Microsoft gaat gebruikers van Windows 10 21H2 automatisch overzetten naar 22H2

Microsoft is begonnen met het automatisch bijwerken van de 21H2-versie van het Windows 10-besturingssysteem naar de 22H2-versie. Voorheen moesten gebruikers deze versie handmatig binnenhalen.

Windows 10 21H2 wordt nog tot 13 juni ondersteund. Vanaf dat moment worden er geen veiligheidsupdates meer voor uitgebracht. Om die reden zegt Microsoft dat het bij alle gebruikers die nog deze versie draaien, vanaf nu automatisch de update gaat installeren. Het is niet duidelijk hoelang het duurt voordat iedereen de update heeft gekregen. Microsoft raadt Windows 10-gebruikers daarnaast aan om indien mogelijk over te stappen op Windows 11.

Windows 10-versie 22H2 werd afgelopen november uitgebracht en is de laatste versie van het besturingssysteem. Het gaat om een vrij beperkte update, met kleine, nieuwe functies als de mogelijkheid om bepaalde notificaties wel door Concentratiehulp te laten tonen. Deze versie wordt nog tot 14 oktober 2025 ondersteund.

Windows Next

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

14-05-2023 • 10:36

192

Reacties (192)

192
191
65
5
0
79
Wijzig sortering
geforceerd updaten, dat is echt een top idee... Updates gaan namelijk ook nooit fout bij windows.
Ik ben het principieel met je eens dat het eigenlijk niet kan dat een bedrijf beslist welke software jouw computer moet draaien.
Tegelijkertijd zie ik dat veel mensen dit willen. Ze vinden computers moeilijk en willen dat alles voor hun verzorgd wordt. Ze hebben liever dat het ding af en toe stuk gaat (bv door een mislukte upgrade) en ze nieuwe moeten kopen dan dat ze er zelf voor moeten zorgen.
Niet alleen onder Windows hoor, Apple gebruikers gaan daar nog veel verder in.

Sterker nog, ik denk dat veel mensen het gevoel hebben dat MS (net als alle andere softwareleveranciers) de plicht heeft om dit te doen. Voor een deel snap ik dat zelfs omdat ik ook wel zie hoeveel oude & onveilige machines er nog rondzwerven op internet.

De andere kant die medaille is wel dat de computer steeds verder wordt dichtgetimmerd zodat MS (of een andere leverancier) kan garanderen dat de gebruiker het niet kapot kan maken. De gebruiker wordt zo bijna de vijand van de programmeur. Dat zit mij wel heel erg dwars. Ik vind computers geweldig en hoop dat iedereen er van kan profiteren en genieten. Ik geloof dat computers/internet een fundamentele rol in onze communicatie en onze maatschappij hebben ingenomen en dat het einde nog niet in zicht is. Kennis & debat zijn de hoekstenen onder de democrait. Die processen lopen tegenwoordig online en via onze computer. Ook zonder stemcomputers zijn computers een groot onderdeel van het democratische proces.

Als iemand dan zegt "ik wil het niet weten, laat een sterk bedrijf maar voor mij beslissen" dan krijg ik heel erg de kriebels want dat komt in mijn oren aardig dicht in de buurt van vragen om een dictator. Er schijnen ook mensen te zijn die daar willen en wetens om vragen.

Ja, dat is een heftige vergelijking en nee, ik zeg niet dat MS of een ander bedrijf de baas is van de wereld of dat probeert te worden, maar laten we ze niet in die rol forceren. Ik heb het gevoel dat we wel op dat pad zitten doordat allerlei partijen (sommige gebruikers, Hollywood, de aandeelhouders, de adverteerders, de overheid) steeds strengere eisen stellen waardoor er geen andere uitkomst meer is dan alles helemaal dichttimmeren en de gebruiker het kind van de rekening is.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 23 juli 2024 11:54]

Sommige mensen kopen een auto om van a naar b te rijden. Ze brengen hem 1 keer per jaar naar de garage. Anderen vinden het heerlijk Anderen vinden het heerlijk om er elk weekend aan te sleutelen en kennen elk schroefje.

Zo zie ik het ook met computers. Voor sommigen is het een doosje wat een bepaalde taak uitvoert. Voor anderen is het een ding om te optimaliseren, aan te passen en af en toe een nieuwe printplaat in te stoppen.

Iemand die van knutselen en aanpassen houdt zal waarschijnlijk wel een systeem kiezen waarbij dat kan. Iemand die zonder angst op fatale fouten zijn taak wil uitvoeren neemt dan wel een dichtgetimmerd systeem.
Ik snap je vergelijking en heb er tegelijkertijd moeite mee omdat computers een andere rol in ons leven hebben dan auto's én de beperkingen op computers veel verder gaan.

Het belangrijkste punt is dat je bij een auto zelf de chauffeur blijft. De fabrikant van de auto legt geen regels op over waar je wel of niet kan rijden met je auto. Zelfs de maximale snelheid wordt niet afgedwongen maar overgelaten aan de chauffeur. Ook onderhoud wordt niet door de fabrikant afgedwongen.

De regels die er zijn voor auto's komen niet van de fabrikanten maar van de overheid en die regels worden democratisch vastgesteld. Als ik het er niet mee eens ben kan ik naar de rechter of de stembus gaan.

Een belangrijk verschil is ook dat er honderden autofabrikanten zijn die fel met elkaar concurreren en elkaar zo eerlijk houden. Als een fabrikant lui wordt of zich te streng opstelt zijn er een hoop echte alternatieven. Je kan zo een auto bij een andere fabrikant kopen die op alle fundamentele punten net zo goed is als de auto's van andere fabrikanten. De verschillen zitten in de detalis. Een ander merk auto kopen heeft nauwelijks invloed op andere aspecten van je leven. Je raakt geen duizenden euro's aan software kwijt of bergen aan bestanden die je niet meer in kan lezen.

In de softwarewereld is dat heel anders. Migreren van Windows naar MacOS of Android (of andersom) is heel erg lastig en heeft grote gevolgen voor zo'n beetje alles wat je met je apparaat doet. Als het uberhaupt al mogelijk is om voor een ander OS te kiezen.


Ik snap dat mensen wíllen dat hun computer net zo'n blackbox is als hun auto maar de wereld is nog niet zo ver. Om daar nu bewust voor te kiezen is in mijn ogen net zo iets als democratisch stemmen voor een dictator. Ik zie de aantrekkingskracht maar de risico's zijn te groot, dat moet je niet willen.
Ben het met je eens dat de vergelijking mank gaat op de verplichting, maar de strekking is hetzelfde.
Voor een deel is het wat mij betreft het gemak van de automatische update: Moet ik daar ook nog aan denken.
Enne, gelukkig bij mij nog nooit verkeerd gegaan, die automatische update. Even afkloppen.
Mazzelaar, ethernet driver stuk ge-update via Windows update was het hoogtepunt. (gelukkig bestaat er nog usb tethering op een desktop zonder wifi).
Ik heb een ethernetkabel aangesloten op mijn usb-poort. Een adapter gekocht bij Ali. Op mijn laptop alleen WiFi en soms heb ik ethernet nodig, vandaar. In de adapter zit ook een stukje software voor ethernet via usb.
Bij mijn auto moet ik ook de banden verwisselen als het profiel te weinig is voor de overheid terwijl ik er denkelijk nog een paar duizend kilometer mee kan rijden. Voor een auto heb je een rijbewijs nodig, voor de digitale snelweg niet en daarom gebeuren daar ook zo veel ongelukken. De automatische updates zijn dus bescherming om dit tegen te gaan. De knutselaar heeft dit niet nodig want die heeft een"digitaal" rijbewijs!
Inderdaad, wat je allemaal aanhaald heeft duidelijk te maken van een groot gebrek aan concurrentie en ik snap niet waarom overheden hier niet streng op zijn. Ze moeten gewoonweg alles openbreken en eisen dat alles met elkaar werkt. Toen Microsoft met Windows Phone kwam en Nokia opkocht deden Google en Apple moeilijk en saboteerde ze het zelfs om een derde speler uit de markt te drukken (wat ze achteraf gezien is gelukt). Wereldwijd hadden overheden/toezichthouders moeten ingrijpen, want Microsoft probeerde te concurrenen als derde speler.
Met auto's gaat het net zo dezelfde kant op, langzaam maar gestaag. Volvo heeft al auto's begrensd op 180 km/u, Renault prikt ze ook op 160 als ik me niet vergis, dus je hebt al niet meer de volledige vrijheid.

De extra rijhulpen zijn nu nog redelijk vrijblijvend, maar worden steeds dwingender geimplementeerd naarmate ze verder rijpen. De lane assist is een mooi voorbeeld: bij nieuwe auto's is het nu een functie geworden die je met elke restart nu elke keer weer opnieuw uit moet zetten als je hem niet wilt gebruiken.

Het is een kwestie van tijd dat cameras en zo ervoor gaan zorgen dat je "geholpen" wordt om goed te rijden. Fabrikanten gaan ook accessoires steeds meer naar een abonnementenmodel pushen, zodat je maandelijks mag lappen voor je stoelverwarming.

Ik zie dus geen verschil met de PC wereld om eerlijk te zijn.
Sleutelen aan een auto van tegenwoordig?

Een auto van voor het jaar 2000 is leuk om aan te sleutelen. Daarna word het de gemiddelde sleutelaar alsmaar moeilijker gemaakt om nog enigzins aan een auto te kunnen sleutelen. Met moderne auto's kom je zonder computer/laptop al niet ver meer.

Maar ik snap je punt. Om de vergelijking in de computerwereld te houden: Een knutselaar zit allang met een Raspberry Pi SBC en/of andere merken Single Board Computer te werken. Windows begint steeds meer een gesloten systeem te worden (met lichtend voorbeel Apple), terwijl het in de beginjaren een omgeving was welke veel meer weg had van SBC-omgevingen van nu.
Maar ik snap je punt. Om de vergelijking in de computerwereld te houden: Een knutselaar zit allang met een Raspberry Pi SBC en/of andere merken Single Board Computer te werken.
Nou daar haal je niet veel power uit hoor. Zelfs een pi 4 is op het randje zelfs maar als minimale desktop.

Ik draai zelf een NUC 10e generatie met FreeBSD, juist om wat @CAPSLOCK2000 noemt. Ik heb geen zin in een dichtgetimmerd OS, dat ook nog eens mijn hebben en houden naar de maker door loopt te brieven. Zelfs de mainstream Linuxen wil ik niet meer. Alleen op mijn game PC gebruik ik nog windows.

Het probleem is wel dat je als hobbyist steeds meer uitgesloten wordt. Als ik mijn firefox user agent (op FreeBSD) niet verander naar die van Chrome op Windows word ik eindeloos bestookt met captcha rotzooi. Je ziet steeds meer dingen als attestation in authenticatie tokens (de toekomst van wachtwoorden) waardoor bijvoorbeeld banken kunnen afdwingen dat je met bepaalde software werkt.

Heel vervelend want wil wil alles gewoon zelf kunnen blijven beslissen. Zo wordt dat de facto steeds moeilijker gemaakt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 11:54]

Een auto van voor het jaar 2000 is leuk om aan te sleutelen. Daarna word het de gemiddelde sleutelaar alsmaar moeilijker gemaakt om nog enigzins aan een auto te kunnen sleutelen. Met moderne auto's kom je zonder computer/laptop al niet ver meer.
Net als de laptops van tegenwoordig. Vroeger kon je nog makkelijk bij de ram en Hdd/ssd bijvoorbeeld met een schuifje. Nu is het ook een stuk moelijker gemaakt (ligt wel aan het model overigens).
Je kan aan de auto sleutelen net als aan de PC.
Je bent echter wel verplicht 1x per bepaalde periode een APK keuring te doen en evt. zaken oplossen die een APK in de weg staan.

Ofwel ondanks dat het een doos/auto is die je van A naar B brengt zit je (zelfs nog meer) vast aan verplichtingen, die voor velen jaarlijks is (tenzij je least, maar dan zit je wel vast aan een onderhoud contract).

[Reactie gewijzigd door Slaiter op 23 juli 2024 11:54]

Inderdaad, de meeste mensen zien de computer, mobiel of whatever als een tool om iets te doen en verder niks. Net zoals de auto. In hun ogen moet het het gewoon doen.
Het blijft opvallend dat Microsoft hun LTS-versie niet aan normale gebruikers aanbiedt. Dat je dus netjes je normale updates blijft krijgen maar slechts elke 5 jaar bijv hoeft te upgraden. Met een duidelijke keuze tussen de 2 versies en een melding dat als je de nieuwste functies wilt kunnen gebruiken je dan van de LTS-versie moet afstappen maar je dan ook verplicht bent om vaker te upgraden. Maar mensen keuze geven maakt vaak geen onderdeel uit van hun beleid.
Die zijn gefocuste op stabiliteit en security, alle andere verbeteringen zie je daar niet terug. LTS versies van Windows zijn niet fijn om als dagelijkse gaming OS te gebruiken bijv.

Enterprise is dan wel interessanter, daarvoor loopt de support van de H2 versies langer door en kan je extended support bijkopen.
Onzin.

Heb sinds 10 alleen maar LTSC gedraait, en op de Nvidia drivers die uiteindelijk support verliezen op oudere builds, is er niks bijzonders. Draai alle games als een zonnetje.

https://github.com/Marctraider/LiveScript-LTSC-21H2

Veel plezier ;)
Als je hardware ondersteund wordt is het wel te doen ja, echter al een paar situaties gehad waarbij een PC dood ging, een nieuwe PC besteld werd en de hardware daarvan ‘te nieuw’ was voor de lts versie die de fabrikant van de aangesloten apparatuur ondersteunde.

Ik snap overigens niet waarom men niet gewoon up to date blijft… zeker voor thuisgebruik. Mocht er iets niet werken is Windows ook binnen een kwartier weer geïnstalleerd, moet je alleen je applicaties nog even doen, ben je in een uurtje weer aan de slag…
Aan je link te zien ga je bij elke LTSC build gaan updaten, dat wilt zeggen dat je voor Windows 10 reeds 4 keer heel je machine opnieuw geinstalleerd hebt.

Waar zit het verschil dan nog met de gewone build? Jij zit namelijk ook gewoon telkens te upgraden maar dan met extra stappen.

Installeer anders eens LTSC 2015 of 2016, kom dan nog eens vertellen hoe dit als een zonnetje draait voor de gewone gebruiker als je recente hardware niet ondersteund is, geen driver support meer, browser weigert te installeren en die laatste office kan je ook vergeten.
Het blijft opvallend dat Microsoft hun LTS-versie niet aan normale gebruikers aanbiedt. Dat je dus netjes je normale updates blijft krijgen maar slechts elke 5 jaar bijv hoeft te upgraden. Met een duidelijke keuze tussen de 2 versies en een melding dat als je de nieuwste functies wilt kunnen gebruiken je dan van de LTS-versie moet afstappen maar je dan ook verplicht bent om vaker te upgraden. Maar mensen keuze geven maakt vaak geen onderdeel uit van hun beleid.
Ik denk dat 'geld' de makkelijkste verklaring is. Wie betaalt er, hoeveel, en waarvoor?
De meeste consumenten betalen heel weinig voor Windows. Ze krijgen het voor een prikkie bij hun computer en tussentijdse upgrades krijgen ze gratis. Daar zal MS dus minder moeite voor doen dan voor zakelijkse gebruikers die een aardig bedrag per jaar betalen.

Software onderhouden is duur. Software testen ook. Consumenten krijgen dus niet de dure LTS versie maar worden ingezet om nieuwe ontwikkelingen te testen. Als hun oude computer niet meer ondersteunt wordt en ze een nieuwe moeten kopen is dat niet het probleem van MS (sterker nog, bij die nieuwe computer zit waarschijnlijk ook weer een nieuwe Windows licentie).

MS kan ook op andere manieren geld verdienen, bv met reclame, of door diensten aan consumenten te verkopen als O365. Wat dat betreft is Windows vooral een manier om klanten te bereiken.

Het klinkt allemaal misschien wel heel zakelijk of zelfs een beetje cynisch, maar volgens mij zit er niet meer achter dan een eenvoudige afweging tussen belangen en kosten.
Maar waar ligt de grens dan? De updates zijn een service die bij het OS komen, als MS geen updates zou bieden voor Windows dan zou Windows er niet meer zijn. De meeste mensen willen dan ook nog eens dat dat OS gewoon out of the box gelijk paraat is voor gebruik, en dat ze niet naar allemaal updates hoeven te zoeken.

Wil je meer controle, dan is automatische updates uitzetten ook weer niet zo moeilijk voor een Tweaker.

Het is lastig om een grens te trekken tussen wat je wel/niet bij een OS ingebakken wilt hebben, maar software voor het automatisch installeren van updates is voor mij nou net een van de belangrijkere zaken. And again, je kan het automatisch updaten prima uitzetten als je daar je redenen voor hebt (waar ik best prima in kan komen).

Als je een barebones OS wilt met enkele wat bassale drivers, een shell, en niet veel meer: Die kan je ook wel vinden. Neem dan geen Windows, er is meer keuze dan ooit. Ik heb ook een apparaat hier op Linux draaien, al staan automatische updates daar ook gewoon aan out-of-the-box (dat is zeker niet een MS specifiek dingetje).
Het ding is dat uit bij windows niet meer uit is.
De gebruiker wordt zo bijna de vijand van de programmeur.
Ik denk eerder dat de programmeur (zéker die van een OS) zijn collega programmeur als vijand ziet en hem wil dwingen om netjes te werken. Ik herinner me de chaos nog met alle ini-files onder W3.1 en alles wat her en der in de meest vreemde directories werd geïnstalleerd onder b.v. W98.
Om die OS'sen schoon te houden dat was niet te doen. Laat staan dat de gebruiker daar het overzicht kon bewaren.

Dat dat nu dichtgetimmerd wordt om te zorgen dat het OS in elk geval blijft draaien wanneer er een programma gede-installeerd wordt vind ik nog niet zo erg. En ja... dat systeem beperkt ook de gebruiker die niet gehinderd door enige kennis de zaak verbouwt.
Ik ken ook gebruikers die de computer niet moeilijk vindt of het vermogen heeft om te kunnen inlezen, maar productief wil zijn en blijven. En andere prioriteiten heeft.

Het het er laatst nog over met mijn financieel adviseur.
Die was het "gepush" van Microsoft zoals hij dat zo vertelde beu. De hele tijd (nieuwe) icoontjes op ander plaatsen (Hij bedoelt de telkens aangepaste en nieuwe GUI van Office, van Edge (en ook nieuwe versie) en Windows tijdens de levensfase van 10).

Daarnaast ook continu het gejammer om het optimale profiel van Edge te gebruiken, OneDrive en de 'apps ads' vanuit het start menu. Natuurlijk kun je dit deels uitschakelen maar ik ben het met hem eens, dat Edge de laatste tijd wel erg veel mekkert over dat optimale profiel van ze. En uiteraard geheel toevoellig als je al die telemetrie uitschakeld. Die dan weer 'uiteraard' netjes aanstaat in Edge.

Nu kun je Office, Edge op een ander 'channel' zetten zodat updates en veranderingen iets minder snel binenkomen. Helaas is dit vaak een kwestie van weken.

Een structurele optie zou een LTSC versie voor consumenten kunnen zijn. Maar die gaat er uiteraard, om meerdere redenen niet komen.
Niet alleen onder Windows hoor, Apple gebruikers gaan daar nog veel verder in
Ik zie het anders. Mijn Mac/iphone moét het altijd doen en moet veilig zijn. Zelfde geldt voor mijn daily driver, een toyota, inderdaad 1x per jaar naar de garage, want daarmee verdien ik de centen.

Van mijn linux omgeving blijven ze echter af, net als mij knutsel auto, raspberry pi en andere knutsel zut.
Het is toch handiger als een ongeïnteresseerde niet zelf aan de slag gaat? Hoe lang voordat zijn computer deel uitmaakt van een zombienetwerk? Je moet ook denken aan dat door het negeren van beheertaken, je richt schade aan anderen, net als met bijna alles in leven.

Ik denk trouwens dat het makkelijkst is een optie bieden tijdens installatie: ben je noob of ben je expert. Noobs krijgen alle opties voor zijn eigen use case, experts krijgen de defaults bedoeld voor experts en natuurlijk geen kunstmatige limieten.
Ik heb liever geen updates, maar ben wel graag up to date _/-\o_
Ze hebben liever dat het ding af en toe stuk gaat (bv door een mislukte upgrade) en ze nieuwe moeten kopen dan dat ze er zelf voor moeten zorgen.
Niet alleen onder Windows hoor, Apple gebruikers gaan daar nog veel verder in.
Die Apple vs Windows vergelijking snap ik niet. Als je het over upgrades hebt dan denk ik dat juist bij Apple dat minder vaak fout gaat omdat ze zich minder zorgen hoeven te maken in de enorme hardware diversiteit waar Microsoft zich wèl om moet bekommeren.
Waarschijnlijk verwijst hij naar fanboy shizzle. Hoe Apple kopers allemaal schapen zijn, aangezien Apple niks fout kan doen in hun ogen etc.

Vond de Apple fanboy discussie wel grappig in het begin wel jammer dat het alsmaar doorgaat en vooral van een kant komt.
Het gaat niet om de verschillen maar om de overeenkomsten: beide groepen vinden dat de leverancier de werking en veiligheid van de software moet garanderen en dat ze daar zelf eigenlijk geen verantwoordelijkheid in hebben of willen hebben.

Ook Windows upgrades gaan vaak genoeg (meestal) wel goed dat mensen zich er geen echte zorgen over maken. In ieder geval niet genoeg om het product niet te kopen. Niet dat mensen veel keus hebben, maar goed, uiteindelijk kopen ze en dat is wat telt.
Misschien is daarom een tussenweg het beste: Goede defaults hebben en automatisch updaten, maar ook power users de keuze te geven om niet automatisch te updaten en dingen anders in te stellen.

Dit is wat Apple op de desktop goed doet maar mobiel niet (Apple iphones zijn helemaal dichtgetimmerd). Android doet dit iets beter maar Android is zo erg gefragmenteerd dat updates afhankelijk zijn van te veel partijen (nog steeds) en daardoor dus heel langzaam gaan.

En Linux is geweldig, alleen voor de ICT-er en programmers onder ons. De gebruiker gaat echt niet de terminal gebruiken om instellingen te wijzigen omdat daar geen GUI interface voor is gemaakt of als dingen stuk gaan om dan uit te zoeken hoe je dat in de terminal fixt.

Windows is daarintegen toch een soort van balans van alles. Ondanks dat Linux gewoonweg beveiliging veel beter heeft geregeld en als Linux eenmaal goed draait het heel stabiel is.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 23 juli 2024 11:54]

Ik ben het principieel met je eens dat het eigenlijk niet kan dat een bedrijf beslist welke software jouw computer moet draaien.
Ik denk dat het bij OS software zeker kan (en wellicht ook moet)
Los van het feit of updates wel/niet goed gaan (gebeurt bij elke software), veel updates zijn security patches, bugfixes etc.
Door updates te forceren kan een patch een hoop problemen voorkomen.
Daarnaast zijn er niet een kazillion versies van een applicatie/OS in omloop, die allemaal ondersteund moeten worden.
Dus alles naar de laastse versie updaten, lijkt mij geen probleem
De gebruiker wordt zo bijna de vijand van de programmeur
Leuke stelling. Wat ik wel denk is dat de gemiddelde software engineer niet degene is die dit soort beslissingen kan maken. Een software bedrijf moet een speciaal hebben van UX designers en engineers die beslissen wat de beste keuzes zijn. Nu lijkt het nog te vaak 'we doen het omdat het kan' te zijn (voorbeeld: "Meer opties" onderaan het Windows 11 contextmenu. Duidelijk niet bedacht door iemand die UX hoog in het vaandel heeft).

Ik ken veel goede software engineers die ik totaal niet zou vertrouwen om een OS vorm te geven. Wat logisch is, want het zijn totaal andere vakgebieden.
Leuke stelling. Wat ik wel denk is dat de gemiddelde software engineer niet degene is die dit soort beslissingen kan maken.
Je hebt gelijk, ik heb een beetje spijt van het woord 'programmeur', ik had het beter over de 'leverancier' kunnen hebben dan het toe te schrijven aan degene die de code inklopt.
Ah oke. Ja ook dan moeten mensen die zich goed kunnen verplaatsen in Jan met de pet de beslissingen nemen, en niet de mensen die puur denken in wat technisch mogelijk is. We zijn niet allemaal tweakers ;)

Toch heb ik het gevoel dat sommige software engineers de gebruiker wel zien als hun vijand..
Akkoord lees maar hier ook : https://pirsa.org/18050006
"This is urgent: our world is made of computers, those computers are
designed to treat their owners as their enemies, and security
researchers can't audit those computers without risking civil and
criminal reprisals. That's a catastrophe in the making."
Cory Doctorow, zoek op "war on general-purpose computing" voor nog artikelen
Welk alternatief stel je voor?

Mensen met goede redenen weten wat ze moeten doen om te zorgen dat het niet gebeurt. Bij de rest zijn de problemen waarschijnlijk groter als het niet wordt geforceerd. Als ze al door hebben dat er iets gebeurt. Het is zegmaar niet de meest digitaal vaardige groep mensen.
Een waarschywing in beeld lijkt mij meer dan voldoende.
Niet echt. De meeste mensen negeren waarschuwingen en klikken ze gewoon weg. Of ze snappen het simpelweg niet en klikken het alsnog weg.

Resultaat is dan dat je na 13 juni vele miljoenen PC's aan Internet hebt hangen die onveilig zijn omdat ze geen security patches meer krijgen.

Die PC's kunnen dan onderdeel worden van een botnet, dat weer gebruikt kan worden voor zaken als ransomware-attacks, DDoS-attacks, hack-aanvallen etc etc.

Dat moet je écht niet willen. Daarnaast is de update al succesvol geinstalleerd op vele tientallen, zoniet honderden, miljoenen PC's. De kans dat er nog grote schokkende zaken aan het licht komen is dus erg minimaal, en het risico dus ook.
Dat is nou eenmaal het nadeel als mensen eigenaar zijn van hun spullen. Ik ben in ieder geval blij dat mijn OS de keuze aan mij laat of ik wil updaten of niet.

Als MS er nou eens voor zou zorgen dat hun updates niet zo verschrikkelijk lang duren en de security updates los zou koppelen van de software updates denk ik dat veel meer mensen uit hunzelf geneigd zijn om te updaten. (In linux mint kost een update meestal nog geen minuut en kan ik zelf kiezen wanneer ik update)

[Reactie gewijzigd door jbhc op 23 juli 2024 11:54]

Als MS er nou eens voor zou zorgen dat hun updates niet zo verschrikkelijk lang duren
De installatie van 22H2 duurt nog geen 5 minuten, en dan heb je het over een trage PC. Vaak nog korter dan dat.

Als die paar minuten al "verschrikkelijk lang" zijn, dan weet ik het ook niet meer.
de security updates los zou koppelen van de software updates
22H2 bevat niet eens security updates, het gaat om een feature update...
Sterker nog; die update staat al een poosje op de pc's. Van de week zijn zijn ze geactiveerd en is de update in mum van tijd gefixt. :)
(Bij mij in ieder geval op 6 pc's in beheer...)
Alle functionaliteit die 22H2 in zich heeft staat al lang op de computers van deze mensen, maar is simpelweg niet actief omdat het versienummer nog op 21H2 staat. Wat MS doet is simpelweg het versienummer verhogen naar 22H2, enkele dingen initialiseren en men is klaar met de opdate. De update om alles te doen is zelf nog geen 100KB groot.
Niet traag? Dat is afhankelijk van de hardware denk ik. Ik heb een Acer Spin 1 SP111 (Pentium), ik ben alleen met het installeren en updaten en een backup maken al twee dagen bezig geweest. Te zot voor woorden... Ik dacht nog: Toch maar even een full backup maken na deze uitermate lange zit, maar die backup deed er doodleuk 6 uur over, en die USB stick was niet echt de traagste.

Toegegeven: Ik heb de MS Store gebonden versie die erop zat vervangen door de reguliere Windows 11 via de MS Store. Na de update was ik praktisch mijn complete interne en externe hdd-ruimte kwijt en moest ik tussendoor nog de boel twee of drie keer opschonen. Op de USB stick stond uiteindelijk echter maar iets van 4GB.

Mijn Asus TUF (i7 2021) is aanzienlijk sneller met updates natuurlijk, maar daar vraag ik me soms ook van af wat het nou in hemelsnaam aan het doen is.
In het begin waren de feature updates van Windows 10 complete upgrades van je besturingsysteem en dus zware bevallingen. De afgelopen paar jaar werden er zo eigenlijk geen nieuwe features meer toegevoegd aan Windows 10 en had de installatie van de feature update nog minder impact dan de installatie van de maandelijkse cumulatieve updates.
Het is de 'enablement package' die het snel maakt. Dat 'zet' het alleen aan.

Maar de update zelf heeft dan ervoor al gedraaid en kost echt wel tijd.
Kom op zeg, er zijn meer dan genoeg gebruikers van Windows die totaal geen affiniteit met IT hebben. Die wel graag een laptop willen hebben om email te gebruiken, te kunnen browsen om bankzaken en overheid zaken zoals de jaarlijks belasting aangifte uit te kunnen voeren.

Die gebruikers snappen echt niks van updates. Maar de beveiliging updates zijn wel noodzakelijk dus prima dat die gewoon uitgevoerd worden.
Inderdaad. Een browser is vaak al voldoende. Daarom draaien computers in mijn omgeving vaak geen Windows meer. Linux doet het prima en ook digibeten kunnen er prima mee uit de voeten. Ze loggen in zoals ze gewend zijn. Ze starten de browser zoals ze gewend zijn. En voor de rest werkt het dan hetzelfde. En updates, ja die draaien stilletjes op de achtergrond en vallen de gebruiker helemaal niet lastig. Herstart niet nodig. LTS versie gaat 5 jaar mee.

Handige zaken als je vraagbaak voor veel mensen bent. Sinds ik mensen heb overgezet op een ander OS krijg ik bijna geen vragen meer. Linux op de desktop is simpelweg heel goed geworden en is voor 95% van de consumenten meer dan voldoende. Voor wat oudere hardware is het fantastisch want het RAM gebruik ligt bijzonder laag. Vers opgestart slechts zo'n 300 MB. Pas als de browser meerdere paginas heeft geladen dan loopt het op. Maar zelfs met 2 GB kom je al een heel eind.
Helaas denk ik toch dat Linux nooit mainstream word. Zag laatst een item over bedrijven waarvan de eigenaar fan is van Linux en daarom besloten om te beginnen met Linux ook voor de toen nog toekomstige werknemers. Echter hebben de meesten uiteindelijk toch weer moeten switchen naar Windows omdat de werknemers er niet aan konden wennen.
F_J_K Forummoderator @jbhc14 mei 2023 11:21
Yup. Die optie heb jij als tweaker die de consequenties kent, heeft een bedrijf dat legacy heeft draaien. Daar gaat het niet over. Het gaat over de digibete medemens. Die kiezen die niet.
Die optie heb ik als tweaker alleen omdat ik geen Windows meer gebruik.
Precies dit en niet anders
Dat is nou eenmaal het nadeel als mensen eigenaar zijn van hun spullen.
Je hebt een punt als ze hun spullen dan ook off-line gebruiken. Maar mensen zitten ook op internet, doen er hun bankzaken, online aankopen etc. Dat moet als het even kan ook zo veilig mogelijk. De gevolgen van onveilige systemen zijn niet alleen voor de eindgebruiker die besluit niet te updaten. De bank, de online shop al je mensen in je contactenlijst zijn de dupe als jij een kwetsbaar systeem laat hacken en misbruiken.
Draai het maar eens om dat de gevolgen die jouw besmet systeem veroorzaakt op jou verhaalt gaan worden (wat eigenlijk gewoon logisch zou zijn) dan blijft er weinig over van de bewering van je.

Vroeger hadden we dat ook met Auto's. "Het wrak van de weg" voordat er een verplichte keuring kwam. Als je met je wrak op je eigen terrein blijft prima, maar ga je de openbare weg op heb je een gekeurde auto nodig. Wat mij betreft moeten ze dat hier ook verplichten. Je computer wordt maandelijks aan een audit onderworpen via een ISP en als je systeem te ver achterloopt blijf je maar lekker op het intranet van je ISP waar je alleen nog bij de patches kan komen om op level te komen of een andere praktische oplossing om dit af te dwingen.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 23 juli 2024 11:54]

Een interessant standpunt. Ben je dan ook van mening dat iedereen verplicht is om een griepprik te nemen?
Als je omgaat met kwetsbaren wel. Als je in een ziekenhuis werkt moet je van goede huize komen wil je deze weigeren maar ik vind deze vergelijking minder passend. Dit kan ook je eigen gezondheid schaden wat een reden kan zijn deze te weigeren.
De duur van Windows updates is inderdaad wel erg afhankelijk van de pc. Mijn pc doet er gemiddeld 2-3 minuten over. De laptops van m’n ouders 3-10. Het grappige, de laptop die veel van mijn medestudenten hebben doet er gemiddeld <1-2 minuten over. Echter zijn de stats van mijn pc vele malen beter dan die laptop.
Op geen gegeven moment is het niet langer verantwoord op menselijk falen (c.q. structureel weigeren/uitzetten van updates) te tolereren als de impact te groot wordt. Dan houdt 't een beetje op met de constatering "dat is nou eenmaal een nadeel van ownership". Een analogie met COVID-19 vaccinatie lijkt hier niet eens zo gek, zeker niet als je ziet wat de policy van Microsoft is ten aanzien van oude Exchange-servers (te weten: domweg afkoppelen).
Geforceerde updates op deze manier doorvoeren is een heel slecht idee van beheer. Want in verkeerde handen kunnen dan ook updates gepushed worden.

Uiteindelijk moet je de beslissing van een software update altijd bij de eigenaar van de hardware laten. Zakelijk is dat het bedrijf en anders is dit dit consument.

Microsoft is hier verkeerd bezig.
Apple ook, want sinds kort kun je ook sommige updates niet tegenhouden.

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 23 juli 2024 11:54]

In theorie leuk maar mensen als mijn moeder en mijn vrouw hebben echt geen idee. Die willen op start drukken, een browser openen en wat browsen. Die kunnen echtniet beoordelen of ze een update wel of niet willen, die hebben ook geen idee wat de risico's zijn van het niet installeren van een update.
Het zou anders zijn wanneer er een onderscheid wordt gemaakt voor alleen security updates. Met nog altijd een update om dit aan of uit te kunnen zetten.

Nu wordt een volledige Windows release dwingend gepushed.
Dit moet geen vrijbrief worden om allerlei ongewenste meuk alsnog erbij geinstalleerd te krijgen. Dat komt ongetwijfeld hierna.

Uiteindelijk gaat het erom wie is hier de baas is over de eigen spullen. Dat ben je nog altijd zelf en is niet Microsoft, Apple of wie dan ook.
Dan zet je het updaten toch uit? Best makkelijk met 5 seconden Google werk. Ik snap het probleem niet met dat updaten opt-out is. Dit maakt voor ons allen het internet een stukje veiliger en de mensen die het niet willen die kunnen het nog altijd prima uitzetten. Echter de digibeten die weinig verstand van zake hebben betreffende het belang van security fixes, die worden zo wel aan een veiliger systeem geholpen.
Kan het updaten worden uitgezet? Ik haal dat niet uit de tekst namelijk.
Ja hoor. Kan prima. Het is een klein beetje tweaken maar prima te doen als je 5 seconden googled. Het grote verschil is dat deze update voor nu nog handmatig geïnstalleerd moet worden en die binnenkort bij de automatische updates komt. Automatische updates installeren staat standaard aan en is een tikkeltje lastiger uit te zetten dan het vroegah was, maar nog altijd prima te doen. Zeker voor een Tweaker moet het weinig imponerend zijn.
Het is geen volledige windows release. Het is een minor update. In sommige cumulatieve maandupdates van 'vroegah' zaten meer changes.
Het is geen volledige Windows-release. Er is eigenlijk geen verschil tussen tussen 21H2 en 22H2 behalve het versienummer. De buildnummers van de maandelijkse cumulatieve updates zijn hetzelfde.

De installatie van deze release heeft zo goed als geen impact en is sneller gebeurd dan de installatie van de maandelijkse beveiligingspatches, omdat 21H2 en 22H2 zo goed als identiek zijn.
Maar die stellen het updaten dan nu wel al maanden uit?
Inderdaad, die houden echt niet bij welke patches er zijn. De Tweakers community is niet representatief voor de meeste computergebruikers.
Het lijkt me zo raar om steeds op uitstellen te drukken veel te veel werk.
En dat is prima voor de standaard instellingen. Je vrouw zou die instellingen nooit veranderen (en nooit gaan zoeken) en vind het wel best zo. En iemand die er wel meer controle over wil, wil het uit kunnen zetten. En dat is het probleem hier, het niet meer uit kunnen zetten. Ook niet als je zelf een professionele Windows beheerder bent die het hele registry en alle powershell commando’s uit z’n hoofd kent. Zo’n instelling mag best ergens verstopt zitten tussen geavanceerde opties met een grote waarschuwing er bij, maar hoort er wel te zijn. Het niet meer tegen kunnen houden is een kwalijke zaak, hoe je het ook wendt of keert. De standaard instellingen zijn wel prima, we willen de computer van tante Truus niet in een botnet omdat ze bij de eerste keer opstarten de vraag kreeg of ze automatische updates wel of niet wilt en onwetend op “nee” heeft geklikt.
Dat zou mogelijk zijn maar de kans daarop is gelukkig vrij klein. Daartegenover, het risico op botnets etc. Wat in de praktijk al dagelijks gebeurd.

Daarnaast kan je in iOS nog steeds alle vormen van automische updates uitzetten, ook de nieuwe update variant; “Emergency Response”. Op Windows is het ook nog te doen maar is het inderdaad geen voorgeschotelde optie meer.

Op de lange termijn beveiligings updates zonder nieuwe features, die andere systemen wel krijgen, leidt uiteindelijk tot veel te veel versies om te onderhouden. Sommige fixes werken ergens wel waar de ander niet werkt. Vooral voor Microsoft is dit een enorm probleem omdat het Windows team enorm is uitgedund. Big L voor Microsoft in dat opzicht.

Natuurlijk is Windows vandaag de dag ook geen product meer maar een service. Dit is ook logisch als je kijkt naar wat mensen willen. Bijv (zeker niet mijn favoriet maar toch belangrijk vooral onder de jeugd wie weer een ontzettend belangrijke doelgroep zijn) nieuwe emojis of ander leuke dingen, zoals de knip functie uit Apple foto’s, een hit onder de jeugd. Maar ze willen niet expliciet een nieuw OS kopen; gebruiken nog Windows 8 maar willen toch de nieuwe emojis.
Eens. Kom nog uit periode Windows dat een update naar Windows 3.11 heel erg spannend was. Nu niet meer. Hedendaagse gebruikers (gemiddeld) zien hun pc gewoon als een tool. Zonder de diepere ins en outs te snappen. MS die het ze makkelijk maakt of zelfs automatisch updates uitvoert, zien ze als een plus. En vanuit hen bezien, gewoon terecht.
WoW! Ben je zo naive? Het verleden heeft laten zien dat dit gewoon niet werkt, mensen lezen dit niet (goed).

En je Linux is echt niet rozengeur en zonneschijn! Linux vraag of je GRUB2 wil updaten... ;)

Dat wellicht jij en ik netjes onze eigen machines bijhouden, sure, maybe? Maar daarmee zijn we eerder de uitzondering dan de regel!
Ik begrijp niet zo goed waarom je mij naïef noemt. Ik ben gewoon van mening dat dit soort beslissingen bij de gebruiker horen te liggen.
Ik noem je naïef omdat jij er vanuit gaat dat de gebruiker waarop dit gericht is capabel is om hier zelf over te beslissen... Historisch gezien is dit gewoon niet het geval.

Ik heb ook een idealistisch idee dat mensen zelf horen te beslissen, echter was mij al snel duidelijk dat het gros van de samenleving niet fatsoenlijk kan omspringen met wat hoort (~30 jaar geleden)... Dus tenzij jij in/met de bende van anderen wil zitten, zullen anderen er voor moeten zorgen dat zij die niet capabel genoeg zijn niet meer die eigen keuze hebben. Hoe dingen horen en hoe dingen daadwerkelijk gebeuren zijn twee heel verschillende zaken, met vaak een wereld van verschil!

En dat geld echt niet alleen voor computers. Laat ik een voorbeeld nemen: Auto rijden, een jaar of twintig geleden had ik collegae die na 8 keer examen doen, nog steeds geen rijbewijs hadden... Toen ik zij "Wellicht is dit gewoon een indicatie dat je niet geschikt bent om auto te rijden?" werd ik heel vuil aangekeken. Vele jaren later zelf gaan lessen, na 90 uur en een proef examen heb ik zelf besloten dat de wereld een heel stuk veiliger zou zijn, als ik met mij hand-oog coördinatie van een baksteen, niet achter het stuur kruip. Als ik niet die zelf kennis zou hebben, zou ik graag willen zien dat de staat gewoon zou zeggen, jij bent niet geschikt voor auto rijden, geen rijbewijs! Ipv. hoe het nu gaat dat als je maar vaak genoeg examen doet de lat steeds lager wordt gelegd en je uiteindelijk alsnog je rijbewijs krijgt (op hoop van zegen)...
Dat is een mooie reactie maar dat maakt mij nog steeds niet naïef. :)

Ik weet hoe de gemiddelde gebruiker met zijn of haar pc omgaat, ik denk namelijk dat bijna iedereen op deze website dat wel weet. Ik zie de hele"shitshow" zich namelijk al 35jaar ontwikkelen (ja, ik ben nog uit de tijd dat je een enorme nerd was als je thuis een pc had en wist hoe dat werkte). Ik ben alleen fel tegen het als maar weg geven van welke verantwoordelijkheid dan ook want dat maakt ons als samenleving er op de lange termijn echt niet beter op.
Ik ben alleen fel tegen het als maar weg geven van welke verantwoordelijkheid dan ook want dat maakt ons als samenleving er op de lange termijn echt niet beter op.
En hier zijn we het niet met elkaar eens. Ik ben van mening dat als je er vanuit gaat dat iedereen wel die eigen verantwoordelijkheid neemt het wel goed komt, je sterk naïef bent. Ik ben van mening dat je eerst moet bewijzen dat je voor handeling X capabel genoeg bent om die verantwoordelijkheid te krijgen, zo niet, dan wordt je gewoon behandeld als een klein kind die daar niet zelfstandig over kan beslissen. Ik kijk niet zozeer naar de persoonlijke vrijheid, ik kijk naar de schade die je de rest van de maatschappij kan aandoen.

Ik ben van mening dat iedereen ongeremd zijn eigen ding laten doen op korte en lange termijn de samenleving niet beter maakt. En ik kan daar bergen bewijzen voor aanleveren. Heb jij iets meer dan je onderbuikgevoel? En kom niet aan met onderdrukkende regimes, want dat is geheel wat anders. Ik heb het over meer een meritocratie.
Wederom neem je aan dat ik naïef ben. Behalve dat dat op de man spelen is is dat onjuist.

Ik denk alleen dat het veel beter is om de hele boel maar eens goed fout te laten gaan.

Al het wegnemen van welke risico's dan ook wat er de afgelopen 40jaar stelselmatig gebeurt is iets waar je als mens niet beter van wordt. Je moet fouten maken om ervan te leren. Als je nooit fouten maakt omdat je dat onmogelijk gemaakt wordt is de puinhoop die ontstaat zodra je wel een fout maakt uiteindelijk niet te overzien omdat daar dan niet mee omgegaan kan worden.
Ik noem je naïef omdat jij er vanuit gaat dat de gebruiker waarop dit gericht is capabel is om hier zelf over te beslissen... Historisch gezien is dit gewoon niet het geval.
Is dat dan een computersysteem probleem of een gebruikersprobleem?

Filosofsch gezien zou ik zeggen dat het een gebruikersprobleem is. Het volgende gaat arrogant klinken, maar het is een eerlijke vraag: Welk nut heeft een computer gebruiker, als deze zich niet kan of wil educeren over computers en hoe dat er (enigzinds) veilig mee te werken valt?

Het computersysteem is ingestapt om dit probleem op te lossen en controle weg te nemen van de gebruiker. Dat heeft er dan weer voor gezorgd dat een steeds groter wordende groep computers voor steeds meer taken word ingezet, waardoor het nu niet meer uit het straatbeeld is weg te denken. Het heeft ook toe geleid dat deze gebruikersgroep nu een gevaar vormt voor zichzelf en anderen.

De oplossing van het computersysteem mocht destijds er leuk hebben uitgezien, maar is in de loop der jaren een ingrijpend probleem geworden. Het heeft er namelijk ook voor gezorgd dat deze groep van niet-kunnende of niet-willende mensen (flink) groter en vaak ook nog eens dommer (in relatie tot computergebruik) is geworden.

De werkelijke oplossing was onderwijs voor eindgebruikers. Om de auto-vergelijking maar weer eens aan te halen: misschien zelfs wel een soort van "rijbewijs" met theorie- en praktijk-examen deel.
Ja, besef me maar al te goed dat deze oplossing in het begin wel een hele hoop moeite zou hebben gekost en het hele verloop van computers met tientallen jaren vertraagd.

Nu zitten we echter met een opzet die niet echt beter is te noemen, lijkt me. Iets met gebakken peren, geloof ik. De niet-kunnende en/of willende gebruiker verdrinkt in jargon en klikt zonder na te denken op knoppen, want zij zijn in een samenleving aanbeland waarin ze amper tot geen betekenis meer hebben zonder een computer/laptop/tablet/telefoon.

Gebruikers die zich wel voor computers interesseren en kennis/kunde daarover hebben opgedaan, zijn veel te snel geweest met het doordrukken van de computer in de generale samenleving. De gedachte daarachter was niet slecht. Integendeel, zelfs. Maar het heeft wel geleid tot deze vorm van miserie waaronder alle computergebruikers onder gebukt gaan.

Maar er is al een redding aan de gang, de Single Board Computer. Krachtig en vaardig genoeg voor de knutselaar, terwijl het ook moeilijk genoeg is dat de niet-kunnende en/of willende gebruiker er geen aandacht aan besteed. En dat een 'ondernemende' niet-kunnende en/of willende gebruiker al heel gauw zich de neus stoot als deze zich met SBC's bezighoudt is een zegen.

Hopelijk zijn we als gemeenschap wel slimmer gewoorden en laten de situatie met SBC's zoals deze nu is: uitstekend voor de kunnende gebruiker en een uitdaging voor de wel-willende (nieuwe) gebruikers, welke de beloning daarvan beter weten te waarderen dan vorige generaties hebben gedaan..
Is dat dan een computersysteem probleem of een gebruikersprobleem?
Dat ligt er dus aan. Laat je dat aan de gebruiker over, dan is het een gebruikersprobleem, ga je dat forceren als leverancier, dan wordt het een computersysteem probleem van de leverancier. Hier neemt MS dus een bepaald stuk verantwoordelijkheid uit handen bij bepaalde gebruikers (die nog zelf niet hebben geupgrade).

Een computer/internet 'rijbewijs' schiet natuurlijk helemaal niets op als je uiteindelijk de drempel zo laag stelt dat er eigenlijk geen kennis/inzicht wordt geijsd van de gebruiker, wat nu eigenlijk gebeurd met het auto rijbewijs.

Iets als een iOS of een iPadOS waarbij de gebruiker eigenlijk weinig kan sleutelen aan het OS is wellicht een veel betere oplossing voor de doorsnee gebruiker. Met daarbij geforceerde updates. En sure, je kan het jailbraken, maar als je dat al kan heb je in ieder geval al genoeg inzicht...

Het probleem van MS is natuurlijk een beetje dat het altijd redelijk 'open' is geweest en het eigenlijk niet te doen is om dat er van te maken (ook al hebben ze dat geprobeerd). Maar ze zijn wel steeds meer bezig met controle te nemen over het OS zelf, natuurlijk kan je daaromheen werken, maar ook dan heb je weer voldoende kennis in huis.

SBCs heb je ook in verschillende categorieën. Met een Raspberry Pi 400 Kit kan je eigenlijk direct aan de slag zoals we dat vroeger deden met een homecomputer (C64/Amiga500). Maar als je een losse Raspberry Pi 4 koopt wordt het al weer wat lastiger met zelf een SD kaartje flashen, maar ook dat is een heel stuk simpler gemaakt met software van de RP foundation/project. Maar als mensen daar al mee willen beginnen heden ten dagen, dan geeft dat al een hele andere mentaliteit weer. Of dat voldoende is durf ik je niet te zeggen...

Ik denk dat het gros van de mensheid prima uit de voeten kan met een gesloten smartphone/tablet/laptop/minipc waarbij alles gemanaged wordt voor de gebruiker vanuit de leverancier. Maar zoals we zien bij Apple hangt daar gewoon nog een premium prijs aan en zelfs dan (MacOS) is een significant deel nog erg gebruiker gevoelig (hoewel ze daar al heel veel van uit MacOS hebben gesloopt. Als mensen echt willen kunnen ze altijd nog zelf gaan rotzooien met Linux, maar ook daar zien we steeds vaker kant en klare systemen voorbijkomen met relatief gebruikersvriendelijke, maar niet gebruikersveilige* distributies.
Ik betwijfel sterk of onderwijs de oplossing was geweest. Dat heeft ook enkel nut voor mensen die het willen.

Meer dan genoeg mensen met een rijbewijs weten ook alleen het minimale om het ooit te kunnen hebben gehaald. Wat weet je nog van scheikunde etc? Als mensen vroeger wisten om bepaalde onderhoudstaken uit te voeren, wisten ze dan gewoon de stappen die ze moesten uitvoeren of daadwerkelijk wat ze deden?

Voor veel mensen gaat het niet eens om de telefoon of computer. Maar camera, muziek en sociale contanten. Vooral de apps dus. Op de middelbare, nog vrij recent, kon ik aan sommige mensen ook meermaals uitleggen hoe ze iets simpels moesten doen Maarja. En ik snap ook dat als je alleen een computer hebt om een webshop te bezoeken of solitaire te spelen dat je geen zin hebt of interesse om andere stappen te moeten uitvoeren. Hence het succes van de game consoles. Of neem de eerste telefoon die iemand krijgt, wellicht veranderen ze zoveel mogelijk. 2e is dit enorm minder. 3e vrijwel niet. Bij telefoon 5 of 6 is de kans groot dat ze zijn vergeten hoe ze dat überhaupt deden.

Maar uiteindelijk is het systeem toch subliem geweest? Het beschermt de mensen die er geen verstand van hebben, die je never nooit totaal tot 0 kan brengen en ik betwijfel sterk of het überhaupt met een aanzienlijk aantal te reduceren zou zijn geweest. Daarnaast beschermt het ook de andere kant. En het systeem omzeilen is appeltje eitje.
Er is wel wat voor te zeggen dit door te voeren, hoewel ik dat een dingetje vind als daardoor iets stuk gaat. Ik kan het vergelijken met mijn vorige werk, alwaar ik een database had gemaakt voor opslag van materiaal. Gezien ik wist hoe de groep daarvoor werkte (super ongeorganiseerd) heb ik alles dicht getimmerd en de menselijke factor enorm beperkt. Resultaat was dat als er nu iets mis ging, ik meteen wist waarom en wie het gedaan had. Dat kan je dan netjes uitleggen, vinden en het was opgelost. Mensen weten echt overal een zooitje van te maken, iets wat ik bizar vind maar ik denk dat het ligt aan gemakszucht, maar je kan uiteindelijk een proces enorm versnellen om hoofdpijn later te voorkomen.
Maar jouw voorbeeld is besrijfsmatig. Ik vind dat daar best wel een enorm verschil in zit.
Maar het zijn nog steeds dezelfde mensen. Die in een bedrijfssetting zich juist professioneler zouden moeten gedragen en zelfs daar gebeurt dat al niet. Dat was mijn punt een beetje, dan kan je dit van een gewone thuisgebruiker al helemaal niet verwachten. Ik vind je punt dat je zoveel mogelijk onder eigen controle wilt houden zeker een hele goede, ben ik helemaal voor, maar een security patch vind ik net even anders.
Noob mode on.
- Alles default
- Alles updated
- Alles 'simpel'
- Wat is een configuratiescherm?
- Clippy komt weer terug.

Noob mode off.
"Hey wil jij dat Cortana in je nek hijgt? Nee? Natuurlijk laten we die even opbokken"
"Vind je onze browser stom? Die zie je nooit meer?"
"Ow ik wist niet dat je telemetrie vies vindt, kom je niet meer tegen."
want bij linux gaat het wel altijd goed gelukkig....

W7 -> W10 is hier prima gegaan, maar ik hoef sommige ubuntu 20.04 machines nog niet naar 22.04 te brengen omdat ik dan gegarandeerd problemen veroorzaak met een aantal software pakketten die er niet op voorbereid zijn.
Zelfs met een normale apt kun je boel al slopen hoor… apt auto remove op het verkeerde moment kan best vervelend zijn…
Niet updaten en straks met een niet meer ondersteunde versie van Windows zitten met alle risico’s van dien, dat is een nog slechter idee.
Deze mensen zitten al in de laatste laatste ring er zijn al zat mensen over dus de kans op problemen is nu heel erg klein voor dit groepje mensen
automatisch =/= geforceerd.
Devices in en managed omgeving hoeven niet te updaten.

MS geeft aan: 21H2 krijgt vanaf 13 juni a.s. geen updates meer, dus we gaan 22h2 automatisch aanbieden als "update" voor unmanaged devices.

Air gap-ed devices hebben natuurlijk sowieso geen unmanaged updates, en daarnaast heb je natuurlijk altijd een opt-out om helemaal geen updates te krijgen op je connected device, over top idee gesproken...
Nog altijd beter dan miljoenen PC's straks kwetsbaar aan Internet hebben hangen, omdat ze na 13 juni dus geen security patches meer ontvangen na afloop van de support.

Daarnaast gaat het hier om de allerlaatste devices. De kans dat er grote problemen optreden die nog niet gesignaleerd zijn bij de tientallen, zoniet honderden, miljoenen computers die reeds op 22H2 zitten is natuurlijk verwaarloosbaar. Als er écht structurele issues zouden voorkomen was dat allang gebeurd.

En daarnaast kan je het ook handmatig doen natuurlijk, door de automatische upgrade niet af te wachten.
De hele tekst laat meer info zien:
On June 13, 2023, Home, Pro, Pro Education, and Pro for Workstations editions of Windows 10, version 21H2 will reach end of servicing. The upcoming June 2023 security update, to be released on June 13, 2023, will be the last update available for these versions. After this date, devices running these version will no longer receive monthly security and preview updates containing protections from the latest security threats.

To help keep you protected and productive, Windows Update will automatically initiate a feature update for Windows 10 consumer devices and non-managed business devices that are at, or within several months of, reaching end of servicing. This keeps your device supported and receiving monthly updates that are critical to security and ecosystem health. For these devices, you will be able to choose a convenient time for your device to restart and complete the update.
Dus MS doet voor consumenten en non-managed business devioces deze geforceerde update op W10 zodat deze nog wel beschermd/geserviced word. Imho vind ik dat MS hier een stukje sociale verantwoordelijkheid neemt wat betreft een veiliger internet. Of willen we terug naar die puinhoop ten tijde van XP waarbij 80%+ van de consumenten niet update? En we overspoeld werden door botnets, etc.

Managed zakelijke W10 installaties of Enterprise installaties (vaak hetzelfde) vallen buiten de boot en moeten het (al) zelf doen...
In die tijd dachten veel mensen veilig te zijn met de 1 maand geldige virusscanner die met veel pre-installs mee kwam. De nu standaard geïnstalleerde Defender dat geen proeftijd kent heeft het veel veiliger gemaakt.
Goed punt, echter vind ik dat het wellicht ook schijn veiligheid kan signaleren. In deze stage van Defender. Het heeft nog steeds wel grote minpunten. Maar zeker een hele goede stap. Vind het wel een enorm gemiste kans dat Defender bij offline use vrijwel nutteloos is aangezien het vrijwel alles doet via de servers van Microsoft. Ook vind ik het opvallend dat het in tech nieuws vaak hoog scoort maar als je dan gaat kijken naar tests dmv custom made virus pakketten dat defender toch nog redelijk wat mist. Zelfs vrij recente en massaal gebruikte malware.
Of willen we terug naar die puinhoop ten tijde van XP waarbij 80%+ van de consumenten niet update? En we overspoeld werden door botnets, etc.
Tegenwoordig heeft iedereen veel krachtigere computers met een veel betere internetverbinding tot hun beschikking. De botnets zijn nog steeds enorm groot, ze nemen alleen zo weinig resources meer in beslag zodat je ze niet meer opmerkt als deze zich op je systeem hebben gewurmd.

Naar mijn mening is dat de reden waarom jij denkt dat het vroeger qua botnets veel erger gesteld was dan nu.
Ik denk niet eens dat het alleen om sociale verantwoordelijkheid gaat. Het is ook wel meerdere keren gebeurd dat er weer een virus uitkomt dat "Windows 10 onveilig is" en er weer weet ik veel hoeveel nieuwssites artikelen erover maken en het in het journaal wordt opgenoemd.

Vervolgens maakt een een website als Tweakers een artikel waarin staat "Dit is alleen het geval bij oudere versies van Windows en dit was al 2 jaar geleden gefixt". Denk dat Microsoft (op zich terecht) ook niet zo blij is met die negatieve press vanwege een probleem wat ze al jaren geleden hebben opgelost, maar er nog steeds te veel computers zijn die niet geüpdatet worden.
Ooit gehoord van backups en systeem onderhoud ? Ik heb nog nooit Windows problemen gehad na een update. Dat is wat anders dan blindelings op die update knop duwen. Als Microsoft graag ziet dat je je boel up-to-date houdt zal daar ook wel een grondige reden voor zijn, niet ? Iedere computer moet je onderhouden. Is het nu een pc, een chromebook of een Mac. Beweren dat Windows een probleem kind is is ook leven in een droomwereld dat de rest altijd 100% functioneert. Men zou de oorzaak beter bij de eindgebruiker zoeken wat menig hoop rommel op hun computers installeert wat niet bij het basis systeem geleverd wordt. Ik heb van niks last. Daar zal de hond wel gebonden zijn.
Ooit gehoord van backups en systeem onderhoud ?
De mensen die daarvan gehoord hebben en het doen hoeven niet geforceerd te worden om te updaten.
Dus juist de mensen die geen backups draaien krijgen nu een probleem als de update fout gaat.
Van alle update die (bij kennissen) fout gingen kon ik ze gewoon via DART terug draaien of het opnieuw draaien via de handmatige online install gewoon fixen.
22H2 bestaat al even, alle bugs zijn daar wel uit.
software zo complex als een OS is nooit bug vrij, alleen is het niet erg genoeg om een update voor te maken ;)
In dit geval valt het wel mee, ja er zitten irritante zaken in de update die mijn leven als sysadmin nog moeilijker maken wat ik vervolgens weer met nieuwe policies moet tegen gaan. Maar het is stiekem nog steeds diezelfde 2004 versie van april 2020 met een nieuwe naam. Hij komt dus op de feature flag na gewoon als een normale update binnen.

Heel formeel doen ze dus nu alsof je anders geen beveiligings updates meer krijgt en je dus verplicht naar 22H2 moet updaten. In de praktijk blijf je gewoon op 2004 met de nieuwe features die nu standaard aan staan nadat je via de normale weg je beveiligingsupdate krijgt.
Anoniem: 58485 @Robbierut415 mei 2023 06:53
Probeer eens AtlasOS.

Afgeslankte W10.
Probeer eens AtlasOS.

Afgeslankte W10.
AtlasOS is een erg tof project, maar momenteel nog erg af te raden als daily driver. Ze hebben wel erg veel beveiligingsopties eruit gesloopt.
"Updates" is een probleem waar jij bij ieder OS vroeg of laat tegen een probleem aan zou kunnen lopen, voor een gedegen teststraat is dan van belang voordat updates worden vrijgegeven. Hier gaat het om een "upgrade", die is wel wat groter en ook dan geld dat het goed moet worden getest. Feit is dat 21H2 gewoon EOL is en de enige optie nu een upgrade naar 22H2 (of naar 11).

Wat ik hier vooral mis is een Windows rolling-release voor consumenten. Waar is "Windows 10 is de laatste versie van Windows" gebleven en een goed doordacht update model dat daarbij passend is. De snapshot als 22H2 zijn dan prima bruikbaar voor commerciële toepassingen waar je meer controle wilt over het upgrade proces met name in combinatie met ondersteuning op software van derde partijen op software die je gebruikt.
Je kunt automatische updates altijd uitschakelen als je ze niet wilt.
inderdaad.. Net zoals virusscanners hun definitieupdate nooit fout gaat. Maar daar klaagt om een of andere reden niemand over..
En tot 14 oktober 2025 zal ik die laatste Windows 10 versie gebruiken.
Verander de licentie/versie naar LTSC, dan heb je nog tot 2032.
"dan heb je nog tot 2032" -> "IoT Enterprise only" Zie https://learn.microsoft.c...ealth/release-information

"The Windows 10 Enterprise LTSC 2021 edition (version 21H2) does not have extended support. It will reach end of servicing on 2027-01-12. Only Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 (version 21H2) will have support until 2032-01-13."

[Reactie gewijzigd door Raven op 23 juli 2024 11:54]

Ik heb Enterprise LTSC, is dat anders dan IoT Enterprise LTSC?
De IoT editie is zeg maar de opvolger van Windows CE voor embedded devices, denk aan geldautomaten e.d.
wat zit er in die " vrij beperkte update" (anders dan de al genoemde) waarvoor MS dat zo graag geinstaleerd wilt hebben?
De Windows 10 22H2-update bevat volgens Microsoft 'een reeks verbeteringen op het gebied van productiviteit en beheer'. Windows 10 versie 22H2 is nu via Windows Update door alle gebruikers te installeren.

In tegenstelling tot versie 22H2 voor Windows 11 gaat het in dit geval dus om een vrij beperkte update zonder grote nieuwe functies. BleepingComputer ontdekte vooralsnog alleen een nieuwe instelling waardoor belangrijke notificaties wel getoond worden wanneer Concentratiehulp is ingeschakeld. Normaal houdt de concentratiemodus vrijwel alle notificaties tegen.
Zie nieuws: Microsoft brengt Windows 10 22H2 uit, de enige 'feature-update' voor ...

Het is ook niet zozeer de inhoud dat Microsoft het "zo graag geinstalleerd wil hebben", maar het feit dat simpelweg de support voor 21H2 per 13 juni afloopt, en die dan dus geen security patches meer krijgt.

Dat zou betekenen dat er vele miljoenen PC's kwetsbaar worden voor security lekken. Als die aan Internet hangen, kunnen die lekken dus misbruikt worden door malware, waardoor die PC's onderdeel kunnen worden van een botnet, dat vervolgens weer misbruikt kan worden voor DDoS-attacks, ransomware-attacks, hack-attacks, spamruns, phishing campaigns etc etc. Dat risico wil je gewoon niet nemen.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 11:54]

Die keuze is aan iedereen zelf
Ik ben het met je eens maar zou wel willen dat meer mensen een bewuste keuze maakte. In alle eerlijkheid denk ik dat de meeste van de gebruikers die nog op een oudere versie van Windows zitten daar niet echt bewust en rationeel voor gekozen hebben. Dat rationeel zet ik er even bij omdat uiteindelijk iedereen een keuze heeft gemaakt om wel of niet op de upgrade-knop te drukken, maar ik even onderscheid wil maken tussen mensen die een duidelijke goed overwogen en dringende reden hebben om niet te upgraden tegenover grote groepen die geen concrete technische reden hebben om specifiek voor Windows 10 te kiezen maar meer op gevoel beslissen.

Ook hier op Tweakers denk ik dat de meesten meer op emotie en gevoel beslissen dan op grond van kille ratio. Dat doet iedereen op bepaalde punten, ik ook, dus lees dit niet als verwijt, zo bedoel ik het niet.

Om het wat concreter te maken zou je de vraag kunnen stellen waarom zo veel mensen nog op Windows 10 draaien en niet op Windows 11. Zelfs onder IT'ers lijkt het normaal te zijn om nog op het oude Windows 10 te zitten ook al is Windows 11 al twee jaar uit.

Natuurlijk zullen er een paar zijn wiens computer gewoon te oud is maar op deze site zullen dat er niet veel zijn. Zo zullen er ook wel een paar zien die een applicatie hebben die echt niet werkt op Windows 11 maar ook daarvan kan ik me niet voorstellen dat het er heel veel zijn. Je kan veel van MS vinden maar backwardscompatibility hebben ze hoog in het vaandel staan. Software die daadwerkelijk niet werkt is waarschijnlijk ook al heel wat jaartjes oud. Het probleem zit dan niet echt in Windows maar in applicaties die niet meer gemoderniseerd worden en waarschijnlijk helemaal geen onderhoud meer krijgen.

Ik schrijf dit niet om iemand aan te vallen of belachelijk te maken, maar om wat begrip en inzicht te geven in hoe mensen met computers omgaan. De meeste Windows-gebruikers die ik ken zitten nog op Windows 10, inclusief veel IT'ers. Allemaal hebben ze een reden maar bij de meesten is het vooral een emotionele reden, zo van "ik vind win10 fijner" of "geen zin in de upgrade" of "ik heb het te druk". Geen verwijten van mij he, ik heb ook een hoop emoties en moeilijke afwegingen op het gebied van IT.

Als we het echt rationeel benaderden was iedereen inmiddels overgestapt naar Windows 11 of een ander besturingssysteem, met uitzondering van een kleine groep die hardware/software heeft die economisch gezien nog niet is afgeschreven en nog een jaar of twee mee kan. Dat je een upgrade in het begin even uitstelt tot de ergste bugs & blunders er uit zijn is begrijpelijk, maar als dat punt twee jaar later nog niet bereikt denk ik niet dat het nog gaat komen. Als je niet naar Windows 11 wil kun je dus maar beter wat anders gaan zoeken voor Windows 10 geen support meer krijgt en MS je dwingt om te upgraden.

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan want zo heel veel alternatieve besturingssytemen zijn er niet en als de stap van Win 10 naar Win 11 al te groot is dan zal overstappen naar een ander OS ook lastig worden. Maar ja, wat dan. Als ik rond kijk onder mijn Windows gebruikende kennissen hebben de meeste geen antwoord anders dan de upgrade uitstellen en bidden dat het ooit nog goed komt.

Dat is een lang verhaal om te zeggen dat de meeste mensen eigenlijk nooit echt kiezen en ook niks te kiezen hebben. Het maakt niet veel uit wat je doet, uiteindelijk is de uitkomst hetzelfde. Vroeg of laat ga je de volgende versie van Windows (of MacOS/iOS of Android) gebruiken. Dan is het logisch dat veel mensen behoorlijk apatisch zijn op dit gebied, sterker nog, als er emotie is dan is het eerder verzet tegen dwang dan dat we blij zijn met de "hulp". Zo werken mensen.
Er zijn een aantal overwegingen die je kan maken om op bijvoorbeeld 10 te blijven
* minder ads
* hardware support (zoals je al noemde)
* software (noemde je ook maar (grote) organisaties hebben soms best veel custom software, dit moet je weer compleet testen).

Sowieso krijgt 10 nog ondersteuning dus waarom zou je dan al naar 11 moeten gaan? Ik heb zelf 11, werkt prima, maar waarom de start knop dan weer in het midden moet zitten (heb ik aangepast) en al die bloatware die erbij kwam. Is dat mijn oude pc bij de nieuwste games echt tekort kwam, anders had ik die nog steeds met Windows 10.
Zelfs onder IT'ers lijkt het normaal te zijn om nog op het oude Windows 10 te zitten ook al is Windows 11 al twee jaar uit.
Is ook vanwege de werkgever natuurlijk. Werkgevers zijn redelijk terughoudend en wij IT'ers werken vaak met wat we kennen van het werk om het door en door te begrijpen.

Ik ben wel over op Win 11 en ik vond een aantal dingen toch wel heel beperkt. Het "more options" in het rechts-klik menu is erg vervelend in explorer (gelukkig kan dit nog uit). Want veel dingen die 1 klik waren in windows 10, zijn nu 2 kliks.

De nieuwe taakbalk is minder flexibel. Waarom? Microsoft heeft best de mankracht om het een beetje op te leuken zoals ze met Win 11 hebben gedaan en toch de flexibiliteit te behouden.

Verder steeds meer irritante dingen die er in geknald worden. Nieuws headlines, weerberichten, stock trackers, donder toch op met die troep. In Edge rare afbetaling scams en functies die je smeken om kortingcoupons te gebruiken. Elke keer weer uitvogelen hoe ik dat er uit kan gooien. En natuurlijk updates en telemetrie die ik niet zelf kan beslissen zonder te lopen klooien.
Je kan veel van MS vinden maar backwardscompatibility hebben ze hoog in het vaandel staan.
Dat was natuurlijk zo, en op applicatie gebied nog steeds maar het laten vallen van redelijk recente hardware is wel iets nieuws. Met name als ik zie dat de meeste mainstream gebruikers vele jaren oude hardware gebruiken. Want een computer is nu geen dagelijks artikel meer voor veel mensen, ze gebruik het af en toe nog om een briefje te typen en dat soort dingen. Veel lichter gebruik dan voorheen toen we nog geen smartphones hadden. Daardoor kunnen ze ook veel langer mee en hebben mensen er minder geld voor over.

Zelfs een highend laptop uit 2010 kan nog prima mee qua specs. Om dat niet te ondersteunen (met name terwijl het technisch wel kan zoals de vele modders al hebben aangetoond) is gewoon een rotstreek en zorgt voor veel onnodige e-waste.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 11:54]

Dit is 1 van de weinige reacties die het over de aanbevolen W11 heeft.
Voor de meeste mensen zit er weinig op dan een nieuwe computer aan te schaffen.
Ook ben ik al mensen tegen gekomen die niet eens weten wat een bios is en daarom een andere computer kopen.
Mensen die hier op de site zitten zullen ook niet allemaal een systeem hebben wat geschikt is voor W11 ook al draaien ze het wel (zoals ik met een i5-7400 die eerst in de lijst stond en nu niet meer)
Er worden nog steeds nieuwe systemen verkocht die niet geschikt zijn voor W11 op dit moment.
En heel veel mensen weten niet eens dat dit speelt, zelfs nog 7 en 8 gebruikers die huiverig zijn voor 10 en zeker geen meldingen meer krijgen dat ze moeten upgraden :?
Als het na 2 jaar de nieuwe standaard mag worden en nieuwe pc's niet meer met Windows 10 verkocht mogen worden dan zit je nog met de 2e hands markt waar heel wat op Windows 11 draaiende systemen worden aangeboden.
Ondanks dat ik met mijn computer wat achterloop en deze meer aankan dan ik ooit nodig heb wil ik altijd meldingen vermijden zoals "Uw pc voldoet niet...invloed zijn op uw ervaring."
En meer informatie niet in het Nederlands en dan nog onduidelijk als je de hardware lijst al kan vinden.
Een processor met bouwjaar 2017 de i5-8400 of i3-8100 kan wel ook FCLGA1151. ? Kijk ik naar de generatie dan is mijn i5-7400 een 7e gen maar ook dan zijn er die wel officieel passen bij W11, i7 en i9.
De grens leggen bij een generatie i.p.v. productiedatum snap ik, maar het is mij niet duidelijk waar dat verder op is gebaseerd?
De grens leggen bij een generatie i.p.v. productiedatum snap ik, maar het is mij niet duidelijk waar dat verder op is gebaseerd?
Het gaat allemaal om een bepaald chipje dat je moet hebben. Ik zou je kunnen vertellen hoe het heet maar daar heb je niks aan want het staat typisch niet in de informatie die winkeliers laten verkopen. Zelfs op de website van de fabrikant staat het vaak niet vermeld. Als je diep in de documentatie van je moederbord duikt kun je er wel achter komen, maar als je dan toch al in de handleiding moet kijken dan zie je daar ook wel of er een "compatible met windows 11" logo op zit.
Juist dat.
Als je een zelfbouw hebt waar ze een "voordelige processor" op hebben gedrukt val je buiten de boot.
Vervolgens had ik een MSI waar bij de update zelfs gratis windows 11 werd vermeld maar daarna een melding gaf dat die toch niet compatible was.
Inderdaad geen logo etc. op of in de kast.
Het "chipje" wat in de chipset moet weet dus de leverancier soms niet eens.
Buiten dat zou gezegd kunnen worden dat je minimaal een 8 gen processor moet hebben op een LGA1151 socket.
windows-11-update-minimum-systeemeisen-chip-intel-amd-compute (RTL Nieuws)
(2017 overgangsjaar intel, voor AMD 2018)
De Trusted Platvorm Module is sinds 2015 aanwezig op ASUS moederborden.
b.t.w. Als ik een i3-8100 gebruik in mijn moederbord is de melding weg trouwens.
Ze kiezen zelf om geen security patches te geven voor 'oudere' feature updates.
Best logisch toch? Al die patches moeten getest worden. Wat als er wijzigingen zijn die ervoor zorgen dat je zelfs een patch twee keer of vaker moet schrijven?

Uiteindelijk houdt het ondersteunen van oudere versies de ontwikkeling tegen van nieuwe features en dergelijke. Om nog maar te zwijgen om de kosten.
In mijn ideale wereld is de broncode van alle software beschikbaar zodat je als gebruiker kan kiezen om zelf patches te (laten) schrijven als de leverancier dat niet meer wil of kan.

Voor 90% van de software zal dat nooit gebeuren want het is veel te duur maar helemaal ondenkbaar is het ook weer niet. Een hoop bugs zijn uiteindelijk eenvoudig op te lossen met grote gevolgen. Als je maar genoeg gebruikers hebt die mee willen betalen aan een fix is alles te doen.

Debian Linux heeft een "Extended Long Time Support" project dat precies dit doet. ELTS is een commerciele organisatie die tegen betaling support geeft op oude versies van Debian. Helemaal in de geest van Debian betaal je voor werk en niet voor de software zelf. Als ze een fix hebben geschreven dan mag iedereen die daarna gebruiken.In praktijk betekent dit dat er verschillende bedrijven zijn die een aantal oude software paketten sponsoren en ELTS betalen om die veilig te houden. Vervolgens kan de rest van de wereld meeprofiteren. Mijn werkgever doet dat ook voor een paar systemen. Omdat de meeste software op die systemen (ook) al door anderen wordt gesponsored is dat heel betaalbaar, niet duurder dan wat we typisch betalen voor licenties en support op commerciele software.
"Het is ook niet zozeer de inhoud dat Microsoft het "zo graag geinstalleerd wil hebben", maar het feit dat simpelweg de support voor 21H2 per 13 juni afloopt, en die dan dus geen security patches meer krijgt."

Het is wel logisch, maar blijft een zelfgemaakt probleem. Apart hoe niet-modulair het updatesysteem bij Microsoft tegenwoordig is
Lijkt mij toch niet gek? Stel je hebt een component dat in de 21H versie zit (en wellicht eerder). Stel dit wordt vervangen door een nieuwere variant, of aangepast voor beter functioneren. Het is lang niet altijd praktisch mogelijk om dan de interface/compatibility te houden. Wat als dat nieuwe component rekent op de aanwezigheid van andere ge-update componenten of nieuwere run time versies?

Ik ben voor dynamische en flexible code. Maar je kan hier ook in doorslaan wat de ontwikkeling weer complexer maakt. Dat heb je ook met menig (open source) library. Met enige regelmaat komen er minor of major versies uit die qua interface gewoon niet compatible is. En dat moet je ook niet altijd willen omdat het enorm beperkend kan zijn.
Anoniem: 58485 @wildhagen15 mei 2023 06:54
"Aan het internet hangen"....

Het is niet meer zo dat PC's vandaag de dag "rechtstreeks" aan het internet hangen, maar vaak achter een router, welk de meest voorkomende exploits feitelijk al stopt.
Windows 10 22h2 gaat goed op mijn Surface Go 3. Echter als ze zo doorgaan en geforceerd Windows 11 22h2 op mijn Surface Go 3 gaan pushen is het klaar. Ik heb hem nu twee keer, per ongeluk, laten updaten naar de laatste versie en daarna is de tablet simpelweg onbruikbaar. Ik hoop echt dat Microsoft met een goede keuze gaat komen in de toekomst.
Lijkt mij sterk dat de Surface Go 3 onbruikbaar wordt als Microsoft zelf dat ding verkoopt met Windows 11.

Wat is er onbruikbaar? werkt het touchscreen niet? Dan zou die inderdaad onbruikbaar zijn. ;)
Je vergeet even gemakshalve dat windows 11 voor de minder gewerldige systemen zoals een go 3 flink lag veroorzaakt.
Nou de traagheid is dusdanig dat YouTube bijvoorbeeld geen video meer afspeelt. Het start menu aanklikken geeft een seconde of 10 vertraging voordat de knop reageert. Edge opstarten is onduidelijk. Ik klik edge aan. En soms reageert hij na een seconde of 10, en soms ook niet. Klik hem nogmaals aan en na 30 seconde starten er twee browsers schermen op...
Met Windows 10 22h2 is hij snel genoeg en werkt alles redelijk vlekkeloos. Zelfs dusdanig dat ik gewoon tevreden ben met de tablet.
Het is heel ondenkbaar, heb ook meerdere artikelen gelezen over de slechte support van Microsoft aan hun eigen surface line. Veel performance issues met Windows 11.
Gewoon Kubuntu proberen :)
Waar 99 % van de gewone gebruikers helemaal geen reet van snapt. Ik ook niet trouwens en dat hoeft ook niet.
Probeer het eens vanaf usb en kom dan hier eens terug :)
Dat is nog voorzichtig geschat. Denk eerder 99,5%. Voor de gewone, gemiddelde gebruiker klinkt (K)ubuntu als een soort van sushi variant...
Alles links laten liggen met een pentium goed weten dat men tegenwoordig een i5 of een amd ryzen 5 nodig heeft op een pc. Goed voor internetten, sociale media. Het bekijken van video’s en het tikken van Office dicumenten. Zo’n surface gedraagt zich als een ding van 200€ qua hardware. Wat ms verkoopt voor 700€ met klavier inbegrepen. De surface go series is ook meer een netbook met touch dan een Windows laptop die beter presteert en groter en zwaarder is. De hardware is gewoon te kwak. Al koos je voor een i3 zal het niet veel beter zijn. De surface go series is voor mensen met engelen geduld en dan kan het nog leuk worden. Zo’n dingen zijn niet voor het zware maar voor simpele dingen en als je echt Windows nodig hebt. Anders toch maar een Android tablet of een iPad overwegen.
Misschien handig om aan te geven dat dit niet geldt voor de Enterprise versie? Die heeft nog ondersteuning tot 11 juni 2024. Zie ook https://endoflife.date/windows
De Enterprise en Business versies worden doorgaans sowieso niet automatisch geupgrade, dat kan via GPOs worden uitgeschakeld door de beheerders.

De update daar worden meestal via iets als WSUS of SCCM/MECM uitgevoerd.
Dat sowieso, het ging er meer om dat het artikel alleen Windows 10 21H2 noemt, terwijl er een onderscheid is binnen die versie qua support.
Man hier wordt wat onzin verkocht. Als de update van Windows 10 21H2 naar 22H2 problemen gaf zal dat haast 100% zeker niet aan de update gelegen hebben maar heb je gelijktijdig iets anders aangepast aan je systeem dat iets liet breken. Windows 10 versie 2004, 20H2, 21H1, 21H2 en 22H2 zijn voor 100% hetzelfde OS. Het enige verschil tussen die alle is dat er enkele features verbogen zijn hoe lager je versie nummer is. Niet meer niet minder.

En die onzin over "geforceerd updaten naar een nieuwe versie". Kom op nu. Wees eens redelijk. Niet alleen is dit niet meer dan 100% normaal en is dit exact wat iedereen verwacht van alle software, maar de update van 21H2 naar 22H2 heeft letterlijk als grootste wijziging het versienummer.
Bij mij werkt altijd averechts, verplichten ze ieta dan doe ik het tegenovergestelde. Niet om dwars te liggen. Maar het is mijn keus, ik bepaal wanneer er geupdate wordt. Zodoende draai ik nog steeds 1809, eerste versie met dark theme windows explorer. Toen policy aangepast en hetzelfde ook met alle andere software gedaan die verplichten om te updaten wanneer hun dat bepalen. Zodoende gebruik ik ook geen discord en ook geen whatsapp meer sinds ze deze op symbian zomaar gestopt zijn terwijl die prima werkend te houden was.

Eigen keus dat is mijn grootste belang, neem ik daarmee risico. Prima dat is mijn keus. Niemand die mij dat op gaat leggen.
Dat jij er voor kiest oude software te draaien en jezelf bloot te stellen aan de veiligheidsrisico's moet jij weten. Ik hoop alleen dat je beseft wat die risico's inhouden, want bij vele mensen is dat niet het geval. Maar ga niet klagen over hoe slecht de software is op een dag dat het misloopt, enkel omdat jij weigert te updaten.

Microsoft heeft gebruikers zo lang mogelijk de keuze gelaten over wanneer zij updaen, maar nu dat de oude versie zijn ondersteuning verliest, gaan ze de versie toch pushen naar gebruikers. Dat jij vindt dat ze de oude versie maar moeten blijven ondersteunen is leuk, maar ga jij daar dan ook voor betalen? Want elke versie die je blijft ondersteunen kost nu eenmal geld.

Vind het ook een beetje gek dat je gewoon dwarsligger wenst te spelen, dat dat je grootste motivatie is. Ik? Ik speel het liever op veilig. Er zijn opties genoeg om uit te kiezen terwijl ik het toch veilig houd, ik ga niet kiezen om simpelweg dwars te liggen en daar mijn grootste prioriteit van te maken.
Ik denk dat de reactie van @CAPSLOCK2000 hierboven een zeer nette aanvulling geeft en meer constructief is dan jpu reactie. Dwang geeft bij veel mensen een tegenreactie en imho is dat maar goed ook.
Sommige mensen ervaren alles als dwang. Het is gewoon nooit goed.

Bij telefoons is het een probleem als je na een paar jaar geen nieuwe Android krijgt en nog een paar jaar later geen security updates. Nou vind ik het laatste zelf ook vervelend/gevaarlijk, het eerste niet echt(nice to have).

Bij Windows lijkt het voor een bepaalde groep wel omgekeerd. Na 2 jaar Windows updates moet het met die versie klaar zijn en mag het OS wat hun betreft 'op slot' kunnen tot in de eeuwigheid. En voor echt grote security problemen mag Microsoft hun sub-versie wel blijven ondersteunen, anders is het ook weer niet goed.

Nog even een toevoeging: Dat mensen extra kwetsbaar zijn door achter te lopen treft iedereen, niet alleen die mensen zelf. Bijvoorbeeld het zoveelste datalek. Of een bank die een onterechte transactie toch maar vergoedt. En ga zo maar door.

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 23 juli 2024 11:54]

Ik heb nog niet gezien dat een telefoon update uit zichzelf geinstalleerd werd. Ik vind het heel belangrijk dat er updates uitgebracht worden. Het gaat mij er echter om dat de keuze om iets wel of niet te doen bij de gebruiker of in ieder geval de eigenaar moet liggen.
Jij weet misschien wat je doet en de eventuele gevolgen, laten we daar zelfs vanuit gaan. Maar een heleboel mensen weten dat niet. En die hebben wel dezelfde mening (of worden daardoor aangestoken, want het klinkt wel lekker zelfbeschikkend). En de eventuele gevolgen, niet alleen voor zichzelf, zijn niet te overzien van kleinschalig tot aan enorme datalekken aan toe.

Dus dan liever dat ze moeite moeten doen om de update te blokkeren(als je weet wat je doet moet dat mogelijk zijn), en dat anderen dan semi verplicht meegaan. Ik zie gewoon geen goede reden om achter te blijven behalve lekker dwars zijn(een soort van digitale coal rolling).

En als het wél fout gaat is er vast weer een ploeg die Microsoft de schuld geeft. Die moet maar alle versies (niet alleen major, maar ook minor) vanaf XP bij blijven patchen, want vrijheid.

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 23 juli 2024 11:54]

Mij hoor je nooit klagen, al mijn keuzes in mijn leven zijn mijn eigen verantwoordelijkheid. Helaas werkt het voor veel mensen niet zo. Een mooi psychisch aspect wat hierbij komt kijken is cognitieve dissonantie.
Bij mij werkt altijd averechts, verplichten ze ieta dan doe ik het tegenovergestelde. Niet om dwars te liggen. Maar het is mijn keus, ik bepaal wanneer er geupdate wordt.
Ik vind het jammer dat je omlaag wordt gemod want volgens mij doe je een waardevolle bijdrage aan de discussie door uit te spreken wat een hoop mensen voelen maar niet durven te zeggen.

Mensen houden niet van dwang en verzetten zich daar automatisch tegen, zelfs als die dwang goede bedoelingen heeft. Niet dat ik denk dat dit de belangrijkste reden is dat mensen niet upgraden, de meesten snappen niet eens genoeg van IT om dwang te kunnen zien, maar het is ook niet te onderschatten.
Deze houding zie ik vooral bij mensen met een IT-achtergrond die in staat zijn om zelf een afweging te maken en risico's af te wegen.
Eigen keus dat is mijn grootste belang, neem ik daarmee risico. Prima dat is mijn keus. Niemand die mij dat op gaat leggen.
Het is een beetje een cliche maar de uitspraak "Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety" dringt zich op.

Iedereen moet de vrijheid hebben om z'n eigen afweging te maken over welke software er draait op de apparaten die ons leven besturen.


(Persoonlijk vind ik het moeilijk om te snappen dat je een van de grote closed source besturinggsystemen draait want die zie ik allemaal als restrictief én ze gaan ook nog eens de verkeerde kant op, maar je hebt vaste je redenen, daar kan ik niet over oordelen).

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 23 juli 2024 11:54]

de uitspraak "Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety"
Afkomstig van Pennsylvania General Assembly brief door Benjamin Franklin;

In dat gezegde ging het om een rijke familie die geen belasting wilde betalen, en tijdelijk betaalden om belasting te ontduiken, maar uiteindelijk toch de hele hoofdsom aan belastingen moesten betalen.

Belastinggeschil tussen Pennsylvania General Assembly en familie 'The Penns'

Tegenwoordig wordt de uitspraak inderdaad veel gebruikt in de context van de moderne technologie die altijd een luisterend oor heeft als het ware.
Ik kan uiteraard niet spreken voor @Jdewit, maar de voornaamste reden dat ik Windows gebruik is probleemloos gaming en, tegenwoordig belangrijker, Office 365. Want LibreOffice is er nog niet helemaal.
Prima. Maar je loopt dan ook meer risico's. Om niet alleen je eigen interne netwerk bloot te stellen aan bedreigingen, maar ook die van anderen.
Per hoe internet werkt. Neem je dus ook risico voor andere. Maar fijn dat discord en whatsapp dit snappen en hun gebruikers enigszins proberen te beschermen :)

Uit nieuwsgierigheid je past het principe “ik bepaal” niet toe hij kruisingen ofzo toch? Want als je bij alle verplichtingen het tegenovergestelde doet ga je jezelf uiteindelijk hard tegenkomen.
Natuurlijk zou het ook heel cool zijn als je het principe wel heel serieus neemt en ook je eigen OS etc maakt.
Nadeel van W11 vindt ik dat MS mij dan zou dwingen om nieuw systeem te kopen voor aanzienlijk bedrag wat ik niet wil eigenlijk. Dit omdat je TPM moet hebben of het nou in bios zit of aparte module moet hebben e.d
Geen idee hoe oud je systeem is. Maar bij sommige is er in het begin die TPM optie niet (of max 1.2) maar na een BIOS update wel de recente TPM versie en voldoet je systeem wel aan Windows 11, dan is een nieuw systeem kopen niet nodig.
Best wel oud intussen maar voor mij prima nog.
Heb een
GA-Z97X-UD3H-BK - Socket 1150
I5 4690K cpu
12gb intern gehuegen
Voor mij allemaal nog helemaal goed.
Wanneer MS de ondersteuning voor Windows 10 stopzet in 2025, is die CPU 11 jaar oud. Goed genoeg voor dagelijkse taken, maar men moet ergens een lijn beginnen trekken wil men vooruit gaan met de veiligheid van het OS.
Snap ik maar ik wil er eigenlijk niet aan mede omdat soort van kritisch ben over wat ik dan wel wil of niet wilt hebben. Ik ben geen gamer soms ff spelletje Zerohour.
Snap je helemaal hier een 6600k ook die mag eigenlijk geen Windows 11. Heb gewoon clean Windows 11 erop gezet dat werkt wel gewoon ipv upgrade.
Het probleem waar ik nu dus mee zit is dat W11 21H2 is. Het lukt mij op geen enkele wijze te upgraden naar 22H2 zonder een clean install.

Het was eigenlijk wel een fout om W11 direct uit te proberen toen die uit was. Je kunt beter W10 LTSC gebruiken, dan heb je tot 2032 ondersteuning. Tot die tijd zal je wel een nieuw systeempje hebben.
Je moet gewoon even upgraden met een USB stick via media creator.
Inderdaad - als upgrade niet vanuit het W OS lukt - werkt de upgrade prima met een - via Microsoft site Media creator tool - op een usb stick gecreëerde update installer.
Ik kan niet upgraden naar w11 omdat mijn cpu niet geschikt is. Ik hoop dat ze een oplossing vinden.

[Reactie gewijzigd door KKose op 23 juli 2024 11:54]

Heb ik een jaar of 2 geleden eindelijk een nieuwe Pc laten bouwen, met een vette processor erin (althans, dat dacht ik... i7 4790), zegt PC Health Check dat ik niet kan upgraden naar Windows 11 omdat de processor niet goed genoeg is... Oh en hij zegt ook iets over TPM 2.0 of zo, wat dat ook mag zijn.

Ik weet niet of dit slechts een advies is of dat ik nou helemaal niet kan upgraden maar ik ga niet weer een compleet nieuwe Pc bouwen.
Je kan helemaal niet upgraden naar win11, ja met truukjes zonder enige garantie hoe lang het goed gaat(Dus garantie tot aan de deur).
Maar je heb ongeveer 2 jaar geleden een nieuwe pc laten bouwen, met een processen die uit 2014 komt dus 6 a 7 jaar oud ??.

uitvoering: Intel Core i7-4790K Boxed

Dan ben je gewoon belazerd of je had niet veel geld om uit te geven, maar een vette processor was het toen al niet meer.
Vet vergeleken met wat ik daarvoor had :+ Maar ok dan geen upgrade dus, dan gaan we door zolang het kan en de ondersteuning stopt. Ik zal ondertussen wel eens op de pricewatch rondhangen en het hoeft allemaal niet duur te zijn maar ja, een processor, dan een mobo, dan een grafische kaart, ram geheugen.... en hop je zit zo weer aan de 1000,- euro ofzo.
In sommige gevallen kan je de TPM melding weghalen door het in te schakelen in de BIOS. Heb gelezen dat sommige gebruikers het zo hebben opgelost. Het blijft me echter een raadsel waarom ze zo een chip erin stoppen en hem niet activeren.
Oh ik krijg geen melding of popup of zo, het is wat Pc Health Check aangaf. Als ik er een melding van kreeg had ik er inderdaad allang wat aan gedaan. Aangezien ik dus sowieso niet kan upgraden vanwege de processor heeft dat TPM, wat het ook doet, ook geen zin.
Of je kunt een speciale Windows 11, die de tpm gebeuren omzeilt, zo heb ik dat gedaan met mijn 4790k. Windows 11 met de laatste build.
Ja via Spotnet met HWD en MRP downloaden, dan kan het idd

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.