Windows 11-update 22H2 beschikbaar als 'preview build'

De volgende versie van Windows 11 is beschikbaar als preview build. De verwachting is dat Microsoft de nieuwe versie van zijn besturingssysteem eind deze zomer naar alle gebruikers uitrolt.

Microsoft maakt bekend dat iedereen die in de Preview Channel zit de nieuwe update kan downloaden. Het gaat om Windows 11 22H2 build 22621 die al beschikbaar was voor de Beta Channel. Het is nog niet bekend wanneer de update voor alle gebruikers beschikbaar komt, maar de officiële release wordt verwacht in september.

In de update krijgt Windows 11 een aantal nieuwe functies. Het startmenu krijgt mappen voor apps en gebruikers kunnen weer gebruikmaken van drag and drop op de taakbalk. Verder krijgt taakbeheer een nieuw ontwerp en een donkere modus. Ook voegt Microsoft met deze update live ondertiteling toe als toegankelijkheidsfunctie.

Om toegang te krijgen tot de Preview Channel en de Preview Builds moeten Windows-gebruikers zich inschrijven. Zij krijgen eerder toegang tot nieuwe versies van het besturingssysteem.

Windows 11 taakbeheer

Door Robert Zomers

Redacteur

07-06-2022 • 20:43

86 Linkedin

Reacties (86)

86
86
71
2
0
3
Wijzig sortering
Ik krijg nu voor het eerst Windows 11 aangeboden op mijn machine zonder TPM en met een 6e-generatie Intel processor. Heeft Microsoft de systeemeisen aangepast?
Op zich een goede ontwikkeling. Snap de eis van TPM wellicht maar vervolgens dwing je dus het gros van gebruikers op je oude besturingssysteem te blijven.

Draai overigens al sinds begin release op een “niet compatible” laptop nog geen enkel probleem gehad. Middels de “w10” installatie truc
Heb je wellicht een linkje naar die truc? :) Ik heb zelf al een aantal verschillende "tutorials" gevolgd maar tot nu toe nog niet eentje gevonden die werkt.
Download de image van MS, Gebruik Rufus voor het flashen naar een USB. Je kan dan een vinkje aanzetten om de TPM requirement uit te zetten.
https://www.thewindowsclu...cure-boot-indows-11-rufus

Deze methode is het makkelijkste.

Gewoon een ISO downloaden van 11 dan via Rufus op een USB zetten.

Dan de optie : (no TPM/ no Secure Boot). aanklikken en je kunt Windows 11 draaien op een ouder systeem.
Er zijn tools online die de ISO voor je downloaden en de TPM vereiste er voor je uithalen en daar maak je dan een bootable USB mee. Even googelen en het komt goed.

Voor de insider previews is release 25131 al reeds uit, dus die mensen, incl mijn testsysteem, al deze release op hun systeem staan. (Dev channel)

Apps in groepen maken zoals iedereen al jaren doet op zijn mobiel is wel een belangrijke UI toevoeging en het kunnen slepen van icoontjes naar de taskbar ook.

@tojnk heeft de link naar de juiste github pagina ook even toegevoegd :)

[Reactie gewijzigd door Hann1BaL op 8 juni 2022 11:39]

Waren er aan die oplossing niet wat haken verbonden dat je geen updates kreeg of iets dergelijks? Ik meen dat het wel kon maar dat je vervolgens wel een handicap had.
Ik heb het niet getest, omdat ik dezelfde tool vooral gebruikte om eenvoudig een WIndows installatie in voorkeursversie te kunnen downloaden voor testen. Ik lees hier op Tweakers en andere plekken online dat er gewaarschuwd wordt dat er geen updates zouden kunnen komen, maar dat de realiteit is dat dit gewoon werkt. Er komt een watermerkwaarschuwing in je beeld dat je niet de optimale beveiligde setup hebt, maar ook die is weer eenvoudig met registry key uit te schakelen.

Het lijkt dus vooral dat MS probeert onwetende mensen te beschermen, maar een beetje tech savy persoon mag alle waarschuwingen uit zetten en werken met het OS.
Windows 11 is gewoon windows 10, zolang je maar 4gb ram hebt kan je het op alles draaien. Een domme dll die de installatie verhindert wil niet zeggen dat windows 11 niet op je hardware te gebruiken is. sterker nog je krijgt gewoon je updates binnen. Zo heb ik een Surface 3, Surface Laptop gen 1 naar windows 11 geupdatet. 0,0 snelheidsverlies en die computers werken zoals ze anders ook gewerkt hebben. TPM is bs. En windows blijft windows sinds versie 1.0. Ik heb een tik tok filmpje gezien hoe een vrouw een windows XP pc heeft geupdatet naar windows 11, ja vanaf windows xp jongens. Haal die oude pc maar terug boven en als je 4gb ram hebt, installeren die handel. Dat is de enige vereiste voor windows 11, 4gb ram en de rest is een broodje aap. Die tpm veresite is gewoon om pc s te verkopen dat jullie weer een nieuwe moeten. Bespaar dat geld en trap niet in die verkoopstrucs van die pc fabrikanten. Als windows 11 op een atom draait met een EMMC SSD moet die pc van jullie dat zeker trekken. Ik hoop echt dat Microsoft hun fout hebben ingezien dat dit gewoon weg de weg niet is.
Het stond op Tiktok, dus het is waar...
Tnx! Die was ik nog niet eerder tegengekomen, ga m binnenkort eens proberen :D

off-topic: best indrukwekkend om dit in batch te doen.
Twee manieren die ik ten tijde gevonden had:
Twee manieren:
Deze werkte niet voor mij: https://pureinfotech.com/install-windows-11-unsupported-pc/
Deze werkte wel voor mij: https://www.youtube.com/watch?v=02mgrA51974

Voe mij werkte enkel de tweede door een W10 media USB te creeren en de installer file te verwijderen en te verplaatsen met de W11 file. Werkte als een zonnetje.
Zei jij net niet in een andere thread dat Linux niet klaar was om een daily driver te zijn? Want het is wel grappig dat Windows ook niet helemaal lijkt te werken.

Jupp, dat was jij: biteMark in 'Ontwikkelaar van Solus gaat fulltime werken aan Linux-distro Serpent OS'
Ja tis zo simpel
je download die iso
Je opent hem
Je maakt een map op je bureaublad
je kopieert de hele zooi naar die map
Je wist 1 bestand
Je start setup en je zorgt dat je niets update bij de instalatie
En daar ga je dan, binnen in no time heb je windows 11 draaien op je computer.
Niks nieuw os !!!

Zo zie je dat saboteren en manipuleren van software om mensen te benadelen niks uithaalt, de waarheid komt ooit toch aan het licht. Wat wil Microsoft hier nu mee bewijzen ? Die beginnen Apple kuren te krijgen zoals in macos door dezelfde rottigheid uit te halen op oudere macs. Zo zie je dat unsupported gewoon tussen je oren zit. Niks anders dan geplande veroudering en mensen kloten.

[Reactie gewijzigd door Meiklokje op 8 juni 2022 17:02]

Ik zou nu helemaal geen gebruik maken van die oude truuks.
Door deze fout van Microsoft (zie : nieuws: Microsoft biedt door bug Windows 11-preview aan op niet-ondersteunde ...) is het nu immers veel simpeler om W11 te krijgen. Gewoon inschrijven op het Insider programma, vervolgens Previews activeren op je W10 systeem (bij inschrijven op Insider wordt zelfs uitgelegd hoe). Daarna Windows Update draaien en je krijgt W11 aangeboden.
Hmmm, mijn laptop met TPM en 7e-gen intel CPU kan nog altijd geen Win 11 krijgen, dus het zou mij toch verbazen.

Edit: Tja, blijkbaar kan het! :P Vraag is of het nu een bug is of niet.

[Reactie gewijzigd door Nerph op 7 juni 2022 22:49]

Ik krijg hem ook op twee systemen die niet aan de eisen voldoen aangeboden. Ik heb het niet aangedurfd op installeren te drukken en ga ervan uit dat het een foutje is.

--edit
Eentje is een i5-6400, die heeft nog TPM 2, de ander is een compleet TPM loze i7-4930K.

[Reactie gewijzigd door Elzooi op 8 juni 2022 07:13]

Heb ik recent ook gehad op een i5’je van de 6e gen. Laptopje van een klant die ineens W11 ging staan downloaden. Vanuit de update geinstalleerd en… tadaa!
Hier ook op een Dell M6700 met 3e generatie (!) CPU. Gewoon via de Windows Update in Instellingen. Deze heeft volgens mij wel TPM 1.2
Momenteel aan het downloaden, ben benieuwd of het werkt.

Edit: En het werkt, zojuist W11 geïnstalleerd. Ook geen meldingen over compatibiliteit etc!

[Reactie gewijzigd door B.A.T. op 8 juni 2022 00:36]

De mappen terug was een behoorlijk gemis. Ik ben een beetje minimalistisch op mijn desktop en miste mijn "categorie"-mappen behoorlijk. Fijn dat het weer terug is waar het nooit vandaan gehaald had hoeven te worden.
Van mij mogen ze het hele startmenu opdoeken. Gebruik het nooit. De belangrijkste apps zijn vastgepind aan de start balk en de rest is 1 letter intoetsen in het zoek venster voldoende.
Als je dan toch minimalistisch werkt is dat startmenu volledig overbodig.
Terug naar Windows 3.11 :D
Windows Classic, komt in 2030 uit.
Dit terwijl zoeken gewoon onderdeel van het start menu is. Zonder het menu, dus ook geen "1 letter intoetsen in het zoek venster"...
Het Win 11 startmenu geeft je wel snel alle documenten waar je recent aan hebt gewerkt. Best handig als je snel even door wilt waar je gisteren was na het afsluiten van de computer.

Dat kun je uiteraard ook doen door een Office app te openen, maar langzaamaan toch iets meer gaan gebruiken. Verder gebruik ik sinds Vista het Start Menu niet meer voor het openen van apps.
Ik begrijp er niks van. Al jaren hebben ze de kans om de startbalk te verbeteren, maar ze maken 'm alleen maar slechter.

Waar is de functie om windows te groeperen die (in functioneel opzicht) bij elkaar horen? Zodat ik een groep heb voor programmeren (intelliJ, webbrowser, Git tooltjes), voor een rapport schrijven (Word, Excel, Kladblok) etc? Ze hadden de kans met de virtuele bureaubladen, maar deden het weer niet goed. Want je chat apps moet je uiteraard op elk bureaublad kunnen gebruiken. Nu springt hij telkens terug naar het bureaublad waar de app staat...
Je kan in task view gewoon aangeven welke apps je op ieder bureaublad wilt hebben (al sinds de introductie jaren geleden in win10). Daarnaast heeft windows 11 ‘snap groups’ als je meerdere apps met snap naast elkaar hebt gezet komen deze terug in je open vensters als je over het icoon op de taakbalk hovert.
Het stomme is dat snap nog niet met alle apps werken.
Voorbeeld: Ik open Edge. Ga boven het window icoontje hangen rechtsbovenin het window en kies voor 2/3 scherm links. Dan kan ik een andere app kiezen voor 1/3 scherm rechts, bijv Teams.
Dat werkt.

Echter als ik hetzelfde probeer direct via MS Teams dan kan dat niet, omdat de icoontjes niet tevoorschijn komen. Schijnbaar werkt het nog niet met alle apps om het te “initieren” en die inconsistentie is vervelend.
Als een app te veel gesleuteld heeft aan z'n UI dan werkt het niet.
Zeker. Dat begrijp ik, maar Microsoft mag toch wel een focus hebben om te zorgen dat de ontworpen UI features werken met de eigen apps. Technisch een juiste verklaring, maar dat mag eigenlijk niet.

(Ja, ik begrijp het wel. Als je op de Microsoft campus bent geweest in Redmond snap je hoe groot dat bedrijf is en dat afdeling Windows en afdeling Teams (om het maar even versimpeld te zeggen) zo groot zijn dat het seperaat opererende bedrijven zijn. Het klinkt eenvoudiger dan het is. Maar toch: Zorg dat je eigen zut werkt zoals je het ontwerpt.)
Zou goed kunnen dat de electronschil waar teams op is gebouwd dit nog niet ondersteund. Whatsapp desktop is ook electron en daar komen de icoontjes ook niet tevoorschijn. Wat wel werkt is snap hotzones / edges aanzetten. Dus scherm bijvoorbeeld naar een hoek of rand van je beeldscherm schuiven, je kan op die manier kiezen op een aantal layouts zoals 1/2, 1/4, 2/1 enz. Dat werkt wel en je kan daarna een tweede scherm links of rechts aanklikken om het beeld te vullen, die twee windows zitten dan ook in een group.

Het is een workaround maar het werkt wel.
De knoppen met hover inderdaad niet, je kan je venster ook altijd slepen naar een rand natuurlijk. Wat langer tegen de bovenrand van het scherm houden geeft je 3 kolommen ipv 2 of fullscreen, en in deze update komt er ook een menu tevoorschijn als je je scherm naar de bovenrand sleept waarin je dezelfde presets kan kiezen als in het menu op hover op de maximalisatieknop van een venster.
gebruikmaken van drag and drop op de taakbalk
Dat ze dit in het begin al niet hebben aangepast is mij een volledig raadsel.
Inderdaad dit was mijn grootste gemis en ergenis van Windows 11.. Blij dat het terug komt
Mja het voelde voor mij vooral aan als een prototype wat ze maar in productie hebben gegooid zonder dat het voldoende features bevatte en waar voldoende testing aan was besteed om te kijken of dit wel is wat gebruikers wilden hebben. Dat ze iets maken wat er wel leuk uit ziet en waar het management dan zo tevreden over zijn (niet doorhebbende dat de helft nog ontbreekt), dat het maar meteen naar de nieuwste build moest gaan en zo doorging naar release. En dat ze er nu pas achter komen dat er nog veel moest gebeuren...
Omdat ze er simpelweg geen prioriteit aan gegeven hebben bij de eerste release van Windows 11.
Dit hadden ze allang kunnen oplossen met de maandelijkse windows update cyclus imo.
Een workaround is tijdens het slepen met ALT-TAB te wisselen naar een andere venster/applicatie.
Had gekund, maar had geen prioriteit. Als je zelf in de software ontwikkeling zit weet je hoe dat gaat. Je kunt niet alles tegelijk. Het zal op de backlog gestaan hebben, maar prioriteit low hebben gehad. Dat dit nu opgepakt is zegt voor mij dat de meeste puntjes inmiddels wel op de 'i' staan.
Dat hadden ze inderdaad kunnen doen.
Dan nog is het de vraag of dat prioriteit had op dat moment.

Schijnbaar niet en komt het dus nu pas.
Het UI-framework wat voor de taakbalk gebruikt werd ondersteunde toen nog geen drag&drop vanuit Win32-applicaties, dus om de functionaliteit te backporten had deze API ook toegevoegd moeten worden, wat een aardig stuk complexer is dan enkel en alleen de taakbalk updaten.

Deze functionaliteit kwam net te laat voor build 22000, omdat een maand na de release dit al weer toegevoegd was in de dev-builds.

[Reactie gewijzigd door NTAuthority op 8 juni 2022 09:43]

Wat ik een beetje mis in windows 11 is de kalender met opties om afspraken te maken met tijdsindicatie en natuurlijk datum en jaar.Het is in windows 10 nog wel het geval, maar ik vind het jammer dat deze functie niet in windows 11 zit.Of zit deze optie ook verborgen in een andere menu van windows 11?
Ik gebruik al een paar jaar de app "One Calendar" (Premium versie). Is te vinden in de Microsoft Store en de Google Play Store. Synchroon te gebruiken op de PC, laptop, tablet en smartphone! Echt ideaal voor afspraken, tijdsindicaties, datum, jaar etc. Er zijn regelmatige updates van het programma.
Aldus gedownload en geinstalleert.Bedankt voor de informatie.
Wat ik een beetje mis in Windows 11 is 1 goede reden om te willen upgraden van Windows 10.

Ik zie alleen maar anti-features met als koploper: verplicht Microsoft account (en dus NOG meer tracking).
Ah kijk, taskmanager krijgt nu ipv de aloude duidelijke tabs Processes, Performance, App History, Startup, Users, Details en Services 7 onduidelijke icoontjes links verticaal. Man man daar zaten we op te wachten hoor.
Volgens mij werkt dit net als andere apps, als je dan op het hamburger menu klikt komt er tekst naast te staan (althans dat neem ik wel aan).

Ik ben vooral blij met de dark mode integratie :)
Denk dat je gelijk hebt, maar dan nog vind ik het geen verbetering. Dark mode is dan wel weer fijn ja.
Die zijn er nog steeds hoor, maar de labels worden verborgen wanneer het venster "te klein" wordt.
Het startmenu krijg mappen voor apps en gebruikers weer gebruikmaken van drag and drop op de taakbalk
Ah, dit was dus geen bug maar een 'feature'. Blij dat dat weer terugkomt, het gebrek eraan heeft enige onhandige situaties opgeleverd.
Ze nemen altijd functies weg en brengen het nadien terug als features. Dat doen ze zo sinds Windows 10 begonnen is.
Triestig
Oftewel kennen ze hun gebruikers niet.
Voor Windows 11 hebben ze heel de startbalk en menu opnieuw ontwikkeld. Tja, dan heb je niet direct alle minder belangrijke functies.
Iets als explorer patcher patched alles zo weer terug, opnieuw ontwikkeld lijkt me ietwat overtrokken.
Nou ja, als je weet wat een patcher doet ;) De oude taakbalk zit grotendeels in de Explorer verweven. Windows 11 heeft daar een nieuwe taakbalk overheen gekregen. Door de Explorer aan te passen kan je die blokkeren. Tot natuurlijk een zeker moment dat de oude taakbalk helemaal verdwenen is.
Als er een publieke win32 API voor die oude balk is gaat het nooit meer weg: ms is berucht om de backwards compatibility en zal nooit zaken weghalen als dat niet hoef. Ongebruikte features in het os is geen reden. Waarom denk je dat Windows inmiddels al zo groot is?
Toch kan je daar niet op vertrouwen. Microsoft houdt zich niet zo heel erg bezig met de backwards compatibility van GUI features van Explorer. Taakbalk is daar onderdeel van.

BV: Dreamscene uit Vista was in Win7 nog bruikbaar, maar in Win8 niet meer. Veel van die features blijven er een paar jaar in hangen, maar verdwijnen dan zonder opgave van reden.

[Reactie gewijzigd door batjes op 8 juni 2022 09:41]

je zou onderhand denken dat ze ondertussen wel weten hoe ze een startbalk en menu opnieuw moeten ontwikkelen, maar users zijn goeie pitchers, want microsoft slaat de bal telkens mis :+
Voor Windows 8, 10 en 11 hebben ze het telkens opnieuw ontwikkeld. Dan krijg je dus geen nieuwe features want dan moeten ze eerst de oude opnieuw uitvinden.
En zelfs belangrijke functies ontbraken in eerste instantie! Gelukkig zijn er flink wat non Microsoft developers in dat gat gesprongen.
Non-Microsoft developers die in tegenstelling tot Microsoft developers geen rekening houden met iedere mogelijke edge case. Een functie aanbieden is voor Microsoft niet zo simpel als voor een third party die er niet voor garant moet staan.
Als dat een probleem was, hadden ze die functies in Windows 11 ook nooit weggehaald. Veelgehoorde klachten (docken van de taakbalk aan de zijkant, openen taakbeheer vanuit taakbalkcontextmenu) zijn maar kleine features die Microsoft echt wel zou kunnen toevoegen (helemaal dat laatste, een keer ShellExecuteEx aanroepen zou lang niet alle functionaliteit toevoegen maar wel de meeste functionaliteit voor de meeste mensen).

Persoonlijk vind ik Windows Verkenner in Windows 11 een enorme downgrade. Ik heb niks tegen het vervangen van oude software, maar dan moet de nieuwe software wel feature-compleet zijn. Het nieuwe instellingenscherm is een herontwikkeling van het Windows 10-configuratiescherm maar dan wel goed en dat kan ik ook alleen maar toejuichen. De uitgebreide dockmogelijkheden zijn ook een verademing voor mensen die moeten multitasken. Sommige verandering is goed!

De edge cases maken hier ook niet uit want er is expliciet gekozen voor het breken van backwards compatibility. Dit geeft Microsoft-ontwikkelaars de mogelijkheid om oude problemen op een moderne, elegante manier op te lossen zonder moeilijk te doen over Microsoft Access '97 die uitgaat van bepaald gedrag. Hier is alleen gekozen om de oude problemen niet op te lossen.

Ik heb niks gehoord over Windows 11 dat doet suggereren dat net als Windows Vista het OS eigenlijk niet af was op het moment van publicatie maar dat gevoel krijg ik wel steeds meer naarmate langzaam oude features terug worden geport naar nieuwe Windows 11-schermen.
Waarschijnlijk omdat de gebruikers van deze functies dezelfde gebruikers zijn die telemetry uitzeten.
Ik denk dat ze hun gebruikers juist heel goed kennen. Ze hebben natuurlijk veel telemetrie data. Dikke kans dat ze met telemetrie zien dat de meeste mensen hun startmenu laten zoals het is bij de aanschaf van de laptop.
Als weinig mensen gebruik maken van een feature, pakt MS het (om)bouwen/testen van die feature voor W11 met lagere prioriteit op. Dus dat een dergelijke feature pas een tijdje na de release van een OS komt, vind ik niet verassend.
Is triestig echt een woord?
Of is het gewoon triest?
https://woordenlijst.org/#/?q=triestig

In Vlaanderen gebruiken we triestig ipv triest.
Dan is het dus triestig dat ik dat niet weet.
Dan moet ik nog meer tijd doorbrengen bij mijn zuiderburen.

Bedankt voor de opheldering
Hebben we al weeknummers in de systray kalender?
Kun je "T-clock" voor gebruiken. Gratis handig tooltje.
Windows 11 ziet er prachtig uit, alleen de taakbalk en het startmenu.. Die had ik graag op de Windows 10 manier gehouden.
Dat went enorm snel! :)
Heeft taakbeheer nou ook weer eens de hoogste prioriteit?
Of kun je nog steeds een proces niet direct beëindigen?
Leuk die nieuwe layout, maar moet het ook werkzaam zijn.
Wel vreemd dat mensen hier nu op hun oudere systemen opeens wel de update naar Windows 11 krijgen, terwijl dat vantevoren allemaal officieel niet kon.

Ik kan er niks over vinden op internet. Iemand nog wat met info hierover gevonden? Ik verwacht niet dat het aangepast is, maar voor een fout zou het wel heel slordig zijn... aangezien nu apparaten zichzelf gaan updaten die later dan niet meer stabiel of veilig zouden zijn omdat ze niet voldoen. Dan kun je straks je hele systeem opnieuw installeren als Microsoft zich bedenkt dat het toch niet mocht...

Ik vind het een vreemde, maar interessante kwestie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee