AMD: update je bios tegen doorbranden, ook 'gewone' Ryzen 7000-cpu's vatbaar

AMD heeft een tweede statement vrijgegeven naar aanleiding van de meldingen over 'ontploffende' Ryzen 7000-processors. Moederbordmakers kunnen per direct aan de slag met een bios-update die de maximale soc-spanning aan banden legt, óók voor cpu's zonder 3D V-Cache.

De processorfabrikant deelde het statement op donderdag met diverse techsites die eerder over de zaak berichtten, waaronder Tweakers. Nadat AMD gisteren al liet weten de meldingen grondig te onderzoeken, zegt het nu de onderliggende oorzaak te hebben gevonden. Om meer gevallen te voorkomen, maakt AMD een nieuwe agesa beschikbaar, wat de basiscomponent voor een bios is.

De nieuwe agesa-versie heeft vooralsnog geen duidelijk versienummer, maar is in ieder geval nieuwer dan de vorige week uitgebrachte agesa 1.0.0.6. De agesa bevat beperkingen voor 'bepaalde vermogensrails op AM5-moederborden om te voorkomen dat de cpu buiten zijn specificaties treedt, waaronder een beperking van de Vsoc-spanning tot 1,3V'. AMD voegt daaraan toe dat de wijzigingen geen impact hebben op de mogelijkheden om het geheugen te overklokken, door middel van EXPO of XMP, of Precision Boost Overdrive te gebruiken. De genoemde Vsoc-rail voedt bij de Ryzen 7000-processors onder meer de geïntegreerde gpu en de geheugencontroller.

Opvallend is dat de processorontwerper in zijn statement 'de Ryzen 7000-serie' noemt, zonder specifiek de varianten met 3D V-Cache aan te halen. De meeste meldingen van gebruikers gingen over die Ryzen 7000X3D-versies, die pas relatief kort op de markt zijn. De productietechniek om de extra cache toe te voegen, staat bekend om zijn gevoeligheid voor hoge spanningen. AMD suggereert in zijn statement echter dat ook alle reguliere modellen vatbaar zijn - mogelijk maakt de 3D V-Cache dus dat een in alle Ryzen 7000-chips sluimerend probleem eerder aan de oppervlakte komt.

Voor alle socket AM5-moederborden zal een bios-update verschijnen. Volgens AMD zal dat in 'de komende dagen' gebeuren, maar op het moment van schrijven lijkt in ieder geval ASUS al begonnen te zijn met het uploaden van nieuwe bios-versies voor zijn moederborden. AMD beveelt gebruikers aan om de update te installeren zodra die voor hun specifieke model beschikbaar is.

Tot slot roept de fabrikant consumenten met een door dit probleem getroffen processor op om contact op te nemen met zijn klantenservice. Die is op de hoogte en behandelt aanvragen over dit onderwerp met prioriteit, aldus AMD.

Een foto van de kapotte Ryzen 7 7800X3D-processor van Reddit-gebruiker Speedrookie

Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

27-04-2023 • 19:07

124 Linkedin

Lees meer

Reacties (124)

124
122
49
2
0
46
Wijzig sortering
Hoe zit dit dan met de mobiele 7000 series? Bijvoorbeeld de Ryzen 7735hs, zou deze hier ook vatbaar voor kunnen zijn?
Daar zegt AMD niets over, maar naar mijn beste weten:

De Ryzen 7000-serie voor laptops bestaat stiekem uit allerlei verschillende soorten chips. Het derde cijfer van de modelnaam (de 3) geeft aan met welke Zen-generatie je te maken hebt. In jouw voorbeeld dus Zen 3, en dan is het ook nog een monolithische chip (uit één deel) ipv chiplets zoals bij de desktopprocessors. Dat staat technisch zo ver van de Ryzen 7000-serie voor desktops af, dat ik me eigenlijk niet kan voorstellen dat dit probleem ook in die chips zit.

Wellicht geldt dat wel voor de 'Dragon Range' Ryzen 7000-laptopprocessors, die een 7X45HX-modelnummer hebben. Die gebruiken dus Zen 4 en tevens de chiplet-architectuur inclusief een los I/O-die, dus in technische zin zijn die veel beter vergelijkbaar met de desktopvarianten. Met dit type laptop-cpu zou ik dus de komende tijd wel even in de gaten houden of er updates beschikbaar komen.
Heb zelf sinds kort een Asus Prime X670E-PRO WIFI en daar is op dit moment een Beta bios voor beschikbaar; (Versie 1412 als ik het goed heb.) ben alleen beetje huiverig van Beta`s en al helemaal als het om een BIOS gaat. :)

[Reactie gewijzigd door Illegal_Alien op 27 april 2023 20:01]

Vandaag is 1413, de non-beta, uitgekomen.

https://www.asus.com/us/m...Name=PRIME-X670E-PRO-WIFI

Bij mij geeft VSOC Auto nog steeds 1.376v bij EXPO II dus check dat goed als je het flashed.
Je kunt het handmatig gelukkig lager zetten.

Zie hier: https://gathering.tweaker...message/75176476#75176476

[Reactie gewijzigd door Help!!!! op 27 april 2023 20:19]

En er is alweer een 1414 ook!
Hey cool die heb ik toevallig gister besteld :)
Vraag dan de (web)shop om alvast de nieuwste BIOS te flashen voor je. :)
Misschien iets geks, maar wanneer ik dus niet aan overklokken e.d. doe kan er toch niets misgaan. Ik draai de pc zoals die geleverd is. Ben niet zo gehaaid in het updaten van een bios.
Zoals aangehaald in het artikel kan het ook voorkomen door expo en/of xmp instellingen van het geheugen.
Goeie pc leveranciers zetten deze instelling aan in hun bios. Dus deze instellingen kunnen ook verkeerd staan voor u en misschien op termijn problemen opleveren. In deze gevallen is het echt beter om een bios update uitvoeren of laten uitvoeren.
Ik weet niet hoe het met andere borden is geregeld maar bij mijn Asus TUF 650 Plus stond XMP/EXPO standaard uit, net als alle andere overclock features.

Voor mijn bord zag ik dat er ook een update beschikbaar is van 2 dagen geleden, maar daar wordt alleen de x3d genoemd.

Ik wacht nog wel even om te zien of er nog een update komt.
Sowieso heb ik de 7700X (op eco mode) en niet de X3D, dus ik denk dat het bij mij zo'n vaart niet zal lopen.

Het lijkt erop dat ze er wel redelijk snel achter zijn gekomen, maar ergens toch wat slordig hoe dit door de controles is gekomen.
Sowieso vind ik dat het nieuwe AM5 platform nog wat kinderziektes heeft, zo heeft mijn board een boot time van bijna een minuut, hopelijk kunnen ze dat ook ooit nog fixen.. :+

[edit]
Excuses ik zie nu dat je het hebt over complete pc's daar zou dat inderdaad goed het geval kunnen zijn ja.

[Reactie gewijzigd door xenn99 op 27 april 2023 20:15]

Een goede PC maker zal dat feature aanzetten, omdat moderne CPUs er zeer zeker profijt aan hebben.
Mijn computer deed ook vrij lang om op te starten ivm DDR5 memory controle.
Na bios update is dit eigenlijk zo goed als weg. start hij wel snel op
Een pc leverancier zal hem aanzetten (ook meermalen meegemaakt dat dit niet zo is! en je dus performance weggooit) maar de moederbord fabrikanten zelf laten dit doorgaans standaard uit, bij zelfbouw moet je het toch echt zelf aanzetten.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 27 april 2023 20:44]

expo of xmp zijn geen instellingen van het geheugen, maar instellingen voor de geheugencontroller op je CPU, het is dus toch echt een overclock.
Dit is niet correct zo werkt het niet bij het am5 platform.
De memorycontroller werkt out of sync en past de clock aan op basis van het geheugen.
Het is daardoor erg verstandig goed te kijken wat voor geheugen je koopt.
DDR5 6000 lijkt op dit moment de sweet spot wat betreft performance/€.
Hier een goed artikel van Anandtech over hoe de geheugencontroller werkt in combinatie met ddr5.
Nee, jouw post is niet correct.

De memorycontroller in je CPU bepaalt de geheugensnelheid, niet andersom. Als je een ddr5 6000 kitje koopt zul je hem zelf daarop moeten instellen, en daarmee is het een overklok. Zonder XMP / EXPO zet de CPU het geheugen niet vanzelf op 6000MT/s

[Reactie gewijzigd door Boxman op 27 april 2023 22:11]

Heb je de link gecheckt?
Dat komt uit AMD's eigen aankondiging dus dat zal vast wel kloppen.

Specifically, when the fabric clock is set to Auto, it’s typically run at 2000MHz. Meanwhile the memory and memory controller clocks will be running at anywhere between 2400MHz and 3000MHz, depending on the speed of the RAM kit used. Ultimately, the goal for the best performance is to get the fabric clock to 2000MHz and then keep the memory/MC clock at 3000MHz or less. Otherwise, if memory speeds exceed 3000MHz (DDR5-6000), then the memory controller will fall to 1:2 with the memory frequency, which will incur a performance hit.

Zoals je hier kunt lezen wordt de clock van de memory controller onafhankelijk bestuurd van de processor waardoor deze zich kan afstellen op het geheugen dat wordt gebruikt.
Als je boven de spec van de memorycontroller uit komt (bijvoorbeeld door 6200 of 6400 te gebruiken) zal hij uit sync lopen en minder efficient zijn, maar tot 6000 is er sowieso geen probleem.
Je bent dus absoluut niet je cpu aan het overklokken bij deze generatie am5, maar vroeger werkte het inderdaad wel zo.
Men is koppig én stellig; kijk gewoon even naar de officiële CPU specs: Max mem speed 5200MT/s voor in dit geval de 7700x. Alles daarboven kan best sweetspot zijn, maar is overklok.
Ik weet niet of je post wellicht voortkomt uit een misverstand.
Overklokken heeft niets te maken met of je instellingen zelf moet maken, of dat dat automatisch gaat.
Dat heeft puur te maken met de manier waarop het bios van het moederbord is opgebouwd.

Overklokken betekent dat je iets draait buiten de specificatie van de fabrikant, en in het geval van ddr5 op am5 is dat dus niet het geval.

De memory controller heeft officieel een bereik van 2400 tot 3000mhz (x2 voor Double Data Rate maakt 6000) en schakelt zelf naar de beste snelheid.
Zelfs als je sneller geheugen plaatst, dan gaat hij gewoon out of sync lopen dus zelfs dan wordt de geheugencontroller niet overgeklokt.
Je kunt natuurlijk we zelf de geheugen controller manueel overclocken om die sync weer terug te krijgen maar zover ik weet is dit niet iets dat via XMP/EXPO gebeurd(zou ook zeer onwenselijk zijn).
Mate je gaat gewoon weer voorbij aan het feit dat wat je zegt over die kloks niet klopt. 3000MHz is niet het officieel supported bereik.

Max officially supported memclk is 2600MHz = 5200MT/s. Uclk draait dan inderdaad 1:1 op 2600MHz. Alles daarboven is overklok, buiten official spec. Geen CPU zal zonder user intervention die klok daaroverheen gooien. EXPO aanzetten kan alleen de user.

[Reactie gewijzigd door Boxman op 27 april 2023 23:38]

Je blijft maar hameren op die 5200 die ze op hun site hebben staan, en inderdaad dat is waar ze officieel support voor bieden.
Maar dat wil niet zeggen dat als je 6000 erin stopt dat je dan de memory controller overclocked.

Op AM5 is het simpelweg niet nodig om de memory controller te overclocken om hoger geheugen te ondersteunen omdat de bus en geheugen snelheid zijn losgekoppeld.

Het gevolg daarvan is dan wel dat als je dus hoger geheugen installeert, bijvoorbeeld 6200 en XMP/EXPO aanzet je toch lagere performance krijgt dan je had met 6000, omdat de memory controller nog steeds op de maximale 3000 draait die hij ondersteund, terwijl het geheugen op 3100 draait.

Je kunt dat dan weer oplossen door met de hand de geheugen controller te overclocken tot die weer in sync is met het geheugen maar dat gaat niet via XMP of EXPO.

Kort gezegd is het dus onmogelijk om je am5 processor te overclocken door het installeren van sneller geheugen en XMP of EXPO aan te zetten, onafhankelijk van welke snelheid dat is. Vroeger was dat ooit wel anders.
Kort gezegd is het dus onmogelijk om je am5 processor te overclocken door het installeren van sneller geheugen en XMP of EXPO aan te zetten, onafhankelijk van welke snelheid dat is. Vroeger was dat ooit wel anders.
Dat is nooit anders geweest en dat is heden ten dage dus nog steeds zo. Wanneer 2600Mhz / 5200MT/s is wat maximaal supported is. Als je dan 3000MHz / 6000MT/s installeert en daadwerkelijk die snelheden draait, hoeft het geheugen weliswaar niet overclocked te zijn, die draait dan bijvoorbeeld op hun native snelheid, maar moet de memorycontroller wel degelijk overclocken om die snelheid bij te benen. Asynchroon draaien kan ook, maar dat geeft niet de beste performance en kan zelfs een performance hit zijn.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 28 april 2023 01:11]

[...]
Dat is nooit anders geweest en dat is heden ten dage dus nog steeds zo. Wanneer 2600Mhz / 5200MT/s is wat maximaal supported is. Als je dan 3000MHz / 6000MT/s installeert en daadwerkelijk die snelheden draait, hoeft het geheugen weliswaar niet overclocked te zijn, die draait dan bijvoorbeeld op hun native snelheid, maar moet de memorycontroller wel degelijk overclocken om die snelheid bij te benen. Asynchroon draaien kan ook, maar dat geeft niet de beste performance en kan zelfs een performance hit zijn.
Ik doelde op de vroegere link tussen de fsb en memory.

Maar volgens mij is het dus precies andersom.
Afgaande op de cijfers uit die pers conferentie heeft die controller support tot 6000, ze hebben er gewoon voor gekozen om officieel maximaal 5200 te supporten. Misschien gewoon om gedoe te voorkomen.
Tot 6000 werkt alles dus gewoon automatisch goed, daarna krijg je pas gedoe met het synchroon lopen.
Maar dat wil niet zeggen dat als je 6000 erin stopt dat je dan de memory controller overclocked
Misschien moet je die eens uitleggen. Als 5200MT/s officieel max supported is, en jij stopt er 6000MT/s in en stelt die snelheid in.. dan wil jij dus zeggen dat je nergens over een door AMD officieel ondersteunde grens gaat? Wat is dan exact de grap van het officieel maximaal 5200 verhaal? Spek en bonen? Lucht? Omdat jij het zegt? Waarom zouden ze dan geen 6000 neerzetten als het toch niet uitmaakt?

Je conclusie raakt kant noch wal. De CPU fabrikant geeft een max supported memspeed aan. Jij gaat daar overheen en je stelt dat je dan nergens overheen bent gegaan :?
Als je de conclusie niet snapt heb je waarschijnlijk dat artikel niet gelezen, of niet begrepen.
De reden dat er 5200 staat is omdat dat de laatste officieel bestaande specificatie is van ddr5, officieel bestaat er geen hoger type.

[Reactie gewijzigd door xenn99 op 28 april 2023 00:17]

Dat klopt niet, JEDEC gaat minimaal al tot 6400MT/s (en mogelijk zelfs nu al hoger, daar dit al van enige tijd geleden is). https://www.kingston.com/...performance/ddr5-overview (helaas kost het document van de JEDEC zelf +-€500 en is dat niet copyright vrij, dus daar kan niet naar gelinked worden).
Dan weet ik niet waarom ze standaard 5200 opgeven terwijl er zonder overclock wel 6000 door de memory controller wordt geleverd maar dat is wel de realiteit..
Ik heb de cpu hier zelf dus het is makkelijk genoeg te zien.
Omdat cpu fabrikanten simpelweg minder garanderen dan dat de spec momenteel kan leveren. Dat is gewoon een keuze van de cpu fabrikanten, die mogen tot 6400MT/s supporten, maar dat zullen ze niet, want de beste Ryzen controllers halen dat simpelweg over het algemeen al niet 6000 is gemiddeld het maximale wat je met een relatief simpele overklok uit de meeste AMD cpu's haalt. AMD kiest dus conservatief en support tot 5200MT's (en dus maximaal 2600Mhz voor de memory controller bij een auto:1:1 setting, wat EXPO zal aanzetten) en alles daarboven is voor AMD een overclock en bieden ze geen garantie op. Dit artikel legt het redelijk goed uit: https://www.igorslab.de/e...nchmarks-recommendations/

En als je nog niet zeker bent of EXPO overclocking is, lees dan dit even: https://www.amd.com/en/technologies/expo de uitleg rechtstreeks van de fabrikant.

Dit is de 'footnote' die AMD er zelf onderzet (even openklappen op die pagina):
Overclocking and/or undervolting AMD processors and memory, including without limitation, altering clock frequencies / multipliers or memory timing / voltage, to operate outside of AMD’s published specifications will void any applicable AMD product warranty, even when enabled via AMD hardware and/or software. This may also void warranties offered by the system manufacturer or retailer. Users assume all risks and liabilities that may arise out of overclocking and/or undervolting AMD processors, including, without limitation, failure of or damage to hardware, reduced system performance and/or data loss, corruption or vulnerability. GD-106
Intel is iets minder conservatief (opzich logisch, want gemiddeld genomen is Intels IMC wat meer vergevingsgezind naar de gebruiker) maar ook daar stopt de support bij 5600MT's, ook al zijn er Intel cpu's die stabiel 8200MT/s kunnen draaien.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 28 april 2023 00:54]

Omdat cpu fabrikanten simpelweg minder garanderen dan dat de spec momenteel kan leveren. Dat is gewoon een keuze van de cpu fabrikanten, die mogen tot 6400MT/s supporten, maar dat zullen ze niet, want de beste Ryzen controllers halen dat simpelweg over het algemeen al niet 6000 is gemiddeld het maximale wat je met een relatief simpele overklok uit de meeste AMD cpu's haalt. AMD kiest dus conservatief en support tot 5200MT's (en dus maximaal 2600Mhz voor de memory controller bij een auto:1:1 setting, wat EXPO zal aanzetten) en alles daarboven is voor AMD een overclock en bieden ze geen garantie op. Dit artikel legt het redelijk goed uit: https://www.igorslab.de/e...nchmarks-recommendations/
Maar waarom zetten ze er dan een harde limiet van 3000 op?
En vervolgens kun je het met de hand nog wel degelijk zelf overclocken.
En als je nog niet zeker bent of EXPO overclocking is, lees dan dit even: https://www.amd.com/en/technologies/expo de uitleg rechtstreeks van de fabrikant.
Die pagina spreekt nergens over het overclocken van je memory controller, het spreekt puur over het overclocken van je memory zelf.
het staat er heel duidelijk zelfs op de eerste regel.
"The AMD Extended Profiles for Overclocking (AMD EXPO™ Technology) was developed to allow for user-friendly memory overclocking support of all types of memory, giving users an easy path to accelerated power to achieve accelerated memory in their system."
Dus als jij een BIOS reset doet / default settings laadt, draait je memory automatisch op 6000MT/s zonder dat je daar verder iets voor hoeft te doen? Is dat wat je probeert te zeggen?

Lijkt me stug, namelijk.

[Reactie gewijzigd door Boxman op 28 april 2023 01:13]

Als ik mijn memory instel op 6000 dan wordt dat geleverd zonder dat ik de memory controller hoef te overclocken inderdaad.
Als ik mijn memory instel op 6000 dan wordt dat geleverd zonder dat ik de memory controller hoef te overclocken inderdaad.
Hahahah, joe! Aap uit de mouw.

Vroeger kon ik mijn FSB ook ‘gewoon’ op 110MHz instellen ipv 100. En dat ging gewoon zomaar joh! :z

Je geheugen zelf op 6000MT/s instellen is overklokken. Kun je nog zo hoog springen, maar daar verandert de definitie niet van.

Bedenk je de volgende keer wel even of je iets als ‘feit’ in de comments moet plempen als je je eigenlijk vooral op eigen ervaring baseert (en de mogelijk verkeerde interpretatie daarvan).

[Reactie gewijzigd door Boxman op 28 april 2023 01:19]

Ik ben gewoon af gegaan op dat artikel van Anandtech en die slides van AMD die ik zelf ook linkte, daarin staat dat de memory controller support heeft voor 2400-3000.
Als hij 3000 support en je dat hem ook geeft is dat in mijn ogen binnen de specificatie.
Boven die 3000 gaat hij ook automatisch niet verder meer.

Blijkbaar valt 3000 voor AMD dus wel onder overklokken? Ik vind het een vreemd verhaal.
Die nummers komen uit hun eigen persconferentie he, die zijn niet zomaar uit de lucht gegrepen.

We zullen zien hoe het zich houd, tot nu toe heb ik nog niks raars gezien.

[Reactie gewijzigd door xenn99 op 28 april 2023 03:00]

Je hebt die post van Dennism niet goed gelezen dan. De disclaimers zijn er ontzettend duidelijk in, ook als het via AMD’s software wordt gedaan is overklokken overklokken wat inprincipe niet binnen garantie valt.

Vroeger waren multipliers gelockt. Toen werden ze als extra feature om overklokken makkelijker te maken unlocked, en gingen ze tot hoe hoog je maar wilde. En als je die verhoogde, ging de klokspeed omhoog.

Dat er een feature toegevoegd wordt die overklokken vergemakkelijkt, maakt nog niet dat het ineens geen overklokken meer is. Dat AMD hem boven een OC van 3000MHz niet meer automatisch sync zet maar dan handmatige OC vereist, is gewoon een qualitu-of-life feature binnen de OC-featureset.

Nogmaals, volgende keer alleen zo stellig ‘feiten’ spammen als ze niet voortkomen uit eigen extrapolatie en logica. Daar wordt niemand beter van, het is immers gewoon misinformatie. De discussie over het vreemd vinden kun je altijd houden, de echte feiten verdraaien kan niet.

[Reactie gewijzigd door Boxman op 28 april 2023 09:24]

Als ik mijn memory instel op 6000 dan wordt dat geleverd zonder dat ik de memory controller hoef te overclocken inderdaad.
Als jij een EXPO profiel kiest of handmatig 6000MT/s zal je moederbord dat automatisch voor je doen. Dat hoef je inderdaad niet zelf te doen. Dat betekent echter niet dat je memory controller niet overclocked is, tenzij jij expliciet een andere divider selecteert dan auto:1:1 zal je memory controller simpelweg overclocked worden als je sneller geheugen hebt dan 5200MT/s in een AMD systeem.

Edit: Hier een voorbeeld uit Ryzen master, dit zou je zelf ook kunnen controleren, als je U clock hoger is dan 2600 is de memory controller overclocked en draait deze buiten de officiële spec.

https://imgur.com/DdloeCg

[Reactie gewijzigd door Dennism op 28 april 2023 01:01]

Het geheugen draait niet standaard op die snelheid als je het er in prikt, dat gebeurt alleen met een overklok. Alles boven die snelheid heet officieel gewoon een overklok. EXPO doet deze overclock automatisch voor je, en daarom staat EXPO ook voor "Extended Profiles for Overclocking"
Ik ben het helaas met de anderen eens, en simpelweg om het feit dat in de spec sheet 2 dingen staan die samen aangeven dat AMD dit als overclocking ziet en uitsluit van garanties. Namelijk er staat dat de max supported speed DDR-5200 is en een paar regels hoger staat dat de CPU unlocked is voor overclocking. Tevens staat er een (i) naast waarin staat dat garantie altijd vervalt bij overclocking en dat het daarbij niet uitmaakt hoe dit is gedaan zelfs niet met tooling van AMD zelf (de Agesa is een AMD tool/firmware onderdeel, geleverd aan board partners om hun bios op te baseren). Punt is dat niet jij niet ik niet alle mensen in dit forum bepalen wat overclocking is maar de producent AMD bepaald dat. En ja AMD heeft vertrouwen in zijn product en ziet het als een sales boost om overclocking niet technisch te blokkeren voor mensen die grenzen willen verleggen, maar ze noemen het overclocken om schade claims indien ze dat nodig vinden te kunnen afwijzen indien dat financieel beter voor ze is. Het is en blijft een commercieel bedrijf wat daarover nadenkt. AMD zal echter zijn best doen door middel van dit soort firmware updates de grenzen voor in bios gebakken overclocking voor haar board parners zo veilig mogelijk te maken. Blijkbaar hebben ze het voltage bereik dit keer foutief ingeschat of is dit onstaan door een bug of miscommunicatie. Dat ze wel hun best doen is natuurlijk omdat ze reputatie schade leiden door dit soort berichten. En omdat board partners mischien wel worden aangesproken voor garantie claims van in bios aanwezige overclock features die door vele consumenten als geen extreme overclocking (of helemaal niet als overclocking) worden gezien.
Dit artikel van Hothardware, met afbeelding van Apacer:
https://hothardware.com/n...rmed-to-support-ddr5-5200
is duidelijker voor een goed overzicht wat de officiële ondersteunde geheugensnelheden van DDR5 bij AMD en intel zijn.
Het zijn ook geheugen instellingen, het verhoogt ook de geheugen voltage en het veranderd de geheugen timings, dus het is beide, geheugencontroller en geheugen zelf.

Er zijn zelfs moederborden die xmp als default aanzetten.
Maar wat klok je dan over? Volgens mij initialiseer je d.m.v. XMP de processor met de parameters die het geheugen zelf doorgeeft, die de fabrikant gespecificeerd heeft. Als je dat uit hebt staan, loopt het zowel vanuit de processor als vanuit het geheugen gezien, ondergeklokt.
Het punt is dat wat voor een moederbord of geheugen fabrikant 'binnen spec' is anders is dan wat voor AMD of Intel 'binnen spec' is. Je kan dus prima een geheugenkit kopen met EXPO of XMP, van zeg 6000MT/s, op de meeste, zo niet alle moederborden zal dat binnen spec zijn, want die supporten vaak hoger, voor het geheugenkitje zal het ook binnen de specs van de fabrikant zijn, die bepaald immers de specs van het kitje.

Echter voor zowel AMD als Intel is het plaatsen van zulk geheugen een overklok, en officieel dus niet supported met hun cpu's omdat AMD 7000 series Sku's tot maximaal 5200MT/s DDR5 supporten, en Intel support maximaal 4800MT/s voor 12th gen en maximaal 5600MT/s voor 13th gen.

Daarom zie je beide partijen ook uitgebreide disclaimers hebben, hier bijv. die van AMD, waar GD-26, GD-106, GD-112 en GD-135, over overlocken gaan. https://www.amd.com/en/corporate/gamingdetails
Over het algemeen zijn BIOS-updates veiliger geworden dan in het verleden, omdat fabrikanten verbeterde procedures en tools hebben ontwikkeld om het risico van fouten te verminderen. Moderne BIOS-updates zijn vaak betrouwbaarder en minder riskant dan de updates die in het verleden werden uitgebracht.

Bovendien worden BIOS-updates tegenwoordig steeds vaker via softwarematige methoden uitgevoerd, waardoor het proces minder risicovol is en minder kans heeft om hardwareproblemen te veroorzaken. Sommige fabrikanten bieden ook functies zoals 'dual BIOS' of 'BIOS-backup', waarmee u de vorige BIOS-versie kunt herstellen als er iets misgaat tijdens de update.
Bedankt voor je reactie, ik heb zelf een Lenovo Legion T5 (Ryzen 7 5800) . Eens kijken wat ik over updaten hierover kan vinden.
Bedankt voor je reactie, ik heb zelf een Lenovo Legion T5 (Ryzen 7 5800) . Eens kijken wat ik over updaten hierover kan vinden.
Als je een 5800 cpu hebt dan is er geen probleem hoor. Gaat om de 7xxx cpu's.
Auw, stom van me😄😄
Eens kijken wat ik over updaten hierover kan vinden.
Gewoon naar https://support.lenovo.com/nl/nl en dan onder Pc je Product laten detecteren.
Sommige Moedebord fabrikanten zijn wat ruim met voltages etc vanwege stabiliteits problemen of proberen de procesccor op default al een beetje te overclocken om wellicht beter uit de reviews te komen.
Dan staan ze niet meer in de lijst van door AMD gecertificeerde moederborden. AMD is daar heel streng in.

Wij hebben dit soort 'standaard' overclocks van een moederbord uit de doos nog nooit gezien en ik denk dat als je daar iets van weet je je informatie moet delen zodat we deze moederborden met grote argwaan kunnen bezien.
Het is een bekend feit dat bepaalde borden stock meer voltage geven aan de cpu dan andere borden,

Hij heeft het ook niet over overclocks, maar over overvoltage, wat veel borden wel degelijk doen vanuit hun stock settings.
Hij heeft het letterlijk wel over overclocks tho.
Wie is de "wij" dat wij dat moeten delen ?
De eerste wij slaat kennelijk op het bedrijf waar degene op wie je reageert, werkt. De tweede wij slaat kennelijk op de tweakersgemeenschap als geheel.
Hier heb ik vanalles moeten 'underclocken', omdat het bij mijn nieuwe bios standaard op overclock stond... Iets wat ik absoluut niet wil. Dus nee, wat je zegt klopt niet
Een bios dat uit de doos op overclock stond? Dat is absoluut abnormaal en een veeg teken dat je best eens een geretourneerd product hebt gekocht.

Daarnaast als je van alles hebt moeten underclocken en een reset van de settings niet voldeed.... alweer een teken dat je of de settings niet goed snapt of dat je echt een wrak van een moederbord hebt. Ik zou het regelrecht terug sturen.
Misschien Asus of MSI waar dit probleem ivm hun agressieve stock instellingen je al OC krijg en hogere vcore.
Dit speelt al een tijdje hoor. Met mijn TR4 socket Threadripper 2950X op "stock" BIOS settings loopt deze ook zomaar 4 á 4,3Ghz, terwijl de standaard 3,5Ghz is.
Moederbord fabrikanten willen graag een streepje voor zijn om de best mogelijke performance out-the-box te bieden. Dit betekent in veel gevallen dat je CPU dus standaard overclocked is met de stock BIOS settings.
Komt in zekere mate wel eens voor ja, maar geen 800Mhz overclock.
Misschien iets geks, maar wanneer ik dus niet aan overklokken e.d. doe kan er toch niets misgaan. Ik draai de pc zoals die geleverd is. Ben niet zo gehaaid in het updaten van een bios.
Als je de CPU al een paar dagen hebt lopen (en minimaal een paar maal op volle kracht) en er is nog geen probleem zou ik me absoluut geen zorgen maken.
Misschien iets geks, maar wanneer ik dus niet aan overklokken e.d. doe kan er toch niets misgaan. Ik draai de pc zoals die geleverd is. Ben niet zo gehaaid in het updaten van een bios.
Dan weet je nog niet of je leverancier die hem hoogstwaarschijnlijk minimaal 1x heeft aangezet om te kijken of hij wel goed loopt (en van te voren misschien wel XMP ofzo heeft aangezet/bios update heeft toegepast?)

Beetje raar dat je denkt dat kant en klare Pc's uit zichzelf worden samengesteld 8)7
Update het bios al 30jr, nog nooit mis gegaan.
Het voltage van de cpu staat vaak op automatischhoog door de enorme boost die de Ryzen 7000 hebben en tikt vaak de 1.4 en 1.45 volt aan . Om de cpu zo stabiel te houden. Dit is tog blijkbaar een beetje te veel van het goede 🫣
Vcore is nog altijd 1.4-1.45 gaat hier om de Soc voltage van max 1.3
Het gaat niet meer om alleen overklokken, maar ook met de nieuwe standaard voor instellen (nou ja, ook overklokken van ) memorygeheugen. Dit is iets wat de menigte wel snel zal aanpassen, vanwege de snelheidswinst en waarschijnlijk nieuwsgierig zijn naar EXPO.
Het handmatig aanpassen van de spanning is niet mogelijk op de Ryzen 7000X3D-serie, vanwege de hogere gevoeligheid van de 3D V-Cache op de processors. Overvolten was via omwegen wel mogelijk, via het instellen van hogere powerlimits in Precision Boost Overdrive 2. ASUS sprak ook over gebruik van AMD EXPO. Dat is AMD's alternatief voor de Intel XMP-overklokprofielen voor geheugen, waarbij een hogere Vsoc-spanning wordt gebruikt. Professionele overklokker der8auer constateerde in een video dat alle gebruikers die soortgelijke problemen meldden, gebruikmaakten van EXPO.
Bron: nieuws: AMD reageert op meldingen 'ontplofte' Ryzen 7000X3D-processors door o...
Vroeger was het updaten van je BIOS een risico, tegenwoordig valt dat wel mee, aangezien je veelal genoeg recovery mogelijkheden hebt.

Tevens zou ik ze altijd installeren, vaak bevatten ze security fixes, maar dus ook om ervoor te zorgen dat je hardware niet stuk gaat. Dit lijkt me ook wel goed om te installeren, ook al draai je geen EXPO of andere overclock.
ouch AMD... smeltende CPU was in hun Athlon tijdperk al een probleem (helaas meegemaakt met een goedkoop thuisservertje)
En dat tijdperk eindigde toen CPU's thermische beveiliging kregen.

Helaas zijn de engineers schijnbaar zo aan die thermische beveiliging gewend dat ze denken dat de boel niet meer stuk kan. Ik kan me nog wel recente interviews met engineers (van Intel, maar AMD heeft dezelfde insteek) herinneren over de idioot hoge kloksnelheden en het totaal onnodig hoge verbruik van de huidige high-end CPU's. Waarbij het antwoord doodleuk was "hij blijft gewoon binnen spec, hoor". Totaal voorbij gaand aan het feit dat de temperatuursensors niet het volledige oppervlak van de CPU meten, dus 90 graden bij de sensor is niet 90 graden bij elke afzonderlijke pin...

Noem mij maar gek, maar ik vind het altijd wel prettig als een CPU gewoon lekker <60 graden blijft. Zo werkt 'ie over 20 jaar nog steeds. Nog los van het feit dat mijn koeling niet hoeft te loeien als een bladblazer, het de nodige euro's scheelt op de stroomrekening, en dat de prestaties zo alsnog behoorlijk dicht tegen de maximumprestaties aan zitten.
Het is een afweging natuurlijk. Het verhaal van turbosnelheden begon nobel met het idee dat de TDP wel tijdelijk overschreden kon worden om een korte intense taak sneller te kunnen afhandelen. Zolang de CPU binnen de thermische limieten en stroomlimieten bleef kon dat en kan je ook weer sneller naar idle met dito laag verbruik.

Echter is men beginnen toestaan dat moederbordfabrikanten de parameters zo hard oprekken dat een CPU oneindig lang mag boosten op al zijn cores zolang hij niet te warm wordt en de stroomvoorziening het aan kan. En daar worden dan reviews op gedaan dus de consument verwacht ook die prestaties.

Desalniettemin gaan OEM fabrikanten geneigd zijn om de TDP en boostparameters realistischer in te stellen en dit zorgt voor een veel lager verbruik met kleine impact op de prestaties.

Zelf heb ik mijn i5 12600k ook beperkt om het te hoog gebruik te reduceren.
Noem mij maar gek, maar ik vind het altijd wel prettig als een CPU gewoon lekker <60 graden blijft.
Dan sluit ik mij wel aan bij de gekkenclub maar mijn cpu houd ik ook altijd zoveel mogelijk netjes onder de 60 graden. Zelfs bij video renderen heb ik de cpu eigenlijk nog niet boven de 60 graden uit zien komen en dat vind ik helemaal prima.

Mee eens dat sowieso de levensduur van de cpu bij die hoge temperaturen veel korter is en ook niet de energierekening te vergeten. En tja, ik weet niet, heb wel voorheen eens met OC gestoeid maar dat ik nou zeg van dat het het waard is, nee. Paar extra frames misschien bij gamen ( wat ik zelden doe ) en wat extra tijd met video renderen misschien.
Mee eens dat sowieso de levensduur van de cpu bij die hoge temperaturen veel korter is
Wie boeit het dat de levensduur van 20 naar 10 jaar gaat. Vrijwel niemand doe zo lang met een systeem. Zeker een overklokker niet.
Ja, nou, dit kan echt van cpu tot cpu verschillen en de ene cpu er geen moeite mee heeft maar een andere cpu wel weer. Dus als je een beetje pech hebt kan het net zo goed zijn dat de levensduur van b.v. 10 naar 5 jaar gaat. En tja, inmiddels is mijn systeem nu zo ongeveer 3 jaar en ik hoop toch nog meer dan 2 jaar ermee te kunnen doen.
Mwa voor levensduur hoeft het echt geen snars uit te maken. Mijn 3770k heeft werkelijk 2 jaar op 5.1 ghz gedraaid en daarna nog 8 jaar op 5 ghz en daar draait hij nog steeds op. En dat met 4 sticks cl8 2133 geheugen wat ook zwaar overclocked was.
Temps waren rond de 77 graden onder full load. Gpu's draaien ook makkelijk op 92 graden.
Intel schijnt al een tijdje rond te lopen in dit vak. Als zij met al hun ervaring weten welk deel van een CPU core het heetst wordt, dan kunnen ze daar de sensor plakken. Ik heb geen idee of de decoder, de register rename buffer of de L1 cache het heetste onderdeel is, maar zij ongetwijfeld wel.
Dat was niet alleen een AMD issue, we hebben ook smeltende Pentium (#1) chips gezien! Ik had gehoopt dat we tegenwoordig zover waren dat dit gewoon in de hardware correct wordt afgevangen...
Ik wist al welk filmpje dit was voor ik er op klikte. :Y)
De agesa bevat beperkingen voor 'bepaalde vermogensrails op AM5-moederborden om te voorkomen dat de cpu buiten zijn specificaties treedt, waaronder een beperking van de Vsoc-spanning tot 1,3V'.
Hoe hoog was de spanning voor deze wijziging? Lijkt erop dat het bios automatisch een te hoge spanning instelde met EXPO?
AMD voegt daaraan toe dat de wijzigingen geen impact hebben op de mogelijkheden om het geheugen te overklokken, door middel van EXPO of XMP, of Precision Boost Overdrive te gebruiken. De genoemde Vsoc-rail voedt bij de Ryzen 7000-processors onder meer de geïntegreerde gpu en de geheugencontroller.
Is XMP niet een Intel ding?

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 27 april 2023 19:51]

Is XMP niet een Intel ding?
De spec is van Intel, maar XMP geheugen werkt ook op een AM5 moederbord.
Hoe kieskeurig moet ik dit zien of werkt het merendeel van de geheugenmodules met XMP ondersteuning op alle AM5 moederborden?
Het is bij amd am5 met ddr5 nog zeer aan te raden op de site te kijken van de fabrikant van het moederbord dat je gaat kopen naar de lijst met geverifieerd geheugen.
Anders heb je een redelijke kans dat het geheugen niet volgens specificatie werkt, los van de XMP/EXPO instellingen.

Voor zover ik weet zijn EXPO en XMP niet veel meer dan een soort profile waaruit het moederbord de settings voor het geheugen kan uitlezen uit de module.
Dus het is alleen maar praktisch dat een bordje beide kan uitlezen.
Maar het is dus geenszins een garantie wat betreft de werking.

[Reactie gewijzigd door xenn99 op 27 april 2023 20:35]

Alvast bedankt voor de verduidelijking.
Sommige AM5 borden ondersteunen ook XMP.
Los van het onderwerp vroeg ik mij af of je nu effectief geheugen met EXPO ondersteuning nodig hebt bij AM5 of kan desbetreffende socket ook met XMP overweg? Ik zie namelijk dat heel wat webshops hoofdzakelijk geheugen met XMP ondersteuning aanbieden en zo goed als geen geheugen met EXPO ondersteuning.

Hoe zit dat nu eigenlijk want het is me niet geheel duidelijk.
kijk op de QVL van de moederbord leverancier om t zeker t weten.
Dat heb ik reeds nagekeken maar die lijsten zijn niet up-to-date dus ik zal me maar houden aan de QVL lijsten van de geheugenfabrikanten.

Het is gewoonweg een beetje onduidelijk omdat de ene zegt dat het niets uitmaakt en de andere dan weer zegt dat het wel iets uitmaakt.
Het AM5 platform is nog wat gevoelig met geheugen, de kans dat het met elk ram werkt dat je koopt is best wel groot hoor trouwens. Maar het is een nieuw platform, over een jaar zal het inderdaad weer geen zak uit maken.
XMP is ouder en een gesloten standaard, ontwikkeld door Intel. Iedereen mag deze gebruiken indien de fabrikant van ddr latten, de testresultaten delen met Intel. Deze kunnen dus zeker ook gebruikt worden door AMD.
EXPO is nieuw voor DDR5 en is een nieuwe open standaard van AMD, waar alle testresultaten voor iedereen beschikbaar horen te zijn. Elke moederbordfabrikant mag hier gebruik van maken, ook voor intel.
Het principe hoe het op de ramlatten is geplaatst is hetzelfde.
XMP zijn meestal instellingen die getest zijn met Intel processors.
EXPO kan enkele extra moederbordinstellingen bevatten die enkel geldig zijn als je AMD CPU gebruikt.
Hier gaan we weer , agesa 1.0.0.6 is niet genoeg informatie. Probeer maar eens "Agesa 1.0.0.6" in een zoekmachine te gooien.

<productfamily> <X.X.X.X> , maar ja, moederbord fabrikanten zijn zelf slecht met vermelden van <productfamily> laat staan een changelog zucht.

1.0.0.6 heb ik al 2 keer geïnstalleerd op bijvoorbeeld mijn B350 moederbord!

Goede voorbeelden:
SummitPI-SP3r2 1.1.0.7
ComboAM4v2 PI 1.2.0.8
En dus in dit geval veronderstel ik
ComboAM5PI 1.0.0.6
hoe zit het eigenlijk als je CPU doorbrand met je moederbord? wordt die ook 1:1 vervangen door AMD?
Kan iemand me verduidelijken of je nu wel of niet EXPO aan kan zetten?
Als ik een setje heb dat aangeeft op 1.4V te draaien, is dat dezelfde problematische voltage?
En moet ik die naar beneden zetten na het inschakelen van EXPO? Kan dat überhaupt? Maakt het het geheugen minder stabiel?
De QVL gaf deze aan, dus die heb ik er bij besteld: F5-6000J3040G32GX2-TZ5N

Als ik het verhaal goed begrijp gaat niet alleen dat geheugen voltage omhoog, en is het probleem dat andere voltages omhoog gaan?
Kan ik dat geheugen dan gewoon op EXPO(1.4V) laten staan, en moet ik handmatig een andere waarde checken? Moet ik het zo zien?
je hoeft het niet uit te zoeken als je toch niet zeker bent wat je aan het doen bent, zet nu EXPO af tot je een BIOS update hebt en zet dan EXPO terug aan als je zeker wil zijn.
Wat mopper jij nou met je neerbuigende toon?
De beschikbare info was dusdanig geschreven(niet alleen hier) dat er logischerwijs ruimte was voor verschillende interpretaties.
Ik stel daarom een doodgewone stel vragen. Je weet wel, precies waar een communicatieplatform voor bedoeld is.

Ondertussen is er duidelijkere info beschikbaar: mits je je UEFI update tot de laatste versie die een fix bevat, kun je EXPO weer gebruiken. De voltages waar het nu om gaat worden niet meer meeverhoogd en de voltages op RAM kunnen wél hoger.

Je eigen reactie laat doorschemeren dat je ironisch genoeg zelf niet goed genoeg vat van zaken hebt.
Ik mopper niks. Je merkt gewoon dat het merendeel van "tweakers" tegenwoordig geen jota meer weet van technologie en hoe of wat, te lui is om iets op te zoeken of onderzoeken. De gemiddelde consument dus...

Mijn antwoord was dan ook consument gericht. Simpel uit te voeren en bewust met beperkte informatie.

[Reactie gewijzigd door d3x op 1 mei 2023 09:26]

Je bent gewoon een botte lamzak die er geen moer van bakt.
Ga lekker terug naar Facebook met je vieze houding.
Inmiddels is voor de msi b650 Tomahawk ook een bios fix uit. Ik ga het zo flashen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee