Microsoft biedt door bug Windows 11-preview aan op niet-ondersteunde hardware

Microsoft biedt door een bug een previewversie van Windows 11 22H2 aan gebruikers met niet-ondersteunde hardware, zoals een oudere cpu of een systeem zonder Trusted Platform Module. Het bedrijf zegt dat de systeemeisen van Windows 11 niet zijn veranderd.

Verschillende Reddit-gebruikers schrijven dat ze de Windows 11 22H2-preview konden installeren op hun niet-ondersteunde systeem, merkte Neowin op. Reddit-gebruiker AceRimmer412 kreeg de update bijvoorbeeld te zien op een laptop met een Intel Core i5-7200U-cpu, die officieel niet wordt ondersteund door het OS. Die gebruiker kon de preview vervolgens installeren en daadwerkelijk gebruiken op zijn of haar pc. Een andere Reddit-bezoeker meldt de update te hebben ontvangen op een desktop met een Skylake-processor uit 2015.

Ook gebruikers op Tweakers kregen de previewversie aangeboden, terwijl hun systemen niet voldeden aan de vereisten voor Windows 11. Enkele gebruikers melden dat ze de Windows 11 22H2-preview probleemloos konden installeren en gebruiken.

Microsoft bevestigt op Twitter dat het een bug betreft. Het bedrijf zegt daarbij dat de systeemeisen van Windows 11 niet zijn gewijzigd. Het bedrijf doet momenteel onderzoek naar de oorzaak. Microsoft garandeert niet dat niet-ondersteunde systemen die Windows 11 draaien, updates krijgen. Gebruikers kunnen na het installeren van een Windows 11-previewbuild tien dagen lang terug naar Windows 10. Na die periode moeten ze het OS volledig opnieuw installeren.

Windows 11 22H2-preview op Core i5-7200U via Reddit
Windows 11 22H2-preview op een systeem met Core i5-7200U. Afbeelding door AceRimmer412 via Reddit

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

09-06-2022 • 11:25

107

Submitter: Twixie

Reacties (107)

107
105
88
5
0
10
Wijzig sortering
Maar bijzonder dus dat het wel gewoon werkt op die hardware... ik snap niet dat ze de restrictie er dan niet afhalen in z'n geheel!
De restrictie zit in de feature set die de chips supporten. Door deze restrictie nu al aan te brengen kunnen ze over X jaar als ze iets gebruiken wat alleen werkt met de nieuwe feature sets wijzen naar het niet ondersteunt verhaal.
Dit is eerder ook voorgekomen waarbij bijvoorbeeld Windows 7 of Windows 10 in het begin wel, maar later niet meer werkten op bepaalde CPU's omdat die bepaalde instructiesets misten.

Wat hier nog meespeelt zijn software matige fixes voor bugs in de CPU's die de laatste jaren gevonden zijn. Zowel Intel, AMD als Microsoft hebben daar een risico rond malware/ransomware/virussen boven hun hoofd hangen.

En los daarvan is er een economisch verhaal. Het ontwikkelen en testen voor de oude hardware moet ook betaald worden, de inkomsten uit nieuwe licenties drogen op naarmate apparatuur langer mee gaat. Dus bekostiging van de Windows ontwikkeling en onderhoud moet ergens vandaan komen. Maar misschien zou daar een advertentie/abonnement model voor in de plaats kunnen komen dat je hardware 15 jaar mee kan ipv 10 qua OS support? Organisaties kopen ook nog steeds patches voor Windows 7.
De restrictie zit in de feature set die de chips supporten. Door deze restrictie nu al aan te brengen kunnen ze over X jaar als ze iets gebruiken wat alleen werkt met de nieuwe feature sets wijzen naar het niet ondersteunt verhaal.
Dat klinkt plausibel. Maar waarom verteld Microsoft dat niet? De toezegging dat Windows 11 beter beveiligd is en daarvoor onderdeel xyz nodig heeft wordt meteen onderuit gehaald door het feit dat die 'eis' voor xyz met een simpele handeling is te omzeilen. Dat draagt niet bij aan de geloofwaardigheid....
Waarom ze dat niet doen is puur gokken. mijn gok:
  • Wat ze ook doen levert ze heel veel commentaar op, dus zeggen ze, dit ondersteunen we, punt.
  • En dat omzeilen, daarvoor moet je wel wat beter technisch onderlegt zijn, maar de massale doelgroep zal niet zelfstandig in staat zijn deze beperkingen te omzeilen.
  • Daar komt bij dat groot zakelijke klanten, die een Windows support abonnement hebben, toch niet gaan upgraden op unsupported hardware en vaak extended support houden op het oude OS.
Dus uiteindelijk houd je een kleine groep klanten over die klaagt, maar als bij het eerste punt aangegeven die groep is er altijd. En mogelijk stapt een beperkt groepje klagers over op iets anders, maar de meeste zullen gewoon Windows blijven gebruiken, en dat weet MS ook.
Microsoft adverteert toch met het idee dat ze koning zijn van backwardscompatability?
Dit ja.. Wordt tijd dat ze het gewoon gaan ondersteunen, desnoods met wat beperkingen (bijv: geen TPM dan geen bitlocker mogelijk).

Op mijn game PC wil ik sowieso geen bitlocker (is een grote zware desktop PC).
ik denk eerder dat Microsoft geen consesies wil doen qua security.
Je merkt eigenlijk niks van bitlocker, behalve bij een UEFI update, dan moet je een andere pc hebben om je code te downloaden.
Die site waar MS deze bewaart doet het niet goed op een mobiel :?

Ik snap je keuze, maar als ze wel je huis openbreken en je PC meenemen, weet dan wat ze potentieel hebben. De gemiddelde junk zal het niet interesseren en alles verkopen voor 2 euro aan iemand die alles toch eerst wiped. maar je kan pech hebben.
Volgens mij kan je bitlocker suspenden alvorens de uefi te updaten en daarna weer resumen.
Mijn game PC is alleen voor gaming, dus daar wil ik maximale performance op hebben. AES-NI helpt wel een beetje maar het versnelt maar een deel van het AES proces. Vandaar.

Gevoelige data staat er niet op, het verlies van de hardware zou dan een veel groter probleem zijn.

Maar ik begrijp van @Xm0ur3r dat bitlocker gelukkig nog niet verplicht is.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 02:14]

Maar ik begrijp van @Xm0ur3r dat bitlocker gelukkig nog niet verplicht is.
Klopt. Je kan prima Windows draaien zonder ondersteuning. Ik denk dat Microsoft die mogelijkheid ook niet snel gaat wegnemen, omdat niet ondersteund gebruik nog steeds gebruik is. Ook dat draagt bij aan dat Windows de grootste is en blijft.
Niet om die persoon te willen zijn, maar ik heb bij meerdere games al gezien dat de windows exe via wine meer FPS oplevert dan op windows native.

Ik kan mij nog herinneren dat de nieuwe Metro exe echt 15 % meer FPS had. Stond hele thread op voat met allerlei games, jammer dat die site niet meer bestaat.

Maar toegegeven, niet alle games werken, veel doordat ze anti cheat hebben die niet mee wilt of gewoon zegt:"Nope"
Maar ik moet eerlijk toegeven, ik vermaak mij prima, maar ik snap dat wanneer je de nieuwste COD wilt spelen, dan moet je op windows blijven.

https://www.reddit.com/r/...on_linux_than_on_windows/

https://www.youtube.com/p...4ATk7k55R7ym14milRrERkBLE

https://www.reddit.com/r/...that_run_better_on_linux/
Ik probeer win 11 te installeren maar zo der succes er zijn allerlei restricties waarbij ik mijn halve pc en mobo moet ombouwen voordat ik kan updaten. En dan heb ik een redelijk nieuwe 9900k cpu. Een hoop gedoe om niks. Dus ik heb zoiets van laat maar zitten als ms het graag zo moeilijk wil doen dan blijf ik wel op win10
Dat klinkt leuk voor als je enige kennis van zaken hebt. Maar je kunt je wel voorstellen wat er gebeurt als leken denken een veiliger OS te hebben (want hun oude PC geupgrade naar de latest & greatest windows) en essentiele security functies werken niet. Hier zal het wel meevallen, maar in de VS moet je niet raar opkijken dat er rechtzaken komen als data gestolen is terwijl je dacht dat het veilig was. Logisch dat MS dat voor wil zijn.
Gewoon een flinke disclaimer tonen bij de eerste keer opstarten en daarna ook periodiek tussendoor? Ik vind het altijd een beetje jammer als alleen van leken wordt uitgegaan.
Er zijn nu eenmaal meer leken dan experts
Je moet anders bijna een hoogleraar zijn om win11 aan de praat te krijgen op hardware ouder dan 2 jaar... Wat een gedoe om het weekend te krijgen op mijn pc met een 9900k van Intel.
Bitlocker is ook niet vereist, ik heb ook geen bitlocker op mijn desktop maar wel TPM en Windows 11.
Bitlocker is niet aanwezig is in de home versie van zowel Windows 10 als Windows 11 waar zowat de absolute meerderheid van consumenten op zit. Vanaf Pro is bitlocker een feature die je kan aanzetten maar is helemaal niet verplicht.

De TPM wilt men vooral gebruiken om private keys uit de OS laag te krijgen net zoals TrustZone bij ARM. De CPU eisen hebben dan weer te maken met virtualisatie technieken die bepaalde systeem processen virtueel moeten draaien, liefst zonder dat de performance in elkaar valt (echter zelfs met ondersteunde CPU's durft dat tegen te vallen als je ze volledig aanzet)

Die bijkomende security opties zijn optionieel toegevoegd in Windows 10 maar verplicht in Windows 11, althans op papier want in werkelijkheid word er nog niets afgedwongen. Want zo lang je een bepaalde security eis niet afdwingt of zegt vanaf nu gaan we SMB V1 er volledig uithalen, zo lang blijft men het gebruiken.
Het werkt ook prima, alleen zou het niet veilig genoeg zijn etc. Ik zie het nog wel gebeuren dan Microsoft toch met een afzwakking van het beleid komt.
Ik niet. Dit is een push om eindelijk eens van enkele belangrijke security issues af te geraken. Dan ga je niet ineens je beleid aanpassen en daarmee aangeven dat sales belangrijker zijn dan security.
2025 is al over 3 jaar, als je ziet hoe veel PCs die de 8 jaar inmiddels gehaald hebben maar nog dagelijks gebruik worden (Intel 4th bijv.) zal dat in 2025 niet anders zijn voor de nieuwste niet-ondersteunde types
(Intel 6-7th gen en 1st gen Ryzen). Deze systemen zijn dan ook hoogstens 7-8 jaar oud, mogelijk zelfs nog een jaar of 2 jonger gezien OEMs regelmatig nog last-gen spul verkopen wat de gemiddelde consument niet weet.


Wat is dan vanuit security beter? :

- Dat Windows 10 het nieuwe XP gaat worden en er een hoop wat oudere desktop/laptops na 2025 door blijven draaien zonder enige beveiligingspatches, want ze voldoen nog prima voor de taken waarvoor ze destijds gekocht zijn, internet, tekstverwerken en mediaconsumptie.
- Dat deze oudere apparaten toch mee kunnen naar Windows 11 maar inderdaad niet alle nieuwe security zaken kunnen gebruiken maar wél updates krijgen voor het OS, lijkt me veiliger dan doordraaien onder 10 zonder enige updates.

Of verleng de support van Windows 10 tot ~2027, dat is veel meer in lijn met de supportperiode van Windows XP of 7. Een hardware 'shelf live' van hooguit 8 jaar voor 7th Gen Intel / 1ste Gen Ryzen vanaf release tot einde support van Windows 10 is de afgelopen 20jaar niet meer voorgekomen, dit terwijl PCs in principe langer mee zouden moeten kunnen gaan dan ooit te voren. Dat apparaten bedrijfsmatig na 5-6 jaar economisch afgeschreven zijn betekend niet dat dat bij consumenten de standaard zou moeten zijn i.m.o. , want daar komt dit wel een beetje op neer voor mijn gevoel.
De vraag is ook wat het gemis aan beveiligingspatches precies voor risico met zich meebrengen als deze niet geïnstalleerd worden. 99% van alle kwetsbaarheden die in Windows zitten kunnen pas misbruikt worden nadat de gebruiker 20 handelingen verkeerd heeft gedaan.
We hebben het wel over Microsoft hè? 14 oktober 2025 is nog ver weg. Dit kan een mooie strategie zijn om mensen te doen wennen aan Windows 11, ze ervan te overtuigen en dan langzaam maar zeker de teugels weer aan te halen zoals ze ook met Windows 10 doen. De systeemeisen van Windows 10 zijn ook langzaam maar zeker zwaarder geworden.
Dat kun je van TPM misschien zeggen. Maar van de belabberde hardware support zeker niet.
Zo bijzonder is dat niet, er zit een verschil tussen support bieden op iets (waarbij je dus terug kan vallen op Microsoft als er iets niet werkt en waarbij Microsoft het 'defect' dan zal moeten repareren), en het niet werken van een stuk software.

Het komt zeer vaak voor dat iets niet supported is, maar wel gewoon werkt (hetzij met kleine tweaks), de fabrikant garandeert dan simpelweg de werking niet, maar het werkt mogelijk wel.

Dat Windows 11 werkt zonder TPM (of zonder te voldoen aan andere support eisen) was ook al gewoon bekend, er zijn genoeg guides te vinden hoe je Windows 11 kan installeren zonder dat jouw systeem voldoet aan de systeemeisen. Voorbeeld: https://www.techradar.com...m-20-and-why-you-shouldnt
Behalve dat, naar wat ik heb begrepen, Microsoft support niet echt iets toevoegt.

Ik ben de details vergeten, maar ik horrorverhalen gehoord van mensen die fotos van hun eigen kinderen op de computer hadden staan, dat die werden gesynchroniseerd met Onedrive, en dat die met een (automatische) filter besloot dat ze kinderporno op de computer hadden, en daarom werd hun account, met alles daaraan gerelateerd, afgesloten. Daarna kregen mensen het niet voor elkaar om het account te herstellen.
Dat kan alleen als die mensen de mappen op OneDrive vervolgens ook publiek gedeeld hadden. En dat is standaard helemaal niet het geval.
Dan heb je het wel over Microsoft Support op een volledig ander product. One-Drive zal niet gesupport worden door het team dat Windows Support en omgekeerd.

Bij Windows support moet je bijv. naast dat MS een helpdesk heeft ook denken aan de maandelijkse (security) patches, het verder ontwikkelen van het OS (Halfjaarlijkse upgrades) en zo meer.
Ik ben de details vergeten, maar ik horrorverhalen gehoord van mensen die fotos van hun eigen kinderen op de computer hadden staan, dat die werden gesynchroniseerd met Onedrive, en dat die met een (automatische) filter besloot dat ze kinderporno op de computer hadden, en daarom werd hun account, met alles daaraan gerelateerd, afgesloten. Daarna kregen mensen het niet voor elkaar om het account te herstellen.
Die horror verhalen zijn leuk, maar ik vind eigenlijk ook niet dat zo'n beslissing van de support afdeling moet afhangen. Daar hoort binnen MS gewoon een legal afdeling over te beslissen en als die 'nee' zegt, terwijl jij overtuigd bent van je gelijk, dan is er altijd nog de civiele route.

Echter bezint eer ge begint bij die civiele route, zie ook dit vonnis: https://uitspraken.rechts...d=ECLI:NL:RBMNE:2020:4348 Waar iemand ook bij de rechter aanvoerde dat het account onterecht gesloten was en dat er echt geen sprake was van inbreuk op de voorwaarden van Microsoft en / of de wet.

Kijkt de rechter echt naar de afbeelding die het sluiten van het account veroorzaakte komt deze tot een hele andere conclusie:
De voorzieningenrechter stelt vast dat op de foto twee blote kinderen staan afgebeeld in een pose die past bij seksuele activiteit, in het bijzonder bij het hebben van geslachtsgemeenschap. Volgens Microsoft is deze foto ongepast, uitbuitend en schadelijk voor kinderen en een schending van de in de servicevoorwaarden opgenomen gedragscode. Volgens [eiser] is deze foto, die hij in een groepsapp toegezonden heeft gekregen, grappig bedoeld. Op de foto staan volgens [eiser] niet daadwerkelijk seksuele handelingen met kinderen afgebeeld, maar door het hele ongelukkige moment van afdrukken bij het maken van deze foto lijkt dat zo.

De voorzieningenrechter overweegt daarover het volgende. Ook indien slechts de suggestie gewekt wordt dat de afgebeelde kinderen seksueel contact hebben, behelst de foto een visuele weergave van kinderen die deelnemen aan echte of gesimuleerde expliciete seksuele handelingen. Het gaat derhalve om kinderpornografie in de zin van Richtlijn 2011/93/EU van het Europees Parlement en de Raad van 13 december 2011 ter bestrijding van seksueel misbruik en seksuele uitbuiting van kinderen en kinderpornografie, en ter vervanging van Kaderbesluit 2004/68/JBZ van de Raad. Op grond van de richtlijn dienen de lidstaten de nodige maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat onder meer kinderpornografie strafbaar werd gesteld. De voorzieningenrechter acht ook veelzeggend over het karakter van de foto de eigen opmerking van [eiser] dat deze foto vaak wordt gedeeld in appgroepen van ‘de jongens van de voetbal’ of ‘de vrienden van vroeger’.

Op dit moment kan niet anders geoordeeld worden dan dat deze afbeelding door zijn inhoud in ieder geval een schending oplevert van de gedragscode, meer in het bijzonder van de artikelen 3a sub i, ii en sub iv (onwettige handelingen, het verrichten van activiteiten die kinderen uitbuiten, schade toebrengen of dreigen schade toe te brengen en het weergeven of delen van ongepaste inhoud (waaronder porno).
Volgens de een 'grappig plaatje', volgens de rechter kan het niet anders beoordeeld worden dan als kinderporno binnen de wettelijke kaders.

Alleen al daarom kan je een support medewerker die afweging niet laten maken. Dit gaat ruim boven de pet van een support afdeling over het algemeen daar die vaak geen juridische kennis hebben op dit soort vlakken.

Ik ga na het lezen van een vonnis als dit, dus ook niet blind meer uit van zo'n horror verhaal, waar iemand met een traan en een pruillip zijn onschuld al dan niet veinst. Uitgaande op dit vonnis was immers voor nu sluiting van het account door MS gewoon terecht.

Let wel dat dit een kort geding was, mogelijk loopt er dus nog een bodemprocedure waarin eiser zijn verhaal beter kan onbouwen en pleiten voor zijn onschuld.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 23 juli 2024 02:14]

ik heb het intussen al ruim een half jaar draaien op enkele PC's waaronder 3 toestellen die niet ondersteund zijn. Het is doodeenvoudig om dit te omzeilen, en tot dusver nog geen enkele bug, melding, bluescreen of eender wat tegengekomen.
Werken en support leveren zijn verschillende dingen. Als je een probleem hebt met unsupported hardware gaan ze je niet actief helpen of een patch ontwikkelen. Het risico als gebruiker is dus dat het in eerste instantie werkt maar je geen garanties hebt op moment dat bij een update jou config een issue krijgt.
Wat voor controle heb je het dan over?
En welke restricties helpen dan specifiek bij die controle, die niet mogelijk zouden zijn zonder die restricties?

Wanneer je zo'n claim het net op gooit moet je deze op z'n minst kunnen onderbouwen.
Wat ik me nu wel afvraag: zijn dit dan mensen die op insider builds van Win10 zitten? Of zijn dit machines die op het gewone release kanaal zitten? Want in dat laatste geval heeft MS pas echt een probleem door een preview build aan te bieden aan productiesystemen.
Je moet inderdaad op het Insider programma zitten én je moet op je W10 systeem aangegeven hebben dat je Previews wil.
Ik kreeg op mijn oude machines nog steeds geen W11 aangeboden, wel melding dat mijn systemen niet voldoen. Maar door dit nieuws had ik toch even snel ingeschreven op Insider, erna dan Previews geactiveerd, en vervolgens kreeg ik wel duidelijk W11 aangeboden in Windows Update.
Alles ging verbazend vlot eigenlijk.
Ik begin steeds meer het vermoeden te krijgen dat de hardware restricties die door Microsoft zijn opgelegd, gewoon een stukje handjeklap met Intel is geweest.
Intel verkoopt toch al maximaal, die hebben dat niet nodig. De werkelijke reden is al veelvuldig uitgelegd, het is vanwege security redenen - niet vanwege snelheid ofzo.
Ik heb nog nooit een goed onderbouwde uitleg gezien van die security redenen. Wel verhalen over TPM en andere zaken die oh zo helpen met security maar niet nodig zijn (blijkbaar) of dat nieuwere CPUs minder issues hebben op dit vlak (ook niet helemaal waar gebleken). Maar ik sta open voor een goed argument waarom Windows 11 betere security zou hebben dan voorgaande versies op een nieuwere CPU/TPM combinatie.
https://docs.microsoft.co...n/tpm/tpm-recommendations

Is there any importance for TPM for consumers?
For end consumers, TPM is behind the scenes but is still relevant. TPM is used for Windows Hello, Windows Hello for Business and in the future, will be a component of many other key security features in Windows. TPM secures the PIN, helps encrypt passwords, and builds on our overall Windows experience story for security as a critical pillar. Using Windows on a system with a TPM enables a deeper and broader level of security coverage.


Het voornaamste argument in dit alles lijkt echter dat TPM 1.2 sha-1 gebruikt voor encryptie en dat dit deprecated is.
De beste uitleg die ik gezien heb is van Microsoft zelf, lees het volgende blog artikel, maar kijk vooral die video die hierin zit, hier wordt het goed uitgelegd.

https://techcommunity.mic...ks-and-shows/ba-p/2813193
Als zeg twintig miljoen mensen een Windows 11 computer moeten aanschaffen omdat hun computer niet aan de W11 systeemeisen voldoet dan heb je het over gemiddeld €500 per persoon = €10.000.000.000...10 miljard wat er uitgegeven moet worden aan nieuw computerspul.. Dat zal zeker een rol hebben gespeeld bij het opzetten van Windows 11.
Ik ontken zeker niet dat er ook een marketing/sales verhaal achter zit.

Maar vergeet niet dat op dezelfde hardware tegen 2025 ook geen ondersteuning meer wordt gegeven door de hardware fabrikant zelf, bijvoorbeeld in het leveren van recente firmware/drivers, ongeacht welk besturingssysteem.

De Intel 7th generatie chipset is volgens mij in geconfigureerde hardware in 2017 uitgebracht, dus in 2025 is deze hardware 8 jaar oud.
Dus oudere Intel generaties zijn nog ouder dan 8 jaar tegen die tijd.

Je bent uiteraard niet verplicht om Windows 11 te installeren, andere besturingssystemen blijven een optie, maar ook hier zal mogelijk op driver/firmware gebied beperkt ondersteuning zijn.

In het bedrijfsleven hebben iedergeval laptops vaak al een life cycle van circa 4 of 5 jaar, die zullen tegen die tijd wel vervangen zijn.
Voor normale consumenten duurt het vaak langer.

Maar mijn systeem uit 2008 kreeg het in 2016 ook al flink lastig met Windows 10, ondanks geen hardware beperking ingeschakeld was.
Had nog een traditionele HDD en maar 4GB RAM, dus kon uiteraard wel hardware componenten upgraden om het sneller te krijgen, maar out-of-the-box was het ook niets meer.
Ik heb nu (3D) laptops van 2011/2012 waren toen €1500, heb ik gekocht voor een paar honderd euro per stuk. Die zijn 1080p en werken prima met Windows 10...voor algemeen gebruik. Ik heb er wel een SSD opgezet. Het is een VAIO die kun je ook helemaal uit mekaar halen en een andere ondersteunde processor inzetten wat ik ook gedaan heb. Sommige zaken doen het niet meer zoals VAIO security en VAIO power settings maar dat kun je door iets anders vervangen. Uiteindelijk werkt het apparaat soepel. Ik zie daarom ook het nut niet in om een nieuwe laptop te kopen. Zou nodig zijn als ik bijvoorbeeld gamen (Power) deed of op bepaalde wijze deed betalen (veiligheid) maar dat doe ik niet.
Ten eerste wil ik zeggen dat ik jou persoonlijk helemaal begrijp, want zelf had ik ook nog hardware waarop Windows 10/11 uitstekend werkte, maar door de beperkingen niet meer over kon.

Wel besefte ik bij mijzelf dat de support van de hardware die ik gebruik allang voorbij is, betreft hardware uit 2008, ook hardware had ik uit 2010.
Dus niet alleen Microsoft stopt per 2025 met ondersteuning van Windows 10 op mijn apparaat, maar mijn hardware leverancier bood zelfs al geen nieuwe drivers/firmware meer, allang uit de garantie.

Ondanks niet leuk vind van Microsoft, zie je eigenlijk dat aan alle kanten de ondersteuning allang weg was. Dus had ook nog andere besturingssysteem kunnen kiezen, maar eerlijk ook daar waren de drivers/firmware niet up-to-date voor mijn apparatuur.
Functioneert het allemaal met verouderde drivers/firmware, ja dat wel...
Maar dat geldt hetzelfde voor Windows 10 na 2025, zal vast nog wel functioneren.
Alleen risico dat ik ga lopen met missende security updates... maar kan net zo goed met missende up-to-date drivers en firmware?

Ik had oude Dell desktops, welke uitstekend werkte.
Dus toch besloten deze te vervangen, maar hoefde niet gelijk dure nieuwe hardware te zijn.
Heb op markplaats mooie Dell Optiplex 3070 systemen gevonden met Intel 9th gen chipset, nog voor minder dan 300 euro per stuk gekocht...
Deze zijn nu wel Windows 11 compatible en draaien ook uitstekend.

Dus vraag ook het volgende jezelf af:
- Ondersteund de leverancier nog jouw VAIO apparaatuur?
- Worden er nog drivers/firmware vrijgegeven vanuit de leverancier?
- Je moest al upgrades zelf uitvoeren, eigen keuze, om de VAIO beter te laten functioneren, dus de originele hardware kwam al te kort.
- Het laptops zijn, waarvan vaak de life-cycle rond de 5 jaar ligt, werkt de accu nog?
- Ondertussen de laptops dus 10 jaar oud zijn. (koopje voor paar honderde euro's, wanneer afgeschreven?)
- Werd de laptop geleverd met Windows 7 of 8(.1), Windows 10 bestond toen nog niet, dus zelfs een "gratis" upgrade al gehad?
- Tegen 2025 dat Windows 10 niet meer ondersteund wordt, de laptops dus al 13 jaar oud zijn...

Dit optellend, wordt voor jouw apparaat Windows straks ook al 13 jaar ondersteund...
En eerlijk zijn, hoeveel heb je voor Windows werkelijk betaald, meestal meegeleverd als OEM installatie, vaak niet meer dan 90 euro inbegrepen in de prijs? (tenzij je upgrades hebt betaald?)

Hoever moet Microsoft gaan om alle hardware te blijven ondersteunen voor zijn besturingsysteem, dit terwijl de leveranciers van de hardware het al niet meer ondersteunen?
Kijkend naar Windows licentie, die mogelijk 90 euro heeft gekost, voor dat bedrag hebben ze Windows op jouw apparaat best wel lang ondersteund, zeker voor een apparaat die je mogelijk dagelijks gebruikt?


En nogmaals, begrijp je helemaal, het werkt toch?
Het gaat er eigenlijk niet meer om of het werkt, maar voor hoelang kan je iets ondersteunen?
Met Windows 11 wil Microsoft geen rekening meer houden met "verouderde" apparatuur.

Maar wat zou dan wel een realistische life-cycle zijn voor Windows 10, stel dat ze die langer zouden ondersteunen straks?
Tot hoever moet je gaan om verouderde apparatuur te ondersteunen, moet een PC de 20 jaar kunnen halen? (zonder extra kosten?)
Die laptops VPCF21Z1E zijn Windows 7 maar ik kocht W10 Pro codes van 5 euro of zo (overal te koop) en die werken prima..het systeem W10 zelf kun je op allerlei plekken downloaden.. Ik heb meermaals het upgrade traject gedaan, ook al met andere laptops gedaan, en van alles uitgeprobeerd om het zo stabiel mogelijk te krijgen (apparaatbeheer is daar erg behulpzaam..daar kun je zien wat niet in orde is en wat verouderd is. Op het moment dat een belangrijk iets verouderd is dan is het tijd om de laptop te vervangen...voor online gebruik in ieder geval). Ze zijn dan wel tweedehands maar die laptops werden specifiek gebruikt voor 3D spul games/films m.a.w. er zaten relatief weinig uren op toen ik ze kocht. Ik heb ook meerdere reserve spullen waaronder moederborden en schermen gekocht. Zoiets kun je op Aliexpress kopen..moet wel uitkijken met verkopers..zo'n mensen kopen vaak een lading spullen zonder dat ze weten wat het is wat ze kopen wat ze dan doorverkopen.

Hoe lang moet ik zo'n laptop gebruiken?
Zolang als het relatief vloeiend loopt waarvoor je het gebruikt, zolang de veiligheids risico's beperkt zijn (ik ga niet exotisch betalen. zoiets als bitcoins, dus dat soort veiligheidsrisico's doen er niet toe voor mij) en zolang je er het nieuwste besturingsysteem op kunt zetten. Eigenlijk wil ik dat een dure kwalitief goede 1080p laptop 20 jaar online mee gaat, offline langer. Mocht W11 niks worden dan blijf ik ze offline gebruiken omdat het beeld relatief goed is. Audio doe ik extern via AV versterker..meestal koptelefoon (in fact audiofans gebruiken vaak een oude laptop om audiobestanden op hun dure apparatuur af te spelen). Er wordt gesteld dat een laptop tot 500 euro 5 jaar meegaat en een laptop boven de 500 euro 10 jaar maar in principe gaat een duurdere laptop dubbel zo lang mee en is het dus zonde om zoiets na 10 jaar bij de vuilnis te zetten.

Ik heb twee van die laptops, zelfde model van 2011 en 2012. Op een ga ik W11 zetten en wat mee experimenten...kijken of het relatief soepel werkt. Is dat niet het geval dan koop ik een nieuwe laptop (moet er wel bij zeggen dan ookal stopt W10 eind 2025 er kan nog 5 jaar ondersteuning bij komen (wat er deels mee te maken heeft hoeveel actieve gebruikers er in 2025 nog zijn. Is al in het verleden gebeurd dat er op het laatste moment jaren ondersteuning bij gedaan werd).

W10 kwam op de markt in 2015 dus na 10 jaar wordt ondersteuning stop gezet. Een belangrijk probleem met dat is dat een hoop mensen niet meteen in 2015 een nieuwe W10 pc kopen of upgraden naar W10. Dat gebeurd vaak pas jaren laten. Een hoop mensen hebben dan in 2025 7 jaar of zo W10 op de computer staan. Daarom alleen al zou ondersteuning minimaal 15 jaar moeten zijn.

Ik heb ook nog een PC, waar ik zo'n €1,200 aan besteed heb, die waarschijnlijk wel met W11 werkt maar ik ben meer een laptop persoon.
Ik begrijp het echt wel, ik vond het ook niet leuk mijn hardware te vervangen, maar toch wil ik je wijzen op paar zaken.

Aangezien wat mag en kan je verwachten bij de aankoop van een laptop/pc, wat is realistisch, dus niet persoonlijk wenselijk?

- ik denk dat niemand jou de garantie geeft dat de hardware 20 jaar mee gaat bij de aankoop? Ook niet dat Windows 20 jaar ondersteund blijft op jouw hardware? Ook niet als je nu een PC koopt, zijn maar weinig producten die deze garanties geven (wasmachines van Miele misschien?). Als je het zelfs zou vergelijken met een Apple product, dan stopt de ondersteuning al veel eerder van het besturingssysteem, die haalt ook de 10 jaar niet, ondanks het apparaat het mogelijk nog heel goed doet. Dat het zonde is hardware weg te gooien die functioneert, dat snap ik wel, maar de beperking zit eigenlijk in de software.

- Hardware doet het misschien langer dan de software ondersteuning, dat is gewoon een feit. Microsoft kan niet met Windows alle hardware in de wereld tot het oneindige blijven ondersteunen en rekening mee blijven houden. Voor deze dienst betaal jij op dit moment ook niet? Tevens zie ik dit ook bij Smartphones terug, die telefoons zullen het veel langer nog doen dan dat ze updates krijgen.

- Je hebt Windows 10 Pro licenties gekocht voor maar 5 euro, los of deze legaal zijn of niet, ze werken iedergeval wel, maar nu heb je blijkbaar voor 5 euro per licentie wel een hele hoge verwachting dat ze jaren lang voor jou Windows 10 blijven ondersteunen?

- Je geeft aan dat Windows 10 in 2015 is uitgekomen, dus 10 jaar support... snap het voorbeeld dat sommige mensen later een PC hebben gekocht, maar de Intel 8th gen die wel straks Windows 11 ondersteund was in de meeste nieuwe modellen in 2018 beschikbaar... Dus iedereen die vanaf 2018 een nieuwe PC heeft gekocht krijgt wel de gratis upgrade naar Windows 11.

- De hardware kan je ook na 2025 gewoon blijven gebruiken, alleen zonder Windows 10 security updates, offline is zeker een optie, of je kan kijken naar een alternatief besturingssysteem die het wel op jouw hardware doet en deze software updates blijft aanbieden. (maar let op, firmware en drivers zullen door de hardware leveranciers ook niet altijd aangeboden blijven)

Maar alsnog ik begrijp het wel, niet vervelend bedoeld.
Toch denk ik dat sommige realistischer moeten kijken wat je mag en kan verwachten bij een aankoop van een product.
een beetje fatsoenlijke laptop bij netjes gebruik gaat gewoon 20 jaar mee realistisch gezien kijkend naar wat ik heb.dus niet iets wat ik mij inbeeld. In fact er zijn tal van posts op bijvoorbeeld Youtube waar oudere high-end laptops worden gepresenteerd als een betere koop dan actuele goedkopere laptops. Waarbij zo'n laptop vanaf 2011 zeker soepel loopt ook op Windows 11. In fact er zijn een hoop oudere laptops in allerlei soort kwaliteit die met W11 erop te koop worden aangeboden en relatief goed werken ook. Dus in de realiteit werkt dat allemaal gewoon.

Mede omdat mensen vaak alleen wat internetten met zo'n apparaat. En omdat de meeste mensen zoiets maar beperkt gebruiken zou daarvoor ook gewoon heel lang support moeten zijn...10 jaar is dan niet genoeg.

In het geval dat bij aanschaf na 3 jaar van W10 laptop kan upgraden naar W11 zal dat niet perfect gaat. Er zijn altijd wel onderdelen die niet meer goed werken of helemaal niet meer functioneren na zo'n upgrade speciaal bij laptops die feitelijk voor een bepaald besturingsysteem zijn gebouwd.

Bij Windows 10 vielen een hoop oudere pc's door de mand met heel veel klachten op forums toch liet Microsoft iedereen upgraden naar W10..hadden ze ook met W11 moeten doet. Crashed je laptop en is er niks meer aan te doen pech gehad dan koop je maar een nieuwe..hebben een hoop mensen geen problemen mee.

- Ik betaal dan wel 5 euro voor licenties..maar gebruik ze wel op computers die gratis naar W10 konden upgraden maar dan wel via Microsoft. Daar bedank ik voor.

Ik hoef geen 20 jaar garantie maar in de praktijk gaan tal van producten 20 jaar mee.
- Ik heb een wasmaschine die al 20 jaar in huis staat en het prima doet en nog vele jaren mee kan, bij een keer in de twee weken gebruik. En ik weet ook van mindere kwaliteit wasmaschines die zolang meegaan.

- Ik heb een energie zuinige ijskast die ook meer als 10 jaar oud is en nog heel lang zal meegaan.

- Ik heb een TV van 2008..was 5 jaar beste TV te koop..met reference 1080p beeld. Bij 5 uur per dag gebruik gaat zoiets 20 jaar mee zonder dat de beeldkwaliteit verminderd. Als 1080p de maximale kwaliteit is die je kijkt dan zit je op de eerste rang. Die dikke CRT TVs gingen ook makelijk 20 jaar mee.

En ook laptops gaan 20 jaar mee waar op internet gewoon gelogen wordt over levensduur omdat men wilt dat je iedere vijf jaar een nieuwe laptop koopt...iets wat ze ook trouwens met TVs doen.

Ik wil dit toevoegen
''According to Microsoft, installing Windows 11 on unsupported hardware will be an option for organizations.''

[Reactie gewijzigd door 8mile13 op 23 juli 2024 02:14]

In 2025 of zo, Windows 10 is niet ineens gestopt met werken natuurlijk. Tegen die tijd zijn de niet ondersteunde pc's natuurlijk wel aardig op leeftijd.
Precies. Ik meen me ook te herinneren dat TPM2 beter is om betere anticheat te ontwikkelen waardoor er minder cheaters komen. Of dat waar is weet ik niet want we hebben er sindsdien niks meer van gehoord of ik heb het over het hoofd gezien.
Ik heb sterk de indruk dat het gaat om meer controle te kunnen hebben over wat een gebruiker kan/mag. Denk aan software die TPM2 vereist om streams te kijken, om te voorkomen dat encryption keys uitlekken.
Ja, want Microsoft zit zo in met ons en de beveiliging op onze computers...

Geef dan een grote waarschuwing "op eigen risico installeren" in plaats van deze OS restricties op te leggen met welke CPU die wel of niet mag op geïnstalleerd worden...

Als je wilt kan je ook gewoon nog altijd XP installeren ondanks het niet meer veilig is...
En vervolgens krijgt MS van dezelfde persoon het verwijt dat het niet genoeg doet aan security.
Ja, dat is altijd al geweest en dat je CPU tpm 2.0 ondersteund gaat hier niet veel aan veranderen. Wilt Microsoft dan zeggen dat alle Windows 10 installaties onveilig zijn, want deze draait wel met tpm 1.0?

Geef mensen gewoon de keuze, dit artikel toont aan dat het zeker niet om een hardware beperking gaat.
Misschien gaat het ook niet om de "hardware beperking" waar het wel/niet op kan draaien.

Maar gaat het meer om wat ondersteun je wel en niet, vanaf welke minimale hardware eisen ondersteun je jouw software.
Niet vergeten dat er ook een verwachting is dat wanneer eenmaal geinstalleerd en ondersteund is, dat dit daarna nog lange tijd ook ondersteund moet blijven.

Microsoft heeft ook van het verleden geleerd met Windows Vista, waarbij het op veel systemen echt wel draaide, maar niet zoals gewenst, zelfs rechtzaken in Amerika over geweest, ging over de Vista Ready stickers.

Dus dat het functioneert en draait is niet alleen voldoende.

Als je meer technische uitleg wilt over de hardware requirements voor Windows 11, want het gaat echt niet alleen om TPM 2.0, moet je dit blog bekijken en voornamelijk de video bekijken, de video wordt het meer helder uitgelegd.

https://techcommunity.mic...ks-and-shows/ba-p/2813193
Intel verkoopt toch al maximaal, die hebben dat niet nodig
Zeg je nou dat er helemaal geen voordeel is voor Intel als een grote groep mensen gemotiveerd wordt hun oude apparaat te vervangen? Dat lijkt mij sterk. Een grotere vraag naar CPU's is altijd in hun voordeel. Ook als ze het niet kunnen leveren, zorgt de vraag/aanbod verhouding ervoor dat ze prijzen hoog kunnen houden.

Voor de duidelijkheid, ik zeg niet dat er wel of niet afspraken zijn tussen Intel en MS hierover, dat weet ik namelijk niet. Ook weet ik niet of de security echt beter wordt door TPM.
Het is niet alleen TPM...
Lees blog, kijk vooral die video in het blog waar het helder wordt uitgelegd waarom deze extra hardware bescherming nodig is:

https://techcommunity.mic...ks-and-shows/ba-p/2813193
Intel verkoopt alleen maximaal als hun eerdere hardware afgedankt is. Microsoft helpt bij het versnellen daarvan. Overigens is het bij andere commerciële systemen ook zo. Het eerste waar een nieuwe versie zich voor inzet is overdreven veel eisen van de hardware om ervoor te zorgen dat eerdere produkten onbruikbaar worden.

Bij PC's is het goed te zien. Een Linux op een systeem van 20 jaar oud en een tientje waard werkt nog steeds prima. De vraag is waar het stopt. Mogelijk helemaal niet, en gaan we straks MS-hardware zien waar helemaal niks anders meer op werkt, net als Android. Mensen blijven het gewoon kopen.
Niks anders dan Apple?
Macbook pro 2016 is nog prima hardware (op toetsenbord na), krijgt niet meer de nieuwste MacOS.
Probleem is dat Apple zowel de hardware als software leverancier is en waarbij de software niet ' open ' is zoals bij Microsoft, dan krijg je dat soort taferelen.
Want zelfs zonder deze bug zou je via omwegen wel Windows 11 22H2 kunnen installeren op unsupported systemen.
De software is bij Microsoft ook niet open, er zit meer BSD/GPL code in MacOS dan in Windows. Dus een vreemde reactie.

Apple heeft al meermaals aangegevens waarom ze oudere apparaten niet ondersteunen. Dit heeft te maken met het maximaal uitnutten van de mogelijkheden(SW & HW), security en stabiliteit te maken. Apple houd zijn OS op deze manier beheersbaar. Hiervoor moet je echter wel consensus maken in de duur van het ondersteunen van apparaten. Dit heeft Microsoft afgekeken met Windows 11 om uiteindelijk af te komen van de enorme lading legacy ondersteuning in Windows.

Er zijn ook aangepaste MacOS (niet officiele) images verkrijgbaar die draaien op oudere hardware, deze zijn echter lang niet altijd stabiel of volledig functionerend (bv niet goed werkende WiFi etc).
En de ondersteuning van Windows 10 is nog lang niet afgelopen. Zelfs de 7e gen I-serie is in 2025 al best 'belegen'.
Je kan via omwegen ook gewoon nieuwere versies van macOS installeren op oude Macs. Wat is je punt?
Echter is het ook mogelijk om MacOS op niet ondersteunde apparaten te installeren.
https://dortania.github.i...egacy-Patcher/MODELS.html
Mijn MacBook pro heeft anders gewoon Monterey hoor. Zelfs de 12.5 beta 2...

Zelfs nog op de MacBook pro 2015.

https://support.apple.com/nl-be/HT212551
Maar geen Ventura ;)
De huidige stable is Monterey. Ventura moet nog uitkomen in de herfst...
Daarom zegt hij ook ‘krijgt’ en plaats van ‘heeft’
Apple gaat met Ventura echter ook gewoon een hele reeks Macs over tot in 2018 schrappen van de ondersteuning...
Nouja, dan toch ook met AMD.
Ik ben inmiddels voor 95% over naar Pop_OS en voor enkele zaken heb ik tijdelijk nog een dual boot met Windows 10. Zodra voor deze zaken een goede, vooral werkbare oplossing is heb ik in het geheel geen Windows meer nodig.

Zodra dit realiteit wordt zal ik ook in principe nooit meer terugkeren naar Windows. Waarom zou ik immers als op Linux alles goed werkt weer overstappen?

Ik weet dat relatief veel mensen op een zoektocht zijn na het TPM 2.0 verhaal naar een alternatief voor Windows.

Met de Steam deck krijgt Linux een flinke boost in het aantal gebruikers en dus ook in het totale marktaandeel. Dat vertaald zich weer naar betere support, en de noodzaak voor ontwikkelaars om Linux native te ondersteunen.

Ik ben dan ook door deze combinatie van factoren redelijk optimistisch wat betreft het ontstaan en ontwikkelen van werkbare alternatieven voor een gesloten OS zoals Windows.
20 jaar terug droomden zovelen al van Linux op de desktop, dat het eindelijk tractie zou krijgen. 10 jaar terug met het groot worden van Ubuntu zou de Linux desktop eindelijk gaan doorbreken.

Neen, Linux op de desktop computer zal altijd een niche blijven. Daarvoor is de Linux wereld te verdeeld en biedt het onvoldoende voordelen.

Er is voor de meeste mensen ook geen reden om een alternatief te zoeken. Windows 10 is nog enkele jaren ondersteund, er zijn vele mensen die zelfs niet geven om ondersteuning en wanneer ze een nieuwe computer kopen of een recente compatibele computer hebben krijgen ze gewoon Windows 11.
Ik gok dat dat laatste de grootste drempel is. De gemiddelde consument spendeert de meeste tijd waarschijnlijk gewoon in de webbrowser, en daarvoor maakt het natuurlijk niet uit of je Windows, Linux, of MacOS draait. Deze gemiddelde consument zal natuurlijk ook niet handmatig een ander besturingssysteem installeren. Pas wanneer Linux prominent standaard in de winkel op computers zal staan, zal het waarschijnlijk populairder worden. Maar ik gok dat Microsoft een flinke vinger in de pap heeft bij computerfabrikanten.
Ik denk juist dat het 2de punt van Blokker_1999 een veel groter probleem is dan de meeste Linux gebruikers denken.
Veel keuze hebben is absoluut niet een voordeel van Linux. Fragmentatie is toch best een flink nadeel.

Als elke Linux installatie die je ziet er anders uitziet en qua GUI anders werkt schiet dat dus helemaal niet op voor de gewone gebruikers.

En ik moet daarnaast zeggen dat het voor een niet IT achtergrond gebruiker veel makkelijker is een Linux installatie om zeep te helpen dan een Windows installatie.

[Reactie gewijzigd door ErikRedbeard op 23 juli 2024 02:14]

Dat laatste vind ik een heel bijzondere: ik heb hier in de familie een aantal machines op Linux gezet en het root wachtwoord niet gegeven (en ook geen sudo). Ze krijgen het niet kapot. Een linux installatie om zeep helpen is erg lastig. Ook omdat het boot proces vrij direkt is (op systemd na). Dus een init=/bin/bash single-user mode is alles wat nodig is om het weer overeind te helpen. Bij windows: als het niet werkt en de recovery van Windows werkt ook niet (heeft die ooit wel eens gewerkt??) dan is het gewoon een herinstallatie. Dus nee: een windows install is in mijn ervaring zo om zeep geholpen en vrijwel nooit te repareren.
Doe hetzelfde met Windows. Geef ze geen administrator account en flikker alle wijzigingen buiten hun "/home/" achter UAC (Windows tegenhanger van sudo).

Is ook niet kapot te krijgen.

Geef ze andersom dezelfde rechten op Linux als dat een doorsnee gebruiker op Windows zit, dus sudo * zonder wachtwoord en die Linux installatie is ook in no-time kaduuk.

Je kan problemen hebben met de recovery van Windows, het gebrek aan idiot-proofheid van Linux is ook een ding. Zo ben ik het afgelopen jaar de file index van mijn ext4 partitie kwijt geraakt. Nou, good fucking luck en have fun om je data terug te halen. Elk bestand is een random string. Er wordt geen enkele meta-data oid bewaard. Yay dat ext4 een miniskuul beetje sneller is in de performance statistiekjes.

Raak je op NTFS die file-index kwijt, kan je met undeleters en tooltjes 99% van de bestanden terug halen, zolang ze niet overschreven zijn.

Dan heeft Windows bv ook een degelijk rollback systeem. Elke driver die je ooit geïnstalleerd hebt, elke update/upgrade of whatever... is over het algemeen nog altijd aanwezig ergens in de WinSXS map. Geeft wel ruimte overhead als je dit nooit opruimt. Maar mocht je ineens een gare driver update krijgen waardoor je Windows niet opstart, na 3 foutieve start pogingen, gaat het zelf een hele waslijst handelingen uitvoeren, waaronder bv recent geüpdatet drivers rollbacken.

Zo had ik laatst op mijn Raspberry Pi in de fstab een automount van mijn Windows Share toegevoegd, vrij simpel //hostname/share cifs username/pass
Krijg ik een (#$&(#$* kernel panic bij het opstarten. Kan ik die hele Pi gaan lopen resetten. Ik heb het nu maar opgelost als bash script via smbclient nadat het systeem opgestart is 8)7

[Reactie gewijzigd door batjes op 23 juli 2024 02:14]

In mijn ervaring is het probleem met "Linux op de desktop" tweedelig:

1) Teveel Linux developers hebben geen ervaring buiten Linux, en dus geen idee wat goed is aan andere (betaalde) oplossingen. Daarnaast worden vaak oplossingen gekozen die meer met gebruik als server dan als desktop rekening houden.

2) De hardware abstractie laag in Linux ligt te laag. In vergelijking met Windows en MacOS moet daarom teveel in user land opgelost worden. Veel dingen die in Linux van je desktop afhangen, zijn bij anderen een standaard onderdeel van het OS. Qua design is Linux uit de jaren 70, Windows jaren 80 en MacOS jaren 90.

Je zou geen package manager nodig moeten hebben. Iedere applicatie zou het gewoon op iedere Linux versie moeten doen, afhankelijkheden van shared dynamic libraries zijn zo jaren 80.

Je zou geen GNOME en KDE nodig moeten hebben. Al die functionaliteit zou onderdeel moeten zijn van het OS.

En waarom is de Linux desktop nog pixel-based? Een vector oriented desktop is ondertussen al 20+ jaar onderdeel van OSX.
Ik zou zelfs verder gaan: de fragmentatie binnen Linux is wat het tegenhoudt om echt te groeien. Wanneer er binnen een groepje developers een meningsverschil bestaat lossen ze het vaak niet op maar zie je een splitsing ontstaan. Ook andere belangen kunnen daarvoor zorgen. En ineens heb je een fork van een fork van een fork omdat mensen het niet eens geraken, zit je met versnippering van resources en iedereen die maar heen en weer kan gaan backporten van elkaar en daar ook nog eens tijd mee verliest.

Daarnaast ontstaan vele projecten vanuit een eigen drijfveer. Ik wil een oplossing maken voor het probleem dat ik zie. Er zijn projecten die met wat aanpassingen veel breder ingezet kunnen worden, maar de developers achter dat project kunnen of willen er de tijd niet in investeren. Ook dat is nefast.

En daar heb je als bedrijf dan weer een veel betere uitgangspositie. Management zal uiteindelijk we beslissen als men er niet uitkomt, de wil om te groeien is er en dus ook de tijd om klantenonderzoek te doen. De mogelijkheid om zichzelf te promoten moet je ook niet onderschatten.

En nee, ik ben persoonlijk van mening dat shared libraries een voordeel zijn en ben dan weer een tegenstander van al die losstaande packaging/container systemen waarin apps op zichzelf kunnen draaien. Met een shared library is het oplossen van een security bug in een library kinderspel. Patchen, services herstarten en je bent weer veilig. Met containters of packs moet je maar hopen dat er snel updates komen van die software als er een ernstige bug is.
Helaas wel. Tot er vanuit de overheid meer de nadruk wordt gelegd op b.v. open standaarden of projecten gebaseerd op open-source zal dit wel niet veranderen. De staat van Linux lijtk wel stukken beter is in het geheel, de meeste distributies breken niet zomaar, software als Libreoffice, Firefox, Calibre zijn over de jaren grote stappen vooruit gegaan.

Ik denk dat de grootste problemen gewoon het feit dat mensen het gewoon niet nodig vinden, tenzij b.v. voor het redden van een oude laptop die niet soepel meer draait. En ook deels voor hardware comptabiliteit, met name bij laptops.
Anoniem: 674295 @Blokker_19999 juni 2022 12:27
Ik vrees dat je gelijk hebt; zelf ben ik recent overgestapt van Windows 10 naar Arch Linux. Nu had ik al veel ervaring met *unix en bsd systemen dus voor mij was het vrij pijnloos en voel ik mij eindelijk weer baas over mijn eigen PC (zoals je met windows 7 nog had, daarna was het vooral veel pushen van MS-services en software...).

Kwa stabiliteit, functionaliteit en snelheid doen linux-based systemen het al lang niet meer onder voor windows en met de nieuwe weg MS is ingegaan met windows 10 (snellere releases en meer bugs) durf ik wel te beweren dat de gemiddelde linux distro stabieler en minder breaking updates ervaart dan windows vandaag de dag. Als ik de OS'en van de pc's van mijn ouders (60'ers) zou vervangen voor een linux distro zullen ze daar zeker mee uit de voeten kunnen.

Echter zover komen op een linux distro is echt niet weggelegd voor de gemiddelde gebruiker. De verschillende DE's, de gigantische verdeeldheid en vele keuzes die je hebt maken dat, ook anno 2022, ¨even¨ ubuntu installeren het vaak nét niet is. Er is altijd wel een probleempje; van nvidia drivers tot een rare bug die alleen in die ene versie voorkomt (die ene versie die door je distro word geleverd..). De kracht van linux-based (keuzes!) is tegelijk ook het zwakste punt. Dat zal altijd zo blijven.

Voor échte computergebruikers/experts geen probleem, maar zie dat maar eens aan Jan Modaal te verkopen. Die heeft al de grootste moeite om een format C; en windows installatie te doen, laat staan je eigen bootloader configureren...

Ik ben dan ook groot voorstander van OEM's die Linux leveren, hopelijk trekt dat nog wat aan. Nu MS met Windows 10 (en 11) meer richting cloud based gaat, en minder controle voor de gebruiker zijn daar zeker kansen te halen :) De vraag is echter hoe dik de vinger van MS is in de pap van de OEMs :X

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 674295 op 23 juli 2024 02:14]

Neen, Linux op de desktop computer zal altijd een niche blijven. Daarvoor is de Linux wereld te verdeeld en biedt het onvoldoende voordelen.
A, weer het oeroude riedeltje over verdeeldheid. Dat zien we elders in de praktijk ook: smartphones, auto's, koelkasten, meubels, etc. zijn ook allemaal een niche omdat er teveel aanbieders zijn. O, wacht…
Met de Steam deck krijgt Linux een flinke boost in het aantal gebruikers en dus ook in het totale marktaandeel.
Sinds ik 12 jaar geleden hoofdzakelijk Linux gebruiker werd weet ik dat 'het marktaandeel van Linux op de desktop' nooit echt veranderd, het is grofweg 'een paar procent', dat is al lang zo en zal waarschijnlijk ook nog lang zo blijven. Die "flinke boost" neem ik dan ook met een flinke korrel zout. ;)

De Steam Deck is inderdaad een fijne ontwikkeling voor de mensen die op Linux willen gamen, uiteindelijk zal die ontwikkeling immers ook op het hele Linux gaming vlak (hoe klein dat vlak ook is) heel duidelijk te zien zijn. Toch zullen verreweg de meesten nog heel lang Windows blijven gebruiken, simpelweg omdat [1] 'iedereen het gebruikt' (ook al is dat niet helemaal waar) en [2] mensen niet van verandering houden (vooral als er geen zeer dwingende reden of noodzaak is of lijkt te zijn).
In de eerste alinea staat dat MS wel de systeemeisen heeft veranderd, en later staat van niet. Wat is het nu? :)

Zou het niet gewoon een 'test' zijn om te kijken hoeveel mensen met 'verouderde' hardware nu alsnog overstappen? Even kijken wat die populatie is zodat je een gewogen beslissing kan nemen?
AuteurAverageNL Nieuwsredacteur @pgerrits9 juni 2022 11:31
Dat laatste - ‘niet’ is reeds toegevoegd :)
Ondertussen zit ik met een moederbord dat netjes TPM 2.0 heeft, maar door een of andere bug nog steeds niet ziet dat deze aanstaat, terwijl ik hem zelf aangezet heb in de BIOS.

Niet dat ik per se naar Win 11 wil, maar een beetje raar is het wel.
Tja ik heb het nu draaien op mijn macbook air uit 2010 :)
Nu moet Microsoft windows11 op niet gesupporteerde hardware toelaten, meen ik te moeten menen. Het bewijst eigenlijk dat die beperkingen kunstmatig zijn!
Ik draai al maanden Windows 11 op mijn core i7 4770k van 10± jaar oud zonder issues en met updates. Er zijn zoveel manieren om de restrictie te omzeilen dat deze "bug" een kwestie van tijd was.
Ik kan mij nog steeds niet bedenken waarom je naar Windows 11 zou willen upgraden. Mijn PC kan het maar heb geen reden om nu te upgraden, ik ga waarschijnlijk ook Windows 10 gebruiken tot de laatste maand dat die ondersteund wordt. Het systeem is stabiel en werkt gewoon goed, don't fix what's not broken.

[Reactie gewijzigd door Slavy op 23 juli 2024 02:14]

Vooruitgang voor het recyclage park. Gaat Microsoft de Apple tour op ? Van 5 dezelfde computers van het zelfde model een nieuw exemplaar voor een os update en de rest saboteren en manipuleren we maar omdat we het beu zijn ? Windows blijft Windows zoals Mac OS Mac OS is sinds dag 1. Hoe denk je hoe het zit in de Linux wereld ? Iedere nieuwere release van je distro draait op je computer tot m werkelijk de geest geeft. Ik heb gisteren een oude laptop met een intel centrino voorzien van cloudready. Draait als een speer. Nee die Windows xp die daar op stond mag ik niet updaten naar 11. Het milieu zeggen ze dan. Ik begin die verspilling en wegwerpmaatschappij kots beu aan het worden. Zeker die mentaliteit hier op tweakers. Ik zie de reden niet waarom. Geld uit de mens hun zak kloppen en nergens vooruit komen in je leven. Zoals een smartphone tegenwoordig. Ieder jaar een nieuwe. Jullie werken graag voor de vuilbak en je bent graag een financiële slaaf voor die tech bedrijven om dit goed te praten. Ik ben nog altijd iemand die kiest voor duurzaamheid. Ik vraag me soms af op tweakers, hebben jullie ooit eens plezier gehad van al je bezittingen dat jullie hebben om t zo vlug beu te zijn. Voor de vuilbak dat is enige wat ze nog kennen tegenwoordig. Of de tech industrie zoal niets anders is dan geplande veroudering gaan we dat nog stimuleren ook.
Requirements veranderen door de tijd heen. MS-DOS was op een gegeven moment ook retestabiel. Maar probeer totaal niet geschikt voor wat we nu met PC's doen. En zo zal Win10 op een gegeven moment ook niet meer aan de eisen van gebruikers voldoen. Windows 10 is 7 jaar geleden uitgekomen. In die tijd is onze manier van werken toch flink veranderd en we zitten pas aan het begin van die veranderingen.
Omdat de UI er niet uit ziet alsof het ontworpen is met een combinatie van de rechthoek-tool van Microsoft Paint en Microsoft Word.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.