'Microsoft brengt Windows 11 versie 22H2 op 20 september uit'

Windows 11 22H2 komt naar verluidt op 20 september uit. De volgende grote versie van het besturingssysteem wordt al enkele maanden getest onder Insiders en introduceert nieuwe beveiligingsopties, een verbeterd taakbeheer en enkele visuele tweaks.

Microsoft brengt Windows 11 22H2, intern bekend als Sun Valley 2, volgens bronnen van zowel The Verge als Windows Central over iets meer dan een maand uit. Vooralsnog heeft Microsoft nog geen officiële releasedatum bekendgemaakt. H2-updates komen doorgaans altijd in de herfst uit. Windows 10 kreeg bijvoorbeeld de afgelopen twee jaar in oktober en november een H2-update.

De aankomende versie 22H2 is de eerste grote hoofdupdate voor Windows 11 sinds de release van het besturingssysteem. Uit voorgaande previewversies is al bekend dat er onder meer een vernieuwd taakbeheer aankomt. Functioneel blijft het scherm hetzelfde, maar wat de interface betreft heeft Microsoft een hoop veranderd. Er komt ook ondersteuning van de donkere modus voor het betreffende scherm.

Ook wordt het startmenu aangepakt, onder meer met de ondersteuning van mappen met appsnelkoppelingen. Gebruikers kunnen met de aankomende update daarnaast bestanden in apps openen door deze op het taakbalkicoontje te slepen. De taakbalk krijgt tevens een overflowfunctie. Verder brengt de update nieuwe beveiligingsopties en -verbeteringen naar het besturingssysteem, en ook enkele nieuwe toegankelijkheidsopties, vernieuwde gestures en animaties voor tabletgebruikers en uiteenlopende kleine tweaks aan de interface en het ontwerp van het besturingssysteem.

Door Yannick Spinner

Redacteur

17-08-2022 • 09:38

145 Linkedin

Submitter: jpkhakv221999

Reacties (145)

Wijzig sortering
Wanneer voegen ze nu eens de CPU temperatuur toe aan taakbeheer?
Ik denk omdat de CPU temperatuur niet zo evident is om op te halen. Een GPU heeft 1 temperatuur die doorgaans wordt bekeken, maar CPUs hebben voor elke core een aparte temperatuur. Dus dan zouden ze die temperaturen apart moeten aangeven.

Anderzijds geven ze momenteel ook een algemene kloksnelheid aan en niet die van elke core apart.
Dat is niet waar, moderne GPU's hebben meerdere sensoren (net als een CPU per core en package), waaronder AMD met hun hotspot temperatuur. De heetste plek op de GPU. Dat ding kan bijvoorbeeld 90 graden zijn, terwijl de GPU zelf maar 70 is.
Ja, maar de meting die verschijnt in task manager is niet die van de hotspot, maar die van de chip edge.
Ja, daarom vind ik 'm soms wat misleidend bij nieuwe GPU's, de hotspot heeft meer impact op de prestaties van de chip.
Precies! Wel goed ingelicht zijn, want de hotspot mag meestal wel wat heter worden dan de "chip edge". De Hotspot temperatuur is wel het eerste waarop wordt gethrottled als het echt te heet wordt.
Voor een snel overzicht als in taakbeheer is het meer dan voldoende dat alleen de warmste core weergegeven wordt, lijkt me voor een bedrijf als Microsoft vrij simpel te implementeren op die manier.
Load is weer te geven per core/thread, waarom niet een klein label linksbovenin per core plaatsen met de temperatuur en ghz?
Ik denk omdat de CPU temperatuur niet zo evident is om op te halen. Een GPU heeft 1 temperatuur die doorgaans wordt bekeken, maar CPUs hebben voor elke core een aparte temperatuur. Dus dan zouden ze die temperaturen apart moeten aangeven.

Anderzijds geven ze momenteel ook een algemene kloksnelheid aan en niet die van elke core apart.
Je kan ook de base temperatuur uitlezen. Die komt redelijk overeen met de gemiddelde core temperatuur.
Die kloksnelheid is voor mij overigens vaak zeer onnauwkeurig.
Niet gewoon een kwestie van twee programma's (Taskmanager en CPU-Z oid) die op andere frequentie updaten? Anders is wat meer achtergrond wel handig ;)
Ik denk omdat de CPU temperatuur niet zo evident is om op te halen. Een GPU heeft 1 temperatuur die doorgaans wordt bekeken, maar CPUs hebben voor elke core een aparte temperatuur. Dus dan zouden ze die temperaturen apart moeten aangeven.
Ja dus? Kunnen ze toch doen.
Ik vind dit ook heel bijzonder. GPU temperatuur zit er wel in, terwijl dat feitelijk "lastiger" uit te lezen is. CPU temperatuur is op bios niveau bekend...
Ik vind dit ook heel bijzonder. GPU temperatuur zit er wel in, terwijl dat feitelijk "lastiger" uit te lezen is. CPU temperatuur is op bios niveau bekend...
Voor het uitlezen van de GPU temperatuur heb je maar 2 drivers nodig. Ze zijn al jaar en dag ongewijzigd en daarom makkelijker toe te voegen.

Die van de CPU kent iedere generatie een nieuwe driver. Vooral AMD maakt er een potje van. Het is niet dankzij UEFI zomaar uit een bios te halen en vereist veel meer drivers.

Om die reden is dit lastiger.
"Lastiger" terwijl er een legio aan apps zijn die dit gewoon uitlezen. Vreemde gewaarwording, toch?
Alleen omdat er legio apps zijn die dat doen, maakt het niet minder lastig. Je moet het continu onderhouden zoals @Luchtbakker al aangeeft.
Beetje kul dit. Je kan een willekeurige app van 10j oud downloaden en het zal de recentste cpu's uitlezen.
Bovendien moet je sowieso de drivers up to date houden als je er überhaupt instructies op wil uitvoeren.
Lijkt me eerder de typische MS onwil.
Dat heet prioriteiten niet perse onwil is een groot verschil. Jouw prioriteit is niet die van hun. Als dev kies ik ook vaak niet te luisteren naar één specifieke klant maar een groep. Zo kan het best zijn dat iets al jaren door een kleine groep klanten iets wordt aangegeven en er nooit in komt. Omdat er per periode wordt bekeken wat prioriteit krijgt, echter dat betekend niet dat de wil er niet is om iets er wel of niet in te krijgen.

[Reactie gewijzigd door amoi op 17 augustus 2022 13:15]

Ik vrees dat je het amateurisme bij MS R&D onderschat.
Ik vrees eerder dat jij te weinig van de processen af weet, hoe groter het bedrijf hoe logger het wordt. Maar als je er gewerkt hebt en je kan het me vertellen hoe het er werkt hoor ik het graag, ik leer graag bij zodat ik mijn mening bij kan stellen.
Niet persoonlijk gewerkt, maar ken wel mensen die er gewerkt hebben en heb familie die op regelmaat samen werkt met microsoft developper teams in Seattle.
Het niveau van ontwikkelen is vaak ondermaats.
Veel modules in het OS krijgen geen updates omdat ze er zelf niet meer aan uit raken en niemand er durft aan komen.
Dat is oa de reden waarom ook het configuratiescherm een zootje geworden is.
aah bedankt!
Klinkt voor mij als een bekend probleem, maar lijkt me ook dat er dan een manager boven zit die het dan af dwingt dat opnieuw beginnen niet mag.
Zal wel, zo gedetailleerd weet ik het niet.
En idd, zoals vaak ligt het echte probleem hogerop.
Zal ook zo zijn met het ontbreken van de temperatuur in task manager.
Zover ik weet is de temperatuur een waarde waar je een multiplier op los moet laten die verschilt per fabrikant.
Lijkt me niet zo moeilijk om die bij te houden in een db. Waarschijnlijk doen ze dat nu zelfs al gezien je de cpu klok ook kan laten regelen door het OS(default doet de bios dat)
Zegt dat niet meer over jouw familie dan over Microsoft? ;-)
Zou niet weten wat mijn familie er kan aan doen dat het bij MS een zootje is.
Zo machtig is mijn familie niet. ;)
Er worden nu (door mensen hier in de thread) om hele specifieke uitlezingen gevraagd, terwijl de indruk in het algemeen om een generieke uitlezing lijkt te gaan. In dat aspect klopt mijn argument. In het aspect van exacte meting, gaat de argumentatie van o.a. die van jou wel degelijk op.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 17 augustus 2022 20:59]

Laat je de gemiddelde temperatuur zien? Afhankelijk van single/multi core toepassingen en uitgeschakelde cores kan dat erg scheef lopen, helemaal als de core count oploopt.
Laat je alleen de hoogste temperatuur zien? Dan ga je misschien systeem-breed acteren (throttling, fan control, etc) op een piekje op 1 van de cores, omdat er kortstondig een wat zwaardere single core activiteit langs kwam welke mogelijk al voorbij is tegen de tijd dat je temperatuur meebeweegt.

Hoe ga je om met iets als big.LITTLE, met verschillende cores en verschillende aantallen. Elk gelijkwaardig behandelen of ga je iets doen met weging/prioriteit/voorkeur in de temperatuur bepaling?

Ik ken geen 1 app die het echt goed kan. Of in ieder geval, dat het te verifiëren is.
Zo zie je bij veel apps dat die elk een eigen methode hebben gekozen voor wat ze je vertellen. Dat kun je heel mooi zien als je meerdere tools naar elkaar aan zet, en je verschillende CPU TEMPS terug ziet komen. Zo'n verschil zou raar zijn als het zo makkelijk is om de temperatuur te bepalen en uitlezen.

Als de "experts" het al niet kunnen, die uitlezen van dat soort data als specialisme hebben het niet eens zijn over hoe je de temperatuur uitleest....
Is je temperatuur constant te hoog dan werkelijk, krijg je mogelijk claims voor gemiste productiviteit. Is je temperatuur te laag, claims voor fysieke schade na oververhitting.
Ga je dan je naam/reputatie van Microsoft eraan verbinden? Ga je dan risico nemen dat er klanten naar je toe komen met schadeclaims omdat je gekozen methode toch niet perfect bleek?

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 17 augustus 2022 10:47]

Al gaven ze alleen maar de temperatuur van de gehele package.

Maar goed, Windows detecteert alle cores die beschikbaar zijn onder het besturingssysteem en kan dus aan de hand van alle beschikbare cores een gemiddelde pakken, of er dan cores uitgeschakeld staan maakt dan niks uit.
Lol, ik moest wel lachen hierom, want het klopt.

[Reactie gewijzigd door dieAndereGozer op 17 augustus 2022 10:31]

Er zijn legio aan apps die gewoon heel de bus afscannen en dan gokken welke sensor waarvoor dient. Maar al te vaak zie je dan dat verkeerde sensoren worden genomen voor bijvoorbeeld CPU.
Er zijn ontelbare gratis tools op internet te vinden die dit perfect kunnen.

HWMonitor, HWInfo64, NZXT CAM, Aida 64, RivaTuner, moet ik doorgaan? Dit kan microsoft dan ook gewoon als mega bedrijf
Kunnen en willen is iets anders en wat je laat zien is ook nog maar de vraag natuurlijk. Misschien moet je die apps ook eens naast elkaar openen, soms zit er tot 10 graden verschil tussen de apps. Lekker betrouwbaar.
Dat is geen kwestie van betrouwbaarheid, maar welke waarde ze meten. Er is niet 1 cpu temperatuur.

Sommige meten package, andere gemiddelde, andere per core, andere pakken tjunction, of een of andere edge temp, of de hotspot.

10 graden verschil is dan niet raar

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 17 augustus 2022 11:31]

Maar het is wel raar als je er iets anders verwacht hè en wat moet MS dan kiezen?
“Raar” dat moet je bij de makers van die tooltjes zoeken.

Ik denk dat MS slim genoeg is om zelf uit te vinden welke van die temperaturen geschikt is voor taakbeheer
Ik denk dat MS heeft uitgevonden dat het alle moeite niet waard is om dit te implementeren vanwege de enorme diversiteit aan mogelijkheden.
Er zijn simpelweg veel te veel verschillende cpu's op de markt en ook de enorme diversiteit van moederborden is mede hierop van invloed.
Het is veel simpeler om het niet te doen, dan veel tijd en moeite te besteden aan iets wat slechts een zeer kleine fractie aan gebruikers interressant zouden vinden en waar ze hoe dan ook weer kommentaar op zullen krijgen van "waarom heb je het niet zus en zo gedaan want ik vindt dat het zo moet" en tien anderen die daar dan weer tegening gaan.

Als je voorziet dat je het toch nooit goed kan doen in de ogen van de "doelgroep", dan kan je het beter maar helemaal achterwege laten en iets anders doen.
Welke daarvan kan het 'perfect' volgens jou? Want elke tool die je noemt heeft regelmatig foute metingen, de verkeerde sensor of bizarre temperaturen zoals -127...
Zodra je dat soort tooltjes ook regelmatig gebruikt zal je dat soort foute indicaties ook tegenkomen. Daar moet de developer dan achteraan om per CPU de boel aan te passen.
Voor Microsoft is dat dus een flinke kostenpost aan dev-time voor een feature die nog geen 1% van de gebruikers zou zien en dan nog nauwelijks nut heeft tenzij je Taskmanager vol propt met de per core temperatuur, package max en andere info en dat gaat buiten de scope van Taskmanager als simpele monitoringstool.
Hooguit leuk voor een Youtuber oid om te humble braggen over zijn CPU temperatuur :+
In powershell werkt het door dit te doen:
((Get-WmiObject MSAcpi_ThermalZoneTemperature -Namespace "root/wmi").CurrentTemperature/10-273.15).ToString() + " °C"

Het is dus wel gewoon beschikbaar als wmi object en daarmee ook binnen het besturingssysteem, zou dus verwachten dat het toevoegen aan taakbeheer daarmee eenvoudig zou moeten zijn.
Die geeft hier aan dat het niet beschikbaar is.
Probeer eens als administrator
Al gedaan, zelfde melding. Volgens Microsoft werkt het dus niet op alle machines.
Dat werkt niet op elk systeem gezien het niet altijd uitgelezen kan worden. Er zijn meerdere afhankelijkheden op dit punt.
PS C:\WINDOWS\system32> ((Get-WmiObject MSAcpi_ThermalZoneTemperature -Namespace "root/wmi").CurrentTemperature/10-273.15).ToString() + " °C"
-273,15 °C

werkt niet helemaal lekker haha :9
Ze moeten ook iets hebben voor windows 12 he. :)
Waarom zouden ze? 99.8% van de mensen interesseert het geen zier of hun cpu nu 60 of 80c draait. Echt niet.
Is ook zo, maar voor troubleshooting van een helpdesk zou het wel makkelijk zijn geen software van derden nodig te hebben.
Voor die 3-5 gevallen in Nederland en Belgie samen per jaar dat de helpdesk een overhitte CPU op afstand vaststelt? ;)
99.8% van de mensen interesseert het ook geen zier of hun CPU op 1.5 of 2.3 GHz draait. Niet elke functionaliteit hoeft afgestemd te zijn op 'normale' gebruikers.
Wanneer maken ze de taskbar eens zo goed als hij vroeger was... Zo lang dat kapot is blijf ik wel bij Windows 10.
ik kan je explorerpatcher aanraden; fixed taakbalk (bij mij weer verticaal) en rechtsklik, direct copy/past beschikbaar.
Jazz maar daar heb ik dus eigenlijk helemaal geen zin in. Als MS een slecht OS wil maken moeten ze dat maar doen, maar ik ga me dan niet in bochten wringen om het werkbaar te maken. Tot 2025 ik fijn bij Windows 10 blijven, als daarna Windows 11 nog steeds kapot is zal ik maar eens kijken of ik de minste ellende bij Linux, MacOS, ChromeOS, Samsung DeX, of Windows 11 heb. Mijn voorlopige test met MacOS gaf bij mij meer problemen dan Windows 11, maar goed, eens kijken hoe het er over 3 jaar uitziet.
ik dacht ook dat ze net zoals op die foto een dark skin kunt maken met deze update.
Mogelijk komt het niet door de design afdeling heen want ‘gebruikers groep X’ raakt dan in paniek….
Staat ongetwijfeld op de backlog maar GPU temperatuur is eerst opgepakt want meer business value?
Zolang de never combine windows, dubbele taakbalk, taakbalk op een andere kant van het scherm plaatsen (links, rechts, boven) en right-click context menu nog niet zijn gefixed blijf ik lekker op Windows 10.
En wat heeft jou voorkeur voor Windows 10 te maken met een update voor Windows 11? Zie deze berichten standaard staan onder elk bericht van nieuwe Windows versies. Toen Windows 10 uit kwam waren er ook zoveel reacties (als feature X er niet in zit blijf ik lekker op Windows 7 :+) en uiteindelijk ga je toch over.
De update voor Windows 11 kan goede QOL features met zich meebrengen die voor mij de overstap waard maakt. Eentje hier van is: "Gebruikers kunnen met de aankomende update daarnaast bestanden in apps openen door deze op het taakbalkicoontje te slepen." Een stap in de goede richting. De Overflow functionaliteit vind ik dan weer een stap in de verkeerde richting.

Zoals je aangeeft zijn deze updates van belang in hoe snel de adoption rate van Windows 11 zal zijn, dus dat is zeker relevant bij deze nieuwsberichten. Ik lees ze om te zien of de overstap naar Windows 11 al ene goed idee is.
Tja dat blijkt toch weer de hoop van veel mensen te zijn dat de nieuwe update van Windows 11 functionaliteit die zelfs XP al kon weer terug brengt, of een goede reden waarom Windows 11 niet in staat is om text op de taakbalk te tonen ;)

Windows 10 heeft juist een hoop van die gebreken aangepakt nadat Microsoft met Windows 8 (alweer vergeten? ;)) daar het flink verprutst had in een poging het wiel opnieuw uit te vinden met een bizarre Metro UI die leuk was op touchscreens maar verder voor de meerderheid niet lekker werkte.
Ook was Windows 10 gratis dus dat er een hoop mensen overgestapt zijn op een gratis Windows die de meeste gebreken van de voorganger oplost is niet heel verrassend.
Welke problemen hadden mensen dan met Windows 10 volgens jou?

Zelf had ik een 'klein' ongemak dat Windows 10 elke week of twee vergat hoe mijn SSD's hardware encryptie werkte met als gevolg een bricked installatie, dat was mijn reden van even afwachten op de firmware update van Crucial ;)
De negatieve reacties op Windows 10 waren ook terecht (o.a. de verplichte telemetry die nauwelijks uitgezet kan worden en verlies van controle op updates). Het verschil was wel, dat W10 vergeleken met W8 voor veel mensen een stap vooruit was, want W8 had o.a. een raar startmenu.

Windows 11 zie ik zelf niet zitten omdat het minder productief is. Dat is voor mij het belangrijkste aspect aan een OS. Ik wil een OS dat geschikt is voor power users, niet een OS dat functies laat verdwijnen omdat dat esthetisch gezien mooier is.

Het huidige Windows team lijkt ook niet meer zo capabel als vroeger, ik denk dat veel Win32 medewerkers inmiddels met pensioen zijn en er nu relatief véél meer designers en cloud ontwikkelaars werken. Ook in deze update weer: een donkere modus en een redesign voor taakbeheer (under the hood nog precies hetzelfde ding) en een overflow functie op de taakbalk (visueel dingetje). Bij een vorige update werd ook al het toevoegen van een optie om de rekenmachine op de voorgrond te houden als highlight gebracht (always on top is een standaard functionaliteit in Windows, maar goed...).

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 17 augustus 2022 12:53]

Juist. Een os moet voor mij productief zijn, dat staat mijlenver hoger op mn lijstje dan eye-candy. Ook het context menu als je rechts op bv een RDP file klikt (die gebruik ik nou eenmaal veel) zitten de opties die je nodig hebt onder weer een volgende menu. Ongelofelijk hoe ze dit bedenken. Meer kliks nodig hebben om hetzelfde te bereiken is in mijn boekje nooit goed.
In Windows 10 kun je de dikte van de taakbalk aanpassen. Ik heb deze altijd twee keer zo dik zodat ik al mijn vensters kan zien waar ik aan werk. https://www.howtogeek.com...he-taskbar-on-windows-10/
Voorbeeld zoals ik het heb:
https://imgur.com/a/2OHgOZa

[Reactie gewijzigd door prop_dynamic op 17 augustus 2022 10:52]

Oh zo dat nooit gebruikt vond ik er niet uit zien, ik zie wel in mijn start11 applicatie je de startbalk groter kan maken(Of nog kleiner).
Ja het is een persoonlijke keuze, voor mij is dat erg productief.

Oh interessant, misschien dat het met een 3rd party application werkt. Ik ben altijd alleen bang dat wanneer Windows dan update en de 3rd party application niet meer werkt, je vast zit aan de slechtere implementatie van het besturingssysteem.
Ja het is een persoonlijke keuze, voor mij is dat erg productief.
En toch is dat altijd een valkuil. Misschien werkt het wel voor je, maar vaker dan niet is 't meer gewenning waardoor het productiever aanvoelt of is het iets als moeite met aanpassen.

Veel zaken (applicaties, etc.) open is namelijk altijd contraproductief, zo werken onze hersenen nou eenmaal, hoeveel mensen zichzelf ook in de maling willen nemen dat 't niet zo is.
Dat is wel een erg sterke hypothese van je. Ik werk op een R&D afdeling met allemaal mensen op PhD/Postdoc niveau en stuk voor stuk hebben ze een 'messy desk'. Onze office promote een 'clean desk' policy, maar het elke keer erbij pakken van zaken kan zeer contraproductief zijn als je continu moet switchen van project. Afhankelijk van de creativiteit en werkwijze die mensen hebben in een rol, kan een andere inrichting van je OS productiever zijn.
Dat is wel een erg sterke hypothese van je. Zo, kan ik 't ook hè. Er zijn echt duizenden studies geweest naar of wij mensen in staat zijn om te multitasken en op meerdere zaken tegelijk te focusen, het antwoord is altijd hetzelfde; dat kunnen we niet echt. We kunnen wel snel switchen zodat we het gevoel hebben dat we het kunnen, maar het doet onze productiviteit veel pijn.

Je haalt wat zaken door elkaar. waaronder oorzaak/gevolg. Binnen een project of taak met samenhangende werkzaamheden mag het best een zooitje zijn, maar ieder element dat daar geen relatie mee heeft is onbewust een stoorzender. Dat mensen eraan gewend geraakt zijn, maakt ze niet ineens productiever of maakt hun hersenen niet ineens anders functionerend.
Ik werk op een R&D afdeling met allemaal mensen op PhD/Postdoc niveau
Ik snap je punt niet. Ook die mensen kunnen er een zooitje van maken want het blijven mensen. Dat ze op één of een paar vlakken flink doorgeleerd hebben, maakt ze niet ineens onmenselijk. Dit soort mensen hebben ook coaching op sommige vlakken nodig soms, is althans mijn ervaring. Niemand is overal slim of goed in.
als je continu moet switchen van project
Dat is dan ook een probleem opzich, continu moeten switchen. Daar zijn wij mensen heel slecht in, dus is het per definitie een puinzooi. Daar proberen ze het beste van te maken door dan maar alle informatie bij de hand te hebben, maar uit mijn eigen ervaring in die situatie kan ik je gerust vertellen dat als je het projectwisselen gestructureerder aanpakt en de boel schoner maakt, alles ineens een stuk sneller en comfortabeler gaat.

Hier een artikeltje daarover, het artikel zelf vind ik wat zwakjes, maar waar het mij vooral om gaat zijn de gebruikte bronnen die mijn verhaal uitstekend onderbouwen.

Er is een reden dat bijna alle UI's van software op aarde clutter tegen probeert te gaan, zeker UI's waar de nodige R&D aan vooraf gegaan zijn.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 17 augustus 2022 11:20]

Je zegt hier kortom dat orde altijd beter is, maar dat is niet het geval. Er zijn ook zat publicaties die laten zien dat in sommige beroepen en taken, creativiteit en out-of-the-box thinking meer waarde hebben. Hier is een publicatie die deze hypotheses ook toetst: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0956797613480186

Jij noemt het clutter, ik noem het een andere organisatie.
Je haalt wéér dingen door elkaar. Creativiteit en out of the box denken hebben niets met een zooitje te maken. Het is wel zo dat in chaos je creatiever kunt zijn omdat je geen andere keuze hebt, dus dat gedrag wordt meer geïnspireerd door de omgeving. Maar dat betekent niet direct dat je van alles in je leven maar een puinzooi moet maken, zo werkt het niet. Je aangehaalde link heeft het ook over order en disorder, dat is wat anders dan een puinzooi op je bureaublad/werkplek.

Je trekt echt véél te snel conclusies en verbind zaken met elkaar zonder enige aanleiding.
Er is verschil tussen een 'zooitje' en een groter overzicht. Dit heb ik graag met meerder vensters meteen bij de hand, dit hoeft niet perse minder productief te zijn. Dat Microsoft alles achter meer menu's wil verbergen maakt het niet perse productiever. Een extra click voor allerlei zaken kan contraproductief zijn. Anders kun je alles wel reduceren tot 1 knop, hier wordt de draak gestoken met dat principe: https://www.youtube.com/watch?v=BGGOn-H7s3Q.

Je moet zelf leren zaken wat te kunnen relativeren, niet alles is zwart/wit. Er zijn zat grijze gebieden en verschillende smaken van hoe mensen het meest productief werken.
Op zich lopen die programma's ook altijd wel bij, aangezien ze ook beta versies enzo testen.
Je kan start11 en startallback proberen, of die 2de het heeft weet ik niet
Heb daar wel licentie van over die ik niet gebruik, toevallig alleen net even gebruikt(Maar kwam omdat ik verkeerde had wou start11 gebruiken).
Startallback heeft niet het windows 10 start menu, tenminste hij kwam bij mij niet. toen zag ik oh wacht ik gebruikte inderdaad start11 :).

https://www.stardock.com/products/start11/

https://www.startallback.com/

STartallback volgens mij wel iets meer opties, zoals ook menu's van windows verkenner terug brengen enzo.
Je kan de trials van deze proberen of op je eigen machine, of op een vmware ofzo uiteraard.
Je heb ook nog gratis alternatief genaamd explorerpatcher

https://nl.hardware.info/...enu-terug-naar-windows-11

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 17 augustus 2022 11:36]

Thanks, tijdens de overstap van Windows 7 naar 8.1 heb ik hier ook naar gekeken. De software van Stardock was toen een stuk nieuwer, misschien is het beheer van registeraanpassingen een stuk beter geworden en is het wel een oplossing :).
Ik gebruik W11 al sinds de start en ben er helemaal blij mee.
Het werkt in mij optiek veel beter dan W10.
Ook voor een Windows starter is W11 veel gebruiks vriendelijker, de menus zijn veel overzichterlijker.
Al gebruik ik wel vaak de zoekfunctie en configuratie scherm.

Heeft iemand ook een soort van lag/stutter in de hoek van de klok, alleen daar heb ik het. Maar niet in games, alleen in bureaublad.

Ook zou ik wat meer shaduwen willen in de "light theme" de taakbalk springt niet uit de achtergrond.
Weet iemand hoe ik daar iets meer schaduw kan krijgen bij de "outline" van de taakbalk?

Laatste vraag weet iemand hoe ik de search symbool als instant balk kan krijgen(open geklapt), net als in W10?

Al dertig jaar windows start icon links gehad. Maar bij W11 altijd midden gehouden en dat werkt erg makkelijk naar paar dagen :)

Fijne dag iedereen!
Hier ook gelijk naar w11 gegaan. Bestanden droppen op de taakbalk miste ik al. Daarnaast mis ik nog wel het openen van de taskmanager via rmb op de taakbalk.

Verder valt het nog wel mee. Ik ben vooral blij met het opdelen van de schermen (wat ik altijd via power toys/displayfusion moest doen).
Daarnaast mis ik nog wel het openen van de taskmanager via rmb op de taakbalk.
Dat zit er gewoon in.... het zit al jaren ook in 't rechts-klik menu van de startknop. Dus net zoveel kliks, alleen links (of midden) ipv rechts op de balk klikken..
Klopt maar is gewoon fijn dat je overal kan doen, in plaats van alleen nu nog maar op de start button.
Dit is voor mij ook gewoon een hele simpele gemis, heb start11 geïnstalleerd werkt heerlijk weer die functies terug te hebben.
die in 't menu van de startknop is een veel logischere plaats, daar zitten een heel stel systeem functies bij elkaar, ik heb 't altijd vreemd gevonden dat je op een klok rechts moest klikken om bij taakbeheer te komen.
Je hoeft niet op de klok te klikken maar gewoon op de taakbalk, waar dan ook, dat is het gemak ervan.
Dus het werkt ook op de klok, op de startknop of op lege taakbalk, lekker simpel en je kan niet missen ;)
Het openen van de taskmanager gaat nog wel maar je moet rechts op het startmenu zelf klikken, gaat niet meer van overal op de balk ;) (of ctrl+shift+esc)
Je kan best wennen aan Ctrl-Alt-Esc of Win-X -> T

Maar begrijp dat het irritant is als jouw manier van werken om zeep wordt uit gefaseerd.
Laatste vraag weet iemand hoe ik de search symbool als instant balk kan krijgen(open geklapt), net als in W10?

Wellicht zonder tweaks niet maar waarom zou je een sear balk willen, hij doet precies het zelfde als het icoontje.
Je drukt erop en het zoek scherm opent als je gaat typen, en dan zie je ook de zoek balk(Scheelt veel ruimte op je taakbalk die zoekbar).

Verder niet helemaal mee eens over windows 11, het start menu kan ik mee leven op zich(Zeker als er folders komen).
Ik heb op werk gewoon bij windows 10 groepjes met veel gebruikte apps gepint als tegel, dit werkt heerlijk gewoon je muis vast houden snel klik klik en open.

De verkenner is in de laatste beta's sterk achteruit gegaan, de nieuwe quik access gaat veranderen ziet er niet fijn uit, rechte muisknop menu is niks overzichtelijker aan juist irritanter, het zelfde voor de ribbon zeg maar bovenaan.
Het zijn allemaal miniatuur icoontjes geworden, en ingeklapte menu's in elkaar met expand helemaal niet overzichtelijker/ vriendelijker in gebruik.
Net als task manager openen rechte klik op de taskbar, deed ik altijd zo heerlijk in plaats van naar start of via start menu.

Ik ben helemaal niet tegen verandering, tot windows 10 vond ik elke windows fijner en beter, win10 zelfs de beste(ja oke settings menu niet altijd overal ideaal).
Maar nee windows 11 is voor mij voor het eerst gewoon een achteruitgang, waardoor ik niet prettig meer kan werken.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 17 augustus 2022 10:29]

Tjah, mocht mijn i6700k nog aanvaard worden zou ik ook overstappen, maar blijkbaar telt een 6 jaar oude cpu al niet meer mee ...
Ik draai momenteel deze versie op ARM64 met VMware fusion op een Mac M1, en kan veel verandering inderdaad zien... ik ben erg tevreden over de vele wijzingen die zijn doorgevoerd door Microsoft, lijkt ook allemaal veel smoother te functioneren met veel functies.
Wel spijtig dat je functionaliteit ziet terugkeren die decennialang bestaan heeft in Windows en met de release van win11 werd verwijderd zoals de mogelijkheid om bestanden gewoon te droppen op open applicaties in de taakbalk. En ik zie nog altijd geen terugkeer van andere functies zoals het kunnen plaatsen van de taakbalk op een andere plaats dan onderaan. Voor mij is dat laatste niet belangrijk, maar ik zie toch vele mensen vragen naar dat soort van functionaliteit die al sinds het begin van de taakbalk aanwezig was in Windows.
Ik vind vooral het tempo van wijzigingen spijtig.
Als je kijkt naar andere besturingssystemen dan worden daar echte grote stappen gemaakt t.b.v. gebruiksvriendelijkheid... MacOS Venture introduceert veel verbeteringen in hun best goede ingebouwde apps zoals e-mail's intrekken in de mailclient, uitbreidingen van spotlight en handoff voor Facetime. Ook grote veranderingen zoals shareplay, stagemanager (wat je er ook van vindt) en je telefoon gebruiken als webcam.
Het zijn verfijningen van gebruikersgemak. En dat doen ze ieder jaar weer..


Windows heeft 'dark mode' nog niet eens onder de knie... maken mappen beschikbaar in het startmenu (iets dat Windows XP al beter deed want die kon ten minste een aantal niveau's diep zijn), geeft taakbeheer een redesign (waar niemand om vraagt?). Microsoft doet al 4 jaar over tabs in Explorer... Hoe kan dat?
Maar Apple weet dan ook wat ze willen. Ze halen zelden functionaliteit weg, en het design staat al sinds 2001 als een huis. Microsoft blijft steeds aan de formule rommelen.

Aan de andere kant - ze zijn van ver gekomen. Windows 7 liep jaren achter op MacOS op het gebied van stabiliteit en gebruiksvriendelijkheid. Datzelfde merk ik met Windows 11 niet.
Ik vraag me dan toch af hoe mensen het voor elkaar krijgen om Windows 7 te laten crashen zonder brakke drivers (niet de verantwoordelijkheid van Windows) of brakke hardware (same story).

Buiten dus een brakke computer (een luxe voor Apple die hun eigen drivers en hardware volledig in eigen hand heeft) kan ik mij niet voorstellen hoe je W7 kan laten crashen?

Windows 10 was dan weer in het begin vrij makkelijk te crashen door bijvoorbeeld een SSD te hebben met hardware encryptie :+
Niet zozeer crashes maar van wat ik me kan herinneren was er gewoon meer "random error". Dingen die net even niet lekker liepen. Je was meer aan het troubleshooten dan nu. Ook was het driver model toen nieuwer dus ik kan me voorstellen dat er gewoon meer brakke drivers waren in die tijd.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 17 augustus 2022 12:38]

Hm, misschien kijk ik door de nostalgische bril :+ Ik kan mij er niets meer van herinneren dat W7 daarin problemen gaf maar ik kan ook geluk hebben gehad natuurlijk.
Het is zelfs de meest gevraagde feature in de feedback applicatie, maar Microsoft zegt dat het een kleine minderheid is. Snap niet waarom je zo'n feedback applicatie maakt als je de feedback toch gaat negeren.
De overige meest gevraagde zijn ook dingen die in Windows 10 wel konden...

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 17 augustus 2022 10:56]

Naast de feedback applicatie heeft MS natuurlijk ook al heel wat jaren telemetrie in Windows zitten en hebben zij dus inzicht in hoe groot het percentage gebruikers is dat effectief de balk niet onderaan heeft staan. En natuurlijk ga je veel weerstand krijgen wanneer je iets wegneemt dat al meer dan 20 jaar bestaat zonder blijkbaar goede reden.

De feedback is dan ook vooral om te kijken naar welke functionaliteit of welke gebruiken ze over het hoofd hebben gezien ipv een bewuste beslissing over te hebben gemaakt.

Maar ja, zelfs al gebruikt slechts 1% van gebruikers iets, dan heb je het alsnog over miljoenen mensen.
Wat het meest irritant is aan de 'samengevoegde taakbalk' in Windows 11, dat als je de computer afsluit er heel vaak nog iets open blijkt te staan... De melding kun je annuleren maar de computer sluit sowieso af, geeft niet zoveel maar wel knullig :z . Bij Windows 10 was het veel duidelijker welke mappen programma's nog openstonden. Ik vind het onbegrijpelijk dat MS dit zelf niet ziet... dat je het niet ziet... :+
Ik heb zelf de beleving dat we telkens weer in een soortgelijke discussie waarneming terecht komen. Waar men gemiddeld redelijk tevreden was over win7, had ms met win 8(.1) een gedrocht van een os neergezet (persoonlijke mening). Ook in die periode bestond er een groep gebruikers welke bleven verkondingen dat win8(.1) best meeviel en eigenlijk goed te gebruiken was.

Na een aantal jaren van ellende zag MS dan toch eindelijk weer het licht en werden we verlost van deze ellende met Windows 10 (waar ik nog erg tevreden over ben.) Nu zie ik weer een zelfde groep gebruikers zich positief uitlaten over win11, terwijl ik in real life maar nauwelijks eindgebruikers gebruik zie maken van win11 en er vooral over klagen. Dat en het feit dat er héél véél "oude" hardware in omloop is, wat nog prima te gebruiken is (ssdtje erin, beetje ram, en gaan) , (zelfs 1st gen intel core), waar je via de bekende websites nog best een accu voor kunt vinden, maar waarvoor helaas geen officiele wind11 support bestaat (ik heb het dan niet over de legio unsupported win11 installs op niet ondersteunde hardware die in de lucht zijn).

In mijn optiek, als je al wat langer windows builds voorbij zie komen (enkele decennia), kan je je niet aan de indruk onttrekken dat er na win11 wellicht weer een wat "hardware vriendelijkere" release verschijnt die ook weer meer van win7 / win10 weg heeft.

Of ik zit er wellicht naast, wie zal het zeggen...
Wat ik eigenlijk het meeste mis in W11 is het kunnen ongedaan maken van dat idiote groeperen van taakbalk buttons.. Ik heb vaak een behoorlijk aantal mails open staan en moet nu iedere keer extra handelingen verrichten om de juiste te openen. geweldig irritant en dat terwijl monitoren en resoluties blijven toenemen en er geen ruimtegebrek meer is.
Nog steeds geen 'Never Combine' of 'Ungroup' voor taskbar buttons/applicaties....?

Insert Rob Geus. Man man man... :X
Dit mis ik ook enorm... Als ik meerdere Visual Studio's open heb, is het nu eenvoudig te zien aan de labels op de taskbar welke ik nodig heb, en kan ik hem met één klik openen. Hoe doen andere tweakers dat in Win11? Vereist toch een extra handeling om het icoontje aan te wijzen zodat het openschuift, je de meerdere instances van dezelfde app ziet, en dan de juiste aanklikken? Of moet je dan echt de StartAllBack gaan aankopen om functionaliteit terug te hebben die er in Win10 gewoon inzit?

(Om die reden oa zit ik nog op Win10...)
Het is inderdaad nu even een seconde wachten op de 'uitklap'. Het is... debiel en onnodig (ik mis 'm ook), en we kunnen (terecht) een hele discussie voeren over de prio's van MS, maar om nou te zeggen dat het echt merkbaar is in de productiviteit.. nou nee. Er zijn natuurlijk wel redenen om 11 nog even te laten liggen, maar om het helemaal afhankelijk te maken van dit dingetje...
Ik heb de alt/win-tab een beetje 'herontdekt'. Helpt ook goed met het opruimen van schermpjes. ;)
Daar gebruik ik gewoon win+tab voor (of drie vingers op je touchpad). Nog veel informatiever. Bij mij staan ze zelfs op verschillende bureaubladen in sommige gevallen, nog handiger dan het gehannes met vensters op één.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 17 augustus 2022 11:10]

Als je visual studio code gebruikt is de Peacock extensie aan te bevelen. Met deze extensie kan je kleurtjes geven aan bijvoorbeeld de top balk en daarmee snel projecten herkennen :)
Bestaat dit toevallig ook voor Intellij of andere Jetbrains programma's dat je weet?
Heb altijd gegroepeerd staan en zonder labels. Anders zou mijn taakbalk veel te klein zijn.
In Windows 10 kun je je taakbalk dubbele dikte maken, dan kan ik er altijd genoeg programma's op kwijt.
Dat kon in XP zelfs al.
Zelfs in Windows 98SE. Misschien Windows 95 ook. Even testen op m’n pentium 266 MMX. 🤠
Ik vind het handiger dat de icoontjes compact zijn en je dus snel naar je apps kan (in mijn ervaring) ipv de grote iconen met de namen. Mijn workflow is voor mijn gevoel meer 'ga naar VS' -> 'kies welke VS open moet', of dat sneller is weet ik niet, maar ben het al gewend sinds windows 7 dus dat zal het grootste deel zijn.
Met uitgeklapte icoontjes is de workflow dan: klik op het juiste knopje in 1 keer ;)
Dus heb je vier Visual Studio Code schermpjes open (vier verschillende projecten bijv) en je wilt 'Project A' dan klik je op de knop die 'Project A' heeft en niet degene die 'Project B' heet.
Met gegroepeerde icoontjes moet ik eerst een seconde op het icoontje hangen, dan klapt er een menu uit met de vier VSC's waar ik uit kan kiezen, niet een ramp maar wel wat langzamer/meer stappen.

De een vind het direct bij naam zien makkelijker, de ander houdt van een opgeborgen/gegroepeerde layout, zelf zweer ik bij de eerste en dat Microsoft weer eens dat eruit sloopt om uiteindelijk terug te gaan brengen (ooit...) als een 'nieuwe feature' is zoals wel vaker met Microsoft een beetje een afknapper :+
Ik heb ook vaak meerdere Visual Studio's open staan en ik wissel door op 't taakbalk icoon te 'hangen', binnen 1 sec komt 't schermpje met de instances er boven en dan op de juiste klikken.
Ik zie 't probleem niet zo, die ene seconde overleef ik prima en omdat ik nogal visueel ingesteld ben zie ik soms eerder aan 't plaatje dan aan de tekst welke ik moet hebben, dus scheelt tijd om de titel te lezen ;-)
https://i.imgur.com/vXu8PZI.png

https://www.startallback.com/

€5 voor lifetime key. Gebruik het al sinds Win8, super fijn programma en altijd mooi bijgehouden. Je kan hem testen voordat je koopt.
Kan de taakbalk al worden verplaatst naar links, rechts of boven? Dit heeft me er tot nu toe van weerhouden om over te stappen...
Nope, en heeft ook een erg lage prio. Die hoef je voorlopig niet te verwachten.
Jammer zeg. Ik vind het echt een dealbreaker ; p
Bedankt voor de reactie!
Nee alleen eventueel met programmatjes van 3de, die op zich ook prima werken.

https://www.stardock.com/products/start11/

https://www.startallback.com/

Explorer patcher
https://nl.hardware.info/...enu-terug-naar-windows-11

En wellicht nog meer en ook vast gratis tooltjes, ik vind zelf die van stardock fijner dan startallback(Gebruik de licentie hiervan ook niet meer).
STart11 heeft dan alleen niet de functies in de verkenner om terug te zetten, maar goed heb je dan weer andere programmatjes voor.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 17 augustus 2022 10:50]

En Explorer met Tabs? Dat zit toch ook in 22H2? Wel in de beta in elk geval.
Dat is wellicht uitgesteld naar iets latere versie las ik gisteren.
Sinds de laatste update is het geluid op m'n werkstation weg, en met geen mogelijkheid terug te krijgen. Dus ik hoop dat dit ook gefixed wordt.

Wel blij dat ik nu eindelijk een bestand op een programma icoontje kan slepen om het te openen.
Sinds de laatste update is het geluid op m'n werkstation weg, en met geen mogelijkheid terug te krijgen. Dus ik hoop dat dit ook gefixed wordt.

Wel blij dat ik nu eindelijk een bestand op een programma icoontje kan slepen om het te openen.
Ik heb hetzelfde probleem met het geluid sinds de laatste Windows 10 update. Uit armoede de jongste backup teruggezet en geluid is terug!
Ah kijk, ik ben niet de enige die lijd! :)
Het gaat bij mij om een realtek chip op een X470 Strix moederbord van Asus
Eindelijk, heb hier de beta draaien op de laptop. Moet eerlijk gezegd zeggen dat dit de windows 11 update is die vorig jaar vanaf het begin had moeten uitkomen. Zaten voor mij teveel haken en ogen aan de eerste Windows 11 versie. Kan mijn pc rustig upgrade 20 september.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 17 augustus 2022 09:59]

Ik vind 11 heel prettig, alleen mis ik de mogelijkheid om te taakbalk op een non-primair scherm bovenin te zetten. Ik wil hem namelijk op mijn rechterscherm boven en niet op de andere schermen in beeld.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee