Door Mark van der Kruit en Wout Funnekotter

Windows 11 krijgt grote update, haalt dit de twijfelaars over?

20-09-2022 • 06:00

394 Linkedin

Dinsdag brengt Microsoft de eerste grote update voor Windows 11 uit, een update waar veel mensen die nog altijd Windows 10 gebruiken, ongetwijfeld naar hebben uitgekeken. Toen Windows 11 vorig jaar uitkwam, konden vooral de nieuwe taakbalk en het nieuwe startmenu niet bij iedereen de handen op elkaar krijgen. De vraag is natuurlijk of deze 22H2-update, verwijzend naar het jaar 2022 en dat deze update in de tweede helft van het jaar uitkomt, daar verandering in brengt. In deze video bespreken we de belangrijkste veranderingen en kijken we of iedereen nu met een gerust hart afscheid kan nemen van Windows 10.

00:00 - Intro
00:11 - W11 22H2
01:16 - Startmenu + Taakbalk
02:35 - System tray + Quick Settings
03:18 - Focus
03:46 - Het startmenu
04:34 - Snap
05:14 - Verkenner
06:40 - Taakbeheer
07:33 - Het instellingenmenu
08:24 - Tabs
10:43 - Conclusie

Reacties (394)

Wijzig sortering
Zolang een wijziging ervoor zorgt dat er meer kliks nodig zijn om hetzelfde te bereiken is het voor mij een achteruitgang in UX en dus productiviteit.

Twee voorbeelden die in deze update niet zijn opgelost:

1) ‘Never combine’ van tegels in de taakbalk. In W10 kun je hiermee iedere instantie van een app een eigen tegel geven. Je kunt dus met één klik het juiste app venster openen. In W11 moet je eerst zweven over de tegel, obv hele beperkte visuele cues de juiste tegel zoeken, en dan pas klikken. Achteruitgang mbt productiviteit.

2) Gelaagdheid rechtermuis context menu. In W10 heb je alle functies direct in het context menu. In W11 zitten veel gebruikte functies een extra laag diep. Lastig te bereiken en een extra handeling. Achteruitgang mbt productiviteit.

Dit zijn twee voorbeelden die mij ervan weerhouden om te upgraden. Ik heb W11 een tijdje geprobeerd maar ik kan er niet aan wennen dat extra handelingen nodig zijn om hetzelfde te bereiken.
Reageer
Zonder je te willen aanvallen, maar er zitten veel dingen in W11 die je productiviteit verbeteren. Beperk je dan niet je eigen productiviteit? Zit je dan niet gewoon in de weerstand omdat je niet van verandering houdt? Prima als je niet wilt upgraden, maar je doet alsof Microsoft het niet snapt.

Voorbeeld, ik ben een van de weinigen die de interface van Windows 8(.1) geniaal vond. Maar ik vond het geniaal omdat ik mijn werkproces aangepast had aan de interface en het klopte. De visie die er achter zat zorgde er voor dat ik veel sneller relevante informatie opnam. Met één druk op de knop had ik al mijn programma's gegroepeerd per onderwerp en/of per functie. Ik mis die interface nog steeds. Maar ik zit gewoon in W11 te werken. En ik vind het allemaal prima. Windows 8 is voor mij inmiddels nostalgie.

[Reactie gewijzigd door r_acker op 20 september 2022 17:04]

Reageer
Ik ben over naar w11 maar ik stoor mij dagelijks aan de "ver-apple-ing" van de interface.

instellingen verbergen. Knippen/plakken vervangen door een icoontje zodat ik erover moet hooveren voordat ik weet wat wat is. (25+ jaar aan muscle memory) inderdaad het verplicht samenhokken van vensters op de taakbalk. Rechtermuisknop op de taakbalk doet niets meer, ik moet nu een sneltoetscombi onthouden (het hele doel van een GUI indertijd was de dood van sneltoetsen en functietoetsen, niks meer hoeven te onthouden en alles via logische menu's naar boven te krijgen.) De onbruikbaarheid van het startmenu.

Oftewel: ik kan mij heel goed vinden in wat @Lazerus zegt.

Het zal wel een gevalletje leeftijd zijn. We torsen decennia aan Windows "kennis" mee. En windows11 flikkert dat allemaal overboord.
Reageer
@redniels en @naaitsab, het is zeker geen gevalletje leeftijd. Ik kom nog uit de win 3.11 tijd (oke oke, C64 tijd). Het is meer een gevalletje aanpassingsvermogen denk ik. En dat bedoel ik niet verkeerd, maar ik vind het oprecht interessant om veranderingen in te zetten voor hun doel.

Wat ik veel lees: je moet hooveren over een icoontje om te zien welke programma’s open staan. Dat heb ik al tijden niet meer gedaan. Drie vingers omhoog op mijn trackpad en door. En minder icoontjes in beeld geeft mij ook nog eens visueel rust en focus.


Andere verbeteringen: het werken met meerdere bureaubladen zodat ik per type functie de beste werkplel heb. Of ik nu video’s edit, een training geef of aan een website werk. Ik heb die informatie voor me klaargezet die ik dan nodig heb. Maar ja, het kost je even wat inrichtingstijd. Maar je excellereert dan wel je productiviteit.

En meer klikken? Ik gebruik veelal mijn toetsenbord. Windows toets indrukken en typen wat je wilt en het juiste programma of de juiste setting komt naar boven. “Windows + bl” en daar zijn de bluetooth instellingen.

En teveel kliks vind ik net zo’n slecht argument als dat alle informatie op de homepage van een website moet staan. In één venster. Mensen weten echt wel hoe ze moeten scrollen. En we doen de hele dag niks anders dan klikken. Maken die twintig kliks extra echt het verschil? Of die 200? Ik ben even direct, maar als die jouw productiviteit bepalen dan heb je heel andere problemen….

Dus als je security technisch mee wilt en met jouw klanten mee wilt om ze beter en moderner te kunnen helpen, moet je jezelf dwingen om energie te steken in de nieuwste technieken. Ook in de randzaken. Anders zaten we allemaal nog op win3.11, er was geen lichter (visueel) OS dan dat?

[Reactie gewijzigd door r_acker op 21 september 2022 00:55]

Reageer
"Drie vingers omhoog op de trackpad en door"

Trackpads en (goede) gesture support (cq herkenning) is in mijn ervaring niet universeel. Daarnaast zijn er mensen bij wie touch devices sowieso matig werken.
Reageer
"Wat ik veel lees: je moet hoveren over een icoontje om te zien welke programma’s open staan. Dat heb ik al tijden niet meer gedaan. Drie vingers omhoog op mijn trackpad en door. En minder icoontjes in beeld geeft mij ook nog eens visueel rust en focus."

Trackpads zijn inderdaad zo verschrikkelijk heerlijk geworden ten opzichte van oudere windows versies. plus het ziet er na mijn mening veeel beter uit dan windows 10. Rip muis :D

edit: 2e desktop met 4 vingers is ook een heerlijke uitkomst, tenzij je ict leraar bent op school uiteraard. we snappen allemaal dat het 2e bureaublad niet gebruikt word om te gamen. ;)

[Reactie gewijzigd door Stefankoers op 21 september 2022 15:37]

Reageer
Ik herken dat wel mbt. Windows 8.x maar ook de Office Ribbon.
Er zit een stuk gewennig in; maar voor sommige usecases ben je ook gewoon niet sneller, zonder dat je allerlei settings aanpast (als dat al kan).

Zelf vind ik het stomzinnig dat ik met volumeicoon extra moet klikken om van device te wisselen. Nu heb ik mij erbij neergelegd en kan dit voldoende vlot door op pijltje te klikken. Het ziet er wel netter uit, maar sneller is het niet. Aan wennen kan je dat wel.

Wat ook vervelend is; ik kan mijn bluetooth oortjes niet koppelen als device zonder microfoon. Dit was vroeger gewoon te kiezen, nu niet. Ik snap het - dit maakt het makkelijker zodat de gemiddelde user niet met allerlei profielen wilt lastig vallen. Om de microfoon uit te schakelen (anders zit je met lage kwaliteit audio in applicaties/games, ook al pak je een andere input device) moet je in de devicemananager aan de slag.

Het is gewoon onhandig dat je hier tijd en moeite in moet steken terwijl dit vroegerout of the box al goed zat. Op dit vlak is mijn workflow niet beter.
Reageer
Noem eens een paar dingen die volgens jou W11 veel beter doet dan W10 qua productiviteit? Waar ik vooral tegen aanloop zoals Lazerus ook aanhaalt is dat je veel meer moet klikken om iets aan te passen en er wordt onwijs veel schermruimte onbenut door de nieuwe taakbalk. Het startmenu is omgebouwd tot een Android App-drawer waarbij alle handigheidjes weg zijn. Het is ook nog bizar traag geworden met zoeken van programma's. Daardoor is 'Powertoys Run' eigenlijk verplichte kost geworden als je snel een programma wil starten.

Het is mijn inziens vrij duidelijk dat W11 vooral gericht is om het allemaal een stuk strakker te laten ogen zoals Apple dat al tijden doet. Dat is voor degene die daarop zitten te wachten prima maar het kernwoord hier is 'keuze'. Als ze de opties die Valinet's ExplorerPatcher gelukkig brengt nou standaard als keuzes opnemen in W11 zal je veel minder verzet gaan zien.

Bij W8 hebben ze aardig de scheve schaats gereden door niet te luisteren naar hun userbase. Gezien deze update zeer veel UI klachten totaal niet heeft aangepast zie ik weer een herhaling van zetten. Als er een aantal dingen flink verbeterd qua instellingsopties wil ik het wel een kans geven. Zo niet dan doe ik net als bij W8 en wacht ik wel tot Windows 12 uitkomt.
Reageer
Toch ter verdediging van win8: voor een tablet was het een veel fijnere interface dan win10.
Ze hadden dat echter niet moeten verplichten. Hetzelfde met 11. Zolang ik niet al mijn programma's in die taakbalk kwijt kan dan switch ik niet.
Reageer
Hoewel ik me zeker situaties kan inbeelden waarin mensen liever werken met het niet groeperen lijkt het mij vanuit UX oogpunt nog altijd niet de beste oplossing. Daarvoor zou je het ook weer moeten combineren met labels. Anders heb je verschillende identieke iconen naast elkaar staan en weet je nog niet welk icoon waarvoor dient, moet je er alsnog gaan bovenhangen om te zien wat er juist onder zit. Of je moet gaan gokken of je moet alles in de juiste volgorde open doen zodat alles altijd in dezelfde volgorde staat.

En dan heb ik liever de combinatie. Want als je eenmaal een hele hoop applicaties hebt openstaan wordt dat ook weer onoverzichtelijk. Het verschil lijkt mij dan ook meer gevoelsmatig te zijn.

Op het tweede punt dat je aanhaalt komt er dus verbetering, al voelt dat ook meer als een lapmiddel en had ik liever gewoon een setting gezien. Al kan je vandaag reeds een registerwaarde wegschrijven die het oude contextmenu direct toont bij rechtsklikken. Ik begrijp ergens wel waarom MS het gedaan heeft, het oude menu is gewoon te overvol komen zitten. Maar met het nieuwe gaan ze op termijn hetzelfde probleem bereiken. Met Office hebben ze dit ooit ook proberen te doen in de menu structuur van Office 2000 (of was het 2002?) waarbij ze ineens een deel van de minder gebruikte opties verborgen werden totdat je onderaan op een pijltje klikte om heel het menu zichtbaar te maken. Het voelt een beetje alsof ze dat hier opnieuw proberen.
Reageer
Nouja. Het probleem is meer complete inconsistentie van verschillende functies. Ik merk heel veel grafische bugs waardoor ik soms ineens een zwarte rechthoek op mijn beeldscherm heb van een app die gecrashed is oid en die krijg ik dan met geen mogelijkheid weer weg en is always on top. Moet ik een complete system reboot doen.

Ook gedrag van taakbalken is altijd weer een vraag, want ik gebruik meerdere schermen met hun eigen taakbalk. Dus knoppen zijn alleen zichtbaar op het scherm waar de app zich bevind. Alt-tab heeft daar echter schijt aan en laat alles in volgorde laatst gebruikt zien. Dus ook alles wat niet op het hoofdscherm staat waar ik op alt-tab.
Reageer
Vond ik ook erg vervelend, maar met win tab laat hij het iig op het juiste scherm zien...
Reageer
mja, een probleem though. Mijn windows key wordt door windows gaming disabled bij het starten van een spel. Wordt ook niet weer enabled als ik het spel afsluit. het probleem is, Ik heb deze functies allemaal expliciet uitgezet, want ik vind ze gruwelijk irritant, maar dat werkt dus niet goed. /mijn windows toets werkt dus gemiddeld zo'n 1,5 uur per week. Win+tab is dus compleet niet bruikbaar.
Reageer
"Wordt ook niet weer enabled als ik het spel afsluit."

Lijkt me dat dit overkomelijk moet zijn? Ergo, op te lossen?
Reageer
Ja dat dacht ik ook. Alleen het uitzetten van die gamebar functionaliteit in de instellingen doet dus niks.

Game mode staat bij default actief (op een pro installatie, dus wat ze daar bij MS aan het doen zijn is mij ook een raadsel). Ik heb de halve zwik al verwijderd, maar nu krijg ik dus iedere keer een popup dat er iets niet geopend kan worden (van een feature die ik niet wil gebruiken ook) en dat kan je ook niet wegkrijgen.

Ik heb het ondertussen maar een beetje opgegeven. Ik zie wel of het werkt of niet.
Reageer
Daarvoor zou je het ook weer moeten combineren met labels.
Iets wat in Windows 10 gelukkig ook kon. Het is voor mij vanwege productiviteit daarom een complete no-go nu. Dat icm bugs rondom het dark thema waardoor de voorbeeldweergave onder mijn huidige venster komt.
Reageer
Er gebeurt iets magisch als je alles combineert. Verticaal + niet groeperen + labels + kleine icoonjes:

https://i.imgur.com/99iyjng.png

Neemt weinig (verticale) ruimte, makkelijk te zien welke gepinde programma's geopend zijn, alle schermpjes overzichtelijk en direct toegankelijk. Ik zie alleen maar voordelen en ik wil dit graag behouden.

[Reactie gewijzigd door danaan op 20 september 2022 23:53]

Reageer
Het is inderdaad 'opmerkelijk' (nog lief uitgedrukt) dat dit soort standaard zaken nu nog steeds niet geregeld zijn. Ik vind het ook een gemis.
Maar om daar het hele upgraden van af te laten hangen? Het zijn inderdaad stompzinnige zaken, maar...

Ipv de taakbalk (bij erg veel vensters) ben ik overgestapt naar win-tab (of alt-tab bij browsertabs). En de rechts-klik-taakbalk-taskmanager is vervangen door ctrl-shift-escape. Beide werken nu (na enige gewenning) eigenlijk minstens net zo snel. Wat dat betreft vind ik het niet erg dat ik even 'gedwongen' was naar m'n ingesleten routines moest kijken.

Dat gezegd hebbende.... het blijft nog steeds opmerkelijk allemaal ;)
Reageer
Ik heb gewoon de Task Manager op de taakbalk gezet, werkt voor mij prettiger.
Reageer
De taskmanager kan je nogsteeds krijgen door rmb op de startknop te doen. Ik was ook die manier hierboven gewend.
Reageer
Gelaagdheid rechtermuis context menu. In W10 heb je alle functies direct in het context menu. In W11 zitten veel gebruikte functies een extra laag diep. Lastig te bereiken en een extra handeling. Achteruitgang mbt productiviteit.
Ik zit wel op Windows 11 met al onze systemen hier thuis, niemand van ons zou terug willen naar windows 10, maar wat jij hier aangaf is inderdaad wel een vervelend punt. Extra applicaties (zoals bijvb. een 7-zip) of een simpele veelgebruikte functionaliteiten zoals Delen of Hernoemen zitten nu een stap te ver weg.
Reageer
Delen en Hernoemen staan gewoon onderaan als icoontjes.
Reageer
Je hebt gelijk. Foute voorbeelden.
Reageer
Bestaat die 'never combine' optie niet meer in W11? Tot zover alle ambitie om te upgraden.

Waarom moeten er toch altijd handige functies sneuvelen? Als iets echt het ontwerp van het systeem verziekt snap ik dat men het er liever uit haalt, maar dat is bij veel van dergelijke functionaliteit helemaal niet het geval.

Geef mensen gewoon fatsoenlijk de controle over de manier waarop ze met hun systeem willen werken. Linux is prachtig, alles kan, maar heeft een veel steilere learning curve om spullen naar wens te krijgen. Zucht.
Reageer
Gewoon dit installeren en je krijgt de 'nooit combineren' optie terug https://github.com/valinet/ExplorerPatcher
Reageer
Gelukkig zijn er vele tooltjes die dat verhelpen. Wij installeren allemaal vele tools dus eentje die dit soort problemen oplost moet dan ook geen probleem zijn.

[Reactie gewijzigd door Mangu429 op 20 september 2022 13:49]

Reageer
Als een werkgever dit soort tools niet toestaat heb je toch een probleem.
Reageer
Niet enkel meer muisklikken, de interface is grote gemaakt waardoor je minder info op uw scherm krijgt. Je moet veel meer scrollen en technische zaken staan achter luikjes. Die trend is al vanaf windows 8 een probleem.

Ik begrijp niet dat ze geen w11-pro of classic layout maken. Ze hebben Windows tablet-vriendelijk proberen maken maar dat is ten koste gegaan van een andere doelgroep.

Elke keer ik perongeluk op zo’n scherm kom dat nog niet verwindowsd 11 is (old school look) dan is dat een verademing.

Deze post gaat er over en bespreekt het ik detail: https://pocketnow.com/explaining-windows-11s-bad-design/amp/

Microsoft is voor één of andere reden als een absurde aan het experimenteren geweest met vitale functies in de user interface. Ik ben niet tegen verandering maar wel als die ondoordacht en inconsistent is.
Reageer
Ik heb zelf geen Windows 11, maar probeer de volgende instellingen eens?

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer
DWORD waarde NoTaskGrouping = 1

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Shell\Update\Packages
DWORD waarde UndockingDisabled = 1
Reageer
Beide zijn wel met wat commando's op te lossen. De functie is er wel, het knopje niet meer, zeg maar.
Reageer
Gelukkig is het ook zo opgelost. Het is sowieso verstandig om gewoon een PowerShell scriptje te dichten waarmee je je Windows 11-installatie in vorm beukt. M.b.t. het context-menu.
New-Item "HKCU:\Software\Classes\CLSID\" -Name "{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}" -Force
New-Item "HKCU:\Software\Classes\CLSID\{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}\" -Name "InprocServer32" -Force
Set-ItemProperty "HKCU:\Software\Classes\CLSID\{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}\InprocServer32" -Name "(Default)" -Value $null -Force
Reageer
Gelukkig zijn er genoeg fixes te vinden om de nooit combineren taakbalk terug te krijgen.
Reageer
Als je graag een taakbalk aan de zijkant wilt of een taakbalk / start menu in de Windows 7/8/10 stijl, kun je overwegen om het programma StartAllBack te kopen voor USD 4,99. Voor mij heeft het de overstap van Windows 7 naar 11 een stuk prettiger gemaakt omdat ik exact het vertrouwde Windows 7 start menu en taakbalk kan blijven gebruiken.

https://www.startallback.com/
Reageer
Wat ze ook proberen, op mijn huidige hardware 'mag' ik Windows 11 niet draaien en ik ben de komende halfjaar ook niet van plan om nieuwe hardware speciaal hiervoor te gaan kopen. Ofwel: het kan zo glad als aal zijn en supergelikt werken, maar als het op mijn hardware niet werkt heb ik er niets aan. PC waar het om gaat: een Intel NUC uit 2016-ish..
Reageer
Vaak gaat het om een missende TPM module, die kun je voor veel moederborden los kopen. Kost je twee tientjes en dan kun je W11 draaien zonder hacks.
Reageer
Hier twee keer wegens cpu.
Reageer
Hier hetzelfde, ik heb een PC en een laptop allebei 7e generatie i7. Is te oud volgens Microsoft. Ik blijf lekker op Windows 10 totdat mijn 7700 het niet meer trekt.
Reageer
Ik heb ergens gelezen dat de controle op CPU alleen gebeurt bij een upgrade van een bestaande Windows 10. Bij een volledig schone installatie gebeurt het niet. Op mijn oude Lenovo T570 met een Core i5-7200U 7th Gen processor draait Windows 11 zonder problemen. Ik heb dus geen registry zaken of zo moeten uitvoeren. Gewoon een usb stick met installatie medium maken en de installatie uitvoeren en Windows 11 draaide direct prima. Ik heb geen enkele melding tijdens de installatie of in Windows gezien dat de CPU niet compatible zou zijn.
Reageer
Ik had een Core i7 3770K en was daar op zich gelukkig mee, totdat inderdaad de Windows 11 update meer eisen ging stellen. En dat was niet alleen de TPM-chip, maar voor geavanceerde geheugenbescherming features kwam het er op neer dat ik mijn 10 jaar oude systeem echt wel een keer mocht upgraden... Heb toen es uitgeteld wat mijn afschrijving is geweest en geïnvesteerd in nieuwe setup: Nou, feno-me-naal! Echt zoveel beter, je ziet de specs hierrr... En dat oude setje was idd nog prima voor Win10 dus ook voor een leuk prijsje weg kunnen doen.
Wat ik wil zeggen is: Eens in de zoveel jaar heb je een upgrade van je software die een hardware upgrade rechtvaardigt. Windows 7 was zo'n upgrade. En Windows 11 is er weer zo 1. Mensen die vaker upgraden hebben imho minder ***Grote Blij*** qua bang/buck/bleeding edge ervaringen, maar minder vaak kan ik kortom echt niet aanraden.
Reageer
Als Microsoft mensen wilt overhalen moeten ze de nodige hardware restricties weghalen. Dankzij de truken die er bestaan en zelfs door Microsoft wordt aangegeven is gebleken dat Win11 prima kan draaien op hardware die ze uitgesloten hebben.
Mijn tablet draait win10 en wordt door win11 uitgesloten omdat de processor niet goed zou zijn, andere processoren uit dezelfde serie staan wel op de win11 lijst. Mijn oude dual AMD opteron64 draait alles prima maar wordt ook uitgesloten....
Reageer
het gaat niet alleen om de performance, maar ook security. Nieuwere cpu architectuur bevat nieuwe security oplossingen, waar Microsoft gebruik van wilt maken en vindt dat je niet nodig hebt voor een veiliger OS.
Reageer
het gaat niet alleen om de performance, maar ook security. Nieuwere cpu architectuur bevat nieuwe security oplossingen, waar Microsoft gebruik van wilt maken en vindt dat je niet nodig hebt voor een veiliger OS.
Ik ben enorm van de security dus begrijp me niet verkeerd, maar security hoort uiteindelijk een keuze te blijven van de gebruiker, niet van de fabrikant/leverancier. De fabrikant heeft wel een zekere plicht om een veilig systeem te leveren en gebruikers die niet beter weten tegen zichzelf te beschermen. Maar dat geeft ook wel aan waar de grens ligt. Wie het wel beter weet (wat 'beter' ook moge zijn) moet de mogelijkheid hebben om zelf de controle te grijpen en het systeem naar eigen inzicht te laten functioneren. Dan moet het systeem dat niet acitef tegen gaan werken.

Het lastige punt hier is wel dat als MS deze eis niet had dat een hoop hardware-leveranciers de benodigde chip gewoon niet zouden opnemen om kosten te besparen. De mensen met het minste verstand van IT-security zouden dan die goedkope computers kopen die ook nog eens minder veilig zijn. De advocaat van de duivel zegt wel dat je deze groep veel makkelijker aanvalt via een simpele phishing aanval en zo'n chip weinig helpt voor die groep, maar goed, op termijn moet zo'n chip dat natuurlijk veranderen.

De meeste kortetermijn winst zie ik echter in hardware keystores/security modules ter vervanging van wachtwoorden. Daar is zo'n chip heel nuttig voor maar je hebt niet per se de nieuwste versie nodig om al heel veel te bereiken. Ik doel dan op Yubikeys en dat soort spul.
Reageer
Ik wil hier toch even reageren. Microsoft heeft de Trusted Platform Module nodig voor de security van hun product. De TPM module helpt niet tegen phishing an sich, noch direct tegen bepaalde keyloggers/malware. Het is een manier om de integriteit van de kernel en het gehele systeem te waarborgen. Vandaar de naam Trusted Platform Module.

Het is niet gek dat Microsoft dit als eis heeft opgesteld: het kan simpelweg de hardware niet “vertrouwen” als het er niet is. Als gebruiker moet jij het systeem ook kunnen vertrouwen dat er niet met jouw data geknoeid wordt. Het vangt op die manier 2 van de 3(4) peilers van information security af: Confidentiality en Integrity.
Daaraan toevoegend: door de TPM wordt de security juist makkelijker voor de leek. Omdat alles op zo’n laag niveau vertrouwd is duren veel checks minder lang (neem UEFI/fast boot maar als voorbeeld) en worden afwijkingen sneller opgespeurd. Het versoepelt de gebruikservaring en belast het systeem minder. Win win dus.
De hardware keystores die je noemt kunnen nu (in theorie) ook op het systeem zitten, met dank aan TPM.
Reageer
En wat heeft de processor (in mijn voorbeeld) met de TPM chip te maken? De beveiliging van een PC begint bij de zwakste schakel en veelal is dat de gebruiker die argeloos overal op klikt. Dan komt natuurlijk een goede firewall en virusscanner in beeld waarvan bij veel computer-nono's de proeflicentie verlopen is of in het geval van defender geen idee hebben of die aan of uit staat.
Reageer
Even vooraf: ik weet (volgens mij) goed wat een TPM chip is en wat voor mogelijkheden die heeft, ik heb het in mijn verhaal wat versimpeld om het leesbaar te houden voor mensen die er niet zo diep in zitten.

Ik ben vóór het gebruik van hardware-gebaseerde security. Zie mijn verhaal aub niet als rant tegen TPM in het algemeen maar tegen de specifieke voorwaarden die Windows 11 stelt, namelijk TPM versie 2.
Ik wil hier toch even reageren. Microsoft heeft de Trusted Platform Module nodig voor de security van hun product. De TPM module helpt niet tegen phishing an sich, noch direct tegen bepaalde keyloggers/malware. Het is een manier om de integriteit van de kernel en het gehele systeem te waarborgen. Vandaar de naam Trusted Platform Module.
Zeker, maar voor de meeste gewone gebruikers is dat op dit moment geen echte bedreiging*. Het uitlekken van een wachtwoord wel. Daarom denk ik dat een keystore (TPM of anders) de belangrijkste toevoeging is die we nu nodig hebben, maar volgens mij zijn de eisen van Windows 11 te streng en daarom nadelig voor de grotere gemeenschap.

TPM bestaat al heel lang. Windows 11 eist een bepaalde (nieuwere) versie. Die is vast beter, maar volgens mij is die eis netto nadelig. Volgens mij zijn de voordelen van die nieuwe TPM-chip voor normale mensen niet groot genoeg om het als keiharde eis te stellen. Netto betekent dit dat een hoop mensen niet zullen upgraden en op oude installaties doordraaien. Dat weegt volgens mij veel zwaarder dan de paar mensen die hier extra door worden beschermd. Wie het nodig heeft moet die bescherming kunnen krijgen maar het opleggen aan iedereen is imho netto nadelig.

Iedereen kan nu direct profiteren van een keystore, zoals al die computers met een oude TPM chip. Zo'n keystore kan zelfs op een losse usb-stok zitten voor computers die ook geen TPM-chip hebben.
Het is niet gek dat Microsoft dit als eis heeft opgesteld: het kan simpelweg de hardware niet “vertrouwen” als het er niet is. Als gebruiker moet jij het systeem ook kunnen vertrouwen dat er niet met jouw data geknoeid wordt.
Dat is de theorie en die klopt op zich wel, maar dat geldt net zo goed voor oudere versies van TPM en andere vormen van HSM/keystores.

TPM is overigens niet gratis, in geld en veiligheid.
TPM brengt een hoop extra software met zich mee die op laag niveau in je systeem draait, moeilijk te testen is, haast niet te controleren is van buitenaf, zelden of nooit wordt geupdate, en forse verantwoordelijkheden draagt. Dat is niet zonder nadelen want software zonder bugs bestaat niet.
Je systeem wordt fors complexer en complexiteit is een van de vijanden van veiligheid.
Laat ik nogmaals toevoegen dat ik niet tegen TPM ben en juist een voorstander ben van hardware-onderstende oplossingen, maar het is niet allemaal hosanna, je moet voor en nadelen wel tegen elkaar afwegen.
Het vangt op die manier 2 van de 3(4) peilers van information security af: Confidentiality en Integrity.
mierenneukerij: Tegen knoeien met data helpt een TPM niet. Je kan het, met wat extra moeite, wel detecteren maar niet voorkomen. Detecteren kan ook zonder TPM en zeker zonder TPM 2.
Daaraan toevoegend: door de TPM wordt de security juist makkelijker voor de leek. Omdat alles op zo’n laag niveau vertrouwd is duren veel checks minder lang (neem UEFI/fast boot maar als voorbeeld) en worden afwijkingen sneller opgespeurd. Het versoepelt de gebruikservaring en belast het systeem minder.
Heb je daar een voorbeeld van? Ik heb nooit gemerkt dat een computer langzamer boot als ik de TPM-chip uitschakel of secure boot disable. Voor zover ik weet heeft fast boot niks met uefi/tpm te maken maar dat zou tegenwoordig anders kunnen zijn.
Ik heb het ook nooit getimed hoor (ga ik vanavond wel even doen ;) ) maar het verschil kan niet heel groot zijn anders had ik het denk ik wel geweten. Als het ergens langzamer is dan is het in het UEFI("bios) stuk en dat duurt op een moderne PC toch maar een paar seconde.

Klein puntje is nog dat moderne gebruikers hun computers zelden volledig herstarten en dat het totale proces (ook zonder TPM chip) minder tijd kost dan een kop koffie halen. Normale gebruikers gaan geen merkbware winst halen uit een sneller opstartende computer (die waarschijnlijk nog in suspend gaat ook).
Ik zie dat dus niet als voordeel.
belast het systeem minder.
Hoe? De chip zelf heeft nauwelijks rekenkracht. Al het zware werk wordt door je normale CPU gedaan.
De hardware keystores die je noemt kunnen nu (in theorie) ook op het systeem zitten, met dank aan TPM.
Niet alleen in theorie, het is kernfunctionaliteit van zo'n TPM en een van de belangrijkste redenen om zo'n chip te willen hebben.

Samengevat: ik snap heel goed dat MS graag een hardware keystore gebruikt maar daar is geen TPM2 voor nodig. TPM2 kan meer dan een simple HSM maar dat is niet zonder nadelen, zoals dat veel mensen nog geen TPM2 chip hebben en dus niet kunnen upgraden.

We zijn niet alleen in de wereld. Mijn data staat over de hele wereld. Daarom vind ik het niet alleen belangrijk dat mijn computer veilig is, maar ook dat anderen ook toegang hebben tot veiligheid.

In mijn ogen kunnen de meeste mensen 99% van de praktische voordelen van een TPM-chip ook krijgen door een yubikey of andere HSM/security-key te gebruiken. In theorie zijn er meer voordelen maar "normale" mensen hebben daar nog niet mee te maken. Deze mensen wordt de andere voordelen van Windows 11 ook onthouden (laten we even aannemen dat die er zijn ;) ). Daarom denk ik dat de TPM2 eisen op dit moment netto nadelig is.

Over een jaar of drie, als de support op Windows 10 afloopt, zou het wel eens "interessant" kunnen worden. We hebben een collectief trauma opgelopen door gebruikers die maar niet upgraden en oude Windows-versies blijven draaien. Dat begon zo erg te worden dat MS de upgrades eigenlijk gratis is weg gaan geven om iedereen maar op Win 10 te krijgen. En dan krijgen we nu zo'n beperking waardoor het grootste deel van de computers in deze wereld niet eens kan upgraden. Hier in NL gaat het vast nog wel aardig want wij zijn rijk en kopen de nieuwste computers maar grote delen van de wereld draaien op onze afdankertjes die dus niet kunnen upgraden. Op het moment dat wij hier niet meer kunnen upgraden gaan we die oude systemen aan de rest van wereld doorverkopen.

Beveiliging is altijd een moeilijke balans. Technische veiligheid, gebruikersgemak, prijs, beschikbaarheid en vele andere aspecten tellen mee. Te veel van het een is een probleem voor het ander.

* ik erken dat het zonder de validatie-functies van een TPM-chip misschien wel een bedreiging was. Misschien dat er grote aanvallen ongezien zijn gesneuveld dankzij TPM of dat aanvallers bepaalde routes niet eens proberen omdat ze door TPM worden tegengehouden. Dat soort aanvallen zijn echter zoveel moeilijker dan het jatten van een wachtwoord dat ik denk dat de meeste hackers er toch nooit aan zouden beginnen zolang we nog massaal klassieke wachtwoorden gebruiken (zonder mfa enzo).

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 21 september 2022 10:28]

Reageer
je opmerking over beveiliging moet een keuze zijn;

in een perfecte wereld ben ik het volledig met je eens, maar, hoe wil je dit dan precies vorm gaan geven.

ga je die registe opties - of desnoods opties tijdens het installatie proces afdekken met een hele eigen EULA (die niemand leest)...

Let op: op uw system is geen TPM2 support gevonden, daarom kan windows niet veilig werken, Microsoft kan daarom de veiligheid van uw systeem niet garanderen. Als u een bedrijf bent kun je mogelijk in ernstige problemen raken wanneer u persoonlijke gegevens van anderen op dit systeem gaat verwerken. Deze is dan immers gemakkelijker te hacken. Negeert u deze waarschuwing als bedrijf dan komt u vrijwel zeker in aanraking met uw lokale gegevensbeschermingsauthoriteit!
Als u alleen uw eigen (privé)gegevens hierop verwerkt dan is Microsoft uitdrukkelijk NIET aansprakelijk voor schade, Voordat u windows op deze machine installeert, bedenk u alstublieft dat u daarmee het risico vergroot op: Gehackt worden, onderdeel worden van een botnet, slachtoffer worden van phishing of identiteitsfraude.... Weet u zeker dat u windows 11 tóch wilt installeren? Ja/Nee.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 20 september 2022 16:03]

Reageer
Je lijkt te denken dat Microsoft wel aansprakelijkheid accepteert als er wel een TPM is?
Doen ze niet. Alle verantwoordelijkheid ligt 100% bij jou.

Dat kan dus geen reden zijn voor Microsoft om de gebruiker niet de keuze te geven.
In tegendeel zou ik zeggen, als de gebruiker 100% verantwoordelijk is, dan hoort die ook de controle te hebben.

Misschien moeten we Microsoft dan maar bij wet aansprakelijk gaan stellen. ;)
Reageer
Sinds wanneer is MS uberhaupt aansprakelijk voor schade ongeacht waardoor veroorzaakt?
Heb jij ooit gehoord dat MS een schadevergoeding aan een particulier betaald heeft?
Reageer
Weegt dat dan echt op tegen grote meute die op W10 blijft gebruiken?
Reageer
Die meute kunnen W10 prima blijven gebruiken tot 2025 en daarna zullen ze moeten overstappen naar W11 (als ze Windows willen blijven gebruiken).
Reageer
Nee hoor, die meute blijft gewoon W10 gebruiken ondanks dat er geen (beveiligings)updates meer komen. Per saldo wordt alles daardoor juist minder veilig.
Reageer
Niets moet. Ook na 2025 mag je Win10 nog gewoon gebruiken. Licentie vervalt niet, alleen de ondersteuning vervalt.
Reageer
Misschien niet, maar er is nog een andere kant, wat dacht je van al die systemen die de afvalberg opgaan?
Of wacht, weer al die oude hardware naar de ontwikkelingslanden, dan kunnen die met een pc leren omgaan, maar wel dus allemaal met een niet veilig systeem meer werken.
Nee dus liever niet, ook ik hoor bij die meute en blijf lekker W10 gebruiken, de reden voor mij is meer dat ik steeds dieper naar zaken moet zoeken, om uit of aan te zetten en dat dit dan ook nog eens zo blijft na een update, want het gebeurt me toch vaak, dat na een update, de instellingen weer default zijn.
Reageer
Tijdens de setup kun je met een registry aanpassing een aantal hardware checks uitschakelen en dan toch Windows 11 draaien.
Heb dit toegepast op mijn Surface Pro 4 en het draait er zonder problemen op.

https://www.tomshardware....indows-11-tpm-requirement
Reageer
De pro 4 kan dit toch gewoon via de normale weg lijkt mij? 11 draait zelfs op mijn go 2.
Reageer
Nope, er zit een 6th gen Intel CPU in en die zijn not supported voor Windows 11.

https://learn.microsoft.c...upported-intel-processors
Reageer
Oke vreemd, je zou zeggen dat het meer dan makkelijk moet kunnen draaien. 11 draait soepeler dan 10 bij mij. Maar goed ik snap Microsoft wel vaker niet.

[Reactie gewijzigd door Finger op 20 september 2022 07:06]

Reageer
Het gaat om de security (ik weet even niet welke features), niet de snelheid van de processor
Reageer
TPM en bepaalde security features op de CPU zelf.
Reageer
Go 2 komt uit 2020, Pro 4 komt uit 2015
Reageer
Mijn HP 250 G6 laptop kan volgens Microsoft ook geen Windows 11 draaien. Ben niet van plan om in het register te gaan knoeien.
Ik heb voor mijzelf de volgende oplossing. Op mijn laptop draait nu Debian Linux met Qemu/KVM. Daarin heb ik Windows 11 in een virtuele machine draaien en dat draait als een zonnetje.
Voor mijn werk moe(s)t ik Windows gebruiken om bij bepaalde zaken te komen. Microsoft is zo lief geweest om Edge nu ook bruikbaar onder Linux te laten werken. Prima te doen en met WPS Office erbij heb ik eigenlijk Windows nauwelijks nog nodig.
Let wel, dit is voor mijn situatie van toepassing. Dat wil niet zeggen dat dit voor anderen ook geldt.
Reageer
niet heel erg on topic maar waarom wps office, wat is daar zo goed aan?
Reageer
Voor mijn werk gebruik ik Office 365. Bijlagen, SharePoint e.d. openen met WPS Office uitstekend. An sich gebruik ik vrijwel uitsluitend Libreoffice.
Reageer
Dat klopt, maar het is gewoon achterlijk dat dit nodig is.
Laatst had een collega zijn surface een update gegeven naar windows 11. Dat leek allemaal goed te gaan behalve dat hij allemaal TPM foutmeldingen kreeg waardoor hij dacht dat zijn surface besmet was :+ .

Office was niet meer geactiveerd omdat de apps directory encrypted is door de TPM chip.

Lekker gebruiksvriendelijk windows 11.
Reageer
Microsoft heeft hier een workaround voor gepubliceerd (voor ondernemingen die het willen evalueren zonder nieuwe hardware ervoor aan te schaffen heb ik begrepen).

Kwestie van registry aanpassen.
Reageer
Dat is leuk, maar Microsoft was (is?) heel duidelijk dat het geen garantie geeft op updates in de toekomst als je dit soort omwegen gebruikt. Heeft mij in ieder geval tegengehouden :)

Edit:

https://support.microsoft...33-4ad4-9c09-ef0a331518f1

Nog steeds zo zie ik

[Reactie gewijzigd door We Are Borg op 20 september 2022 07:21]

Reageer
Dat is leuk, maar Microsoft was (is?) heel duidelijk dat het geen garantie geeft op updates in de toekomst als je dit soort omwegen gebruikt. Heeft mij in ieder geval tegengehouden :)
Microsoft heeft twee keuzes:

• Windows niet meer actualiseren op niet ondersteunde systemen.
• Iedereen waarschuwen dat Windows mogelijk niet meer geactualiseerd zal worden op niet ondersteunde systemen maar het oogluikend toestaan en updates doorzetten, wetende dat het hen niets kost maar wel meer gebruikers/systemen oplevert.

Tot nu toe heeft Microsoft altijd gekozen voor de laatste optie, behalve in situaties waarin er harde redenen zijn waarom iets niet meer werkt. In het verleden is dit wel eens voorgekomen toen Intel weigerde om een nieuwe video driver voor een bepaalde SoC-serie uit te brengen, waardoor enkel oudere versies van Windows 10 ondersteund worden omdat nieuwere versies grafische bugs hadden.

Als je een tweaker bent en je hebt redelijk fatsoenlijke hardware, dan heb je denk ik weinig te vrezen. Verder kan je natuurlijk nog een eigen WSUS server draaien die enkel critical en security updates (en eventueel grote upgrades) doorgeeft. Via die weg worden de onvriendelijke tools en updates vermeden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 20 september 2022 09:30]

Reageer
Je vergeet een derde optie:

Drivers van werkende maar niet ondersteunde hardware automatisch verwijderen want geen ondersteuning. Dit hebben ze bij Windows 10 ook al wel eens gedaan bij een feature update, dus de voorzichtigheid om met niet ondersteunde hardware Windows 11 te draaien is niet zonder reden.

Tweakers willen natuurlijk ook meest recente hardware, maar ook met snelle, niet ondersteunde hardware kan een tweaker vast nog wel wat leuks doen.

[Reactie gewijzigd door Splorky op 21 september 2022 21:23]

Reageer
Je vergeet een derde optie:

Drivers van werkende maar niet ondersteunde hardware automatisch verwijderen want geen ondersteuning. Dit hebben ze bij Windows 10 ook al wel eens gedaan bij een feature update, dus de voorzichtigheid om met niet ondersteunde hardware Windows 11 te draaien is zonder reden.
Ook daartegen draait een tweaker WSUS. Drivers zijn een aparte categorie die uitgeschakeld kan blijven.
Reageer
Mijn LG Gram van vorig jaar wacht nog op een audio driver update voordat Windows 11 “mag” geïnstalleerd worden. Anders grote kans dat het geluid het niet meer doet. Ik ben benieuwd of de update ooit komt … Het is geen kwestie van twijfelen maar een kwestie dat zelfs recente hardware door hoepels moet springen om te updaten.
Reageer
Ik draai zelfs een Windows Vista driver voor de printer in w11. HP wil al vanaf w7 dat ik een nieuwe printer koop.
Reageer
voor sommige dingen kan dat maar geluid is (lijkt) er een uitzondering op... bij mij werkte van de éne op de andere dag windows update niet meer (en windows upgrade ook niet) door een audiodriver van connexant ... op een Pro laptop van 1600+ euro is dat na ongeveer 2,5 jaar gebruik een ontzettend bittere pil, uiteindelijk heb ik hem met pijn weg gedaan omdat ik na een half jaar en verschillende meldingen bij MS en bij asus (inclusief garantie-claims) geen gehoor kreeg, .... Enige wat asus zei was, stuur maar op als hij kapot is repareren we hem, zo niet dan betaal je 180 onderzoekskosten... Aangezien ik voor werk en studie 100% afhankelijk ben van een laptop - leek me dat getouwtrek geen optie... en heb ik hem verkocht voor een nieuwe...

Als dit me iets heeft geleerd dan is het wel dat MS Windows ontzettend onbetrouwbaar is ...
de Enige reden waarom nu wéér een windows laptop heb en geen macbook is omdat ik simpelweg het geld niet heb voor een 15,6 inc (of groter) scherm... als Apple eindelijk eens een macbook basic m1 17inc zou maken met een 17inc 500 nits IPS (of oled) scherm. zelfs al was het maar 1080p... voor ongeveer dezelfde prijs als een reguliere mb air. dan was ik direct verkocht. alternatief zou ik het wellicht zelfs overwegen als er een bedrijf was die een aftermarket-kit zou verkopen waarbij je het mobo uit een macbook air in een grotere barebone kunt plaatsen.

als alternatief denk ik er steeds vaker over na om gewoon iets als ubuntu te gebruiken, maar dan zou ik o365 wel behoorlijk missen.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 20 september 2022 15:53]

Reageer
Ook gehad, wasgewoon de connexznt driver verwijderen, updaten en upgraden en geloof n reboot had Windows hem zelf al terug geinstaleerd. (Of zelf moeten doen, is al even ), sindsdien update die onder problemen. Zowel op Asus laptop als Hp laptop gedaan
Reageer
Jammer dat je hem weg deed voor een fix van een paar minuutjes. Hier op het forum gevraagd?

[Reactie gewijzigd door Xfade op 20 september 2022 18:46]

Reageer
Ik draai zelfs met een xp-driver op windows 11, voor een oude scanner, die ik zelf gesigneerd heb😉
Reageer
Je kan toch de windows 10 driver installeren?
Reageer
Precies dit! ik heb nog een oudere i7, 32gb ram, 2080 video kaart maar van Microsoft mag het niet.
Wil het kunnen installeren zonder de trukendoos
Reageer
Idem. PC is nog snel zat, en ik peins er niet over deze te vervangen voor een OS met vage restricties.
Reageer
Ik sluit me aan in deze lange rij. Ben zeer tevreden over mijn i5-6600k, supersnel wat mij betreft. Doet alles wat ik wil : gamen, multitasken met 60 tabjes, datacalibratie voor astrofotografie (100% cpu load), alles draait als een zonnetje. Heb niet het gevoel een oude pc te hebben. Maar dan zou de boel te oud zijn voor.... het OS? :)

[Reactie gewijzigd door Znorkus op 20 september 2022 08:39]

Reageer
VR-ready hardware (i7-4790K overclock 4.4GHz), maar deze OS / software moet er high tech schroot van maken. Ik ga mijn Nvidea grafische kaart maar inruilen voor een AMD over 2 jaar en dan erop gokken dat ook 'exotische' tooltjes als stereophotomaker ook via Wine op Linux blijven draaien enzo.
Reageer
Astrofotografie, dan zou ik je misschien moeten kennen.. :)
Reageer
Ja dat wereldje is idd vrij klein. Driekwart van de Nederlandse astrofotografen kom je vroeger of later tegen op Astroforum, bij Robtics of ergens in het wild - alleen is het in het laatste geval soms wat moeilijk de persoon te herkennen. ;)
Reageer
Tja hier hetzelfde. En ik ga geen tpm module kopen voor mijn desktop pc.
Reageer
Hier hetzelfde op een Ryzen 7 1700X… Lijkt erop dat de support ook niet gaat komen. Jammer!
Reageer
Ik heb 3600 en heb ook issues voor een update. Denkelijk zit dat in het moederbord. Maar ga geen hardware veranderen hiervoor.

Ik zie het wel over een paar jaar als win10 klaar is
Reageer
Grote kans dat als je een 3600 hebt, met een daarbij horend moederbord, dat de optie TPM v2 gewoon uit staat in de bios. Mocht je echt graag willen, dan heb je kans dat dat de oplossing is.
Reageer
Het ligt meer aan de booting dus ik heb dual, zowel legacy als uefi. (Even uit mijn hoofd) en daarvan geeft de checker aan dat kan niet
Reageer
Ja, helemaal mee eens. Ik ben een aantal maanden geleden overgestapt van Windows naar Ubuntu en mis eigenlijk helemaal niets.

Reden van de overstap, ik had een Win 10 crash na een update (niet de eerste keer), toen dacht ik, dan maar direct naar Windows 11…… nee, dus, systeem niet geschikt (2016 i7). Ik lees dat je de checks wel kunt omzeilen, maar ik wil gewoon kunnen upgraden zonder moeilijk te moeten doen.
Het was niet zo dat ik van Windows af wilde, ik wil gewoon geen gezeur en als ik had kunnen upgraden naar W11 was ik gewoon op Windows gebleven.
En op zich Windows 11 gaat het echt wel doen op de wat oudere hardware, snap dan ook niet helemaal waarom ze het willen tegenhouden? Had best wel minder dwingend gemogen.

Maar goed, ubuntu erop gezet en kan alles wat ik wil doen en meer. Ik weet dat niet iedereen blij is met Linux en ja, soms moet je ff wat zoeken. Maar dat is vooral als je het systeem helemaal naar je zin wilt maken. Out-of-the box hoef je weinig te doen, zeker met de meer main-stream distributies, kind-kan-de-was doen. Wel heb ik zelf een IT achtergrond, maar ik blijf mij verbazen hoe de markt voor de consumenten steeds aan Windows blijft hangen.

Moet nog wel steeds een Windows VM aanmaken op Ubuntu… Maar weet niet helemaal meer waarom :*)

Off-topic - Alleen video…. Not cool….
Reageer
Maar goed, ubuntu erop gezet en kan alles wat ik wil doen en meer. Ik weet dat niet iedereen blij is met Linux en ja, soms moet je ff wat zoeken. Maar dat is vooral als je het systeem helemaal naar je zin wilt maken. Out-of-the box hoef je weinig te doen, zeker met de meer main-stream distributies, kind-kan-de-was doen. Wel heb ik zelf een IT achtergrond, maar ik blijf mij verbazen hoe de markt voor de consumenten steeds aan Windows blijft hangen.
Ik heb Ubuntu 2x een kans gegeven, op mn laptop en op mn desktop PC. Beide was een totaal drama. Drivers die niet werkten, simpele dingen als UI schaling op 4K welke ontbraken, switchen tussen iGPU en dedicated wat niet kon op mijn laptop, WiFi card die zichzelf op hardware niveau uitschakelde zodra ik de laptop dicht deed, externe schermen op de desktop welke niet gedetecteerd werden. Ik heb niet de luxe om uren te besteden aan dit soort flauwekul, alles moet gewoon werken zodra ik inlog. Misschien gewoon 2x pech gehad maar beide systemen werken al jaren vlekkeloos onder Windows 10/11. En met WSL2 heb ik overigens geen dualboot meer nodig :). Dus W11, je bent fantastisch, alleen al omdat je altijd werkt :)
Reageer
Je bedoeld dat er meer support is voor Windows door de hardware vendors.
Voormalige Windows-hardware kan perfect werken onder Linux of het is een een drama zoals bij jouw.

iGPU en dedicated, mijn gok NVIDIA optimus?
Reageer
Je bedoeld dat er meer support is voor Windows door de hardware vendors.
Voormalige Windows-hardware kan perfect werken onder Linux of het is een een drama zoals bij jouw.
Mainstream hardware als een GTX1060 moet gewoon werken zonder rare tweaks, wat heb ik anders aan Linux op de desktop?
iGPU en dedicated, mijn gok NVIDIA optimus?
Klopt idd. Was vooral vervelend voor de levensduur van mijn batterij maar verder nog wel omheen te werken. Van die wifi card bug had ik meer last, dat heb ik nooit op kunnen lossen.
Reageer
Tjah blame NVIDIA. Ze zijn crap tegenwoordig onder Linux (https://www.youtube.com/watch?v=i2lhwb_OckQ)

AMD GPU's worden daarentegen out of de box volledig ondersteund. Geen drivers installeren, niks instellen, het werkt gewoon.
Maar met hardware, vooral niet standaard hardware, kan het hit or miss zijn ja.
Als er geen drivers voor zijn gaat het niet (goed) werken. Dat geld voor alle OS'en.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 20 september 2022 13:28]

Reageer
Ik ben bekend met die video, heb overigens de hele talk gezien. Maakt me niet uit wie z'n schuld het is.
Als er geen drivers voor zijn gaat het niet (goed) werken. Dat geld voor alle OS'en.
Klopt, maar Windows is mainstream dus drivers zijn er altijd.
Reageer
Niet perse. Voor nieuwe hardware ja.
Voor wat oudere hardware als er een nieuwe Windows versie komt? Vergeet het maar.
Anyway de oorzaak ligt bij de hardware fabrikanten. Verder moet je gebruiken wat je zelf het fijnste vind.
Reageer
Drivers van W10 en W11 zijn identiek dus als het werkte onder W10 zal het hoogstwaarschijnlijk ook werken onder W11.
Reageer
Check dit topic..........
Genoeg mensen die zeggen dat ze überhaupt niet kunnen upgraden naar Win 11 of dat hardware niet werkt. Elk OS heeft driver issues.
Reageer
Niet kunnen upgraden naar W11 heeft niks met drivers te maken. Ik zeg ook niet dat er geen driver issues zijn op W11, ik zeg alleen dat de drivers voor W10 identiek zijn aan die van W11 dus die kan je 1 op 1 overnemen zonder gezeur. Als het werkt onder W10 dan werkt het onder W11.
Reageer
Mainstream hardware als een GTX1060 moet gewoon werken zonder rare tweaks, wat heb ik anders aan Linux op de desktop?
Wel eens MacOS geinstalleerd op een gewone Windows PC, of Windows op een moderne Mac?
Dat is ook niet echt een garantie op succes.

Het klopt dat de default is dat er support is voor Windows maar ook met Windows moet je blijven opletten. Het echte verschil is dat de winkelier/leverancier al een voorselectie heeft gemaakt. Aan de ene kant van de winkel staan de Windows PC's en aan de andere kant van de zaak staan de Apple's waardoor het voor de meeste mensen automatisch goed gaat.

Als je eenmaal weet dat je even Linux-compatibility moet checken is het niet moeilijk om een goed ondersteunt systeem te krijgen. De grote hardwareboeren (Dell, HP, Lenovo) hebben allemaal goede support voor Linux op veel van hun hardware. Als je zo'n systeem koopt dan gaat het vrijwel zeker goed.
Als je zelf je eigen PC uit componenten opbouwt dan zul je zelf de research moeten doen. Als je kan uitvinden of je koeler in je kast past dan lukt het controleren van compatibility ook wel.
Reageer
Ja, pre-build laptops en PC is het soms wel een probleem, fabrikanten bouwen toch vaak WIndows specifiek, dwz geen Linux drivers willen/kunnen leveren. Daar heb je de uitdaging dat soms de drivers niet lekker werken. Ik heb een eigenbouw PC en gebruik de NVIDIA drivers, geen problemen mee.

Zou mooi zijn als fabrikanten standaard een Linux smaak supporten, dan heb je geen last van je beschreven problemen. Of op zijn minst fatsoenlijke drivers leveren.

Dus ja, W11 is vast fantastisch op hardware die er voor is gebouwd :-)
Zoals ik al aangaf ik had geen probleem met windows, ik kreeg wel een probleem toen ik niet kon upgraden. En wat ook niet hielp is buggy patching.

Verder vooral gebruiken wat het beste voor je werkt. Uiteindelijk gaat het niet om het OS, maar om de functionaliteit van de Apps. Grappige is dat vooral IT-ers dat nog wel eens willen vergeten. (Dat bedoel ik in het algemeen, niet persoonlijk)
Reageer
Al eens DaVinci Resolve geprobeerd?
Met de gratis versie kun je eens testen
Reageer
Laptop begin 2018 gekocht. 1 generatie te oud voor de CPU-test. Ik wens ze veel succes ermee, maar toen win11 vorig jaar uitkam, was die machine 3,5 jaar oud. Die ga ik niet vervangen omwille van een arbitraire grens.
Reageer
Zelfde schuitje, soort van. Ik heb nog een Thinkpad uit 2012 met Windows 10 erop voor het geval ik het ergens voor nodig heb, maar verder gebruik ik alleen Linux. Dankzij de Steam Deck / Proton zie ik eigenlijk geen noodzaak voor Windows meer voor games, en verder deed ik alles eigenlijk toch al in een browser of met apps die ook voor Linux beschikbaar zijn. Er is natuurlijk nog steeds een grote meerderheid die afhaakt zodra ze een instellingenmenu moeten openen voor wie iets als Ubuntu installeren nog echt een brug te ver is, maar voor iedereen die een klein beetje interesse heeft is het nauwelijks nog een barrière voor m'n gevoel. LTT Linux challenge ten spijt :-D
Reageer
Dit inderdaad.
Ik kan een complete re-install doen en van te voren in de BIOS de TPM etc aan zetten, en dan W11 installeren. Maar ik heb ook een legale, niet subscription, office waarvan ik alleen een cd heb maar geen activiatie in mn Microsoft account kan zetten/vinden, en m'n systeem gewoon goed draait voor die 3x per week gebruiken als muziekspeler tijdens thuiswerken op m'n werk-laptop... Voor mij hoeft het niet.
Reageer
Om hieraan toe te voegen dat ik geen verschillende OSen wil hebben draaien op de thuis hardware. Zolang de 'zwakste schakel', in mijn geval een lenovo laptop, niet mee mag, ga ik niet over.
Reageer
Je kunt ook met Rufus een W11 boot ISO naar USB schrijven en gelijk allerlei restricties (zoals de hardware, maar ook de verplichte online account toestand) weghalen. Werkte bij mij perfect.
Reageer
Ik kan de video nu even niet kijken, maar komen jumplists met recent geopende documenten binnen applicaties op de taakbalk terug? Dat lijkt een ontzettende kleine functie maar wel een die een flinke deuk in mijn workflow schopte toen het opeens weg was.
Reageer
Helemaal mee eens. Die document georiënteerde aanpak vond ik super werken. Nu moet ik eerst (W10) in het startmenu een applicatie zoeken, selecteren, en waarna dan de meest recente documenten gemaakt met die applicatie in het start menu zijn te bekijken. Zo indirect. En geen makkelijk toegankelijke applicatie onafhankelijk overzicht wat gisteren is geraakt.

Het is voor mij een raadsel hoe zo'n functie verschijnt en dan door iemand in die Microsoft organisatie er weer uit gepraat wordt, en dat die persoon dan blijkbaar door niemand bij de kraag wordt gepakt. ("Ho eens even, waar ben jij nou mee bezig").

Ik betrap mij op de indruk dat de teams worden afgerekend op het produceren van veranderingen. Het maakt hierbij even niet uit welke veranderen plaatsvinden. Een stoute gedachte is dat het bij W10 wordt teruggetrokken om het bij W11 weer te kunnen herintroduceren. Zal wel niet, teruggrijpen op oude functionaliteit is niet bon ton in ontwikkelkringen, lijkt me zo.

Zouden we niet de enige twee zijn die dit missen doet dat mij op de vraag komen waarom Microsoft dit niet lijkt te weten.
Reageer
Open je verkenner en ga naar Quick Access en je krijg onmiddelijk alle recent geopende bestanden te zien.

En in essentie is dit nu standaard in Win11. Bovenaan heb je veel gebruikte apps en eronder recente documenten.
Reageer
In W10 zit die functie juist wel toch? Of bedoelen we niet hetzelfde, ik heb het over rechtsklikken op een applicatieicoon in de taakbalk en dan een lijst met recente documenten zien.

N ieder geval gloeiend irritant dat het in Windows 11 verdwenen is.
Reageer
Als we nog een stapje terug gaan dan had je in het startmenu ( vroege W10/W8)? een applicatieonafhankelijke recente documenten start hub. Die mis ik. Wat jij in W11 zou missen vind ik al sub optimaal. Zou dit in W11 ook weg zijn dan ben ik benieuwd wat daar dan als vervanging voor is gekomen.

[Reactie gewijzigd door teacup op 20 september 2022 08:01]

Reageer
In W10 zit die functie juist wel toch? Of bedoelen we niet hetzelfde, ik heb het over rechtsklikken op een applicatieicoon in de taakbalk en dan een lijst met recente documenten zien.

N ieder geval gloeiend irritant dat het in Windows 11 verdwenen is.
Ik heb het hier gewoon.
Reageer
In mijn W11 versie zit die er nog gewoon in? Windows 11 home 21h2.
Reageer
De jump lists op de taskbar zijn weer terug. Draai al een tijdje 22H2 via Insider Beta maar volgens mij waren ze in 21H2 ook al terug na veel klachten van gebruikers.
Reageer
Wie wil upgraden kan hier de ISO downloaden, mounten en installeren: https://techbench.betaworld.cn/get.php?id=2360

Zojuist zelf geupgrade naar 22H2

Download iso van e.g. https://software.download...c7577afe0a052c96162364cff

[Reactie gewijzigd door Simkin op 20 september 2022 18:58]

Reageer
Dit is versie 22621.382; ik weer nog niet helemaal 100% zeker of dat de final is (en die link verloopt na 24 uur als ik me niet vergis). Hier is iig de final te downloaden (ook in andere talen). Scroll naar "Download Windows 11 Disk Image (ISO)" en selecteer "Windows 11 (multi-edition ISO), klik Download, selecteer een taal en klik confirm.

Vergeet na de update niet Windows Update te draaien en KB5017321 te installeren; dat brengt je naar 22621.521. Als die mislukt (wat bij mij het geval was), download 'm dan hier.

Edit: je link download een bestand met hash 93afd...52dee en dat lijkt te kloppen met wat mijn link geeft wanneer je Dutch selecteert. Dus lijkt inderdaad de final.

[Reactie gewijzigd door RobIII op 21 september 2022 01:02]

Reageer
Ik had hier precies hetzelfde dat die update niet via Windows Update kon installeren. Hopelijk weigert Windows Update voortaan niet om updates te installeren. Want waarom mislukte die update is mijn vraag?
Reageer
Dat gebeurt wel eens vaker, normaliter merk je 't niet eens. Een dag of een paar dagen later lukt 't dan opeens wel gewoon of komt er een fix/update van die update en werkt 't dan.
Reageer
Oh oké bedankt. Gelukkig niets ernstigs dan. Een update voor Net Framework lukte wel. PS: sfc /SCANNOW vond wel een paar foutjes. Dit heeft het probleem met die update echter niet verholpen. Die update moet je inderdaad handmatig downloaden en installeren.
Reageer
Mijn advies is om naast dit soort video's een geschreven versie te publiceren... Video's geven in mijn ogen veel te veel ballast en duren te lang, je kan geen dingen makkelijk skippen... Voor nu zal ik andere bronnen gebruiken voor info

Admin-edit:Bedankt voor je feedback. Commentaar voor de redactie hoort echter thuis in Geachte Redactie. Hier staat het de inhoudelijke discussie niet in de weg en kan de redactie het eenvoudig terugvinden.

[Reactie gewijzigd door AlphaRomeo op 20 september 2022 11:38]

Reageer
Normaal gesproken maken we over dit soort onderwerpen (ook) een geschreven artikel, en ook in dit geval was dat te bedoeling. Doordat de redacteur die het artikel zou schrijven ziek werd kwam dat qua planning alleen niet meer uit en hebben we besloten dit onderwerp alleen als video te publiceren. Het is dus geen nieuw beleid om dit soort content - die zich goed leent voor een geschreven artikel - alleen als video uit te brengen.
Reageer
Maar de video is praktisch een opgelezen artikel...
Reageer
Ik gruwel ook van videos voor tech uitleg. Dan heb je eerst zo'n zwamverhaal en dan is er 16 minuten nodig wat je in 2 alinea's met 4 screenshots kunt uitleggen (30 sec leestijd). Zonde van je tijd!
Reageer
Dat legt heel erg aan de spreker, het onderwerp, de kwaliteit en zoals je ook aangeeft, de snelheid. En begrijp me niet verkeerd, ook qua tekst uitleg zijn er zat tech schrijvers die er een puinhoop van maken via tekst en screenshots. Niet uitgebreid genoeg, te uitgebreid, walls of tekst, etc. Vaak kan een video ook beter gebruikt worden voor een demonstratie van wat net uitgelegd is.
Reageer
"Windows 11 22H2 is de grootste update die Windows 11 tot heden heeft gekregen, met een palet aan nieuwe gebruiksfeatures."

Nou, dat is niet echt een goed teken voor de toekomst. Ik vind de wijzigingen nogal triviaal en klein. Het wordt hoog tijd dat programma-intercompatibiliteit tussen besturingssystemen wettelijk vastgelegd wordt zodat elk besturingssysteem elk programma mag kunnen uitvoeren en Windows een keer echte concurrentie krijgt.
Reageer
Dan ben ik dus kennelijk niet de enige die de video's niet bekijkt. Ik lees hoogstens de commentaren eronder om een 'beeld' te krijgen van wat ik dus niet gezien heb. Geschreven tekst beklijft langer, verwijst makkelijker en is later ook eenvoudiger te raadplegen. Wat waren ook al weer de voor-, nadelen ...blik op het artikel en je weet het weer.
Reageer
Als je naar de views en subscribers van de Tweakers Youtube kijkt, dan zie je dat de views uberhaupt niet geweldig zijn. Het lijkt erop dat ze het idee hebben dat ze wat met video moeten, maar dat ze niet precies begrijpen wat een Youtube video aantrekkelijk maakt. Het zijn vrijwel de geschreven artikelen 1-op-1 omgezet naar video, inclusief saaie inleiding.

Deze video ook, je kijkt 99% naar de kop van de kerel in plaats van dat je de Windows interface ziet.
Reageer
Als je toevallig de podcast (#224) had gehoord, ze zijn precies hiermee aan de slag.
Samenvatting: na 10 jaar is het tijd om opnieuw video formats te evalueren want YT publiek is anders dan sitebezoekers.

Dus als je wél de manier voor ze weet, stuur ze een berichtje!
Reageer
Ik ben het volledig met je eens, maar dit
Geschreven tekst beklijft langer
is niet correct.

Audio-visuele content is twee keer effectiever is en "beklijft" beter dan een geschreven tekst.

Maar nogmaals, eens. Ik lees liever de review dan 'n filmpje kijken.
Reageer
Gaan nu wel ver off topic, maar die leer pyramide is pop science zonder wetenschappelijke onderbouwing die door managers wordt herkauwd en haar eigen leven is gaan leiden. Het is accurater om te zeggen dat mensen persoonlijke leerstijlen hebben, en dat audio visuele content voor sommige mensen hun aandacht beter vast houdt.

Maar dat terzijde; volgens mij is het puur een business beslissing van Tweakers omdat alle content door de grote platformen richting filmpjes geduwt wordt.
Reageer
Ik vind dat een beetje 'zoeken naar bewijs'. Niet alleen geeft die website een piramide die netjes per mooie percentages werkt, wat veel gis- en gokwerk suggereert, maar het lijkt ook niet genormaliseerd te zijn voor bv. tijd.

Ik kan zeker 2x en waarschijnlijk 3x sneller lezen dan de persoon in het filmpje de woorden uitspreekt. Dat is overigens geen verwijt aan de persoon of borstgeklap, maar gewoon de realiteit in gesproken vs. geschreven tekst.

Daarnaast kun je vrij eenvoudig secties skippen in geschreven tekst, dat is al een stuk lastiger in gesproken woord. De tijden onder de video helpen daarin iets, maar in geschreven tekst wil je misschien een summary/samenvatting en/of conclusie van een sub-sectie even lezen. Dat kan al helemaal niet in zo'n video.

Meer on-topic: Taakbalk nog steeds niet verticaal mogelijk, volgens MS 'zijn er gewoon te weinig mensen die dit gebruiken'. Wat een onzin argument, waarschijnlijk gebruikt misschien 5% die functionaliteit, maar geldt dat niet voor veel meer opsmuk die in de settings verstopt zijn ? Hoeveel mensen gebruiken 'Link your Phone', vinden Background van lock-screens relevant, gebruiken de Xbox Game Bar en Focus assist 'when im duplicating my display'. Dat is gewoon een kul-argument en het is zo hardnekkig dat ik er een beetje recalcitrant van wordt.
Reageer
Precies. En nog los van het feit of deze filmpjes blijven hangen, als je het als naslag wilt gebruiken, is tekst vele malen sneller. Sowieso met zoeken via search engines, maar ook de alinea's scannen voor een bepaalde passage gaat beresnel.
Video's om te leren zijn verschrikkelijk, ik kan 5x sneller lezen/scannen dan iemand praten.
Reageer
Vroeger had ik een leraar Nederlands en deze man zou het absoluut niet met je eens geweest zijn. Meneer vond het geweldig om vreemde woorden het klaslokaal in te gooien. Als je dan als leerling durfde te vragen wat hij bedoelde dan kwam hij naar je toe met een woordenboek en mocht je het opzoeken. De reden hierachter was dat als je het zelf opzoekt en leest dat het dan beter blijft hangen. Hij kon het wel voorkauwen, maar dan was je het een uur later alweer vergeten aldus mijn onderwijzer. Beste meneer had het daarmee in mijn optiek bij het juiste eind. Al die woordjes staan gegrift in mijn geheugen :)
Reageer
Vandaar dat in die pyramide "Practice Doing" bijna helemaal onderaan staat met 75% effectiviteit. Die leraar van jou snapte dat heel goed.
Reageer
Audio-visueel mag dan beter blijven hangen, maar dat hangt wel af van twee zaken, de kwaliteit van het filmpje en dat mensen het (hele) filmpje kijken. En zeker dat laatste zal een heel stuk lastiger zijn op Tweakers.net.

Bron:
https://www.youtube.com/user/tweakers/videos
Reageer
Maar je kan me wel overhalen met tekst om de video te kijken. De tekst had ik al kunnen lezen in de tijd dat ik nu de comments heb gelezen. Nu helaas geen tijd meer om te kijken met als gevolg dat ik hem waarschijnlijk ga missen.

Je zag dit heel erg bij de IFA waar de drie videos slechts 42 comments kregen: https://tweakers.net/tag/ifa+2022/videos/
Dat lijkt me toch zonde van het werk.

[Reactie gewijzigd door jip_86 op 20 september 2022 09:34]

Reageer
Als de audio-visuele inhoud niet wordt bekeken, omdat men liever leest gaat die vlieger natuurlijk niet op. ;-)
Reageer
En dat is precies waarom het zo slecht gesteld is met het taal onderwijs. We moeten weer meer lezen. Ook als voorbeeld, het is een maatschappelijk probleem.

https://www.cps.nl/blog/2021/06/04/Wat-je-schrijft-beklijft

https://www.groene.nl/art...-leest-hoe-minder-je-weet
Reageer
Je bedoelt taalonderwijs? :)
Reageer
Nee niet als vak, maar in de volle breedte.
Reageer
Ik weet al sinds m'n studietijd dat leren uit een boek veel effectiever is dan je best doen met opletten tijdens hoorcollege. En als kind las ik al veel liever boeken dan dat ik een film keek. Ik ervoer de verhalen dan veel intenser dan op de beeldbuis. Al die youtube filmpjes zijn leuk maar er blijft bitter weinig van de content hangen bij mensen. Ook als de content serieus is dan blijft het te vluchtig. En zoals anderen al opmerken is het ook gewoon erg lastig om naar specifieke content te verwijzen in videomateriaal. Tekst is dan vele malen efficiënter.

Daar komt nog eens bij dat je met lezen veel sneller content tot je kunt nemen. Video blijft een traag medium. Dat is mijn grootste ergernis als ik bijv duidelijke instructies probeer te krijgen van een of andere youtuber.

Dst neemt niet weg dat ik ook wel eens youtube kijk. Maar dat doe ik vooral voor podcast achtige content. Of bepaalde kanalen die een lekker rustgevend wetenschappelijk filosofisch karakter hebben waar je lekker bij in slaap kunt vallen. Voor dergelijke slow content is youtube ideaal.
Reageer
Audio-visuele content is twee keer effectiever is en "beklijft" beter dan een geschreven tekst.
Er is al zo vaak bewezen dat dit onzin is.

Bekijk dit eens https://www.youtube.com/watch?v=rhgwIhB58PA
Reageer
Ik wil best geloven dat dit geen universele waarheid is en dat individuen op een andere manier leren, maar feit is dat je niet kunt leren zwemmen door er een boek over te lezen. Dus er zit wel degelijk een kern van waarheid in die pyramide. Zeker als het gaat om het leren van vaardigheden (waar ook kennis voor nodig is).

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 20 september 2022 14:22]

Reageer
Groot deel van die piramide is onzin en het onderliggende wetenschappelijke bewijs flinterdun. Vertassium had daar een leuk filmpje over.

En er zit natuurlijk ook nog een groot verschil tussen iets met aandacht en concentratie lezen versus achteloos een filmpje volgen terwijl je wat anders aan het doen bent (in mijn geval omdat ik dan iets anders gelijktijdig iets aan het lezen ben omdat ik het te lang vind duren, bijvoorbeeld).
Reageer
Inderdaad, ik was ook direct naar beneden aan het scrollen om te kijken of iemand een zinnige samenvatting of opmerking had.

Volledig met de 2 bovenste opmerkingen eens, verwoord op zijn minst een conclusie.
Reageer
Daarnaast heb ik niet altijd audio beschikbaar of heb ik 's morgens even gewoon geen zin in prikkels.

Lezen is (voor mij) ook veel sneller en ik kan makkelijk scannen naar de interessante informatie, of gewoon eens schuin lezen als ik niet veel tijd heb.

Ik zie die trend met enkel video's en geen artikel groeien bij nieuwssites tot mijn grote ergernis waarbij ik inderdaad ook overschakel op andere bronnen.
Reageer
Één of twee keer Shift + > en je hebt al wat minder tijd om tijdens de reeds voorspelde zinnen aan andere gedachten beginnen. :)
edit:
Voor de duidelijkheid, met Shift + > en Shift + < versnel/vertraag je Youtube-video's in stapjes van 25%. Persoonlijk vind ik video's vaak minder interessant dan tekst omdat video de snelheid waarmee je informatie tot je neemt dicteert. Als zinnen langzamer worden uitgesproken, al bekend zijn, of voorspelbaar zijn, en het is lastig is om in een fractie van een seconde naar het einde van de zin te springen (zoals je met je ogen doet tijdens het lezen), dan ga je in gedachten 'even iets voor jezelf doen'. En dan heb je vaak die andere gedachte nog niet af voordat er weer een nieuwe interessante zin begint. En dan ben je de draad kwijt. De comfortabele snelheid om informatie tot je te nemen verschilt van persoon tot persoon maar zal een soort bell-curve zijn.

