Grote Windows 11-update introduceert onder meer Bing-AI-chatbot in taakbalk

Microsoft heeft de nieuwste Feature Update voor Windows 11 vrijgegeven, met daarin onder andere integratie van Bing Chat in de taakbalk. Verder is er een Phone Link-port voor iOS, een voor tablets geoptimaliseerde taakbalk en meer.

Bing Chat wordt geïntegreerd in de zoektool in de Windows 11-taakbalk, zo laat Microsoft-topman Panos Panay weten. Vanuit daar kunnen gebruikers vragen stellen aan de kunstmatige intelligentie en moeten ze een soortgelijke ervaring krijgen als het gebruik van Bing Chat in de browser. Hiervoor moeten gebruikers wel early access tot Bing Chat hebben, wat de meeste gebruikers vermoedelijk vooralsnog buitensluit. Microsoft geeft als voorbeelden van wat Bing Chat kan scenario's als recepten uitzoeken, reizen plannen, gedichten schrijven en een huisdier uitkiezen.

Voor Windows 11 op touchscreenapparaten is er nu een taakbalk die op aanraakgevoelige schermen is afgestemd. Deze verkleint zich automatisch wanneer hij niet gebruikt wordt tot een kleiner balkje en kan met een veeg omhoog opgeroepen worden. De modus moet automatisch inschakelen wanneer bijvoorbeeld een laptops toetsenbord losgekoppeld wordt van het scherm.

De Phone Link-app van Microsoft bestaat al langer. Gebruikers kunnen die op hun Android-telefoon installeren en dan worden hun notificaties getoond in Windows. Daarnaast kunnen telefoongesprekken gevoerd worden met de audioapparatuur van de computer en kunnen bijvoorbeeld bestanden uitgewisseld worden. Voor wie dit met een iPhone wil kunnen doen, biedt Microsoft dit nu als Insider Preview.

Ook op het gebied van widgets heeft het Amerikaanse bedrijf aanpassingen gedaan. Er zijn nu widgets van derden, zoals Facebook Messenger en Spotify. Daarnaast is het Widgets-scherm niet meer beperkt tot maximaal een venster op het scherm, maar kan het wat vergroot worden. Volledig beeldvullend is het nog niet; links en rechts blijft er lege ruimte.

De Snipping Tool van Windows was al in staat om in verschillende vormen een screenshot op het klembord te plaatsen, maar is nu ook in staat om video-opnames te maken. In tegenstelling tot de screenshots worden de video's na opname wel in een mapje geplaatst in plaats van in het werkgeheugen. Daarnaast is het mogelijk alleen een deel van het scherm op te nemen.

Voor de power users zijn er ook wat aanvullingen. Zo krijgt het Kladblok in navolging van de Verkenner nu tabbladen en kunnen gebruikers in het Taakbeheer zoeken. Dat kan in secties als processen, services, gebruikers, appgeschiedenis en opstarten. Verder heeft de Quick Assist-app, een soort remote desktop speciaal voor technische ondersteuning op afstand, nu een laserpointerfunctie, voor wanneer de hulpbehoevende liever niet controle over de inputs afgeeft, maar de op afstand helpende wel iets wil aanwijzen op het scherm.

Deze wijzigingen aan het besturingssysteem waren al eerder beschikbaar voor Windows Insiders, de beta branch waar gebruikers zich voor kunnen inschrijven. Deze dinsdag is echter het eerste moment dat deze feature update, die intern 'Moment 2' genoemd wordt, beschikbaar is als non-bèta. Hij heeft versienummer 22H2 build 22621.1344.

Microsoft 'verwacht' dat alle gebruikers deze update automatisch zullen krijgen op 14 maart, tegelijk met de maandelijkse security-updates. Wie geen zin heeft om daarop te wachten, kan de update mogelijk al vinden in Windows Update, waar hij als optionele feature-update aangemerkt staat. Mogelijk laat ook dit nog even op zich wachten totdat de getrapte release hier plaatsvindt.

Microsoft lijkt afgestapt te zijn van jaarlijkse, grote releases op het gebied van Windows 11-functies. In plaats daarvan brengt het in doseringen van een handvol features tegelijk deze zogenaamde Moment-updates uit, zonder daar een heel streng gedefinieerde planning voor te hebben. Moment 1 kwam in november vorig jaar uit. Een vollediger overzicht van de wijzigingen uit deze update is te vinden in Microsofts blogpost, hoewel daar ook niet alles genoemd wordt.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

28-02-2023 • 17:14

131 Linkedin

Lees meer

Reacties (131)

131
128
56
4
0
52
Wijzig sortering
Nou, de vrije keuze van browser en zoekmachine wordt zo weer een beetje verder bemoeilijkt. Overal in het OS is het Bing en Edge wat de klok slaat, met hier en daar ook nog links naar Microsoft 365. Ik houd niet van die "handige" integraties, geef mij gewoon zelf de keuze en houd het OS vrij van fratsen.

Al jaren zeer tevreden gebruiker van Linux Mint, ben overgestapt vanwege dit soort geneuzel.
je hoeft geen windows te hebben, er is keuze in besturingsystemen ;) daarnaast staat het je vrij om andere applicaties te downloaden en te gebruiken.
Typische Tweaker reactie. :) Theoretische correcte antwoorden; in de praktijk zelden haalbaar.

Ik zal mijn ouders bijvoorbeeld nooit op Linux zetten. Geweldig OS voor mensen die zichzelf kunnen helpen, maar kut voor familie-IT-beheerders.

MacOS is geen optie want de hardware is te duur. ChromeOS is te beperkt. Android en iOS zijn geen desktop vervangers (noch DeX). Dus dan blijft over: Windows.
Als je een goedkope oplossing wilt omdat macos te duur is, hoe kan je het microsoft dan kwalijk nemen dat ze je hun ecosysteem in pushen om toch nog een beetje aan je te verdienen?

Is dit niet het model wat momenteel door 90% van tech land wordt gevoerd? Ik vind het persoonlijk geen probleem om zaken te switchen naar wat ik graag wil, het is niet alsof je die mogelijkheden niet hebt. Met een paar simpele scriptjes staat alles na een grote update in 1 minuut weer recht.

Ik denk dat we over een paar jaar allemaal Bing gebruiken, de voorsprong die microsoft gaat krijgen door de belachelijke hoeveelheid user interactie zorgt dat google straks moeite zal hebben om het bij te houden. En heel eerlijk, eigen schuld dikke bult.
"....om toch nog een beetje aan je te verdienen.

Want 72 miljard dollar winst per jaar is natuurlijk bij lange na niet genoeg. >.<
Als je een goedkope oplossing wilt omdat macos te duur is, hoe kan je het microsoft dan kwalijk nemen dat ze je hun ecosysteem in pushen om toch nog een beetje aan je te verdienen?
Ik denk altijd maar zo: als de onderdelen van het ecosysteem goed zijn, komt men wel. Dat je Bing en Edge moet pushen zegt al genoeg.
Maar Windows heeft daar de laatste jaren sowieso al een handje van: je vind werkelijk overal in het OS troep die of niet logisch staat of niet weg te halen valt.

Maak een eenvoudige solide basis, biedt je extra diensten aan maar laat gebruikers de keuze wat anders te gebruiken zonder annoyances.
Het probleem waar Microsoft voor staat, is dat er niks mis is met Google en men dus geen reden heeft om alternatieven te zoeken. Het maakt niet uit hoe goed Bing of Edge zouden kunnen zijn indien men tevreden is met Google. Vanuit een marketingstandpunt valt hier voor Microsoft niet veel anders aan te doen.
Dat is natuurlijk onzin, men installeert expliciet Google / Chrome gezien het gewoon betere resultaten geeft.

Bing in de US is ook veel beter dan hier, men investeert gewoon niet in Nederland. Zie ook het bizarre ‘nieuws’ wat men pushed via bing. Het lijkt wel een roddelblad.
Ik denk altijd maar zo: als de onderdelen van het ecosysteem goed zijn, komt men wel.
In welke wereld leef jij? Tegenwoordig is het zo dat degene die het meest schreeuwt en het meest pusht het grootste marktaandeel krijgt, ook al zijn de diensten of producten prut.
Wie schreeuwt er dan hard, wie heeft het grootste marktaandeel en wat is er prut?
Ik zou juist graag voor Windows willen betalen om er als power user mee te werken.
Maar die optie is niet beschikbaar.

Zelfs de Pro versies zitten vol met telemetrie, nauwelijks te customizen menu's, eye candy ten koste van productiviteit, Bing en OneDrive, verplichte MS accounts enzovoorts. Denk dat MS toch wel wat steken laat vallen, hier. MacOS is teveel een walled garden en Linux is niet perfect out of the box als je veeleisend bent. Dus ik denk toch wel dat er een markt voor is.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 28 februari 2023 22:00]

Dit! Ik zou graag Microsoft 200 Euro betalen voor puur Windows. En dan nooit meer een reclame voor Edge of Bing of Office... Ik zou graag Meta 100 Euro betalen om nooit meer een reclame te zien, niet meer gevolgd te worden. Maar omdat het niet kan zal ik mijn uiterste best doen om de reclames en tracking zo veel mogelijk te blokkeren.
Hoezo is macos een walled garden?
Met Linux heb je wat meer vrijheid, maar macos vergeleken met Windows maakt dat elkaar niet zoveel. En voor beide vind ik het geen “walled gardens”.
MacOS kun je niet los kopen en is gemaakt voor gebruik in combinatie met Apple hardware. Daarnaast is het OS zo ingericht dat deze het beste werkt met andere Apple apparatuur en services.
Als het gaat om macOS + Apple computer zelf, dat klopt. Ik zou dat niet ' walled garden' willen noemen, maar daar kun je over discussiëren.
Qua 'het beste werken', Apple heeft er een handje van de stekker uit legacy te trekken en ik vind ze ook niet veel energie steken in aansluiting te zoeken op standaarden waar ze zelf geen voordeel uit halen. Omgekeerd steken ze die energie er wel in. Maar dat vind ik geen walled garden. Je kunt namelijk best blue tooth headsets van anderen aansluiten, derde partij toetsenborden, monitoren, externe SSD's, camera's en weet ik wat voor andere apparatuur. En biedt MacOS bepaalde ondersteuning niet native aan, dan kun je ook derde partij software incl. kernel extensions er op zetten. Zeker door dat laatste vind ik het geen walled garden. Het zou anders zijn als MacOS een soort IOS geweest zou zijn, maar dat is het niet. Wat dat betreft is het niet gek veel anders dan Windows.
Nooit gezegd dat ik er problemen mee heb. Vooralsnog voldoet MS aan twee eisen: je kan de search engine veranderen, en je kan dit soort opties uitzetten.

Overigens heeft het pushen van deze diensten niets te maken met de prijs van de hardware voor apparaten waar Windows op draait. Je betaalt voor de licentie.
Dat is denk ik juist wel het probleem. Je kan bij het zoeken vanuit de taakbalk geen andere zoekmachine gebruiken dan Bing. Je kan wel in het zoeken in de adresbalk in Edge aanpassen maar verder niet.
Het zoek vanuit de taakbalk is een handigheidje van het OS. Niets staat je in de weg om traditioneel te zoeken vanuit je zelfgekozen browser. Je kan zelfs een snelkoppeling in je taakbalk vastzetten die direct de zoekpagina opent van Google, DuckDuckGo of welke andere zoekpagina dan ook.
We gebruiken over een paar jaar allemaal bing? grapje zeker, ik alvast niet.
moet zeggen dat ik liever Bing gebruik dan Google als ik in de USA ben.
Bing is daar zoveel handiger en makkelijker in gebruik en levert daadwerkelijk goede resultaten af.

Hier in NL is Bing maar een schim van wat het is zo gauw je hem in de USA opstart.
Vandaar dat het marktaandeel van Bing in de VS nog geen 7% is en Google daar 88% heeft, omdat Bing zoveel beter is.

Volgens mij meer gevalletje onderbuikgevoel, of van nu ben ik de VS kijk mij eens Bing gebruiken.
Ik weet niet waar jouw data vandaan komt. Maar ik vermoed dat die niet klopt.

In NL heeft Bing al een marktaandeel van 10%: https://www.pure-im.nl/bl...en-zoekmachines-nederland. In de USA is dat tegen de 30%: https://seattleorganicseo...according%20to%20Comscore.

Wel eens zelf in de USA Bing gestart en vergeleken met wat je krijgt als je Bing in NL opstart? Of praat jij vanuit een onderbuik gevoel?
Statcounter: https://gs.statcounter.co.../united-states-of-america

Wereldwijd is het zelfs nog geen 3%: https://gs.statcounter.com/search-engine-market-share

En die 10% in NL, dat geloof ik gewoonweg niet. Dat zijn waarschijnlijk mensen die Edge gebruiken (zakelijk) en per ongeluk direct naar Bing doorstarten, of via Bing naar Google zoeken.

Weet niet wat voor site Pure-im is, ziet er vrij amateuristisch uit. En seattleceo lijkt me meer een lokaal iets. Ik ga toch uit van statcounter en die laat zien dat het marktaandeel van Bing nog altijd vrijwel verwaarloosbaar is.

En nee waarom zou ik in de USA bing starten, alleen die UX al van Bing is al verschrikkelijk en dan heb ik het nog niet eens over de resultaten. Je gaat mij ook niet wijsmaken dat je met Bing iets gevonden hebt wat je met Google niet gelukt zou zijn, ook niet in de VS.
dat kan ik bevestigen, net terug van een tripje uit de USA en idd.. het werkt daar toch net even beter

wat me ook opviel in de metro als je meekijkt op de telefoons om je heen is dat er maar weinig mensen op WhatApps zitten en iedereen aan de iMessages zit (ja veel iPhone gebruik daar)
Een probleem wat ik heb met Bing is dat ik zoekresultaten niet kan filteren op bijvoorbeeld "resultaten voor de laatste week" of "laatste maand" (of eigenlijk, misschien kan het wel, maar ik weet niet hoe).

Maar zeker als het gaat om het zoeken naar MS dingen (tips over SQL Server of Office bijvoorbeeld), dan geeft Microsoft goede resultaten.
Mijn ervaring is dat 'ouders' juist perfect voor Linux zijn.
Het voldoet eigenlijk aan alle benodigdheden (Facebook, web, mail en wat eenvoudig kantoor zaken als een tekstverwerker), kan weinig aan gesloopt worden, en enigzins wat minder gevoelig voor malware.
Waar ik voorheen vrijwel maandelijks een image kon terugzetten vanwege een volledig door adware overgenomen Windows en andere zaken die het niet meer (goed) doen, draait de Ubuntu Desktop alweer bijna een jaar zonder enige interventie.
Grootste probleem waar ik tegenaan loop in dit soort 'ouders' situatie is dat het anders is dan ze gewend zijn. Dan doel ik met name op de Office suite en eventueel andere programma's. Word kennen ze, LibreOffice niet. Dan moet er iets nieuws geleerd worden, en daar begin ik niet aan want Windows werkt toch gewoon?

In mijn minder technisch geïnteresseerde kennissenkring zie ik nog genoeg mensen die nooit de moeite genomen hebben om de standaard Candy Crush/Netflix/Amazon troep uit hun startmenu te verwijderen, of de weer en kalenderwidget uit de taakbalk te verwijderen. Ik heb wel eens de voordelen van een Linux distro geprobeerd uit te leggen, maar na een paar zinnen was de conclusie dat Windows het doet, en de rest interesseerde niet zo veel.

Zoals men in het Engels zo mooi kan zeggen:
You can lead a horse to water, but you can not make it drink.
Voor Office applicaties zijn er ook andere alternatieven die meer op Microsoft Office lijken. En hoeveel moet je daadwerkelijk leren? Dat moesten ze waarschijnlijk ook al in de upgrade naar Office 2007 (volgens mij was dat de versie waarin de UI drastisch veranderde). De meeste mensen uit die generatie (of de generatie ervoor nog) die ik ken waar ik wel eens help kennen de oudere versies van Office ook nog, en hebben daar altijd mee gewerkt, of werken er zelfs nog mee (want werkt toch gewoon?).
Ik ken ook genoeg oudere mensen die met Linux Mint werken, als ze maar weten hoe ze hun browser en email en dergelijke openen dan komen ze er wel uit.
Dan ga je er blijkbaar van uit dat het overstappen van Windows naar Linux hetzelfde is als drinken om niet van de dorst om te komen.
Om in jouw gezegde te blijven: Wanneer een paard geen dorst heeft, zal het niet het gaan drinken.

Linux en Windows zijn alternatieven van elkaar, waarbij de keuze voornamelijk door persoonlijke voorkeur bepaald wordt, niet door noodzaak. (Dat die 'voorkeur' voornamelijk vast staat doordat Windows het eerste is waar ze kennis mee hebben gemaakt en ze geen noodzaak zien om te veranderen, maakt dat niet anders.)
Als je als een soort evangelist al jouw punten gaat zitten 'drammen' zet je ze alleen maar vaster in hun voorkeur voor Windows.
Dan ga je er blijkbaar van uit dat het overstappen van Windows naar Linux hetzelfde is als drinken om niet van de dorst om te komen.
en
Als je als een soort evangelist al jouw punten gaat zitten 'drammen' zet je ze alleen maar vaster in hun voorkeur voor Windows.
Ik ben bang dat mijn punt dan niet goed is overgekomen, want dat is niet de insteek.

Windows en Linux zijn inderdaad alternatieven voor elkaar, net zoals Mac OS ook in dat rijtje mag. De reden dat ik Linux heb geprobeerd aan te raden is omdat het in mijn ogen beter aansluit bij de wensen van de gebruiker. Minder bloatware, draait beter op oudere hardware, minder gevoelig voor malware die vaak Windows based is. Vanuit die optiek wil ik een alternatief bieden, maar dat stuit op weerstand omdat het allemaal net even anders is, en er geen trek is om nieuwe dingen te leren.

Voor sommige mensen is die drempel te hoog, en dat kan. Ik ben zeker geen evangelist die Windows verkettert en Linux heilig zal verklaren.
Ik heb het overwogen(boomers) , maar nee.
Ze kennen nu eenmaal Windows (ook al is het enorm basic) en dan een nieuw OS aanleren is niet handig. Plus, heet was tijd voor een nieuwe computer (werd een laptop) en dan heb ik liever wat out of the box komt. Ik wil niet de hele tijd service desk moeten spelen.
Ik heb nog een iPad overwogen, maar die prijs en scherm formaat is het me niet waard.

Zelf ben ik volledig thuis op Apple, afgezien van een Linux ras.pi. Maar qua prijs en wat ze werkelijk nodig hebben en er mee doen is een midrange Windows laptopje van een goed merk voor ze beter.
Maar wat moeten ze allemaal opnieuw leren? Er zijn genoeg distro's met een vergelijkbare taakbalk en startmenu, even inrichten en ze redden zich er mee.
Mijn ervaring is dat juist de Windows gebruikers vaker hulp nodig hebben dan Linux gebruikers. En dan heb ik het zelfs over de oudere generatie.
Als de knop met dezelfde functionaliteit niet meer op dezelfde plek staat beginnen ze al te panikeren.
Soms bellen ze zelfs de moment er een error bericht op komt dat vraagt om te herstarten, omdat ze niet weten wat ze moeten doen.
Neem Linux Mint: het startmenu is te openen linksonderin, in dat menu of op het bureaublad of onderin de taakbalk staan de browser, mail applicatie etc. Wat is dan het verschil met Windows? De mail applicatie kan wat anders zijn, maar tegenwoordig wordt steeds meer de browser gebruikt voor het mailen, dus dan blijft de browser over. Office applicaties valt ook goed aan te wennen, daar hebben mensen vaak geen moeite mee merk ik.
De meeste mensen die er moeite mee hebben zijn ook degenen die buiten mail en browsen om niet veel met hun computer doen.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 1 maart 2023 10:41]

Start menu knop is al niet hetzelfde icoontje.
Dat is al genoeg verschil met Windows om te beginnen panikeren.

Dat wij er "goed aan kunnen wennen" betekend niet dat zij dat ook kunnen.
Het is mijn ervaring met oudere mensen dat ze vrij snel wennen, als ze maar weten hoe ze hun websites en mail moeten openen. Hoe het icoontje eruit ziet maakt dan niet uit. En desnoods pas ik het icoontje aan, dat kan allemaal.
Je denkt heel erg als een tweaker. Een normale gebruiker wil niet iets 'wat er op lijkt'. Het moet zijn wat ze kennen. Daarnaast doe je de aanname dat er minder hulp nodig is omdat de gebruiker linux gebruikt. Is het niet andersom? Heeft de linux gebruiker misschien minder hulp nodig omdat ze leergieriger zijn en beter om gaan met vernieuwingen?
Ik heb het juist over de normale gebruikers, oudere mensen vooral. Mijn ervaring is dat als je ze eenmaal hebt uitgelegd hoe ze hun mail en websites moeten openen, dat ze dat snel snappen. Vooral omdat het heel erg lijkt op hoe het in Windows werkt. Ik merk dat meer mensen hulp nodig hebben met hun Windows computer als er iets niet meer werkt dan met Linux.
Bijna nergens waar ik Linux heb geinstalleerd (op verouderde hardware waar Windows echt te traag op wordt) moest ik later terug komen.
Het systeem van mijn ouders draait al jaren probleemloos. Nooit hoeven formateren, draait al minstens 7 jaar zonder issues. Tussentijds heeft het een upgrade van Win7 naar Win10 gehad, maar dat was het wel.

Het scheelt al heel veel ellende als je gebruikers aanmaakt met alle rechten ontnomen. Browser met adblock en bij twijfel bellen ze altijd even. Gaat prima zo :P

Ik verwacht eerder dat de PSU of de SSD de geest geeft, dan dat er een probleem met Windows ontstaat ;D

[Reactie gewijzigd door quintox op 1 maart 2023 11:37]

Outdated conclusie. Mijn ouders gebruiken al bijna 10 jaar Linux. En minder issues met drivers en dingen zoals scannen/printen. Check eens Fedora Silverblue, het beheert zichzelf en is niet kapot te krijgen.
Toevallig vandaag eens kennis gemaakt met Linux, ik had nog wat oude computer onderdelen rond zwerven, oa een oude 3770K en 8Gb DDR3, geen grafische kaart, gewoon de igpu van de 3770K, ik heb PopOs er op geïnstalleerd en alles aangepast zo als mijn Windows 10 Pc op dit moment draait, en alles werkt uitstekend en nog snel ook, geen gekloot met drivers oid, mijn Brother Lazerprinter werkt perfect, moet zeggen dan ik aangenaam verrast ben en ben nog niets tegen gekomen wat afschrikt of lastig is. ;)
Maar dat moet ook niet. Ik heb telemetrie teruggedraaid, de zoekbalk in de taakbalk staat uit en ik gebruik Windows zonder problemen. Stappen die iedereen kan ondernemen.

Ik vind het vooral vreemd dat mensen zo reageren op de ingebouwde zoekfunctionaliteit in Windows, maar als het op hun smartphone aankomt men het maar normaal vindt dat de OS makers daarvan gewoon alle data verzamelen en hun diensten opdringen aan de eindgebruiker.

Het belangrijkste verschil? Windows bestaat al van voordat we altijd verbonden waren en vele mensen kennen nog een tijd zonder die integratie. Bij de huidige smartphone OS makers hebben ze nooit echt anders geweten.
Ik vind het vooral vreemd dat mensen zo reageren op de ingebouwde zoekfunctionaliteit in Windows, maar als het op hun smartphone aankomt men het maar normaal vindt dat de OS makers daarvan gewoon alle data verzamelen en hun diensten opdringen aan de eindgebruiker.
Juist. Het is een typisch Windows dingetje. Als een OS de grootste klagers heeft, dan is het Windows. En de ironie is dat qua vrijheid voor de eindgebruiker, Windows op nr.2 staat achter Linux. Je kan bijna alles eruit slopen als je wilt met de juiste tools, zonder dat het OS je problemen zal geven.

Ik durf te wedden dat 95% van de Windows-gebruikers (consumenten) een smartphone heeft, waarvan 95% van de Android gebruikers daarvan niet eens de telefoon root, laat staan een custom ROM installeert. Het merendeel daar weer van zal Chrome op Android gebruiken... dat niet eens extensies ondersteund.
En nu nog, zoals vroeger, Windows uitkleden met wat je niet nodig hebt of gebruikt.
Ik ben benieuwd of dit ook uitgeschakeld of verwijderd kan worden?
Je geeft ook een typische Tweaker reactie. Niet iedereen is hetzelfde, er blijft niet alleen Windows over als de enige keuze.

In de praktijk kan Linux perfect zijn voor ook oudere mensen en kan het een verademing zijn om niet al die features te krijgen waar men toch niet op zit te wachten.
Linux Mint en Manjaro zijn hier goede voorbeelden voor. Linux is tegenwoordig vaak ook heel goed voor gamers.

macOS is ook mogelijk want Apple is niet altijd duur. Neem bijvoorbeeld de mac mini van ongeveer 700 euro die heel krachtig is. De restwaarde van een Mac bij doorverkoop is ook nog eens veel hoger zodat onder de streep het allemaal reuze meevalt.
Helemaal met je eens! Ik heb het twee keer geprobeerd:
1 x voor mijn moeder (Ubuntu)
1 x voor mijn zusje (Linux Mint)

Allebei de keren eindigden in drama. Mijn moeder had een .exe bestand nodig voor haar werk (proprietary software) dus ik moest uiteindelijk Windows voor haar downloaden.

Mijn zusje kon niet zonder iTunes en die heeft uiteindelijk zelf Windows geïnstalleerd.
En voordat mensen komen met suggesties zoals bijv. Wine of iets dergelijks: voor de gemiddelde gebruiker wil je gewoon dat iets werkt zonder al te veel fratsen.

Helaas zijn er voldoende use cases waarbij Linux geen optie is. Dit ligt niet zozeer aan de Linux (distributies) en/of de developers zelf, maar aan simpelweg het feit dat een hoop software developers Linux negeren (bijv. Adobe, Apple of de meeste AAA games).

En als iemand nou een bepaalde software/game nodig heeft, waarbij een alternatieve werkwijze niet mogelijk is.. dan zit je helaas opgezadeld Windows.
Heb mijn opa en oma aan beidde kanten al jaren op linux zitten. Geen idee waarom je denkt dat dat zelden haalbaar is.
Jij hebt volgensmij alleen de eerste zin gelezen ;)
Ik zal mijn ouders bijvoorbeeld nooit op Linux zetten. Geweldig OS voor mensen die zichzelf kunnen helpen, maar kut voor familie-IT-beheerders.
Euh.. meest simpele voor "familie-IT-beheerders"
Je neemt Ubuntu of een variant ervan. Je installeert cockpit & anydesk.
Vrijwel alle issues kan je via SSH / Cockpit / Anydesk op afstand oplossen.

Je hoeft zelfs niet meer langs te komen om de printer te installeren! CUPS pakt vrijwel alle printers gelijk zonder driver/software gedoe.

Mijn grootouders draaien nu al 5 jaar Ubuntu zonder enige problemen. Ze vinden het simpel en doet wat het moet doen (internet/tekst verwerken) Libreoffice zit er ook al standaard ingebakken dus bespaard mij de moeite van sudo apt-get...
Google doet in principe hetzelfde met Chrome en Google :P
Google heeft geen monopolie op de desktop.
Nee, maar op de mobiele markt doet het heel veel aan lobbyen om de Chrome browser of Google search engine als standaard te maken / houden.

Als je zoekt wat Google aan Apple betaald om Google als standaard te houden, het is echt bijna belachelijk. Google betaald eigenlijk andere bedrijven zodat ze niet zouden concurreren.
Het geval van Google betaalt Apple om engine te zijn is toch prima. Het staat Microsoft natuurlijk vrij om Apple een beter aanbod te doen om Bing standaard te maken.

Ik denk het issue is dat MS Bing en Edge (En Google met Chrome en Apple met Safari, iTunes etc.) pusht binnen het eigen OS zonder dat een andere partij daar een eerlijke kans in krijgt.
Op Android wordt Chrome en Google ook gepushed zonder dat andere partijen er een kans toe krijgen... In tegenstelling tot Android kunnen OEMs tenminste vrij zelf andere browsers installeren en als standaard zetten als ze dat willen...

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 28 februari 2023 19:06]

Dat Chrome standaard wordt meegeleverd met Android is niets anders dan dat Windows standaard met Edge komt en iOS met Safari. Verschil is echter dat Android niet gaat drammen om Chrome te gebruiken zodra je een andere browsers als default instelt. Bovendien krijg je met bij de setup van een Android toestel netjes de vraag welke browser en zoekmachine je wil gebruiken, iets wat met Windows niet het geval is. Wat OEM's betreft hebben die de vrijheid om andere browsers/software mee te leveren, zie bijvoorbeeld Samsung met hun eigen browser (staat prominent op het startscherm) en alle Microsoft meuk die ze meeleveren op hun toestellen.
Google betaalde tussen de 400-450 miljoen dollar per jaar aan Mozilla om de standaard zoekmachine te blijven in Firefox in 2020: nieuws: Mozilla verlengt deal met Google voor zoekmachine in Firefox

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 28 februari 2023 19:11]

Microsoft ook niet.
Dat het de bekendste en meest gebruikte is wil niet zeggen dat het een monopolie is.

Ik weet dat dit een impopulaire opmerking is, maar feitelijk is er maar een die en een monopolie heeft en vol aan koppelverkoop doet en dat is Apple. Echter omdat het percentueel op de gehele markt een relatief kleine speler is en een grote fanbase heeft hoor je daar niemand over.

Op een PC kun je tig verschillende besturingssystemen installeren en is op geen enkele wijze een dwang om WIndows te nemen. Als een bouwer exclusief en alleen met windows levert, dan kun je deze links laten liggen. Ergo MS heeft geen monopoli positie ze zijn alleen koploper kwa systemen.
"Monopolie" is niet het juiste woord nee. "Misbruik van Machtspositie" wordt het genoemd, binnen de EU. En een machtspositie heeft Microsoft wel degelijk, ondanks dat je een ander OS kan installeren hebben ze gewoon veruit de meeste gebruikers op desktopgebied. Met name doordat bedrijven altijd aan MS Office hangen.

Daar misbruik van maken is wel degelijk strafbaar en ze hebben hier dan ook meerdere boetes en opgelegde maatregelen gehad ten tijde van IE. Tegenwoordig is het Apple marktaandeel iets hoger maar nog steeds niet genoeg om het geen machtspositie te maken.
Ik weet dat dit een impopulaire opmerking is, maar feitelijk is er maar een die en een monopolie heeft en vol aan koppelverkoop doet en dat is Apple. Echter omdat het percentueel op de gehele markt een relatief kleine speler is en een grote fanbase heeft hoor je daar niemand over.
Ja, maar juist doordat het een kleine speler is op de markt is het niet strafbaar en daarom hoor je de europese commissie er ook niet over.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 28 februari 2023 20:07]

Apple heeft zeker geen monopoly. Op de computer en laptop markt zijn ze maar een kleine speler. In de smartphone markt zijn ze vaak de grootste speler, maar ze komen zelden tot nooit boven de 50% uit.
Voor een feitelijk monopoly moet een bedrijf een marktaandeel van meer dan 80% (geen vaste grens) hebben.
Microsoft komt met Windows (alle versies samen gerekend) redelijk dicht bij de 80%, maar nu net Apple voorkomt (met Linux) het feitelijke monopoly.
was eerst 100% windows... sinds 2013 over gestapt naar appel Je mag weten hier komt er niks anders meer binnen ;) Ja met paralles Step 7 en Tia Portal draaien aangezien die software is er niet voor MAC de rest is veel stabieler heel dat MAC cq Linux
wel als je een chromebook koopt..?
Het zou fijn zijn als je inderdaad al die onhandige en ruimte/resources slurpende handige nieuwe features gewoon uit kunt zetten. Voor professionele gebruikers misschien prima, maar ik stel zelf nooit vragen aan mijn pc en heb niet het gevoel daardoor enorm gehandicapt te worden of veel moeite in iets opzoeken te moeten steken. Dus Microsoft, graag vinkjes om die shit op verzoek uit te kunnen schakelen en wellicht dat ik er dan meerwaarde in zie om van 10 naar 11 te gaan.
Die vrije keuze is nog steeds altijd even vrij als altijd.
Je kunt nog steeds ongehinderd Chrome, Firefox of om het even welke andere browser installeren.
Integratie betekent niets anders dan dat je vanuit een deel van het OS, dat internet niet als primaire functie heeft, een zoek-actie op internet kunt starten, of direct naar een internetpagina kan gaan.
Het OS stelt je in staat om dat te doen en gebruikt daarvoor de zoekdienst of browser van de maker van het OS. Staat dat je niet aan? Dan staat niets je in de weg om je eigen browser te installeren, en met je eigen zoekdienst een zoek-actie te starten of naar een internetpagina te gaan.
Niet mee eens. Door dit soort "sales-push" wordt een gebruiker impliciet bewogen bepaalde keuzes te maken die in het voordeel van Microsoft zijn (o.a. omdat ze al voor de gebruiker gemaakt zijn en de gebruiker daarom geneigd is geen alternatieven te overwegen, en door overal te verwijzen naar andere diensten van MS). De keuze is dus niet zo vrij als hij lijkt!

[Reactie gewijzigd door Bazz0847 op 3 maart 2023 12:42]

Ik snap waarom je deze keuze maakte, zelf zou ik dit niet hebben gedaan omdat ik Linux Mint niet de beste linuxdistributie vind. Zelf gebruik Edge en DuckDuckGo (niet vwg. privacy maar bangs) en je kan al die integraties ook gewoon uitzetten. Maar er zijn zeker linuxdistributies beter als Windows, zoals Ubuntu MATE, Fedora en Ubuntu Unity.
Waarom is dit dat nu weer geen 23H1, maar 22H2 build 22621.1344?
Misschien is de reden heel logisch, maar ik kan hem niet vinden.
Dat kan, maar meestal krijgt die dan als hij vrijgegeven wordt een niet-insider-build nummer, die mis ik nu dus en ik zie ook geen nieuwe ISO voor het maken van installatiesticks.
Maar het wordt wel een Feature Update genoemd en voor zover ik weet was het voorheen zo dat elke Feature Update een nieuw nummer kreeg in de vorm 23H1.
Het was voor mij in ieder geval niet erg logisch.
Er komt nog slechts 1x per jaar een nieuwe versie uit. Maar men spaart nieuwe functionaliteit niet meer op voor een specifieke versie. Als ze die tussendoor kunnen lanceren, doen ze dat gewoon.
Ik dacht dat het 2x was (gezien 22H1 en 22H2), heb ik gemist dat dit aangepast is naar 1x?
Maakt natuurlijk voor de werking niets uit, maar voor het maken van installatiesticks is het wel handig dat je na installatie minder updates hoeft te doen.
met de hoeveelheid nieuwigheden had dit inderdaad die naam wel waardig geweest, want hoe langer hoe meer wordt die nummering overbodig tov de buildnummer die bijna niemand van buiten kent.

daarenboven zullen er waarschijnlijk dan ook geen nieuwe images uitkomen en moet je feature-updates gaan slipstreamen wat dan weer potentieel andere issues kan opleveren :/
Precies dit, ik had gehoopt dat er een nieuwe image zou komen voor het maken van installatie sticks.
Is er iemand hier die al toegang heeft tot bing AI? Ik sta ondertussen al 3 weken in de wachtlijst en heb ook de stappen gevolgd om sneller toegang te krijgen.
Ja, vorige week aangemeld, ben nu enthousiaste gebruiker. Je kan lekker "doorvragen" en het schrijven van een zakelijk emailtje in een vreemde taal gaat ook heel mooi. "Stel contract op met xx en yy voorwaarden in taal zz " inclusief uitleg. Ik verwonder me eigenlijk over de beperkte en afwerende reacties op deze "super tool" ontwikkeling in de reacties... En vraag maar eens of hij een programma in python wil schrijven of zo. Ga hier in godsnaam snel mee spelen, dit is waar we naar toe gaan in ons leven op vele vlakken. Stel je open en ga spelen.

[Reactie gewijzigd door JohanSnellink op 28 februari 2023 22:09]

ja, inmiddels een week. 2 weken daarvoor aangemeld.
Ik heb nu een aantal weken toegang en merk dat ik het regelmatig gebruik in plaats van een zoekmachine. Het is fijn om concreet met je "search case" bezig te zijn zonder afgeleid te worden door banners en/of overbodige links.
Wel zou het fijn zijn als het maximum voor het aantal vragen per sessie afgeschaft of verhoogd wordt.

[Reactie gewijzigd door witterholt op 1 maart 2023 06:39]

Leuk om eens mee te stoeien, hoop wel dat je deze functie ook eventueel kunt uitzetten.
O&O ShutUp10 en O&O App Buster kunnen veel op non-actief zetten en die laatste het e.e.a. eruit slopen, al is die laatste niet direct weggelegd voor de gewone gebruiker. Het maakt bepaalde dingen "kapot" en daar moet je je weg omheen weten.
Oke. Deze update bevat naast een grote hypemachine wel een aantal leuke Quality of life improvements. Kunnen zoeken in de verschillende onderdelen van taakbeheer is best wel handig. Zeker als je hoge verversing aan hebt staan is het vinden van het juiste proces nu best wel lastig (want bijna geen filters)

Juist ook met apps die per “tab” een proces starten zoals chrome en edge, is het handig als je dan een vastlopende tab gewoon op naam kunt zoeken.

Ben hier op zich wel blij verast over. Ik had eerst best wel een “kijk onze nieuwe default AI zoek unit die in het begin waarschijnlijk veel onzin roept eens” gevoel, maar dat valt dus best wel mee.
Het 1ste wat ik veelal doe bij installatie van Windows is Bing meteen uitschakelen omdat ik het geen prettige zoekmachine vind. Daarbij erger ik mij er ook wel wat aan hoe opdringerig Bing telkens weer door Microsoft word gepromoot. Dus tja ik zit er al zeker niet op te wachten op een Bing-AI-chatbot, niet alleen omdat het Bing is maar ik heb sowieso geen behoefte aan een chatbot.

En tja wat de andere updates/verbeteringen betreft blijf ik het nog steeds jammer en zelfs ergerlijk vinden dat de taakbalk en het menu niet onder handen is genomen. Zovelen hoor ik klagen dat ze dingen gewoon niet meer terug kunnen vinden en hoe omslachtig alles nu werkt. Simpele taken die je normaal binnen 1 klik kon doen moet je nu via een hele omweg doen.

Dat dingen veranderen, prima en is dan vaak een kwestie van gewenning maar binnen Windows 11 is het geen kwestie meer van gewenning. Microsoft heeft gewoon veranderingen aangebracht die totaal contra productief zijn en alleen maar simpele handelingen bemoeilijken. Er zit ook geen logische rede achter en er zijn ook geen manieren hoe je taken simpeler kan maken.
Ik werk nu een paar weken met Intel Unison voor de koppeling tussen mijn werklaptop (surface laptop) en mijn iPhone.
Werkt allemaal best wel prima, je kunt op berichten reageren en je hebt een soort Airdrop, als dat naar windows 11 native komt kan ik daar dus alleen maar blij mee zijn.
De update zojuist geïnstalleerd. De aanpassingen voor Snipping Tool en Kladblok worden na de update gewoon opgehaald in de store dus die zitten eigenlijk niet echt in de update maar die is wel tegelijk gereleased.
Ms moet eens een aantal sprongen terug down. Sloop alle meuk uit Windows en maak een store pagina waar mensen zelf kunnen kiezen wat ze wel en niet geïnstalleerd willen hebben. Dat zou mij al 120 processen minder opleveren en windows 50% kleiner maken.

Er zit nog meer bloat in windows dan in alle programma's die ik de afgelopen 25 jaar geïnstalleerd heb. Bizar gewoon.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 28 februari 2023 21:30]

Pff ik word een beetje ai moe. Moet dit? Ben blij dat we van de crypto hype af zijn maar of dit nou een betere hype is weet ik ook niet.
Na 10 jaar zijn smart assistants zoals eindelijk echt slim! Ik ben hier wel blij mee!
Heb je ChatGPT überhaupt al eens geprobeerd? Misschien wel handig voordat je er iets over zegt
Ja zeker. Ik denk dat het super handig kan zijn. Ik denk ook dat crypto's super handig kunnen zijn, alleen het is weer een enorme energieslurpers wat breed word ingezet terwijl het zelden echt beter is dan de huidige oplossingen.

Zo halen we die klimaat doelen nooit he. Al die papieren rietjes en 100 km/u rijden op de snelweg slaan nergens op als we gigawatts verstoken aan antwoorden waar je zelden wat aan hebt en die zelden echt zijn wat je zoekt. Het word nu geschat op 300Wh per request aan chatgpt. Dat is niet niks. Minder dan een bitcoin transactie, maar he. Ik vind het best veel, daar kan je paar keer je telefoon van opladen ;)

@Electric Vibes 300Wh zoals in je link staat

[Reactie gewijzigd door jaenster op 28 februari 2023 18:52]

Je eenheden kloppen niet. Een watt*uur is een eenheid voor energie (wattuur), 3600 Joule.
https://ai.stackexchange....responses-being-generated
Volgens Bing zelf is het gemiddeld 2KWh per 10 requests. Dan weet ik niet of trainen daarin mee is genomen, dat vind ik nogal wat.
en dat @jaenster per ongeluk de verkeerde eenheden neerzet doet niets af aan het punt.

Tegenpunten zouden kunnen zijn dat het nog nieuw is en dat het met betere iteraties veel efficiënter kan, of dat je met 1 vraag meer info kan extraheren dan meerdere google requests.

Maar dan nog vind ik het nogal een aanslag om anno nu met de energie issues en gezeik rond energieverbruik van datacentra eventjes een zwaar inefficiënte tool los te laten op de wereld. Als je het zelf opzoekt tot daar aan toe, maar alles wat je in je zoekbalk intypt? Dat gaat potentieel om honderden megawattuur per dag
google zelf zit veeeee lager. Volgens google dan:
The company itself estimates that entering a phrase into its search engine and waiting for the results will cost about 0.0003 kWh, or 1 KJ.
https://business.directen.../powering-a-google-search
wel een hoog wc eend gehalte maar toch
Ik ben geen "stroom" expert maar zo ver ik begrijp staat 300Wh gelijk aan 0.3kWh. Aka 300 watt gebruiken voor een volledig uur. Of een magnetron van 1000 watt voor pak en beet 20 minuten aan zetten voor een enkele query. Best veel stroom verbruik, zeker als je het vergelijkt met google wat geschat word op 100x keer minder.
Dit is inderdaad ook de bron die Bing zelf aanhaalt als je de vraag stelt:
how much energy does a bing chat query take?
Hello, this is Bing. That’s an interesting question. According to one source1, a Google Search request consumes 0.0003 kWh of energy, while a ChatGPT response may consume 0.3 kWh of energy1. However, this may vary depending on the complexity and length of the query and response.

What are you interested in learning more about? The energy consumption of Bing Chat queries or ChatGPT responses?

1 https://ai.stackexchange....responses-being-generated
Maar ik kan het moeilijk geloven. Dat komt overeen met een GPU een vol uur laten draaien om het antwoord te vinden, of dus inderdaad 0,09 cent per query (of chat, dat is een beetje onduidelijk). Hoe dan ook, dat schaalt echt niet. Dat zou betekenen dat je je licentiekosten voor windows er met gemak doorheen jaagt, alleen al aan Bing chats. Stel je doet er 3 per dag, dus ~1100 per jaar, is 100 dollar per jaar!!. Hoeveel kost een windowslicentie? En dat is nog los van de haalbaarheid om het serverpark in te richten voor een paar miljard gebruikers dagelijks...
Dat zou nu ook in een beperkte beta al handen vol geld kosten.

De hele berekening is gemaakt op een hele vage uitspraak "Although ChatGPT is free to use, in a Twitter reply to Musk on Monday, Altman stated that cost per chat was “probably single-digits cents,” leading to a discourse about the future of monetizing the platform."
Ik denk dat we deze berekeningen niet zo serieus moeten nemen
Crypto op hetzelfde niveau als AI zetten lijkt me echt niet logisch. Ik heb geen glazen bol, maar AI heeft de kans om echt de toekomst te veranderen.

Ik kan een heel verhaal houden over waarom je fout zit enzo, maar ik denk dat een filmpje van Tom Scott veel nuttiger is: https://www.youtube.com/watch?v=jPhJbKBuNnA
Heb jij de Bing AI al eens geprobeerd? Die kun je niet echt vergelijken met ChatGPT (de opzichzelf staande versie dan).
Crypto is nog niet gestopt hoor nu moet je juist kopen ;)
W10 doet het nog prima 😉
Als je ai nu al moet bent heb ik slecht nieuws voor je met betrekking tot de toekomst.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee