Nvidia brengt bètaoplossing voor framerateproblemen in Windows 11 22H2 uit

Nvidia heeft gereageerd op de prestatieproblemen die Windows 11 22H2-gebruikers met een Nvidia-gpu ondervinden. Het bedrijf heeft de problemen opgelost in een bètarelease van GeForce Experience. Een non-bètaversie van de oplossing verschijnt deze week.

De oplossing wordt doorgevoerd in GeForce Experience-versie 3.26, schrijft Nvidia in een supportartikel. Een bètaversie van deze release is al beschikbaar. Nvidia zegt dat een non-bètaversie van deze oplossing in de week van 26 september voor iedereen beschikbaar komt. Het bedrijf rolt GeForce Experience 3.26 dan uit via een nieuwe GeForce Game Ready-driver.

Gebruikers kunnen de oplossing momenteel op twee manieren installeren. Gebruikers kunnen de bèta-update handmatig downloaden en installeren via het supportartikel van Nvidia. Het is ook mogelijk om een bestaande GeForce Experience-installatie over te zetten naar de bètarelease. Gebruikers moeten daarvoor de 'Enable Experimental Features'-optie inschakelen in de instellingen.

Verschillende Nvidia-gebruikers meldden onlangs dat ze prestatieproblemen in games tegenkwamen sinds ze waren overstapt op Windows 11 22H2. Nvidia zegt nu tegenover Tom's Hardware dat de prestatieproblemen in Windows 11 22H2 werden veroorzaakt door GeForce Experience, maar gaat verder niet in op details. Eerder zei het bedrijf op het Nvidia-forum dat Windows 11 22H2 nieuwe debuggingtools heeft toegevoegd, die momenteel onbedoeld worden geactiveerd, vermoedelijk dus door de GeForce Experience-app.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

26-09-2022 • 08:08

67 Linkedin

Reacties (67)

Wijzig sortering
Mag ik de conclusie trekken dat de oorzaak van het probleem bij Nvidia lag en niet bij Microsoft?
Waarschijnlijk bij beide. Nvidia had iets gemaakt wat niet helemaal goed leek. Maar ja dat werkte prima tot Microsoft de nieuwe update uitbracht.

Beide zijn schuldig.Maar Nvidia heeft sowieso er het meeste last van.
Dus Microsoft moet rekening houden met de fouten van Nvidia? Software die op Windows draait moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, dat is volledig de verantwoordelijkheid van de maker van die software, niet van Microsoft.
wanneer zo'n grote speler problemen heeft. En er maar twee echte spelers zij. Ja zeker.

Ik weet natuurlijk niet wat er onder water is gebeurd. Afhankelijk van de tijd van ontdekking had dit anders opgelost moeten worden.
Oneens: als je telkens maar blijft toegeven aan 'grote spelers' die zich niet aan specs houden ben je wel even bezig.
zoals ik zei hangt van de tijd af. Kom je er een week voor de release achter, dan is even wachten prima. Maar weet je het al 1 maand dan mag ook Nvidia wel wat prio geven. Het kan namelijk wel na de release blijkbaar.
Nvidia heeft meer alpha en beta toegang dan insiders. Daar heb ik geen enkele twijfel over.
Hier gaan we er dan wel van uit dat de veranderingen die voor de3 problemen gezorgd hebben, ruim van te voren met NVidia gedeeld zijn.
Dat is inderdaad ook gebeurd.
De laatste bèta was al enkele maanden beschikbaar voor consumenten die dat wilden testen. Bedrijven als Nvidia krijgen de specs en Alpha versies al veel eerder.

Dat is ook een reden dat Nvidia alleen meedeelde dat het aan GFE lag en verder geen mededelingen deed.

@Kevinp zo zijn er 1000 en grote leveranciers. Moet MS met al deze bedrijven rekening houden? Zo werkt het natuurlijk niet. Verantwoordelijkheid van MS is ruim op tijd de partners op de hoogte brengen van alle changes en test versies leveren. De verantwoordelijkheid van de partners is dan om tijdig de eigen software aan te passen, testen en eventueel te escaleren naar MS als er bugs aan hun kan gevonden worden.
Zoals ik ook boven aangaf, er is een reden dat Nvidia er niet al teveel over zegt.
Microsoft maakt de specs for 22H2. En nVidia moet daar aan voldoen. Da's blijkbaar niet gelukt.
Nvidia wil in Windows integreren, niet andersom. Zo lang veranderingen (al zijn het bugs) van tevoren opgemerkt hadden kunnen worden is het altijd de schuld van Nvidia. In dit geval is 22H2 tevens al maanden beschikbaar. Slordig van Nvidia, ja. Maar is het echt boeiend wiens schuld het is? Shit happens. Volgens mij lossen ze het vrij snel op :)
Eerste gevoel zegt Nvidia, zij moeten hun software testen op BETA software.
Er is een nieuwe feature dat in Windows uitkwam (de nieuwe debugging tools) en de software van Nvidia start die onbedoeld op.

Zelf al is het Microsoft dat een breaking change uitbrengt, dan nog is het "de schuld" van Nvidia, zij moeten testen. Enkel misschien als MS helemaal geen documentatie heeft uitgebracht dat er een nieuwe feature in zit, kan je ook de schuld doorschuiven naar MS.
Microsoft heeft 22h2 al sinds mei 2022 beschikbaar gesteld als preview.
Nvidia heeft meer dan genoeg tijd gehad om op basis daarvan te engineeren.

Wat ik iig al heb ervaren met de beta Geforce Experience is dat mijn games weer geoptimalizeerd kunnen worden. Dat werkte sinds ik in augustus een nieuwe rig heb geinstalleerd niet (meer) in GFE.
Daarnaast is het CPU gebruik ook ingezakt, zeker te zien in idle mode. van 12% naar niet meer meetbaar. Vond het al zo vreemd dat sinds 22H2 m'n fans bleven draaien.
Ja, maar zo moeilijk was die conclusie niet want het staat letterlijk in het artikel :p
Nvidia zegt nu tegenover Tom's Hardware dat de prestatieproblemen in Windows 11 22H2 werden veroorzaakt door GeForce Experience, maar gaat verder niet in op details.
Of bij de gebruiker.

Geforce experiece is namelijk geen pré.

De hoeveelheid zooi die mensen tegenwoordig in de achtergrond hebben draaien en niet gebruiken verbaasd me elke keer opnieuw.

Hoe minder draaiende code, des te minder problematiek.
Maar handmatig de driver zelf downloaden is niet mogelijk?
Ik heb geen GF Experience en debloat altijd mijn drivers via NvCleaninstall.
Het is geen driver probleem, het is een geforce experience probleem. je kan de beta van experience donwloaden. de nieuwe drivers komen er deze week pas. naar mijn mening als ik het artikel lees.
Inderdaad daar lijkt het dan sterk op. GF Experiencfe is sowieso een draak van een programma die je niet op je PC wilt hebben draaien.
Misschien even onderbouwen waarom jij dat vind dan...

Het bevat een grote hoeveelheid handige features, zoals shadowplay, automatische profielen voor spellen, etc.

Maar jij vind 't waarschijnlijk een draak omdat er een berg tracking/telemetry in zit, omdat je een account moet hebben om 't te gebruiken. Dat mag, maar zet 't er dan wel bij.
Blij dat ik bij AMD zit, een account nodig hebben om je GPU features zoals shadowplay en profielen te mogen gebruiken?
Klopt. En als je die trackingdingen op netwerkniveau blokkeert (zoals Pi-Hole/AdGuard) zie je zelfs de hele streamingsoptie niet in je driver. Dat was een leuke troubleshootingsessie ...
Als ik dat vergelijk met het hebben van een auto, maar geen onderhoudscontract of abonnement bij het merk van die auto heb, ik de airco, stoelverwarming of eco-stand niet kan gebruiken.

Ik loop zelf ook steeds tegen dit soort onzinnige problemen aan als ik bepaalde software gebruik dat toegang wil hebben tot zowat mijn hele hebben en houden, en dat gedeeltelijk afscherm.

Ga niet zeggen dat er maar weinig mensen zijn die Pi-Hole en soortgelijke software gerbuiken, GF experience wordt gemaakt door mensen die precies diezelfde software gebruiken hoor, die kunnen dus best nog een beetje extra hun best doen om een troubleshooter in te bouwen die dit soort dingen opvangt.

Je ziet bijvoorbeeld vaak genoeg bij apps die om toestemming vragen staan dat als je geen toestemming geeft, je een bepaalde feature niet kunt gebruiken. Er zullen ongetwijfeld een berg mensen zijn die voor het eerst tegen zo'n probleem aanlopen, terwijl de makers van de software dit soort problemen al heel vaak voorbij hebben zien komen. Probleem is dat zij natuurlijk per se die telemetrie willen hebben en het ze hun klanten niet makkelijk gaan maken om dat te weigeren...
ik gebruik het volgens mij voor gamestreaming binnenshuis, van mijn pc naar mijn laptop
Voor in elk geval een deel van de mensen is een groot deel van de features of zelfs alle overbodig. Het enige wat ik leuk vond waren de ingebouwde 'Reshade-effecten", maar dat kan je net zo goed, of eigenlijk beter met Reshade zelf doen. Ik installeer GF-Experience dus ook niet meer.

Bijvoorbeeld instellingen wil ik sowieso 100% zelf doen aangezien ik de enige ben die voor mezelf kan bepalen hoeveel performance ik voor welk grafisch effect wil opofferen.
Hoe kan je dat beter en eigenlijk vooral makkelijker doen met Reshade? Ik begrijp er namelijk 0 van terwijl ik meestal me weg redelijk kan vinden in dit soort dingen..

Voor mij is t gewoon game filter aan, dan paar dingen makkelijk aanpassen en klaar..
Beter en makkelijker is altijd relatief natuurlijk. Maar een succesvolle ReShade installatie incl configs kan je zonder problemen naar een andere game map kopiëren(de juiste bestanden uit de root folder en wat bijbehorende subfolders). Daarmee is een Reshade profiel uitermate portable.

Als ik dat in de Nvidia tools zou willen doen moet ik op gaan schrijven welke filters ik bij game A heb geconfigureerd en hoe ik ze heb geconfigureerd en dat naboosten bij B. Ik geef toe als je even snel alleen de saturation omlaag wil gooien is GFE handiger, maar als je de diepte in wil is het alleen maar onhandig.

Enige grote nadeel van ReShade vind ik dat het de makers van profielen verboden is om de tool zélf mee te leveren. De installatie(die je als je tussen games kopiëert niet vaak hoeft te doen) kan soms wel wat overweldigend lijken, maar ook dat is meer schijn. IMHO of course...
Een draak van een programma heeft natuurlijk zeer weinig te maken met of het wel of niet veel features heeft. De meeste draken van programma's zijn feature rich / vereist, omdat mensen ze anders helemaal niet zouden gebruiken.

Geforce experience heeft inderdaad shadowplay en auto driver update notificaties. Maar voor de rest zit alle nuttige functionaliteit toch al in de kale driver utility. Daar heb je geforce experience niet voor nodig.

Gelukkig kun je de driver nog altijd, als je een klein beetje oplet met welke vinkjes je aanzet, ook zonder geforce experience installeren.

Goed, grotendeels ben ik het met je eens, meer semantics

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 26 september 2022 11:57]

Maar jij vind 't waarschijnlijk een draak omdat er een berg tracking/telemetry in zit, omdat je een account moet hebben om 't te gebruiken. Dat mag, maar zet 't er dan wel bij.
Yup... Spyware noemen we dat ook wel.

Ik vind het ook erg jammer dat ze allerlei functies verbergen achter een inlog en tracking. We betalen al meer dan genoeg voor die dure kaarten!

Gelukkig mis ik deze functies totaal niet. Ik neem nooit filmpjes op en ik stel mijn games altijd zelf naar wens in.
Vind het een heerlijk programma.. Vooral de Gamefilter vind ik een erg lekker tool..
Die game filter add on is goud!

Zoveel games die er 20x beter visueel uitzien dan eerst door die tool :)
Mee oneens. Heerlijke programma, met handige features erin.
Ik ben het met je eens, het programma biedt inderdaad een heleboel handige features die veel gamers als toepasbaar acht op hun gameplay.
Precies. En het vreet niet eens veel resources van het systeem. Afhankelijk natuurlijk wel van wat voor systeem je hebt.
Als je fir geforce experience niet installeert. Heb je dan ook geen problemen met die windows update?
Als je de drivers al gedebloat hebt (in ieder geval de optie recommended of minimal gebruikt) heb je de Frameview SDK, waar het probleem volgens het vorige artikel in zit, waarschijnlijk niet geïnstalleerd en heb je al geen last van dit probleem. (Ik gebruik zelf Windows11, met drivers geinstalleerd met NvCeanInstall, en ondervind geen problemen.)
Ik heb geen GF Experience
Dan heb je het probleem waarschijnlijk ook niet
Ben ik de enige die bij het lezen van GF Experience een paar minuten kwijt is aan een onverklaarbare context-switch?

<ontoppic>
Is het probleem specifiek voor bepaalde spellen? Ik heb sinde de windows upgrade nog niets geks gezien eigenlijk.
"Geforce Experience" is allerlei bloatware rondom het stuurprogramma en overbodig. Het wordt je opgedrongen bij elke nVidia product, zelfs tijdens de installatie van het stuurprogramma.

Het enige dat je moet installeren is het stuurprogramma zelf.
Ik denk dat @grobbel iets anders bedoelde, GF experience als in GirlFriend experience. Wat dat inhoudt mag je zelf even opzoeken :+
Ik weet het niet in dit specifieke geval. Maar je kunt altijd enkel de driver downloaden: https://www.nvidia.com/download/index.aspx

Echter heb je dan geen auto-update want die zit wel in GF Experience. :(
Ik vraag me af, Lag het probleem dan bij Geforce Experiene?
Naar mijn idee was het was deze tool alleen voor streamen naar externe apparaten (Shield) en de 'juiste' instellingen in games. Hoe fixt dit dan de lagere presaties? zet het gewoon je details allemaal op low?
Shadowplay, ik heb GeForce experience verwijderd om deze reden, zodra ik het gebruikte begon iedere game te stutteren
Ja, zoals in het artikel staat heeft Nvidia dat toegegeven ;)
Nvidia zegt nu tegenover Tom's Hardware dat de prestatieproblemen in Windows 11 22H2 werden veroorzaakt door GeForce Experience, maar gaat verder niet in op details.
GeForce Experience activeert onbedoeld debug tools die de prestaties negatief beïnvloeden. Deze beta versie doet dat waarschijnlijk niet meer waardoor de prestaties weer normaal zijn.
Hopelijk is dit de reden dat ik niet zo'n geweldige performance zie op een 5800x met 3080 op 1440p battlefield 2042. Was gisteren al aant kijken waarom mijn cpu maar 60% gebruikt werd en ik toch lage fps en framedrops kreeg. Zelfs op low geraakte ik niet aan consistente 90+ fps. Straks is proberen!

Update: Geïnstalleerd en het was precies wel ietsje beter maar niet wereldschokkend. Future frame rendering haalde fps wel om hoog waarbij ik nu consistent 80-90+ haal op ultra met hier en daar een high setting

[Reactie gewijzigd door hypocrates op 27 september 2022 18:18]

ik heb hetzelfde maar als sinds de release van windows 11.

Alle games halen weinig fps vergeleken met windows 10, lage load op Cpu & Gpu..
Blij dat ik een Quadro heb :) Onvoorziene meevaller dit. Ook fijn dat ik niet steeds die grote updates binnen hoef te halen. Drivers zijn al jaren dezelfde en de games die ik af en toe speel blijven ook prima werken.
Niet echt goede reclame voor de twijfelende gamers die nog vasthouden aan Windows 10. Kinderziektes zijn normaal, maar waar trekken we de lijn en noemen we het matig testwerk?
In deze moet je toch echt naar Nvidia kijken, niet Windows 11. Nvidia het z'n zaakjes niet in orde.
wooh, hey, we zijn hier om windows te bashen hè, we gaan hier niet schuld leggen bij iemand anders, dat doe je maar bij een andere post!

/s :+
En de Youtube haperingen dan? Werkt prima in Windows 10 maar videos's haperen in 11. De hele 11 ervaring is matig op sommige punten.....
Toevallig een amd cpu? Daar was iig een issue met tpm waar bios updates voor zijn.
Nee, zijn andere constante micro haperingen, anders dan de tpm issues (die bios update heb ik ook al)
Check of je CPU is geparkt. Ik had dat ook en sinds ik mijn CPU geunparked heb, heb ik geen probs meer.

https://bitsum.com/parkcontrol/

Check ook hun Process Lasso, is een task manager on steriods. Kan ik je ook echt aanraden! Heb zelf de premium versie!
Wat doet dit precies? Misschien is dit ook een van de problemen die ik ondervind..
Daarmee zorg je ervoor dat je CPU er altijd bereid voor is instructies te ontvangen zonder elke keer op te staan.

Zie het als jezelf en je wilt gaan rennen, maar je trekt elke keer je schoenen aan en uit. Dat duurt ff, zelfde gebeurd op een nano seconde level met je CPU.

Als het met programmas is of games ofzo, kan het ook zijn vanwege dat je CPU terugklokt onder load. Dat is nog een mogelijkheid van microstuttering. Daar moet je dan je CPU forcen met een programmatje dat die dan boost naar max frequency. Kan je ook doen met process lasso, kan je per app een powerprofile instellen!

Om even verder te gaan met microstuttering in games, dat kan ook liggen aan het bovengenoemde, maar ook aan dat je fps niet stabiel is. Dat doe je om je fps te locken op een nummer die je PC 90-95% kan behouden. Dat zorgt ervoor dat je gameplay erg smooth is. Geen angst, een hogere framerate is beter ja, maar als je die niet kan behouden zorgt dat alleen maar voor problemen!

Dit kan je doen met Rivatuner, ik althans vind Rivatuner het beste daarvoor.
Dankjewel voor je uitleg! Word erg gewaardeerd :)
Om daar nog even een andere kant op te zetten;

CPU Parked = 'slaap'-stand van een CPU staat aan, meestal op een enkele core (of meerdere)
CPU Unparked = Non-slaapstand, dus zoals uitgelegd staat deze altijd klaar om aan het werk te gaan.

het nadeel zit hem een beetje in dat je de zuinigheid uit je processor haalt en deze dus constant iets meer stroom verbruikt. Verder was dit jaren geleden (tijd van Windows XP) een aanpassing die je kon doen voor net iets meer performance, vandaag de dag zal het niet super veel meer uitmaken als je al minimaal 4-6 cores hebt.
Je zou dit wellicht ook kunnen proberen door je Power Options op High Performance te zetten, dat doet ongeveer hetzelfde voor de processor. (Of het AMD specifieke profiel als je AMD hebt)
Ja, zoals je scherm wat voortdurend zwart gaat als Windows besluit dat "HDR" of 10bit aan moet als je een spel of de browser opent.

Ik gebruik zelf geen Windows, maar die ene keer dat ik in Windows zit gebeurd het om de haverklap...
Ik heb GeForce Experience niet geinstalleerd staan dus geen FPS problemen in games. Echter starten games soms wel heel traag op, kan soms wel een minuut duren. Task Manager laat ook geen excessieve disk I/O zien, wel is de Antimalware service dan "druk" (~15%). Meer mensen toevallig last van?
Dit verklaart een hoop, gisteren uit het niets ineens performance problemen, rare fps drops etc. Bijna alsof m'n CPU co-stops had.

Na me de rambam te hebben gezocht maar naar bed gegaan, toevallig is deze update geinstalleerd en heb ik een nvidia GPU dus hopelijk is dit het issue.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee