Adobe krijg je ook de nieuwste versies zolang je abonnement loopt.

De open-source alternatieven zijn anders ook vaak genoeg net niet dat wat het zijn moet. Voordeel met Microsoft en Apple is dat je een ecosysteem hebt waar alles netjes aan verbonden is.

Bij Linux heb je niet echt een ecosysteem, Das fijn voor als je wil knutselen. Windows 11 is trouwens het enige OS waarbij een blokade van een systeem niet omwille van prestaties is. Alles hiervoor wat hiervoor niet kon geinstalleerd worden was met een goede reden.

Op je oude machines kan je ook niet altijd upgraden naar de nieuwste cutting-edge Linux editie. Dan val je terug op een oude versie oftewel een lichtere distributie. Das ook tevens het voor & nadeel van Linux, 5 miljard varianten, zal wel eentje bij zitten die perfect aansluit met wat je wenst zeker? :P
Anoniem: 1733082 @Firestorm66615 juli 2022 16:07
Wat bedoel je hier met ecosysteem? Wat moet een gemiddelde consument met al die abonnementen? Gratis open software heeft misschien geen online opslag maar wat boeit dat als je dat ook prima anders kunt inrichten? Google Drive bijv kun je gewoon prima in Linux mounten als je dat echt nodig hebt.

Een brief tikken in LibreOffice werkt prima. Als je aan de interface gewend bent dan kun je ook vele geavanceerde functies vinden die je in MS Office hebt. Het gaat mij niet om een boekhouder met ingewikkelde spreadsheets maar gewoon om de thuisgebruiker die 1% van de potentie van alle software gebruikt. En dat geldt voor het overgrote deel van de mensheid. Waarom betalen voor iets als het prima gratis kan? Dan ben je gewoon dief van eigen portemonnee. Zeker in tijden dat elke kostenbesparing welkom is.
Mensen willen iets dat er mooi uit ziet en werkt out of the box. Microsoft en Apple kunnen dat aanbieden doordat bijna alles al in het OS zit. Windows installeren -> Account ingeven -> Data staat mooi terug inclusief een aantal heel belangrijke instellingen zoals de achtergrond.

Apple ken ik niet van buiten, maar het zal wel iets of wat soortgelijks zijn. Timemachine werkt overigens prachtig.

Smaak verschilt natuurlijk, maar Windows & MacOS zien er nu eenmaal gelikt uit.Linux alsof het uit het jaar 0 komt, al zal het ook weer van distri tot distri afhangen, ZorinOS schijnt dan weer gelikt te zijn, maar dat geraakt niet eens geinstalleerd wegens zwarte schermen, sjah... M'n goesting was al over hoor.

Linux installeren is al een "gedoe" omdat er NOG meer vragen worden gesteld als bij Windows. Eens je daar eindelijk voorbij bent, mag je beginnen met je programma's te zoeken die je wil hebben. Google account ingeven, want Onedrive is er niet, je moet ofwel zelf nog alles downloaden oftewel uitvogelen hoe redirects werken. Je moet een aantal instellingen gaan zoeken om terug je oude vertrouwde omgeving terug te hebben. Bovendien zien veel distributies uit alsof het uit het jaar 1999 komt. Zelf heb ik nog niet zo overdreven lang geleden Mint een kans gegeven, man man das een GUI uit de vorige eeuw. Of je zou moeten gaan voor ZorinOS dat er dan weer wel modern uitziet. Libreoffice ziet er ook weer uit alsof het van de jaren stillekes komt. Onder Windows is het ook nog zo, je moet nog steeds handmatig de updates installeren, tis 2022 intussen...

Windows komt al mee bij het OEM toestel en Microsoft 365 kost 70€ of 100€ per jaar afhankelijk van de editie, das echt niet veel geld tenzij je in een situatie als schuldbemiddeling zit of iets dergelijks.Als je met 6 gebruikers zit, is het al helemaal feest, dan kost het maar iets minder als 17€ per gebruiker.

Online opslag is belangrijker dan ooit tevoren, datarecovery is een heel pak duurder dan online opslag en dan tel ik nog het ongemak van datarecovery nog niet eens mee.

Nu, je hebt gelijk, functie boven uiterlijk. Maar het oog wilt voor de meeste mensen ook wat. Dan heb ik het nog niet eens gehad over gewoontes. Windows kent men, Word & Excell kent men. Linux is terug van het begin opnieuw aanleren, net zoals LibreOffice. En men werkt er al mee via het werk. De meeste mensen hebben geen zin in dat "gedoe" van wennen aan een nieuw OS.

Linux heeft z'n voordelen, maar het blijft knutselen. Apple en Microsoft hebben een heel andere insteek en dat is gebruiksgemak.
Anoniem: 1733082 @Firestorm66616 juli 2022 06:16
De installer van bijv Kubuntu werkt bijzonder rechtlijnig en is fool proof. Daarbij kun je het eerst testen als live drive voordat je de hele boel op je pc installeert. De standaard full installation zet er al bijzonder veel nuttige programma's op waaronder een volledige office suite. Na de eerste boot kun je als gebruiker eigenlijk alle standaard programma's al meteen gebruiken.

De indeling van KDE is heel snel vertrouwd voor Windows gebruikers. Ik spreek uit ervaring want ik heb het al bij een handvol mensen geïnstalleerd die zeker geen IT'ers zijn. Ze kunnen er alles mee wat ze willen, incl downloaden, in 1 geval filmpjes bewerken met het uitstekende Kdenlive, uiteraard Office documenten maken en bewerken, foto's bewerken met GIMP etc. Nieuwe applicaties halen ze gewoon uit de Discovery store. Nooit zo weinig support vragen gehad sinds hun overstap.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1733082 op 25 juli 2024 01:53]

Zal het ooit nog wel eens een kans geven. Om de paar jaar geef ik Linux opnieuw een kans, toch keer ik telkens weer terug naar Windows. De laatste die ik gebruik heb is Mint, maar vondt het best stroef lopen in tegen stelling tot Windows. Windows XP zag er overigens nog moderner uit :D. Ma goed, zal voor m'n volgende poging eens kijken naar Kubuntu.
Anoniem: 1733082 @Firestorm66616 juli 2022 14:36
Ik vind windows in meerdere opzichten hopeloos achterlopen. Mensen worden wild van het idee van tabs in de file manager. Nou dat kan elke Linux distro al sinds mensenheugenis.

Het is verder vooral gewenning. Ik ben een jaar of 6-7 geleden definitief overgestapt. Het kost gewoon wat tijd om oude gewoontes kwijt te raken en nieuwe routines te ontwikkelen. Ik werk nog bijna dagelijks met Windows vanwege m'n werk. Ik kan niet wachten op de dag dat de zakenwereld de Microsoft verslaving loslaat.
Het is maar hoe je het bekijkt, uiteindelijk moet je vooral gebruiken wat werkt voor jou. Tabs in file manager, daar wordt veel over geroepen, maar als het werkelijk zo een gemis was, kon men perfect Total Commander o.i.d. gebruiken Het gross blijft echter gewoon verkenner gebruiken, net als ik. Ding doet wat het moet doen voor mij.

Voor servers is Linux perfect, op de desktop zal het nooit veel success hebben, daarvoor zijn er veel te veel verschillende varianten die elk net ietsjes anders werken.
Anoniem: 1733082 @Firestorm66617 juli 2022 11:34
Tabs in een file manager zijn een zegen. Het is erg prettig om meerdere veelgebruikte mappen onder handbereik te hebben in 1 window. Wat je niet hebt dat mis je niet maar eenmaal je het hebt wil je niet meer zonder. Dat was destijds met tabs in browsers precies hetzelfde.

Het klopt dat de desktop markt met Linux te versplinterd is. Ik zie liever meer samenwerking en wat minder wildgroei. Maar je kunt ook gewoon focussen op 2 of 3 van de meest gebruikte window managers. Het OS eronder (Ubuntu, Manjaro, Mint etc) vind ik van wat minder belang. Als standaard consument ben je goed af met een Ubuntu smaak omdat elk Linux softwarepakket daar wel voor gemaakt wordt. Ubuntu met dan of Gnome of KDE als window manager. Ubuntu of Kubuntu dus. De rest is bijzaak voor gewone stervelingen. Maakt de keuze een stuk makkelijker. Persoonlijk vind ik KDE veruit de fijnste window manager. Het pakket is het verst met integreren en maakt Linux geschikt voor de Windows adept dus zonder een al te stijle leercurve.

Dat Windows waarschijnlijk nooit van de troon gestoten wordt is pure commercie. Computers worden er standaard mee verkocht omdat het geld oplevert. Maar wie weet steekt de EU ooit wel een stokje voor die koppelverkoop en kunnen de zaken toch veranderen. De tijd zal het leren.
Bovendien zien veel distributies uit alsof het uit het jaar 1999 komt.
Het eerste wat ik dacht toen ik Windows 11 zag was: Hee, dit lijkt wel een Linux DWM...
Windows kent men, Word & Excell kent men. Linux is terug van het begin opnieuw aanleren, net zoals LibreOffice.
Qua Word/Excel en die hele mikmak gebruik ik WPS office, letterlijk een visuele kloon vanuit China.
Er zal vast wel ergens een Linux DWM zijn die erop lijkt ja. Het hangt van distri af, Mint bv ziet er uit als een GUI uit 1999.

Sja, een visuele cloon is niet alles. Zal vast wel voldoen voor jan modaal, maar dat is Wordpad ook.
Openen/maken/bewerken van Excel Spreadsheets of Powerpoint is niet echt te vergelijken met Wordpad. Moet nog tegen de eerste incompatible documents aanlopen. Het is wel een degelijke kloon die zich voor dagelijks gebruik laat lenen, ook door professionals.

Sidenote: ik gebruik de gratis versie, dingen zoals macros werken alleen in de enterprise versie.
EOL? Logisch toch? Of jij had liever dat de windows versie nooit boven 10 komt en ze maar moeten blijven zorgen dat het op oudere systemen goed blijft werken? Windows wordt geinstalleerd op systemen waar ontelbare hardware configuraties voor komen dus ik vind het nog niet verkeerd hoeveel manuren en geld ze stoppen in updates,patches en support. Heel stuk meer dan game developers, en windows kost relatief ivt een pc spel terwijl je je besturingsysteem constant gebruikt.
Nee, dat is niet zo. Dat heeft 1 Microsoft medewerker uit eigen naam gezegd.
Dit 'gerucht' is anders ook geen officieel MS statement...

Het zal mij aan m'n *bleep* geroest zijn wat het precies zal zijn, maar het was natuurlijk wel duidelijk dat er vooruitgang zou zitten in het OS, zelfs onder W10 (en nu W11) zijn bepaalde versies EOL na x periode. Verwachten dat een OS versie altijd zou blijven werken op alle toekomstige hardware is natuurlijk een mega LSD trip... ;-)

@Deckkie Je kan gratis upgraden van W10 naar W11. Mijn bijna 8 jaar oude i7-5820k wordt ook niet supported, dat verbaasd mij ook niet heel veel. W10 is pas over ruim 3 jaar EOL en ik hoop tegen die tijd echt wel een nieuwe PC te hebben! Sidenote: 21H2 is bv. al over een jaar EOL.
En ook bovenstaande is geen officieel statement van Microsoft, maar we reageren er ook nu weer op alsof dat wel zo is.

Al die geruchten en beweringen van “leakers” en “redacties” en “influencers” zijn tegenwoordig “het nieuws” dat het bijna onmogelijk is om nog te weten wat nu echt officieel is. Ik snap dat we daar met z’n (bijna) allen in getrapt zijn…
Jerry Nixon, a Microsoft development executive, said in a conference speech this week that Windows 10 would be the "last version" of the dominant desktop software.we're all still working on Windows 10, Microsoft's developer evangelist, at the Ignite tech conference.

His comments were echoed by Microsoft which said it would update Windows in future in an "ongoing manner".

Instead of new stand-alone versions, Windows 10 would be improved in regular instalments, the firm said.

Mr Nixon made his comments during Microsoft's Ignite conference held in Chicago this week.

In a statement, Microsoft said Mr Nixon's comments reflected a change in the way that it made its software.

"Windows will be delivered as a service bringing new innovations and updates in an ongoing manner," it said, adding that it expected there to be a "long future" for Windows.
Dat is dus niet uit eigen naam.
Noem jij dat een officiële statement van Microsoft dat de versienummer voor altijd nummer 10 zal blijven? Enige dat ik hieruit lees is dat 1 persoon bij Microsoft zegt dat het nummertje op 10 blijft staan. En Microsoft zegt dat het proces verandert in een versie die constant wordt bijgewerkt.

Maar goed, genoeg over dit non-issue. Iedereen die dit blijft aandragen bij elke nieuwe Windows versie heeft blijkbaar de pik op Microsoft en wilt dat te pas en onpas ventileren.
Mr Nixon made his comments during Microsoft's Ignite conference held in Chicago this week.
Staat een mannetje op een podium het te verkondigen, die man is op dat moment de spokesman voor MS.

En als je zegt dat het de laatste windows versie is, dan kan ik dat niet anders lezen dat het de laatste windows versie is. En aangezien het om 10 gaat, is 10 dus de laatste versie.
Maar goed, genoeg over dit non-issue. Iedereen die dit blijft aandragen bij elke nieuwe Windows versie heeft blijkbaar de pik op Microsoft en wilt dat te pas en onpas ventileren.
En hier laat je eigenlijk al zien dat je je gedachte al klaar had en eigenlijk alleen vervelend wilde doen.
Laat ik dan ook maar eens wat opzoeken en dan kom ik het volgende tegen:
"Right now we’re releasing Windows 10, and because Windows 10 is the last version of Windows, we’re all still working on Windows 10." That was the message from Microsoft employee Jerry Nixon, a developer evangelist speaking at the company's Ignite conference this week. Nixon was explaining how Microsoft was launching Windows 8.1 last year, but in the background it was developing Windows 10. Now, Microsoft employees can talk freely about future updates to Windows 10 because there's no secret update in the works coming next. It's all just Windows 10. While it immediately sounds like Microsoft is killing off Windows and not doing future versions, the reality is a little more complex. The future is "Windows as a service."
But Microsoft representatives never said that Windows 10 would be the last version of Windows—not really. That comment was actually made by Jerry Nixon, a Microsoft developer evangelist who spoke at the company’s ”Tiles, Notifications, and Action Center” presentation about Windows 10 at Microsoft’s Microsoft Ignite conference in 2015. According to the transcript of the session, Nixon’s comment was more of a throwaway line, one that he literally referred to as a segue. Microsoft developers could never talk about what they were currently working on, he said, only what they had worked on and released. That changed with Windows 10, because it was all one platform.
When I reached out to Microsoft about Nixon's comments, the company didn't dismiss them at all. "Recent comments at Ignite about Windows 10 are reflective of the way Windows will be delivered as a service bringing new innovations and updates in an ongoing manner, with continuous value for our consumer and business customers," says a Microsoft spokesperson in a statement to The Verge. "We aren’t speaking to future branding at this time, but customers can be confident Windows 10 will remain up-to-date and power a variety of devices from PCs to phones to Surface Hub to HoloLens and Xbox. We look forward to a long future of Windows innovations."
https://www.theverge.com/...0-last-version-of-windows
https://www.pcworld.com/a...-is-the-last-windows.html

Het lijkt erop dat de comment uit jouw quote helaas een beetje creatief in elkaar is gezet.

Daarmee blijft het standpunt staan dat Microsoft nooit officieel heeft gezegd dat Windows 10 de laatste versie was.
Wat ik begreep is dat Microsoft het roer om wou gooien, en Windows as a service wilt gaan lanceren.

Het zou mij niks verbazen als er straks paletten zijn waarbij office365 en windows(365) straks samen gebundeld worden voor een X bedrag per maand/jaar. Een Microsoft365 if you will :+

Zakelijk zal zich dit als een X per maand / per jaar per gebruiker gaan worden.

Althans, ik zie dat persoonlijk nog wel gebeuren.

Edit:

Dank alle reacties hieronder.
Ik doelde met mijn eerste 2 zinnen op de consumenten markt, daar is volgens mij nog geen abbo vorm voor de Windows omgeving toch?

[Reactie gewijzigd door John Doos op 25 juli 2024 01:53]

Met de Microsoft 365 E5 licenties heb je dat eigenlijk al. “alle” microsoft 365 diensten beschikbaar + Windows 11 Enterprise.
Ik hoop niet dat er veel consumenten zijn die een Office 365 abonnement hebben, eerlijk gezegd ...
Ik heb een tijd terug online een Windows 10 licentie gekocht voor €8 (niet via Microsoft zelf) en ik zie dat Office 2021 professional plus €13,50 kost. Legaal. En daar kan je dan zeg maar een jaar of vijf of langer mee vooruit.

Voordeel bij het 365 abonnement is dat je de apps overal kan gebruiken en 1TB cloudopslag hebt, dat doordat het een cloudopslag is, direct ook een risico is. Maar dan betaal je elk jaar het drievoudige van losse licenties. Een terabyte opslag kost netto <€25 met een beetje zoekwerk, dus dat heb je er ook zo uit.
M365 family..... 100 euro per jaar, 5 man volledige toegang tot de nieuwste Office en 1TB one drive.....

Ik vindt het best schappelijk eigenlijk.
Per persoon is dat niet heel prijzig. Maar de licenties die ik koop, zijn voor iedereen in mijn huishouden. Dat is op dit moment twee, dan is zo'n licentie alsnog prijzig.
je vergeet wel de security stukken van de online licenties,

Daarnaast is m365 forever upgrade any pc waar jouw gekochte licentie maar 1 malig is.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 25 juli 2024 01:53]

Je mag je software op 1 computer hebben draaien. Heb je een nieuwe PC aangeschaft, dan kun je Office van je oude systeem verwijderen en her-installeren op je nieuwe computer. Dat staat de licentie toe.

Daarnaast, Microsoft heeft er veel meer baat bij om jouw mogelijk illegale gebruik van Windows en Office toch oogluikend toe te staan, want dat maakt hun software populairder/relevanter in het bedrijfsleven, waar ze hun 'echte' geld verdienen.

Ben je blij met je 365 abbonement? Uitstekend. Persoonlijk zit ik er niet zo op te wachten, want heb er geen problemen mee om onderhoud enz. zelf uit te voeren. Daar hoeft Microsoft niets voor mij te automatiseren. Maar goed, ik ben er nog zo een die zijn computer echt uitschakeld (stekker uit de muur) 's nachts.
Je mag je software op 1 computer hebben draaien. Heb je een nieuwe PC aangeschaft, dan kun je Office van je oude systeem verwijderen en her-installeren op je nieuwe computer. Dat staat de licentie toe.
dat ligt aande licentie want dat mag niet in alle vormen sommige zijn hardware gebonden ook bij Office
Dat staat de licentie toe.
Wat fijn dat de licentie dat toestaat.
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @Croga14 juli 2022 23:41
Ik koop die elke keer via Amazon in de aanbieding. Van de week opgepikt voor 43 euro tijdens Prime Days.
Met het risico dat Microsoft je account blokkert als ze een foto tegenkomen die in hun ogen niet deugt.
Het lijkt een mooie deal maar met dit scenario in het achterhoofd vind ik het maar riskant want je kan nooit meer bij je data als zoiets gebeurt.
En dus staan er geen fotos op de OneDrive.

Ik ben het met je eens dat daar echt nog wat meer regelgeving overheen moet komen. Er zijn ondertussen al wat uitspraken over maar die mogen best wat harder. Tot die tijd staan mijn belangrijke zaken niet in de cloud.
Ik heb een Business Basic abonnement, voor mijn e-mail op een eigen domein en OneDrive for Business. Office 2016 Plus heb ik ooit via studie goedkoop aangeschaft.

Mijn Synology thuis maakt met Active Backup for Microsoft 365 dagelijks backups die daarna (samen met mijn andere gegevens op de NAS) met Hyper Backup naar de Synology C2 cloud gaan in Frankfurt.

Kost paar tientjes per maand, maar qua "risico's" afdekken zit ik waarschijnlijk beter dan elke privé "ik rsync of robocopy mijn data naar een NAS bij mijn ouders" of "ik bewaar een USB schijf in mijn auto" oplossingen die vast goedkoper zijn :P

[Reactie gewijzigd door Lethalis op 25 juli 2024 01:53]

Voor die prijzen heb je chinese of volume licenses o.i.d., ja ze activeren maar het gebruik hier is niet legaal helaas.
maar het gebruik hier is niet legaal helaas.
Daar wil ik eigenlijk wel een goede onderbouwing voor zien.
Lees de licentie voorwaarden van die specifieke keys maar eens goed door.

https://www.thewindowsclu...the-internet-do-they-work
Licenties zijn geen wetten he. Dus niets legaals of illegaals aan.
Zou toch eens een wetboek oppakken of microsoft zelf hier naar vragen.
Het is legaal in de zin dat Microsoft er via de rechter weinig aan kan doen. Het is echter niet helemaal in lijn met de licentievoorwaarden en Microsoft is er ook niet heel blij mee.
Ze beginnen nu met het blokkeren van Office365 op Window7 wanneer die geen beveilgingsupdates meer krijgt. Met een beetj moeite kunnen ze hetzelfde doen met alle Windows en Officeversies die niet via hen zijn verkocht.

Cloudopslag heeft ook een groot voordeel. Wanneer mijn laptop gejat wordt of onherstelbaar kapot gaat koop ik, waar ter wereld ook, een nieuwe, log in met mijn MS-account en hooguit een half uur later heb ik weer toegang tot al mijn bestanden.
De normale prijs van Office ligt niet heel veel lager dan de kosten van een Microsoft 365 abonnement voor een jaar, misschien zelfs hoger (69,99 als je per jaar betaalt). Persoonlijk zie ik het meer als een cloud opslag abonnement met daarbij inbegrepen altijd de nieuwste versie van Office.
Als ik een beetje rondkijk zie ik dat Microsoft 365 zelfs 1 van de goedkopere opties is, met 7 euro per maand, en dat is dus inclusief Office. Maar als je geen cloud opslag wilt is een losse Office licentie misschien wel de betere optie. Nadeel is wel dat die voor 1 pc is, en Microsoft 365 kun je op een aantal apparaten tegelijk gebruiken volgens de licentie.
Of je bespaart je die 13,50 en je neem libre office?
Ook met Microsoft 365 Business voor het MKB.
Windows as a service hadden ze het eind jaren '90 al over. Met name omdat ze daarmee toen de Chinezen wilden dwingen te betalen. Nooit gebeurd natuurlijk maar het is geen nieuw plan.

Overigens heet Office 365 nu al Microsoft 365 :) Is ergens in de laatste 2 jaar veranderd.

En dit flexibele licentiemodel heb je voor bedrijven allang. Windows Enterprise licensing.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 25 juli 2024 01:53]

M365 bestaat al. Dan krijg je een Enterprise licentie erbij..
Dat bestaat dus al via MS365 licenties. De licentie is een combinatie van Office 365, Windows Enterprise en beheer tools zoals intune.
Bestaat allang. Je kunt 365 abbos afsluiten waarmee je windows kunt activeren.
Het zou mij ook niet verbazen dat het uiteindelijk Windows 365 gaat worden. En dan een betaald abonnement en een een beperkte versie met veel reclame.

De vraag is meer wanneer dat gaat gebeuren.
Remote desktop als de toekomst. Thuis een simpel stukje hardware verder niets. Overal ter wereld je 'eigen omgeving'.
Die hele uitspraak is ooit een soort van foutje geweest :P
Nee, dat was een misverstand, het was nooit officieel. wel leuk om terug te zien dat mensen het toen allemaal zo goed wisten en er gewoon naast zaten.
Kunnen we nu eens een keer ophouden met dit lulverhaal?
Ze moeten nu wel heel erg hun best doen om het systeem redelijk te belasten met overbodige onzin. Ik kan het merken bij mijn nieuwe Ryzen. "Kom op, jongens, het kan niet zo zijn dat iets draaien de computer geen moeite kost" :+
Dat zeiden ze jaren geleden ook over Halo. Was ook niks van waar. Beetje met een korreltje zout nemen.
Was het niet zo dat er gratis upgrade mogelijk was van win10 naar win11.
Maar mocrosfot heeft idd gezegd laatste grote windows die je altijd kan upgraden.
Als we van win10 instal naar win11 kunnen en dan die ook upgraden naar volgende klopt het deels wel haha
Dar was een overenthousiaste Microsoft medewerker die dat verkondigde...en de media die dat uitvergrootte.

[Reactie gewijzigd door 8mile13 op 25 juli 2024 01:53]

Hopelijk kan Windows 10 straks geupdate worden naar Windows 12 en heeft Windows 12 niet de onnodige hardware eisen als Windows 11.

Ik snap dat je voor bepaalde features bepaalde hardware nodig hebt, maar zet dan alleen die features uit i.p.v. het hele OS die requirements te geven.
Voor W11 heb je een CPU en een moederbord nodig met TPM 2.0 security. Als jij dat een feature noemt en je de hele security in W11 wilt uitschakelen, ga je gang zou ik zeggen...
Er zitten wat meer eisen aan, mijn Ryzen 1700X wordt niet ondersteund wegens missende CPU features. Mijn mobo heeft wel gewoon TPM 2.0.
Windows 10 ondersteunt diezelfde functies wel zonder TPM. En bovendien is het nut van bijvoorbeeld bitlocker bij een grote thuis-PC een stuk minder groot dan je zou denken. De kans op diefstal is lager omdat hij nooit het huis verlaat anders dan bij een laptop.

Persoonlijk wil ik op mijn game PC helemaal geen bitlocker; er staat toch niks belangrijks op en het kan de performance benadelen (AES-NI versnelt wel wat aan AES maar niet het complete AES proces, en het is ook niet 'gratis' op stroomverbruik gebied, dus warmte).

Qua processoren zijn het de spectre/meltdown mitigaties die ook meespelen en dat vind ik jammer omdat die mitigaties al gemaakt zijn; ze zitten immers in windows 10. En zo oud zijn die nog lang niet.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 25 juli 2024 01:53]

Die prestatie impact en extra verbruik is zodanig verwaarloosbaar dat je het toch niet merkt. Zelfde met die meltdown, wat ook niet persé merkbaar is. "Oh nee, ik ga van 300fps naar 290fps.. :P" Het extra stroomverbruik zal 1€ zijn voor 50 jaar...

TPM is altijd nodig geweest voor Bitlocker, ja je kon het "vroeger" ook zonder TPM, maar dat werd als onveilig geacht, beter als niks natuurlijk, maar nog steeds onveilig.

Zelf gebruik ik Bitlocker & game, met of zonder maakt geen (merkbaar) verschil.
....elke drie maanden nieuwe functies introduceren
Wat voor functies heb je in hemelsnaam nog meer nodig in Windows dan er nu al zijn?
Het is een besturingssysteem. Naar mijn gevoel zitten er al veel te veel functies in die ik nooit gebruik en waar niemand naar vraagt.
Een goede queue voor het kopiëren van bestanden zou fijn zijn. Zit er nu niet echt in.
En het kan aan mij liggen maar sinds Windows 7 lijkt iedere nieuwere versie met meer bsod's te komen.
En het blijft jammer dat 90% van de hardware die in principe krachtig genoeg is voor Windows 11 alsnog de kliko in kan :(
Echt? Ik krijg echt nooit meer bsod's sinds W10.
Heimwee? Moet je voor een beetje nostalgie eens de insider build proberen.Die laatste heeft me er in een week al 8 laten zien.
Je kan de insider optie ook niet meer uitzetten zonder reinstall.
In de registry maar aangegeven dat ik een normale build heb nu maar even afwachten op de grote nieuwe release voordat ik hier iets van ga merken.
Het is een game pc dus ik kan er wel (tijdelijk) mee leven die nostalgische bsod beelden.
Insider is meer buggy ja, tegelijkertijd is dat ook wel te verwachten gezien je praktisch gezien dan een 'beta' tester bent voor MS (waarbij beta misschien niet helemaal het juiste woord hier is).
Nee, absoluut geen heimwee. :-) Maar dat je de insiders versie gebruikt is natuurlijk geen argument over de stabiliteit van de gewone stabiele standaard W10 versie.

Ik heb volgens mij 1 keer een bsod gehad met W10 maar toen heb ik zelf flink zitten klooien. Wel wat black screens gehad toen ik mijn 1700x net had maar dat had met dat hele xmp, moederbord en incompabitel ram te maken.

Edit: Ik zie dat mijn vorige reactie niet helemaal goed geformuleerd heb. Ik heb het ook over W10, dus niet W11.

[Reactie gewijzigd door Dwarlorf op 25 juli 2024 01:53]

Ik draai ook de insider builds, maar heb nog nooit een BSOD gezien.
Ik heb ze zowel in Windows 10 als 11 gezien. Hyper V activeren op een AMD laptop van HP is een tijdje geen succes geweest. Lag uiteindelijk aan de Realtek LAN driver. Daar is gelukkig uiteindelijk een nieuwe versie van uitgekomen.

Sindsdien werkt het allemaal prima.

Maar ik heb ze gezien en bijna de laptop verkocht erom :/
Voor mij is het vaak of het werkt als een zonnetje, of het is BSOD\s elke 5 minuten. Met Windows 10, Met Windows 11 en ook met Windows Server 2019.

Server 2008 R2, Server 2012 R2 en Server 2016, die versies van Windows hebben bij mij nog nooit BSOD's veroorzaakt. Maar helaas, hetzelfde kan ik niet zeggen over Windows 10, 11 en Server 2019.

Voorbeeld: Waar ik eerst met OpenVPN een goedwerkende VPN setup had, maakte het bedrijf gebruik van extra beveiligingssoftware, waardoor OpenVPN werd uitgefaseerd en vervangen door andere VPN client software. Ineens krijg ik wel heel vaak driver gerelateerde BSOD's vanwege 'vmswitch.sys'. In realiteit is het de nieuwe VPN client software die het Windows netwerk gebeuren om zeep hielp.

Heb nu dus maar via Hyper_V een VM aangemaakt waarmee ik VPN verbindingen opzet, dat geeft nog het minste problemen met die nieuwe VPN client. En nee, er is volop op die nieuwe beveiligingssoftware ingezet en OpenVPN komt niet meer terug.

Is een 1 jaar oude computer met nieuwe Ryzen 5 CPU met dual channel 16 GByte aan RAM en rappe Crucial SSD. De hardware is het probleem niet. Maar Windows is de laatste 3 tot 4 jaar echt minder stabiel geworden.

Natuurlijk, het is een n=1 verhaal, dus neem het met de benodigde korrel zout. Helaas hoor ik wel steeds meer soortgelijke n=1 verhalen van andere personen die ik niet ken of op welke manier dan ook ben geassocieerd. Het zijn verhalen van mensen waar ik geen vragen (meer) bij stel over hun kennis en kunde op computergebied. En niet alleen hier bij Tweakers, maar bij verschillende fora.
Ik heb nogal wat hardware thuis. Sommigen geven nooit problemen maar er zijn machines die toch best vaak een bsod geven.

Zoals mijn werklaptop, een moderne Lenovo T590, elke keer weer een blauw scherm bij het uitschakelen. Een windows waar ik zelf niets op kan installeren notabene.
Het zou maar een kunnen dat ie een defect heeft hé... falend geheugen kan gekke dingen doen, een stuk software van een specifieke versie die problemen geeft, ...
Ik ook niet privé, maar dat heeft meer te maken dat ik ook sindsdien geen windows meer gebruik.
Op het werk regelmatig.

Ken ook wel mensen die privé windows 10 hebben die mij regelmatig vragen:"Hey, wat is dit?" En daar zit een foto bij van een BSOD.

[Reactie gewijzigd door dieAndereGozer op 25 juli 2024 01:53]

BSODs? De laatste die ik (zakelijk) heb gezien is jaaaaren geleden...
Tegenwoordig kan je inderdaad redelijk vlot met windows een browser draaien en emails checken. Dat hebben ze stabiel gekregen.
Naar mijn gevoel zitten er al veel te veel functies in die ik nooit gebruik en waar niemand naar vraagt.
Ik ben van het tegenovergestelde kamp: Ik vind dat er in Windows 11 veel te veel uitgesloopt is. Laat ze eerst maar wat functies terugbrengen, zoals drag & drop via de taakbalk, dan kijken we wel verder ...
Ik zou heel Windows een hoop willen zien kopieëren van Fedora Silverblue:

Een enkel software en firmware update mechanisme: alle icoontjes weg uit de systray.

Lib-ostree: nooit meer wachten op updates bij het afsluiten/rebooten.

Alles containerized: apps bovenop runtimes en services in containers. Kost meer RAM, maar dan ondersteun je gewoon een Windows 95 runtime, XP, etc. (Kan je gelijk een hoop vernieuwen zonder dat de boel breekt)

Wegslopen van UI creep.

Responsive widgets, zodat alle windows zo klein mogelijk kunnen zijn.

Tiling window management versimpelen.

Alle UI-patterns/elementen moeten overal hetzelfde eruit zien. (Geen drie verschillende context menuutjes)

PS: portals a-la Flatpak.

[Reactie gewijzigd door Some12 op 25 juli 2024 01:53]

Dat vind ik nou net het rare: functies die ik wel gebruikte (bijv. de link 'recent' in de verkenner zodat ik snel de map kon vinden waarin ik werkte) zijn verdwenen en functies die ik niet gebruik zijn toegevoegd.

En bijv. afgelopen zaterdag een memory test laten uitvoeren na diverse problemen. Win10 voorspelde dat dit 'enkele minuten' kon duren, maar het duurde 2 uur (64GB RAM), maar daarom niet getreurd: "wanneer de computer opnieuw is opstart krijgt u de testresultaten te zien". Nou, ik heb ze nooit gezien. In logboek gezocht en gefilterd op "geheugentest", "memory" en "memorytest", maar nergens waren de resultaten van 2 uur wachten te vinden. Laat Microsoft eens zorgen dat zulke basale zaken op orde zijn i.p.v. het wiel (menu) steeds opnieuw uitvinden en overtollige ballast toevoegen.
Blij dat ik ben overgestapt op Linux, heb echt geen zin in dat verplichte hardware refresh, niet goed voor mijn portemonnee en het milieu.
Voor mijn werk ook nog lekker blijven hangen op Win10 zo lang het nog kan...
Ik heb nog nooit van mijn leven mijn hardware geupgrade voor Windows. Dus ik snap het probleem niet zo.
Nou, dood eenvoudig: Omdat windows vroeger nooit echte hardware requirements had, behalve dat je het juiste aantal bits ondersteunt. Windows 11 doet het alleen op processors van intel 8e gen en nieuwer en amd processors sinds dat zelfde jaar.

Dus is je pc ouder dan oktober 2017 dan zoek je het maar uit

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 25 juli 2024 01:53]

Nou, dood eenvoudig: Omdat windows vroeger nooit echte hardware requirements had, behalve dat je het juiste aantal bits ondersteunt.
Nonsens. Windows heeft altijd hardware requirements gehad, in die zin dat als je in 2001 Windows XP wilde draaien, en je pc ouder was dan pakweg 1998, je het mocht gaan uitzoeken.

En dat had niets met het aantal bits te maken. Wel met je processor die veel te traag werd, het geheugen te krap, enz. Je moet er rekening mee houden dat als je 12 jaar geleden een quad-core kocht met Windows 7 en 8 GB RAM, dat je met dat systeem vandaag zonder problemen Windows 10 kan draaien.

Dat was 25 jaar geleden wel anders. Als je in 1997 een Pentium 166 MHz-pc met 32 MB RAM kocht die Windows 95 draaide, dan moest je in 2001 niet proberen om Windows XP te draaien, en waaraan lag dat? Juist, hardware requirements!
Windows XP had immers bijlange niet genoeg aan een Pentium 166 MHz-pc met 32 MB RAM (eerder een Pentium 4 van 1,5 GHz en meer met 256 MB RAM)
Er is uiteindelijk wel een verschil tussen eventjes je ram uit te breiden of je moederbord en cpu te vervangen voor TPM2.0.
Dat maakt hier geen enkel verschil. Je moest toch alles vervangen, moederbord, cpu en ram. Immers, een moederbord uit 1997 ondersteunde geen 256 MB RAM, geen nieuwe processor en de hele boel was niet meer vooruit te branden. Zelfs de harde schijf was niet meer toereikend.

[Reactie gewijzigd door LievenD op 25 juli 2024 01:53]

Juist ja, dat herinner ik me opeens.

Het was inderdaad niet mogelijk om zomaar van 64mb ram te upgraden naar 512mb.
Nu te bedenken dat ik bij een nieuwe build al twijfel of ik 16, 32 of zelfs 64 GB moet nemen 🤔
Toendertijd was het nogal eens zo dat Windows en/of de gebruiker de blokken op de harde schijf niet goed hadden 'ge-aligned' (uitgelijnd?). Was ook het geval op mijn oude XP machientje. Dus dat eens goed geregeld en de harde schijf geoptimaliseerd met de defragmenteer software van 'Disktrix'.

Dat was geen klein beetje verschil, dat was een enorm verschil. Scheelde al gauw 10 tot 15% aan snelheid die ik zo terugwon. Was daardoor ook de laatste in het bedrijf die een nieuwe PC kreeg, want mijn XP machientje liep zo voorbeeldig.
oh jawel. Hardwarevereisten zijn er altijd geweest en waren vroeger vaak zelfs veel forser dan vandaag. Ik kan Windows 10 op een meer dan 10 jaar oude PC draaien, moest je in de tijd van XP niet proberen, daar zat je best een heel stuk boven het minimum. En Vista heeft zelfs nog rechtzaken opgeleverd omdat er PCs verkocht werden als Vista Ready die eigenlijk te licht waren toen Vista eindelijk werd uitgebracht.
Dat is waar, maar de computers worden lang niet meer zo veel sneller elk jaar tegenwoordig. De wet van Moore is allang dood.

In 2005 was een 5 jaar oude computer rijp voor de schroot. Nu heb ik spullen van 10 jaar oud die nog prima meekunnen qua performance.
Dat is waar, maar de computers worden lang niet meer zo veel sneller elk jaar tegenwoordig. De wet van Moore is allang dood.
Nou, gelukkig maar dan dat Moore’s wet niks zegt over de snelheid van computers.

Moore’s wet gaat over de toenemende dichtheid van transistoren, en lijkt nog steeds op te gaan en zal het nog wel een paar jaartjes uithouden (maar is zeker eindig, op een gegeven moment zit je gewoon tegen de limieten van de fysica aan te werken). Geheugendichtheid neemt bijvoorbeeld nog steeds toe. Processoren krijgen ook nog steeds meer transistors, maar helaas brengt dat minder snelheidswinst met zich mee (wat je terecht opmerkte). Want meer cores betekent niet automatisch evenredig meer snelheid.

Maar nogmaals, Moore zegt helemaal niets over snelheid of performance.
Dat dacht ik ook altijd tot ik na 5 jaar een nieuwe machine had gebouwd met een 8400 en deze in een browser (!!!) veel sneller aanvoelde als mijn oude 2500k en 2600.

Het is raar hoe dat toch ongemerkt erin sluipt.
Steek in die 2005 computer een SSD & ie is "sneller" dan toen ie nieuw was.
Nou, dood eenvoudig: Omdat windows vroeger nooit echte hardware requirements had, behalve dat je het juiste aantal bits ondersteunt.
Dan heb je je eerste computer vast met XP gekocht. De laatste PC's de met XP werden verkocht konden inderdaad nog redelijk meekomen op W10.
Daarvoor golden er voor elke Windowsversie strenge hardware-eisen, die eigenlijk niet streng genoeg waren. De eisen waren meestal ongeveer gelijk aan de hardware waarmee de meeste nieuwe PC's werden verkocht vlak vóór het uitkomen van de nieuwe versie, maar wilde je vergelijkbare performance, dan mocht je de eisen rustig verdubbelen. Upgraden met twee jaar oude hardware moest je gewoon niet doen, want tenzij je toen het allerbeste had gekocht dat er op de markt was, was het met de nieuwe windowsversie niet vooruit te branden.
Voor diegenen die zijn groot geworden met de eerste Windowsversies is het kunnen upgraden van een (bijna) vijf jaar oud systeem naar de nieuwste versie nog steeds een ongelijkelijke luxe.

[Reactie gewijzigd door CivLord op 25 juli 2024 01:53]

Windows 95, maar oke.

Dat had dan ook te maken met de snelheid waarmee hardware toen nog beter werd en hoeveel windows veranderde iedere major release. De huidige requirements van microsoft zijn niet performance kritisch. Dat had ik een heel stuk beter kunnen verwoorden, maar daar doelde ik eigenlijk op. Microsoft stelt nu "arbitraire" eisen aan je pc. Vroeger kon het wel gewoon.

Ik heb inderdaad ooit een pc náár XP geupgrade en dat was niet bruikbaar. Alles werkte, maar je kon koffiedrinken tussen elke klik.


En Windows 11 is gewoon niet merkbaar zwaarder dan W10. Het draait prima op een 30 euro pentium van 8 jaar terug. Geen van de eisen die microsoft stelt tov W10 is relevant voor dagelijks gebruik. Het is allemaal security. Natuurlijk is dat belangrijk, maar er moet een vinkje of iets zijn in de installer die zegt "ik realiseer me dat dit onveilig is, maar ik wil Windows 11". Nu moet je op github een programmaatje halen wat een aangepaste image kan maken om zo langs de requirements te komen. Dat is onveiliger dan als microsoft zijnde die optie aanbieden.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 25 juli 2024 01:53]

Omdat het nooit nodig was. Of je zou zonder beveiligingsupdates het internet op willen.
Ik was weer terug naar Windows 11 omdat Photoshop en nog wat applicaties alleen op Windows beschikbaar was. Aangezien ik niet zoveel de applicaties gebruik, ga ik weer terug naar Fedora of Pop!_OS.

Al mij apparaten minder dan een jaar uit kunnen Windows 11 aan (Zijn trouwens ook met Windows 11 geleverd) maar dit spelletje speel ik gewoon niet mee.
En daarom draai ik Proxmox (hypervisor).
Gewoon lekker gebruiken wat je wilt, naast elkaar, geen gezeik... (buiten het gezeik inherent aan het gebruikmaken van een hypervisor en PCI-E passthrough) :+

Ik zit momenteel op mijn windows10 VM als daily driver, maar heb gewoon al een windows 11 VM klaar staan waar ik soms eens op speel, en meerdere verschillende Linux distros is ook geen punt.

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 25 juli 2024 01:53]

Hatseflats, dat is wat ik bedoel. Nice man! ik zit alleen vast met photoshop, maar in principe kan dit ook opgelost worden. Gelukkig heb ik meer in ervaring in Linux.
Wacht… mis ik iets? Proxmox is toch verder headless? Ik heb Proxmox ook draaien maar heb niet gezien dat je ook op de console zelf VM’s kon weergeven. Gaat toch via de webinterface?

Tell me more!
proxmox is headless idd.
Met 'naast elkaar' bedoel ik 'draaiend op dezelfde hardware'.

Wat ik zelf dus doe is dat ik m'n primaire GPU en de meeste USB controllers doorgegeven heb aan mijn windows 10 VM. en vanuit die windows 10 VM kan ik weer (via de webinterface, RDP of SSH) gebruik maken van de overige VM's.
En als ik de switch zou willen maken naar een andere VM (bijv. win11) als 'daily driver' dan kan ik gewoon de GPU en usb controllers die ik nu naar m'n win10 VM doorgeef doorgeven aan die andere VM.
aaaah op die manier. Dus je Windows 10 VM gebruikt je GPU die aangesloten zit op een beeldscherm, en waarschijnlijk dus muis en toetsenbord op de USB controllers die je doorgeeft? Wat geniaal. Misschien dat ik zo'n constructie ook ga doen op mijn main computer.
Het is in principe niet anders dan wat LinusTechTips ook deed met o.a. de welbekende '7 gamers 1 cpu', alleen dan met proxmox i.p.v. unraid.
Er zitten enkele haken en ogen aan en de opzet vereist even wat finesse, maar ik gebruik deze opstelling nu als daily driver voor 2 jaar of zo en het werkt dik prima. Nauwelijks ondergeschikt aan bare-metal zolang je niet op hoog niveau competitief online games speelt en echt maximale prestaties eist.
Nauwelijks ondergeschikt aan bare-metal zolang je niet op hoog niveau competitief online games speelt en echt maximale prestaties eist.
Zover ik heb begrepen en van benchmarking heb gezien, valt het verschil weg in de ruis tussen pass through en bare metal.
omdat je je GPU direct aan je (windows) VM doorgeeft heb je daar in der daar praktisch 100% van de performance.
Het verschil zit hem echter in je CPU, RAM en (SSD/HDD) disk(s).
Afhankelijk van hoe je die ophakt/verdeelt kan het wel eens zijn dat je windows VM op resource availability moet wachten, wat natuurlijk ook in games merkbaar kan zijn.
Het is dus wel even een tak van sport en er komt nogal wat bij kijken wil je het echt goed doen, maar het geeft wel erg veel voldoening en vrijheid wanneer je het eenmaal allemaal hebt draaien. 8-)
Je hebt een video van LTT waarbij ze dit gewoon eventjes doen en daar merken ze er niets van.

Verder zit ik in wat groepen waar meerdere mensen met VFIO alles passthrough hebben en zeggen dat het simpel pass through is en je niets merkt.

Het lijkt niet meer zo complex te zijn als vroeger.
Hier ook wel nieuwsgierig naar! Ik draai zo nu en dan een Windows 10 VM via Proxmox maar grafische prestaties hoef ik er niet van te verwachten, terwijl mijn NUC krachtig genoeg is. Maar het zal wel een driver probleempje zijn.
Windows 10 wordt nog t/m 2025 ondersteunt dus het is niet echt een verplichte hardware refresh. Even uit mijn hoofd als je 8th gen van Intel hebt kun je waarschijnlijk upgraden naar W11, als je oudere hardware hebt dan dat was je waarschijnlijk toch al van plan om tegen die tijd te upgraden (dat is tegen die tijd dan circa >9 jaar oud).
Microsoft heeft natuurlijk flink wat upgrade-dollars misgelopen met alle gratis updates vanaf Windows 7.
Makes sense in that way.

Hoewel ik wel een beetje vrees waas @Dwarlorf het ook over heeft, dat je ook weer iedere drie jaar aan een nieuwe computer kan...
Ware het niet dat Windows 11 ook een gratis upgrade is :)

Maar aan de andere kant, er worden wel een hoop computers niet meer ondersteund en de meeste mensen kopen hun Windows licentie met een nieuwe computer... Maar ik vraag me af of het volgende keer ook zo veel recente hardware laat vallen. Dit keer was het met name de Spectre/Meltdown mitigatie die het hem deed.

Wel jammer dat er hierbij meteen bijgedragen wordt aan de berg e-waste.
Veel van deze 'e-waste' kan echter nog prima gebruikt worden om Linux op te draaien...

Ik vind het echt fijn om op een ietswat ouder systeem (eventueel ook recenter) bijvoorbeeld 'Manjaro Linux XFCE' op te gebruiken !
...maar hoeveel mensen doen dit daadwerkelijk met een Linux machine?
Ja ik weet het. En zouden ook prima Windows kunnen draaien als ze gewoon de software spectre/meltdown mitigaties verwerkt hadden in Windows 11. Dat is eigenlijk mijn punt.

Het probleem is dat Microsoft met het "gratis upgrade" model juist een heel grote stimulans heeft om hardware te laten vervangen door klanten want dan krijgen ze door de bijgevoegde licentie wel betaald. Jammer omdat die nog prima mee kunnen.

Als je ziet hoe jonge hardware er al afgeschreven wordt dan hoef je daar niet eens een lightweight desktop als XFCE op te draaien. Gnome of KDE Plasma gaat ook prima draaien.
Er is een redelijke groep mensen die al een meltdown krijgt als een icoontje van kleurtje is veranderd....
Verder wel mee eens dat er teveel E-waste is dat kan vermeden worden. Steek er een SSD in en die oude zooi gaat iets langer mee.
tja - misschien dan toch gewoon windows includen in je office 365 licentie, niet meer voor betalen bij je nieuw aan te schaffen pc (of desnoods een 1 / 2 of 3 jarige licentie bij de prijs in) - maar daarna gewoon jammerlijk 99 euro p.j. aftikken voor het hele gezin.... ik moet eerlijk zeggen dat ik dat wel liever zie dan hoe het bij windows 95 98 xp etc ging. dan had je een oude pc maar moest je toch wel kiezen, nu vervangen voor een nieuwe of nu eerst windows upgraden en dan over 2 jaar toch nog weer een nieuwe licentie kopen of verplichte zelfbouw. - hoop mensen in bijgestaan in die tijd en die windows licenties - bovendien raakte mensen hun code nogal eens kwijt - mocht je ze gaan uitleggen dat je dan dus toch nog weer een nieuwe moest kopen. vooral omdat je licenties uitlezen alleen kon op werkende pcś en mensen pas kwamen zeuren als de pc stuk was (al dan niet door virussen en andere meuk die ze zelf hadden veroorzaakt).
Nouja persoonlijk zou ik absoluut niet per jaar willen betalen eigenlijk. Maar uit milieuoogpunt snap ik de redenatie wel.

Maar persoonlijk zou ik liever gewoon betaalde feature upgrades zien. Wil je nieuwe functionaliteit? Dan betalen. Wil je je oude systeem met beveiligingsupdates? Dan gratis.

Overigens kopen de meeste mensen gewoon een computer met licentie erbij en daar hoef je geen codes van te onthouden, die zit al in de BIOS/UEFI.
Hoe kom je daarbij? Het aantal consumenten dat in het verleden een upgrade kocht was echt minimaal. Ik denk dat ik in de 30 jaar dat ik met computers werk welgeteld 1 keer een upgrade disc in het echt gezien heb buiten een winkel.
Wellicht juist door de gratis upgrades, en relatief lage systeemvereisten?
Naja.. RAMmetje erbij prikken, misschien wat grotere harddisk en klaar; klaar de volgende Windows versie.
Toen ik jaren terug voor een computerwinkel werkte; verkochten we toch wel zo'n 5 - 10 Windows 7 upgrade disks per maand. Als ik me het goed herinner, verkochten we meer upgrade disks dan 'retail' versies.
Zal vast van winkel afhangen, maar upgrade versies heb ik eveneens maar bitter weinig echt gekocht zien worden.
Besef 1 ding, de inkomsten die normale consumenten van Windows/Office genereren, daar kan Microsoft hun schoorsteen niet van laten roken. ZIj verdienen hun geld met bedrijfslicenties en tegenwoordig Azure. Maar ook daar zetten de normale consumenten geen zoden aan de dijk. Het bedrijfsleven levert ook daar heel veel meer op.

Microsoft genereert ook inkomsten door het maken/updaten van consumenten profielen, dat levert ze meer op dan die zogenaamde upgrade-dollars waar jij het over hebt. Door het gratis aan te bieden, kunnen gebruikers ook niet echt gaan klagen, wat Miscoft een heleboel kosten scheelt. Er is nu heel wat minder personeel nodig voor het bijhouden van administratie enz. Kostbaar werk en werkplekken voor een afdeling die van nature toch al nie tzoveel meer oplevert. Kosten wegstrepen is een belangrijk onderdeel bij een elk bedrijf van formaat.
Dus 11 kunnen we overslaan. Soort Windows 8.
Mee eens, het voelt tot nu toe als 1 stap vooruit en 1 stap achteruit (waarbij langzaam die stap achteruit wordt weggewerkt maar met dit tempo duurt dat nog even). Ik gebruik het nu op mijn tablet en vind de gestures bijvoorbeeld van W10 beter (W11 heeft niet eens een gesture voor de action center / brightness). De kalender rechts onderin is ook nutteloos nu (althans bij mij).
Tja, waarom überhaupt overstappen van 10 naar 11? Om alle bugs te signaleren voor MS?
Ik was eigenlijk altijd dik tevreden over Win 7 en alles wat daarna kwam heeft voor mij niets essentieels toegevoegd. Alles wat is toegevoegd is aan mij niet besteed en kan via software van derden (meestal) ook worden bereikt wanneer je dat allemaal wel zou willen hebben.
Nu moet ik een programma van derden installeren om weer een fatsoenlijk menu voorgeschoteld te krijgen en vlot te kunnen werken zoals ik gewend was.
Heb daarom bijna een jaar gewacht om te upgraden van 10 naar 11, en mijn laptop zit nog op 10. Echt veel bugs zie ik niet (of die kalender moet een bug zijn, dan kan natuurlijk). Voor werk pc of laptop zie ik inderdaad weinig reden om nu te upgraden maar voor Windows tablets zie ik wel features die handig zijn in mits goed uitgevoerd (gestures, widgets, actionpanel aanpassingen).
W10 vond ik destijds wel een goeie upgrade gezien ik Onedrive veel gebruik en dat goed is geïntegreerd, ook dingen als clipboard panel en kalender werken fijn in W10. Daar zijn misschien 3rd party alternatieven voor maar kan me moeilijk voorstellen dat die net zo lekker werken (bovendien deel ik dan deels gevoelige data met nog een extra partij).
Dan graag met een consistente grafische interface. Zonder alle apps voorgeïnstalleerd die ik er net zo hard weer af jaag. En een optie om de taakbalk wat kleiner te maken zonder regfix die eigenlijk niet werkt. En als we dan toch bezig zijn een stukje boot performance.

Oh en widgets waar je wat aan hebt. Zoals CPU, MEM, etc zoals bijvoorbeeld endeavourOS out of the box heeft

Stille hoop

Verder dik tevreden met W11 hoor, maar een beetje schaven kan geen kwaad.

[Reactie gewijzigd door Dograver op 25 juli 2024 01:53]

Microsoft bedient miljoenen gebruikers, net zoals een politieker kan Microsoft toch nooit goed doen voor iedereen.

Hoeveel heb je nu daadwerkelijk last van die voorgeinstalleerde apps? "Oh nee, ze snoepen 1 byte af van mijn 128GB ram"? :D

Linux is op dat vlak wel makkelijker, elke distributie heeft maar een "paar" gebruikers (desktop dan hé). De 1 veracht distributie X de ander houd er van. Je kan Linux is 5 miljard smaken verkrijgen, dat is het voor en nadeel tegelijkertijd.
En dan vooral extra hard pushen met dat Microsoft account in toekomstige Windows versies...

en voordat de account discussie weer start, dit is wel wat ik verwacht in de toekomst van MS, verder heb ik weinig hierop te zeggen

Ben benieuwd hoe "consistent" de design nog wordt in de toekomst, hoewel ik het begrijp dat er legacy meuk is, ze moeten minder dingen door elkaar gooien als ze iets nieuws toevoegen.

Kies een design and stick to it, tenminste voor paar jaar tot je met iets nieuws komt.
Hebben ze niet heel hard van de daken geroepen dat Windows 10 de laatste Windows zou zijn en vervolgens alleen maar elke keer geüpdatet zou worden
Ah, maar dat was een typefout, maar omdat alles al was aangepast, hebben ze het maar zo gelaten :+
Dus gewoon gelogen in gewone mensen taal :X
Elke 3 jaar verplicht nieuwe hardware kopen.
Gebeurde toch al, als ik zoveel Tweakers mag geloven. Ik hoop dat je ongelijk hebt.
Vóór Windows 11 niet, mijn huidige setup is 10 jaar oud. En vele om mij heen doen sinds 10-12 jaar veel langer met hardware.
Ik ook. Maar het hangt ook af van ondersteuning van oudere versies. Toen ik mijn 1700x kocht was het de bedoeling dat deze een jaartje of 7 meeging (maar eigenlijk liever langer). Op zich lukt die 7 jaar wel gezien dat Windows 10 vanaf 2024 niet meer ondersteund wordt. Maar qua hardware (wellicht met uitzondering van de GPU) zou ik verwachten dat ik er anders wel 10 -12 jaar mee zou kunnen doen.

En het artikel spreekt van "dit voor versies van Windows die het op dat moment verkoopt". Dus wellicht valt het wel mee
Ik hoop dat het meevalt, maar dit spelletje ga ik niet meespelen, ook al zijn mijn apparaten geleverd met Windows 11.
Ik snap niet waarom iedereen altijd zegt dat je voor een nieuwe Windows versie een nieuw systeem moet kopen?!

Ja, in het geval van W11 kan het zijn dat je een nieuw systeem moet kopen als je CPU en moederbord geen 'TPM 2.0' ondersteunen (bv. intel CPU van de 7de generatie en ouder; geen idee hoe het bij AMD zit).
Maar dan nog word je niet verplicht om te upgraden en dan nog zou het enkel de CPU, misschien het moederbord en eventueel RAM zijn.
Als je natuurlijk met een laptop zit... dan zal het niet gaan.

Maar het is dus niet omdat de requirements van W11 ietsje strenger zijn, dat dit ook het geval voor de volgende Windows versie zal zijn. Met Windows 10 ben ik nog nooit tegen requirements gebotst. Waar W7 op kon, kan W10 ook op.
Nou, ook oudere pc's met TPM worden niet ondersteund door W11 zoals mijn 1700x die hardwarematig nog prima meekan. Dus te vervangen wordt dan: moederbord, CPU en RAM, min of meer een nieuw systeem dus. Sterker nog, misschien zelfs wel een nieuwe voeding met die nieuwe powerstekker standaard.

Uiteraard wordt je niet letterlijk verplicht te upgraden maar als met dit nieuwe systeem van Microsoft bij elke nieuwe windows versie de hardware ondersteuningsregels worden aangepast dan wordt je indirect wel verplicht tot aanschaf van nieuwe hardware als je windows zou willen blijven gebruiken zonder veiligheidsrisico's. Maar goed er zijn een aantal onbekende factoren. Want geen idee hoe het met ondersteuning zit met andere windowsversies voorafgaand aan elke nieuwe windowsversie. En of de hardware eisen nog worden aangepast of weer afgeschaft.

En uiteraard zijn er OS alternatieven maar dat is eigenlijk een aparte discussie.
Enkel wanneer je de alleroudste hardware koopt die nog ergens in een winkel staat te verstoffen en je echt pech hebt dat een nieuwe versie strengere hardwareeisen heeft. W7, W8, W8.1 en W10 draaiden allemaal zonder problemen op dezelfde hardware en W7 draaide al op de meeste hardware die met XP geleverd werd. Dus dit is de eerst harde eis is zeker 15 jaar en de meeste hardware van een paar jaar oud voldoet al gewoon aan die eis.

Zo'n beetje tot XP moest je elke drie jaar nieuwe hardware kopen omdat de software elk jaar zoveel extra performance eiste dat je hadware al na twee jaar duideijk slechter presteerde. Wanneer je één van de laatste PC's met XP hebt gekocht, zou je die nu nog steeds met W10 kunnen gebruiken (wanneer je ondertussen geen driverproblemen met o.a. je videokaart hebt).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.