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 20 september 2022 13:01]

Reageer
Wat een boosheid allemaal hier op video's. Ik heb dyslexie en vind het heel prettig dat er video's worden gemaakt. Als je opzoek bent naar een bepaalde feature kijk je in de chapters van de video en skip je naar dat stuk. Niemand dwingt je om de hele video te kijken.
Reageer
Er is ook niemand die klaagt dat er een video gemaakt wordt. Wel wordt gevraagd om naast de video ook een uitgeschreven artikel te maken.
Reageer
Zelfs een paar screenshots uit de video met de belangrijkste punten en daar 2 or 3 zinnetjes tekst bij zouden al enorm helpen.
Reageer
En als je dat doet, zoals ze recent een keer gedaan hebben, krijg je weer een hele stroom aan klachten in de comments dat het artikel wel heel summier is omdat vele mensen dan weer missen dat het om een video ging.
Reageer
Ik ga ervan uit dat die video vooraf gepland is en de tekst tot in de puntjes is voorbereid. Dan is de stap naar een volwaardig, geschreven artikel heel erg klein. Het is gewoon een en-en verhaal.
Reageer
Eens! Vind het ook een prettig gemaakte video, complimenten daarvoor! Dat mag ook wel eens gezegd worden vanuit de community
Reageer
Ten eerste zegt niemand dat videos inherent slecht zijn, enkel dat een uitgeschreven tekstuele versie wenselijk zou zijn.

Ten tweede is de video goed gemaakt; Tweakers gebruikt goede apparatuur in een gecontroleerde omgeving en Wout kan duidelijk spreken. Maar als een video is opgenomen door een dronken Limbo in een drukke straat dan zou je een tekstuele versie ook waarderen.
Reageer
Anderzijds heb je ook mensen met autisme, zoals ik, voor wie video's juist weer veel te overprikkelend zijn. Het beste zou zijn, als beide gedaan wordt.
Reageer
Helemaal eens. En of dat bij mij nou door autisme komt (geen officiële diagnose), geen idee. Maar als ik iets lees, maak ik er zelf een mental picture van. En door dat proces onthoud ik het vele malen beter dan wanneer ik een video kijk.
Nog afgezien van het idd veel sneller kunnen lezen, het kunnen scannen voor interessante stukjes/skippen.
Reageer
Inderdaad. Op het werk of als er andere mensen bij zijn ga ik geen video's kijken. Zal hem dan op een later moment gaan kijken hopelijk!
Reageer
Plus in Vivaldi worden dit soort video's (van derde partijen, ie YouTube) geblokkeerd ivm cookies, dus die skip ik sowieso. Helemaal mee eens dus, tekst liever dan video.

[Reactie gewijzigd door Vinny_93 op 20 september 2022 10:28]

Reageer
Ja, dat merkte ik zojuist ook. Geen idee waarom ik nog eens extra cookies moet accepteren.
Reageer
Mee eens... Nog los van de updates die genoemd worden voor 22H2 (die al in 21H2 zitten, zoals scrollen op de volumebalk) is het een voor T.net begrippen erg saaie video.
Reageer
Eens, ik heb liever gewoon een tekst die ik rustig kan lezen in plaats van een video te bekijken. Graag wat meer geschreven artikelen dus in plaats van een video :)
Reageer
Normaal gesproken ben ik om precies deze reden ook niet van de video's, maar het geeft wel een goed beeld als nieuwe features gevisualiseerd worden. Dus in dit geval ben ik wel voorstander van zo'n filmpje, maar zou een geschreven versie ernaast inderdaad niet verkeerd zijn.
Reageer
Zelfde hier, video ook niet bekeken en doorgescrolled naar de comment sectie.

Tekst is hier gewoon veel beter voor, hooguit aangevuld met een korte video (gifje bijv) om bepaalde zaken uit te leggen waar beweging belangrijk is.
Reageer
Ik haak al af bij het zien van het YouTube logo wat voor mij garant staat voor hinderlijk veel reclames. Hoe zit dit met premium abonnement? Dan worden je nog steeds reclames geserveerd, en data verzameld lijkt me.
Reageer
Bij alleen zien van de player van YouTube wordt al data over jou verzameld. Gelukkig heeft Tweakers hier vooraf keurig netjes toestemming voor gevraagd...
Reageer
Mee eens, ik kijk ook geen YouTube filmpjes meer. Oftewel, de inhoud van dit nieuwsartikel gaat aan mij voorbij. Helaas..
Reageer
Er zitten in de video allemaal segmenten per onderdeel. Het skippen is dus best simpel. Daarnaast worden er in de video veel voorbeelden gegeven die simpelweg veel beter over te brengen zijn in beeld dan in geschreven tekst. Zowel een video en een tekst is ideaal maar het is toch wel logisch waarom ze voor een video zijn gegaan in dit geval lijkt mij. De vraag of er een artikel moest worden gemaakt van al die kleine functies is dan een betere vraag. Een changelog had bijna al genoeg geweest.

Ik ben overigens juist fan van dit soort video's. Je kan het niet altijd en overal kijken maar het zit goed in elkaar en is prettig om naar te luisteren.

[Reactie gewijzigd door Septimamus op 20 september 2022 08:33]

Reageer
Een changelog had bijna al genoeg geweest.
Wat al aangeeft dat er nogal wat bloat in de video zit.
Reageer
Neemt niet weg van de algehele kwaliteit. De video zit netjes en goed in elkaar. Er word duidelijk gesproken en het is prima te volgen zonder constante uitbarstingen van "uh" of rare pauzes. Duidelijk mag zijn dat er moeite in wordt gestopt. Naast al het commentaar mag er daarom ook best een woord van herkenning en complimenten uitgesproken worden.
Reageer
Precies dit. Doe een stukje tekst met wat gifjes erin, die kun je tegenwoordig met ShareX of Greenshot heel makkelijk maken van alleen wat je wil laten zien.

Ik zie de toegevoegde waarde van een filmpje niet echt, duurt allemaal veel te lang, ik skip er zelf doorheen en nu mis ik mogelijk interessante informatie omdat er zoveel gelul tussendoor zit.

Moet zeggen dat die van Tweakers nog meevallen, worden netjes gepresenteerd met de focus op de informatie, maar bovenstaande is gewoon over filmpjes in het algemeen, die zijn van nature niet zo efficiënt als tekst. Zelfs op 2x snelheid heeft dit filmpje me meer tijd gekost dan een vergelijkbaar tekstartikel.

[Reactie gewijzigd door Oon op 20 september 2022 08:41]

Reageer
Mijn advies is om naast dit soort video's een geschreven versie te publiceren... Video's geven in mijn ogen veel te veel ballast en duren te lang, je kan geen dingen makkelijk skippen... Voor nu zal ik andere bronnen gebruiken voor info
Dat is jouw mening. Want ik vind juist een video fijner om naar te kijken dan een hele lap tekst te moeten lezen. Een video komt ook wat persoonlijker over.

Ik zie dus graag dat het en en is, in plaats van of of.

Leuk hè, 2 meningen :)

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 20 september 2022 09:09]

Reageer
inderdaad waarom moet het of of zijn ?
Gebruik gewoon het beste van de twee vormen van communicatie.
Reageer
Maar dat zegt hij toch ook precies?
Mijn advies is om naast dit soort video s....
naast....dus niet in plaats van.... :)

[Reactie gewijzigd door 8x4 op 20 september 2022 09:48]

Reageer
Helemaal eens, ik zit niet te wachten op zo’n video en lees veel liever een artikel zodat ik in mijn eigen tempo kan lezen en voor mij niet relevante stukken kan overslaan.
Reageer
Ik ben juist een voorstander van video's. Helemaal bij dit onderwerp omdat je de voorbeelden die gegeven worden grotendeels een visuele ervaring geven die je onmogelijk in tekst kan verwoorden
Reageer
Daar heb je dan screenshots voor?
Reageer
Tja, als voorbeeld, het slepen van een afbeelding via de taalkbalk naar Edge is toch veel mooier te zien op deze manier?
Reageer
Video is prima, maar probeer niet de 'bright' kant op te gaan m.b.t. toonzetting. Daarnaast zou het wel heel mooi zijn om eens echte de diepte in te gaan m.b.t. de aankomende update op z'n tweakers over een paa weken. Of zijn deze vooral cosmetische/'handigheidjes' het enige dat de update te bieden heeft?
Reageer
Je kan dingen heel makkelijk skippen in de video want er zijn time stamps gemaakt in de video.
Reageer
Dat is waar maar het blijft 12! minuten video terwijl ik de tekst in een fractie daarvan kan lezen
Reageer
Je kan dingen heel makkelijk skippen in de video want er zijn time stamps gemaakt in de video.
Je kan niet makkelijk binnen de onderwerpen skippen naar de relevante onderdelen en zult altijd een hoop gezwam aan moeten horen.
Reageer
Eens, ik kan vaak wel lezen maar niet een video afspelen. Daarbij komt dat ook veel jongeren op deze site zitten en leesonderwijs bevorderd moet worden. Dan kun je denken dat is niet hier op z’n plek, maar maatschappelijk moeten we breed onze verantwoordelijkheid nemen.
Reageer
Helemaal mee eens. Ik volg deze informatie omdat dit voor mijn werk heel relevant is, maar ik zit liever niet op kantoor filmpjes te kijken hiervan. Ondanks dat het volkomen werkgerelateerd is, vind ik het een beetje gek om met een koptelefoon op dit af te kijken. Een opsomming zou ik praktischer vinden.

Voor mij zijn maar een paar dingen op dit moment echt relevant en dat is vooral de taakbalk. Als deze niet in te stellen is zoals in Windows 10 heeft de overstap hier weinig zin. Ik werk er zelf mee op kantoor en vind het een ramp. Thuis gebruik ik ExplorerPatcher, maar in een zakelijke omgeving is dat geen oplossing.

Ook gebruikte ik (en velen met mij) de mogelijkheid om op de taakbal een map te koppelen waar je je eigen shortcuts in bijhoud. Dit kan in Windows 11 niet meer en vind ik echt een gemis.

Dat je geen seconden op de taakbalk kan weergeven, maar ook niet makkelijk via de klok kan zien vind ik een domme keuze en een irritant gemis wat totaal niet nodig is want dit zette je sowieso al via een registry aanpassing aan.
Reageer
Ik kijk ook vrijwel nooit videos. Kost veels te veel tijd. En die ik zag waren vaak ook erg amateuristies. Een degelijke samenvatting erbij zou top zijn!
Reageer
Je kan op YouTube heel eenvoudig skippen. In de timeline van YouTube kun je ook aanvoudig zien wat er wordt besproken.
Reageer
Je kan op YouTube heel eenvoudig skippen. In de timeline van YouTube kun je ook aanvoudig zien wat er wordt besproken.
Je kan niet makkelijk binnen de onderwerpen skippen naar de relevante onderdelen en zult altijd een hoop gezwam aan moeten horen.
Reageer
Wanneer je op die schaal details wilt hebben kun je beter de changelog erbij pakken.
Reageer
Prima als er idd een video bij zit, maar als ik op mijn werk zit wil ik liever lezen. Snel even tussendoor wat tekst lezen valt minder op dan een video kijken ;)
Reageer
Helemaal mee eens.
OT: Hoeveel mensen zijn er die, net als mij, op niet ondersteunde hardware zitten te werken?
Al zou ik naar Win11 willen, met deze hardware kan het niet.
Reageer
Ik deel dit advies. Tekst naast een video is gewoon fijn.
Daarbij wil ik wel zeggen, dat mijn voorkeur de video is.
Reageer
Nu zal dat voor Tweakers denkelijk niet de motivatie zijn, maar voor veel content creators, ook op technisch vlak, is video makkelijker om te zetten in inkomsten dan een technisch blog. Dus wordt er een video gemaakt die qua lengte aan de eisen voldoet...
Reageer
Mijn advies is om naast dit soort video's een geschreven versie te publiceren
100% mee eens.

Tekst is:
 • Te lezen op eigen tempo. (Niet iedereen heeft Nederlands als moedertaal)
 • Kan door ondersteunende software heen tbv mensen met een beperking..
 • Is te kopiëren.
 • Is makkelijker te bewerken als de auteur een fout heeft gemaakt (Menselijk dingetje)
Bijna alleen maar voordelen voor tekst dus.

OT: ik heb maar een systeem dan win11 aan kan en dat is voor zakelijk gebruik dus nee.
Reageer
Geef ook de voorkeur voor TEXT
Ook veel beter voor mensen die slechthorend zijn.. want ik vind filmpje vaak niet eens te verstaan,
Vaak moet ik horen en liplezen tegelijk maar in filmpje gaat dat niet.
En allemaal zo hyper tegenwoordig , en schreeuwerig.
Wat mij na een paar min ook onrustig maakt
Reageer
Ik had ook moeite met de verstaanbaarheid. Wel "oude" oren.
Reageer
Hier dus ook :)
Ben ook niet de jongste meer
Maar we zetten dan gewoon de ondertitels aan en geluid zacht

[Reactie gewijzigd door ravw op 20 september 2022 13:05]

Reageer
azijnpissers*
taalnazi's*
:+
Reageer
Vreselijk. Het is nog net niet zo erg als een oplossing zoeken voor een probleem en dan en video van 40 seconden moeten kijken voor iets wat in 1 zin en 1 plaatje uitgelegd kan worden.

Alles om maar niet te hoeven lezen ofzo ? Ik snap het echt niet.

* Korvaag laat dit 'artikel' ook aan zich voorbijgaan en zoekt ook wel een andere bron
Reageer
Wat mij betreft is de enige goede taakbalk een verticale taakbalk. Al deze minuscule veranderingen doen me persoonlijk vrij weinig.

[Reactie gewijzigd door VinylRecord op 20 september 2022 06:31]

Reageer
Precies, dat mis ik hier ook. Heb al sinds mensenheugenis mijn taakbalk aan de rechterkant van het scherm. Is dat vast wel weer zo te krijgen met extra tools, maar heb daar geen zin (meer) in. Ben nu overigens ook best wel gewend aan de taakbalk onderin op mijn laptop met W11.
Reageer
Voor mij ook, heb de taakbalk al heel lang links in beeld staan, zeker op 'platte' schermen (16:9) hou je zo gevoelsmatig meer ruimte over voor daadwerkelijke content. Zo lang dat niet terugkomt zie ik mezelf nog niet overstappen naar W11.

Als ik dan hierover lees dat ook jump lists niet meer voorkomen in de taakbalk krijg ik nog minder zin om over te stappen. M'n werklaptop zou W11 kunnen draaien, m'n privé laptop officieel niet, denk dat een volgende laptop maar weer Linux wordt, nu nog even kijken welke distro. Misschien Pop_OS, Feren OS of Mint maar eens proberen (vroeger veel (K)Ubuntu gedraaid ook).

Linux is zeker niet perfect, maar op het moment krijg ik het idee dat ik in beide gevallen veel moet tweaken om het allemaal naar m'n zin te krijgen en dan heb ik bij Linux toch het idee dat m'n laptop meer mijn eigendom is en niet een data verzamelingstool voor een Amerikaans bedrijf.
Reageer
Ook ik heb mijn taakbalk al sinds het scherm een 16x9 verhouding heeft aan de linkerkant verticaal.
Zo benut je overvloedige horizontale ruimte beter.
En ik ben er gewoon aan gewend.
Ik ben om die reden ook nog niet naar Windows 11 overgestapt.
Reageer
Ik heb de taakbalk al sinds W95 (dacht ik) links staan.
Reageer
Ik ga mee met het aan de zijkant willen hebben van de taakbalk. En ook ik doe dat al sinds... lang.
Ja, ik weet dat het met 3rd party software op te lossen is. Ik vind het echter (nog steeds) onzinnig dat ik op software van anderen moet terugvallen om iets te doen dat ik al ik weet niet hoe lang gewoon binnen mijn OS kon regelen.
Het kan best zijn dat er niet 'heel veel mensen' zijn die dat doen. Anderzijds zitten er opties in dit OS die ik volkomen overbodig vind: Een Xbox Game Bar, bij voorbeeld.
En ik snap ook nog steeds niet waarom ik voor het daadwerkelijk fixen van issues in een mailadres bij Outlook, (nog steeds) naar het control panel moet.
Reageer
Ik vind het echter (nog steeds) onzinnig dat ik op software van anderen moet terugvallen om iets te doen dat ik al ik weet niet hoe lang gewoon binnen mijn OS kon regelen.
Je maakt mij niet wijs dat jij geen enkele third-party tool op je pc hebt geïnstalleerd.
Als het probleem met dergelijke software opgelost is, waarom niet? Kleine moeite en je hebt het zoals je wilt. Vaak kan dergelijke software meer terugbrengen.
Reageer
Zat 3rd party software... maar niet om de llok&feel van mijn OS aan te passen ;)
Ook niet ten tijde van Windows 8(.1). Dat is ook een versie waar ik (na initieel testen) verre van ben gebleven, in plaats van gebruik te maken van een of ander tooltje.

En laten we eerlijk zijn: Als je naar de diverse versies Windows kijkt is er ALTIJD aan het startmenu geknutseld. Soms ten goede, soms minder (met als grote grap Windows 8, dat ervoor gezorgd heeft dat het startmenu van Windows 7 en vooral XP (en wat is DAAR op gevloekt, indertijd) plots als de beste variant werden beschouwd).
De taakbalk, die is (imho) in al die jaren alleen verbetert. Tot Windows 11.
Reageer
Voor mij ook geldt hetzelfde. Hoe de knoppen eruit zien maakt me allemaal niet uit, ik wil dat ding op een breedbeeld gewoon niet aan de onderkant. Ik heb toch maar geupgrade en StartAllBack geinstalleerd, dat werkt goed. Maar wat een flater dat Microsoft de optie gewoon weggehaald heeft.
Reageer
Een "nieuw" artikel van 08-09 laat zien dat het wel kan. Ze brengen het alleen expres uit voor de tablets of die kunnen converteren naar tablet stand:
https://blogs.windows.com...ider-preview-build-25197/
Reageer
Het excuus ook van "te weinig gebruikers willen dat". Nee, er zijn vast miljoenen gebruikers die om Paint3D vroegen en dat hebben jullie ook ontwikkeld 8)7
Het blijft de meest gevraagde feature in Windows 11, en er is duidelijk iets anders aan de hand dan dat. Volgens mij krijgen ze het technisch niet voor elkaar of is er een designer daar die z'n veto uitspreekt.
Reageer
Sinds ik met touchscreen devices werk (vanaf de Surface Pro 3) zet ik de taakbalk rechts. Dan zit je niet met je hand voor het scherm als je iets wil opstarten. Onderin tap je vaak mis of je tussen je scherm en je toetsenbord. Ook op een groot breedbeeld scherm is het claustrofobisch, die pixels heb je gewoon nodig 😬 ik blijf nog ff bij win10.
Reageer
Taakbalk links verticaal + 1.
Reageer
1. Is hij al te downloaden?
2. Hoe upgrade ik Windows 11 naar Windows 11 22H2 op unsupported hardware?
3. Ik gebruik VeraCrypt System Encryption om mijn C: schijf te versleutelen. Kan ik de dynamische update starten vanuit Windows terwijl deze versleuteld is of moet ik system encryption eerst uitschakelen?
Reageer
1. Neen. Microsoft heeft deze update nog niet aangekondigd, of überhaupt het bestaan ervan erkend buiten het Windows Insider Program.
2. Via Windows Update. In tegenstelling tot wat vele mensen blijven herhalen was Microsoft's opmerking met betrekking tot "geen toekomstige updates ontvangen" geen daadwerkelijk beleid, maar een legale indekking. Windows Update zal je PC - of je hardware nu voldoet aan de minimum vereisten of niet - upgraden naar Windows 11 22H2 zodra je configuratie gekend functioneel is of je het zelf forceerd door op "Update nu" te klikken.
3. Geen idee.
Reageer
Punt nummer 1 is niet meer 100% correct.
Ik zie hem nog niet bij windows Update, maar ik ben hem nu aan het installeren via de Windows 11 Installation Assistent.
deze is hier te verkrijgen
Reageer
3. Spelen met vuur tenzij je een backup hebt.
Reageer
Ik maak maandelijkse image backup na elke patch tuesday, dus ik kan zo terug.
Reageer
Heb nog geen legale update gezien
Reageer
1. Hij is inmiddels te downloaden: https://www.microsoft.com/software-download/windows11 Download the media creation tool of ISO en maak een USB-stick of installatie disc.
2. Op dezelfde manier als bij de originele versie. Open regedit, Browse to
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup

Create a key
LabConfig

and add three new DWORD (32-bit) entries for BypassTPMCheck, BypassRAMCheck, and BypassSecureBootCheck all set to a value of 1.
3. Ik raad aan om je C: schijf eerste te ontsleutelen, dan Windows te upgraden en dan weer te versleutelen. Het is mogelijk dat Windows tijdens de installatie vanuit een service partitie boot en als je Windows partitie dan nog versleuteld is mislukt de installatie en loop je het risico dat je ook niet terug kan booten in je versleutelde VeraCrypt partitie.
Reageer
Best raar dat inzake de taakbalk in deze video volgensmij het nog steeds ontbreken van 'never combine' niet genoemd wordt. Dit staat ongetwijfeld zeer hoog in de lijst van redenen van mensen die niet willen upgraden.
Reageer
Dit is inderdaad by far mijn grootste irritatie in windows 11, de windows+tab shortcut maakt het nog een beetje dragelijk...
Reageer
Ik snap dat ook echt niet. Ik heb StartAllBack maar gekocht om dat weer te krijgen. Het is echt totaal onbruikbaar voor werk zonder "never combine". Achterlijkste functie ooit. Ook een recht-klik-menu met een unfold-optie. Wie verzint dat?

[Reactie gewijzigd door Ik ben dus Luke op 20 september 2022 11:26]

Reageer
Iemand die weet dat 95% van de eindgebruikers zelfden of nooit doorklikken en liever een korte lijst krijgen ipv een lijst met 50 items in...
Reageer
Ik vermoed dat je je lelijk vergist in de cijfers, omdat dit een schoolboekvoorbeeld is van de valkuil van confirmation bias. Als je niet van het bestaan van een functie afweet, betekent dat nog niet dat je er geen baat bij zou hebben. Hoe vaak ik wel niet bij anderen de ogen geopend heb over de "Never Combine"-feature, en ik ze daarna nooit meer terug heb zien gaan.

Voor het contextmenu geldt hetzelfde: mensen weten vaak gewoon niet wat ze ermee moeten, maar dat is geen reden om het maar onder het tapijt te vegen.

Het contextmenu is in werkelijkheid niet zo lastig, maar het grote probleem waar het mee kampt is dat het snel een puinhoop wordt. Softwareinstallers kunnen namelijk met een eenvoudige registersleutel een optie toevoegen, en als je daar niet op let heb je binnen no-time een waslijst aan opties.

Wat er in Windows werkelijk ontbreekt is een goede interface om dat menu in te kunnen stellen. Zelfs al zou je dan opties standaard naar een tweede menu verbannen, dan kun je daar op z'n minst zelf selectief in zijn. Dat is de definitie van goed ontwerp: Het houdt rekening met ALLE gebruikers, en niet met 95% van de gebruikers.
Reageer
Goede inderdaad. Als StartAllBack me ook liet kiezen welke context-opties ik krijg bij rechts, man. Dan is alles zo goed als perfect!
Reageer
Leuk en lief verhaal, maar waarom deze update? Wat verandert er onderhuids? Wat doet het voor de veiligheid? Voor de Privacy? Die cosmetische veranderingen zien we wel, maar verandert er nu echt?
Reageer
Ik snap niet helemaal wat je vraagt hier, een update kan en mag ook voornamelijk visuele veranderingen en toevoegingen met zich meebrengen. Zeker in het geval van Windows 11 waarbij er specifieke functionaliteit ontbrak (en nog steeds ontbreekt) in vergelijking met de vorige versie is het iets wat voor veel mensen wel van belang is.

Blijkbaar heb je andere verwachtingen maar het mag toch duidelijk zijn dat de context van deze video juist deze missende features zijn.
Reageer
Wat beveiliging betreft zitten er een paar features in deze update die gebruik maken van de vereiste TPM chip voor nieuwe installaties.
Reageer
1 2 3 ... 11


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee