Microsoft: Windows 10 22H2 is de laatste versie van het besturingssysteem

Windows 10 krijgt geen updates met nieuwe functies meer, bevestigt Microsoft. Daarmee is de huidige versie, 22H2, de laatste versie van het besturingssysteem. Microsoft gaf eerder al aan dat het besturingssysteem tot oktober 2025 beveiligingsupdates krijgt.

Microsoft zegt nu duidelijk te maken dat het besturingssysteem geen nieuwe functies meer krijgt, 'om consumenten en organisaties te helpen met het plannen met Windows-releases'. De laatste 'feature-update' van Windows 10 verscheen in oktober vorig jaar en was al een relatief kleine update, met functies als de mogelijkheid om bepaalde notificaties wel door Concentratiehulp te laten tonen.

In het bericht waarin het bedrijf bekendmaakt geen nieuwe functies naar Windows 10 te brengen, herhaalt Microsoft dat het besturingssysteem nog tot 14 oktober 2025 beveiligingsupdates krijgt. De Enterprise- en IoT-versies worden langer ondersteund; afhankelijk van de versie en het besturingssysteem zijn er nog tot januari 2032 Long-Term Servicing Channel-updates.

Windows 10 verscheen in juli 2015. Microsoft raadt gebruikers aan om over te stappen naar Windows 11, de opvolger die in oktober 2021 verscheen. Van dit besturingssysteem verschijnen in de tweede helft van volgend jaar nieuwe versies van Enterprise LTSC en IoT Enterprise LTSC, maakt Microsoft verder bekend.

Windows Next

Door Hayte Hugo

Redacteur

28-04-2023 • 07:37

450

Reacties (450)

450
437
186
3
0
67
Wijzig sortering
Dus mijn pc die ik 2 jaar geleden splinternieuw heb samengesteld is nu al verouderd aangezien deze geen windows 11 ondersteund. Iets met het ontbreken van die beveiligingschip.
Goed gedaan microsoft.....
Nee. Zoals je kan lezen blijft de gewone versie nog gewoon tot 14 oktober 2025 supported. En je kan altijd de Enterprise-/IOT-versie gaan gebruiken, dan heb je to respectievelijk 2027 danwel oktober 2032 support. Tegen die tijd is die PC ongetwijfeld al wel afgescheven en vervangen.

En je kan ook altijd gewoon een losse TPM-module aanschaffen, dan kan Windows 11 ook erop.

Of je gebruikt de fTPM module in je BIOS, vrijwel elke moderne BIOS en CPU ondersteunen die functie gewoon. Dan kan Windows 11 er ook op (fTPM is voldoende, het hoeft geen fysieke TPM module te zijn).

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 13:52]

Volgens mij klopt dat niet, LTSC 2019 heeft support tot 2029 >> https://learn.microsoft.c...s-10-enterprise-ltsc-2019

Wel grappig, door een policy wijziging bij MS is LTSC 2019 de versie die het langs support heeft, de support op LTSC 2021 stopt namelijk 'al' in 2027 >> https://learn.microsoft.c...s-10-enterprise-ltsc-2021

Alleen IOT varianten gaan tot 2030+ >> https://learn.microsoft.c...oducts=windows&terms=LTSC
Als consument is de LTSC-versie niet legaal beschikbaar en LTSC wordt niet gesupport op "standaard pc's". Je hebt daar dus nu niet eens support op, laat staan tot 2032.
Als consument is de LTSC-versie niet legaal beschikbaar en LTSC wordt niet gesupport op "standaard pc's". Je hebt daar dus nu niet eens support op, laat staan tot 2032.
@wildhagen bedoelt: je krijgt updates, dus je kan tot 2032 het OS veilig blijven gebruiken. En als tweakende particulier krijg je effectief toch geen 'ondersteuning' van Microsoft, dus niets verloren. :+
Maar een ltsc image krijg je niet legaal op je pc. Dus los van tweaken moet je je ook crimineel gaan gedragen :+
Maar een ltsc image krijg je niet legaal op je pc. Dus los van tweaken moet je je ook crimineel gaan gedragen :+
Enkel iets doen wat tegen voorwaarden ingaat is wellicht illegaal, maar de kans op veroordeling daarop is minimaal als je het beperkt tot de hobby- en privéhoek. Ik zou daarom voorzichtig zijn met het oormerken van anderen als crimineel, zeker als er geen slachtoffers aangewezen kunnen worden. Het is niet alsof Microsoft aantoonbaar iets verliest als iemand voor oudere hardware (die echt niet officieel ondersteund wordt door Windows 11) LTSC gebruikt i.p.v. bijvoorbeeld Linux. Sterker nog, ik denk dat Microsoft er zelfs mee wint, want je blijft binnen het ecosysteem.

Het belangrijkste is dat het voor hobby- en privégebruik is, en dat je er niets mee verdient. Volgens mij is daarop nog nooit iemand veroordeeld.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:52]

In dit geval is Microsoft het slachtoffer, zij licentiekosten mis. Dus volgens jouw beredering is het wel crimineel gedrag. Maar dat ter zijde.

Microsoft is niet verantwoordelijk voor de keuzes die een individu maakt. Als jij hardware aanschaft die al wat verouderd is, dan kan je daar Microsoft toch niet voor verantwoordelijk houden?

Je hebt zelf natuurlijk wel een onderzoeksplicht.
door een LTSC licentie aan te schaffen lopen ze licentiekosten mis?
die snap ik even niet

daarbij de licentie voor het upgraden van windows is al sinds de updgrade van windows 7 naar 8 al gratis, je betaalt alleen als je een losse licentie aanschaft, dus heb je een geldige win10 licentie dan draait win11 daar mooi op door, als je upgrade
Het probleem is dat je die licentie niet kan kopen als consument, die worden namelijk alleen in zakelijke volume licentie verkocht, waarvan je er dan ook nog eens minimaal 5 moet afnemen als je nieuwe klant bent.

Daarnaast kost die licentie +-€300 (https://www.dsaict.nl/sho...2155?category=19#attr=534), ik ken geen consument die even een bedrijf gaat starten en daarna €1500 gaat uitgeven om legaal Windows 10 LTSC te gaan draaien.

Wanneer een consument LTSC draait zal dat simpelweg 9 van de 10 op minder legale wijze gebeuren.
Ik betaal helemaal niks, linux is ook gratis
En Linux zeurt niet steeds dat je Edge en Bing moet gebruiken, of dat One Drive en 365 een goede *kuch* manier is om al je data op één plek te bewaren.

Plus gewoon lokaal inloggen zoals vroeger en iets met privacy en vrijheid.


PS: ik heb mijn Fedora-hoed weer op.
Dus eigenlijk je Hoed-hoed? ;)
Daar heb je een punt (maar geen punthoed), al lag ik wel even in een deuk(hoed).
Deze posts staan er weer bol(hoed) van... :+
Linux is communistisch. :+
Typische overdosis Amerikaanse extreem rechtse propaganda. :-))
Als jij hardware aanschaft die al wat verouderd is, dan kan je daar Microsoft toch niet voor verantwoordelijk houden?
Kunstmatig verouderd gemaakt door Microsoft door belachelijke prerequisites voor Windows 11. Daar kan Microsoft wel degelijk "verantwoordelijk" voor worden gehouden.
In dit geval is Microsoft het slachtoffer, zij licentiekosten mis.
Voor 'dit geval': klopt deels. Als je Windows 11 kan draaien met licentie (wat @KittySeraphim kan), dan draai je die. Echter is de 'gewone' Windows 10/11 licentie al gekocht, en verkoopt Microsoft geen LTSC-licenties aan particulieren. Qua dat zou Microsoft geen geld missen bij het gebruik van LTSC, want ze verkopen niets. Er is dus geen aantoonbaar waardeverlies.

Je zou kunnen stellen dat Microsoft geld verliest doordat ze mogelijk de betreffende PC zonder licentie wel van updates voorzien. Dat lijkt mij echter lastig om hard te maken, want als de PC een 'gewone' licentie heeft, dan zou die daarvoor updates ontvangen (en LTSC updates zijn kleiner, want geen grote upgrades). Ook denk ik dat Microsoft deze strijd niet wil voeren, omdat er aan het einde van de dag niets te winnen valt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:52]

Dus die redenatie volgend. Ik heb een groothandel en verkoop alleen aan bedrijven. Een particulier mag dan straffeloos stelen?

LTSC licenties dienen een ander doel dan regulier particulier gebruik. Deze long term licenties worden bijvoorbeeld gebruikt voor machines als geldautomaat en medische apparatuur. Er gelden dus ook geheel eigen voorwaarden.
Gaan we nu serieus die kopiëren/stelen discussie weer aanhalen? Gemiste inkomsten staat niet gelijk aan diefstal...
Klopt. Inkomstenderving is een gevolg van diefstal. Dit terzijde…

Waar het wel over gaat in dit draadje, is dat er een licentie bestaat voor een doelgroep met een specifieke vraag.

Vrij vertaald komt het er op neer dat 1 applicatie gedraaid wordt en geen gebruik gemaakt van andere functies. Om te voorkomen dat je verschillende producten moet maken, maak je een beperkende licentie waarin dit specifieke gebruik vast ligt.

Wil je als particulier gebruik maken van datzelfde product, dan gelden daarvoor andere licenties met ook geheel eigen voorwaarden. Lees rechten en plichten van de leverancier.

Waar je je bewust van moet zijn is dat een particulier anders beschermd is dan een zakelijke klant. Denk aan GDPR, consumentenrechten, garanties e.d. dit alles wordt afgedekt in een particuliere licentie.

Als leverancier kun je particulier niet grondrechten ontnemen met een LTSC. Immers wetgeving gaat altijd boven licenties en voorwaarden.

En dat, dat is de reden waarom je als particulier niet een LTSC licentie mag afnemen.
Je gaat mij niet wijs maken dat Microsoft geen lange termijn support kan bieden aan particulieren omdat dit hun privacyrechten schendt. Alsof er na 2025 allerlei verborgen functies in Windows 10 actief gaan worden die gaan keyloggen en allerlei persoonlijke data verzamelen om die naar Microsoft servers te sturen.

Nee Microsoft wil graag dat de particulier sneller overstapt naar Windows 11 (of 12) en beëindigt daarom de ondersteuning eerder dan voor bedrijven die er extra voor betalen.
Dit is een gevalletje gebruik maken van diensten zonder ervoor te betalen en dat is volgens mij wel diefstal.

Dat MS deze dienst niet aan particulieren wil leveren, is hun goed recht.
Hoe kun je iets stelen als het origineel niet verloren is gegaan?
Nee, want dan ontneem je een fysiek product die daarna niet meer verkocht kan worden.
In dit geval gebruik je een digitale kopie van het product waarbij het origineel (wat in weze ook al een jouw is) gewoon nog verkocht kan worden aan bedrijven.
Dus die redenatie volgend. Ik heb een groothandel en verkoop alleen aan bedrijven. Een particulier mag dan straffeloos stelen
Dat is een hele slechte vergelijking. Een betere vergelijking is dat je een groothandel hebt en een honderd pallets 6-packjes bier verkoopt aan een lokale supermarkt die vervolgens pallet daarvan doorverkoopt aan z'n buurman.

Dit soort enterprise licenties worden doorgaans verkocht aan bedrijven waarvan sommige een overschot weer doorverkopen aan 'de grijze markt'. Er is hier niks strafbaars aan tot zover ik weet. Alleen een potentiële schending van de voorwaarden wat tot een illegale niet-criminele situatie kan leiden.
Een groothandel, wat een povere vergelijking, hou zulke maar gewoon bij. Maar al een geluk niet met een auto. ;)

[Reactie gewijzigd door SanSnoopy op 22 juli 2024 13:52]

Hmm. De grenzen vervagen: ja het is illegaal, maar we doen het toch want de pakkans is laag.
Het gaat tegen voorwaarden in (gesteld tussen twee partijen). Dat houdt niet meteen in dat het illegaal is. Dat is het mogelijk, maar dat laat ik over aan juridische experts en gerechtelijke uitspraken.

Er zijn slechts twee soorten mensen in deze wereld: degenen die in zwart/wit denken, en... :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:52]

en... de vrouwen die 50 shades of grey lezen?

Voorlopig is mijn desktop nog niet toe aan vervanging, dus ik blijf nog wel even bij Windows 10.
Het is natuurlijk wel wat genuanceerder dan dat (en zeker dan in je eerste reactie).
Naast de voorwaarden != illegaal != crimineel.
Zo krijgen we wel taal-inflatie waarbij je steeds sterkere termen zou moeten gebruiken.
Maar als je iets niet legaal kunt krijgen ga je het ook niet kopen, zonder iets te kopen zijn er ook geen voorwaarden waar men mee akkoord gaat, dus die voorwaarden kunnen gelijk de prullenbak in.

Wat overblijft is een betaald product waar niet voor betaald is. Dan wordt je case opeens een stuk zwakker denk ik.
Dat microsoft die ltsc licenties niet aan particulieren verkoopt betekent niet dat de licenties die een derde partij verkoopt illegaal zijn… een particulier met een ltsc licentie kan daar prima van gebruik maken, mits hij/zij het gekocht hebben van een bedrijf die de licenties heeft gekocht.
Hou er echter wel rekening mee dat in o.a. het usedsoft arrest is bepaald dat de volume licenties (de enige vorm waarin LTSC licenties verkocht worden) niet gesplitst mogen worden. Als een bedrijf dus laten we zeggen 50 LTSC licenties koopt, mogen zij deze inderdaad onder usedsoft 2de hands verkopen. Echter wel alleen als geheel contract voor 50 licenties.

Je krijgt als je 50 LTSC licenties bij MS koopt ook bijvoorbeeld niet 50 individuele activatie sleutels, maar je krijgt 1 sleutel, die je 50x mag activeren.

Koop van een 3de hoeft inderdaad niet dus niet illegaal te zijn, maar er zitten wel haken en ogen aan waaraan de verkoop moet voldoen. En daar zal de prijs ook naar zijn. Als jij op een keysite een LTSC key koopt voor €10 of iets dergelijks kan je er wel vanuit gaan dat daar iets niet in de haak is. Die licentie heeft immers legaal een waarde van rond de €300.
nu weet ik natuurlijk niet hoe dat precies zit volgen de LTSC voorwaarden ...

maar anders zou ik als pc boor die licentie niet splitten, maar in plaats daarvan gewoon in bruikleen geven
dan koop ik die licentie dus, en stel daarbij een pc beschikbaar met deze licentie gebruikers betalen mij de hardware maar de software is in bruikleen, gaat de pc (of de installatie kapot) dan moeten ze dus langskomen om hem weer te installeren ;)

zo lang er niets in de verkoop/licentie-voorwaarden staat over niet beschikbaarheid aan derden of niet voor commecieel gebruik ... anders gaat deze work-around niet werken ;)
Hmmm ik weet niet of LicensePartners het hiermee eens is. Zij verkopen volgens mij ook kleinere en willekeurige delen...
Dat vraag ik me af, license partners linkt immers netjes naar het vonnis dat ik aanhaal, zie https://www.licensepartners.nl/over-ons/faqs/ en dan het eerste kopje openen.

Ga je dan naar het vonnis en zie dan overweging 69: https://eur-lex.europa.eu...qid=1557924476518&from=NL

Volgens mij doen de rechtbank die overweging omdat anders bijvoorbeeld een licentie meerdere keren verkocht kan worden, bijvoorbeeld dezelfde key wordt aan meerdere partijen verkocht, waarna er dan geen dan wel veel lastiger echte controle mogelijk meer is naar legitiem gebruik.

Dit is bijvoorbeeld wat Arnoud Engelfriet overweegt n.a.v. de uitspraak:
Als beperking geldt wel dat een gekochte licentie niet mag worden gesplitst. Koop je 23 licenties in één contract, dan mag je ze alleen als bundel van 23 doorverkopen. Dat lijkt net wat strenger dan in de fysieke wereld, maar ergens klopt het wel. Als je een 23-delige encyclopedie (een papieren Wikipedia) koopt, word je geacht die alleen met z’n 23-igen door te verkopen. Niet per stuk. Dat beperkt wel de handelsvrijheid van UsedSoft, waar je wel gesplitste licenties kon kopen.
Bron: https://blog.iusmentis.co...-mag-worden-doorverkocht/

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 juli 2024 13:52]

Dat de kans klein is dat je veroordeeld wordt klein is is natuurlijk misschine waar maar het is en blijft illigaal, nog afgezien van de licentie die je ergens moet halen en ook nog is blijft werken.
dus ja het is crimineel en Ja het is ook nog eens moeilijk om aan deze illigale informatie te komen. dus nee het is niet aan te raden een enterprice versie te installeren.
Alsof wij ons daar iets van aantrekken... :+
Strikt genomen misschien illegaal maar moreel ook fout?

Vergelijk het met een game met zo'n heerlijke kopieerbeveiliging die alleen maar problemen geeft.
Je koopt de game en draait vervolgens een torrent versie.
Juridisch gezien fout omdat je een pirated game speelt.
Moreel gezien heb ik er zelf geen problemen mee omdat de uitgever netjes mijn centjes heeft ontvangen.

Zo zie ik het ook met die LTSC versies.
Het is erg hypocriet dat uitgerekend een mod een -naar het schijnt niet al te legale- oplossing aan draagt, terwijl er anders hard gemodereerd wordt op warez, torrents, e.d. in de reacties van de Frontpage. En het verschil ertussen is te verwaarlozen.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 22 juli 2024 13:52]

Als consument is de LTSC-versie niet legaal beschikbaar en LTSC wordt niet gesupport op "standaard pc's". Je hebt daar dus nu niet eens support op, laat staan tot 2032.
support heb je nog op alle versies tot 14 oktober 2025, dus nog 2.5 jaar.
Als iemand twee jaar geleden het voor elkaar heeft gekregen om twee jaar geleden een 'splinter nieuwe' machine te bouwen zonder enige mogelijkheid voor tpm, dan vind ik dat eigenlijk ook al een hele prestatie... Wellicht een goede kandidaat voor "Help! Mijn man is klusser!"... ;)

Twee jaar geleden stond al vast dat de EOL datum voor W10 op 14 oktober 2025 zou zijn, als je dan zelf al niet checkt of je nieuwe machine W11 gaat ondersteunen...

Note: Die van mij (2020) hadden een Bios update nodig met daarna een aanpassing in de BIOS voordat de W11 installer "OK!" gaf. De komende tijd draait het allemaal nog prima W10...
Hardware uit de tientjesbak. ;) Ik denk dat daarnaast ook het verschil is tussen 'nieuw uit de winkel' en 'nieuw volgens de producent'. Anders dan bij melk wordt jarenoude hardware nog steeds voor de hoofdprijs verkocht.
Hier in Zuid-Amerika is dat zeker het geval. Niet alleen is de hardware hier ouder, het is heel vaak ook nog eens duurder dan toen het nieuw was in Nederland. En als je beseft dat het minimum loon hier 3 to 4 keer lager is dan in Nederland, dan snap je hopelijk ook wel dat er hier nog veel oude meuk in bedrijf is en ook gehouden dient te worden.

De wereld is groter dan (West-)Europa, de VS/Canada en Japan. Dat zijn van oudsher de markten waar je de meest nieuwe hardware kunt verkrijgen. De rest moet het met (serieus) ouder spul zien te redden.De rest van Azie is al meer een 2de rangs markt, dan komt Zuid-Amerika en Centraal Amerika/Afrika is waar de meeste puin terechtkomt.

Zo ervaar ik het tenimste hier. Ook kwam het heel vaak voor dat monitoren, gadverteerd met een heel mooie spec. op het internet, hier aankwam en er alleen een VGA aanstuiting op zit, terwijl de specs aangeven dat het ding ook HDMI en Displayport ondersteunt. Kan je verzekeren dat de monitor geen spat goedkoper is, nadat die specifieke hardware simpelweg niet (meer) in de monitor zit. Kijk je naar de behuizing van de monitor, dan zie je wel de uitsparingen voor deze poorten, vaak ook de tekst, maar de hardware zit er niet in.

Het soort ongein als 'Hardware uit de tientjesbak', dat verwacht ik hier in dit deel van de wereld, niet in Nederland. Gezien de inhoud van deze draad is dat echter ook een praktijk in Nederland dus. Jammer.
De lonen zijn lager, maar de vaste lasten en boodschapjes in veel gevallen ook. Ik heb een tijdje in Afrika rondgereisd en voor het schamele salaris wat ik destijds hier verdiende kon in daar een riante villa kopen! Maar ja, destijds was het niet ze eenvoudig om vanuit huis te werken... ;)
Wat je aanstipt is natuurlijk wel een probleem wanneer Microsoft echt de stekker uit Windows 10 trekt. Ondanks dat die markt niet zo interessant is voor de gemiddelde producent/leverancier draaien ze braaf Windows op hun Amerikaanse computertjes. Als dat spul niet jong genoeg is om mee te doen met Windows 11 dan loop je daar toch een aardig risico. Of je moet iedereen daar op Linux krijgen...
We zijn hier tijdens Corona, toen iedereen ineens een laptop moest hebben, bezig geweest met projecten om armere gezinnen te voorzien van een redelijk fatsoenlijke laptop. Dat was over het algemeen hardware die net afgeschreven was bij bedrijven en nog een paar jaar mee zou kunnen. Prima voor toen, maar ik verwacht niet dat die mensen ineens op magische wijze over een paar jaar wel geld over hebben voor een nieuwe laptop.
Zo leuk hoe kapitalisme werkt...
Aansluitend is het ook niet aan Microsoft om jouw PC relevant te houden. Je bent vrij om een ander OS te installeren.
Maar het begint al met het feit dat (op een Mac of Chromebook na) praktisch ieder ander systeem standaard met Windows wordt geleverd. De meeste “gewone” mensen weten geeneens dat er alternatieven zijn.
De meeste “gewone” mensen weten geeneens dat er alternatieven zijn.
En voor die mensen is er ook eigenlijk geen alternatief. Die laat je geen Linux of BSD draaien...

Als een 'gewone' mens een PC koopt zal die afhankelijk zijn van de verkoper, als die daarin tekort schoot dan weet je dat je de volgende keer daar geen PC meer moet kopen. Als je het zelf bouwt, dan kan je enkel jezelf de schuld geven...

Twee jaar geleden berichte Tweakers.net al over de W11 requirements:
nieuws: Windows 11 vereist wel TPM 2.0 en minimaal Ryzen 2000 of 8e generatie...
Nee, dat is niet aan Microsoft, maar als Microsoft mijn PC niet relevant houdt verliest Windows natuurlijk wel zijn bestaansrecht op mijn apperatuur. Zeker als mijn spul nog relatief nieuw is.
Een PC schrijf je doorgaans in 5 jaar af, dat matched ongeveer met wanneer Windows 10 niet meer zou werken, wat overigens in dit geval niet zo is aangezien persoon gewoon Windows 11 niet wilt.

Denk dat Microsoft absolute schijt heeft aan het bestaansrecht op een systeem van dergelijke personen.
Vind dat een beetje ouderwets, tegenwoordig kan je (als particulier) veel langer met een PC doen, er zijn geen vertragende bottlenecks meer voor de meeste workflows. Zelfs als je bijvoorbeeld video editor bent, we gaan niet richting 8k, je 4k setup blijft nog jaren en jaren genoeg.
Vandaar dat Microsoft (en achter de schermen de hardwareboeren) een kunstmatige houdbaarheidsdatum introduceren. Er is technisch en functioneel niets mis met de hardware. De ontwikkelingen gaan al lang niet meer zo snel als pakweg 20 jaar geleden, dus om een beetje omzet te draaien moeten ze kunstmatig de hardware laten verouderen.
Afschrijven geldt niet voor particulieren he. Dat is gewoon de kosten van je bedrijfsproducten over meerdere jaren uitsmeren omdat je het niet allemaal in 1 keer mag doen.
Consumenten sparen voor nieuwe apparatuur. Je TV vervang je ook na 5-10 jaar.

Ben trouwens benieuwd welke 3 jaar oude CPU geen TPM ondersteunt?
Ik ken genoeg mensen die hun tv pas vervangen als deze defect is, ikzelf incluis
Ah! Mijn eerste Philips CRT Beeldbuis! Daar heb ik ongeveer 20 jaar mee gedaan. Mijn huidige Smart-TV is niet meer smart helaas, maar blijft ook gewoon in gebruik tot hij het echt niet meer doet. Ik heb een gigantische weerzin tegen de afschrijvingscultuur die langzaam de huishoudens binnendringt. Mijn telefoons gebruik ik tot ze het niet meer doen, niet tot wanneer meneer de leverancier vindt dat ze het lang genoeg hebben ondersteund.
Ik ken genoeg mensen die hun tv pas vervangen als deze defect is, ikzelf incluis
Juist, waarom bijdragen aan de afvalhoop als dit niet nodig is.

Ik heb mijn plasma panasonic 49" nog niet de deur uit gedaan want hij doet het goed en in de winter kan de CV een stuk lager als ie aan staat.
Nog steeds fantastische kleuren op het scherm, jammer dat ie geen hdmi heeft en alleen maar scart en composite inputs. (geen HD of HD ready dus) 526p dus.

Zou wel graag een nieuwe 4K willen, maar ......deze doet het nog zo goed. De knoppen van de AB kan je al niet meer lezen, maar ik heb nog een nieuwe liggen, 1 x gebruikt toen ik de oude aan het repareren was met de zoveelste lading hotglue nadat de kids hem weer eens hadden laten stuiteren op de grond.

Ik rij ook niet voor niets nog in een auto uit 1994, doet het goed, komt met vlag en wimpel door de keuring en aanschaf van een nieuwe is een veel grotere bijdrage aan CO2 dan doorrijden met deze voor de komende 10 jaar, wat ie makkelijk haalt (zweedse degelijkheid).

Nieuwe (2de hands) pomp in de wasmachine en die draait voorlopig ook weer....

Dus ben het helemaal eens met (on topic) oude apparatuur niet weggooien als ie het nog doet. Beetje belachelijk dat mijn i5 7gen niet win11 geschikt is... rest van de laptop werkt perfect (lenovo thinkpad 13 met een nieuwe accu, 9 uur op een accu..) binnenkort de ssd M2 sata door een NVME vervangen, zit al 16GB in, meer dan genoeg voor openoffice en firefox. en redelijk werkbaar met.openshot en audacity. dus... beetje triest dat win11 wat zonder problemen kan draaien hierop, niet geschikt is GEMAAKT (met opzet). Zit te wachten op een register tweak net als bij XP die via een truc de webos en POS updates kon krijgen tot lang na de EOL datum.

Gebruik voor telefoon en dashcam nog steeds mijn Nokia N8, (bijna aan 3de accu toe).Gelukkig nog goed bereik hier met 2G (KPN)
Prima voorbeeld. Elke 5 jaar een nieuwe tv is niet voor iedereen weg gelegd, maar na 10 jaar willen veel meer mensen hun oude tv vervangen.
Ik heb een xps 9560 uit in 2017 met een Intel Core i7-7700HQ.
4 jaar na de aanschaf van deze laptop komt er een nieuwe versie van Windows en ik kan deze niet meer draaien?

Omdat deze processor niet meer zou voldoen, terwijl er nieuwe i3 processors zijn die langzamer zijn.
Sterker nog, de i7-7850 wordt wel ondersteunt en deze is technisch exact hetzelfde als de 7700HQ behalve dat deze 0,1Ghz hogere klok heeft. En waarom? Omdat deze proc is gebruikt voor een Surface laptop van eigen maak.

Het is bullshit. Maar goed, ik heb destijds gekozen voor de xps omdat Linux deze goed ondersteund. Windows 10 is mijn laatste Windows versie.
Zeker ook omdat Microsoft al eens heeft laten vallen dat ze in de toekomst een Microsoft account willen verplichten om in te loggen in je pc
Nee? Ik koop een nieuwe tv als de oude niet meer aan mijn wensen voldoet of deze defect is...
Ik ben er toch niet van overtuigd dat veel particulieren aan afschrijving doen.
Ze worden alsnog gemiddeld tussen de 4 en 8 jaar vervangen. Het punt is niet dat ze daadwerkelijk aan afschrijving doen of niet, het punt is dat Microsoft hier gewoon correct en begrijpelijk handelt en dat KittySeraphim gewoon aan het zeuren is hier :)
Als Microsoft geen blokkade had gezet op processors ouder dan de 8... serie te zetten voor Windows 11 had ik het nog kunnen begrijpen.
Nu heb ik een i7-7700 met 32GB geheugen en 2 SSD's die uitstekend onder Windows11 zou kunnen draaien.

Maar goed, ik draaide al dual boot met Ubuntu 2204 LTS, dus ik denk dat ik daar gewoon verder mee ga
Een 2017 processor die t/m 2025 dus ruim 8 jaar Windows 10 ondersteuning heeft. Ik zie niet waarom Microsoft daar meer voor zou moeten doen.
Zoals @aileron ook al zegt:
Omdat deze processor niet meer zou voldoen, terwijl er nieuwe i3 processors zijn die langzamer zijn.
Sterker nog, de i7-7850 wordt wel ondersteunt en deze is technisch exact hetzelfde als de 7700HQ behalve dat deze 0,1Ghz hogere klok heeft. En waarom? Omdat deze proc is gebruikt voor een Surface laptop van eigen maak.
Dus Windows 11 kan uitstekend. Gaat gewoon om dat MS het niet wil. Misschien in samenspraak met Intel om meer chips te verkopen

[Reactie gewijzigd door metalmania_666 op 22 juli 2024 13:52]

Een i7-7700k kan ook prima, voor minder dan 2 tientjes heb je een TPM module. Vindt oprecht dat hier veel te hard gezeurd worden op Microsoft in deze.
Datis het nou juist. Moederbord heeft een TPM2 chip maar Microsoft blokeert desondanks Windows 11 installatie
Je schrijft: 'Denk dat Microsoft absolute schijt heeft aan het bestaansrecht op een systeem van dergelijke personen.'
Wellicht bedoel je: ' Microsoft heeft absolute schijt aan het bestaansrecht van personen met een dergelijk systeem '. ;)
Nee dat bedoel ik niet.
Met vooruitgang maak je niet altijd iedereen blij. Er moeten keuzes gemaakt worden en vernieuwingen verricht. De wereld draait door en het is aan jou de keuze om mee te gaan of te blijven staan. Hetzelfde gold voor Windows XP naar Windows 10.
Dat was wel in de meeste gevallen een net wat anders verhaal.
Als in dat er mensen waren die gewoon weigerden te upgraden ( '' XP doet het prima '' en zitten er wellicht nog steeds op ) en bedrijven die met oude software zitten die ze niet op modernere OS'en werkend krijgen, of een alternatief voor handen is/was.
De machines waar het om ging konden echter in de meeste gevallen prima een upgrade aan naar - destijds - Windows 7.
Eventueel had je dan ook nog de 32 bits versie en had Microsoft echt rekening gehouden met echt oude zooi van begin 21e eeuw om dit werkend te krijgen op hun OS.
En dat waren nog eens andere tijden, waarbij je 10 jaar oude Pentium 3 1GHz met 256MB ram echt wel aan zijn einde was qua op dat moment geldende computer standaarden van gebruik.

Kijken we naar wat er nu aan de hand is, dan zijn er gewoon systemen van nog niet eens een paar jaar oud die buiten te boot vallen van de systeemvereisten van Windows 11.
Wat Microsoft betreft zijn die dus over 2 jaar al afgeschreven voor particulier gebruik.
Laat staan systemen die 10 jaar oud zijn; laatst nog een laptop met een tweede generatie i7 gegeven aan een maat van mij, waar ik nog wat extra RAM en een SSD bij in gedaan had.
Het verbaasde mij ontzettend hoe snel die laptop nog was, zulke systemen zouden ook nog prima een upgrade naar Windows 11 kunnen krijgen, want die zijn ook zeker nog niet qua prestaties afgeschreven over 2 jaar.
De vooruitgang/vernieuwing van tegenwoordig valt in het niet bij de vooruitgang van 15 jaar geleden. Hardware van 5 jaar oud doet het niet significant trager dan nieuw spul, om maar eens wat te noemen. Ja, als je gaat gamen, maar voor het huis- tuin- en keukengebruik of zelfs kantoorwerkzaamheden is er nauwelijks vooruitgang geboekt.
Dus wat mij betreft is de stap van Microsoft een manier om perfect werkende hardware kunstmatig te laten verouderen zodat de hard- en softwaremarkt weer een beetje vlot getrokken wordt. Dat is geen vernieuwing... dat is kapitalisme op z'n mooist.
De hardwareontwikkelingen gaan de laatste jaren lang niet meer zo snel als vroeger. De hardware van 5 jaar geleden doet het nog prima en er is echt geen schokkende winst te halen bij nieuwe hardware. Dus moesten ze kunstmatig de boel laten verouderen. Er moet wel een beetje omzet gedraaid worden natuurlijk!
Maar als jouw pc 2 jaar oud is dan heb je waarschijnlijk oude componenten samengesteld (of een pre built). Zover ik weet ondersteunen alle cpu's van 2 jaar geleden of jonger windows 11. Dus ik vraag me af wat voor cpu/moederbord je twee jaar geleden dan gehaald hebt?

Maar ik begrijp je punt hoor, het is goed balen als zoiets gebeurt, maar zoals iemand anders al zei is niet altijd iedereen blij met vooruitgang. Gelukkig zijn er zat alternatieven zoals een ander OS of zoals iemand eerder al zei de enterprise editie van Windows 10 gebruiken (dat zou ik sowieso al aanraden vanwege minder telemetry).

Je zou ook nog windows 11 via een kleine omweg kunnen installeren. Ja dan zul je wel de updates zelf bij moeten houden, maar toch je pc zal er waarschijnlijk prima op draaien. Maar nogmaals kan me haast niet voorstellen dat je geen windows 11 kunt draaien op 2 jaar oude hardware (let op, dat is niet hetzelfde als 2 jaar geleden gekocht, met 2 jaar oude hardware bedoel ik het jaar wanneer die hardware op de markt is gekomen)
Ik vind dat MS op zijn minst een morele verplichting heeft om W10 te onderhouden zolang W11 nog kinderziektes heeft.
Sinds mijn nieuwste PC is geupgrade naar W11 kan ik alleen nog printen via WiFi en scannen lukt niet meer. Daarvoor gebruik ik een oude W10 PC. Of heb ik een update voor W11 gemist?
Denk eerder dat dat aan de ondersteuning van de fabrikanten ligt dan aan W11, lukt hier in ieder geval prima :).
Is het mogelijk om van W10 Enterprise over te stappen naar LTSC zonder een reinstall van Windows?

Mijn 7e generatie i7 wordt uiteraard niet ondersteund en heb zelf niet zo'n zin in W11 te installeren met workarounds (heb het op mijn werk laptop en desktop en het is niet bepaald beter).
Enige wat ik hoefde te doen op pa's 4e (met TPM1.2) en ma's 6e (met TPM2) generatie, is de bekende "AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU" in register zetten, en vanuit Win10 de Win11 installatie pendrive starten (dus niet ervan booten).
Daarnaast is UEFI+GPT+secureboot vereist dacht ik? Maar dat was al goed in hun geval.

Overigens, voor pa's 15 jaar oude C2Q (geen UEFI/GPT/secureboot/TPM) had ik met Rufus een custom Win11 pendrive gemaakt waarmee installatie was gelukt, nadat ik netwerkkaart waarop ie crashte had vervangen.
Dat trucje had ik dus ook gedaan op mjn desktop (i5-4690k), maar ik vind W11 toch niks. Ze hadden het start menu net zo goed weg kunnen halen. Explorer is iets beter geworden, maar verre van hoe Dolphin (van KDE) werkt.
Het upgraden is het niet waard.
Ik was dit helemaal vergeten, heb het namelijk al een tijdje onder mijn GitHub Stars staan. Heb het gisteren geprobeerd en het werkt. Enterprise is nu Enterprise LTSC. Tot 2032 updates krijgen is helemaal goed voor mijn XPS15.

Ik zou zelf anders een Linux machine van maken, echter is het meeste software wat ik hierop draai alleen voor Windows en via Wine werkt het allemaal niet.
Waarom zou tegen die tijd die machine zou zijn afgeschreven? Ik heb een aantal jaren een HP EliteDesk gekregen van werk omdat die fiscaal afgeschreven is, machine stamt uit 2014 maar met SSD en RAM upgrade zie ik niet in waarom ik een nieuwe pc zou moeten kopen. Voor Office zaken vliegt dat ding letterlijk en na 2025 zie ik dat niet veranderen. Het is anders als je wilt gamen maar voor Office en internet is dat ding meer dan voldoende. Jammer dat ik dan verplicht een nieuwe pc moet halen na 2025.
Je kan met een alternatieve boot stick om die requirement heen werken, zo lang dat goed blijft gaan kun je nog rekken. Vergelijk het met Androids die maar een paar jaar support krijgen, daarna gaat de fabrikant over naar enkel nog nieuwere chipsets te supporten. Dan is die pc uit 2014 al 11 jaar supported door Microsoft met kans op meer. Ik zou begin 2025 even checken hoe het de Windows 11 cpu en tpm restiction bypassers vergaat, me bij goed bericht gewoon aansluiten, of evt linux, ook goed voor veel office werk :Y)
Haha, een letterlijk vliegende PC!

Goed... mijn desktop komt uit 2012 en ik heb de leeftijd bereikt dat 2012 voelt als een paar jaar geleden. Cyberpunk gaat wat lastig inmiddels maar eigenlijk kan ik er alles mee wat ik wil doen en het gaat super snel. Er is geen mogelijkheid op aarde dat ik net zo'n toekomstbestendig systeem kan bouwen voor het geld wat ik er destijds aan heb uitgegeven. Onmogelijk! Alles is minimaal twee keer zo duur. Op SSD's na dan want die zijn wel flink goedkoper geworden.
Anoniem: 24916 @wildhagen28 april 2023 09:11
En de computers met een verouderde processor (die nog steeds te koop zijn)?
Dan het volgende, wie gaat die omzetting laten doen, 10tallen miljoenen mensen op aarde kunnen dat niet, of niet betalen en het is en blijft illegaal!

Er komt gewoon eind 2025 een enorme berg met e-waste aan en dat moet tegen gegaan worden, wat mij betreft wordt Microsoft verplicht om de upgrade naar Windows 11 (tegen betaling van een licentie) altijd mogelijk te maken. Nu zijn er PCs die slechts een paar jaar mee konden gaan door een verandering in eisen in hun software!

Microsoft kan voor nieuwe PCs extra strenge regels bedenken, waardoor die aan eisen moeten voldoen om Windows 12 te laten draaien en er geen upgrade mogelijkheid zal komen, dan weten mensen met oudere hardware dat ze buiten de boot vallen, nu hangt het er maar van af of met een trucje kan je alsnog Windows 11 installeren (illegaal of niet ondersteund)... Als er geen upgrade komt, dan heb je dat probleem niet meer en weet iedereen waar die aan toe is.

Wel of geen TPM, wel of geen juiste generatie processor, enz... dat probleem zal er niet meer zijn omdat Windows 12 alleen op nieuwe PCs zal draaien en dus niet op andere hardware. De tweakers die er moeite voor doen om dat wel voor elkaar te krijgen met schone installaties, die weten dan iig zeker dat ze die keuze zelf hebben gemaakt, net als nu, maar nu is het TE simpel om het zonder automatische grote updates alsnog te regelen dat Windows 11 er op kan.

De PCs die nu voldoen aan de eisen voor Windows 11 zouden dan nog vele jaren ondersteund worden en Microsoft zal niet te lang moeten wachten met versie 12.
Je zit wel gewoon met beveiliging. 10 jaar oude hardware ondersteuning is gewoon nadelig voor moderne hardware.

Wat MS eventueel zou sieren, gezien Win12 release geplanned staat voor EOL Win10. Dat ze wat makkelijker die security eisen kunnen droppen voor Win11. Zo houden ze een 'secure environment' beschikbaar.
dat is dus al gebeurd met W10 > W11. Mensen wisten van te voren of die compatible was d.m.v. een test.
Of je installeerd Win 11 met Rufus, daarmee kun je TPM omzeilen.
Ligt er meer aan wat voor image het is dan waarmee je het wegschrijft, lijkt mij...
Is dit mogelijk? Een Windows 11 installatie opstarten die een geschreven partitie-image is die nog niet eerder heeft gedraaid? dat zou betekenen dat het onafhankelijk van specifieke hardware valt te managen...
Zo heb ik onlangs Win 11 getest, omdat ik TPM uit heb staan in de BIOS.

Maar ik zat na 2 uur alweer op Windows 10 dankzij AOMEI Backupper ^^
Die TPM gaat nog wel een keer virtueel nagemaakt worden. Wordt het een update-war omdat je Windows anders kan netwerk-booten vanaf een dual-core met een m.2 USB-stick
Rufus haalt de TPM check weg tijdens het maken van de bootable usb. Ook evt. het verplichte microsoft account, dus je kan een lokaal account maken.

Je kan zelfs handmatig die dll uit de Windows 11 iso halen zodat je kan installeren. Ik heb een kleine Lenovo met tpm 1..3 maar draait daardoor gewoon W11.
Heh...

Ik moet zeggen, ik weet (vind ik) best veel van pc's/servers/Windows, maar fTPM kende ik nog niet.

Bedankt voor de tip!
MS houdt me aan de financiele lijn. Ik had een oude (win10 retail) pc met mobo uit 2009 (liep als een zonnetje door win10 slank te houden), en wilde het daarmee uithouden tot okt 2025, eind win10. Maar die pc stierf eind 2022 door overhitting door een zeer dun maar vast laagje stof tussen cpu en cpu-fan; en kocht binnen een paar dagen een 2e hands (win10 oem) pc met een TPM 2.0 chip. Kortom, dan kan ik aan de gang met win11. Nou neen, want de win10 pc health (win11 check) zegt dat 'The processor isn't supported for Windows 11'. Heb ik die TPM chip, is mijn 1151 cpu weer te gering. Dus moet ik toch gaan voor een nieuwe pc (meteor lake, arrow lake) met mijn win10-retail, en win11 vanaf okt 2025. En ik kan nog steeds niet vinden of windows, dus het besturingsysteem, per okt 2025 overgaat op een 365-variant, a la office365. Lifecycle technisch loopt een windows versie 10 jaar. Win10 van 2015 loopt tot 2025. En dan loopt win11 van 2021 tot 2031? Ik kan het (nog steeds) niet vinden, of win11 blijft of dat het win365 of win12 wordt.

Door die MS ervaring alvast maar mijn office2013 heroverwogen. Na een blik op MS365 engels en MS365 duits kocht ik Office2021 omdat die lifecycle tot 13 okt 2026 heeft, Office2021 lifecycle, dus 1 jaar later dan win10-end-okt2025. Anders moet je zoveel tegelijk aanschaffen dacht ik als tweaker.

Een ding is zeker, MS houdt me aan de financiele lijn.
Een ding is zeker, MS houdt me aan de financiele lijn.
Logisch toch?, moeten alles gratis zijn?
Logisch toch?, moeten alles gratis zijn?
Gratis software is oude tijden; dat het wat kost, ok. Vanaf het aflopen van win10 per okt 2025 moeten pc's win11 kunnen: tpm2.0, een cpu na 2017, genoeg ram, enzo. Ik ben het niet eens met de steile win11 eisen. En wil daarom pas laat, richting okt 2025, een nieuwe win11-pc kopen. En ik zoek nu al naar toekomstige nieuwe nog-meer-dan-win11-eisen met mijn zoektocht naar een mogelijk win365 (Windows as a Service) of win12. Want anders moet ik, na een nieuwe win11-pc, weer een nieuwe pc kopen, met die weer hogere toekomstige win365- of win12-eisen. Wellicht dat ik met de aanschaf van een win11-pc daar al rekening mee kan houden. Het gaat om een moederbord met toekomst: meteor lake, arrow lake! Ik blijf een tweaker.

[Reactie gewijzigd door brogues op 22 juli 2024 13:52]

Privé heb je toch geen windows of office van MS nodig? Mijn hele oude dell 4300 uit 2010 of zo draait prima Ubuntu 22.04 en LibreOffice. (Core2duo met 4GB geheugen en 256 GB ssd)

Op de MBP uit 2014 draait MacOS ventura, zonder gezeur
Of je maakt een Windows 11 bootUSB met Het freeware programma rufus en je kan gewoon Windows 11 op je PC instaleren. Op mijn 9 jaar oude mainPC draair W11 vlekkeloos
Ik heb het getest op een laptop. Geluid werkte nadien niet meer (ondanks drivers) en de upgrade naar 22h2 wou niet installeren. En die upgrade moest ik forceren via rufus stick. Met andere woorden, leuk om te hobbyen, maar ik ga dit soort trucjes niet aanraden aan digibeten.

Ik heb tegen kennissen, familie etc die vroegen over Windows 10 gezegd dat als de pc nog voldoet, dat ze hem tot okt 2025 kunnen gebruiken en dat het vanaf die tijd belangrijk is om een nieuwe te kopen.
Ja leuk, en dan komen ze elke keer naar mij als programma x of y, of printer, of weetikveel wat niet/anders werkt dan windows.

Zelf gebruik ik van alles:Ipad OS, android, linux, windows, mac os. Maar ik ben geen doorsnee gebruiker, laat staan een digibeet die al moeite heeft om de browser op te starten (bij wijze van)
Of een iso maken met Rufus.
Dan moet het ook wel lukken op oudere hardware
@KittySeraphim daarnaast heb je zo'n TPM-module al voor 20eu
Sommige generatie processors worden gewoon niet ondersteund terwijl het wel kwa prestatie prima Windows 11 zou kunnen draaien
Draait iig prina op een Haswell i5 uit '13.
Ja vast, alleen Microsoft heeft daar dus ook de ondersteuning voor laten vallen. Ook al heb je een tpm
Geen ondersteuning (dit ligt meer aan Intel) maar gelukkig draait het prima op een Lenovo M93P Tiny met die Haswell. Ik kan niet echt een verminderde performance ontdekken tov. Windows 10 wat er op stond.
Hoopvol, het is ook maar een kunstmatige limitatie vermoed ik.
Mijn moederbord is een MSI Z590-A PRO.
Zo ver ik weet ondersteund het moederbord windows 11.
Maar in de logboeken van windows 10 krijg ik steeds de melding:

Het apparaatstuurprogramma voor TPM (Trusted Platform Module) heeft een onherstelbare fout in de TPM-hardware aangetroffen, waardoor er geen TPM-services (zoals gegevensversleuteling) kunnen worden gebruikt. Neem voor aanvullende ondersteuning contact op met de computerfabrikant.

Dus TPM werkt niet.

Ik heb fTPM aan gezet in de bios.
Maar als ik Windows 11 wil installeren moet je UEFI ook aan zetten in plaats van CSM.
Daar gaat het bij mij mis.
Als ik UEFI aan zet, worden mijn SSD schijven onzichtbaar.
Dus als ik windows 11 met de tijd moet installeren, vanwege dat er geen updates meer komen, dan moet ik waarschijnlijk een nieuw moederbord gaan kopen.
Dus even mijn pc geschikt maken voor windows 11 betekend dan even ruim 150 euro uitgeven.
Dat word dan een duur grapje.

[Reactie gewijzigd door rene_1974 op 22 juli 2024 13:52]

Nee, als jij Windows 11 wil installeren zet je je bios gewoon om naar UEFI. Windows Bootmanager zal je schijven vast wel zien. Die worden niet zomaar onzichtbaar.

Je zou het gewoon een keer kunnen testen met een reserve schijf. "Security Device Support" aan in bios, UEFI aan en dan een Windows 11 install op die reserve schijf.

Je bord ondersteund gewoon TPM 2.0. Als het echt een hardware error betreft is het een defect en dan wordt het verhaal anders.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 22 juli 2024 13:52]

hoi wild hagen heb jij een link waar ik die tpm module kan halen om windows 11 op pc te krijgen mooi geld klopperij van windows gelukkig zijn de piraten nog in leven ff 3 file,s aan passen lukt het ook maar wil toch heerlijk zijn eens hoor zon module zal ook wel prijzig zijn anders hulde aan de piraterij :)
Of vanuit jouw kant niet goed opgelet en ingelezen. Je weet dat Win10 niet meer heel lang ondersteund zou worden.
Moederbord was toen splinternieuw net als de amd 5800x, er was toen geen enkele sprake van dat deze windows 11 niet zou ondersteunen. Er was toen zelfs geen sprake van een TPM chip.
TPM zit volgens mij gewoon geïntegreerd op de CPU bij AMD. Met mijn 3700X heb ik geen probleem om Windows 11 te draaien.
Ja maar de eerste Ryzen generatie had die nog niet. Het zat er pas in sinds de 2000 serie.
Ja maar de eerste Ryzen generatie had die nog niet. Het zat er pas in sinds de 2000 serie.
Het gaat in de discussie specifiek om een 5800X...

Maargoed of het er nou in zit of niet, in het ergste geval hoeft ie enkel zijn moederbord te vervangen met een exemplaar waar TPM wel op zit.

Maar hieronder geven ze al aan dat zijn CPU/Mobo combi het ook gewoon kan, storm in een glas water dus!
Mijn Ryzen 7 1800X heeft wel gewoon een fTPM. Windows 11 vereist echter ook nog andere CPU features die er pas sinds de 2000 serie in zitten, dus ik val alsnog buiten de boot.
Ik heb een AMD 1700X en een TPM 2.0.
Er zijn andere redenen waarom de eerste Ryzens niet ondersteund worden.
ik had asus sabertooth 2.0 8gb er in 8
amd 8320 er in maar geen tpm module er in ben je verplicht om andre pross er in te doen die er net ff boven zit ik ben toch zo klaar met die microsoft altijd maar geld vangen en nog eens vangen maar dus iemand een tip voor me"?
mvg freerk
Een 5800X heeft gewoon een fTPM die je aan kan zetten in de bios (in de laatste bios versies moet deze zelfs standaard aan staan), update je wel de bios regelmatig?
Ik ben een vaste gelover van
"if it aint broke dont fix it". Dus als mijn moederbord goed draait komt er geen update in de buurt
Het is een tijdje geleden maar ik heb een laptop gehad die in 4 jaar geen enkele windows update gekregen had.
Zal wel eens zoeken of ik de instelling kan vinden.

[Reactie gewijzigd door KittySeraphim op 22 juli 2024 13:52]

Dat is binnen IT een heel slecht principe, zeker op machines die je dagelijks gebruikt en verbonden zijn met netwerken of het internet. Vrijwel alle beveilingsupdates voor de cpu komen immers via de bios.

En tja, 4 jaar geen windows updates, ik hoop echt dat je die machine niet gebruikt voor bankzaken e.d. en deze airgapped hebt zonder ooit het internet op te gaan..

Wat een risico's neem je daarmee.
Je hebt een AMD ryzen 5800x?
Heel raar dat je geen Windows 11 zou kunnen draaien, dat kan toch echt wel op die CPU.
Je moet even de bios van je moederbord updaten.

Er is namelijk een bios update uitgekomen die TPM heeft toegevoegd:
ROG STRIX X570-E GAMING BIOS 4005
Version 4005
20.42 MB 2021/08/05

Support Windows 11 by default, no settings changes required in the UEFI BIOS.
Wat @richardboer zegt. Ik heb een ouder moederbord met 3900x(een AX570 AORUS Master, eerste rivisie als ik het goed heb) en inderdaad zolang je de TPM2 bios setting niet verandert(of een nieuwe bios downloadt waar het standaard aan staat) zegt Windows dat je niet naar 11 kan. Daarna wel.

Zou wellicht ook wat ver gaan om Windows je bios te laten scannen naar een eventuele setting die om kan, daar zouden mensen ook een mening over kunnen hebben. ;) Dus wellicht had de setting out of the box al aan moeten staan bij alle moederborden die TPM2 ondersteunden, dan was dit soort verwarring er niet.

Ben er eigenlijk 100% zeker van dat jouw systeem gewoon Win11 ondersteunt.
ok tijd om weer eens in de bios te duiken
De Windows 11 readiness tool van MS zegt ook niet alles. Ik ben momenteel op het werk aan het testen welke modellen een upgrade kunnen krijgen naar W11 en die lijst is veel kleiner dan de modellen die met een clean install naar W11 kunnen. Niet kunnen upgraden wil dus niet zeggen dat jouw pc geen W11 ondersteunt. Het is uiteraard wel wat meer werk om de hele boel opnieuw te configureren.

In jouw geval lijkt het echter om de TPM te gaan en dat zal met een clean install ook niet lukken. Als jouw moederbord 2 jaar oud is zal daar zo goed als zeker een TPM chip opzitten. Kwestie van de setting in te schakelen in de BIOS vermoed ik.
Dat je geen zin hebt om Windows 11 te installeren is een hele andere discussie. Niemand verplicht het je, je kan nog zeker 2,5 jaar zonder problemen Windows 10 draaien.
Dat snap ik, ik kan zelf ook maar moeilijk wennen aan Windows 11. Ik vermoed wel dat er programma's bestaan die het uiterlijk van Win 11 aanpassen naar iets dat meer lijkt op de vorige versie, ik denk bijv. aan Start 11.

En als Windows niet essentieel is kun je overwegen om eens met Linux te gaan spelen zodat je kunt testen of je daar je draai vindt. Daar zul je zeker een veel lagere ondersteuning vinden.
Het eerste programma dat ik installeer op een nieuwe windows installatie is Classic shell en stel hem in op de stijl van windows 98 :P
Als gamer is linux niet altijd een optie.
Het eerste programma dat ik installeer op een nieuwe windows installatie is Classic shell en stel hem in op de stijl van windows 98 :P
Als gamer is linux niet altijd een optie.
Dan ga je daar al op vastlopen, want Classic Shell word al een tijdje niet meer ontwikkeld, dat is Open Shell geworden.
Mensen hebben al uitgebreid uitgelegd hoe je TPM aanzet en gewoon kunt upgraden naar Win11. Met meer tekst en uitleg dan gebruikelijk in de reacties onder een artikel. Dit hoort eigenlijk allemaal in het forum thuis. En nu niet meer zo zeuren. ;)
Een 5800x? Wordt gewoon ondersteund door windows 11 hoor. Misschien in je bios even de TPM chip aanzetten.

Je kan eventueel ook overstappen op de long time support variant dan heb je nog ruim 9 jaar updates.
Dit is onwaar, Microsoft heeft in 2021 al wel degelijk bekend gemaakt dat TPM vereist werd. Zie o.a. nieuws: Microsoft maakt Windows 11 eind dit jaar als gratis upgrade beschikbaar

Het lijkt er simpelweg op dat je jezelf bij aanchaf van de apparatuur niet goed hebt geinformeerd, of je verkeerd hebt laten voorlichten door de leverancier. De systeemeisen, iig op het gebied van TPM, waren toen al wel degelijk duidelijk namelijk.

En zonder fysieke TPM chip kan je nog altijd de fTPM module in je BIOS gebruiken, vrijwel elke moderne BIOS, moederbord en CPU ondersteunen die functie gewoon. Dan kan Windows 11 er ook op (fTPM is voldoende, het hoeft geen fysieke TPM module te zijn).
Maar de 5800x is toch gewoon compatibel met W11 (heb ik zelf ook in mijn setup), aangezien deze fTPM (BIOS setting) ondersteunt.
Je moet even kijken in de UEFI-instellingen en proberen om de fTPM aan te zetten. Je CPU heeft die namelijk gewoon en kan Windows 11 probleemloos draaien, maar op veel oudere moederborden staat die standaard uit om vage redenen. Zodra je die aanzet, zou je direct naar Windows 11 moeten kunnen upgraden!

Alleen de eerste generatie Ryzen is door Windows 11 overgeslagen (grote onzin vind ik zelf). Mijn PC kan ook geen Windows 11 aan volgens Microsoft dus ik zal op termijn de Windowspartitie gewoon verwijderen en Linux-only gaan, maar je moet zelf beslissen of dat voor jou een optie is natuurlijk.

Als je toch in de UEFI-config kijkt, is ook meteen een mooi moment om te checken of toevallig ook de virtualisatieversnelling uit staat, want als die aan staat kan Windows je gratis een beveiligingsboost geven door middel van wat virtualisatietrucjes. Die instructies staan op oude moederborden namelijk ook nog standaard uit.
Ik denk dat je even je bios in moet duiken.
Ik heb een 3600 en daar heb ik na inschakelen van een of andere variant van tpm gewoon Windows 11 op kunnen smeren.
Aanzienlijk oudere configuratie.

Of lekker Linux installeren als dat even kan.
Toch hoog tijd dat er aan die marktpositie van Windows gezaagd wordt.
Zoals vaker aangegeven kan dit gewoon. fTPM (Firmware TPM) is in een AMD bios prima in te stellen. Ik heb zelf een 5850x, dus geen 100% match, maar windows heeft geen enkele keer geklaagd toen deze de update naar windows 11 zelf voorstelde.

Kijk nog eens goed bij je bios instellingen, en als je er echt niet uitkomt, mag je me een DM sturen met welk type moederbord je hebt. Zou zonde zijn om je PC al af te schrijven, want die kan met een 5800x echt nog wel jaren mee!
Welk moederbord heb je dan gekocht?
Die ondersteunt gewoon fTPM, en volgens hun FAQ kan daar gewoon Windows 11 op: https://www.asus.com/support/FAQ/1046215/

Jouw moederbord staat nota bene letterlijk op de Supported-lijst: https://www.asus.com/micr...motherboards-Win11-ready/

Hooguit moet je wellicht een wat nieuwere BIOS flashen en/of fTPM enablen, maar dat is het dan ook wel.

Je stelling dat je geen Windows 11 zou kunnen installeren is dus simpelweg onwaar.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 13:52]

Google was je vriend:
  • Here you need to get into BIOS by pressing the F2 or Del key continuously when the PC boots
  • Once you get into BIOS, then click on the Advanced/Security section
  • Search for the TPM feature then click on the Enable icon
Of anders wisselen naar fTPM:
https://www.youtube.com/watch?v=bVDe42dmR-Q
Welk moederbord heb je dan?

De aankondiging was als ik me niet vergis van juni 2021, dus inderdaad minder dan 2 jaar, dus het kan dat je dat toen nog niet wist (geruchten kan je ook niet altijd vertrouwen). Maar mij lijkt de kans toch groot dat je hetzij in je BIOS TPM kan opzetten, dan wel een module toevoegen zoals anderen hier al gezegd hebben.
Wat voor moederbord heb je dan dat er geen TPM module op zit maar wel een 5800x op past?
Zoek in je BIOS even naar fTPM, mijn 5600 en daarvoor 2600X doen er beide gewoon aan op een X370 plank. Indien je echt een losse chip ervoor wil gebruiken kan dat doorgaans ook, m'n X370 plankje bied ook daar ondersteuning voor. Kost je net €15.

[Reactie gewijzigd door D4NG3R op 22 juli 2024 13:52]

Oeh, weet je toevallig waar je die in je moederbord steekt? En zou die ook op een ander merk moederbord werken? Zelf heb ik toevallig een Asus moederbord zonder TPM2.0 chip.
Op de TPM header, meestal rond de front IO stekker in Asus. Beter bij de mobo kijken welke er compatibel zijn want ze komen in verschillende chips en pinformaten, maar als de pinout en pinspacing identiek is, is het meestal wel goed, bijna allemaal door Infineon tegenwoordig.

Maar als je CPU compatibel is met Windows 11, (nieuw, niet oud-nieuw stock, in de laatste 7 jaar) zit TPM er meestal al in, je moet echt al een oud moederbord hebben die toevallig op de generatiegrens zat.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 22 juli 2024 13:52]

Nee, CPU wordt niet ondersteund door Windows 11. Wat ik nog steeds apart vindt, want Windows 10 draait er als een zonnetje op en verschilt niks van Windows 11
Even controleren of je een TPM-header op het moederbord hebt. Op mijn oude Asus Maximus VIII Hero heb ik ook zo'n header geprikt. Niet voor Win11 (was er toen ook nog niet) maar BitLocker draait er goed mee.

Bij mij links onder naast de Audio header meen ik.
Dan ben je fout geïnformeerd of je hebt zelf niet je best gedaan.

Mijn AMD 3600X met B550 mobo draai ik gewoon windows 11.

D
Maar de cyclus van windows is niet meer 7 jaar lang 1 OS maar elk 3 jaar een nieuwe volgens mij. Dus ja tijden van XP en Windows 7 kan je vergeten
Dan ben je fout geïnformeerd of je hebt zelf niet je best gedaan.
Op Tweakers liggen de informatie standaarden extreem hoog :-)
Hoeveel MediaMarkt klanten vragen hoe lang de ondersteuning is?
Waarschijnlijk ongeveer 5% meer dan klanten die weten wat TPM is.
Op tweakers wordt je vrijwel nooit fout geinformeerd. Dus als je van plan was om een nieuw systeem te bouwen. Doe je dat niet bij de mediamarkt boer, maar ga je hier op tweakers je vraag stellen.

Uiteraard moet je zelf ook eerst wat moeite doen, om je vraag te beamen. Als je dat niet doet, wordt je natuurlijk niet snel en goed geholpen.
Bepaal jij dan de levensduur van je pc afhankelijk of je OS nog nieuwe features krijgt? Je krijgt nog tot 2025 ondersteuning, daarna zal je uitkijken wat je met je OS doet.
2 jaar geleden
splinternieuw
vreemd om die twee naast elkaar te zien, en bovendien ook gewoon vreemd dat je gekozen hardware geen windows 11 ondersteund want dat doet mijn PC van 4 jaar oud zonder problemen
Bepaal jij dan de levensduur van je pc afhankelijk of je OS nog nieuwe features krijgt?
Sinds Win 7 of zelf w2000 is er geen enkele nieuwe feature waar ik wat mee doe.
Maar onder de motorkap zitten ook wijzigingen.
Zo is ondersteuning voor 16 core CPUs in w7 minder dan in w10/11


Maar.... ieder zijn ding. Misschien is een bepaalde nieuwe feature in w11 super handig voor sommige gebruikers.
Windows 11 ISO downloaden van Microsoft. Rufus (USB brand tool) downloaden. Vink No TPM en eventueel de andere opties aan en brand de ISO op de USB stick.
Start de PC op van de USB stick en installeer of upgrade naar Windows 11.
Draai al een heel tijdje Windows 11 op heel oude niet ondersteunde PC's welke prima werken erop en ook hun updates krijgen.
Op een oude laptop deed het geluid het niet meer na installatie win11 (ondanks drivers) ook wou de upgrade naar 22h2 niet installeren via win update. Dus moest ik dat forceren via rufus.

Dus leuk om te hobbyen, maar ik raad dit soort dingen niet aan aan digibeten. Ze kopen in 2025 maar een nieuw systeem.
Dus je hebt 2 jaar geleden bewust een systeem samengesteld waarvan je wist dat die niet toekomstbestendig was maar het is de schuld van MS?
Windows 11 was er toen nog niet.
Maar de systeemeisen waren toen al wel degelijk bekend, die zijn ruim voor de release door Microsoft bekend gemaakt: nieuws: Windows 11 vereist wel TPM 2.0 en minimaal Ryzen 2000 of 8e generatie...
Bij mij is het zelfs niet de chip (die is er) maar gewoon een generatie te oud.
Sorry hoor, maar dan ben jij slecht voorgelicht door de verkoper of je bent naïef. Windows 11 is van november 2021 en was ruim van te voren aangegeven wat de specs zouden zijn en dat W10 op den duur uitgefaseerd zou worden...
Hij kan nog 2 jaar mee minimaal, maar alle nieuwe hardware vanaf 2018 voor Intel en 2019 voor AMD kan Windows 11 draaien. Wat voor splinternieuwe hardware heb je dan 2 jaar geleden gekocht.
Geen splinternieuwe processor dan. Bij AMD zit het in de 3000 series uit 2019 en Intel in the 10e gen uit 2020. En zelfs sommige 2000 of 8e gen ondersteunen het.

[Reactie gewijzigd door jaquesparblue op 22 juli 2024 13:52]

Beste Kitty,

Als je niet weet welk moederbord er in je PC zit, dan kun je dat wel achterhalen met het programma CPU-Z.

Het zou kunnen dat er een BIOS update plaats moet vinden, maar na de upgrade met de laatste BIOS versie kan ik mij echt niet voorstellen dat in ieder AMD AM4 socket moederbord geen fTPM functie inzit.

Als je even de zoekmachines gebruikt staan er nog altijd manieren online om nog gratis naar Windows 11 te kunnen upgraden ook.
Nou ja…
De release van Windows 11 was oktober 2021.
De systeemvereisten waren minimaal maanden ervoor bekend.
Tweakers had het in juni 2021 gepubliceerd:
nieuws: Windows 11 vereist wel TPM 2.0 en minimaal Ryzen 2000 of 8e generatie...

TPM2 (de chip waar het om gaat) is een standaard uit 2016
https://www.trustedcomput...-A-Brief-Introduction.pdf

Dus ik zou eerder even aankloppen bij je winkel om eerlijk te zijn. Die hebben dus bewust een computer verkocht waarvan zij wisten dat hij A alleen verouderde standaarden ondersteund en B geen Windows 11 zou ondersteunen.
Hij is in maart dat jaar ineen gestoken en heb hem in onderdelen gekocht bij alternate. dus zal ik bij mijzelf moeten aankloppen.
Nou ja. Dan heeft Alternate dus bewust onderdelen verkocht die niet geschikt zijn voor Windows 11.
Het had ze gesierd als ze het erbij hadden gemeld.

Is het overigens niet gewoon aan te zetten in de BIOS?
Ja dat is het. Dus er is niks aan de hand.

En als het niet had gekund, dan nog was het toch echt z’n eigen fout en niet die van Alternate.
Nou ja.
Alternate verkoopt aan consumenten. Het had minimaal netjes geweest als ze iets verkopen waarvan ze van tevoren weten dat het geen Windows 11 ondersteund.

Gewoon een kleine markering en dan kan de klant zelf bepalen of hij/zij dat belangrijk vindt.

Je kan stellen dat een klant zelf onderzoek moet doen, en daar heb je in principe een punt natuurlijk, maar in dit geval had het een kleine moeite geweest.

Maar goed. Het is allemaal niet relevant in dit specifieke geval.
Alternate verkoopt aan consumenten. Het had minimaal netjes geweest als ze iets verkopen waarvan ze van tevoren weten dat het geen Windows 11 ondersteund.
Staat op de Apple website dat de iPhone niet werkt met Android apps?
Zover ik weet niet, maar dat had je ook zelf kunnen controleren natuurlijk. Op de Mercedes site staat waarschijnlijk ook niet dat je geen Renault-remblokken kan gebruiken, enz. Maar zoals altijd gaan dit soort vergelijkingen compleet scheef.

Windows is de facto standaard voor niet-Apple desktops bij consumenten. Alternate verkoopt aan consumenten. Stel dat een bepaald moederbord of laptop niet geschikt is voor de huidige/nabije versie van Windows, dan is het wel zo netjes om het er even bij te zetten toch? Is dat echt zo'n gekke gedachte?

En nee, dat hoeft echt niet voor ieder besturingssysteem dat er bestaat. De happy few die Linux (okee, meer dan een few, maar je snapt waar ik naartoe wil), Minix, *BSD of een willekeurige andere UNIX variant, of nog andere besturingssystemen, gebruiken zijn veelal mensen die daar al van zichzelf meer specifiek mee bezig zijn.
Bij Windows gebruikers loopt dat letterlijk van 'Tweakers' tot de opa en oma van die 'Tweakers' en alles daartussen. Vrijwel iedereen die weet hoe die een schroevendraaier vast moet houden kan in principe een desktop in elkaar schoeven. De één doet het in een half uurtje. De ander in twee dagen, maar vrijwel iedereen kan dat.
En dan nog wil dat wil niet zeggen dat iedereen die dat kan of wil zich ook bezig houdt (of wil houden) of specifieke componenten al dan niet met een bepaalde Windows versie werken.
Kijk bijvoorbeeld alleen al naar de starter van dit draadje. Alle respect voor die persoon en ik bedoel het niet flauw, maar hij was in de overtuiging dat het niet zou werken. Nou bleek het in zijn geval een vlaggetje in z'n BIOS te zijn, dus dat is wel fijn natuurlijk. Maar het is dus blijkbaar niet vanzelfsprekend dat iemand hier maar specifiek op let of verstand van heeft. Ook niet met mensen die graag met technogie bezig zijn.

Als ik een televisie koop staat er ook netjes bij of de CI+-module al dan niet gegarandeerd werkt met Ziggo. Lang niet iedereen heeft televisie Ziggo. Ziggo heeft tenslotte geen landelijke dekking, maar het is wel zo netjes omdat zij wel de grootste televisiedekking hebben in Nederland.
https://www.hellotv.nl/product/philips-65oled907

Als ik een kookplaat koop met een afwijkende aansluiting (een perilex stekker) staat dat er ook netjes bij.
https://www.coolblue.nl/product/859815/etna-kif670ds.html
"Let op: de benodigde 5-polige Perilex stekker wordt niet meegeleverd. Bestel deze erbij. De stekker moet nog aan de kookplaat worden bevestigd door een elektricien, omdat de aansluiting van elk stopcontact anders is."

Als ik een blu ray wil kopen bij bol.com staat er ook bij dat het niet in een DVD-speler werkt, maar dat ik echt een blu-ray speler nodig heb.
Als ik een import-DVD koop (andere regio) staat er ook een waarschuwing bij.

Enz, enz, enz. Dan is het toch een kleine moeite voor een grote computer(onderdelen)verkoper om er bij te zetten dat (bijvoorbeeld) een moederbord niet met Windows 11 werkt?
Sterker nog. Ze doen het wel met andere onderdelen. (Althans geen blacklist, maar wel een whitelist van besturingssystemen die gegarandeerd werken.)
https://www.alternate.nl/...foon/html/product/1793045
https://www.alternate.nl/...pset/html/product/1425954
Waarom heb je een 7de generatie of oudere Intel gekocht of gelijkaardig “oude” AMD. 2 jaar geleden waren die chips al 5 jaar oud, je kon toen al een refurb Dell of HP op de kop tikken voor 300 euro die wel Windows 11 kon draaien. Een systeem van 200 euro gaat niet lang meegaan, het is eigenlijk de moeite niet waard, sloop de GPU eruit indien nodig en koop een nieuwe set van 200 euro volgend jaar.
dan heb je een brakke computer samengesteld. Welke cpu heeft tegenwoordig nou geen tpm meer?
2 jaar geleden hadden de processors ook gewoon al TPM 2.0, dus waarschijnlijk staat het gewoon uit.
Op mijn 9700K stond het uit maar hij support het wel gewoon.

Edit: lees net in een andere reactie van je dat je een 5800X hebt. Alle Ryzen processors ondersteunen TPM 2.0 dus ook die van jou

[Reactie gewijzigd door HuugTheSeal op 22 juli 2024 13:52]

Heb je toen niet gevraagd of de pc geschikt was voor win 11?
Zoniet,dan is het niet slim 2 jaar geleden nog een pc te kopen die niet geschikt is voor win 11.
Of je moet daar toen geen problemen mee hebben gehad,dan moet je nu niet MS de schuld geven van iets dat jij fout hebt gedaan.
Overigens is de de kans dat je pc geen win11 kan draaien erg klein, zie de berichten van anderen..

[Reactie gewijzigd door nutty op 22 juli 2024 13:52]

Dit was geen kant en klare gekochte pc maar een hoop onderdelen.
Dus mijn pc die ik 2 jaar geleden splinternieuw heb samengesteld is nu al verouderd aangezien deze geen windows 11 ondersteund. Iets met het ontbreken van die beveiligingschip.
Goed gedaan microsoft.....
Zoals anderen al melden, Windows 10 krijgt nog ruim twee jaar security updates. Echter...
Windows 11 is in juni 2021 RTM gegaan en ruim daarvoor waren de systeemeisen al bekend. Als je een systeem zelf samenstelt, dan heb je dus genoeg kennis van zaken om dat even na te kijken en daar bij het samenstellen rekening mee te houden. Dus als je systeem echt niet met Windows 11 overweg kan, dan heb je dat zelf gedaan en dan moet je daar niet Microsoft de schuld van geven. Je gaat toch ook niet klagen bij je leverancier, dat die je hardware heeft verkocht die niet met Windows 11 overweg kan. Iets wat je wel zou mogen doen als ze je twee jaar geleden een compleet prefab systeem hadden verkocht.
TPM inschakelen in de BIOS. Ik dacht dat mijn 3 jaar oude pc ook niet ondersteund werd :')
Ik weet niet welk bord je hebt, dus even uit het losse polsje:

1) je blijft tot 2025 W10 gebruiken
2) je wisselt je moederbord voor een W11 compatible moederbord
3) je moederbord heeft een TPM header en je plaatst een TPM chip in de TPM header
4) je gebruikt Rufus om een W11 stickje te maken en daarbij zet je de vereiste voor TPM uit

Optie 4 vereist een herinstallatie en ik weet niet hoe "houdbaar" die oplossing is. Als Microsoft ineens TPM weer aanzet dan zit je met de gebakken peren.
Het zou me verbazen als er geen bios update is die TPM bijwerkt zodat hij wel compliant is.
Bios update en TPM van 1.x naar 2.x zetten
dat moest ik ook doen met een mainboard van 1.5 jaar geleden.
Sorry, maar alles wat jonger is dan 5 jaar aan hardware voldoet gewoon aan de specs for Windows 11. Wat heb jij aangeschaft dat daar geen TPM op zit??!
Als een 'splinternieuw gebouwde' 2 jaar oude pc windows 11 niet ondersteund dan heb je eerder stokoude hardware gebruikt of gwn een used pc gehaald.
Lijkt me sterk dat je twee jaar oude PC geen Windows 11 ondersteunt aangezien moderne CPUs ook TPM aan boord hebben. Anders bestaat er wel de mogelijkheid dat je moederbord een lege TPM-header heeft die je kunt gebruiken.

Welk moederbord heb je? Welke CPU?
Er zijn genoeg wegen om wel win 11 te installeren op een non supported system.
https://www.tomshardware....indows-11-tpm-requirement
Je 2 jaar oude PC heeft geen (software) TPM chip? Dat lijkt me haast onmogelijk tenzij je "2 jaar oude PC" een CPU heeft die al véél ouder is dan dat.
Ik weet niet wat voor budget pc jij dan heb samengesteld, maar mijn kant en klare pc van het merk medion van 3 of 4 jaar oud ondersteund gewoon windows 11(Gekocht bij de mediamarkt of coolblue).

Intel(R) Core(TM) i5-9400F CPU @ 2.90GHz 2.90 GHz
Installed RAM 16,0 GB
Nvidia GTX 1660 ti

Dit voor een 1000 euro ofzo toen.
Da's dus niet spiksplinternieuw aangezien alle CPU's vanaf 2018 ondersteund zijn door Windows 11. dat is effectief 5 jaar aan CPU's. Dus je hebt waarschijnlijk 3 jaar geleden (2020) al een CPU gekocht die verouderd was; tja, dan kan je moederbord waarschijnlijk een nieuwere wel ondersteunde CPU aan. Als Tweaker is dit toch wel iets wat je uitzoekt want windows 11 was in 2020 al in Beta verkrijgbaar en was de ondersteuning ook al bekend.
Maar waarom heb je 2 jaar geleden een verouderde pc samengesteld dan? De gemiddelde moderne hardware had 2 jaar geleden toch ook al ondersteuning voor een (virtuele) TPM?
Ik heb Rufus gebruikt, iso Windows 11 en alle checks eruit gehaald.
lijkt me dat die pc wel software tpm heeft. zo niet(wat mij zou verbazen) is het ook heel makkelijk er een toe te voegen.

daarnaast met oa rufus kan je een usb maken die die verplichting niet heeft.
- Jouw moederbord/CPU zijn compatible, kwestie van even de TPM module inschakelen in de bios

- Als dat niet lukt: Als je Windows 11 installeert via een bootable USB drive dan kun je de compatibility check bypassen via een regedit tijdens de installatie.
Dan heb je 2 jaar geleden al verouderde hardware gekocht of je UEFI settings staan verkeerd.

Hardware die in 2018 en later is uitgekomen (lees: Intel 8e generatie en AMD Ryzen 2000, excl. 2200G/2400G) kan gewoon Windows 11 draaien.

Wel moet je zelf controleren of je SecureBoot en TPM ingeschakeld hebt. De TPM chip zit in deze processoren ingebouwd maar moet expliciet aangezet worden in de UEFI.
Kijk eens in je BIOS , grote kans dat fTPM uit staat.

Mijn AMD PC is ruim 3 jaar oud en ik kan W11 erop installeren, alleen dat wil ik niet (en fTPM uit laten zorgt ervoor dat ik de update niet aangeboden krijg).

Ik draai Windows 11 op mijn laptop maar vind het niet fijn (issues met mijn desktop ermee terzijde), maar als het echt moet dan komt W11 op mijn desktop pas als ik deze vervang, en dat is voor oktober 2025.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 juli 2024 13:52]

Met Rufus van je een ISO van Windows 11 op een stick zetten die geen TPM en CPU vereisten heeft.
Daarmee kan je op een oudere PC gewoon Windows 11 installeren.
Twee jaar terug en geen ondersteuning? Welke hardware heb je toen gekocht dan? Ben wel heel benieuwd. Er zijn zoals hier eerder is genoemd meer dan een legale manier om de TPM eis te omzeilen dus wat is het probleem?
Lijkt mij stug.. Elke recentelijke CPU word ondersteunt door Win11
Alles behalve eerste gen Ryzen en alles boven 7de gen intel.
Als jouw CPU 2 jaar oud is dan zou het TPM 2.0 moeten hebben.
De vereisten voor TPM 2.0 wordt al aan voldaan door de 8000-serie CPU's van Intel (eind 2017 uitgekomen). AMD vast ook zoiets.
Wat ik bedoel te vragen; heb je twee jaar geleden een spiksplinternieuw systeem gebouwd met een processor die toen al >3 jaar oud was (en nu 5)? Het kan hoor, maar - onwaarschijnlijk.

/edit: Ik had deze opmerking in concept klaarstaan maar pas uren later verzonden, ik zie dat je al tientallen soortgelijke reacties hebt. Never mind :)

[Reactie gewijzigd door Soeski op 22 juli 2024 13:52]

Daar wil ik u graag verder mee helpen als u even uw cpu en het moederbord vermeldt.
Ik vind het merkwaardig dat je een "splinternieuwe" pc van 2 jaar oud hebt kunnen samenstellen zonder ondersteuning voor TPM..
Mischien zelf gewoon niet de beste keuze gemaakt blijkbaar heb je zelf voor een Windows 10 compatible PC gekozen? Voeg nog een TPM 2.0 toe en je kan na 2025 ook nog door… daarbij, dat is nog 2 jaar en een paar maanden.

[Reactie gewijzigd door mjl op 22 juli 2024 13:52]

Wat voor processor heb je ? Zoals al aangehaald kan je bij de meeste recente CPU's in de BIOS/UEFI de softwarematige TPM aanzetten.
W11 is in oktober 2021 gelanceerd. Als je in 2021 een nieuw systeem hebt samengesteld kon je toch anticiperen dat W11 eraan kwam en er voor zorgen at je componenten W11 proof waren.
Dan was hij dus niet splinternieuw, want van Intel wordt de 8th gen ondersteund en AMD Zen2, die zijn beiden best al oud.

Je hebt dus in het beste geval een 7th gen Intel of een Zen+ chip van AMD, dat zijn de nieuwste CPUs die niet meer ondersteund worden door Windows 11.
Twee jaar geleden waren die CPUs al best oud:
  • i7 7700K: december 2016 (nu 6,5 jaar oud)
  • Ryzen 7 2700X: april 2018 (nu 5 jaar oud)
Een twee jaar oude pc met hardware die toen al drie of 4,5 jaar oud was noem ik zeker niet spiksplinternieuw. Je overdrijft dus enorm om je punt te maken.

Daarnaast kan je Windows 11 gewoon draaien op oudere hardware, en krijgt windows 10 gewoon nog een tijd lang updates, ook al komen er geen major updates meer.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 13:52]

Je kan met Rufus TPM omzeilen als je een verse Windows install wil uitvoeren.
Iets met overdrijven zeg...
Een pc die 2 jaar geleden is samengesteld is al minimaal 10e generatie en kan prima op Windows 11 draaien.

Vanaf de 8e generatie processor bij Intel is dat al mogelijk(officieel support).
Microsoft heeft altijd ontzettend lang support gehad op Windows iets waar andere fabrikanten nog van kunnen leren.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 13:52]

2 jaar geleden? Dan kan je toch het protocol wel activeren in de bios neem ik aan.
Mijn bouwsel is van 2019 en het enige wat officieel niet wordt ondersteunt is de processor, die van de 7e generatie is.
(W11 doet daar trouwens nog niet moeilijk over en is op verschillende manieren gewoon te upgraden)
De meeste recente moederborden ondersteunen de tpm2.0 functie wel. Deze zou je mogelijk kunnen aanzetten in je UEFI, dan opnieuw de win11 install assistent runnen. Mogelijk werkt het dan wel.

Check je mobo specificaties. ;)
Via een registersleutel kun je daar omheen. Ik heb ook geen TPM-module.
Dan is vrijwel zeker het enige wat je moet doen even een nieuwe UEFI flashen. Daarmee wordt dan de TPM ondersteuning in je CPU geactiveerd (is gewoon een simulatie van het chipje) en kan je zonder problemen Windows 11 gaan installeren. Geen gedoe met aangepaste Rufus stickjes enzo, gewoon UEFI flashen, TPM aanzetten (wordt vaak automatisch al gedaan in die update) en gaan.

Offf..... je hebt niet opgelet met de aankoop van je hardware en domweg verouderde spullen gekocht die niet geschikt is voor Windows 11.
Een pc van 2 jaar oud kan vrijwel zeker softwarematig TPM draaien, even wat zoekwerk doen hoe je dat aanzet in je BIOS. Daarna kan je wel gewoon upgraden naar Windows 11.
beetje jammer dat je in deze post niet even aangeeft wat jij in godsnaam voor hardware hebt gekocht 2 jaar terug die des ondanks geen tpm ondersteunde.
2 jaar geleden was TPM en W11 ondersteuning bekend dat dat moest, en had je toen rekening mee kunnen houden met je systeem bouwen.
Neemt niet weg dat het voor het eerst is dat hardware beperkend is met Windows.
Mijn server uit 2011 intel i3 draait als een zonnetje verbruik 20 kWh/ mnd, Gestart met WHS daarna W7, W10. W11 ondersteund de hardware niet, helaas misschien naar Ubuntu toe of ander MB.
ja heb ik ook. w10 draait als een zonnetje. maar kan geen update naar 11 doen..
Zie de discussie hierboven het is zeer onwaarschijnlijk dat het niet kan als je systeem (ook) maar 2 jaar oud is.
Ik heb op mijn oude laptop (8 jaar oud) Windows 11 Ghost Spectre superlite geïnstalleerd.

Die werkt sneller dan mijn reguliere Windows 10 deed op die hardware. Ik ben helemaal happy.

Die versie van Windows is een soort kale Windows zonder bloat als Edge, enz, enz, enz (( uiteraard allemaal optioneel te installeren ))
Ik snap niet waarom mensen die risicos nemen. om die distributies te gebruiken.
win11superlite, Ghostspectre - allemaal alleenmaar te vinden op vage archiefsites.
Dat er NU (nog) geen malware in gevonden is, wil niet zeggen dat het met hun handige updates gemakkelijk er in gezet kan worden.

Met en paar ( betrouwbare ) utilities zoals winearotweaker or ultimate windows tweaker kan je hetzelfde bereiken, en als ze de zooi er uit wil halen achteraf, kan je diverse (gratis) uninstallers gebruiken.
Dan WEET je in ieder geval zeker dat je nog steeds de échte MS windows iso's gebruikt, en dat ze ( naar mijn idee belangrijker ) schoon zijn.
Welke hardware heb je 2 jaar geleden gehaald dat geen Windows 11 ondersteund?
x570 bord en amd 5800x, windows zelf zegt dat hij win11 niet ondersteund maar verschillende personen hier hebben al gezegd dat vermoedelijk tpm uit staat in bios.
Ik heb ook een x570 bord en een AMD 5800x en draai gewoon Windows 11 22H2 hier op, even de fTPM aanzetten in je UEFI/bios inderdaad wanneer je naar Windows 11 over wilt :)

https://support.microsoft...0d-4f46-a1e7-ae6b0c90645c bevat nog wel wat algemene nuttige info mocht je interesse hebben :)
Je kan er toch linux op zetten? Logt er maar aan waar je hem voor wilt gebruiken.
Was het 2 jaar geleden al niet een verouderd systeem dan, ondanks dat het voor jou een nieuw systeem is?
Ach ik draai win 11 op een 6600k zonder enig probleem, je bent een tweaker toch? ;)
Kan zelfs op een bijna antieke Core2Duo laptop.
Erg snel is het niet , maar werkt wel :)
Dat is slecht voor het milieu. Dan mogen bedrijven pronken dat ze groene stroom gebruiken en hun managers mooie woorden laten spreken over duurzaamheid. Wat heeft dat voor betekenis als door hun handelen goede hardware niet meer bruikbaar is omdat de nieuwe software niet meer werkt op computers die nog jaren mee kunnen gaan?
Dit lijkt toch nergens op, wordt je gedwongen om weer een nieuwe te kopen.
Dus mijn pc die ik 2 jaar geleden splinternieuw heb samengesteld is nu al verouderd aangezien deze geen windows 11 ondersteund. Iets met het ontbreken van die beveiligingschip.
Goed gedaan microsoft.....
Twee jaar geleden een “splinternieuwe” pc samenstellen en dan geen Windows 11 support. Dat is niet goed gedaan Microsoft, dat is goed gedaan @KittySeraphim…..
Het eerste dat mij opvalt is 2 jaar geleden een splinternieuwe pc en die ondersteund geen Windows 11?

Of vergeet ik zelf iets? 8)7
Hoezo ondersteund jouw PC geen Windows 11?
Los kaartje bijplaatsen
2 jaar geleden splinternieuw, en dan geen Win11 ondersteuning? Lijk me stug...

Welke hardware gebruik je?

Hier win11 op een MacBook Pro uit 2016 en draait super soepel :X

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 22 juli 2024 13:52]

2021 is ook Windows 11 uitgekomen ;-). Daarnaast kan je het vrij makkelijk oplossen of omzeilen..
Tja, toen jij je pc ging samenstellen was Windows 10 er al weer zes jaar en zat Windows 11 al in de pijplijn. Je had kennelijk toen al niet echt een up to date systeem gemaakt, want vele systemen die toen al paar jaar meegingen hadden wel de juiste chip al. Zo kon mijn niet eens zo dure laptop uit 2019 gewoon over op Windows 11.
Ik weet niet waar jullie allemaal zo moeilijk over doen, als je windows 10 kunt draaien kun je ook gewoon windows 11 installeren en als je cpu niet voldoet of geen tpm module hebt kun je mbv rufus de iso aanpassen zodat daar niet naar gekeken wordt. Lees je eens in op internet staan zat voorbeelden.
Je kan gewoon W11 draaien.......zelfs bijv 15 jaar oude pc's kunnen dat!

[Reactie gewijzigd door Jay47 op 22 juli 2024 13:52]

heb je dan niet gewoon de verkeerde onderdelen gekocht 😒
tegenwoordig heeft iedere cpu ook wel tpm toch? je moet het alleen nog even aanzetten in de bios, wat altijd verstopt onder een andere naam is.
Ben dan wel benieuwd naar je mobo en de bios instellingen. Beetje bord had toen ook wel de geschikte tpm.
Zonder exact te weten wat je aan hardware hebt...
(nu volgt een aanname)

Hoogst waarschijnlijk kan je een bios firmware update doen, waardoor softwarematige TPM beschikbaar is.
Dit had ikzelf ook met een 2700X CPU en X470 board.

Of je moet simpelweg de softwarematige TPM activeren in je BIOS...
Een goedkope pc hoort ongeveer 5 jaar mee te gaan en een premium/duurdere pc ongeveer 10 jaar.

Heel veel mensen die kwaad zijn begrijpen vaak niet dat een pc na 5 of 10 jaar wel afgeschreven is. Het is daarom altijd een goed idee om gewoon 5 tot 10 jaar te sparen, zodat je altijd later weer een nieuwe pc kan kopen. Tegenwoordig gaan pc's zelfs langer mee en als je geen Windows gebruikt maar Linux dan gaat het bijna wel oneindig lang mee.
Een windows pc kan ook oneindig meegaan als je eisen niet veranderen. Als het maar wat surfen, email en tekstverwerking is dan kunnen de meeste nog altijd wel mee tot ze kapot gaan.
Meestal dus niet, want vele kunnen dus niet upgraden naar Windows 11. In 2025 is het dus aan te raden voor mensen die niet naar Windows 11 kunnen upgraden om of Linux te installeren of een nieuwe PC te kopen.
Ik heb windows 11 tiny draaien op een asus eee pc met een atom possessor en 2gb
Hoe gaat Linux ervoor zorgen dat Windows 11 wel op verouderde hardware gaat lopen?
In een VM is natuurlijk geen serieuze methode voor dagelijks werk.
Dat is hetzelfde als zeggen dat je maar de fiets moet nemen naar Amsterdam elke dag omdat je in de file staat.
Tenzij iedereen dat gaat doen.
Wel eens in het klimaat topic geweest?
Of het advies van Jetta Klijnsma. Kan je niet rondkomen van je AOW? Begin dan een moestuin. Gaat ook zo lekker op 5 hoog in een ouderenflat.
Of het advies van Jetta Klijnsma. Kan je niet rondkomen van je AOW? Begin dan een moestuin. Gaat ook zo lekker op 5 hoog in een ouderenflat.
Verticale tuin is in principe ook mogelijk op 5 hoog...of hoger. Je kan overal problemen zien, een Tweaker zou in staat moeten zijn om ver genoeg uit de doos te denken en een oplossing, of de 'next best thing', een workaround te bewerkstelligen.

Een eigen moestuin is niet eens zo'n heel slecht idee. Geef je echter wel gelijk dat dit geen oplossing is voor personen die niet zijn gezenigd met "groene vingers". En daar zijn er tegenwoordig een heleboel van.
Je zegt het zelf al, het gaat om hoe bespottelijk de geopperde oplossing t.o.v. het probleem, namelijk dat er veel ouderen in de armoede belanden. Dat een bewindspersoon op dit dossier communiceert (toentertijd) dat ouderen dan maar een moestuin moeten nemen, is in mijn ogen een schande voor het ambt.
Ja je kan vast een verticale moestuin knutselen op 5 hoog. Of een kleine kernreactor in de kelder de ouderenflat. Het zal vast allemaal wel mogelijk zijn. Maar dat is eerder symptoombestrijding van een probleem dat je ook centraal kan oplossen.
Linux is iets voor hobbyisten. Het vergt nog altijd iets meer werk om te beheren. Vooral voor games is er dikwijls wat tweakwerk nodig. Niets iets voor iemand die het wel zou kunnen maar gewoon geen zin heeft om dit te doen en verder wil met gewoon gebruik.
dat is dus niet echt een goede gedachten gang. Heb je het recentelijk zelf geprobeerd? Linux smaken tegenwoordig werken out of the box niet veel anders dan Windows, en als je er zelf geen gekke dingen mee doet runnen ze ook prima. het is alleen geen Windows dus je zal het knopje moeten vinden die software heet om wat te installeren. Het is een ander OS, wat verwacht je er van? natuurlijk zijn er verschillen, dat is logisch, dus het kan zijn dat je wat nieuwe dingen moet leren, maar gewoon maar zeggen dat je moet tweaken om standaard dingen te doen, is gewoonweg niet waar. En ook gaming (Steam) werkt nagenoeg zonder problemen met een behoorlijk groot aantal games dat met de dag groeit.
Dus om maar gewoon te zeggen dat het niets voor de gewone gebruiker is.. probeer het eens in een VM of een losse SSD ofzo als je die hebt, en kijk hoe het tegewoordig werkt :) zou je misschien nog verbazen hoe de out of the box ervaring is
Vorige maand nog geprobeerd men gaming pc op ubuntu in gang te krijgen... na een paar uur geklooi was ik het beu :-)
blijkbaar ben ik per toeval fan van Steam games die toch net niet compatibel genoeg zijn met linux om out of the box te werken...
EA, Blizzard, Uplay ben ik zelfs niet aan begonnen...

Dus hoe hard ik ook van Windows weg wil (echt wel), het lukt gewoon niet op de dag van vandaag.
je download toch gewoon de iso en flashed die dan met rufus of etcher etc op de stick, waar je dan vanaf opstart? Daarna klik je op install of gebruik je de live ervaring en hopsakee, alles staat al goed en het werkt perfect. Wat werkte nameljk niet helemaal?
Alles wat met gaming te maken heeft. Steam games die niet starten of met moeite draaien, om maar iets te zeggen.
En aangezien die computer zo goed als exclusief gebruikt wordt om te gamen is dat echt geen ervaring die je doet verlangen naar meer…

De installatie van de computer was uiteraard wel gewoon kinderspel een veelbelovend :-)
Raar, zelf geen problemen mee. Werkt allemaal perfect met proton
Ik ben ook al jaar overgestapt op ubuntu. Vond dualboot altijd zo'n gedoe maar de nvdia go cloud dienst voor gaming was een uitkomst :)

Ik mis windows helemaal niet meer voor mijn werk als ontwikkelaar maar kan nu ook als gameplatform gebruiken

Plus al die meuk reclame candy crush en ongewenste nieuwd update niet meer aanwezig echt een verademing:)
Hobbyisten zoals NASA? CERN? IBM?
Ook geen standaard gebruikers.

Niet te vergelijken...
Yep klopt, op de desktop vind ik het nogal gedoe en druk ik me zacht uit..
Voor games is er inderdaad meer werk nodig in Linux. Maar voor de rest? Een moderne distro van de grote spelers leveren een Linux ervaring op die weinig tot niet onderdoet met Windows.

Heb 4 maanden getracht met Windows 11 als daily driver te werken. En dat is op een laptop met 12 GByute aan RAM, een rappe i5 CPU (voor laptop begrippen) en NVMe drive. Daarvoor heb ik een vol jaar met een toen 7-jarige laptop met single core Pentium CPU, 4 GByte aan RAM, een toen ook erg oude 120 GByte SSD van Samsung met daarop Pop!_OS (Linux).

Voor thuiswerken was die Linux laptop veruit te prefereren. Had compleet verwacht dat het een drama zou zijn op Linux, maar zo'n 80% van de tools die ik gebruik in Windows waren al direct aanwezig in die Linux distro. Dat jaar met Linux was voor mij dus geen straf. Over Windows 11 ben ik echt minder laaiend enthousiast.

Je zou uit bovenstaand verhaal op moeten maken dat Linux zichzelf aan het verbeteren is en Windows aan het afglijden. Veel meer mensen zouden de sprong eens moeten wagen, dan pas kun je echt zeggen of Linux wel/niet voor jou is. Er zijn natuurlijk nog meer dan genoeg krochten op het internet te vinden waar de hobbyist mentaliteit hand in hand met Linux is verweven. Maar nog meer sites/tools zijn dat nivo al ontstegen of zijn daar keihard aan het werken.

Linux zo stelselmatig afmaken zoals jij in je post doet, dat verdient Linux niet. Voor Linux servers valt het beheerswerk juist (veel) meer mee dan tegen. Vaak ook heel wat minder ingrijpend, zodat het niet moeilijk is om servers up-to-date te hebben en te houen, zonder dat de gebruikers daar wat van merken. Dat is met Windows servers vaak wel anders. Voor werk beheer ik Windows servers en werkplekken en meer Linux servers dan alle Windows machines bij elkaar opgeteld. 3 keer raden waar ik de meeste tijd kwijt ben aan beheer.
De Windows vs. Linux discussie is geloofsstrijd. Totaal onzinnig.
Inderdaad. Of gebruik beide zoals ik.. windows voor een spel dat niet lekker loopt in wine. De rest (vooral werk en hobby) in Linux
Tot op zekere hoogte echter zit de normale thuis gebruiker die echt nog nooit Linux heeft gebruikt hier niet op te wachten aangezien software voor Windows niet (out of the box) werkt. Is niet even wat downloaden en installeren. De meeste distros hebben dan wel een app store achtig ding maar als er geen Linux variant bij staat wordt het al weer een stuk ingewikkelder. Moeten ze dan met apt, dpkg, yum(dnf), snap, pacman of met je handje installeren of met wine aan de gang?? Cmd is voor dat soort mensen ook al vaak een stap te ver. Zou fijn zijn als windows.gewoon een os zou zijn zonder opsmuk ("functies"). Die zou je gewoon los er naast moet kunnen installeren/aan uit zetten als modules. Nope. Daar moet je een andere windows versie voor hebben.
Taak voor de overheid
Mijn pc is van 2013, was toen high end, en gaat voor wat ik hem nodig hem nog prima mee, meer dan snel genoeg, en ik vermoed dat dit in 2025 ook nog zo is...
Maar dan moet ik toch een nieuwe kopen enkel en alleen omdat microsoft dit wil....
Nee hoor. Je kan ook de LTSC gaan gebruiken, die blijft supported tot oktober 2032. Dan is je PC 19 jaar oud. Ergens houdt het een keer op, ze kunnen niet alles tot en met een Intel 8086 blijven supporten omdat er ergens ter wereld wellicht nog wel een dergelijk device in gebruikt is.

De meeste sytemen halen de 10 jaar niet eens, laat staan 19 jaar. Er wordt gewoon een kosten/baten-analyse uitgevoerd. En 10 jaar voor een OS-support (LTSC niet meegerekend) vind ik best realistisch eigenlijk.
Anoniem: 454358 @wildhagen28 april 2023 08:21
Dat heb je nu 2x gemeld, heb je dan ook even een link waar hij dat als consument kan kopen voor 1 desktop?
Zover ik weet kun je dat als consument niet kopen. Je systeem is in 2025 wel 12 jaar oud. Dan is dat ding wel ruim afgeschreven en mag er wel eens wat nieuws komen. En als je dat niet wil, dan zijn er genoeg sites op Internet die je laten zien hoe je Windows 11 op je niet ondersteunde hardware kunt installeren. Heb ik ook gedaan met een systeem uit 2016.
Wat een onzin, wie is wie dan ook om te bepalen dat 'er wel eens wat nieuws mag komen?' e-waste van jewelste. Als een systeem prima voldoet (op het OS na dan nu) waarom zou je er dan een bak geld tegenaan doen? Ik koop ook niet elke 5 jaar een nieuwe auto omdat de huidige inmiddels ouderwets is.
Akkoord, maar wat houdt je dan concreet tegen om dan maar op Linux over te stappen?

Voor huis tuin en keuken gebruik valt iets als Ubuntu reuze mee, hoor
Omdat 'de wereld' nou eenmaal Windows gebruikt. Wij zijn een Microsoft shop, en zakelijk zie ik persoonlijk 0 voordeel in Windows 11 zolang 10 nog in support is. En dan heb ik het vooral over de GUI, die simpelweg meer klikken voor hetzelfde nodig heeft --> achteruitgang. Enfin, daar is al genoeg over gezegd. Linux kan ik redelijk mee uit de voeten, maar t is te versnipperd om een serieus alternatief te zijn... (Voor de meeste reguliere gebruikers)

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 22 juli 2024 13:52]

Ik moet wel toegeven dat Office 365 een behoorlijke hinderpaal is hierin, dat klopt wel.

Maar dat "de wereld" nu eenmaal Windows gebruikt, is de oorzaak van de telemetrie, ads, Edge perikelen, quasi verplichte online accounts, UI quirks,....


Beetje concurrentie mag wel
Oh absoluut! Ik ben ook groot voorstander van iets anders dan Microsoft, en dat geldt voor de meeste van hun producten. Maar Linux bij gebruikers neerzetten geeft zo'n ontzettende load op support, dat het alleen geld kost. Er zijn tientallen distro's met elk hun eigen pro's en cons, en alhoewel er steeds meer uit dezelfde repos gebruikt kan worden, is het gewoon te versnipperd en te verschillend van elkaar om een goed uniform alternatief te kunnen vormen. De versnippering in Linux is denk ik zowel de kracht als de zwakte van Linux op desktop.
Zou voor bedrijven een soort betalende support nuttig kunnen zijn? De software is gratis hé.
Ik denk bijvoorbeeld aan een concept als RHEL?
ik bedoel de reguliere gebruikers-ondersteuning. 'Ik kan niet printen', 'ik kan niet bij die en die share', 'applicatie x start niet'. De 'echte' zakelijke support heb je bij MS ook helemaal geen drol aan, tenzij je een Premier contract hebt. In mijn vorige baan bij een top500 (top100 denk ik zelfs) bedrijf haden we dat, en hoefde ik maar in mijn vingers te knippen en aangemelde bugs werden door MS opgelost. Nu met 'Pro' support is dat anders, die toen eerst wekenlang ontzettend hun best om te ontkennen dat er een bug is, en daarna gooien ze het erop dat de business niet groot genoeg is om een fix te bouwen, omdat we te klein zijn. Zo hebben we eens bij Prosupport aangemeld dat wanneer een RDP sessie gelockt is, en je disconnect en reconnect het netwerk, de sessie gewoon met cached-credentials weer inlogt. Security lek van jewelste (wij doen veel met Remote Desktop servers). Wel erkend, maar business case te klein om te fixen. Een jaar later kwam dat groot in het nieuws en toen was MS er meteen bovenop. Ik heb destijds nog contact gehad met een journalist van een grote US techsite (geekwire meen ik) over hoe dat allemaal verlopen is.

Dat gezegd hebbende, ik heb 0 ervaring met bv Redhat support, dat zou zomaar een slag beter kunnen zijn. Maar zoals gezegd, het gaat hier om user-support, en ook die zijn nou eenmaal Windows gewend. Een enkeling Mac, maar Linux gewoonweg niet zoveel.
Ik snap je. Manjaro en Pop! _OS staan hier op mijn shortlist, maar Office 365 en de noobiness van mijn vrouw op IT gebied houden me tegen.
Zakelijks koop je toch elke 3-5 jaar een nieuwe PC, grotendeels vanwege de belastingen die je er anders moet betalen en je Microsoft licentie, Adobe, Office etc moet ook mee en zakelijks kun je inderdaad LTSC gebruiken.
Geen pc kopen is altijd goedkoper dan wel een kopen. Je kunt bv overwegen om x procent extra pc's /laptops aan te schaffen, op de plank te leggen en die uit te leveren als er in het veld een stuk is, en dan geen extra support van de leverancier af te nemen. In veel gevallen voldoen pc's voor zakelijk gebruik zelfs nog wel meer dan vijf jaar. Scheelt, als je toch al een eigen it-afdeling hebt, soms heel, heel veel geld tov bijvoorbeeld een next-business-day support contract. Vooral na de eerste drie jaar.
Zal niet overal zo werken, bij mijn vorige werkgever werden zo tonnen per jaar bespaard.
Niet noodzakelijk, als je ze least of van de belasting aftrekt met een bepaalde levenswaarde, en je overschrijdt de ‘levensduur’ dan moet je de lease verlengen of belasting betalen op de toegevoegde waarde.

Die dingen bijhouden kan duur worden, afhankelijk van de oplage. Als je duizenden computers hebt, verspreid over de regio maar ook soms internationaal voor afstandswerkers, alleen al de bestellingen/leveringen bijhouden en de belastingen/import/export is een groep werknemers, stel je voor dat we nu elk jaar moeten uitzoeken of de computer nog in dienst kan voor een jaar, zelfs al sparen we 50-100 euro per computer, 1 of 2 personen om dit uit te rekenen en aangeven kosten meer dan dat. Daarom dat bedrijven liever leasen of een service bij oa Dell aangaan om ze te ‘huren’ (het cloud model, maar voor hardware)
De wereld word gedwongen om MS te gebruiken. De marketing is geweldig, net als defensie alles uit Amerika haalt. Commerciële terreur is het. Ander probleem is dat Gates het geld gebruikt om de Amerikaanse waarden de rest van de wereld op te dringen. In het zelfde rijtje past het bashen van China.
helemaal onzin is dat anders ook niet...

in een vorig nieuwsbericht over windows 10/11 schreef ik al eens dat ik zo'n leuke pc had met een amd A10 7xxx APU (geïntroduceerd in 2014 maar door mij gekocht in 2016 - echter toen ik de benchmarks van die pc ging vergelijken met die van een huidige generatie intel NUC kwam ik al snel uit dat het in ieder geval economisch veel beter was om die nuc te gaan kopen

allen al door emnergieverbruik
Er zijn keysites die dit aanbieden.
Volgens henzelf volkomen legaal.

Ik weet niet of het zo is. Ik weet dat normale Windows licenties doorverkopen zeer ontmoedigd wordt door Microsoft, maar ze zelf nergens aan geven op de site dat het niet mag (dacht dat Europese wetgeving er voor zorgt dat ze het niet mogen verbieden).

Of het aan te raden is zulke sites te gebruiken laat ik ook maar in het midden
Ze worden door het "recht" goed beschermd.
Ja en LTSC is niet beschikbaar voor consumenten en wordt zelfs in de zakelijke markt eigenlijk maar heel beperkt aangeraden, dus daar kun je (in ieder geval als consument) weinig mee.
Inderdaad. LTSC wordt expliciet afgeraden indien er "gewone" kantoorwerkzaamheden op gedaan moeten worden. Dat staat in vele lesmaterialen van Microsoft benoemd.

Heb het ook al vaak gezien bij bijv. drivers voor hardware die vragen om een specifieke build om te kunnen installeren (Nvidia/AMD bijv.) waar de vaak oudere LTSC builds niet aan voldoen en dan zit je met oude drivers te klooien waardoor applicaties alsnog niet werken.
En dat is net het doel van LTSC, een stabiele omgeving waaraan niets veranderd. Nieuwe drivers komen er ook niet in. Als je LTSC hebt en na enkele jaren bijv. een nieuwe webcam koopt is de kans groot dat je die webcam nooit werkende gaat krijgen omdat er geen nieuwe hardwar wordt toegevoegd aan de compatibiliteitslijst voor dat OS.
Dat maakt het inderdaad voor het beoogde doel perfect, maar in dit hele draadje spreekt men van LTSC als een alternatief voor de gewone desktop versie omdat ze geen W11 kunnen draaien. Dat is het nu eenmaal niet, het is bedoeld voor een statische stabiele omgeving. Zelfs de MS365 apps horen er feitelijk niet op omdat die wel degelijk veranderlijke eisen hebben bij elke nieuwe release.
Vermoedelijk omdat ze daar al hun bloat en reclame apps niet in hebbeb zitten. Wat ons betreft, is juist zakelijk, LTSC eigenlijk de beste Windows build ooit. Geen store, geen bloat, niet elk halfjaar duimen draaien of de upgrade met nog meer onzinnige functionaliteit de zooi sloopt of niet... Gewoon een stabiel OS en platform om je Win32 apps op te draaien.
Wij kunnen zakelijk LTSC gebruiken, en voor ons is het een verademing.
Dat is leuk, maar de LTSC versie is niet bedoeld voor alledaags gebruik. Dat is bedoeld voor fabrieksprocessen etc.
Maar wil niet zeggen dat het niet werkt verder, het is en blijft gewoon een windows 10.
Op het werk hebben we ook een tijd win10 LTSC gedraaid, op alle machines van t470 laptopje tot een hp zbook 15 g3 dacht ik.

Het draaide allemaal prima windows, office, virtualbox, sap etc, een jaar later zijn we pas over gegaan naar de normale builds.
En dan moet je eens navragen waarom men die omschakeling gemaakt heeft. En dan leer je direct waarom je LTSC niet wenst te gebruiken voor dat soort toepassingen.
De omschakeling hebben we op het werk gedaan, omdat we een grootschalig Microsoft contract hadden afgesloten.
Dus of te wel LTSC was vanuit Microsoft al een No go, die moesten we gaan vervangen. Want zij gingen ons daar mee niet ondersteunen.
LTSC kost ~300 euro meer per licentie per jaar en de meeste softwarehuizen geeft geen garantie op de LTS builds (oa Adobe, Office etc).

Het is bedoeld voor programma’s die speciaal geschreven worden om 10 jaar te draaien zonder updates en zonder internetverbinding, denk medische apparatuur.
Voor pc,s gaat dat niet op, deze kunnen prima 15 jaar halen maar is sterk afhankelijk wat je ermee doet, door de jaren heen zul je doelen moeten bijstellen.
Sterker nog ik heb hier een 80486 pc staan en die doet het nog prima voor de functie,s van die tijd, hardwarematig niks mis mee.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 13:52]

Als in 2025 jouw 12 jaar oude High-End PC nog perfect voor jouw doeleinden is, dan doe je er toch geen high-end dingen mee heb ik zo het vermoeden. Daarnaast lijkt me 10 jaar een meer dan redelijke termijn voor ‘updates’ op je OS gezien er tegenwoordig toch wel een pak meer werk in kruipt qua beveiliging e.d.

En een aparte TPM chip zal mogelijk ook voor jou een oplossing kunnen bieden, voor zover je een 12 jaar oude PC tegen dan nog verder wil gebruiken natuurlijk. Doe je dat met je smartphone ook ?
ik heb niet alleen de TPM 2.0 nodig, ook mijn processor i7-4770k is niet ondersteund voor Windows 11...
Anders had ik al lang op zoek gegaan naar de TPM oplossing...
Tja, een CPU uit 2013 is na 10 jaar wel een keer klaar natuurlijk....
Beetje vreemde opmerking, niet?
Ik heb thuis nog 3 machines draaien met een i5-6500 (wel tpm 2.0). Deze doen in niets onder voor dagelijkse werkzaamheden en vrije tijd t.o.v. mijn moderne i5-12x cpu in de laptop van m'n werk.

Mijn vermoeden is dat de transitie naar Windows 10 heel langzaam zal gaan, omdat veel mensen op extra kosten gejaagd worden waarvan ze zelf het voordeel niet zien.
Dit herhaalt zich keer op keer, Windows 98 naar XP, XP naar Windows 7, 7 naar Windows 10.
Keer op keer dezelfde verhalen, nu zullen mensen ook Windows 11 overslaan en meteen naar 12 gaan.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 13:52]

Eens, echter was het daar vaak ook een performance probleem. Iets wat nu in de meeste gevallen niet speelt.

Zelfs mijn ouders van in de 80 hebben een i5-6500 met 16GB en een SSD staan.
Die computer is nu zelfs sneller dan toen 'ie nieuw was, dankzij de upgrade naar een SSD.

Het voelt echt verkeerd om over 2,5 jaar hardware weg te "moeten" doen vanwege een OS keuze.
100% zeker dat die hardware dan nog net snel aanvoelt (en met W11 ook zou zijn).
Je ouders van in de 80 zullen vast ook niet verder komen dan beetje internet of de foto album bekijken van de kleinkinderen, dat zijn vaak machine,s die heel lang meegaan, dat was in de Windows XP tijd al het geval.

2.5 jaar oude hardware kan gerust naar Windows 11 en 2.5 jaar geleden was SSD al de norm, iets is mis gegaan met die pc, mijn i7 4771 had al standaard een SSD als OS schijf.

Een i5 6500 is van 2015, dan praat je al over minstens 7 jaar oude pc, vermoedelijk gekocht in een winkel met nog oude voorraad waardoor het voor jullie uitziet als nieuw, deze 7 jaar oude pc krijgt nog prima security updates met Windows 10 en gaat nog makkelijk jaren mee, je hoeft de pc niet weg te gooien als er nieuwe functionaliteiten toegevoegd worden waaronder Windows 11, extra functionaliteiten of beveiligingsupdate,s staan los van elkaar.

Je koopt ook niet een auto en over 2.5 jaar later gaan eisen dat er nieuwe functionaliteiten op moeten zoals een airco/cruise control whatever, de auto functioneert nog prima met de functionaliteiten hoe je hem gekocht hebt, dat is bij PC,s ook zo(over 15+ jaar stoppen de security updates dan wel).

Geen Windows 11 kunnen installeren betekent niet geen security update,s meer krijgen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 13:52]

Ik zei dat die hardware over 2,5 jaar (ook die van mij dus) ook snel zat zal zijn.
Mijn hoofdmachines zijn i5-6500's met 16GB en een SSD.
Ze zijn door mij nieuw aangeschaft voor mijn bedrijf.

M'n Ryzen 5 3600 machine is sneller, maar so-what.
Wat je als gebruik beschrijft, dat is wat 95%+ van de mensen met hun systemen doen.
Die lopen na 2025 dus een groot risico.

Inderdaad draaien die prima Windows 10 en na 2025 ook nog. Dat is mijn hele punt. En zouden ook perfect Windows 11 draaien. Het wordt nu simpelweg buitenspel gezet, goed voor de vuilstort.
Nee je begrijpt het niet, Windows 11 is een nieuwe functionaliteit wat je gaat toevoegen op bestaande hardware.

Security update,s van Windows 10 gaan verder dan nog 2.5 jaar, dat gaat nog wel jaren door, je verwart het met mobiele telefoons waarvan de meeste al na 2 jaar stoppen met security update,s.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 13:52]

" herhaalt Microsoft dat het besturingssysteem nog tot 14 oktober 2025 beveiligingsupdates krijgt."
Als je Windows 11 installeert via een bootable USB drive dan kun je de compatibility check bypassen via een regedit tijdens de installatie.
Klopt, maar is dat iets wat je een gemiddelde gebruiker die verder geen hout kent van security, wil aanraden?
Ik bedoel, dat zijn mensen die denken dat AVG antivirus voldoet hé. Terwijl OS updates toch wel het belangrijkste zijn.

Wat als MS vervolgens aan die pc's geen Win11 updates meer zal gaan aanbieden?
Voor de Tweakers is het waarschijnlijk te doen, maar voor de "gemiddelde gebruiker" is het inderdaad wat anders. Maar dan nog, welke keuze heb je?

- Een Linux distro er op zetten zodat ze om de haverklap aan de telefoon hangen of je "eventjes kunt helpen met X"
- Windows 11 regedit bypass met de risico's van dien
- Gewoon Windows 10 houden "want dat werkt toch nog prima?" met alle vulnerabilities van dien
- Zeggen dat ze een nieuwe PC moeten aanschaffen en de "maar ik heb X jaar geleden Y euro voor deze betaald!" discussie
Daarom, schrijf het op, dat ik denk dat MS de ondersteuning van Windows 10 nog met enkele jaren zal uitbreiden na 2025 :)
Niet ondersteund, betekend niet dat het niet werkt. Je kunt in de win 11 install TPM en CPU vereiste er uit slopen als je werkelijk windows 11 zou willen draaien. Er zijn genoeg mogelijkheden, je kunt windows 10 LTSC blijven draaien.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 22 juli 2024 13:52]

You got me there ... was ik inderdaad even uit het oog verloren. Dan moet je inderdaad op zoek naar een alternatief OS als je je PC nog wenst te behouden.
Er komen om de zoveel tijd nieuwe Windows versies uit. Bij iedere versie worden de min. specs verhoogd, dit is al 30 jaar zo. Dat windows 11 performancegewijs prima kan draaien op jouw systeem van 2013 is waarschijnlijk waar. Maar de security normen van vandaag tov van 2013 zijn nu eenmaal anders. Security is ook belangrijk:

Windows is the most-used operating system in the world. As a result, the majority of ransomware attacks are directed at Windows users. To reduce the effect of these attacks, Microsoft asks for TPM 2.0 when upgrading to Windows 11 to ensure a more secure system.
Ja, leuk marketing verhaal maar er is niets in windows 11 wat niet werkt zonder tpm. Er lijkt dus geen sprake te zijn van het verhogen van de security van het os. Dit lijkt meer op "security theater" dan op daadwerkelijk een verbetering van de security van het os. Ik laat me graag verbeteren dus wijs me aub naar informatie die ms gepubliceerd heeft waar tpm dan zo bij helpt?
Dat is een kip en ei verhaal waarbij MS altijd al legacy support hoog aangeschreven heeft. Dat heeft weinig met de consument te maken maar alles met enterprise wat een zeer lastige klant is als het op legacy aankomt.

TPM & secureboot zijn aanbevolen bij Win10/server 2022 en verplicht in Win11 met het oog om alle security keys in de TPM op te slaan ipv in de OS laag. Het klopt dat op dit moment het OS er nog bitter weinig mee doet en apps al helemaal niet waarbij de keys in werkelijkheid nog altijd in de OS laag opgeslaan zijn net als vroeger.

Probleem is als MS morgen plots iedereen dwingt om private keys in de TPM op te slaan elke app die niet geupdate is tilt slaagt. En je kan vriendelijk vragen aan de app ontwikkelaars om keys in de TPM op te slaan maar waarom zouden ze want niet iedereen heeft het.

In de mobiele markt werkt dat anders, daar zegt Apple vanaf iPhone 5 zit er altijd een security enclave in (equivalent van TPM) en het eco systeem moet volgen of de apps zijn niet beschikbaar op iPhone 5 en later. Zelfde verhaal binnen Android, vanaf versie 8 is TEE, meestal in de vorm van ARM Trustzone (equivalent van TPM) verplicht en het eco systeem moest volgen.

MS is heel laat to the party en geeft het eco systeem gigantisch veel tijd om het te implementeren maar om de een of andere reden word MS er altijd op afgerekend.
Zakelijk wordt die TPM best veel gebruikt, o.a. Bitlocker en voor Intune/Endpoint. Zakenlijk kun je al best een tijdje eigenlijk niet meer zonder.

Veel 3rd party software doet inderdaad niets of bar weinig met die TPM chip.
https://www.pcmag.com/new...i-need-one-for-windows-11

TPM wordt dus ook door een hoop bekende apps gebruikt om de boel te beveiligen.
Leuk "ik weet het allemaal wel beter" verhaal, maar het strookt niet met de werkelijkheid. Er zijn letterlijk verschillende features in Windows 11 die het gebruik van een TPM vereisten. Windows Hello voor Business, BitLocker, de Cryptographic API, Virtual Smart Cards, Credential Guard, Measured Boot. Heck, (sommige van) die functies zijn al beschikbaar sinds Windows 8 voor zij die een TPM hadden indertijd.
U doet zich er goed aan uzelf in te lezen over het onderwerp waar u in mee discussieert. Tpm, Secure enclave, whatever je het noemt. Elke computer heeft zoiets en het voegt wel degelijk een boel security toe.
Dat iets niet werkt betekend niet dat er geen verschil is, maar er zijn zeker wel beveiligingsfuncties die niet werken als je geen TPM kunt voorleggen. En daar gaat het om. Dat je dat als eindgebruiker niet ziet, wil niet zeggen dat het er niet is.

Security theater heb je wanneer je mensen gaat dwarszitten met maatregelen waarvan niet bewezen is dat ze effectief zijn, zoals bijv. de controle op vloeistoffen in de luchthavens.

In geval van TPM kan je wel degelijk functionaliteit vinden die niet of anders werkt en waarbij dat een impact heeft op hoe veilig alles is. Je kan in dat opzicht dus niet spreken van theater. Dat je zonder ook kunt werken doet daar geen afbreuk aan.
Anoniem: 150119 @latka28 april 2023 09:13
Het is niet omdat het werkt zonder TPM dat TPM onnodig is. Een TPM chip is effectief een betere én fysieke beveiligings methode. Het afdwingen ervan door Microsoft zorgt ervoor dat ook de Hardware OEM's verplicht zijn hiermee rekening te houden.

Het is imho een 'evolutie' ... als je in 2025 nog steeds een PC hebt zonder (f)TPM functionaliteit vind ik het niet verkeerd dat Microsoft ervanuitgaat dat je een verouderd toestel hebt dat zij niet meer hoeven te ondersteunen.
(f)TPM is één verhaal, de (naar mijn mening arbitraire) CPU-lijst is toch wat anders en dat is het gene wat meer een marketing gevoel aan de systeemeisen geeft.

fTPM zit bijvoorbeeld al op alle Intel cpu vanaf de 6e generatie en AMD Ryzen cpu vanaf de 1xxx serie. Toch vereist Win11 minimaal een 8e generatie intel of een 2e generatie Ryzen. Celerons uit die generatie mogen over, terwijl een i7-7700K dat niet mag. Die laatste is echt een heel stuk sneller!

Puur op de TPM eis zouden in 2025 systemen die niet over kunnen minimaal 7-9 jaar aan support hebben gehad. Dat lijkt me best prima. Maar vanwege de cpu-lijst geldt de end of support ook voor systemen van maar 5-7 jaar, afhankelijk wanneer je jouw pc gekocht hebt. Een high-end systeem wat dan zo'n 5 jaar oud is (dus met bv een 7700K) zal zeer waarschijnlijk nog meer dan snel zat zijn voor dagelijkse taken en dan vind ik het jammer dat dit niet meer wordt ondersteund.
Het is niet enkel de TPM, er zijn ook instructies in de CPU die met beveiliging te maken hebben. Er moet ergens een streep getrokken worden, Windows 10 draait nog op Core2 machines, 10-20 jaar ondersteuning voor hardware is degelijk, er zijn nu goedkope SBC (de grootte van een Raspberry Pi) die x86 Windows 11 draaien.

En er is altijd Linux voor oudere hardware die aan het net gehangen moet worden.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 22 juli 2024 13:52]

Wel jammer dat oudere processors met wel een externe TPM 2.0 chip ook niet worden ondersteund.
Verplichte link voor de TPM lofzingers:
https://arstechnica.com/g...-intrusion-in-30-minutes/

TPM 2.0 is nu al behoorlijk verouderd. In 2025 is dat niet beter. Is het beter dan niets? Ja. Maar wat geef je ervoor op om deze al achterhaalde zut in je systeem te hebben zitten?

Dat beveiliging fysiek is, heeft ietwat meer waarde, maar zodra er ergens in de hele keten een verbinding naar een centraal punt moet worden opgezet voor controle-doeleinden, dan is dat laatste beetje fysiek niet zo'n hoge drempel als experts beweren.

TPM is mijns inziens dus beter dan niets, maar nou ook niet zo heel veel beter. Niet genoeg om mijn nog steeds uitstekende hardware op te geven. En Microsoft meent mij dan ook nog eens op te kunnen zadelen met Windows 11. Heb zelf een 650 USD kostende laptop met Wndows 11 aangeschaft omdat ik er tegenop zag om een oude Linux laptop als daily driver te moeten gebruiken voor thuiswerken.

Heb het dus een jaar uitgehouden met die Linux laptop en zelfs na het toepassen van registry hacks om sommige idioterie uit Windows 11 te halen, ben ik na 4 maanden mijn Windows 11 laptop al behoorlijk beu.

Je kan stellen dat de Windows 11 laptop 3 tot 4 keer meer resources heeft dan de Linux laptop. De batterij heeft het na 8 jaar opgegeven, het is een vastgesoldeerde batterij en de laptop start niet als de batterij leeg is. Anders had ik er nu nog mee gewerkt.

Uit eigen ervaring kan ik stellen dat Linux zichzelf aan het verbeteren is in een heleboel opzichten. Microsoft laat steeds vaker zien dat zij minder goede plannen hebben met hun Windows product. Vooral als het gaat om particulieren. Dat betekent voor mij dat Windows aan het afglijden is.

Verwacht dus dat de hardware die ik nu heb, na 2025 voornamelijk Linux zullen draaien. En vooral niet Windows 11. Denk dat er bij die voortijdige afschrijving veel oudere (maar nog altijd goede) hardware Linux zal draaien. Als hobby, als een manier om te zien of Linux wel/niks is voor de gebruiker(s), als waardig alternatief.

Daarnaast heb ik hier een 10 jaar oude desktop draaien, wel met SSD en 16 GByte aan RAM. De Windows 11 verificatie tool van Microsoft gaf aan dat deze desktop geen Windows 11 aankan want CPU te oud en geen (software) TPM. Met de conclusie van die software heb ik totaal geen probleem, de CPU is tenslotte een AMD A10 APU uit hun 'Bulldozer' era. En op het moederbord zit geen aansluiting foor een aparte TPM module.

Voor funsies toch getracht een Windows 11 te installeren en dat mislukte, want niet genoeg specs. Heb geen zin in al die truukjes en omleidingen om Windows 11 toch wel te kunnen installeren. Dat zijn work-arounds en deze zijn nooit toegestaan als volwaardige oplossing voor eenderwelk probleem. Wil ze de kost niet geven die het verschil niet (kunnen) zien tussen deze twee concepten. Dat is echter een andere discussie.

Maar goed, daarom dus maar Proxmox daarop geinstalleerd, voor spielerij en niks anders. Nieuwe VM daarin aangemaakt, aangegeven dat de CPU van de VM wel over software TPM beschikt en de Windows 11 iso van Microsoft installeert zich ineens probreemloos. Dit geeft bij mij aan dat TPM vooral bestaat om angst aan te jagen bij gebruikers en het voor veiligheid lang niet zoveel bijdraagt. Want als mijn oude hardware via bare metal ongeschikt is en virtueel wel geschikt, dan zou ik zelfs willen beweren dat de TPM restrictie een wassen neus is.

En dat er ergens wel een slimmerik is die het Docker-concept volgt om zo zo'n beetje elke computer van TPM te kunnen voorzien zonder dat dit ook maar iets aan resources verbruikt. Maar door het zo stellig vasthouden van Microsoft krijg ik eerder het idee dat zij weer vriendjes willen worden met hardware leveranciers en dat deze weer een heleboel nieuwe systemen kunnen/mogen leveren aan particulieren.

Misschien ben ik wel te oud en/of cynisch, maar het Microsoft van weleer had totaal geen moeite met het uithalen van zulke truukjes. Het huidige management bij Microsoft laat lijken dat zij beter bezig zijn d.m.v. een beter Public Relations-offensief de laatste jaren. Maar als je de laatste nieuwe plannen voor Microsoft ziet in het nieuws, dan zie je steeds meer 'truuks uit de oude doos'.
Toevallig mijn PC is van eind 2012. Dus je bent van Windows 7 naar Windows 8(.1) naar Windows 10 gegaan? En dan nog klagen dat 12 jaar support niet genoeg is? He-le-maal niemand in de industrie geeft zo lang support als Microsoft, dus dan mag je bij de rest (Apple Mac, Apple iOS, Android, etc) helemaal klagen.
Inderdaad als win10 straks EOL is over 2 jaar, dan is de pc dus zeg 12 jaar oud al weer.
Als je dan nog loopt te klagen snap ik echt niet, het houd een keer op met support.

Zeker de laatste jaren begint security gewoon meer belangrijker te worden, dat Microsoft zo lang oude hardware ondersteund heeft is leuk. Maar betekend niet dat ze altijd moeten doen.
Als die pc toen high end was dat is leuk maar 12 tot 14 jaar, dan doe je er nu niet veel meer mee dan een wordt document en patience bij wijzen van spreken.

Als je hem in de tussentijd niet bijgewerkt heb met wat extra ram ofzo, dan zullen games niet meer werken al lang, Photoshop etc zal ook niet denderend meer doen.
Dus dan zal die niet meer dan een beetje office werk nog kunnen dienen, wat meer dan prima is maar het is wel echt verouderd.

Het is prima dat je niet snel dingen weg wil gooien, want werkt is zonde en slecht voor milieu etc(Het werkt toch nog).
Maar we leven niet meer in tijdperk van een nokia 3310, dat je zolang die nog doet niks nieuws nodig heb(Aangezien dat nieuwe niet echt iets nieuws bied of doet).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 13:52]

Idd apple is een jaar of 5-6
Gewoon lekker Win11 installeren via Rufus. Hier draait het ook perfect op 3e en 4e gen.
https://www.youtube.com/watch?v=yDz1yNVPTQs

Ik heb op mijn acht jaar oude laptop bovenstaande geïnstalleerd. Werkt zelfs sneller dan m’n Windows 10 installatie.
Dit soort modificaties kan je toch echt gewoon beter achterwegen laten. Mensen die op zo'n manier rommelen met Windows hebben zelde verstand van de neveneffecten die dat tot stand brengt, en als ze er kennis van hebben zijn dat waarschijnlijk ook de eerste mensen die je afraden om die tools te gebruiken.
Ben ik in de basis helemaal met je eens.

Bij deze ben ik er echter een goed gevoel over. Het zegt uiteraard weinig, maar het is in elk geval beter dan een slecht gevoel.

Ik ben in elk geval tot dusver geen rare dingen tegengekomen en ik lees er ook geen rare dingen over.

Maar nogmaals. Op zich ben ik het met je eens hoor. Ik geef hier alleen m’n persoonlijke ervaring.
Gezien de recensies in het Youtube kanaal (nagenoeg allemaal positief) is dit zeker het proberen waard als je verouderde hardware hebt. ik heb nog een oud machientje staan; ga ik dit ook op zetten. Thanks voor de tip!
Mensen die met dit soort tools aan de slag gaan hebben vrijwel altijd geen idee waar ze mee bezig zijn en gaan onverantwoorde zaken doen.

Ik raadt iedereen aan om altijd bij de orginele image te houden gedownload bij microsoft en via de officiele tool mediacreation tools die je ook bij Microsoft kan downloaden de USB installatie te doen, de wizard zal je niet tegenhouden en je hebt dan geen OS waarmee gerommelt is.

En bestaande OS upgraden kan met een register aanpassing.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 13:52]

Trouwens was er niet gezegd toen windows 10 uitkwam dat dit de laatste versienummer ging zijn en ze in de plaats naar een continue update gingen werken binnen de bestaande versie?
Er was indertijd zelfs een vrees dat windows naar een jaarlijks abbonnement formule ging gaan zoals hun office pakket.
Trouwens was er niet gezegd toen windows 10 uitkwam dat dit de laatste versienummer ging zijn en ze in de plaats naar een continue update gingen werken binnen de bestaande versie?
Nee, dat is een bekende urban myth die rond blijft gaan. Dit is nooit officieel door Microsoft gezegd. Er was een engineer binnen Microsoft die dat riep, maar het is nooit het officiele bedrijfsstandpunt geweest.

Zie dit artikel: https://www.independent.c...ay-stagnant-b1872972.html
https://www.theverge.com/...0-last-version-of-windows

Klinkt erg urban myth achtig hoor. /s
Dit is indertijd echt wel gezegd hoor.
Dat is dus precies die ene engineer die in mijn artikel genoemd werd. Heb je dat artikel eigenlijk wel gelezen.

Het is nooit door de directie van Microsoft geroepen namelijk, en heeft ook nooit als zodanig op hun website gestaan (bijvoorbeeld op de Lifecycle Management pagina).

Er staat ook letterlijk in jouw artikel:
That might be because there won't really be any future major versions of Windows in the foreseeable future.
Daar staat dus niet dat er nooit een nieuwe versie zou komen. Alleen niet in de 'foreseeale future". Dat geeft expliciet dus al aan dat er ooit wel degelijk nieuwe versies (zoals Windows 11) zouden komen.

En mbt Windows-as-a-service: ja daar heeft Microsoft inderdaad met het idee gespeeld maar dat is nooit echt helemaal van de grond gekomen. En is ook iets anders dan "dit is de laatste versie van Windows ooit".

Er roept één persoon iets, en dat is dan meteen een eigen leven gaan leiden als een urban myth, zonder dat het ooit corporate policy is geweest...

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 13:52]

When I reached out to Microsoft about Nixon's comments, the company didn't dismiss them at all. "Recent comments at Ignite about Windows 10 are reflective of the way Windows will be delivered as a service bringing new innovations and updates in an ongoing manner, with continuous value for our consumer and business customers," says a Microsoft spokesperson in a statement to The Verge.
Dat ze het niet ontkennen, betekent niet automatisch dat het klopt. Ze ontkennen, noch bevestigen het.
That might be because there won't really be any future major versions of Windows in the foreseeable future.
Dat geeft immers ook expliciet aan dat er wel degelijk nieuwe versies gaan komen, alleen niet in de 'foreseeable future'.

Dat het ook nooit op de Lifecycle Management pagina van Windows 10 heeft gestaan zegt ook wel voldoende. Dat i namelijk dé plek waar Microsoft al dit soort informatie meldt.

En zoals gezegd: dat Windows-as-a-service model werd door Microsoft inderdaad aan gedacht, maar is dus nooit geheel van de grond gekomen en geimplementeerd.

En dit is dus hoe urban myths de wereld in komen: iemand roept ooit iets, met de beste bedoelingen. Dit wordt door mensen verkeerd opgevat / geinterpreteerd, en gaat vervolgens een eigen leven leiden. En een nieuwe urban myth is geboren.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 13:52]

Die "Forseeable future" werd op o.a. Neowin en andere Windows (central) communities destijds al geschat op zo'n 10 jaar. Nou, dat lijkt achteraf best een goede schatting te zijn.
Nou, een "urban myth" is echt uit de lucht gegrepen, dat is dit zeker niet. De uitleg die jij er nu aan geeft is een beetje gezocht, want het was destijds zeker wel groot nieuws.
Ondertussen is die uitspraak al jarenlang ontkracht, onder andere doordat Windows 11 ook al weer een hele tijd publiek bestaat, maar toch blijft dit verhaal rondgaan, gewoon omdat uitspraken ruimte hebben gelaten voor interpretatie.
Het zou geweldig zijn als ze dit vanaf post-release dag 1 voor iedere release zouden doen: alleen security patches en geen functionele wijzigingen.
Precies, of gewoon de optie geven om zelf te bepalen welke wijzigingen en add-ons je wel en niet wil (installeren)
Ook mijn gedachte! Fijn dat ze stoppen met bloatware. W10 wordt zo alleen nog maar beter
zit mij af te vragen of ik mijn oude beestje nu moet vervangen ( kan met geen mogelijkheid windows 11 installeren )

of wachten tot windows 10 geen beveiligingsupdates meer krijgt en dan kijken voor een nieuwe pc in de hoop dat er tegen die tijd een nieuwe windows ( windows 12 ) is verschenen die de pc winkel dan gelijk voor mij kan installeren op de nieuwe pc....

geen zin om een nieuwe pc te kopen met windows 11 wat na een jaar ofzo word vervangen door windows 12....
Dat kan wel. Tenminste, je kan de nieuwe eisen gewoon omzeilen.

Ik kreeg het zelfs geïnstalleerd op een oude laptop met een Core (2?) Duo erin. Was traag, maar het draaide wel.
dit is een goed moment om je migratie voor te bereiden als je de boot nog hebt afgehouden. Je hebt rustig de tijd om een rolling migration te doen en geen bigbang vanwege de eerder subtiele functionele verschillen en IMHO geen showstoppers meer die je verplichten op 10 te blijven, al is dat natuurlijk heel bedrijfsafhankelijk.
Als je je nou net als ik afvraagt wat Windows LTSC is en waar je dat kan krijgen, dat is dus een speciale Long Term Service Contract Windows. Specifiek voor bedrijven die hele doelgerichte applicaties of machines gebruiken. Bijvoorbeeld dan.

Ik heb eens wat rond gezocht, maar je kan dus niet zomaar een LTSC licentie krijgen. Over het algemeen kom ik informatie tegen dat je naar een officiële Microsoft dealer moet en dan minimaal vijf licenties van Windows Enterprise moet hebben (of afnemen). Een andere optie is om de ISO te downloaden en dan tijdens het installeren een Enterprise licentie kopen. Geen idee wat de prijs daarvan is op dit moment.

Het is dus niet zo eenvoudig een kwestie van "installatiestickje maken, installeren en gaan met die banaan".

Bronnen hiervoor:
https://www.minitool.com/news/windows-10-ltsc.html
https://www.microsoft.com...oad-windows-10-enterprise
https://community.spicewo...a-windows-10-ltsc-license

Als er Tweakers zijn die een betere/goedkopere manier weten, hoor ik het graag. Mijn pc (i5 6600, 16gb, Gigabgyte GA-B150M, GTX 16060, W10 Home) is vreselijk oud, maar voldoet nog prima voor wat ik er mee doe. Ik heb dan ook geen behoefte om een compleet nieuw systeem aan te schaffen. Daarbij vind ik W10 gewoon heel fijn, itt W11, wat geïnstalleerd staat op mijn werklaptop.
Kort door de bocht: een licentie, waardoor gemeentes nog lang/steeds Windows XP konden/kunnen draaien.
Als ik ooit eens zin heb Windows opnieuw te installeren zal ik eens kijken of ik het werkend kan krijgen, de support noemt menu items in de bios die simpelweg niet bestaan, terwijl oudere bios update nog expliciet aangaf:
Support Windows 11 by default, no settings changes required in the UEFI BIOS.

Maargoed, tegen 2025 komen ze daar nog wel op terug, een enorm groot aantal zal gewoon Windows 10 blijven draaien, of het nu drivers, looks, layout, werking, whatever is, genoeg redenen om nog Win10 te blijven draaien. Of met geluk is er dan windows 12 :)
Ik heb vorig jaar een nieuwe PC gekocht die aan alle specificaties voldoet. Dat geeft windows zelf ook aan en Windows update biedt ook de update (W11 22H2) aan en voert hem ook uit. Maar na de daaropvolgende verplichte herstart krijg ik een foutmelding'De update is mislukt. Probeer het laer nog eens 0x800700b7'. sfc /scannow vindt geen fouten.
Ik heb al tijdelijke installatie bestanden en localappdata\temp leeggegooid, installatiebestanden van de windows site gedownload en daarmee geprobeert te installeren, netwerkkabel uit de PC gehaald na downloaden, alle niet windowsservices gestopt en alle later geinstalleerde programma's verwijderd maar altijd krijg ik weer dezelfde foutmelding. Iemand een idee?

Edit: Na een hernieuwde zoektocht de suggestie gevonden om te checken of secure boot wel aanstaat. Stond inderdaad uit. Aangezet en nu opnieuw proberen.....

[Reactie gewijzigd door deep_purple op 22 juli 2024 13:52]

Dit heeft helaas niet geholpen. Nog steeds hetzelfde probleem
Met de volgende truuk kun je windows 11 op elke pc (Waarop 10 wel wil draaien) installeren:

Kopieër alle bestanden van Windows 10 22H2 naar je HD en ga vervolgens naar de directory: Sources.
Daar staat heel groot bestand: Install.esd. verwijder dit en vervang dit door het bestand : Install.wim van windows 11.
De computer "denkt dan"dat hij Windows 10 installeert maar het is Windows 11.

Als je Duits kunt verstaan wordt het in deze video uitgelegd:
https://www.youtube.com/watch?v=jhne7YibwQA
Mooie tip Gecro, dit ga ik deze week eens proberen,

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.