Microsoft bood Windows 11-upgrades aan aan systemen die niet aan eisen voldeden

Microsoft bood ten onrechte upgrades naar Windows 11 aan aan gebruikers met systemen die niet aan de minimumeisen voldoen. Naar verluidt gebeurde dat zelfs bij een vm zonder tpm-module en met 2GB ram, wat de helft van het minimum is.

Dat laatste meldt een gebruiker op Twitter. Wie op het onbedoelde aanbod in is gegaan, merkte dat de upgrade niet te voltooien was. Inmiddels meldt Microsoft dat het euvel verholpen is, maar meldt niet hoe wijdverspreid het probleem was, alleen dat 'sommige' systemen onterecht het aanbod kregen. Het probleem werd op donderdag ontdekt en is vrijdag opgelost. Inmiddels moeten die wijzigingen overal gepropageerd zijn, waardoor het onterechte aanbod niet meer voor moet komen.

De upgrade naar Windows 11 is gratis voor alle gebruikers die een Windows 10-installatie draaien met geldige product key en die aan de systeemeisen voldoet. Die zijn ditmaal strenger dan bij vorige upgrades, ook gecorrigeerd voor de tussentijdse hardwareontwikkelingen. Met name de aanwezigheid van een tpm-chip is een hogere eis, maar ook die van een redelijk recente processor. Zo vallen zevende generatie Core-processoren af, maar ook de eerste generatie Ryzens voor consumenten. Dat zijn processoren uit respectievelijk 2016 en 2017. Windows 11 kwam in 2021 uit.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

27-02-2023 • 08:37

210

Reacties (210)

210
206
82
6
0
93
Wijzig sortering
Echt ridiculous, z170 bord met tpm 2.0 en 6700k en moet een nieuwe pc kopen als ik win11 wil....
Als je echt Windows 11 wil draaien kun je met Rufus gewoon een installatiestickje maken waardoor je om de systeemeisen heen kunt: https://itdaily.be/howtos...ows-11-installatie-rufus/

EDIT: zoals terecht opgemerkt is dit natuurlijk compleet op eigen risico, morgen kan MS een knop omzetten waardoor al deze installaties omvallen.

[Reactie gewijzigd door Arfman op 22 juli 2024 17:38]

Alleen bij sommige grote Windows updates kun je vervolgens weer aan de slag met een gehackte installer, omdat die niet geïnstalleerd worden op non-conforme systemen. Heb dat zelf ook al een keer moeten doen. Is in mijn geval een simpel laptopje die ik alleen gebruik voor wat internetten e.d., maar als het een belangrijk systeem is waar je ook op werkt dan zou ik het niet zomaar doen....
Tot heden nog geen gedoe op mijn Surface Pro 4 - gisteren nog bijgewerkt. Misschien doet MS een oogje dicht maar ik heb die vanuit de insider naar “regulier” gezet geloof een jaar of 1,5(?) geleden. Sindsdien geen issues. Vond het wel raar want officieel staat die op de unsupported list. De gebruiker vind w11 wel fijn dus zolang t werkt…
Ik moest op mijn skylake gewoon de update manueel vanaf een iso starten.

Of dit natuurlijk blijft werken is een andere vraag.

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 22 juli 2024 17:38]

Ik heb een register aanpassing gedaan voor het upgraden naar W11. Zou met zo'n update wellicht ook kunnen.
Hier verder nog geen problemen.
Zoals hierboven al in meerdere reacties is aangegeven, is dit niet mogelijk.
Na veranderingen aan de installer werkt de "update" hack idd niet meer.
Maar met een getweakte USB clean install (bv Rufus) werkt het allemaal prima.
Ik heb W11 wel op zo'n 20 PCs / laptops geinstalleerd nu, en het werkt allemaal perfect.
Zeker 2/3 voldeed niet aan de eisen, de oudste PC is nu 15 jaar oud...
TPM? Nooit van gehoord. :+
.
Ik vind persoonlijk dat MS de grens nu te strak trekt en veel goede hardware uitsluit van W11.
Mijn hoop / verwachting is dat de grenzen (meer) losgelaten worden,
wanneer ze geen zin meer hebben om W10 apart te houdenhouden naast W11.
.
Maar vooralsnog werkt W11 dus technisch gezien *overal*, als je het geinstalleerd krijgt.

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 22 juli 2024 17:38]

Je haalt de termen upgrade en update door elkaar. Een upgrade brengt je naar een nieuwe Windows-versie (bijvoorbeeld van Windows 10 naar Windows 11) óf naar een uitgebreidere Windows-versie (bijvoorbeeld van Home naar Pro). Een update werkt je bestaande Windows-versie bij met recente updates (bijvoorbeeld van 21H1 naar 22H1). Voor Windows 11 is er nooit een ‘update hack’ geweest: je kon via trucs wel upgraden van Windows 10 naar Windows 11, maar ieder half jaar updaten heeft nooit gekund als je systeem niet aan de systeemeisen van Windows 11 voldoet.
Het kon wel met een cpu die niet aan de eisen voldeed, een 6600k op een moederbord dat tpm 2.0 emuleerde.
Anoniem: 302359 @Palomar27 februari 2023 13:54
Alleen bij sommige grote Windows updates kun je vervolgens weer aan de slag met een gehackte installer, omdat die niet geïnstalleerd worden op non-conforme systemen. Heb dat zelf ook al een keer moeten doen. Is in mijn geval een simpel laptopje die ik alleen gebruik voor wat internetten e.d., maar als het een belangrijk systeem is waar je ook op werkt dan zou ik het niet zomaar doen....
Het zou kunnen, maar ik ben het nog niet tegengekomen. Ik draai alle hardware (7 verschillende devices, van laptops tot semi-tablets, tot volwaardige computerkast, tot Nuc, ik heb zelfs nog een stokoude Surface pro 2 draaien met w11) hier thuis op W11 en niets is er eigenlijk "geschikt" voor. Ik doe dit al vanaf het begin dat Rufus de mogelijk kreeg om de restricties van MS te omzeilen. Diverse grote updates gehad, letterlijk nul komma nul problemen ondervonden.

Ook voor fam en vrienden heb ik diverse w11 machines geïnstalleerd, tot op heden hangt ook daar nog niemand aan de tel met een klacht dat een update niet geïnstalleerd kan worden o.i.d.

Je zegt "bij sommige updates", dat impliceert dat je dit meermaals ervaren hebt anders, hoe weet je dat het bij sommige, dus meerdere updates voorkomt? Ik vindt er via Google niets over terug maar dat kan aan mijn zoekopdracht liggen. Heb je hier wat concretere informatie voor over? Ik zie het namelijk wel als risico dat er een mogelijk inzit dat er zo'n update aankomt/tussenzit. Ik heb het alleen nog niet ervaren en mijn gebruik is wel echt bovengemiddeld, not your arverage joe iig.
Ik ben vrij zeker dat 99% van de tweakers geen WSUS server draait voor persoonlijk gebruik, ook niet echt de moeite waard in onderhoud en stroomkosten
Ik ben vrij zeker dat 99% van de tweakers geen WSUS server draait voor persoonlijk gebruik,
Het was gechargeerd.
ook niet echt de moeite waard in onderhoud en stroomkosten
Dat ligt eraan of je Windows veilig wilt draaien op niet ondersteunde hardware, en of je niet al ergens een geschikte server hebt draaien. In dat laatste geval is de meerprijs verwaarloosbaar. Als je het goed doet, draait WSUS op mininale en energiezuinige hardware.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 17:38]

Dan moet het wel al een windows server zijn dat je toevallig thuis draaien hebt (Gebruikt er echt iemand windows server voor thuis?) + de licentie kosten van WSUS wat op zichzelf ook al een $60 per jaar is, naast je licentie kosten voor windows server zelf.

[Reactie gewijzigd door maevian op 22 juli 2024 17:38]

Dan moet het wel al een windows server zijn dat je toevallig thuis draaien hebt
Klopt. En we spreken over een niet-ondersteunde situatie. Je kan Windows natuurlijk gevirtualiseerd draaien.

Er zijn verschillende (legale) manieren om hoge licentiekosten te vermijden. In een niet-ondersteunde situatie neem ik aan dat dat geen obstakel is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 17:38]

Zoveel effort steken om een OS te draaien? Zelf doe ik het zo: ik draai Windows 10 tot end-of-life. Kan ik met de hardware die ik op dat moment bezit geen Win11 draaien? Dan niet. Alternatieven zat! Maar misschien heb ik wel weer makkelijk praten, aangezien ik stop met Windows op mijn eigen computers nadat Win10 end-of-life is in 2025.

Waarom laat iedereen zich de oren toch hangen naar dergelijke bedrijven? Ik laat me niks verplichten, door niets en niemand wat ik draai op mijn computer(s). Dus ook niet door die kwallen in Redmond.
@Qalo Wat wil je na 2025 als OS gaan draaien?
Wat ik nu ook al sinds 2007 als main OS draai: Linux en BSD. Windows is tegenwoordig écht geen must meer om zaken voor elkaar te krijgen. Maar als iedereen maar altijd zijn/haar oren laat hangen naar de Microsoft, Google en Apple, dan blijf je afhankelijk en verandert er nooit iets. Zeker als dergelijke bedrijven hun eigen standaarden bepalen waar je dan ook weer afhankelijk van wordt. En dat is ook precies de bedoeling: maak mensen afhankelijk van jouw product, en een gegarandeerde geldstroom is daar.
Eens maar niet alles gaat even makkelijk op Linux (op youtube heb je een leuke video van linus tech tips die met z'n maatje ging proberen echt van Windows af te komen)

Tegen 2025 zou het ook zomaar kunnen dat ik zelf overstap op Linux als daily driver. Ik speel al jaren geen games meer en zou het vervelend vinden om alleen om die reden nieuwe hardware te moeten aanschaffen.
Ben ook geen gamer meer, maar gebruikte een nu 8 jaar oude Linux laptop met Pop!_OS (v20.04) voor een heel jaar thuiswerken. Zo'n 85 % van de software die ik normaliter in Windows gebruik was al direct beschikbaar in Pop!_OS. Dus een heel grote overstap was het niet.

Hoe deze software compatibiliteit voor jou uitvalt weet ik niet, maar ik vond het prettiger en zeker een stuk stabieler werken dan dat ik nu doe met een Windows 11 laptop die praktisch 4 keer zoveel resources tot zijn beschikking heeft dan de Linux laptop.
Eigenlijk ben ik al tijden van Windows af. Ook met mijn werk. Ik heb alleen nog een aantal Win10 installaties voor "just-in-case" (veelal te maken met MS Office). Maar die heb ik ook al in geen tijden meer nodig gehad. Ik laat ze op mijn computers staan, maar in 2025 pleur ik alles wat met Microsoft te maken heeft er rigoureus af. Ik ben er wel klaar mee.

Voorheen was ik (semi-)professioneel met audiobewerking bezig. Daarvoor was ik afhankelijk van bepaalde tools die je niet onder Linux kon draaien. Ik heb ooit "de plons" gewaagd en heb alle alternatieve programma's die op Linux voorhanden waren mezelf aangeleerd. Dát is wat je moet doen. Veel mensen willen er niet aan omdat ze blijven vasthouden aan wat ze gewend zijn. Ik heb de andere weg gekozen uiteindelijk, en dat betaalt zich sindsdien elke dag opnieuw weer uit. Ik doe nog steeds aan diezelfde audiobewerking (niet professioneel meer, maar wel met dezelfde methodes), en ik kan het prima redden met Ardour en Audacity. Andere, typische Windows programma is uiteraard MS Office, en daar was ik ook afhankelijk van. Maar LibreOffice is inmiddels zó goed, dat ik al jaren geen MS Office meer nodig heb, ook niet voor mijn werk. Ik doe alles in LibreOffice.

De enige manier om "over te stappen" is jezelf dingen opnieuw aanleren. Google en Microsoft gaan dit niet voor je bewerkstelligen. Sterker nog: ze sleuren je steeds verder de afhankelijkheid in. Daar had ik jaren geleden al schoon genoeg van. Ik wil eigen keuzes maken. Dat is een grondprincipe van mij. En daar ben ik héél fanatiek in. Dat lukt me nog steeds aardig en ben daar best trots op. Het heeft me niet alleen enorme vrijheid gegeven (binnen wat mogelijk is uiteraard), maar me ook bakken met geld bespaard.

Mensen willen niet inzien dat ze compleet in een soort keurslijf zijn gestopt en geen eigen keuzes meer mogen maken. En toch verdedigen ze de producten die dergelijke bedrijven uitgeven. Dat komt door de afhankelijkheid ervan en de gewoonte om niks anders te willen. En daardoor hebben mensen niet door dat ze feitelijk "gevangen" zitten in de situatie.

Alles wat jij wil gebeurt vaak niet. Alles wat Google en Microsoft willen, gebeurt wel. En het gros LAAT het ook gebeuren, en dus gebeurt het ook. Ik doe er NIET aan mee. We moeten immers al genoeg in het leven, nietwaar?

[Reactie gewijzigd door Qalo op 22 juli 2024 17:38]

Ik zou zeggen gewoon windows 10..
Ik zelf heb nog een pc draaien met windows7, is alleen bijna nooit aan en niet aan het internet gekoppeld, en indien wel een aparte firewall en vpn.

bepaalde spellen uit het verleden draaien anders niet...
In zijn geval is het veel makkelijker. Gewoon de CPU-check uitzetten in het register. Toen ik dat deed met een 7e gen Intel, kreeg ik de update meteen aangeboden.
Heb je een link naar een uitleg hoe je dit moet doen?
Deze heb ik gebruikt: https://www.theverge.com/...ntel-amd-registry-regedit

Het kan trouwens zijn dat ik de update aangeboden kreeg op een manier zoals in het artikel staat en dat dit eigenlijk niet de bedoeling was. Maar dan kun je gewoon de ISO downloaden via de website van MS zoals in het artikel van The Verge staat, en dit installeren.

[Reactie gewijzigd door XavierRoemer op 22 juli 2024 17:38]

Het is echter niet geheel duidelijk wat Microsoft in de toekomst gaat doen betreffende niet-ondersteunde hardware in Windows 11, momenteel blijft het bij een watermark en een waarschuwing. Maar het kan zomaar zijn dat na verloop van tijd een nieuwere update helemaal niet werkt of zelfs juist voor problemen zorgt op je machine omdat ze bij wijze van bug reports e.d. van niet-ondersteunde hardware negeren.

Dus vooraf gezegd hebbende, wees bewust van de e.v.t risico's, installeer niet direct iedere update en houd er rekening mee dat sommige (toekomstige) features misschien helemaal niet werken. Zorg er dus voor dat je data te allen tijde is geback-upt, al geldt dit laatste advies uiteraard voor iedereen.

Je hebt ook de mogelijkheid dat meer spellen- en software met vereisten komen zoals Valorant:
Valorant on Windows 11 requires TPM 2.0 and UEFI Secure Boot.

Nu is het volgens mij(?) alleen Valorant, maar wie weet worden dat in de loop van tijd meer, dus als je naast niet officieel ondersteunde hardware gebruikt ook geen TPM 2.0 hebt (geactiveerd) houd er rekening mee dat dit mogelijk voor problemen kan zorgen.
Nu is het volgens mij(?) alleen Valorant, maar wie weet worden dat in de loop van tijd meer
Dat is een gegeven feit. Waarschijnlijk elke game met een multiplayer / esports component zal het op den duur wel verplicht gaan stellen.

Datzelfde gaat waar zijn voor Valorant. Momenteel ondersteunt het nog Windows 8/10. Het zou me niets verbazen als dat langzaam gaat afbouwen en het naar een Windows 11 only versie zal migreren.
Anoniem: 1849202 @gimbal27 februari 2023 10:27
Datzelfde gaat waar zijn voor Valorant. Momenteel ondersteunt het nog Windows 8/10. Het zou me niets verbazen als dat langzaam gaat afbouwen en het naar een Windows 11 only versie zal migreren.
Gezien het onderstaande verwacht ik, dat dit zeer zeker op het programma staat, nu zal dit niet spoedig gebeuren en verwacht ik dat dit nog minimaal 1-3 jaar op zich laat wachten, maar er bewust van zijn dat een multiplayer spel die je in de toekomst koopt misschien niet werkt is wel nuttig om te weten als het je daily driver is.

Wat betreft de cheaters vind ik het enerzijds wel mooi, gezien je een TPM-module niet zomaar kan veranderen, dus even je computer opnieuw installeren en je VPN aanpassen, gaat hem niet worden. De enige optie die je dan hebt is een nieuw moederbord met een TPM 2.0-module of een losse TPM-module bemachtigen en deze omwisselen. Lijkt mij voldoende frustrerend voor deze mensen.
Using TPM to enforce anti-cheating provisions is an interesting idea, but it could come with some significant downsides for user privacy and anonymity. Riot can do more than ban a user’s account or IP address. It can ban the actual, physical PC. Each TPM has a burned-in RSA key that cannot be changed. Ban the RSA key, and you ban the entire machine. Riot also requires Secure Boot to be enabled on all Windows 11 installations.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1849202 op 22 juli 2024 17:38]

Veranderen/aanpassen misschien niet, maar vervangen gaat perfect in de desktops hier. beide door de modules fysiek (van Infinion dacht ik) uit te tpm header te halen en te vervangen. en zo'n module kost meestal nog geen $15, maar het zal zeker een beperkende factor zijn (zeker als je moederbord geen TPM headers heeft.)
Anoniem: 1849202 @bugcyber27 februari 2023 14:00
Dan is het nog de vraag of de ban enkel voor de TPM-module geldt en wat er gebeurt als je dezelfde hardware gebruikt met een andere TPM-module. In het ergste geval hebben ze de andere hardware ook geregistreerd staan en bannen ze je nieuwe TPM-module ook. Als het een combinatie van is dan gaat enkel de TPM-module wisselen niet helpen.

Daarbij komt er ook nog bij dat als je de TPM-module omwisselt, je geloof ik ook Windows (11) opnieuw moet installeren. Indien dat het geval is kost het niet enkel geld maar is het tijdrovend ook.
Het idee van een TPM is altijd geweest om private keys in op te slaan zodat die niet op de gewone storage staan waar ze kwetsbaar zijn voor aanvallen. Zowel op Android als op iOS is dat al lang gemeengoed dus Microsoft loopt daar eigenlijk gigantisch achter.

Het doel is dus dat alle credentials en private keys van certificaten in die TPM komen, echter omdat het nieuw is voor Windows en MS legacy altijd lang blijft ondersteunen wilt MS Win11 presenteren als platform waar het altijd kan om zo heel het eco systeem te overhalen die transitie te maken. Win10 heeft deze feature trouwens ook maar dat is het niet gegarandeerd dus daar heb je als ontwikkelaar de optie maar niet de garantie dat elke gebruiker een TPM heeft.

Win11 installeren zonder de TPM vereiste is letterlijk vragen achter popups, error, TPM not found.

Wat de secure boot betreft, gezien private keys in de TPM zitten moet het OS met de hardware praten om ze nog te kunnen gebruiken. Als er tussen het OS en de hardware malware zit dan is die hardware en dus TPM langs geen kanten meer te vertrouwen, vandaar dus de secure boot vereiste die moet garanderen dat er niets tussen zit.
Ik heb geen watermerk of waarschuwing nadat ik de check uitgezet heb. Sterker nog, volgens mij heb ik dit ook niet op een heel oude PC die op een 1055T draait.

Maar natuurlijk klopt wat je zegt wel, dat iets na verloop van tijd gestopt wordt aan zaken als de update of dat bepaalde software niet meer werkt. Maar vergeet niet dat een hoop CPU's niet meer op de lijst stonden van vorige Windows-versies, maar dat ze de installatie niet blokkeerden met een check.

Dat er specifieke software kan zijn die specifieke hardwareeisen heeft... Tsja. Maar je zou Valorant met Windows 10 ook niet kunnen draaien. Dit gaat dus niet specifiek om Windows 11 runnen op een PC die niet aan de specifieke eisen voldoet.
Maar natuurlijk klopt wat je zegt wel, dat iets na verloop van tijd gestopt wordt aan zaken als de update of dat bepaalde software niet meer werkt. Maar vergeet niet dat een hoop CPU's niet meer op de lijst stonden van vorige Windows-versies, maar dat ze de installatie niet blokkeerden met een check.
Ja, dat is ook iets wat Microsoft niet goed heeft gedaan. Ze hadden ruim op tijd de lijst van ondersteunde hardware op orde moeten hebben.
Dat er specifieke software kan zijn die specifieke hardwareeisen heeft... Tsja. Maar je zou Valorant met Windows 10 ook niet kunnen draaien. Dit gaat dus niet specifiek om Windows 11 runnen op een PC die niet aan de specifieke eisen voldoet.
Valorant werkt vooralsnog zonder TPM 2.0 en Secure Boot(?) op Windows 10, vraagteken bij Secure Boot want het werkt in ieder geval zonder TPM 2.0-module, maar volgens mij is Secure Boot ook geen vereiste op W10.

Dit is wel relevant voor de mensen die toevallig Valorant spelen en het creëert bewustzijn dat dit in de toekomst de standaard kan worden bij multiplayer games en misschien zelfs andere software.
"Bewustzijn" Toevallig is het zo dat geen enkele andere grote game ontwikkelaar een TPM plicht op de planning heeft staan om toe te voegen aan nieuwe games en alleen Tencent (CCP alert) doet dit. Waarschijnlijk boeit het hen niet echt en het maakt de game minder bereikbaar. Het is storend dat een TPM plicht de enige werkende vorm van anti cheat zou kunnen zijn, terwijl er een andere game is met een uitstekende anticheat, die dit niet heeft.
Men kan er beter een voorbeeld aan nemen.
Zolang je Windows 10 hebt eist Riot dit niet, ik liep tegen hetzelfde fenomeen aan, op een win10 pc werkte Valorant prima maar op Win11 starte deze niet door (nergens een foutmelding waarom niet….) pas na lang zoeken een post gevonden… secure boot aan gezet en opeens werkte het.

Zolang Windows 10 nog ondersteund wordt ga ik dus niet over op hardware die niet Win 11 certified is.

Risico dat Microsoft een knop omzet mbt de bypass via rufus lijkt me pas te gebeuren in 2025, daarvoor verliezen ze dan weer veel user base een aanzien.
Er zijn een paar mogelijkheden. Allen even eenvoudig.
Zit hier nog met een desktop uit 2008 Intel® Core™2 Duo Processor E8400 met win 10 pro 32 bit. Kan je nooit upgraden naar win 11 pro 64 bit terwijl de processor wel 64 bit is. Wil je toch experimenteren met win 11 koop dan een ssd waarop je win 11 installeert dan heb je dual boot. Ik gebruik de methode zoals hierboven beschreven, ik verwijder appraisers.dll niet, maar open hem met een text verwerker en delete de hele inhoud en sla hem leeg weer op. Probleemloze installatie. 1 programma van Corel 32 bit kon ik echter niet installeren. Op de nieuwe ssd weer opnieuw begonnen met 8.1 pro 64 bit. Hierop installeert Corel weer wel. Nu de appraisers methode weer toegepast, hierbij kun je alles behouden. Dus rechtstreeks van 8.1 naar 11 en Corel programma werkt prima. 11 krijgt ook updates binnen. Voorlopig kan ik op een safe manier vooruit.
Ahum , da's toch niet normaal dat jezelf een Windows installatie moet gaan aanpassen omdat het anders niet werkt ? 8)7 ...voor 200 euro verwacht ik dat de software gewoon werkt op mn pc van 2017 :(

Ik heb vanaf Windows xp alle Windows versies gewoon legaal gekocht met 0 problemen (zelfs windows Vista) . en ik verwacht gewoon van Microsoft dat het werkt, zonder gedoe in het register/installatie bestand

Als Windows gratis was , dan mja.... installeerde ik wel linux

[Reactie gewijzigd door Metallize op 22 juli 2024 17:38]

Dat is eigenlijk wel normaal. Als in, MS heeft de systeemeisen voor W11 strakker gezet (en soms met goede reden). Erg zuur dat je PC uit 2017 (die waarschijnlijk nog prima voldoet) geen W11 kan draaien (officieel) maar Windows 10 wordt nog tot 14 oktober 2025 gesupport, op dat moment is je PC 6 jaar oud en (als je recente games wilt spelen) toch aan vervanging toe.
Dat is letterlijk vragen om problemen. En dan later huilen 😭 als een update je pc heeft gesloopt of je kan opeens niet meer upgraden naar een nieuwe Windows 11 upgrade versie enz... (En nog duizenden dingen die behoorlijk mis kan gaan).
ik heb een vraagje over volgende bericht hierboven, als ik zoals voorgaande tekst gelezen heb een Windows 11 wil draaien met een installatie stickje te maken en dan installeren...kan ik dan nadien wel de Windows 11 updates krijgen of niet...of kan ik een goedkope Windows 11 licentie sleutel kopen (20 euro ) en dan deze ingeven zodat ik de Windows 11 NL Pro kan installeren en nadien de updates ontvangen...ik ben maar een leek in deze dingen maar wou het toch wel ff proberen...Dank bij voorbaat..
De initiele installatie zal goed gaan. Zoals hierboven ook al aangegeven zit er echter geen enkele support op vanuit Microsoft of de fabrikant van je PC, dus "you're on your own".
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Johandr27 februari 2023 14:41
Grote updates kan je niet installeren waardoor je weer met een aangepaste installatie op een stickje aan de gang moet, zo lang dat nog werkt. Het is absoluut geen aanrader in de meeste gevallen.
Onzin, hier een pc zonder tpm2.0 (versie1.2) en een met een niet ondersteunde processor, beide krijgen gewoon alle updates en recentelijk ook 22h2.

Nee geen garanties voor de toekomst maar ik denk niet dat Microsoft dat zomaar gaat doen, te veel risico voor hun imago door klachten van gebruikers. Ik denk eerder dat software die je installeert de eisen gaan verplichten. Zie Riot games met Valorant.
En toch heb ik issues met W11 op mijn unsupported Acer laptop. Fast shutdown moet uit, anders gaat mijn laptop niet meer uit en ik heb soms hele vreemde grafische issues als ik videos kijk. Intel heeft geen nieuwere drivers. Daarnaast ging de initiële upgrade van W10 naar W11 wel, maar de upgrade naar 22H2 ging niet, alleen via een schone installatie.
Je kan ook een losse TPM kopen voor je moederbord afaik, maar ik weet niet of alleen dat onderdeel de doorslag geeft voor de installatie
Als je moederbord dat ondersteund…
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @mjl28 februari 2023 14:07
Moederbord en bios zelfs. Ik heb hier bv een bord liggen welke TPM ondersteund maar voor support een beta bios nodig is om het werkend te maken.
Volgensmij hebben de hoge processor eisen te maken met hardwarematige patches voor Spectre en Meltdown. First gen Ryzen en Intel Sky/Kaby Lake hebben die patches niet ingebouwd.

Daarbij, de 6700K stamt alweer uit 2015. Windows 11 kwam 6 jaar later uit in 2021, en Windows 10 wordt nog steeds ondersteund tot ten minste 2025. In computerjaren is dat gigantisch groot. Een computer uit 2015 is gemaakt om software uit dat jaar te draaien, zoals Windows 10. Wat de toekomst brengt of eist (lees: Microsoft gaat boot HDDs in de ban doen voor Windows 12) is helaas niet altijd even goed te voorspellen.
Dit. Heb zelf een 6600k en ondanks dat de chip voor dagelijkse dingen gewoon nog een fantastische CPU is en je nergens tekort komt, is er voor diezelfde dagelijkse dingen ook geen enkele reden om naar Windows 11 te willen upgraden.

Overigens zou ik het ook toejuichen als Microsoft Windows 12 daadwerkelijk SSD-only gaat maken. SSD's zijn al bijna 15 jaar de norm, hoog tijd om hier optimaal gebruik van te gaan maken. Zeker nu DirectStorage een bestaat.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Cid Highwind27 februari 2023 11:44
Waarom zou je je in godsnaam beperken in soort opslag wat je vanuit een OS ondersteund? Daar kan ik echt geen reden voor bedenken. De beperkingen rond Windows 11 waaronder de secure boot en TPM vereisten zijn beveligingsmaatregelen. Daar heeft een SSD of niet niets mee van doen.
Anoniem: 1849202 @Bor27 februari 2023 13:18
Er staat in het bericht wat @D0ubleD0uble linkt niet in dat het helemaal niet ondersteund wordt, er wordt enkel aangegeven door Microsoft dat zij willen dat OEM's* de hardware met voorgeïnstalleerde Windows verkoopt met een SSD als boot-schijf.
*(Original Equipment Manufacturer; is een bedrijf dat producten levert ten behoeve van een merkleverancier)
Voorbeelden: Dell en HP

Dus als jij los de onderdelen koopt of de bootvolgorde wilt wijzigen nadat je een Dell of HP computer hebt aangeschaft, is dit vermoedelijk nog wel mogelijk. Al is dit lastig te stellen gezien dit niet verduidelijkt wordt in de berichtgeving.
Als Microsoft tegen OEMs zegt dat het einde oefening moet zijn voor HDDs, dan is dat vaak een best goede indicatie van hoe een komende versie van Windows zou kunnen werken en de systeemeisen daarvoor. Zo heeft MacOS bijvoorbeeld via het APFS bestandssysteem ook HDDs achterwege gelaten. Of nou, het kan wel, maar het bestandssysteem en het OS is specifiek gebouwd met het idee dat het vanaf een SSD draait. Microsoft wilt waarschijnlijk hetzelfde, of ze het oude NTFS eruit gooien geen idee, maar met hoe hard de systeemeisen voor Windows 11 waren zou het mij niks verbazen dat de volgende versie specifiek en enkel voor boot SSDs geoptimaliseerd is. En inderdaad gaat het over OEMs want die moeten aan tante Truus komen uitleggen waarom een 256GB SSD beter is dan een HDD van wel 1000GB. Voor de kleine niche groep (zoals wij Tweakers :+) met zelfbouwsystemen en zelf gekochte hardware onderdelen ga je al helemaal niet meer beginnen aan draaiend roest. En waarom iemand in vredesnaam nog de bootvolgorde zou willen aanpassen en vanaf HDDs booten, dan weet ik het ook niet meer 8)7
Waarom zou je überhaupt iets in de naam van een hogere macht doen wanneer er praktische redenen voorhanden zijn?

SSD's en ook NVMe drives zijn al een tijdje gemeengoed op nieuwe PC's, dusdanig lang dat de vraag beter omgedraaid kan worden: Waarom zou je überhaupt een HDD als primaire bootschijf voor Windows gebruiken Anno 2025+? Als Microsoft hun nieuwe platform sneller en beter kan laten functioneren wanneer het af is van HDD legacy materiaal, dan is dat een erg goede reden te eisen dat je hardware gebruikt die op standaarden gebaseerd zijn die niet ouder zijn dan 15 jaar.

Sowieso zou ik het begrijpen als men het alleen al vanuit het ontwikkelingsperspectief schrapt, er moet immers ook getest worden op platforms met legacy hardware als je impliciet of expliciet aangeeft dit te ondersteunen. Dat kost allemaal tijd en geld.
Hoezo? Je kan toch gewoon op Windows 10 draaien? Wordt gewoon nog ondersteund.

Je kan als leverancier niet alles blijven supporten, dit waren we wel gewend vanuit Microsoft. Een oude macbook kan ook niet de nieuwste mac os draaien.
Het leuke is alleen dat het via een redelijk simpele omweg wel lijkt te werken, dus dan lijkt het vooral onwil vanuit MS zelf te zijn.
Het werkt maar niet supported, en daar zit het hem in. Het kost MS geld om alles te supporteren.

Het is waarschijnlijk wachten totdat het niet meer werkt. Microsoft heeft gewoon een duidelijke lijn getrokken.
Release date van die cpu is augustus 2015. Das dus 7 jaar oud, gezien de ontwikkelingen in de wereld kan het natuurlijk dat het een keer genoeg is met oud spul.

Je kunt prima windows 10 draaien op die set up, maar windows 11 is bedoeld om op modernere hardware te draaien.

We zijn op het punt beland waar niet alles meer compatibel zal zijn ivm beveiliging en optimalisaties.

Dat is niet ridiculous, dat heet vooruitgang.
Zelfde, met een 1080ti nog. Meer dan genoeg om 4k gaming te doen, maar kan geen windows draaien 8)7
Het gaat niet om de kracht van de pc, maar of het cpu TPM2.0 ondersteund. Je kan een bakbeest van een systeem hebben, maar als die ~5-7 jaar oud is dan heeft de gemiddelde cpu geen tpm2 en kan je win11 niet installeren.

Het kan ook zijn dat tpm1.2 aanstaat of tpm helemaal uitstaat in de bios, en daardoor je niet kan installeren.
Ik heb een pc met TPM 2.0 en intel i5 van de 6de generatie. Dat is helemaal niet uitzonderlijk, maar komt niet in aanmerking voor Windows 11.
Tot nu toe heb ik er nog niet wakker van gelegen, we zullen wel zien in 2025.
Ik heb TPM2.0 en die staat aan, toch kan ik geen windows 11 upgrade doen omdat mijn processor te oud zou zijn? Toestel is 4 jaar oud.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @af_bert27 februari 2023 11:46
De TPM vereiste is maar een deel van het verhaal. Je moet o.a. ook een CPU uit een recente generatie hebben die bepaalde beveiliginsinstructies ondersteund waardoor veel systemen buiten de boot vallen.
Maar Windows 11 heeft toch niets te maken met 4k gaming? Dat is toch helemaal geen vereiste van Windows 11. Het gaat om de veiligheid. En ja, je kan de TMP eis omzeilen en het is natuurlijk maar een vereiste vanuit Microsoft en technisch valt het dus wel mee..

Maar dat je 4k gaming kan doen is natuurlijk helemaal geen argument waarom je wel of geen W11 kan installeren. Ook niet of je een 1080ti of een 1650ti of een 4090 hebt.
Een 8 jaar oude CPU en dan klagen dat een nieuw besturing systeem niet meer mag installeren?
Er zijn zat manieren om hier omheen te gaan. Windows 10 is nog ruim 2 jaar ondersteund dan is je PC 10 jaar oud. Wat verwacht je van Microsoft dat ze 20 jaar na je aanschaf van je pc hem nog gaat ondersteunen?
Ieder programma wat een compiler uitpoept draait makkelijk op alles nieuwer dan een Intel 4000 serie. Wat voor een feature gaat iemand standaard aan zetten zonder feature check recenter dan avx2?. Ik draai hier ook gewoon 11 op een 4790k en kan geen realistisch scenario indenken waar er software uitkomt die hier niet op draait voor 2030.
Als ik mij niet vergis heeft dit onder andere te maken met het niet aanwezig zijn van support voor Virtualization-Based Security (VBS) and Hypervisor-Protected Code Integrity (HVCI).
En dan is het heel simpel Microsoft besluit dat 7/8 jaar oude hardware niet meer ondersteund wordt (voor AMD is het voor bepaalde CPU's iets jonger.) en dat is dan prima te omzeilen met gemakkelijke tools en wat simpel klikwerk.
Voor bepaalde AMD CPU's was het niet iets jonger maar veel jonger, mijn PC was 2 jaar oud.
Sure? Al gecheckt of je bootdrive correct is gepartioneerd/geformatteerd?
Ik zou gewoon de CPU check bypassen, heb dit ook gedaan met een 6700 systeem met TPM 2.0 en verder nog geen melding gehad dat dit niet ondersteund is.
En dat bepaalt ene copyer? Blijf lekker op w10, of draai je nog XP?
Wil je het heel makkelijk doen, download dan deze en voer de MediaCreationTool.bat als administrator uit.
Je kan volledig geautomatiseerd een upgrade uitvoeren naar Windows 11, en ja, ook op niet ondersteunde hardware.
Uiteraard wel volledig op eigen risico.
Tja, daar zat ik ook mee. Jouw configuratie kan W11 met gemak aan. Ik heb een gemodificeerde W11 zelfs draaien op een 2600k, en die draait er al zijn hand niet voor om.
Echt belachelijk, die systeemeisen.
dus je hebt liever per ongeluk een misgelukte w11 upgrade dan een werkende w10 install?
Windows 11 draait hier prima hoor op m'n Win11 VM puur voor games.
Hier een Shuttle SH170R6 (Z170 chipset), ook met een 6700K perfect werkend Win11 en hij ziet een TPM 2.0 chip hier. Met dank aan Rufus.

[Reactie gewijzigd door pharmacist op 22 juli 2024 17:38]

Ergens gelezen bij Tweakers dat je een built kan halen die wel wil en sindsdien geen melding gehad dat het niet ondersteunt wordt op een 7e gen.
Maar inderdaad bizar dat een pc hierdoor maar zo kort meegaat.
Het verschil in prijs is enorm gestegen tussen materiaal wat geschikt is en wat officieel niet meer voor Windows 11 gebruikt kan worden.
Ik heb HeiDoc gebruikt maar ook met de mediacreation tool werkte het toen, eerst had ik de wim in de Windows 10 ISO vervangen voor die uit een Windows 11 ISO, daarna een keer Rufus waarbij je de check kon uitzetten gebruikt.
T/m 2025 heb je echter de tijd om een systeem te regelen die officieel aan de vereisten voldoet.
p.s. ik maak wel gebruik van devs trouwens.

[Reactie gewijzigd door Cuverclub op 22 juli 2024 17:38]

ik had exact dezelfde situatie, zelfde mobo chip, zelfde processor, WIN 11 NOPE. Heb inmiddels een upgrade gedaan naar een nieuw systeem. (niet om w11)

[Reactie gewijzigd door hoi3344 op 22 juli 2024 17:38]

Kom ik aan met mn goedkope b365 bordje die het zonder problemen ondersteunt.
Mwah, je hebt het dan ook over een CPU van bijna acht jaar oud. Ergens houd de ondersteuning op natuurlijk. :) Dit laat zien dat de vooruitgang in CPU technologie aardig stil ligt omdat een 8-jarige CPU eigenlijk nog prima mee kan.. Dat vind ik wel jammer.

Meereuuh Windows 10 nog prima te gebruiken tot medio 2025. Je moet dus helemaal niets. :Y) :9
Zelfs bijv 20 jaar oude pc's kunnen W11 draaien zonder issues. Gewoon registry aanpassen.
Zelfde configuratie werkt hier perfect. Stick gemaakt met Rufus.
Ja, balen, je kunt er net geen 8ste generatie Intel in stoppen. Je zou nog een ander moederbord kunnen aanschaffen en een andere processor... maar waarom zou je de moeite doen voor Windows 11? Tegen de tijd dat Windows 10 echt niet meer ondersteunt wordt is de compatible hardware een stuk betaalbaarder.
Microsoft is sowieso erg aggresief bezig, zelf wil ik geen cloud account op Windows 11 en keer op keer komt die toch vragen of je dit niet handiger vind, diep in de instellingen moeten duiken om het uit te zetten.
Om nog maar te zwijgen over het pushen naar Edge, Office 365 en Onedrive na elke upgrade van Windows 11. Het is echt belachelijk en het zal mij niet verbazen als binnenkort een onderzoek gestart wordt om dit soort praktijken aan te pakken.
Het is maar wat je vervelend vindt.
Microsoft biedt mij een gratis upgrade naar Windows 11 met jaren ondersteuning en in ruil moet ik om de paar maand wat dingen weg klikken.
Google biedt mij een gratis zoekmachine / video website vol reclame.

Dit valt allemaal reuze mee.
En bij beide partijen ben jij het produkt met allerlei metrics over je voorkeuren, interesses en persoonlijke gegevens waar ze toegang toe hebben. Dit valt bij Google zeker niet mee, zoals het volgen van je browse geschiedenis, locatie, welke apps (en hoe vaak en hoe lang), welke apparaten, aankopen enzovoorts je doet. Advertenties van Google op een willekeurige site? Gaat in je profiel. En ik twijfel er niet aan dat Microsoft min of meer hetzelfde doet. Je zou voor de lol eens je data op moeten vragen bij Google.

Het klopt gewoon niet. Je hebt voor een produkt betaald, ze verdienen aan je metrics en als kers op de taart hoef je alleen maar af en toe een advertentie weg te klikken.

En Microsoft is alleen maar z'n consumenten OS weg gaan geven omdat dit steeds normaler werd in de markt. Apple geeft al jaren z'n OS upgrades gratis weg, bijna elk jaar een nieuwe flinke upgrade. Zonder reclame (maar ze verzamelen vast ook de metrics, er zullen nog maar weinig partijen zijn die dit niet doen). En voor telefoons was dit ook al gemeengoed, en ook hier doet Apple het m.i. beter dan de meeste Android fabrikanten.
Dat klopt, maar dat is bijna overal tegenwoordig... het merendeel van de mensen vindt het nu eenmaal fantastisch om "gratis" dingen te krijgen.
De grap is dat Samsung zelf relatief weinig weerstand krijgt door reclame op z'n tv's te tonen...

Ik ben het trouwens niet volledig met je eens. Ik heb een desktop met Windows 10 gekocht, goed wetende dat de ondersteuning niet oneindig ging zijn. Ik krijg nu een gratis (nuja) update naar Windows 11 met een langere ondersteuning. Ik krijg dus wel degelijk iets voor de data die ze van mij vergaren.
Microsoft biedt mij een gratis upgrade naar Windows 11
Het is niet meer bieden wat ze doen, ze pushen het actief. Je moet enorm je best doen om het af te slaan en als je (per ongeluk) hapt heb je opeens meer reclame in een systeem die je mischien helemaal niet wil.
Dit valt allemaal reuze mee.
Dat is wat brave consumenten zeggen en zo zien bedrijven ze graag. Maar het valt helemaal niet mee. Het was jaren geleden al erg en het wordt steeds erger.
Het is uitermate storend dat je veel geld moet betalen en dan gedwongen wordt.
Ik ben met je eens dat het pushen naar hun abonnementsdiensten vervelend is.

Aan de andere kant, ze geven het product (win 11) gratis weg, en ergens moet aan verdient worden. Dat zijn tegenwoordig dus de abonnementen.

Als teveel mensen hierover klagen dan krijg je waarschijnlijk net als met XP destijds zo’n “N” versie. Mag je 200 euro neerleggen voor Win 11, en dan pushen ze je niet naar hun abonnementen.
Niemand die dat vervolgens uitgeeft natuurlijk, zo zijn we dan ook weer wel.
Ik heb €145,- voor Windows 10 betaald aan Microsoft en krijg om de zoveel boots reclame van Microsoft voor andere producten in de vorm van 'finish your configuration' en ik moet het proces doorlopen en via lastige knoppen links die als grijze tekst getoont worden aan geven dat ik het niet wil. Terwijl rechts grote knoppen in opvallende kleur mij de gepromootte software of dienst laten installeren.

Ik heb nergens actief een OK gegeven aan Microsoft op mij op mijn eigen computer reclame te tonen. En zie ook nergens een opt-out. Dus dit is gewoon machtsmisbruik vanuit Microsoft.

Ik ben daardoor huiverig voor upgrade naar Windows 11, waar ik ook nog verplicht een cloud account moet hebben om lokaal op mijn eigen computer in te loggen. Alle macht naar Microsoft. Vindt de AI van Microsoft je niet aardig of worden ze gedwongen door een overheid uit land X, dan kun je je eigen PC niet meer in, niet bij je software, niet bij je eigen content...

Dit soort macht en zo'n grote opgedrongen invasie van de persoonlijke leefomgeving zou gewoon wettelijk verboden moeten zijn en moet hard worden aangepakt binnen de EU.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 17:38]

Onder System -> Notifications is een vinkje dat je uit kan zetten:
"Offer suggestions on how I can set up my device"

Dan zou Windows moeten ophouden... tot een volgende update in ieder geval.
Had dat ook onder Windows 10. Met een Pro versie is het wel minder aggressief. Heb alles wat ik kon middels registry en policyaanpassingen eruit gesloopt. Na upgrade vanaf die W10 naar W11 kon ik weer opnieuw beginnen.
Anoniem: 1028301 @djwice27 februari 2023 10:56
Ik heb €145,- voor Windows 10 betaald aan Microsoft en krijg om de zoveel boots reclame van Microsoft voor andere producten in de vorm van 'finish your configuration' en ik moet het proces doorlopen en via lastige knoppen links die als grijze tekst getoont worden aan geven dat ik het niet wil.
Dus dit is gewoon machtsmisbruik vanuit Microsoft.

Ik ben daardoor huiverig voor upgrade naar Windows 11, waar ik ook nog verplicht een cloud account moet hebben om lokaal op mijn eigen computer in te loggen. Alle macht naar Microsoft. Vindt de AI van Microsoft je niet aardig of worden ze gedwongen door een overheid uit land X, dan kun je je eigen PC niet meer in, niet bij je software, niet bij je eigen content...

Dit soort macht en zo'n grote opgedrongen invasie van de persoonlijke leefomgeving zou gewoon wettelijk verboden moeten zijn en moet hard worden aangepakt binnen de EU.
Heb geen ervaring met Win 10 en Win 11, wat jij beschrijft zijn geen leuke dingen, die mensen, bedrijven etc zwaar in de problemen kunnen brengen, zeker als ai zich er mee bemoeien.

Kun je Windows niet verlaten en over gaan op Linux of Mac?
Ik zou wel willen, maar ik heb net een PC gekocht voor het renderen van LEGO animaties en foto's.

De software maakt gebruik van CUDA cores (scheelt factor 50 met m'n oude i7 laptop) en is er niet voor Linux.

Ik heb begrepen dat de CUDA-render engine een specifiek gecompliceerde versie van Blender is, dus theoretisch zou de software ook omgezet moeten kunnen worden naar Linux.

Daarnaast gebruik ik genoeg, dus dat is het probleem niet :)
Zelf blender leren is een stijle leer curve merk ik en is me nog niet gelukt.
Jawel hoor, als ik voor 200 euro Win11 kan kopen zonder al die verstopte telemetrics, push van eigen additionele diensten etc. dan betaal ik dat graag.
Zij willen niet dat je één keer betaalt, maar blijft betalen. Abonnementen zijn rendabeler omdat ze zo een vaste inkomstenstroom blijven houden.
dan koop je pro of enterprise en ben je van al het gedoe af, die pushes komen alleen in de home versies volgens mij want ik zie ze zakelijk nooit.
Aan de andere kant, ze geven het product (win 11) gratis weg, en ergens moet aan verdient worden. Dat zijn tegenwoordig dus de abonnementen.
Als upgrade misschien ja, een standaard licentie nieuw kost gewoon kneiterveel geld.

Je kunt bijna beter een 2e hands windows 10 licentie ergens vandaan trekken.
Niet alleen dit. Het is haast onmogelijk om die one-drive tab in de verkenner weg te krijgen.
Onedrive kan je toch verwijderen ?
Ja, maar dan blijft die map staan. Daarnaast, wil in oneDrive wel gebruiken, maar niet die map in de verkenner, en dat is zeer lastig blijvend te realiseren.
Ik snap wel wat je bedoelt, maar het is niet anders dan wat Google/Android doet, of Apple. Daar zitten ook Google Drive en iCloud overal en nergens ingebouwd.
En voor 9 van de 10 gebruikers is het eigenlijk wel ideaal dat Microsoft je standaard wat backupruimte geeft, tegen kleine betaling uit te breiden. Apple doet precies hetzelfde.

Of het misbruik is van een monopolie-positie, dat is een andere vraag natuurlijk en ik vind ook dat het makkelijker uit moet zijn te zetten voor mensen die het gewoon niet willen hebben.
Hoewel ik jouw situatie wel een uitzonderlijke vind hoor, je wilt wél OneDrive gebruiken maar vindt het dan onhandig als het in de verkenner naar voren komt. Dat is wel echt een edge-case dan, denk ik :-)
Ja, maar dan zie je het tenminste niet. Ik wil een zo clean-mogelijke ervaring hebben en dan heb ik geen behoefte aan elementen die ik niet kan gebruiken.
Ik wil
en daar zit het hem nou juist in, wat vrow zegt is het voor meer dus wel ideaal.

Stel jouw wens staat wel op een backlog, en jij en 20 anderen van de miljarden willen dit, en 1.000.000 willen iets anders dan gaat dat voor.
Gisteren heb ik opeens weer een zoekbalk in taakbalk, staat al weken uit, hoppa zetten ze gewoon weer lekker aan. Belachelijk.
Ik heb het gevoel dat dat soms ook bugs zijn, de Windows 11-taakbalk doet heel vaak vreemd en reset instellingen spontaan.
Maar ik kan dat niet onderbouwen verder, maar die balk doet wel rare dingen.
Kreeg je die zoekbalk na een update weer terug, of zomaar ineens?

Ik hoor dit soort dingen best vaak, maar ik kan dit zelf totaal niet plaatsen. Ik maak toch al een poosje gebruik van Windows 11 en update gewoon op reguliere wijze. Maar ik heb nooit een zoekbalk die ineens weer op mijn taakbalk staat, of een Edge icoon dat weer op je bureaublad staat na een update, etc.
Ik vind het ook erg vervelend, Chromium is sowieso een kut platform, maar goed explorer maakt ook gebruik van de code, dus, vandaar kun je het niet verwijderen.... maar al heb je Firefox als default ingesteld het blijft opkomen als je op een link klikt, erg vervelend.
Uhmm... wat?
Op zich mag je ventileren wat je wil hoor, maar lees mijn post nog eens na en dan jouw reactie hierop?
Ik mis echt volledig de aansluiting...
Ik mis echt volledig de aansluiting...
Microsoft probeert van windows een soort SAAS dienst te maken. Jij betaalt in abonnementsvorm (en dus uiteindelijk te veel) en krijgt daarvoor terug dat je minder mag met je computer. Zo kun je over een tijdje helemaal geen lokaal account meer maken maar loopt alles over de servers van microsoft.
Of iedere n-de boot krijg je een scherm of je niet naar Edge met Bing wil overstappen, want is zoveel beter!

Zelfs met alle ad-opties uitgezet wordt je doodgegooid met die onzin. Windows 11 is het slechtste MS OS in jaren.
Ben toch wel heel benieuwd wat Bing gaat brengen in de toekomst. Zie ze google niet voorbij gaan maar verwacht dat die dienst wel goed gaat worden nu ze 10 miljard hebben geinvesteerd in openAI (chatGPT)
Misschien wel, misschien niet. Veel gebruikers maken bewust de keuze welke zoek engine ze gebruiken. Tweakers doen dat zeker.
Dan verwacht je dat Microsoft die keuze accepteerd en je niet herhaaldelijk lastig valt met dezelfde vraag.
oh 100%, de melding of je wilt overstappen is bloed irritant. Maar ben wel benieuwd wat Bing gaat brengen in de toekomst.
Google zit ook niet stil.
Zo erg is het nou ook weer niet. Het slechtste MS OS in jaren, haha. Rustâg!

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 22 juli 2024 17:38]

De enige oplossing om dit soort ongein te voorkomen lijkt te zijn om de Enterprise versie te draaien.
Zo, inderdaad zeg! Laat mij dan maar een keer 200 Euro betalen zodat ze me nooit meer lastig vallen, dan dat ze me een gratis upgrade met een bak reclame in de maag splitsen.
Tip: Met Rufus kun je een bootable Win11 USB maken waarbij TPM 2.0 en 4 GB RAM niet langer vereist zijn. Zo kan oudere apparatuur toch weer even mee.

https://github.com/pbatard/rufus

Vervolgens O&O ShutUp10++ draaien tegen de telemetrie. Al met al is het OS dan weer een stukje aangenamer.

https://www.oo-software.com/en/shutup10

[Reactie gewijzigd door jetspiking op 22 juli 2024 17:38]

is zo, ik heb dit gedaan op de laptop van mijn moeder, waarbij volgens de Health app de processor niet geschikt was voor Windows 11.. En het systeem draait nu Windows 11 22H2, alleen Windows update weigert nu verder updates te downloaden... Weet iemand hier nog een fix voor?
Weer met Rufus updaten, laatste build iso van Win11 pakken - waar die updates dus al inzitten.

[Reactie gewijzigd door pennywiser op 22 juli 2024 17:38]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Wes198727 februari 2023 11:52
Dat is een van de consequenties die de aanhangers van de Rufus methode je hier niet vertellen. Wil je de updates wel dan zal je weer met Rufus aan de gang moeten (en blijven). Dit is een van de redenen dat ik deze weg absoluut niet aanraad.
Yep, ik zou het zeker niet doen bij mensen die er geen verstand van hebben. Lekker op Windows 10 houden.
Dat kan ook gewoon met de Microsoft tool op hun eigen website daar is geen 3e partij tool voor nodig.

Media creation tool
Dat is ook een stuk gebruiksvriendelijker.

Opmerking:
Geen 4gb ram hebben zou ik sowieso even achter de oren krabben of je daar wel Windows 11 op wil, laat staan dat daar Windows 10 op draaide, een oudere cpu daarintegen kan het prima aan.

Minder dan 4gb ram was nog in de Windows XP tijd.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 17:38]

Dat kan niet met de Media Creation Tool, tenzij je zelf achteraf gaat rommelen aan de bestanden. Ik vind Rufus overigens prettiger in gebruik dan de tool van Microsoft.
Vreemd ik heb het laatst nog gedaan met de media creation tool en dat ging prima op een pc die er helemaal niet geschikt voor was (ontbrak tpm), in de tool kun je aangeven een USB stick maken voor een ander pc en dan gaat het prima, je hoeft niks te rommelen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 17:38]

Bij mij hetzelfde, ik heb een 8700k en heb een keer zelf proberen te upgraden, en dat kon blijkbaar niet (iets met bios of security, weet niet exact wat het was). Vervolgens een paar maanden later krijg ik alsnog een upgrade scherm aangeboden. Heel vreemd. Heb het maar niet gedaan.
Je hebt dan waarschijnlijk geen TPM 2.0 chip. Een andere harde eis (die ook wel weer te omzeilen is dacht ik ;) )
8e generatie van Intel heeft wel TPM 2.0
TPM staat standaard vaak niet aan. En dit moet veelal in de BIOS aangezet worden.
Upgraden naar Win11 zonder de eisen is vrij simpel, zo simpel als 1 registry key wijzigen. Echter is het advies er niet voor niets; omwille van stabiliteit en security, zou ik niet upgraden als het niet ondersteund wordt.

Sterker nog, met een ouder systeem ben je met Windows 10 prima af nu. Tijd voor Windows 11? Tijd voor een nieuwe.

(Tuurlijk, ben je lekker aan het experimenteren, dan kan alles.. dit gaat om gewoon gebruik :))
Heb je wellicht een BIOS update of moederboard driver update gedraaid sindsdien? Een 8700k wordt immers gewoon ondersteund. Ik had hetzelfde issue, na een BIOS update en wat BIOS instellingen aanpassen kreeg ik op een gegeven moment wel netjes de mogelijkheid om te upgraden naar W11.

Nog niet gedaan, want nog niet nodig, ik kan nog zeker 2.5 jaar lang W10 draaien voordat het EOL is...

Bron:
https://learn.microsoft.c...upported-intel-processors
Ondanks dat een 7e generatie Intel CPU niet ondersteund wordt draait Windows 11 prima op een Intel Core i7 7700HQ.
Een officiele manier om Windows 11 te installeren op unsupported systemen:
https://support.microsoft...c5-4011-868b-2ce77ac7c70e
Windows 11 draait nog op Intel 2000/3000 series en best goed, 4GB geheugen is genoeg voor simpel gebruik.

Ik installeer gewoon Windows 11 op alles dat ik tegenkom, voor mijn idee zelfs beter dan 10.
Security updates komen gewoon binnen. Alleen de feature updates niet.
MS moet eens stoppen met instellingen weer aan te zetten, OneDrive, O365 en andere ellende pushen. Opties verwijderen uit b.v. netplwiz die je dan weer via regedit aan moet zetten etc.

Het hele tpm en Secure boot is ook gewoon onzin voor thuisgebruik, gezien 2de generatie Intel CPU's gewoon goed werken. Heb het laatst zelfs nog op een Q9550 geïnstalleerd en draait perfect.
TPM is naar mijn mening zeker geen onzin voor thuisgebruik.

Wat wel onzin is, is dat er 7e generatie Intel CPU's zijn met TPM 2.0 en die dus niet Windows 11 supported zijn.
Wat voegt TPM dan precies toe bij thuisgebruik? Dat je zonder TPM echt geen Win11 zou moeten gebruiken?
Ik kan geen enkel scenario verzinnen waarbij TPM een zinvolle toevoeging is voor thuisgebruik. Dan hebben we het over Windows 11 Home, met alle beperkingen.
Ben blij dat ik geen windows 11 draai. Lijkt wel een soort reclame zuil. Blijf lekker op 10 zitten.
Nóg een voordeel van Windows 11. Je krijgt deze upgrade spam niet. ;)
Maar je krijgt in Windows 11 wel spam over: Bing, Edge, apps waar je niet om hebt gevraagd, ads in je widget bar, ads in je start menu, etc.
Nog nooit gezien, maar ik gebruik Ëdge niet en misschien ligt het aan het soort licentie. Ik heb een Education license.
Ik gebruik Edge ook niet. Ik heb gewoon een Home license.

Ik krijg een "suggestie" om Edge met Bing te gebruiken om de 5-ish boots.
Apps die voorgesteld worden heb ik alleen in het begin gehad. Van die apps die half geïnstalleerd zijn en als je erop klikt alsnog geïnstalleerd worden. Irritant dat je ze handmatig moet verwijderen. Bing en Edge-gerelateerde zaken heb ik alleen gehad als ik Edge opende en dat gebruik ik niet. Prima browser, maar ik gebruik al iets anders met dezelfde engine. Was anders geweest wanneer MS een mooi ogende startpagina zonder allerlei commerciële MSN-troep had. Je kan het redelijk weg krijgen, maar niet helemaal. Die widgetsbar is gewoon een verlengde van die MSN-zooi. Ook meteen uitgezet, op Windows 10 al.

Maar de rode lijn is dat je gewoon andere oplossingen kan gebruiken, en dan heb je eigenlijk nergens last van in dit zeer functionele OS (dat verre van perfect is en in veel opzichte juist achteruitgegaan is met hun poging het gebruiksvriendelijker te maken) dat iedereen voor een relatief lage prijs kan krijgen (ja, niet altijd legaal met van die OEM-keys bijv. maar het is ook niet zo dat MS hier op jaagt).
Wat is er niet legaal aan als je voor je eigen PC built een OEM licentie aanschaft?
Omdat die licenties bedoeld zijn voor PC-bouwers, fabrikanten, vaak zijn het ook corporate licenties die grootschalig ingekocht zijn en bedoeld voor organisaties met 100-en medewerkers en niet voor privé-gebruikers.
Ik kies voor zo'n OEM key omdat ie me rond de 10 euro kost. Dan ga ik toch niet 200 euro betalen?
Je praat ineens over privé gebruikers. Ik heb het over privé bouwers. Mensen die zelf hun PC samenstellen en in in elkaar zetten.

In het verleden konden die gewoon een legale OEM versie kopen. Die versie was dan niet overdraagbaar en koppelde zichzelf aan diverse hardware componenten zoals het moederbord die gedetecteerd werden tijdens de installatie.

Het kan zijn dat Microsoft deze inmiddels niet meer verkoopt maar als ze dat wel doen, dan zie ik niet in hoe dit illegaal kan zijn?
Je kunt ook gewoon Chrome gebruiken. En de taakbalk kun je vervangen door ExplorerPatcher, dan heb je weer een Windows 10-stijl taakbalk. Het startmenu blijft wel van Windows 11.
Ik gebruik Chrome. Ik krijg alleen regelmatig na booten een scherm met de "suggestie" om over te stappen naar Edge.
Zo langzamerhand begint het jammer te worden dat windows-de-userinterface volledig verbakken is met windows-het-OS.
Een ander kleurenpaletje kiezen kan nog, maar echt lekker 'skinbaar' is het allemaal niet.
Stap over op Linux, heb je alle vrijheid. Heb ik een jaar of 7 geleden gedaan en bevalt prima. Heb wel dual boot omdat ik op Windows nog wat game.
Vind dat je wel erg veel (en snel;) onder spam schaart, het is natuurlijk het goed recht van Microsoft om bepaalde apps voor te installeren en als suggestie naar voren te schuiven. Dat is geen spam, dat is een standaarduitrusting van het systeem die je gewoon naar wens aan kan passen. Je doet nu net alsof je na het wijzigen nog steeds 10 meldingen per dag weg moet klikken. Dat is gewoon niet waar.

Herken mij totaal niet in het geschetste beeld van ads in de widgets en/of het startmenu. Ook hier geen apps die ongevraagd geïnstalleerd worden.
Ik heb gewoon mijn Windows 11 licentie gekocht. Ik vind het dan erg raar dat er ineens "Angry Birds" of andere onzin in mijn start menu staat. Dat is gewoon spam, klaar.
Dat het voor jou niet zo is (iets wat ik ERG betwijfel) wil niet zeggen dat het voor niemand zo is.

Iedere klik om die onzin te verwijderen is er een te veel. Dit gebeurde niet in Windows 7, en het gebeurt nu ook niet in MacOS of andere OSen.
Dat er bij de installatie van Windows een aantal standaardapplicaties geïnstalleerd worden is an sich prima. Dat je regelmatig bij updates weer moet bevestigen dat je toch echt geen Edge, Bing en een Microsoft-account wilt gebruiken is irritant. Ook omdat men doet alsof je systeem niet optimaal is zonder die zooi. Ik vind het overigens ook behoorlijk questionable dat er op m'n werk-pc (Win 10 Pro) ook gewoon games en Facebook voorgeïnstalleerd zijn.
Ik krijg zo nu en dan wel eens die Edge melding onder W10.
Maar je krijgt wel steeds spam dat ze willen dat je een Microsoft account gaat aanmaken.
Overdrijven is ook een vak...
Maar niet onwaar. Hoevaak hebben we hier geen artikelen gezien over reclames van MS in het startmenu? Of verkenner?

Windows zou een SaaS product moeten zijn, maar zelfs als je betaald krijg je nog reclame voorgeschoteld voor van alles.

Ik heb een pro licentie en wat zit daar standaard op? XBOX gamebar, want gamepass pushen. Zit ik er op te wachten? Nee. Kan ik het uitzetten ? Half. Is het een feature die past bij een pro licentie? Absoluut niet.
Ik vind de XBOX gamebar vergelijken met een push voor gamepass wel erg ver gaan. Ik gebruik de Xbox gamebar regelmatig en heb nog nooit een verwijzing gezien naar de gamepass of Xbox app? Verder zitten er wat fijne features in die voor gamers gewoon handig zijn, ongeacht of je de gamepass hebt of niet.
Het gaat hier om een pro licentie. Heeft feit dat XBOX gameBar daar default op geïnstalleerd staat én actief is vind ik al gewoon raar. Het is gewoon een optionele functie die op geen enkele manier default zou moeten zijn op een variant van windows laat staan op de pro versie.

Een S licentie? Mah misschien nog net, want die draait volledig om Microsoft producten aanprijzen, maar alles daarboven heeft het niks te zoeken.

Jij vind het misschien fijn, maar ik kan er erg slecht tegen dat dit soort bloat op een pro variant aanwezig is. Er is niks pro aan en het verstoord enorm doordat zaken niet goed werken. Het uitschakelen van de windows key als er een spelachtige applicatie geopend is geweest bijvoorbeeld. Na afsluiten wordt ie bij mij niet meer geactiveerd en heb ik een reboot nodig om weer een werkende windows toets/start menu te hebben.
De game bar doet helemaal niets met je windows key? Dat is ook geen feature die windows heeft dus ik zou je drivers of evt toetsenbordsoftware nakijken, de razer synapse software heeft bijvoorbeeld een 'gaming-mode' die de windows toets uitzet via software.

Maar nog steeds, waarom zou een windows pro geen gamebar moeten hebben? Of anders gezegd, waar zit de grens van features die aan moeten staan? Is een notificatiecentrum ook overbodige functionaliteit? Of de nieuwe snap-assist (of de oude snap uberhaupt). Het zijn features die niet in de weg zitten en als ze uit staan is het lastig ze te vinden. Zoveel mensen zoveel wensen.
Pro --> Professional --> werkgerelateerd.
Is een gamebar dat? Niet echt. Dus waarom er dan wel op zetten?
Bwah er zit wel een handige tool in de gamebar waarmee je kan installen welke actieve programma’s hoeveel geluid mogen afspelen.
Prima. Maar dan klopt "XBOX gamebar, want gamepass pushen." dus niet. Als jij de Xbox Gamebar niet fijn vindt/bloat vindt, prima! Het ging mij vooral om die opmerking.

Ik gebruik ook een pro licentie. Ik heb al een aantal keer functies hiervan tijdens mijn werk kunnen gebruiken, maar meningen verschillen.
Windows is helemaal geen SaaS product? Je koopt letterlijk een key voor de licentie om windows te draaien. Een van de eisen voor SaaS is namelijk dat de software gehost moet worden op de server van de aanbieder en doormiddel van een internet verbinding bereikbaar moet zijn voor de afnemer. Als windows SaaS was zou je het niet kunnen draaien zonder internet verbinding. Windows is gewoon een operating system die niet als SaaS word aangeboden. Dit sluit dus ook niet uit dat je geen reclames krijgt als je je licentie hebt gekocht.

Dat gezegd hebbende heeft windows inderdaad veel vervelende trekjes. Zoals Edge die bij elke update automatisch weer erop komt terwijl ik het elke keer verwijder hahaha

En ik vind dat de XBOX gamebar zeker wel past in de pro licentie. Is het iets voor jou? misschien niet. Betekend niet dat andere mensen er geen profijt van hebben
Een van de eisen voor SaaS is namelijk dat de software gehost moet worden op de server van de aanbieder en doormiddel van een internet verbinding bereikbaar moet zijn voor de aanbieder. Als windows SaaS was zou je het niet kunnen draaien zonder internet verbinding. Windows is gewoon een operating system die niet als SaaS word aangeboden.
Microsoft vind het anders zelf wel een SaaS product. Dus als je het daar niet mee eens bent, moet je het met hen opnemen, niet met mij. Maar buiten dat om. Heb jij op enig moment iets te zeggen over de installatie mbt updates? Nee. Je kunt zaken een paar dagen/weken uitstellen, maar op een gegeven moment wordt het gewoon geforceerd geïnstalleerd. Ook al heb je tig unsaved sup openstaan. Zoek je het maar uit. Je bent volledig overgeleverd aan MS en wat zij willen doen.
En ik vind dat de XBOX gamebar zeker wel past in de pro licentie. Is het iets voor jou? misschien niet. Betekend niet dat andere mensen er geen profijt van hebben
Zullen best mensen profijt van hebben, maar dat is met allerlei tooltjes dat het voor de een wel werkt en de ander niet. Ik ben alleen van mening dat een zeer heftig consumenten product wat kompleet leunt op gaming niet default thuishoort in een professionele setting. Prima om het als optionele feature te hebben, maar niet default geïnstalleerd en actief.
Microsoft vind het anders zelf wel een SaaS product
Waar zegt Microsoft precies dat het een SaaS product is dan? Kijkend naar de NIST definitie voor SaaS voldoet Windows namelijk aan precies nul van de eisen om als SaaS dienst (of uberhaubt als cloud dienst) te klassificeren.. (https://www.odc-noord.nl/nist-cloud-computing/)
Maar buiten dat om. Heb jij op enig moment iets te zeggen over de installatie mbt updates?
Forceren van updates maakt een operating system nog geen SaaS dienst he. Zijn genoeg stukken software die updates forceren maar toch echt geen cloud of SaaS dienst zijn. Bij mijn vorige werkgever werkte ik mee aan een on premise software, waabij we gebruikers de kans gaven 3 keer een update uit te stellen en daarna moesten ze wel. Maakte de software nogsteeds geen cloud of SaaS dienst.
Ik ben alleen van mening dat een zeer heftig consumenten product wat kompleet leunt op gaming niet default thuishoort in een professionele setting.
Nu ik er zo over na denk heb je hier inderdaad wel gelijk in, hoort niet thuis in een OS gericht op zakelijke gebruiken. In de normale versie snap ik wel dat het er default bij komt, maar in pro is het idd toch wel een beetje gek.

[Reactie gewijzigd door AdoptieMoeder op 22 juli 2024 17:38]

Even kort, want heb zo een meeting, maar MS noemt het Windos-as-a-service:

https://learn.microsoft.c...ment/update/waas-overview

Is van 4 dagen geleden.
Windows-as-a-service is (voor zover ik lees in die link) de manier waarop ze de updates uitbrengen (regelmatig inplaats van 1 keer per x jaar). Dit is absoluut niet hetzelfde als een SaaS of cloud dienst.

Wel super interresant om te lezen hoe Microsoft dit benaderd, weer wat geleerd vandaag :)
Steam/origin komt ook met een overlay? Is dat ook reclame? Of anders gezegd, hoezo zou een windows pro installatie geen gaming-features mogen hebben. Game bar voegt alleen maar een overlay en simpele opnameopties aan, en die kun je gewoon met een toggle in settings uitzetten.

Recommended content (of reclame zoals jij het noemt) zit al sinds 2012 in Windows (en eigenlijk in windows 7 ook al met getting started die windows live essentials aanbood), ook dat is niet anders in windows 11.

Dus ja, overdrijven is ook een vak.
Steam/origin komt ook met een overlay? Is dat ook reclame? Of anders gezegd, hoezo zou een windows pro installatie geen gaming-features mogen hebben.
Dat is een beetje een rare redenatie. Bij mij is namelijk de conclusie dan dat steam dat eigenlijk ook niet zou mogen. Het feit dat je een winkel moet installeren om een al aangeschaft product te kunnen gebruiken is mij ook al jaren een doorn in het oog, en dat ondanks dat je bij steam in "Small mode" verder niet veel van die winkel merkt.
Weet niet welke 11 Pro jij gebruikt, maar hier staat de Xbox Gamebar gewoon uit.
Als je geen reclamezuil wil zijn voor Microsoft dan had je na Windows 7 zo'n beetje moeten stoppen met Windows. 8 en 8.1 zijn niet echt fijn om mee te werken en in 10 heb je al een Advertisement ID aan je naam hangen.

Als je echt een punt wilt maken dan stap je over op een Linux distro.
Windows 8 was gewoon prima op het moment dat je een start-knop installeerde. Dan was het echt gewoon zoals 7 maar dan moderner. En wat sowieso goed was in 8, was dat het goed geoptimaliseerd was voor de hardware en meteen snel en vlot liep. Dit is met 11 wel anders. Op zwakkere hardware (bijv. Intel low-voltage CPU's) merk je dat het gewoon slechter loopt dan Windows 10.
Maar de spam krijg je juist op windows 10, niet op windows 11 :+
De sunset date voor windows 10 staat voorlopig nog steeds op oktober 2025.

Je hebt nog 2,5 jaar voor je je zorgen moet maken. Zit zelf ook met twee machines die net buiten scope vallen. Beetje jammer is het wel, ze doen het prima, ook daarna nog wel. Maar eerlijk is eerlijk een machine is 10 jaar oud, de andere 5, die zijn tegen de 13 en 8 tegen de tijd dat ze uit de support lopen. Althans, zo lang heb ik ze, toen ik ze kocht was de hardware al niet de nieuwste van de nieuwste (want kost me te veel). Zo'n slechte score is dat aantal jaren ondersteuning niet (moet je is met een android telefoon proberen).
Het is een enorme verkwisting van een hoop apparatuur wat na 10 jaar cycle aan de kant moet worden gezet. Al dat spul op de vuilnisbelt..dat kan echt niet. Daar zou echt iets aan gedaan moeten worden.
En geen woord over het feit dat je 5 X moest klikken om het weg te krijgen. Het lijkt wel spam.
Nee, want het bericht over het aanbieden van Windows 11 is al 3 weken oud.


https://nl.hardware.info/...11-upgrade-voorgeschoteld

Het gaat er hier om dat gebruikers van systemen die niet voldoen aan de eisen van Windows 11 wel de update-mogelijkheid krijgen.

Dat is dus nieuw:
Het probleem werd op donderdag ontdekt en is vrijdag opgelost.
Vreemd dat ze het nu net pas hebben ontdekt... ik krijg Windows 11 al tijden aangeboden, zowel thuis (pc van 10 jaar oud) als op 't werk (oude computer met Xeon zonder TPM).
Dus MS werkt hard mee aan de verwarring rond Windows 11, jippie.

Ter info:

Apple doet dit anders. (Apple zal niet blij zijn met deze opensource software)

Met "Opencore Legacy Patcher" kun je op oude en niet ondersteunde Mac's recente en de laatste MacOSX installeren. Bepaalde functies zullen niet meer werken.

https://dortania.github.io/OpenCore-Legacy-Patcher/

https://www.youtube.com/watch?v=zNF3irHlgOs

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 22 juli 2024 17:38]

Mijn Ryzen 2400G wordt ook niet ondersteund. Hierdoor voor mij ook geen Windows 11, al zou die het prima trekken. Deze is uit 2018

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.