Microsoft brengt Windows 10 22H2 uit, de enige 'feature-update' voor dit jaar

Microsoft brengt Windows 10 versie 22H2 uit. De update is te downloaden door alle Windows 10-gebruikers vanaf versie 20H2. Het is de enige 'feature-update' van dit jaar maar er lijken geen grote nieuwe functies met de update geïntroduceerd te worden.

W10 22H2
Windows 10 update 22H2 is nu beschikbaar

De Windows 10 22H2-update bevat volgens Microsoft 'een reeks verbeteringen op het gebied van productiviteit en beheer'. Windows 10 versie 22H2 is nu via Windows Update door alle gebruikers te installeren.

In tegenstelling tot versie 22H2 voor Windows 11 gaat het in dit geval dus om een vrij beperkte update zonder grote nieuwe functies. BleepingComputer ontdekte vooralsnog alleen een nieuwe instelling waardoor belangrijke notificaties wel getoond worden wanneer Concentratiehulp is ingeschakeld. Normaal houdt de concentratiemodus vrijwel alle notificaties tegen.

Sinds eind 2021 is Microsoft overgestapt op één jaarlijkse contentupdate voor Windows 10, nu de focus voornamelijk op Windows 11 ligt. Het contrast is duidelijk als men de inhoud van 22H2 voor Windows 10 vergelijkt met 22H2 voor Windows 11, een omvangrijke feature-update met uiteenlopende nieuwe functies. Deze update werd grofweg een maand geleden uitgerold.

Door Yannick Spinner

Redacteur

19-10-2022 • 10:31

134

Submitter: terradrone

Reacties (134)

134
133
73
1
0
36
Wijzig sortering
Microsoft weet als geen ander dat mensen niet per se op nieuwe functies zitten te wachten. Sterker nog, mijn laptop is al lang over naar 11 en ik zou een aantal 'features' graag teruggedraaid zien. (mijn aller grootste ergenis is het verplicht combineren van de 'taskbar buttons')

Ze zullen wel moeten, de einddatum van de huidige eol kruipt naderbij en Windows 10 is gewoon nog te groot. Dit hebben ze keihard zelf veroorzaakt door de eisen die ze aan een Windows 11 installatie stellen, zoals TPM 2.0 en een online account voor de thuis versies.

Mijn hoop blijft leven dat MS die eisen een keer laat vervallen en miljoenen computers die voor de rest wel voldoen ook kunnen updaten naar nieuwere versies. Hoewel ik 10 prettiger vindt, snap ik ook wel dat die niet eeuwig mee kan gaan.
Juist, die TPM 2.0 verplichting is gewoon onzin, en zolang mijn huidige PC (inmiddels al uit 2013, Core i7 4770K/RTX2060super) het nog steeds goed doet zie ik geen reden om een nieuwe PC te kopen alleen om zo Windows 11 te kunnen draaien. Hadden ze die TPM 2.0 niet verplicht gesteldt dan was ik al lang over op 11, en draai op mijn werk Windows 11 in virtualbox om zaken te testen maar zie geen voordelen daaraan, eigenlijk juist meer nadelen vanwege die rechtermuisknop die dan opties mist en je weer extra moet klikken om ze tevoorschijn te halen).
niet alleen TPM mis je, maar je processor is ook te oud.
Ik heb hier een pc en laptop beide met hardware TPM, maar een te oude processor volgens de regels. Die laptop draait met een 6e generatie i5 als een zonnetje windows 11.
Het is niet zozeer de CPU die te oud is, het zijn de zogenaamde missende security measures waardoor de CPU niet geaccepteerd wordt, maar die opties zijn in werkelijkheid helemaal niet nodig om Windows 11 te kunnen draaien aangezien je Windows 11 ook via een omweg nog steeds wel op die CPU's kunt laten draaien alleen zit je dan met het gezever dat je niet zeker weet of een volgende update sowieso iets verpest, naast dat je dan ook sowieso geen automatische updates krijgt.
Microsoft stelt, mijns inziens heel terecht, eisen aan de hardware. Niet alleen TPM 2.0, maar ook hardwarematige features die in de CPU geïmplementeerd moeten zijn die dan weer gekoppeld zijn al bepaalde software beveiligingsmechanismen in het OS. In Windows 10 zaten deze er grotendeels ook al in maar waren deze optioneel. Nu zijn ze verplicht in Windows 11, maar omdat Windows 11 voor 95% nog Windows 10 is is e.e.a. ook te disablen.
Die opties zijn dus wel nuttig voor een fatsoenlijk secure en veilig OS, en ik zou zeggen zeker noodzakelijk voor mobiel device als een Laptop.
Lopen roepen dat het allemaal onzin is(want: het werkt van wat trucjes toch??) is gewoon kort door de bocht.
Je kan er van alles van vinden, en je afvragen of je die dingen wel nodig heb op je gamepc thuis, maar uiteindelijk wil MS naar bepaald minimaal hardware niveau toe, en dan valt hardware van zeker een jaar of 7-8 nu effe af. Je kan nog steeds Windows 10 draaien voor een hele tijd.
Veiligheidseisen prima, maar ze hadden het ook in het Windows-certificeringsprogramma voor nieuwe apparaten kunnen opnemen en het daarbij kunnen laten, i.p.v. een hele stapel oude maar prima functionerende hardware over een jaar of twee betrekkelijk waardeloos te maken.
Ik zie een leuk aantal "nieuwe" en nog altijd erg bruikbare Linux servers in mijn toekomst, welke voor een appel en een ei te koop zullen zijn.

Er is in het bedrijf waar ik werk nog altijd een Linux servertje actief (zonder GUI), welke na 17 jaar nog steeds doet wat het moet doen binnen de vastgelegde tijdsperiode. Gekke ding valt maar niet om en het zorgt er nu voor dat ik nieuwsgierig ben geworden of dat ding door de 20-jaar barriere kan.

Maar goed, misschien ben ik wel raar daarmee.
Helemaal eens, en het werd eens tijd dat ze dergelijke eisen gingen stellen aan hardware. Anders kom je nooit van legacy af!
Nouja, genoeg legacy software is nog gewoon goed, vind nieuwere software niet altijd een vooruitgang, zeker met de huidige GUI's waar men steeds groter zaken tonen waardoor je minder op het scherm ziet in 1 oogopslag en vaker moet scrollen of erger zelfs met paging moet klikken om meer te zien.
Maar... je kunt het gewoon uitzetten? Als jij het niet wil, wil je het niet. Daar gaat MS niet over. Dat is wat ik een beetje mis in jouw opmerking. Je kunt het gewoon met een knopje uitzetten in je mobo/win11 (weet niet meer exact waar, maar ik kreeg de vraag of ik het aan/uit wilde hebben).

Je hebt natuurlijk gelijk dat het nuttig is. Ik denk ook niet dat iemand dit ontkent... Verplichten en 'is nuttig' zijn echter gewoon 2 totaal verschillende onderwerpen.
Ondanks die melding worden updates wel degelijk automatisch geïnstalleerd. Eens je bent geüpgraded boeit het Microsoft niet echt want ze gaan er toch vanuit dat je weet wat je deed toen je de upgrade forceerde de eerste keer.

Dat gezegd hebbende zijn er wel degelijk al functies in Windows 11 die op nieuwe machines standaard aan moeten staan maar die wel volledig ontbreken bij bestaande installaties of helemaal onmogelijk zijn op toestellen zonder TPM2.
Hmmm mijn pc voldoet aan alle eisen behalve de CPU. Zou ik dan via een ISO een update naar Windows 11 kunnen doen en vanaf dat moment gewoon meer mee kunnen doen?

Ik heb om te testen Windows 11 ook in een virtual machine draaien. Daar moest ik toen wat dingen voor doen (dll vervangen) wat ik liever niet bij m'n normale pc doe.
Heb Windows 11 op drie verschillende niet ondersteunde laptops draaien en heb alle updates gehad die gewoon automatisch worden gedownload. Verder geen mededelingen of problemen.
naast dat je dan ook sowieso geen automatische updates krijgt.
WSUS to the rescue. Updates geautomatiseerd beheren en goed laten keuren door een eigen server, en door de client op laten halen bij Microsoft. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 23:20]

WSUS
Was (?) een mooie oplossing, maar ik heb toch erg sterk het gevoel dat het al een tijdje 'eol' is. De nieuwere Office versies hebben hun eigen update-mechanisme gekregen en de introductie van 'Windows Update for Business' in Windows 10 is ook een veeg teken. Jammer.
WSUS wordt gewoon ondersteund in Server 2022, en gaat echt niet zo snel weg. WSUS is namelijk de enige ondersteunde manier van systemen actualiseren in een internetloos netwerk (op een border systeem, uiteraard). Ook voor die situaties wil Microsoft nog steeds dat Windows een mogelijke keuze is.
Juist ja, voor jezelf een WSUS opzetten, en dan zul je zelf dus nog moeten bepalen of die update mogelijk problemen gaat geven omdat die er wel van uit gaan dat jouw CPU compatible is. Niet echt zinvol voor thuisgebruik. Zelfs voor werk is het dan gewoon beter om maar waarschijnlijk nieuwe PC's te kopen die wel geschikt zijn en niet gaan zitten hannessen met windows 11 toch op die 'oude' PC's te laten draaien.
ik ga niet voor mijn plezier thuis een WSUS opzetten, dank je wel.
al genoeg aan om door de weeks ermee te werken.
ik ga niet voor mijn plezier thuis een WSUS opzetten, dank je wel.
Als je Windows 11 op hardware zonder ondersteuning ervoor installeert, dan doe je dat ook niet per se voor je plezier. ;)
waarom denk je dat ik nog win10 draai XD
Je krijgt via de "omweg" gewoon perfect updates.
Het enige dat je manueel moet doen ( als Je dat wil ) is bij een feature update even een manuele actie doen.
Dat is dus max 1x per jaar.

Bron: mijn eigen tablet die een te oude cpu bevat maar al sinds release w11 draait.
Ik heb een te oude laptop zonder TPM en die draait gewoon prima Win11.
Als de TPM het enige probleem is (al is dat volgens pauldaytona niet zo, maar wellicht is dit ook voor andere gebruikers interessant), afhankelijk van je moederbord kun je vaak gewoon een TPM 2.0 module kopen en op je moederbord installeren. Zo heeft Gigabyte gewoon losse kaartjes te koop die je op je moederbord kan prikken.
Meestal ook de processor terwijl je winows 11 op een xp pc kan draaien. Echter microsoft maakt updaten verder naar 22H2 gewoon onmogelijk omdat de update niet komt opdagen in windows update.
Microsoft is ook creatief om het support van drivers terug te draaien op hardware wat niet voor windows 11 bedoeld is. Heb je een brick draaien als os wat voor de rest geen updates meer ziet. Windows 11 draait alleen op officiele pc s of pc s die officieel te updaten zijn naar 11. Je bent niets met een windows zonder driver support en daar zit de hond gebonden als je een unsupported pc met windows 11 22H1 voorziet. Verder updaten is gewoonweg niet meer mogelijk,. Surface laptop, Surface 3, Surface pro 3. Een imac 5k gebootcamped naar windows. En windows 11 is ook mega zwaar op die hardware, iedere update maakt dat os zo zwaar dat je terug naar versie 10 terugdraait. En ik denk dat microsoft expres doet om het updaten van legacy hardware met windows 11 te ontmoedigen.
Ik draai windows 11 op mijn dell e7240 al meer dan 1 jaar.
Ik heb alle updates staan tot de laatste update toe de kb5019509.
Mijn laptop krijgt alle updates binnen zonder problemen.
Het is allemaal onzin. je kan wndows 11 zonder tpm check op je oude hardware installeren maar ooit houdt het op met de update naar 22H2 wil doorvoeren je die er gewoon niet door krijgt. Omdat je processor TPM niet ondersteunt of aanwezig op de processor. Ik heb al mijn unsupported devices terug naar windows 10 terug gedraaid omdat Microsoft de updates na 22H1 op je computer blokkeert. Er gaan scripts op het internet de ronde die de TPM check uitzetten bij het nakijken van updates via de updater van windows. Echter checkt Microsoft nu alles of je de hardware hebt vanaf hun kant en dat wordt wiezo al tegen gehouden als je officieel windows 11 niet op je computer draaien hebt. Dat niet officieel avontuurtje was leuk maar het is toch verstandiger om naar windows 10 terug te draaien of je mist de support tot midden 2025. Met het installeren van windows 11 op niet officiele pc s het terugdraaien van support voor een jaar omdat microsoft alles tegen houdt op je pc. Maak een backup en herstel je pc terug naar het os waar is is mee geleverd. En werk en game zo verder.
Roepen dat "het allemaal onzin" is getuigd vooral van een beperkte kijk op de zaken.
Even in het kort: Microsoft wil(heel terecht) in Windows 11 gewoon moderne security features(die grotendeels ook al in Windows 10 aanwezig waren, maar dan optioneel ook omdat bij een aantal van die features hardwarematige ondersteuning wordt vereist) by default activeren.
Omdat Windows 11 voortborduurt op de Windows 10 basis kan je met allerhande trucjes toch Windows 11 gebruiken op oudere hardware. Maar dat wil niet zeggen dat het - daarom - "allemaal onzin" is.

Als je alleen maar spelletjes speelt op een vaste desktop thuis dan kan je je afvragen of die dingen wel nuttig zijn voor je, maar gelukkig kan je tot zeker eind 2025(en waarschijnlijk nog iets langer) nog gewoon Windows 10 draaien en daarna waarschijnlijk daarna nog een hele tijd Windows 11 met wat hand en hand-en-spandiensten al is dat niet door MS gesupport.
Van 22H1 naar 22H2 (win11) zeer eenvoudig. Zet de iso van 22H2 op je bureaublad en open met verkenner, kopieer alles naar een nieuwe map op je bureaublad. Ga in de nieuwe map naar de submap sources.
Zoek naar het bestand appraiserres.dll open met kladblok o.i.d. en verwijder alle tekst. Sla het lege bestand weer op. Nu de internet verbinding verbreken klik op setup en de installatie begint. Op een oude Core2duo uit 2008 denk ik loopt alles als een zonnetje.
Kan ik doen, morgen zet microsoft de support voor je hardware stop in drivers. En daar zit het probleem bij 22H2 en niet ondersteunende pc s. Kan je m naar 22h3 upgraden en dan zit je met een half werkende pc of hij start helemaal niet meer op. Ooit zal microsoft de hardware die niet in hun lijst staat gaan boycotten en ga je terug naar windows 10. Windows 11 op niet ondersteunende pc s draait ook slomer dan versie 10. Je hebt nergens voordeel buiten een nieuwe smoel op je desktop. Eens windows 10 EOL is ben ik toch al toe aan een windows 15 pc.
Ik heb win 11 op een aparte ssd in mijn desktop geïnstalleerd. Dus dual boot. Vooral om te wennen en te experimenteren met win 11. De UI van win 11 ziet er strakker uit en went snel. MS zet in op meer veiligheid, meer stabiliteit en snellere verwerking updates. Daar is kennelijk betere hardware voor nodig, in 2025 zal ik wel toe zijn aan een nieuwe pc. Ik zou op een niet supported pc win 10 niet vervangen door win 11, je weet inderdaad niet hoe dat afloopt. In dual boot kan het geen kwaad.
Installeren zoals 22H1, hartelijk dank voor je tip en het werkt weer. O+
Hopelijk mogen wij dat zo blijven doen. :Y)
Ter info, ook Windows 10 ondersteunt je CPU officieel niet meer (zonder dit echter af te dwingen). De lijst is nog niet aangevuld voor deze 22H2 versie maar dus ook bij 21H2 staan geen gen4 CPU's meer.
https://learn.microsoft.c...ws-processor-requirements
Zolang ze secure boot verplichten zal ik ook niet upgraden naar W11.
Met een register tweak is de rechtermuisknop actie weer terug te halen.

Door dit commando:
reg.exe add "HKCU\Software\Classes\CLSID\{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}\InprocServer32" /f /ve
Bron:
https://answers.microsoft...f3-411b-aeec-e460e6e5a82a
Je zou kunnen overwegen om kernisolatie aan te zetten? Of is dat onderdeel van TPM 2.0?
Met een tooltje is dat allemaal te omzeilen.
Voor mij is het probleem dat hij ook verplicht BitLocker opzet als je Pro hebt.

Ik wil geen bitlocker, ik gebruik Windows alleen op mijn game PC en daar heb ik geen encryptie nodig. Het geeft alleen extra overhead (zelfs met AES-NI is er nog overhead want het versnelt alleen maar een deel van het encryptieproces). Dus voorlopig zit ik nog niet op 11.

Volgens mij is dit bitlocker gedoe ook de reden voor de TPM.

Ik vind dit erg irritant van MS. Met Linux, FreeBSD kan ik gewoon kiezen of ik mijn disk ge-encrypt wil hebben, wanneer ik updates installeer, telemetrie uitzetten enz. Helaas heb ik het nodig voor gaming (met name VR).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 23:20]

Wat bedoel je ? Ik draai en installeer overal 11 zonder Bitlocker....
Oh? Ik las online dat als je Win11 installeert op de Pro versie dat hij automatisch Bitlocker aanzet.

Dat zou mooi zijn! Ik heb het niet geprobeerd omdat het terugrollen natuurlijk veel werk is.
Dat Bitlocker verhaal is zeker niet zo. Het kan, het moet niet.
Bitlocker kun je toch net zo makkelijk uitzetten als dat je het aanzet?
Kan het ook zonder MS account of is dat nog altijd verplicht?
Bij de laatste USB installatiestick die ik vorige week heb gemaakt kon ik niet meer zomaar met een truukje om de account heen bij installatie en heb ik met een account geinstalleerd, daarna een lokaal account gemaakt en de andere weg gegooid.
Maar met een oudere stick kan ik nog steeds taskmanager openen en de ' netwerkstroom' beeindigen en zeggen ' ik heb geen internet'.
(mijn aller grootste ergenis is het verplicht combineren van de 'taskbar buttons')
Had me nog nauwelijks verdiept in Windows 11, omdat ik er ook geen behoefte aan heb, maar dit wist ik niet en zou me ook erg storen. Ik bedoel: gezien hoe het al sinds iig Windows 7 een wat verstopte optie is, verbaast het me niet, maar het is op gebied van productiviteit een stap terug voor mij als die optie verdwijnt.
Ik moest eerst even kijken wat dit precies is, maar bij mij staat het aan (win10). Om te zien wat het is eventjes uitgezet maar ook weer heeeeeel snel aangezet. Ik vind "gecombineerd" wel zo prettig werken
... Ze zullen wel moeten, de einddatum van de huidige eol kruipt naderbij en Windows 10 is gewoon nog te groot. Dit hebben ze keihard zelf veroorzaakt door de eisen die ze aan een Windows 11 installatie stellen, zoals TPM 2.0 en een online account voor de thuis versies.

Mijn hoop blijft leven dat MS die eisen een keer laat vervallen en miljoenen computers die voor de rest wel voldoen ook kunnen updaten naar nieuwere versies. Hoewel ik 10 prettiger vindt, snap ik ook wel dat die niet eeuwig mee kan gaan.
Helemaal mee eens. Sterker nog, ik heb hier pc's en laptops die aan alle eisen voldoen, incl TPM2, de enige reden dat ze Windows 11 niet mogen krijgen is dat de CPU niet wordt ondersteunt. Ik snap dat niet, er zit echt niets in Windows 11 wat voor die requirement kan zorgen.
Je moet je dieper inlezen in de nieuwe security welke optionieel in Windows 10 aangeboden word en verplicht gaat worden in Windows 11 maar nog niet default aanstaat omdat de gesupporteerde CPU's er tevens moeite mee hebben.

De TPM is omdat MS de private keys en certificates keys weg wil uit het OS, immers als ze in het OS zitten staan ze ergens op de disk. Dat gaat van opgeslagen wachtwoorden in browsers tot Windows credentials tot keys voor applicaties tot keys voor Bitlocker. Dat wilt dus ook zeggen dat applicaties dit gaan moeten supporteren. De tegenhanger op ARM is TrustZone en SecureZone bij Apple, Windows loopt hier eigenlijk hopeloos achter om legacy support te blijven geven.

De Secure boot is om te verhinderen dat een rootkit zich kan nestelen in het boot process, immers gezien je nu alle private keys in de TPM hebt zitten is het cruciaal dat er geen ongewenste gasten zich nestelen tussen de TPM en het OS, het OS moet de hardware kunnen vertrouwen.

De CPU eis heeft dan weer te maken met virtualisatie onder een optie memory integrity welke default nog steeds uit staat. Een andere naam hiervoor is Hypervisor-protected code Integrity. Het is een uitbreiding op core isolation welke draait rond het afschermen van de kernel door stukken van de kernel virtueel te draaien. Memory integrity gaat daar verder in en zorgt ervoor dat third party kernel drivers geen echte kernel toegang meer hebben. (en zeg maar meteen dag tegen anti cheating kernel drivers zoals bij Call of Duty Warzone)

Probleem is de CPU moet dat soort virtualisatie ondersteunen, bijkomstig probleem, zelfs al ondersteund de CPU het, met name de optie memory integrity durft wel eens een serieuze performance impact te hebben. Uit eigen praktijk testen met een Epyc Zen 2 platform, 40%! performance drop op specifieke storage oplossingen, dat is ook meteen de reden dat het default nog uit staat, zelfs de ondersteunde en volledig server gerichte CPU's hebben moeite om dit volledig te doen zonder een performance impact.

Dat is opmerkelijk gezien MS daar het volgende over zegt, "Starting with Windows 11, new installations on compatible systems have memory integrity turned on by default. This is changing the default state of the feature in Windows, though device manufacturers and end users have the ultimate control of whether the feature is enabled."

Er is overigens nog een security eis die gaat over het beveiligen van de SMM ofwel System management mode. Dat is een low level mode waarin de CPU zijn normale operaties on hold zet om andere taken uit te voeren, typerend power management van de CPU, de CPU uitschakelen mocht die te warm zijn maar evengoed communiceren met de TPM. Als malware zich kan nestelen in de SMM kan je daar vanuit het OS niets aan doen want het OS staat on hold als er iets uitgevoerd word in die modus. Echter MS heeft dat niet opgenomen als eis omdat Intel het maar mondjes maat ondersteund in het vPro platform en bij AMD is het eenvoudig, het bestaat er nog niet.
Wat er ook gebeurd ik ga geen Windows 11 meer installeren. Microsoft pushed naar een dicht getimmerde app-omgeving waar jij als gebruiker niks meer op jouw pc bepaald. Ik denk dat windows 10 misschien wel de laatste Windows versie is op mijn eigen pc. Werk pc heeft wel 11 maar dat boeit mij dan niet, games hebben we gezien dat dat prima op een andere os kan alla steam deck..

Edit :dit is wat ik bedoel in een nutshell:
https://youtu.be/LcafzHL8iBQ

[Reactie gewijzigd door maddog4004 op 23 juli 2024 23:20]

Windows 11 is net zo open als Windows 10 en voorgaande windows, daar is niets op dicht getimmerd wat betreft app-omgeving. En steamdeck is natuurlijk maar een lachertje vergeleken met een beetje game PC met een fatsoenlijk scherm (of met PCVR headset).
Windows 10 is zonder al te veel moeite met een lokaal account te gebruiken, bij Windows 11 is dit toch anders.

Persoonlijk voel ik me in 11 ook een beetje opgesloten door de GUI richting die Microsoft genomen heeft.
Zoals ik rond kijk is Windows 11 net zo makkelijk met een local account te installeren als windows 10 dat is. En zelf zie ik sowieso niet zo het probleem van het gebruik van een Microsoft account aangezien ik sowieso al een hoop microsoft services als developer gebruik, ook thuis. Is niet anders dan dat ik moest bij bv Android, of dat je bij Apple moet.
En wat betreft GUI, tja smaken verschillen, op bepaalde zaken vind ik windows 11 ook zeker geen vooruitgang, net zo min dat ik dat van windows 10 vindt (vooral settings etc die nu veel lastiger te vinden zijn en vaak al meteen zijn zonder dat je eerst gewoon moet bevestigen door een OK button), maargoed een hoop kun je ook zelf naar eigen smaak instellen, draai op windows 10 bv ook nog steeds Classic Start menu omdat ik dat nog steeds tich keer fijner vindt.
Gezeur, je kan nog prima applicaties starten en installeren op een Windows 11 machine. Misschien dat je van onbekende uitgevers extra kliks moet doen maar logisch. Want zomaar alles toestaan zonder bron of digitale handtekening of alle veiligheidstoepassingen uitzetten weet je niet wat je installeert en gaat op termijn je Windows zo instabiel werken dat Windows weer de schuld krijgt.
Wat een onzin. Het is voor dit soort lui ook nooit goed. De hele community loopt al jaren te zeuren en klagen dat Windows niet veilig is, dan doet Microsoft er wat aan - met gebruik van open standaarden nog wel - en dan beginnen ze te klagen dat Microsoft alle legacy meuk waar ze eerst over klaagde moet ondersteunen. Geen van deze eisen limiteren in enige reële zin wat jij kunt doen met je systeem, en als dat toch zo is kan je het gewoon uitschakelen.

Software gaat vooruit en Microsoft was het duidelijk beu om zwaar verouderde hardware te ondersteunen. Als je daar niet blij mee bent; blijf dan op de oude versie, niemand verplicht je te upgraden.
Dat is iets waar ik me de komende drie jaar niet druk over ga maken. Vergelijk W10 een jaar na release met W10 nu. Ik heb geen idee hoe W11 er uit zal zien met drie jaar. Wellicht dat MS de eisen bijstelt, wellicht dat ik mijn PCs vervang, wellicht dat ik de W11 restricties omzeil, wellicht dat ik er SteamOS (of een andere Linux variant) op installeer...

Ik ben uiterst tevreden over SteamOS op de Steam Deck, maar dat is een gevalletje van OS afgestemd op de hardware (en vice versa?), ik moet nog maar zien dat het zo goed werkt op een andere PC (en helemaal barebones)... Ik ga het voorlopig nog niet uitproberen, nergens voor nodig (wellicht op een VM, maar dat is niet vergelijkbaar met baremetal shenanigans)...
Nieuwe functies vs vernieuwde functies ;) Nieuwe functies zijn doorgaans welkom, bij vernieuwing of 'verbetering' is het altijd maar afwachten hoe het er nu weer uitziet en werkt. Ik ben wat dat betreft ook wel een conservatief gewoontedier, al is het altijd weer even slikken als ik mijn Windows 98se VM weer eens aanzet. Langzaam maar zeker zijn behoorlijk wat zaken toch een stuk beter geworden.
Nee op zich zit ik niet op grote updates te wachten, bij Windows 10, maar zou wel graag eens alles gewoon in Dark Mode willen hebben. Dat dit niet gebeurt, bij oude MSC's kan ik mij nog voorstellen, maar vind het zeer storend dat de Taskmanager & diverse dialog-boxes in fel wit op het scherm naar voren springen.
Windows 11 is een no go voor mij, ondanks dat ik vrij recente hardware heb, kan Windows 11 er niet op draaien.
(mijn aller grootste ergenis is het verplicht combineren van de 'taskbar buttons')
Haha die van mij ook, alleen ben ik bang na een aantal versies die optie wel gehad te hebben dat het bij Windows 11 echt gedaan is. Omwille daarvan ben ik rustig aan in Windows 10 begonnen eraan te wennen. Het is moeilijk moet ik toegeven.
Ik denk zelf dat MS wel terugkomt op deze eisen, reden, de Ewaste berg gaat dan wel in een snel tempo omhoog. Draait MS dan ook op voor al die "afgekeurde" hardware en de onkosten van het recyclen?
Of wil men dan de "niet veilige" hardware afstoten naar die landen die minderbedeeld zijn?
Zolang de particulier niet kan of wil upgraden naar W11, zal men op W10 blijven en zal dat percentage maar langzaam dalen.
Maar dit is helemaal niet verplicht.

Rechterklik op je taskbar, Taskbar Settings, iets naar beneden scrollen en dan Never selecteren bij "Combine taskbar buttons".
Ik meen me te herinneren dat W10 werd gepresenteerd als de laatste versie, d.w.z. er zouden geen volgende versies meer nodig zijn. Ik weet niet meer door wie dit werd verkondigd.
Dat is een misvatting, gebasseerd op een uitspraak die in 2015 gedaan werd. Maar uiteindelijk is niets voor eeuwig.
Herinner ik me ook! En werd meteen ontkracht door werkelijk een lawine aan Windows 10-versies; daarvan bestaan volgens mij inmiddels meer versies dan alle voorgaande versies bij elkaar....
Als je vanaf win 95 rekent oid wel ja. Want 1,2&3 hadden ook wel wat subreleases en nt versies enzo...
NT was toen een volledig andere aftakking, die pas bij XP weer is samengekomen :)
En daarmee ook een voorganger van de huidige versies :)
Klopt, dat heeft MS zelf aangegeven. Dat ze alleen nog feature en security patches gingen doen en 1 jaar later....tadaaaa Windows 11 :+
Als ik Windows als ‘enterprise’ installeer kan ik zonder online account installeren (netwerk kabels los en eventuele WiFi disabled, daarna voer ik dan de generieke key in voor Windows Pro en kan daarna activeren via de troubleshoot activation optie. Niet getest of dit bij Home ook kan, wellicht het proberen waard.
Voor die taskbar button dingen zijn gewoon tooltjes voor toch ? (start11 ofzo)
En volgens mij ook gewoon een optie in W11 zelf...

[Reactie gewijzigd door Xfade op 23 juli 2024 23:20]

Inderdaad. Zou allang op W11 gezeten hebben, maar zowel mijn vaste machine als mijn laptop geven doodleuk aan dat ze niet geschikt zijn voor 11.
En dus blijf ik lekker maar met tien aan de gang. Bevalt me overigens prima en heb ook eigenlijk totaal geen behoefte aan nieuwe versies.
Ik moet bekennen dat ik wat dat betreft uitermate behoudend ben. Zowel na W98 als XP had ik dat gevoel ook. Achteraf toch wel blij die overstappen gemaakt te hebben...
Ik zag h'm inderdaad klaarstaan en het installeren nam bijzonder weinig tijd in beslag. Gaat het niet wat ver om dit een 'feature update' te noemen als er niets noemenswaardigs in zit?
Microsoft gebruikt al een tijdje 'enablement packages'. Dat betekent dat de nieuwere functionaliteit al een keer eerder gedownload is maar nog niet geactiveerd.
Op het moment dat het live gaat, brengt Microsoft een kleine update uit die de nieuwe functionaliteit dan ook activeert.
Toch lijkt het er in dit geval op dat het niets meer is dan een kleine wijziging in de notificaties en een ophoging van het nummertje.
22H2 brengt voor mij dusdanige verbeteringen mee, dat dit de reden is dat ik eindelijk overstap van Windows 10 naar Windows 11.
De belangrijkste verandering voor mij is het weer terugbrengen van drag & droppen via de taakbalk. Dat vond ik echt een gemis en weerhield mij van upgraden.

Dit gaat over een update voor Windows 10, niet Windows 11. Oeps.
(Bedankt voor het attenderen, @beun92)

[Reactie gewijzigd door anandus op 23 juli 2024 23:20]

Maar dat is 22H2 voor windows 11, en deze gaat over Windows 10.

Daar waar windows 11 veel nieuwe verbeteringen/features krijgt in de Feature update, lijkt dit dus niet het geval te zijn voor deze feature update voor windows 10.
Joh, je hebt gelijk! Wat onhandig dat ze dezelfde naam hebben! :o
Mooi, dan kan ik deze update overslaan tot ik zeker weet dat het ook disabled kan worden. Concentratiehulp staat namelijk op al mijn W10 apparaten aan omdat ik helemaal niet zit te wachten op notificaties (die meestal eigenlijk gewoon reclameboodschappen zijn om je een abonnement voor een programma aan te smeren)
In de techischere volksmond: feature flags dus.
Ik denk dat ze het dat label vooral hebben gegeven omdat ze de 'end date' willen opschuiven van 2023 naar 2024.

De EoL (of retire date of end date) is afhankelijk gemaakt van de release datum van de laatste feature update.

https://learn.microsoft.c...s/windows-10-home-and-pro
De Windows 10 EOL date staat al heel lang op 14 oktober 2025 en daar is niets aan veranderd. De vraag is of 2025 een 'major' release zal zien, omdat deze nu pas op 19 oktober is uitgegeven en dat in 2025 na de EOL datum is. Ik verwacht dus mog een 'major' release in 2023 en 2024.
Microsoft will continue to support at least one Windows 10 release until October 14, 2025.
Niet vreemd natuurlijk als ze een nieuwe 'editie' van Windows hebben uitgegeven, dat ze in support modus schieten voor de oude versie, dat is zo een beetje wat alle softwarehuizen doen. Ze hebben 6 jaar feature updates gegeven, toen pas een nieuwe 'editie' uitgegeven en supporten daarna nog eens 4 jaar de oude software met security updates. Ik zou willen dat in smartphone en tablet land dergelijke lange support standaard was...
Zelfs 2024 verwacht ik geen nieuwe release te zien. Ik verwacht dat 23H2 de laatste versie is. Deze zou normaalgezien ondersteund worden tot het voorjaar van 2025 en ik verwacht dat ze die gewoon gaan uitbreiden met enkele maanden tot het najaar van 2025.
De vraag is of 2025 een 'major' release zal zien
Goede vraag... Zou prettig zijn als Microsoft een 'roadmap' voor Windows bekend zou maken.
Ik zag h'm inderdaad klaarstaan en het installeren nam bijzonder weinig tijd in beslag. Gaat het niet wat ver om dit een 'feature update' te noemen als er niets noemenswaardigs in zit?
Bijzonder weinig tijd voor Windows normen denk ik ?
Windows updates duren best lang namelijk :D
Nee, dat is al enkele jaren niet meer zo. Sinds 2004 is het telkens met een enablement package gegaan waarbij een herstart niet langer duurt dan anders.
Nee, dat is al enkele jaren niet meer zo. Sinds 2004 is het telkens met een enablement package gegaan waarbij een herstart niet langer duurt dan anders.
in W10 duurt het nog steeds lang(zeker vergeleken met Ubuntu). zoals je zelf zegt niet langer dan anders in windows termen
Nee, het valt best wel mee. Alleen in MacOS duren updates echt lang, zeker gezien hoe vaak ze daarvoor uitkomen. Dan heb ik het over bijna iedere maand een update die gerust 30 tot 45 minuten in beslag neemt en dat op nieuwe hardware (laatste Intel of zelfs M1).

In Windows gaan de updates eigenlijk best snel, want meestal is het binnen 5 minuten gepiept. Dat het dan misschien iets vaker is (ongeveer 2x per maand een herstart) maakt nog steeds dat je veel minder tijd kwijt bent met updaten dan op een Mac.

De laatste Windows 10 update die echt lang duurde was de 20H1 update. Ook een aantal eerdere feature updates zoals de creator update duurden ook best lang. Maar sindsdien eigenlijk niet meer meegemaakt.
Worden de privacy settings,
inclusief die van edge 😐😐😐, met rust gelaten??


Anders schuif ik de update door naar een keer in het weekend.
Daarvoor heb je O&O shutup om die settings te controleren...
Dat is niet correct. Diverse phone home functionaliteit is via updates door MS geinstalleerd. Is al sinds Win7 gaande.
Microsoft rolt naar mijn weten features voor "feature updates" gefaseerd uit in de maandelijkse update ronde. Deze features blijven dan vaak inactief totdat Microsoft deze activeert door middel van een update.
buiten dat ik moest downgraden omdat mijn VPN niet meer werkte nog niet getest :) ik hoor van collegas ook wat connectie problemen.
Ik wacht dus nog even voor installatie :)
Zelfde hier. Zeer hoge ping bij VPN en erg traag. Wireguard werkt helemaal niet meer. (pia)
Helaas, wel downloaden en lijkt te installeren tot 100% maar dan error dat die niet geinstalleerd kan worden...dan niet.
Ik heb hem net geïnstalleerd en het is idd een minimale update. Het installeren van de update was binnen een minuutje gebeurd. Het kan dus niet zoveel voorstellen.
Je systeemschijf quick formatteren is ook zo gebeurd. Snelheid zegt niet alles over de impact...
Natuurlijk kan een kleine update veel stukmaken.

Maar veel functionaliteit toevoegen is wel lastig in een micro update.

Ik had het meer gepost omdat MS door naamgeving het brengt als een grote update, en dat dat het dus niet is.
Eigenlijk wel fijn, een OS waar geen dingen meer veranderen tegen mijn wil in :+
En de drempel voor W11 is zo hoog dat het ver buiten mijn zicht blijft, ook aardig gedaan van Microsoft.

Er is geen technische reden dat de W11 functies niet terug kunnen naar W10, ze gebruiken dezelfde app structuren. Maar goed, er zal wel een commerciele reden achter hangen bij Microsoft.
Er is geen technische reden dat de W11 functies niet terug kunnen naar W10, ze gebruiken dezelfde app structuren.
Wat is deze achterwaarde logica die we hier tegenwoordig zien als het over Windows 10 en 11 gaat. Ja inderdaad, er is "geen technische reden" waarom die functies er niet zijn. Sterker nog: ze zijn er. Ze maken deel uit van een update. Die update heet "Windows 11".
Behalve dan de "Update" knop, waar als je er op klikt je minder stabiele updates binnenkrijgt. Dus zolang je die niet aanklikt verandert er inderdaad weinig tegen je zin in :)
Als Windows 12 in 2024 uitkomt en Windows 10 tot 2025 ondersteund wordt, waarom zou ik dan Windows 11 gaan gebruiken?
Wie zegt dat er een Win12 komt in 2024? Win11 is ook pas na +5 jaar gekomen wat een Win12 pas in 2026 zou uitbrengen.
Omdat je voor 12 weer nieuwere tpm eisen gaat krijgen :+
Omdat je voor 12 weer nieuwere tpm eisen gaat krijgen :+
Geen idee of dat nodig is.

Maar m'n huidige desktop/laptop met Windows 10, is nog prima. Dus nieuwe hardware kopen alleen om dan Windows 11 mogelijk te maken, vind ik zonde van het geld.

Dan koop ik, voordat Windows 12 uitkomt, wel een nieuwe desktop/laptop met Windows 11 ( met wel de hardware voor Windows 12 ! ). Dan heb je ondertussen een goede Windows 11 versie en geen aanloop ( bugs ) problemen van Windows 12.
Inderdaad en aangezien ik voor Windows 11 al nieuwe hardware nodig heb, kun je beter het nieuwste kopen.
Iets genuanceerder: Zowel Vista als 8.1 waren na een aantal jaren en aanpassingen goed te pruimen.

Met Windows 11 is eigenlijk ook weinig mis. Het chagrijn zit hem voornamelijk in de upgradevereisten en de werking van het startmenu. Het is maar net hoeveel waarde je er aan hecht, het OS zelf is stabiel en snel.

Tenslotte zullen deze issues waarschijnlijk ook in Windows 12 aanwezig zijn. Het tijdperk en uiterlijk van Windows 95 tot en met Windows 10 is gewoon voorbij.
8.1 was dan ook niet echt Windows 8 maar een heel nieuwe versie.
Tenslotte zullen deze issues waarschijnlijk ook in Windows 12 aanwezig zijn. Het tijdperk en uiterlijk van Windows 95 tot en met Windows 10 is gewoon voorbij.
Dat zeiden ze met Windows 8 ook, ze zouden nooooit terug gaan naar een startmenu :') Gelukkig zei de markt "nope".
Ik sluit niet uit dat ze niet wat zullen tweaken maar ik verwacht geen grote aanpassingen meer in de toekomst (of totdat we een of ander nieuw ontwerp paradigma hebben). MS heeft het "start menu" min of meer gelijk getrokken MacOS en ChromeOS.
Dus dan klopt de telling hierboven ook niet.
Windows 11 is ook gewoon net zo bruikbaar als windows 10 hoor, enige probleem is die TPM 2.0 verplichting die pas bij CPU's aanwezig is vanaf 2018.
Windows 8(.1) viel echt reuze mee ivm. ME en Vista! En ik vind het ook erg simplistisch om een hele OS lifecycle release als ramp of 'bruikbaar' te bestempelen. W10 bij release was echt niet zo 'bruikbaar' als nu, veel te veel updates en laten we het helemaal niet hebben over de duur van het 'upgrade' proces van toen... Ik zou willen stellen dat wellicht W8.1 van toen nog 'bruikbaarder' was dan W10 bij release...

Windows XP was aan het einde van zijn leven ook geen fijn product meer, enorme update shenanigans: 270 updates ergens (zonder te specificeren welke update) gaat er iets mis met een update en rollt die alle updates terug... De oplossing was dan natuurlijk updaten in kleine batches tot dat je de boosdoener tegenkwam, dan per stuk en de uiteindelijke oplossing was de boel in een heel specifieke volgorde updaten. Het driver feest, etc. XP was fijn na 95/98SE/W2000 (ME overgeslagen), maar puur omdat we niet beter wisten!
WinME draaide ook prima, alsof men vergeten is wat een hell Win98 was. Die had dusdanig veel problemen, dat er een Second Edition uitgebracht moest worden. Het liep al vast bij het afsluiten.

WinME was destijds behoorlijk populair onder de gamers, zelfs nadat WinXP uit kwam, want de systeemeisen gingen best hard omhoog.

Vista was vanaf launch gewoon prima, het probleem was Microsoft die onder de druk van OEMs ingegeven heeft en met "Vista Ready" kwam. Vista had gewoon een dual core nodig met minimaal 2GB ram. Veel PC's en laptops van die tijd waren single core en vaak 512-1024mb aan ram, dat was gewoon niet voldoende en gaf een belabberde ervaring.

Win8 was vanaf launch eigenlijk wel prima werkbaar, workflow was niet veranderd en persoonlijk zag ik het start scherm gewoon als een desktop achtergrond.... maar dan op de voorgrond en met meer functionaliteit alsof active desktop een beetje terug gekomen was.

Windows 11 heeft de workflow veranderd, een workflow die sinds 95 enkel verfijnd en uitgebreid is en sinds Vista praktisch onveranderd is, het is voor mij de eerste Windows die mij heeft overtuigen toch Linux op mijn desktop te gaan gebruiken.
Heb heel lang Windows 2000 gebruikt omdat ik niet aan XP wilde. Uiteindelijk toch de overstap gemaakt omdat W2K maar tot 4X AGP ondersteunde.
Vista was prima bruikbaar, mist je fatsoenlijke hardware had.
Mijn zwager, een verstokte digibeet, heeft zich ooit bij ik geloof MyCom een Samsung laptop met Vista laten aanpraten. Gruwelijk. Niet vooruit te branden, opstarten duurt denk ik al 10 minuten. Vanaf dag 1, nu lang geleden. Maar mijn zwager is niet iemand die dingen weggooit, dus zo nu en dan moet ik hem helpen als de laptop het helemaal niet meer doet en hij toch iets moet bekijken waar zijn iPhone geen raad mee weet.

Belachelijk dat zo'n ding voor best veel geld verkocht werd aan onwetende consumenten. Onbruikbaar.

[Reactie gewijzigd door zipb op 23 juli 2024 23:20]

mja , hetzelfde hier , in 2008 kon ik prima Windows Vista draaien op een i7 920 met 6gb aan geheugen :Y)
Is ook zo, persoonlijk vond ik deze één van de meest vooruitstrevende versie van Microsoft.
Eigenlijk werd deze teniet gedaan door geen of slechte drivers van hardwarefabrikanten en PC-boeren die oudere pc's met Vista erop verkochten aan mensen die geen benul hadden.
Win 11 - ...
Tot nu toe valt win 11 voor mij gewoon onder een ramp. Ik heb vrienden en kennissen advies gegeven niet te updaten naar win 11. Degenen die dit wel gedaan hebben hoor ik alleen maar weer gedoe van.
Dat het altijd al een "goed -> slecht -> goed -> slecht" traject had, verwachtte ik het al een beetje.

Ik blijf nog mooi op win 10. Ik zie ook niet echt iets geweldigs in win 11. De Taakbalk en het start menu vind ik zelfs dat het achteruit is gegaan. Geef mij maar gewoon de optie voor een Win 10 start menu (zonder 3rd party app modificaties).
Heb begin dit jaar een pc samen gesteld voor een familiebedrijfje, wensen waren: snel en toekomstproef. Hier Win11pro op gezet, heb de pc een keer daar neergezet en vervolgens niet meer vernomen van ze. Toch maar eens zelf contact opgenomen om te vragen hoe het ging, waren super te vrede over w11 "lekker vlot en overzichtelijk" gaven ze aan. Nu doen ze alleen beetje mail, facturatie en wat internette op die pc maar toch.
Mooi dat het voor hun wel werkt. Voor sommigen zouden best Win Vista en Win 8 ook gewerkt hebben. Toch vallen ze wel onder de categorie slecht voor velen.

Als het werkt is het mooi. Als het niet werkt is het gewoon vervelend.

Persoonlijk vind ik Win 11 juist niet overzichtelijk.
Ik snap dan ook niet waarom dat constante geschuif en heen en weer gegooi voor nodig is.
Op deze manier moet je er opnieuw aan wennen waar alle opties staan.
Dat is gewoon zwaar irritant. Zoals mijn ouders die niet opgegroeid zijn ermee, zullen de dingen gewoon niet kunnen vinden. Die hebben dan altijd hulp nodig van iemand anders omdat zij het wel weten waar het staat.

Geef mij maar gewoon het Win 10 start menu en taakbalk. Win 8 was ook al zo irritant met hun blokkendoos start menu.
Wat ik nog meer miste in Win 11 was de show desktop button.
Shaken van de window deed ook niks.
Zo zijn er nog wel meer irritaties aan win 11. Ik vind het er niet beter op geworden t.o.v Win 10.
Anoniem: 420148 19 oktober 2022 12:28
Waarschuwing voor Ryzen-gebruikers. Klaarblijkelijk klapt de 7000-series nogal hard op deze nieuwe update. Wellicht goed om aan het artikel toe te voegen.

- https://www.neowin.net/ne...e-on-amd-ryzen-7000-cpus/
- https://twitter.com/CapFrameX/status/1581306086417580032
Dit is de update voor windows 10 22h2 update niet windows 11 22h2 zoals je nu in je bronnen aanhaalt. Dat er problemen zijn met Windows 11 22h2 voor bepaalde CPU Serie klopt, maar dit is de update voor windows 10.
Ben toch benieuwd naar die 'reeks verbeteringen op het gebied van productiviteit en beheer'. Vooral die verbetering van productiviteit intrigeert me.
Deze was in no time gedownload en geïnstalleerd. Voelt als een hele kleine update.
Mijn oude laptop liep erop vast, dus het duurde vrij lang. Lang genoeg om de uitgebreide toelichting van MS te kunnen bestuderen:
"The Windows 10 2022 Update (Windows 10, version 22H2) delivers a scoped set of improvements in the areas of productivity and management."
Dat wil niemand missen natuurlijk. :)
Sloopt deze update dan ook de domein registratie wanneer de domainserver lager is dan Samba 4.16 zo uit mijn hoofd. ?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.